Versailles tickets

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over tickets voor het paleis van Versailles, zoals de ticketprijzen, rondleidingen, hoe je online kunt boeken en handige reistips.

Elk jaar bezoeken meer dan drie miljoen toeristen Versailles, waardoor het niet alleen een van de populairste bezienswaardigheden in Frankrijk, maar ook het meest bezochte paleis ter wereld is.

Als je dit artikel leest, ben je vast op zoek naar Versailles tickets en wil je waarschijnlijk graag weten welke soorten tickets er worden aangeboden. Mogelijk zie je door de bomen het bos niet meer want er zijn veel verschillende websites die kaartjes aanbieden voor het kasteel van Versailles.

Maak je geen zorgen, want in dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over tickets voor het paleis van Versailles, zodat je tijd en geld kunt besparen.

Lees hieronder verder voor een uitgebreide gids over hoe je de beste Versailles tickets kunt kiezen.

Hoeveel kosten Versailles tickets?

Versailles Palace tickets cost

Tickets voor het paleis van Versailles kosten € 21 tot € 62 per persoon, afhankelijk van hoeveel gebieden je wilt bezoeken en of je extra ervaringen wilt toevoegen, zoals een paardenshow, een ritje met een roeiboot of zelfs een maaltijd binnen de paleismuren.

Het paleis ligt op een enorm terrein en is verdeeld in verschillende delen. Je kunt ervoor kiezen om alleen het Paleis te bezoeken of ook tickets te boeken voor andere delen, waaronder het Landgoed van Trianon, de muzikale tuinen en de muzikale fonteinshows.

Op bepaalde dagen van het jaar is de ticketprijs iets hoger om toegang te krijgen tot de muzikale tuinen en de muzikale fonteinshows. Kaartjes voor de fonteinshow kunnen echter alleen apart worden gekocht.

Hoewel kaartjes bij de ingang kunnen worden gekocht, raden we je sterk aan om je Versailles tickets online te boeken, omdat je dan de rij bij de kassa kunt overslaan en geniet van toegang met een tijdslot, waardoor je gegarandeerd binnen 30 minuten van de door jou gekozen tijd naar binnen kunt.

Bovendien heeft online boeken nog andere voordelen die we hieronder zullen beschrijven. Je kunt je tickets (behalve rondleidingen) boeken op de officiële website van het paleis van Versailles en ook op veel andere websites zoals Viator, Ceetiz, Klook om er maar een paar te noemen. De prijzen kunnen verschillen, dus zorg ervoor dat je ze vergelijkt op TourScanner voordat je boekt.

Wat zijn de verschillende soorten tickets voor Versailles?

types of Versailles Palace tickets

Er zijn drie soorten standaardtickets: Paleis, Paspoort en Landgoed van Trianon. Elk geeft je verschillende niveaus van toegang tot het kasteel van Versailles en de mogelijkheid om extra ervaringen toe te voegen.

Er zijn ook andere soorten tickets die je toegang geven tot speciale evenementen en spektakels. De meeste hiervan kunnen worden gebundeld met ten minste een van de bovenstaande standaardtickets. Sommige evenementen bieden echter alleen losse tickets of bundeling met andere evenementen.

De tickets voor speciale evenementen omvatten spektakels zoals de muzikale tuinen, de muzikale fonteinshows, nachtelijke fonteinshow en de Koninklijke Serenade.

Tijdens deze evenementen komt het paleisterrein echt tot leven en komt de extravagantie volledig tot zijn recht. Dit is het allerbeste dat het paleis van Versailles te bieden heeft, dus probeer het kasteel op een evenementendag te bezoeken als dat mogelijk is.

Heb je geen zin om de ticketverkoop uit te pluizen en uit te zoeken hoe je Versailles bereikt? Boek dan een rondleiding bij je ticket. Dit garandeert een zorgeloos bezoek aan het paleis. Laat een ervaren gids je langs de drukte leiden naar de beste bezienswaardigheden van het paleisterrein.

Hieronder vind je een gedetailleerde uitleg over de verschillende soort tickets voor het Paleis van Versailles. Houd er rekening mee dat de vermelde prijzen gelden voor boeking ter plaatse.

1. ‘Paleis’

Versailles Palace tickets

De standaardprijs voor een ‘Paleisticket’ is € 21. Door je ticket online te boeken, kun je de rij bij de kassa overslaan en het paleis onmiddellijk betreden.

Het online ‘Paleisticket’ is verbonden aan een tijdslot. Dit ticket garandeert toegang tot het paleis van Versailles binnen 30 minuten van je gereserveerde tijd. Dit is vooral belangrijk om de drukte tijdens het hoogseizoen voor te zijn.

