Bezienswaardigheden in Londen

Londen, een van de levendigste steden ter wereld, is een smeltkroes van eten, cultuur, kunst en entertainment en een baken van geschiedenis en Europese sport. Of je nu een fijnproever, een cultuurliefhebber, een architectuurfanaat of een feestbeest bent, de veelzijdige Engelse hoofdstad heeft voor elk wat wils en staat bovenaan de bucketlist van menig reiziger.

Met musea van wereldklasse, attractieparken, theaters op West End, glamoureuze koninklijke paleizen, eigenzinnige straatkunst en oneindig veel bars en restaurants, is de lijst van activiteiten en bezienswaardigheden in Londen net zo lang als de metro zelf.

Van het uitgestrekte Hyde Park tot de eeuwenoude Westminster Abbey, er is geen tekort aan iconische monumenten in Londen. De stad is bovendien voortdurend in ontwikkeling en er duiken steeds nieuwe wijken en attracties op, denk aan het hippe Shoreditch of de beroemde markten van Camden Town.

Foodies zullen blij zijn te horen dat Londen ook over een ongelooflijke culinaire scène beschikt die heel wat mogelijkheden biedt, van dineren met Michelinsterren tot traditionele pubs die een perfecte pint Engels bier serveren.

Of je nu je eerste reis of je vijftigste bezoek plant aan de Britse hoofdstad, deze ultieme gids heeft alles wat je moet weten, van de beste hotels en uitkijkpunten over de stad tot de beste attracties en insidertips.

Dus, waar wacht je nog op? Begin met het plannen van je reis!

1 – Houses of Parliament en Big Ben

Westminster Londen

De Houses of Parliament, op een steenworp afstand van Westminster Abbey, is een must voor wie Londen bezoekt en meer wil weten over de politieke geschiedenis van het land (en tegelijkertijd de schitterende architectuur willen bewonderen).

Wandel door de zalen waar Winston Churchill en Henry VIII ooit de scepter zwaaiden, bekijk het Lager- en het Hogerhuis, leer het reilen en zeilen van het Britse rijk en geniet van een kopje afternoon tea in het prachtige 900 jaar oude Palace of Westminster.

Rondleidingen duren meestal ongeveer 90 minuten (tenzij ze worden gecombineerd met een andere activiteit in de buurt), duiken in de intrigerende geschiedenis van de Houses of Parliament en worden geleid door deskundige en professionele gidsen.

Houd er wel rekening mee dat fotograferen niet is toegestaan.

2 – Stap in de voetsporen van Harry, Ron en Hermelien

Harry Potter Studio Tour Londen

Of je afdeling nu Griffoendor, Ravenklauw, Huffelpuf of Zwadderich is, een dagje de tovernaarswereld van Harry Potter verkennen staat bij veel mensen bovenaan hun lijstje van activiteiten in Londen. Gelukkig krijg je in Londen de kans om de betoverende wereld van Harry binnen te stappen en heel wat leuke avonturen te beleven!

Zo kun je een bezoek brengen aan de Harry Potter Studios in Leavesden, een klein eindje buiten Londen. Hier kom je oog in oog te staan met een aantal van de magische wezens uit de films, kun je het kasteel van Zweinstein binnenstappen en iconische sets zoals de Grote Zaal, het Verboden Bos, de Wegisweg en Platform 9 ¾ verkennen.

Ook krijg je de kans om een prachtige verzameling rekwisieten uit de films, waaronder de sorteerhoed en de originele kostuums, te bekijken. Je kunt ook een studiotour volgen waarmee je meer te weten komt over het filmproces van a tot z.

Uitverkocht? Lees meer over last-minute tickets voor de Harry Potter Studios.

De beste Harry Potter-locaties in Londen

Je kunt daarnaast een rondleiding volgen door Londen waarbij je, onder leiding van een heks of tovenaar, de Harry Potter-filmlocaties kunt verkennen.

Ga naar het station King’s Cross en stap op perron 9¾, wandel door Shaftesbury Avenue (bezocht door het trio in De Relieken van de Dood deel 1), slenter door Piccadilly Circus en Trafalgar Square (waar de Dooddoeners Harry, Hermelien en Ron aanvallen), ga recht naar het Ministerie van Toverkunst (inclusief de ingang in de rode telefooncel), en bekijk de Wegisweg, De Lekke Ketel, Downing Street en nog veel meer.

Lees meer over de beste Harry Potter-locaties om te bezoeken in Londen.

The Cauldron in Londen
Met dank aan The Cauldron London

Harry Potter-fans zullen ook graag een bezoekje brengen aan The Cauldron London. Hier kunnen ze eindelijk hun kinderdromen waarmaken om tovenaar of heks te worden, zonder dat ze naar Zweinstein hoeven te gaan!

Volg een les Toverdranken en ervaar een magische wereld van wetenschap en technologie waarbij je drinkbare elixirs brouwt die van kleur veranderen, bubbelen en roken! Daarnaast kun je er spreuken uitspreken met een werkende toverstaf en communiceren met de ruimte om je heen. Bovendien ontvang je een welkomstdrankje van een magisch wezen!

3 – Buckingham Palace

Buckingham Palace Londen

Buckingham Palace is niet alleen wereldberoemd, het is ook de meest bezochte bezienswaardigheid van Londen. Dit elegante paleis, waar de regerende vorst van Groot-Brittannië woont, trekt elke dag meer dan 50.000 toeristen!

Het spectaculaire paleis, ontworpen door John Nash, is sinds de bouw in 1703 talloze keren vergroot en veranderd en beslaat nu meer dan 39 hectare met 775 kamers, de grootste privétuin in Londen en niet minder dan 52 koninklijke en gastenkamers, natuurlijk allemaal erg elegant gedecoreerd.

Een leuke en populaire activiteit in Londen is het bijwonen van de wisseling van de wacht, die elke dag om 11.30 uur (om 10 uur op zondag) plaatsvindt op de binnenplaats van het paleis. Op dat tijdstip draagt de Queen’s Guard de sleutels over aan de Nieuwe Garde.

Je kunt ook een kaartje kopen om de weelderige State Rooms (statiezalen), tuinen en de Queen’s Gallery te verkennen die open zijn voor het publiek.

Als dat nog niet genoeg is, zijn er ook verschillende rondleidingen door The Royal Mews (de paardenstallen) beschikbaar.

4 – Tower of London

Tower of London

Dit wereldberoemde kasteel kent een decadente geschidenis. Door de jaren heen diende het als gevangenis, koninklijk paleis, wapenkamer en openbaar archief; tegenwoordig is het de thuisbasis van de illustere kroonjuwelen.

De ‘Yeomen Warders’ of ‘Beefeaters’ (de bewakers van de Tower of London), zoals ze in de volksmond worden genoemd, bevinden zich buiten de Tower zelf en toeristen kunnen elke twee uur de wisseling van de wacht zien.

Binnen wacht je een betoverende selectie tentoonstellingen en displays, maar de juwelen zijn ongetwijfeld de trekpleister. Deze omvatten enkele van ’s werelds grootste diamanten, saffieren en robijnen (waaronder de Robijn van de Zwarte Prins), evenals de Kroningsregalia.

Je kunt een audiogids kopen bij je ticket. Dit is een betaalbare aanvulling die het verhaal van de Tower (die de juwelen al sinds de jaren 1600 herbergt) tot leven brengt.

5 – Tower Bridge

Tower Bridge Londen

De Tower Bridge is een van de geliefdste en meest iconische monumenten van Londen.

De brug, die de rivier de Theems oversteekt (en vaak ten onrechte “London Bridge” wordt genoemd), werd gebouwd tussen 1886 en 1894 en is een waar staaltje victoriaans ingenieurswerk.

De brug wordt beschouwd als een van de meest gefotografeerde bruggen ter wereld en is ongetwijfeld een van de bezienswaardigheden in Londen die je moet gezien hebben. Je kunt de brug te voet oversteken, maar voor een uniekere ervaring, kun je op de glazen loopbrug op het bovenste niveau lopen. Hier genieten toeristen van een van de beste uitzichten op de rivier in de omgeving.

Er is een overvloed aan rondleidingen over de Tower Bridge die allemaal diepgaande informatie geven over de bouw van de brug en panoramische uitzichten bieden vanaf de top. Je kunt kiezen uit begeleide wandelingen, boottochten of privé-excursies.

6 – London Eye

London Eye

Er is geen betere plek om Londen van uit hoogte te bekijken dan vanop de London Eye, een van de grootste reuzenraderen ter wereld.

Een rondje duurt ongeveer 30 minuten en eenmaal boven kun je Londen vanop 135 meter hoogte bewonderen!

Aangezien de rijen erg lang kunnen zijn, raden we aan om van tevoren tickets te boeken.

Vind jij de London Eye dé plek om een aanzoek te doen? Neem dan een kijkje naar de speciale aanzoekpakketten die worden aangeboden.

