Bezienswaardigheden in Barcelona

Barcelona is chaotisch en feestelijk. Zo kennen we en hebben we Barcelona graag.

Dankzij het geweldige klimaat, de levendige cultuur, de diepe verbondenheid met kunst en geschiedenis en de leuke feestjes, staat de Catalaanse hoofdstad al tientallen jaren hoog op de bucketlist van veel reizigers.

Van de kleurrijke straten van La Rambla en de bohemienachtige sfeer van El Raval tot wereldberoemde musea en verrukkelijke Spaanse gerechten, er is heel wat te doen in Barcelona. Voeg daar winkels van wereldklasse, prachtige architectuur, gouden stranden, een sportcultuur en een heleboel avontuurlijke activiteiten aan toe en je hebt een stad voor elke soort reiziger: backpackers, cultuurliefhebbers, sportfanaten, fijnproevers, strandgangers en iedereen daartussenin.

Er valt zoveel te beleven in Barcelona en omgeving. Het plannen van een reisschema en route is daarom niet zo eenvoudig als het klinkt. Gelukkig hebben wij het harde werk voor jou gedaan en vind je hier een lijst met de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Barcelona, zodat je het meeste uit je tijd in deze ongelooflijke stad kunt halen.

Wil je meteen aan de slag? Blader dan nu door onze catalogus!

Top bezienswaardigheden Barcelona op kaart

1 – La Sagrada Familia

Sagrada Familia Barcelona

De Sagrada Familia, het visitekaartje van Barcelona, steekt met een hoogte van 170 meter boven de rest van de stad uit. De kerk werd ontworpen en gemaakt door architect en visionair Gaudi en de bouw ervan ging van start in 1882. De Sagrada Familia is vandaag de dag nog altijd niet af, maar is nog steeds een bezoek meer dan waard!

Men verwacht dat de bekendste kerk ter wereld in 2030 klaar zal zijn nadat de laatste steen van de 170 meter hoge Christustoren is gelegd.

De imposante basiliek is wereldwijd bekend, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de meest bezochte monumenten in Spanje, zo niet Europa. Met zijn ingewikkelde details en unieke ontwerp, zowel van binnen als van buiten, is het gemakkelijk te begrijpen waarom dit een van de populairste toeristische attracties in Barcelona is.

Je moet betalen om de kerk te betreden, maar de kerk is de toegangsprijs meer dan waard! Neem binnen de tijd om het schip te verkennen en bewonder Gaudi’s genialiteit voordat je een van de torens beklimt voor een ongelooflijk uitzicht over de stad.

Elke centimeter van deze geweldige kerk zal je verbazen, van de gebrandschilderde ramen tot de torenhoge torenspitsen, de gebeeldhouwde stenen elementen en de drie hoofdgevels, de Gloriegevel, de Geboortegevel en de Passiefaçade. Dit is architectuur op zijn mooist en je kunt het allemaal het beste bekijken tijdens een rondleiding ter plaatse.

Lees meer over de prijs van tickets voor de Sagrada Familia en de beste rondleidingen door de Sagrada Familia.

Uitverkocht? Lees hoe je last-minute Sagrada Familia tickets kunt boeken.

2 – Park Güell

Park Güell, BarcelonaPark Güell werd gebouwd als omheinde gemeenschap voor de aristocraten in Barcelona. Vandaag de dag is dit levendige, kleurrijke park een van de beroemdste Werelderfgoedlocaties ter wereld.

Het Casa Vicens van Gaudi, het eerste bouwwerk dat Gaudi beroemd maakte, ligt ook vlakbij. Er worden verschillende stadswandelingen georganiseerd die langs deze twee bezienswaardigheden in Barcelona passeren.

Met oogverblindende mozaïeken die glinsteren in het zonlicht, golvende bankjes die lijken op slangen en een ongelooflijk panoramisch uitzicht over de stad, is Park Güell een plek in Barcelona die je echt niet mag missen.

Tip: kom vroeg om de drukte te vermijden (het park gaat om 09.30 open) en vergeet je camera niet mee te nemen! Neem ook zeker een selfie voor de wereldberoemde mozaïeken hagedis bij de ingang van het park dat een soort van icoon is geworden.

3 – Casa Batlló

Casa Batllo, Barcelona

Je kunt in Barcelona veel van Gaudi’s werk bewonderen. Casa Batlló wordt beschouwd als een van zijn beste werken en werd in 2005 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Van buiten lijkt het huis net uit een sprookje te komen, met zijn kleurrijke gevel en draakachtige dak. Als je eenmaal Casa Batlló betreedt, dan zul je de kenmerkende stijl van Gaudi om elke hoek zien.

Het ansichtkaart-waardige huis werd gebouwd tussen 1904 en 1906 en wordt beschouwd als een van de beste vertoningen van modernistische architectuur. Meer dan een eeuw later is het nog steeds een grote hit bij zowel de lokale bevolking als toeristen.

Een bezoek aan dit iconische monument moet zeker op het programma staan van architectuurliefhebbers. Neem ook eens een kijkje bij de andere ongelooflijke modernistische gebouwen die in de stad te vinden zijn, zoals Casa Milà en Illa de la Discòrdia.

Tip: tijdens het hoogseizoen is een skip-the-line kaartje het extra geld meer dan waard.

4 – Barri Gòtic (Gotische wijk)

Barri Gotic, Barcelona

De Gotische wijk van Barcelona is een publiekslieveling en bestaat uit smalle middeleeuwse straatjes die zich kronkelend een weg banen door het hart van de oude stad. De geplaveide straten worden geflankeerd door eeuwenoude gebouwen, waardoor het gebied aanvoelt als een middeleeuws dorp.

Toch zijn er in Barri Gòtic veel moderne etablissementen te vinden, van trendy restaurants, bars en clubs tot winkels, cafés en kunstgalerieën. Deze bevinden zich in de oude gebouwen, wat een prachtig cultureel contrast van oud en nieuw oplevert.

Leuke tip: Ga overdag op bezoek om de architectuur te bewonderen en kom dan ’s avonds terug voor een wilde nacht in de stad.

5 – Camp Nou

Camp Nou, Barcelona

Als er één ding is dat voetbalfans niet mogen missen, dan is het wel een bezoek aan de thuisbasis van FC Barcelona. In Camp Nou kunnen bezoekers uit de eerste hand het veld zien waar legendes als Maradona, Ronaldinho en Messi ooit speelden.

Mocht je bezoek aan Barcelona samenvallen met een thuiswedstrijd, woon dan zeker, samen met 99.000 andere uitzinnige fans, een voetbalmatch bij. Daarna kun je overwegen om je ervaring naar een hoger niveau te tillen door een rondleiding achter de schermen te volgen met toegang tot de kleedkamers, zendcabines en het museum.

Onder leiding van een deskundige gids zijn deze rondleidingen van 90 minuten achter de schermen een geweldige manier om meer te weten te komen over een van de populairste voetbalploegen ter wereld.

En als je van plan bent om een wedstrijd bij te wonen, reserveer dan van tevoren en draag de teamkleuren (Blaugrana) om je steun te betuigen!

6 – La Rambla

La Rambla, Barcelona

La Rambla is ongetwijfeld de beroemdste straat van de stad. Bereid je voor op chaos, drukte en veel toeristen als je een bezoek brengt aan deze 1,2 km lange voetgangersstraat die Port Vell met Plaça Catalunya verbindt.

Onderweg passeer je langs veel bezienswaardigheden, zoals het operagebouw Liceu, en veel cafés, restaurants, kiosken en zelfs de Jamboree Jazz & Dance Club. Daarnaast vind je er menselijke standbeelden, levendige kunsttentoonstellingen, waarzeggers, straatmuzikanten en nog veel meer.

Het is allemaal erg toeristisch en cliché, maar een stedentrip naar Barcelona zou niet compleet zijn zonder over La Rambla te wandelen. Met een eindeloze keuze aan winkels, terrasjes, restaurants, galerieën, markten (vergeet La Boqueria niet) en musea, is het geen verrassing dat deze boulevard een van de meest bezochte gebieden van de stad is en altijd aan bod komt tijdens stadsrondleidingen in Barcelona.

Tip: ga op zoek naar het Palau Guell, een prachtig herenhuis ontworpen door Antoni Gaudi, vlak bij La Rambla.

7 – Kasteel van Montjuïc & kabelbaan

Montjuïc-kabelbaan, Barcelona

Ook het 17e-eeuwse kasteel van Montjuïc moet hoog op je verlanglijstje staan. Dit voormalige militaire fort ligt bovenop de heuvel met dezelfde naam en biedt een ongelofelijk uitzicht over de stad en een reeks educatieve tentoonstellingen.

