Eiffeltoren boottochten op de Seine

Wil je de lichtstad voor eens en altijd van je bucketlist schrappen? Stap dan aan boord van een cruise op de Seine en ontdek Parijs in al haar pracht en praal!

In dit artikel zullen we de beschikbare boottochten op de Seine in Parijs vergelijken. Van rondvaarten tot romantische dinercruises, er is voor elk wat wils.

De oevers van de Seine, die sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, hebben talloze kunstenaars geïnspireerd. Van Monets schilderij “Bain à la grenouillère” tot Flauberts roman “De leerschool der liefde”, de beroemde rivier is een sterk symbool van Parijs en onderdeel van haar internationale culturele invloed.

Je kunt veel activiteiten ondernemen op de rivier de Seine, wat het een essentieel startpunt maakt van je groot avontuur in La Douce France. Bij TourScanner vind je de meest interessante aanbiedingen, allemaal handig verzameld op één plek. Zo loop je niet verloren in een onbekende stad vol met mensen die mogelijk een taal spreken die je niet begrijpt. Bereid je dus voor op een zorgeloze en stressvrije vakantie!

Wil je nu meteen al een kijkje nemen? Wacht dan niet langer en klik op de link hieronder!

Welke boottochten op de Seine worden er aangeboden?

1. Standaard rondvaarten

sightseeing Seine river cruise

Als je graag eens een cruise maakt in Parijs, dan heb je misschien al nagedacht over welke verschillende soorten boottochten op de Seine er precies zijn. Zo niet, dan volgt hier een kort overzicht van de bekendste soorten rondvaarten en de bedrijven die ze aanbieden. Zo krijg je verschillende opties waaruit je kunt kiezen!

Bateaux Parisiens

Waar is het vertrekpunt?

Het bedrijf “Bateaux Parisiens” heeft twee vertrekpunten voor hun boottochten op de Seine: de Eiffeltoren en de Notre-Dame van Parijs.

Over welke soort boten beschikt dit bedrijf?
Bateaux Parisiens Seine river cruise in Paris
Met dank aan Viator

Ze hebben twee soorten boten, allebei volledig bedekt met glazen ramen.

De eerste noemen ze “Bateau-promenade” waarmee toeristen de fascinerende en indrukwekkende Parijse bezienswaardigheden kunnen bewonderen. De tweede heet “Bateau-restaurant” en biedt, zoals de naam al doet uitschijnen, toeristen de mogelijkheid om te dineren op de Seine. Ze hebben 5 bateaux-restaurants en 8 bateaux-promenade die allemaal een prachtig panoramisch uitzicht over Parijs bieden.

Hun bateaux-promenade zijn allemaal vernoemd naar beroemde Franse persoonlijkheden. Je kunt aan boord gaan van de dappere Pierre Bellon (ondernemer), de glamoureuze Isabelle Adjani (actrice) of de sombere Yves Montand (zanger). De meeste van deze boten zijn trimaranboten die worden gekenmerkt door een centrale romp die is vastgemaakt aan twee kleinere rompen aan elke kant. Sommige zijn wel 35 jaar oud!

Belangrijke informatie: dienstregeling en beschikbare talen

Het commentaar is beschikbaar in 13 talen, waaronder Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch, Chinees en Japans. Je kunt elke dag van het jaar van 10.30 tot 22.00 uur aan boord stappen van een van de standaard rondvaarten. Er vertrekt elk uur één boot.

Bateaux Mouches

Waar is het vertrekpunt?

Het vertrekpunt van de boottochten op de Seine van de “Bateaux Mouches” bevindt zich aan de Port de la Conférence in de buurt van de Pont de l’Alma.

Over welke soort boten beschikt dit bedrijf?
Bateaux Mouches river cruise in Paris
Met dank aan Musement

Net als de “Bateaux Parisiens” hebben ze twee soorten boten: 5 om op te dineren en 6 voor sightseeing. De oprichter van dit bedrijf, Jean Bruel, beschreef ze als “een geheel van glas en licht”, waardoor ze een 360° uitzicht op Parijs bieden.

Hun boten hebben allemaal interessante namen gekregen zoals “La Patache”, “La Galiote” of “Le Coche d’Eau”. Ze zijn historisch geladen en een overblijfsel van het “Parler parisien” (oftewel, het oude Parijse dialect) maar dat betekent niet dat de boten zelf oud zijn! De uitrusting is van topklasse en de boten worden regelmatig gerenoveerd en ingericht naar moderne maatstaven.

Belangrijke informatie: dienstregeling en beschikbare talen

Er is commentaar beschikbaar in verschillende talen en je kunt vragen stellen aan de bemanning aan boord. Deze rondvaart op de Seine duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten. Er zijn twee seizoenen: het hoogseizoen van april tot september met elke 30 minuten een vertrek van 10.00 tot 22.30 uur. Tijdens het laagseizoen van oktober tot maart vertrekt er elke 40 minuten een boot van 11.00 tot 21.20 uur.

