Beste West End-musicals en -shows

Een avondje uit naar het theater, een van de oudste vormen van vermaak ter wereld, raakt nooit uit de mode… en toneelstukken en komedies hebben door de eeuwen heen zeker een lange weg afgelegd.

Als het doek opgaat op een groot podium in het Londense West End, bereid je dan voor om ontroerd, betoverd en tot tranen toe bewogen te worden. Er is een overvloed aan West End-musicals en shows te zien, waarvan sommige reprises zijn van oude versies, terwijl andere gloednieuw zijn.

Als je van plan bent om binnenkort naar Londen te gaan, laat dan zeker het officiële theaterdistrict van de stad, West End, niet links liggen. Dit is de thuisbasis van een aantal van de grootste producties ooit, waar je de beste shows voor alle smaken vindt, of je nu op zoek bent naar een komedie, een liefdesverhaal, een moordmysterie of een klassieke musical.

(Voor de niet-ingewijden: de West End-theaters liggen niet alleen in West End, maar zijn ook lid van de Society of London Theatre).

Van Les Misérables tot The Mousetrap, van Wicked tot The Lion King, er worden momenteel 32 West End-musicals en -shows opgevoerd in Londen. Bekijk deze lijst met de beste West End-musicals en -shows die je nu kunt zien.

We hebben ook een aantal producties in de lijst opgenomen die off-West End worden opgevoerd en die een staande ovatie verdienen.

1. Les Miserables

Les Miserables, West End show, London
Met dank aan Les Miserables

Deze musical is er een voor dromers, enthousiastelingen en melodramaturgen. Bereid je hart (en geest) voor terwijl je terugreist naar het 19e-eeuwse Frankrijk en wees getuige van dit epische verhaal over liefde, passie, overtuiging en de strijd voor vrijheid.

Het zou een veel gruwelijker misdaad zijn dan die van Jean Valjean om deze lijst te beginnen met iets anders dan Les Misérables. Dit is de langstlopende West End-musical tot nu toe, met meer dan 12.000 voorstellingen op zijn naam.

Fans van historische stukken mogen zich in de handen wrijven. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk net na de Franse Revolutie en volgt de hoofdrolspeler, Valjean. Hij wordt, na 19 jaar, vrijgelaten uit de gevangenis (wegens kruimeldiefstal) en keert terug in de maatschappij. Toch wordt hij jarenlang achtervolgd door een onvermurwbare politieagent nadat hij zijn voorwaardelijke vrijlating heeft overtreden.

De roman uit 1862, oorspronkelijk geschreven door Victor Hugo (een Franse schrijver en politicus), werd bewerkt voor het toneel door Claude-Michel Schönberg, Alain Boublil, Jean-Marc Natel en Herbert Kretzmer en ging in 1980 in Parijs in première. Nadat Cameron Mackintosh het script in handen kreeg, zette hij het Franse stuk om in een Engelse musical voor West End.

Het stuk was erg populair bij het publiek, werd voor het eerst opgevoerd in Londen in 1985 en is sindsdien op de planken gebleven. Deze dramatische musical was zo geliefd dat hij zowel naar Broadway als naar het witte doek werd gebracht (in de filmmusical van 2012 met Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russell Crowe en Amanda Seyfried in de hoofdrollen).

I Dreamed a Dream,” “At the End of the Day,” “Empty Chairs at Empty Tables,” “One Day More,” “Master Of The House,” “On My Own,” en alle klassiekers komen nog steeds terug in Les Mis.

2. The Lion King

The Lion King Musical, West End show, London
Met dank aan Disney

Het is niet ongewoon dat toeschouwers emotioneel worden en kippenvel krijgen tijdens een voorstelling van de iconische, bekroonde productie van The Lion King, wat bewijst dat muziek ons echt kan raken en ontroeren.

Dit muzikale meesterwerk, gebaseerd op de bekroonde en zeer succesvolle Disney-film met dezelfde naam, opende zijn deuren op West End in 1999 in het Lyceum Theatre (twee jaar na het debuut op Broadway), dat sindsdien zijn vaste thuis is gebleven.

De originele soundtrack (met muziek en teksten van Elton John, Hans Zimmer, Lebo M. en Tom Rice) is aangepast voor het podium, met toevoeging van enkele nieuwe nummers die speciaal voor de show zijn gecomponeerd, zoals ‘Endless Night’, dat je oren zal verblijden met Afrikaanse klanken en ritmes, evenals de andere genres die in de mix zijn verwerkt, van popmuziek tot rock.

Het stuk, geregisseerd door Tony-winnares Julie Taymour (die een Tony won voor zowel Beste Regisseur als Beste Kostuumontwerp voor The Lion King), volgt het hartverscheurende verhaal van prins en leeuwenwelp Simba die door zijn samenzwerende en kwaadaardige oom Scar uit de roedel wordt verbannen nadat zijn vader Mufasa (en rechtmatige koning) is vermoord.

Zie hoe het verhaal tot leven komt d.m.v. dans, zang en muziek en sta niet alleen versteld van de productie, maar ook van het kostuumontwerp en het werk van de poppenspelers, met meer dan 232 poppen in de show!

De show maakt ook gebruik van bijna 40 inheemse Afrikaanse instrumenten om de geluiden en de roep van Moeder Afrika te creëren.

’s Avonds bloeit de liefde op! Dat zul je ongetwijfeld merken na het zien van deze meeslepende en aangrijpende musical op West End. En ja, alle favorieten komen ook aan bod, zoals “Circle of Life“.

3. Wicked: The Musical

Wicked The Musical, West End show, London

Wanneer een show wordt omgezet van het witte doek naar het toneel, is dat altijd een gok, vooral als het origineel een wereldwijd fenomeen is.

Wicked: The Musical, gebaseerd op de muzikale fantasiefilm The Wizard of Oz uit 1939 en de roman ‘Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West‘ van Gregory Maguire uit 1995, werd opnieuw uitgevonden voor het theater en werd meteen een wereldwijde sensatie.

Het betoverende verhaal speelt zich af jaren voordat Dorothy, de Vogelverschrikker, de Bange Leeuw en de Blikken Man het pad van gele klinkers volgen. Het stuk concentreert zich op het moment dat Glinda, de Goede Heks van het Zuiden, en de Boze Heks van het Westen elkaar voor het eerst ontmoetten, tegen alle verwachtingen in beste vrienden werden en alle gebeurtenissen die plaatsvinden nadat goed en kwaad elkaar ontmoetten.

Met de meest magische soundtrack (van Stephen Schwartz) heeft de productie meer dan 100 prijzen gewonnen en wereldwijde populariteit bereikt.

Het doek ging in 2006 open voor de eerste voorstelling in West End en Wicked is nu al een van de langstlopende musicals in het officiële theaterdistrict van Londen. De musical wordt opgevoerd in het Apollo Victoria Theatre in art-decostijl en het podium is sinds zijn eerste optreden opnieuw ontworpen voor de musical.