Je kunt naar dit fort wandelen, maar als je je benen niet wilt vermoeien, dan kun je de 752 meter lange kabelbaan nemen. Geniet tijdens de tocht van geweldige panoramische uitzichten.

Als je eenmaal boven bent, moet je zeker het kasteelterrein verkennen, de vuurtoren van Montjuïc bekijken en afdalen naar de Mirador de Montjuïc om te genieten van het weidse uitzicht over de stad. En als je een uur of twee over hebt, ga dan naar de botanische tuin van Barcelona die ernaast ligt.

‘s Avonds kun je aan de voet van de heuvel Montjuïc een betoverende fonteinshow bijwonen. De Font Magica (magische fontein) biedt een verbluffende voorstelling van water, licht, kleur en muziek die kijkers meeneemt naar een andere wereld. De fonteinshow wordt al sinds 1929 gehouden, oorspronkelijk als tijdelijke voorstelling, maar is ondertussen een permanente tentoonstelling geworden. Elk jaar bewonderen zo’n 2,5 miljoen bezoekers deze betoverende show.

Bovendien is deze voorstelling helemaal gratis! De show duurt 20 minuten en vindt plaats van woensdag tot en met zondag van 21.30 tot 22.30 uur gedurende de lente- en zomermaanden (met extra data tijdens speciale feestdagen).

8 – Casa Milà

Casa Mila, Barcelona

Vraag het een willekeurige inwoner en ze zullen het beamen: Casa Milà (ook wel bekend als ‘De Steengroeve’) is een van de beste bezienswaardigheden in Barcelona en een bestemming die iedereen minstens één keer in zijn leven moet gezien hebben.

Het iconische gebouw dateert uit begin 1900 en staat vooral bekend om de decoratieve, golvende vormen en rondingen, in typische Gaudi-stijl.

Bezoekers hebben de mogelijkheid om overdag een rondleiding met audiogids te volgen of om Casa Milà bij maanlicht te verkennen. Elke ervaring is prachtig op zijn eigen unieke manier.

De nachtelijke ervaring is het populairst bij bezoekers en omvat visuele effecten, speciale verlichting en een dramatische begeleidende soundtrack, allemaal gecombineerd voor een onvergetelijke ervaring.

Om de hoek ligt Casa Enric Batlló, een ander meesterwerk van Gaudi dat zeker een bezoek waard is als je in de buurt bent.

9 – Kathedraal van Barcelona

Kathedraal van Barcelona

Midden in de Gotische wijk vind je de prachtige kathedraal van Barcelona, een lichtend baken van gotische architectuur. Ondanks het feit dat de kathedraal minder bekend is dan zijn onvoltooide (en grotere) tegenhanger, La Sagrada Familia, houdt de kathedraal stand als een schoolvoorbeeld van de gotische stijl.

Hoewel de spitse gevel spectaculair is, is het interieur net zo indrukwekkend, grotendeels dankzij de 500 jaar oude gebrandschilderde ramen. De kathedraal dateert uit de 13e eeuw (en het duurde ongeveer 150 jaar om de bouw af te ronden) en een bezoek aan de kathedraal voelt als een stap terug in de tijd. Binnen vind je dramatische gewelfde plafonds en een overvloed aan fijn gedetailleerd beeldhouwwerk en houtsnijwerk.

Tip: Neem zeker de lift naar het dak voor een geweldig uitzicht over de stad en voor 4 euro extra biedt de audiogids uitstekende historische inzichten.

10 – Palau De La Musica Catalana

Palau De La Musica Catalana, Barcelona

Het Palau De La Musica Catalana wordt beschouwd als het centrum van de Catalaanse cultuurbeweging en staat nu officieel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ondanks het feit dat het concertgebouw meer dan 100 jaar oud is, vinden er nog steeds concerten en orkesten plaats, waaronder concerten van de koorgemeenschap Orfeo Catala.

Zelfs als je geen voorstelling meepikt, is een rondleiding achter de schermen (of dat nu op eigen gelegenheid met een audiogids is of samen met een plaatselijke gids) zeker de moeite waard voor theaterliefhebbers.

Hoewel er een groot aantal voorstellingen op het programma staan, van jazzconcerten tot balletvoorstellingen, raden de plaatselijke bewoners je aan om een traditionele flamencoshow bij te wonen. Flamenco wordt vaak beschouwd als de nationale dans van Spanje en is een gepassioneerde, emotionele aangelegenheid die je nog lang nadat het doek is gevallen zal bijblijven.

Er zijn genoeg geweldige plekken om flamenco te zien in Barcelona (zoals het Tablao de Carmen), maar dit historische theater is toch wel de beste plek.

11 – Verken de highlights van Barcelona per fiets

Fietstocht in Barcelona

Een leuke manier om de toeristische attracties van Barcelona te zien is met een begeleide fietstocht.

Samen met een gids trek je er zo’n twee uur op uit en zie je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Barcelona, zoals de kathedraal, de Arc de Triomf en de Sagrada Familia. Veel van deze fietstochten hebben een centraal thema en focussen zich op bepaalde gebieden (de oude binnenstad, het strand, etc.).

Je kunt soms zelf sightseeing combineren met activiteiten als kajakken, een ritje op een Segway of de kabelbaan of een boottocht.

12 – Picasso Museum

Picasso Museum, Barcelona

Fans van Picasso moeten zeker een bezoekje plannen aan het Picasso Museum, een van de belangrijkste musea gewijd aan Picasso’s oeuvre. Dit museum beschikt over een verbazingwekkende collectie van meer dan 4000 schilderijen die Picasso’s vroegste en meest vormende werken laten zien.

De collectie omvat werken uit zijn studententijd in Barcelona, uit zijn Blauwe en Roze perioden, en het moment dat hij in 1904 naar Parijs vertrok. Je ziet hier schilderijen uit een aantal van zijn beroemdste series, zoals Wetenschap en Liefdadigheid, De Eerste Communie en La Vie uit de Blauwe Periode.

Aan de hand van zowel kunstwerken als informatieve tentoonstellingen kunnen gasten zien hoe de stijl van de kunstenaar zich in de loop der jaren ontwikkelde en langzaam veranderde in de figuur die we vandaag de dag kennen. Bovendien biedt een bezoek aan dit museum je inzichten in Picasso’s relatie met de stad Barcelona.

13 – Mercat de la Boqueria

Mercat de la Boqueria, Barcelona

Als land dat bekend staat om zijn liefde voor eten, zou het misdadig zijn om Spanje te bezoeken zonder een culinaire tour te maken! In Barcelona kun je samenwerken met lokale fijnproevers, over de markten slenteren en een aantal van de lekkerste gerechten proeven.

Van de traditionele Catalaanse keuken tot meer moderne gastronomische gerechten, er is voor ieder wat wils. Bovendien krijg je de stad te zien door de ogen van een inwoner als je op ontdekkingstocht gaat door buurten en markten of als je deelneemt aan rondleidingen waarbij eten centraal staat, zoals kaasproeverijen in Barcelona.

Mercat de la Boqueria werd in 1840 opgericht als een ontmoetingsplaats voor verse etenswaren en is niet alleen de oudste markt van het land (de eerste verkoop dateert uit de 13e eeuw), maar het is ook een van de beste versmarkten ter wereld.

Probeer verschillende lekkernijen op de mercat de La Boqueria, geniet van heerlijke tapas, nip van lokale wijnen tijdens een wijnproeverij, proef verrukkelijke lokale kazen en drink een ambachtelijk biertje of twee tijdens bierproeverijen in Barcelona.

14 – Sant Pau

Sant Pau, Barcelona

Architectuurliefhebbers, deze bezienswaardigheid in Barcelona mag je niet missen! Ontdek een van ’s werelds grootste Art-Nouveaulocaties in het Hospital de Sant Pau, een voormalig ziekenhuis omgetoverd tot cultureel centrum en nu een populaire Werelderfgoedlocatie van UNESCO.

Het Hospital de Sant Pau bestaat uit bijna 30 gebouwen, allemaal ontworpen door de beroemde Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner. Hoewel sommige gebouwen nog steeds voor medische doeleinden worden gebruikt, zijn andere omgebouwd tot evenementenruimtes en musea en opengesteld voor het publiek.

Het complex is bijna een eeuw oud en wordt nog steeds beschouwd als een modern meesterwerk. Hoewel bezoekers meer dan welkom zijn om op hun eigen tempo over het terrein te wandelen, is een rondleiding de beste manier om meer te weten te komen over de fascinerende geschiedenis van het gebouw.

15 – Crypte van Gaudi

Crypte van Gaudi, Barcelona

Deze volgende bezienswaardigheid is een must voor alle fans van Antoni Gaudi! De Crypte van Gaudi in Colonia Güell is een van de vroegste werken van de architect en was eigenlijk zijn eerste openbare opdracht.