Vedette du Pont Neuf

Waar is het vertrekpunt?

Het vertrekpunt van de “Vedette du Pont Neuf” ligt, zoals de naam al aangeeft, vlakbij de Pont Neuf.

Welke soorten boten worden er gebruikt?
Vedette Du Pont Neuf Seine river cruises
Met dank aan Viator

Kies je voor deze boot, dan geniet je van een andere soort ervaring. De boten van dit bedrijf zijn namelijk veel kleiner en je wordt vergezeld door een echte gids i.p.v. een audiogids. Als jij op zoek bent naar een meer authentieke ervaring, dan is dit bootbedrijf iets voor jou.

Belangrijke informatie: dienstregeling en beschikbare talen

Dit komt wel met een prijs: omdat je wordt begeleid door een echte gids, is het commentaar alleen beschikbaar in het Frans en Engels. Deze cruise op de Seine duurt ongeveer een uur.

Net als bij het vorige bedrijf zijn er twee seizoenen. Tijdens het hoogseizoen (15 maart tot 31 oktober) vertrekken er van 10.30 tot 22.30 uur ongeveer elke 30 minuten boottochten op de Seine. Het laagseizoen loopt van 1 oktober tot 14 maart, wanneer er elke 45 minuten een boot vertrekt van 10.30 tot 20.00 uur.

2. Lunchcruise op de Seine

Lunch Seine river cruise
Met dank aan GetYourGuide

Heb je zin in een lekkere maaltijd terwijl je Parijs vanaf het water bewondert? Dan is het boeken van een riviercruise met lunchoptie misschien iets voor jou! Vanaf € 42 zijn er tal van aanbiedingen die verschillende soorten lunch voorschotelen. Lunch in gourmet- of bistrostijl… welke stijl je ook verkiest, je geniet niet alleen van de heerlijke Franse keuken maar ook van een unieke ervaring!

3. Rondvaart op de Seine met diner

Seine river cruise dinners
Met dank aan Headout

Ben je op zoek naar een leuke avond op de Seine, alleen of met je partner? Dan klinkt een dinercruise in parijs je misschien als muziek in de oren! Vanaf € 42 kun je een heleboel deals vinden die verschillende soorten diners aanbieden. Houd er rekening mee dat een gastronomisch diner aanzienlijk meer kost dan een diner in bistrostijl. Reken op ongeveer € 60 tot € 100 voor een gastronomisch diner in tegenstelling tot een bistrodiner (rond € 40).

4. Cruise op de Seine met een Batobus

Batobus Seine river cruises
Met dank aan Headout

Ben jij een moderne avonturier? Stap dan aan boord van een Batobus en verken Parijs vanaf het water! Je kunt al voor € 17 plaatsnemen op deze boot waarmee je 9 interessante tussenstops maakt: de Eiffeltoren, Pont Alexandre-III, Musée d’Orsay, Jardin des Plantes, het Stadhuis van Parijs, het Louvre en tot slot de iconische Champs-Elysées. C’est parti!

Hoe boek je een rondvaart op de Seine?

TourScanner verzamelt alle boottochten op de Seine die aan jouw criteria voldoen. Mocht je een bepaald budget hebben, dan kun je ze filteren op prijs. In het geval dat je weinig tijd hebt, dan kun je ze ook filteren op voorkeursdatum. Zo eenvoudig is het! Aan de hand van de korte beschrijvingen kun je ook meteen beslissen of een aanbieding al dan niet aan je behoeften voldoet.

Als je niet zeker weet welke aanbieding je moet kiezen, maak je dan geen zorgen. We hebben namelijk een beoordelingssysteem opgezet om je te helpen beslissen en je gerust te stellen over de kwaliteit van de voorgestelde producten. Onder onze partners vind je vertrouwde reisorganisaties zoals bijvoorbeeld GetYourGuide, Ticketbar, Headout en Musement. Ze genieten allemaal een geweldige reputatie onder klanten!

Kun je boottochten op de Seine combineren met andere bezienswaardigheden?

Seine river cruise combined tickets

Er is heel wat te zien en te doen in Parijs! De Franse hoofdstad staat bekend om haar prachtige monumenten en historische plekken. Het is logisch dat je het meeste uit je verblijf wilt halen en alles wilt zien! Hier zijn de populairste plekken die meestal gecombineerd worden met rondvaarten op de Seine.