De London Eye bevindt zich midden op de South Bank, aan de overkant van de Big Ben en Westminster Abbey en vlak naast het SEA LIFE Centre London Aquarium, waardoor het een gemakkelijke aanvulling is op een dag sightseeing langs de rivier.

7 – Westminster Abbey

Westminster Abbey Londen

Westminster Abbey, dat je waarschijnlijk herkent van postkaarten of van Instagram, is een van de oudste gebouwen van Londen en werd meer dan een millennium geleden gebouwd (in 960 na Christus).

Sinds 1066 worden royals hier gekroond en het is de laatste rustplaats van meer dan 17 vorsten.

Niet alleen de geschiedenis van dit Werelderfgoed is fascinerend, ook de architectuur is betoverend. Het gebouw in gotische stijl is een waar kunstwerk, met ingewikkelde details en heel wat glas-in-loodramen.

Zelfs als je niet gelovig bent, is de kerk alleen al vanwege de ontzagwekkende architectuur een bezoek waard.

Voor een typische Londense ervaring kun je kiezen voor de afternoon tea in het café van Westminster Abbey.

8 – British Museum

British Museum Londen

Het British Museum is een toeristische attractie die bovenaan het verlanglijstje van elke cultuurliefhebber moet staan.

Het is een van de grootste musea ter wereld en beslaat een indrukwekkende reeks onderwerpen, van Romeins Brittannië en Egyptische mummies tot de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk, het oude Griekenland en een reeks hedendaagse tentoonstellingen die zowel permanent als roterend zijn.

Wat je interesses ook mogen zijn, je zult zeker iets vinden dat je nieuwsgierigheid prikkelt. En het beste van al? De toegang is helemaal gratis!

Wil je graag meer weten over de kunstwerken die je bewondert? Neem dan deel aan een (privé)rondleiding om het meeste uit je bezoek te halen.

9 – St Paul’s Cathedral

St Paul's Cathedral Londen

St Paul’s Cathedral staat al lange tijd bekend als een van de meest iconische gebouwen en beste bezienswaardigheden in Londen. Deze kathedraal bevindt zich op op korte loopafstand van de moderne Millennium Bridge aan de rivier de Theems.

Het prachtige bouwwerk, waarvan de bouw 35 jaar in beslag nam, werd in de 17e eeuw ontworpen door Sir Christopher Wren en wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van barokke architectuur in Groot-Brittannië.

Elk jaar bezoeken tot wel 1,5 miljoen mensen deze historische kathedraal, waardoor St Paul’s een van de belangrijkste plaatsen is voor aanbidding en gebed in het hele Verenigd Koninkrijk.

De architectuur is uniek (met als hoogtepunt een van de grootste koepels ter wereld, die maar liefst 36 meter hoog is), terwijl de gebrandschilderde ramen ingewikkeld en prachtig zijn.

Ervaar de schoonheid van de kathedraal zelf door te kiezen voor een rondleiding met toegang tot de beroemde Whispering Gallery (Fluistergalerij), of geniet gewoon van het uitzicht over Londen vanaf de Golden Gallery. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor 528 treden moet beklimmen, draag dus comfortabele schoenen.

10 – London Dungeon

London Dungeon

Klaar voor een angstaanjagend avontuur?

In de beroemde London Dungeon kunnen moedige gasten teruggaan in de tijd en alles te weten komen over de ijzingwekkende geschiedenis van de stad. Zo kun je ervaren hoe Londen er in de Victoriaanse tijd uitzag en de beroemde, onsmakelijke figuren ontdekken die ooit door de straten liepen door middel van een humoristische kijk op het macabere verleden.

De London Dungeon is zeer interactief en bestaat uit 19 verschillende shows en attracties, die allemaal ontworpen zijn om je de stuipen op het lijf te jagen.

Met een mix van bijna twee dozijn live acteurs, speciale effecten en toneelvoorstellingen is dit de perfecte activiteit voor iedereen die van griezelige dingen houdt, wees alleen niet verbaasd als de live acteurs, unieke rekwisieten en speciale effecten ervoor zorgen dat je een paar keer uit je vel springt.

11 – National Gallery

National Gallery Londen

Ben jij een kunstliefhebber? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de National Gallery, thuisbasis van meer dan 2600 onbetaalbare schilderijen. Dit is een van de beste musea van Londen en een absolute must!

Je kunt uren doorbrengen in de National Gallery, dat over een verbazingwekkende collectie beschikt van het impressionisme tot de Renaissance en alles daartussenin.

In de National Gallery kun je niet alleen werken van kunstenaars als da Vinci, Rembrandt en van Gogh bewonderen, maar ook een reeks hedendaagse stukken van zowel internationale als Britse kunstenaars.

Er worden ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd en je vindt er een restaurant en café voor als je even wilt bijtanken. Wil je de werken in de National Gallery ten volle kunnen ervaren? Overweeg dan een privérondleiding en beleef de ultieme ervaring in dit geweldige museum.

12 – Kensington Palace

Kensington Palace

Kensington Palace, een symbool van weelde, heeft een rijke geschiedenis en is slechts een van de vele residenties van de koninklijke familie.

Vandaag de dag kun je hier een reeks vorstelijke appartementen bezichtigen die zijn opengesteld voor het publiek. Elk appartement geeft inzicht in een andere periode uit het legendarische verleden van Kensington Palace.

Je kunt de prachtige en sierlijke State Apartments verkennen waar ooit enkele van de beroemdste vorsten uit de Britse geschiedenis woonden, waaronder koningin Victoria. Zo krijg je de kamers te zien waar koningen en koninginnen van weleer woonden en de kamers waar prins Harry en prins William zijn opgegroeid.

Naast de State Apartments mag je de fantastische Sunken Garden niet missen, een van de grootste privétuinen in Londen met een verzameling wondermooie bloemen en de populaire Cradle Walk (een natuurtunnel waar je geweldige foto’s kunt maken).

13 – Covent Garden

Covent Garden Londen

Covent Garden, verspreid over zeven straten, is het kloppende hart van Londen voor alles wat te maken heeft met winkelen, dineren en entertainment.

Covent Garden staat bekend om zijn Apple Market, waar je van alles kunt vinden, van souvenirs tot handgemaakte producten, en om zijn centrale ligging bij veel van de top bezienswaardigheden in Londen.

Tijdens een speciale begeleide wandeling door Covent Garden kunnen reizigers de levendige straten verkennen, iets drinken in een van de vele cafés en restaurants in de buurt, een wandeling maken door St. Paul’s Church en alles leren over de fascinerende geschiedenis van het gebied.

Er is zoveel te zien in deze geweldige buitenwijk dat je er al snel een dagje kunt ronddwalen.

14 – Natural History Museum

Natural History Museum Londen

Al sinds de opening in de 19e eeuw vermaakt het zeer gewaardeerde Natural History Museum zowel de lokale bevolking als toeristen met een een scala aan fascinerende tentoonstellingen.

Kijk vol ontzag naar de enorme dinosaurusskeletten, leer meer over de glinsterende edelstenen die worden tentoongesteld, bekijk de vulkanische afgietsels van mensen uit Pompeii en nog veel meer!

Met zo’n acht miljoen tentoongestelde voorwerpen verspreid over vier zones is het bijna onmogelijk om alles te zien. Overweeg in plaats daarvan een pakket met hoogtepunten onder leiding van een expert, waarbij je essentiële tentoonstellingen ziet zoals o.a. Guy de gorilla, de nautilusschelp van Hans Sloane, de reuzenalk en de schedel van de berberleeuw.

15 – Hampton Court Palace

Hampton Court Palace

Hampton Court Palace, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is een prachtige koninklijke residentie in de gemeente Richmond upon Thames, in het zuidwesten van Londen.

Het paleis heeft een bewogen geschiedenis. Het werd in 1515 gebouwd voor kardinaal Thomas Wolsey (een man die lid was van de adviesraad van koning Hendrik VIII), voordat het uiteindelijk een van de hoofdresidenties van koning Hendrik VIII en zijn zes vrouwen werd.

Tegenwoordig is Hampton Court Palace open voor het publiek en beschikt het over meer dan 60 hectare aan prachtige tuinen (met 6 hectare aan gebouwen in barokstijl) en een handvol prachtig bewaard gebleven kamers in het paleis zelf.

Hoewel achter elke hoek fascinerende kamers en details schuilgaan, zijn de populaire hoogtepunten onder andere de ontzagwekkende Grote Zaal (met zijn spectaculaire dak met hamerbalken) waar Shakespeare ooit voorstellingen gaf voor de koning, de weelderige Staatsappartementen en de keukens.

16 – Koninklijk Observatorium van Greenwich

Koninklijk Observatorium van Greenwich Londen

Het Koninklijk Observatorium van Greenwich ligt boven op een heuvel in Greenwich Park en is de thuisbasis van het Londense Planetarium. Het observatorium dateert uit de 19e eeuw en is vooral bekend als ijkpunt van de meridiaan van Greenwich.

