Bezienswaardigheden in Porto

Op zoek naar een bestemming vol kunstmusea van wereldklasse en wijn van de allerhoogste plank en waar het bovendien het hele jaar door prachtig weer is? Dan moet het prachtige Porto zeker bovenaan je verlanglijstje staan.

Porto is de op één na grootste stad van Portugal, maar moet zeker qua schoonheid niet onderdoen voor de hoofdstad Lissabon. In deze stad kun je heerlijke lokale gerechten proeven, architectonische bezienswaardigheden bewonderen en heel wat cultuur opsnuiven.

Porto heeft een van de indrukwekkendste collecties art-nouveaugebouwen ter wereld, kronkelende geplaveide straatjes vol banketbakkerijen, kunstgalerieën en ondergrondse bars en een fascinerende geschiedenis. Tel daar nog een uitnodigend waterfront vol cafés en restaurants bij op en je hebt een reisbestemming van het hoogste niveau.

Of je nu van plan bent om te feesten tot de zon opkomt, meer wilt weten over de inspiratie achter Harry Potter, heerlijke wijn wilt proeven tijdens een wijntour of gewoon je culturele dorst wilt lessen door de plaatselijke markten en musea te bezoeken, er zijn tientallen geweldige activiteiten en bezienswaardigheden in Porto die je moet gedaan en gezien hebben.

Wil je meteen aan de slag? Blader dan nu door onze catalogus!

1 – Luis I-brug

Luís I-brug in Porto
Met dank aan Carolina Ribeiro / Content Manager bij TourScanner

De Luiz I-brug werd ontworpen door een Duitse leerling van de beroemde Gustav Eiffel en werd gebouwd tussen 1881 en 1886. Deze brug is ongetwijfeld de bekendste van Porto en biedt een prachtig uitzicht over zowel de stad als de rivier de Douro.

Voordat de Luiz I-brug werd gebouwd, stond er op dezelfde plek nog een andere brug die bekend stond als de ‘Brug van de boten’. Deze oude brug bestond uit 20 boten die met staalkabels aan elkaar vastzaten! Helaas stortte de brug in 1809 in toen Napoleontische Franse troepen de stad binnentrokken en paniekerige mensenmassa’s probeerden te vluchten.

Wat de ongelooflijke Luiz I-brug echt onderscheidt, is het feit dat hij twee niveaus heeft. Je kunt over de ene kant lopen, de stad van bovenaf bewonderen met een pastéis de nata in de hand, en later die avond na een glas port over het lagere niveau terugkeren!

2 – Historische wijk Ribeira

Wijk Ribeira Porto

De wijk Ribeira is geliefd bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Het is de oudste wijk van de stad en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De smalle straatjes en kleurrijke huizen geven je het gevoel alsof je terug in de tijd bent gestapt naar de periode waarin dit een belangrijke handelshaven was, vol met handel en koopvaardijschepen uit heel Europa.

Maak je geen zorgen als geschiedenis niet echt je ding is, de wijk Ribeira is ook de thuisbasis van een aantal van de beste bars en restaurants van Porto, een breed scala aan live entertainment (vooral in de zomer), en de spectaculaire Luís I-brug.

Tijdens ontspannen fietstochten (maak je geen zorgen over de heuvels, je krijgt een elektrische fiets ter beschikking) kom je langs karakteristieke locaties zoals het 14e-eeuwse Casa do Infante, het altijd drukke Ribeira-plein en het toeristische maar prachtige Cais da Ribeira (waterkant).

3 – Kathedraal van Porto (Sé do Porto)

Kathedraal van Porto

De iconische Romaanse kathedraal van Porto dateert helemaal uit de 12e eeuw en is de belangrijkste kerk van de stad. De kathedraal staat vlakbij het treinstation São Bento op een van de hoogste punten van Porto.

Koop je tickets voor de kathedraal van Porto van tevoren om tijd in de rij te besparen en ga naar binnen om het sierlijke barokke altaarstuk en de elegante gotische kloostergang te bewonderen.

Om de kathedraal te bereiken kun je een lange maar aangename wandeling maken door de oude stad of deelnemen aan een free walking tour, waarbij je waarschijnlijk langs een van de meest geliefde fotolocaties van de stad komt: het oude plein Largo da Pena Ventosa, waar kleurrijke huizen het plein op betoverende wijze omringen.

Je bent gewaarschuwd: Porto zit vol heuvels, dus trek een paar stevige, comfortabele schoenen aan!

4 – Portwijnkelders bezoeken

Wijnproeverijen in Porto
Enorme vaten in de kelders van “Taylor’s” in Villa Nova de Gaia, Porto

Porto is de thuisbasis van een van de meest iconische wijnen ter wereld: Port.

De wijnkelder van Cálem is bekend over het hele land, terwijl Ferreira, Graham’s Lodge en Real Companhia Velha elk spectaculaire blends en een rijke geschiedenis hebben (veel van deze wijnkelders liggen aan de overkant van de rivier in Vila Nova de Gaia).

De kelders van Burmester zijn gunstig gelegen naast de beroemde Luís I-brug! Of als je zin hebt om de heuvel op te lopen naar Cockburn’s Cellars, dan is het zeker de moeite waard om de grootste houten kelder van Vila Nova de Gaia te zien!

Beter nog, combineer je port met een aantal van de beste kaasproeverijen in Porto. De zoute en romige textuur helpt de zuurgraad van de port aan te vullen! Als je een zoetekauw bent, kies dan voor een van de chocoladeproeverijen in Porto bij Cálem! Een donkere, rijke chocolade gaat goed samen met een complexe en fruitige Late Bottled Vintage!

Er zijn genoeg romantische boottochten waarbij je ook kunt proeven!

5 – Boottochten over de Douro

Boottochten in Porto

De sprankelende rivier de Douro is één van de hoogtepunten van Porto (vooral als je onder de Luís I-brug doorvaart). Deze rivier slingert zich een weg door de stad om in de ene richting uit te monden in de Atlantische Oceaan en in de andere richting te kronkelen door de groene, glooiende heuvels van de Duorovallei, die op de UNESCO-lijst staat.

Wat is een betere manier om zowel de stad als de Dourovallei te zien dan een cruise over het water? Er zijn tientallen verschillende cruises beschikbaar, van ½-daagse tochten (inclusief lunch en wijnproeverij) tot avonturen van een hele dag die je naar plaatsen als Regua of het wijnstadje Pinhão brengen, of de snellere 6 Bridge Cruise in het hoofdgebied van Porto.

Of waarom zoef je niet over de rivier de Douro in een speedboot of achterop een jetboot voor een adrenalinekick? Kijk omhoog naar het iconische klooster van Serra do Pilar en de bruggen boven je hoofd terwijl je over het water raast.

Je kunt het ook wat rustiger aandoen met een zeilboottocht. Stap aan boord van een klassieke motorzeilboot en vaar van de haven naar de monding van de rivier. Bewonder enkele prachtige bezienswaardigheden in Porto en het natuurrservaat van de riviermonding van de Douro, terwijl je geniet van rode, bruine en witte ports aan boord.

6 – Torre dos Clérigos

Torre dos Clerigos Porto

De Torre dos Clérigos is een historische baroktoren die zo’n 75 meter boven de Igreja dos Clérigos (de kerk) uitsteekt en daarmee de hoogste van zijn soort in het hele land is.

Omdat de toren zo hoog boven de straten uittorent, is het uitzicht vanaf de top een must-see. Je beklimt zo’n 200 wenteltrappen en krijgt boven een geweldig zicht op de skyline van Porto en de heuvels eromheen. Je vindt er ook een eenvoudige maar intrigerende tentoonstelling die ingaat op de geschiedenis van de architecten en bewoners van de toren.

Als je er toch bent, zorg er dan voor dat je de Igreja dos Clérigos binnenstapt, die nog historischer is dan de toren en bezoekers regelmatig in vervoering brengt met zijn overweldigende koepelvormige plafond.

7 – Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia Porto

Het zal je misschien verbazen, maar de beroemde portwijnkelders van de stad bevinden zich eigenlijk niet in Porto, maar aan de overkant van de rivier in Vila Nova de Gaia (kortweg Gaia genoemd), waar je een prachtig uitzicht op Porto zelf hebt.

