Bezienswaardigheden in Parijs

De lichtstad, het romantische hart van Europa, baken van mooie kunst en wereldleider op het gebied van mode en eten, blijft je verbazen.

Parijs kan elke soort reiziger bekoren met zijn 20 verschillende arrondissementen die elk hun eigen unieke flair hebben. Sommige zijn meer gericht op toeristen, anderen zijn een gastronomisch paradijs, terwijl nog anderen over een authentieke lokale sfeer beschikken.

Of je nu van geschiedenis of van eten houdt, een echte romanticus bent of gewoon de Franse hoofdstad van je bucketlist wilt afvinken, je zult keuze te over hebben als het gaat om activiteiten en bezienswaardigheden in Parijs.

Van wereldberoemde musea als het Louvre, het Musee d’Orsay en Centre Pompidou, tot iconische monumenten als de Eiffeltoren, de Notre Dame en de Sacre-Coeur, Parijs heeft het allemaal. En dan hebben we het nog niet gehad over de idyllische parken, winkelcentra van wereldklasse en levendige uitgaansgelegenheden (denk aan Le Marais).

De stad van de liefde heeft zoveel te bieden dat je er al snel enkele weken zou kunnen doorbrengen. Naast de populairste toeristische attracties, zijn er heel wat minder bekende bezienswaardigheden in Parijs die ook zeker een bezoekje waard zijn. Zo zijn er de griezelige ondergrondse Catacomben, het pittoreske Canal Saint-Martin en de eigenzinnige wijk Montmartre.

Dus bestel een café au lait, oefen je Frans en begin met het plannen van een onvergetelijke reis naar Parijs!

1 – Eiffeltoren

Eiffeltoren Parijs

Laten we meteen beginnen met de bekendste toeristische attractie van Parijs. Je kunt gerust zeggen dat de Eiffeltoren (wist je dat de toren ooit geel werd geverfd?) een van de meest iconische monumenten in Parijs, zo niet ter wereld, is.

De toren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889 en was tientallen jaren lang het hoogste gebouw ter wereld. Met zijn hoogte van 330 meter is hij nog steeds het hoogste bouwwerk van Parijs.

De beste manier om van dat ongelofelijke uitzicht over Parijs te genieten is natuurlijk vanaf de top! Je kunt met de lift helemaal naar boven, of als je je energie over hebt (en de mogelijk lange wachtrijen voor de liften wilt overslaan), kun je de trap nemen naar de eerste en tweede verdieping.

Als je eenmaal boven bent, loop dan zeker even rond en bekijk alle verschillende uitzichtpunten. Op een heldere dag kun je kilometers ver kijken. En als je ’s avonds komt, als de toren helemaal verlicht is, geniet je van een magische sfeer.

Wil je wat langer blijven? Zowel het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Jules Verne als Bar à Champagne op de top van de iconische toren bieden naast eten en drinken een geweldig uitzicht over Parijs.

Lees meer: In onze gids vind je alle benodigde informatie over tickets voor de Eiffeltoren en rondleidingen door de Eiffeltoren. Last-minute plannen voor Parijs? Ontdek hoe je last-minute tickets voor de Eiffeltoren kunt bemachtigen in onze tijdbesparende gids.

2 – Louvre

Louvre Parijs

Op zoek naar de beste musea in Parijs? Dan staat het Louvre ongetwijfeld hoog bovenaan het lijstje. Het is niet alleen ‘s werelds meest bezochte museum, maar ook het grootste kunstmuseum ter wereld. Je vindt er meer dan 35.000 onbetaalbare kunstwerken en 380.000 objecten van de prehistorie tot de 21e eeuw, verspreid over meerdere verdiepingen en meer dan 60.000 vierkante meter.

Het museum was vroeger een residentie voor de koningen van Frankrijk en deed tevens dienst als fort en is nu de thuis van wereldberoemde werken als de Mona Lisa, de Venus Van Milo, De Bruiloft te Kana, De Gevleugelde Nikè van Samothrake, het Portret van Lodewijk XIV van Hyacinthe Rigaud en De Vrijheid leidt het volk van Eugène Delacroix.

Jaarlijks trekken zo’n 7,5 miljoen mensen naar het Louvre, dat zijn er ongeveer 30.000 per dag! Het zal je dus niet verbazen dat de rijen, vooral tijdens het hoogseizoen, erg lang kunnen worden. Koop daarom je kaartjes van tevoren online om te voorkomen dat je uren in de rij moet staan.

Wil je graag het beste ontdekken dat het Louvre te bieden heeft? Boek dan een rondleiding onder leiding van experts op het gebied van geschiedenis en kunst, die je naar de mooiste werken in het museum leiden.

Lees meer over de prijs van tickets voor het Louvre, ontdek hoe je last-minute tickets voor het Louvre kunt bemachtigen en hoe je de beste rondleidingen door het Louvre kiest.

3 – Riviercruise op de Seine

Riviercruise op de Seine Parijs

De glinsterende rivier de Seine stroomt door het hart van Parijs en symboliseert als geen ander de allure, charme en romantiek van de stad.

Wat is een betere manier om dit alles in je op te nemen dan een boottocht op de Seine? Stap aan boord van een van de vele riviercruises die je meenemen langs iconische bezienswaardigheden in Parijs om de Franse hoofdstad vanuit een ander perspectief te ervaren.

Begin aan de voet van de Eiffeltoren en vaar langs de toeristische attracties van Parijs, van de waterspuwers van de Notre-Dame tot het Louvre en het Grand Palais, terwijl je geniet van live entertainment aan boord en alles leert over de stad dankzij het informatieve live commentaar (afhankelijk van de gekozen tour).

Je kunt kiezen uit verschillende soorten boottochten.

Zo heb je de optie om terwijl je de Seine afvaart, te smullen van een voortreffelijke maaltijd tijdens een romantische dinercruise. Geniet van de livemuziek op de achtergrond, de geweldige uitzichten en die typische Parijse magie.

Sommige van deze cruises bieden een open bar en live entertainment, terwijl anderen dan weer gericht zijn op fijnproevers. Dinercruises op de Seine worden van april tot oktober elke avond gehouden.

Er zijn ook lunchcruises en brunchcruises op zondag, die perfect zijn voor wie liever overdag de attracties langs de rivier bewondert.

Gesponsorde plaatsing

Boottocht op de rivier de Seine met aperitief

boat rental on the Seine River, Paris
Met dank aan Click & Boat

Til je bezoek aan Parijs naar een nog hoger niveau door een boot te charteren op de Seine! Je kunt een vaartuig huren voor maximaal 12 personen en genieten van een tocht die je langs een aantal van de beste bezienswaardigheden in Parijs brengt.

Met een schipper aan boord kun je ontspannen op de comfortabele zitplaatsen, genieten van een drankje of een hapje en belangrijke bezienswaardigheden zoals de Notre-Dame bewonderen. Je hebt de keuze tussen een 1,5 uur of 2 uur durende tocht die begint bij Boulogne of het iconische Louvre.

Dit is een uitstekende gelegenheid voor mensen die op zoek zijn naar een persoonlijkere ervaring, of voor wie een speciaal en onvergetelijk evenement wil organiseren met vrienden en familie!

 

Welke cruise je ook kiest, er bestaat geen twijfel over: het zicht op Parijs vanop de Seine is werkelijk prachtig en je zult ongetwijfeld verliefd worden op de Lichtstad.

Tip: Ontdek hoe je de beste boottocht op de Seine kiest.

4 – Arc de Triomphe

Arc de Triomphe Parijs

De Arc de Triomphe is een baken van Parijse trots en een van de beroemdste monumenten ter wereld.

Deze vorstelijke boog aan het einde van de al even beroemde Champs-Élysées werd gebouwd om de overwinningen van het Franse leger onder Napoleon voor te stellen, met name tijdens de Franse Revolutie en de Napoleontische oorlogen.

De boog staat op een erg druk kruispunt: 12 van de belangrijkste lanen van Parijs komen samen op dit centrale punt, dat nog chaotischer wordt door de hordes toeristen die staan te popelen om die ene perfecte foto te maken.

Als je je moedig voelt (en de drukte niet erg vindt), ga dan naar de top van de Arc de Triomphe voor een schitterend uitzicht over Parijs. Je kunt ook het Graf van de Onbekende Soldaat bezoeken, dat onder de boog ligt en een eerbetoon is aan de miljoenen Franse soldaten die hun leven verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De boog toont ingewikkelde sculpturen van de Franse trots en militaire overwinning en beschikt over een klein museum. Veel reizigers vinden het ook leuk om na zonsondergang terug te komen voor het nachtelijke ceremoniële ontsteken van de vlam (om 18.30 uur).

5 – Notre-Dame

Notre Dame Parijs

Er zijn maar weinig gebouwen ter wereld die zo direct herkenbaar zijn als de Notre-Dame, een Parijs icoon dat al sinds de 12e eeuw bestaat.

Het gotische meesterwerk is een van de grootste en best bewaarde kerken in Europa uit die tijd en het ingewikkelde houtsnijwerk aan de buitenkant en de iconische tweelingtorens (die 69 meter hoog boven het Île de la Cité uitsteken) hebben door de jaren heen als inspiratie gediend voor veel kunstenaars.

Hoewel de toegang tot de Notre Dame gratis is, moet je wel betalen als je de meer dan 400 treden naar de top van een van de torens wilt beklimmen voor een panoramisch uitzicht over Parijs.

De noodlottige brand heeft een deel van de torenspits van de kathedraal verwoest, maar gelukkig is het grootste deel van het gebouw gered, bewaard gebleven en in zijn oude glorie hersteld.

Als je toch in de buurt bent, ga dan naar het Quartier Latin om het kleine zusje van de Notre-Dame te zien: Église Saint-Séverin (Sint-Severijnkerk), waar het zelden druk is en je volop kunt genieten van de gotische schoonheid van deze kerk.

6 – Champs-Élysées

Champs Elysees Parijs

De Champs-Élysées is waarschijnlijk de beroemdste straat van Europa en heeft een ongelooflijk aanbod aan modeboetieks!

Bezoek Banana Republic, waar men koffie en champagne serveert terwijl je rondkijkt, bekijk de dj-sets en kunstwerken bij Levi’s, ontmoet persoonlijke shoppers die je rondleiden door Hugo Boss en waarom stop je niet voor een lunch bij Fouquet’s?

Er zijn ook genoeg duurdere designerwinkels waar je kunt gaan windowshoppen, zelfs als je je de prijskaartjes niet helemaal kunt veroorloven. Denk aan: Louis Vuitton, Guerlain, Cartier, Tiffany & Co. en Longchamp.

En als je een pauze nodig hebt van al het winkelen, kun je op de Champs-Elysees ook enkele van de beste musea en attracties van Parijs vinden, zoals de Arc de Triomphe, het Petit Palais en het Grand Palais; om nog maar te zwijgen van het regelmatige entertainment in de vorm van livemuziek en straatartiesten. Er is hier elke dag iets nieuws en spannends te beleven.

Tip: als je jezelf wilt trakteren op iets lekkers, ga dan naar Laduree voor een zoetigheid, of spring binnen bij Fouquet’s voor de lunch.

7 – Catacomben van Parijs

Catacomben van Parijs

Onder de straten van Parijs ligt een labyrint van 290 kilometer dat bekend staat als ‘het Rijk van de Dood’. De overblijfselen van meer dan zes miljoen Parijzenaars, waaronder beroemde namen als Robespierre en Rabelais, liggen verspreid over de kronkelige, donkere tunnels. Zij werden hier van de late 18e eeuw tot ver in de 19e eeuw begraven.