Wie op zoek is naar een goed uitkijkpunt over Londen, moet zeker eens een bezoekje brengen aan het Koninklijk Observatorium van Greenwich. Van hieruit krijg je namelijk een ongelooflijk uitzicht over de stad, waardoor dit een van de beste fotolocaties is in Londen.

Ook het Koninklijk Observatorium zelf is een interessante bezienswaardigheid, met allerlei tentoonstellingen, galerieën en workshops over de uitgestrektheid van de ruimte, de sterren in onze Melkweg en astronomie in het algemeen.

17 – Tate Modern

Tate Modern Londen

Londen heeft heel wat te bieden voor kunstliefhebbers, en ook een bezoekje aan Tate Modern moet op het programma staan.

Dit is een van de beste musea voor hedendaagse kunst in heel Europa en staat vol met impressionante kunstwerken van onder andere Andy Warhol, Pablo Picasso, Salvador Dali en Claude Monet.

Er worden ook tijdelijke tenoonstellingen gehouden die een breed scala aan media bestrijken, van schilderkunst en beeldhouwkunst tot fotografie en installatie.

Bovendien is de toegang tot het museum zelf gratis! Voor speciale tentoonstellingen moet je wel kaartjes kopen.

Je vindt dit moderne kunstcentrum aan de oever van de Theems, vlakbij de Millennium Bridge en Shakespeare’s Globe Theatre.

18 – Notting Hill en Portobello Road Market

Notting Hill Londen

Notting Hill, een geliefde wijk in West-Londen, is wereldwijd bekend van de beroemde gelijknamige film met Julia Roberts. Het is ook de thuisbasis van het op één na grootste carnaval ter wereld en de antiekmarkt in Portobello Road.

Deze markt is overladen met antiek, vintage spullen en bric-a-brac en is een van de beste plekken in Londen om souvenirs te kopen. Of je nu op zoek bent naar voordelige tweedehandskleding of gewoon een eigenzinnige snuisterij om mee naar huis te nemen, de kans is groot dat je hier iets vindt dat je aanspreekt.

Je kunt Notting Hill op verschillende manieren verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken met romantische komedies als thema of kun je kiezen voor een smakelijke culinaire tour door deze wijk. Ook kun je deelnemen aan een rondleiding waarbij je celebrities gaat spotten. Welke rondleiding je ook kiest, een wandeling door deze kleurrijke wijk belooft een geweldige middag te worden.

Na afloop kun je snuisteren in de vele trendy boetiekjes of je benen even laten rusten in een van de cafés en bakkerijen waar je ook een lekker hapje kunt eten. Zo kun je biologisch eten van de boerderij proeven bij Daylesford, Zweedse lekkernijen als kaneelbroodjes proeven bij Fabrique en Perzische en Franse smaken combineren bij The Butter Bakery.

19 – The Wallace Collection

The Wallace Collection Londen

The Wallace Collection wordt beschouwd als een van de meest fenomenale collecties ter wereld en heeft schilderijen, beeldhouwwerken, meubels, ornamenten en nog veel meer, daterend van de veertiende tot de late negentiende eeuw.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg en je kunt werken verwachten van beroemde kunstenaars als Van Dyck, Valazquez, Rubens en Titiaan. Als aanvulling op de kunst vind je in het oude Hertford House een prachtige verzameling meubels uit dezelfde tijd; een kunstwerk op zich.

20 – Old Royal Naval College

Old Royal Naval College Londen

De schitterende hal van het Old Royal Naval College is, net als de Sixtijnse Kapel, van plafond tot vloer bedekt met prachtige kunst.

Het Old Royal Naval College is een van de beste bezienswaardigheden in Londen voor kunstliefhebbers, die niet alleen de wondermooie hal zullen bewonderen, maar ook de meubels en decoraties in barokstijl.

Ook het gebouw zelf, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is fascinerend en je kunt ook het terrein en de tuinen verkennen. Als je meer wilt weten over de ongelooflijke geschiedenis van de hal sinds de oprichting in 1873, volg dan een van de vele rondleidingen door het gebouw.

21 – Camden Town

Camden Town Londen

Hou je van mensen kijken? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het levendige en charmante Camden Town.

In deze bruisende wijk, die bekend staat om zijn alternatieve cultuur, markten en nachtleven, komt een eclectische mix van toeristen, plaatselijke bewoners en straatartiesten samen.

Verken overdag de vele kraampjes op Camden Market, waar van alles wordt verkocht, van vintage kleding tot handgemaakte sieraden, en geniet ’s avonds van een pint in een van de vele pubs die het gebied rijk is.

Hoewel het gemakkelijk bereikbaar is met de metro, kun je ook kiezen voor een rondvaart door de grachten.

22 – Museum of London

Museum of London

Met bijna 200 musea valt er voor cultuur- en kunstliefhebbers heel wat te beleven in de Britse hoofdstad.

Het Museum of London springt er echter bovenuit, want dit unieke museum richt zich volledig op hoe Londen door de jaren heen is veranderd.

Het inzichtelijke museum, ook een populaire halte voor geschiedenisliefhebbers, toont een handvol collecties die de eerste kolonisten van de stad, de Romeinse periode, de Grote Brand van Londen en nog veel meer laten zien.

Voeg daar een selectie wisselende tentoonstellingen aan toe over thema’s als reggaemuziek, vluchtelingen en alles daartussenin en je kunt genieten van een educatieve middag.

23 – Regent’s Canal

Vaar Regent's Canal af

Het Regent’s Canal, dat de populaire toeristische hubs Camden Town en Little Venice met elkaar verbindt, is een weinig bekend stukje rivier dat vaak over het hoofd wordt gezien.

Maar wat dit kanaal mist in grootte, maakt het goed in charme, met veel schattige bruggetjes en woonboten om foto’s van te maken terwijl je de rivier afvaart.

Neem gewoon een plekje op het dek, vaar langs de London Zoo en geniet van alle unieke architectuur, prachtige tuinen en stedelijke graffiti. Het is een geweldige manier om de juxtapositie van modern en traditioneel te ervaren en de perfecte activiteit voor een zonnige dag.

24 – British Library

British Library Londen

De British Library, verspreid over 14 verdiepingen, is een van de grootste bibliotheken ter wereld met een collectie van maar liefst 170 miljoen documenten.

De bibliotheek is een droom voor boekenwurmen omdat er niet alleen een indrukwekkende selectie gedrukt materiaal te vinden is, maar ook manuscripten, kaarten, tekeningen en een heleboel artefacten uit elk tijdperk van de geschreven beschaving (inclusief handgeschreven songteksten van de Beatles!).

Hun collectie wordt steeds groter en met regelmatige evenementen zoals poëzievoordrachten en lezingen van auteurs is er altijd wel iets dat de moeite waard is om te bekijken of bij te wonen.

25 – Victoria and Albert Museum

Victoria and Albert Museum Londen

Dit museum werd persoonlijk opgericht door Koningin Victoria en Prins Albert. Hier wordt hun kunstcollectie, die zo’n 2000 jaar geschiedenis omspant, tentoongesteld.

Het Victoria and Albert Museum is echt een schat aan rijkdom. Je vindt er middeleeuwse harnassen, beelden van Rodin, schilderijen van Van Gogh en Monet en galerijen vol meubels, mode, keramiek, textiel en meer dan 2000 miniaturen.

Ontdek de notitieboeken van Leonardo Da Vinci, bekijk stukken van de Chinese Qing-dynastie en nog veel meer.

26 – National Portrait Gallery

National Portrait Gallery Londen

Een andere geweldige bestemming voor kunstliefhebbers is de National Portrait Gallery.

Deze plek staat bekend om zijn uitgebreide portrettencollectie en is (zoals de naam al doet vermoeden) een schatkamer vol schilderijen, foto’s en beeldhouwwerken van de meest gevierde mensen ter wereld.

De collectie beslaat een breed scala aan tijdsperioden en het museum bezit de meeste portretten ter wereld (meer dan 215.000), waarvan sommige teruggaan tot de 16e eeuw.

Als je een kunstliefhebber, een geschiedenisliefhebber of allebei bent, zul je er geen spijt van krijgen dat je de National Portrait Gallery in je route door Londen hebt opgenomen.

27 – Madame Tussauds

Madame Tussauds Londen

Altijd al Beyoncé, Taylor Swift of David Beckham willen ontmoeten? Dan moet je bij Madame Tussauds zijn!

Met meer dan 250 wassenbeelden is Madame Tussauds altijd een leuk dagje uit. Dit wassenbeeldenmuseum is al sinds de opening meer dan 200 jaar geleden een van de populairste bezienswaardigheden in Londen.

Dit museum heeft echter meer te bieden dan alleen maar wassenbeelden. Naast de popsterren, sporticonen en koninklijke familie worden er ook een aantal interactieve ervaringen aangeboden.

Zo is er de Marvel Universe 4D Experience, waar je kunt samenwerken met Spider-Man en co om de wereld te redden, en de Spirit of London Ride, die bezoekers in een paar minuten door 400 jaar Londense geschiedenis voert.