Naast het bezoeken van de wijnkelders en het bekijken van het klooster van Serra do Pilar, dat op de UNESCO-lijst staat, vind je er een groot aantal andere opmerkelijke bezienswaardigheden, zoals de vredige tuin Jardim do Morro of het Parque Biológico de Gaia.

Als je zin hebt in een ongewone ervaring, probeer dan de Look at Porto 5D Cinema waar je een visuele reis door de stad kunt maken, vergezeld van leuke fysieke effecten zoals beweging en wind! Dit is een geweldige manier om je volledig in te leven in de stad voordat je te voet langs de bezienswaardigheden gaat.

Op zoek naar een leuke rooftop bar in Gaia? Ga dan naar Espaço Porto Cruz, een bar die een jong, hip publiek aanspreekt.

Wil je graag genieten van een adembenemend uitzicht? Kijk dan niet verder dan de kabelbaan van Gaia.

8 – Livraria Lello

Livraria Lello Porto

Livraria Lello, een van Porto’s geliefdste culturele plekken, is een must voor elke boekenliefhebber. Het is een onafhankelijke boekhandel die zowel nieuwe als tweedehands titels verkoopt en het is een soort instituut geworden sinds het zijn deuren opende in 1881.

Het is niet alleen een van de oudste boekwinkels ter wereld, maar het wordt ook beschouwd als de mooiste. Bovendien heeft deze boekhandel een link met Harry Potter, want het was naar verluidt de inspiratiebron voor de magische bibliotheek van JK Rowling.

Wist je dat JK Rowling twee jaar in Porto heeft gewoond als lerares Engels? Terwijl je deze prachtige boekwinkel verkent kun je begrijpen waarom Rowling geïnspireerd is geraakt door de sierlijke wenteltrap in het midden van Lello’s, de glas-in-loodramen en de klassieke houten boekenrekken!

9 – Palácio da Bolsa

Palácio da Bolsa Porto

Het Palácio da Bolsa is een prachtig neoklassiek gebouw en een geweldig voorbeeld van Portugese architectuur uit het midden van de 19e eeuw. Wie het gebouw bekijkt ziet meteen waarom het is uitgegroeid tot het meest bezochte monument in het noorden van Portugal.

Het paleis, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, werd oorspronkelijk gebouwd als beursgebouw van de stad en herbergt nu een reeks prachtig ingerichte kamers, een grote trap en enorme muurschilderingen.

De Arabische zaal en de centrale binnenplaats genaamd Pátio das Nações zijn stuk voor stuk spectaculair. Houd er wel rekening mee dat je het paleis alleen kunt betreden tijdens een 30 minuten durende rondleiding.

10 – Treinstation São Bento

Treinstation Sao Bento Porto

Het treinstation São Bento, dat regelmatig indruk maakt met zijn blauwe azulejo-tegels, is een van de beroemdste bezienswaardigheden in Porto (en tevens het belangrijkste treinstation van de stad) en een prachtig voorbeeld van Portugese neo-Manuelijnse architectuur.

De meeste free walking tours houden snel even halt bij het kolossale station, maar zorg ervoor dat je ook even de tijd neemt om de prachtige gevel van buiten te bekijken, vooral omdat het een van de meest gefotografeerde gebouwen van Porto is.

Je kunt ook langs het mooie treinstation São Bento rijden tijdens een van de sidecartours in Porto! Met de zijspan kun je door smalle steegjes navigeren, zodat je naast de belangrijkste bezienswaardigheden ook de verborgen achterafstraatjes van Porto kunt zien!

11 – Pastel de Nata

beste Pastel de Nata in Porto

De kenmerkende zoete lekkernij van Portugal, de Pastel de Nata (pasteitje van room) is een gebakken lekkernij die je bijna overal in Porto kunt vinden.

Dit rijk gebakje op basis van eieren en bedekt met kaneel en poedersuiker (of soms chocolade) kun je bijna overal kopen. De lokale bevolking zweert echter bij de historische Confeitaria do Bolhão naast de Mercado do Bolhão en de Bakkerij Manteigaria op Rua de Alexandre Braga 24.

De nieuwkomer in de stad, Fábrica da Nata serveert de lekkernij pas sinds 2016, maar wordt nu al beschouwd als een van de beste plekken om te genieten van een pastel de nata.

12 – Museu Nacional de Soares dos Reis

Museu Nacional de Soares dos Reis

Het Museu Nacional de Soares dos Reis is een museum van wereldklasse en een voormalig paleis dat het beste van de rijke kunstgeschiedenis van Portugal laat zien. Meer dan 600 werken uit bijna drie verschillende eeuwen worden tentoongesteld in een gebouw dat meer dan tweehonderd jaar oud is!

De collectie omvat schilderijen van bekende Portugese kunstenaars als Domingos Sequeira en Vieira Portuense, maar ook moderne kunstenaars en muzikanten als Júlio Resende (de drijvende kracht achter Fado-Jazz).

Het hoogtepunt van dit museum is echter de prachtige collectie van de beeldhouwer Soares dos Reis, die in Porto werd geboren.

13 – Miradouro da Vitória

Miradouro da Vitoria in Porto

Wie op zoek is naar een geweldig uitkijkpunt om de schoonheid van Porto te kunnen bewonderen, moet zeker naar de Miradouro da Vitória trekken. Neem de kronkelende, smalle weg boven het stadscentrum om een sereen panorama te ontdekken dat zich mijlenver uitstrekt over glanzend blauwe rivieren en rode terracotta daken.

De Miradouro da Vitória, populair bij zowel toeristen als romantici, ligt op een heuveltop aan de Rua da Bataria da Vitória en is de perfecte plek voor een zonsondergang.

Portugal heeft vele andere waardevolle uitkijkpunten om te ontdekken, waaronder de torre dos Clerigos en het terras van het klooster van Serra do Pilar (lees er hieronder meer over), maar de Miradouro da Vitória staat nog steeds bovenaan omdat het helemaal gratis is!

14 – Klooster van Serra do Pilar

Klooster van Serra do Pilar Porto

Terwijl de meeste hoge uitkijkpunten vanuit Porto op Vila Nova de Gaia uitkijken, doet het terras van het klooster van Serra do Pilar (Mosteiro da Serra do Pilar) het tegenovergestelde en biedt het een uniek perspectief en een perfect fotomoment.

Het klooster zelf is een prachtig stukje renaissance-architectuur uit de 17e eeuw met een kenmerkende ronde vorm. Historisch gezien werd het klooster bewoond door augustijner monniken, maar vanwege de strategische ligging werd het later overgenomen door Franse soldaten tijdens de Schiereilandoorlog rond 1809.

15 – Praça de Gomes Teixeira

Praça de Gomes Teixeira Porto

Als je een grote Harry Potter fan bent, dan is dit een van de plekken in Porto die je niet mag missen.

De Praça de Gomes Teixeira (het plein van Gomes Teixeira) ligt achter de Jardim de João Chagas en op een steenworp afstand van de eerder genoemde Igreja dos Clérigos. Het is een levendige plek waar JK Rowling urenlang zat te schrijven op de bankjes en in de cafés.

Er lopen veel free walking tours langs, met vriendelijke, energieke gidsen die je graag meer verhalen vertellen over hoe Zweinstein en zijn verhalen werden geïnspireerd door deze prachtige stad. Om je een voorproefje te geven: de indrukwekkende leeuwenfontein, Fonte dos Leões, vormde de inspiratie voor Griffoendor, terwijl het uniform van de studenten met de zwarte kap de inspiratie was voor de gewaden van Zweinstein!

Het plein is niet alleen rijk aan geschiedenis en popcultuur, het is ook de thuisbasis van twee naast elkaar gelegen kerken met een fascinerende rivaliteit, de pastorie van de Universiteit van Porto.

