Last-minute tickets voor het paleis van Versailles

Ben je op zoek naar last-minute tickets voor het paleis van Versailles?

Ben je vergeten je tickets voor het paleis van Versailles van tevoren te kopen? Ben je over minder dan twee weken in Parijs en zijn alle dagen al uitverkocht voor de periode dat je er bent? Geen paniek, je bent niet de enige.

Hieronder vind je suggesties over hoe je last-minute tickets voor het kasteel van Versailles kunt bemachtigen via andere bronnen dan de officiële website.

Geen zin om verder te lezen? Boek dan onmiddellijk een ticket voor het paleis van Versailles.

Hoe bemachtig je last-minute tickets voor het paleis van Versailles als het uitverkocht is op de officiële website?

how to buy Versailles Palace last-minute tickets

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt op de officiële website van het Paleis van Versailles, zijn toegangskaarten vaak snel uitverkocht. Het is bijna onmogelijk om op het laatste moment nog online een kaartje te bemachtigen. Meestal moet je je tickets ruim van tevoren reserveren, vaak één tot twee weken op voorhand.

Maar geen zorgen, er zijn veel websites, bekend als wederverkopers, waar je tickets voor het Paleis van Versailles kunt kopen. Sommige hebben misschien nog tickets beschikbaar voor de datum van jouw voorkeur.

Normaal gesproken zou je tientallen websites één voor één moeten doorzoeken om je ticket te vinden, een tijdrovend proces. Gelukkig ben je bij TourScanner aan het juiste adres. TourScanner verzamelt namelijk alle opties voor je tickets, zodat je gemakkelijk kunt zien welke site heeft wat je zoekt.

Als je nog steeds geen tickets voor het paleis van Versailles kunt vinden, dan is het waarschijnlijk echt uitverkocht. In dat geval rest er je nog één optie: een rondleiding door het kasteel van Versailles boeken. Deze rondleidingen kun je ook gemakkelijk vinden op TourScanner.

Hoeveel kosten tickets voor het paleis van Versailles?

Versailles Palace ticket price

Er zijn drie soorten tickets: Paleis, Paspoort en Landgoed van Trianon. Elk ticket geeft je toegang tot verschillende gebieden van het paleis van Versailles en geeft je de mogelijkheid om extra ervaringen toe te voegen.

Houd er rekening mee dat de onderstaande prijzen gelden voor boekingen ter plaatse. Voor online boeken moet je € 1,50 per ticket toevoegen.

Paleisticket

Met dit ticket krijg je toegang tot het interieur van het paleis van Versailles, de tijdelijke tentoonstellingen, de tuinen, het park en de koetsengalerij (de muzikale tuinen en de muzikale fonteinshow zijn niet inbegrepen).

  • Standaardprijs: € 18
  • Prijs paleisticket + rondleiding door de manege: € 20
  • Prijs paleisticket + ticket voor de paardenshow: € 38
  • Gereduceerd tarief paleisticket: € 13 (voor houders van een reductiekaart voor grote gezinnen en leden van de vriendenvereniging van het Nationaal Museum)
  • Gratis toegang voor iedereen onder de 18, EU-burgers onder de 26 en mensen met een handicap plus een begeleider

Paspoortticket

Dit is een completere versie van het paleisticket en omvat ook het Landgoed van Trianon, de muzikale tuinen en de muzikale fonteinshow.

  • Standaardprijs: € 20, of € 27 op dagen waarop de muzikale tuinen en de muzikale fonteinshows plaatsvinden
  • Prijs paspoortticket + terugreis met het treintje: € 33
  • Prijs paspoortticket + officiële paleisgids: € 44
  • Prijs paspoortticket + ruitershow: € 52 (inclusief paspoortticket met toegang voor twee opeenvolgende dagen)
  • Prijs paspoortticket + en roeiboottocht: € 62 (voor 2 volwassenen)
  • Prijs paspoortticket + fietstocht: € 62 (voor 2 volwassenen)
  • Prijs paspoortticket + gourmetlunch: € 108 (inclusief lunch in Le Petit Venise voor 2 volwassenen)
  • Verlaagd tarief standaardticket: € 18 (voor houders van een reductiekaart voor grote gezinnen en vrienden van de nationale museumvereniging)
  • Gratis toegang of gereduceerde prijs voor iedereen onder de 18, EU-burgers onder de 26 en mensen met een handicap plus een begeleider (€ 10 op de dagen waarop de muzikale tuinen en muzikale fonteinshows worden gehouden)

Landgoed van Trianon-ticket

Dit is een budgetoptie en omvat alleen toegang tot het Landgoed van Trianon (Grand Trianon, Petit Trianon, het dorpje van de koningin en tuinen).