28 – Royal Academy of Arts

Royal Academy of Arts Londen

De Royal Academy of Arts werd al in 1768 opgericht en is de oudste kunstschool in heel Engeland. Hier wordt elk jaar ‘s werelds grootste kunsttentoonstelling met open inschrijving gehouden.

Honderdduizenden mensen nemen jaarlijks de tijd om een bezoek te brengen en ontdekken allerlei nieuw en veelbelovend talent.

Je vindt de verschillende tentoonstellingen in Burlington House in de wijk Piccadilly, een gebouw dat geschiedenis en schoonheid uitstraalt, zelfs zonder werken aan de muren.

29 – Neasdentempel

Neasdentempel Londen

Deze traditionele hindoetempel is de eerste in zijn soort in Engeland. Het gebouw, een prachtig staaltje architectuur, werd bijna volledig opgetrokken uit met de hand uitgesneden kalksteen en marmer en het kostte meer dan 1000 ambachtslieden twee jaar om het te voltooien.

Het werd helemaal van dak tot vloer gebouwd op traditionele wijze, zonder ijzer of staal, waardoor het een lust voor het oog is. En met een interieur dat net zo glorieus is als de gevel, is het de perfecte plek om tot rust te komen.

De tempel ligt op loopafstand (ongeveer 15-20 minuten) van de Neasden Underground.

30 – Charles Dickens Museum

Charles Dickens Museum Londen

Charles Dickens, een van de meest gevierde schrijvers uit de geschiedenis, stond bekend om zijn ongelooflijke verhalen, waarin vaak de strijd van straatarme Londenaren werd beschreven. Dus als je een fan bent van zijn werk, is een bezoek aan het Charles Dickens Museum een echte aanrader.

Het museum is gevestigd in wat ooit het ouderlijk huis van Dickens was en bevat origineel meubilair en kunstvoorwerpen, evenals een wisselende selectie tentoonstellingen die zich richten op verschillende aspecten van zijn leven en werk.

Naast de kans om enkele van zijn beste werken te bekijken (waaronder Oliver Twist en A Christmas Carol), kunnen bezoekers ook veel te weten komen over de schrijver zelf, zijn interesses en zijn leven buiten het schrijven om.

31 – Cutty Sark

Cutty Sark Londen

Deze toeristische attractie is er een voor wie geïnteresseerd is in zeevaart of avontuur.

Je kunt namelijk aan boord gaan van het iconische vrachtschip Cutty Sark in Greenwich. Hier kun je leren over het leven op dit legendarische schip, dat voor het eerst werd gebouwd in 1869 en was bedoeld voor de Chinese theehandel. In die tijd stond het van heinde en verre bekend als het snelste schip ooit gebouwd.

Het schip, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, verwelkomt bezoekers aan boord om de drie dekken te verkennen. Je kunt leren over de zeevarende geschiedenis en een idee krijgen van hoe het leven aan boord er al die jaren geleden uitzag.

Naast de geschiedenisles over wereldreizen kun je ook het panoramische uitzicht vanaf de boeg bewonderen.

32 – Militaire musea in Londen

Imperial War Museum Londen

Voor wie geïnteresseerd is in krijgsmacht en oorlogen, zijn er verschillende interessante musea in Londen.

Ten eerste is er het Imperial War Museum, waar bezoekers diep in beide wereldoorlogen kunnen duiken en een reeks voorwerpen kunnen ontdekken die in die tijd werden gebruikt, van brieven en dagboeken tot uniformen, wapens, foto’s en zelfs voertuigen.

Naast de relikwieën en artefacten biedt het IWM ook inzicht in onderwerpen als vluchtelingen en krijgsgevangenen, waarbij vooral de tentoonstelling over vluchtelingenkampen ontnuchterend wordt genoemd.

Er zijn vijf locaties verspreid over de stad, maar de hoofdvestiging bevindt zich in het Geraldine Mary Harmsworth Park.

Churchill War Rooms Londen

Een andere interessante bestemming is het Churchill Museum en de Cabinet War Rooms. Hier kunnen bezoekers een kijkje nemen in de geheime oorlogskamers die Winston Churchill halverwege de 20e eeuw gebruikte.

Het Churchill Museum is een traktatie voor bezoekers die van geschiedenis houden, en is een doolhof van geheime ondergrondse kamers die werden gebruikt om gevechtsstrategieën uit te stippelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Opmerkelijk genoeg zijn de kamers tot in de puntjes bewaard gebleven, zodat ze bijna precies hetzelfde zijn als in 1945.

Met een meertalige audiogids die je door tentoonstellingen leidt over het leven van Churchill, de Blitz en nog veel meer, is dit een van de interessantste activiteiten in Londen als je op zoek bent naar een leerrijke ervaring.

Royal Air Force Museum Londen

Daarnaast is er het Royal Air Force Museum, waar luchtvaartliefhebbers vliegtuigen uit de eerste hand kunnen zien (waarvan sommige dateren van meer dan 100 jaar geleden), evenals een mooie collectie foto’s, kunst, medailles en uniformen.

Hoewel het buiten de stad ligt, is het gemakkelijk bereikbaar met de Northern line (metrostation Colindale).

Het museum, verspreid over vijf gebouwen en hangars, herbergt meer dan 80 vliegtuigen, van straaljagers tot vliegdekschepen en alles daartussenin.

The Household Cavalry Museum Londen

Tot slot is er The Household Cavalry Museum, waar je een kijkje kunt nemen in de werkende stallen, een regiment in actie kunt zien en een echt uniform kunt aantrekken.

Het historische gebouw dateert uit het midden van de 18e eeuw en herbergt een indrukwekkende collectie schilderijen, uniformen, wapens en nog veel meer – waardoor je een echt inzicht krijgt in hoe het leven was (en nog steeds is) voor de Britse cavalerie door de jaren heen.

33 – Andere musea in Londen die de moeite waard zijn

Londen Science Museum

We hebben al verschillende interessante musea aan je voorgesteld. Toch valt er in Londen nog heel wat meer te beleven op cultureel vlak.

Mocht je geïnteresseerd zijn in wetenschap, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Science Museum. Dit museum richt zich op alles van wiskunde tot brandstof, geneeskunde, techniek, technologie, ruimte en nog veel meer en heeft een eigen IMAX-theater en een heleboel interactieve tentoonstellingen.

National Maritime Museum Londen

Ook het National Maritime Museum is een fascinerende plek. Hier vind je meer dan 2 miljoen objecten met een maritiem thema, van schilderijen en kaarten tot historische boegbeelden, scheepsmodellen en navigatie-instrumenten.

Schaf de Royal Museums Greenwich Day Pass aan om toegang te krijgen tot alle tijdelijke tentoonstellingen en tot het Queen’s House (waar de koninklijke kunstcollectie is ondergebracht).

London Transport Museum

Neem ook eens een kijkje bij het London Transport Museum, waar je meer kunt leren over de rijke transportgeschiedenis en de dramatische transformatie van de stad sinds de jaren 1800.

Van paardenkoetsen en rode dubbeldekkers tot ’s werelds eerste ondergrondse metro en ouderwetse foto’s, apparatuur, voertuigen en memorabilia, je vindt het er allemaal.

Museum of Brands Londen

Mocht je gefascineerd zijn door de wereld van marketing, dan is het Museum of Brands zeker iets voor jou. Hier zie je displays van retro-reclame en verpakkingen van merken die helemaal teruggaan tot het Victoriaanse tijdperk.

Leer de innerlijke werking van consumentenpsychologie leren kennen en ontdek hoe adverteerders inspelen op onze diepste verlangens en angsten.

Postmuseum Londen

Een ander uniek museum is het Postmuseum, waar gasten alles te weten kunnen komen over de postgeschiedenis van Groot-Brittannië op een meeslepende, spannende manier.

34 – Verken de parken en tuinen van Londen

Hampstead Heath Londen

Ondanks dat Londen een bruisende metropool is, is er aan groen geen gebrek. In welk deel van de stad je ook bent, er is altijd wel een park op loopafstand.

Londen beschikt namelijk over meer dan 3000 parken! Een van de bekendste is Hyde Park, maar ook St James’s Park (waar je pelikanen kunt voeren), Regent’s Park en Hampstead Heath zijn geweldige plekken waar je even tot rust kunt komen.

Kew Gardens Londen

Ook Kew Gardens is een geweldige bestemming om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en huisvest de grootste collectie levende planten ter wereld, met niet minder dan 16.900 unieke plantensoorten op het uitgestrekte terrein.

Je vindt er ook kunstinstallaties gemaakt door Vaughn Bell en kunt er wandelen door weiden en heidevelden. Deze botanische tuin kan het hele jaar door worden bezocht en er valt altijd wel iets te beleven. Zo worden er regelmatig evenementen en workshops georganiseerd.

