De beste Harry Potter-locaties in Londen

Als je een grote fan bent van Harry Potter, dan is een bezoek aan Londen een must. In de Engelse hoofdstad kun je namelijk veel van de magische locaties uit de films en de boeken met eigen ogen bewonderen.

Van een rondleiding door de studio’s, tot excursies naar filmlocaties, er zijn veel Harry Potter-locaties en bezienswaardigheden te ontdekken in Londen.

Wij hebben de beste op een rijtje gezet zodat je de tovenaar of heks in jezelf naar boven kunt halen en je je kunt onderdompelen in de magische wereld van Harry, Ron en Hermelien.

1 – Perron 9 ¾

Platform 9 ¾, London

De Zweinsteinexpres vertrekt vanaf perron 9 ¾ in het station King’s Cross, dat zich in het centrum van Londen bevindt. Je kunt perron 9 ¾ terugvinden in het echte station op de muur in de stationshal. Dit is de perfecte plek om een aantal foto’s te maken voor Instagram.

2 – The Cauldron Bar

The Cauldron
Met dank aan Cauldron Bar

The Cauldron is een cocktailbar met Harry Potter als thema die drankjes serveert geïnspireerd op de film. Hier ontdek je hoe je zelf enkele toverdrankjes kunt maken. Leun achterover, nip van de cocktails en geniet van een betoverende avond.

3 – Shaftesbury Avenue

Shaftesbury Avenue, London

Herinner je je nog de scène uit de Relieken van de Dood deel 1 waar Harry, Hermelien en Ron worden aangevallen door Dooddoeners? Deze scène vond plaats in Shaftesbury Avenue, dat op een steenworp afstand ligt van het metrostation Piccadilly.

4 – Harry Potter Escape Room

Harry Potter Escape Room
Met dank aan Enigma Quests

Haal de innerlijke tovenaar of heks in jezelf naar boven en probeer tijdens dit ontsnappingsspel van Enigma Quests af te studeren aan de School voor Hekserij en Hocus-Pocus. Het spel duurt 60 minuten en er kunnen twee tot vijf spelers deelnemen.

5 – Reptielenhuis, London Zoo

London Zoo

Bezoek de London Zoo en ga naar het reptielenhuis om te zien waar Dirk vast kwam te zitten achter het glas. Bekijk daarna de rest van de dieren in de meest iconische dierentuin van Londen.

6 – Metrostation Westminster

Westminster tube station

In de vijfde film, de Orde van de Feniks, reist Harry Potter door het metrostation Westminster. Het station was tijdens het filmen de hele dag gesloten, wat een heuse prestatie is aangezien Westminster een van de drukste delen van Londen is, voor zowel werkende professionals als toeristen.

7 – De Wegisweg

Diagon Alley

De Wegisweg geeft Harry zijn eerste kijkje in de wereld van tovenarij en magie. De filmlocatie bevindt zich in Leadenhall Market, op slechts een steenworp afstand van het metrostation Monument.

8 – De Lekke Ketel

The Leaky Cauldron

In Leadenhall Market vind je ook de geheime tovenaarskroeg De Lekke Ketel, die in het echte leven dienstdoet als opticien. Je kunt nog steeds genieten van de magie van Harry Potter door een bezoek te brengen aan Old Tom’s Bar, die verborgen ligt onder Leadenhall Market.

9 – Goudgrijp

Gringotts Bank

Als enige bank in de tovenaarswereld kun je je bezittingen opnemen in het Australia House, dat net ten noorden van metrostation Temple aan de Victoria Embankment ligt. Bewonder de waterspuwers en het indrukwekkende metselwerk.

10 – Lambeth Bridge

Lambeth Bridge in London

Herinner je je nog de scène in de Gevangene van Azkaban waar de Collectebus tussen twee tegemoetkomende dubbeldekkers rijdt? Deze scène vindt plaats op Lambeth Bridge, een brug die Vauxhall en Westminster verbindt.