Haal je groene kleren uit de kast en maak je op voor deze tijdloze musical, geregisseerd door tweevoudig Tony®-winnaar Joe Mantello.

4. The Phantom of the Opera

Phantom of the Opera, West End show, London
Met dank aan Matthew Murphy

Dames en heren, het is tijd voor de enige echte ‘The Phantom of the Opera’; een van de grootste Londense shows aller tijden!

Het is niet alleen de op één na langstlopende musical en de op twee na langstlopende show op West End, maar ook officieel de langstlopende Broadwayshow in New York City.

Het trieste liefdesverhaal is gebaseerd op een Franse tragedie, geschreven door Gaston Leroux in 1910 (Le Fantôme de l’opéra), dat zich afspeelt in de grote Parijse Opera en gaat over de obsessie van een verliefde man en een jong stel.

Centraal staat Christine Daaé die wordt onderwezen door het Spook, een mysterieuze figuur en muzikaal genie wiens gezicht altijd verborgen blijft, letterlijk en figuurlijk. Zonder al te veel te willen verklappen, beginnen er vreemde dingen te gebeuren met de cast van een toneelstuk waarin Christine de hoofdrol moet spelen, waardoor ze uiteindelijk ook echt de hoofdrol krijgt.

Niemand minder dan Andrew Lloyd Webber componeerde de musical (met teksten van Webber en Charles Hart en het libretto van Richard Stilgoe, en opnieuw Webber) en het werd onmiddellijk een gigantisch succes.

Al in het eerste jaar na de première op West End in 1986, won de musical een prestigieuze Olivier Award en talrijke Evening Standard Theatre Awards. Slechts twee jaar na de opening verhuisde het naar Broadway, waar het talloze prijzen mocht ontvangen en waar The Phantom of the Opera sinds dat jaar wordt opgevoerd.

Leer het iconische halfmasker kennen en laat je betoveren door ballades als ‘Masquerade‘, ‘The Phantom of the Opera‘, ‘Music of the Night‘ en ‘All I Ask of You‘.

5. The Book of Mormon

The Book of Mormons, West End show, London
Met dank aan Johan Perrsson

De makers van South Park kwamen met een tweede succesvolle formule op de proppen: The Book of Mormon; een hilarische satirische musical die ook een fantastische introductie is tot de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

In het verhaal volgen we twee missionarissen die naar Oeganda gaan om hun geloof te verspreiden. Elder Price (gespeeld door Dom Simpson) en Elder Cunningham (Connor Peirson) stuiten op weerstand van de lokale bevolking, die het te druk heeft met hun eigen economische problemen om veel interesse te tonen in het geloof.

The Book of Mormon werd geschreven door Robert Lopez (bedenker van Avenue Q en tekstschrijver van Frozen), Trey Parker (South Park, Cannibal! The Musical) en Matt Stone (South Park, Team America: World Police). Ze werkten alle drie ook mee aan de muziek en teksten voor de show.

De musical, geregisseerd door Parker en Casey Nicholaw (tevens hoofdchoreograaf), heeft sinds de première op West End in 2013 vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder vier Olivier Awards, waarvan één voor Beste Nieuwe Musical.

The Book of Mormon ging niet in Londen in première, maar opende in 2011 met veel succes op Broadway voordat de productie verhuisde naar de Engelse hoofdstad.

6. Back To The Future: The Musical

Back To The Future, West End show, London
Met dank aan Back to the Future: The Musical

Als je een trouwe theaterbezoeker bent en op zoek bent naar leuke nieuwe West End-musicals, dan is Back to the Future: The Musical iets voor jou. Deze musical is gebaseerd op de cultklassieker uit 1989 en werd omgetoverd door Bob Gale tot een bekroonde theaterproductie. Hij schreef niet alleen het boek, maar ook samen met Robert Zemeckis de originele film.

De musical werd in 2021 in Londen gelanceerd en was meteen een groot succes. Nog geen jaar later won de musical de Oliver Award, WhatsOnStage en Broadway World Award voor Best New Musical.

Ga mee op reis met de 17-jarige Marty McFly die per ongeluk terug in de tijd wordt getransporteerd naar het jaar 1955 in een tijdmachine die is gebouwd door de bizarre wetenschapper Doc Brown.

Zonder het te weten verandert hij de geschiedenis en zijn huidige realiteit. Nu moet hij wanhopig de oplossing vinden en terugkeren naar het jaar waar hij vandaan komt… 1985!

De op sciencefiction geïnspireerde komische opera, geregisseerd door John Rando en met muziek en tekst van Alan Silvestri en Glen Ballard, ging in 2019 in première in het Manchester Opera House, maar werd gesloten vanwege de Covid-19-pandemie.

Aan het einde van de pandemie ging de show meteen door naar West End, waar hij in première ging in het Adelphi Theatre.

7. Moulin Rouge! The Musical

Moulin Rouge The Musical, West End show, London
Met dank aan Moulin Rouge! The Musical

Ooh-la-la… Deze briljante, romantische, emotioneel geladen en energetische show verwelkomt Satine op het podium.

Als je net zoals heel wat anderen op slag verliefd werd op de kaskraker en Oscarwinnende film Moulin Rouge (met Nicole Kidman en Ewan McGregor in de hoofdrollen), maak je dan klaar voor een bohemienachtige avond vol zang en dans!

Er is niet alleen plaats voor alle publiekslievelingen, maar ook voor een vernieuwde soundtrack met enkele nieuwe toevoegingen van 21e-eeuwse popiconen als Beyoncé en Adele. Zing mee met ‘Come What May‘, ‘Your Song‘ en ‘Elephant Love Medley‘ terwijl je geniet van deze geweldige musical.

Het Piccadilly Theatre werd voor deze productie verbouwd op basis van het scenario van Baz Luhrmann. Het theater baadt in de iconische Moulin Rouge-sfeer, met rode tinten en een vleugje glitter en glamour.

Het libretto van deze West End-musical is van John Logan, met Alex Timbers als regisseur, de ongelooflijk getalenteerde Sonya Tayeh voor de hoofdchoreografie en Justin Levine als verantwoordelijke voor de muziek, orkestarrangementen en aanvullende teksten.

8. Mamma Mia!

Mamma Mia!, West End show, London
Met dank aan Mamma Mia!

Als je zin hebt in een serieuze meezinger, dan is deze musical echt iets voor jou!

Mamma Mia! is zoveel meer dan een eenvoudig eerbetoon aan ABBA. De musical veroverde de wereld in een handomdraai. Het doek ging voor het eerst op in 1999 voor het Londense publiek en de show beleefde een waanzinnig succesvolle première.

Aangezien de film zich richt op een moeder-dochter relatie (en op alle andere dames die een hechte band hebben met de aanstaande bruid), is het passend dat de show tot leven werd gebracht door de briljante geesten van drie vrouwen: schrijfster Catherine Johnson, creatief producent Judy Craymer en regisseur, Phyllida Lloyd.