16 – Igrejas do Carmo & dos Carmelitas

Igreja do Carmo en dos Carmelitas Porto

Op het eerste gezicht lijkt deze merkwaardige bezienswaardigheid misschien een van de grootste kerken die je ooit hebt gezien. Maar als je goed kijkt zie je dat het in feite twee aparte kerken zijn, gebouwd aan weerszijden van het smalste huis ter wereld.

De Igreja do Carmo in barokstijl (rechts) heeft ingewikkelde tegelkunst op de buitenmuren; Carmelitas (links) daarentegen, die ongeveer een eeuw ouder is, staat bekend om het prachtige houtsnijwerk op het altaar.

Het interessantste aan deze broederlijke kerken is misschien wel hun geschiedenis en relatie, een soort competitie waar veel stadswandelingen dieper op ingaan.

17 – Trammuseum (Museu do Carro Eléctrico)

Museu do Carro Elétrico trammuseum, Porto

Deze unieke attractie in Porto ligt op loopafstand van de levendige promenade langs de rivier en beschikt over zowel gerestaureerde trams en trolleys van tientallen jaren geleden als enkele moderne modellen.

Bewonder trams uit de late 19e en 20e eeuw, die zich in het originele magazijn bevinden, en luister naar de uitleg van de vriendelijke gids die je meer vertelt over de geschiedenis van elk voertuig. Ontdek bovendien de centrale rol die het tramsysteem heeft gespeeld in de stedelijke ontwikkeling van de stad, leer meer over de technologie achter de trams en bekijk oude foto’s van de vroege paardentrams!

Leuke tip: hoewel tickets meestal rond de 8 euro kosten, krijg je een leuke korting als je een geldig tramkaartje hebt!

18 – Foz do Douro

Foz do Douro Porto

De wijk Foz do Douro is geliefd bij zowel toeristen als locals en expats die Porto hun nieuwe thuis noemen. Deze buurt bevindt zich aan het water en is in de loop der jaren omgetoverd tot een openluchtparadijs van bars, restaurants en winkels.

Je vindt er daarnaast een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden: de Pérgola da Foz is een rustige promenade langs de kust en het Fort São João Baptista biedt een unieke terugblik op wat ooit een dominant 16e-eeuws verdedigingsbolwerk was.

Vergeet tijdens het verkennen van het gebied niet om de vuurtoren van Felgueiras te bekijken, of verdrijf een paar uur de tijd met een stop bij de tuin Passeio Alegre voor een potje minigolf.

19 – Stichting Serralves

Stichting Serralves Porto

De Stichting Serralves is heel wat verschillende dingen in één: een museum voor hedendaagse kunst, een park, een art-decovilla en een filmhuis. Je vindt er meer dan 4300 werken die elk jaar door meer dan een miljoen bezoekers worden bekeken.

Het museum ligt in de schaduwrijke buitenwijk van Foz do Douro en biedt niet alleen een buitengewone hedendaagse kunstcollectie, maar ook een botanische tuin vol beelden en een Tree Top Trail, perfect voor een ontspannen wandeling.

20 – Muralhas de D. Fernando

Muralhas de D Fernando

De stadsmuur Muralhas de D. Fernando is een perfect voorbeeld van het rijke culturele erfgoed van de stad. Deze verzameling vestingwerken dateert uit de jaren 1300, met veel upgrades en uitbreidingen (en afbrokkelingen) onderweg. Deze verdedigingsmuur van stevig graniet staat bekend als de ‘Fernandina’ omdat hij in 1368 werd gebouwd door koning Ferdinand I van Portugal.

De muren werden oorspronkelijk gebouwd om de stad te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals aanvallen van Moorse indringers of mogelijke Castiliaanse invasies.

Veel van de oude muren zijn naadloos geïntegreerd in de gebouwen van de oude stad. Het belangrijkste deel van de muur, de muur en toren van Guindais, is wel zichtbaar en bevindt zich naast de kabelspoorweg van Guindais.

21 – Mercado do Bolhão

Mercado Bolhao in Porto

Een van de oudste en meest iconische voedselmarkten van Europa, de mercado do Bolhão is het walhalla voor foodlovers. Zelfs als je geen trek hebt, zijn de levendige sfeer en de kans om je te mengen onder de lokale bevolking reden genoeg om deze populaire plek te bezoeken.

Van kraampjes met verse producten tot slagers die op straathoeken vlees hakken tot handgemaakte Pasteis de Nata en het meest verse fruit, deze bruisende bezienswaardigheid in het centrum van de stad heeft alles wat je nodig hebt voor de perfecte Portugese maaltijd.

22 – World of Discoveries

World of Discoveries Porto

De attractie World of Discoveries in Porto, deels themapark, deels museum, is een must voor elke geschiedenis- of cultuurliefhebber.

Dit museum brengt hulde aan de rijke geschiedenis van Portugal op het gebied van nautische ontdekkingsreizen en de opmerkelijke reis van 15e- en 16e-eeuwse ontdekkingsreizigers wordt hier nagespeeld.

Daarnaast krijg je hier veel interactieve displays te zien. Het absolute hoogtepunt is echter de boottocht van 20 minuten door de jungle die langs verschillende delen van de wereld voert.

Hoewel het een leuke ervaring is voor kinderen, zit het ook boordevol historisch belangrijke informatie waar volwassenen zeker ook van zullen genieten.

23 – Rua de Santa Catarina

Rua de Santa Catarina Porto

De winkelstraat Rua de Santa Catarina is een levendige voetgangersstraat vol met cafés, winkels en restaurants en is een geweldige plek om rond te dwalen en de plaatselijke architectuur en sfeer in je op te nemen.

Maak een notitie om Capela das Almas (Kapel van de Zielen) te bekijken, die opvalt door de prachtige azulejos-tegels op de muren.

Langs deze straat vind je het prachtige Majestic Café, uitgeroepen tot een van de 10 mooiste cafés ter wereld en LIFT Rooftop Via Catarina, een uitstekende plek om in een ligstoel te liggen en te zonnebaden.

Als je doorloopt tot het einde kom je op het ruime Batalha-plein met het Nationaal Theater. Praça da Batalha betekent het “slagveldplein”, als verwijzing naar de invasie van de Moren onder leiding van Abd al-Rahmān in Porto in de 10e eeuw!

24 – The Yeatman hotel

The Yeatman Hotel, Porto

The Yeatman is een moderne versie van een historische wijnlodge. Het is een prachtig boetiekhotel en restaurant met een van de meest exclusieve eetgelegenheden van Porto, The Yeatman Gastronomic Restaurant. Het restaurant is bekroond met een Michelinster en is berucht geworden vanwege de uitgebreide wijnkelder die naar verluidt zo’n 25.000 kwaliteitsflessen bevat!

Hotelgasten kunnen ook genieten van het adembenemende overloopzwembad en de luxe spa met heerlijke vinotherapiebehandelingen.

Het hotel, en dan voornamelijk Dick’s Bar & Bistro, heeft een panoramisch uitzicht over de stad vanaf de bar op het dak. Het is zeker de moeite waard om hier minstens één drankje te nemen om die ongelooflijke kleuren van de zonsondergang te bewonderen!

25 – Palacio do Freixo

Palácio do Freixo, Porto
Met dank aan Pestana Palácio do Freixo, Porto

Het Palacio do Freixo, een iconisch monument in Porto met een rijke geschiedenis, werd gebouwd in de 18e eeuw en is sindsdien veranderd van een weelderige verblijfplaats in een 5-sterrenhotel, waarbij de luxe van vloer tot plafond nog steeds goed zichtbaar is.

Hoewel de kamers voortreffelijk zijn en de service onberispelijk is, is het overloopzwembad met fantastisch uitzicht over de rivier de Douro het echte hoogtepunt.

Al is het maar voor een nacht, als je even tot rust wilt komen in de spa, boek dan een kamer in dit paleis.

26 – Estádio do Dragão & het FC Porto Museum

FC Porto Museum in het Estadio do Dragao

Voetbalfans, opgelet! Een bezoek aan het Estádio do Dragão (Drakenstation) moet zeker op het programma staan. Eigenlijk is het een must voor iedereen die de levendige sfeer wilt proeven van een van Europa’s meest gedecoreerde voetbalclubs, FC Porto.

