Rondleidingen Kasteel van Versailles

Vraag je je af welke van de vele rondleidingen door het kasteel van Versailles de juiste is voor jou? Op deze pagina vind je een complete gids over de verschillende soorten rondleidingen door het paleis van Versailles.

Of je nu op zoek bent naar privé- of groepsrondleidingen of liever kindvriendelijke rondleidingen of rondleidingen met audiogids boekt, er is keuze te over!

Als je al een beslissing hebt gemaakt, kun je alvast je rondleiding door Versailles of je ticket voor het kasteel van Versailles boeken.

Wil je eerst graag weten wat de verschillende opties zijn? Scroll dan naar beneden om te ontdekken welke tour het beste bij jouw wensen en interesses past.

Rondleidingen door Versailles – Is een rondleiding de moeite waard?

Versailles Palace tours

Het kasteel van Versailles is een van de meest bezochte toeristische trekpleisters in Frankrijk. Deze werelderfgoedlocatie neemt je met zijn schoonheid en grootsheid mee terug naar de 17e eeuw.

Het paleis telt 2300 kamers verspreid over 63.000 vierkante meter. Met zijn indrukwekkende kamers, geheime doorgangen, privéappartementen, prachtige badkamers met onbetaalbare kunstwerken en andere verborgen hoekjes is het een must-see bezienswaardigheid.

Het palais de Versailles is een symbool van het Franse absolutisme en dompelt je onder in de koninklijke levensstijl van legendarische figuren als Lodewijk XIV, ook wel bekend als de Zonnekoning. Tijdens het verkennen van het paleis, krijg je een idee van hoe de koningen, koninginnen, prinsen, prinsessen, minnaressen en hovelingen dag in dag uit in decadente luxe leefden.

Een rondleiding door het hele paleis, met enkele pauzes tussendoor, kan vier tot zes uur duren. Je hebt de optie om:

  • Het kasteel op eigen houtje te verkennen.
  • Deel te nemen aan een groepsrondleiding en meer te leren over de rijke geschiedenis van het paleis van Versailles.

Is een rondleiding de moeite waard?

Hoewel je de mogelijkheid hebt om op eigen houtje door het paleis te dwalen, heeft een rondleiding heel wat voordelen:

  • Gemak – Je hoeft niet in de rij te staan voor je kaartje. De tickets zijn inbegrepen bij de rondleidingen.
  • Je krijgt alle belangrijke bezienswaardigheden te zien – Met een rondleiding mis je geen enkele belangrijke bezienswaardigheid. Ze zijn zorgvuldig ontworpen om ervoor te zorgen dat je alle must-sees bezoekt en geen tijd verliest of moe wordt.
  • Je krijgt een antwoord op je vragen – Je hebt een gids die je niet alleen wegwijs maakt in de geschiedenis van het kasteel, maar ook al jouw vragen beantwoordt. Als je een geschiedenisliefhebber bent, is dit een goede manier om je culturele achtergrond te verrijken.

Rondleidingen door het kasteel van Versailles – Welke past het beste bij jou?

find the best Versailles Palace tour for you

Je hebt besloten om een rondleiding te volgen, maar je weet niet welke te kiezen. Ze lijken namelijk allemaal zo op elkaar! Wij helpen je bij het maken van je keuze.

Hieronder zie je een overzicht van de meest voorkomende rondleidingen:

  • Rondleidingen met audiogids
  • Privérondleidingen
  • Groepsrondleidingen
  • Rondleidingen door de privéappartementen van de koning
  • Kindvriendelijke rondleidingen
  • Ochtendrondleidingen
  • Rondleidingen door Versailles + muzikale tuinen
  • Rondleidingen door Versailles + muzikale fonteinshow
  • Versailles bezoeken met de fiets
  • Helikoptervluchten naar Versailles

1. Rondleidingen met audiogids

Versailles Palace audioguided tours

Ga je liever alleen op pad? Heb je een laag budget? Dan is een rondleiding met audiogids iets voor jou.

Je krijgt uitleg over het paleis van Versailles in 12 verschillende talen: Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Pools, Portugees, Russisch, Spaans en Oekraïens.

Een rondleiding met audiogids kost slechts € 5 en je krijgt heel wat interessante informatie te horen. Houd er wel rekening mee dat een dergelijke tour een menselijke gids niet kan vervangen en je dus geen vragen kunt stellen.