(Interessant genoeg hebben ze alle drie meegeholpen aan de ontwikkeling van de verfilming, waarbij ze dezelfde taken uitvoerden voor het witte doek).

De originele jukeboxshow, een van de langstlopende musicals in de geschiedenis van West End, beleefde zijn openingsavond in het Prince Edward Theatre. In 2014 verhuisde de show naar het Prince of Wales Theater en daarna vond de musical een nieuwe thuis in het Novello (waar het momenteel nog steeds wordt opgevoerd). Tot op heden hebben meer dan 8 miljoen mensen deze Londense topproductie bijgewoond.

Twee jaar na de première in het Verenigd Koninkrijk ging het naar Broadway, waar de voorstelling hetzelfde succes kende.

Dans, schud, zing en beweeg mee met de cast terwijl ze ABBA-toppers als ‘Dancing Queen’; ‘The Winner Takes It All’; ‘Honey, Honey’ en “Knowing Me, Knowing You” ten gehore brengen.

9. Stranger Things: The First Shadow

Stranger Things The First Shadow, West End show, London
Met dank aan Charlie Gray / Stranger Things: The First Shadow

De sciencefictionserie Stranger Things, geïnspireerd op de jaren ’80, heeft de hele wereld veroverd (bedankt, Netflix). Het is een soort cultureel fenomeen geworden, met een cult-achtige fanbase, en is nu een van de best bekeken programma’s van de streamingwebsite ooit!

Toen het vierde seizoen in 2022 ten einde kwam en de opnames van het vijfde seizoen werden uitgesteld vanwege de acteursstaking, vroegen de die-hard fans van Stranger Things zich af hoe ze deze wachtperiode konden overbruggen. Gelukkig is er voor hen goed nieuws: de gebroeders Duffer kondigden namelijk aan dat de immens populaire tv-reeks naar het podium zal verhuizen in de vorm van Stranger Things: The First Shadow.

Voor deze versie reizen we terug in de tijd, naar het Hawkins van de jaren ’50, als Jim en Joyce tieners zijn. Deze versie is geschreven en geproduceerd voor het grote West End-toneel en maakt zijn allereerste debuut hier in Londen!

In Stranger Things: The First Shadow draait alles om de hoofdpersonages als kinderen, met meer achtergrondverhalen die ertoe leiden dat de Upside Down-wereld deze stad in Indiana overneemt. Het begint allemaal mis te gaan wanneer de nieuwkomer Henry Creel in Hawkins arriveert.

Bekende gezichten en nieuwe personages worden geïntroduceerd en het stuk wordt geregisseerd door Justin Martin.

10. Tina: The MusicalTina the Musical - West End show, London

Met dank aan Manuel Harlan

Tina: The Musical zet het nog nooit eeder vertelde levensverhaal van de legende, het icoon, de rock-n-roll-superster Tina Turner uiteen. Hiervoor werd nauw samengewerkt met Tina zelf. Het publiek krijgt verhalen te horen die ze nog nooit eerder hebben gezien of gehoord. Tina: The Musical is nog maar een aantal jaar te zien West End, maar maakte al heel wat furore.

De ontroerende jukeboxmusical vertelt de persoonijke reis van Turner, van haar nederige begin in Nutbush, Tennessee tot haar opkomst naar het sterrendom, inclusief haar beruchte relatie met ex-man Ike Turner.

Interessant weetje: De opkomende zangeres, geboren als Anna Mae Bullock, veranderde haar naam in Tina Turner toen ze samen was met Ike Turner en optrad voor zijn band. Het stel trouwde later en beleefde een moeizaam huwelijk dat werd overschaduwd door ontrouw en misbruik totdat Tina Ike in 1979 verliet.

Elk deel van haar leven wordt verteld aan de hand van een van de iconische songs van de achtvoudig Grammy-winnares, zoals ‘A Fool in Love,’ ‘Proud Mary,’ ‘River Deep Mountain High,’ ‘What’s Love Got to Do with It?,’ ‘I Don’t Wanna Fight‘ en nog veel meer hits.

Het doek ging voor het eerst op in Londen in het Aldwych Theatre op West End en het libretto is van de hand van Katori Hall, Frank Ketelaar en Kees Prins, en de regie van Phyllida Lloyd.

11. SIX: The Musical

SIX Musical, West End show, London
Met dank aan SIX: The Musical

Wat is de beste manier om van een oude en ietwat saaie historische gebeurtenis iets boeiends te maken? Er een musical van maken, natuurlijk!

Kom meer te weten over de vrouwen (en hun levens) van de tweede Tudor-koning van Groot-Brittannië, Hendrik VIII, die in zijn 55-jarige leven met zes vrouwen trouwde. In deze musical komen alle zes zijn vrouwen samen om een sensationele meidenpopgroep te vormen, terwijl ze zingen en rappen over hun leven en persoonlijke verhalen delen.

Je krijgt Catherina van Aragon, Anna Boleyn, Jane Seymour, Anna van Kleef, Catherina Howard en Catherina Parr te zien zoals je ze nog nooit eerder zag, met danspasjes die alleen geschikt zijn voor mensen uit de 21e eeuw.

Deze originele musical werd geschreven en gecreëerd door Lucy Moss en Toby Marlow. De productie verscheen voor het eerst op Britse bodem tijdens het Edinburgh Festival Fringe in 2017. De officiële première in het Londense West End vond een jaar later plaats in het Arts Theatre en trok meteen veel publiek.

Sindsdien (en met de aankomst op Broadway in New York) is de musical genomineerd voor vijf Laurence Olivier Awards, evenals talrijke Tony, Drama Desk en Outer Critics Circle Awards. Bovendien werd SIX genomineerd voor de komende Grammy’s in de categorie ‘Best Musical Theater Album’.

Het publiek wordt aangemoedigd om verkleed te komen als hun favoriete koningin of, als je geluk hebt, gekroond te worden tot ‘Koningin van de Nacht’!

12. Hamnet

Hamnet, West End show, London
Met dank aan Hamnet

Hamnet? Bedoel je niet Haml…? We onderbreken je al meteen; de naam is niet verkeerd gespeld, maar bewust zo geschreven.

Wie denkt dat dit iets met Shakespeare te maken heeft, zit er niet ver naast, behalve dan dat het maar weinig meer te maken heeft met het 16e-eeuwse toneelstuk dat we in onze jeugd lazen tijdens de Engelse les of toneelles.

Hamnet van Maggie O’Farrell draait om William. Liefhebbers van Shakespeare zullen de nuances meteen opmerken en genieten van de eigenaardigheden, anekdotes en woordspelingen die in het plot zijn verwerkt.

