Bezienswaardigheden in Granada

De zuidelijke regio van Spanje, van de glinsterende Iberische kust tot de ruige Sierra Nevada, is een smeltkroes van activiteiten en avontuur. Voeg daar een diverse mix van islamitische, Arabische en Spaanse cultuur aan toe, plus geplaveide paden, traditionele tapasbars en eclectische kunst, en je hebt een echte toeristische parel: Granada.

Je merkt nauwelijks dat de uren voorbijglijden terwijl je door de pittoreske straten van de oude stad slentert, langs gebouwen met overblijfselen uit de architectuur van het eeuwenoude verleden.

De stad werd gesticht in de 13e eeuw en heeft in de loop der decennia heel wat invloeden ondergaan. Van barok en renaissance tot Moors en gotisch, Granada heeft het allemaal. Deze interessante mix komt tot uiting in de gebouwen, pleinen, ondergrondse kuuroorden en kloosters.

De stad Granada is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Reis van binnen de (historische) stadsmuren naar de kustlijn, bezaaid met traditionele dorpjes, en rijd langs de altijd schilderachtige Costa Tropical.

Of je nu een avonturier, fijnproever, sensatiezoeker, cultuurliefhebber of een wijnsnob bent, er valt heel wat te doen in Granada. Ontdek onze lijst met de beste activiteiten en bezienswaardigheden in Granada en plan je reis naar deze geweldige stad!

1 – Alhambra

Alhambra in Granada

Het Alhambra ligt op een dramatisch plateau en kijkt trots uit over de prachtige stad. Deze ontzagwekkende vestiging, zowel een paleis als fort, gaat terug tot de 9e eeuw toen het dienst deed als Romeinse woning. Het grootste deel van de moderne structuur werd echter ontwikkeld in de jaren 1200.

Verspreid over het iconische monument, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, vind je verschillende paleizen die weelde en geschiedenis uitstralen:

  • Alcazaba: Bekend om het weidse uitzicht over de wijk Albaicín
  • Nasridenpaleis: Een weelderinge Moorse koninklijke residentie die vaak wordt beschouwd als het hoogtepunt van Alhambra
  • Koninklijke Paleizen: Beroemd om de Patio de los Arrayanes en de Leeuwenhof, evenals de weelderige interieurs

Als klap op de vuurpijl duikt het Museum van Alhambra in de historische context van deze wereldberoemde bezienswaardigheid.

Lees meer over rondleidingen door het Alhambra en tickets voor het Alhambra.

2 – Generalife

Generalife gardens, Granada

Het Generalife ligt naast het Alhambra en is een uitgestrekt tuinencomplex dat oorspronkelijk werd ontwikkeld in de jaren 1300. Als een van de oudste overgebleven Moorse tuinen in Spanje zou het een rustig toevluchtsoord zijn, ware het niet dat het zo populair is bij bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.

Dit charmante toevluchtsoord, te midden een prachtig berglandschap bezaaid met olijfbomen en boomgaarden, biedt een overvloed aan attracties om te verkennen. Er zijn ook rondleidingen beschikbaar voor een diepgaandere blik op het interessante verleden van de locatie.

De tuinen kunnen overdag of ’s nachts worden bezocht (een bezoek ’s avonds is iets goedkoper), met kortingen als je online boekt en je ticket combineert met het Alhambra.

3 – Kathedraal van Granada

Cathedral of Granada

De Kathedraal van Granada, die altijd op postkaarten staat, is een prachtige gotische kathedraal uit de 16e eeuw met een rijk versierd interieur. Als je bedenkt dat het 180 jaar duurde om de kathedraal te bouwen, verwacht je wel iets bijzonders.

Hoewel de spitsen en torens de skyline van Granada kenmerken, schittert deze bezienswaardigheid pas echt van binnen: van dreigende rijzende zuilen en enorme gewelfde plafonds tot de beroemde ‘Deur van Vergeving’ en ingewikkelde gebrandschilderde ramen. De vele ontzagwekkende elementen maken dit een must voor iedereen die de stad bezoekt.

4 – Het oude Albaicín

Albaicín, Granada

Verken de kronkelende straatjes van Albaicín, een unieke wijk die ooit aan de rand van Granada lag maar nu binnen de stadsmuren ligt. Deze buurt is beroemd om zijn zigzaggende straatjes uit de Moorse tijd en eclectische kleuren.

Deze schilderachtige en kleurrijke enclave is de thuisbasis van een sfeervol doolhof van witgekalkte huizen en karakteristieke gebouwen met platte daken. Je vindt er ook een aantal prachtige pleinen, evenals een overvloed aan winkels, restaurants en bars.

Of je nu een rondleiding neemt of alleen op verkenning gaat, zorg ervoor dat je langs de Dar al-Horra komt, een 15e-eeuws Nasridenpaleis dat boven op het hoogste deel van het fort Alcazaba Qadima ligt.

5 – Alcazaba-toren

Alcazaba Tower, Granada

Als je over het betoverende terrein van het Alhambra wandelt, kun je onmogelijk om de Alcazaba-toren heen.

De belangrijkste uitkijktoren, Torre de la Vela, biedt een ansichtkaart-waardig uitzicht over Granada, het Alhambra zelf en de omliggende bergen, waaronder de adembenemende Sierra Nevada.

De toren is 27 meter hoog en beroemd vanwege zijn klok. Een foto maken vanaf het uitkijkplatform in deze 12e-eeuwse uitkijkpost is een van de essentiële activiteiten in Granada.