De muren zijn bekleed met echte schedels en botten, een even historische als griezelige ervaring! Mis ook de “Graflamp” niet: de vlam blijft branden om de levenden ervan te verzekeren dat er genoeg lucht is om in te ademen…

De Catacomben werden aangelegd als oplossing voor de overbevolking op begraafplaatsen en hoewel ze misschien een macabere toeristische attractie lijken, zijn ze eigenlijk heel fascinerend (en lang niet zo griezelig als je zou denken).

Dit is zeker een van de uniekere bezienswaardigheden in Parijs en je leert veel over de geschiedenis van de stad terwijl je door de tunnels loopt, die in totaal meer dan 2000 hectare beslaan (hoewel slechts een klein deel open is voor het publiek).

Lees meer over de tickets voor de Catacomben van Parijs.

8 – Musée d’Orsay

Musee d'Orsay Parijs

Het Musée d’Orsay beschikt niet alleen over prachtige kunstwerken, ook de gevel van het museum (dat vroeger een treinstation was), is adembenemend. Het museum ligt aan de oevers van de Seine en zal je gegarandeerd verbazen met zijn geweldige impressionistische en post-impressionistische schilderijen en beeldhouwwerken.

Binnen in het museum vind je werken van wereldberoemde kunstenaars als Van Gogh, Pissarro, Monet, Manet en nog veel meer. Alles bij elkaar worden er meer dan 3000 schilderijen op 3 verschillende verdiepingen tentoongesteld, met af en toe wisselende tijdelijke exposities zodat geen twee bezoeken hetzelfde zijn.

Het hoogtepunt van het Musée d’Orsay is ongetwijfeld De Sterrennacht. Van Gogh schilderde dit werk toen hij in een inrichting in Saint-Rémy-de-Provence zat en het is nu een van de meest iconische schilderijen ter wereld.

De grote open ruimtes van het gebouw, de cafés en het overvloedige natuurlijke licht maken deze ervaring extra speciaal en magisch.

Haal het meeste uit je bezoek: bekijk onze uitgebreide gids met alle informatie over de prijs van Musée d’Orsay tickets om je te helpen de perfecte reis te plannen.

9 – Sacré-Cœur en Montmartre

Sacré-Coeur Parijs

De charmante, heuvelachtige wijk Montmartre is een van de meest pittoreske gebieden in Parijs en biedt een aantal van de beste uitzichten van de stad. Neem je deel aan een van de stadswandelingen in Parijs, dan zul je ongetwijfeld een bezoek brengen aan deze prachtige wijk.

Een van de populairste dingen die je kunt doen in Montmartre is de Place du Tertre verkennen, waar getalenteerde kunstenaars staan te popelen om je portret te schetsen. Dit is geen verrassing aangezien Van Gogh en Picasso ooit in deze wijk woonden. Als je moe bent van al het wandelen en je benen even wilt laten rusten, ga dan naar een van de mooie cafés op het plein of wandel door de geplaveide straten om te zien hoe de plaatselijke bevolking leeft.

Geen bezoek aan Montmartre is compleet zonder de Basilique du Sacré-Cœur te betreden, waarvan de majestueuze middeleeuwse koepel op het hoogste punt van Parijs staat en een prachtig uitzicht biedt over de schijnbaar eindeloze stad. De basiliek herbergt het grootste mozaïek ter wereld en de toegang is gratis, maar je moet wel een kleine vergoeding betalen om de trappen naar de top van de koepel te beklimmen.

Tip: als je met de metro bij Abbesses of Pigalle aankomt, ga dan naar Rue des Saules, waar je “Le Mur des Je t’aime” (de “Ik hou van je muur”) vindt.

10 – Paleis van Versailles

Spiegelzaal Kasteel van Versailles

Het weelderige paleis van Versailles telt maar liefst 700 kamers, is een wonder van Franse architectuur en wordt omringd door 250 hectare perfect onderhouden gazons en fonteinen. Leer meer over de Franse koningen en koninginnen, loop in de voetsporen van Marie Antoinette en Zonnekoning Lodewijk XIV en bekijk de Spiegelzaal met 357 spiegels die de verzorgde tuinen door de ramen weerspiegelen.

Bekijk de beste rondleidingen door het paleis van Versailles, of je nu op zoek bent naar een informatieve rondleiding met audiogids, kindvriendelijke rondleidingen die van een paleisbezoek een spannende schattenjacht maken, muzikale rondleidingen door de tuinen met barokmelodieën of nog veel meer!

Maak je geen zorgen mochten de tickets op de officiële website van het Kasteel van Versailles zijn uitverkocht. Je kunt het paleis nog steeds bezoeken door een last-minute ticket te kopen. Een absolute aanrader!

Je vindt in de Koninklijke Stallen van Versailles ook de Académie Equestre, de academie voor paardensport, waar je een geweldige show kunt bijwonen. Deze voorstellingen combineren dressuur met zang, dans, schermen en Japans boogschieten voor een unieke ervaring. Na afloop krijg je de kans om de sterren van de shows, de paarden, te ontmoeten tijdens een rondleiding door de stallen.

Tip: Kom meer te weten over tickets voor het paleis van Versailles. In deze uitgebreide reisgids hebben we het over de prijzen en geven we je tips over hoe je deze kaartjes kunt bemachtigen.

11 – Pantheon

Pantheon Parijs

Het Pantheon, oorspronkelijk een grote kerk, heeft zijn klassieke schoonheid behouden en is de laatste rustplaats van vele gewaardeerde Franse iconen zoals Marie en Pierre Curie, maar ook van beroemde schrijvers zoals Victor Hugo, Alexandre Dumas en Voltaire.

Het imposante neoklassieke gebouw, dat uit 1790 stamt, ligt in het Quartier Latin. Het Pantheon beschikt over een enorme centrale koepel, met een 29 meter brede oculus (of gat) op de top die een natuurlijke lichtshow binnenlaat als de zon schijnt.

Zorg ervoor dat je de tijd neemt om zowel het gedecoreerde interieur als de imposante buitenkant van dit nationale monument te bewonderen, dat gratis toegankelijk is voor bezoekers onder de 18. Het is niet voor niets een van de populairste toeristische attracties in Parijs.

12 – Le Marais

Le Marais Parijs

De trendy wijk Le Marais is een van de populairste plekken om te bezoeken in Parijs, en daar is een goede reden voor! Deze boheemse buurt zit boordevol karakter, van de schilderachtige geplaveide straatjes en mooie architectuur tot de vele hippe bars, trendy restaurants en gezellige boetiekjes.

Begin je ontdekkingstocht door deze levendige buurt op Place des Vosges, het oudste plein van Parijs en de thuisbasis van de chicste winkels van de stad. Slenter vervolgens door de kronkelige straatjes met leuke bakkerijtjes, vintage winkels en kunstgalerieën en stop onderweg voor een kopje koffie of een lunch in een van de vele leuke cafés.

Als je trek hebt gekregen, ga dan naar Rue des Rosiers voor traditioneel Joods eten (smul hier van de beste falafel van de stad). Geniet ’s avonds van een paar drankjes in een van de vele bars of nachtclubs (Yono Bar is een populaire keuze), of ga naar live jazz in de Cave du 38 RIV’.

Wat je ook doet, je zult je gegarandeerd vermaken in deze levendige buurt!

13 – Opéra Garnier

Opera Garnier Parijs

Het Palais Garnier (ook wel Opéra Garnier genoemd) is een van Europa’s mooiste muziek- en balletzalen, met een decadent bladgouden decor en een verbluffende kroonluchter van 7 ton, en is een absolute must voor bezoekers die voor het eerst Parijs bezoeken.

Dit grootse 19e-eeuwse operagebouw werd ontworpen door Charles Garnier en voltooid in 1874. De flamboyante en gevarieerde kunstwerken en beeldhouwwerken die de Opéra Garnier versieren zijn een kijkje in de 19e-eeuwse Franse samenleving

Hier een operaconcert bijwonen is een van de leukste activiteiten in Parijs, maar geen enkel bezoek is compleet zonder een rondleiding!

Tijdens de rondleidingen komen bezoekers, onder leiding van een Engelssprekende expert, alles te weten over de ongelooflijke geschiedenis en het ontwerp van het gebouw, en kunnen ze bepaalde gebieden bezoeken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek, zoals de kleedkamers van de artiesten en de exclusieve balkons.

14 – Centre Pompidou

Centre Pompidou Parijs

Parijs staat bol van de prachtige klassieke kunst en architectuur. Het Centre Pompidou maakt met zijn modern ontwerp een architectonisch en existentieel statement!

Het gigantische, moderne complex bevat het beste van de hedendaagse kunst, samen met een bibliotheek en muziekcentrum. Het uitgestrekte museum met meerdere verdiepingen is een mekka voor alles uit de 20e en 21e eeuw en stelt meer dan 100.000 kunstwerken tentoon.

Van wereldberoemde namen als Pablo Picasso, Salvador Dali en Andy Warhol tot minder bekende hedendaagse kunstenaars, het Pompidou bevat de beste moderne kunstwerken. Als je van kunst houdt en een aantal tot nadenken stemmende (en soms controversiële) stukken wilt zien, dan is dit de plek voor jou.

Het gebouw zelf, eigenzinnig en opvallend in een verder zeer historische stad, werd in 1977 ontworpen door Renzo Piano en Richard Rogers en het skelet aan de buitenkant is op unieke wijze blootgesteld.

Rond je bezoek af met een kopje café au lait in het café op het dak terwijl je geniet van een geweldig uitzicht over Parijs.

15 – Les Invalides en het legermuseum

Invalides Legermuseum Parijs
Napoleons graf in de Domkerk

In het Hôtel National des Invalides bevindt zich een van de grootste geschiedenis- en kunstcollecties ter wereld.

Er valt heel wat te ondekken in Les Invalides. Naast de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides en de Dôme des Invalides, huisvest dit gebouw drie verschillende musea: het Legermuseum (Musée de l’Armée), het Musée des Plans-Reliefs en het Musée de l’Ordre de la Libération.

Bekijk de harnassen en wapens uit de Middeleeuwen en die van de koningen van Frankrijk, de persoonlijke bezittingen van Charles de Gaulle en bezoek het graf van Napoleon in de Domkerk met zijn 110 meter hoge gouden koepel!

Zelfs het gebouw zelf is een kunstwerk. Les Invalides werd oorspronkelijk gebouwd als ziekenhuis en rusthuis voor gehandicapte soldaten in opdracht van koning Lodewijk XIV in 1670. Tegenwoordig is het een van de must-see bezienswaardigheden in Parijs, vooral als je geïnteresseerd bent in militaire geschiedenis of architectuur.

Wil je het gebouw bezoeken, maar ben je niet zo geïnteresseerd in de militaire geschiedenis? Breng dan een bezoek aan de 15 binnenplaatsen, de kerk en de goed onderhouden tuinen die allemaal vrij toegankelijk zijn.

Wil je het Graf van Napoleon en het Legermuseum bezoeken, dan heb je hier wel een ticket voor nodig.

Tip: je vindt het Legermuseum in het 7e arrondissement, vlak naast het Musée Rodin en op loopafstand van de Eiffeltoren, dus je kunt de drie bezienswaardigheden gemakkelijk combineren in één dag.

