Bezienswaardigheden in Lissabon

De kosmopolitische hoofdstad van Portugal, gebouwd op zeven heuvels (vergeet je wandelschoenen niet!), is doordrenkt van ouderwetse charme en heeft een ongeëvenaarde allure.

Met eeuwenoude trams, schilderachtige cafés, kastelen op heuveltoppen en de wijk Alfama, waar grootmoeders langs de kant van de weg Ginja D’Alfama verkopen, voelt een bezoek aan Lissabon echt als een reis terug in de tijd.

Lissabon wordt gekenmerkt als een stad rijk aan geschiedenis, cultuur en traditie. Van de klanken van de fado die door de straten galmen tot verschillende eeuwenoude kastelen die over de wijken van de stad uitkijken, Lissabon is de droombestemming van historici. Anderzijds maakt de Portugese hoofdstad ook indruk met zijn nachtleven (Bairro Alto alleen al heeft meer dan 100 bars) en biedt avontuur, feesten en heerlijk eten in overvloed. Wat voor type reiziger je ook bent, er is een grote verscheidenheid aan activiteiten en bezienswaardigheden in Lissabon die uren plezier beloven.

Ook buiten de stadsgrenzen is er veel te doen. Waag je aan surfen in de kustplaats Cascais, verken de prachtige stranden, baaien, wandelpaden en koninklijke paleizen van Sintra of maak een dagtocht naar een van de nabijgelegen wijngebieden.

Bovendien geniet je in Lissabon van veel betaalbaardere prijzen dan in de meeste andere West-Europese steden. Het maakt niet uit wat voor soort reiziger je bent, er is voor iedereen een ruime keuze aan activiteiten en bezienswaardigheden in Lissabon, of je nu een cultuurliefhebber, natuurliefhebber, geschiedenisfanaat of kunstliefhebber bent.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het plannen van je reis naar Lissabon!

Wil je meteen aan de slag? Blader dan nu door onze catalogus!

1 – Culinaire tours

food tour in Lisbon

De stad Lissabon staat bekend om haar keuken. Daarom is een culinaire tour door de zijstraten van Bairro Alto, Downtown Baixa en Mouraria zonder twijfel een van de leukste, en lekkerste, activiteiten in Lissabon.

Of je nu kiest voor een wandeling of de stad verkent per Segway, de selectie zeevruchten, desserts, wijn en gerookt vlees zal je zintuigen prikkelen.

Hoewel elke ervaring een beetje anders is, mag je verwachten dat je van het ene familierestaurant, bakkerij of café naar het andere springt en meer leert over de unieke gastronomische cultuur van Portugal.

Enkele typische hoogtepunten zijn o.a. de typische pasteis de Nata, visgerechten zoals Bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw), portwijn, Bolinhos de bacalhau (een gefrituurd aardappelhapje) en Ginjinha (een traditionele kersenlikeur), om er maar een paar te noemen.

Geloof ons, aan het eind van je bezoek zul je meteen je volgende reis naar Lissabon willen plannen, alleen al om opnieuw te kunnen genieten van het heerlijke eten in de Portugese hoofdstad.

2 – Toren van Belém

Belem Tower

Belém ligt ten westen van de belangrijkste wijken van Lissabon en is perfect bereikbaar per fiets of scooter. Belém zit vol met opmerkelijke bezienswaardigheden zoals het Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster), een architectonisch en cultureel wonder uit de 17e eeuwwisseling. Stap binnen en je ontdekt een grote, lichte ruimte met prachtige kloostergangen, een kerk versierd met azulejo (handgeschilderde blauwe en witte tegels) en een heleboel ingewikkelde decoraties die dit UNESCO Werelderfgoed zo pittoresk maken.

Ga daarna naar het Padrão dos Descobrimentos (Monument van de Ontdekkingen), een indrukwekkend kunstwerk van 52 meter aan de oever van de rivier de Taag, ter ere van het grote ontdekkingstijdperk van Portugal. Ga naar het observatiedek op de top voor een geweldig uitzicht over de omgeving, voordat je een wandeling maakt naar de belangrijkste attractie van het gebied ernaast: de 16e-eeuwse Torre di Belém. Dit fort in Manuelijnse stijl, dat 30 meter boven de rivier uittorent, werd gebouwd als ceremoniële poort en verdedigingsstructuur voordat het een gevangenis en vuurtoren werd, en is vandaag de dag een van de meest iconische musea en bezienswaardigheden in Lissabon.

Iedereen met een zoetekauw moet zeker even langsgaan bij het wereldberoemde Pasteis de Belem voor een kleine traktatie – hier vind je de overheerlijke Portugese taart.

Hoewel je gemakkelijk je eigen weg kunt vinden tussen de belangrijkste bezienswaardigheden, is een rondleiding ter plekke altijd een goede optie als je meer wilt weten over de rijke geschiedenis en cultuur van het gebied.

3 – Streetarttours

street art in Lisbon

Lissabon is de thuisbasis van de meest fantastische, charmante en diverse straatkunst in heel Europa. Hieronder vallen ook muurschilderingen gewijd aan de oude plaatselijke fadomuziek. Het is een echt paradijs voor kunstliefhebbers. Hoewel je overal in de stad kleur kunt vinden, verscholen in steegjes en zijstraatjes, kent Lissabon enkele bijzonder levendige gebieden wat straatkunst betreft: Alfama en Mouraria (geweldig voor fado-gerelateerde kunst), Graça (waar je verwijzingen naar de Anjerrevolutie kunt zien), de boheemse wijk Chiado en de voormalige textielfabriek die is omgetoverd tot moderne cultuurlocatie LX Factory.

Verspreid over de hele stad vind je een mix van lokaal en internationaal talent, met werken van onder andere Vhils en Bordalo II. Voor een meer diepgaande blik op de stedelijke kunstscène van Lissabon (en om te voorkomen dat je verdwaalt) kun je een rondleiding boeken met een lokale gids die je de beste plekjes kan laten zien en je meer inzicht kan geven in de levendige straatkunstcultuur van de stad.

De meeste bezoekers kiezen voor een stadswandeling. Maar als je meer van de stad wilt zien of gewoon genoeg hebt van de geplaveide straten, kun je ook kiezen voor een tuktuktour of rondleiding per minibus.

Tip: Sla de Street Art Gallery bij de iconische kabelbaan Glória niet over, net als de muurschildering van Marielle Franco in het Panorâmico de Monsanto.

4 – Oceanário de Lisboa

Oceanário de Lisboa

Deze toeristische attractie trekt terecht heel wat gezinnen, maar wie zegt dat aquaria alleen maar leuk zijn voor kinderen? In het internationaal befaamde Oceanarium van Lissabon (Oceanário de Lisboa) leven meer dan 8000 zeedieren uit 4 verschillende oceaanhabitats, waaronder de noordelijke Atlantische Oceaan, de Zuidelijke IJszee, de noordoostelijke Stille Oceaan en de Indische Oceaan.

In het middendeel van het aquarium bevindt zich de enorme centrale tank. Hier vind je ook een aantal kleinere tanks en tentoonstellingen, waar je meer kunt leren over de verschillende soorten vissen en waar je pinguïns, zeeotters, haaien en kwallen van dichtbij kunt bekijken.

Je kunt in het aquarium ook lezingen, workshops en films bijwonen die de hele dag worden vertoond om het bewustzijn over oceaanbehoud te vergroten. Er is dus zeker ook plaats voor een educatief element in dit aquarium, dat de felbegeerde titel draagt van het grootste zoutwater oceanarium ter wereld en het op één na grootste aquarium van Europa!

Het Oceanarium ligt aan de oostelijke kustlijn van de stad, vlak naast het wetenschappelijk museum Pavilhão do Conhecimento, wat ideaal is als je beide bezienswaardigheden wilt bezoeken.

Tip: Spring op de kabelbaan Telecabine Lisboa als je in de buurt bent (Passeio de Neptuno – South Station) voor een uniek vervoermiddel en een schitterend panoramisch uitzicht.

5 – Museu de Marinha

Museu de Marinha, Lisbon

Het Museu de Marinha, ook wel bekend als het scheepvaartmuseum, ligt aan de Avenida Infante Dom Henrique in de wijk Belém in Lissabon en is een must voor iedereen die van boten houdt of geïnteresseerd is in maritieme geschiedenis.

Dit bescheiden museum, dat vlakbij het Mosteiro dos Jerónimos en het Padrão dos Descobrimentos ligt, geeft bezoekers inzicht in het zeevarende verleden van Portugal. Van het nederige begin als vissersnatie tot de bijdragen tijdens het tijdperk van de grote ontdekkingen, je leert het er allemaal.

Binnen vind je een scala aan tentoonstellingen, van gedetailleerde scheepsmodellen en nautische instrumenten tot schilderijen en beeldhouwwerken die de marinegeschiedenis van Portugal uitbeelden en de fascinerende geschiedenis van de zeevaart vertellen. De grootste maritieme bibliotheek van het land bevindt zich ook in het museum, zodat je zeker vertrekt met heel wat nieuwe maritieme kennis.

Volwassenen betalen slechts € 6,50 voor een kaartje. Een koopje!



Gesponsorde plaatsing

Beleef een live concert bij kaarslicht

Geniet van een live muziekconcert omringd door brandende kaarsen. Concerten bij kaarslicht in Lissabon bieden je een unieke muzikale ervaring. Je kunt genieten van allerlei verschillende genres, van eerbetonen aan Queen tot de beste filmmuziek.

6 – Estádio da Luz

Estádio da Luz, Lisbon

Niets, en dan bedoelen we werkelijk niets, is te vergelijken met de elektrische sfeer van een wedstrijd van Benfica FC (of het nationale team van Portugal). De Portugezen zijn gek op voetbal en als meest succesvolle team in de Portugese geschiedenis heeft Benfica heel wat fans in zowel binnen- als buitenland. Als het stadion vol zit, is het gebrul oorverdovend en de passie voelbaar.

Als je tijdens je verblijf in de Portugese hoofdstad geen wedstrijd kunt bijwonen (of zelfs als je dat wel kunt), is een van de beste activiteiten in Lissabon een rondleiding door de thuisbasis van Benfica, het Estádio da Luz.

Het is een van de grootste stadions van Europa met een capaciteit van meer dan 65.000 en is van boven tot onder gehuld in Benfica-rood. De rondleiding omvat toegang tot de kleedkamers (inclusief een kijkje in de oude kleedkamer van Cristiano Ronaldo), de presidentiële loge, het museum en de zendkamers. Met meer dan 20.000 tentoongestelde documenten, plus de kans om zelf op het veld te lopen, is dit echt een must voor sportfanaten.

7 – De trams van Lissabon

tram in Lisbon
Elevador da Bica

De trams van Lissabon, synoniem met de stad zelf, zijn een essentieel onderdeel van elk bezoek. Deze iconische gele (en rode) vervoermiddelen rijden al sinds 1873 door de heuvelachtige straten en hoewel ze misschien iets langzamer zijn dan de metro, bieden ze een veel authentiekere (en pittoreskere) manier om je te verplaatsen.

Er zijn vier grote tramlijnen in Lissabon, de E12, E24, E25 en E15 (die het centrum met Belem verbindt), die allemaal verschillende routes rijden. Maar de populairste bij toeristen is ongetwijfeld de historische tram 28, de beruchte kronkelige route die door de populaire toeristenwijken Graca, Alfama, Baixa en Estrela loopt. Maar de hele stad is bezaaid met trams, die allemaal even uniek en fascinerend zijn.

Een rit op een hop-on-hop-off-tram (of de remodelado zoals de inwoners het noemen) biedt de beste flexibiliteit. Voor die belangrijke selfie voor Instagram, ga je naar Elevador da Bica.

8 – Berardo Collectie Museum

Berardo Collection Museum, Lisbon

Het Berardo Collectie Museum in de wijk Belém heeft tentoonstellingen over surrealisme, popart, hyperrealisme, minimalistische kunst en conceptuele kunst. Hier kun je vrijwel elke variant van moderne en hedendaagse werken bewonderen en het is een absolute must voor iedereen met affiniteit voor kunst.

Met werken van Dali, Picasso, Joan Miró, Jeff Koons, Paula Rego, Andy Warhol en Roy Lichtenstein (om er maar een paar te noemen) en een groot aantal thema’s zoals kubisme, dadaïsme, constructivisme en surrealisme, kun je gemakkelijk een hele middag doorbrengen in dit ongelooflijke museum. Bovendien is de toegang op zaterdag gratis!

Het is geen traditioneel museum en deze populaire attractie biedt meer dan 1000 inzichten in de wereld van de reclamekunst. Vooral de reclame voor roken, dat nu taboe is, is fascinerend.

9 – Hop-on-hop-off-bustours

hop-on-hop-off bus tour in Lisbon

Wil je in korte tijd verschillende bezienswaardigheden in Lissabon zien (zonder de heuvelachtige, geplaveide straten op en neer te hoeven lopen)? Dan is een hop-on-hop-off-bustour echt iets voor jou. De vier routes brengen je door de hele stad en de bus stopt bij talloze opmerkelijke bezienswaardigheden en attracties.

Afhankelijk van de route die je volgt, kun je verwachten dat je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon passeert, zoals de kathedraal van Lissabon, het Castelo de São Jorge, Mosteiro dos Jerónimos, het Pedro IV-plein (Rossio) en het Oceanarium van Lissabon. Je krijgt ook veel minder bekende (maar nog steeds even fascinerende) plekken te zien, zoals het Museu do Fado, het Museu Calouste Gulbenkian en het Museu Nacional do Azulejo (Nationaal Tegelmuseum). En natuurlijk staan de bezienswaardigheden van Belém ook op het menu: de toren van Belém, het Monument van de Ontdekkingen en het beroemde klooster.

Als bonus bieden de passen ook toegang tot het openbaar vervoer (Aerobus, tram, kabelbaan en de Santa Justa-lift), zodat je Lissabon nog steeds op een authentieke manier kunt verkennen.

