Bezienswaardigheden in Sevilla

Sevilla is een zonovergoten paradijs waar exotische cultuur samensmelt met Andalusische flair. Prachtige pleinen, schaduwrijke steegjes vol sinaasappelbomen en levendige binnenplaatsen vol cafés, bars en historische gebouwen creëren een levendige sfeer.

Of je nu van sport, natuur, geschiedenis, architectuur, eten of feesten houdt, Sevilla biedt volop entertainment. Verken nabijgelegen kustplaatsen of traditionele dorpjes met witgekalkte huizen en eeuwenoude ruïnes.

Grote paleizen, geplaveide straten en balkons vol bloemen trekken alle soorten reizigers aan. Als hoofdstad en grootste stad van Andalusië is er geen gebrek aan geweldige activiteiten en bezienswaardigheden in Sevilla. Laten we snel een kijkje nemen!

Wil je meteen aan de slag? Blader dan nu door onze catalogus!

Top bezienswaardigheden Sevilla op kaart

1 – Real Alcázar van Sevilla

Real Alcázar of Seville

Dit prachtige paleis, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, dateert uit de vroege Middeleeuwen (rond de 11e eeuw) en heeft een geschiedenis doordrenkt van Moorse en Christelijke invloeden.

De Real Alcázar, het oudste nog in gebruik zijnde paleis van Europa, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers vanwege zijn onbetwiste schoonheid. Na eeuwen van bouwen en retoucheren vertoont het monument een unieke mix van islamitische, gotische, renaissance, barokke en romantische stijlen. Maar het zijn vooral de weelderige en prachtig versierde tuinen die de show stelen.

Vergeet niet om de prijzen voor tickets voor de Real Alcazar van Sevilla te bekijken.

2 – Verken de bezienswaardigheden in Sevilla per fiets

bike tours in Seville

Een uitstekende manier om het voetgangersverkeer te vermijden en de kronkelige straten van Sevilla te verkennen, is door deel te nemen aan een fietstocht. Hiermee kun je de stad ontdekken vanuit het perspectief van een lokale bewoner. Met diverse opties qua tijd, gebieden en moeilijkheidsgraden, inclusief traditionele of elektrische fietsen, is er voor elk wat wils.

Hoewel elke tour uniek is, komen de meeste langs culturele en historische hoogtepunten zoals de wijk El Arenal, Plaza de España en de kathedraal van Sevilla. Onderweg krijg je veel weten en feiten te horen van je lokale gids.

3 – Kathedraal van Sevilla (& La Giralda)

Seville Cathedral & La Giralda

Een onmiskenbaar icoon van Sevilla is ’s werelds grootste gotische kathedraal, ook UNESCO Werelderfgoed. Dit indrukwekkende monument torent meer dan 100 meter boven de straten van de stad uit en kent een geschiedenis van meer dan 500 jaar.

Het pronkstuk is de klokkentoren La Giralda in Moorse stijl, oorspronkelijk gebouwd als minaret voor de aangrenzende moskee en nu een observatiedek met panoramisch uitzicht over Sevilla.

Bij een bezoek mag het Graf van Christoffel Columbus niet overgeslagen worden, de laatste rustplaats van de beroemde ontdekkingsreiziger.

4 – Plaza de España

Plaza de España in Seville

Plaza de España is een iconisch voorbeeld van Spaanse architectonische grootsheid en een betoverende plek die bij elke stap indruk maakt.

Dit prachtige plein, gelegen in het Parque de María Luisa, werd gebouwd voor de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling van Sevilla in 1929 en staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het plein is bezaaid met verfijnde details, waaronder een centraal kanaal waar je kunt roeien in een gehuurde boot. Of je nu ontspant in een café, een wandeling maakt of gewoon mensen kijkt, een bezoek aan Plaza de España is een must tijdens je verblijf in Sevilla.

5 – Metropol Parasol

Metropol Parasol, Seville

Het Metropol Parasol, ook bekend als de Setas de Sevilla, is een imposant paddenstoelvormig bouwwerk, bestaande uit zes paddenstoelen, gelegen in het hart van de oude wijk van Sevilla. Sinds de bouw ervan in 2011 is het snel uitgegroeid tot een van de meest gefotografeerde attracties van de stad.

Naast het feit dat het de grootste houten constructie ter wereld is, biedt dit 22 meter hoge monument een bijzondere loopbrug en terras genaamd “El Mirador” op de bovenste verdieping, evenals een gewaardeerde tapasbar met panoramisch uitzicht.

Routebeschrijving in Google Maps



6 – Verken Sevilla per Hop-on-Hop-off-bus

bus tours in Seville

Heb je weinig tijd of geen zin om te lopen tussen de bezienswaardigheden? Dan heb je geluk! Hop-on-Hop-off-bustours door de stad zijn ideaal om je te oriënteren en de stad op je eigen tempo te verkennen zonder veel te hoeven plannen.

Terwijl je door de stad reist in de grote rode bussen met open dak en dubbeldekkers, passeer je en kun je stoppen bij opmerkelijke bezienswaardigheden in Sevilla zoals de Torre del Oro, Plaza de España, parque de Maria Luisa en de Kathedraal, om er maar een paar te noemen.

Bovendien is er een audiogids inbegrepen, waardoor je zeker wat interessante feiten over de stad leert bij elke halte op je route!

7 – Proef tapas tijdens een culinaire tour

food tours in Seville

Ervaar het zoete leven in Sevilla met een speciale gastronomische tour. Geniet van traditionele tapas, wijn en klassieke Andalusische gerechten die bij elke hap exploderen van smaak.

Kies uit een tour van drie, vier of vijf uur, die je door drukke straten, verborgen steegjes en lokale markten leidt, met voldoende pitstops om te genieten van lokale lekkernijen!

Als je van drankjes houdt, kun je ook kiezen voor een speciale wijntour of -proeverij.

Tip: Breng zeker een bezoek aan El Rinconcillo, zelfs als je geen tour boekt. Dit is een van de oudste tapasbars in de regio, waar de sfeer altijd levendig is.

8 – Maak een boottocht over de Guadalquivir

boat tours in Seville

Voor een uniek perspectief op de historische en pittoreske oevers van Sevilla, zijn boottochten en cruises een ideale manier om te genieten van de frisse lucht en het prachtige landschap van de stad.

Of je nu kiest voor een middaglunchtour, een romantische dinercruise, een boatparty of een traditionele toeristenboot, er zijn tal van opties om Sevilla te ontdekken vanaf de Guadalquivir!

Wil je het water verkennen maar heb je geen zin om aan boord te gaan van een gigantische boot? Huur dan om een stand-up paddleboard of een kajak!

9 – Geniet van een concert bij kaarslicht

candlelight concerts in Seville

Bereid je voor op een unieke ervaring met Candlelight Concerts in Sevilla, variërend van eerbetonen aan de Beatles tot speciale optredens van Hans Zimmer. Deze opmerkelijke concerten, gehouden in sfeervolle locaties, betoveren het publiek keer op keer.

De magische ambiance wordt versterkt door de warme gloed van honderden kaarsen, waardoor elke voorstelling een onvergetelijke indruk achterlaat. Laat je verrassen door concerten in bijzondere locaties, zoals onder de indrukwekkende Las Setas de Sevilla of in het Metropol Eventos.

Ervaar een magische avond vol ballet en zang tijdens een voorstelling van de Notenkraker van Tsjaikovski bij kaarslicht in het Aquarium van Sevilla, uitgevoerd door een strijkkwintet en danseres. Deze intieme ruimtes voegen een extra dimensie toe aan de muzikale genialiteit!

