Bezienswaardigheden op Madeira

Het idyllische Portugese eiland Madeira is een tropisch Europees paradijs voor de kust van Afrika. Dit eiland kent (nog) geen massatoerisme en wordt vaak over het hoofd gezien. Dit verborgen juweeltje heeft echter zoveel te bieden dat Madeira zeker bovenaan jouw verlanglijstje moet staan.

Het Portugese eiland kent een subtropisch klimaat met het hele jaar door warme temperaturen en loopt over van de weelderige regenwouden vol kunstmatige Levada’s (aquaductsystemen die perfect zijn om te wandelen), verbazingwekkende gouden en zwarte zandstranden en een ongeëvenaarde wijnmakerijen. Madeira belooft avontuur, cultuur en geschiedenis in overvloed.

Verken de hoofdstad Funchal en proef een selectie van Madeira-wijnen terwijl je de prachtige zonsondergang bewondert. Zwem in het warme water van de vulkanische zwembaden in Porto Moniz, of beleef het avontuur van je leven met canyoning door Ribeira das Calas na een wandeling door de ongelooflijke natuurreservaten die het eiland rijk is.

Er zijn een heleboel geweldige activiteiten en bezienswaardigheden op Madeira, en na het lezen van dit artikel zul je meteen je vliegtickets willen boeken!

1 – Funchal

Stadswandelingen op Madeira

Laten we meteen met de hoofdstad van Madeira beginnen. Funchal is een gezellige stad vol kleurrijke en geplaveide straten en keine steegjes. De beste manier om alles te ontdekken wat Funchal te bieden heeft, is door een stadswandeling te maken.

De exacte route van deze wandelingen varieert, maar de meeste wandeltochten houden halt bij de Mercado dos Lavradores, het 500 jaar oude klooster van Santa Clara en de witgekalkte kerk Igreja de Sao Pedro (bekend om zijn gekleurde betegelde klokkentoren).

Veel van deze rondleidingen passeren ook langs de imposante, laat vijftiende-eeuwse kathedraal van Funchal. Deze kerk is een van de interessantste bezienswaardigheden op Madeira en dateert uit de eerste kolonisatie van het eiland. Bewonder de indrukwekkende gebrandschilderde ramen, het verguld houtwerk en de schilderijen hoog boven op de muren, evenals verschillende religieuze artefacten.

Mocht je deelnemen aan een free walking tour, geef je gids dan na afloop een fooi als je de rondleiding de moeite waard vond.

Heb je vermoeide voeten gekregen van al dat wandelen? Neem dan de kabelbaan! De kabelbaan heeft een lengte van 3718 meter, en met de rit van 20 minuten overbrug je een hoogteverschil van 560 meter. Eenmaal boven aangekomen kun je de tropische tuin van Monte Palace, het museum van mineralen en de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Monte verkennen. Je kunt ook een wandeling maken door het stadspark van Monte.

Je kunt er ook voor kiezen om de bezienswaardigheden in Funchal, Monte en Camara de Lobos te verkennen met de Hop-on-Hop-off-bus. Met deze bus passeer je langs de hotspots in de hoofdstad van Madeira en de vele natuurlijke wonderen op het eiland. Er worden meerdere gebieden op het eiland bediend. Leun dus gewoon achterover en geniet van het audiocommentaar terwijl je langs het Wijnmuseum, de promenade Doca do Cavacas, de Mercado dos Lavradores of de Skywalk rijdt.

2 – Porto Moniz

Porto Moniz Madeira

Voor natuurliefhebbers is er Porto Moniz, een rustig kustplaatsje aan de noordwestelijke rand van het eiland dat een van de mooiste natuurverschijnselen van Europa herbergt: vulkanische zwembaden.

Met kalm en helder water dat perfect afsteekt tegen de woeste zee aan de andere kant van de muur, bieden de natuurlijke zoutwaterpoelen vermoeide reizigers de kans om te ontspannen terwijl ze genieten van het rustgevende uitzicht op de Atlantische Oceaan.

3 – Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço Madeira

Het lange en dunne schiereiland Ponta de São Lourenço, het meest oostelijke punt van het eiland, is met zijn grillige rotsen en opvallende kleurcontrasten een van de mooiste bezienswaardigheden op Madeira.

Dit gebied is een populaire bestemming voor wandelaars, die er kunnen genieten van de prachtige natuur en een indrukwekkende vuurtoren. Houd onderweg je ogen open voor een van de Madeirese hagedissen, unieke vogels en vriendelijke wilde dieren en laad na afloop je batterijen weer op in een café.

De belangrijkste en populairste wandeling, Vereda da Ponta de São Lourenço, duurt ongeveer twee en een half uur. De kans om aan het einde in de haven van Sardinha te duiken maakt de inspanning meer dan de moeite waard.

Ben je niet zo’n fan van wandelen, dan kun je er ook voor kiezen om een boot te nemen naar de haven van Sardinha.