Een hop-on-hop-off-bustour is een van de efficiëntste en leukste manieren om je te orïenteren in deze prachtige stad. Onderweg geniet je ook van een informatieve audiogids en vele mooie fotomomenten.

10 – De botanische tuinen

Estufa Fria, Lisbon

Plantenliefhebbers zullen de Estufa Fria in het Eduardo VII-park maar wat graag verkennen. Deze tuin bevindt zich op de plek waar vroeger basalt werd gewonnen. Hier vind je drie verschillende kassen met honderden verschillende plantensoorten uit alle hoeken van de planeet.

Laat je overweldigen door het enorme aanbod aan wereldwijde soorten azalea’s en camellia’s in de koude kas (Estufa Fria), cactussen en aloë in de zoete kas (Estufa Doce) en koffie- en mangoplanten in de tropische kas (Estufa Quente).

Kijk uit naar verborgen watervallen en prachtige sculpturen tussen de planten en groeiende klimplanten.

Ben je op zoek naar exotischere en subtropischere planten? Breng dan een bezoek aan de enorme Botanische Tuin van Lissabon. De botanische tuin werd opgericht in 1873 en biedt sindsdien een oase van rust voor liefhebbers van botanische planten. Je kunt hier even lekker ontspannen en genieten van de verschillende planten- en bloemsoorten.

Hoogtepunten zijn onder andere de vlinderkas en de torenhoge palmbomen! De Australische palmvarens zijn bijzonder interessant met dichte en verweven takken die zich aan de stam vormen.



11 – Cascais

Cascais day trip from Lisbon

Cascais, vaak beschouwd als de indrukwekkendste badplaats aan de kust van Lissabon, is een groot succes bij zowel de plaatselijke bevolking als toeristen. Hoewel Cascais een charmant (en nog steeds bloeiend) vissersstadje is, vind je er ook sierlijke herenhuizen, verrukkelijke restaurants, intrigerende musea en natuurlijk ongerepte stranden die veel surfers aantrekken. Als je een dag hebt om de stad te verkennen, zorg er dan voor dat je de volgende hoogtepunten bezoekt:

Begin in de oude stad bij de baai van Cascais, waar je de kleurrijke boten kunt bewonderen voordat je op weg gaat naar de 15e-eeuwse citadel van Cascais en de jachthaven. Slenter vanaf daar door de kronkelige straatjes met pastelkleurige gebouwen en charmante cafés en bekijk onderweg de slaperige gebouwen, verborgen steegjes en verrassende pleintjes. Stop zeker ook eens bij de kerk van St. Bartholomeus, die dateert uit de 13e eeuw, of de Fundação Dom Luis I (Stichting Dom Luis I), een toevluchtsoord voor hedendaagse kunst.

Als je toe bent aan een pauze, ga dan naar Praia da Duquesa, Praia da Rainha of de duinen van Cresmina voor een verfrissende duik in de Atlantische Oceaan (of om gewoon wat te zonnebaden). Sluit de dag af met een wandeling over de promenade (die begint bij de Farol de Santa Marta) voor een adembenemend en verreikend oceaanzicht.

Als je toch in de buurt bent (ongeveer 30 minuten ten westen van Lissabon), trek dan wat tijd uit om naar Cabo de Roca, het meest westelijke punt van Europa, te gaan voor nog indrukwekkender oceaanzicht. Ook de natuurlijke boog van Boca do Inferno en de nabijgelegen kliffen zijn zeker een bezoekje waard!

12 – Coasteering

coasteering in Lisbon

Ben je op bezoek in Lissabon en wil je het meeste uit je reis halen? Een van de populairste manieren om de regio te ontdekken is coasteering in het natuurpark Arrábida. Deze leuke excursies in groep bevatten meestal ziplinen, klimmen, abseilen en zelfs klifspringen. Kleed je avontuurlijk en sportief. Je zult nat worden en heel wat plezier beleven!

Zet je helm op en leer het harnas ten volle gebruiken. Voor je het weet ben je een echte pro!

Kijk terwijl je over de kliffen klautert uit naar wilde dieren zoals adelaars die over de kliffen cirkelen of aalscholvers en reigers die graag in en uit het water duiken op zoek naar vis.

Ontdek verborgen baaien die meestal ontoegankelijk zijn voor het publiek en neem een duik in het helderblauwe verfrissende water van de wilde stranden van Sesimbra. Werp een blik op zee, want de wateren voor de kust van Sesimbra worden bezocht door zowel gewone dolfijnen als tuimelaars!

13 – Boat parties

Lisbon boat party
Met dank aan Lisbon Boat Party

Mag het voor jou wat wilder, dan moet je zeker deelnemen aan een boat party. Deze activiteit wordt vaak in de zomer gehouden en is een van de leukste dingen om te doen in Lissabon.

Een boat party is zeker een hit voor feestgangers. Je geniet van ongelimiteerde drankjes, een ongeëvenaard uitzicht van vertrek tot aanmeren en een DJ die beste hits die door de luidsprekers laat schallen.

Je kunt kiezen uit een handvol verschillende opties, afhankelijk van je budget: ontmoet dorstige medereizigers tijdens een tour op een zeilboot, huur een privécatamaran voor jou en je beste vrienden (ideaal voor vrijgezellenfeesten in het weekend, verjaardagen of groepsuitjes) of ga helemaal los met een drankcruise aan boord van een luxe jacht.

Deze feestboten op de Taag vertrekken meestal vanaf de haven van Cais do Sodré en varen overdag en in de schemering. Als het je lukt om een kaartje te bemachtigen voor een boat party in het schemerdonker, dan staat je een onvergetelijke avond met een geweldige zonsondergang boven de zeven heuvels van Lissabon te wachten.

14 – Kathedraal van Lissabon

Lisbon Cathedral

De plek waarop de kathedraal van Lissabon zich bevindt, is altijd van groot belang geweest, zelfs voordat de bouw van de kathedraal in 1147 van start ging. Tijdens archeologische opgravingen ontdekte men namelijk een mix van Moorse overblijfselen, Romeinse ruïnes en de overblijfselen van een voormalige Visigotische kerk!

Heb je je ooit afgevraagd waarom de kathedraal in het Portugees de ‘Sé de Lisboa’ wordt genoemd? Sé is afgeleid van de term Sedes Episcopalis wat ‘Bisschopszetel’ betekent.

Het interieur van de kathedraal is eigenlijk vrij sober, maar er hangt een vredige sfeer en bezoekers kunnen het licht bewonderen dat door het grote roosvenster naar binnen valt. Als je door de kathedraal loopt, kijk dan uit naar de gotische graftombe van Lopo Fernandes Pacheco, een edelman en ridder die hielp bij de verdediging tegen de Moren.

Je vindt er ook de fontein waar de grote heilige Antonius van Padua werd gedoopt!

Vergeet niet een wandeling te maken door de rustige kloostergang.

15 – Cacilhas

Cacilhas day trip from Lisbon

Cacilhas ligt aan de andere kant van de Taag en is een onderschat maar levendig deel van Lissabon. Deze buurt kent heel wat kronkelige en charmante straatjes omgeven door heuvels, met tal van restaurants die klaar staan om indruk te maken (ga naar het restaurant Ponto Final als je op zoek bent naar een echt gedenkwaardige maaltijd). Cacilhas, evenals de wijk Almada ernaast, heeft alle charme van Lissabon zonder de drukte.

De beste manier om deze wijk te bereiken is door de veerboot te nemen vanaf Cais do Sodre. De overzet duurt slechts 15 minuten en kost maar een paar euro. Dit is niet alleen een gemakkelijke manier om vanaf Cais do Sobre naar Cacilhas te gaan, maar deze boottocht ook een van de mooiste in Lissabon, met uitzichten op de Ponte 25 de Abril (de 25 aprilbrug).

De veerboot vertrekt ongeveer elke 10 minuten en is de perfecte manier om het centrum te verlaten en een andere kant van Lissabon, die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen, te ontdekken.

Voorgestelde route: eenmaal aangekomen aan de zuidkant van de rivier, loop je naar De Christus Koning (Cristo-Rei). Dit kolossale monument torent meer dan 130 meter boven zeeniveau uit en is geïnspireerd op het standbeeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. Ga vanaf daar verder met het verkennen van de levendige straten van Cacilhas voordat je je batterijen weer oplaadt met een heerlijke lunch of diner bij Ponto Final of Atira-te ao Rio, een paar prachtige locaties om Lissabon te bewonderen vanaf de overkant van de Taag.



16 – Museu Calouste Gulbenkian

Calouste Gulbenkian Museum, Lisbon

Het Museu Calouste Gulbenkian, dat algemeen wordt beschouwd als een van Europa’s onbekende schatten, toont een grote verscheidenheid aan fascinerende kunstwerken en artefacten die dateren uit de oudheid tot aan de 20e eeuw. De gevarieerde collectie van het museum, verspreid over een complex van gebouwen en gelegen in een tuin met een oppervlakte van 7,5 hectare, is een feest voor de zintuigen.

Hoogtepunten zijn Egyptische, Griekse en Romeinse beeldhouwwerken; Byzantijnse kunst; middeleeuwse wandtapijten; barokke schilderijen; Aziatisch keramiek en islamitische kunst. Alles bij elkaar kun je meer dan 1000 kunstwerken bekijken (wat nog steeds maar een fractie is van de 6000+ werken in de privécollectie).

Met beroemde namen als Rubens, Rembrandt, Turner en Degas in de hoofdrol is er voor elke kunstliefhebber meer dan genoeg te bewonderen in deze attractie.

Het Gulbenkian, dat om de hoek ligt van het Eduardo VII-park verdient zeker een bezoekje. Of je nu een kunstliefhebber bent of gewoon de fijnere dingen in het leven waardeert, dit museum kan iedereen boeien. Als je het meeste uit je ervaring wilt halen, ga dan mee met een van de rondleidingen en let op de openluchtconcerten die er plaatsvinden.

Bezoek je Lissabon met een klein budget? Download dan de app van het Gulbenkian Museum, die een gratis audiogids bevat waarmee bezoekers deze iconische collectie zonder extra kosten grondig kunnen leren kennen.

Gesponsorde plaatsing

De magische tuin van Aladdin

De tuinen van het Paleis van Queluz zijn nu de thuisbasis van de magische tuin van Aladdin!

Maak je klaar voor Een Nieuw Begin en reis naar een nieuwe wereld d.m.v. een meeslepende ervaring met gigantische lichtsculpturen, videomapping, hologrammen, augmented reality en interactieve installaties. Aladdin en prinses Jasmine wachten op je!

17 – Mosteiro dos Jeronimos in Belém

Jeronimos Monastery in Belem

Het uitgestrekte Mosteiro dos Jeronimos (Hiëronymietenklooster), ligt op een steenworp afstand van de Taag en wordt beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon. Het staat terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Met zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur zou deze toeristische trekpleister hoog op je lijstje van bezienswaardigheden in Lissabon moeten staan. Het klooster dateert uit het begin van de jaren 1500 (en het duurde bijna een eeuw om het te voltooien) en werd gebouwd als dankbetuiging aan de heilige Hiëronymus (de naamgever) en als erkenning voor de maritieme successen van Portugal (en Vasco Da Gama) onder koning Manuel I.

Tegenwoordig herinnert het klooster aan het glorieuze tijdperk van de grote ontdekkingen, met een weelderige mix van laatgotische en manuelijnse stijlen in de vele kamers.

Hoewel een groot deel van het klooster open is voor het publiek, zijn bepaalde delen (zoals de slaapvertrekken van de monniken) verboden terrein. Er is echter nog genoeg te zien en te doen, zoals een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum, het ontdekken van de weelderige koninklijke graftombe van koning Manuel I en zijn vrouw Maria van Aragon, een wandeling door de vredige kloostergangen en het bewonderen van de 16e-eeuwse zeekaarten die de muren sieren.

Als je in de buurt van Belém bent, breng dan zeker even een bezoekje aan de Iglesia de Santa Maria de Belém ernaast en trakteer jezelf op een lekker gebakje bij Pasteis de Belém.

18 – Sintra

Sintra day trip from Lisbon

Maak je klaar om een levensecht sprookje te betreden. Ongeveer een uur buiten Lissabon ligt het stadje Sintra, een enorm magische en betoverende plek.

Nadat je het Palácio Nacional de Sintra in de heuvels hebt bewonderd, ga je met de bus 434 de berg op om te zien waar de magie echt begint.

Het onbetwiste hoogtepunt is het kleurrijke Palácio da Pena, een kasteel op een heuvel omringd door meer dan 200 hectare adembenemende flora die wacht om ontdekt te worden. Maar dat is nog maar het begin. Als je door de kleine straatjes van het stadje slentert, vol kleurrijke huizen, leuke cafés en charmante winkeltjes, voelt het alsof je in een sprookjeswereld terecht bent gekomen.

Quinta da Regaleira, Sintra Portugal

Sintra is gemakkelijk per trein te bereiken vanuit Lissabon, waardoor het de perfecte dagtrip is. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om alles te ontdekken wat deze bijzondere plek te bieden heeft, waaronder het Palácio Nacional de Sintra in de heuvels, Quinta da Regaleira (een weelderig landgoed met verborgen tunnels en grotten), het Morenkasteel (een voormalig fort bovenop een heuvel met een onovertroffen uitzicht), het drie torens tellende Paleis van Monserrate, het vredige, middeleeuwse Convento dos Capuchos dat langzaam wordt teruggegeven aan de natuur, en natuurlijk het Paleis van Pena zelf.

Vergeet niet rond te kijken in het prachtige Biester Paleis en Park, een 19e-eeuws herenhuis dat werd gebouwd voor een rijke Duitse koopman. Volgens sommigen doet het paleis denken aan een Zwitsers chalet met een mix van neogotische ramen en romantische torentjes. Wandel door het weelderige park en kijk uit naar de Pena-grot bedekt met kleurrijke tegels ontworpen door de beroemde Bordallo Pinheiro.