Gesponsorde plaatsing

Ontdek de mysteries van Sevilla bij nacht

Overdag is Sevilla adembenemend, maar ’s nachts is het een heel andere ervaring!

Tijdens deze wandeling met gids ontdek je de fascinerende geschiedenis en mysteries van de stad terwijl je talloze prominente locaties bezoekt. Houd je ogen open voor eventuele geesten die je onderweg vergezellen…

10 – Iglesia Colegial del Divino Salvador

Iglesia Colegial del Divino Salvador, Seville

De Iglesia Colegial del Divino Salvador, de op één na belangrijkste kerk van Sevilla na de kathedraal, is een architectonisch meesterwerk dat architectuurliefhebbers zal betoveren.

Gebouwd rond de eeuwwisseling van de 18e eeuw, heeft deze majestueuze kerk imposante zuilen en prachtig versierde plafonds, zorgvuldig gerestaureerd met oog voor detail. Het is zeker een bezoek waard als je een van de mooiste architectonische schatten van Sevilla wilt bekijken.

De kerk is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 14.30 uur. Toegang is gratis voor jongeren onder de 15 jaar.



11 – Historische wijk Santa Cruz

walking tours in Seville

Santa Cruz, de beroemde, historische en charmante Joodse wijk van Sevilla, vormt een labyrint van smalle doorgangen en schilderachtige pleintjes die wachten om ontdekt te worden.

Deze wijk was ooit de thuisbasis van de bloeiende Joodse gemeenschap van de stad en heeft haar culturele erfgoed behouden met een intrigerende mix van synagogen, gezellige steegjes met bars en restaurants en eigenzinnige straatkunst.

Maar Santa Cruz is meer dan alleen een Joodse wijk; het herbergt ook enkele van de belangrijkste winkelstraten van de stad en diverse architectonische juweeltjes. Verken deze hoogtepunten met een lokale gids tijdens een (gratis) wandeling!

12 – Verken de stad met een segwaytour

segway tours in Seville

Als je de voorkeur geeft aan een sneller tempo en niet van langzame wandelingen houdt, waarom waag je je dan niet aan een elektrische segwaytour?

Onder leiding van een goed geïnformeerde lokale gids, die enthousiast vertelt over de geschiedenis en cultuur van de stad, verken je op twee wielen de beste bezienswaardigheden in Sevilla.

De tours vinden meestal plaats in het centrum van de stad en duren ongeveer twee uur, met stops bij enkele van de meest iconische monumenten, zoals Plaza de España.

13 – Isla Magica

Isla Magica, Seville

Isla Magica, gelegen op het Isla de La Cartuja, is een pretpark dat plezier in de zon biedt voor alle leeftijden. Met achtbanen om van te watertanden, gezinsvriendelijke attracties en tientallen liveshows waar kinderen dol op zullen zijn, is er voor ieder wat wils.

Het park is slim verdeeld in themagebieden, zoals het oude Sevilla, de Amazone en El Dorado, elk met zijn eigen unieke attracties.

De verfrissende waterattracties zijn een traktatie, terwijl de duizelingwekkende 765 meter lange achtbaan ‘Jaguar’ een waar paradijs is voor adrenalinejunkies.

14 – Aquarium van Sevilla

Aquarium of Seville

Het Aquarium van Sevilla is een must-visit voor gezinnen, met meer dan 400 kleurrijke vis- en zeediersoorten en in totaal meer dan 7000 dieren!

Je vindt er meer dan 35 tanks die een variëteit aan dieren bieden, maar de tunnel gevuld met haaien steelt de show!

Met frequente voederdemonstraties, aanraaktanks en educatieve workshops, biedt het aquarium een van de beste gezinsvriendelijke ervaringen in Sevilla.

Bovendien draagt het aquarium bij aan natuurbehoud, zoals het terugzetten van Caretta-schildpadden in hun natuurlijke habitat.

15 – Parque de Maria Luisa

Maria Luisa Park, Seville

Dit uitgestrekte groene gebied is ideaal om te ontspannen en te genieten van de frisse lucht en zon van Andalusië. Het parque de Maria Luisa is al meer dan 100 jaar open voor het publiek en nodigt gezinnen uit om hun weekend door te brengen met picknicken op de grasvelden of fietsen door het 100 hectare grote park.

De tuinen van het parque de Maria Luisa zijn echter veel meer dan alleen groen; ze herbergen een indrukwekkende selectie fonteinen, beeldhouwwerken en architecturale stukken die zelfs de meest ervaren reiziger zullen fascineren, met het imposante Plaza de España aan de ene kant en de rivier de Guadalquivir aan de andere kant.



16 – Ga wandelen in de buurt van Sevilla

hiking in Seville

Hoewel het populaire wandelpad Caminito del Rey geliefd is bij reizigers, zijn er nog veel meer wandelroutes in de omgeving van Sevilla, zoals die rond Sierra de Aracena, Grazalema, Sierra de las Nieves of Doñana. Je hebt echt keuze te over.

Verken bijvoorbeeld de Grot der Wonderen en ontdek de stad Aracena beter (geschikt voor alle niveaus).

Een ongebruikelijke en boeiende route neemt je mee langs de Oude Mijnen van Guadalcanal, een vier uur durende wandeling. Een ander populaire wandeling is de ’theeroute’, die ongeveer twee uur duurt en alleen geschikt is voor volwassenen.

Wandelen door Cazalla de la Sierra aan de voet van de Sierra Norte de Sevilla duurt een uur, terwijl er ook uitgebreide vierdaagse wandelingen zijn naar Alpujarra en de Trevelez-vallei, en zelfs gespecialiseerde themawandelingen voor kinderen.

17 – Archivo General de Indias

General Archive of the Indies, Seville

Het Archivo General de Indias, in het Nederlands het Algemeen Archief van Indië, huisvest een schat aan archieven en documenten die inzicht bieden in het fascinerende verleden van Sevilla en Spanje.

Het gebouw zelf, bekend om zijn uitgestrekte binnenplaats, dateert uit het begin van de 17e eeuw. De collectie omvat in totaal 43.000 volumes en zo’n 80 miljoen pagina’s administratieve documenten uit de 16e tot 19e eeuw.

Deze documenten zijn gecategoriseerd om het navigeren te vergemakkelijken en omvatten onderwerpen als kaarten en plattegronden, patronaat, boekhouding, overheid, Kamer van Koophandel en titels uit Castilië.

Wist je dat Spaans-Indië verwijst naar de periode waarin Spanje andere landen koloniseerde, van het Caribisch gebied tot de Filippijnse eilanden?

18 – Plaza de Toros

Plaza de Toros, Seville

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Sevilla, Plaza de Toros, verdient zeker een rondleiding om de complexe details te ontdekken.

Dit neoklassieke bouwwerk met 12.000 zitplaatsen dateert uit 1881 en is doordrenkt van historische details, van op de Romeinen geïnspireerde architectuur tot prachtig houtsnijwerk en beeldhouwwerk met Moorse invloeden.

Plaza de Toros staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste attracties in Sevilla, vooral tijdens de jaarlijkse Aprilfeesten.

19 – Nationaal Park Doñana

Doñana National Park day trip from Seville

Een bezoek aan het nabijgelegen nationaal park Doñana is een must als je in Andalusië bent. Dit park biedt een van de meest diverse natuurgebieden op aarde.

Deze plek, die ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is de thuisbasis van tientallen verschillende soorten zoogdieren, vogels en fauna, verspreid over de wetlands. Tijdens je verkenningstocht door de weelderige bossen of langs de vele wandelpaden, kun je flamingo’s, wilde paarden, grote katten en nog veel meer tegenkomen.