Het ‘Paleisticket’ geeft je toegang tot:

      • Het interieur van het kasteel van Versailles en de tijdelijke tentoonstellingen
      • De Koninklijke Kapel
      • De Spiegelzaal
      • De koninklijke vertrekken
      • De Galerij der veldslagen
      • De koetsengalerij (alleen open in het weekend)
      • La galerie des Sculptures et des Moulages (alleen open in het weekend)
      • Het park en de tuinen: deze kunnen meestal gratis worden bezocht. Als er echter speciale voorstellingen plaatsvinden in de tuin (zoals de muzikale tuinen en de muzikale fonteinshow), moet je een extra kaartje kopen

Aanvullingen op het ‘Paleisticket’:

Je kunt ook een rondleiding door de privévertrekken van de koning en door de Académie Equestre de Versailles (Ruiteracademie) of een ruitershow toevoegen aan je Paleisticket.

‘Paleisticket’ + rondleiding door de privévertrekken van de koning: kost € 10 bovenop de toegangsprijs. Dit gedeelte is gesloten voor het grote publiek en kan alleen worden bezocht als onderdeel van een rondleiding.

‘Paleisticket’ + rondleiding met gids door de Académie Equestre de Versailles: kost € 37. In de Grote Stallen kun je zien waar Bartabas dit innovatieve instituut voor de paardensport oprichtte.

‘Paleisticket’ + ruitershow “La voie d’élcuyer”: kost € 37. Deze voorstelling van een uur omvat schermen te paard, een ballet van Sorraia-paarden met lange teugels en een zingende carrousel. Na de voorstelling kun je genieten van een gratis rondleiding door de Grote Stallen.

2. ‘Paspoort’

Versailles Tickets

Het ‘Paspoortticket’ kost € 24. Door je ticket online te boeken, kun je de rij bij de kassa overslaan en het paleis meteen betreden.

Het online ‘Paspoortticket’ is verbonden aan een tijdslot, waarmee je gegarandeerd binnen 30 minuten van je gereserveerde tijd toegang krijgt tot het paleis. Dit is vooral belangrijk tijdens het hoogseizoen.

Deze optie is waarschijnlijk het beste ticket, want je krijgt toegang tot alle gebieden van Versailles, inclusief het Landgoed van Trianon, plus je kunt de rij bij de ticketbalie overslaan. Deze optie wordt vaak ‘Paspoort met Tijdslot’ genoemd. Je zult hoogstwaarschijnlijk in een voorrangsrij moeten staan die een stuk korter is dan de gewone rij.

Het standaard ‘Paspoortticket’ geeft je toegang tot:

      • Het interieur van het paleis van Versailles en de tijdelijke tentoonstellingen
      • De Koninklijke Kapel
      • De Spiegelzaal
      • De koninklijke vertrekken
      • De galerij der veldslagen
      • De koetsengalerij (alleen open in het weekend)
      • La galerie des Sculptures et des Moulages (alleen open in het weekend)
      • Het park en de tuinen
      • Het Landgoed van Trianon
      • De muzikale tuinen en de muzikale fonteinshow

Aanvullingen op het ‘Paspoortticket’:

Je kunt ook zes verschillende ervaringen toevoegen aan je ‘Paspoortticket’. Kies voor een rondleiding door de privéappartementen van de koning, een rit met een treintje, een ruitershow, een roeiboot- of fietstocht voor twee, of zelfs een gastronomische lunch in het paleis.

‘Paspoortticket’ + rondleiding door de privévertrekken van de koning: kost € 31, of € 37 op de dagen waarop de muzikale tuinshow of de muzikale fonteinshow plaatsvindt. Dit gedeelte is gesloten voor het grote publiek en is alleen toegankelijk als onderdeel van een rondleiding.

‘Paspoortticket’ + treinrit: kost € 39. Het paleisterrein is uitgestrekt. Aan het eind van de dag zul je maar wat graag plaatsnemen in het treintje om je naar het startpunt te laten brengen. Bespaar wat tijd en een paar euro’s door dit op te nemen in je ‘Paspoortticket’.

‘Paspoortticket’ + ruitershow “La voie d’élcuyer”: kost € 52. Deze een uur durende voorstelling omvat schermen te paard, een ballet van Sorraia-paarden met lange teugels en een zingende carrousel. Na de voorstelling kun je genieten van een gratis rondleiding door de Grote Stallen.

Twee ‘Paspoorttickets’ + een ritje met de roeiboot: kost € 62 voor twee volwassenen. Dit is alleen een goede optie op dagen waarop de muzikale tuinshow en muzikale fonteinshow plaatsvinden. Op die dagen kun je met dit ticket € 10 besparen, omdat bootverhuur € 18 per uur kost.

Twee ‘Paspoorttickets’ + een fietstocht: kosten € 74 voor twee volwassenen. Dit is alleen een goede optie op dagen waarop de muzikale tuinshow en muzikale fonteinshow worden gehouden. Op die dagen kun je met dit ticket € 10 besparen, want fietsverhuur kost € 9 per uur.

‘Paspoortticket’ + gourmetlunch: kost € 108 en is inclusief lunch voor twee volwassenen in Le Petit Venise.

3. ‘Landgoed van Trianon’

Estate of Trianon, Versailles Palace

Het standaardticket ‘Landgoed van Trianon’ kost € 12 (zowel ter plaatse als online) en is een goede budgetoptie, vooral voor degenen die het hoofdpaleis al hebben bezocht en terugkeren voor een tweede bezoek aan Versailles.