6 – Woon een concert bij kaarslicht bij

candlelight concerts in Granada

Stelletjes reizen graag naar Granada, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Romantiek danst door de lucht, doordrenkt van geschiedenis en renaissancegevoelens. Als je met je partner op reis bent, dan moet je zeker een concert bij kaarslicht bijwonen. Dit is een unieke, romantische en onvergetelijke ervaring.

Tijdens zo’n Candlelight Concert flikkeren honderden zachte, gloeiende kaarsen om je heen terwijl je achterover leunt, de unieke locatie in je opneemt en geniet van het optreden.

Je kunt kiezen uit een handvol van deze magische concerten in Granada. Wees getuige van een eerbetoon van een strijkkwartet aan ‘The Best of Hans Zimmer’ in het Palacio de Santa Paula, of van een eerbetoon aan Queen of ‘Vivaldi’s Four Seasons’ op dezelfde locatie.

7 – Alcaicería

Alcaicería, Granada

Granada zit vol met kronkelende steegjes, maar geen enkele is zo sfeervol als de Alcaicería.

Alcaiceria is een mix tussen een markt en een doolhof en was ooit de thuisbasis van Moorse zijdewevers, die hun handel meebrachten toen ze hier eeuwen geleden naartoe verhuisden. Tegenwoordig doet het vooral dienst als winkelgebied.

Of je nu op zoek bent naar lokale delicatessen, authentieke souvenirs of gewoon wilt ronddwalen en de sfeer en charme wilt opsnuiven, dit is een van de sfeervolste plekken in Granada.

8 – Sacromonte

Sacromonte, Granada

Hou je van flamenco? Dan zul je dol zijn op Sacromonte, een wijk aan de oostelijke rand van Granada waar een aantal sensationele live optredens plaatsvinden.

Het gebied was ooit een zigeunerwijk en het is niet moeilijk om te zien waarom: de kronkelige steegjes zijn gevuld met geïmproviseerde muziek van straat- en volksmuzikanten.

Het Sacromonte Caves Museum staat bekend om zijn verzameling grote grotten aan de voet van de berg en bezoekers die nieuwsgierig zijn naar geschiedenis moeten hier zeker even binnen stappen. Als je op zoek bent naar een geweldig uitzicht en prachtige architectuur, kijk dan niet verder dan de Abadía del Sacromonte (de abdij van Sacromonte) op de top van de berg Valparaíso.

9 – Excursie naar de Mezquita in Cordoba

Cordova Mosque day trips from Granada

De Mezquita (Spaans voor moskee) in Cordoba, op ongeveer twee uur rijden van Granada, is een van de beste bezienswaardigheden van Spanje en wordt alom gewaardeerd als een van de spectaculairste voorbeelden van Moorse architectuur.

Deze moskee werd oorspronkelijk gebouwd in de achtste eeuw door de Moorse heerser Abd-ar-Rahman voordat het gebouw werd uitgebreid door zijn opvolgers, zowel moslim- als christelijke heersers. Met zijn torenhoge bogen, schitterende koepel, gebedsgedeelte met hoefijzerbogen, uitgestrekte vloeren en ivoren versieringen is deze moskee echt een bezienswaardigheid.

Het is een Spaans icoon dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en is een essentiële halte tijdens een dagtrip naar Granada.

10 – Fundacion Rodriguez-Acosta

Fundacion Rodriguez-Acosta, Granada

De Fundacion Rodriguez-Acosta ligt op de heuvel Realejo en is vernoemd naar de gelijknamige modernistische kunstenaar die in Granada werd geboren. Het is een adembenemende combinatie van openluchtmuseum, uitkijkplatform en tuin, met een indrukwekkende collectie beeldhouwwerken.

Verspreid over de romantische tuinen vinden bezoekers prachtige vijvers, fresco’s van Palomino, beelden, houtsnijwerk en, misschien wel het meest merkwaardig, een gedeelte met verborgen tunnels.

Let op: de Fundacion kan alleen worden gezien als onderdeel van een rondleiding.



11 – Uitkijkpunt San Nicolas

San Nicolas Viewpoint, Granada

Op zoek naar een opmerkelijk decor voor foto’s? Kijk dan niet verder dan de Mirador de San Nicolas, waar zich een eeuwenoud uitkijkpunt bevindt dat een van de meest iconische uitzichten van Granada biedt. Bewonder het Alhambra en de tuinen, met de prachtige Sierra Nevada op de achtergrond.

Dit gebied is meer dan alleen een uitkijkpunt, je vindt er ook restaurants voor fijnproevers (perfect voor tapas en wat wijn) en de 16e-eeuwse kerk van San Nicolás voor geschiedenisliefhebbers.

Tip: ga aan het eind van de middag en het begin van de avond naar de mirador, vlak voor zonsondergang, dan is het pas echt oogverblindend.

Routebeschrijving in Google Maps

12 – Monasterio de Nuestra Señora de la Asunción “La Cartuja”

Monasterio de la Cartuja, Granada

Dit klooster met lange naam wordt door de meeste mensen gewoon Monasterio Cartuja genoemd. Het Monasterio is een prachtig klooster in barokstijl dat bezoekers een idee geeft van hoe het leven er in de middeleeuwen uitzag.

Deze plek, met zijn uitgestrekte groene tuinen en prachtig versierde gouden kamers vol met onbetaalbare kunstwerken, geeft bezoekers een kijkje in het verleden en moet zeker op jouw lijstje staan als je op zoek bent naar iets anders.

13 – Verken de bezienswaardigheden in Granada al fietsend

bike tours in Granada, Spain

Als je niet alleen de prachtige toeristische trekpleisters, maar ook de verborgen juweeltjes van Granada wilt verkennen, dan is er geen betere manier om dat te doen dan met de fiets!