16 – Jardin Des Tuileries

Le Jardin Des Tuileries Parijs

Wil je de drukte voor zijn, de chaos ontvluchten en genieten van het uitzicht vanuit vogelperspectief op de beroemdste bezienswaardigheden in Parijs?

Dan moet je een ritje maken in het 160 meter hoge reuzenrad in Jardin des Tuileries. De tuin van de Tuilerieën ligt in het hart van Parijs in de buurt van het Louvre en is een van de grootste openbare parken in de binnenstad.

Deze perfect gemanicuurde Parijse tuinen zijn een vredige plek om te ontspannen bij de vijver en een boek te lezen, maar ze komen tot leven tijdens het zomerfeest en de kerstmarkten!

Het uitzicht vanuit het reuzenrad op het nabijgelegen Louvre en Place de la Concorde is verbluffend. Ondertussen neemt de draaimolen uit 1900, compleet met houten paarden, bezoekers mee terug naar eenvoudigere tijden.

17 – Musée Rodin

Musée Rodin Parijs

Naast de beroemde musea (het Louvre, Orsay en Centre Pompidou) is Parijs ook de thuisbasis van een aantal wereldberoemde kunstgalerieën.

Een van die onderschatte, maar spectaculaire, bestemmingen voor kunst- en cultuurliefhebbers is het Musée Rodin in het hart van Parijs naast Les Invalides. Dit prachtige museum is gevestigd in het 18e-eeuwse Hotel Biron en huisvest een aantal van Rodins beroemdste beelden, zoals De denker, De poorten van de hel en De kus.

De verzorgde tuinen zijn al een bezienswaardigheid op zich en er zijn volop fotomomenten. Vergeet zeker De Denker niet vast te leggen op camera!

Als je meer wilt weten over de beeldhouwer en meer van zijn indrukwekkende creaties wilt zien, heeft het museum een tweede locatie. Villa des Brillants bevindt zich net buiten Parijs, in Meudon in de regio Hauts-de-Seine en is niet alleen een indrukwekkend museum, maar ook Rodins oude huis.

18 – Tour Montparnasse

Observatiedek Tour Montparnasse Parijs

Het observatieplatform van de Tour Montparnasse staat niet vaak op de lijst van bezienswaardigheden in Parijs, maar als het op één na hoogste uitkijkpunt in de stad na de iconische Eiffeltoren is deze toren zeker een bezoekje waard!

Deze wolkenkrabber torent met een hoogte van 210 meter uit boven de linkeroever van de Seine in de wijk Montparnasse. Hij werd in 1973 met veel gejuich geopend en biedt een onovertroffen uitzicht voor iedereen die bereid is om de toegangsprijs te betalen.

Je kunt heel Parijs zien vanaf het buitenterras op niveau 59 (het hoogste dak in Parijs), dat je bereikt met de snelste lift van Europa.

Als je niet van hoogtes houdt, zijn er ook overdekte uitkijkplekken op niveau 56, evenals een bar en restaurant als je er een avondje uit van wilt maken. Zorg er wel voor dat je je kaartjes van tevoren reserveert om teleurstelling te voorkomen!

Als je de schemering boven de magische stad bewondert, uitkijkend op de Eiffeltoren en Les Invalides (met een glas champagne in de hand natuurlijk), zul je blij zijn dat je de moeite hebt genomen om deze toren te bezoeken.

19 – Trocadéro

Zicht vanuit Trocadero

Trocadéro, gelegen tegenover de Eiffeltoren aan de overkant van de Seine, biedt enkele van de meest iconische uitzichten van Parijs. Deze levendige plek gonst van de toeristen, fotografen, straatartiesten, eetkarretjes, tourgroepen en meer. Je verveelt je dus geen moment op deze populaire plek.

Trocadéro beschikt ook over een aantal geweldige bezienswaardigheden, zoals het Palais de Chaillot en de Jardins du Trocadéro. Met wat verbeelding lijken de gigantische vleugels van het gebouw op een majestueuze vogel die uit Parijs oprijst.

Als je een wandeltocht door de omgeving maakt, is de kans groot dat je langs deze toeristische attractie komt, zo niet, zet deze bezienswaardigheid dan zeker op je verlanglijstje.

20 – Père Lachaise

Pere Lachaise Parijs

Père Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs en een van de beroemdste begraafplaatsen ter wereld. Met meer dan 44 hectare grond, meer dan 5000 bomen en naar schatting bijna 1.000.000 graven is het makkelijk om te verdwalen tussen de graven. Maar dat maakt deze plek net zo speciaal.

Er zijn een paar must-sees op de begraafplaats, waaronder de graven van Oscar Wilde, Jim Morrison, Edith Piaf, Georges Méliès en Chopin. Maar zelfs als je niet weet wie deze mensen zijn, is de begraafplaats een bezoek waard vanwege de unieke sfeer.

Een rondleiding door het uitgestrekte doolhof voorkomt niet alleen dat je verdwaalt, maar de gids wijst je ook op de grafkunst die over het hele terrein verspreid is en vertelt legendarische verhalen over de mensen die er rusten.

21 – Musée Picasso

Musée Picasso Parijs

Het Picasso Museum is gehuisvest in een prachtig 17e-eeuws hotel waar meer dan 5000 werken van de kunstenaar worden tentoongesteld.

Zo kun je er niet alleen beroemde werken van zijn eigen hand bewonderen, maar ook veel werken uit zijn persoonlijke kunstcollectie. Bovendien geven bijna 200.000 archiefstukken, waaronder tekeningen, foto’s, notities en meer, een overzicht van de man achter de kunstenaar.

Picasso’s kunst was in zijn tijd controversieel omdat hij media mengde en nieuwe, abstracte stijlen creëerde. In dit minder bekende Parijse museum kun je met eigen ogen zien hoe zijn kunst het culturele landschap veranderde en de weg vrijmaakte voor toekomstige kunstenaars.

Het museum ligt in het hart van de historische wijk Marais, dus nadat je het museum hebt bekeken, moet je zeker de rest van deze levendige buurt verkennen. Met haar schilderachtige smalle straatjes, trendy bars en cafés en charmante boetiekjes is het gemakkelijk te zien waarom de Marais een van de populairste buurten van Parijs is.

Houd er rekening mee dat het museum op maandag gesloten is.

22 – Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle Parijs

De Sainte-Chapelle ligt verscholen op het Île de la Cité en wordt aan beide zijden geflankeerd door de rivier de Seine. Deze gotische kapel staat wereldwijd bekend om haar spectaculaire collectie gebrandschilderde ramen. De Sainte-Chapelle is bijna 140 meter hoog (de torenspits niet meegerekend) en werd in 1248 ingewijd door Lodewijk IX. Na een recente restauratie is de kapel nog steeds even kleurrijk en adembenemend.

Dus als je door het toeristische deel van de stad wandelt, ga dan zeker even naar binnen bij wat sommigen “de ziel van Parijs” noemen. De gotische kapel heeft naast de ontzagwekkende rode en blauwe zuilen 15 gebrandschilderde ramen en een centraal roosvenster.

De manier waarop het licht erdoorheen valt en een schouwspel van kleuren biedt, is werkelijk een lust voor het oog.

Met genoeg te zien en te doen in de omgeving, zoals de Notre Dame, het Quartier Latin en de Pont Neuf, kan een bezoek aan Sainte-Chapelle gemakkelijk worden ingepast in je route door Parijs.

23 – Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg Parijs

De Jardin du Luxembourg (‘Luxemburgse tuin’) is een geliefde ontmoetingsplaats voor studenten, toeristen en Parijzenaars, en is een van de populairste parken van de Franse hoofdstad.

De tuinen werden voor het eerst aangelegd in 1612 voor Marie de Medici, de weduwe van koning Hendrik IV, en ze zijn sinds 1789 open voor het publiek. Tegenwoordig beslaan ze 23 hectare en herbergen ze een aantal attracties, waaronder het Palais du Luxembourg, de Senaat, een orangerie, verschillende musea, een appelboomgaard, een bijenstal en de beroemde fonteinen van de Luxemburgse tuin.

De fonteinen zijn een bijzonder hoogtepunt in de zomermaanden, wanneer de tuinen worden overspoeld door lokale bewoners en toeristen, die allemaal even de hitte van de stad willen ontvluchten.

De weelderige groene ruimte, die je vindt in het 6e arrondissement, is opgedeeld in Franse en Engelse tuinen, met 106 standbeelden verspreid over het park. Dit maakt het centraal gelegen park tot een favoriete plek om foto’s te nemen en een boek te lezen, of gewoon voor een ontspannen wandeling.

24 – Moulin Rouge en de cancan

Cancan Moulin Rouge cabaret Parijs
Met dank aan Moulin Rouge

Ook de Moulin Rouge moet op jouw lijstje met bezienswaardigheden in Parijs staan.

Meer dan 125 jaar geleden werd de moderne cancan geboren in dit wereldberoemde cabarettheater. Dit is dan ook dé plek om een optreden van deze dans bij te wonen.

Koop tickets en aanschouw het uitbundige dansspektakel terwijl je de uitgebreide kostuums en geweldige choreografie bewondert. Terwijl je je ogen de kost geeft, kun je genieten van een heerlijk diner en een overvloed aan Champagne.

Verken na afloop van de show de wijk Moulin Rouge in Pigalle, waar je een aantal geweldige bars en nachtclubs kunt vinden om tot in de vroege uurtjes door te feesten!

Kaartjes voor een optreden in de Moulin Rouge zijn niet goedkoop, maar het is een activiteit die ongetwijfeld hoog op jouw bucketlist staat.

25 – Disneyland Parijs

Disneyland Parijs tickets

Disneyland is hemel op aarde voor zowel kinderen als reizigers die jong van hart zijn.

Dit pretpark staat bol van de attracties en restaurants, en er is voor elk wat wils!

Enkele publieksliefhebbers zijn “Ratatouille: The Adventure”, waar kinderen kunnen krimpen tot het formaat van Rémy en door de gigantische keuken van Chef Skinner naar veiligheid rennen, “The Twilight Zone Tower of Terror” en “Het vliegend tapijt boven Agrabah”.

Alles bij elkaar vind je bijna 70 attracties in de twee parken: Parc Disneyland en Walt Disney Studios.

Er worden ook een aantal magische live shows opgevoerd. Zo kun je Simba, Woody, Buzz, Nemo en Mickey Mouse en co zien (wat zou een bezoek aan Disneyland zijn zonder Mickey te zien?).

Woon daarnaast een optreden bij van de ‘Disneyland Parade’ in Main Street, U.S.A voor een echt stukje Amerika in het hart van Europa.

Met thematische eetgelegenheden, het magische nachtelijke vuurwerk Fantasmic, niet minder dan zeven Disney-themahotels op het terrein, plus een golfbaan, kun je hier met gemak een paar dagen doorbrengen!

Ontdek hoe je goedkope Disneyland Parijs tickets kunt boeken.

26 – Musée de L’Orangerie

Musée de L'Orangerie Parijs

Een ander museum dat niet de aandacht krijgt die het verdient, is het Musée de l’Orangerie.

Je vindt hier de beroemde ‘Waterlelies’, een verzameling schilderijen van Claude Monet. De Waterlelies werden door Monet zelf aan het einde van de Eerste Wereldoorlog aan de Franse staat geschonken om de overwinning van de geallieerden te vieren.