Met de Sintra Pass kun je genieten van gratis openbaar vervoer van en naar Lissabon en zijn toegangskaartjes voor het Palacio da Pena en het Morenkasteel inbegrepen. Een ander voordeel is de gratis audiogids, zodat je naar historische feiten en weetjes kunt luisteren als je langs de bezienswaardigheden loopt.

Hoewel je technisch gezien naar boven kunt wandelen of rijden, is de meest efficiënte methode de 434 bus. Als je maar kort in Lissabon verblijft en maar één dagtrip kunt maken, bezoek dan zeker Sintra.

Bekijk ook: Tickets voor het Palacio da Pena – Alles wat je moet weten!

19 – Speurtochten

scavenger game in Lisbon

Een stad al wandelend verkennen is banaal, niet waar? Waarom doe je er geen schepje bovenop door deel te nemen aan een snelle, competitieve en zeer interactieve speurtocht door de hele stad?

Met uitdagingen bij tal van historische monumenten die doen denken aan die van Peking Express en een selectie spellen in Sintra, Belém en het centrum van Lissabon, is er voor elk wat wils! Hoewel elk speurspel er anders uitziet, is het uitgangspunt vaak hetzelfde: jij en je team krijgen een lijst met uitdagingen om te voltooien (foto’s maken, triviavragen beantwoorden, fysieke taken uitvoeren, enz.).

Het is niet alleen een geweldige manier om de stad te zien, maar je krijgt ook wat beweging en waagt je buiten de gebaande paden, en misschien maak je onderweg wel nieuwe vrienden.

Deze avonturen worden geleid via een app op je smartphone en brengen je vaak naar onbekende juweeltjes in het historische Alfama en het levendige Bairro Alto, het kleurrijke Baixa-Chiado en het welvarende Principe Real. Deelnemers krijgen zo de kans om aan de drukte te ontsnappen, schatten te ontdekken die alleen de plaatselijke bewoners kennen en daarbij heel veel plezier te beleven.

20 – Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia

Museum of Art, Architecture and Technology, Lisbon

Dit boeiende culturele instituut, dat kortweg MAAT wordt genoemd, is een van de nieuwste en architectonisch indrukwekkendste musea van Lissabon. Het museum is gehuisvest in een gerenoveerde 19e-eeuwse elektriciteitscentrale aan de oever van de rivier de Taag en beslaat 3000 vierkante meter. Het heeft een verbluffende eigentijdse buitenkant die je onmogelijk kunt missen; binnen vind je een heleboel tijdelijke tentoonstellingen die je tot nadenken aanzetten.

MAAT is een must voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in kunst. In het verleden werden er bijvoorbeeld werken van Joana Vasconcelos (slechts een van de vele beroemde namen) tentoongesteld en het museum kent allerlei thema’s zoals architectuur, technologie, geluidskunst en mode.

Het is niet alleen een van de meest vooruitstrevende musea van Lissabon, maar ook een van de meest diverse. Dus als je een langer verblijf in de Portugese hoofdstad hebt voorzien, kijk dan op de website wat er allemaal te beleven valt tijdens je verblijf.

Er is niet alleen een ongelooflijke en diverse collectie nationale en internationale tentoonstellingen te bewonderen binnen de muren, maar er vinden ook vaak live DJ-evenementen plaats op het dak van het MAAT. Met de prachtige rivier de Taag op slechts enkele meters afstand en tal van lokale plekken om iets te drinken, is het een geweldige plek om te dansen als de zon ondergaat.

En omdat het op een steenworp afstand ligt van het Mosteiro dos Jeronimos, de Toren van Belém, het Berardo Collectie Museum en het Padrão dos Descobrimentos, kun je in dit deel van Lissabon gemakkelijk een hele dag besteden.



21 – Natuurpark Arrábida

Arrábida Natural Park day trip from Lisbon

Het weelderige Arrábida Natuurpark beslaat maar liefst 176 vierkante kilometer en zit boordevol prachtige natuur met tal van activiteiten die sensatiezoekers zullen aanspreken!

Kies bijvoorbeeld voor een speedboottocht. Tijdens deze ervaring ga je vol gas en laat de bestuurder je slingeren, draaien en drijven over de rivieren. Met wilde dieren als adelaars, flamingo’s en vogels in overvloed en een prachtig uitzicht op de kliffen is dit een activiteit die je niet wilt missen.

Wil je het wat rustiger aan doen, huur dan een kajak of stand-up paddleboard, snorkel in het ondiepe water of ga gewoon lekker chillen op de prachtige stranden van het park.

Bekijk de snorkeltrips in de buurt van Lissabon voor een excursie met gids die je meeneemt naar de beste plekken om zeeleven te spotten! Houd je ogen open voor kleurrijke vissen die langs de zeebodem zwemmen en fascinerende inktvissen en octopussen die zich tussen de rotsen verstoppen.

Wil je wat dieper in zee gaan? Er zijn ook mogelijkheden om te duiken in de buurt van Lissabon. Trek je duikuitrusting aan en daal af om de verborgen onderwatergeheimen te ontdekken, zoals elegante zeesterren, zeepaardjes en levendige zeegrasvelden!

Op zoek naar nog meer avontuur? Je kunt ook de ondergrondse gangen van het natuurpark Serra da Arrábida verkennen tijdens een speleologietocht in de buurt van Lissabon! Klim over ondergrondse watervallen en kruip door nauwe spelonken tijdens een onvergetelijke expeditie.

22 – Jetboattours

jet boat tours in Lisbon

Een tochtje met een jetboat is een spannende manier om de meest iconische bezienswaardigheden in Lissabon te zien. Je vaart langs het Mosteiro dos Jeronimos, de toren van Belém en de 25 aprilbrug. Laat de adrenaline stromen terwijl je snelheid maakt en voel de verfrissende bries door je haren waaien. Vergeet niet om je goed vast te houden!

Kijk omhoog naar het torenhoge standbeeld van de Christus Koning of vang een glimp op van het wereldberoemde monument van de Padrão dos Descobrimentos terwijl je voorbij raast!

Leer meer over het Moorse erfgoed van de stad, haar rol als belangrijke maritieme macht en haar fascinerende verleden. Vergeet niet een hoed, zonnebrandcrème en voldoende water mee te nemen voor deze excursie boordevol actie.

Je kunt ook een jetboottocht maken tijdens de zonsondergang om de felroze, oranje en rode lucht te bewonderen. Leg dit magische moment vast en geef je benen wat rust na een hele dag Lissabon al wandelend te hebben verkend.

23 – Dolfijnen spotten

dolphin watching in Lisbon

Met duizenden kilometers glinsterende kustlijn kun je voor de kust van Portugal vaak heel wat prachtige, actieve wilde dieren spotten, waaronder vriendelijke dolfijnen die het absolute hoogtepunt van je excursie zijn. Deze zeer intelligente wezens zijn al lang een bron van fascinatie voor mensen, en er is geen betere plek om ze van dichtbij te zien dan op een dolfijn-watching tour.

Mensen zijn al jarenlang erg gefascineerd door deze zeer intelligente wezens en er is geen betere plek om ze van dichtbij te zien dan met een boottocht om dolfijnen te spotten.

Deze boottochten vertrekken vanuit Lissabon en andere kustplaatsen zoals Albufeira, Cascais en Portimão en beloven een ontmoeting van dichtbij met een aantal van de meest majestueuze wezens uit de natuur.

En niet te vergeten, deze tochten zijn ook een uitstekende manier om de adembenemende kustlijn van Portugal te ontdekken, met zijn dramatische kliffen, verborgen baaien en zandstranden. Er zijn excursies van zowel een halve als een hele dag beschikbaar (vaak met lunch en versnaperingen aan boord, of wat tijd om te snorkelen), inclusief tochten op zee met luxe catamarans of snelle motorboten. Er is geen excuus om deze geweldige wezens niet in hun natuurlijke omgeving te zien!

Gesponsorde plaatsing

Live concert en diner elke zaterdag bij Avenew

Reserveer nu je plek voor een live muziekoptreden en all-inclusive diner in het ontspannen en verfijnde restaurant Avenew in het centrum van Lissabon. Je kunt hier genieten van live piano en een heerlijke maaltijd. De plekken zijn beperkt, dus reserveer snel een tafeltje!

24 – Óbidos

Obidos day trip from Lisbon

Óbidos, een klein maar ongelooflijk charmant middeleeuws stadje vol kleine witgekalkte huisjes en smalle geplaveide straatjes, is een niet te missen dagtocht vanuit Lissabon. Dit ommuurde stadje biedt een mix van geschiedenis, cultuur en tal van fotowaardige plekjes en is de perfecte bestemming om een middag door te brengen.

Neem bij aankomst zeker een foto voor de iconische kasteelpoorten die dateren uit de 8e eeuw en een van de populairste toeristische attracties van Portugal zijn. Ga daarna snuffelen in de vele winkeltjes die traditioneel Portugees handwerk, keramiek en natuurlijk de beroemde likeur van de stad, ginjinha, aanbieden.

De hoogtepunten van dit charmante stadje, zijn de Santa Mariakerk die teruggaat tot de 12e eeuw en het Museum van Óbidos, dat aan de hoofdstraat (Rua Direita) ligt. Het museum, dat over diverse en historische tentoonstellingen en rustige tuinen beschikt is zeker een bezoek waard. Met zijn status als UNESCO Literatuurstad, hoeft het niet te verbazen dat Óbidos over een collectie van meer dan een half miljoen boeken beschikt.

Hoewel het openbaar vervoer tussen Lissabon en Óbidos uitstekend is, kiezen reizigers die op zoek zijn naar een probleemloos en gemakkelijk dagje uit meestal voor excursies per bus of minibus.

25 – Feira da Ladra-markt

Feira da Ladra, Lisbon

Op zoek naar souvenirs uit Lissabon, of gewoon naar iets unieks? De Feira da Ladra, een brocantemarkt, is een van de beste plekken in Lissabon voor tweedehands goederen voor zowel de lokale bevolking als toeristen, om nog maar te zwijgen van het feit dat het een van de oudste markten van de stad is.

Deze enorme vlooienmarkt vindt elke dinsdag en zaterdag plaats op Campo de Santa Clara in de historische wijk Alfama en je vindt er honderden kraampjes vol antiek, vintage kleding, handgemaakte goederen, boeken, munten, azulejotegels en zo’n beetje alles wat je maar kunt bedenken. Je kunt er gemakkelijk een uur (of langer!) rondneuzen voordat je afdaalt naar het Museu do Fado of het Militair Museum van Lissabon (of naar het uitkijkterras Miradouro da Graça).

Een bezoek aan deze markt, die ook wel bekend staat als Mercado de Santa Calara, is een briljante manier om een authentiek inzicht te krijgen in de lokale gebruiken. En als je na al dat winkelen trek hebt gekregen, ga dan langs bij een van de vele foodtrucks voor een snelle hap.



26 – Luchtballonvaarten

hot air balloon flight in Lisbon

Een ballonvaart biedt een adembenemend uitzicht en is zowel spannend als heerlijk ontspannend. Als je opstijgt vanuit Coruche, een stad op ongeveer een uur rijden van Lissabon en bekend om zijn weelderige omgeving en historische monumenten, word je getrakteerd op een 360-graden uitzicht op het omringende platteland.

Terwijl je sereen door de lucht zweeft, geeft je deskundige gids commentaar op de regio, wijst hij of zij je op herkenningspunten en deelt hij of zij interessante feiten met je over de geschiedenis, geografie en cultuur van Portugal.

Deelnemers moeten misschien heel vroeg uit de veren voor een ballonvaart, maar krijgen hiervoor in ruil de unieke kans om het platteland te zien opwaken onder de zonsopgang.

Als klap op de vuurpijl wacht er bij de landing een glas bubbels.

27 – Regio van de Tempeliers

Templar Knights Region day trip from Lisbon

Een bezoek aan deze bezienswaardigheid is er een voor geschiedenisliefhebbers.

Als je de kans wilt krijgen om in de voetsporen te treden van vroegere ridders, dan zou een dagtocht naar de regio van de Tempeliers in Portugal, namelijk de stad Tomar, aan de oevers van de rivier de Nabão, bovenaan je lijstje van bezienswaardigheden in Lissabon moeten staan. Eenmaal aangekomen in Tomar, heb je keuze te over als het gaat om Tempeliers-gerelateerde attracties.

Als eerste op de agenda staat een stop bij het Convent van Christus, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit is een voormalig klooster dat ooit de thuisbasis was van de Orde van de Tempeliers. Hoewel delen van het klooster dateren uit de 12e eeuw, is veel van wat er vandaag de dag staat een bewijs van de manuelijnse bouwstijl die in het begin van de 15e eeuw populair was in Portugal.

Daarna breng je een bezoek aan het Castelo de Tomar (kasteel van Tomar), dat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit kasteel uit de 12e eeuw heeft gotische en renaissance-invloeden en laat zien hoe het leven er vroeger uitzag (als je rond het kasteel loopt, kun je nog steeds een aantal oude huizen zien). Het monument ligt bovenop een heuvel in het centrum van de stad en biedt bezoekers een prachtig uitzicht over Tomar en de glooiende omgeving.

Tip: omdat zowel het Convent van Christus als het Kasteel van Tomar binnen de regio van de Tempeliers vallen, kunnen reizigers geld besparen door te kiezen voor een combiticket dat toegang geeft tot beide. Mocht je op zoek zijn naar een unieke ervaring, kies dan voor boottocht voor een prachtig uniek uitzicht op de kastelen op de heuveltoppen.

28 – Paraglidingvluchten

paragliding in Lisbon

Een paraglidingvlucht boven de levendige kustlijn is een unieke mix van rustgevend en spannend en een van de beste activiteiten in Lissabon voor avonturiers. Als je nog nooit een paraglidingvlucht hebt gemaakt, hoef je je geen zorgen te maken. Je springt namelijk niet alleen, maar samen met een professionele tandeminstructeur die al het zware werk (sturen) voor zijn rekening neemt terwijl jij gewoon geniet van de vlucht en het ongelooflijke uitzicht.