Met een uitgebreid netwerk van fietspaden is deze mooie Spaanse stad de laatste jaren steeds fietsvriendelijker geworden. Er zijn verschillende reisbureau’s die educatieve en avontuurlijke fietstochten met gids aanbieden voor bezoekers van de stad. Je kunt ervoor kiezen om buiten de gebaande paden te gaan of richting woonwijken te trekken op zoek naar verborgen juweeltjes.

14 – Proef het beste van Granada tijdens een culinaire tour

food tour in Granada

Het is geen geheim dat de inwoners van Granada gepassioneerd zijn over hun eten. Waarom proef je niet eens zelf alle traditionele en moderne gerechten van de stad?

Er worden verschillende soorten culinaire activiteiten aangeboden in de stad. Van kookervaringen op maat tot wandeltochten met eten als thema, er valt heel wat te beleven voor bezoekers die zich willen verdiepen in de Andalusische gastronomie en verder willen kijken dan tapas en paëlla.

Natuurlijk is er bij al dat eten, zoals Habas con Jamón of de bekroonde geitenkaas Queso Montefrieño, voldoende wijn en sangria om alles weg te spoelen.

15 – Koninklijke Kapel van Granada

Royal Chapel of Granada

De Koninklijke Kapel van Granada is nog zo’n plek met een rijke geschiedenis. In deze prachtige barokke kathedraal in het paleiscomplex liggen twee belangrijke Spaanse figuren begraven, koningin Isabella en koning Ferdinand.

Naast de graven en de eeuwenoude betekenis is de kapel beroemd om zijn sierlijke, vergulde interieur, dat een museum bevat met schilderijen en kunstvoorwerpen die worden beschouwd als zeer waardevolle bezittingen van de katholieke vorsten.



16 – Palacio de la Madraza

Palacio de la Madraza, Granada

Als je op zoek bent naar een kijkje in het islamitische verleden van de stad, dan is dit prachtige paleis/moskee een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Granada.

Het Palacio de la Madraza werd gebouwd tussen 1349 en 1362 en maakte ooit deel uit van een islamitische universiteit. Het is dus niet alleen een ongelooflijke historische plek, maar ook een uniek museum waar bezoekers meer kunnen leren over de islamitische cultuur en geschiedenis.

Tegenwoordig maakt het deel uit van de Universiteit van Granada, een opmerkelijke bestemming op zich.

17 – Bekijk de hoogtepunten van Granada vanuit een Hop-on-Hop-off-bus

hop-on hop-off bus tour, Granada

Wil je een idee krijgen van de geografie en de belangrijkste bezienswaardigheden in Granada? Dan is de Hop-on-Hop-off-bustour een absolute aanrader!

Verschillende busbedrijven bieden deze dienst aan en je kunt kiezen uit twee routes die door de stad rijden en stoppen bij essentiële bezienswaardigheden zoals o.a. het Alhambra, Plaza de Toros, Plaza Nueva, Albaicín en Mirador de San Cristóbal.

Leuke tip: als je een glimp wilt opvangen van het nachtleven in de omgeving, is de toeristische tramroute door het centrum een prima plek om te beginnen!

18 – Puerta de las Granadas

Puerta de las Granadas, Granada

De Puerta de las Granadas betekent de ‘Poort van de Granaatappels’ en is een echt icoon van Granada.

Deze prachtige Romeinse triomfboogpoort (er zijn in totaal drie bogen) maakt deel uit van de oorspronkelijke Moorse muur en staat aan de ingang van het Alhambrawoud dat naar het Nasridenpaleis leidt. De geschiedenis van deze poort is net zo indrukwekkend als het ontwerp.

Houd er rekening mee dat veel van de free walking tours langs deze bezienswaardigheid lopen.

Routebeschrijving via Google Maps

19 – Grotten van Nerja

Caves of Nerja day trips from Granada

Nerja, dat ongeveer halverwege Granada en Malaga ligt, is een van de vele kleine kustplaatsen in Andalusië met een overvloed aan natuurlijke schoonheid en grotten.

De meest opvallende voor bezoekers zijn de Grotten van Nerja, die net buiten de stad liggen en zich over zo’n 5 kilometer uitstrekken.

Je kunt deze fascinerende grotten verkennen tijdens een rondleiding of er een klassiek concert of festival bijwonen!

Op weg naar de grotten vol stalactieten, stalagmieten en rotsschilderingen rijd je over de prachtige tropische kustweg, ook wel Costa Tropical genoemd.

Of je nu een auto hebt gehuurd of de grotten bezoekt met een gids, de weg naar de grotten vanuit Granada loopt hierlangs. Houd even halt bij de stranden die langs deze kustlijn liggen, of stop bij een van de plaatselijke dorpen en steden, zoals Salobrena.

20 – Biodomo Granada

Biodomo Granada

Ben jij een echte dierenliefhebber? Dan moet je in Biodomo Granada zijn. Dit is een van de beste plekken om meer te leren over de biodiversiteit van Granada, waaronder zeedieren, landdieren, insecten en planten. In deze prachtige stadsdierentuin kunnen bezoekers niet alleen de grote verscheidenheid aan dieren van dichtbij zien, maar ook van alles leren over de plaatselijke habitats, milieubehoud en onderzoeksmethoden.

Biodomo Granada ligt direct naast de rivier de Genil en is de perfecte middagactiviteit voor een zalige wandeling langs de rivier bij zonsondergang.



21 – Verken Granada en omgeving vanop het water

boat tours in Granada

Van rondvaren bij zonsondergang tot een luxueuze lunch aan boord van een stijlvolle catamaran, je kunt niet verkeerd gaan met een boottocht. Wie Granada bezoekt kan kiezen uit een heel scala aan boottochten.