Het stuk begint als een verhaal over lust tussen William Shakespeare en Agnes Hathaway (niet Anne), wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten en uiteindelijk trouwen. Maar zoals de meeste werken van het literaire genie eindigt het verhaal in een tragedie na het verlies van hun zoon Hamnet.

Een weetje over Shakespeare: de vereerde schrijver had wel degelijk een zoon genaamd Hamnet, maar die overleed in 1596 op 11-jarige leeftijd (zijn exacte doodsoorzaak is nooit helemaal bekend geworden). Shakespeare begon met het schrijven van Hamlet in 1599, waren de dood van zijn zoon en zijn eigen pijn de inspiratie voor dit melodrama?

De originele bestseller van O’Farrell werd gepubliceerd in 2020 en werd voor het toneel bewerkt door Lolita Chakrabarti (Life of Pi) en geregisseerd door Erica Whyman.

Verwacht klassiek kostuumontwerp, decors en heerlijke woorden bedacht door ’s werelds grootste schrijver in de Engelse taal.

13. The Play That Goes Wrong

The Play That Goes Wrong - West End show, London
Met dank aan The Play That Goes Wrong

Als jij vindt dat je niet moet onderdoen voor Sherlock Holmes, doe dan mee met de cast van The Play That Goes Wrong en kijk of jij dit moordmysterie kunt oplossen voor de slotakte!

De winnaar van de Olivier Award (voor “Beste Nieuwe Komedie” in 2015) is nu officieel de langstlopende komedie op West End, en je hebt minder dan één scène nodig om te begrijpen waarom.

Doe mee aan deze verbijsterende voorstelling waarin acteurs acteurs zijn en niets is wat het lijkt: je zult je zelfs afvragen of je wel goed bij je hoofd bent op de momenten dat rekwisieten (opzettelijk) breken of acteurs zich onhandig door de set slepen en soms zelfs hun tekst ‘vergeten’.

Het stuk speelt zich af in een oud landhuis, waar zojuist een moord heeft plaatsgevonden en waar een groep acteurs van de Cornley Polytechnic Drama Society naartoe wordt gestuurd!

Of ja, dat is in ieder geval de verhaallijn van het toneelstuk waar ze met z’n allen aan werken, getiteld The Murder at Haversham Manor. Natuurlijk gaat er van alles mis tijdens het hilarische en briljante ’toneelstuk in een toneelstuk’.

De show, geschreven door Henry Lewis, Jonathan Sayer en Henry Shields en geregisseerd door Mark Bell, ging in 2014 in première in het Duchess Theatre op West End en is sindsdien een groot succes.

14. Matilda: The Musical

Matilda the Muscial, West End show, Londn
Met dank aan Manuel Harlan

De waanzinnig populaire musical Mathilda, gebaseerd op de originele roman van Roald Dahl, doet ons terugdenken aan onze kindertijd en staat bovendien in het Guinness Book of Records!

De show volgt dezelfde verhaallijn als het kinderboek. Je maakt kennis met Matilda, een onbegrepen vijfjarige boekenwurm die naar Crunchem Hall School gaat, geleid door de tirannieke directrice Juf Bulstronk. Gelukkig voor Matilda heeft ze de liefste lerares ter wereld, Juf Engel, de enige persoon die Matilda lijkt te begrijpen en die haar later adopteert.

De show debuteerde in 2010 voor het eerst in Londen in het Courtyard Theatre en was meteen een grote hit. De zaal was elke avond uitverkocht! Een jaar later verhuisde de voorstelling naar het Cambridge Theatre in West End voor het begin van de reeks voorstellingen.

De recordbrekende productie werd bedacht voor het podium door de Royal Shakespeare Company, met Dennis Kelly als schrijver van het libretto, Tim Minchin voor de muziek en tekst en Matthew Warchus als regisseur.

De musical won meer dan 100 internationale prijzen, waaronder zeven Laurence Oliver Awards (waaronder Best New Musical), vijf WhatsOnStage Awards (Best New Musical en Best West End Show), zes Broadway World Awards (Best New Musical), twee Mousetrap Awards (waaronder Best Family Show), een Critics Circle Award voor Best Musical, en vele andere.

En dan hebben we het alleen nog maar over de Britse prijzen, laat staan over de wereldwijde prestaties.

Wees niet bang … Als je zin hebt in een heerlijk stuk decadente chocoladetaart, zal geen enkele Bulstronk je tegenhouden, noch zal je onder haar waakzame oog jezelf moeten volproppen met taart, zoals in die iconische scène. Die is voorbehouden aan Bruce.

15. Jersey Boys

Jersey Boys, West End show, London
Met dank aan Jersey Boys

Jersey Boys is terug! De jukeboxmusical, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, staat weer op het podium in Londen voor een meervoudig bekroonde productie en lijkt dankzij de waanzinnige cast, crew, script, liedjes en setontwerp nooit oud te worden.

De musical vertelt het verhaal van het ontstaan van de band Four Seasons rond 1962 en volgt het verhaal van Tommy DeVito (gespeeld door Benjamin Yates), Bob Gaudio (Adam Bailey), Frankie Valli (Luke Suri) en Nick Massi (Karl James Wilson) en hun opkomst naar roem. De band is verantwoordelijk voor een aantal van de beste en aanstekelijkste nummers, waarvan enkele je zullen verbazen omdat ze door zoveel artiesten zijn gecoverd.

‘Beggin’; ‘Big Girls Don’t Cry’; ‘December, 1963 (Oh What A Night)’; ‘Can’t Take My Eyes Off You’; ‘Sherry’ en ‘Walk Like A Man’ zijn slechts een voorproefje van de nummers waarvan je kunt genieten en die je kunt meezingen.

Marshall Brickman en Rick Elice schreven het script en namen tijdens hun onderzoek contact op met drie van de overlevende bandleden voor persoonlijke inzichten en introspectieve meningen, ook al is DeVito helaas in 2020 overleden.

De muziek voor de show, die bekroond werd met een Olivier, 4 Tony’s en een Grammy, is van Bob Gaudio met teksten van Bob Crewe.

De show debuteerde eerst op Broadway en bereikte West End in 2008. Tot 2014 was de musical te zien in het Prince Edward Theatre, waarna de voorstelling van 2014 tot 2019 in het Piccadilly Theatre werd gehouden. Nu is Jersey Boys eindelijk terug om het publiek opnieuw te betoveren!

16. Harry Potter en het Vervloekte Kind

Harry Potter and the Cursed Child Musical, West End show, London

Hé, Potterheads! Als je de films al een miljard keer hebt gezien en de boeken al zo vaak hebt gelezen dat de bladzijden eraf zijn gevallen, dan hebben ze op West End iets speciaals voor jullie in petto!