2. Privérondleidingen

Versailles Palace private tours

Wij geven om verschillende redenen de voorkeur aan privérondleidingen door het paleis van Versailles, ook al zijn ze duurder. Hieronder lees je waarom:

  • Je kiest je eigen route: Met een privérondleiding kun je het paleis van Versailles op je eigen tempo verkennen. Je kunt zonder zorgen zo lang als je wilt op één plek doorbrengen en de delen overslaan waar je geen interesse in hebt.
  • Je slaat de rij over: De wachtrijen aan de kassa en om het kasteel binnen te gaan kunnen soms behoorlijk lang zijn. Met de meeste privérondleidingen kun je de wachtrij overslaan en het kasteel meteen betreden.
  • Je krijgt antwoorden op al je vragen: Aangezien er geen andere mensen deelnemen aan jouw rondleiding, heb je de volledige aandacht van je gids. Hij of zij zal al je vragen beantwoorden tijdens de rondleiding.
  • Je kunt mogelijk genieten van een rondleiding in je eigen taal: Rondleidingen in het Frans en Engels worden het meest aangeboden, maar als je een andere taal spreekt (Arabisch, Chinees, Hindi, enz.), kun je mogelijk ook een rondleiding krijgen door het paleis in je eigen taal. Vrijwel alle populaire talen komen aan bod.
  • Je kunt genieten van optionele diensten: Sommige privétours bieden ook extra diensten aan zoals (1) het ophalen en terugbrengen naar het hotel, (2) snacks en drankjes en (3) fotografie. Sommige van deze diensten zijn inbegrepen in de totale prijs, maar in andere gevallen moet je een toeslag betalen.
  • Je geniet van een hoger gevoel van privacy: Dit is het grootste voordeel van een privétour. Je hoeft de ruimte met niemand anders, behalve je vrienden of familie, te delen

3. Groepsrondleidingen

Versailles Palace group tours

Veel mensen kiezen voor groepsrondleidingen door het paleis van Versailles. Sommige voordelen zijn hetzelfde als bij een privérondleiding. Je kunt de wachtrij overslaan, je hebt een deskundige gids die je vragen beantwoordt (beschikbaar in meerdere talen), en sommige bieden zelfs extra diensten aan (zoals ophalen en terugbrengen naar je hotel) tegen een extra vergoeding.

De meeste groepen bestaan uit 20 tot 30 personen. Je krijgt een koptelefoon met noise cancelling zodat je minder last hebt van andere rondleidingen die op hetzelfde moment doorgaan.

Een groepsrondleiding is een goede optie als je het niet erg vindt om de ruimte en de aandacht van de gids te delen met andere mensen.

4. Rondleidingen door de privéappartementen van de koning

King’s Private Apartment, Versailles Palace

Als je Versailles bezoekt, neem dan zeker ook eens een kijkje in de privéappartementen van de koning. Deze kamers zijn enkel toegankelijk met een rondleiding en niet voor het grote publiek. Je krijgt een exclusieve kijk in het privéleven van de koning, wat zeker de extra tijd en moeite waard is.

Het appartement van de koning bestaat uit de Wachtkamer van de koning, de Voorkamer van de Grote Eetkamer, de Raadkamer, de Voorkamer van het Stierenoog en de Koningskamer. Deze laatste twee kamers zijn echter tijdelijk gesloten voor het publiek vanwege restauratiewerkzaamheden.

De privéappartementen hebben een relatief ingetogen stijl vergeleken met de staatsappartementen. Je zult merken hoe de inrichting de veranderende smaak van de koning weerspiegelt. Je ziet nu witte plafonds en goudkleurig houtwerk in plaats van rijke marmeren panelen en extravagant beschilderde plafonds.

De kamer van de koning is de belangrijkste en meest symbolische kamer in het appartement. Hier hielpen tientallen hovelingen bij het “opstaan” en “naar bed gaan” van de koning. Dit is ook de plek waar Lodewijk XIV op 1 september 1715 overleed na een 72-jarige regeerperiode.