Na wat instructies op de grond is het tijd om je om te kleden en naar de lanceerplaats te gaan. Eenmaal daar aangekomen, is het tijd om de sprong te wagen! Terwijl je door de lucht zweeft, kun je genieten van een panoramisch uitzicht op een aantal van de meest iconische bezienswaardigheden in Lissabon, zoals de 25 aprilbrug en het standbeeld van Cristo-Rei.

Als je het grootste deel van Lissabon al gezien hebt, kun je ook gaan paragliden in Sintra, Cascais of Pinhal Novo.

29 – Telecabine Lisboa

Telecabine Lisbon Cable Car

De kabelbaan was een van de grootste attracties van de Expo ’98 die in Lissabon werd gehouden. De rit duurt slechts 12 minuten, maar dat is genoeg tijd om een paar memorabele foto’s te maken en het prachtige uitzicht op de torre en ponte Vasco da Gama in je op te nemen. De Vasco de Gamabrug is een van de langste bruggen in Europa met een lengte van ongeveer 17,2 kilometer!

Terwijl je 30 meter boven de zeespiegel stijgt, kun je ook verschillende andere gebouwen zien, zoals het Oceanarium, het Portugal Paviljoen en de torens van Sint Gabriël en Sint Rafaël. Kijk toe hoe het zonlicht het glinsterende water van de Taag vangt en weerspiegelt!

Als je van plan bent om een middag in het Oceanarium door te brengen, is de kabelbaan de handigste (en mooiste) manier om er te komen! De sluitingstijden van de kabelbaan variëren per seizoen, maar de laatste gondel vertrekt meestal tussen 18.00 en 20.00 uur. De kabelbaan gaat dus niet de hele avond door.

30 – LX Factory

LX Factory rooftop, Lisbon

De LX Factory in de wijk Alcantara, op ongeveer 20 minuten van het centrum, is ongetwijfeld een van de hippere, stedelijkere en levendigere wijken van Lissabon en is een populaire plek onder de plaatselijke bevolking en bezoekers.

LX Factory is een voormalige textielfabriek uit het midden van de 18e eeuw die in het begin van de jaren 2000 nieuw leven werd ingeblazen. Het is nu de thuisbasis van een reeks creatieve bedrijven, van ontwerpstudio’s en reclamebureaus tot kunstgalerieën, platenlabels en onafhankelijke winkels. Met zijn moderne uitstraling vormt het een prachtige afwisseling op de historische straten van plaatsen als Alfama en Bairro Alto.

Er valt hier heel wat te beleven. Ga bijvoorbeeld zeker naar de boekwinkel Ler Devagar, waar 10.000 oude en 40.000 nieuwe boeken tot aan het plafond zijn opgestapeld, trek op zondag naar de vlooienmarkt of kijk wat er te doen is in de Village Underground. Dit is een kunst- en entertainmentruimte in gerenoveerde scheepscontainers, die technisch gezien geen deel uitmaakt van de LX Factory, maar slechts een minuutje verderop ligt.

Je vindt in deze wijk ook kleurrijke muurschilderingen in overvloed die je zeker zult willen vastleggen of waarbij je zult willen poseren. Voor de feestbeesten is er naast de lange lijst met winkel-, eet- en drinkgelegenheden ook een electrofestival in de zomermaanden.



31 – Berlengas

Berlenga islands day trip from Lisbon

De Berlengas zijn een van de best bewaarde geheimen van Portugal. Deze eilanden bevinden zich op slechts 45 minuten van het vasteland, maar toch voelt deze plek met zijn rotsachtige kliffen, geheime baaien en zandstranden als een volledig nieuwe wereld.

Een populaire plek om te duiken en snorkelen (het water is ongelofelijk transparant!), maar valt aan wal ook genoeg te beleven. Wandel over de wandelpaden van het eiland, ontspan op het strand of maak een wandeling naar het fotogenieke Fort van São João Baptista.

Als je kiest voor een begeleide excursie (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een watertaxi of de veerboot vanuit de haven van Peniche), vaar je niet alleen langs charmante zeegrotten en dreigende rotsformaties, maar krijg je ook de tijd om het Biosfeerreservaat, dat op de UNESCO-lijst staat, te verkennen en te snorkelen in het doorschijnende blauwe water. Met deskundige gidsen aan boord die vertellen over de geschiedenis en de geologie van de eilanden, zul je dit natuurwonder zeker meer gaan waarderen.

32 – Surflessen

surfing in Carcavelos Beach, Lisbon

Portugal en surfen gaan hand in hand. Een les op Carcavelos Beach altijd een goede optie, zowel voor beginners als gevorderden die hun beginselen willen bijspijkeren. Verborgen juweeltjes als Mafra Beach, Ericeira en Guincho zijn uitstekende plekken om te leren surfen.

Dankzij het gematigde water (het wordt er zelden te koud, zelfs niet in de winter), de zachte golven en de overvloed aan beginnersvriendelijke stranden (met name Cascais) is Lissabon de perfecte plek om je eerste golf te pakken. Als je de basistechnieken eenmaal onder de knie hebt, kun je verder naar het noorden en zuiden reizen om enkele van de meer uitdagende surfspots van Portugal te verkennen. Vooral de gigantische golven van Nazaré zijn episch en legendarisch.

Met zijn benijdenswaardige ligging aan de Atlantische Oceaan is het geen verrassing dat Lissabon over een aantal prachtige stranden beschikt. Als surfen niets voor jou is, kun je relaxen op het strand en kijken naar de surfers die hun ding doen.

Of probeer eens te kitesurfen voor een nog grotere uitdaging! Welke sport je ook kiest, laat achteraf je spieren tot rust komen tijdens een van de yogalessen aan Costa da Caparica.

33 – Zeiltochten bij zonsondergang

sailing tour in Lisbon

Dit is een activiteit voor de romantici onder ons. Er is geen betere plek om de zonsondergang te bewonderen dan vanop een ontspannen en romantisch jacht op de rivier de Taag. Met een glas wijn in de hand en de glorieuze zonsondergang die de excentrieke straten van Lissabon oranje en rood kleurt, is het een avond om nooit te vergeten.

Er worden heel wat zeiltochten bij zonsodergang aangeboden, met opties voor elk budget. Sommige zijn inclusief een stevige meergangenmaaltijd, terwijl je bij andere zelf je drankjes moet meenemen. Voor wie op zoek is naar een stevig feestje zijn er de populaire boat parties waar je kunt drinken, dansen en de hele nacht doorzeilen.

Ontsnap je liever aan de drukte? Als je bereid bent om een paar euro extra neer te tellen, zijn privézeiltochten bij zonsondergang ook een optie. Deze boottochten zorgen voor een unieke, intieme en memorabele avond.

Welke optie ook je voorkeur heeft, je vertrekt (meestal) vanaf de veerbootkade Terreiro do Paço en vaart in westelijke richting onder de 25 aprilbrug door naar het beroemde standbeeld van Cristo-Rei in Lissabon. Vanaf daar is het heerlijk zeilen terwijl je geniet van het uitzicht over de stad, de zeven heuvels, het Castelo de S. Jorge en de beroemde toren van Belém naast het Monument van de Ontdekkingen, en dat alles terwijl je geniet van een sprankelend drankje.

34 – Paramotorvluchten

paramotoring in Lisbon

Ga de lucht in met een paramotorvlucht in Pinhal Novo bij Lissabon. In tegenstelling tot een gewone paraglider maakt paramotoring gebruik van een ventilator die op de rug van de piloot is vastgebonden, waardoor de piloot meer controle heeft en minder afhankelijk is van de wind. Je piloot zorgt voor alles, zodat jij achterover kunt leunen en kunt genieten van het landschap en het briesje in je gezicht.

Omdat Pinhal Novo op slechts 35 minuten rijden van het centrum van Lissabon ligt, heb je vanuit de lucht een spectaculair uitzicht over het zuiden van de stad. Staar naar beneden naar de meanderende rivier de Taag en voel je als een vogel terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht vanuit de lucht!

Een paramotorvlucht kan 20 minuten of 1 uur duren, afhankelijk van hoe lang je in de lucht wilt blijven. Om deel te nemen aan deze activiteit moet je ouder zijn dan 8 jaar.

35 – Miradouros

view from miradouro in Lisbon

Deze charmante stad beschikt over heel wat steile straatjes (een van de bijnamen is immers ‘de Stad van de Zeven Heuvels’) en biedt daardoor heel wat geweldige uitkijkpunten, of zoals de lokale bevolking ze noemt, miradouros.

Als je niet goed weet waar te beginnen, ga dan naar Miradouro da Senhora do Monte, Miradouro da Graca, Miradouro de Santa Luzia of Miradouro de São Pedro de Alcântara. Elk van deze uitkijkpunten heeft zijn eigen unieke charme, maar ze bieden allemaal een adembenemend uitzicht op het stadslandschap eronder. Neem je camera mee (en misschien een picknicklunch) om in alle rust van het landschap te genieten.

Deze zijn allemaal gratis te bezoeken, maar het beste uitzicht van allemaal heb je vanaf de heuveltop van het Castelo de São Jorge. De kleine toegangsprijs is zeker de moeite waard.

Ben je op zoek naar een ander uitzicht, trek dan naar het Eduardo VII-Park.



36 – Nazaré

Nazare day trip from Lisbon

Nazare is wereldberoemd vanwege de meest angstaanjagende en enorme golven. Met adembenemend grote golven die een hoogte van 30 meter bereiken, is het geen wonder dat deze plek een mekka is voor surfers.

Alleen de dapperste surfers durven deze golven te trotseren. Hoewel de meeste reizigers niet in de buurt durven te komen, zijn er genoeg plekken waar je het werk van moeder natuur kunt bewonderen. Het beste uitkijkpunt is Sítio da Nazaré, vlak naast de pittoreske vuurtoren (Fort van São Miguel Arcanjo).

Tip: als je bezoek goed uitkomt, probeer dan een van de surfwedstrijden bij te wonen die hier elk jaar worden gehouden.

Nadat je de grote golven hebt gezien, mag je Nazaré niet verlaten zonder de overheerlijke plaatselijke vis te hebben geproefd. Nazaré heeft een diepgewortelde viscultuur, dus smul van een bord gegrilde sardientjes, versgevangen zeebaars of de caldeirada (visstoofpot) in een van de plaatselijke restaurants.

37 – Paardrijtochten

horse riding in Lisbon

Ben je op zoek naar een unieke en bijzondere activiteit in Lissabon? Overweeg dan een paardrijtocht! Deze tochten brengen je over wandelpaden naar zachte zandstranden en er is zelfs een heerlijke lunch inbegrepen om de batterijen weer op te laden.

Je kunt kiezen uit een heleboel verschillende opties, zoals een tocht langs stranden als Ericeira, Guincho en Cascais, of draven over het witte zand van Melides. Er is altijd wel een mogelijkheid om een nieuw deel van de regio te ontdekken.

Hoewel een paardrijtocht langs de kust altijd een schot in de roos is, worden er ook tochten door andere landschappen aangeboden. Zo kun je draven door de regio Alentejo of het natuurreservaat Comporta.

38 – Helikoptervluchten

helicopter tour in Lisbon

De levendige straten van Lissabon te voet, met de tram of met de auto verkennen geeft je de mogelijkheid om de zeldzame kosmopolitische cultuur, de ouderwetse charme en de bruisende energie van de stad te bewonderen.

Een helikoptervlucht over de stad, de diverse wijken, glooiende heuvels, oude vestingwerken en de bruisende Taag is echter een heel andere ervaring.

Zweven boven de rode pannendaken en kronkelige straatjes van Lissabon is een onvergetelijke belevenis, die je het beste kunt doen in een groep of met z’n tweeën. Vliegen langs een aantal van de meest iconische bezienswaardigheden in Lissabon, zoals de 25 aprilbrug, het historische Mosteiro dos Jerónimos, het dreigende kasteel van Sao Jorge en natuurlijk de Toren van Belém, is een onvergetelijke manier om de Portugese hoofdstad te zien. Bovendien is het een leerzame ervaring, want je gids geeft onderweg informatief commentaar en een paar lokale aanbevelingen.

Er is voor elk wat wils want er worden zowel kortere als langere vluchten aangeboden. Je kunt niet alleen een helikoptervlucht maken over Lissabon, maar ook boven de Costa do Sol en de glooiende heuvels van Sintra.

Gesponsorde plaatsing

Diner met live muziek

Til je avond naar een hoger niveau met een dinershow bij Avenew. Geniet samen met je geliefden van een serenade gebracht door een live pianist, terwijl je smult van verrukkelijke gerechten en een overheerlijk dessert. Er zijn elke donderdag optredens, dus er zijn heel wat mogelijkheden om deel te nemen aan dit verfijnde uitje.

39 – Mafra

Mafra day trip from Lisbon

Heb je zin in iets anders en wil je de drukke hoofdstad even ontvluchten? Trek dan naar Mafra. Dit is een klein stadje op slechts een uur afstand dat niet alleen een langzamere levensstijl, maar ook heel wat leuke activiteiten en attracties biedt.

Hoewel er in dit West-Portugese stadje van alles te doen is, kun je niet om het het Paleis van Mafra heen. Dit is een van de grootste en meest extravagante paleizen van Europa met een 90 meter lange bibliotheek en heel wat fascinerende kunstwerken en een boeiende architectuur.

De bouw van dit barokke meesterwerk nam letterlijk tientallen jaren in beslag en werd uiteindelijk voltooid in 1755. Het paleis zelf is absoluut enorm, beslaat iets minder dan 40.000 vierkante meter en bevat meer dan 1200 kamers (om nog maar te zwijgen van 156 trappen en 4700 deuren en ramen). Het is een van de grootste koninklijke paleizen ooit gebouwd in Europa.

Naast de enorme omvang van het gebouw en de 22 meter lange gevel, moet je zowel binnen als buiten zeker de ingewikkelde details bewonderen. Denk aan de imposante dubbele trappen, prachtige wandtapijten en tegelvloeren. En vergeet niet omhoog te kijken; de plafondfresco’s zijn prachtig gedetailleerd.