Met diverse georganiseerde opties zoals jeeptours en wandeltochten, is er voor elk type reiziger wat wils, waardoor het regelen van een dagtocht eenvoudiger wordt.

Op weg naar het park is een stop bij het dorp El Rocio, net voor of na je bezoek aan het park, een aanrader. Hier kun je genieten van een authentiek Andalusisch hapje en het traditionele stadje verkennen.

20 – MundoPark

MundoPark Zoo, Seville

MundoPark Zoo is een favoriet bij gezinnen en biedt de mogelijkheid om dieren van dichtbij te bekijken die je normaal alleen op tv ziet. Je vindt er maar liefst meer dan 200 verschillende diersoorten!

Deze dierentuin is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en biedt het hele jaar door diverse activiteiten, zoals live voederen, speciale evenementen en shows. Mis vooral de witte leeuwen niet!

Gelegen op ongeveer 30 minuten van de stad, biedt de afgelegen locatie ook de kans om te genieten van het prachtige Spaanse platteland onderweg!



21 – Verken de stad met een speurtocht

scavenger games in Seville

Op zoek naar een unieke activiteit met vrienden of familie? Overweeg een speurtocht door de stad.

Dit is een betaalbare en leuke activiteit. Het enige wat je nodig hebt is een groep van minimaal twee personen, een smartphone en je denkhoed.

Je lost in eigen tempo aanwijzingen op via een app op je smartphone die je naar bezienswaardigheden of monumenten zoals de Real Alcázar, Glorieta de San Diego en Plaza del Cabildo brengen.

Los de raadsels één voor één op terwijl je van de ene bezienswaardigheid naar de volgende gaat, totdat je het spel hebt uitgespeeld.

22 – Verken het platteland tijdens een buggytour

buggy tours in Seville

Op zoek naar avontuurlijke activiteiten in Sevilla voor gezinnen, stelletjes of vriendengroepen? Overweeg dan een buggytocht door de provincie Sevilla.

Je gaat naar El Ronquillo of Las Pajanosas waar je in een openlucht tweezitsbuggy stapt en je klaarmaakt voor vertrek!

Sommige delen van de tour bieden zelfs de mogelijkheid om zelf te rijden, terwijl je in andere delen gewoon kunt ontspannen en van de rit kunt genieten.

Deze spannende avonturen duren drie tot vijf uur, en voor een extra speciale ervaring kun je zelfs een driedaagse buggytocht door Marokko maken!

23 – Maak een excursie naar Carmona

Carmona day trip from Seville

Carmona, een historische stad gelegen op een dramatische bergkam op ongeveer 33 km ten noordoosten van Sevilla, is een interessante dagtocht.

Als een van de oudste steden van Europa biedt het een schat aan eeuwenoude bezienswaardigheden, waaronder de Necropolis, die dateert uit de 1e en 2e eeuw, en het imposante Alcazar de la Puerta Nueva de Sevilla, een torenhoge vestingpoort die de nieuwe en oude delen van de stad scheidt.

Carmona charmeert bezoekers met zijn prachtige openbare pleinen, zoals de levendige Plaza del Mercado, waar verse producten en zelfs flamencokostuums worden verkocht.

De stad is gemakkelijk bereikbaar vanuit Sevilla en ligt op slechts 30 minuten rijden.

Meer lezen over dagtochten vanuit Sevilla? Lees dan zeker onze uitgebreide reisgids waarin we de beste excursies vanuit Sevilla bespreken.

24 – Museo de Bellas Artes

Museo de Bellas Artes, Seville

Het Museo de Bellas Artes, of het Museum voor Schone Kunsten, is een must-visit voor kunstliefhebbers met zijn uitgebreide verzameling voornamelijk Spaanse kunst, van de middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw.

Het gebouw zelf is al een kunstwerk: de uitgebreide collectie is te vinden op twee verdiepingen van een 17e-eeuws paleis.

Voor een diepgaande blik op de verhalen achter de kunstwerken kun je een rondleiding boeken onder leiding van een kunstexpert.

25 – Plaza del Cabildo

Plaza del Cabildo, Seville

Plaza del Cabildo bevindt zich in het hart van het historische centrum van Sevilla, in de wijk Arenal, vlak naast de beroemde kathedraal. Het plein is technisch gezien geen vierkant plein, maar eerder halfrond en is een van de grootste pleinen van Spanje.

Dit plein dient niet alleen als een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking om te ontspannen met vrienden of familie, maar heeft ook een belangrijke historische betekenis voor Sevilla. Tijdens stadswandelingen door het centrum leer je alles over de rijke geschiedenis ervan. Bovendien vind je er een scala aan heerlijke restaurants en eigenzinnige souvenirwinkels.

Een leuke tip: bezoek het plein ’s avonds wanneer het magisch verlicht is en de lokale bevolking naar buiten komt om te genieten van de sfeer.

Routebeschrijving in Google Maps



26 – Maak een tocht met een paardenkoets

horse-drawn carriage tour in Seville

Stel je voor: je zit naast een vriendelijke lokale bewoner, terwijl hij of zij je in authentieke ouderwetse stijl meeneemt langs de meest iconische plekken van Sevilla.

Terwijl de paardenkoets door smalle straatjes en langs verborgen hoekjes van de stad slingert, wijst je gids je op allerlei fascinerende details over de stad en haar inwoners.

Het is een perfecte manier om je te oriënteren in de stad en meer te leren over de Andalusische cultuur van iemand die de stad op zijn duimpje kent!

27 – Leer Spaanse gerechten maken tijdens een kookles

cooking classes in Seville

Leer de heerlijke smaken van Andalusië zelf te bereiden tijdens kooklessen in de hoofdstad van deze regio!

Er zijn diverse kookworkshops van twee tot vier uur beschikbaar. Beginners kunnen bijvoorbeeld paella leren maken op een dakterras, terwijl fijnproevers les kunnen volgen op de mercado de Triana.

Ontdek gerechten als Salmorejo en Huevos a la Flamenca terwijl je ingrediënten verzamelt op de markt. Je kunt ook kiezen voor professionele kooklessen onder leiding van een ervaren chef-kok.

Opteer voor privélessen voor een ontspannen sfeer thuis, waarbij je samen twee tot drie gerechten bereidt en van een glas wijn geniet.

Na je reis naar Sevilla kun je een heerlijk Andalusisch feestmaal serveren voor vrienden en familie thuis.

28 – Haal de waaghals in jezelf naar boven en ga ziplinen

zip lining in Seville

Terwijl de wind door je haren waait en vogels voorbij fladderen, zweef je door de lucht op een 150 meter lange tokkelbaan door het bos.

Deze ervaring bevindt zich in het groene Ribera del Hueznar, onderdeel van het natuurpark Sierra Norte bij Cazalla de la Sierra. Hoewel het meer dan een uur rijden is, ontsnap je hier volledig aan de drukte van de stad en kun je echt genieten van de schoonheid van moeder natuur en de Andalusische landschappen.

Als alternatief zijn er tokkelbanen in Bollullos, ook op ongeveer een uur rijden. Maak het meeste van je tijd door deel te nemen aan andere avontuurlijke buitenactiviteiten, zoals boogschieten of paintball!

29 – Torre del Oro van Sevilla

Torre del Oro, Seville

Vertaald naar “De Toren van Goud” is de Torre del Oro een militaire wachttoren aan de oever van de Guadalquivir naast de arena Real Maestranza, met een prachtig uitzicht over Sevilla vanaf het uitkijkdek.

De toren is zo’n 36 meter hoog en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Een bezoek aan deze toren combineert zowel het verleden als het heden.

Binnen de muren vind je ook een klein maar fascinerend marinemuseum.