Het verhaal speelt zich af 19 jaar nadat Harry, Ron en Hermelien Zweinstein hebben verlaten en volwassen tovenaars zijn. Harry werkt voor het Ministerie van Toverkunst en is getrouwd met Ginny, en Ron en Hermelien zijn ook gelukkig getrouwd (Hermelien is Minister van Toverkunst) – en het verhaal concentreert zich op hun kinderen, in het bijzonder Albus Potter, tijdens hun eerste dag op Zweinstein.

J.K. Rowling schreef het originele verhaal met het idee om er een toneelstuk van te maken, samen met Jack Thorne en John Tiffany, en Thorne bewerkte het plot voor het toneel.

Deze productie is momenteel de enige op West End die verdeeld is over twee delen. Je kunt beide delen op dezelfde dag zien, of ervoor kiezen om ze twee avonden na elkaar bij te wonen.

De musical ging in 2016 in wereldpremière in het Palace Theatre op West End en debuteerde twee jaar later op Broadway. Sindsdien heeft het vele prijzen gewonnen, waaronder negen Laurence Olivier Awards, (Best New Play, Best Director, Best Costume, Best Set, Best Sound en Best Lighting Design).

De regie is in handen van John Tiffany, het lichtontwerp is van Neil Austin, het decorontwerp van Christine Jones, het geluidsontwerp van Gareth Fry en de magie en illusies van Jamie Harrison.

17. Cabaret

Cabaret, West End show, London
Met dank aan Cabaret – De Kit Kat Club

Het hele Playhouse Theatre wordt omgetoverd zoals je het nog nooit eerder hebt gezien. Vergeet alles wat je ooit wist over deze locatie, want het is omgebouwd tot de iconische ‘Kit Kat Club’, speciaal voor de productie van Cabaret!

De Broadwaymusical uit 1966 was een sensationeel succes en kwam in 1968 naar West End, waar het werd opgevoerd in het Palace Theatre, met Dame Judi Dench als Sally Bowles in de hoofdrol.

Reis terug in de tijd naar het Berlijn van de roerige jaren ’20 tijdens het hoogtepunt van het jazztijdperk en sluit je aan bij cabaretzangers en de band in de Kit Kat Club, een plek zonder oordelen waar je wildste dromen kunnen uitkomen. Het verhaal, dat elementen van liefde, lust, muziek en dans bevat, verweeft zich tussen het personeel en de leden van de club… en ver daarbuiten!

Als een show zo goed is, blijft het publiek verlangen naar meer en theaters over de hele wereld hebben dit opgemerkt.

Cabaret werd in 1986 hernomen op West End, daarna nog een keer in 1993 (met Alan Cumming als Emcee) en nog een keer in 2006 met Dame Sheila Hancock als Fräulein Schneider (ze kreeg hiervoor een Olivier Award voor Beste Bijrol in een Musical).

De musical werd in 2012 nog eens in een nieuw jasje gestoken met dit keer Will Young als Emcee en Michelle Ryan als Sally, en daarna opnieuw in 2021 met Eddie Redmayne als Emcee. In de nieuwste cast speelt Aimee Lou Wood (Sex Education) de rol van Bowles.

Om het meeste uit je bezoek te halen, moet je vroeg arriveren en de Kit Kat Club verkennen. Aan het begin van de show voeren negen dansers en muzikanten de proloog op in de barruimtes en de rest van het gebouw. Cabaret heeft tot nu toe zeven Olivier Awards gewonnen, waaronder Best Musical Revival.

18. Hamilton

Hamilton Musical, West End show, London
Met dank aan Hamilton @Disney

Als alle geschiedenislessen er zo aan toe zouden gaan, zouden er gegarandeerd veel meer geschiedenisfans zijn! Ontdek wat wordt bedoeld met rap battles en al freestylend feiten delen.

Hamilton vertelt het verhaal van de Founding Fathers van Amerika zoals je het nog nooit eerder hebt gehoord. Geniet van het verhaal van Alexander Hamilton en kom meer te weten over hoe hij begon te werken voor George Washington totdat hij Amerika hielp onafhankelijk te worden. Dit is een musical met een twist – het plot wordt namelijk gerapt en je kunt genieten van een overvloed aan R&B, hiphop, rap, blues en jazzbeats.

(Hamilton is een van de vijf grondleggers van Amerika en speelde een sleutelrol in de strijd van het land voor vrijheid van Groot-Brittannië).

De 21e-eeuwse productie laat de prestaties van Hamilton, oorspronkelijk een immigrant uit West-Indië, zien, maar dit keer met een andere draai. Hamilton is Afro-Amerikaans en de cast wordt volledig gespeeld door gekleurde mensen.

De musical, die in 2015 op het toneel verscheen, was eigenlijk bedoeld als hiphopalbum nadat de bedenker, Lin-Manuel Miranda, zich liet inspireren door Ron Chernow’s biografie van Alexander Hamilton. Gelukkig werd de musical in 2015 aangepast voor het theater en verscheen hij in 2017 in Londen op de planken.

Het script, de teksten en de muziek zijn allemaal van Miranda, Andy Blankenbuehler werkt aan de choreografie en Thomas Kail regisseert deze meervoudig bekroonde show.

Deze productie werd ongelooflijk goed ontvangen en past bij onze tijd. Eigenlijk kon de musical niet op een passender moment in onze geschiedenisboeken komen. Hamilton mocht heel wat prijzen mee naar huis nemen: zeven Oliviers, 11 Tony’s, de Pulitzer Prize for Drama in 2016 en de Grammy Award voor Best Musical Theater Album in 2016!

19. Ain’t Too Proud

 Aint Too Proud - West End show, London
Met dank aan Ain’t Too Proud

Maak je klaar om uit volle borst al je favoriete nummers van The Temptations mee te zingen, van ‘Papa Was a Rolling Stone’ tot ‘My Girl’ tot ‘Just My Imagination’!

Ain’t Too Proud is gebaseerd op het boek ‘The Temptations’ van het originele bandlid Otis Williams, het enige overgebleven oorspronkelijke lid dat nog steeds deel uitmaakt van de groep.

De band stond hoog in de hitlijsten en hun nummers verbraken heel wat records. Ga terug in de tijd met de groep vanaf hun begindagen in Detroit, toen ze voor het eerst werden opgericht. Volg daarna hun klim naar succes en kom meer te weten over hun uiteindelijke opname in de Rock & Roll Hall of Fame. En natuurlijk komen er ook veel persoonlijke verhalen aan bod, sommige zelfs van politieke aard.

Otis Williams, Ron Tyson, Terry Weeks, Tony Grant en Jawan M. Jackson waren de oprichters, maar de groep is sindsdien ontelbare keren van bezetting veranderd.

Al snel na het Broadway-debuut in 2019 werd duidelijk dat deze musical erg succesvol was. Je mag een voorstelling verwachten met Tony bekroonde choreografie en Grammy bekroonde muziek van dezelfde producers als Jersey Boys.

De choreografie is gemaakt door Sergio Trujillo met muziek en teksten van The Legendary Motown Catalog en het script is voor het toneel gemaakt door Dominique Morisseau.