Deze excursie van een halve dag is een van de indrukwekkendste en meest zorgeloze activiteiten die je vanuit Lissabon kunt ondernemen. Bovendien wordt deze ervaring aangeboden met hotel pick-up en drop-off in Lissabon.

40 – Jardim Zoológico de Lisboa

Lisbon Zoo

De Jardim Zoológico de Lisboa (dierentuin van Lissabon) is een perfecte activiteit voor gezinnen en voor iedereen die van dieren houdt. Het is een populaire bestemming onder internationale reizigers.

Sinds de opening in 1884 is de dierentuin uitgegroeid tot een collectie van meer dan 2000 dieren, waaronder meer dan 350 verschillende soorten in alle vormen, maten en kleuren, uit alle hoeken van de wereld.

Je ziet er van alles, van inheemse Portugese diersoorten zoals Iberische lynxen, otters en adelaars tot exotischere dieren zoals kangoeroes, tijgers, gorilla’s en olifanten. Je krijgt in deze geweldige dierentuin de kans om je favoriete dieren van dichtbij te bekijken, kunt gesprekken voeren met verzorgers en ontmoetingen en voedermomenten bijwonen.

Je kunt hier gemakkelijk een hele dag doorbrengen en er zijn ook kinderspeeltuinen, restaurants en cafés ter plaatse.

De dierentuin van Lissabon is gemakkelijk te bereiken vanaf de meeste plekken in de stad en staat ook bekend om zijn onderzoek, natuurbehoud en reddingsprogramma’s voor bedreigde diersoorten. Je kunt er dus zeker van zijn dat je bezoek zowel leerzaam als leuk zal zijn. Een bezoek aan de Jardim Zoológico de Lisboa is een van de meest gezinsvriendelijke activiteiten in Lissabon en je weet dat de opbrengsten van je ticket naar een goed doel gaan.



41 – Buggytours

buggy tour in Sintra
Met dank aan Extremo Ambiente

Dankzij de fotowaardige landschappen, glorieuze paleizen, spectaculaire wandelmogelijkheden door weelderige bossen en zijn rijke geschiedenis is Sintra een onmisbare bestemming voor een dagtrip vanuit Lissabon.

Je kunt ervoor kiezen om deze regio, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, met bus 434 te verkennen. Maar wat is daar speciaal aan?

Wie op zoek is naar iets avontuurlijkers, kiest voor een buggytour! Onder begeleiding van een lokale gids raas je over onverharde paden en grindwegen met Sintra als eindbestemming. Onderweg passeer je langs topattracties, zoals het Palacio da Pena, het Morenkasteel en het Nationaal Paleis van Sintra.

Hoewel de paleizen en monumenten synoniem zijn aan Sintra, is de regio van het natuurpark Sintra-Cascais eigenlijk enorm, met bijna 30.000 hectare beschermd bos en platteland. Een buggytour geeft je de kans om heel wat andere delen van deze regio te verkennen. Mocht je ooit al eerder in Sintra zijn geweest, dan krijg je met deze tour nog veel meer te zien. Wat is daar niet leuk aan?

42 – Escape rooms

escape room in Lisbon

Zet je detectivehoed op! Beschouw jij jezelf als een moderne Hercule Poirot? Klaar om je puzzelvaardigheden op de proef te stellen? Dan is een escape room een perfecte activiteit voor jou.

Trommel je vrienden, wederhelft of je kamergenoten uit het hostel op en stel je gevatheid, intellect en probleemoplossende vaardigheden op de proef in een van de vele thematische escape rooms in Lissabon.

Kies uit de klassieke who-dun-it-moordmysteries, gevangenisuitbraken en bankovervallen, of ga voor iets aparters zoals Hacker Invasion, een Modern Geheim Genootschap, de Codex van de Tempeliers of avonturen in James Bond- en Indiana Jones-stijl.

Hoewel elke locatie (Game Over Escape Rooms, Escape2Win, Safarka Escape Room en Escape Hunt Lisbon, om er een paar te noemen) verschillende en unieke ervaringen biedt, hebben ze allemaal één ding gemeen: als je eenmaal in die kamer bent opgesloten, is het aan jou en je team om de aanwijzingen op te lossen en binnen de tijdslimiet van 60 minuten te ontsnappen!

Vergeet niet om verkleed als Sherlock Holmes op de foto te gaan voordat je vertrekt!

Gesponsorde plaatsing

Geniet van de beste cabaret-dinershow van Lissabon

Til het diner op vrijdagavond naar een hoger niveau met een cabaretshow in Avenew. Kijk toe hoe burleske artiesten zingen en dansen tijdens je heerlijke maaltijd. Deze ervaring is alleen geschikt voor personen ouder dan 18 en zal je zintuigen prikkelen!

43 – Kooklessen

cooking class in Lisbon

De Portugese keuken staat bol van de iconische gerechten gemaakt met verse, lokale ingrediënten.

Alle lekkernijen uit Lissabon proeven is één ding, maar ze zelf leren maken is nog iets anders! Zoals elke fijnproever weet, is de gastronomie de beste manier om een cultuur te begrijpen. En wat is een betere manier om het eten van een land te leren kennen dan de meest iconische gerechten te bereiden in een authentieke kookles?

Fijnproevers leren, onder leiding van een Portugese chef-kok, minstens drie verschillende gerechten bereiden. De bekendste is de Pastel de Nata. Hoewel elke activiteit een iets ander menu biedt, afhankelijk van het seizoen en de chef-kok, mag je er zeker van zijn dat je aan het eind van de les kunt smullen van je harde werk!

Je krijgt niet alleen de kans om de heerlijke maaltijden (alles van Bacalhau tot Bifana) aan het eind van de les te proeven, maar het is ook een geweldige manier om medereizigers te ontmoeten.

44 – Wijntours

wine tour from Lisbon

Lissabon heeft zeker geen tekort aan geweldige bars, maar voor de beste wijnervaring moet je naar de bron: de wijngaarden zelf. Op iets meer dan een uur rijden van Lissabon ligt de wijnstreek Alentejo (de grootste van het land) met meer dan 260 verschillende wijnmakerijen.

Alentejo produceert enkele van de beste rode wijnen van het land en beschikt over wijngaarden die honderden jaren oud zijn. Hoewel Alentejo misschien niet zo beroemd is als de Dourovallei, wint het snel aan bekendheid in de internationale wijnwereld.

Andere wijncentra in de buurt van Lissabon zijn Setubal of het natuurpark Arrabida (de eerste staat bekend om zijn Moscatel-wijnen, terwijl de laatste een combinatie is van heerlijke rode wijnen en een schitterend landschap), of maak een tocht door de pittoreske wijnstreek Extremadura.

Ga daarna zeker langs bij een van de vele wijnbars in Lissabon om aantekeningen (en wijnen) te vergelijken met medereizigers! Wijnproeverijen, met keuzes voor elke reisstijl, kunnen ook worden gecombineerd met een culinaire rondleiding, tapasproeverij of fietstocht.

Een populaire keuze onder wijnliefhebbers is een van de kaasproeverijen in Lissabon. Leer meer over welke kazen goed samengaan met de verschillende wijnstijlen. Van pittige en kruimelige harde kazen en geitenkaas gemengd met bieslook tot de zachte en romige Serra da Estrela, Portugese kazen prikkelen de zintuigen!

45 – Santa Justa-lift

Santa Justa Lift, Lisbon

De Santa Justa-lift, een stukje industrieel ogende techniek dat opvalt in een historische stad, is een van de uniekste, en meest Instagram-waardige, bezienswaardigheden in Lissabon.

Deze ‘verticale tram’, die je kunt vinden tussen de metrohaltes Baixa-Chiado en Rossio, werd gebouwd in 1902 en biedt een prachtig uitzicht over de stad vanaf de uitkijkplatforms. De altijd populaire Santa Justa-lift verbindt niet alleen de lager gelegen straten van Baixa met de hoger gelegen straten van Largo do Carmo (zeven verdiepingen hoger), maar biedt ook een van de meest onbelemmerde uitzichten over Lissabon.

Als je toch in de buurt bent, ga dan zeker ook even kijken bij het Carmoklooster, een prachtig bewaard gebleven 14e-eeuws klooster dat gedeeltelijk werd verwoest tijdens de aardbeving van 1755. Kijk wat er te beleven valt op het levendige centrale plein Estátua do Rei Dom Pedro IV – een hotspot voor straatmuzikanten en straatartiesten.

Tip: Ga net voor zonsondergang de lift op voor de beste fotomomenten.



46 – Praca do Comercio

Praca do Comercio, Lisbon

Het Praca do Comercio is het belangrijkste plein van de stad en is een schilderachtig, populair, historisch en gigantisch plein. Dit is een van de beste bezienswaardigheden in Lissabon en een bezoek aan Praca do Comercio moet zonder twijfel op het programma staan. Het plein biedt een prachtig uitzicht op de rivier en beschikt over een rijke geschiedenis en verschillende architectonische hoogtepunten. Dit de perfecte plek om een selfie (of groepsfoto) te nemen om je tijd in Lissabon vast te leggen.

Nadat je de twee belangrijkste bezienswaardigheden hebt bekeken (de Arco da Rua Augusta en het bronzen ruiterstandbeeld van Jozef I van Portugal), kun je genieten van een drankje op een van de terrassen en het uitzicht op de Taag in je opnemen.

Als je meer wilt weten over het verleden van het plein, zijn er tal van rondleidingen beschikbaar (zowel te voet als per segway). Of probeer een van de culinaire tours door de stad voor een uniekere ervaring. Deze beginnen meestal op het plein aan de haven, waar je kunt genieten van een glas Portugese wijn of een vers gemaakte pastel de nata.

47 – Fietstochten

bike tours in Lisbon

Wie Lissabon voor het eerste bezoekt kan overweldigd zijn door het enorme aantal wijken en de steile hellingen en heuvels. Kies je voor een rondleiding per elektrische fiets, dan kom je door de verschillende wijken zoals Baixa, Chiado, Alfama, Castelo en Graça.

Voor wie op zoek is naar een fietstocht van een hele dag zijn er excursies van Lissabon naar Sintra en Cascais. Beklim de Sintraberg voor uitzichten op bijzondere paleizen en herenhuizen, fiets langs de wijngaarden van Colares en zie de druiven langzaam rijpen in de zon voordat je geniet van de adembenemende panorama’s van de Atlantische Oceaan en de ruige kustlijn. Stop voor een hapje en rust even uit in het prachtige kustplaatsje Azoia.

Is het te heet om overdag te fietsen? Boek dan de fiestocht by night om de magische kant van Lissabon in het donker te zien. Bewonder de fonkelende lichtjes vanaf het uitkijkpunt van São Pedro de Alcântara en verken de wijken Barrio Alto en Bica terwijl de lokale bevolking geniet van een drankje op de terrasjes.

48 – Amfibiebus

amphibious sightseeing tour in Lisbon

Waarom kiezen tussen een rondleiding door de stad en een boottocht? Een ritje in een amfibiebus is een unieke manier om Lissabon te verkennen en laat het beste van twee werelden zien.

Vanop de Taag krijg je de heuvelachtige wijken van Lissabon te zien terwijl je onderweg wordt vermaakt met een komisch, informatief verhaal. Op de voorgrond schittert de rivier met de weerspiegeling van de pastelkleurige gebouwen van de stad en in de verte zie je het torenhoge standbeeld van Cristo-Rei, de 25 aprilbrug en nog veel meer.

Zodra je aan land gaat, neemt je voertuig je mee op een rondleiding door een aantal van de meest gewaardeerde wijken van Lissabon; van de historische wijk Belém (thuisbasis van het Mosteiro dos Jeronimos en de Toren van Belém) tot het moderne Parque das Nacoes (een voormalig Expo-terrein dat nu een van de populairste wijken van Lissabon is om te winkelen, dineren en uitgaan) en de altijd bruisende wijk Bairro Alto.

Deze tochten zijn heel betaalbaar (meestal tussen de € 15 en € 30, afhankelijk van de route van je voorkeur) en worden dagelijks georganiseerd. Ze zijn ideaal voor bezoekers die Lissabon voor het eerst bezoeken en een indruk willen krijgen van alles wat Lissabon te bieden heeft.

49 – Tours in een elektrische auto

self-guided electric car tour in Lisbon

Voor iedereen die de charme van Lissabon wil ontdekken tijdens een rondleiding zonder gidsen of medereizigers, is het huren van een elektrische auto een geweldige keuze.

Deze tour stelt een aanbevolen route voor en bevat haltes bij plaatsen als de Kathedraal van Lissabon en de Miradouro da Graça en Alfama. Houd je van spontaniteit, dan is er natuurlijk de optie om je instinct te volgen en op eigen houtje op ontdekkingstocht te gaan.

Lissabon staat bekend om zijn heuvels, wat betekent dat wandelen door de stad behoorlijk inspannend kan zijn. Kies je voor deze tour in een elektrische auto, dan hoef je daar niet eens over na te denken. Bovendien is het milieuvriendelijk en emissievrij, en is het een geweldige optie voor reizigers die hun steentje willen bijdragen aan een beter milieu.

De prijzen variëren afhankelijk van het bedrijf dat je kiest, maar je kunt ongeveer € 30-40 verwachten voor een halve dag huur (wat genoeg tijd is om de meeste hoogtepunten van de stad te verkennen).

50 – Museu Nacional do Azulejo

Museu Nacional do Azulejo, Lisbon

Het Museu Nacional do Azulejo is gehuisvest in het 500 jaar oude klooster van Madre de Deus en is een van de bijzonderste musea van Europa. Dit museum richt zich specifiek op handgeschilderde tegels. Dit is een motief dat je overal in Lissabon terugvindt, zoals bijvoorbeeld in de versieringen van treinstations, oude huizen in de wijk Alfama en zelfs de trottoirs van de stad.