4 – Bos van Fanal

Bos van Fanal Madrid

Op ongeveer 1 uur rijden ten noordwesten van Funchal bevindt zich het mystieke bos van Fanal. Bekijk eeuwenoude bomen met kronkelende en gedraaide takken die tot in de bewolkte lucht reiken terwijl je wordt omhuld in mist.

Dit woud is een geweldige plek om te gaan wandelen en je geniet er van prachtige uitzichtpunten. Wil je deze mysterieuze bezienswaardigheid zelf ontdekken? Overweeg dan een tour, zoals een hardlooptocht of een wandeltocht door het bos.

5 – Santana

Santana Madeira

Santana, een kleine en charmante parochie in het noorden van Madeira vol appel-, peren- en kersenboomgaarden, heeft een fascinerende geschiedenis om te ontdekken.

Het eerste wat je opvalt aan Santana zijn de ongewone huizen met driehoekige daken en houten balken, die in traditioneel rood en wit zijn geschilderd.

De huizen zijn op zichzelf al charmant, maar voor de meest onvergetelijke ervaring kun je het beste kiezen voor een volledige dagtocht door het noorden, waarbij je plaatsen als Pico Arieiro en het laurierbos Laurissilva bezoekt.

6 – Cascata dos Anjos

Cascata dos Anjos

Deze waterval, niet te verwarren met ’s werelds hoogste waterval in Venezuela, is een van de beroemdste van het eiland en is een van de populairste bezienswaardigheden op Madeira.

Deze waterval trekt namelijk toeristen van heinde en verre omdat je er onderdoor kunt rijden (of lopen) als je de weg E.R. 101 volgt. De Cascata dos Anjos ligt op slechts 5 minuten van de Cais da Ponta do Sol (een geweldig uitkijkpunt) en is een must-see langs de zuidwestkust van het eiland.

Routebeschrijving in Google Maps

7 – Câmara de Lobos

Câmara de Lobos

Câmara de Lobos is een prachtig vissersdorp op ongeveer 10 kilometer ten westen van Funchal. Dit pittoreske dorpje met idyllische ligging bevindt zich aan de zuidkust en is een bezoek waard vanwege de lange geschiedenis, de kleurrijke boten die in de baai aangemeerd liggen en de verse visgerechten.

De glooiende heuvels van Câmara de Lobos staan vol bananen- en kersenplantages, de hoge palmbomen geven een tropische sfeer en de Europese meervallen die bij het strand liggen te drogen zijn een uniek gezicht.

8 – Fajã dos Padres

Fajã dos Padres Madeira

Fajã dos Padres, gelegen aan de zee aan de zuidkust van het eiland, is een verzameling schilderachtige huisjes gebouwd op het terrein van een biologische boerderij (waar je ook fruit kunt proeven).

Deze plek staat bekend om zijn rustige strand, kabelbaan (de enige manier om van de 300 meter hoge klif naar beneden te komen) en restaurant ter plekke en verkoopt zichzelf als een unieke, ongewone attractie die het ontdekken waard is.

9 – Seixal

Seixal Madeira

Seixal, een must voor strandgangers en fervente fotografen, is een fijn stuk zwart zand dat bekend staat als een van de meest pittoreske plekjes van het eiland.

Dit is een veilig en populair strand om te zwemmen en surfen terwijl je geniet van de weelderige bergen op de achtergrond.

Als extraatje hoef je bij Seixal, in tegenstelling tot veel andere stranden op het eiland, geen toegang te betalen.

Routebeschrijving op Google Maps

10 – Kustroute VE2

Kustroute VE2 Madeira

De kustweg VE2, die het noorden met het noordwesten van het eiland verbindt in de buurt van Porto Moniz, is een van de spectaculairste autoroutes van Europa.

De weg kronkelt namelijk langs kliffen en biedt een geweldig uitzicht op glinsterend water en torenhoge rotswanden. Deze route volgen is een van de populairste activiteiten op Madeira en moet zeker ook op jouw verlanglijstje staan.

Routebeschrijving in Google Maps

11 – Nonnenvallei

Nonnenvallei Madeira

Ook de Nonnenvallei (Curral das Freiras) is een interessante bezienswaardigheid. Dit dorp ligt ingeklemd tussen twee hoge bergen in een krater van een uitgedoofde vulkaan op ongeveer 25 minuten rijden van Funchal.

Aan de monding van de vallei vind je het 16e-eeuwse Santa Claraklooster, gebouwd als toevluchtsoord voor piraten. Tegenwoordig zul je er niet veel nonnen meer aantreffen, maar er zijn genoeg souvenirstalletjes, restaurants (Sabores do Curral) en prachtige uitzichten om van te genieten.

Als je zin hebt in een stevige wandeling, laat je dan afzetten bij het uitkijkpunt Eira do Serrado en loop dan naar beneden richting de stad.