Hoewel het een beetje buiten het centrum ligt, is het gemakkelijk te bereiken met de metro via de District Line.

35 – Stadsrondleidingen door Londen

Londen Hop-on-Hop-off-bustour

Je kunt de miljoenenstad Londen op verschillende manieren ontdekken.

Wil je op korte tijd alle bezienswaardigheden in Londen afvinken? Neem dan deel aan een Hop-on-Hop-off-bustour. Deze dienst wordt door verschillende bedrijven aangeboden, die elk verschillende routes bieden langs alle belangrijke toeristische attracties en elk hun eigen voordelen en extra’s hebben.

Wil je graag meer weten over de verschillende bedrijven die Hop-on-Hop-off-bustours aanbieden en wat er precies is inbegrepen? Lees dan onze complete gids over Hop-on-Hop-off-bustours in Londen.

Cruise op de Theems
Een andere leuke manier om Londen te verkennen is met een boottocht op de Theems. Je passeert langs een aantal van de meest iconische bezienswaardigheden in Londen, zoals de Tower Bridge, de Big Ben, de Houses of Parliament, de O2 Arena en Canary Wharf.

Er worden verschillende soorten boottochten aangeboden: sightseeingcruises, afternoon tea, boottochten bij zonsondergang, dinnercruises, de keuze is aan jou.

Speedboottocht in Londen

Heb je zin in een snellere boottocht op de Theems? Kies dan voor een rondleiding per speedboot of jetboat! Deze unieke manier van sightseeing wordt door verschillende bedrijven aangeboden. Zo’n 20 minuten tot een uur lang raas je over de Theems en passeer je langs bekende bezienswaardigheden in Londen zoals de London Eye, de Tower Bridge, de Tower of London en de O2 Arena.

Fietstocht in Londen

Wil je graag wat actiever zijn? Kies dan voor een begeleide fietstocht! Onder leiding van een gids fiets je een aantal uur lang langs de bekendste toeristische attracties van de Britse hoofdstad. Je kunt kiezen uit ontspannen ritjes door Hyde Park, actievere tochten langs Buckingham Palace en Westminster Abbey of zelfs culinaire tours of kroegentochten.

Rondleiding in een Mini Cooper

Je kunt ook kiezen voor een rondleiding in een Mini Cooper. Verplaats je op een stijlvolle manier door de stad en houd halt bij populaire attracties als Hyde Park, Kensington Palace en Buckingham Palace. Bovendien kunnen dorstige reizigers kiezen voor een rondleiding per Mini Cooper met gin als thema.

Gesponsorde plaatsing

Ga op speurtocht door Londen met CityDays

CityDays Treasure Hunt, London

Een andere leuke manier om Londen te verkennen is door deel te nemen aan een spannende speurtocht georganiseerd door CityDays. Los aanwijzingen op die je naar geheime locaties leiden, houd halt bij fantastische pub/café en beleef heel wat plezier!

Je ontdekt de favoriete plekken van Dickens, oude Romeinse ruïnes, de criminele onderbuik van middeleeuws Londen, trendy moderne markten en nog veel meer.

Strijd met je team om de top van het klassement of neem je tijd om alle prachtige bezienswaardigheden in Londen in je op te nemen. Deze activiteit is perfect voor vrienden, families, collega’s, bezoekers en plaatselijke bewoners!

Je kunt elke dag deelnemen aan een speurtocht van CityDays. Meld je gewoon aan en begin al binnen de vijf minuten na boeking met speuren. Er zijn teambuildingactiviteiten beschikbaar.

Pssst…! Wat denk je van 10% korting op je tickets? Gebruik dan gewoon de code LDN-TOURSCANNER tijdens het boeken om te genieten van deze korting.

36 – Thematische rondleidingen door Londen

Sherlock Holmes-tour in Londen

Heb je geen zin in een standaardrondleiding door de Britse hoofdstad? Schrijf je dan in voor een thematische rondleiding waarbij je Londen vanuit een heel ander perspectief te zien krijgt.

Zo kun je deelnemen aan een rondleiding over Sherlock Holmes.

Deze rondleiding, ideaal voor speurneuzen of superfans van Sherlock, gaat van start op de plek waar Holmes en Watson elkaar voor het eerst ontmoeten, houdt halt bij herenclubs en grote hotels en gaat op zoek naar de schuilplaatsen van de fictieve detective. Je bezoekt zelfs het echte Scotland Yard!

Je kunt kiezen uit een wandeling, rondleiding per bus of zwarte taxi. Wat je ook kiest, er staat je een leuke dag vol mysterie en intrige te wachten.

James Bond-tour in Londen

Je kunt je ook inschrijven voor een rondleiding over James Bond.

Tijdens deze rondleiding krijg je een aantal van de meest herkenbare sets van de filmfranchise te zien (zoals Somerset House, Whitehall, The Reform Club en het echte MI6-gebouw in Vauxhall).

Je leert ook meer over de echte Britse inlichtingendienst, en krijgt sappige roddels achter de schermen over de films te horen en leert bij over de inspiratie van Ian Flemming.

Jack the Ripper-tour in Londen

Londen heeft niet alleen prachtige architectuur en geweldige bezienswaardigheden, de stad heeft ook een sinister kantje. De naam Jack the Ripper doet vast en zeker een belletje rinkelen. De beruchte seriemoordenaar die in 1888 East End van Londen terroriseerde, is nooit gepakt en zijn gruwelijke misdaden zijn sindsdien verankerd in de Britse folklore.

Volg een rondleiding over Jack The Ripper om terug in de tijd te reizen naar het eind van de 19e eeuw en ga naar de locaties waar zijn slachtoffers zijn gevonden. Leer alles over de gruwelijke misdaden en verdiep je in het mysterie rond elk van deze misdrijven.

Spooktocht door Londen

Een andere griezelige rondleiding is een spooktocht naar spookhuizen, paranormale parken en andere lugubere plekken in Londen (zoals het Clink Prison Museum, de verlaten spoorlijnen bij The Parkland Walk Spriggan, het Old Operating Theatre Museum en de pub The Ten Bells).

Je kunt kiezen voor wandelingen, boottochten of zelfs een ghost bus tour. Je luistert naar verhalen over beroemde Londense moorden, executies en andere griezelige gebeurtenissen uit de afgelopen eeuwen.

Rock 'n' Roll muziektour in Londen

Sinds de opkomst van The Beatles is Londen een centrum voor rockmuziek geworden. Je kunt een stadswandeling maken met rock ‘n’ roll als thema onder leiding van experts die je naar verschillende muzikale plaatsen brengen.

Denk aan plekken die beroemd zijn geworden door rocksterren (Abbey Road), plaatsen waar sterren als Jimi Hendrix hebben gewoond en locaties waar legendes als David Bowie hebben gespeeld.

Straatkunst in Londen

Is straatkunst eerder jouw ding? Neem dan deel aan een streetarttour in Londen en ontdek tientallen wereldberoemde muurschilderingen en talloze kleinere werken die net zo indrukwekkend zijn en een ander licht werpen op de ondergrondse Londense cultuur.

Londen wordt beschouwd als een van de hoofdsteden van de straatkunst, met wereldberoemde kunstenaars als Banksy, Stik en Shepard Fairey die allemaal hun stempel op het stadsbeeld hebben gedrukt.

Breng een bezoek aan Brick Lane en Leake Street om te ontdekken wat Londen allemaal te bieden heeft op dit vlak.

Fototour in Londen

Tot slot kun je je inschrijven voor een fototour. Deze tour neemt je mee buiten de gebaande paden en ver van de drukke menigte naar fotowaardige plekken.

Je kunt kiezen uit een nachtelijke tour, een fotografische sightseeingtour, rondleidingen door Shoreditch (en Brick Lane) en nog veel meer.

Je hebt voor deze rondleidingen geen professionele apparatuur nodig want je vriendelijke gids toont je hoe je de perfecte foto kunt maken met je telefoon!

37 – Londen bewonderen van bovenaf

ArcelorMittal Orbit Londen
Met dank aan ArcelorMittal Orbit

Naast de London Eye zijn er nog verschillende geweldige uitkijkpunten te vinden in de Britse hoofdstad.

Zo is er de ArcelorMittal Orbit, een uitkijktoren in Stratford die werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 2012.

De toren heeft een hoogte van meer dan 114,5 meter en biedt een geweldig uitzicht over Londen en al zijn iconische monumenten (de Shard, de Gherkin, de Big Ben, de BT Tower en Canary Wharf) vanaf het observatorium op het dak. Een bezoek aan deze toren wordt nog leuker door de hoogste en langste tunnelglijbaan ter wereld die je helemaal naar de beneden brengt. Je kunt er ook abseilen.

The Shard LondenEen andere plek waar je kunt genieten van een onvergetelijk uitzicht, is The Shard. Deze wolkenkrabber van 310 meter hoog telt 95 verdiepingen en beschikt over geweldige observatiedekken van de 68e tot 72e verdieping.