Het Landgoed van Trianon omvat het Groot Trianon, het Klein Trianon, het dorpje van de koningin en hun tuinen. De koningen van Versailles bouwden deze kleinere paleizen binnen het paleis als een ontsnapping aan hun hectische leven als royals.

Waarom maak je geen ontspannen wandeling door dit meer afgelegen deel van het kasteel van Versailles?

Het standaardticket voor het Landgoed van Trianon geeft je toegang tot:

      • Het Groot Trianon en de tijdelijke tentoonstellingen
      • Het Klein Trianon
      • Het dorpje van de koningin
      • De Galerij van de Rijtuigen (alleen geopend in het weekend)
      • La galerie des Sculptures et des Moulages (alleen in het weekend geopend)
      • Het park en de tuinen (muzikale tuinshow en de muzikale fonteinshow niet inbegrepen)

Vergeet niet dat je het Landgoed van Trianon ook kunt bezoeken met een het ‘Paspoortticket’.

Aanvullingen op het ‘Landgoed van Trianon’-ticket:

Je kunt een begeleide fietstocht van 2 uur door het park toevoegen aan je ticket voor het ‘Landgoed van Trianon’.

Ticket ‘Landgoed van Trianon’ + fietstocht: kost € 34. Dit is een goede deal, want het kost slechts € 18 om twee uur lang een fiets te huren. Voor slechts € 2 extra krijg je er een rondleiding bij, waardoor je gegarandeerd niets belangrijks mist, zoals must-see uitzichten en anekdotes over het landgoed.

4. 2-daags ‘Paspoortticket’

Versailles Palace 2 day pass

Zoals hierboven vermeld, is het paleis enorm groot en is één dag misschien niet genoeg om alle hoeken te zien. Als dat het geval is, kun je kiezen voor een 2-daags ‘Paspoortticket’. Hiermee krijg je toegang tot het hele landgoed of een groot deel ervan, afhankelijk van de optie die je kiest.

De prijs voor een 2-daags ‘Paspoortticket’ is € 25 (zonder de muzikale tuinen en muzikale fonteinshows) of € 30 (inclusief toegang tot de muzikale tuinen en muzikale fonteinshows).

Het ticket geeft toegang tot:

  • Het interieur van het paleis van Versailles en de tijdelijke tentoonstellingen
  • Het Landgoed van Trianon
  • Het park
  • De tuinen
  • De Galerij van de Rijtuigen (alleen open in het weekend)
  • Muzikale fonteinshows + muzikale tuinen (extra)

Opmerking: Dit ticket moet worden gebruikt op twee opeenvolgende dagen (bijvoorbeeld dinsdag en woensdag, woensdag en donderdag, donderdag en vrijdag, vrijdag en zaterdag, enz.)

5. Beste waarde: 2-daags ‘Paspoortticket’ + ruitershow

Equestrian show Versailles tickets

Dit lijkt erg op het hierboven besproken 2-daagse ‘Paspoortticket’, maar geeft je de beste waar voor je geld.

Voor slechts € 52 krijg je twee dagen lang toegang tot het ‘Paspoortticket’ plus een indrukwekkende paardenballetvoorstelling van Bartabas en de Ruiteracademie van Versailles.

Dit ticket geeft je toegang tot de show op zaterdag om 18.00 uur. Je krijgt diezelfde dag ook toegang tot het paleis om 9.30 uur ’s morgens. Je kunt ervoor kiezen om de dag ervoor of de dag erna (de vrijdag ervoor of de zondag erna) de rest van het paleis van Versailles te bezoeken.

Het 2-daagse ‘Paspoortticket’ plus ruitershow is inclusief toegang tot:

  • Het interieur van het kasteel van Versailles en de tijdelijke tentoonstellingen
  • De Koninklijke Kapel
  • De Spiegelzaal
  • De koninklijke vertrekken
  • De galerij der veldslagen
  • De koetsengalerij (alleen open in het weekend)
  • La galerie des Sculptures et des Moulages (alleen open in het weekend)
  • Het park en de tuinen
  • Het Landgoed van Trianon
  • Muzikale tuinen en/of muzikale fonteinshow

6. Muzikale tuinen

Musical Gardens ticket

Het standaardticket voor de muzikale tuinen kost € 10 (zowel ter plaatse als online). Voor kinderen van 6 t/m 17 jaar is de ticketprijs iets verlaagd naar € 9. Kinderen jonger dan 6 hebben gratis toegang. Houd er rekening mee dat als je een ‘Paspoortticket’ koopt, de muzikale tuinen hier al zijn inbegrepen.

Toegang tot de tuinen is gratis tijdens het laagseizoen (november tot maart). In het hoogseizoen (april tot oktober) moet je echter entree betalen op de dagen waarop de muzikale tuinshow wordt gehouden. Dit is normaal gesproken op dinsdag, donderdag en vrijdag, maar kan per maand variëren, dus controleer het officiële schema voordat je je bezoek plant.