20. Witness for the Prosecution

Witness for the Prosecution, West End show, London
Met dank aan Witness for the Prosecution

“Oproep aan onze volgende getuige… ” Hoewel de Verenigde Staten het idee van juryplicht zeker hebben geromantiseerd, was het koning Hendrik II van Engeland die rond de 12e eeuw het jurysysteem uitvond.

Je hoeft alleen maar naar de geschiedenisboeken en romans te kijken om het je te herinneren, net zoals in Agatha Christie’s Witness for the Prosecution.

Het originele korte detectiveverhaal (Traitor’s Hands) van Agatha Christie werd in de jaren ’50 door de auteur bewerkt tot een toneelstuk, dat het publiek wist te boeien met een verhaal waarin de jury centraal stond. De 21e eeuw is aangebroken en deze keer maakt de specifieke locatie van de show het verschil: de London County Hall.

Het publiek neemt plaats in de realtime rechtszaal en bereidt zich voor op de wervelende rechtszaak van Leonard Volen, die terechtstaat voor de moord op een weduwe. Maar heeft hij het gedaan? Klopt het ooggetuigenverslag? Kan hij de jury overtuigen van zijn onschuld? Of dreigt zijn lot aan de strop?

Dankzij de onberispelijke setting, de typische dialogen van Christie, de regie van Lucy Bailey en een uitmuntende cast, vergeet je dat je naar een toneelstuk zit te kijken en ga je op in het drama van de rechtszaal alsof het echt is.

21. Frozen: The Musical

Frozen the Musical, West End Show, London
Met dank aan Frozen: The Musical

De wereld krijgt maar niet genoeg van deze razendpopulaire sensatie uit 2013. Net daarom verscheen Frozen: The Musical op het toneel. Deze show doet het publiek, net zoals de originele film, helemaal versteld staan.

Kinderen zijn er dol op en ook volwassenen kunnen niet anders dan enthousiast zijn, ook al blijft ‘Let It Go’ nog weken na de show in je hoofd hangen…

De special effects (geleid door Jeremy Chernick) en belichting (door Neil Austin) van deze magische musical, geproduceerd door The Walt Diseny Company, bezorgen je kippenvel. Een bevroren Arendelle wordt namelijk voor je ogen nagebootst!

De voorstelling werd in 2019 voor het eerst vertoond in de VS en verhuisde in 2021 naar West End in het Theatre Royal Drury Lane. In slechts twee jaar tijd heeft de West End-versie al heel wat prijzen gewonnen, waaronder zeven WhatsOnStage Awards en vier Olivier-nominaties.

Elsa wordt gespeeld door Samantha Barks (Pretty Woman: The Musical; Chicago; Les Misérables de film) en haar zus Anna door Emily Lane (The Sound of Music; Les Misérables).

De oorspronkelijke Broadway-regisseur Michael Grandage leidt ook de cast op West End, met muziek en tekst van het echtpaar Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez, die ook de liedjes schreven voor de Frozen-kaskraker.

22. Grease: The Musical

Grease the Musical, West End show, London
Met dank aan Grease: The Musical

“It’s electrifying!” Dat is het zeker als Danny, Sandy, Rizzo, Kenickie en de rest van de jongens en meiden van de T-Birds en de Pink Ladies opnieuw het podium betreden. Maak je klaar voor een meeslepende, swingende en vrolijke reprise van Grease: The Musical, een iconische productie in de theaterwereld.

Leuk weetje: de musical op het witte doek uit 1978 was niet de eerste productie van Grease. De musical ging voor het eerst in première op het toneel in 1972 in Chicago en verhuisde een jaar later naar Broadway voor een recordproductie. Na het grote succes werd de musical op het witte doek uitgebracht.

De meervoudig bekroonde show kwam in de jaren 70 op West End aan en werd talloze keren opnieuw opgevoerd (in 1979, 1993, 2007 en 2022). De vernieuwing in 2023 volgt het originele libretto, de muziek en de teksten van Jim Jacobs en Warren Casey, met Nikolai Foster als regisseur en Dame Arlene Phillips als choreografe.

Volg de avonturen van Danny en Sandy aan het begin van hun laatste jaar op Rydell High School terwijl ze dansen en zingen. Je krijgt natuurlijk ook alle iconische hits te horen, van ‘Greased Lightnin‘ tot ‘Hopelessly Devoted to You’ en ‘You’re the One That I Want‘.

23. The Choir of Man

The Choir of Man, West End show, London
Met dank aan The Choir of Man

Maak je klaar voor een waar muzikaal festijn en sluit je aan bij de cast van The Choir of Man die vanuit een Ierse pub nummers brengt van rock- en popiconen als Queen, Guns & Roses, Luther Vandross, Adele, Katy Perry, Avicii, Paul Simon, Sia en nog veel meer. Op de setlist vind je liedjes van alle verschillende muziekgenres terug.

De productie is geboren en getogen op Britse bodem en draait om negen hoofdpersonen, bestaande uit de stamgasten en het personeel dat de show, ahem, Ierse bar runt. De cast, nee sorry, het personeel, serveert bier aan het publiek en je kunt zelfs een drankje halen bij de bar op het podium voordat de show begint.

Er hangt een luchtige sfeer, wees dus niet bang om je aan te sluiten bij de cast en uit volle borst mee te zingen en te dansen! Bedenkers en producenten Nic Doodson en Andrew Kay werken samen met Jack Blume als muzikaal supervisor. De monologen zijn geschreven door Ben Norris en de choreografie is van de hand van Freddie Huddleston.

De musical, die een Olivier-nominatie ontving, ging in 2021 in première in het Arts Theatre op West End in Londen en werd kort daarna uitgebreid omdat het publiek er helemaal dol op was.

24. Sunset Boulevard

Sunset Boulevard, West End show, London
Met dank aan Marc Brenner / Sunset Boulevard

De met palmbomen omzoomde strip van Hollywood is synoniem met Tinseltown; de thuisbasis van filmstudio’s, extravagante herenhuizen, theaters en een speeltuin voor rock-‘n-rollsterren!

Filmmaker Billy Wilder en scenarioschrijver en filmproducent Charles Barckett schreven samen het script van de originele donkere komedie Sunset Boulevard (uitgebracht op het witte doek in 1950). Ze lieten zich hiervoor inspireren door de capriolen en glamour van de beroemde Sunset Strip.

Meer dan 70 jaar na de oorspronkelijke release keert de iconische, met een Academy Award bekroonde, film opnieuw terug naar West End (waar het in première ging in 1993), en houdt de musical vast aan de oorspronkelijke muziek van Andrew Lloyd Webber.

Zangeres, liedjesschrijfster, danseres en actrice Nicole Scherzinger speelt de hoofdrol van Norma Desmond – een voormalige grote ster uit de ‘stomme film’ die ernaar verlangt om haar gloriedagen te herbeleven voordat films met geluid een einde maakten aan haar carrière.