Breng bijvoorbeeld een halve dag al varend door langs de Costa Tropical en bewonder de vele baaien en stranden die de kustlijn rijk is. Houd zeker je ogen open voor de dolfijnen die in deze wateren dartelen! Lunch op het dek is meestal inbegrepen.

Of kies voor een boottocht van een paar uur op een traditionele 12-persoons zeilboot en vaar naar Caliza, Playa de Cantarriján of het natuurreservaat Maro Cerro Gordo om de beroemde kliffen te bekijken.

Wie op zoek is naar een romantische ervaring kan kiezen voor een boottocht bij zonsondergang. Stap op de zeilboot Bavaria 37 Cruiser en vaar de zonsondergang tegemoet, richting La Herradura.

Voor degenen met een vaarbewijs zijn er boten te huur voor een paar uur of de hele dag voor een privétochtje op zee.

22 – Ga een dag naar Sevilla

Seville day trips from Granada

Sevilla is een van de levendigste steden van Spanje (en volgens de legende gebouwd door Hercules zelf), bekend om de flamencomuziek en -dans en het jaarlijkse festival Feria de Abril. Het is een van de grootste trekpleisters van Andalusië en tevens de hoofdstad.

Bezoekers trekken elk jaar naar deze zuidelijke stad, niet alleen omdat het een geweldig cultureel erfgoed heeft, maar ook vanwege het uitstekende eten, de prachtige architectuur en het leuke nachtleven.

Als je er toch bent, overweeg dan om de kathedraal van Sevilla, de Real Alcazar de Sevilla, de Barrio Santa Cruz (Joodse wijk) te bekijken of Sevilla FC in actie te zien!

23 – Los raadsels op tijdens een speurtocht door Granada

scavenger games in Granada

Het is tijd om je denkhoed op te zetten als je een van de spannende en boeiende speurtochten in Granada wilt proberen!

Het is niet alleen heel erg leuk, maar het is ook een geweldige manier om de stad te verkennen, zeker in groep.

Wat heb je nodig? Twee of meer spelers, een smartphone en een beetje hersencapaciteit. Je krijgt telkens één aanwijzing die je naar verschillende monumenten en bezienswaardigheden in Granada leidt. Terwijl je het ene raadsel oplost, vind je het volgende, enzovoort, tot je het einde bereikt.

Het Alhambra, de Basiliek van San Juan de Dios, de kathedraal van Granada en Puerta de la Justicia (de Poort van Gerechtigheid) zijn een paar voorbeelden van de plekken die je in twee uur bezoekt.

24 – Bekijk Las Alpujarras tijdens een dagtocht

Las Alpujarras mountains day trip from Granada

Las Alpujarras, een van de meest pittoreske en traditionele plekjes in heel Andalusië, is een verzameling rustieke maar charmante witte bergdorpjes langs de valleien en diepe kloven van de zuidflank van de Sierra Nevada.

Nadat je de dorpjes hebt bekeken, kun je overwegen om te gaan wandelen. Een reeks platgetreden paden doorkruist de heuvels en verbindt de dorpen met elkaar en vormt de ideale bestemming voor wandelaars.

Als je geen zin hebt om een route uit te stippelen, zijn er natuurlijk een aantal vooraf georganiseerde dagtochten die alle organisatie uit handen nemen.

25 – Carmen de los Mártires

Carmen de los Mártires, Granada

Carmen de los Martires (dat zich laat vertalen als Carmen van de Martelaren) ligt verscholen in het Alhambra en dateert uit de 19e eeuw, of eigenlijk zelfs eerder, als je kijkt naar het voormalige klooster dat op het terrein stond. Je vindt hier weelderige en dromerige tuinen en krijgt een spectaculair uitzicht over de stad en een zeldzaam inzicht in de geschiedenis en cultuur van de stad.

Met iets meer dan zeven hectare is er genoeg ruimte om rond te dwalen en de rustige sfeer op te snuiven, en als je geluk hebt, zie je misschien wel een pauw of twee!

Routebeschrijving in Google Maps



26 – Verken de stad per Segway

segway tours in Granada

Ben je het zat om met een slakkengangetje de heuvels op en af te lopen? Waarom ga je dan niet mee met een Segwaytour?

Rijden met deze elektrische scooters op twee wielen is makkelijker dan je denkt. Ze worden veel gebruikt in heel Europa en zijn de ideale manier om de middeleeuwse bezienswaardigheden van Granada te verkennen in een veel sneller tempo dan normaal.

Onder leiding van goed geïnformeerde inwoners, zoef je meestal zo’n twee uur lang langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad terwijl je onderweg veel leert!

Op zoek naar iets anders? Overweeg dan een off-road Segwaytour!

27 – Klooster van Hiëronymus

Monastery of San Jeronimo, Granada

Het Klooster van Hiëronymus is een van de best bewaarde kloosters in heel Spanje en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Granada.

Het werd oorspronkelijk in het begin van de jaren 1500 in renaissancestijl gebouwd en is adembenemend. Geniet van de heldere en geurige sinaasappelbomen die verspreid staan in de tuinen en van het koninklijk gedecoreerd interieur vol ingewikkelde bogen, mozaïeken, muurschilderingen en kunstwerken.

Hoewel het klooster van maandag tot zondag open is om op je eigen tempo te verkennen, is een rondleiding op zondag (meestal om 11 uur) een echte aanrader.