Routebeschrijving in Google Maps

30 – Maak een dagtocht naar Cádiz en Jerez

Cádiz and Jerez day trip from Seville

Twee van de populairste dagtochten vanuit Sevilla, Cádiz en Jerez, bieden elk een schat aan ervaringen – van flamenco tot sherry!

Cádiz, een oude haven- en bruisende universiteitsstad, staat bekend om zijn flamenco-erfgoed en maritieme geschiedenis. Aan de andere kant omringt Jerez de la Frontera, bekend om zijn sherry bodega’s, een prachtig 11e-eeuws Moors fort.

Een gecombineerde dagtour naar beide bestemmingen biedt vaak de beste waarde. Als je op zoek bent naar avontuur, overweeg dan spannende quadtours in Cádiz, vooral populair langs de Vía Verde de la Sierra.



31 – Ga kajakken op de rivier de Guadalquivir

kayaking in Seville

Kajakken is een fantastische manier om Sevilla te verkennen onder de altijd schijnende zon. Glijd over de rivier de Guadalquivir of door de kanalen van de stad en ontdek een andere kant van deze levendige plek, begeleid door deskundige lokale gidsen.

Als je liever op eigen tempo gaat, kun je op verschillende plekken langs de rivier kajaks huren. Voor degenen die van meer actie houden, is er stand-up paddleboarding (suppen), met lessen overdag of zonsondergangsessies.

Voor wie liever zit, zijn er kanotochten beschikbaar. Merk op dat er een verschil is tussen kajakken en kanoën! Geniet van een ontspannen kanotocht van twee uur op de Guadalquivir of verken andere waterwegen in de omgeving.

32 – Zweef boven de stad in een heteluchtballon

hot air balloon ride in Seville

Luchtballonvaren in Sevilla is een populaire activiteit die jaarlijks toeristen blijft aantrekken.

Het biedt zowel een ontspannende als een spannende manier om een onvergetelijk uitzicht te krijgen, niet alleen over de stad, maar ook over Andalusië, het Iberisch schiereiland en het omliggende platteland.

Het is perfect voor koppeltjes die op zoek zijn naar een unieke ervaring. Na de vlucht kun je genieten van een glas bubbels en soms zelfs een heerlijk ontbijt.

33 – Hospital de los Venerables

Hospital de los Venerables, Seville

Bezoek het Hospital de los Venerables, een uniek stukje Spaanse geschiedenis. Deze plek was het voormalige huis en werkplek van vijf ‘eerbiedwaardige’ priesters.

Gevestigd in een sfeervol 17e-eeuws kloostergebouw, behoudt het veel originele kenmerken zoals stenen bogen, religieuze fresco’s en een kapel met prachtig stucwerk.

Het herbergt nu ook het Velázquez Center, een eerbetoon aan de beroemde schilder Diego Velázquez.

34 – Museum of Illusions

Museum of Illusions, Seville

Ontdek een wereld van illusies in het trippy Museum of Illusions, waar niets is wat het lijkt.

Met meer dan 60 illusies, waaronder klassieke en creatieve illusies, biedt het museum thematentoonstellingen in meeslepende kamers met hologrammen, stereogrammen en optische illusies.

Verlies jezelf in de Reversed Room, de Cloning Table, de Beuchet Chair en de Vortex Tunnel.

35 – Palacio de Lebrija

Palacio de Lebrija, Seville

Het weelderige Palacio de Lebrija, een Andalusisch huis uit de 16e eeuw, biedt een betoverende mix van renaissancestijl en Moorse invloeden. Met een van Europa’s beste mozaïekcollecties, charmante fresco’s, sierlijke plafonds, en een prachtige tuin met fonteinen, is het een betoverende ervaring.

Tijdens rondleidingen kun je de indrukwekkende kapel bewonderen, rijkelijk versierd met bladgoud, en genieten van historische artefacten en intriges. Verken de twee verdiepingen met gangen, kamers en kunst, waaronder de spectaculaire bibliotheek.



36 – Maak een ritje op een e-scooter

e-scooter tours in Seville

Verken Sevilla op een nieuwe manier met een e-scooter! In slechts twee uur rijd je langs de iconische bezienswaardigheden en verborgen juweeltjes van de stad, geleid door een deskundige gids.

Je start bij Calle Almirantazgo en ontdekt de rivier de Guadalquivir, de Triana-brug, het Paleis van San Telmo, parque de Maria Luisa en Plaza España. Andere hoogtepunten zijn de Real Alcazar, de kathedraal van Sevilla, Archivo de Indias, de Torre del Oro en de Koninklijke Tabaksfabriek.

37 – Maak een dagtocht naar Granada

Granada day trips from Seville

Waarom zou je niet een dagje naar Granada gaan als je meer van Zuid-Spanje wilt zien?

Deze historische stad, doordrenkt van islamitische invloeden, biedt een schat aan monumenten, waaronder het iconische Alhambra. Vergeet niet het Monasterio de San Jerónimo en de Nasridpaleizen te bezoeken.

Neem ook de tijd om door de charmante geplaveide straten van de stad te wandelen en te genieten van de lokale sfeer in de vele winkels en cafés.

Ontdek de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Granada.

38 – Volg een dansles flamenco

flamenco dance classes in Seville

Wist je dat flamenco eigenlijk in Cádiz is ontstaan? Mis de kans niet om de professionals aan het werk te zien tijdens flamencodanslessen!

Gekleed in een authentiek flamencokostuum en de juiste schoenen (daar wordt voor gezorgd), leer je in een uur de basis, van lichaamshouding tot handgebaren en ritmegevoel.

Dans daarna mee in een gechoreografeerde routine en leer meer over de geschiedenis van de flamenco.

Lessen zijn beschikbaar voor volwassenen en kinderen op verschillende locaties. Mannen en vrouwen zijn van harte welkom!

39 – Maak een dagtocht naar de Witte Dorpen

White Villages day trip from Seville

Er zijn verschillende kleine witte dorpjes in de heuvels van Andalusië die gemakkelijk te bereiken zijn vanuit Sevilla met de bus, trein of auto, waardoor ze perfect zijn voor een dagtocht.

Deze dorpen, met hun prachtige architectuur en traditionele cultuur, bieden een intiem inzicht in het leven zoals het honderden jaren geleden was, allemaal binnen handbereik.

Ronda, met zijn dramatische kloof El Tajo die de twee helften scheidt, is een van de meest bezochte bestemmingen in Zuid-Spanje. Zahara de la Sierra biedt een spectaculair uitzicht over de vallei vanaf een heuveltop, terwijl Setenil de las Bodegas een unieke omgeving biedt als een stadje dat in de rotswand is uitgehouwen.

Hoewel je elk dorpje afzonderlijk kunt bezoeken, kun je een tour overwegen die meerdere Witte Dorpen aandoet voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, inclusief vervoer en lunch!



40 – Mercado de Triana

Mercado de Triana, Seville

De Mercado de Triana, gelegen aan het Plaza del Altozano naast de Triana-brug, is een must-visit in Sevilla. Deze markt is dagelijks geopend van ongeveer 9 uur ’s ochtends tot halverwege de middag en biedt een kleurrijke mix van verse producten en souvenirs, aangeboden door vriendelijke verkopers.

Gelegen op het terrein van het voormalige kasteel van San Jorge, is het ook een ideale plek voor een ontspannen wandeling langs de rivier na het verkennen van de markt.

41 – Bekijk Sevilla van bovenaf tijdens een vlucht

airplane tours in Seville

Wil je opvallen in Sevilla? Of ben je hier om prachtige foto’s te maken? Wat de reden ook mag zijn, vliegtuigvluchten zijn altijd een geweldige keuze.