Ook vind je in dit gebouw 6 restaurants en bars die je doen watertanden. Bewonder de prachtige zonsondergang en geniet van een van de beste uitzichten in heel Londen terwijl je smult van een heerlijk diner. Aqua Shard, met glazen ramen van vloer tot plafond, wordt beschouwd als de beste eetgelegenheid, terwijl het Kantonese restaurant Hutong uitstekend eten belooft dat past bij het uitzicht.

Sky Garden Londen

Ook Sky Garden biedt een geweldig uitzicht. Dit restaurant bestaat van vloer tot plafond uit glazen ramen en beschikt over een onberispelijk menu. Geniet van het prachtige uitzicht terwijl je proeft van het heerlijke eten. Ben je van plan om bij zonsondergang naar dit restaurant te trekken? Reserveer dan zeker van tevoren.

O2 Climb Londen

Je kunt ook naar het dak van de O2 Arena klimmen. Ja, je leest dat goed! Naast concert- en evenmentenzaal is deze arena nu ook een hotspot voor avonturiers. Je wordt uitgerust met een harnas en krijgt een briefing voordat je begint aan de 90 minuten durende beklimming van de stalen trap. Eenmaal boven word je beloond met een onovertroffen 360-graden uitzicht. Adrenalinejunkies kunnen hier ook bungeejumpen.

Helikoptervlucht over Londen

De ultieme ervaring voor een geweldig zicht op Londen is echter een helikoptervlucht. Je wordt begeleid door een vriendelijke piloot die je alles vertelt over de bezienswaardigheden die je te zien krijgt. Deze vluchten duren 10, 20 of 30 minuten en je krijgt iconische toeristische attracties als de Big Ben, de Houses of Parliament, St. Paul’s Cathedral en de Tower Bridge te zien.

38 – Culturele belevenissen in Londen

Shakespeare's Globe Londen

Londen is een stad die cultuur ademt. Denk aan musicals, theater, opera en nog veel meer.

Zo kun je Shakespeare’s Globe binnenstappen, een reconstructie van het iconische Globe Theatre waar de Shakespeare ooit zijn toneelstukken opvoerde. Het oorspronkelijke theater werd in 1599 gebouwd maar werd in 1613 door een brand verwoest.

De reconstructie werd gebouwd in 1997 en is een exacte replica van het originele gebouw. Je kunt een rondleiding volgen door de Globe en zien hoe het theater werd gebouwd en een van de vele beroemde toneelstukken van Shakespeare naspelen.

Musicals in Londen

Je kunt ook een musical bijwonen op West End, het kloppende hart van live theater en musicals.

Van klassiekers als Phantom of the Opera, The Lion King, Mamma Mia, Matilda, Wicked en Les Miserables tot nieuwere shows als Hamilton, Harry Potter and the Cursed Child en Billy Elliot, er is een voorstelling naar ieders smaak.

Kaartjes zijn vrij duur, maar je kunt vaak last-minute tickets vinden voor een fractie van de prijs. Je kunt ook deelnemen aan een van de loterijen die voor elke show worden gehouden.

Royal Albert Hall Londen

Plan ook een bezoekje aan de Royal Albert Hall, die oorspronkelijk werd gebouwd door koningin Victoria in 1871 (en later werd hernoemd om prins Albert te eren).

Tegenwoordig worden hier allerlei optredens gehouden, van klassieke concerten en opera’s, tot rock, pop en jazz.

Deze muziekzaal bevindt zicht dicht bij enkele van de beste bezienswaardigheden in Londen, zoals Hyde Park, Kensington Palace, Natural History Museum en het Victoria and Albert Museum.

Royal Opera House Londen

Zin in een avondje opera? Dan moet je in het Royal Opera House zijn. Dit operahuis straalt glamour en luxe uit en huisvest een van de grootste ballet- en operagezelschappen ter wereld. Het huisorkest verzorgt al sinds 1946 de muziek bij zowel ballet- als operavoorstellingen.

Gesponsorde plaatsing

Stranger Things: The First Shadow

FotoLab, Manhattan, New York CityFan van Stranger Things? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Phoenix Theater. Hier wordt namelijk het aangrijpende toneelstuk “Stranger Things: The First Shadow” opgevoerd.

Dit stuk gaat in op de geschiedenis van personages als Joyce, Hopper en Henry Creel voordat hun wereld op zijn kop werd gezet.

Het toneelstuk werd geschreven door Kate Trefry, is een meesterwerk van theatrale vertelkunst en biedt een unieke prequel-ervaring voor fans van de iconische serie.

Gesponsorde plaatsing

Accidentally Wes Anderson: The Exhibition

FotoLab, Manhattan, New York CityTot slot kun je een tentoonstelling over Wes Anderson bijwonen. “Accidentally Wes Anderson: The Exhibition” is een visueel feest geïnspireerd door Wes Andersons iconische filmografie.

Bewonder de fototentoonstelling met surrealistische symmetrie en betoverende tinten. Hoogtepunten van deze tentoonstelling zijn: fascinerende foto’s, verkenningen van diverse thema’s en intrigerende verhalen achter elke locatie.

39 – Gastronomische ervaringen in de Britse hoofdstad

Culinaire tour in Londen

Londen is een smeltkroes van verschillende culturen en keukens. Foodies kunnen in de Britse hoofdstad een heel palet aan smaken proeven en heel wat culinaire avonturen beleven.

Zo kun je je aanmelden voor een culinaire tour door Borough Market, East End met een bezoek aan de Tower Bridge en nog veel meer stops onderweg. Je mag je verwachten aan heel wat lekkers uit de bakkerij, een klassieke curry uit een marktkraam, fish and chips in een plaatselijke pub en een heerlijke cider of bier om alles door te spoelen.

Kies uit een wandel- of fietstocht, wijn- en kaasproeverijen, marktavonturen, een klassieke wandeltocht, of een wandeling door hipsterlocaties als Shoreditch, Soho, Camden of East End.

Afternoon tea in Londen

Engeland is haast synoniem met afternoon tea, of in Nederland ook wel ‘high tea’ genoemd. Deze traditie bestaat uit thee, sandwiches, scones en zoete lekkernijen.

Je hebt keuze te over als het gaat om plekken waar je kunt genieten van afternoon tea.

Zo kun je bij verschillende etablissementen in Notting Hill terecht, kun je smullen van lekkernijen terwijl je de Theems afvaart of zelfs afternoon tea beleven vanop een dubbeldekkerbus terwijl je de enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Londen bewondert.

Bierproeverijen in Londen

Engeland kent een grote pubcultuur. Het zal je dan ook niet verbazen dat Londen meer dan 7000 pubs telt. Deelnemen aan een bierproeverij kan dus ook gezien worden als een van de typische activiteiten in Londen.

Kies uit ambachtelijke biertours, historische pubtours, pubtours in West End of wilde kroegentochten. Je kunt ook een van de Londense bierfestivals bijwonen (zo is the Great British Beer Festival een publieksliefhebber).

Tip: mis het proeven van Fuller’s Vintage Ale, een plaatselijke favoriet, niet.

Dinercruise op de Theems

Een andere leuke culinaire ervaring is deelnemen aan een drie tot vier uur durende dinercruise op de Theems.

Terwijl je de rivier afvaart kun je smullen van een heerlijk driegangendiner, genieten van gratis drankjes, de fonkelende nachtelijke bezienswaardigheden van de stad bewonderen en misschien zelfs de dansen op livemuziek.

Supperclub Tube, Londen
Met dank aan Supperclub Tube / Alejandro Olaya / Sam Rockman

Zin in een unieke belevenis? Wat denk je van een zesgangendiner aan boord van een oude metrowagen? Dat is exact wat supperclub.tube biedt.

Deze ervaring brengt de smaken en tradities van Latijns-Amerika op je bord, geserveerd in een rijtuig uit 1967. Deze tube reed ooit op de Victoria Line, de eerste automatische metro ter wereld.

Distilleerderij Bombay Sapphire

Londen (Whitchurch om precies te zijn) is ook de thuisbasis van de distilleerderij Bombay Sapphire. Volg een rondleiding om de geheime botanische ingrediënten te zien die worden gebruikt om deze gin te maken. Bovendien krijg je de kans om de gin te proeven en is er een cocktail gebaseerd op gin inbegrepen in deze ervaring.

40 – Sportieve activiteiten en belevenissen in Londen

Emirates Stadium Londen

Londen is waarschijnlijk de meest door voetbal geobserdeerde stad ter wereld. Met maar liefst 22 stadions in Londen en omgeving, moet een stadiontour ook zeker op het programma staan.

Krijg een rondleiding van een deskundige gids door o.a. Stamford Bridge (de thuisbasis van Chelsea FC), Arsenal Stadium, Wembley Stadium of Tottenham Hotspur Stadium, om een kijkje te nemen achter de schermen, en de kleedkamers, de perskamer en de spelerstunnel te verkennen.