Probeer, indien dit samenvalt met je bezoek, een wedstrijd bij te wonen in dit station. Let bij de ingang op de grote standbeelden van de draak, een traditioneel symbool van kracht en bescherming dat het clubembleem van FC Porto is geworden!

In dit stadion, dat 50.000 bezoekers kan ontvangen, kun je ook het FC Porto Museum bezoeken. Dit staat bol van de trofeeën en andere memorabilia. Daarnaast kun je deelnemen aan een rondleiding waarbij je een kijkje achter de schermen kunt nemen en de clubkamers en het veld kunt verkennen.

Leer meer over de opmerkelijke spelers van FC Porto, hoe de club zich door de jaren heen heeft ontwikkeld en de verschillende memorabele overwinningen!

27 – Avenida dos Aliados

Avenida dos Aliados in Porto

Avenida dos Aliados is een glooiende boulevard vol historische gebouwen, cafés en restaurants, hotels, banken en boetieks.

Het is de moeite waard om wat tijd te besteden aan het bekijken van deze levendige straat, waar het bruist van het leven. Neem ook zeker eens een kijkje op het Vrijheidsplein (Praça da Liberdade) en bij het stadhuis van Porto.

28 – Educatieve musea in Porto

Museu Vista Alegre, Portugal

Naast de bovengenoemde musea kunnen kunst- en cultuurliefhebbers nog bij heel wat andere musea in Porto terecht.

Zo is er ook het Museu Vista Alegre, het museum van Vista Alegra, een vooraanstaande Portugese porselein- en keramiekfabriek die al sinds 1824 bestaat. Zij maken een breed scala aan producten, variërend van mooi servies en lampen tot textiel.

In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de fabriek, de esthetische evolutie van de porseleinproductie en het belang ervan in de Portugese samenleving van de 19e en 20e eeuw. Bovendien worden er meer dan 30.000 stukken tentoongesteld.

Je kunt er ook een bezoek brengen aan Capela em honra de Nossa Senhora da Penha de França, een zeventiende eeuwse kapel met blauwe keramische tegels en het mausoleum van een prominente bisschop.

Bovendien kun je er ook een workshop handschilderen volgen.

Misericordia Museum Porto

Het Misericórdia Museum (dat verbonden is aan een indrukwekkende kerk) is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Porto. Het ligt aan de historische Rua das Flores en staat bekend als de ‘Misericórdia’ omdat het oorspronkelijk in 1499 door koningin Leonor werd opgericht als liefdadigheidsinstelling.

Vandaag de dag herbergt het een aantal fascinerende artefacten uit de geschiedenis van Portugal, waaronder een sterke collectie 16e-eeuwse religieuze schilderijen, beeldhouwwerken en zilverwerk. Het hoogtepunt van de collectie is waarschijnlijk de gewelfde opvallende sculptuur ‘Mijn bloed is jouw bloed’ van Rui Chafes.

Geniet na afloop van een gekoeld glas Portwijn in een comfortabele ligstoel in het café achter de galerie. Neem plaats op de kleine terrastuin met uitzicht op de kathedraal in de ‘Bar Rooftop Flores’.

Portugees Centrum voor Fotografie in Cadeia da Relacao Porto

Het Portugees Centrum voor Fotografie is gevestigd in de Cadeia da Relação, de historische gevangenis van Porto waar ooit gevangenen werden vastgehouden op hun weg naar ballingschap.

Tegenwoordig worden er fascinerende tentoonstellingen gehouden en is het een museum gewijd aan fotografie.

Hoewel je af en toe tentoonstellingen vindt met een lokaal thema (zoals het werk van twee nationaal gewaardeerde fotografen Emilio Biel en Domingos Alvão), is er ook een spectaculaire collectie camera’s die je de evolutie van het medium doen waarderen.

Immersivus Gallery
Met dank aan OCUBO / Porto Immersivus Gallery

De Immersivus Gallery is geen doorsnee kunstgalerie, maar brengt bezoekers zo dicht mogelijk bij de actie.

In de Immersivus Gallery ontmoeten een traditionele kunstgalerie en technologie van de 21e eeuw elkaar. Deze galerie voert bezoekers mee naar een 360-graden wereld vol verwondering, compleet met lichtshows, vertellingen, kunst (zoals Monet, Michelangelo, Van Gogh en Da Vinci) en geschiedenis (via ‘Porto Legends – The Underground Experience‘ en Mysterious Egypt).

Laat je verblinden door de snel veranderende lichten en verbluffende visuele effecten die over de muur dansen. De Immersivus Gallery ligt direct aan de rivier in het grote voormalige douanekantoor van Porto dat bekend staat als Alfândega.

The Bridge Collection, Porto
Met dank aan WOW Porto

Bewonder meer dan 2000 drinkbekers, van de oudheid tot de moderne tijd, om inzicht te krijgen in de geschiedenis en cultuur van het drinken.

Ontdek de verhalen van goden, krijgers, koninginnen en keizers die verteld worden aan de hand van deze uitgebreide artefacten. Bewonder oogverblindende bekers gemaakt van edelmetalen of bekers die oplichten in het donker.

Elk stuk in The Bridge Collection belicht menselijke gewoonten, rituelen en vieringen. Kruip in de huid van degenen die geschiedenis schreven, proost op hun leven en les je dorst naar kennis in dit prachtige museum.

Gesponsorde plaatsing

Apotheekmuseum

Met tentoonstellingen die 5000 jaar omspannen, neemt het Apotheekmuseum je mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de menselijke gezondheid. Leer hoe we vroeger ziekten genazen en ontdek oude overblijfselen uit het Romeinse Rijk en Afrika. Je zult een hele nieuwe waardering krijgen voor historische en moderne geneeskunde.

29 – Bekijk de andere opmerkelijke kerken van de stad

Opmerkelijke kerken in Porto

We zouden hier uren bezig zijn als we alle kerken in deze prachtige stad zouden proberen op te noemen, dus als je al de torre dos Clérigos en de kathedraal van Porto hebt bezocht, zijn hier nog een paar andere die de moeite waard zijn om te bekijken!

Zo is er de kerk van Sint-Ilfdefonsus bij het Batalha-plein die schittert met zijn kenmerkende azulejo-tegelgevel. De gotische kerk van São Francisco, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, dateert uit de 13e eeuw en is enorm, om het eenvoudig te zeggen.

De kerk van Santa Clara is van buiten weliswaar bescheiden, maar heeft een opmerkelijk interieur dat is versierd door gepassioneerde 17e-eeuwse kunstenaars en de kerk van Onze Lieve Vrouw van Lapa heeft een nogal bizar middelpunt: het hart van koning Pedro IV.

30 – Kom tot rust in de stadsparken en tuinen van Porto

Jardins do Palacio de Cristal in Porto

Als je even nood hebt aan groen en natuur, dan kun je in Porto op verschillende plekken terecht.

De Jardins do Palacio de Cristal zijn prachtig gestructureerde en goed onderhouden tuinen die doen denken aan die van Versailles en zijn perfect voor een ontspannen middagwandeling of om de zonsondergang te bekijken. Ook kun je er picknicken en prachtige bloemen zoals camellia’s, rododendron en azalea’s bewonderen.

Breng ook een bezoekje aan het Romantisch Museum en het Portwijnmuseum of geniet van een gekoeld biertje in de Miradouro Ignez met een prachtig uitzicht over de Douro.

Botanische Tuin, Porto

De Botanische Tuin van Porto is niet erg groot en ook niet zo zorgvuldig onderhouden, maar straalt een unieke charme uit waardoor dit een ontspannen plek is om een middag door te brengen. Deze tuin maakt deel uit van de Faculteit der Wetenschappen van de Universiteit van Porto en wordt gebruikt voor onderzoek. De Botanische Tuin telt duizenden plantensoorten, waaronder een aantal zeldzame en bedreigde exemplaren.

Je vindt er verschillende kassen vol tropische palmen en sappige vetplanten. Midden in de tuin staat het majestueuze warmrode Casa Andersen waar de beroemde Portugese schrijfster Sophia de Mello Breyner haar jeugd doorbracht en inspiratie opdeed.

