Stonehenge bezoeken vanuit Londen

Heb je een reis naar Engeland gepland en wil je graag Stonehenge bezoeken? Wil je weten wat de beste tours naar Stonehenge vanuit Londen zijn? In dit artikel vind je een complete reisgids voor Stonehenge, inclusief hoe je er komt, welke rondleidingen door Stonehenge de beste zijn, wat je te zien krijgt en andere nuttige informatie.

Klik hier als je klaar bent om nu meteen een excursie naar Stonehenge vanuit Londen te boeken.

Hoe bereik je Stonehenge vanuit Londen?

Het wereldberoemde Stonehenge ligt 145 kilometer ten zuidwesten van Londen, in het graafschap Wiltshire. De dichtstbijzijnde stad is Amesbury, op slechts drie kilometer afstand. Je kunt er met de auto, bus of trein komen.

Met de auto:

Vanuit Londen naar Stonehenge rijden is de snelste manier om Stonehenge te bereiken (in minder dan 2 uur). Je neemt snelweg M3 en afslag nummer 8 naar de A303. Volg dan de A303 naar de A343 en uiteindelijk de A30 om Salisbury te bereiken. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen voor de hele dag. Het kan zijn dat je £ 5 (€ 5,73) moet betalen, maar dat krijg je terug als je je tickets hebt geboekt.

Met de trein:

Om met de trein naar Stonehenge te gaan, moet je eerst naar Salisbury; dit is de dichtstbijzijnde stad met een treinstation met frequente dienstregelingen naar Londen. Het duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten om Salisbury te bereiken vanaf het treinstation London Waterloo. De treinen rijden elke dertig minuten vanaf 6.30 uur tot 23.40 uur. Eenmaal aangekomen in Salisbury moet je aan boord gaan van een speciale shuttlebus (de Stonehenge Tour bus) om Stonehenge te bereiken. Reken 30 minuten extra om je eindbestemming te bereiken.

Hoeveel kosten tickets voor Stonehenge?

Stonehenge tickets price

Tickets voor Stonehenge zijn verbonden aan tijdsloten en vooraf reserveren is de enige manier om een ticket te garanderen op de dag en tijd van je keuze. Door van tevoren online te reserveren, weet je zeker dat je op de door jou gewenste tijd naar binnen kunt en profiteer je bovendien van korting.

Ticketprijs ter plaatse

Tickets voor Stonehenge ter plekke kosten £ 23,30 (€ 26,72) voor volwassenen, £ 14 (€ 16) voor kinderen van 5 tot 17 jaar en £ 21 (€ 24) voor studenten en senioren ouder dan 65 jaar.

Ticketprijs online 

Als je online tickets koopt voor Stonehenge, dan betaal je £ 20,90 (€ 24) voor volwassenen, £ 12,60 (€ 15,45) voor kinderen van 5 tot 17 jaar en £ 18,90 (€ 21,67) voor studenten en senioren ouder dan 65 jaar.

Een vrijwillige donatie van 10% is inbegrepen in de Gift Aid-toegangsprijs. Deze extra bijdrage dient ter ondersteuning van vitale natuurbeschermings- en educatieprojecten. Het zorgt er ook voor dat de beroemdste historische locaties van Engeland gewaardeerd en bezocht blijven worden door nieuwe generaties toeristen.

Je kunt je tickets boeken op de officiële website of via een reiswebsite zoals Getyourguide of Viator.

Met welke tours vanuit Londen kun je Stonehenge bezoeken?

Stonehenge guided tours

Wil je Stonehenge bezoeken, dan is het boeken van een excursie vanuit Londen een heel goed idee. Dit is niet alleen een goedkopere, maar ook een snellere manier om Stonehenge te bereiken dan met een zelfstandig bezoek.

Maar misschien vraag je je nu af welke tour je moet kiezen. Moet je boeken bij Viator of bij Getyourguide? Er zijn veel reisorganisaties die Stonehenge tours vanuit Londen organiseren. We raden je sterk aan om de prijzen en wat er inbegrepen is te vergelijken voordat je boekt.

Voor degenen die een hele dag willen genieten van een bezoek, zijn gecombineerde tours een goede keuze. Er zijn nog veel meer prachtige plekken te bezoeken rond Stonehenge. Hieronder vind je de populairste.