  • Standaardprijs: € 12
  • Ticket Landgoed van Trianon + Fietstocht: € 32
  • Verlaagd tarief ticket voor het Landgoed van Trianon: € 8 (voor houders van een reductiekaart voor grote gezinnen en leden van de vriendenvereniging van het Nationaal Museum)
  • Gratis toegang voor iedereen onder de 18, EU-burgers onder de 26 en mensen met een handicap plus een begeleider

2-daags paspoortticket + paardenshow

Profiteer van deze geweldige deal. Breng twee opeenvolgende dagen door met het verkennen van het landgoed, inclusief toegang tot het paleis op zaterdag om 9.30 uur en een paardenshow bij de Ruiteracademie van Versailles op zaterdag om 18.00 uur.

  • Prijs 2-daags paspoortticket + ruitershow: € 52

Wat krijg je te zien tijdens je bezoek?

Versailles Palace visit

Het kasteel van Versailles behoort tot de opmerkelijkste prestaties van de 17e-eeuwse Europese kunst. Dit uitgestrekte complex bevindt zich op slechts 30 minuten afstand van Parijs en diende ooit als het centrum van politieke macht in het Koninkrijk Frankrijk.

Het zal je niet verbazen dat het paleis van Versailles een van de indrukwekkendste bestemmingen ter wereld is, met jaarlijks meer dan 10 miljoen bezoekers.

Hier volgt een beknopt overzicht van enkele hoogtepunten die je tijdens je bezoek aan dit magnifieke paleis zult tegenkomen.

Spiegelzaal

De Spiegelzaal vormt het hart van het paleis. Terwijl je van de Oorlogszaal naar de Vredeszaal loopt, word je omgeven door 357 spiegels die in 17 bogen zijn geplaatst. Elk van deze spiegels weerspiegelt het serene uitzicht op de tuinen door de boogramen aan de tegenoverliggende kant.

Als je omhoog kijkt, zie je het gewelfde plafond dat versierd is met 30 composities van Charles Le Brun, de eerste schilder van de koning. Elke compositie belichaamt het glorieuze succes van de regering van Lodewijk XIV.

Hoewel hovelingen en bezoekers deze hal doorkruisten voor dagelijkse, alledaagse zaken, werd het ook gebruikt voor uitbundige ceremonies om historische gebeurtenissen te markeren – zelfs in modernere tijden. Het Verdrag van Versailles, dat het einde van de Eerste Wereldoorlog markeerde, werd hier ondertekend.

De Koninklijke Kapel

The Royal Chapel, Versailles Palace

De Koninklijke Kapel, de vijfde en laatste kapel die in het paleis van Versailles werd gebouwd, is een meesterwerk van weelderige architectuur en historische betekenis. Het algemene ontwerp van het gebouw, met zijn grote glazen ramen en steunberen, is geïnspireerd op de gotische architectuur, wat het tot een opvallend kenmerk maakt. Hier vond het huwelijk van koningin Marie Antoinette plaats, een gebeurtenis die de geschiedenis van het paleis verrijkte.

De Koninklijke Kapel was het laatste grote bouwproject van Lodewijk XIV. De architect van de koning, Jules Hardouin-Mansart, probeerde de traditie van de Franse koninklijke architectuur te volgen en tegelijkertijd een moderne, grootse koninklijke stijl toe te voegen die overeenkwam met de rest van het paleis.