Kies voor een 5 minuten durende vlucht bij zonsondergang voor een unieke ervaring. Zweef over de lokale landschappen terwijl je geniet van chocolade, een fles Cava en een boeket bloemen aan boord.

Voor de liefhebbers van vliegtuigen is er nog meer goed nieuws. In Sevilla kun je zelfs leren vliegen! Neem een cursus van 30 minuten en stap daarna samen met je instructeur in een ultralicht vliegtuig. Je krijgt de kans om zelf te vliegen terwijl je over Bollullos de la Mitación, de moerassen van de Guadalquivir, de Alcores of de stad Guillena zweeft.

42 – Verken Sevilla en omgeving te paard

horseback riding in Seville

Of je nu een beginner of een gevorderde ruiter bent, het Andalusische platteland biedt de perfecte setting om dichter bij paarden te komen en te genieten van de natuur.

Voor een meer afgelegen avontuur kun je het nationaal park Doñana verkennen, maar ook dichter bij Sevilla zijn er verschillende paardrijtochten beschikbaar.

Tip: voor een romantische ervaring kun je genieten van een rit bij zonsondergang langs de stranden van El Rocio.

43 – Casa de Pilatos

Casa de Pilatos, Seville

Casa de Pilatos is een van de meest historische gebouwen van Sevilla, een prachtig burgerlijk paleis met meerdere verdiepingen, gelegen net buiten het stadscentrum.

Dit onderschatte gebouw, oorspronkelijk uit de 16e eeuw, combineert verschillende architecturale stijlen en dient nu als museum om zijn unieke schoonheid en erfgoed te presenteren.

De prachtige klassieke beelden, kleurrijke tegels en indrukwekkende houten plafonds trekken veel bewondering, maar bezoekers waarderen vooral de audiotour die gericht is op de geschiedenis van dit monument.

44 – Kasteel van San Jorge

San Jorge Castle, Seville

Dit indrukwekkende kasteel aan de westelijke oever van de rivier biedt een prachtig uitzicht op de kathedraal van Sevilla en heeft een cruciale rol gespeeld in de lokale geschiedenis: tijdens de Spaanse inquisitie diende het middeleeuwse fort als hoofdkwartier en gevangenis.

Het kleine, ondergrondse museum biedt inzicht in het historische belang van het kasteel. Tegenwoordig trekt het vooral toeristen met zijn voedselmarkt, de Mercado de Abastos de Triana. Interessant genoeg werden de ruïnes pas in de jaren 1990 ontdekt tijdens opgravingen.

Terwijl je rondwandelt in het Kasteel van San Jorge (ook bekend als het Spaanse Inquisitie Museum), zie je de overblijfselen van het oorspronkelijke fort uitsteken, omgeven door de gebouwde overkapping van de overdekte galerij.

Routebeschrijving in Google Maps



45 – Woon een flamencoshow bij

flamenco shows in Seville

Een reis naar Sevilla is niet compleet zonder een wereldberoemde flamencoshow bij te wonen.

Deze gepassioneerde dansvorm is een essentieel onderdeel van de culturele identiteit van de stad, doorgegeven sinds de kolonisatie door Spaanse conquistadores.

Kies uit dinershow, zoals die in Tablao el Arenal, met traditionele tapas of gastronomische driegangenmenu’s, of ga voor een formelere theatersetting naar het Triana Flamenco Theater. Hoe dan ook, je kunt eigenlijk niet verkeerd kiezen.

Vergeet niet om ook het Flamencodansmuseum te bezoeken om meer te leren over deze fascinerende kunstvorm!

46 – Klooster van Santa Maria de las Cuevas

Monastery of Santa Maria de las Cuevas, Seville

Santa María de las Cuevas, een historische plek die zich onderscheidt van de gebruikelijke bezienswaardigheden in Sevilla, is de thuisbasis van een klooster dat in de 15e eeuw werd gesticht.

Dit eeuwenoude gebouw, gelegen op het Isla de La Cartuja, vandaar de bijnaam “Klooster van La Cartuja”, wordt aan beide kanten volledig omringd door water. Het biedt bezoekers niet alleen inzicht in het kloosterleven, maar ook een prachtig uitzicht over de rivier.

Als het oudste klooster van de stad is het zeker de moeite waard om een privérondleiding te overwegen om de eeuwenoude verhalen te horen.

47 – Bekijk de filmlocaties van Game of Thrones

Game of Thrones tours in Seville

Fan van Game of Thrones? Kroatië krijgt de meeste aandacht als het gaat om opnamelocaties (Dubrovnik is de thuisbasis van King’s Landing), maar Spanje heeft er ook heel wat.

Van het Alcázar de Sevilla, dat werd gebruikt als de Watertuinen van Dorne, tot Andalusische locaties als Itálica en Almodóvar del Río (de thuisbasis van Highgarden), er is genoeg GoT-geschiedenis te ontdekken in het zuiden.

We mogen Osuna ook niet vergeten, waarvan de arena, Plaza de Toros, te zien was in cruciale scènes in seizoen 5.

48 – Trek de wildernis in en waag je aan canyoning

canyoning in Seville

Er zijn heel wat buitenactiviteiten waaraan je kunt deelnemen in Sevilla. Er zijn echter maar weinig activiteiten die het gevoel van canyoning kunnen evenaren.

Abseil van ravijnen in het UNESCO-geopark Sierra Norte de Sevilla of van rotspartijen in Villanueva del Río y Minas, omringd door een prachtige landschap.

De tochten variëren van drie tot vijf uur, met meerdaagse opties voor beginners. Leer alle basisbeginselen van canyoning, zoals het gebruik van touwen, tijdens een dag vol avontuur.

Je ontvangt de nodige veiligheidsuitrusting van je gids, inclusief harnas en helm. Zorg ervoor dat je geschikte kleding en schoenen draagt, want je kunt nat worden aangezien je door stromende beekjes in ravijnen loopt.

49 – Beleef de spanning van een voetbalmatch in Sevilla

football game in Seville

Sevilla is de thuisbasis van twee van de best geplaatste teams van Spanje: Real Betis Balompié en Sevilla FC.

Real Betis speelt in het Estadio Benito Villamarín, terwijl Sevilla FC zijn thuiswedstrijden speelt in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

Of je nu voor de ene of de andere ploeg supportert, een voetbalwedstrijd bijwonen is een onvergetelijke ervaring, dankzij het gepassioneerde publiek en de intense energie in het stadion!

Als het laagseizoen is of er geen wedstrijden zijn, kun je toch een kijkje nemen in het stadion door een rondleiding te volgen, waarbij je onder andere de kleedkamers van de spelers, de perskamer en de tunnel kunt bezoeken.



50 – Maak een dagtocht naar het historische Córdoba

Córdoba day trip from Seville

Het historische centrum van Córdoba, een van de belangrijkste steden in de Spaanse geschiedenis, barst van de bezienswaardigheden die je moet ontdekken.

De prachtige Mezquita, ooit een bloeiende islamitische stad en nu omgevormd tot kathedraal, blijft een indrukwekkend voorbeeld van islamitische architectuur en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Verken ook de Joodse wijk van Córdoba, een betoverend labyrint van smalle straatjes en kleurrijke gebouwen, en geniet van de ruime keuze aan uitstekende restaurants en bars.

51 – Bezoek een stierenfokkerij

Bull Breeding Farm tour from Seville

Een bezoek aan een stierenfokkerij is een typisch Spaanse ervaring en biedt een uniek inzicht in de trotse veetraditie van Andalusië.

Het is een kans voor bezoekers om de toewijding en vaardigheid te zien die gepaard gaan met het fokken van de beste stieren van Spanje, en het biedt een interessant inzicht in een wereld die anders zelden wordt getoond.

