Kastelen van de Loire

Ben je op zoek naar een mooie excursie naar de kastelen van de Loire? Er zijn zo veel prachtige kastelen (of “chateaux” in het Frans) om te bezoeken, het kan moeilijk zijn om te beslissen welke je moet bezoeken.

Om je hierbij te helpen hebben we de 14 mooiste kastelen in het Loiredal voor je op een rijtje gezet! Ze zijn allemaal bereikbaar vanuit Parijs en er zijn tal van tours beschikbaar voor elk budget.

1 – Kasteel van Chambord

Château de Chambord Loire Valley castles tours from Paris

Het kasteel van Chambord is een van de populairste kastelen in Frankrijk vanwege zijn grandeur en gedetailleerde decoratie. Het werd oorspronkelijk gebouwd door Frans I in 1519, maar toen hij stierf was het kasteel nog maar half voltooid. Toen Lodewijk XIV het kasteel in 1639 bezocht, gaf hij de opdracht om de bouw af te ronden.

Het kasteel is prachtig versierd met imposante ornamenten en torenspitsen. Het interieur beschikt over een prachtige wenteltrap geïnspireerd door Leonardo da Vinci. Ook de symmetrie van de grote zalen en oude schilderijen van royalty zijn adembenemend.

Tips

De omvang van de locatie is enorm en het kost uren om alles te verkennen. Vanaf het dak kun je genieten van ongelooflijke uitzichten, en de uitgestrekte tuinen zijn prachtig om in te verdwalen.

  • Vergeet niet de 3D-filmzaal te bezoeken, die inzicht geeft in de bouw, geschiedenis en architectuur van het kasteel.
  • Geniet van het Nationaal Natuurreservaat, waar je kunt picknicken, fietsen of gewoon rondwandelen en de dieren kunt bewonderen.
  • Tweemaal per dag vindt er een paardenshow plaats in de stallen bij het Château de Marechal de Saxe.
  • Maak gebruik van de audiotour, die veel gedetailleerde informatie geeft, en je krijgt een iPad om een overlay van het gebouw te bekijken. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 4.

Hoe kom je er?

Als je vanuit Parijs komt, kun je de trein nemen, maar houd er rekening mee dat dit ongeveer € 50 kost voor een enkele reis. Je kunt ook met de auto via de snelweg A10 richting Blois rijden, neem afslag nummer 16 richting Mer en volg vervolgens de secundaire weg D112 naar Chambord. Als je ook Blois wilt bezoeken, kun je profiteren van de nabijheid en een tour boeken die beide kastelen omvat.

Locatie van het Kasteel van Chambord

2 – Kasteel van Villandry

Château de Villandry Loire Valley castles tours from Paris

Het kasteel van Villandry, kenmerkend gebouwd in de zijkant van een heuvel, was oorspronkelijk een versterkte toren.

De grootste attractie van dit kasteel zijn de prachtige renaissancetuinen, met onder andere een watertuin, siertuinen en moestuinen. Het is een schitterende plek om te wandelen en te ontspannen, met tal van zitplaatsen om te genieten van de rust. Ook zijn er bossen met verschillende paden om te verkennen.

Tips

Hoewel de buitenkant van het kasteel groots is, ontbreekt het binnen aan decoratie en bezienswaardigheden. Besteed hier dus niet te veel tijd en geniet vooral van de prachtige tuinen.

Hoe kom je er?

Er zijn treinen en bussen die naar het kasteel van Villandry gaan, maar houd er rekening mee dat deze opties vrij prijzig kunnen zijn. Het is wellicht handig om op zoek te gaan naar excursies waarbij vervoer van en naar het kasteel is inbegrepen.

Locatie van het Kasteel van Villandry

3 – Kasteel van Blois

Château de Blois Loire Valley castles tours from Paris

Het kasteel van Blois, ooit bewoond door Lodewijk XII en Frans I, is een historische plek vanwege de moord op de Hertog van Guise (leider van de ultrakatholieke Liga) die hier plaatsvond. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als een middeleeuws fort in de 9e eeuw en werd later omgebouwd tot een paleis in gotische stijl.

Tips

Aangezien je waarschijnlijk al stopt om het Château de Chambord te bezoeken, kun je een bezoek aan het Kasteel van Blois gemakkelijk toevoegen aan je reisplan. Het interieur van het kasteel is prachtig gedecoreerd in renaissancestijl, met een beroemde ronde trap en prachtig gerestaureerde kamers.