12 – Grotten van São Vicente

Grotten van São Vicente

Is speleologie jouw ding? Schrijf je dan in voor een tocht door de Grotten van São Vicente en verken de ondergrondse tunnels die werden gevormd door vulkaanuitbarstingen die 890.000 jaar geleden plaatsvonden.

De ondergrondse route loopt ongeveer een kilometer onder het aardoppervlak en de tocht begint vanuit het stadje São Vicente. Daarna trek je naar het Vulkaancentrum om meer te weten te komen over de fascinerende ontwikkeling en geschiedenis van de regio.

13 – Vuurtoren van Ponta do Pargo

Vuurtoren van Ponta do Pargo Madeira

Deze vuurtoren bevindt zich op het meest westelijke punt van Madeira, bovenop een klif en biedt uitzicht op de beukende golven van de Atlantische Oceaan eronder. Dit is een geweldige plek om de zonsondergang te bewonderen.

Ook de vuurtoren zelf is een van de interessante bezienswaardigheden op Madeira, want je kunt de toren beklimmen en meer leren over de geschiedenis ervan in het kleine museum.

Ontdek hier het maritieme erfgoed dat verbonden is met de cultuur van Madeira en bekijk de verschillende foto’s, documenten en archieven over het belang van deze vuurtoren en zijn locatie.

14 – Porto Santo

Dagtocht naar Porto Santo vanuit Madeira

Porto Santo, het kleinere maar even mooie zustereiland van Madeira, heeft langgerekte gouden stranden, azuurblauwe wateren en een van de mooiste golfbanen ter wereld.

Dit eiland bevindt zich op ongeveer 2 uur en 30 minuten varen van de haven van Funchal (of een korte vlucht als je een watervliegtuig boekt) en biedt een aantal pittoreske bezienswaardigheden waar je het beste te voet van kunt genieten.

Er is zeker geen tekort aan activiteiten op het eiland, denk aan het Christopher Columbus House Museum, het uitkijkpunt Pedreira, suptochten, en een gouden zandstrand van negen kilometer lang. Het absolute hoogtepunt is echter de 10 meter hoge rotswand Pico de Ana Ferreira.

15 – Geweldige uitkijkpunten

Véu da Noiva uitkijkpunt Madeira

Madeira is een prachtig eiland dat het best kan worden bewonderd vanop een uitkijkpunt. Gelukkig beschikt Madeira over heel wat verschillende uitzichtpunten vanwaar je een geweldig zicht krijgt op de Atlantische Oceaan en de natuurpracht van het eiland.

Zo is er het uitkijkpunt Véu da Noiva, dat in Seixal ligt. Je hebt deze plek misschien al zien verschijnen op Instagram en ook jouw kiekje zal in het oog springen. Véu da Noiva biedt een panoramisch uitzicht over de noordwestkust van Madeira en een trapsgewijze waterval die uitmondt in de blauwe oceaan eronder.

Om hier te komen volg je gewoon de oude weg tussen Seixal en São Vicente, en als je toch in de buurt bent, overweeg dan om er een dag van te maken en te stoppen bij Porto Moniz, het strand van Seixal en de natuurlijke zwembaden van Seixal.

Routebeschrijving in Google Maps

Daarnaast is er het uitkijkpunt Ponta do Garajau, waar het standbeeld van de Christus Koning sinds 1927 uitkijkt over het water. Dit standbeeld is 15 meter hoog, en dus een stuk kleiner dan zijn tegenhanger in Rio de Janeiro, maar is zeker een van de mooiste bezienswaardigheden op Madeira.

Dit uitkijkpunt bevindt zich op zo’n 20 minuten rijden van Funchal, in het zuiden van het eiland. Nadat je het uitzicht hebt bewonderd en foto’s hebt genomen, kun je de kabelbaan nemen naar het strand van Garajau om daar te genieten van de zon.

Routebeschrijving in Google Maps

Je kunt ook naar Cabo Girão trekken. Dit uitkijkpunt bevindt zich op de top van een klif en biedt een unieke ervaring: je kunt er namelijk op een glazen skywalk lopen. Vanaf dit glazen platform kun je, vanop de op één na hoogste zeeklif ter wereld, 500 meter naar beneden kijken.

Tot slot is er het verbluffende uitkijkpunt Vereda dos Balcões, dat met een korte wandeling van slechts 1,4 kilometer kan worden bereikt. Deze plek biedt een ansichtkaart-waardig uitzicht op de hoogste toppen van het eiland. Het pad ligt in de buurt van Ribeiro Frio (‘Koude Rivier’), is kort en krachtig en perfect voor alle leeftijden.

16 – Levada’s

Levada do Caldeirão Verde Madeira

Op Madeira zijn er veel levada’s te vinden, irrigatiekanaaltjes waarop je kunt lopen. Dit zijn dan ook interessante paden voor wie op wandelvakantie is in Madeira. Hieronder stellen we twee van de mooiste en populairste levada’s aan je voor.