Louis XIV koos persoonlijk de schilderijen die je in deze kamer ziet hangen, waaronder “Het eerbetoon aan Caesar” van Valentin De Boulogne, “Hagar in de woestijn” van Lanfranco, “Johannes de Doper” van Caracciolo en “Maria Magdalena” van Zampieri.

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en tickets kunnen online worden geboekt voor de prijs van € 10. Kinderen van 10 jaar en jonger moeten niet betalen voor deze rondleiding.

Tours kunnen online worden geboekt via Expedia, Viator en andere platforms. We raden je aan om verschillende opties te vergelijken via TourScanner en er een te kiezen die aan je eisen voldoet.

5. Kindvriendelijke rondleidingen

Versailles Palace tours for kids

Plan je een bezoek aan het kasteel van Versailles met je gezin? Kies dan voor een van de kindvriendelijke rondleidingen. Er zijn zowel privé- als groepsrondleidingen die speciaal zijn aangepast voor gezinnen met kinderen van 7 tot 17 jaar.

Een rondleiding door het paleis hoeft zeker geen saaie bedoening te zijn. Deze kindvriendelijke tours worden geleid door energieke gidsen die van elk bezoek een waar spektakel maken. Zo kunnen je kinderen hun innerlijke detective in zichzelf naar boven halen met een ware schattenjacht door Versailles. Ze zullen creatief moeten zijn en deductief moeten redeneren om de mysteries te ontrafelen die de Zonnenkoning en de hofhouding overal in het kasteel hebben verborgen.

Deze rondleidingen zijn de perfecte optie als je met het hele gezin reist. Ze zijn meestal minder vermoeiend en houden rekening met de behoeften van zowel jonge als oudere kinderen. Veel gezinnen kiezen voor privérondleidingen, maar groepsrondleidingen voor gezinnen zijn ook een populaire optie.

Vergelijk de beschikbare kindvriendelijke rondleidingen door het paleis van Versailles via TourScanner en kies de rondleiding die het beste bij je past.

6. Ochtendrondleidingen

Versailles Palace morning tours

Ben je een vroege vogel en wil je de drukte voor zijn? Kies dan voor een ochtendrondleiding door het kasteel van Versailles. Je verlaat Parijs bij zonsopgang en bent op tijd terug voor de lunch. Als je weinig tijd hebt en Versailles in een halve dag wilt verkennen, dan is dit de perfecte tour voor jou.

Elk jaar bezoeken ongeveer drie miljoen mensen Versailles. Als je niet zo van drukte en grote massa’s houdt, dan is deze rondleiding de perfecte oplossing voor jou.

Vergelijk alle verschillende ochtendrondleidingen door het paleis van Versailles op TourScanner en kies de tour die het beste bij je past.

7. Rondleidingen door Versailles + muzikale tuinen

Als je Versailles bezoekt, raden we je aan om er een hele dag door te brengen en te genieten van alles wat deze fantastische plek te bieden heeft.

De tuinen die het paleis omringen zijn meer dan 830 hectare groot en je vindt er een assortiment van onberispelijk gerangschikte en onderhouden bomen en struiken. Daarnaast krijg je er tientallen sierlijke fonteinen en honderden beelden te zien die net zo indrukwekkend zijn als het interieur van het paleis.

Op bepaalde dagen van het jaar kun je de tuinen verkennen met muzikale begeleiding op de achtergrond. De orkestrale strijkers zorgen ervoor dat jouw wandeling door de tuinen van Versailles nog specialer en idyllischer wordt. Bewonder de keurig gesnoeide, geometrische struiken tijdens een rondleiding door het paleis en de tuinen van Versailles.

Deze rondleidingen laten je, met of zonder muziek, genieten van de tijdloze ontwerpen van de tuinman André Le Nôtre en hofschilder Charles le Brun, die meesters waren in hun vak. Je zult merken hoe de weelde van het paleis ook naar voren komt in het ontwerp van de tuinen.

Bezoek je de tuinen in april, dan geniet je op dinsdag, donderdag en vrijdag van een selectie prachtige barokmuziekstukken. Droom, terwijl je de tuinen verkent, weg op dezelfde muziek die Marie-Antoinette zou hebben meegeneuried.

Voor een overzicht van de exacte data, raden we je aan het officiële schema te controleren voordat je je bezoek plant.