Cruise op de Seine + de Eiffeltoren

De Eiffeltoren behoeft geen introductie. De 330 meter hoge toren werd, meer dan 130 jaar geleden, op 31 maart 1889 ingewijd door zijn ingenieur, Gustave Eiffel. Drie niveaus van de toren zijn geopend voor bezoekers en twee van de niveaus huisvesten verschillende restaurants. Het uitzicht vanop de top is spectaculair en adembenemend. Sinds de opening hebben meer dan 250 miljoen mensen een bezoekje gebracht aan de Eiffeltoren. Dit monument is daarmee het meeste bezochte ter wereld! Ook jij kunt een van de vele bezoekers zijn door dit combiticket te kopen voor € 69.

Boottocht op de Seine + het Louvre

Het Louvre is het grootste kunst- en antiekmuseum ter wereld! Elke zichzelf respecterende kunstliefhebber moet een bezoekje brengen aan dit museum en de 226 jaar oude zalen verkennen. Je vindt er meer dan 554.731 kunstwerken, waaronder verschillende kunstcollecties zoals oude oosterse oudheden, Egyptische oudheden, islamitische kunst, Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden, grafische kunst en nog veel meer! Neem deel aan een van de rondvaarten op de Seine en bewonder deze prachtige kunstwerken met dit combiticket dat begint vanaf € 29.

Rondvaart op de Seine + show in de Moulin Rouge

Ben je een liefhebber van burlesque? Dan moet een optreden in de Moulin Rouge zeker op het programma staan! Het Parijse cabaret werd 130 jaar geleden opgericht door Joseph Oller en Charles Zigler en is de bakermat van de cancandans. Een show in de Moulin Rouge is een onvergetelijke ervaring waarmee je even terugreist in de tijd. Dit ticket combineert een cruise op de Seine met een bezoek aan de Moulin Rouge vanaf € 125. Trek je dansschoenen aan en feest alsof het 1889 is.

Boat tour op de Seine + Hop-on-Hop-off-bus

Ben je een architectuurliefhebber? Dan is een rondvaart en een hop-on-hop-off-bustour misschien iets voor jou! Geniet van de weelderige architectuur van Haussman, de iconische straten van Montmartre, de adembenemende verlichtingen en verschillende historische gebouwen… Dit combiticket begint bij € 30 en is de perfecte manier om op een comfortabele en snelle manier alles te zien en te ontdekken in Parijs.

Zijn boottochten op de Seine inbegrepen in de Paris Pass?

Paris Pass

Wat is een Paris Pass?

De Paris Pass geeft je toegang tot meer dan 60 Parijse attracties, waaronder musea, monumenten, vervoer en ja, zelfs een rondvaart op de Seine!

Volgende plaatsen worden het meest bezocht met de Paris Pass: het Louvre, het Kasteel van Versailles, de Arc de Triomphe, Montparnasse, het Centre Pompidou, de Opera van Parijs en nog veel meer!

Hoe werkt een Paris Pass?

Heel eenvoudig: je koopt een Paris Pass die past bij het aantal dagen dat je in Parijs verblijft. Als je verblijf 3 dagen lang is, koop dan een 3-daagse pas. Passen zijn beschikbaar van 2 tot 6 opeenvolgende dagen en worden automatisch geactiveerd wanneer je je eerste attractie bezoekt. Gemakkelijker kan niet!

Houd er wel rekening mee dat je elke bezienswaardigheid maar één keer kunt bezoeken!

Hoeveel kost de Paris Pass en waar kun je die kopen?

Op TourScanner beginnen de aanbiedingen voor de Paris Pass bij € 130. Pas op! Om waar voor je geld te krijgen, moet je minstens twee dagen in Parijs blijven. Vergeet niet dat het een grote stad is. Zelfs de meest vastberaden toerist zal nooit de tijd hebben om alles in één dag te bezoeken. Aan het eind van de rit ben je ontegenzeggelijk geld kwijt.

Je kunt je Paris Pass kopen op de officiële website (waar de prijzen beginnen bij € 139) of kijk op TourScanner voor de aanbiedingen van onze partners. Zij bieden regelmatig interessante kortingen aan, dus houd ze in de gaten!

Is er een cruise op de Seine met korting?

Boek via TourScanner bij een vertrouwd online reisbureau zoals Viator, Getyourguide, Headout of Musement (om er een paar te noemen). De prijzen zijn zeer concurrerend en er worden regelmatig kortingen aangeboden. Zorg ervoor dat je de prijzen vergelijkt voordat je boekt, want vaak geniet je van flinke kortingen.

Welke bezienswaardigheden zie je tijdens een boottocht op de Seine?

Seine river cruises - What wIll I see

De bedrijven die rondvaarten op de Seine aanbieden nemen elk een andere route. Toch houden alle boten halt bij bekende bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, het Louvre of de Notre-Dame. Als je andere toeristische attracties wilt zien dan moet je per aanbieder kijken waar ze precies stoppen. Hieronder vind je een lijst van alle mogelijke trekpleisters, gebouwen en plaatsen die je tijdens een rondvaart kunt zien!