Deze stedelijke oase is een perfecte plek om tot rust te komen na een ochtend verkennen en is dagelijks geopend van 9.00 – 18.00 uur (vanaf 10.00 uur in het weekend).

Parque de las Virtudes, Porto
Rechts: Met dank aan Carolina Ribeiro / Content Manager bij TourScanner

Parque de las Virtudes is een vredig toevluchtsoord en een van de mooiste tuinen van Porto. Deze plek dient als de perfecte ontsnapping aan het drukke stadscentrum en biedt een ongelooflijk uitzicht over de rivier beneden.

Dit is een van de meest betoverende plekken om de zonsondergang te bekijken. Locals en bezoekers komen hier al sinds de 19e eeuw samen om te picknicken of om languit op het gras een boek te lezen.

Parque de Sao Roque, Porto

Tot slot is Parque de São Roque een geweldig stadspark waar je even helemaal tot rust kunt komen. Je vindt er een knalgeel 16e-eeuws herenhuis, een voorbeeld van waar adellijke Portugese families vroeger verbleven en gingen jagen. Tegenwoordig wordt dit pand gebruikt als kunstruimte en kun je een rondleiding krijgen door het herenhuis.

Het landgoed is op een unieke manier georganiseerd en is erg gezinsgericht. Je vindt er een handvol activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen, zoals een speeltuin, een doolhof, fonteinen en vijvers en mooie camellia’s.

31 – Stadsrondleidingen door Porto

Bustours in Porto

Heb je een korte stedentrip gepland en wil je graag op korte tijd zoveel mogelijk bezienswaardigheden in Porto zien? Kies dan voor een rondleiding per Hop-on-Hop-off-bus.

Luister naar het leerrijke commentaar en rijd langs toeristische attracties als Palácio da Bolsa, het treinstation São Bento en de Torre dos Clérigos. Om snel veel van Porto te zien kun je ook de authentieke kabelbaan van Guindais nemen of kiezen voor een rondleiding per tram.

Een andere tijdbesparende manier om Porto te verkennen is door deel te nemen aan een Segwaytour. Een vriendelijke en deskundige gids brengt je naar de beste toeristische trekpleisters en voorziet je van heel wat nuttige informatie en weetjes.

Tuktuk in Porto

Je kunt er ook voor kiezen om je in een elektrische tuktuk te laten rondrijden door de stad. Organiseer een privétour en bepaal zelf welke bezienswaardigheden in Porto je precies te zien krijgt en waar je meer over wilt weten.

Mocht je geen zin hebben in een op maat gemaakte rondleiding, dan kun je kiezen uit de standaardopties: de oevers ontdekken, barok Porto leren kennen of Porto by night waarbij je Porto onder het maanlicht verkent.

Met maar liefst 8 verschillende soorten tuktuks, elk met verschillende capaciteiten, kun je met een gerust hart op een betrouwbare en milieuvriendelijke manier door de stad rijden.

Porto Magic Train, Portugal
Met dank aan Magic Train

Een andere leuke manier om Porto te verkennen is door aan boord te stappen van de betoverende Magic Train. Deze trein slingert zich een weg door het historische centrum van Porto, langs iconische bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Porto, de Igreja dos Carmelitas en de bruisende Avenida Aliados.

Met de informatieve audiogidsen die in meerdere talen beschikbaar zijn, kom je meer te weten over de verhalen en geheimen van het boeiende verleden en de bloeiende wijncultuur van Porto en kun je een wijnkelder bezoeken en de beroemde wijn van Porto proeven.

Deze fascinerende treinrit vertrekt elke 60 minuten vanaf de Kathedraal van Porto en belooft een onvergetelijke ervaring.

Streetarttours in Porto

Naast heerlijk eten en een fascinerende geschiedenis heeft Porto ook een sterke straatkunstscene. De meest pittoreske muren zijn vaak verscholen buiten de gebaande paden, en net daarom is een streetarttour zo interessant. Een deskundige gids brengt je namelijk naar de beste plekken voor straatkunst.

Speurtochten in Porto

Wil je graag de stad op een actieve en interactieve manier verkennen? Waag je dan aan een speurtocht. Je downloadt gewoon een app op je telefoon, volgt aanwijzingen en lost raadsels op om de speurtocht tot een goed einde te brengen.

Onderweg passeer je niet alleen bij bezienswaardigheden die je gezien moet hebben, maar ook bij ongewone bars en verborgen steegjes en leer je leuke weetjes over de geschiedenis van de stad.

32 – Proef je een weg door Porto

Beste Francesinha in Porto

Porto is meer dan alleen maar portwijn en pastel de nata. Een klassiek Portugees gerecht dat je moet proberen tijdens je bezoek is Francesinha.

Dit is een hartig broodje dat bestaat uit gerookte ham, verse worst en biefstuk, overgoten met gesmolten kaas en geserveerd met friet of chips en gedrenkt in een ongelooflijke tomatensaus!

Hoewel het gerecht overal in de stad te vinden is, zijn de bekendste en populairste plekken Cafe SantiagoLado BCervejaria Brasão en Capa Negra II.

Culinaire tours in Porto

Als je graag alle lokale lekkernijen wilt proeven, neem dan zeker deel aan een culinaire tour door Porto. Tijdens een dergelijke rondleiding kun je een aantal typische gerechten en snacks proeven zoals de bovengenoemde Francesinha, Bacalhau (gezouten kabeljauw), pastéis de nata, of alheiraworstjes… om er maar een paar te noemen.

Beste restaurants in Porto

Ben je op zoek naar de beste restaurants van Porto? Reserveer dan zeker een tafeltje bij onderstaande restaurants:

  • Tasquinha Dos Sabores: typische, rustieke Portugese keuken
  • Restaurante Bulha: een gezellig en eigenzinnige plek waar gasten op de muren kunnen schrijven en berichten kunnen achterlaten
  • Taberna Dos Mercadores: typische en stevige Portugese gerechten
  • Cantinho do Avillez: chique moderne inrichting en gastronomische flair
  • Nogueiras´s Porto: voor carnivoren
  • Boa Bao: heerlijke Aziatische gerechten (Maleisische gele curry, pittige woks of soep)
  • Tapabento: kleine hapjes om van te watertanden

Gesponsorde plaatsing

Dineer met Magic Mike

Alle magie uit de films wacht op je bij Magic Mike Universe in Porto, de enige plek in de stad waar je kunt smullen van traditionele Portugese gerechten terwijl je geniet van een striptease- en paaldansshow. Kies uit drie all-inclusive menu’s die gegarandeerd zelfs de grootste honger stillen.

Kooklessen in Porto
Wil je de traditionele Portugese gerechten zelf leren bereiden? Schrijf je dan in voor een kookcursus waarbij een professionele chef demonstreert hoe je bv. de ultieme pastel de nata of een verrukkelijke bacalhau maakt. Je bereidt een driegangenmaaltijd waar je afloop natuurlijk mag van smullen, terwijl je geniet van een goed glas wijn.

The Chocolate Story, Porto
Met dank aan WOW Porto

Zoetekauwen mogen zeker The Chocolate Story niet links laten liggen. Dit is een boeiend interactief museum in het WOW-district van Porto. Ontdek niet alleen de fascinerende geschiedenis van cacao, maar ook de geheimen van de chocoladeproductie en verwen je zintuigen met verrukkelijke geuren en smaken.

The Wine Experience, Porto
Met dank aan WOW Porto

Een ander museum in het WOW-district is The Wine Experience, die de nuances van wijn onthult tijdens een fascinerende reis. Ontdek hoe druiven worden verbouwd, leer meer over de verschillende soorten wijn en wat elke soort uniek maakt en kom meer te weten over wijnen die passen bij jouw smaak en levensstijl en geniet van rijke smaken en unieke aroma’s. Natuurlijk ga je niet weg voordat je een professionele wijnproeverij hebt gehad.