Als je bezoek samenvalt met een van de thuiswedstrijden, overweeg dan ook een voetbalwedstrijd bij te wonen!

Kia Oval Londen

Cricket is een andere geliefde Britse sport. Een bezoek aan Londen is het perfecte moment om een cricketwedstrijd vanop de eerste rij bij te wonen.

Maar weinig plaatsen zijn beter uitgerust om een spektakel te leveren dan de historische Kia Oval, al sinds 1845 de thuisbasis van de Surrey County Cricket Club.

Dit is, samen met Lord’s, al heel lang een van de beste plaatsen in Groot-Brittannië om een cricketwedstrijd bij te wonen. Je kunt ook een 45 minuten durende rondleiding volgen door de Kia Oval zelf.

Wimbledon Lawn Tennis Museum

Tennisfans zullen graag een bezoekje willen brengen aan het Wimbledown Lawn Tennis Museum.

Hier kun je trofeeën bewonderen, zien hoe de tennismode is veranderd sinds de Victoriaanse tijd, je eigen vaardigheden testen en leren over hoe de sport is veranderd en ontwikkeld sinds het begin.

Gesponsorde plaatsing

McLaren Technology Centre

McLaren Technology Centre, London
Met dank aan GetYourGuide

Neem een kijkje achter de schermen bij het McLaren Technology Centre en ontdek de 60-jarige geschiedenis van een van de meest succesvolle F1-teams.

Enkele van ’s werelds innovatiefste en snelste auto’s worden gemaakt in deze ultramoderne faciliteit in het stadje Woking net buiten het centrum van Londen. Krijg onder begeleiding van een expert inzicht in de assemblagelijnen waar deze verbazingwekkende machines worden gemaakt.

Beleef het boeiende verhaal van de overwinningen van McLaren met anekdotes van legendes als Alain Prost, Ayrton Senna en Lewis Hamilton. Bewonder authentieke race memorabilia, legendarische F1-auto’s en stijlvolle teamshirts van McLaren.

41 – Winkelen in Londen

Harrods Londen

Een typische activiteit in Londen is een bezoek brengen aan het iconische warenhuis Harrods. Harrods staat synoniem voor luxe en topmode, beslaat meer dan een miljoen vierkante meter en is daarmee het grootste warenhuis van Europa.

Je vindt er werkelijk alles, van kleding en elektronica tot huishoudelijke artikelen, meubels, sieraden, cosmetica en eten en drinken. Het is bijna onmogelijk om met lege handen naar huis te gaan. Mocht je toch niet te diep in de buidel willen tasten, dan is Harrods een bezoek waard alleen al om de grandeur van het gebouw te bewonderen.

Ook Bicester Village, de beste winkelbestemming van het Verenigd Koninkrijk, is interessant. Dit winkelgebied biedt namelijk het hele jaar door kortingen (inclusief 60% korting op designerartikelen zoals Dior en Ralph Lauren), 160 luxemerken en winkels voor elk budget.

Weet je niet hoe je dit winkelcentrum bereikt? Neem dan deel aan een shoppingtour in Londen. Je stapt in een comfortabele bus en wordt rechtstreeks naar Bicester Village gebracht.

42 – Bewonder wilde dieren in de zoo en het aquarium

London Zoo

In de London Zoo, een van de oudste dierentuinen in Engeland, vind je 15 hectare vol gorilla’s, leeuwen, reptielen, pinguïns, prachtige vlinders, slangen en nog veel meer dieren. Naast de dierenverblijven zijn er ook dagelijkse lezingen en voedertijden, VIP-ontmoetingen met pinguïns, stokstaartjes, apen en komodovaranen en een verbazingwekkende regenwoudtentoonstelling.

Je kunt ook een bezoek brengen aan SEA LIFE, de thuisbasis van een van de grootste collecties zeeleven in heel Europa. Hier wonen maar liefst meer dan 500 verschillende soorten, verdeeld over vijf verschillende zones. Je kunt er zoogdieren, vissen, reptielen en amfibieën bewonderen en zeesterren en pijlstaartroggen aanraken. Daarnaast kun je er educatieve lezingen bijwonen en zien hoe de dieren worden gevoed.

43 – Attractieparken in Londen en omgeving

LEGOLAND Windsor

Naast leuke dierenparken valt er in Londen nog heel wat te beleven voor kinderen.

Zo kun je een bezoekje brengen aan het LEGOLAND Windsor Resort, dat zich op een korte treinreis van het station Paddington bevindt.

Dit pretpark biedt meer dan 55 attracties gebaseerd op het speelgoed Lego. Je kunt er verschillende themalanden verkennen, zoals LEGO Ninjago World, The Magical Forest Lego Reef en Duplo Valley; live shows bijwonen; en een reeks kleurrijke LEGO-sculpturen bewonderen.

Ook vind je er Miniland, dat bestaat uit meer dan 42 miljoen LEGO®-stenen en een aantal van ‘s werelds meest iconische monumenten laat zien (zoals de Big Ben, de Tower Bridge, de Golden Gate Bridge en de piramides van Gizeh).

Chessington World of Adventures Resort

Daarnaast is het Chessington World of Adventures Resort een leuke bestemming voor kinderen.

Dit enorme themapark, op ongeveer een uur rijden van Londen, is verdeeld in 10 themalandschappen, elk met zijn eigen unieke activiteiten en attracties.

Zo is er de Chessington Zoo, waar meer dan 1000 exotische dieren op je wachten; het Verboden Koninkrijk, waar je een oude verloren stad kunt verkennen; Mexicana met landschappen uit het Wilde Westen; Het Land van de Draken en Het Regenwoud voor de kleintjes; en Shipwreck Coast, waar de waterattracties van het park staan.

Thorpe Park

Ook Thorpe Park belooft een leuk dagje uit met het gezin. Je vindt er zowel bloedstollende attracties als een verfrissend waterpark.

Geniet in dit themapark, dat net buiten Londen ligt, van een aantal van de steilste, snelste en hoogste attracties in Engeland zoals The Swarm, Saw, Nemesis Inferno, Stealth en Colossus.

Wil je het graag wat rustiger aan doen, dan zijn er ook nog schommels, draaimolens en een arcadecentrum.

Paultons Park

Is jouw kroost dol op Peppa Pig? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Paultons Park.

In dit pretpark, dat helemaal gewijd is aan Peppa, kunnen jij en je kinderen je uren vermaken. Je vindt er 9 attracties met Peppa Pig als thema en ook de personages zelf maken hun opwachting. Plezier gegarandeerd!

44 – Andere kindvriendelijke activiteiten in Londen

DreamWorks Shrek's Adventure in Londen
Met dank aan Shrek’s Adventure London

Naast leuke dierentuinen en geweldige pretparken, kunnen kinderen zich op nog heel wat meer plekken in Londen vermaken.

Zo is er Shrek’s Adventure, waar je een magische reis naar Far Far Away wacht.

De tour neemt gasten mee door 10 sprookjesachtige liveshows waarbij jij als publiek deel uitmaakt van de live-actie en al je favoriete personages uit de film kunt ontmoeten, zoals Fiona, Donkey, Prins Charmant, de Gelaarsde Kat en natuurlijk ook Shrek zelf!

Kidzania Londen

Reis je met kinderen van 4 tot 14 jaar? Dan moet een bezoek aan Kidzania zeker op het programma staan. Deze overdekte miniatuurstad biedt jongeren de mogelijkheid om meer dan 60 verschillende loopbanen na te spelen, van dokter, piloot of politieagent tot journalist, brandweerman, dj of acteur. Ouders kunnen zich bezighouden met boeken en bordspellen of een drankje drinken in het café ter plekke.

Gesponsorde plaatsing

Bezoek de tentoonstelling Disney100!

FotoLab, Manhattan, New York City

Bezoek de Disney100: The Exhibition in Londen en bereid jezelf voor op een magische reis door een eeuw vol Disneyverhalen, van de klassieker Sneeuwwitje tot het recente Encanto. Bewonder zeldzame artefacten, kostuums en schatten uit onder andere de Pixar Studios en de iconische Star Wars-films.

Gesponsorde plaatsing

Bleef urenlang plezier bij Bubble Planet

FotoLab, Manhattan, New York CityBubble Planet is een meeslepende VR-reis waarmee bezoekers uit de bol kunnen gaan en kunnen lachen als nooit tevoren. Speel met bubbels in een gigantisch bubbelbad of vlieg op een bubbel terwijl je de verschillende kamers verkent en wordt omringd door wisselende landschappen.

45 – Excursies vanuit Londen

Excursie naar Stonehenge vanuit Londen

Heb je alle populairste bezienswaardigheden in Londen gezien en ben je toe aan iets nieuws? Dan hebben we goed nieuws, je kunt namelijk vanuit Londen heel wat geweldige dagtochten maken.

Zo ligt het iconische Stonehenge op iets minder dan twee uur ten westen van de Britse hoofdstad. Je kunt ervoor kiezen om een begeleide excursie naar Stonehenge te maken, waarbij je gids je alles vertelt over de geschiedenis en de bouw van dit monument.