Ten eerste is er het pad Levada Nova bij Ponta do Sol, een relatief gemakkelijke wandeling die je meeneemt op een reis door het prachtige landschap en historische plaatsen, langs de dorpjes van Ribeira Brava, suikerrietboerderijen en oude eigendommen. De tocht is bijna zes kilometer lang en duurt ongeveer twee uur.

Voor wie op zoek is naar een meer uitdagende wandeling, is er de route die van Levada do Moinho naar Levada Nova loopt. Dit pad is 13,5 kilometer lang en vereist veel uithoudingsvermogen.

Daarnaast is er de Levada do Caldeirão Verde, een populaire wandelroute van een halve dag die door tunnels loopt met een overvloed aan groen en prachtige uitzichten onderweg. De route is ongeveer 6,25 kilometer naar Caldeirao Verde en nog eens dezelfde afstand terug, maar het is niet al te steil, waardoor het een perfecte activiteit is voor gezinnen.

17 – De mooiste hikes op Madeira

Vereda do Areeiro in Madeira

Naast de levada’s kent Madeira nog heel wat andere interessante wandelmogelijkheden. Het eiland is niet voor niets populair bij wandelaars en natuurliefhebbers. Wij stellen enkele geweldige hikes aan je voor.

De meest iconische wandeling op het eiland Madeira is een wandeling bij zonsopgang naar de top van Pico Ruivo (1861 meter), het hoogste punt van het eiland. Deze uitdagende maar onvergetelijke tocht duurt ongeveer 90 minuten en begint in Santana (ongeveer een uur rijden van Funchal). Voor deze wandeltocht is een behoorlijke conditie vereist omdat je door tunnels en over smalle paden loopt en af en toe steile stukken moet bedwingen.

Een andere populaire hike is Vereda do Areeiro, een pad van 7,4 kilometer lang tussen de Pico Ruivo en de Pico do Arieiro, de twee hoogste punten van het hele vulkanische eiland. Zo’n 3,5 uur lang loop je door tunnels en op steile hellingen en trappen uitgehouwen in de rotswand, die je naar toppen brengen die wel 1861 meter boven zeeniveau uitsteken. Op een heldere dag kun je genieten van adembenemende uitzichten op de toppen en dorpen eronder, en onderweg verschillende inheemse vogelsoorten en wilde dieren spotten.

Een andere geliefde hike is het 25-fonteinenpad van Rabaçal. Dit pad begint in Rabacal en duurt ongeveer 4 uur en 30 minuten om te wandelen. Het circuit van ongeveer 11 km is gevuld met een aantal prachtige bezienswaardigheden: natuurlijke lagunes, laurierbossen, inheemse flora en fauna en natuurlijk de 25 watervallen die je onderweg kunt bewonderen.

18 – Leerrijke musea op Madeira

CR7 Museum Madeira

Madeira is niet alleen de thuisbasis van spectaculaire natuur, maar ook van interessante musea.

Wie normaal gezien niet zo’n fan is van musea, zal voor dit museum misschien een uitzondering willen maken. Voetbalster Cristiano Ronaldo is namelijk afkomstig uit Funchal en heeft in de hoofdstad zijn eigen museum, het CR7-museum.

Hier kunnen fans door iconische foto’s van zijn carrière bladeren, hoogtepunten bekijken, naar zijn verhaal luisteren en een selfie nemen met een wassen beeld. Ze kunnen er ook de trofeeën die Ronaldo in zijn carrière won bewonderen, zoals de Ballon d’Ors en Gouden Schoenen.

Krijg je maar niet genoeg van Ronaldo? Volg dan een rondleiding over Cristiano Ronaldo, die laat zien waar hij woonde, voetbalde en rondhing.

Natuurhistorisch Museum van Madeira

Een tweede interessant museum is het Natuurhistorisch Museum van Madeira in het São Pedro Paleis in Funchal. Het oudste museum van de archipel Madeira bezit meer dan 41.000 specimens en artefacten uit de hele wereld – alles van schelpen tot mineralen, opgezette vogels tot plaatselijke schilderijen en duizenden verschillende diersoorten. Neem ook eens een kijkje in de plantentuin van 560 vierkante meter.

Routebeschrijving in Google Maps

Hedendaags Kunstmuseum op Madeira

Daarnaast is er het bekroonde hedendaagse kunstmuseum op Madeira. Deze toeristische attractie biedt een fascinerend inzicht in hedendaagse Portugese kunstenaars, met collecties vanaf de jaren 1960 tot 2020. Er vinden in dit museum ook muziekoptredens, toneelstukken en lezingen plaats. Raadpleeg de kalender om te zien wat er allemaal op het programma staat.

Routebeschrijving in Google Maps

Madeira Story Centre

Het museum Madeira Story Centre ligt in het hart van de oude binnenstad van Funchal en duikt a.d.h.v. een reeks interactieve exposities in de geschiedenis en cultuur van het eiland. Het verkent de ontdekking van het eiland, de oorlog met piraten, de vulkanische oorsprong en nog veel meer.