Als je omhoog kijkt, zie je een gewelfd plafond zonder dwarsribben. Dit geeft een ononderbroken oppervlak voor de weergave van belangrijke kunstwerken zoals ‘God de Vader in zijn Glorie’ van Coypel, ‘De Opstanding van Christus’ van de La Fosse, en ‘De Afdaling boven de Koninklijke Tribune’ van Jouvenet.

Het orgel in de kapel, ontworpen door Clicquot, is versierd met een prachtige afbeelding van Koning David in reliëf. Ooit vulde dagelijkse motetmuziek de ruimte, terwijl meer recentelijk concerten werden gehouden met werken van componisten als Bach, Brahms en vele anderen.

De staatsappartementen van de koning

King’s Apartment, Versailles Palace

De staatsappartementen van de koning zijn samengesteld uit zeven weelderige kamers, elk genoemd naar een Griekse godheid, met uitzondering van één – de Kamer van Overvloed.

Deze kamers dienden als doorgang voor gasten die de koning en zijn koninklijke familie wilden zien op weg naar de koninklijke kapel. Bovendien werden hier de officiële besluiten van de vorst genomen.

’s Avonds werden er vaak extravagante bijeenkomsten gehouden, waarbij gasten niet alleen werden betoverd door de manden met zeldzaam fruit en bloemen, maar ook door de schilderijen en beeldhouwwerken die elke hoek en muur sierden – zelfs de plafonds!

Enkele van de hoogtepunten zijn François Lemoyne’s plafondschildering ‘De Apotheose van Hercules’, het beroemde portret van Lodewijk XIV geschilderd door Hyacinthe Rigaud, en Carle Van Loo’s staatsieportretten van Lodewijk XV en Marie Leszczyńska.

Het privéappartement van de koning

King’s Private Apartment, Versailles Palace

Het privéappartement van de koning omvat de Wachtkamer van de koning, de Voorkamer van de Grote Eetkamer, de Raadszaal, de Voorkamer van de Stier en de Kamer van de koning. De laatste twee kamers zijn momenteel tijdelijk gesloten voor het publiek vanwege restauratiewerkzaamheden.

Hier vind je een relatief ingetogen stijl in vergelijking met de Staatsappartementen. Je zult zien hoe de inrichting de verandering in de smaak van de koning weerspiegelt. In plaats van de rijke marmeren panelen en extravagant beschilderde plafonds, zijn er nu witte plafonds en goudkleurig houtwerk.

De Kamer van de koning is de belangrijkste en meest symbolische kamer in het appartement. Hier werd de koning geholpen bij het “opstaan” en “naar bed gaan” door tientallen hovelingen. Het is ook de plek waar Lodewijk XIV op 1 september 1715 overleed na een regeerperiode van 72 jaar.

Lodewijk XIV koos persoonlijk de schilderijen die in deze kamer te zien zijn, waaronder Boulogne’s ‘Het eerbetoon aan Caesar’, Lanfranco’s ‘Hagar in de woestijn, Caracciolo’s ‘Johannes de Doper’ en Zampieri’s ‘Maria Magdalena’.

De tuinen

Versailles Palace gardens

Meestertuinman André Le Nôtre en hofschilder Charles le Brun ontwierpen deze tuinen niet als een rustpunt van de weelde van het paleisinterieur, maar als een uitbreiding van de extravagantie en grandeur ervan.

In de meer dan 830 hectare aan tuinen die het paleis omringen, vind je een assortiment aan onberispelijk gerangschikte bomen en struiken, samen met tientallen sierlijke fonteinen en honderden beelden die net zo uitgebreid en indrukwekkend zijn als het interieur van het paleis.

Terwijl je over het gazon van het paleis van Versailles loopt, kom je langs verschillende hoogtepunten:

Fonteinen en waterpartijen

Deze wonderen van architectuur en techniek hadden geen elektriciteit nodig toen ze gebouwd werden. Hydraulische wielen leidden miljoenen liters uit de rivier de Seine en innovatieve ontwerpen zorgden voor de druk om water door tientallen ingewikkeld ontworpen fonteinen te pompen.