Deze enorme kunstwerken worden tentoongesteld in twee ovaalvormige zalen die speciaal zijn ontworpen om ze helemaal tot hun recht te laten komen.

Aan de oevers van de Seine in de Tuilerieën is de rest van de collectie van het museum ook zeker de moeite waard. Je vindt er vele andere impressionistische en post-impressionistische schilderijen van onder andere Henri Rousseau, Derain, Henri Matisse, Renoir, Chaïm Soutine en Cézanne.

Deze kunstzinnige attractie bevindt zich in een indrukwekkend gebouw dat bekend staat om zijn opvallende Griekse zuilen en kan binnen 1-2 uur worden bezocht.

27 – Château de Vincennes

Chateau de Vincennes

Het Château de Vincennes mag dan minder bekend zijn dan de Eiffeltoren of het Louvre, dit kasteel is een minstens even indrukwekkende bezienswaardigheid!

Bovendien betaal je voor deze attractie slechts een fractie van de prijs en geniet je van een fractie van de drukte.

Dit imposante middeleeuwse kasteel, gebouwd in de 14e eeuw, werd ooit gebruikt als koninklijke residentie door Franse koningen als Karel V en Lodewijk XI. Vandaag de dag is het nog steeds de hoogste versterkte burchttoren van Europa en torent het 52 meter boven zeeniveau uit.

Dit kasteel heeft op geschiedkundig vlak heel wat te bieden. Het was niet alleen de thuis van de Franse koninklijke familie, het deed op een bepaald moment ook dienst als gevangenis voor beroemde vrijdenkers, filosofen en vroege leiders van de Revolutie.

Je kunt ook de donjon beklimmen voor een adembenemend uitzicht over Parijs, de musea en tentoonstellingen ter plekke verkennen, een wandeling maken door de weelderige koninklijke tuinen of zelfs picknicken in het park Bois de Vincennes (het grootste van de stad, waar je ook een dierentuin en een botanische tuin vindt).

Het kasteel bevindt zich aan de oostelijke rand van Parijs en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

28 – Conciergerie

Conciergerie Parijs

Dit oude, elegante gotische paleis werd een beruchte, macabere gevangenis tijdens de Franse Revolutie. Niemand minder dan Marie Antoinette bracht hier de laatste 10 weken van haar leven door.

Een bezoek aan de Conciergerie biedt niet alleen een unieke kijk in het leven achter de tralies voor de gevangenen van de Revolutie, je vindt er ook een verzameling persoonlijke voorwerpen van Marie Antoinette.

De voormalige gevangeniscel van Marie Antoinette is nu opengesteld voor het publiek als kapel, maar veel van de andere cellen zijn nog steeds zoals ze waren tijdens de Revolutie en bieden een griezelige blik in het verleden.

Als je geïnteresseerd bent in de Franse geschiedenis (of gewoon wilt zien waar Marie Antoinette werd vastgehouden), is een bezoek aan de Conciergerie een must.

De Conciergerie werd in de jaren 1300 gebouwd en ligt vlakbij de Notre Dame op het Île de la Cité. Het gebouw is dagelijks geopend van 9.30 tot 18.00 uur en huisvest ook de Franse politie en het Hof van Justitie.

29 – Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton museum Parijs

In een stad vol architectuur in gotische en renaissancestijl springt de Fondation Louis Vuitton echt in het oog. Dit moderne gebouw, een van de modernste van Parijs, werd ontworpen door Frank Gehry en is een privémuseum.

Het gebouw huisvest een kunstgalerie met wisselende tentoonstellingen en een permanente collectie met werken van enkele van de beroemdste kunstenaars ter wereld, waaronder Warhol, Hockney en Picasso.

De hedendaagse kunstcollectie reikt zelfs nog verder en bevat beroemde werken van Jean-Michel Basquiat en Jeff Koons. Bezoekers vinden vooral het waterreservoir van Villar Rojas met verloren voorwerpen interessant. Dit is een uniek stuk dat is opgenomen in het structurele ontwerp van het gebouw!

Maar zelfs als je niet geïnteresseerd bent in kunst, is het gebouw zelf een bezoek waard. De Fondation Louis Vuitton lijkt op de zeilen van een schip, een glimmende wolk of een gletsjerijsberg en is een van de meest unieke gebouwen van Parijs.

30 – Grand Palais

Grand Palais Parijs

Het Grand Palais Is een van de gratis bezienswaardigheden in Parijs die je moet gezien hebben.

Het is meer dan alleen een galerie en heeft een eclectische geschiedenis als militair hospitaal, vrachtwagendepot, modecatwalk en ruitercentrum.

Het museum verwelkomt een reeks tijdelijke tentoonstellingen, waaronder alles van mode tot oude artefacten, maar de echte ster van de show is het gebouw zelf. Met een enorm glazen dak en een groot middenschip, evenals de National Galleries (waar kunsttentoonstellingen worden gehouden) en het Palais de la Découverte (museum voor wetenschappelijke ontdekkingen), is het Grand Palais een echt hoogtepunt van de Parijse cultuur.

Wat de tentoongestelde kunst betreft is de Leviathan van Anish Kapoor zowel in omvang als culturele impact enorm. Dit is zeker een van ‘s werelds populairste tentoongestelde stukken.

Zelfs als je niet naar binnen gaat, moet je zeker eens langs het imposante gebouw passeren. Als je geluk hebt vinden er op de binnenplaats kunsttentoonstellingen plaats die je gratis kunt verkennen.

Dankzij de ligging tussen de Seine en de Champs-Elysées is de kans groot dat je er op een gegeven moment toch langs wandelt!

31 – Petit Palais

Petit Palais Parijs

In de schaduw van zijn grote broer, het Grand Palais, wordt het Petit Palais vaak over het hoofd gezien.

Dit geheel ten onrechte! Dit museum verdient het om op postkaarten te staan, niet alleen omwille van wat er tentoongesteld wordt, maar ook vanwege de voorgevel in Beaux-Artsstijl.

Het gebouw zelf combineert klassiek en eigentijds als geen ander. Ga naar binnen en de allure wordt enkel maar groter: de tentoongestelde kunst varieert van oude en middeleeuwse collecties tot schilderijen uit de Renaissance, 19e-eeuwse beeldhouwkunst en ook wat moderne kunst. De kenmerken van het gebouw, zoals de grote trappen, luchtige atria en het lichtdoorlatend glazen dak, zijn net zo fascinerend als de tentoonstellingen.

Het Petit Palais ligt vlak bij de Champs-Élysées en werd in 1900 opgericht voor de Wereldtentoonstelling en was bedoeld om kunst zoals schilderijen en beeldhouwwerken te huisvesten.

Vandaag de dag is de collectie uitgebreid met artefacten uit verschillende periodes in de geschiedenis, maar de nadruk ligt nog steeds op kunst. En als extraatje is het museum gratis toegankelijk!

32 – Dalí Paris

Dali Paris Frankrijk

In het museum Dalí Paris worden zo’n 300 originele schilderijen, beeldhouwwerken, meubelstukken en geïllustreerde boeken van de hand van de getalenteerde Dalí tentoongesteld.

Dalí stond bekend om zijn surrealistische kunst en het museum laat een aantal van zijn beroemdste werken zien, waaronder ‘De volharding der herinnering’ (met de smeltende klokken). Aan de andere kant zijn er ook weinig bekende juweeltjes zoals een film genaamd Destino, waarin Disney en Dalí op een zeldzame, oogverblindende manier worden gecombineerd. Deze samenwerking met de grote animator heeft echter nooit het daglicht gezien.

In dit onderschatte museum komt Dali’s unieke verbeeldingskracht en talent echt tot uiting en je krijgt een indruk van het complexe leven van de kunstenaar en zijn vele interesses, van atoomwetenschap tot religie tot de oudheid.

Dalí Paris ligt in Montmartre, een van de meest pittoreske wijken van Parijs. Neem na het verkennen van het museum de tijd om door de straten te dwalen en een cliché karikatuur te laten maken op Place du Tertre voordat je de Sacré-Cœur bezoekt en geniet van het uitzicht vanaf wat het hoogste natuurlijke punt van Parijs is.

Tip: dit museum maakt deel uit van de Paris Pass, wat handig is als je een paar euro wilt besparen.

33 – Maison de Victor Hugo

Maison de Victor Hugo Parijs

Een van de grootste geesten en belangrijkste politieke figuren uit de literatuur noemde dit gebouw ooit zijn thuis en vandaag de dag is het een monument waarin zowel zijn leven als zijn werk centraal staan.

Het Maison de Victor Hugo bevindt zich op de Place des Vosges (hierover later meer), de plek waar de schrijver 16 jaar lang woonde, van 1832-1848.

Of je er nu op eigen gelegenheid rondloopt of deelneemt aan een stadswandeling door het gebied, je mag de kans om het huis te zien waar Hugo het grootste deel van Les Misérables schreef niet aan je laten voorbijgaan!

Als je rondkijkt in zijn appartement in het mondaine Marais, kun je de meubels en inrichting zien die de fasen van zijn leven voorstellen: voor, tijdens en na zijn ballingschap.

En dankzij de informatieve displays kun je alles te weten komen over Hugo’s leven toen hij de Romantische literaire beweging voortbracht voordat hij de politiek inging.

34 – Canal Saint-Martin

Canal Saint-Martin Parijs

Als de avond valt boven de Lichtstad is er geen betere plek om te zijn dan het Canal Saint-Martin! Deze charmante en rustige waterweg, veel minder bekend dan de Seine, is de ideale bestemming voor een romantisch uitje.

Dit kanaal ligt in het hart van het 10e arrondissement en er zijn tal van verschillende manieren om het kanaal te verkennen: je kunt deelnemen aan een rondleiding op een open of gesloten boot, kies voor een dinercruise met Franse wijn en live muziek of zelf een eigen elektrische boot huren voor een paar uur.

Wat je ook kiest, je geniet van een geweldige rondvaart langs romantische loopbruggen, overhangende kastanjebomen en traditionele vissers. Een tocht op het Canal Saint-Martin neemt je mee naar een schilderachtige, ietwat onderschatte, hoek van Parijs.

35 – Gezellige Parijse pleinen

Place Vendome Parijs

Parijs kent verschillende gezellige pleinen die een bezoekje waard zijn.

Zo is er het Place Vendome, een plein van circa 1700 m² in het centrum van het modieuze eerste arrondissement van Parijs.

Het is een waar paradijs voor shopaholics, die er topmerken zoals Chanel, Dior, Hermes en Cartier kunnen terugvinden.

Ook kun je er prachtige juwelen kopen. Het plein is bezaaid met neoklassieke gebouwen die de mooiste sieraden tonen, ingelegd met diamanten, robijnen en smaragden. Misschien is dit wel de plek om een verlovingsring te kopen? Parijs is tenslotte de stad van de liefde.

Het plein stond ooit symbool voor koninklijke en politieke macht en in het midden staat een grote zuil met een standbeeld van Napoleon.

Place des Vosges Parijs

Een ander mooi plein is Place des Vosges, het kroonjuweel van de modieuze wijk Marais. Place des Vosges is het elegantste en oudste plein van Parijs, met perfect onderhouden grasperken en mooie fonteinen omringd door rode bakstenen herenhuizen.

Het heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw, toen het Hôtel des Tournelles koninklijke verblijven huisvestte.