Ze ontmoet Joe Gillis, een aspirant, maar worstelende, scenarioschrijver, die ze wanhopig probeert te overtuigen om haar te helpen bij haar terugkeer naar het sterrendom. Lukt het haar of zal ze hen beiden naar de ondergang van hun carrière leiden, nu ze ouder, maar niet veel wijzer is?

Jamie Llyod regisseert de musical nu voor een modern publiek, maar je kunt all-time favorieten uit de oorspronkelijke soundtrack verwachten, zoals ‘With One Look‘ en ‘As If We Never Said Goodbye‘.

25. The Mousetrap

The Mousetrap, West End show, London
Met dank aan The Mousetrap

Dit toneelstuk, van de hand van Agatha Christie, behoeft geen introductie, het is namelijk het langstlopende toneelstuk in de geschiedenis van West End.

The Mousetrap mag daarnaast de titel dragen van show met de langste reeks voorstellingen ter wereld. Een van de rekwisieten uit de allereerste productie is bewaard gebleven en staat nog steeds op de set!

De show, geschreven als een moordmysterie door Christie, verscheen voor het eerst op West End in 1952, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds wordt opgevoerd.

Het toneelstuk volgt het principe van een “whodunit” (“wie heeft het gedaan?”), waarbij de nadruk ligt op het achterhalen van wie de dader is. Een van de castleden vraagt aan het publiek om bij het verlaten van het theater niet te delen wat ze hebben gezien, om zo de tradities van een whodunit in stand te houden. Dit om ervoor te zorgen dat nieuwe toeschouwers het mysterie niet eerder oplossen dan de cast of de verrassingen die ze in petto hebben bederven.

Op 70 jaar tijd hebben meer dan 10 miljoen mensen een voorstelling van dit toneelstuk bijgewoond en heeft de cast meer dan 400 acteurs verwelkomd.

Leuke weetjes over The Mousetrap: Het werd geschreven door Christie als verjaardagscadeau voor Koningin Mary en werd uitgezonden als een hoorspel, getiteld Three Blind Mice.

Agatha Christie heeft in haar testament laten vastleggen dat The Mousetrap niet mag worden verfilmd zolang het stuk te zien is op West End. Het mag dus geen verrassing zijn dat er nog altijd geen verfilming van bestaat!

26. Lyonesse

Lyonesse, West End show, London
Met dank aan Lyonesse

Lyonesse is een hilarisch nieuw toneelstuk waarbij het allemaal draait om een comeback-verhaal! Laat je dus niet misleiden door de titel van deze debuutkomedie, het gaat helemaal niet over oude koninkrijken en het is ook geen adaptatie van de “Lyonesse”-trilogie van Jack Vance.

Elaine (gespeeld door Dame Kristin Scott Thomas, die een Olivier Award-nominatie en een BAFTA mocht ontvangen), was goed op weg naar roem en fortuin toen de getalenteerde actrice plotseling niet alleen van het scherm, maar ook uit de maatschappij verdween.

Dertig jaar later is de vergeten ster klaar om haar verhaal te delen en te vertellen wat er al die jaren geleden echt is gebeurd. Elaine neemt een jonge, opkomende filmmanager, Kate (gespeeld door Lily James van Downton Abbey en Cinderella uit 2015), in dienst om haar te helpen.

Terwijl hun levens verstrengeld raken in een slaperig stadje in Cornwall, raakt ook Elaine’s verhaal verstrengeld en uiteindelijk is het een verhaal over wraak.

Dit originele stuk is geschreven door Penelope Skinner (Angry Alan; The Ruins of Civilisation; F*cked) en wordt geregisseerd door voormalig artistiek directeur van de Royal Court, Ian Rickson (Jerusalem; The Seagull; Pale Horse and Some Voices; Uncle Vanya).

De show is beperkt te zien op West End, dus profiteer ervan nu het nog kan!

27. Dear England

Dear England, West End show, London
Met dank aan Dear England

Elke Engelsman kent Gareth Southgate. Of je nu een voetbalfan bent of niet, je hebt de manager van Engeland vast wel eens aan de zijlijn zien staan tijdens een wedstrijd.

De voormalige profvoetballer won twee keer de League Cup, was aanvoerder van winnende kampioensteams en is sinds 2016 manager van het nationale voetbalteam van Engeland.

Het is niet meer dan logisch dat er een toneelstuk wordt gewijd aan het leven van Southgate, als eerbetoon aan een man die het land veel glorie (en soms hartzeer) heeft bezorgd. Laten we dus een strijdkreet slaken voor Dear England.

Het stuk is geschreven door James Graham en geregisseerd door Rupert Goold. Joseph Fiennes kruipt in de hoofdrol van Southgate.

Het verhaal draait rond drie cruciale toernooien: de halve finale van het WK 2018, de finale van het EK 2020 en de kwartfinale van het WK 2022. Het verkent zijn carrière, zijn prestaties, mislukkingen en vooruitgang in deze topsportindustrie.

De titel van het spektakelstuk was geïnspireerd op Southgate’s open brief uit 2021 aan de Engelse voetbalfans. Zelfs als je niet de grootste voetbalfan bent, is het stuk een inzichtelijk commentaar dat geschikt is voor de huidige tijden in de sportwereld.

28. Private Lives

Private Lives, West End show, London
Met dank aan Private Lives

Oproep aan alle die-hard theaterfans, je hebt de kans om Private Lives, een satirische komedie uit de jaren 1930, geschreven door een van de meest geprezen toneelschrijvers en regisseurs van Engeland, Noël Coward, bij te wonen.

De 21e-eeuwse reboot is verdeeld in drie bedrijven, wordt geleid door Nigel Havers en Patricia Hodge en wordt geregisseerd door Christopher Luscombe, maar blijft dicht bij het originele script van Coward.

Het publiek reist eerst mee naar de Franse kust met twee pasgetrouwde stellen, die allebei op huwelijksreis zijn in hetzelfde resort. Er is alleen één (grote) twist: de partners van beide pasgetrouwden waren vroeger getrouwd – met elkaar!

De partners zijn gescheiden en al lang verder gegaan met hun leven (of dat denken ze toch), maar verblijven naast elkaar in het hotel. Hun oude liefde flakkert opnieuw op en vanaf dat moment gaat het bergafwaarts. Ze laten hun nieuwe liefdes achter en keren samen terug naar Parijs. Komt deze keer alles wel goed of zijn ze met reden uit elkaar gegaan?

Tijdens de première van het stuk speelde Coward zelf de hoofdrol, naast Laurence Olivier.

Hoewel het de kers op de taart zou zijn als de komedie in het Noël Coward Theater op West End te zien zou zijn, kun je genieten van deze voorstelling in het Ambassadors Theatre.