Op dagen waarop de muzikale tuinshows plaatsvinden biedt het ritme van barokmuziek een aangename achtergrond voor je wandelingen tussen de keurig gesnoeide, geometrische struiken en de indrukwekkende fonteinsculpturen van de tuinen. Dit is een concert met klassieke muziek in het grootste openluchtmuseum voor beeldhouwkunst ter wereld.

Je kunt ook genieten van de boomgaarden, die alleen in het hoogseizoen open zijn. Dit zijn afgelegen, kleine tuinen buiten de hoofdpaden, versierd met vazen, beelden en zelfs watervallen. De boomgaarden zijn open van 9 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds, inclusief de onlangs gerenoveerde Koninginnehof, die exclusief open is op de dagen van de muzikale tuinshow.

Het ticket geeft toegang tot:

  • De tuinen (overdag)
  • Vijvers en boomgaarden

7. Tickets voor de muzikale fonteinshow

Musical Fountains Show, Versailles Palace

De muzikale fonteinshow vindt plaats in de tuinen van Versailles. Ontdek de vijvers, de boomgaarden (voor de gelegenheid geopend) en het water van de fonteinen dat danst op het ritme van barokmuziek. Dit is een prachtige show om bij te wonen, vooral voor kinderen.

Het is eigenlijk voordeliger om het kaartje voor de muzikale fonteinshow online te kopen dan ter plekke: slechts € 10,50 in plaats van € 12. Het gereduceerde tarief van € 9 geldt ook voor kinderen van 6 tot 17 jaar en anderen die in aanmerking komen. Houd er rekening mee dat als je een ‘Paspoortticket’ koopt, deze show al inbegrepen is.

De muzikale fonteinshow vindt elke zaterdag en zondag plaats tijdens het hoogseizoen (april t/m oktober), plus elke dinsdag van mei t/m juni. De muzikale fonteinshow vindt soms op andere dagen plaats, dus controleer het officiële schema voordat je je bezoek plant.

De dagen waarop de muzikale fonteinshow plaatsvindt zijn de enige waarop je de fonteinen in hun volle glorie kunt zien. Het grootste deel van het jaar dienen de fonteinen alleen als vijvers met uitgebreide monumenten als middelpunt. Tijdens de muzikale fonteinshow komen de fonteinen tot leven en spuit er water uit honderden stralen in majestueuze hydraulische displays.

Van 10 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds kun je zien hoe het water danst op het ritme van barokke muziek in meer dan een dozijn fonteinen verspreid over het landgoed. Bekijk de Neptunusfontein met zijn 99 waterstralen, de 27 meter hoge Drakenfontein of de nieuw gebouwde modernistische fontein in de Bosquet du Théâtre d’Eau.

Het ticket geeft toegang tot:

  • De tuinen met de muzikale fonteinshow (overdag)
  • Vijvers en boomgaarden

8. Kaartjes voor de nachtelijke fonteinshow

Versailles night show with fireworks

De tuinen komen tot leven als de nacht valt. Geniet van een verbazingwekkende muzikale traktatie en hartverwarmende projecties als de boomgaarden en fonteinen oplichten dankzij speciale lichteffecten. De show wordt afgesloten met vuurwerk.

Het standaardticket voor de nachtelijke fonteinshow kost € 34 zowel online als ter plaatse. Het gereduceerde tarief is € 28 voor kinderen van 6 tot 17 jaar en anderen die hiervoor in aanmerking komen. Tickets worden alleen los verkocht. Je kunt je kaartje niet combineren met een van de dagtickets voor het paleis van Versailles.

Als je reist met kinderen onder de 18, maak dan gebruik van het familieticket voor de nachtelijke fonteinshow (alleen beschikbaar op 10 juni en 17 juni). Dit kost € 62 en geeft toegang voor twee volwassenen en twee kinderen. Als je de rekensom maakt, is dat bijna 2+2 gratis. Niet slecht!

De nachtelijke fonteinshow vindt elke zaterdagavond plaats van juni tot september van 20.30 tot 23.05 uur. Er zijn ook drie speciale avonden: ter gelegenheid van de Nationale Feestdag op 14 juli, de ‘Fire Night Fountains Show’ op 15 augustus en de ‘Elektro Night Fountains Show’ op de laatste zaterdag van september.

Tijdens de nachtelijke fonteinshow kun je zien hoe de tuinen oplichten als het donker wordt. Geniet van een spectaculaire muzikale traktatie en hartverwarmende projecties, terwijl de boomgaarden en fonteinen fonkelen en glinsteren in een caleidoscoop van kleuren. Dit alles wordt afgesloten met vuurwerk dat bezoekers doet versteld staan.

Het ticket geeft toegang tot:

  • De tuinen (alleen ’s avonds)

Aanvullingen op het ticket voor de nachtelijke fonteinshow:

Je kunt kiezen voor een ongedateerd ticket, upgraden naar een ‘Prestige’-ticket, of bundelen met een ticket voor de Koninklijke Serenade, een traditioneel bal in Franse stijl in de Spiegelzaal (meer details hieronder).