De rondleidingen duren meestal 4 tot 5 uur en omvatten ophaal- en terugbrengservice naar hotels in Sevilla.

52 – Casa de la Ciencia

Casa de la Ciencia, Seville
Met dank aan Casa de la Ciencia

Op een regenachtige dag, nadat je alle musea hebt bezocht, is het interactieve wetenschapscentrum Casa de la Ciencia de perfecte bestemming.

Het biedt leuke en informatieve tentoonstellingen, vooral gericht op kinderen, en organiseert regelmatig speciale thematentoonstellingen over onderwerpen als astronomie, geologie, dieren, geschiedenis en het menselijk lichaam.

Vergeet niet om een show in het planetarium bij te wonen voor een extra speciale ervaring!

53 – Maak een excursie naar Aracena

Aracena, Spain

Maak een dagtocht naar het noordelijke deel van de provincie Huelva, ten westen van Sevilla, en ontdek de betoverende bergketens van het natuurpark Sierra de Aracena en Picos de Aroche. Stap terug in de tijd terwijl je Aracena verkent, een rustig en schilderachtig dorp met traditionele witgekalkte huizen en oude ruïnes die teruggaan tot de 13e eeuw.

Een must-visit plek is de Gruta de las Maravillas, een van de eerste grotten die in Spanje voor het publiek werd geopend. Deze grotten zijn enkele van de spectaculairste van het land, met prachtige meren, stalagmieten en stalactieten.

Wandel door het dorp en ontdek historische forten, kastelen en kerken die de heuvels sieren. De omgeving, gelegen aan de voet van het gebergte Sierra de Aracena, is perfect voor wandelaars, met tal van wandelpaden die vanuit de stad vertrekken. Vergeet niet uit te kijken naar de Iberische varkens die vrij rondlopen in dit gebied.

54 – Pabellón de la Navegación

Pabellón de la Navegación, Seville

Pabellón de la Navegación, gelegen op Isla de la Cartuja langs de oevers van de rivier de Guadalquivir, is een opmerkelijk modern gebouw dat de wereld en de geschiedenis van de zeevaart verkent. Het werd oorspronkelijk gebouwd voor de Expo van Sevilla in 1992 en recentelijk gerenoveerd met moderne accenten.

Binnen vind je fascinerende tentoonstellingen, waaronder schaalmodellen van schepen, navigatie-instrumenten en boeiende multimediapresentaties. Het hoogtepunt is de Planetary Cinema van het Navigation Pavilion Exhibition Center, met een scherm vergelijkbaar met een koepelplanetarium, waar educatieve films worden vertoond. Een van de permanente films is ‘Exploring the Solar System’.



55 – Gran Hipódromo de Andalucía

Gran Hipódromo de Andalucía

Ontdek de grootste renbaan van Andalusië: de Gran Hipodromo de Andalucia, gelegen op een uitgestrekt terrein van 155 hectare!

Spanje heeft een rijke paardengeschiedenis, met het beroemde Andalusische ras dat al eeuwenlang in deze regio wordt gefokt. De Gran Hipodromo de Andalucia – Javier Piñar Haffner biedt een scala aan hippische evenementen en races op zijn twee banen: een grasbaan van 2000 meter en een zandbaan van 1800 meter. Daarnaast zijn er een 1600 meter lange joggingbaan en een 1400 meter lange hindernisbaan!

56 – Ga bungeejumpen

bungee jumping in Seville

Voor de ultieme dosis adrenaline in Sevilla, is bungeejumpen precies wat je nodig hebt! Reis naar het merengebied in Aznalcóllar, op slechts 45 minuten van de stad, en sta klaar om van een bijna 20 meter hoge brug te springen!

Na een korte veiligheidsinstructie en de benodigde uitrusting, waag je je naar de top van de brug voor de sprong van je leven. Voor blijvende herinneringen, kun je een GoPro huren om het moment vast te leggen.

Wil je het avontuur delen? Spring dan samen met een vriend of vriendin in tandem en ervaar de sensatie samen!

57 – Romeinse bouwwerken van Itálica

Itálica day trip from Seville

Itálica, met zijn overblijfselen van een indrukwekkend Romeins amfitheater, is een must-visit voor geschiedenisliefhebbers. Het was een van de vroegste Romeinse nederzettingen in Spanje, daterend uit 206 voor Christus. Men gaat er bovendien van uit dat Itálica de geboorteplaats is van drie Romeinse keizers: Trajanus, Hadrianus en Theodosius.

Bezoekers kunnen de arena zelf verkennen, waar je zelfs omheen kunt lopen, en genieten van het pittoreske dorpje Santiponce in de omgeving. Deze oude ruïnes zijn officieel erkend als Nationaal Monument, en terecht, gezien het de eerste Romeinse stad was die op het Iberisch schiereiland werd gesticht.

58 – Casa de Salinas

Casa de Salinas, Seville

Casa de Salinas is een ander historisch juweeltje dat zich onderscheidt van de gebruikelijke toeristische trekpleisters. Dit 16e-eeuwse paleis met een prachtige binnenplaats doet denken aan een kleinere en minder drukke versie van het beroemde Alcázar.

Omdat het paleis privébezit is, kun je het alleen bezoeken door deel te nemen aan een van de regelmatig georganiseerde rondleidingen. Maar dit is zeker de moeite waard, niet alleen vanwege de prachtige interieurs en interessante historische kenmerken, zoals een charmante tuin, maar ook om een zeldzaam inzicht te krijgen in het leven van een authentieke adellijke familie.

Een van de uniekste ervaringen in dit paleis is het bijwonen van de betoverende Seville Opera Nights die hier worden gehouden!

59 – Ga parachutespringen of paragliden

skydiving, Seville

Een van de bloedstollendste manieren om de prachtige landschappen van Andalusië te verkennen, is door middel van skydiving en paragliding. In Sevilla vind je zowel skydivingscholen als paraglidingcursussen die perfect zijn voor sensatiezoekers.

Voor skydiving kun je kiezen uit hoogtes van 3100 of 4600 meter, waarbij de eerste optie iets voordeliger is. Bij paragliding heb je de keuze uit eenvoudige vluchten van een halve dag tot meerdaagse cursussen waarbij je de fijne kneepjes van deze spannende activiteit leert.

Wat je ook kiest, dankzij het onbelemmerde uitzicht worden beide activiteiten beschouwd als absolute hoogtepunten in Sevilla!



60 – Reserveer een tafel bij de beste restaurants in Sevilla

Eslava, Seville

De straten van Sevilla zijn bezaaid met cafés en tapasbars, dus het kan moeilijk zijn om een keuze te maken – vooral als je geen Spaans kunt lezen. Als je je afvraagt waar je het beste kunt dineren, bekijk dan deze restaurants in de stad:

  • Cañabota: Dit restaurant biedt een culinaire ervaring waar vis en zeevruchten centraal staan. Je kunt de chef-koks live zien koken rond de gastronomische bar, en ze bieden zowel een à la carte menu als een proefmenu.
  • Lalola de Javi Abascal: Dit restaurant eert traditionele Iberische tradities, ingrediënten en kooktechnieken en viert de lokale sfeer. Ze zijn Michelin (Bib Gourmand) winnaars.
  • Sobretablas: Het heldere en moderne interieur met levendige groene accenten creëert een geweldige sfeer. Dit met een Michelinster bekroonde restaurant serveert de beste wijnen en presenteert hun Andalusische menu op een prachtige manier.
  • Eslava: Dit stijlvolle restaurant in de historische wijk San Lorenzo verrukt klanten al meer dan drie decennia met een smaakvol menu dat dagelijks verandert afhankelijk van wat er vers en beschikbaar is.
  • Manzil: Reserveer een tafel en probeer hun uitgebreide degustatiemenu, dat gerechten in een rustieke maar verfijnde stijl serveert.