29. 2:22 A Ghost Story

2_22 A Ghost - West End show, London
Met dank aan Helen Murray

Geloof jij in spoken? Wat zou je doen als je partner je plotseling vertelde dat hij of zij denkt dat het spookt in huis?

2:22 A Ghost Story heeft een cast vol sterren en is intrigerend, een beetje griezelig en ontzettend boeiend. In de debuutshow van 2021 speelde Lily Allen de rol van Jenny en in de versie van 2023 zal de Britse zangeres Cheryl deze rol overnemen.

Jenny is ervan overtuigd dat het spookt in hun nieuwe huis en deelt haar vermoedens met haar man Sam, maar hij gelooft haar niet en gelooft ook niet dat spoken of iets bovennatuurlijks echt bestaan.

Maar dan beginnen er vreemde dingen te gebeuren en schudden een aantal spannende incidenten, of liever ongelukken, hun leven door elkaar. Sam en Jenny beginnen het ergste te vrezen… vooral als het 2.22 uur ’s nachts is…

Het toneelstuk ging voor het eerst in primière in het Noël Coward Theater op West End in 2021 en wist het publiek meteen te bekoren. Het werd genomineerd voor drie Oliviers (waaronder Beste Nieuwe Toneelstuk in 2022) en vier WhatsOnStage Awards nominaties, waarvan drie voor Beste Nieuwe Toneelstuk.

Het stuk is geschreven door Danny Robins (auteur van de podcast ‘The Battersea Poltergeist’) en wordt geregisseerd door Matthew Dunster (The Seagull), die sinds het begin van de voorstelling in zijn regisseursstoel is blijven zitten.

30. Crazy For You

Crazy For You, West End show, London
Met dank aan Johan Persson / Chichester Festival Theatre productie van Crazy For You

Als je in de stemming bent voor een grote musical, het soort dat je laat dromen om zelf op de planken te staan op Broadway, reserveer dan onmiddellijk tickets voor de reprise van Crazy For You.

Het plot neemt ons mee naar Deadrock, Nevada, VS, waar Bobby Child, een theaterliefhebber die ervan droomt om een ster te worden, naar huis terugkeert wanneer hij noodgedwongen het familiebedrijf moet overnemen: een versleten en vervallen theater.

Kan hij voorkomen dat het theater de deuren moet sluiten? Zal hij ooit zelf in de schijnwerpers staan en een naam maken voor zichzelf? Zal de show doorgaan?

Het is niet de eerste keer dat deze voorstelling op de planken verschijnt. De oorspronkelijk meervoudig bekroonde musical uit 1992 was gebaseerd op George Gershwins musical ‘Girl Crazyuit 1930. De vertolking bevatte nog steeds liedjes van Gershwin, met teksten van zijn broer Ira Gershwin en een libretto van Ken Ludwig.

Het huidige 17-koppige orkest, dat sindsdien een paar keer in de theaters op West End en Broadway heeft gespeeld, brengt het verhaal echt tot leven en zet een passende toon voor deze viering van George Gershwins grootste toneelstuk.

31. Dr. Semmelweis

Dr Semmelweis, West End show, London
Met dank aan Dr Semmelweis. Foto door Simon Annand

Als je nog nooit hebt gehoord over de Hongaarse arts die als eerste met de antiseptische methode voor vrouwen in verloskundeafdelingen op de proppen kwam, dan zul je er alles over leren tijdens deze boeiende voorstelling over Dr. Semmelweis.

(De bevindingen van de arts werden destijds echter niet algemeen geaccepteerd door zijn collega’s, sommigen waren zelfs van mening dat de pionier niet goed bij zijn hoofd was!)

Acteur, toneelschrijver en regisseur Mark Rylance brengt het waargebeurde verhaal tot leven en neemt het publiek mee naar Wenen in de 19e eeuw, toen de dokter voor het eerst zijn ontdekking deed.

Het drama laat je op een slimme manier vragen stellen over hoe zijn collega’s en de medische raad zijn bevindingen, die uiteindelijk een groot deel van de medische geschiedenis hebben veranderd, hebben kunnen verwerpen.

Het stuk is geschreven door Rylance (die ook in de huid kruipt van Semmelweis) en Stephen Brown en wordt geregisseerd door Tom Morris.

32. The Time Traveller’s Wife

The Time Traveller’s Wife, West End show, London
Met dank aan Ant Clausen / The Time Traveller’s Wife

Van roman naar film naar televisieserie naar toneelmusical; als een verhaallijn in zoveel versies is bewerkt, dan mag je er zeker van zijn dat het een goed verhaal is dat de tand des tijds heeft doorstaan!

The Time Traveler’s Wife is een verhaal voor alle romantici en gaat over een liefde die geen grenzen, of liever gezegd, geen decennia kent.

Het stuk is gebaseerd op Audrey Niffenegger’s bestseller uit 2003 met dezelfde titel en volgt de relatie en het huwelijk van kunstenares Clare (Joanna Woodward) en haar tijdreizende echtgenoot Henry (David Hunter).

Het verhaal is aangrijpend, intens en soms hartverscheurend. Het koppel raakt elkaar kwijt door tijd en ruimte en Clare vraagt zich vaak af wanneer haar geliefde zal terugkeren, als hij dat ooit al zal doen, en aan de andere kant zie je Henry die probeert een weg terug te vinden naar zijn vrouw.

Toneelschrijfster Lauren Gunderson (I and You) bewerkte het stuk en de regie is van niemand minder dan Bill Buckhurst (Sweeney Todd; Skyfall), waardoor je er zeker mag van zijn dat er je een dromerige avond in het theater staat te wachten.

Anna Fleischle, winnares van meerdere Olivier Awards, vervoert je met haar productie- en kostuumontwerp terwijl je getuige bent van hoe het koppel elkaar ontmoet in verschillende levensfasen en zelfs op verschillende leeftijden.

Slotgedachten

We wensen je veel succes bij het kiezen van de productie die je als eerste wilt zien op West End. Van improvisatieshows tot jukeboxmusicals, er is keuze zat!

Een avondje uit naar het theater heeft altijd iets magisch, zeker als de podia zo historisch en extravagant zijn als die van op West End en er gaat altijd een gevoel van nostalgie mee gepaard.

Of je nu je favoriete acteur, toneelschrijver of productie wilt zien, je mag je opmaken voor een geweldige avond!

Houd deze lijst in de gaten voor regelmatige updates aangezien over paar maanden het doek zal vallen over sommige West End-musicals en -shows. Dit betekent natuurlijk ook dat er nieuwe musicals of heruitgaves van reeds bestaande shows op het toneel verschijnen!

We hopen dat dit artikel over de beste West End-musicals en -shows van pas komt bij het plannen van je volgende bezoek aan Londen. Heb je al een voorstelling in gedachten? Boek dan meteen je West End-tickets, leun achterover en geniet van een avond vol pracht en praal en een geweldige show!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!