De tuinen zelf zijn normaal gesproken gratis te bezoeken, maar op de dagen waarop er muziek wordt gespeeld moet je ofwel een all-inclusive Passport-ticket kopen of een ticket dat alleen voor de tuinen is bedoeld. Bij rondleidingen zijn deze kosten bij de prijs inbegrepen.

Geen enkel bezoek aan het paleis is compleet zonder een wandeling door de tuinen. Vergelijk dus zeker de touropties voor een bezoek aan Versailles en de muzikale tuinen op TourScanner.

8. Rondleiding door Versailles + muzikale fonteinshow

Musical Fountains Show, Versailles Palace

Op bepaalde dagen van het jaar kun je in het kasteel van Versailles genieten van een muzikale fonteinshow. Er wordt dan in meer dan 15 fonteinen, verspreid over het hele landgoed, een waterdans gehouden op klassieke muziek. Deze fonteinshow demonstreert de indrukwekkende Franse techniek en tuinontwerp van meer dan drie eeuwen geleden.

Deze wonderen van architectuur en techniek hadden geen elektriciteit nodig toen ze voor het eerst werden gebouwd. Miljoenen liters water werden uit de rivier de Seine gehaald met behulp van hydraulische wielen en innovatieve pijpontwerpen creëerden de benodigde druk om het water door tientallen ingewikkeld ontworpen fonteinen te pompen.

  • De Vier Fonteinen gewijd aan de vier seizoenen staan op het kruispunt van de Koninklijke Laan. Elke fontein is vernoemd naar een jaargetijde en wordt vertegenwoordigd door een Romeinse god: de lente en Flora, de zomer en Ceres, de herfst en Bacchus en de winter en Saturnus.
  • De fonteinen van de Strijd der Dieren staan ten westen van de Waterparterre aan weerszijden van de centrale as. De Avondfontein toont leeuwen die een wolf en een wild zwijn neerhalen. De Dageraadfontein toont een tijger en een bloedhond die jagen op een beer en een hert.
  • De Drakenfontein staat aan het einde van de Waterlaan en is de hoogste fontein van allemaal – de waterstralen bereiken een hoogte van meer dan 27 meter! De fontein beeldt de jonge Apollo uit die de slang Python doodt met een pijlschot.
  • De fontein van Neptunus heeft de grootste en meest gevarieerde waterstralen. De fontein heeft een ingewikkeld hydraulisch systeem nodig om het water uit de 99 stralen te laten stromen.
  • De fontein van Latona beeldt het verhaal uit van de moeder van Apollo, Latona. De boeren van Lycia beledigden haar kinderen, de Apollo en Diana. Latona smeekte Jupiter om wraak. Jupiter hoorde haar smeekbedes aan en veranderde de boeren in hagedissen en kikkers, die je in en rond de fontein kunt zien.

De muzikale fonteinshow vindt elke zaterdag en zondag plaats van april tot oktober, plus elke dinsdag van mei tot juni. De show vindt soms ook op andere dagen plaats, dus controleer het officiële schema voordat je je bezoek plant.

De dagen van de muzikale fonteinshow zijn de enige dagen waarop je de fonteinen in hun volle glorie kunt zien. Het grootste deel van het jaar dienen de fonteinen alleen als zwembaden met uitgebreide monumenten als middelpunt.

Ben je van plan om op de juiste tijd van het jaar in Versailles te zijn, bekijk dan de verschillende opties om de muzikale fonteinshow bij te wonen op TourScanner.

9. Versailles bezoeken met de fiets

bike tours in Versailles

Houd je van fietsen, kies dan voor een rondleiding door Versailles met de fiets. Er worden zowel tours met traditionele als elektrische fietsen aangeboden. Met deze rondleiding kun je vanop de fiets het Groot en Klein Trianon en Le Hameau de la Reine bewonderen. Wil je je benen even laten rusten of heb je trek gekregen, dan kun je kiezen voor een picknick aan de oevers van het kanaal.

Als je goed in vorm bent, dan kun je helemaal van het centrum van Parijs naar Versailles fietsen. Wie liever niet dat hele eind zelf fietst, kan kiezen voor een tour die begint in de buurt van het kasteel van Versailles of een excursie waarbij de treinreis van Parijs naar Versailles is inbegrepen.