Routebeschrijving in Google Maps

Museum voor Heilige Kunst Funchal Madeira

Ook het Museum voor Heilige Kunst is een interessante bezienswaardigheid. Dit ligt verborgen in het 16e-eeuwse voormalige bisschoppelijk paleis in het hart van Funchal, en herbergt een van de mooiste collecties religieuze kunst van Portugal. Je vindt er een eclectische selectie beelden, sieraden, traditionele kleding, schilderijen en gouden en zilveren voorwerpen die teruggaan tot de jaren 1400.

Madeira Walvismuseum

Dierenliefhebbers zullen een bezoekje willen brengen aan het Walvismuseum (of Museu das Baleias). Dit bevindt zich in Caniçal aan de oostkust en biedt een ongefilterd beeld van de walvisvaart door middel van levensechte modellen, echte gereedschappen en voorwerpen en interactieve displays. Het duikt ook in het belang van het behoud van het zeeleven en gebruikt 3D-beelden om fascinerende verhalen te vertellen.

3D Fun Art Museum Madeira

Tot slot is er het 3D Fun Art Museum in Funchal. Hier komen optische illusies tot leven in meer dan 40 oogverblindende en vermakelijke kamers. Van 3D-foto’s waardoor het lijkt alsof je een dinosaurus als huisdier hebt tot raadselachtige breinbrekers, het is een geweldige plek waar het hele gezin van kan genieten.

19 – Wandel door adembenemende natuurparken

Natuurpark Ribeiro Frio Madeira

Madeira beschikt over heel wat natuurpracht. Dit komt heel duidelijk naar boven in de natuurparken van Madeira.

Zo is er het Natuurpark Ribeiro Frio, waar je de prachtige schoonheid van Madeira kunt bewonderen. Dit is een natuurlijke oase met wandelpaden, kilometers aan levada’s, watervallen, het prachtige laurierbos Laurissilva en een heleboel unieke wilde dieren. De wandelpaden variëren van mild tot meer uitdagend, en deze plek kan worden bereikt met een begeleide excursie die vervoer, lunch en wandelingen omvat.

Een ander prachtig natuurpark is het Natuurpark Queimadas, op ongeveer 45 minuten rijden van Funchal in het noorden van het eiland. Ontdek de dichte vegetatie, overwoekerende bossen en indrukwekkende vulkanische rotsformatie van dit park. Je vindt hier bovendien enkele van de beste wandelroutes van Madeira, waaronder de Levada do Caldeirão Verde, een vier uur durende tocht van bijna 12 kilometer lang die spectaculaire vergezichten biedt over het dorp São Jorge.

20 – Verken de weelderig groene parken en tuinen

Botanische tuin in Madeira

Madeira heeft niet alleen heel wat natuurlijke wonderen, maar ook door de mens gemaakte bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Ten eerste is er de botanische tuin van Madeira, een weelderig groen toevluchtsoord in het hart van Funchal. Dit is een oase van rust die beschikt over meer dan 2000 verschillende kleurrijke en inheemse soorten die vanuit de hele wereld worden ingevlogen, verspreid over 35.000 vierkante meter. Bovendien bevindt er zich in deze botanische tuin een kabelbaan naar het dorp Monte. Tijdens de rit geniet je van adembenemend uitzicht op de baai van Funchal, de rivier João Gomes en de levendige tuinen.

Ook de tropische tuin van Monte Palace, een uitgestrekte tropische tuin van 70.000 vierkante meter met meer dan 100.000 plantensoorten uit de hele wereld, is een interessante bestemming. Je kunt deze bezienswaardigheid bereiken door de kabelbaan van Funchal te nemen.

De Palheiro Gardens, gelegen bovenop de heuvels ten oosten van Funchal, zijn enkele van de mooiste tuinen op Madeira. Deze tuinen zijn 14 hectare groot en je kunt er wandelen langs fonteinen en vijvers, wilde bloemen en meer dan 650 soorten exotische planten.

Trek bovendien naar het enorme Santa Catarina Park in Funchal. Dit is de ideale plek om een boek te lezen, te picknicken of gewoon te genieten van het prachtige uitzicht op de baai van Funchal. Dit park is al tientallen jaren een trekpleister voor zowel de lokale bevolking als toeristen en je vindt er een kunstmatige vijver met eenden, zwanen en vissen, veel bankjes en een speeltuin voor kinderen.

Routebeschrijving in Google Maps

21 – Culinaire ervaringen in Funchal

Culinaire tours in Madeira

Foodies kunnen zich uitleven op Madeira, er valt namelijk veel te beleven op gastronomisch vlak.

Ten eerste kun je een culinaire tour door Funchal volgen, waarbij je samen met een gids de straten van de hoofdstad verkent terwijl je op zoek gaat naar de beste adresjes en je tegoed doet aan culinaire hoogstandjes, zoals crêpes, honingcake, Espetada Madeirense (rundvleesspiesjes), Bolo do Caco (een traditioneel brood), tropisch fruit en alles wegspoelt met lokaal geproduceerde wijn of Poncha.