Hoewel het gebouw zelf vrij klein is, is het indrukwekkend en bevat het alle elementen die Gaudi’s werk zo karakteristiek en wereldberoemd maken. Van de golvende zuilen tot het kleurrijke pannendak, dit is echt een traktatie voor de zintuigen.

De crypte was oorspronkelijk ontworpen als kapel en ontmoetingsplaats voor de voormalige bewoners van Santa Coloma de Cervelló: De kerk van Colonia Guell.

Net als de iconische Sagrada La Familia is de Crypte van Gaudi, die net buiten de stad ligt, tot op de dag van vandaag nog steeds niet voltooid. De spiraalvormige zuilen en gedraaide bogen zijn een lust voor het oog en er valt veel te leren tijdens een rondleiding.

16 – Palau Baró de Quadras

Palau Baro de Quadras, Barcelona

Van de smeedijzeren ingang tot de gotische trap en de ingewikkeld versierde muren, deze plek heeft veel fascinerende middeleeuwse accenten, allemaal het werk van de gerespecteerde modernistische architect Cadafalch.

Sinds de oprichting heeft het gebouw dienst gedaan als Muziekmuseum van Barcelona en als hoofdkantoor van het Institut Ramon Llull. Tegenwoordig is het open voor het publiek als museum en krijgen bezoekers een kijkje in hoe de andere helft leefde in de gouden jaren van Barcelona. Hoogtepunten zijn de prachtige glas-in-loodramen, de imposante open haard in de eetkamer en de prachtige tegelvloer in de grote zaal.

Dankzij de ligging aan de Avinguda Diagonal kun je na het bekijken van het elegante paleis overwegen om je weg te vervolgen naar de populaire Passeig de Gracia, waar je een scala aan luxe designerwinkels vindt.

17 – Fundació Joan Miró

Fundacio Joan Miro, Barcelona

Het Fundació Joan Miró (of de Stichting Joan Miro) is een museum voor moderne kunst dat niet alleen het werk van Miro toont, maar ook jonge kunstenaars een platform biedt om hun werk te laten zien.

Bekijk de ruimte die is gewijd aan nieuwe en opkomende kunstenaars en bewonder schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en meer. Maak daarna zeker een wandeling door het nabijgelegen Parc de Montjuïc, waar o.a. het Catalaans Archeologisch Museum en het Museu Etnològic de Barcelona (evenals talloze groene ruimten en wandelpaden) op je wachten.

Camera in de aanslag: Het museum heeft ook een indrukwekkend dakterras met een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en een café/restaurant.

Tip: reserveer online om de wachtrijen bij aankomst over te slaan.

18 – Casa de les Punxes (Casa Terradas)

Casa de las Punxes, Barcelona

Wie op zoek is naar unieke bezienswaardigheden in Barcelona, moet zeker een bezoek brengen aan Casa de les Punxes (ook wel Casa Terradas genoemd). Dit gebouw is een symbool en meesterlijk werk van een van de grote figuren in het Catalaanse modernisme (Josep Puig i Cadafalch) en is een echte lust voor het oog.

Het Casa de les Punxes is geïnspireerd op de gotische architectuur en heeft de vorm van een middeleeuws kasteel, met een vleugje sprookjesachtige magie. Het is een van de origineelste en interessante gebouwen in Barcelona. Vooral de gotische torens zijn prachtig, elk versierd met hun eigen unieke thema.

Naast de eigenzinnige decoraties heeft Casa de las Punxes ook een rijke geschiedenis (ontworpen door niemand minder dan Antoni Gaudí en gebouwd tussen 1904 en 1906), waar je alles over te weten kunt komen tijdens een rondleiding door het gebouw.

19 – Casa Vicens Gaudí

Casa Vicens Gaudi, Barcelona

Casa Vicens Gaudi bevindt zich in de wijk Gràcia en werd door Gaudi zelf ontworpen. Het eerste belangrijke bouwwerk van de architect is vandaag de dag nog steeds een icoon van Barcelona.

Deze kleurrijke creatie van drie verdiepingen, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, is een van Gaudi’s eerdere werken en werd tussen 1883 en 1888 gebouwd als zomerhuis voor de rijke familie Vicens.

Het gebouw is overladen met pittoreske accenten, van de glas-in-lood ramen tot het ingewikkelde tegelwerk en de tientallen op flora en fauna geïnspireerde schilderijen (plus natuurlijk de briljante gevel). Het is eigenlijk heel logisch dat Casa Vicens Gaudi uiteindelijk in 2017 werd geopend voor het publiek als een museum gewijd aan het leven en werk van de grote architect.

Als aanvulling op de permanente Gaudi-collectie biedt het museum ook tijdelijke tentoonstellingen, variërend van brede inzichten in artistieke, sociale en culturele onderwerpen tot eigenaardige thema’s zoals geur als artistieke inspiratie.

20 – Verken Barcelona per hop-on-hop-off-bus

Barcelona Hop-on-Hop-off-bustour

Mocht je weinig tijd hebben om de stad te verkennen, dan is een rondleiding per Hop-on-Hop-Off-bus is de ideale manier om alle bezienswaardigheden in Barcelona op korte tijd te zien.

Kies de route die je wilt volgen (er worden er meerdere aangeboden) en neem plaats op de bus om langs de hoogtepunten van Barcelona te passeren. Onderweg geniet je van audiocommentaar en leer je heel wat nieuws over elke halte.

Wil je meer weten over deze stadsrondleiding? Lees dan zeker ons artikel over de beste Hop-on Hop-off-bustours in Barcelona.

21 – Dali Museum

Salvador Dali Museum, Figueres

Fans van Salvador Dali moeten zeker een bezoekje brengen aan Figueres, een klein stadje op anderhalf uur met de trein van Barcelona. Hier bevindt zich het Dali Museum, gewijd aan een van de beroemdste schilders van Spanje. Dit museum herbergt de grootste collectie werken van Dali ter wereld met meer dan 1500 schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, films en meer.

22 – La Barceloneta

Strand van La Barceloneta, Barcelona

Nood aan een dagje strand? Trek dan naar La Barceloneta, waar je op het populaire strand Sant Sebastia lekker tot rust kunt komen of, als je iets actiever wilt zijn, deel kunt nemen aan een groot scala watersporten.

Dit is namelijk de perfecte plek om te surfenpaddleboarden, flyboardenwindsurfenduiken en parasailen in Barcelona! Je kunt er ook jetski’s huren. Bovendien is kitesurfen ook razend populair, dankzij de gunstige weersomstandigheden en de ligging van Barcelona, en er zijn kitesurflessen beschikbaar op het strand.

Als je iets traditionelers wilt proberen, zijn er genoeg zeilscholen langs de kustlijn van Barcelona waar je de kneepjes van het vak kunt leren onder het toeziend oog van een ervaren kapitein.

Bovendien kun je van deze activiteiten genieten zonder enige ervaring – het enige wat je nodig hebt is een gevoel voor avontuur! Er zijn genoeg gerenommeerde bedrijven die materiaal verhuren en lessen aanbieden.

23 – Basílica de Santa Maria del Pi

Basilica de Santa Maria del Pi, Barcelona

Deze opmerkelijke kathedraal in Catalonië ligt in de oude stad van Barcelona en is een vaste waarde voor bezoekers die op zoek zijn naar een panoramisch uitzicht over de stad.

De kathedraal heeft de hoogste toren in de oude stad, bijna 55 meter hoog. Toeristen zijn welkom om naar de top te klimmen, waar een adembenemend uitzicht over de Gotische wijk van Barcelona wacht.

Alsof dat nog niet genoeg is, is de architectuur op zichzelf al prachtig, vooral de gebrandschilderde roosvensters (een exacte kopie van het 14e-eeuwse origineel), die scènes uit het leven van Christus uitbeelden. De kathedraal is gebouwd in de 14e eeuw, is even historisch als mooi en verdient een plek op je reisroute door Barcelona, vooral als je al van plan bent om de kathedraal van Barcelona om de hoek te bezoeken.

Je kunt er ook een Spaanse gitaarconcert bijwonen! De torenhoge interieurs van de kathedraal bieden de ideale akoestiek voor de prachtige melodieën, terwijl het ensemble klassieke hits ten gehore brengt van enkele van de bekendste Spaanse componisten.

24 – Tibidabo

Tibidabo Barcelona

Voor een geweldig uitzicht op de stad moet je richting de berg Tibidabo trekken. De hoogste heuvel in de bergketen Serra de Collserola ligt 512 meter boven zeeniveau en biedt het hoogste uitkijkpunt van de stad. Bovendien vind je er het Parc d’Atraccions Tibidabo, het oudste pretpark van Spanje (gebouwd in 1899) en het op twee na oudste van Europa. Neem ook zeker een kijkje in de kerk Sagrat Cor.