11 – Harry Potter Warner Bros Studio Tour

Harry Potter Warner Bros studio tour London

Dit is de populairste en meest bekende Harry Potter-tour. Ga naar de studio in Watford en verken het 200 hectare grote complex terwijl je niet alleen de magische sets en decors uit de films kunt bewonderen, maar ook verschillende rekwisieten en kostuums kunt bekijken.

Zijn alle tickets uitverkocht? Lees hier hoe je last-minute tickets voor de Harry Potter Studios kunt bemachtigen.

12 – Harry Potter en het Vervloekte Kind

Harry Potter and The Cursed Child

Ga naar West End en koop tickets voor een voorstelling van Harry Potter en het Vervloekte Kind. Dit populaire toneelstuk speelt zich 19 jaar na het laatste boek af en volgt Albus, de jongste zoon van Harry en Ginny, die aan zijn eerste jaar op Zweinstein begint. Het toneelstuk wordt meestal in het Palace Theatre opgevoerd.

13 – 10 Downing Street

10 Downing Street, London

Het eerste hoofdstuk van Harry Potter en de Halfbloed Prins speelt zich af in 10 Downing Street. Dit is zowel in het echte leven als in de wereld van Harry Potter de ambtswoning van de premier van het Verenigd Koninkrijk. In de tovenaarswereld kan de premier af en toe praten met de Minister van Toverkunst.

14 – Station St Pancras International

St Pancras International Station

Vlak naast perron 9 ¾ vind je het station St Pancras International met zijn neogotische gevel. Dit is ook de plaats waar de magische Ford Anglia van de Wemels opstijgt in Harry Potter en de Geheime Kamer.

15 – The Harry Potter Shop at Platform 9 ¾

The Harry Potter Shop at Platform 9 ¾

Koop alle Harry Potter-memorabilia die je maar wilt in de Harry Potter Shop at Platform 9 ¾. Van truien tot opgezette uilen en toverstokken, in deze thematische cadeauwinkel in het station King’s Cross vind je een schat aan Harry Potter-cadeaus.

16 – Millennium Bridge

Millennium Bridge, London

De kronkelende en wiebelende brug uit Harry Potter en de Halfbloed Prins is de Millennium Bridge, die de City of London verbindt met de wijk Bankside. Wandel erover en geniet van de vele bezienswaardigheden van Londen.

17 – The House of MinaLima

The House of MinaLima

The House of MinaLima, gelegen in Soho, wordt gerund door het grafisch ontwerpteam dat verantwoordelijk is voor het visueel ontwerp van de tovenaarswereld. Bezoek deze winkel met meerdere verdiepingen en koop er Harry Potter-posters, -kaarten en nog veel meer.

18 – Charing Cross Road

Charing Cross Road, London

Charing Cross Road is de ingang van De Lekke Ketel in de Harry Potter-boeken. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom J.K. Rowling dit gebied ter inspiratie gebruikte. Je kunt er heel veel tweedehands boekenwinkels en antiekwinkeltjes ontdekken.

19 – Lincoln’s Inn Fields

Lincoln’s Inn Fields

Vlakbij Sir John Soane’s Museum in Holborn vind je Lincoln’s Inn Fields, de locatie van Grimboudplein 12. In het echt is het echter niet zo magisch en doet het vooral dienst als kantoor voor advocaten. Toch is deze locatie er zeker eentje om af te vinken van je Harry Potter-lijstje.

20 – Borough Market

Borough Market in London

In het echte leven staat Borough Market bekend om zijn heerlijke eten, maar in Harry Potter en de Gevangene van Azkaban dient het een ander doel, het is namelijk de ingang van De Lekke Ketel. Hierdoor is het een populaire plek die door veel Harry Potter-tours wordt bezocht.