28 – Paseo de los Tristes

Paseo de los Tristes, Granada

De Paseo de los Tristes, een schilderachtige rivierwandeling in het centrum van Granada, is doordrenkt van meer dan 400 jaar geschiedenis en is geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Deze wandeling is vooral populair in de lente, wanneer de route tot leven komt met zijn bloeiende bloemen, feestelijke sfeer en ongeëvenaarde uitzicht op het Alhambra.

Je kunt dit gebied gemakkelijk zelf bezoeken, maar er zijn ook verschillende lokale wandeltochten, waarbij je heel wat fascinerende weetjes over de geschiedenis ervan te horen krijgt.

Routebeschrijving in Google Maps

29 – Waag je aan de Los Cahorros

Los Cahorros trail, Granada

De Los Cahorros is een redelijk zware, maar zeer lonende wandeling.

Het wandelpad ligt op slechts 8 kilometer van het centrum van Granada en het Alhambra, waardoor je er gemakkelijk een halve dag aan kunt besteden.

Of je nu in de winter gaat sneeuwschoenwandelen in de Sierra Nevada, of in de lente over de beroemde Cahorros-bruggen en langs watervallen wandelt, er is geen tekort aan begeleide wandeltochten. Ontsnap even aan het drukke stadsleven en maak een reis naar het prachtige natuurlijke platteland van Spanje.

30 – Proef vers bereide tapas bij La Botillería

La Botillería, Granada
Met dank aan La Botillería

Waar denk je aan als je het woord ’tapas’ hoort? Voor veel reizigers is het een kans om wat traditionele Spaanse culinaire hoogstandjes te proberen.

Maar als je in Granada bent, overweeg dan eens om de typische tapasbars links te laten liggen en naar La Botillería te gaan. Dit is een onderschat restaurant met lekkere Andalusische wijnen en alle klassieke tapas: miniburgers, varkenswangetjes, kiprollade en Iberische hamschotel om er maar een paar te noemen.



31 – Kom tot rust in een hamam

hammam in Granada

Hier draait alles draait om sereniteit, ontspanning en verjonging. De traditionele spa-ervaring in een Arabische Hamam geeft je een broodnodige dosis zen na een paar dagen verkennen of wandelen.

Er zijn er een paar waar je uit kunt kiezen, maar de beroemdste hamam is ongetwijfeld Al Andalus. Deze hamam ligt naast de Darro en biedt warmte- en koudetherapie, massages en nog veel meer.

32 – Pak je peddel en ga kajakken

kayaking in Granada

Als je even genoeg hebt van het bewonderen van de ongelofelijke architectuur, laat dan de stad achter je en ga kajakken langs de kustlijn.

Er zijn heel wat opties, variërend in tijd en locatie.

De meeste kajaktochten duren twee tot drie uur en de stranden en grotten rond La Herradura zijn voor velen een populaire keuze. Je kunt ook kajakken vanaf het strand van Playa Calaiza (in het natuurreservaat Cerro Gordo).

Als je de voorkeur geeft aan rustig water boven de zee, kun je kajakken bij de stuwmeren Quéntar, Cubillas of Negratín.

Over het water glijden is leuk en aardig, maar als je graag de onderwaterwereld wilt ontdekken, overweeg dan een geweldige snorkeltrip. Er zijn ook tochten die kajakken en snorkelen combineren in één expeditie.

33 – Spring in het zadel voor een paardrijtocht

horse riding in Granada

Zin om de verse buitenlucht in te ademen en op een ouderwetse manier de omgeving rond Granada te verkennen? Dan moet je je zeker inschrijven voor een paardrijtocht door het prachtige landschap van Granada.

Ongeacht je leeftijd of evaringsniveau, is ervoor ieder wat te doen in deze ranches op minder dan 30 minuten rijden van het stadscentrum aan de voet van de Sierra Nevada. Vaak kun je bij je hotel worden opgehaald voordat je in het zadel springt.

34 – El Bañuelo

El Bañuelo, Granada

Als je naar de andere kant van de Darro gaat, is El Bañuelo (ook bekend als de Hammam al-Yawza) nog zo’n interessante plek om te bezoeken.

Dit was vroeger een heerlijk plek om te ontspannen en tot rust te komen. Vandaag de dag doet het meer dienst als een openluchtmuseum. Hier worden de ruïnes en tradities van de baden tentoongesteld die, opmerkelijk genoeg, helemaal teruggaan tot de 11e eeuw. Maak een reis terug in de tijd naar wat de best bewaarde openbare Arabische baden zijn.

35 – Carrera del Darro

Carrera del Darro Street in Granada

De Carrera del Darro is een van de meest pittoreske straten van heel Granada, bedekt met kinderkopjes en met overal om je heen cafés en winkels.

Zoals je zou verwachten, vind je er ook een aantal bekende bezienswaardigheden, waaronder El Bañuelo (zie hierboven), maar wat deze straat echt bijzonder maakt, is de levendige sfeer en centrale ligging.

Kijk de ene kant op en je kunt het Alhambra op de top van een heuvel bewonderen; kijk de andere kant op en je kunt een verborgen labyrint van steegjes verkennen die naar het Albaicín leiden.

Routebeschrijving in Google Maps



36 – Maak een dagtocht naar de Sierra Nevada

Sierra Nevada jeep tours from Granada

Een excursie naar de Sierra Nevada is een geweldige dagtocht vanuit Granada.

Ben jij een echte adrenalinejunkie? Overweeg dan om een jeeptour te maken door de Sierra Nevada!

Deze tours zijn speciaal ontworpen voor diegenen die op zoek zijn naar sensatie en wat meer off-road actie op weg naar de hoogste toppen van Granada (meer dan 2800 meter hoog).