61 – La Reserva Andalucia

La Reserva Andalusia

Breng een bezoek aan La Reserva Andalucia, een reservaat en centrum voor biodiversiteit, waar bezoekers vanuit de veiligheid van hun auto wilde dieren zoals leeuwen en giraffen kunnen observeren.

Naast safaritochten zijn er diverse andere activiteiten, zoals een bezoek aan de volière met restaurant en kinderboerderij. Je kunt er ook ontbijten met katachtigen of olifanten, meedoen aan een educatieve workshop, karten of kanoën. Overnachtingsmogelijkheden zijn ook beschikbaar.

62 – Caminito del Rey

Caminito del Rey tour from Seville

De Caminito del Rey, een beroemde wandelroute van zeven kilometer, is een populaire dagexcursie vanuit Sevilla. Het unieke pad loopt langs de wanden van een kloof, zo’n 100 meter boven de grond, waardoor het een uitdagende ervaring is voor mensen met hoogtevrees.

Je vertrekt van Ardales en loopt in de richting van El Chorro. Daarom is het handig om dit wandelpad te bezoeken met een gids die het vervoer en alle details regelt.

63 – Maak een suptocht

paddleboarding in Seville

Stand-up paddle, een ontspannende buitenactiviteit die de laatste jaren wereldwijd populair is geworden, biedt een unieke manier om de rivierwegen van de stad te verkennen.

Je kunt een eigen board huren voor solo-sessies, deelnemen aan begeleide groepstochten of zelfs op een 5-persoons board meegaan. Verken de rivier de Guadalquivir en passeer bezienswaardigheden zoals Centro Comercial Torre Sevilla en de Kathedraal van Sevilla.

Er zijn ook romantische paddleboardsessies bij zonsondergang beschikbaar.

64 – Trek naar Gibraltar en Tanger

Gibraltar day trip from Seville

Gibraltar en Tanger liggen technisch gezien niet in Andalusië of Spanje (Gibraltar is een Brits overzees gebied en Tanger is de Marokkaanse toegangspoort tussen Afrika en Europa), maar zijn twee populaire bestemmingen die bezoekers een voorproefje van Marokko bieden.

Ondanks hun nabijheid hebben ze een totaal verschillende cultuur en sfeer. Gibraltar staat bekend om de Rots van Gibraltar en de Túneles de Asedio, terwijl Tanger beroemd is om zijn levendige medina waar je kunt verdwalen in kronkelige steegjes en historische architectuur. Beide zijn ideale bestemmingen voor dagtrips die net iets anders bieden!



65 – Verken de tuinen en parken van Sevilla

best parks in Seville

Sevilla is gezegend met prachtige parken en groene ruimtes in het hart van de stad, wat een deel van haar charme uitmaakt. Breng wat tijd door in deze beroemde tuinen en parken!

Vlak naast de Paseo de Catalina de Ribera liggen de tuinen van Murillo (Jardines de Murillo). Hier kun je uitrusten onder de Magnolia bomen of wandelen langs met bomen omzoomde paden, keramiek en fonteinen.

Bezoek Jardines del Prado de San Sebastián in mei om te genieten van de tuin die verandert in een zee van paars als de Jacaranda bomen in bloei staan. Het is ook een geweldige plek voor gezinnen, met tokkelbanen en glijbanen voor de kinderen.

Aan de rand van de stad ligt het Parque del Alamillo, dat dankzij zijn omvang populair is voor sportactiviteiten zoals voetbal. Het park heeft ook een speeltuin voor kinderen en sinaasappelbomen om van te genieten!

66 – Geniet van een avondje uit naar het theater

theater in Seville

Boek tickets voor het iconische Teatro Lope de Vega in het parque de Maria Luisa voor een voorproefje van het culturele leven van de stad.

Dit theater, gebouwd in 1946, is beroemd om zijn grootschalige musicals met spectaculaire decors. Het is de belangrijkste locatie in Sevilla voor allerlei optredens, van toneelstukken tot concerten. Als jij, of een van je reisgenoten, van live shows houdt, is dit een must-visit.

Ook het Teatro de la Maestranza is een opmerkelijke locatie, vooral voor opera. Het trekt zowel lokale als internationale artiesten aan, biedt een prachtige akoestiek en is zeker een bezoek waard tijdens je verblijf in de stad.

67 – Palacio de las Dueñas

Palacio de las Dueñas, Seville

Het perfect bewaard gebleven Palacio de las Dueñas, een prachtig voorbeeld van gotische architectuur met Mudéjar-invloeden, is een van de bijzonderste en mooiste bezienswaardigheden in Sevilla.

Ontdek de 11 sierlijke ruimtes en prachtige tuinen met meer dan 117 verschillende planten- en bloemsoorten. Binnen in het 15e-eeuwse kasteel vind je allerlei historische schatten, waaronder memorabilia van stierengevechten en voetbal die toebehoorden aan wijlen hertogin de Alba, een bekende aristocrate.

Palacio de las Dueñas biedt rondleidingen aan om deze schatten te ontdekken.

68 – Het Archeologisch Museum van Sevilla

Archeological Museum of Seville

Als je nog meer wilt leren over de geschiedenis van Sevilla, breng dan een bezoek aan het Archeologisch Museum van Sevilla, gevestigd in het Pabellón del Renacimiento in het parque de Maria Luisa.

Dit museum beslaat drie verdiepingen en tien kamers, en herbergt een uitgebreide collectie stukken van het Paleolithicum tot aan de Middeleeuwen, inclusief een boeiende verzameling Tartessisch aardewerk. Het gebouw zelf, ontworpen door de geliefde architect Aníbal González en gebouwd in 1929, is ook zeker de moeite waard om te verkennen.



69 – Volg een rondleiding door een olijfolieboerderij

olive oil farm tour in Seville

Wil je graag ondergedompeld worden in het Zuid-Spaanse leven, bezoek dan een olijfolieboerderij voor een ervaring waarbij je de gouden vloeistof kunt proeven en het productieproces kunt zien. Andalusië is immers de grootste producent van olijfolie in Spanje!

Je kunt een rondleiding krijgen door de boerderij om meer te leren over Spaanse tradities en cultuur, en zelfs deelnemen aan praktische activiteiten zoals het persen van olijven. Dit is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in eten en drinken.

De Spaanse olijven worden zeer gewaardeerd en zodra je een echte Spaanse olijf hebt geproefd, of die nu zwart of groen is, zul je begrijpen waarom ze ongeëvenaard zijn.

70 – Woon de activiteiten van Semana Santa bij

Holy Week festivities Seville

Als je de tijd hebt en je vakantiedata samenvallen, moet je zeker de Semana Santa (Heilige Week) bijwonen, die plaatsvindt in de week voor Pasen.

Deze traditie gaat minstens terug tot de 16e eeuw en is doordrenkt van religieuze betekenis en geschiedenis. Naast religieuze ceremonies zijn er ook festiviteiten zoals traditionele dans, lekker eten en lokale drankjes.

De optochten kunnen wel 12 uur duren en zijn een essentieel onderdeel van deze zeven dagen durende viering in een overwegend katholieke stad.

71 – Verwen jezelf in een kuuroord

spa in Seville

Als je hoofd bonkt van de kroegentocht van gisteravond, kun je het verzachten met een ontspannende massage in een van de vele kuuroorden in Sevilla. Of je nu op zoek bent naar een thermaal bad, diepe weefselmassage, scrubben of aromatherapie, Sevilla heeft het allemaal.