Azulejo is een vorm van Portugese decoratieve kunst die dateert uit de 15e eeuw, toen Moorse invloeden voor het eerst opdoken in Portugal. De collectie van het museum omvat tegels uit elk tijdperk sinds het ontstaan van deze kunstvorm (en omvat zowel Portugese als buitenlandse tegels en zowel religieuze als wereldlijke werken), waardoor het de perfecte plek is om meer te leren over de evolutie van deze unieke kunstvorm.

Als je er toch bent, bekijk dan zeker de interactieve rondleiding door de Azulejos-workshop en leer hoe ambachtslieden deze prachtige tegelmozaïekstukken maken.



51 – Quake – Lisbon Earthquake Museum

Quake Lisbon Earthquake Museum
Met dank aan Quake – Lisbon Earthquake Museum

Op de ochtend van Allerheiligen in het jaar 1755 schudde een zware aardbeving met een geschatte kracht van 8,5 tot 9,0 op de schaal van Richter de straten van Lissabon door elkaar en veranderde de geschiedenis van de stad voorgoed. Lees meer over de catastrofale impact, de tsunamigolf die volgde en de daaropvolgende branden die de infrastructuur van de stad in de as legden.

Stap in de bevingssimulator die de trillingen van deze aardbeving nabootst en leer belangrijke historische informatie over het geleidelijke herstel en de wederopbouw van de stad.

Luister naar verhalen over de beroemde eerste minister Markies de Pombal die opdracht gaf om snel tijdelijke onderkomens te bouwen voor de overlevenden van de aardbeving. Ontdek hoe hij later bouwtechnieken met gewapend metselwerk promootte in een poging om preventieve toekomstige methoden toe te passen.

De wijk Baixa in Lissabon rond het grote Handelsplein werd volledig herbouwd met behulp van een rastersysteem. Dit systeem leverde stedelijk gebied op met een betere circulatie dan de dicht op elkaar gepakte woningen van vroegere tijden.

52 – Evora

Evora day trip from Lisbon

Met meer dan 2000 jaar geschiedenis (vandaar de bijnaam ‘De Museumstad’) is Evora altijd een hit bij toeristen. Deze stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en ongeveer 90 minuten met de auto of trein ten oosten van de hoofdstad ligt, heeft een prachtig middeleeuws historisch centrum, een Romeinse tempel en een indrukwekkende kathedraal.

Maar wat Evora echt beroemd maakt, is de overvloed aan goed bewaarde botten en schedels – meer dan 5000 zelfs! De macabere collectie is te vinden in de Beenderenkapel, een kleine kerk gebouwd van, je raadt het al, beenderen. De kapel werd in de 16e eeuw gebouwd door franciscanen om bezoekers te waarschuwen voor hun eigen sterfelijkheid.

Een bezoek aan Evora zou niet compleet zijn zonder de prachtige architectuur van de stad te bewonderen, en er zijn genoeg fotowaardige gebouwen om uit te kiezen. Het 14e-eeuwse paleis in Manuelijnse stijl van de hertogen van Cadaval is een must-see, net als het 16e-eeuwse aquaduct en de gotische kathedraal van Evora.

Evora is een van de oudste en charmantste steden van het land en loopt over van de opmerkelijke bezienswaardigheden. Het hoogtepunt van de stad is het Giraldo-plein, de ideale plek om koffie te drinken en mensen te kijken.

53 – Tuktuktours

tuk tuk tours in Lisbon

Rijd door de verschillende historische wijken, van de winkelstraten van de Chiado en de brede boulevards van de Barrio baixa tot de smalle steegjes van de Alfama. Een rondleiding per tuktuk is een geweldige manier om alle belangrijke bezienswaardigheden in Lissabon te zien in het gezelschap van een kleine groep!

Stop bij de beste uitkijkpunten om foto’s te maken en de benen te strekken voordat je verder gaat en de bezienswaardigheden van een andere wijk bekijkt. Vanuit de tuktuk kun je zien hoe de historische trams voorbij rijden, de lokale bevolking naar de markt gaat en boten voorbij varen op de Taag.

Bezoek je Lissabon tijdens de zinderende zomermaanden, dan zul je blij zijn om te horen dat je onder het dak van een tuktuk beschermd bent tegen de zon.

De meeste tuktuks zijn elektrisch, wat betekent dat het een erg milieuvriendelijke manier is om je te verplaatsen en de essentie van de stad vast te leggen!

54 – Panteão Nacional

National Pantheon, Lisbon

Het Panteão Nacional (Nationaal Pantheon), een prachtige en unieke 17e-eeuwse kerk die de graven van enkele van de meest historische beroemdheden van Portugal huisvest, staat regelmatig op de lijst van bezienswaardigheden in Lissabon.

Naast de indrukwekkende, eeuwenoude architectuur, die wordt benadrukt door een prachtige centrale koepel, heeft het Pantheon ook een van de beste miradouros (uitzichtpunten) van Lissabon.

Klim naar de top voor een adembenemend panorama dat niet alleen het kasteel omvat, maar ook een groot deel van het centrum van Lissabon, met uitzicht op zowel de stad als de Taag.

En als je op het juiste moment komt, kun je genieten van een koorconcert in de prachtige grote zaal van het Pantheon. Kijk van tevoren in de agenda om te zien wat er tijdens je verblijf te doen is.

Je vindt het Pantheon (ook bekend als de kerk van Santa Engrácia) in de charmante wijk Alfama, waar je ook de kathedraal van Lissabon en het kasteel van Sao Jorge kunt bezoeken – twee bezienswaardigheden in Lissabon die op je bucketlist moeten staan.

55 – Carmoklooster

Carmo Convent, Lisbon

Het Carmoklooster bevindt zich om de hoek van de Santa Justa-lift. Deze onderschatte attractie in Lissabon heeft een lange geschiedenis en is vandaag de dag een sfeervolle ruïne, waarvan alleen de grote bogen nog over zijn.

Het Carmoklooster werd in de 14e eeuw gesticht en was een van de grootste en invloedrijkste kloosters van Portugal. Een groot deel ervan werd echter vernield tijdens de verwoestende aardbeving van 1755, waardoor alleen de bogen zijn achtergebleven. Toch blijft het skelet van het Carmoklooster een baken van de geschiedenis en veerkracht van Lissabon en doet het tegenwoordig dienst als museumruimte. Stap binnen en je vindt een keur aan archeologische schatten, waaronder de Sarcofaag van de Muzen, graftombes van koning Ferdinand I (gotische stijl) en koningin Maria Anna van Oostenrijk (barokke stijl), en mummies uit Egypte en Zuid-Amerika.

Voor een snel overzicht van de zes eeuwen geschiedenis van het gebouw moet je zeker een stoel pakken en de inzichtelijke 15 minuten durende film bijwonen.

Bezoek je de stad in de zomer? De ruïnes dienen vaak als theatraal decor voor openluchtconcerten.



56 – Zandstranden van Sesimbra

Sesimbra tours from Lisbon

Sesimbra is een prachtige kustplaats, net ten zuiden van Lissabon en vlakbij het weelderige beboste gebied van het natuurpark Arrábida. Bewonder het prachtige Moorse kasteel uit de 9e eeuw dat op een heuvel staat en uitkijkt over de stad beneden. Het kasteel is opengesteld voor bezoekers, dus tijdens een dagtocht kun je langs de kanteelmuren lopen en de centrale donjon ontdekken.

Veel van de dagtochten naar Sesimbra zijn inclusief wijnproeverijen van enkele van de lokale Setubal-wijnen en een uitstapje verder langs de kust om het voorgebergte van Cabo Espichel te bekijken. De steile kalkstenen rotswanden leveren een aantal dramatische en sfeervolle foto’s op en je kunt er ook een pittoreske vuurtoren verwachten.

Veel bezoekers die naar Sesimbra komen, maken een kajaktocht. Er vertrekken excursies met een gids vanuit de haven. Peddel langs de ongelooflijke kliffen en gluur in verborgen zeegrotten!

57 – Nationaal Museum voor Oude Kunst

National Museum of Ancient Art, Lisbon

Kunstliefhebbers opgelet: op een steenworp afstand van de oevers van de Taag ligt het Nationaal Museum voor Oude Kunst.

Dit museum beschikt over een gevarieerde collectie schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, gouden en zilveren sieraden, decoratieve kunst, prenten en Portugese meubels vanaf de middeleeuwen (ruwweg vanaf de 12e eeuw) tot halverwege de 19e eeuw.

Met tienduizenden stukken in de permanente collectie, plus roterende seizoensgebonden tentoonstellingen die een breed scala aan onderwerpen en thema’s behandelen, is er voor elk wat wils.

Het Nationaal Museum voor Oude Kunst is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke culturele geschiedenis van Lissabon en Portugal, en bij uitbreiding, Europa. Je vindt er werken zoals het altaarstuk van Jeroen Bosch, 17e-eeuwse Vlaamse wandtapijten, indrukwekkende, generaties overspannende schilderijen van o.a. Gonclaves, Bosch, Lucas Cranach en Rafaël, en een indrukwekkende Portugees-Japanse tentoonstelling.

Als je klaar bent met rondkijken in de zalen, maak dan een wandeling door de prachtige tuin of ga naar het restaurant ter plekke voor een eersteklas maaltijd met uitzicht op de Taag.

58 – Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge, Lisbon

Hoog boven Alfama, op de hoogste heuvel van de stad en te zien vanaf bijna elke plek in de stad, vind je een van de bekendste bezienswaardigheden in Lissabon: het Castelo de S. Jorge. Dit kasteel domineert de skyline van de stad en is een absolute must-see.

Het kasteel, dat werd gebouwd tijdens de Moorse bezetting van Portugal in de 11e eeuw, heeft in de loop der eeuwen verschillende facelifts ondergaan. Vandaag de dag is het een goed bewaard voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur.

Binnen de kasteelmuren vind je een kleine kapel, een interpretatiecentrum, een café en, natuurlijk, prachtige panorama’s over Lissabon. De muren, torens en geschiedenis van het kasteel (dat meerdere functies heeft gehad als koninklijk paleis, militaire kazerne, het Torre do Tombo Nationaal Archief en een museum) zijn uitzonderlijk en het uitzicht is gewoonweg adembenemend.

Zorg ervoor dat je wandelschoenen draagt, er staan je veel trappen en heuvels te wachten!

59 – Segwaytours

segway tours in Lisbon

Wil je alle belangrijke bezienswaardigheden in Lissabon bekijken en de fascinerende wijk Belém leren kennen? Als je geen zin hebt om de dienstregeling van de trams en bussen uit te pluizen, kies dan voor de eenvoudigste en leukste manier om de stad te verkennen: per segway. Met een segwaytour kun je langs de Taag cruisen richting de majestueuze toren en het klooster van Belém. Luister naar de leuke verhalen van de gids die de geschiedenis van de monumenten tot leven brengt en geniet aan het eind van de segwaytour van een welverdiende pastel de nata!

Er zijn ook andere segwaytours, bijvoorbeeld de middeleeuwse tour door Alfama en Mouraria, waarbij je met je segway door de steile smalle steegjes omhoog kunt suizen. Rits langs de kathedraal van Lissabon die dateert uit de 12e eeuw of bekijk het indrukwekkende barokke Nationale Pantheon.

Er is zelfs een segwaytour beschikbaar die een aantal proeverijen combineert. Neem een aantal pauzes bij lokale tavernes en bakkerijen om te genieten van heerlijke Portugese straatgerechten.

60 – Wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento

Pavilhão do Conhecimento Science Museum, Lisbon

Het Pavilhão do Conhecimento is een uitstekende middagactiviteit op dagen dat het te warm of te koud is om de straten van Lissabon te verkennen.

Dit wetenschapsmuseum biedt een groot aantal meeslepende en interactieve displays die zowel kinderen als volwassenen veel vermaak en leerplezier beloven. De tentoonstellingen zijn verspreid over meerdere verdiepingen en zijn ontworpen om zowel te onderwijzen als te vermaken. Ze hebben thema’s als ruimte, het menselijk lichaam en geluid en licht.

Hoewel het hele museum overloopt van fascinerende inzichten in de wereld om ons heen, beschikt het museum over een paar heel bijzondere dingen om te doen, zoals een auto met vierkante wielen besturen, een klittenbandpak aantrekken en op een kleverig oppervlak springen, een tornado observeren, de klimmuur trotseren en met een robot werken! De knikker- en krabbelmachines zijn een groot succes bij jongeren, net als de tentoonstelling Elektrische schakelingen.

Het Pavilhão do Conhecimento in Lissabon is elke dag geopend, behalve op maandag. Het is een van de grootste wetenschapsmusea van Europa en een must voor iedereen die met kinderen reist. Dankzij de locatie naast het Oceanarium en de kabelbaan Telecabine Lisboa kun je gemakkelijk een hele dag besteden aan het verkennen van dit oostelijke kustgedeelte van de stad.



61 – Tours in een Volkswagen Kever

VW Beetle tour in Lisbon

Er zijn maar weinig manieren om Lissabon te verkennen die authentieker aanvoelen dan een rondrit in een vintage Volkswagen Kever. De stad straalt nu eenmaal ouderwetse charme uit en elk gebied (behalve dan misschien LX Factory) voelt aan als een stap terug in de tijd.

Deze iconische auto’s zijn in hun oude glorie hersteld en trekken altijd de aandacht als ze door de sfeervolle straten rijden. Je wordt tijdens deze ervaring vergezeld door een vriendelijke chauffeur die ook dienst doet als stadsgids. Een rondrit in een VW Kever is een geweldige manier om de beste bezienswaardigheden in Lissabon in stijl te zien en alles te leren over wat er voor je ligt.

Of je nu van plan bent om in de stad te blijven en de beroemde wijken Alfama en Belém te ontdekken, of op het punt staat om een dagtocht te maken naar het zonovergoten Cascais of het beruchte Sintra (thuisbasis van het Paleis van Pena en het Sintra Nationaal Paleis), er is waarschijnlijk geen betere manier om dat te doen dan vanuit het comfort van een Volkswagen Kever.

Deze tochten (die zowel in het Engels als Portugees beschikbaar zijn) vertrekken vanaf centrale locaties zoals Praça do Comércio en kunnen tot 6 uur duren, waarbij alle belangrijke bezienswaardigheden in Lissabon aan bod komen.