Deze raadselachtige en mysterieuze UNESCO site werd vermoedelijk ergens tussen 3000 en 2000 v. Chr. gebouwd en het precieze doel van dit monument is nog steeds onbekend.

Voor een onvergetelijk dagje uit kun je een van de excursies boeken waarbij ook Bath, Lacock en Salisbury worden bezocht, drie van de charmantste middeleeuwse stadjes van Engeland.

Excursie naar Bath vanuit Londen

Bath ligt op ongeveer 90 minuten met de trein ten westen van Londen en is vooral bekend om zijn Romeinse baden, die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn.

Je vindt er ook prachtige Georgiaanse architectuur en middeleeuwse gebouwen zoals de Bath Abbey.

Andere bezienswaardigheden in Bath zijn: het Jane Austen Centre, dat het leven en werk van een van de meest geliefde auteurs van Engeland viert, en Sham Castle, waar je een prachtig uitzicht krijgt over de regio.

Windsor Castle

Ook een excursie naar Windsor Castle belooft een mooi dagje uit.

Dit is het oudste en grootste bewoonde kasteel ter wereld en is al bijna 1000 jaar een koninklijk huis en fort voor de Britse vorsten. Het bevindt zich op een uurtje met de trein van Londen, in Windsor, en huisvest enkele onbetaalbare werken van o.a. Rembrandt en da Vinci.

Volg een rondleiding door het kasteel om de koninklijke appartementen te verkennen en meer te weten te komen over deze koninklijke residentie.

Warwick Castle

Een ander indrukwekkend kasteel is Warwick Castle, een fort dat al in 1068 werd gebouwd!

Het kasteel heeft door de eeuwen veel meegemaakt en is tegenwoordig een van de populairste toeristische attracties van Engeland.

Volg een rondleiding om het kasteel, de kerker en de tuinen te verkennen, waag je aan boogschieten of ontmoet een van de roofvogels in The Falconer’s Quest.

Excursie naar Oxford vanuit Londen

Er worden vanuit London ook dagtochten aangeboden naar Oxford, de tweede oudste universiteitsstad ter wereld, op ongeveer een uur met de trein van Londen.

Oxford zit vol geschiedenis en cultuur en loopt over van de leuke bezienswaardigheden: de eetzaal van Christ Church College die werd gebruikt als Grote Zaal in Harry Potter, de Bodleian Library met 12 miljoen boeken, de Universiteitskerk van St Mary the Virgin en de Bridge of Sighs (nog zo’n Harry Potter-locatie).

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, vind je in de stad ook nog een aantal ongelooflijke musea, waaronder het Museum of Natural History en het Ashmolean Museum of Art and Archaeology.

Om alle hoogtepunten van Oxford (en enkele verbogen juweeltjes) te zien, kun je deelnemen aan een stadswandeling van zo’n twee tot drie uur.

Blenheim Palace ligt ook in de buurt, de geboorteplaats van Sir Winston Churchill.

Excursie naar Cambridge vanuit Londen

Nu we het over universiteitssteden hebben, ook Cambridge is een geweldige bestemming.

De Universiteit van Cambridge is een van ’s werelds meest prestigieuze instellingen voor hoger onderwijs en ook deze plek loopt over van de geschiedenis en cultuur.

Volg een rondleiding om hier meer over te weten te komen en om enkele geweldige bezienswaardigheden zoals de Kings College Chapel, het senaatshuis, het Fitzwilliam Museum, de botanische tuinen en het punteren op de rivier de Cam te bewonderen.

Excursie naar Stratford-upon-Avon vanuit Londen

Boekenwurmen of literatuurliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van Shakespeare.

De belangrijkste trekpleisters van de stad zijn het Royal Shakespeare Theatre, Shakespeares geboortehuis en Anne Hathaway’s Cottage.

Er zijn ook heel wat andere mooie bezienswaardigheden (die niets met Shakespeare te maken hebben), zoals Magic Alley, The MAD Museum, de Bancroft Gardens en de Butterfly Farm.

Krijtrotsen van Dover

Ook de Krijtrotsen van Dover zijn een geweldige bestemming.

Deze dertien kilometer lange rotsen steken zo’n 110 meter boven zeeniveau uit en worden al sinds de Romeinse tijd gebruikt als verdedigingspunt.

Je kunt er nog steeds de overblijfselen zien van het 11e-eeuwse Dover Castle, dat ooit het grootste kasteel van Engeland was.

Dover, en de regio Kent in het algemeen, is lang niet de enige bezienswaardigheid in de omgeving.

Je vindt er ook de beroemde Canterbury Tales en Canterbury Cathedral, Leeds Castle en het adembenemende Hever Castle, dus waarom maak je er geen dagtocht van waarbij je ze allemaal bezoekt?

Excursie naar de Cotswolds vanuit Londen

Heb je nood aan wat natuur en platteland? Maak dan een excursie naar de Cotswolds.

Deze regio ligt ongeveer 3 uur reizen met de trein of 2 uur rijden met de auto van Londen en beslaat meer dan 2000 vierkante kilometer.

De Cotswolds staan bekend om hun glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes (Cirencester, Castle Combe, Bourton-on-the-Water of Painswick) en pittoreske Engelse plattelandslandschap.

Downton Abbey filmlocaties

Ben jij een grote fan van Downton Abbey? Schrijf je dan in voor een excursie naar het paradijselijke Oxfordshire Village (ook wel Downton Village genoemd) om de filmlocaties van de populaire serie te ontdekken.

Zie de plaatselijke kerk, de dorpskroeg, het Downton ziekenhuis en natuurlijk het prachtige Highclere Castle. Dit prachtige stukje architectuur, verspreid over zo’n 5.000 hectare, dateert uit de 17e eeuw, heeft 300 kamers en werd gebruikt als belangrijkste opnamelocatie voor Downton Abbey.

Waar verblijven in Londen?

Wat je budget ook mag zijn, je vindt in Londen zeker een verblijf dat bij je portemonnee past. Van chique hotels tot b&b’s en van hostels tot appartementen, er is voor ieder wat wils.

Kun je iets dieper in de buidel tasten, overweeg dan een verblijf in een historisch paleis! Als stad die bekend staat om haar geschiedenis en architectuur is het geen wonder dat een aantal van de meest iconische gebouwen in Londen zijn omgetoverd tot hotels, waardoor bezoekers de kans krijgen om te slapen in verblijven die zo luxueus en weelderig zijn, dat het bijna paleizen lijken.

Het Langham London is bijvoorbeeld een prachtig gerestaureerd Victoriaans gebouw op slechts 5 minuten lopen van Oxford Street. Enkele andere interessante opties zijn Brown’s Hotel, Claridge’s, het Great Northern Hotel, het Grosvenor Hotel en het Savoy – elk met hun eigen unieke charme en flair, met voorzieningen en diensten die je verblijf echt speciaal maken.

Met een overnachting in een van deze historische paleizen voel je je de koning te rijk.

Bekijk de beste hotels in Londen.

Bespaar wat geld met de London Pass

Als je van plan bent om minstens een handvol van de tours te doen die in deze gids worden beschreven, dan is een London Pass een no-brainer.

Deze toeristenpas geeft toegang tot meer dan 70 van de beste toeristische attracties en bezienswaardigheden in Londen, waaronder Windsor Castle, de ZSL London Zoo, Kew Gardens, de Tower of London, Westminster Abbey, Hampton Court Palace, Kensington Palace en nog veel meer.

Bovendien zijn gratis cruises op de Theems en tickets voor de Hop-on-Hop-off-bus inbegrepen.

Deze pas is voornamelijk interessant voor wie vijf of meer dagen in Londen verblijft. Heb je een korter bezoek gepland (één tot twee dagen) dan komt deze pas minder goed van pas.

Boek vooraf een luchthaventransfer

Londen beschikt over een uitgebreid, maar ietwat ingewikkeld, vervoerssysteem. Vermijd gedoe en stress door van tevoren een luchthaventransfer te boeken.

Deze transfers zijn beschikbaar vanaf alle grote Londense luchthavens tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die van last-minute taxi’s. Een luchthaventransfer is vooral interessant als je met het hele gezin reist.

Bekijk luchthaventransfers in Londen.

Wat is je volgende bestemming?

Hoewel Londen het epicentrum van het Verenigd Koninkrijk is, is het lang niet de enige opmerkelijke toeristische bestemming.

Nadat je de belangrijkste trekpleisters van de stad hebt bekeken, breng dan eens een bezoekje aan Liverpool, Manchester of Brighton; of als je zin hebt in een snelle vlucht, is de Ierse hoofdstad Dublin ook maar een klein eindje weg!

We hopen dat je hebt genoten van onze selectie activiteiten en bezienswaardigheden in Londen. Er komen elke dag nieuwe attracties bij, dus als je nog andere suggesties hebt, laat het ons dan weten in de comments.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!