25 – Maak een excursie naar Sitges

Sitges, Spanje

Wil je richting de kust trekken, dan is een bezoek aan de kustplaats Sitges een goed idee. Dit traditioneel vissersdorpje beschikt over een bohemienachtige charme en staat bekend om zijn 17e-eeuwse architectuur, schilderachtige mediterrane straatjes en bruisende nachtleven. Tijdens sommige dagtochten houd je ook halt in Tarragona.

26 – Banksy Museum

Banksy Museum, Barcelona

Ben je een grote fan van Banksy? In het Banksy Museum in Barcelona kun je het werk van de kunstenaar van dichtbij bekijken. Betreed het brein van Banksy in deze permanente tentoonstelling in Espacio Trafalgar.

Bekijk meer dan 100 kunstwerken van Banksy en krijg inzicht in en waardering voor zijn unieke stijl en stem. Sinds hij in de jaren 90 actief werd, heeft Banksy de wereld betoverd met zijn satirische, emotionele stukken en straatkunst. Hoewel Banksy waarschijnlijk uit Bristol komt, is hij er tijdens zijn carrière in geslaagd anoniem te blijven en blijft hij de kunst- en graffiti-wereld ontwrichten.

In het Banksy Museum kun je op maandag deelnemen aan een informatieve rondleiding. De tentoonstelling is verder elke dag van de week geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Neem de tijd om een aantal van zijn meest opvallende werken te bewonderen, waaronder De Bloemenwerper, Balloon Girl en Kissing Coppers.

27 – Poble Espanyol

Poble Espanyol, Spanje

Als je je wilt verdiepen in lokale tradities en erfgoed, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het vredige dorpje Poble Espanyol.

Dit openluchtmuseum voor architectuur ligt om de hoek van de Magische Fontein van Montjuïc en de Botanische Tuin van Barcelona en bestaat uit replica’s van Spaanse gebouwen en monumenten uit het hele land.

Je kunt in totaal 117 verschillende bouwwerken bekijken, waaronder een Andalusische binnenplaats, een Catalaanse boerderij en zelfs een Galicisch stenen huis; allemaal tegen de prachtige achtergrond van de berg Montjuïc. Je kunt op deze plek leren over geschiedenis, architectuur, eten en cultuur.

Tip: Voor iedereen die souvenirs wil kopen zijn er langs de kant van de straat ambachtslieden die allerlei handgemaakte producten verkopen.

28 – Casa Amatller

Casa Amatller, Barcelona

Wie een grote architectuurliefhebber is, moet zeker naar Casa Amatller trekken. Dit huis kent een fantastische mix van Romaanse en Barokke stijlen, werd ontworpen door Josep Puig i Cadafalch en is een van de best bewaarde geheimen van Barcelona.

In Casa Amatller kunnen gasten alles te weten komen over de geschiedenis ervan, met veel verhalen over de chocoladefabricage en wereldreizen van de eigenaren. Je vindt dit weelderige herenhuis aan de Passeig de Gracia, een van de beroemdste straten van Barcelona en een gebied waar ook enkele van Gaudi’s meest iconische gebouwen staan.

Hoewel de gevel nogal ingetogen is, is de binnenkant van Casa Amatller een ware traktatie voor de zintuigen, met prachtige glas-in-loodramen, een sierlijke trap en een ongelooflijke collectie tentoongestelde kunst. En omdat het vlak naast Casa Batlló ligt, kun je tijdens een bezoek aan beide huizen meer leren over het Catalaanse modernisme.

29 – Boottochten in Barcelona

Boottochten in Barcelona

Een leuke en originele manier om de bezienswaardigheden van Barcelona vanuit een ander perspectief te zien is met een boottocht.

Er worden verschillende soorten boottochten aangeboden, waaronder zeilboottochten, jazzcruises, een tocht per catamaran, boat party’s, een jetboottocht of een ritje op een jetski.

Kies je voor een tocht op een zeilboot, dan kun je lekker achterover leunen met de mediterrane zon op je gezicht terwijl je geniet van een onbelemmerd uitzicht op een aantal van de meest indrukwekkende gebouwen van Barcelona.

Is een boat party eerder jouw ding, dan mag je je opmaken voor een hele dag feesten op het water. Je kunt kiezen uit verschillende opties: een BBQ-feest, open bar, boat party’s voor jonge reizigers, etc. Deze feestjes duren ongeveer 3 uur en zijn vaak inclusief de optie om watersporten te beoefenen. Onderweg laat de DJ de beste liedjes door de luidsprekers knallen terwijl je je benen losgooit en aan je kleurtje werkt.

Veel van de boottochten kunnen worden geregeld voor zowel kleine als grote groepen bij zonsondergang of zonsopgang en zijn vaak inclusief live entertainment, gratis cocktails of een uitgebreid buffet, afhankelijk van welke cruise je kiest.

30 – Bezoek Andorra tijdens een dagtrip

Andorra

Je kunt vanuit Barelona de onafhankelijke natie Andorra bezoeken. Andorra mag dan klein zijn, maar heeft veel te bieden. De vier belangrijkste steden, Andorra La Vella, Escaldes-Engordany, Encamp en La Massana, zijn zeker een bezoekje waard.

Je kunt ook de kabelbaan nemen naar de top van de Funicamp om te genieten van een geweldig uitzicht. Daarnaast kun je wandelen in La Massana of mountainbiken in de natuurparken. In de winter is het ook een geweldige wintersportbestemming.

31 – Museum voor Hedendaagse Kunst

Museum voor Hedendaagse Kunst, Barcelona

MACBA beschikt over de grootste collectie hedendaagse kunst in heel Barcelona en stelt meer dan 3000 verschillende kunstwerken van de jaren 1920 tot nu tentoon. Deze permanente collectie strekt zich uit over 11 verschillende zalen en neemt bezoekers mee op een chronologische reis vanaf eind jaren 1920.

Breng de dag door met het ontcijferen van de betekenis van werken van Tàpies en Fontana; bewonder de fantastische collecties van Saura en Klee en sluit de dag af in een nabijgelegen café.

Als aanvulling op de permanente collectie zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, die een breed scala aan onderwerpen en thema’s behandelen, variërend van de avant-garde tot naoorlogse stukken, modernisme en nog veel meer.

Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en is elke dag geopend behalve dinsdag. Tijdens de week is het museum open van 11.00 tot 19.30 uur, op zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zondag van 10.00 tot 15.00 uur.

Tip: Je kunt genieten van gratis toegang op donderdag van 18.00 tot 21.30 uur en op de eerste zondag van elke maand.

32 – Parc del Laberint d’Horta

Parc del Laberint d'Horta, Barcelona

Dit goed onderhouden labyrint, bestaande uit bijna 750 meter cipressen, is populair bij zowel jongeren als volwassenen.

Het park is echter veel meer dan alleen een heggendoolhof, de prachtige tuin van 9,1 hectare heeft namelijk nog heel wat meer te bieden. Zo zijn er twee kleine tempels gewijd aan Artemis en Danae, een scala aan flora en een prachtig Moors kasteel.

Het Parc del Laberint d’Horta is een van de oudste tuinen van Europa (ontworpen in 1792) en omdat het de tand des tijds heeft doorstaan, is het net zo historisch als betoverend.

Het ligt buiten de gebaande paden in de bergachtige wijk Horta-Guinardó en biedt een broodnodig stukje ontspanning en frisse lucht (vooral vergeleken met La Rambla).

33 – Klooster Mont Sant Benet

Klooster van Mon Sant Benet, Spanje

Wie op zoek is naar een leuke dagtocht vanuit Barcelona kan richting het klooster Mon Sant Benet trekken. In dit 10e-eeuwse klooster kun je zien hoe de monniken er ooit leefden en kun je de kelders, kerk en cellen bekijken.

Het klooster bevindt zich op het Catalaanse platteland, en is de ideale daguitstap voor wie even wil ontsnappen aan de drukte en tot rust wil komen tussen de glooiende heuvels, kronkelende rivieren en vredige bossen.

34 – Casa Rocamora

Casa Rocamora, Barcelona

Wie graag wat cultuur wil opsnuiven, moet zeker naar het huis van Manuel Rocamora trekken om daar zijn enorme kunstcollectie te bewonderen.

Tijdens zijn leven slaagde Rocamora erin om meer dan 4000 stukken te verzamelen, variërend van oude kleding tot beeldhouwwerken, schilderijen, geschriften, keramiek en nog veel meer. Een aantal van de meest voortreffelijke stukken wordt tentoongesteld aan de muren van dit Spaans-Elizabethaanse gebouw genesteld in de wijk El Putxet.

Onder de uitgebreide collectie bevindt zich een benijdenswaardige verzameling van Alcora aardewerk, verschillende wandtapijten in Mudejar-stijl, evenals een kunstwerk van Picasso en werken van Manolo Hugué, Agapit Vallmitjana en Ramon Casas.