Een ongedateerd ticket voor de nachtelijke fonteinshow kost € 36. Deze optie geeft je toegang tot één show op elke datum van het jaar (met uitzondering van de ‘Electro Night Fountain Show’). Dit is een goede keuze als je een plek wilt reserveren, maar je nog niet weet wanneer je precies de show kunt bijwonen.

Het ‘Prestige’-ticket voor de nachtelijke fonteinshow kost € 52. Met deze optie kun je rechtstreeks door de Koninginnepoort naar een gereserveerde parkeerplaats op het paleisterrein rijden. Je ontvangt ook een koninklijke behandeling met een glas champagne bij aankomst.

Een ongedateerd ‘Prestige’-ticket voor de nachtelijke fonteinshow kost € 56. Deze optie spreekt voor zich: je krijgt de voordelen van het ‘Prestige’-ticket zonder dat je op voorhand een specifieke datum moet vastleggen.

Een ticket voor de nachtelijke fonteinshow plus de Koninklijke Serenade kost € 47, of € 40 voor degenen die in aanmerking komen voor het verlaagd tarief. Als je een Frans bal wilt bijwonen in de Spiegelzaal voordat je de fonteinen en het vuurwerk ziet, dan is het verstandig om dit combiticket te kopen.

9. Tickets voor de Koninklijke Serenade

Royal Serenade, Versailles Palace

Het ticket voor de Koninklijke Serenade (La Sérénade Royale) kost € 29 online. Het gereduceerde tarief is € 26 voor kinderen van 6 tot 17 jaar en anderen die in aanmerking komen. Je kunt de tickets afzonderlijk kopen of bundelen met het ticket voor de nachtelijke fonteinshow.

De Koninklijke Serenade vindt plaats in de schemering tussen de muzikale fonteinshow die overdag wordt gehouden en de nachtelijke fonteinshow. Er zijn vijf sessies: om 18.30 uur, 18.50 uur, 19.10 uur, 19.30 uur en 20.00 uur. Elke sessie duurt 40 minuten.

Je kunt dit feestelijke bal bijwonen op elke zaterdag van half juni tot half september en op twee andere speciale avonden: de Franse Nationale Feestdag (14 juli) en de Tenhemelopneming van Maria (15 augustus).

Acteurs, dansers en muzikanten in historische kostuums spelen scènes na uit het 17e-eeuwse hofleven. Je kunt getuige zijn van de ingewikkelde dans van de aankleedceremonie van de koning, de meditatieve stemming van religieuze muziek horen en je onderdompelen in de rituelen van een bal aan het Koninklijk Hof.

Tijdens de Sérénade Royale leiden de artiesten je rond van de Koninklijke Kapel naar de Spiegelzaal, net zoals voorname gasten ooit door het paleis werden geleid op weg naar hun ontmoeting met de koninklijke familie. Met deze ervaring stap je in de grandioze geschiedenis van Versailles en wordt de sfeer gezet voor de fontein- en vuurwerkshows die volgen.

Aanvullingen op het ticket voor de Koninklijke Serenade:

Je kunt een ervaring toevoegen aan de Koninklijke Serenade: voor het bal kun je de muzikale fonteinshow bijwonen of na het bal kun je de nachtelijke fonteinshow aanschouwen.

Ticket voor de Koninlijke Serenade + de muzikale fonteinshow: kost € 47, of € 40 voor wie in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief. Als je deze ervaring wilt laten voorafgaan door de muzikale fonteinshow in de tuinen, dan is het goedkoper om dit combiticket te kopen.

Ticket voor de Koninlijke Serenade + de nachtelijke muzikale fonteinshow: kost € 47, of € 40 voor mensen die in aanmerking komen voor het verlaagd tarief. Als je deze ervaring wilt combineren met de nachtelijke fontein- en vuurwerkshow in de tuinen, dan is het goedkoper om dit combiticket te kopen.

10. Rondleidingen met gids

Versailles Palace guided tours
Met dank aan GetYourGuide

Er zijn verschillende manieren om het Paleis te bezichtigen. Je kunt een auto huren en op eigen houtje gaan of een van de vele rondleidingen kiezen, waaronder groepsrondleidingen, gezins- en kindvriendelijke rondleidingen, privérondleidingen en fietstochten van een hele dag.

Er zijn veel verschillende tours beschikbaar op websites zoals Viator, Musement, Tiqets en meer. Het kan wat tijd in beslag nemen om alle beschikbare aanbiedingen te doorbladeren. Maak het jezelf gemakkelijk en vergelijk tientallen verschillende rondleidingen op één pagina op TourScanner.

Terwijl de officiële site alleen de basistickets aanbiedt die hierboven zijn uitgelegd, kun je complete pakketten kopen met extra diensten zoals lunch/diner inbegrepen, ophaal- en terugbrengservice naar je hotel, een professionele gids en nog veel meer.

Er zijn veel websites die deze pakketten verkopen, dus vergelijk hun prijzen op TourScanner en kies de aanbieding die je het meest geschikt vindt. Je kunt ook onze specifieke gids raadplegen om de beste rondleiding door Versailles te kiezen.