Hoe kom je er?

Als je vanuit Parijs komt, kun je het Château de Blois bereiken met een treinrit van twee uur, of 45 minuten vanaf de stad Tours. Als je op zoek bent naar begeleide excursies, overweeg dan om je bezoek aan het Château de Blois te combineren met het Château de Chambord.

Locatie van het Kasteel van Blois

4 – Kasteel van Amboise

Château d'Amboise Loire Valley castles tours from Paris

Dit kleine kasteel mag dan niet zo sierlijk zijn als de andere kastelen van de Loire, maar het biedt prachtige interieurs, weelderige tuinen en een schitterend uitzicht op de rivier de Loire. De combinatie van gotische en renaissance stijlen en de prachtige omgeving maken deze plek tot een opmerkelijke bestemming. Bovendien herbergt het een kerk waar Leonardo da Vinci begraven ligt.

Hoe kom je er?

Reizen met de trein naar het Kasteel van Amboise is behoorlijk prijzig, en de bussen doen er bijna 4 uur over. Een aanbevolen optie is om een tour te boeken waarbij je niet alleen dit kasteel maar ook andere kastelen kunt bezoeken. Deze tours bieden vervoer van het ene naar het andere kasteel, dus het is zeker het overwegen waard.

Locatie van het Kasteel van Amboise

5 – Manoir du Clos Lucé

Château du Clos Lucé Loire Valley castles tours from Paris

Dit beroemde kasteel was tussen 1516 en 1519 de officiële residentie van Leonardo da Vinci. Het ligt op slechts 500 meter van het kasteel van Amboise en is verbonden met dit kasteel door een ondergrondse gang.

Tegenwoordig herbergt Clos Lucé het Leonardo da Vinci Museum, dat de indrukwekkende geschiedenis van de vele machines die Leonardo ontwierp, weerspiegelt.

Hoe kom je er?

Als je al het Kasteel van Amboise bezoekt, maak dan gebruik van de gelegenheid en loop naar Clos Lucé. Zo niet, dan ligt het kasteel op slechts dertig minuten rijden van Tours.

Locatie van Clos Lucé

6 – Kasteel van Azay-le-Rideau

Château d'Azay-le-Rideau Loire Valley castles tours from Paris

Château Azay-le-Rideau bevindt zich op een eiland in de rivier de Indre, waardoor het weerspiegelt in het water en een romantische uitstraling krijgt. Aangezien de plek nog in aanbouw is, zijn niet alle kamers toegankelijk voor bezoekers en is het interieur vrij eenvoudig vanwege het ontbreken van meubilair. De buitenkant vertoont typische renaissancearchitectuur met alle verfijning en elegantie.

Hoe kom je er?

Je kunt een treinrit van dertig minuten maken vanuit de stad Tours. Een andere optie is om een tour te boeken waarbij je zowel het Château Azay-le-Rideau als het Château de Chinon kunt bezoeken.

Locatie van Kasteel van Azay-le-Rideau

7 – Kasteel van Chinon

Château de Chinon Loire Valley castles tours from Paris

Het Château de Chinon is een middeleeuws kasteel gelegen op de top van een rotsachtige heuvel boven de rivier de Vienne. Hoewel het geen typisch renaissancekasteel is zoals de andere kastelen van de Loire, is het kasteel van Chinon een van de grootste forten van Frankrijk.

Hoe kom je er?

Vanwege de nabijheid van het Château Azay-le-Rideau, kun je beide plaatsen individueel of als onderdeel van een tour bezoeken. Het kasteel ligt op slechts een half uur rijden van de stad Tours.

Locatie van het Kasteel van Chinon

8 – Kasteel van Chenonceau

Château de Chenonceau Loire Valley castles tours from Paris

Een van de bekendste kastelen in het Loiredal is het Château de Chenonceau. Het ligt aan de rivier de Cher en kenmerkt zich door een prachtige architectonische mix van gotische en renaissancestijl. Dit kasteel is het meest bezochte kasteel in Frankrijk vanwege zijn boeiende geschiedenis, uitgestrekte tuinen en adembenemende landschap.

Hoe kom je er?

Je kunt het Château de Chenonceau bereiken met een rit van 35 minuten vanuit Tours.