Deze tours zijn erg leuk en de meeste geven je zelfs de mogelijkheid om de wachtrij bij de ingang over te slaan. Houd er wel rekening mee dat je je fiets niet mag meenemen op het terrein van het paleis of in de tuinen. Fietsen zijn alleen toegestaan op het landgoed van Trianon en in het park.

De meeste van deze tours zijn dagtochten. Vergelijk de verschillende fietstochten in of naar Versailles op TourScanner en kies er een die bij je budget en schema past. Vele rondleidingen zijn ook inclusief picknick waarmee je op de grasvelden bij het paleis kunt genieten van Franse kaas en gebakjes.

Opmerking: De meeste fietstochten in of naar Versailles worden georganiseerd in groepen.

10. Helikoptervluchten naar Versailles

Versailles helicopter tours

De Stad van de Liefde vanaf de grond zien is leuk, maar wat dacht je van vanuit de lucht? Met een helikoptervlucht zweef je boven alle must-see bezienswaardigheden tijdens een rondvlucht naar het paleis van Versailles vanuit Parijs.

Je kunt ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds vertrekken. Welk vertrekmoment je ook kiest, je krijgt een adembenemend uitzicht te zien op de Eiffeltoren, Montparnasse, La Défense en de Seine voordat je landt bij het kasteel van Versailles.

Wil je graag Parijs en Versailles vanuit de lucht kunnen bekijken, dan is deze tour de perfecte optie voor jou. Zoals je je kunt voorstellen zijn deze tours niet goedkoop (vanaf € 200), maar in ruil daarvoor vlieg je in stijl, land je bij het paleis van Versailles en geniet je van een welkomstdrankje met uitzicht op het prachtige terrein.

Op bepaalde tijden van het jaar kun je misschien een goede deal vinden voor helikoptervluchten naar het kasteel van Versailles. Kijk op TourScanner om verschillende tours te vergelijken.

Tips voor het boeken van rondleidingen bij andere attracties in Parijs – Combitickets

Versailles Palace combo tickets

Als je niet de hele dag in het paleis van Versailles wilt doorbrengen, overweeg dan om een combitour te boeken. Met zo’n tour kun je meer ontdekken in minder tijd en behoorlijk wat geld besparen.

Je kunt allerlei toeristische attracties in Parijs mixen en matchen, van de Eiffeltoren tot een cruise op de Seine tot het Louvre. Je kunt zelfs kiezen voor een op maat gemaakte tour met alles wat je wilt zien in de prachtige stad Parijs.

Wees echter erg voorzichtig bij het boeken van zulke tours, want de prijzen variëren van aanbieder tot aanbieder. We raden je aan om een tool als TourScanner te gebruiken om verschillende pakketten te vergelijken.

Dit zijn enkele van de beste combitickets:

Worden er gratis rondleidingen door het kasteel van Versailles aangeboden?

free Versailles Palace tours

Nee. Er zijn geen gratis rondleidingen door het paleis van Versailles. Je kunt echter wel gratis toegang krijgen tot het paleis als je:

  • Jonger bent dan 18 jaar
  • Een EU-burger onder de 26 jaar bent
  • Student bent
  • Leraar in een plaatselijke instelling bent met een Pass Education
  • Een handicap hebt (+ één begeleider)
  • Werkzoekende bent in Frankrijk
  • Minimale sociale uitkeringen ontvangt

Je moet een bewijs voorleggen om gratis toegang te krijgen.

Kun je een rondleiding door het paleis van Versailles annuleren of wijzigen?

Dit hangt af van de aanbieder. Sommigen staan gratis annuleringen toe, terwijl anderen annuleringskosten in rekening brengen, afhankelijk van wanneer je de tour annuleert.

Wijzigingen zijn normaal gesproken niet toegestaan en de meeste tickets zijn gedateerd, dus zorg ervoor dat je de voorwaarden goed leest.

Zijn rondleidingen door Versailles inbegrepen in de Paris Pass?

Nee. De Pass geeft je alleen toegang tot het paleis. Er zijn geen rondleidingen inbegrepen, behalve de rondleiding met audiogids.

We hopen dat je een antwoord hebt gekregen op al jouw vragen over rondleidingen door het kasteel van Versailles. We wensen je een geweldig bezoek!

Deel dit artikel op Pinterest 🙂

Versailles Tours Pinterest

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!