  • De Vier Seizoenen-fonteinen staan op het kruispunt van De Koninklijke Laan en vertegenwoordigen elk een seizoen van het jaar met een bijpassende Griekse godheid – de lente met Flora, de zomer met Ceres, de herfst met Bacchus en de winter met Saturnus.
  • De Fonteinen van de Strijd der Dieren aan weerszijden van de centrale as ten westen van de Waterparterre, tonen scènes van leeuwen die een wolf en een wild zwijn neerhalen (Avondfontein) en een tijger en een bloedhond die op een beer en hert jagen (Dageraadfontein).
  • De Drakenfontein aan het einde van de Waterlaan is de hoogste van alle fonteinen, met waterstralen van meer dan 27 meter hoog, en beeldt de jonge Apollo uit die de slang Python doodt met een pijlschot.
  • De Neptunusfontein heeft het grootste aantal en de meest gevarieerde waterstralen, die uit een ingewikkeld hydraulisch systeem komen om het water uit 99 stralen te laten stromen.
  • Latona’s Fontein vertelt de mythe van Latona, die smeekte om wraak voor de belediging van haar kinderen Apollo en Diana en hen transformeerde tot hagedissen en kikkers, te zien in en rond de fontein.
  • Het Grand Canal, de grootste vijver in de tuinen, is meer dan 1670 meter lang en werd gebruikt voor uitgebreide vuurwerkshows tijdens koninklijke gala’s onder het bewind van Lodewijk XIV.

Versailles Palace Groves

Boomgaarden

In deze bosrijke tuinen, tussen de bomen en weg van de hoofdpaden, gingen de koningen vaak wandelen om de schoonheid van de natuur te ervaren en even te ontsnappen aan de last van hun koningschap.

Er zijn meer dan een dozijn verschillende bosjes om te verkennen, elk met fonteinen, watervallen en een verscheidenheid aan vazen en standbeelden.

  • Bosquet de la Reine is ontworpen om de tulpenboom uit Virginia te benadrukken, die in het midden staat en aan het eind van de 18e eeuw voor het eerst in het land werd geïntroduceerd. Deze grove is alleen open tijdens dagen waarop de fonteinshows en de muzikale tuinen plaatsvinden.
  • Bosquet de la Salle de Bal vormt een groen amfitheater en herbergt de enige waterval op het hele terrein van het paleis. De waterval heeft acht niveaus en is versierd met marmeren hellingen, molenstenen en schelpen.
  • Bosquet de l’Étoile ontleent zijn naam aan zijn complexe vorm. Het heeft kronkelende paden die leiden naar een open grasveld in het midden van het bos.
  • Bosquet du Théâtre d’Eau was ooit het toneel voor uitgebreide fonteinenshows, waarbij ongelooflijke figuren werden gevormd uit waterstralen, tot groot vermaak van het publiek. In 2015 werd de tuin opnieuw ontworpen door landschapsarchitect Louis Benech en kunstenaar Jean-Michel Othoniel, met een meer modernistische benadering van fonteinen en tuinontwerp.

De oranjerie

Dit architectonische meesterwerk van Jules Hardouin-Mansart zal je ongetwijfeld verbazen door zijn immense schaal, hoogte en pure lijnen. De centrale galerij strekt zich uit over meer dan 150 meter en wordt bekroond door een gewelfd plafond dat maar liefst 13 meter hoog is.

De parterre van de Oranjerie beslaat meer dan drie hectare en was oorspronkelijk gevuld met sinaasappelbomen afkomstig van koninklijke huizen, evenals andere bomen uit Portugal, Spanje en Italië. Tegenwoordig staan er meer dan 1000 oleander-, granaatappel- en palmbomen in verplaatsbare containers, die elke winter naar binnen worden gebracht.