Pink Palace, Porto
Met dank aan WOW Porto

In het WOW-district vind je ook het Pink Palace, de ultieme bestemming voor roséliefhebbers en -kenners. Bezoekers worden hier ondergedompeld in de levendige wereld van roséwijn en leren meer over het verhaal achter deze geliefde variëteit. Je krijgt bovendien de kans om vijf verschillende roséwijnen te proeven, je smaakpapillen te verruimen en de nuances van deze heerlijke drank te ontdekken.

Bierproeverijen in Porto

Als wijn niet je ding is, dan ben je misschien geïnteresseerd in een bierproeverij. Een namiddag lang verken je de bierscene van Porto en leer je over de geschiedenis ervan dankzij een deskundige gids, terwijl je onderweg een handvol verschillende soorten proeft (waaronder de beruchte Super Bock).

Super Bock is zonder twijfel de koning van het bier geworden in het noorden van Portugal en brouwt al sinds 1927. Tegenwoordig produceren ze ook bieren in verschillende stijlen, zoals stout of met citroensmaak. Er is ook de mogelijkheid om een speciale ambachtelijke biertour te doen waarbij je verschillende brouwerijen binnen kunt gaan om meer te leren over het productieproces en de geheimen van nichegisting!

33 – Cultuur opsnuiven in Porto

Fadoshows in Porto

Naast geweldig leerrijke musea, kun je in Porto nog heel wat andere cultuur opsnuiven.

Ten eerste kun je een fadoshow bijwonen, dit is de nationale muziek en zangstijl van Portugal die zijn oorsprong vindt in de jaren 1820. Deze muziek kent een melancholische toon die de Portugese ziel weerspiegelt en geeft perfect levenservaringen weer zoals verlies van liefde of heimwee.

Je kunt op veel plekken in de stad genieten van een fadoshow, maar een van de beste manieren om deze traditionele zangstijl te ervaren is door middel van een dinershow op gerespecteerde plekken zoals Casa de Guitarra, Ideal Clube, Calem wijnkelders of Casa de Mariquinhas.

Tip: Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding kun je een pakket overwegen dat ook een rondleiding door de stad en een wijnproeverij bevat.

Casa da Musica, Porto

Het Casa da Música is het nieuwe thuis van het Nationaal Orkest van Porto en is een iconische concertzaal in de buitenwijk van Boavista. Hier vinden regelmatig concerten plaats van toonaangevende internationale orkesten en musici, maar het is overdag ook open voor bezoekers, zodat je alle luxe designdetails kunt bekijken.

Viagem Medieval em Terra de Santa Maria, Portugal
Links: Met dank aan Carolina Ribeiro / Content Manager bij TourScanner

Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het grootste middeleeuwse evenement van heel Portugal: Viagem Medieval em Terra de Santa Maria. Dit evenement duurt maar liefst elf dagen en vindt elk jaar plaats in Santa Maria da Feira, een stad gelegen tussen Porto en Aveiro met een indrukwekkend goed bewaard gebleven middeleeuws kasteel!

Het programma zit boordevol historische verhalen, steekspelen, acrobatiek en vuurshows en je kunt zelfs de recreatie van het koninklijk huwelijk van koning João I van Portugal en Phillipa van Lancaster bijwonen! Krijg de kans om je boogschietvaardigheden te testen of ga je creatief aan de slag en probeer wat middeleeuwse ambachten zoals graveren, weven, timmeren of schoenen maken!

Coliseu Porto Ageas

Op zoek naar een romantische ervaring? Woon dan een charmant en ontspannend concert bij kaarslicht bij. Candlelight Concerts vinden plaats in een aantal historische en prachtige paleizen en muzieklocaties, zoals het Coliseu Porto Ageas vlak bij de belangrijkste winkelstraat Santa Catarina of in het prachtige Pestana Palácio do Freixo, een 18e-eeuws paleis met uitzicht op de rivier de Douro!

Met een scala aan genres en routines om uit te kiezen, van klassiekers van Mozart tot jazz of de melodieën van Andrew Lloyd Webber, sla je nooit de plank mis.

Spiritus by Ocubo, Porto
Met dank aan Spiritus Porto

In de Igreja dos Clérigos kun je een constellatie van lichtjes, muziek en magie beleven. Deze voorstelling, Spiritus by Ocubo, is geïnspireerd door een beroemd Portugees gedicht geschreven door Álvaro de Campos.

Zie de gedachten van de hoofdpersoon tot leven komen en bewonder de lichtshow en beelden die op de muren en het plafond van de kerk worden geprojecteerd. De lichtshow is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en duurt ongeveer 30 minuten.

Om je tickets te reserveren, koop je ze online en kies je een van de vele verschillende slots die elke dag worden aangeboden.

Sao Joao Festival in Porto

Probeer je bezoek aan Porto te plannen wanneer het festival van São João plaatsvindt. Elk jaar op 23 juni komt de stad tot leven met vuurwerk, straatfeesten in overvloed, livemuziek en een ongeëvenaarde sfeer.

Houd je ogen open voor de plastic hamers waarmee feestgangers vrienden op het hoofd slaan, een symbool van geluk! Een ander leuk onderdeel van dit festival is het aansteken van de lantaarns die de nachtelijke hemel in zweven en over de stad twinkelen.

Wat eten betreft, kun je veel gegrilde sardientjes en paprika’s (met wijn en Super Bock) verwachten.

Primavera Sound Porto

Een ander festival is dat van Primavera Sound Porto, wat wordt beschouwd als een kleinere versie van Primavera Sound Barcelona. Ook dit festival vindt in juni plaats in het Parque da Cidade, dat gemakkelijk bereikbaar is met de bus of metro vanuit het historische centrum van Porto.

Het festival wordt nu al 10 jaar gehouden met een grote internationale line-up. Populaire acts in de afgelopen jaren waren onder andere de Pet Shop Boys, Blur, Kendrick Lemar en Rosalia. De gevarieerde line-up met een breed scala aan muziekgenres betekent dat het festival geschikt is voor alle soorten muzieksmaken!

34 – Outdooractiviteiten in Porto en omgeving

Excursies naar Nationaal Park Peneda Geres vanuit Porto

Er zijn veel nationale parken in Portugal, maar Peneda-Gerês is speciaal vanwege de afgelegen ligging en de grotendeels ongerepte natuurlijke habitat vlakbij de Spaanse grens.

Dit betekent dat bezoekers kunnen rekenen op weelderige boslandschappen, kristalheldere rivieren met af en toe een waterval, prachtige rotsformaties, pittoreske bergdorpjes zoals Lindoso of het kuuroord Gerês, en een heleboel buitenactiviteiten om je bezig te houden.

Of je nu op zoek bent naar een relaxte jeeptour waarbij je gewoon achterover kunt leunen, ontspannen en genieten van de bezienswaardigheden, of naar iets spannenders zoals wandelenkajakken of canyoning, in dit prachtige stukje moeder natuur kun je je hart ophalen.

Paiva Walkways, Portugal
Links: Met dank aan Carolina Ribeiro / Content Manager bij TourScanner

Boek een excursie naar de adembenemende Paiva Walkways om een houten wandelpad te verkennen dat zich over 8,7 kilometer uitstrekt langs de vallei van de rivier de Paiva. Deze route is een paradijs voor wandelaars met verschillende rivierstrandjes, natuurlijke lagunes, ruige rotsformaties en weelderige vegetatie!

Vergeet tijdens je wandeling langs de rivier de Paiva niet om omhoog te kijken naar de indrukwekkende 516 Arouca loopbrug, een van de langste voetgangershangbruggen ter wereld. De brug is ontworpen door de architect Ivo Vieira en is pas sinds 2021 open voor publiek. Wandel over de 175 meter hoge brug voor een spectaculair uitzicht!

Als je een fan bent van rotsachtige rivierbeddingen, is het ook de moeite waard om de dramatische Canyon van Rio de Frades in Arouca te bekijken. Abseil van de rotswanden van de canyon en zwem in natuurlijke waterpoelen omringd door de bergketen Serra da Freita!

Porto Bridge Climb Arrabida
Met dank aan Porto Bridge Climb

Deze activiteit is er een voor sensatiezoekers. Je kunt namelijk de Arrabida-brug beklimmen! Deze brug is normaal gesproken alleen toegankelijk voor voertuigen, maar Porto Bridge Climb biedt je de mogelijkheid om de 262 stappen van deze brug te beklimmen.