Onthoud ook dat ticketprijzen per aanbieder verschillen en gebaseerd zijn op het soort ticket dat je koopt. Een basisticket dat je alleen toegang geeft tot het paleis is bijvoorbeeld goedkoper dan een ‘Paspoortticket’ met toegang tot de muzikale tuinen of de muzikale fonteinshow.

11. Rondleidingen met audiogids

Versailles Palace audioguided tours

Ben je een onafhankelijke ontdekkingsreiziger en hoor je de beschrijvingen van het paleis liever in je moedertaal? Zo ja, dan kun je kiezen voor een rondleiding met audiogids door het kasteel van Versailles in één van volgende talen: Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Chinees, Japans, Koreaans, Pools, Portugees, Russisch en Oekraïens.

De rondleiding met audiogids kan worden toegevoegd aan een ‘Paleis-‘ of ‘Paspoortticket’ voor de prijs van € 5, of € 4 voor degenen die in aanmerking komen voor een gereduceerd tarief. Houders van de “Relais Culturels”-kaart en mensen met een beperking plus een begeleider kunnen gratis een audiogids krijgen.

Als je een rondleiding met audiogids boekt, moet je een tijd en datum kiezen. Je kunt de audiogids dan alleen gebruiken tijdens de gereserveerde tijd.

Als je slechthorend bent of gewoon moeite hebt met focussen op wat de gids te vertellen heeft, dan is de audiogids een goede optie om niets belangrijks te missen. Al die kunst en architectuur kun je het beste waarderen terwijl je de culturele en historische context te horen krijgt.

Zijn de muzikale tuinen en de muzikale fonteinshows de moeite waard?

musical fountains show and musical gardens tickets

Als je helemaal naar Parijs bent gereisd en de moeite hebt genomen om naar Versailles te gaan, waarom zou je dan niet het meeste uit je ervaring halen? De extra € 7 is het helemaal waard en je zult er zeker geen spijt van krijgen.

De tuinen en fonteinen kunnen op elk moment van het jaar al prachtig zijn, maar om ze in hun volle glorie te zien met water dat alle kanten op schiet, begeleid door barokke muziek die uit de bomen klinkt, is een unieke ervaring.

Vergeet niet dat de fonteinen het grootste deel van het jaar zijn uitgeschakeld, dus het is echt een speciale traktatie om ze te zien zoals ze bedoeld zijn. Je kunt ze alleen in actie zien in het weekend van april tot oktober en elke dinsdag van mei tot juni.

De muzikale fonteinshow vindt soms op andere dagen plaats, controleer daarom het officiële schema voordat je je bezoek plant.

Als je er in het weekend niet bij kunt zijn, dan zijn de muzikale tuinen een goed alternatief. Op dinsdag, donderdag en vrijdag van april tot oktober wordt je verkenningstocht door de tuinen begeleid door een selectie barokstukken. Laat je meevoeren op dezelfde muziek die Marie-Antoinette zou hebben meegeneuried.

Je kunt het all-inclusive ‘Paspoortticket’ kopen of een ticket voor de muzikale tuinen als je alleen de tuinen wilt bezoeken. Er zijn enkele uitzonderlijke data, dus controleer het officiële schema voordat je je bezoek plant.

Kan ik het paleis van Versailles gratis betreden?

Versailles Palace free entrance

Je komt in aanmerking voor gratis tickets voor het kasteel van Versailles als je:

  • Jonger bent dan 18 jaar
  • Inwoner bent van de EU onder de 26 jaar
  • Student bent
  • Leraar bent in een plaatselijke instelling met een Pass Education
  • Een persoon met een handicap bent (+ één begeleider)
  • Werkzoekende bent in Frankrijk
  • Ontvanger bent van minimale sociale uitkeringen

Je moet een bewijs overleggen om gratis toegang te krijgen. Rondleidingen zijn echter niet gratis.

Ook is er geen gratis toegang voor bezoekers van 6 jaar en ouder op dagen waarop de muzikale tuinshow en muzikale fonteinshow plaatsvindt. Op deze dagen kun je een ‘Paspoortticket’ kopen voor het gereduceerde tarief van € 10 of een individueel ticket alleen voor de tuinen voor het gereduceerde tarief van € 9.

Groepskortingen

Je kunt gratis toegang krijgen als:

  • Je een bezoek brengt met een groep gehandicapte personen
  • Je een schoolactiviteit wilt organiseren

Er zijn voorwaarden voor elk scenario en in sommige gevallen heb je zelfs voorafgaande toestemming nodig.

Gratis zondagen

Je kunt het paleis van Versailles gratis binnen op de eerste zondag van elke maand tijdens het laagseizoen (november tot maart). Houd er wel rekening mee dat het dan superdruk is in het kasteel van Versailles.

Verlaagde tarieven

Je kunt genieten van gereduceerde tarieven als:

  • Je in het bezit bent van een ticket voor het Musée des Beaux-Arts van Arras
  • Je lid bent van verenigingen van vrienden van nationale musea
  • Je in het bezit bent van een kortingskaart voor grote gezinnen
  • Je het tarief betaalt met een Chèques-Vacances

Met een gereduceerd tarief kost het ‘Paleisticket” € 13, het ‘Passportticket’ € 18 en het ticket voor het ‘Landgoed van Trianon’ € 8. Er zijn ook kortingen op kaartjes voor de muzikale tuinen, de muzikale fonteinshow en de nachtelijke fonteinshow (zie hierboven).