Nu we het hebben over Poncha, je kunt deze versterkte wijn proeven tijdens je bezoek aan Madeira. Je moet het beroemdste exportproduct van het eiland zeker eens proeven voordat je het eiland weer verlaat. Deze zoete cocktail is een traditioneel drankje van aguardiente (sterke alcohol), citroensap, honing en sinaasappelsap (of citroensap – probeer beide) en vindt zijn oorsprong in de 16e eeuw. De lekkerste Poncha vind je bij Rei da Poncha in Funchal of bij Taberna da Poncha in Serra De Agua.

Is klassieke wijn eerder jouw ding, dan kun je kiezen voor een wijnproeverij of kun je een bezoek brengen aan Blandy’s Wine Lodge.

Trek daarnaast naar de Mercado dos Lavradores, een markt die al meer dan 80 jaar geopend is. Je vindt hier veel kraampjes waar je elke dag verse producten kunt kopen, zoals fruit, groenten en vis, kaas en vleesproducten. Ook kun je er handgemaakte producten als aardewerk of zeepjes kopen, wat een ideaal souvenir kan zijn om mee naar huis te nemen.

Routebeschrijving in Google Maps

22 – Culturele belevenissen op Madeira

Folkloreshow op Madeira

Ben je gefascineerd door de cultuur van Madeira? Woon dan een van de culturele ervaringen bij op het eiland.

Ten eerste kun je naar het charmante dorpje Calheta trekken om daar een folkloreshow bij te wonen. Door middel van zang en dans (meestal de Bailinho da Madeira) leer je de cultuur en folklore van Madeira beter kennen. Je kunt een ticket kopen met diner en drankjes inbegrepen. Bovendien zit een hotel drop-off ook inbegrepen bij dit ticket, zodat je ten volle kunt genieten van deze unieke ervaring. Deze show vindt ook plaats in Funchal.

Een andere leuke en fascinerende manier om de traditionele Portugese cultuur te ervaren is fadoshow met diner bijwonen. Deze shows worden vooral opgevoerd in Funchal. Je mag je verwachten aan live muziek en volksdansen tijdens het grootste deel van de maaltijd en aan traditionele kostuums.

Als je in mei op Madeira bent, ga dan eens een kijkje nemen op het Madeira International Flower Festival. Dit festival is een uitbarsting van kleur en geur en trekt bezoekers van over de hele wereld naar Funchal. Uitbundige bloemstukken worden overal in de straten tentoongesteld en er wordt al sinds 1979 een extravagante parade gehouden vol praalwagens en muziek.

Ben je van plan de feestdagen door te brengen op Madeira? Dan mag je de spectaculaire nieuwjaarsvieringen op het eiland niet missen. Madeira heeft namelijk het Guinness World Record voor de grootste pyrotechnische voorstelling ter wereld, een show van 8 minuten die je moet zien om het te geloven.

23 – Spannende buitenactiviteiten

Canyoning op Madeira

Zin in een actieve vakantie op Madeira? Dan zul je blij zijn te horen dat je heel wat spannende avonturen kunt beleven op dit eiland.

Zo kun je je aan canyoning wagen, een activiteit die is alleen weggelegd voor fitte en dappere mensen. Trek naar plekken als Ribiera das Calas, Ribeiro Frio, of de 15 meter hoge kliffen boven Ribeira do Cidrão in de Nonnenvallei. Deze sport is een combinatie van wandelen, zwemmen en klimmen met watervallen onderweg en is een geweldige optie voor wie op zoek is naar wat actie.

Coasteering op Madeira

Een andere leuke outdooractiviteit die iets wegheeft van canyoning is coasteering. Beklim kliffen en spring er vanaf, zwem in open water of verken zeegrotten die mee veranderen met de getijden die er doorheen stromen. Sensatie gegarandeerd!

Fietstochten op Madeira

Verken jij een land graag vanop twee wielen? Kies dan voor een mountainbiketocht en trek naar kunstmatige levada’s, zoals Levada da Serra, of de bergtop Pico do Arieiro. Een andere leuke bestemming is het laurierbos Laurisilva, dat op de UNESCO-lijst staat en bekend staat om zijn rijke biodiversiteit.

Quadtours op Madeira

Zijn vier wielen eerder jouw ding, schrijf je dan in voor een quadtour op Madeira. Tijdens deze excursie verken je de ruige paden en prachtige uitzichten van het eiland in je eigen tempo. Bij de meeste van deze bedrijven word je opgehaald bij je hotel of hostel in Funchal en weer afgezet na afloop. Trek samen met een gids naar de ‘Nonnenvallei’, de Pico Ruivo of Balcões de Ribeiro Frio zonder je zorgen te hoeven maken over vervoer.