Dit gebeurt natuurlijk in een volledig veilige omgeving, aangezien je een harnas en klimspullen ter beschikking krijgt.

Leuke tip: als je zin hebt in een pittoreske wandeling, dan duurt het ongeveer 40 minuten om langs de rivier aan de kant van Vila Nova de Gaia te wandelen van de Luís I-brug naar de Arrábida-brug.

Surflessen in Porto

Wie graag de golven bedwingt moet zeker een bezoek brengen aan de wijk Matosinhos, die gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer vanuit het hoofdgebied van Porto.

Hier kun je een privéles of surfles in kleine groep volgen of duiken bij de Leça da Palmeira om goudbrasem, zeebaars of waterjuffers te spotten!

Deze wijk heeft nog heel wat ander leuks te bieden zoals het Fort van São Francisco en de sculptuur She Changes. Bovendien geniet je in dit voormalige vissersdorp van een authentieke sfeer en onverslaanbare prijzen.

Suptochten in Porto

Je kunt in Porto ook deelnemen aan suptochten. Deze vinden meestal plaats op het strand van Matosinhos, maar ook op verschillende rustige punten langs de Douro. Samen met een vriendelijke instructeur, die je de kneepjes van het vak leert, glijd je langzaam over het kalme water van de rivier. Bewonder het zandstrand van Matosinhos vanaf het water en het indrukwekkende fort van het ‘Castelo de Queijo’ of ‘Kaaskasteel’ dat bovenop de rotsen ligt.

Buggytours in Porto

Een andere geweldige optie voor avonturiers zijn buggytours buiten de gebaande paden en in de ruige wildernis buiten de stadsgrenzen.

Afhankelijk van de tour die je kiest, kun je ook stoppen in Castro of Monte Mozinho (ook wel gekend als ‘de Stad van de Doden’) en Quintandona (een bewaard gebleven plattelandsdorp), en onderweg langs wijngaarden passeren die door families worden gerund.

Een andere avontuurlijke optie is een quadtour waarmee je de natuurlijke schoonheid van het natuurpark Serra do Porto kunt ontdekken.

Cabo do Mundo Karting

Als je op zoek bent naar een snelle activiteit, ga dan meteen naar Cabo do Mundo Karting, net ten noorden van Leça da Palmeira. Raas rond op hun gloednieuwe Motor Honda 270 CC-karts en geniet van 980 meter aan kartbanen in de open lucht.

Als het weer onvoorspelbaar is, kun je genieten van de indoorbanen van het Kart Center de Matosinhos op het 330 meter lange binnencircuit. Ga de strijd aan met familie en vrienden en probeer je rondetijd te verbeteren.

Dream Fly Porto

Je kunt je in Porto ook wagen aan skydiven. Dit kan zowel indoor als outdoor.

Bij DreamFly Indoor Skydiving Porto kun je een windtunnel instappen die een snelheid van 300 kilometer per uur nabootst. Een toegewijde instructeur loodst je naadloos door het protocol en legt je uit wat je precies allemaal mag verwachten. Bouw je zelfvertrouwen op en probeer een paar geweldige acrobatische toeren uit voor legendarische fotomomenten.

Voor wie klaar is voor het echte werk, is er Skydive Maia. Stijg op in een vliegtuig tot zo’n 4000 meter boven zeeniveau en geniet van een sprong in vrije val met een snelheid van 200 kilometer per uur voordat je met een parachute zachtjes naar de grond glijdt!

Tot slot kun je ook paardrijden in de buurt van Porto, in Viano do Castelo om precies te zijn. De zandstranden van deze plek vormen het perfecte landschap voor een ritje te paard.

35 – Porto verkennen met kinderen

Sea Life Porto

Porto heeft ook heel wat te bieden voor kinderen.

Zo kun je op een regenachtige dag naar het ‘Sea Life Aquarium‘ trekken. Dit aquarium ligt in de buurt van Matosinhos en kan bereikt worden door busroute 500 of de toeristische tramlijn 1 te nemen.

Je vindt hier meer dan 3000 diersoorten, waaronder haaien, schildpadden, roggen en pinguïns en een oceaantunnel waar je doorheen kunt lopen voor een 360 graden uitzicht op de vissen die boven je hoofd zwemmen! Er worden ook fascinerende sessies gehouden zoals ‘Shark talks’ of ‘Penguin talks’ en je kunt schildpadden voeren (tegen een meerprijs).

Zoo Santo Inácio, Gaia
Met dank aan Zoo Santo Inacio

Je kunt ook richting een van de twee dierentuinen trekken in de buurt van Porto.

In de Santo Inácio Zoo, op slechts 10 minuten rijden van Porto, in Vila Nova de Gaia, wonen zeldzame wilde dieren zoals sneeuwluipaarden en Birmese pythons. Daarnaast kun je er dieren als dwergschapen, zwarte spinapen, giraffen, leeuwen en flamingo’s bewonderen.

Maia Zoo, ongeveer 15 minuten rijden naar het noorden, staat bekend om zijn natuurbeschermingslessen, reptielenhuis en leuke zeeleeuwenshow. Maia Zoo heeft ook een aantal piranha’s die wel 8 tot 10 jaar oud kunnen worden!

Parque aquatico de Amarante

Wil je even aan de hitte ontsnappen? Trek dan naar Parque Aquatico de Amarante, op zo’n 50 minuten rijden van Porto. Kinderen kunnen hier van de kleurrijke glijbanen glijden terwijl volwassenen kunnen deelnemen aan een van de schuimparty’s die dagelijks worden gehouden. Er is ook een golfslagbad, een lazy river en een 95 meter lange glijbaan.

Gesponsorde plaatsing

Speel een potje minigolf

Zin in een spelletje minigolf? Trek dan naar de enige overdekte glow-in-the-dark minigolfbaan van Porto. Na een rondje golf van 18 holes onder de neonlichten kun je het plezier voortzetten met een potje pool, air hockey of tafelvoetbal. Dit is de perfecte plek voor een middag met de familie of een late avond met je vrienden.

36 – Verken andere Portugese steden en streken

Dagtocht naar de Dourovallei vanuit Porto

Porto is de ideale uitvalsbasis om nog meer van Portugal te ontdekken.

Zo kun je een dagtocht maken naar de Dourovallei. Met zijn glooiende heuvels, vele wijnmakerijen, charmante historische trein en de lange lijst van Quintas (landgoederen) is de deze vallei een must.

Dankzij het unieke microklimaat en de unieke bodem van dit gebied worden hier al eeuwenlang verschillende wijnen geproduceerd. Tegenwoordig bevinden er zich tientallen wijngaarden in de Dourovallei die vooral bekend zijn om hun droge rode wijnen.

Excursies naar Aveiro vanuit Porto

Een excursie naar Aveiro behoort ook tot de opties. Deze stad bevindt zich een uurtje ten zuiden van Porto en is een pittoresk vissersdorpje vol met vergulde kerkkoepels en kleurrijke huizen langs de rivier.

Dankzij de glinsterende, kronkelende kanalen die door de stad slingeren heeft Aveiro de bijnaam “het Venetië van Portugal” gekregen. Naast prachtige kanalen heeft het een unieke architectuur, veel musea en overheerlijke visgerechten.

Kies je voor een begeleide excursie naar Aveiro dan bevat de tour ook een stop in Costa Nova en Coimbra, evenals een traditionele riviercruise op de Moliceiro. Bij sommige dagtochten zit ook een stop bij de fabriek van Vista Alegre inbegrepen. Het museum ligt namelijk in Ílhavo, vlakbij de monding van Aveiro.

Als je blijft overnachten ga dan naar het Montebelo Vista Alegre Ílhavo Hotel, een luxe 5 sterren ervaring!

Dagtrip naar Braga vanuit Porto
Bom Jesus do Monte in Braga

Je kunt ook kiezen voor een dagtrip naar Braga en Guimarães. Dit zijn waarschijnlijk de twee best bewaarde middeleeuwse steden in Portugal en beide zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed vanwege hun culturele betekenis.