Een aanrader is de AIRE Ancient Baths, gevestigd in een 16e-eeuws Moors paleis, voor een unieke ervaring. Voor een andere vorm van meditatie kun je ook deelnemen aan een yogales of zelfs aan yoga op een paddleboard op de rivier voor een unieke ervaring.

72 – Museum van Volkskunst en Volkstradities

Museum of Popular Arts and Traditions, Seville

Het Museum van Volkskunsten en Tradities is een geweldige plek om meer te leren over het culturele en historische erfgoed van Andalusië. Met een enorme collectie traditionele klederdracht, handwerk en andere objecten die verband houden met belangrijke gebeurtenissen in het verleden van Sevilla, biedt het museum een fascinerende kijk op de lokale cultuur.

Bovendien herbergt het museum diverse collecties oosters porselein en ivoor, smidswerktuigen, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en levendig versierde tegels.

73 – Bewonder het uitzicht vanop een rooftop bar

rooftop bar in Seville

Een meer ontspannen alternatief voor een uitbundige kroegentocht is een avond doorbrengen in een van de vele rooftop bars van Sevilla. Gevestigd in enkele van de best bewaarde gebouwen van de stad, bieden deze bars een adembenemend panoramisch uitzicht over Sevilla, perfect voor een avondje uit met vrienden of een romantische date.

Een van de populairste plekken in de stad is Terraza Hotel Doña María met een spectaculair uitzicht op de kathedraal en een zwembad op het dak.

Voor een combinatie van winkelen en ontspanning kun je terecht bij de Gourmet Experience Duque Terrace Bar, waar je na een dagje winkelen bij de Corte Inglés kunt genieten van tapas en wijn van de wijnbar, of een betaalbare cocktail.

Als je op zoek bent naar livemuziek en handgemaakte cocktails, is Pura Vida Terraza in Santa Cruz een uitstekende keuze, terwijl Hotel Inglaterra’s La Terraza, direct aan Plaza Nueva, bekend staat om zijn stijl en verfijning.



74 – Breng een nacht door in Hotel Alfonso XIII

Hotel Alfonso XIII, Seville

Als je op zoek bent naar luxe, is Hotel Alfonso XIII, een absolute aanrader.

Dit prachtige vijfsterrenhotel, gelegen naast de Real Alcazares van Sevilla, bevindt zich in een karakteristiek neo-Mudéjar gebouw dat in 1929 werd gebouwd door koning Alfonso XIII zelf.

Het hotel straalt luxe uit met weelderig meubilair, moderne voorzieningen en een betoverende binnenplaats in de tuin. Gasten kunnen genieten van een buitenzwembad, een fitnessruimte en voortreffelijke eetgelegenheden, waaronder twee restaurants, een optie bij het zwembad en een uitbundige bar. Voel je de koning te rijk tijdens een verblijf in Hotel Alfonso XIII.

75 – Feest de hele nacht door in de beste nachtclubs

nightlife in Seville

Duik in het bruisende nachtleven van Sevilla met een bezoek aan de beste nachtclubs van de stad.

Groucho, een instituut sinds de jaren 80, biedt vijf zalen met thema-avonden zoals flamenco op vrijdag en deuntjes uit de jaren 80 en 90 op zaterdag.

Uthopia is een van de grootste clubs in Sevilla, perfect voor wie op zoek is naar een wilde avond uit.

Obbio, met zijn drag-avonden en LGBTQ+-vriendelijke sfeer, verwelkomt een divers publiek.

Terraza Alfonso is vooral populair bij een jeugdig publiek en bruist voornamelijk in de zomermaanden.

Abril Sevilla trekt de aandacht met circusartiesten, flessenservice en knallende beats.

Antique Theatro, een van de indrukwekkendste clubs van Sevilla, hanteert een strengere dresscode en kan wat ontoegankelijk zijn voor niet-lokale bezoekers.

Hoe bereik je Sevilla?

Vermijd het gedoe van het openbaar vervoer of het wachten op een taxi in Sevilla door van tevoren een luchthaventransfer te boeken. Je wordt opgewacht door een vriendelijke lokale chauffeur in de aankomsthal met een bordje met jouw naam erop, en wordt rechtstreeks naar je hotel gebracht. Bovendien kan het, vooral voor groepen, goedkoper zijn per persoon dan reguliere pendeldiensten.

Waar verblijven in Sevilla?

Overweeg je accommodatie in Sevilla zorgvuldig, aangezien de stad opties biedt voor elk budget. Van luxueuze koninklijke hotels zoals Hotel Alfonso XIII tot eenvoudige hostels zoals Black Swan Hostel Sevilla, er is voor elk wat wils.

Als luxe jouw stijl is, zijn Hotel Palacio de Villapanes en Boutique Hotel Casa del Poeta goede keuzes. Voor een ontspannen sfeer met een prachtig zwembad kun je Melia Sevilla overwegen. Het funky en stijlvolle interieur van Hotel Lobby zal liefhebbers van kleine details aanspreken, terwijl Hotel Unuk bekend staat om zijn onberispelijke service en prachtige restaurant op het dak.

Voor een boetiekervaring, kun je kiezen voor het luxe Hotel Mercer Sevilla, dat perfect is voor koppels.

Bezoek je Sevilla met een budget?

Free walking tours in Sevilla zijn geliefd bij budgetreizigers en bieden een geweldige manier om de stad te verkennen. Deze tours beslaan alle belangrijke wijken en worden geleid door charismatische gidsen die lokale tips delen.

Houd er natuurlijk wel rekening mee dat, hoewel ze ‘gratis’ zijn, er wel een fooi van je wordt verwacht.

Een andere handige optie om geld te besparen is de Sevilla Pass, waarmee je toegang krijgt tot topattracties en rondleidingen tegen een gereduceerd tarief, en waarmee je de wachtrijen kunt overslaan.

Wat wordt je volgende bestemming?

Als je op zoek bent naar je volgende bestemming in het zuiden van Spanje, heb je een overvloed aan opties om te overwegen, waaronder Malaga, Cádiz, Córdoba en Granada!

Cádiz, op iets meer dan een uur rijden, is een van de oudste steden van Europa, met betoverende geplaveide straten en een magische sfeer.

Op 1,5 uur rijden van Sevilla biedt Córdoba spectaculaire bezienswaardigheden en monumenten, waaronder vier UNESCO-werelderfgoedlocaties met Romeinse en Moorse invloeden.

Er zijn ook heel wat leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Malaga. Deze stad, op 2,5 uur rijden langs de kust, heeft kastelen, musea, botanische tuinen en stranden, en is ook de geboorteplaats van Pablo Picasso.

Marbella, een avontuurlijke bestemming in de buurt, biedt mogelijkheden voor watersporten, bergwandelen en zelfs parachutespringen.

Tot slot is heel wat te doen in Granada. De stad, bereikbaar met de trein vanuit Sevilla, is ideaal voor een overnachting en beschikt over veel bezienswaardigheden, waaronder prachtige landschappen tijdens de treinreis door de Andalusische regio.

Als je slechts een week hebt om Andalusië te verkennen, overweeg dan een meerdaagse reis om meerdere steden in één keer te bezoeken!

Slotgedachten

Sevilla is een betoverende bestemming, of je nu een romantische ziel of een geschiedenisliefhebber bent. Er is voor elk wat wils, van het genieten van sangria en sightseeing tot avonturen in de prachtige buitenwijken van de stad.

Heb jij Sevilla al eens bezocht? Wat vond je het leukste aan deze dromerige stad? Wat waren jouw favoriete activiteiten en bezienswaardigheden in Sevilla? Deel het gerust met ons in de reacties.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis en veel plezier!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!