21 – Trafalgar Square

Trafalgar Square

Trafalgar Square heeft zijn eigen plekje veroverd in de Harry Potter-folklore. Hier vond namelijk de laatste filmpremière plaats. Acteurs Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson en auteur J. K. Rowling stonden op het podium en hielden toespraken voor de duizenden fans die kwamen opdagen om de sterren in het echt te zien.

22 – Het Ministerie van Toverkunst

The Ministry of Magic

Zowel Whitehall als Old Scotland Yard stelden de magische tegenhanger van de Dreuzelorganisaties voor en zijn de thuisbasis van de Dreuzelpolitici. Ga naar Old Scotland Yard om te zien waar de wisseldrankscène werd gefilmd in de Relieken van de Dood, zodat Harry, Ron en Hermelien het ministerie konden infiltreren.

23 – Georgian House Hotel

Georgian House Hotel
Met dank aan Georgian House Hotel

Maak je Harry Potter-ervaring compleet met een overnachting in het Georgian House Hotel. Achter een verborgen deur gaat een kamer met een Harry Potter-thema schuil. Bekijk de films opnieuw en smul van een speciaal gekookt ontbijt met een bezemsteel en een snaai.

24 – Grimboudplein 12

No. 12 Grimmauld Place

In Islington vind je Claremont Square 23-29, ook wel bekend als Grimboudplein 12. In de Harry Potter-films is dit de familiewoning van Sirius Zwarts, gelegen in een van de populairste wijken van Londen.

25 – St. Paul’s

St. Paul’s

St. Paul’s Cathedral, een van de meest iconische monumenten van Londen, wordt gebruikt als de geometrische trap in de Gevangene van Azkaban.

26 – Horse Guards Avenue

Horse Guards Avenue

Waar woont het personeel van het Ministerie van Toverkunst in de wereld van Harry Potter? In het echt bevindt de ingang van het Ministerie van Toverkunst zich op Horse Guards Avenue, een straat in de stad Westminster.

Harry Potter-locaties buiten Londen

Er zijn veel leuke Harry Potter-locaties in Londen, maar er bevinden zich ook heel wat buiten de stad, verpreid over het Verenigd Koninkrijk. Als je de tijd hebt, raden we je aan om deze andere geweldige plekken te bezoeken om meer te leren over de magische wereld van Harry Potter.

27 – Oxford

Hogwarts

De prestigieuze universiteit van Oxford werd meermaals gebruikt als filmlocatie voor de Harry Potter-films. De universiteit deed namelijk dienst als Zweinstein. Zo werd er gefilmd in the Dumfries Library, Christ Church Dining Hall en New Collage Courtyard.

28 – Lavenham

Godric’s Hollow

Godrics Eind bevindt zich in een klein dorpje in Surrey. Alle scènes die plaatsvinden in Godrics Eind in Harry Potter en de Relieken van de Dood, deel 1 werden gefilmd in dit dorpje. Het fictieve dorp ligt eigenlijk in Lavenham, dat dateert uit de 11e eeuw en op ongeveer 120 kilometer van Londen ligt.

29 – Lacock

Lacock

Het dorp Lacock ligt op iets meer dan 145 kilometer van Londen. Er werd gefilmd op verschillende plaatsen in dit dorp, zoals het huis van de Potters in Harry Potter en de Steen der Wijzen en de Abdij van Lacock, die diende als interieur voor Zweinstein.

30 – Alnwick Castle

Alnwick Castle

Harry’s eerste vliegles, die hij krijgt van Madame Hooch in de eerste film, vindt plaats in de Outer Bailey van het middeleeuwse Alnwick Castle. Het kasteel is een lust voor het oog en ligt zo’n 515 kilometer verwijderd van Londen. Een overnachting wordt aanbevolen.

We hopen dat je genoten hebt van onze lijst met de beste Harry Potter-locaties in Londen.

We wensen je een magisch verblijf in de Engelse hoofdstad. Veel plezier! 🙂

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!