Jeeptours op Madeira

Je kunt ook kiezen voor een jeeptour. Dit is een spannende en avontuurlijke optie voor wie op zoek is naar een andere manier om het eiland te verkennen. Je kunt kiezen uit excursies die van de gebaande paden af gaan, of voor meer conventionele tochten van een halve dag over verharde wegen door de prachtige kustgebieden buiten Funchal. Je wordt meestal opgehaald en terug afgezet bij je accommodatie en trekt onder leiding van een gids het eiland door, terwijl je stopt bij wijnmakerijen, de Sky Walk, de 25-fonteinen-wandeling en nog veel meer.

Faial Kartbaan Madeira

Voor wie op zoek is naar meer sensatie en adrenaline, is de kartbaan van Madeira de plek bij uitstek. Met zijn 1040 meter lange asfaltbaan vol scherpe bochten, technische haarspeldbochten en lange rechte stukken om het gaspedaal flink in te trappen, is het een geweldige openluchtactiviteit om het bloed aan het pompen te krijgen.

Dolfijnen spotten op Madeira

Wie graag eens wil dolfijnen spotten, is op Madeira op de juiste plek! Veel verschillende bedrijven bieden boottochten aan waarmee je dolfijnen kunt zien. Dit ofwel met een luxe catamaran of met een speedboot. De dolfijnen zijn het best te zien tussen mei en september, toevallig ook het hoogseizoen voor walvissen kijken!

24 – Watersporten beoefenen op Madeira

Duiken op Madeira

Madeira staat bekend om zijn kristalheldere water, waardoor het eiland een paradijs is voor watersportliefhebbers.

Met watertemperaturen van boven de 20 graden Celsius is het niet moeilijk te zien waarom Madeira een mekka is voor duikers. Tussen februari en november kun je op honderden verschillende plekken snorkelen of duiken, waaronder Ponta de São Lourenço, waar je o.a. dolfijnen en pijlstaartroggen kunt tegenkomen.

Ook de kust bij het eiland Porto Santo is een andere favoriete plaats om zeeleven te spotten. Quinta do Lorde is de ideale plek voor beginners die kunnen deelnemen aan een Zero Gravity-ervaring (een “Try Dive”). Je kunt zelfs duiken in het aquarium van Madeira!

Natuurreservaat Garajau Madeira

Wie wil gaan snorkelen moet in het Natuurreservaat Garajau zijn. Je vindt hier warm, azuurblauw water met majestueuze kliffen op de achtergrond. De oceanen van Madeira zijn rijk aan wilde dieren die je tijdens een snorkeltrip kunt ontdekken.

Er zijn ook heel wat mogelijkheden om te kajakken op Madeira. Schrijf je in voor een leuke kajaktocht en ontdek Madeira op een heel andere manier!

Surfen op Madeira

Madeira kent ook een handvol geweldige plekken om te surfen, zoals Porto da Cruz en Jardim Do Mar, die rustige baaien bieden waar beginners hun vak kunnen leren. Ben je een ervaren duiker, dan kun je naar hotspots als Ponta Pequena, Paul do Mar en Fajã da Ovelha trekken.

Suppen op Madeira

Je kunt daarnaast ook suppen op Madeira. Veel touroperators bieden groepslessen aan rond de baai van Funchal of in de zee van het zeepark Garajau, waar je prachtige zonsondergangen over het eiland kunt zien. Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen board huren en op je eigen tempo gaan.

25 – Madeira bekijken vanuit de lucht

Paragliding op Madeira

Wil je het eiland graag vanuit de lucht bekijken en ben je op zoek naar een echte adrenalinekick? Schrijf je dan in voor een paraglidingavontuur boven de ruige kustlijn van Madeira.

Verschillende bedrijven verspreid over het hele eiland bieden deze activiteit aan. Zo kun je naar plaatsen als Funchal, Arco da Calheta en Porto Moniz trekken. Je gekozen bedrijf biedt je een topuitrusting en een ervaren gids aan die alle besturing voor zijn rekening neemt. Het enige wat jij moet doen is genieten van het prachtige uitzicht vanuit vogelperspectief!

26 – Leuke activiteiten voor kinderen

Madeira Aquarium

Er zijn heel wat leuke bezienswaardigheden op Madeira die ook interessant zijn voor kinderen.

Zo is er het Aquarium, gelegen in een replica van het fort São João Baptista in het noordelijke dorp Porto Moniz. Het aquarium beschikt over 12 bassins en je kunt er meer dan 90 verschillende soorten van dichtbij bekijken. Er is zelfs een bassin waar je de dieren mag aanraken én voor de ultieme ervaring kun je je inschrijven voor een duik in een van de tanks!

Daarnaast is een bezoekje aan het Parque Tematico da Madeira een leuk dagje uit. Dit park bevindt zich in Santana, in het noorden van het eiland en is geen typisch pretpark. Je vindt er bijvoorbeeld geen typische attracties als een reuzenrad of botsauto’s, maar eerder treinritten, boottochten, een bioscoop en een speeltuin. Het is de ideale plek om meer bij te leren over de tradities van het eiland, de natuur te omarmen en de bredere Portugese geschiedenis te waarderen.