35 – Torre Bellesguard

Torre Bellesguard, Barcelona

Dit vroeg 20e-eeuwse kasteel is een andere beroemde bezienswaardigheid die werd ontworpen door, je raadt het al, Antoni Gaudi.

Dit kasteel staat bekend om zijn fusie van middeleeuwse en moderne architectuur, is geïnspireerd op het voormalige middeleeuwse huis van de Catalaanse koning, Martin de Mens, en belooft een van de beste uitzichten van Barcelona.

Verken zeker ook de binnenkant van dit kasteel en kom alles te weten over de geschiedenis en architectuur van dit intrigerende gebouw door middel van een audiogids (beschikbaar in verschillende talen).

Als je binnenstapt zijn de hal van bakstenen en de rookkamer adembenemend, maar vergeet ook de omringende tuinen niet te verkennen.

Bellesguard is gelegen in de rijke wijk Sarrià-Sant Gervasi in Barcelona en is gemakkelijk te bereiken. Spring op de metro en stap uit bij Buenas Migas, en loop daarna nog zo’n 10 tot 15 minuten naar het kasteel.

36 – Joodse wijk

Joodse wijk, Barcelona

Barcelona was ooit de thuisbasis van een van de grootste Joodse gemeenschappen van Europa en veel van die geschiedenis (in de vorm van gebouwen, synagogen, begraafplaatsen, winkels en restaurants) bevindt zich nog steeds midden in de stad. Deze wijk krioelt van de verhalen die verteld moeten worden.

De leerzaamste en vermakelijkste manier om de sfeer en geschiedenis van het gebied op te snuiven is door middel van een stadswandeling in Barcelona met een deskundige gids.

Tijdens deze tours dwaal je door de prachtige straatjes van El Call, het voormalige Joodse getto, zie je de oudste synagoge van Spanje (de Sinagoga Mayor Barcelona, waarin nu een museum is gevestigd), de Oude Synagoge (Shlomo Ben Adret), een middeleeuws Mikve en hoor je verhalen over de inquisitie en hoe de stad in de loop der eeuwen is veranderd.

Overweeg na het afvinken van een stadswandeling een uitstapje naar de middeleeuwse stad Girona, een ander gebied met belangrijk Joods erfgoed.

37 – Moco Museum

Moco Museum, Barcelona

Stap in het hart van de moderne en hedendaagse kunst in het Moco Museum. Van Andy Warhol tot KAWS, werken van de belangrijkste kunstenaars van de afgelopen decennia kunnen worden gewaardeerd en bewonderd in dit museum, gevestigd in een 16e-eeuws paleis in Barcelona.

Het Moco Museum in Barcelona is een uitloper van het Moco Museum in Amsterdam en ontvangt meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Het wil kunst toegankelijk maken, gebruiken om gesprekken op gang te brengen en culturele normen uit te dagen. Verdiep je in het baanbrekende werk van kunstenaars als Keith Haring, Jean-Michel Basquiat en Yayoi Kusama, die de basis hebben gelegd voor hedendaagse kunstenaars.

Met permanente tentoonstellingen van onder andere Damien Hirst, Kehinde Wiley en Takashi Murakami zal een dag hier zeker je geest stimuleren. Er is ook een permanente tentoonstelling gewijd aan de straatkunst van de bekende anonieme kunstenaar Banksy.

Je kunt zelfs genieten van de meeslepende kunstervaring die is ontwikkeld door teamLab en zich wereldwijd heeft verspreid.

38 – Monument van Columbus

Monument van Columbus, Barcelona

Of je nu voor het eerst of voor de vijfde keer in Barcelona bent, het panoramische uitzicht vanaf het Monument van Columbus is onbetaalbaar en een uitstekende manier om de interessante gebouwen en uniek gevormde monumenten te bewonderen.

Neem een lift vanaf de begane grond naar de top van deze 60 meter hoge toren, waar zich een observatiedek en een uitkijkgalerij bevinden.

Direct eronder lijken de zwermen toeristen miergroot en vanuit elke richting word je getrakteerd op nieuwe bezienswaardigheden. In het noorden ligt de historische Gotische wijk, in het zuiden het kasteel van Montjuïc.

De Mirador de Colom (zoals het ook wel wordt genoemd) werd in 1888 gebouwd ter ere van Christoffel Columbus en wordt bekroond met een prachtig bronzen standbeeld van de ontdekkingsreiziger.

39 – W Hotel

W Hotel, Barcelona

Barcelona heeft een feestelijke reputatie, dus waarom zou je de wilde kant niet omarmen? Luister naar de gerenommeerde DJ’s die de deuntjes draaien, smul van overheerlijke tapas, neem een duik in het zwembad en drink ontelbare cervezas, allemaal in de Wet Deck Beach Club van het W Hotel.

Het W Hotel, een vijfsterrenhotel aan de zuidkant van het strand van San Sebastià, is een interessant voor wie op zoek is naar luxe (vanwege de weelderige kamers) en feestjes (vanwege de energieke beachclub).

Als je graag wilt proeven van de levendige sfeer en het heerlijke eten en wilt genieten van het uitzicht op het strand, de zwembaden en de cabana’s, dan moet je bij W zijn.

40 – Museu Nacional d’Art de Catalunya

Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona

In het Museu Nacional d’Art de Catalunya worden meer dan 290.000 kunstwerken tentoongesteld van grote kunstenaars uit Catalonië zoals Gaudi en Casas en figuren uit de Renaissance zoals Titiaan en Velazquez. De toegang is op zaterdag na 15 uur en elke eerste zondag van de maand gratis.

41 – Streetarttours door Barcelona

Straatkunst in Barcelona

Je kunt in de Catalaanse hoofdstad heel wat kleurrijke en creatieve straatkunst bewonderen. Een gids neemt je tijdens een streetarttour mee naar de beste plekjes, zoals Poble Nou, Barri Gotico, de wijken Raval en Born, en laat zowel wereldberoemde werken van Banksy als minder bekende plaatselijke pareltjes zien.

42 – Wassenbeeldenmuseum

Wassenbeeldenmuseum, Barcelona

Het Wassenbeeldenmuseum is een leuke bestemming voor kinderen. Hier kun je meer dan 200 wassen beelden bewonderen van de beroemdste gezichten ter wereld, zoals Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, paus Franciscus, Lionel Messi, Leonardo DiCaprio en Barack Obama.

43 – Mirador Torre Glories

Mirador Torre Glories, Barcelona

Mirador torre Glòries biedt een prachtig uitzicht op de hoogtepunten van Barcelona. Trek naar het observatorium op de 30e verdieping en geniet van een 360-graden uitzicht. Bekijk voordat je vertrekt ook zeker eens de tentoonstelling Hyperview Barcelona.

44 – Woon een Candlelight Concert bij

Candlelight concerts in Barcelona

Er is op cultureel vlak ook heel wat te doen in Barcelona. Neem bijvoorbeeld tijdens een Candlelight Concert plaats in een van de mooiste zalen van de stad en geniet van de prachtige klanken van een professioneel orkest, terwijl een kamer vol kaarsen een ontspannen sfeer creëert. Je krijgt niet alleen klassieke muziek te horen, maar ook herinterpretaties van werken van moderne artiesten als Queen, ABBA, Shakira en Ed Sheeran.

45 – Tapas proeven in Barcelona

Tapas in Barcelona

Hoe kun je de Spaanse keuken beter beleven dan met een tapasproeverij? Elke stad of regio heeft zijn eigen versie en dat is in Barcelona niet anders.

Zo kun je in de Catalaanse hoofdstad genieten van o.a.: bomba Barceloneta (gefrituurde aardappelballetjes gevuld met een pittige vleesvulling), esqueixada (een klassieke verse kabeljauwsalade), pa amb tomàquet (toast met tomaat) en gegrilde Pimientos de Padrón, oftewel een peper uit Herbón.

46 – Verken de omgeving van Barcelona per quad

Natuurpark Montnegre

Heb je even genoeg van sightseeing en wil je graag iets actievers doen? Kies dan voor een buggy– of quadtour in het natuurpark Montnegre, dat vol geschiedenis, cultuur en ecologische juweeltjes zit. Zet de achtervolging in op je gids en ga van de gebaande paden af om deze natuurlijke oase te ontdekken en bewonder het weelderige terrein terwijl je op zoek gaat naar vogels en wilde dieren.

47 – Woon de Grand Prix van Spanje bij

Formule 1 race in Barcelona

Sportfans zullen mogelijk graag de Grand Prix van Spanje willen bij wonen. Deze vindt elk jaar in juni plaats en is een van de langverwachte evenementen op de F1-kalender. Trek naar het Circuit de Barcelona-Catalunya om samen met 14.000 andere fans de spannende race mee te maken. Tijdens het F1-weekend is de hele stad in een feestelijke bui, want er vinden overal concerten en feesten plaats, met vuurwerk, een luchtshow en veel livemuziek.