Hoewel de tochten enigszins verschillen afhankelijk van je voorkeur, word je meestal bij je hotel in Granada opgehaald en meegenomen door pittoreske dorpjes en de bossen van Andalusië voordat je aankomt bij het heldere turquoise water en de glooiende heuvels van de meest gerespecteerde bergketen van Spanje.

37 – Waag je aan enkele via ferrata’s

via ferrata in Granada

Deze unieke klimroutes komen het meest voor in en rond de Alpen en zijn een goede manier om een andere kant van het bergachtige terrein te zien!

De staalkabels en steunen voor handen en voeten maken het gemakkelijker dan ooit om veilig de rotsen te beklimmen, terwijl je onderweg geniet van de omgeving en het uitzicht.

Er wachten smalle bruggetjes, technische beklimmingen en geweldige uitzichten op je!

38 – Basílica de San Juan de Dios

Basílica de San Juan de Dios, Granada

De Basilica de San Juan de Dios is een van de meest eclectische en inspirerende kerken in heel Andalusië en is een echt verborgen juweeltje. Deze kerk wordt vaak, geheel ten onrechte, over het hoofd gezien vanwege de nabijheid van het klooster van Hiëronymus.

Het barokke monument dateert uit het midden van de 17e eeuw en ligt op loopafstand van het stadscentrum. Het staat vooral bekend om zijn gedetailleerde fresco’s en betoverende, versierde koepel.

39 – Verken Granada en omgeving per quad

quad and buggy tours in Granada

Heb je zin in een adrenalinekick? Dan is het tijd om je helm op te zetten, de motor aan te zetten en op pad te gaan voor een epische quadtour door bergachtig terrein, langs prachtige rivieren en over verborgen paden.

Zo’n één tot twee uur lang kun je per quad verschillende delen van Granada verkennen.

Zoef langs rotsen en van stoffige hellingen met inheemse fauna in de Sierra de Lújar, of andere delen in de buurt zoals de dorre heuvels van de Guadalfeo-vallei vlakbij het Nationaal Park Sierra Nevada.

Sommige expedities gaan naar Junta de los Ríos (Knooppunt van Rivieren) waar twee rivieren samenkomen, met watervallen om in te zwemmen!

Als je geen zin hebt om zelf achter het stuur te zitten van een quad of als je op reis bent als gezin van vier met jonge kinderen, overweeg dan een epische buggytocht! Je zit dan in een vierwieler met een open kooi om je heen. Net zo leuk!

Je kunt je eigen quad of buggy besturen of passagier spelen terwijl een professional het stuur overneemt en jij geniet van de rit en de sensatie.

40 – Ga duiken en ontdek het onderwaterleven

scuba diving in Granada

Of je nu een beginner of een doorgewinterde duiker bent, er vallen heel wat duikavonturen te beleven in de provincie Granada.

Als je nog nooit hebt gedoken en nog niet gekwalificeerd bent, zijn er veel duikcentra in de buurt die PADI-cursussen aanbieden, gevolgd door duiktijd in het water. Deze variëren van 1,5 uur tot vijf uur.

Zwem naar onderwatergrotten of spot de bijzondere zeeplant Posidonia (die bloeit onder water) rond de wateren van Calahonda.

Leer duiken in het natuurreservaat Peñón de Salobreña of ga naar La Herradura, een andere populaire duikbestemming. Je kunt ook op zoek gaan naar koraal, interessante rotsformaties en de zeebodem langs de kustlijn van Almuñecar.

Opmerking: vergeet niet dat de stad Granada in het binnenland ligt, houd er dus rekening mee dat je eerst naar de kustlijn moet reizen.



41 – Caminito del Rey

Caminito del Ray day trips from Granada

Deze korte maar prachtige wandeling is een van de populairste dagtochten vanuit Granada en de 7,7 kilometer lange route neemt gemiddeld ongeveer drie uur in beslag.

Omdat je de tocht begint in Ardales en eindigt in het dorp El Chorro en je niet terugkeert naar je vertrekpunt, raden we aan om een begeleide wandeltocht te boeken die alle logistiek voor je regelt.

Vergis je echter niet; dit is geen gemakkelijke wandeling: sommige delen van de traverse steken 100 meter boven de rivier uit!

42 – Parque Federico García Lorca

Parque Federico García Lorca, Granada, Spain

Parque Federico García Lorca is een oase in een drukke stad en een heerlijke plek om te ontspannen. Het park ligt aan de westkant van de stad en huisvest het Huerta de San Vicente museum, het zomerhuis van de beroemde dichter Federico García Lorca.

In het park vind je ook een kleine vijver, fonteinen, een rozentuin en een overvloed aan bloemen. Dit is trouwens de perfecte plek om te picknicken!

Houd er rekening mee dat het park weliswaar gratis is, maar alleen open als de zon op is.

Routebeschrijving in Google Maps

43 – Corral del Carbón

Corral del Carbón, Granada

De Corral del Carbón is een stadspark en monument dat vroeger dienst deed als graanbeurs en accommodatie. Deze 14e-eeuwse plek is levendig, kleurrijk en historisch.

Het is bovendien het oudste Andalusische herkenningspunt in Granada, gelegen midden in de belangrijkste wijk, en is gemakkelijk toegankelijk.

44 – Ga wildwatervaren

rafting in Granada

Terwijl de Rio Verde het meest geschikt is voor canyoning, ga je voor een bloedstollend raftingavontuur naar de rivieren de Genil of de Gualfalfeo, waar wild water en dramatische (maar gezinsvriendelijke) stroomversnellingen wachten.

Dankzij de vele verschillende parcoursen langs de rivieren is er voor elke moeilijkheidsgraad wat wils.