62 -Diners bij een inwoner thuis

dinner in a local home in Lisbon
Met dank aan eatwith

Trakteer jezelf op een smakelijk Portugees diner met verse producten van de boerderij en spoel het weg met lokale wijnen. Zie hoe de authentieke Portugese bevolking een huisgemaakt diner bereidt in een warme en intieme omgeving! De ervaring kan op maat gemaakt worden voor jouw groep, afhankelijk van de grootte met een maximum van 20 gasten.

Of geniet van een driegangendiner in het hart van Lissabon voor maximaal 10 gasten. Laat je verwennen met prachtig gepresenteerde Portugese gerechten met de beste biologische ingrediënten!

Stel je gastheer vragen over de geheimen van de Portugese keuken en de typische lokale gebruiken. Dineren in een echt Portugees huis maakt de gastronomische ervaring nog persoonlijker en specialer omdat je echt deel uitmaakt van de lokale manier van leven.

63 – Fatima

Fatima day trip from Lisbon

De religieus belangrijke stad Fatima ligt een paar uur rijden ten noorden van Lissabon (142 km om precies te zijn) en is een populaire dagtrip vanuit de hoofdstad, vooral voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis. Deze stad heeft een eeuwenoud verleden, met als hoogtepunt de verschijning van de Maagd Maria voor drie kinderen in mei 1917. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat dit kleine stadje een bedevaartsoord is geworden voor katholieken van over de hele wereld.

Ongeacht je religieuze voorkeur (of het gebrek daaraan), er is genoeg te zien en te doen in Fatima. Van een bezoek aan het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Fatima, een van de grootste Mariaheiligdommen ter wereld, tot het verkennen van de charmante straatjes van de oude binnenstad (waar om elke hoek leuke winkeltjes en cafés opduiken), of zelfs een ritje van 25 minuten naar het nabijgelegen, door UNESCO beschermde, 12e-eeuwse Tomar.

En niet te vergeten, Fatima is ook de thuisbasis van het beste eten van Portugal. Van traditionele Portugese gerechten zoals bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw) en cozido à Portuguesa (een stevige stoofpot gemaakt met een verscheidenheid aan vlees en groenten) tot zoete gebakjes zoals queijadas de nata (grote eiertaartjes), er is voor elk wat wils.

Tip: Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding en een probleemloze optie kies je een tour waarbij je ook stopt bij het middeleeuwse dorp Óbidos en de gigantische branding van Nazaré.

64 – Bierproeverijen

beer tastings in Lisbon

Naast fantastische wijnen produceert Portugal ook een aantal uitstekende ambachtelijke bieren van topkwaliteit. Proef de verschillende brouwstijlen tijdens een klassieke proeverij in een brouwerij. Stel vragen aan de meesterbrouwer die je zal helpen de complexiteit van de smaken te doorgronden en suggesties zal doen voor bijpassende bieren.

Op zoek naar iets leuks en ongewoons? Kies voor een bierfietstocht door Lissabon en volg het pad langs de prachtige rivier de Taag. Trap mee om de grote fietsbar in beweging te houden terwijl je nipt van verfrissende pinten bier. Geniet van de kameraadschap tijdens de rit terwijl je langs iconische bezienswaardigheden in Lissabon komt zoals het Elektriciteitsmuseum, het Monument van de Ontdekkingen en de epische 25 aprilbrug en nog veel meer!

Sommige bierfietstochten bieden sangria aan voor wie niet van bier houdt. Gemiddeld passen er 10 passagiers op de fietsen, waardoor het de perfecte activiteit is voor verjaardagsfeestjes of vrijgezellenfeesten! Blijf drinken terwijl je calorieën verbrandt!

65 – Cabo da Roca

Cabo da Roca day trip from Lisbon

Of je een dagtocht naar Cabo da Roca nu combineert met Cascais (een hotspot voor surflessen), Sintra (met zijn kleurrijke kastelen), of alleen op verkenning gaat, het blijft een van de beste dingen om te doen in de omgeving van Lissabon. Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland, is een spectaculaire plek die de één uur durende reis vanuit het stadscentrum meer dan waard is.

Cabo da Roca betekent ‘Rotskaap’ en de naam past uitstekend bij deze plek. Torenhoge kliffen, dramatische landtongen en wilde blauwe Atlantische golven maken dit echt een adembenemende plek. Als je eenmaal bent aangekomen en een paar foto’s hebt gemaakt, begrijp je al snel waarom dit stukje natuur “de rand van de wereld” wordt genoemd. Neem je wandelschoenen mee om wat tijd door te brengen op het kustpad, geniet van het prachtige uitzicht vanaf de vuurtoren en smul van een lunch of koffie in een van de uitnodigende cafés in de nabijgelegen straten.

Cabo da Roca biedt een ongeëvenaard panoramisch uitzicht en is een geweldige plek om de zonsondergang te bewonderen.

66 – Estoril Casino

Estoril Casino

Estoril Casino, verscholen tussen Lissabon en Cascais, heeft misschien niet dezelfde neonlichten of luxe suites als de casino’s in Las Vegas, maar het is wel de inspiratiebron voor James Bond’s Casino Royale en een van de vijf grootste casino’s in heel Europa! Estoril werd oorspronkelijk gebouwd om te wedijveren met de grootsheid van het beruchte Monte Carlo casino in Monaco en is dan ook versierd met alle toeters en bellen die je zou verwachten: denk aan kroonluchters, marmeren trappen en veel glamour.

Estoril biedt niet alleen alle klassieke spellen zoals poker, blackjack, roulette en baccarat, maar ook meer dan 700 gokautomaten waarmee je je geluk kunt beproeven. Het casino kent een dresscode die netjes maar niet te formeel is en je kunt hier al snel een hele avond doorbrengen, genietend van de glamoureuze omgeving, heerlijke cocktails en het live entertainment.

Is gokken niet echt je ding? Estoril Casino is nog steeds een bezoek waard vanwege de prachtige tuinen. Dit casino bevindt zich in een pittoreske hoek van Portugal en niet te ver van het zonovergoten strand Praia do Tamariz (evenals de stranden van Poça en Azarujinha). Je kunt het veel slechter treffen dan een dagtocht die Estoril en Cascais combineert.



67 – Museu do Oriente

Museu do Oriente, Lisbon
Met dank aan Museu do Oriente

Het Museu do Oriente,een kleine maar hoogwaardige verzameling van voornamelijk Aziatische kunstwerken, keramiek, porseleinen constructies en historische artefacten, is een heerlijke plek om een uurtje of twee door te brengen. Gehuisvest in een voormalig pakhuis, met een collectie die onder andere Japanse, Chinese, Indiase en Vietnamese culturen omvat, is dit een van de beste plekken in Lissabon om een voorproefje te krijgen van enkele van de meest iconische kunstvormen van Azië en tegelijkertijd de relatie tussen Portugal en zijn oosterburen te begrijpen.

Hoewel de gevarieerde collectie tegemoet komt aan alle interesses, vormt de eerste verdieping het hoogtepunt van je bezoek aan dit museum. Deze verdieping is gewijd aan de Portugese aanwezigheid in Azië, waar tot nadenken stemmende foto’s, kaarten, kunstwerken en documenten worden getoond die de rijke koloniale geschiedenis van Portugal vertellen.

Met gratis toegang op vrijdagavond (van 18.00 tot 22.00 uur) is dit ook een van de voordeligste musea in Lissabon. Dankzij de locatie aan de waterkant van Alcântara vlakbij LX Factory is er geen tekort aan dingen om te doen, te zien of te eten in de buurt. Wij kunnen de heerlijke zeevruchten bij het nabijgelegen Five Oceans zeker aanraden.

68 – Paleis van Queluz

Royal Queluz Palace, Lisbon

Het prachtige paleis van Queluz is slechts een korte treinreis van Lissabon verwijderd. Bewonder de fantastiche rococo-architectuur die een mengeling is van barokke en neoklassieke stijlen. Het interieur van het paleis is enorm met ruime galerijen vol spiegels en sierlijke kroonluchters.

Loop door de uitbundige balzaal, de weelderige Troonzaal en de kamer waar de ambassadeurs vroeger samenkwamen. Stel je voor hoe de Portugese royalty hun zomers doorbrachten en leer fascinerende feiten over de personen die in dit paleis woonden, zoals de waanzinnige koningin Maria I of koningin Carlota Joaquina die extravagante en excentrieke feestjes organiseerde.

Wandel door de wondermooie tuinen die zijn ontworpen door de Fransman Jean Baptiste Robillon en let op de trapsgewijze watervalgrot (een van de eerste kunstmatige fonteinen in heel Portugal) en het prachtige betegelde kanaal. Ga bij de magnifieke fontein van Neptunus staan voor een paar foto’s voordat je de tuinen doorkruist om de stallen en meren te bezoeken.

69 – 3D Fun Art Museum

3D Fun Art Museum, Lisbon
Met dank aan 3D Fun Art Museum

Kom oog in oog te staan met 40 verschillende magische scenario’s waarin je een rol kunt spelen. Maak hilarische interactieve foto’s van jezelf als een van de Degas-ballerina’s of verander in Rose en Jack op een dramatische ijsberg. Van dinosaurussen tot nabootsingen van iconische Bijbelse scènes, je weet nooit welke adembenemende achtergronden er nog komen.

Het museum is leuk voor zowel volwassenen als kinderen en zal de hele familie gegarandeerd laten bulderen van het lachen!

Het museum ligt op korte loopafstand van het Museu Calouste Gulbenkian aan de Avenida Miguel Bombarda, dus als je na een ochtend snuffelen in de kunstcollecties zin hebt in iets luchtigs, is het 3D Fun Art Museum een geweldige plek om je te vermaken.

70 – Rooftop bars

best rooftops in Lisbon

Nip aan verfrissende mojito’s of een gin tonic en luister naar de ontspannende beats van de DJ’s in de Lisboa Sky bar by SEEN op de 9e verdieping van Tivoli Avenida Liberdade. De inrichting is super glamoureus en modern met een stijlvolle art deco twist. We houden vooral van de prachtige boom die uit de bar omhoog groeit! Geniet van het prachtige uitzicht op het kasteel van St. Jorge, de Taag en het Arrábida-gebergte in de verte.

Of leun achterover op de comfortabele witte banken van de Silk Club op de 6e verdieping van een historisch gebouw in de wijk Chiado. Geniet van een glas wijn met uitzicht op de skyline van Lissabon en als je trek hebt, reserveer dan een tafel in het restaurant dat een scala aan trendy Japanse gerechten serveert. Na middernacht verandert het etablissement in een levendige club met populaire dj’s die de menigte animeren.

Als je op zoek bent naar een rooftop om te genieten van een brunch, ga dan naar Mama Shelter Lisboa. Je kunt je tegoed doen aan zelfgemaakte hamburgers of heerlijke pizza terwijl je geniet van het uitzicht op de 25 aprilbrug en het Christusbeeld! De inrichting is tropisch met kussens met levendige patronen en er is zelfs een babyroze tafelvoetbal.



71 – Hard Rock Café Lissabon

Hard Rock Cafe Lisbon

Je kunt nooit verkeerd gaan met een bezoek aan Hard Rock Café, en de franchise in Lissabon is geen uitzondering. Dit Rock N Roll-restaurant aan de Av. da Liberdade in het hart van het centrum biedt een verzameling heerlijke maaltijden (van klassieke Amerikaanse pubgerechten tot een paar maaltijden met een lokale twist) en is een topplek om naartoe te gaan als je zin hebt in een stevige maaltijd.

Het echte hoogtepunt is echter de indrukwekkende verzameling memorabilia die door het hele restaurant hangt. Van foto’s van legendes als Jimi Hendrix en Elvis Presley tot talloze souvenirs, instrumenten en meer, het is een waar heiligdom voor alles wat met rock te maken heeft. Bovendien geniet je van sterke drankjes en live entertainment. Het belooft een leuke avond te worden!

Als je te veel Pasteis de Nata hebt gegeten en zin hebt in iets anders, dan is dit de plek om naartoe te gaan.

72 – Fado-voorstelling met diner

Fado dinner show in Lisbon

Fadomuziek is een vorm van live zang die vaak plaatsvindt in pubs, cafés en restaurants en is de ware hartslag van de stad.

Het 200 jaar oude genre is zo diep geworteld in de plaatselijke cultuur dat het in 2011 werd erkend door UNESCO en op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed werd gezet.

Fado is een unieke stijl die losjes kan worden omschreven als een sombere en klassieke kruising tussen blues en Portugese folk en de muziek is vaak melancholisch en altijd diep ontroerend.

Hoewel het zeker mogelijk is om toevallig een Fado-show bij te wonen in een van de cafés en bars in de stad, moet je voor een echte authentieke en gedenkwaardige ervaring tickets boeken voor een fado-voorstelling met diner.

Reserveer bijvoorbeeld een tafeltje bij Fado in Chiado, dat nachtelijke optredens biedt in een intieme setting met een paar zangers en een paar gitaristen, terwijl gasten zich tegoed doen aan een heerlijke Portugese meergangenmaaltijd (inclusief wijn, uiteraard).

Andere gerenommeerde adresjes zijn onder andere: Fado ao Carmo, Tasca do Chico, A Severa, Fama d’Alfama en Parreirinha de Alfama – die allemaal een authentiek stukje van de muzikale cultuur van Lissabon bieden.

Wil je meer leren over dit unieke muziekgenre? Bezoek dan het Fadomuseum aan de voet van de wijk Alfama of ga mee met een culturele wandeltocht.

73 – De historische wijk Alfama

Alfama district, Lisbon

Een bezoek aan Lissabon zou niet compleet zijn zonder een wandeling door de meest historische wijk van de stad, Alfama. Met zijn steile, smalle straatjes en kleurrijke gebouwen die tegen de heuvel aanleunen, is het geen wonder dat dit een van de populairste bezienswaardigheden in Lissabon is. De kers op de taart is het 11e-eeuwse kasteel São Jorge dat zeker op jouw to do-lijstje moet staan.