Vanwege de bekendheid van dit kasteel zijn er tal van excursies beschikbaar die je naar de locatie brengen. Deze tours bieden vaak niet alleen vervoer, maar omvatten ook bezoeken aan andere nabijgelegen kastelen die je mogelijk ook interessant vindt.

Locatie van het Kasteel van Chenonceau

9 – Kasteel van Loches

Château de Loches Loire Valley castles tours from Paris

Beroemd om zijn immense vierkante donjon, herbergt het Kasteel van Loches een museum met een van de uitgebreidste collecties middeleeuwse harnassen in Frankrijk.

Hoe kom je er?

Het Château de Loches ligt op slechts 35 minuten rijden van Tours. Je kunt ook deelnemen aan een tour die niet alleen dit kasteel omvat, maar ook andere kastelen van de Loire.

Locatie van het Kasteel van Loches

10 – Kasteel van Chaumont

Château de Chaumont Loire Valley castles tours from Paris

Dit kasteel bevat maar liefst 30 thematuinen en staat bekend om de organisatie van het International Garden Festival. Château de Chaumont ligt tussen Blois en Amboise, dus het is het overwegen waard om dit kasteel op te nemen in je reisroute.

Locatie van het Kasteel van Chaumont

11 – Kasteel van Meung-sur-Loire

Château de Meung-sur-Loire Loire Valley castles tours from Paris

Het Kasteel van Meung-sur-Loire, was ooit het buitenverblijf van de bischoppen van Orléans en grenst aan de collegiale kerk. Het staat bekend als een historisch monument vanwege zijn rijke geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog en andere architectonische waarde.

Vanwege de nabijheid van Tours en Amboise, is het wellicht de moeite waard om een rondreis te plannen waarbij je het kasteel van Meung-sur-Loire bezoekt.

Locatie van het Kasteel van Meung-sur-Loire

12 – Kasteel van Rivau

Château de Rivau Loire Valley castles tours from Paris

Het Chateau du Rivau is een klein kasteelpaleis met prachtige tuinen die geïnspireerd zijn op sprookjes en legenden.

Hoe kom je er?

Vanaf Tours is het slechts 50 minuten rijden. Aangezien het vrij ver weg is met de auto of met het openbaar vervoer, kan het de moeite waard zijn om een excursie te boeken die je erheen brengt. Ook de omgeving is een bezoek waard.

Locatie van het Kasteel van Rivau

13 – Kasteel van Valençay

Château de Valençay Loire Valley castles tours from Paris

Het Kasteel van Valençay wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen van Frankrijk vanwege de rijke architectuur en weelderige tuinen. Het dient als residentie van de families d’Estampes en Talleyrand-Périgord.

Hoe kom je er?

Je kunt het Château de Valençay bereiken in 2,5 uur vanuit de stad Tours. Aangezien het vrij ver weg is en mogelijk niet gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, is het wellicht handig om een tour te boeken waarbij je een uitgebreide rondleiding krijgt over het kasteel en zijn geschiedenis.

Locatie van het Kasteel van Valençay

14 – Kasteel van Ussé

Château d'Ussé Loire Valley castles tours from Paris

Dit kasteel staat bekend als het kasteel van Doornroosje, omdat Charles Perrault dit kasteel in gedachten had toen hij het sprookje schreef. Het is een prachtig kasteel dat ook een bezoek waard is vanwege de middeleeuwse torens, prachtige ramen, elegante torenspitsen en schoorstenen.

Hoe kom je er?

Vanuit Tours ben je er in slechts 40 minuten, maar als je dat wilt, kun je overwegen een tour te boeken waarbij je wordt opgehaald en weer teruggebracht.

Locatie van het Kasteel van Ussé

Hoe boek je een tour om de kastelen van de Loire te bezoeken vanuit Parijs?

Als je eenmaal hebt besloten welke kastelen van de Loire je wilt bezoeken, bekijk dan onze verschillende arrangementen. Veel aanbieders bieden excursies naar de kastelen van de Loire waarbij meerdere kastelen worden bezocht.

We hopen dat deze lijst met kastelen in het Loiredal je heeft geholpen bij het nemen van je beslissing. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om hieronder te reageren.

Voor wijnliefhebbers biedt de Loirevallei enkele van de beste wijnproeverijen en -tours vanuit Parijs.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!