Jaarkaarten

Als je het paleis van Versailles meer dan één keer per jaar wilt bezoeken, dan raden we je aan om een jaarabonnement aan te schaffen.

  • SOLO (alleen voor de abonnee) – Ticketprijs: € 50
  • DUO (voor de abonnee en een enkele gast) – Ticketprijs: € 80

Zowel de Solo- als Duo-kaarten geven een jaar lang toegang tot alle delen van het kasteel van Versailles, inclusief de fonteinen en tuinen. Bovendien zijn er groepstarieven beschikbaar als je deze kaarten in grote hoeveelheden koopt.

Er is ook de Tuinpas voor wie het hele jaar door wil genieten van de muzikale tuinen en muzikale fonteinshow. Dit jaarabonnement kost € 25 voor het volle tarief en € 16 als je in aanmerking komt voor het verlaagde tarief.

Zijn er Versailles tickets inbegrepen in de Paris Pass?

Paris Pass

De Museum Pass, Paris Pass en Turbo Pass geven je allemaal toegang tot het paleis van Versailles.

Welke onderdelen van het paleis zijn gratis voor iedereen?

The Gallery of Coaches, Versailles Palace

De Galerij van de Rijtuigen en La galerie des Sculptures et des Moulages zijn het hele jaar door elk weekend gratis te bezoeken van 12.30 tot 17.30 uur (tot 18.30 uur van april tot oktober).

Het park is het hele jaar door gratis toegankelijk voor iedereen.

De tuinen zijn gratis te bezoeken als er geen speciale evenementen zijn, zoals de muzikale tuinen of de muzikale fonteinshows (zie bovenstaande data).

Op dagen met speciale evenementen moet je individuele tickets voor dat evenement of een ‘Paspoortticket’ kopen om de tuinen te kunnen betreden. Kinderen van vijf jaar en jonger mogen echter nog steeds gratis naar binnen, zelfs op evenementendagen.

Welke gratis activiteiten kan ik doen in het park?

Versailles Palace park

Omdat het park een ruimte is die iedereen het hele jaar door kan gebruiken, kun je er heel wat leuke activiteiten ondernemen. Aangelijnde honden en fietsen zijn hier bijvoorbeeld toegestaan, terwijl dit niet het geval is in de tuinen.

In het park kun je picknicken op de uitgestrekte grasvelden, je hond uitlaten of fietsen over de vele paden, peddelen in een roeiboot op het Grand Canal of zelfs het park verkennen met een elektrisch voertuig.

Je kunt een fiets, roeiboot of elektrisch wagentje huren om je sneller en gemakkelijker door het park te verplaatsen. Als je tijd en geld wilt besparen, kun je een van deze huuropties toevoegen aan een ‘Paspoortticket’. Dit is echter alleen de moeite waard als je met een groep van twee of meer bent en als er een muzikale tuinshow of muzikale fonteinshow op het programma staat. Anders is het goedkoper om apart voor de huur te betalen.

Je kunt een fiets huren per uur, halve dag of hele dag. Naast het park kun je ook het Landgoed van Trianon, het Grand Canal en Klein Venetië op de fiets verkennen. Let op: fietsverhuur is alleen mogelijk van half februari tot half november.

Fietsverhuur kost € 7 voor een half uur, € 9 voor een uur en € 2,25 voor elk extra kwartier. Voor een stressvrije middag zouden we aanraden om de fiets gewoon voor de hele dag te huren voor € 21. Dat is maar € 2 meer dan een halve dag huur en je kunt in je eigen tempo het park verkennen.

Je kunt een roeiboot huren per uur of half uur en het Grand Canal verkennen voor een ander perspectief op het kasteel van Versailles. Houd er rekening mee dat roeibootverhuur alleen beschikbaar is van maart tot november.

Het huren van een roeiboot kost € 14 voor een half uur, € 18 voor een uur en € 4,50 voor elk extra kwartier. Er kunnen maximaal vier personen plaatsnemen in een boot, of 5 personen als ten minste een van de passagiers een kind is.

Je kunt een elektrisch golfkarretje per uur huren en niet alleen het park maar ook de tuinen verkennen (op een beperkt pad). Dit is een groot voordeel, vooral als je met vrienden of familie reist die niet de hele dag kunnen lopen en een onderbreking van de zomerhitte nodig hebben.

Elektrische golfkarretjes huren kost € 36 voor een uur en € 9 voor elk extra kwartier. Er kunnen maximaal vier mensen in het karretje, dat is uitgerust met een GPS-systeem en een audiogids in acht talen. Houd er rekening mee dat je in januari geen elektrische golfkarretjes kunt huren.