  • Stonehenge + Bath: Met deze combinatietour ontdek je twee meesterwerken van Zuid-Engeland. Naast de staande rotsen van Stonehenge bezoek je ook de stad Bath. Bath staat vooral bekend om zijn Romeinse baden (vandaar de naam van de stad), zijn Grand Pump Room en zijn abdij.
  • Stonehenge + Windsor Castle: Verschillende tours omvatten Stonehenge, Bath en Windsor Castle. Windsor Castle is een van de Britse koninklijke residenties. Van Willem de Veroveraar tot koningin Elizabeth II, alle Britse vorsten hebben hun sporen achtergelaten in het grootste kasteel ter wereld dat vandaag de dag nog steeds bewoond wordt.
  • Stonehenge + de Cotswolds: Als je de voorkeur geeft aan het platteland boven de stad, boek dan een tour naar de Cotswolds. Dit gebied staat vooral bekend om zijn stenen dorpjes (de huizen van Bibury behoren tot de meest gefotografeerde van het Verenigd Koninkrijk).
  • Stonehenge + Salisbury: Talrijke tours stellen je in staat om de stad Salisbury te bezoeken, vooral bekend om zijn kathedraal.

Wat ga je zien?

Stonehenge what to see

De prachtige en raadselachtige stenen van Stonehenge zijn een typisch symbool van Groot-Brittannië. Stonehenge ligt in Salisbury, in het zuidwesten van Engeland en is een van de beroemdste en meest fascinerende bezienswaardigheden van Groot-Brittannië. Het spannendste aan Stonehenge is waarschijnlijk het mysterie eromheen.

Crematieplaats of buitenaards landingsplatform?

Als Stonehenge bezoeken op het programma staat, dan mag je je opmaken voor heel wat mysterie. Stonehenge is een uniek prehistorisch monument. Niemand weet waarom deze stenen op deze manier in elkaar zijn gezet, maar er zijn talloze theorieën over waarom het bouwwerk is gebouwd, door wie en wanneer. Stonehenge zou het toneel zijn geweest van astronomische en geometrische studies (de bouwers van Stonehenge zouden op de hoogte zijn geweest van de stelling van Pythagoras), maar ook van heidense ceremonies.

Het Stonehenge dat we vandaag de dag kunnen bewonderen is het eindresultaat van verschillende bouwperioden.

De bouw van Stonehenge omspande meerdere millennia. Het eerste deel was een vroeg henge-monument, dat ongeveer 5000 jaar geleden werd gebouwd. De unieke steencirkel werd gebouwd in het late Neolithicum, ongeveer 2500 voor Christus. Tot slot werden er in de vroege bronstijd veel grafheuvels omheen gebouwd.

Verschillende stenen zijn gevallen of ontbreken, waardoor het oorspronkelijke plan zelfs nu nog moeilijk te begrijpen is.

Openingstijden Stonehenge

Stonehenge opening hours

Wil je Stonehenge bezoeken, dan is het handig om te weten wanneer je de site precies kunt betreden.

Stonehenge is dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur (van maart tot augustus), van 9.30 tot 19.00 uur (tussen september en half oktober) en van 9.30 tot 17.00 uur (van half oktober tot maart).

De laatste toegang is 2 uur voor sluitingstijd. Het vooraf reserveren van tickets voor Stonehenge wordt sterk aanbevolen.

Reistips

Stonehenge travel tips

  • Wil je Stonehenge bezoeken en graag toeristenmassa’s vermijden? Dan is de beste tijd voor een bezoek vroeg in de ochtend en laat in de middag om de prachtige zonsondergang te zien. Als je de drukte wilt vermijden, bezoek Stonehenge dan doordeweeks.
  • In het bezoekerscentrum vind je meer dan 250 verschillende oudheden en de overblijfselen van een 5500 jaar oude man.
  • Er is gratis wifi beschikbaar in het bezoekerscentrum van Stonehenge.
  • Audiogidsen zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Duits, Japans, Mandarijn, Russisch en Pools.
  • Je kunt verschillende wandelroutes volgen om het gebied rond Stonehenge, dat in totaal ongeveer 6500 hectare groot is, te verkennen. Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen meeneemt.
  • Geniet van een lekkere lunch in de Swan pub in Enford, op ongeveer 10 kilometer rijden.

Aarzel niet om hieronder commentaar te geven als je wilt Stonehenge bezoeken en vragen hebt over excursies naar Stonehenge vanuit Londen.

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!