Stadhuis van Parijs

Het Stadhuis van Parijs, gebouwd van 1873 tot 1892, is een prachtig gebouw in neorenaissancestijl waarin de Parijse administratie is gehuisvest. Het huidige gebouw is een reconstructie: het werd in 1871 afgebrand door de Parijse Commune, een groep radicale socialisten die de stad 3 maanden lang regeerden. Het is ’s avonds prachtig verlicht!

Conciergerie

De Conciergerie is een 14e-eeuws gebouw in gotische stijl. Dit complex werd oorspronkelijk gebouwd als koninklijk paleis door Filips de Schone, maar kreeg zijn sombere reputatie tijdens de Revolutie. Het werd namelijk omgebouwd tot gevangenis. Ontelbare gevangenen werden er vastgehouden en vervolgens naar de guillotine gebracht om geëxecuteerd te worden. Koningin Marie-Antoinette en politici Danton en Robespierre behoorden tot de beruchte gevangenen.

Place de la Concorde

Concorde betekent “harmonie” of “vrede” in het Frans. Een ironische naam voor dit historische openbare plein van 7,6 hectare! Het is namelijk de plek waar de guilottine stond te wachten op de gevangenen tijdens de Franse Revolutie. Er zullen koppen rollen, zeiden ze…

Musée d’Orsay

Dit is een kunstmuseum gebouwd in 1898. Het richt zich voornamelijk op Franse kunst tussen 1848 en 1915. Het heeft de grootste collectie impressionistische en post-impressionistische kunst. De kunstwerken van Monet, Gaugin, Van Gogh en Renoir worden er allemaal tentoongesteld. De architectuur van het prachtige gebouw is gebaseerd op de Beaux-artsbeweging.

Les Invalides

Dit indrukwekkende gebouwencomplex in barokstijl werd tussen 1671 en 1978 gebouwd door koning Lodewijk XIV. Het was oorspronkelijk een militair hospitaal en was bedoeld om de militaire macht van Frankrijk te etaleren. Het graf van Napoleon bevindt zich recht onder de koepel van de kerk.

Het Panthéon

Dit mausoleum in neoklassieke stijl werd in 1758 voltooid. Het herbergt het graf van belangrijke Parijse figuren zoals filosofen Rousseau en Voltaire maar ook schrijvers Victor Hugo en Emile Zola. Het is een indrukwekkend gebouw vol geschiedenis, dat bedoeld was om op zijn Italiaanse homoniem te lijken!

En nog veel meer!

Het Arab World Institute, Place de la Bastille, Place du Trocadero, Palais de Chaillot, er zijn nog een heleboel plaatsen en gebouwen die je aandacht trekken! Boek nu je rondvaart op de Seine zodat je al deze fascinerende bezienswaardigheden vanaf het water kunt bewonderen.

Wat is de beste tijd voor een rondvaart op de Seine?

Seine river cruises by night

De meeste boten zijn uitgerust met kappen die je droog moeten houden in geval van slecht weer. We begrijpen echter dat een bewolkte hemel, een harde wind en hevige regen je ervaring minder magisch of speciaal kunnen maken. Daarom raden we je aan om het weer te checken voordat je een van de boottochten op de Seine boekt! Kies voor een dag met stabiel weer zodat je het meeste uit je ervaring haalt. En maak je geen zorgen, als het weer te onbetrouwbaar is, zal het bedrijf de cruise waarschijnlijk zelf annuleren en opnieuw plannen wanneer het jou uitkomt.

Reistips

  • Boek je tour niet willekeurig! Als je van plan bent om ’s middags musea te bezoeken, kies dan voor een diner in plaats van een lunchtour. Op die manier sluit je je dag af op een positive noot! Parijs is een grote stad en als je alles uit je bezoek wilt halen, kun je maar beter een strakke planning hebben.
  • Probeer op voorhand te boeken! Parijs is niet alleen een heel toeristische stad, maar het is ook een zeer actieve stad. Boottochten op de Seine zijn een populaire activiteit. Boek daarom van tevoren! Zo vermijd je teleurstelling mocht de cruise van je keuze volgeboekt zijn.
  • Draag comfortabele kleding! Sommige rondvaarten op de Seine (zoals dinercruises) kunnen een strikte dresscode hebben. Laat je wandelschoenen dus in de kast. Maar dat betekent niet dat je de hele cruise moet afzien! Draag mooie platte schoenen en als het gaat waaien, neem dan een elegant jasje mee.
  • Wees geduldig! De Seine is een erg drukke rivier en er kan veel verkeer zijn. Kijk dus niet verbaasd op mocht de boottocht soms wat traag verlopen. Soms zal de boot door doorgangen met andere boten moeten varen. Dit is volkomen normaal en de boot zal snel weer zijn normale tempo aanhouden.
Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!