Tegenwoordig is het gebied rond de Place des Vosges een van de meest gewilde buurten in Parijs, met chique boetieks, galerieën en een aantal van de best beoordeelde restaurants van de stad.

Als je honger hebt gekregen van al die sightseeing, dan moet je hier zeker even halt houden om te genieten van een heerlijke brunch. Voordat je je overgeeft aan een hapje eten en een glas wijn op de terrassen die uitkijken over het plein, kun je ook even rondkijken in de nabijgelegen kunstgalerieën.

36 – Andere fascinerende musea in Parijs

Quai Branly Parijs

Naast de bekendste namen, beschikt Parijs over nog heel wat andere interessante musea.

Het Quai Branly is een weinig bekend museum dat altijd positief verrast. Dit museum is gewijd aan de inheemse kunst en culturen van Afrika, Azië, Oceanië en Amerika. Er worden meer dan 350.000 werken tentoongesteld, met o.a. Totempalen uit Canada, rituele maskers uit India of versierde auto’s uit Mexico.

Er zijn ook verschillende wisselende tentoonstellingen, dus er is altijd wel iets nieuws te zien, en het museum organiseert regelmatig live muziek- en dansvoorstellingen, filmvertoningen, workshops en conferenties.

Leuk weetje: Je vindt geen relingen in het Quai Branly Museum. Waarom? Zodat de lokale bevolking en bezoekers ‘barrières kunnen doorbreken’ en verschillende culturen kunnen ervaren, waardoor dit museum een totaal meeslepende ervaring is vergeleken met veel andere kunstinstellingen.

Monnaie de Paris

In het Monnaie de Paris worden al sinds 864 na Christus munten gemaakt en gegoten. Verken de interactieve tentoonstellingen die vertellen hoe die munt in je portemonnee is terecht gekomen, en bekijk artefacten, diagrammen en multimediavertoningen in het Engels. Je krijgt er bovendien de kans om zelf een munt te maken!

Musée de Cluny Parijs

Het Nationaal Museum van de Middeleeuwen, ook wel bekend als het Musée de Cluny, wordt beschouwd als het belangrijkste kunst- en geschiedenismuseum gewijd aan de Middeleeuwen in Frankrijk. Bewonder wandaptijen, Romeinse baden, glinsterende sieraden, glas-in-loodramen en grafstenen. De Cluny dateert uit 1843, is te vinden in het Quartier Latin vlakbij de Sorbonne en is een must voor iedereen die meer wil weten over het rijke verleden van Parijs.

Museum voor Moderne Kunst Parijs

Fans van moderne kunst moeten zeker een bezoekje plannen aan het Museum voor Moderne Kunst. Hier worden bijna 13.000 werken van de belangrijkste kunstenaars (denk aan Picasso, Matisse en Modigliani) en kunststromingen uit de 20e en 21e eeuw tentoongesteld.

Een van de pronkstukken van dit museum is La Fée Electricité van Dufy, een fresco van 600 vierkante meter over elektriciteit met Zeus en Benjamin Franklin in de hoofdrol!

Musée Jacquemart-André Parijs

Daarnaast kun je in het Jacquemart-André Museum een kijkje nemen in het leven van een van de meer welvarende 19e-eeuwse echtparen van Parijs. Deze galerie bevat de gekoesterde privécollectie van de kunstliefhebbers Edouard André en Nelie Jacquemart en je kunt er de appartementen van het echtpaar bekijken.

Je vindt er een eclectische verzameling schilderijen, beeldhouwwerken, meubels, wandtapijten en kunstvoorwerpen. De hoogtepunten van het museum zijn adembenemende werken zoals ‘De Emmaüsgangers’ van Rembrandt, ‘Vedute’ van Canaletto, de ‘Vlucht naar Egypte’ van Botticelli en ‘Ecce Homo’ van Mantegna.

Gesponsorde plaatsing

Science Experiences museum


Verken meeslepende en innovatieve tentoonstellingen, van VR-reizen door de ruimte en de diepzee tot verkenningen van het menselijk lichaam en kwantumfysica. Dit educatieve avontuur, een combinatie van videomapping en multisensoriële ervaringen, staat garant voor een fascinerende rondleiding. Maak je klaar om verbaasd en verlicht te worden in het Science Experiences museum!

Musee Yves Saint Laurent Parijs

Modeliefhebbers zullen graag een bezoekje willen brengen aan het Musée Yves Saint Laurent, in het voormalig atelier van de ontwerper aan de Avenue Marceau. Dit is een baken van haute couture in Parijs en een ode aan een van de meest productieve ontwerpers van de 20e eeuw. Je vindt er meer dan 5000 prototypes van kledingstukken, duizenden accessoires en talloze schetsen uit de iconische carrière van het meesterbrein.

Grevin Wassenbeeldenmuseum Parijs

In Parijs kun je ook poseren bij de wassenbeelden van heel wat beroemdheden zoals, Napoleon, Einstein, Zidane, Mbappé, Coco Chanel, Victor Hugo, Edith Piaf, en nog veel meer. In het Grevin Wassenbeeldenmuseum zijn er in zo’n 200 beelden te vinden en kun je leren hoe deze modellen worden gemaakt.

Gesponsorde plaatsing

Een wonderbaarlijke nacht in het Musée Grévin!


Het Musée Grévin viert zijn 140e verjaardag en pakt uit met een speciaal evenement dat figuren als Michael Jackson, de kameel van Napoleon en Kylian Mbappé samenbrengt in een unieke bijeenkomst. Een keer per maand komt het museum tot leven en kunnen bezoekers ronddwalen tussen historische en hedendaagse persoonlijkheden. Dit versterkt de ervaring en verandert het museum in een levendig centrum met acteurs, lichtshows en entertainment!

37 – Interessante tentoonstellingen in de Franse hoofdstad

Atelier des Lumières Parijs

Het Atelier des Lumières is een digitaal kunstcentrum waar heel wat verschillende tentoonstellingen worden gehouden. Deze exposities worden door middel van 140 projectoren op de muren en de plafonds geprojecteerd, waardoor bezoekers kunnen genieten van een interactieve, audiovisuele reis.

Recent kon je hier kunstwerken van Marc Chagall bewonderen, binnenstappen in de kubistische en abstracte wereld van Paul Klee of de betoverende onderwaterwereld en zeedieren van onze oceanen verkennen.

Het Atelier des Lumières is gevestigd in een 19e-eeuwse staalgieterij uit 1835 vlakbij place Maurice Gardette.

Wist je dat Emily tijdens het derde seizoen van Emily in Paris een bezoekje bracht aan het Atelier des Lumières en hier de werken van Van Gogh bewonderde?

Gesponsorde plaatsing

The Art of the Brick – LEGO®-tentoonstelling

Dompel jezelf onder in de fascinerende wereld van The Art of the Brick, de wereldberoemde LEGO®-tentoonstelling die nu in Parijs te zien is. De show bestaat uit miljoenen LEGO®-stenen die zijn omgetoverd tot meer dan 100 indrukwekkende meesterwerken! Bewonder een T-Rex, muziekinstrumenten en zelfs De Sterrennacht van Van Gogh gemaakt uit Lego tijdens deze onvergetelijke creatieve reis.

Gesponsorde plaatsing

RECHARGER: Een zintuiglijke reis

RECHARGER is meer dan een tentoonstelling; het is een digitale reis gericht op jouw welzijn. Dompel jezelf onder in verschillende segmenten van adembenemende digitale kunst die werden ontworpen om te verjongen en te stimuleren. Je kunt in deze buitengewone omgeving ontspannen en wordt hier intellectueel gestimuleerd dankzij de geavanceerde technologie.

38 – Stadsrondleidingen in Parijs

Hop-on-Hop-off-bustour Parijs

Er zijn enorm veel bezienswaardigheden in Parijs die een bezoekje waard zijn en die je op verschillende manieren kunt verkennen.

Om alles te kunnen zien op een comfortabele manier, is een een ritje in een van de Hop-on-Hop-off-bussen een goed idee. Je kunt kiezen uit drie verschillende routes die langs belangrijke bezienswaardigheden in Parijs passeren. Stap uit bij een van de haltes onderweg om deze toeristische attracties verder te verkennen.

Deze rondleiding is vooral interessant voor wie Parijs voor het eerst bezoekt. Het is een goede manier om je te oriënteren en om meer bij te leren over de stad en haar bezienswaardigheden (dankzij de audiogids).

Er worden verschillende soorten tickets aangeboden. Het deluxeticket bevat een heleboel extra’s, zoals een riviercruise en audiocommentaar in meerdere talen dat speciaal gericht is op toeristen.

Lees meer over de hop-on-hop-off-bustours in Parijs.

Segwaytour in Parijs

Een andere manier om in één keer een paar must-see bezienswaardigheden in Parijs af te vinken is door deel te nemen aan een Segwaytour. Samen met een deskundige gids verken je de Franse hoofdstad terwijl je allerlei interessante weetjes te horen krijgt. Deze rondleidingen duren meestal tussen de 1 à 2 uur, en nemen je mee naar zowel bekende attracties als verborgen juweeltjes.

Speurtochten in Parijs

Heb je zin in een actieve en interactieve manier om Parijs te ontdekken? Schrijf je dan in voor een speurtocht. Je volgt aanwijzingen en lost puzzels op terwijl je langs de beroemdste bezienswaardigheden in Parijs loopt. Deze activiteit is geweldig voor gezinnen, vrienden of stelletjes.

Kies uit een scala aan thema’s of gebieden, zoals het Louvre, de Luxemburgse Tuinen, de Tuilerieën, Montmartre, de overdekte doorgangen van Parijs, Saint Germain, of de wijk Marais, de opties zijn bijna eindeloos.

Fietstocht in Parijs

Ook een fietstocht is een leuke manier om alle toeristische attracties en verborgen pareltjes van Parijs te verkennen. Je gids leert je alles over de Franse hoofdstad terwijl je langs de oevers van de Seine fietst en onderweg eventueel halt houdt om te proeven van lokale gerechten en wijn. Er zijn heel wat verschillende soorten begeleide fietstochten, van must-sees en minder bekende bezienswaardigheden tot fietstochten bij maanlicht.

Heb je een bezoek gepland aan Versailles? Daar vind je ook een groot aantal fietstours, waarbij je vaak een bezoek aan het iconische kasteel combineert met wat hapjes op de plaatselijke boerenmarkt.

Op zoek naar een andere leuke, boeiende tour langs alle topattracties van Parijs? Scootertours zijn een van de beste alternatieve manieren om de stad te verkennen.

Sidecartours in Parijs

Wie op zoek is naar een andere unieke manier om de romantische straten van Parijs te verkennen kan kiezen voor een sidecartour. Je neemt plaats in de zijspan van een motorfiets en laat je door een chauffeur/gids meenemen naar zowel must-sees als minder bekende bezienswaardigheden.

Er zijn verschillende soorten rondleidingen waaruit je kunt kiezen: ‘Retro Classic’ waarmee je zowel naar de grote monumenten als een aantal verborgen attracties gaat, ‘Great Escape’ waarmee je diep in Boheems Parijs duikt en een bezoek brengt aan Ile de la Cité of het Quartier Latin, en ‘Retro Night’, waarbij je een romantische rit maakt door Parijs bij maanlicht.

Rondleiding per Citroën 2CV in Parijs

Een andere unieke manier om de Franse hoofdstad te verkennen is per Citroën 2CV. Deze rondleiding duurt drie uur en brengt je naar aantal van de belangrijkste hoogtepunten van de stad. Je kunt kiezen uit een vooraf geplande route of de rondleiding zelf samenstellen. Onderweg deelt je chauffeur/gids allerlei weetjes en suggesties met je.