48 – Verken het onderwaterleven tijdens een duiktrip

Duiken in Barcelona

Duikliefhebbers zullen blij zijn om te horen dat een aantal van de meest epische duiklocaties van Europa zich vlakbij Barcelona bevinden. Als je een PADI-certificaat hebt, dan kun je richting Cap de Creus Marine Reserve trekken aan de Costa Brava. Mocht je nog nooit eerder hebben gedoken, dan kies je beter voor een initiatiesessie waarbij je leert ademhalen, decompresseren, en de uitrusting en technieken gebruiken.

Gesponsorde plaatsing

De magie van Sorolla in Barcelona


Beleef “Sorolla: A New Dimension” – een tentoonstelling die je kijk op deze meester van het licht zal veranderen. Vier de 100e sterfdag van Sorolla in een spectaculaire ruimte van 11.000 m². Bewonder zijn beroemde werken, nu levendiger dan ooit, door middel van meeslepende 360°-projecties en virtual reality.

49 – Bekijk Barcelona van boven 

Luchtballonvaart nabij Barcelona

De highlights van Barcelona zijn het best te bewonderen van bovenaf. Zo kun je kiezen voor een luchtballonvaart van een uur, waarbij je kunt genieten van een geweldig uitzicht op de glooiende valleien, bergtoppen en glinsterende kustlijn van Catalonië. Deze ballonvaarten worden aangeboden in het natuurpark van Montseny, de berg Montserrat en de Pyreneeën (Vic en Conca d’Odena). Na afloop volgt een traditioneel Catalaans ontbijt als kers op de taart.

Een andere leuke manier om Barcelona en omgeving van bovenaf te bekijken is met een paraglidingvlucht. Zweef vanaf een vliegstation in Avià over de regio Berga, waarbij je in totaal 1,5 kilometer aflegt over heuvels en bergtoppen. In Igualada bereik je hoogtes van 850 meter terwijl je over de bergen van de Serra de Rubió vliegt. Hier kun je kiezen uit een vlucht van 10 of 25 minuten en er is zelfs een acrobatische vlucht voor adrenalinejunkies met veel duiken en bochten.

Daarnaast is een helikoptervlucht over Barcelona een optie. Stap aan boord van de helikopter en krijg de mooiste bezienswaardigheden van Barcelona vanuit de lucht te zien, waaronder de Sagrada Familia, de Agbar-toren, de Olympische Ring en de prachtige kustlijn. Bewonder daarnaast het idyllische platteland. Je kunt een helikoptervlucht ook combineren met het huren van een Ferrari of een zeilboottocht. Lees meer over de beste helikoptervluchten in Barcelona.

Als alternatief zijn er vliegtuigtours in Barcelona van 20 minuten tot een uur.

50 – Neem de kinderen mee naar een pretpark

PortAventura, Spanje

Kinderen kunnen zich urenlang vermaken in Barcelona en omgeving. Er bevinden zich namelijk verschillende pretparken in de buurt van Barcelona.

Ten eerste is er PortAventura dat met meer dan 40 attracties en een waterpark (genaamd Caribe Aquatic Park) het populairste themapark van Spanje is. De Shambhala is de hoogste achtbaan van Europa en haalt snelheden van 133 km/u.

Daarnaast is er Ferrari Land, het pretpark met Ferrari als thema. Neem plaats op de snelste achtbaan van Europa, de Red Force en vlieg aan een snelheid van 180 km/u over het parcours. Andere populaire attracties zijn: Racing Legends, Flying Dreams en Junior Championship.

51 – Breng een bezoekje aan Montserrat

Klooster van Montserrat, Spanje

Als je de drukte van Barcelona even achter je wilt laten, dan kun je een excursie maken naar de prachtige berg Monserrat.

Deze berg bevindt zich op ongeveer een uurtje van de Catalaanse hoofdstad. Je kunt ervoor kiezen om deel te nemen aan een wandeltocht om de berg te beklimmen, of je kunt ook een begeleide excursie boeken waarbij je naar de top wordt gebracht.

Daar bevindt zich een spectaculair klooster en kun je genieten van een geweldig uitzicht. In de bergen van Montserrat zijn er ook een heleboel wijnmakerijen en wijngaarden, waar je kunt deelnemen aan wijnproeverijen.

52 – Maritiem Museum

Maritiem Museum Barcelona

In het Maritiem Museum kun je meer leren over de scheepsbouw tussen de 13e en 18e eeuw. Bewonder interactieve displays, oude scheepsmodellen, informatieve video’s en een indrukwekkende verzameling maritieme schilderijen, tekeningen en modellen. Bekijk zeker de replica op ware grootte van de La Real galei, een enorm schip dat in 1568 werd gebouwd.

53 – Bekijk de bezienswaardigheden in Barcelona per Vespa

Scootertochten in Barcelona

Heb je weinig tijd in Barcelona? Kies dan voor een Vespatour! Hiermee kun je namelijk snel alle trekpleisters van Barcelona zien.

Je huurt gewoon een Vespa en volgt de route die is opgeslagen in de GPS om naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te rijden.

Zo kun je op eigen houtje naar o.a. Park Güell, de berg Tibidabo, Barri Gotico, La Rambla, en nog veel meer trekken.

54 – Woon een flamencoshow bij

Flamencoshow in Barcelona

Een leuke culturele activiteit tijdens je bezoek aan Barcelona is een flamencoshow bijwonen. Bewonder de fijne kneepjes van flamenco terwijl je geniet van een cocktail en heerlijke tapas.

Wil je een echt unieke ervaring beleven, woon dan een flamencoshow bij in de oudste tablao (een plaats waar je een flamencovoorstelling kunt bewonderen) van de stad: Los Tarantos. Ook Tablao Cordobés is een geweldige bestemming om te genieten van flamenco.

55 – Geniet van een middeleeuws diner

Middeleeuwse dinershow in Barcelona

Ben je op zoek naar een echt unieke dineerervaring? Waarom kies je dan niet voor een middeleeuwse dinershow in het paleis van Requens, een van de grootste middeleeuwse paleizen in heel Europa. Geniet van een viergangenmenu, geïnspireerd op maaltijden uit die tijd, volg een rondleiding door het paleis en woon een leuke middeleeuwse show bij.

56 – Waag je aan een via ferrata 

Via ferrata in Barcelona

Je kunt je ook inschrijven voor een excursie waarbij je je aan een via ferrata waagt. Tijdens deze activiteit beklim je rotsen aan de hand van ladders en stalen kabels.

Via ferrata Teresina in Montserrat biedt spannende secties en hangbruggen en bevindt zich op slechts een uur rijden. Een andere optie is Via Ferrata Les Roques d’Empalomar bij Vallcebre, op minder dan 2 uur rijden.

De via ferrata Baumes Corcades is de beroemdste van Catalonië, met verticale hellingen, watervallen en een Tibetaanse brug van 70 meter.

57 – Catalonia in Miniature

Catalonia in Miniature, Barcelona

Catalonia in Miniature is een soort attractiepark waar je de geweldige bezienswaardigheden van deze regio in miniatuur kunt bewonderen. Je vindt er 48 schaalmodellen van beroemde Catalaanse gebouwen, van kerken en monumenten tot gewaagde architectonische monumenten.

58 – Bezoek de Costa Brava

Costa Brava, Spanje

Een andere leuke dagtocht vanuit Barcelona is de Costa Brava, een kuststreek van zo’n 320 kilometer lang, vol leuke stadjes, zacht zand en warm water. Je kunt er even helemaal tot rust komen of kajakken of snorkelen. Je kunt ook de kronkelende straatjes van Girona en het natuurpark Cap de Creus verkennen of smullen van verse zeevruchten.

59 – Egyptisch Museum

Egyptisch Museum van Barcelona

Ook het Egyptisch Museum van Barcelona is een bezoekje waard. In dit museum van 2000 vierkante meter vind je een van de grootste privécollecties van Egyptische artefacten in heel Europa, met meer dan 1000 relikwieën zoals juwelen, amuletten en mummies. De collectie omvat stukken uit de pre-dynastieke periode tot aan het Romeinse tijdperk en verder, waardoor het een van de compleetste tentoonstellingen van Egyptische kunstvoorwerpen in Europa is.

60 – Woon een operaconcert bij in de Liceu Opera Barcelona

Liceu Opera Barcelona

Is opera jouw ding, dan moet je zeker een concert bijwonen in de Liceu Opera Barcelona, het oudste operagebouw van heel Europa. Deze concertzaal beschikt nog steeds over het originele decor, dat helemaal teruggaat tot 1847!