45 – Bewonder Granada vanuit een heteluchtballon

hot air balloon ride in Granada

Als je het Alhambra, de stad en de omringende natuurlijke schoonheid van bovenaf wilt bekijken, dan is een luchtballonvaart de beste en spannendste manier om dat te doen!

Ondanks het feit dat je ’s ochtends vroeg moet opstaan, is het zeker de moeite waard om boven de heuvels te zweven in een open rieten mand terwijl de zon opkomt en je alle prachtige uitzichten in je opneemt.

Als klap op de vuurpijl mag je een stevig Andalusisch ontbijt verwachten met een glas champagne zodra je weer bent geland!

46 – Palacio de los Olvidados

Palacio de los Olvidados, Granada
Met dank aan Palacio de los Olvidados Granada

Dit ongewone museum, in het Nederlands het ‘Paleis van de Vergetenen’, kijkt uit over het Alhambra en verkent een nogal eigenaardige combinatie van thema’s: flamenco en marteltuigen!

Zo toont het aan de ene kant een prachtige collectie Flamencokunst compleet met interactieve elementen, terwijl het aan de andere kant een sombere kijk biedt op de vroegere relatie van Europa met marteling, openbare vernedering en de doodstraf.

De elektrische stoel is een blikvanger, net als de menselijke kooien.

47 – Ga canyoning langs de Rio Verde

canyoning in Granada

Deze activiteit is er een voor echte avonturiers! De Rio Verde, die van het Nationaal Park Sierra Nevada naar de Alboranzee loopt, is een van de mooiste plekken om aan canyoning te doen in Andalusië.

De Rio Verde bevindt zich op slechts een klein eindje rijden van Granada en Málaga en is beroemd om zijn paradijselijke turquoise water.

Er zijn verschillende canyoningexcursies beschikbaar op verschillende punten langs de rivier, dus kies een excursie op basis van je niveau en budget en les je dorst naar avontuur!

48 – Maak een tapas- en kroegentocht

tapas tours in Granada

Heb je honger en dorst? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Tapasbars hebben hun wortels in de Andalusische cultuur en worden graag bezocht door toeristen die de lokale specialiteiten willen proeven. Ze bieden niet alleen een breed scala aan traditionele en moderne gerechten, maar ook een mooie selectie wijnen, cervezas en sangria om je maaltijd mee aan te vullen.

Als het voor jou wat wilder mag, waarom kies je dan niet voor een speciale kroegentocht? Samen met andere dorstige medereizigers verken je de bars van de stad, terwijl je ondertussen kunt socializen en de lokale bevolking kunt ontmoeten!

49 – Overnacht in het Hotel Alhambra Palace

Hotel Alhambra Palace, Granada

Het Alhambra heeft al de nodige aandacht gekregen in deze lijst van activiteiten en bezienswaardigheden in Granada. Als je op zoek bent naar een van de meest luxueuze verblijfsmogelijkheden op een steenworp afstand van de grote bezienswaardigheid, kijk dan niet verder dan het Hotel Alhambra Palace.

Dit hotel biedt de stijlvolle, Moors geïnspireerde kamers en zit boordevol historische architectonische elementen. Bovendien beschikt het over een heerlijk à la carte restaurant dat zowel mediterrane als internationale gerechten serveert en ligt het op loopafstand van de wijk Albayzín.



50 – Parque de las Ciencias

Parque de las Ciencias, Granada
Lift naar de top van de observatietoren van het park

Het Wetenschapspark verwelkomt meer dan 700.000 nieuwsgierige bezoekers (zowel volwassenen, kinderen als gezinnen) per jaar en is een van de populairste educatieve attracties in Granada. Het park verdiept zich in een groot aantal fascinerende wetenschappelijke thema’s zoals natuur, astronomie, het menselijk lichaam en optische illusies en organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen, workshops en lezingen.

51 – Ga paragliden

paragliding in Granada

Een van de beste manieren om de hoogtepunten van Granada en omgeving te zien, is door een paraglidingvlucht te maken. Bewonder de besneeuwde toppen en glooiende heuvels van de Sierra Nevada en de prachtige stad Granada van bovenaf.

Met een maximale hoogte van meer dan 1300 meter heb je genoeg tijd om de UNESCO Biosphere eronder te bewonderen en het schitterende contrast van groene bergen, blauw water en gouden zandkust in je op te nemen.

Nog nooit aan paragliding gedaan? Maak je geen zorgen! Je vliegt samen met een tandeminstructeur die je bij elke stap begeleidt.

52 – Reserveer een tafel bij de beste restaurants

fine dining in Granada

De Spaanse keuken is wereldberoemd. Het heerlijke eten is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun stedentrip naar Granada. Naast de lekkere tapas die je op elke hoek kunt vinden, zijn er ook een aantal uitstekende restaurants om uit te proberen.

We stellen enkele van de beste in de stad aan je voor, die allemaal de officiële vermelding ‘Michelin Point of View’ hebben ontvangen.

María de la O is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw en is geïnspireerd op de producten en ingrediënten van Granada, met de nadruk op een volledige gastronomische ervaring.

Gasten die arriveren bij Arriaga worden getrakteerd op prachtig gepresenteerde gerechten die een eerbetoon zijn aan de ‘Nieuwe Baskische Keuken’. De locatie, op de bovenste verdieping van het Memoria de Andalucía museum, en het uitzicht zijn ongeëvenaard!

Faralá biedt drie proefmenu’s op basis van emotie, traditie en de cultuur van Granada waaruit je kunt kiezen. Je kunt aan elk menu tegen betaling een bijpassende optie toevoegen.

Le Bistró by El Conjuro bedient gasten sinds 1989 en heeft een meer ontspannen sfeer dan sommige andere “fine dining” restaurants, maar de gerechten zijn enorm smaakvol en erg kleurrijk.