Tuktuktours in Parijs

Tot slot is ook een rondleiding per tuktuk is een leuke manier om Parijs te zien. Je chauffeur deelt de geschiedenis van de stad en de bezienswaardigheden met je terwijl je de Parijse architectuur en toeristische attracties bewondert. Voor een onvergetelijke ervaring kun je kiezen voor een nachtelijke tuktuktour waarbij je lichtjes van Parijs in volle pracht kunt zien! Ontdek de bohemienachtige sfeer van het Quartier Latin in het donker terwijl je langs de Sorbonne en het grandioze Panthéon rijdt.

39 – Thematische rondleidingen door Parijs

Emily in Paris-tours

Tijdens een thematische rondleiding staat een bepaald onderwerp centraal. Dit is een leuke manier om Parijs vanuit een volledige andere kant te bekijken.

Voor de fans van Emily in Paris zijn er Emily in Paris-tours waarbij je een bezoekje brengt aan een aantal iconische filmlocaties uit de serie.

Ontdek de hippe buurt waar Emily’s appartement zich bevindt en kijk binnen in het restaurant dat de inspiratie vormde voor het restaurant van Gabriel! Ga naar de chique cafés en boulangeries en trek naar een aantal van Emily’s favoriete plekken, zoals de Jardin du Luxembourg of de Pont des Arts. Luister naar een aantal leuke weetjes van achter de schermen en leer tegelijkertijd meer over Parijs en de Franse cultuur!

Streetarttours in Parijs

Wie geïnteresseerd is in straatkunst kan deelnemen aan een streetarttour. Deze rondleidingen brengen je naar de minder bekende delen van de stad en geven je een uniek inzicht in het expressieve werk van de Parijzenaars. Verken gebieden als Belleville, Canal Saint-Martin en Oberkampf en krijg ongelofelijke straatkunst van dichtbij te zien.

Je gids vertelt je wat er achter elk kunstwerk zit en welke boodschap de kunstenaar probeert over te brengen. Ga zeker een kijkje nemen in de rue Denoyez, een straat met muren vol met graffiti!

Fototours in Parijs

Tot slot zijn er ook speciale rondleidingen voor wie op zoek is naar de meest fotogenieke plekjes van Parijs. Schrijf je in voor een fototour en maak samen met een professionele fotograaf een wandeling door de stad. Onderweg stop je voor een fotoshoot en vele fotomomenten.

40 – Verken de mooie parken en tuinen van Parijs

Beste parken in Parijs

Laat even de drukte en chaos van de Parijse boulevards en winkelstraten achter je en ga op verkenning in enkele van de mooiste parken van de stad.

Naast de Tuilerieën en de Luxemburgse tuin telt de Franse hoofdstad nog heel wat andere prachtige stadsparken en tuinen die bekend staan om hun geschiedenis en charme.

Parc de Bagatelle Parijs

Zo is er het Parc de Bagatelle, een 18e-eeuwse park met kasteel dat werd gebouwd na een weddenschap tussen Marie-Antoinette en haar zwager. Je kunt er een 19e-eeuwse Chinese pagode, Romeinse ruïnes, grotten en kunstmatige watervallen bewonderen. In de zomer worden er ook klassieke muziekconcerten gehouden.

Parc de Sceaux

Het Parc de Sceaux is een prachtig kasteel dat niet moet onderdoen voor Versailles, maar iets minder bekend is. Het ligt iets verder weg (30 minuten met de metro), maar is de perfecte plek om tot rust te komen. Het park is zo’n 82 hectare groot en is daarmee een van de grootste in de omgeving van Parijs. Bewonder de beeldhouwwerken, vijvers, beekjes, watervallen en bloemperken.

Het kasteel dateert uit het midden van de 18e eeuw. Stap het Château de Sceaux binnen om een museum vol kunst en keramiek te ontdekken en de staatappartementen te bewonderen.

Parc de la Villette Parijs

Daarnaast is er het Parc de la Villette, een park van 130 hectare vlak bij het prachtige Canal d’Ourcq, dat vol verborgen juweeltjes en entertainment zit. Zo vind je er een IMAX theater, de Grande Halle (een concertzaal waar concerten van de Philharmonie de Paris worden gegeven), de interactieve Cité des Sciences et de l’Industrie en een muziekacademie.

Natuurhistorisch Museum Parijs

Tot slot is er ook nog de Jardin des Plantes, dat eigendom is van het Nationaal Natuurhistorisch Museum. Dit is een van de grootste botanische tuinen ter wereld die bestaat uit 11 verschillende gedeeltes verspreid over 28 hectare.

Zo is er een alpentuin, ecologische tuin, rozentuin, rotstuin, etc. waar in totaal meer dan 23.500 plantensoorten van over de hele wereld terug te vinden zijn. Dit is ook een interessante bestemming voor kinderen die een bezoekje kunnen brengen aan de dierentuin (met meer dan 1000 dieren, waaronder rode panda’s en tijgers) en kunnen spelen in de speeltuin.

41 – Gastronomische belevenissen in Parijs

Wijnproeverijen in Parijs

De Franse keuken staat bekend als een van de lekkerste en verfijndste ter wereld en wat is een betere plek dan de hoofdstad om te smullen van de Franse lekkernijen?

Het is geen geheim dat de Fransen het een en ander weten over kaas en wijn. Neem daarom deel aan een wijn– en kaasproeverij waarbij je niet alleen de beste producten kunt proeven (zo krijg je maar liefst 10 soorten kaas en heerlijke Franse wijn voorgeschoteld), maar je ook alles leert over de geschiedenis, productie en methoden erachter van een deskundige lokale gids.

Sommige tours bevatten een bezoek aan lokale markten (zoals de Marché d’Aligre) en producenten, andere trekken naar de levendige wijk Le Marais of het schilderachtige Montmartre, en een select aantal combineert de gastronomische ervaring met een vleugje kunst en cultuur.

Naast kaas en wijn kun je tijdens een culinaire tour kennis maken met de allerbeste Parijse culinaire hoogstandjes zoals baguettes, vleeswaren, chocolade, gebak en nog veel meer.

Chocoladetour in Saint Germain des Pres
De winkel van Patrick Roger

Ben jij een echte chocoladefan? Volg dan een chocoladetour waarbij je enkele van de beste chocoladewinkels van de stad bezoekt. Samen met een gids trek naar de levendige en chique wijk Saint-Germain-des-Prés waar je bijna een half dozijn winkels bezoekt.

Proef gebakjes, vers brood en heerlijke chocolade bij de beste chocoladewinkels in deze buurt (mis Patrick Roger niet). Macarons, warme chocolademelk en een glas wijn staan meestal ook op het menu. Je merkt het, deze tour is perfect voor zoetekauwen!

Parijs Chocolademuseum

Nu we het over chocolade hebben, je kunt ook een bezoek brengen aan het Chocolademuseum. Hier leer je alles over de geschiedenis en de geneeskrachtige eigenschappen van chocolade (en hoe het wordt gemaakt) door middel van verrukkelijke demo’s door chocolatiers, terwijl je geniet van een overvloed aan heerlijke hapjes.

Workshop macarons maken in Parijs

Parijs staat bekend om haar overheerlijke gebak en patisseriecultuur en vooral de kleurrijke maracons zijn erg geliefd. Wil je de beste macarons van de stad proeven, ga dan naar Ladurée, Pierre Hermé of Carette.

Als je ze echter zelf wilt leren maken tijdens een drie uur durende les onder leiding van een Parijse bakker, dan moet je deelnemen aan een cursus macarons maken. Tijdens de les krijg je ook de betekenis van de lekkernijen in de Franse cultuur te horen en kun je na afloop je creaties proeven onder het genot van een kopje koffie.

Workshop croissants maken in Parijs

De kenmerkende lekkernij van Frankrijk moet wel de croissant zijn. Een bezoek aan Parijs zonder een croissant te eten is niet compleet. Wil je ook eenmaal je terug thuis bent kunnen smullen van heerlijke croissants? Volg dan een cursus croissants maken om te weten te komen hoe je ze zelf kunt bereiden.

Tijdens deze bakles breng je een bezoekje aan de plaatselijke markt om benodigdheden in te slaan voordat de professionele chef alle tips en trucs met je deelt voor het maken van de perfecte croissants. Na afloop mag je natuurlijk proeven van je creaties terwijl je ondertussen nipt van een kopje koffie of een glas wijn of champagne.

Berthillon Ile St Louis Parijs

Heb je zin in een overheerlijk ijsje? Trek dan naar Berthillon, een ijs- en theesalon dat werd opgericht in 1954. Geniet van fruitsorbet en romige ijsjes en kies uit smaken als chocolade, vanille, munt en mango. De heerlijke ijsjes zullen de lange wachtrijen zeker waard zijn.

Michelin-restaurants in Parijs
Met dank aan La Tour d’Argent

Op zoek naar enkele aanbevelingen voor heerlijke diners? Waarom probeer je niet een van de 150 Michelin-restaurants in Parijs?

Pierre Gagnaire biedt een goedkoop driesterrenmenu terwijl Le Pre Catelan over een verrukkelijk lunchmenu beschikt. Bij Palais Royal kun je genieten van het zonnige buitenterras en de wijnworkshops, terwijl je bij Frenchie een scherp geprijs menu kunt vinden dat elke twee weken wisselt.

Andere namen zijn: Arpège (het belangrijkste veganistische restaurant in Parijs), La Tour D’Argent (met uitzicht op de Notre Dame), Le Cinq (de favoriet voor zeevruchten in het Four Seasons Hotel George V) en Le Jules Verne op de bovenste verdiepingen van de Eiffeltoren.

Bij Quinsou, Auberge Nicolas Flamel, Pantagruel en Granite kun je voor minder dan € 50 – € 60 een bekroonde lunch eten.

Dineren bij een inwoner thuis in Parijs

Wat denk je van een uniek diner? Je kunt namelijk kiezen voor een diner bij een local thuis. Zo kun je in genieten van een heerlijk Parijs diner in een elegant huis in Montmartre, waar de chef een viergangendiner bereidt met verse seizoensingrediënten van de markt en je je tegoed kunt doen aan lekkere kazen en een rijke chocoladefondant.

Overweeg voor een ultieme ervaring een gastronomisch diner met een MasterChef in de sfeervolle ambiance van een wijnkelder in Le Marais. Laat je overweldigen door de lekkernijen die de bekroonde professionele chef tevoorschijn tovert!

Wie fan is van truffel kan zich inschrijven voor een truffelmaaltijd met een MasterChef-winnaar. Hier geniet je van foie gras, zalm en struisvogel met een vleugje truffel!

42 – Culturele belevenissen in de Franse hoofdstad

Lido de Paris cabaret
Met dank aan Lido de Paris POMPON

Parijs is een stad die nooit slaapt wat betekent dat er heel wat te beleven valt, ook op cultureel vlak.

Zo kun je op verschillende plekken in de Franse hoofdstad een geweldige cabaratvoorstelling bijwonen.

Ten eerste is er het Lido de Paris waar je al sinds 1946 kunt genieten van een spektakol vol fonkelende lichtjes, special effects, opzwepende muziek en dansende meiden. Terwijl je de show bewondert nip je van je gratis Champagne en smul je van een verrukkelijke driegangenmaaltijd (afhankelijk van je ticket).