Je kunt ook kiezen voor een rondleiding om alle geheimen van dit gebouw te weten te komen. Naast opera kun je hier ook Zarzuela- en balletvoorstellingen bijwonen.

61 – Leer Spaanse klassiekers maken tijdens een kookles

Kooklessen in Barcelona

Wil je graag zelf klassieke Spaanse gerechten leren maken? Schrijf je dan in voor een kookles in Barcelona.

Kies uit lessen voor grote of kleine groepen, leer koken bij een kok thuis of neem deel aan een VIP-ervaring met een professionele kok. De chef deelt verschillende technieken en Spaanse smaken en ingrediënten met je.

Na afloop mag je natuurlijk je eigen creaties, waaronder gazpacho, paella, Catalaanse room en tapas, proeven samen met een goed glas wijn of sangria.

62 – Ga bungeejumpen

Bungeejumpen nabij Barcelona

Waaghalzen kunnen bungeejumpen in de buurt van Barcelona. Je trekt naar de Sant Sadurní d’Anoia-brug, op ongeveer 50 km buiten Barcelona, en maakt een sprong van 25 meter. Mag het voor jou wat hoger? Dan kun je naar Lloret de Mar gaan waar zich de hoogste bungeejump van Spanje bevindt, die een vrije val van 5 seconden belooft.

63 – Bezoek het Olympisch en Sportmuseum

Olympisch en Sportmuseum, Barcelona

Je kunt ook een bezoekje brengen aan het populaire Olympisch en Sportmuseum, dat honderden artefacten en verhalen van de Olympische Spelen van 1992 tentoonstelt. Dit museum beslaat duizenden jaren sportgeschiedenis, teruggaand tot 776 voor Christus, het jaar waarin de eerste Olymppische Spelen plaatsvonden. Het biedt ook interactieve belevenissen, aangezien je het kunt opnemen tegen de Amerikaanse atleet Carl Lewis.

 

64 – Aquarium van Barcelona

Aquarium van Barcelona

Zijn jouw kinderen echte dierenliefhebbers? Breng dan zeker een bezoekje aan het aquarium van Barcelona, in de wijk Port Vell. Hier wonen zo’n 11.000 dieren in 66 tanks, waaronder haaien, zeepaardjes, pinguïns, octopussen, kwallen en zeeschildpadden. Er zijn ook aanraaktanks, en je kunt er duiken of slapen met haaien of door een 80 meter lange tunnel vol met haaien, vissen en roggen lopen.

65 – Maak een excursie naar Girona

Girona, Spanje

Girona staat vooral bekend als filmlocatie van Game of Thrones. Zo deed de stad dienst als decor van Braavos en King’s Landing. Bewonder de middeleeuwse architectuur, verken de slingerende straatjes en de Joodse wijk die dateert uit de 12e eeuw. Volg een Game of Thrones-tour of breng een bezoek aan de Arabische baden. Geniet ook van het uitzicht vanaf de Ponte de Pedra en maak een wandeling over La Rambla.

66 – Wetenschapsmuseum CosmoCaixa

CosmoCaixa Barcelona

Wie geïnteresseerd is in wetenschap moet bij het wetenschapscentrum CosmoCaixa zijn. Dit centrum is meer dan 30.000 vierkante meter groot en biedt tentoonstellingen in het Spaans, Frans en Engels. Bewonder een replica van het Amazone regenwoud en ontmoet de bewoners van Antarctica. Daarnaast vind je er een planetarium, boekwinkel, café en een heleboel tijdelijke tentoonstellingen.

67 – Bekijk de hoogtepunten van Barcelona per Segway

Segwaytour in Barcelona

Onder leiding van een vriendelijke lokale gids zoef je tijdens een Segwaytour zo’n één tot drie uur lang langs alle belangrijke hoogtepunten (en ook een paar verborgen juweeltjes!) terwijl je onderweg interessante feiten en verhalen leert.

68 – Brouwerij Estrella Damm

Brouwerij Estrella Damm in Barcelona

Liefhebbers van bier mogen zeker een bezoekje aan de brouwerij Estrella Damm niet overslaan. Je krijgt een rondleiding door de brouwerij en mag proeven van enkele heerlijke brouwsels. Deze rondleidingen duren meestal anderhalf uur en geven je een uitleg over het productie- en brouwproces en geven een kijkje in de Ketelkamer en het Historisch Archief.

69 – Spring in het zadel voor een paardrijtocht

Paardrijden nabij Barcelona

Wie nood heeft aan wat frisse lucht en een tochtje door de natuur, kan ervoor kiezen om te gaan paardrijden in de omgeving van Barcelona. Deze tochten brengen je naar plaatsen als Montserrat, het natuurpark Montseny en de wijngaarden van Penedes. Je kunt ook paardrijden in Barcelona zelf, in Collserola, de grootste groene ruimte van de stad. Voor deze activiteit is geen ervaring vereist.

70 – Maak een dagtocht naar de Pyreneeën

Pyreneeën

Heb je nood aan wat natuur? Waarom kies je dan niet voor een excursie naar de Pyreneeën! Met torenhoge bergtoppen, ongerepte bossen en schilderachtige dorpjes bieden de bergen van de Pyreneeën een van de adembenemendste landschappen van heel Spanje.

71 – Unieke musea in Barcelona

Hash Marihuana & Hemp Museum, Barcelona

Naast de standaard musea beschikt Barcelona ook over enkele unieke museums.

Zo is er het Hash Marihuana & Hemp Museum. Zoals de naam al doet uitschijnen, is dit museum gewijd aan marihuana. Je kunt hier meer leren over de teelt, het gebruik en de medische voordelen ervan.

Een ander uniek museum is het Erotisch Museum, een interessant uitje voor koppels. Dit museum huisvest meer dan 800 unieke stukken die laten zien hoe seksualiteit door de eeuwen heen is gebruikt als bron van verbeelding en inspiratie. Je vindt er allerlei brutale relikwieën, variërend van de fascinerende wereld van de Kama Sutra, tot de Japanse “shunga”.

72 – Schrijf je in voor een speurtocht door Barcelona

Speurtochten in Barcelona

Heb je zin in een interactieve en spannende stadsrondleiding? Kies dan voor een speurtocht! Volg aanwijzingen die je naar verschillende geweldige plekken in de stad brengen, los raadsels op en ga uitdagingen aan.

Dit is een leuke en interactieve manier om de highlights van Barcelona te ontdekken terwijl je het competitiebeest in jezelf naar boven kunt halen.

73 – Chocolademuseum

Chocolademuseum, Barcelona

Voor zoetekauwen is het chocolademuseum een van de highlights van Barcelona! Je kunt er niet alleen de zoete lekkernij proeven en deelnemen aan workshops chocoladefiguren maken, maar ook meer leren over de geschiedenis van chocolade en de invloed ervan op de sociale en economische groei van Barcelona. Geniet na afloop van een heerlijke warme chocomelk in het café.

74 – Verken het platteland van Barcelona per Jeep

jeeptours in Barcelona

Schrijf je in voor een jeeptour en raas over het platteland rond Barcelona en trek naar dorpjes aan zee of wijngaarden. De regio Penedès, bezaaid met wijngaarden en prachtige landschappen, is een populaire bestemming tijdens jeeptours. Onderweg houd je halt bij een plaatselijke wijnmakerij om cava te proeven. Je kunt ook naar het natuurreservaat Parque del Garraf trekken en een circuit volgen in San Sadurní de Noya.

75 – Dierentuin van Barcelona

Barcelona Zoo

de dierentuin van Barcelona in het Ciutadella Park is een goede bestemming voor kinderen. Binnen de muren vind je meer dan 4000 dieren, waaronder katachtigen, roofvogels, reptielen, primaten en nog veel meer. Er worden VIP-ontmoetingen met giraffen, pinguïns en tijgers georganiseerd en mis ook zeker de dolfijnshow niet.

76 – La Garrotxa

La Garrotxa, Spanje

Tussen de Costa Brava en de Pyreneeën bevindt zich het geologische wonder La Garrotxa. Hier vind je vulkanen, warmwaterbronnen, modderpoelen en zelfs een lavagrot. Bewonder het uitzicht vanop de Montascopa die boven het stadje Olot uittorent. Ook de middeleeuwse dorpjes Santa Pau, Besalú, Sant Joan les Fonts en Sant Feliu de Pallerols zijn een must.

77 – Leer de griezelige kant van Barcelona kennen

Spooktocht in Barcelona

Er zijn heel wat leuke dingen om te doen in Barcelona, zoals deelnemen aan een spooktocht.

Tijdens deze stadsrondleiding worden de geheimen onthuld van plekken als de Pont del Bisbe, Mercat de Santa Caterina, het metrostation Rocafort, Gran Teatre del Liceu, Carrer dels Mirallers (waar naar verluidt uitdrijvingen plaatsvonden) en de Mercat de Sant Antoni (gebouwd op een plek waar terechtstellingen plaatsvonden).