Tijdens een excursie naar Braga vanuit Porto verken je deze religieuze stad waar je een handvol duizenden jaren oude kerken vindt, waarvan er een, het Bisdom van Braga, dateert uit de 3e eeuw.

Of kies voor een dagtocht naar Guimarães vanuit Porto om een stad vol geplaveide straatjes, pittoreske pleinen en een prominent hertogelijk paleis uit de 15e eeuw te ontdekken. Guimarães, ook wel de “wieg van de Portugese nationaliteit” genoemd, speelde een centrale rol in de vorming en ontwikkeling van Portugal.

Excursies naar Santiago de Compostela, Minho vanuit Porto

Daarnaast worden excursies naar de regio Minho aangeboden. Deze charmante hoek van Noord-Portugal heeft het allemaal, van historische steden als Guimarães en Braga, tot middeleeuwse kastelen en schilderachtige landweggetjes, pittoreske wijngaarden bij de badplaats Viana do Castelo, surfplekken van wereldklasse bij Praia do Cabedelo en de dramatische kustlijn van Costa Verde.

Je kunt hier gemakkelijk een week doorbrengen, maar een dagtocht is meer dan genoeg om alle belangrijke hoogtepunten te zien. Veel excursies bevatten ook een stop in Santiago de Compostela, net over de grens in Spanje, een prachtige historische bedevaartsstad.

Dagtochten naar Fatima en Coimbra vanuit Porto

Ook Fátima is een van de meest bezochte religieuze bedevaartsoorden in heel Europa. Deze stad ligt op ongeveer 140 km van Porto en is gezegend met een aantal van de mooiste historische en religieuze monumenten van Portugal, waaronder de Basílica de Nossa Senhora do Rosário de Fátima. Fatima ligt bovendien in de heuvels van Santarém, waar de natuur nooit ver weg is.

Coimbra, vaak gecombineerd met Fatima tijdens een dagtrip, is een charmant universiteitsstadje aan de rivier dat fungeerde als hoofdstad van de gevormde natie en is ook de thuisbasis van een van de oudste universiteiten ter wereld, de Universidade de Coimbra.

Hoe kom je in Porto?

Je hebt je koffers gepakt, bent geland op de luchthaven van Porto en bevindt je op een nieuwe bestemming.

Maar wat nu? Je verplaatsen in een nieuwe stad kan behoorlijk stressvol zijn als je geen idee hebt hoe het openbaar vervoer werkt. Gelukkig worden er veel luchthaventransfers in Porto aangeboden die alles voor jou regelen.

De chauffeur ontmoet je bij de aankomstgate en als je met een groep reist, is het meestal een goedkopere optie.

Als je met de boot aankomt in Porto, laat je dan inspireren door onze uitgebreide lijst met excursies aan wal in Porto. Neem een tuktuk door het historische centrum, spring op een Hop-on-Hop-off-bus, vaar over de Douro of duik de portkelders in voor een aantal proeverijen!

Waar verblijven in Porto?

Of je nu geld wilt besparen of wilt verblijven in pure luxe, je hebt in Porto keuze te over.

Hoe weet je welke accommodatie het best bij je past? Het antwoord is simpel: doe je onderzoek en lees de beoordelingen van eerdere reizigers.

Gelukkig hoef je niet al dat onderzoek zelf te doen, want Booking.com heeft dat al voor je gedaan! De toonaangevende website heeft een lijst samengesteld van de beste hotels in Porto voor elk soort reiziger, zodat je geen uren hoeft te besteden aan het lezen van beoordelingen.

En als je wilt verblijven in gerenommeerde hotels zoals het Intercontinental PortoSheraton PortoCrowne Plaza of Flores Village, dan vind je de beste prijzen ook op Booking.com.

Het 5-sterren boetiekhotel Torel Avantgarde is zeker de moeite waard. Dit is een designhotel met een inrichting geïnspireerd op de jaren 30! Boek een behandeling in hun spa- en wellnesscentrum of probeer hun zintuiglijke regendouches of onlangs gerenoveerde fitnessruimte uit. Neem een duik in het buitenzwembad met prachtig uitzicht over de Douro voordat je van de zon geniet op de ligbedden op het terras.

Aan de kant van Vila Nova de Gaia wil je de ultieme luxe van het Vinha Boutique Hotel niet missen. Het is gevestigd in een 16e-eeuws verbouwd landhuis omringd door weelderig onderhouden tuinen. De inrichting straalt een gevoel van stijl en verfijning uit dankzij de hedendaagse kunst en artistieke lage verlichting met een trendy bar en bibliotheekruimte en een ruim binnenzwembad!

Bezoek je Porto met een budget?

Als je niet te diep in de buidel wilt tasten, dan biedt Porto een geweldige toeristenpas genaamd de Porto Card.

Met één aankoop krijg je gratis en onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer, gratis toegang tot 6 van de belangrijkste bezienswaardigheden in Porto en kortingen tot 50% op restaurants, winkels, ervaringen, rondleidingen en nog veel meer.

Je kunt ook free walking tours in Porto boeken. Deze rondleidingen staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit en vriendelijke en deskundige gidsen! De gidsen zijn altijd bereid om insidertips te geven over de beste plekken om te eten en de leukste dingen om te doen in Porto.

Er komen allerlei thema’s aan bod, van historisch tot cultureel en zelfs een paar spookverhalen. Vergeet niet om aan het eind een fooi achter te laten, als je vond dat de rondleiding de moeite waard was.

Wat wordt je volgende bestemming?

Nadat je het centrum van Porto hebt verkend, kun je de stad gebruiken als uitvalsbasis om andere nabijgelegen plaatsen in Noord-Portugal te verkennen. Bekijk de meerdaagse tochten vanuit Porto, bijvoorbeeld een tocht om de wijnen van de Dourovallei te ontdekken of geniet van het buitenleven tijdens een wandeltocht door het natuurpark Gerês.

Ontdek wat er allemaal te doen is in Lissabon, of het nu de culturele must-see bezienswaardigheden zijn zoals de Toren van Belem of het Jeronimosklooster in Belem, of verdwalen in de pittoreske wijk Alfama.

Ontsnap aan de drukte van de stad en reis naar Madeira om te genieten van het subtropische klimaat en de eindeloze avontuurlijke activiteiten. Er zijn veel dingen te doen op Madeira, zoals een kijkje nemen in de kelders van de zoete versterkte Madeira-wijnen of het adembenemende uitzicht bewonderen vanaf de Cabo Girão, een van de hoogste zeekliffen van Europa!

De Azoren betoveren hun bezoekers met natuurlijke thermale baden en bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden zoals vulkanen, ruige landschappen en individueel erfgoed op alle 9 eilanden. Een walvisexcursie maken, wandelen langs schilderachtige paden en canyoning behoren tot de leukste activiteiten op de Azoren.

Waarom breid je je Portugese avontuur niet uit en breng je een paar dagen door in de geliefde Algarve? Er is van alles te doen in Faro, zoals de torens van de historische kathedraal beklimmen of kijken naar de boten die in en uit de drukke haven varen.

Ontdek de vele dingen die je kunt doen in Lagos, zoals surfles nemen, de gouden kliffen en dramatische rotsformaties fotograferen of wandelen langs het eindeloze witte zand van het Meia-strand. Genieten van het bruisende nachtleven of zwemmen in het verfrissende water van het zandstrand Fisherman’s Central Beach behoren tot de essentiële dingen om te doen in Albufeira.

Er valt ook heel wat te beleven in Portimão, zoals wandelen over de houten promenade die zich uitstrekt tot in de monding van de rivier de Alvor om vogels te kijken of de geschiedenis van de regio opsnuiven in het fascinerende Portimão Museum dat is gevestigd in een voormalige sardineconservenfabriek!

Tot slot

Of je nu nipt van de beroemde portwijn, de historische wijk van Porto verkent of de ruige kant van de omgeving rond Porto ontdekt vanop een quad; Porto heeft voor elke soort reiziger iets te bieden.

We hopen dat je hebt genoten van onze lijst met activiteiten en bezienswaardigheden in Porto.

Boas viagens!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!