Paradis Latin cabaret Parijs

Daarnaast is er Paradis Latin, een theater dat werd ontworpen door Gustave Eiffel (nadat het concept werd bedacht door Napoleon) en in 1889 zijn deuren opende. Hier combineert men ballet met cabaret, cancan en acrobatiek. Geniet van champagne en macarons terwijl je kijkt naar een drie uur durende voorstelling die sensualiteit, poëzie, emotie en humor uitstraalt.

Crazy Horse Parijs cabaret

Tot slot is er het wereldberoemde Crazy Horse, een iconisch Parijs cabaret dat al sinds 1951 het publiek vermaakt met zijn sensuele shows. Het podium van dit theater baadt in roze licht en het publiek neemt plaats op roodfluwelen stoelen.

De huidige show, Désir, toont een schare prachtige dansers die enkel strategische bodypaint en veren dragen en 90 minuten lang gechoreografeerde routines uitvoeren op de muziek van bekende internationale namen.

Caveau de la Huchette jazzclub Parijs

Parijs is zonder twijfel het centrum van de Europese jazz en over de hele stad vind je sfeervolle bars en clubs waar je kunt luisteren naar jazzmuziek.

Zo is er Le Baiser Salé waar jazzbands tot in de vroege uurtjes live spelen en het moderne Duc des Lombards. Het ondergrondse Caveau de la Huchette richt zich op jazz uit de jaren 20, terwijl Caveau des Oubliettes ook soul en blues biedt. Andere namen zijn: Les Deux Magots, Café de Flore en La Chope des Puces.

Workshop parfum maken in Parijs

Frankrijk produceert enkele van de beste parfums ter wereld en Parijs is de geboorteplaats van iconische parfums als Dior en Chanel. Het zal je dan misschien niet verbazen dat je in Parijs een workshop parfum maken kunt volgen.

Een expert begeleidt je tijdens deze sessie bij het creëren van een geur op maat. Je leert hoe je de noten en geuren van parfum kunt herkennen, krijgt inzicht in de geschiedenis en evolutie van parfum en je mag zelfs je eigen flesje parfum op maat mee naar huis nemen!

Gesponsorde plaatsing

Ervaar een liveconcert bij kaarslicht in Parijs

Woon een live optreden bij van een orkest dat klassieke muziek speelt of hommages brengt aan je favoriete bands of artiesten, zoals Queen, Pink Floyd en de Rolling Stones. Candlelight Concerts vinden plaats op locaties in de stad waar normaal gesproken geen concerten en evenementen worden georganiseerd, zodat je in een unieke setting kunt genieten van de live uitvoeringen van je favoriete nummers.

43 – Outdooractiveiten en sportieve ervaringen in Parijs

Stade de France stadiontour

Parijs is de thuisbasis van twee geweldige stadions: het Stade de France en Parc des Princes.

Het Stade de France is de thuisbasis van de nationale voetbalploeg van Frankrijk en het nationale rugbyteam en werd gebouwd voor het Wereldkampioenschap voetbal van 1998. Het is het zevende grooste stadion van Europa en kan 80.000 fans ontvangen.

Parc des Princes is al sinds 1974 de thuishaven van Paris Saint-Germain (PSG) en heeft een capaciteit van 48.000 bezoekers.

Woon zeker een voetbalwedstrijd bij als je stedentrip naar Parijs samenvalt met een match in een van deze twee stadions.

Je kunt ook een rondleiding volgen door beide stadions, waarbij je een blik achter de schermen krijgt. Je krijgt de kans om het veld op te stappen, door de kleedkamers en spelerstunnels te lopen en trofeeën en truien te bewonderen.

Paardenracen in Parijs

Naast voetbal zijn ook paardenraces erg populair in Parijs. Er worden al sinds de 18e eeuw paardenraces gehouden in Frankrijk, en ook vandaag de dag kun je een van deze spannende competities bijwonen.

Je kunt bijna elke dag een live race meemaken. In Parijs-Longchamp wordt meer dan de helft van de eerste groepswedstrijden van het land gehouden, en de Prix de l’Arc de Triomphe in oktober trekt internationale paarden en jockeys aan.

Auteuil daarentegen organiseert niet alleen moderne steeplechase-evenementen, maar ook de ruiterevenementen tijdens de Olympische Spelen van 1924. Last but not least is het Hippodrome de Vincennes (aan de zuidkant van het Bois de Vincennes) gespecialiseerd in tuigpaardensport.

Rijden met een Ferrari

Ben jij fan van supersnelle bolides? Heb je er altijd al van gedroomd om een rondje te rijden met een Ferrari? Neem dan deel aan deze geweldige activiteit waarbij je met een Ferrari 458, 488 of een Ferrari California T kunt rijden. Je krijgt er ook de mogelijkheid om achter het stuur te kruipen van een Lamborghini, Audi of Porsche.

Met een handvol circuits om uit te kiezen, waaronder het Circuit de La Ferté Gaucher, Circuit de Trappes en Circuit de Montlhéry, verspreid over de stad, kun je gemakkelijk iets vinden dat bij je plan past.

Als je liever niet zelf achter het stuur kruipt, kun je ervoor kiezen om voorin te gaan zitten.

Een andere leuke activiteit is rondjes rijden op de grootste indoor kartbaan van Frankrijk. Bij Paris Kart raas je over het 700 meter lange indoorcircuit en kun je kiezen uit meerdere niveaus.

Wakeboarden nabij Parijs

Tot slot kun je verfrissing opzoeken door te kiezen voor een wakeboardsessie in het pittoreske Verberie, op slechts 45 minuten rijden van Parijs. Wakeboarden is een combinatie van waterskiën, snowboaren en surfen en is de perfecte activiteit voor wie van water en een goede uitdaging houdt.

44 – Parijs bewonderen vanuit de lucht

Helikoptervlucht over Parijs

De schoonheid van Parijs is het best te bewonderen van bovenaf.

Zo kun je kiezen voor een helikoptervlucht over de Franse hoofdstad waarbij je de mooiste bezienswaardigheden in Parijs te zien krijgt, zoals de Eiffeltoren, de Seine en Tour Montparnasse.

Tijdens deze vlucht vlieg je ook naar Versailles om dit prachtig kasteel, de uitgestrekte tuinen met meer dan 50 fonteinen en indrukwekkende beeldhouwwerken te bekijken.

Natuurlijk is dit niet de enige helikoptervlucht die beschikbaar is; als je het luchtruim wilt kiezen en een nieuw perspectief op de regio wilt ontdekken, vind je avontuurlijke vluchten over Toussus-le-Noble, het kasteel van Vaux-le-Vicomte en Parijs zelf.

Parachutespringen nabij Parijs

Deze bloedstollende activiteit is er een voor adrenalinejunkies. Ga naar het nabijgelegen Peronne of St Florentin om een parachutesprong te maken. Voordat je plaatsneemt in het vliegtuig ontvang je eerst een veiligheidsbriefing.

Spring samen met je instructeur en geniet van een vrije val van 50 seconden boven het adembenemende Franse platteland. Overweeg een video- of fotopakket aan te schaffen als herinnering aan deze geweldige ervaring. Voor een meer ontspannen ervaring kun je indoor skydiven bij iFLY.

Een andere rustigere activiteit waarbij je Parijs en omgeving kunt bewonderen is paramotorvliegen. De relatief lage snelheden geven passagiers de kans om van het landschap te genieten en de ervaring echt in zich op te nemen.

Je kunt ook kiezen voor een vlucht met een ultralicht motorluchtvaartuig. Stijg op vanaf een van de nabijgelegen vliegvelden in de stad en geniet van een privévlucht in een klein gemotoriseerd vliegtuigje. Je kunt zelfs een video van de vlucht aanvragen bij je piloot om mee naar huis te nemen!

Luchtballonvaarten over Parijs

Tot slot kun je kiezen voor een luchtballonvaart over Parijs. Deze ervaringen vertrekken ‘s morgens vroeg en je klimt aan boord van de luchtballon nadat je een snelle veiligheidsbriefing hebt ontvangen. Stijg naar een hoogte van 150 meter op de Ballon de Paris en bewonder het adembenemende uitzicht op Parijs en omgeving.

De ballon (die met een diameter van 22 meter de grootste ter wereld is) lanceert en landt in het moderne Parc Andre Citroen aan de oever van de Seine. Op een heldere dag word je getrakteerd op een 360-graden uitzicht op de Eiffeltoren, de Notre Dame, de Sacré-Coeur en nog veel meer.

45 – Winkelen in Parijs

Galeries Lafayette Paris Haussmann

Als stad die beroemd is om haar mode, is het logisch dat je in Parijs heel wat leuke winkelmogelijkheden hebt.

Zo is de Franse hoofdstad de thuisbasis is van een aantal van de meest iconische warenhuizen ter wereld. Denk aan Galeries Lafayette Paris Haussmann (opgericht in 1912), Printemps en Le Bon Marché. Deze warenhuizen zijn alleen al vanwege hun omvang, grandeur en architectuur een bezoekje waard. Je vindt hier kleding, cosmetica, huishoudelijke artikelen, haute cuisine en natuurlijk ook uitstekende restaurants, cafés en bars.

Neem ook eens een kijkje in La Vallée Village, een geweldig winkelcentrum waar je kunt genieten van kortingen bij Givenchy, Gucci, Armani, BOSS, Coach en Tommy Hilfiger. Alles bij elkaar vind je meer dan 110 winkels in La Vallée Village, waardoor het een van de grootste outletwinkels in de buurt van Parijs is.

46 – Dierenparken in Parijs en omgeving

Aquarium de Paris

Ben je op citytrip naar Parijs met kinderen? Waarom breng je dan geen bezoekje aan een van de dierenparken in de stad?

Ten eerse is er het Aquarium de Paris, gelegen in de wijk Trocadero, waar meer dan 13.000 zeedieren in alle kleuren en maten leven, waaronder haaien, pinguïns en zeepaardjes. Dit is een van de oudste aquaria ter wereld en bezoekers wonen ook graag de meerminnenshow en de voedermomenten bij. Ook vind je er tanks waar je de vissen kunt aanraken.

Zoo van ParijsIn de tuinen van het Bois de Vincennes vindt je de zoo van Parijs, een uitgestrekte dierentuin van 14,5 hectare. Hier kun je meer dan 200 verschillende soorten van dichtbij zien, van zeeleeuwen en apen tot rode panda’s, jaguars, leeuwen, zebra’s en de Scandinavische lynx. Bovendien kun je verschillende voedermomenten bijwonen en meer bijleren over de bedreigde diersoorten.

Thoiry ZooSafari Frankrijk

Op een uurtje rijden van Parijs ligt Thoiry ZooSafari. Deze dierentuin herbergt 1200 dieren van meer dan 100 dierensoorten, waaronder leeuwen, tijgers, neushoorns, olifanten en nijlpaarden.

Thoiry Zoosafari is ontworpen om zo veel mogelijk te lijken op de natuurlijke leefomgeving van de dieren en je kunt met je eigen voertuig door de uitgestrekte stukken land rijden terwijl je de dieren bewondert. Je kunt zelfs overnachten in een van de houten lodges op palen en ‘s morgens giraffen langs je raam zien lopen!

Parrot World Parijs

Ten slotte is er Parrot World, een dierenpark gewijd aan Zuid-Amerika. Je vindt hier twee meeslepende attracties waarmee je je kunt verdiepen in de ecosystemen van Zuid-Amerika.