Je krijgt verhalen te horen over demonische geesten, openbare executies, spookwaarnemingen en zelfs vervloekte hotels.

78 – Drink ijskoude drankjes in de Icebar

IceBar Barcelona

Wist je dat Barcelona beschikt over een IceBar? Op het strand van Barceloneta kun je namelijk genieten van heerlijke drankjes bij temperaturen van -5 graden. Terwijl je nipt van je drankje kun je de ijssculpturen bewonderen die werden gemaakt door plaatselijke kunstenaars.

79 – Big Fun Museum of Illusions

Big Fun Museum
Met dank aan Big Fun Museum

Het Big Fun Museum of Illusions is een leuke bestemming voor kinderen. Hier bevinden zich maar liefst 8 musea onder één dak.

Dit museum beschikt over thematische zalen, 3D-faciliteiten, doolhoven, illusies en wonderen. Bewonder de kleinste auto ter wereld en 3D-schilderijen van Barcelonezen en ontdek hoe het is om te leven als reus.

De andere spannende en bijzondere musea zijn het Topsy-Turvy House, het Sweet Museum, het Museum of Madness, de Food Art Gallery, Alice Through The Looking Glass World en de Magic Room.

80 – Vang zelf je lunch of diner tijdens een vistrip

Vissen in Barcelona

Je kunt in de buurt van Barcelona ook deelnemen aan een vistrip. In dit gebied komt veel snapper, serrano en tonijn voor en als je geluk hebt, vang je misschien wel een zwaardvis of geep! Bij de prijs van deze excursie zit de huur van een motorboot, een privégids/kapitein, uitrusting en eten (voor zowel de vissen als jou) inbegrepen. Je vertrekt vanuit Sant Adrià de Besòs en keert zo’n 4 tot 8 uur later terug.

81 – Maak een dagtrip naar Besalu

Besalu, Spanje

Een bezoek aan Besalú moet ook op het programma staan. Dit middeleeuwse stadje schittert met eeuwenoude stenen bruggen, Romeinse tempels en enorme kathedralen. De hoogtepunten van Besalu zijn het klooster van Sant Pere en de middeleeuwse brug die de rivier de Fluvia oversteekt.

82 – Koel af in Illa Fantasia

Illa Fantasia waterpark, Barcelona

Ben je op zoek naar wat verfrissing, trek dan naar Illa Fantasia in Vilassar de Dalt (op ongeveer 30 minuten rijden van Barcelona). Glijd van 22 verschillende glijbanen, plons in 3 zwembaden en waag je aan een potje minigolf.

Hoe bereik je Barcelona?

De kans is groot dat je met het vliegtuig aankomt in Barcelona. Er zijn drie luchthavens in de buurt van de stad, maar het vliegveld Barcelona-El Prat bevindt zich het dichtst bij de stad.

Als je geen zin hebt om het openbaar vervoer uit te pluizen, dan kun je ervoor kiezen om op voorhand een luchthaventransfer te boeken. Je privéchauffeur wacht je bij de uitgang op en brengt je rechtstreeks naar je hotel. Hij of zij geeft je onderweg misschien zelfs wat aanbevelingen!

Meer je aan in Barcelona met een cruise? Overweeg dan een van de handige excursies aan wal in Barcelona, en je hebt zelfs de mogelijkheid om van het schip naar het vliegveld te worden gebracht.

Waar verblijven in Barcelona?

Of je nu van plan bent om in Barri Gòtic (het hart van de actie) te verblijven, omgeven door de kleinstedelijke sfeer in Gràcia, of aan het water in een van de vele gerespecteerde resorts, er is volop keuze als het gaat om accommodatie.

Kijk voor de beste deals (soms tot 40% korting) bij de beste hotels in Barcelona.

Fans van Gaudi zullen dol zijn op Ohla Eixample, dat op loopafstand ligt van Casa Batlló en La Pedrera, en beschikt over een restaurant met Michelinster en een prachtig buitenzwembad waar je in elk seizoen van kunt genieten.

Hotel Casa Elliot bevindt zich vlakbij het metrostation en na een dag vol avonturen kun je tot rust komen in de lounge en de bibliotheek.

Olivia Plaza Hotel is perfect voor mensen die op zoek zijn naar alles; het ligt vlak bij La Rambla en de Gotische wijk en biedt gemakkelijk toegang tot winkels, bezienswaardigheden en straatoptredens.

In Praktik Vinoteca kun je genieten van een gezellige, eigentijdse omgeving en gemakkelijke toegang tot hotspots zoals Paseo de Garcia.

Bezoek je Barcelona met een budget?

Als je van plan bent om een paar musea van wereldklasse in Barcelona te bezoeken, is de Museum Pass verreweg de voordeligste optie. Je krijgt dan toegang tot zes verschillende musea, allemaal voor één lage prijs.

Kies uit volgende musea: Nationaal Kunstmuseum van Catalonië, Museum van Hedendaagse Kunst van Barcelona, Fundació Joan Miró, Fundacio Antoni Tapies, Picasso Museum en het CCCB Museum.

De Barcelona Pass is een andere uitstekende optie om verschillende activiteiten in Barcelona te combineren, terwijl de Transport Pass geweldige kortingen biedt om rond te reizen.

Free walking tours zijn een andere geweldige en budgetvriendelijke manier om de omgeving te bekijken, met enthousiaste gidsen die unieke perspectieven bieden.

Gesponsorde plaatsing

Bespaar met de Barcelona Passes

city go passes in Barcelona

Wil je Casa Batlló, La Pedrera of het Moco Museum bezoeken? Bekijk de All-Inclusive Pass en Explorer Pass en bespaar tot 50% op meer dan 50 topattracties in Barcelona. Zie meer en geef minder uit!

Wat wordt je volgende bestemming?

Nadat je alle verplichte bezienswaardigheden in Barcelona hebt afgevinkt, vraag je je misschien af wat je volgende bestemming is. Wil je in de buurt van de Catalaanse hoofdstad blijven, overweeg dan een van de meerdaagse reizen vanuit Barcelona.

Op slechts 3 uur rijden van Barcelona vind je Zaragoza, gelegen in het hart van de Spaanse regio Aragón. Van ontzagwekkende architectonische wonderen tot verrukkelijke culinaire ervaringen, het is een leuke bestemming voor iedereen.

De bruisende Spaanse hoofdstad Madrid is ook een geweldige bestemming. Bewonder de wereldberoemde Spaanse kunst, architectuur en smul van de heerlijke Spaanse keuken. De creatieve vlooienmarkten, het Prado Museum, de Sweet Space en het El Retiro Park zijn slechts een paar voorbeelden van de leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Madrid.

Of, als je zin hebt in een dagje strand, overweeg dan om naar een van de nabijgelegen kustplaatsen van Barcelona te gaan, zoals Sitges of Tossa de Mar.

Beide zijn een prima dagtrip vanuit Barcelona en bieden een heel andere sfeer dan de grote stad. Op minder dan drie uur reizen met de trein ligt de kuststad Valencia, beroemd om zijn eigenzinnige festivals, gouden zandstranden en verrukkelijke paella.

Je kunt ook naar Frankrijk trekken, er valt namelijk heel wat te beleven in Toulouse (ongeveer twee uur van de Spaanse grens) en in Montpellier (drie uur van de grens).

Als je Frankrijk wilt proeven, is Toulouse een geweldige bestemming voor fijnproevers. Geniet van de gastronomische hoogstandjes van de stad, van de klassieke cassoulet tot lokale wijnen, terwijl je over de drukke markten en schilderachtige bistro’s slentert. Of trek naar Montpellier en verken de prachtige architectuur, drukke markten en zonnige pleinen van deze stad.

Zin in een echte feestvakantie? Ibiza ligt op slechts een korte boottocht (er valt meer te beleven op Ibiza dan alleen maar feesten), terwijl Porto en Lissabon (minder dan 1 uur vliegen) elk een fascinerend inzicht geven in de unieke cultuur en verbluffend goed bewaarde architectuur van Portugal.

Verken de geplaveide straten en bewonder de kleurrijke huizen van Lissabon, of ga van de hoofdstad naar Porto, waar je kunt genieten van geweldige boottochten op de Douro of terug in de tijd kunt reizen om meer te leren over de fascinerende geschiedenis van deze stad.

Slotgedachten

Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het plannen van je tripje naar Barcelona! Er is zoveel te zien en te doen in deze geweldige stad. We hopen dat je hebt genoten van onze lijst met activiteiten en bezienswaardigheden in Barcelona.

Mochten we iets over het hoofd hebben gezien, laat het ons dan zeker weten in de comments.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!