Met gebruik van seizoensgebonden, lokale ingrediënten (en soms internationale producten) en de beste kooktechnieken maakt Cala indruk op iedereen die binnenkomt.

53 – Woon een live Flamencoshow bij

flamenco shows in Granada

Als je op zoek bent naar een beschaafdere avond vol entertainment, dan mag je een van de uitstekende flamencoshows van Granada niet missen.

Deze shows worden op verschillende locaties en in meerdere theaters in de stad gehouden. Zo is er voor ieder wat wils, van informele tapasbars waar je kunt genieten van een show met vrienden onder het genot van sangria tot flamencopaleizen van wereldklasse waar je kunt smullen van een driegangendiner terwijl je de prachtige show aanschouwt.

Suggesties nodig? Jardin de Zoraya is een traditioneel Andalusisch restaurant en een plaatselijke favoriet, terwijl La Alborea de bestemming is voor een chiquere concertervaring.

Hoe bereik je Granada?

Maak het jezelf gemakkelijk en vermijd het uitpluizen van het transportsysteem van Granada of het onderhandelen met taxichauffeurs door vooraf een luchthaventransfer te regelen.

Een vriendelijke chauffeur wacht je op in de aankomsthal en brengt je naar je accommodatie. Onderweg deelt hij of zij ook nog wat insider tips met je, waardoor deze luchthaventransfers een geweldige manier zijn om een idee te krijgen van wat de stad te bieden heeft.

Waar overnachten in Granada?

Er is van alles te vinden, van 5-sterren resorts en historische paleishotels tot leuke B&B’s, budgetvriendelijke hostels en meer. Er is een bed iedereen, ongeacht je budget.

Heb je suggesties nodig? Als je op zoek bent naar luxe, dan moet je bij Parador de Granada zijn. Daarnaast biedt Hospes Palacio de los Patos enorme kamers met jacuzzi’s en heeft het Alhambra Palace Hotel een onovertroffen uitzicht.

Voor iets meer middenklasse, maar nog steeds met alle voorzieningen die je je maar kunt wensen, biedt het Sercotel Palacio De Los Gamboa uitstekende waarde, Catalonia Granada pronkt met een zwembad en terras op het dak, terwijl het Eurostars Catedral centraal gelegen is en vol luxe accenten zit.

Reis je met een kleiner budget? Overweeg dan het ECO Hostel, Granada Old Town Hostel of 4U Hostel.

Bezoek je Granada met een klein budget?

Een ideale manier om wat te besparen tijdens je stedentrip naar Granada is door deel te nemen aan een free walking tour. Vriendelijke en charismatische plaatselijke bewoners brengen je naar de meest ansichtkaart-waardige bezienswaardigheden in Granada en doorkruisen een groot aantal gebieden: Albayzin, Sacromonte, Alhambra en Realejo, om er maar een paar te noemen.

Houd er rekening mee dat het gebruikelijk is om na afloop je gids een fooi te geven.

Wat wordt je volgende bestemming?

Hoewel je misschien voor altijd in Granada wilt blijven, zijn er genoeg andere bestemmingen in het zuiden van Spanje om te verkennen, zoals Almeria, Malaga, Cádiz en Sevilla.

Ben je op zoek naar een unieke mix van geschiedenis, cultuur en natuurschoon? Ga dan naar Almeria, een must voor geschiedenisliefhebbers. Hoogtepunten zijn het 10e-eeuwse fort Alcazaba en de kathedraal van Almeria. Natuurliefhebbers mogen de prachtige stranden van het natuurpark Cabo de Gata-Nijar niet missen. Daarnaast staat de stad bekend om zijn heerlijke tapas, vooral de lokaal gevangen visgerechten, waardoor het een paradijs voor fijnproevers is.

Er zijn nog veel meer leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Malaga (op anderhalf uur reizen van Granada). In deze stad werd niemand minder dan Picasso geboren! Je vindt er een heerlijke mix van kunst, cultuur en ontspanning. Malaga ligt helemaal niet ver van Granada en is een perfecte keuze voor een dagtocht of een overnachting.

Als een van de oudste steden van Europa mag je Cádiz zeker niet overslaan. Deze kuststad heeft een slaperige, magische sfeer en je zult uren verliezen met het verkennen van het historische oude centrum. De stad ligt op drie uur rijden vanaf Granada.

Sevilla is een geweldige bestemming voor romantici en de romantiek straalt van de geplaveide straten en steegjes. Bezoek de Real Alcazar en nip aan grote glazen sangria in een café op de hoek. Er zijn heel wat fantastische bezienswaardigheden in Sevilla. De reistijd tussen Granada en Sevilla bedraagt 2,5 uur.

Een geweldige manier om in korte tijd naar veel bestemmingen in Zuid-Spanje te reizen is door te kiezen voor meerdaagse reizen. Reis in een paar dagen (afhankelijk van de duur die bij je past) naar Sevilla en terug, of in twee nachten naar de Sierra Nevada.

Slotgedachten

Van het verkennen van oude architectuur en villa’s tot verborgen steegjes met boetiekjes en tapasbars, Granada is in elk opzicht een geweldige bestemming.

We hopen dat je hebt genoten van onze lijst met activiteiten en bezienswaardigheden in Granada en dat deze lijst van pas komt bij het plannen van je volgende reis.

Ben jij al eerder in Granada geweest? Wat zijn jouw favoriete dingen om te doen in Granada? Heb je bijvoorbeeld een geliefde plek om sangria te drinken? Deel het met ons in de reacties, we horen graag van onze lezers.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!