Ten eerste is er de Amazonia Trek, waarbij je een bezoekje brengt aan een van de grootste volières in Europa om papegaaien en andere exotische dieren die het Amazonewoud hun thuis noemen te bewonderen. Onderweg zie je jaguars, reuzenotters, ibissen en flamingo’s.

Ondertussen biedt de Patagonia Trek een blik in de betoverende wereld van Patagonië en zijn prachtige wilde dieren. Bekijk de kolonies Humboldtpinguïns van dichtbij en ontmoet guanaco’s en nandoes, zeldzame soorten die je enkel in Patagonië vindt.

47 – Andere kindvriendelijke activiteiten in Parijs

Parc Asterix

Op zoek naar een leuk dagje uit met het gezin? Naast Disneyland en de bovengenoemde dierenparken vind je in Parijs nog een aantal geweldige bestemmingen voor kinderen.

Ten eerste is er Parc Asterix, ongeveer 40 minuten ten noorden van Parijs, dat gebaseerd is op de beroemde Franse stripreeks over de avonturen van Asterix. Geniet van spannende attracties, leuke liveshows en interactieve tentoonstellingen en neem selfies met al je favoriete Gallische helden.

France Miniature ParkDaarnaast is er France Miniature, waar je 117 monumenten, zoals de Eiffeltoren, Arc de Triomphe, Notre Dame en Champs-Elysées op een schaal van 30:1 kunt aanschouwen. Je vindt er niet alleen Parijse monumenten, maar kunt er ook miniatuurversies van het kasteel van Versailles, de wijngaarden van Bourgondië en de Mont-Saint-Michel bewonderen.

Jardin d'Acclimatation Paris

Ook Jardin d’Acclimatation moet op het programma staan. Dit historische pretpark verwelkomt al bezoekers sinds 1860 en bevindt zich in het Bois de Boulogne. Kinderen kunnen zich hier vermaken met meer dan 20 attracties (waaronder achtbanen, draaimolens en waterattracties) en een schattige kinderboerderij.

48 – Excursies vanuit Parijs

Giverny

Als je alle bezienswaardigheden in Parijs hebt afgevinkt en graag meer van Frankrijk wilt zien, dan kun je ervoor kiezen om een dagtocht te maken vanuit de hoofdstad.

Zo kun je bijvoorbeeld naar het dorpje Giverny gaan waar de schilder Monet woonde van 1883 tot 1926.

In het roze huis op het platteland schilderde hij enkele van zijn beroemdste weken, waaronder de Waterlelies. Je kunt het huis en de tuin van Monet vandaag de dag bezoeken en kunt zijn slaapkamer en atelier verkennen. Ook het dorpje Giverny zelf is de moeite waard met zijn mooie huizen, pittoreske kerk en prachtige uitzichten over de rivier.

Mont Saint-Michel

De wereldberoemde Mont Saint-Michel moet ook zeker op je verlanglijstje staan. Bezoek de abdij van Mont Saint-Michel en bewonder de ongelooflijke architectuur en krijg een geweldig inzicht in de 11e eeuw. Het zal je misschien verbazen, maar Mont Saint-Michel is een functionerend dorp met bijna 50 permanente inwoners en je kunt een overnachting boeken in een van de vele hotels binnen de stadsmuren.

Chateau Chenonceau in de Loirevallei Frankrijk

Een andere mooie dagtrip is die naar de Loirestreek, vol torenhoge, prachtige kastelen, adembenemende tuinen en ‘s wereld beste wijngebieden. Enkele van de hoogtepunten van de Loirevallei zijn het Château de Chenonceau (ooit eigendom van de minnares van koning Hendrik II), het kasteel van Chambord (het grootste kasteel van de vallei met 440 kamers) en Azay-le-Rideau (een 16-eeuws kasteel op een eiland in de rivier de Indre).

Wijnliefhebbers kunnen een wijntour maken door deze regio waarbij ze een aantal wijnen van wereldklasse proeven. Je kunt het Loiredal ook al fietsend of wandelend verkennen. Ontdek de wijngaarden, idyllische dorpjes en sprookjesachtige kastelen en geniet van alles wat deze geweldige streek te bieden heeft.

Lees meer over de beste kastelen van de Loire om te bezoeken vanuit Parijs.

Dagtochten naar Reims vanuit Parijs

Een andere schilderachtige streek in Frankrijk is de Champagnestreek. Deze bestaat uit vijf hoofddorpen: Épernay, Reims, Ay, Troyes en Châlons-en-Champagne en trekt veel bezoekers dankzij de glooiende wijnhellingen en de wijngaarden en champagnehuizen. Bezoek het beroemde Champagnehuis Mumm (waar je ook champagne kunt proeven) en Reims met zijn 13e-eeuwse gotische kathedraal.

Chateau de Fontainebleau

Als je maar niet genoeg krijgt van kastelen, maak dan een excursie naar het Kasteel van Fontainebleau. Napoleon beschreef dit landgoed, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, als “Het ware huis van koningen”. Het kasteel dateert helemaal uit de 12e eeuw en is meer dan 700 jaar onafgebroken bewoond geweest. Dit paleis, met 1500 kamers en 130 hectare grote tuinen, was de thuis van royals, een paus en Franse keizers.

Chateau de Vaux le Vicomte

Het Kasteel van Vaux-le-Vicomte, dat dicht bij het Kasteel van Fontainebleau ligt, belooft ook een fascinerende dagtrip te worden. Dit kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd voor de minister van financiën van koning Lodewijk XIV en diende als inspiratie voor het Paleis van Versailles! Bewonder de Franse barokke woonarchitectuur en verken zowel het kasteel zelf dat bestaat uit 100 kamers en de prachtige tuinen.

Domaine de Chantilly

Een ander mooi kasteel is dat van Chantilly. Dit is een landgoed van 7800 hectare dat wordt omringd door Franse bossen met tuinen uit de 17e, 18e en 19e eeuw die geïnspireerd zijn op verschillende delen van de wereld. Het kasteel van Chantilly huisvest verschillende musea, waaronder het Living Museum of the Horse en het Conde Museum, met meer dan 800 schilderijen en een prachtige, ouderwetse bibliotheek.

Excursies naar Bourgondië vanuit Parijs

We raden ook een dagtocht naar Bourgondië aan. In deze schilderachtige streek worden een aantal van de favoriete Franse wijnen geproduceerd. Er zijn tientallen wijnmakerijen, maar vooral Noyers is een aanrader. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1453! Proef het beste van Bourgondië tijdens een rondleiding en proeverij en neem een fles mee naar huis als souvenir.

Excursies naar Normandië vanuit Parijs

Ook een dagtrip naar Normandië behoort tot de opties. Ontdek deze veelzijdige provincie, met zijn torenhoge witte kliffen, zachte zandstranden en schilderachtige stadjes aan zee en in het binnenland. Populaire bezienswaardigheden zijn: de landingsstranden Omaha en Utah Beach, de Mont Saint-Michel, het mooie havenstadje Honfleur, Bayeux en Rouen. Natuurliefhebbers moeten zeker de dramatische kliffen van Etretat of Forêt de Brotonne bezoeken. Ook Giverny en het huis van Monet moeten op het programma staan.

Slagvelden van de Somme

Je kunt in de buurt van Parijs ook enkele sites van Wereldoorlog I bezoeken. Zo kun je een dagtocht maken naar de slagvelden van de Somme. Bekijk de loopgraven en de slagvelden bij het Beaumont-Hamel Newfoundland Memorial. Het Thiepval Memorial to the Missing of the Somme is het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld en herdenkt meer dan 72.000 soldaten zonder bekend graf. Je kunt ook een bezoek brengen aan het museum Historial de la Grande Guerre in Péronne om te begrijpen hoe het leven was voor de soldaten.

Meer weten over excursies vanuit Parijs? Lees dan zeker ons uitgebreid artikel over de beste dagtrips vanuit Parijs.

Bezoek je Parijs met een budget?

Een uitstekende en voordelige manier om de stad te verkennen en te leren kennen is door deel te nemen aan een van de free walking tours in Parijs. Als je een bepaalde wijk wilt verkennen, zijn er genoeg rondleidingen die zich richten op verschillende buurten, zoals het Quartier Latin, Le Marais of Montmartre. Lees onze uitgebreide reisgids over deze gratis rondleidingen in Parijs om ze allemaal te ontdekken.

Om geld te besparen op al je toegangskaartjes voor musea en attracties in de stad, moet je zeker kijken naar de Paris Pass en Go Paris. Cultuurliefhebbers zullen geïnteresseerd zijn in de Paris Museum Pass waarmee je voorrang krijgt bij veel musea, zodat je niet urenlang in de rij hoeft te staan!

Gesponsorde plaatsing

Bezoek de beste bezienswaardigheden in Parijs met een van de Paris Passes

Paris Passes

Als je geld wilt besparen op toegangstickets, kijk dan niet verder dan de Paris Pass die kortingen aanbiedt op meer dan 90 verschillende attracties! Je kunt tot wel 50% besparen in vergelijking met het kopen van losse tickets.

Als je van plan bent om je bezoek aan Parijs vol te proppen, overweeg dan de Go Paris Pass waarbij je kunt kiezen tussen een all-inclusive pas voor toegang tot een onbeperkt aantal bezienswaardigheden per dag of een Explorer Pass waarbij je zelf kunt bepalen welke attracties je wilt bezoeken.

Op zoek naar een hotel in Parijs?

Van rustieke paleizen tot chique boetiekhotels, Parijs heeft een verblijf voor elk type reiziger.

Als je op zoek bent naar luxe, overweeg dan het Four Seasons Hotel George V (waar restaurants met Michelinsterren op je wachten), La Réserve Paris, Ritz Paris, het Grand Hotel du Palais Royal of het Hôtel Plaza Athénée, waar je gezegend bent met een onovertroffen uitzicht op de Eiffeltoren.

Voor iets met alle toeters en bellen dat binnen een kleiner budget past, kun je kiezen uit Hotel Saint-Germain, Hotel Bienvenue, Hotel Gustave of Le Sénat, om er maar een paar te noemen.

Natuurlijk zijn er ook veel voordelige hostels te vinden, maar geen enkele is bekender dan St Christopher’s Inn.

Wat wordt je volgende bestemming?

Dankzij de centrale ligging van Parijs kun je op korte tijd een heleboel andere interessante bestemmingen bereiken. Aan de andere kant van het kanaal ademt Londen zijn eigen charme uit, terwijl Barcelona (2 uur vliegen) je laat watertanden bij de architectuur van Gaudi en de adembenemende kustlijn van de Middellandse Zee. Als je op zoek bent naar een vakantie in de Alpen, overweeg dan Genève of Zürich. En als je meer van zee en strand houdt, dan zijn Nice en Cannes goede opties.

Binnen de landsgrenzen liggen Lyon, Marseille en Bordeaux slechts een korte treinreis verwijderd van Parijs, terwijl zowel Brussel als Amsterdam leuke weekendtripjes zijn.

Slotgedachten

Bedankt voor het bekijken van onze verzameling activiteiten en bezienswaardigheden in Parijs!

Als je nog iets aan de lijst wilt toevoegen, laat dan gerust een reactie hieronder achter. We wensen je, zoals altijd, een goede reis! Of zoals Fransen zeggen… Bon voyage!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!