Als een baken van geschiedenis, cultuur en traditie ligt er om elke hoek wel iets. Waar je ook kijkt, er wachten heerlijke verrassingen, of het nu oma’s zijn die Ginjinha verkopen, muurschilderingen op straat die hele gebouwen bedekken of pittoreske steegjes die naar verborgen pleintjes leiden.

Als je van de gebaande paden af wilt, hoef je alleen maar je neus (of oren) te volgen: de geur van versgebakken broodjes komt uit deuropeningen, fadomuziek klinkt uit open ramen op de trottoirs en levendige gesprekken nodigen je uit in de plaatselijke tavernes. De beste manier om de stad te verkennen is ongetwijfeld te voet, maar als je benen moe beginnen te worden (of als je de drukte wilt vermijden), kies dan voor een ontspannen ritje in een van de iconische gele trams van Lissabon.

Alfama heeft veel meer te bieden dan enkel maar mooie gebouwen, de wijk is doordrenkt van tradities en er zijn talloze verhalen te vertellen. Om alles te weten te komen over de voorbije decennia (en een paar lokale aanbevelingen te krijgen), raden we aan om deel te nemen aan een stadswandeling of een free walking tour om het meeste uit deze must-see plek te halen.

74 – Casa Independente

Casa Independente, Lisbon

Bezoek eens het Casa Independente dat over een levendige en met planten gevulde patio beschikt. De bar ligt in de historische wijk Mouraria en trekt een trendy publiek dat komt voor de smakelijke cocktails, de eigenzinnig ingerichte kamers en de bohemienachtige decoratie. De plek komt tot leven op vrijdag- en zaterdagavond met dj’s die boven de boel op stelten zetten.

Probeer ook eens de elegante cocktailbar op de eerste verdieping van het hotel Le Consulat in het hart van de Chiado. Kijk uit over het Luis de Camöes-plein om mensen te kijken of aanschouw, terwijl je nipt van een cocktail, hoe de klassieke tram 28 langzaam voorbij komt. Op vrijdag zorgt de livemuziek voor een levendige sfeer.

Ga naar de kelderbar Foxtrot, een van de oudste bars van Lissabon met een gezellige open haard in de winter. Speel een potje snooker of geniet van een gekruide margherita gevolgd door hun legendarische gerookte negroni. Neem plaats aan de traditionele gepolijste houten bar en geniet van de sfeervolle lage verlichting en art nouveau lampenkappen.

Wijnliefhebbers moeten naar de bar BytheWine gaan om het gewelfde kelderachtige plafond te bewonderen dat bedekt is met groene glazen wijnflessen! Als je trek hebt, serveren ze ook tapas zoals vleeswaren, kaasplankjes of steak sandwiches.

75 – Time Out Market

Time Out Market, Lisbon

Foodies opgelet! De nieuwste culinaire hotspot van Lissabon, de Time Out Market, is zonder twijfel een van de beste plekken in Lissabon als je op zoek bent naar een smakelijke maaltijd. Dit foodcourt is gevestigd in een enorme voormalige marktplaats en is overgenomen door een aantal van de beste chef-koks, bakkers en barmannen van de stad. Je mag er dus zeker van zijn dat er je iets lekkers te wachten staat.

Er bevinden zich meer dan 40 verschillende kraampjes in dit foodcourt, dat zeker ook over genoeg zitplaatsen beschikt. Je kunt hier al snel een hele dag doorbrengen, terwijl je van het ene kraampje naar het andere slentert en proeft van al het lekkers dat wordt aangeboden.

Ook wel bekend als de Mercado da Ribeira, dankzij de ligging aan de kust, is de markt zelf ook een hele bezienswaardigheid. Onlangs gerenoveerd en met veel bijval geopend in 2014, is het nu een van de populairste toeristische attracties van het land en zeker topbestemming in Lissabon voor fijnproevers – vooral gezien de toplocatie in de buurt van andere bezienswaardigheden zoals Pink Street en de Elevador da Bica.

Met alles van kabeljauw tot kroketten en Pasteis de Nata is er voor elk wat wils. Maar wees gewaarschuwd: het kan er behoorlijk druk zijn, dus kom vroeg of wees bereid om even in de rij te staan (vooral in het weekend).



76 – Kroegentochten

pub crawl in Lisbon

Klaar voor een onvergetelijk avondje uit? De steile, geplaveide straten van Bairro Alto zijn bezaaid met allerlei soorten bars, clubs en pubs en zijn de plek bij uitstek voor wilde nachten, grote feesten en sterke drank.

Mocht je alleen op reis zijn of graag nieuwe vrienden willen maken, schrijf je dan in voor een officiële pub crawl. Onder leiding van vriendelijke en deskundige gidsen zijn deze kroegentochten een ideale manier om alle beste plekken op één avond te bezoeken, terwijl je onderweg ook nog wat leert over de barscene van Lissabon. Als je deelneemt aan een officiële kroegentocht sla je meestal ook de rijen over en krijg je onderweg een paar gratis drankjes aangeboden.

Hoewel elke avond een beetje anders is, beginnen de kroegentochten meestal in de buurt van Bairro Alto voordat ze afdalen naar Pink Street in Cais do Sodré (beroemd om het bruisende nachtleven en als de bakermat van de elektronische muziek in Lissabon), om vervolgens door te gaan naar Docas voor een avondje dansen.

Waar overnachten in Lissabon?

Wat je budget ook mag zijn, bij ons zit je goed! Of je nu weinig geld hebt en op zoek bent naar sociale hostels of wilt verblijven in een vijfsterrenhotel.

Lissabon heeft een groot aanbod aan accommodaties voor alle voorkeuren. Voor degenen met een klein budget zijn er genoeg sociale hostels in het centrum die veel waar voor hun geld bieden. Wie zich wil laten verwennen kan kiezen uit luxe hotels met uitstekende faciliteiten en prachtige kamers, zoals de Pousada de Lisboa, het Four Seasons Ritz of het Altis Belém Hotel & Spa (om er maar een paar te noemen).

Als je midden in de actie wilt verblijven, zijn alle hotels aan de Av. da Liberdade (zoals het vijfsterrenhotel Valverde Hotel – Relais & Chateaux) geweldige opties. Voor wie in een wat rustiger gebied wil verblijven, is het InterContinental Lisbon dat naast het Eduardo VII-park ligt, een goede keuze. Mocht je eerder op zoek zijn naar een meer authentieke ervaring in Lissabon, dan kun je het beste verblijven in een van de schilderachtige, kleurrijke wijken zoals Alfama of Chiado.

Hoe bereik je Lissabon?

De meeste buitenlandse bezoekers zullen aankomen op de internationale luchthaven van Lissabon, ook wel bekend als Aeroporto Humberto Delgado. Om tijd en gedoe bij aankomst te besparen, kun je het beste van tevoren een luchthaventransfer naar Lissabon boeken. De luchthaventransfers zijn een betrouwbare manier om snel bij de voordeur van je hotel te worden afgezet.

Als je maar kort in Lissabon bent vanwege een aansluitende vlucht, bekijk dan de overstaptours in Lissabon inclusief vervoer van en naar het vliegveld, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de kostbare uren die je hebt om het betoverende hart van Lissabon te ontdekken.

Als je met een cruiseboot in Lissabon aankomt, bekijk dan de verschillende excursies aan wal in Lissabon. Misschien heb je zin in een tuktuktour van een halve dag, een privérondleiding met gids door het stadscentrum gevolgd door Sintra of een dagtocht naar Sesimbra en Arrábida om wijn te proeven.

Bezoek je Lissabon met een budget?

Leer meer over de legendes en fascinerende historische weetjes over Lissabon zonder je vakantiebudget te overschrijden door deel te nemen aan een van de free walking tours in Lissabon. Kies het gebied van Lissabon waar je je op wilt richten, bijvoorbeeld de Alfama, Belém of misschien de Barrio Alto en laat je gids je leiden door onverwachte achterafstraatjes om verborgen juweeltjes en bijzondere architectuur te ontdekken.

Als je van plan bent om veel van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon te bezoeken, is het waarschijnlijk de moeite waard om te investeren in de Lisbon Card. Deze kaart geeft je gratis toegang tot het openbaar vervoer en tot 39 musea, monumenten en bezienswaardigheden!

Wat is je volgende bestemming?

Zet een bezoek aan Londen op je planning. De Britse hoofdstad loopt over van de leuke activiteiten, van het bezoeken van grote kunstgalerieën tot het ontdekken van de geheimen van de oude wereld in het British Museum en het bekijken van topmusicals op West End. Geniet van een stevig Brits ontbijt met een uitstekende kop koffie voordat je op pad gaat om de duistere geschiedenis van de Tower of London te ontdekken of foto’s te maken van de Big Ben.

Ook in Parijs is er van alles te doen! Drink een pastis op het terras van Café de Flore, wandel door de prachtige Jardin du Luxembourg of geniet van cabaret in de wereldberoemde Moulin Rouge.

Overweeg ook een trip naar de Italiaanse hoofdstad om enkele van de geweldige bezienswaardigheden in Rome te aanschouwen. Bekijk bijvoorbeeld de prachtige beeldhouwwerken van Bernini in de Galleria Borghese of bewonder de griezelige skeletten de Catacomben van de Kapucijnen.

In tegenstelling tot andere Europese landen heeft Portugal maar één buurland. Als je even zin hebt in iets anders, maar niet te ver wilt reizen, breng dan een bezoekje aan buurland Spanje. Voel de passie van een authentieke flamencoshow, bewonder het kleurrijke tegelwerk op het grandioze Plaza de España of bewonder de Moorse invloeden in de indrukwekkende Alcazar, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit zijn slechts enkele van de leukste dingen om te doen in Sevilla.

Zorg ervoor dat je wat tijd overhoudt voor de al even onvergetelijke stad Granada. Wat je zeker niet mag missen in Granada is een wandeling door de idyllische tuinen van het Alhambra of een bezoek aan de traditionele grotwoningmusea in de wijk Sacromonte. Er zijn heel wat geweldige bezienswaardigheden in Granada die je niet links mag laten liggen.

Als je in Zuid-Spanje bent, zou het zonde zijn om de prachtige en levendige kuststad Malaga te missen. Er zijn namelijk heel wat leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Malaga die je niet mag missen! Ontdek de schilderijen van Picasso, bezichtig de kathedraal van Malaga in renaissancestijl of geniet van het uitzicht op zee langs de waterkant van Muelle Uno.

Barcelona en Madrid liggen beide op korte vliegafstand, maar beide steden bieden volop mogelijkheden. In Barcelona kun je oog in oog staan met de unieke, verbluffende architectonische ontwerpen van de wereldberoemde Gaudí, zoals het Casa Batlló of La Pedrera, of dwalen door de smalle en schaduwrijke straatjes van de historische Gotische wijk. Voor leuke dingen om te doen in Madrid kun je rondpeddelen op een roeibootje in het Retiro Park of ontdekken waar de Spaanse koningen vroeger verbleven in de luxueuze en weelderige galerijen van het Koninklijk Paleis.

Als je echter liever in Portugal blijft, zijn er genoeg andere leuke steden en dorpen om te verkennen. Porto, dat in het noorden van het land ligt en beroemd is om zijn portwijn, is een voor de hand liggende keuze.

Voor degenen die op zoek zijn naar een bestemming aan zee zijn er genoeg dingen te doen in Albufeira, zoals luieren op het gouden zand van het Oura-strand, over het water glijden met wat paddleboarding of optimaal genieten van het bruisende nachtleven aan de waterkant en de historische oude stad.

Veel bezoekers die in de Algarve aankomen vliegen op het vliegveld van Faro, maar het is de moeite waard om in de buurt te blijven en de vele activiteiten in Faro te ontdekken. Maak een fietstocht door de geplaveide straten van de oude stad en stop bij de kathedraal, het elegante Lethes-theater, de neoklassieke stadspoort en de aantrekkelijke promenade langs de jachthaven.

Liefhebbers van surfen moeten zeker een paar dagen uittrekken om te genieten van de golven rond Lagos. Een boottochtje naar de spectaculaire grotten van Benagil, de grillige rotsformaties van de Ponta da Piedade bewonderen of een leuke kajakexcursie maken behoren tot de leukste dingen om te doen in Lagos.

Als je zin hebt in een eilandvakantie, kun je op de Azoren tot rust komen in de natuurlijke warmwaterbronnen, een geweldige walvistocht maken of rondwandelen op de Sao Miguel Tea Plantations, een van de oudste theeplantages van Europa.

Als je op zoek bent naar activiteiten op Madeira, trek dan je wandelschoenen aan voor een spannende wandeling op de Pico do Arieiro voor adembenemende panorama’s of duik in de opvallende grotten van São Vicente, gevormd door vulkanische activiteit. Nip aan de zoete Madeira-wijn tijdens een rondleiding door de koele historische kelders of dompel jezelf onder in de natuur en ontdek het prehistorische subtropische laurierbos van Laurisilva dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Tot slot

Er zijn zoveel leuke activiteiten in Lissabon, van een jetboattour maken op de majestueuze rivier de Taag tot slenteren door de smalle en steile steegjes van het historische Alfama, vol fascinerende en levendige straatkunst en prachtige tegelmozaïek.

Verwen jezelf met warme en romige pasteis de nata, nip van een paar heerlijke wijnen uit de nabijgelegen wijngaarden van Setubal en smul van versgevangen gegrilde sardientjes of zachte zeebrasem rechtstreeks uit de Atlantische Oceaan.

Geniet van de prachtige Manuelijnse architectuur en de sierlijke graftombe van de legendarische ontdekkingsreiziger Vasco da Gama in het Mosteiro dos Jerónimos of maak een dagtocht naar het magische sprookjesland Sintra om kleurrijke paleizen, romantische ondergrondse bronnen, mystieke grotten en Moorse kastelen te bewonderen. Je merkt het, er zijn heel wat prachtige bezienswaardigheden in Lissabon die zeker een bezoekje waard zijn.

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!