Groepsreserveringen zijn ook beschikbaar voor een minimum aantal huurbeurten (5 voor golfkarretjes, 10 voor roeiboten en 20 voor fietsen). Er is geen groepskorting, dus de prijzen zijn hetzelfde als hierboven vermeld. De groepsboeking zorgt er echter wel voor dat je alle fietsen, golfkarretjes of roeiboten hebt die je nodig hebt.

Hoe boek ik vooraf tickets voor het paleis van Versailles en hoe sla ik de rij over?

Versailles Palace skip the line tickets

Skip-the-line tickets zijn iets duurder dan gewone Versailles tickets en kunnen alleen online worden gekocht. Als je je ticket online koopt, kost het meestal € 1,50 extra en is het verbonden aan een tijdslot. Dit betekent dat je gegarandeerd binnen 30 minuten van je reserveringstijd het paleis kunt betreden.

We raden je ten zeerste aan om je tickets voor Versailles online te kopen, vooral in het hoogseizoen van april tot oktober. Het is geen pretje om buiten te moeten wachten in de hitte, alleen maar om een kaartje te kopen dat je al van tevoren had kunnen reserveren.

Als je dat nog niet hebt gedaan, kijk dan hierboven naar alle soorten en combinaties van kaartjes die je kunt kopen om toegang te krijgen tot verschillende delen van het kasteel van Versailles. Er zijn heel wat mogelijkheden, dus overweeg welke het beste bij je interesses en budget past.

Rondleidingen met gids zijn ook een heel goede optie als je de stress van het plannen van je bezoek wilt uitbesteden. Skip-the-line tickets zijn inbegrepen bij bijna alle rondleidingen en het regelen van vervoer is veel eenvoudiger als je direct bij je hotel wordt opgehaald of bij een handig ophaalpunt in het centrum.

Je tijd is kostbaar, vooral als je op vakantie bent. Met een beetje planning vooraf en van tevoren reserveren haal je het meeste uit je vakantie in Parijs. C’est la vie!

Waar moet ik heen als ik mijn tickets van tevoren online boek?

Je ontvangt alle informatie in de voucher na aankoop. Hier zijn echter wat algemene instructies om je vooraf een idee te geven:

Voor het Paleis kun je de kassa overslaan en rechtstreeks naar ingang A gaan.

Voor het Landgoed van Trianon kun je binnengaan via de poorten van het Klein Trianon of het Groot Trianon.

Voor de tuinen kun je vanuit het Paleis via de Prinsenhof naar binnen. Je kunt ook door de Koninginnepoort vanuit het park gaan.

Voor de rondleidingen ontmoet je elkaar bij de receptie, die zich bevindt in de noordelijke ministersvleugel, vlakbij de cour d’Honneur. Sommige rondleidingen hebben een ander startpunt, vooral als je ze online hebt geboekt, dus controleer je boekingsgegevens.

Kan ik mijn tickets voor het kasteel van Versailles annuleren of wijzigen?

Dit hangt af van de aanbieder. Sommigen staan gratis annuleren toe, terwijl anderen annuleringskosten in rekening brengen, afhankelijk van hoe ver van tevoren de tour is geannuleerd.

Wijzigingen zijn normaal gesproken niet toegestaan en de meeste tickets zijn verbonden aan een datum, dus lees de voorwaarden goed door.

Wat is de beste tijd om het paleis van Versailles te bezoeken?

best time to visit Versailles Palace

Het is eigenlijk bijna altijd druk bij het kasteel van Versailles, vooral in de zomer. Toch is dit een goede periode voor een bezoek omdat de winters extreem kunnen zijn en de fonteinen dan leeglopen.

De drukste dagen zijn dinsdag, zaterdag en zondag. Toch zouden we niet aanraden om deze dagen te vermijden want dan vinden de muzikale fonteinshows plaats. Probeer vroeg in de ochtend te komen (9 tot 10 uur) om de drukte te vermijden. Het einde van de dag is om dezelfde reden ook een goede optie.

Bovendien raden we je aan om voor skip-the-line kaartjes te gaan, zodat je niet uren in de rij hoeft te staan.

De openingstijden van het paleis van Versailles zijn:

Het Paleis is open van 9.00 tot 17.30 uur (18.30 uur van april tot oktober).

Het Landgoed van Trianon is geopend van 12 uur tot 17.30 uur (18.30 uur van april tot oktober).

De tuinen zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur (20.30 uur van april tot oktober).

Het park is geopend van 8.00 tot 18.00 uur (7.00 tot 20.30 uur van april tot oktober).

Moet ik de tickets voor het paleis van Versailles afdrukken?

Heb je online Versailles tickets gekocht, dan kun je een kopie opslaan op je telefoon of de tickets afdrukken. Beide manieren worden aanvaard.

We hopen dat we al je vragen hebben beantwoord over Versailles tickets. Mocht je toch nog andere vragen hebben, aarzel dan niet om hieronder een opmerking achter te laten. We hopen dat onze tips goed van pas komen bij het plannen van je bezoek aan het kasteel van Versailles. Veel plezier!

Vind je dit artikel leuk? Deel het dan op Pinterest 😉

Versailles tickets

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!