Het landgoed van Trianon

Estate of Trianon, Versailles Palace

  • Het Grand Trianon werd door architect Hardouin-Mansart beschreven als een “klein paleis van roze marmer en porfier”. Bij het naderen van het gebouw word je verwelkomd door de geur van tienduizenden aromatische kruiden en bloemen.
  • Het Petit Trianon heeft een eenvoudige kubusvorm. Elke gevel heeft zijn eigen unieke uitstraling, wat bijdraagt aan de harmonie en elegantie van het ontwerp. Lodewijk XVI schonk dit paleis aan zijn vrouw Marie-Antoinette, wiens appartement uitkijkt over de Engelse Tuinen en het Liefdesmonument.
  • De Engelse Tuinen waren oorspronkelijk een botanische tuin, maar Marie-Antoinette transformeerde ze tot een Anglo-Oriëntaalse tuin met minder gebouwen en meer natuurlijke elementen, zoals de Grot.
  • Het Liefdesmonument is een intieme uitdrukking van Marie-Antoinettes gevoeligheden en werd gerealiseerd met behulp van architect Richard Mique. In het midden staat een beeld dat de liefde symboliseert – een replica van Bouchardons ‘Cupido’ die zijn boog snijdt uit de Club van Hercules.
  • Het dorpje van de Koningin bestaat eigenlijk uit 10 relatief kleine gebouwen, elk met een eigen tuin met groenten, kruiden en bloemen. Het ontwerp weerspiegelt de spirituele leidraad van Rousseau om terug te keren naar de natuur en lijkt soms eerder geschikt voor hobbits dan voor royalty.

De muzikale fonteinshows & de muzikale tuinen

musical fountains show and musical gardens tickets

Op de dagen waarop de Muzikale Tuinen worden gehouden biedt het ritme van barokmuziek een aangename achtergrond voor je wandelingen tussen de keurig gesnoeide, geometrische struiken en de indrukwekkende fonteinsculpturen van de tuinen. Dit evenement voegt een symfonische dimensie toe aan je verkenning van ’s werelds grootste openluchtmuseum voor beeldhouwkunst.

Tijdens deze gelegenheid kun je ook door de boomgaarden lopen, die alleen open zijn tijdens het hoogseizoen. Deze afgelegen, kleine tuinen buiten de hoofdpaden zijn versierd met vazen, beelden en zelfs watervallen, waardoor je geniet van een rustige en betoverende ervaring.

Op dagen van de muzikale fonteinshows kun je de fonteinen bewonderen in hun volle glorie, wat een unieke ervaring biedt die niet het hele jaar door beschikbaar is. Het grootste deel van het jaar dienen de fonteinen als decoratieve vijvers, met imposante monumenten als middelpunt. Tijdens de muzikale fonteinshow worden ze echter tot leven gebracht, waarbij water uit honderden stralen spuit in prachtige hydraulische voorstellingen.

Van 10 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds kun je genieten van de betoverende dans van het water op de tonen van barokmuziek, terwijl meer dan een dozijn fonteinen verspreid over het landgoed tot leven komen. Bewonder bijvoorbeeld de Neptunusfontein met zijn 99 waterstralen, de imposante Drakenfontein die meer dan 27 meter hoog is, of ontdek de nieuw gebouwde modernistische fontein in de Bosquet du Théâtre d’Eau.

De Koninklijke Stallen

The Gallery of Coaches, Versailles Palace

De Koninklijke Stallen, gecreëerd door Louis-Philippe, huisvesten een waardevolle collectie koetsen, sleden, auto’s en tuigen. Betreed deze historische plek en laat je meevoeren naar vervlogen tijden terwijl je de prachtig tentoongestelde voertuigen bewondert.

Reistips

Versailles Palace skip the line tickets

Vermijd een bezoek op maandag

Bij het plannen van je bezoek aan Versailles, is het belangrijk om te weten dat het paleis op maandagen gesloten is.

Sla de wachtrij over

Hoewel alle ticketopties toegang geven tot het paleis, kunnen de wachttijden lang zijn, variërend van 30 minuten tot meer dan 2 uur, afhankelijk van het seizoen. Om deze lange wachtrijen te vermijden, raden we aan om een skip-the-line ticket of een rondleiding met voorrang te boeken.

Verken het park en de tuinen

Het park en de tuinen van het paleis van Versailles zijn dagelijks geopend. Toegang tot het park is altijd gratis en toegang tot de tuinen is gratis op de meeste dagen, behalve op dagen waarop de muzikale tuinen of muzikale fonteinshows plaatsvinden.

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!