Ook het Madeira Aquapark, gelegen in Santa Cruz, is een geweldige bestemming voor gezinnen met kinderen. Je vindt er een handvol rustige glijbanen en ondiepe zwembaden die perfect zijn voor de kleintjes.

Een andere leuke activiteit voor kinderen is een sledetocht door de straten van Monte. Je neemt plaats in een rieten mand die lijkt op een winkelwagentje en laat je zo’n twee kilometer lang voortduwen door twee vriendelijke chauffeurs.

Hoe bereik je Madeira?

De luchthaven van Madeira (ook wel bekend als Aeroporto da Madeira Cristiano Ronaldo) ligt op slechts 15 minuten rijden van de stad Funchal of op minder dan een uur rijden van andere bestemmingen op het eiland.

De gemakkelijkste manier om je te verplaatsen van de luchthaven naar je accommodatie, is door een luchthaventransfer te boeken. Je wordt door je chauffeur opgewacht bij aankomst en in een mum van tijd van het vliegveld naar je hotel gebracht, gemakkelijker kan niet. Bovendien geven de chauffeurs je graag wat lokale tips om je avontuur te beginnen.

Waar overnachten op Madeira?

Er zijn tal van overnachtingsmogelijkheden op Madeira, van leuke guesthouses en boetiekhotels tot eenvoudige hostels of luxe resorts die overlopen van weelde en verfijning. Met een breed aanbod van verschillende soorten accommodaties is het vinden van de juiste plek niet zo eenvoudig als het lijkt. Gelukkig heeft Booking.com al het werk voor je gedaan, met een enorm aanbod voor elke reiziger.

Heb je een aanbeveling nodig?

Voor luxe in Funchal kun je Reid’s Palace, A Belmond Hotel, het Royal Savoy, het Savoy Palace of het Castanheiro Boutique Hotel (bekend om zijn rooftop bar) overwegen. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar betaalbaarheid, kijk dan niet verder dan het Vitorina Corte Guesthouse of het Funchal Design Hotel.

Als je reist met kleine kinderen, overweeg dan een verblijf in Village Cabo Girao, op 13 minuten rijden van Funchal, met een groot terras met uitzicht op zee. Ook Casas da Levada, gelegen in Ponta do Pargo, is een goede optie voor gezinnen die hier kunnen ontspannen omringd door prachtige natuur en zee.

Bezoek je Madeira met een budget?

Neem deel aan een free walking tour om de beste introductie tot de oude binnenstad van Madeira te krijgen! Je gids vertelt je meer over de cultuur en geschiedenis en je bezoekt alle bezienswaardigheden te voet.

Het is de perfecte gelegenheid om meer te leren van een lokale bewoner, terwijl de gids je rondleidt door de stad en al je vragen beantwoordt, van geschiedenis tot de beste restaurants.

Wat is je volgende bestemming?

Wil je al je volgende reis plannen? Waarom overweeg je dan niet een van onderstaande bestemmingen?

Een reis naar de Azoren belooft een waar avontuur te worden. Je vindt er natuurlijke warmwaterbronnen en vulkaankraters die wachten om verkend te worden. Deze eilandengroep ligt 1400 km ten westen van Lissabon en je kunt er de rijke maritieme geschiedenis van het eiland verkennen en er zijn heel wat leuke wandelpaden en hikes voor wandelaars.

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, biedt een overvloed aan culturele activiteiten zoals een bezoek aan de Regio van de Tempeliers, sportieve activiteiten zoals surfen en natuurlijk het verleiden van je smaakpapillen met pastels de nata.

Porto charmeert zijn bezoekers met bezienswaardigheden en cruises over de beroemde rivier de Douro. Je kunt naar een van de vele uitkijkpunten trekken voor een prachtig uitzicht over de stad en natuurlijk ook nippen aan de beroemde portwijn.

De Algarve is een prachtige kuststreek in het zuidelijkste deel van Portugal, bekend om zijn geweldige stranden, ruige kliffen en helderblauwe water. Faro, Albufeira en Lagos zijn enkele van de populairste toeristische bestemmingen in de Algarve, die elk unieke attracties en ervaringen bieden waar bezoekers van kunnen genieten.

Wil je wat langer op Madeira verblijven? Overweeg dan een meerdaagse reis om enkele ongelofelijke juweeltjes van het eiland te verkennen, zoals het natuurpark Ribeiro Frio en het eiland Porto Santo.

Slotgedachten

We hopen dat je genoten hebt van onze lijst met activiteiten en bezienswaardigheden op Madeira. Van het zwarte zandstrand van Seixel, tot luisteren naar de traditionele Fado en het bijwonen van folkloreshows, er valt heel wat te beleven op dit fascinerende eiland.

Wij denken dat het tijd is om je ticket naar deze prachtige Portugese archipel te boeken. We wensen je een goede reis, of viagens felizes zoals de Portugezen zeggen!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!