Bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn is een levendige, internationale stad vol geschiedenis, kunst en cultuur. Er valt van alles te beleven, van iconische musea tot informele ‘Biergartens’ en wereldberoemde ondergrondse clubs.

Er is geen tekort aan indrukwekkende historische monumenten die zowel de Tweede Wereldoorlog als de Koude Oorlog tussen Oost- en West-Duitsland documenteren. De alternatieve Duitse hoofdstad heeft voor elk wat wils.

Berlijn is een stad die op veel verschillende manieren kan worden ontdekt, van zweven in een luchtballon en de tunnels onder de stad verkennen, tot door Berlijn fietsen op een bierfiets terwijl je enkele Duitse biertjes uitprobeert.

Of je nu een dag of een week in de stad verblijft, als je graag wilt weten wat de eclectische Duitse hoofdstad te bieden heeft, bekijk dan onze lijst met leuke, interactieve en fascinerende activiteiten en bezienswaardigheden in Berlijn.

Waar wacht je nog op? Begin nu met het plannen van je reis en voor je het weet verken je de Berlijnse straten met een döner in de hand!

Top bezienswaardigheden in Berlijn op kaart

1 – Berlijnse Muur

Berlijnse Muur

Er is maar weinig meer over van de Berlijnse Muur. De impact ervan is echter nog steeds voelbaar in de hele stad en daarbuiten.

Een populaire activiteit voor geschiedenisliefhebbers is een stadswandeling naar verschillende bezienswaardigheden in Berlijn, waaronder natuurlijk de Berlijnse Muur.

Onderweg bezoek je voormalige grenspatrouilleposten in de Bornholmer Straße en Checkpoint Charlie. Je leert ook alles over waar de eerste Oost-Duitse burgers de grens overstaken.

Als je ook nog stopt bij de originele wachttoren en de dodenstrook, staat er je een paar uur aan fascinerende verhalen te wachten.

2 – Rijksdaggebouw

Rijksdaggebouw Berlijn

Het Rijksdaggebouw, door de lokale bevolking “reichstag” genoemd, is het Duitse parlementsgebouw en beschikt over een grote glazen koepel.

Het oorspronkelijke gebouw brandde af in 1933, maar het herbouwde gebouw is net zo elegant en biedt interessante en historische rondleidingen voor zowel Duits- als Engelstalige gasten.

Binnen kun je naar de top van de koepel klimmen om de stad te bekijken.

Leuke tip: rondleidingen zijn gratis, maar ze zijn snel uitverkocht, dus reserveer je kaartjes van tevoren!

Lees ook: Alles over tickets voor de Reichstag

3 – Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie, Berlijn

Het Museum Haus am Checkpoint Charlie, een bezienswaardigheid in Berlijn en een van de meest iconische symbolen van de Koude Oorlog, vertelt een andere kant van de geschiedenis.

Een bezoek aan Checkpoint Charlie, ooit onderdeel van de ontsnappingsroute tussen West- en Oost-Duitsland tijdens de Koude Oorlog, geeft je inzicht in het leven achter wat toen bekend stond als ‘het IJzeren Gordijn’ en duikt in een van de strengste en meest complexe grensbewakingssystemen uit die tijd.

4 – Fernsehturm

Fernsehturm Berlijn

Wie op zoek is naar een geweldige plek om te kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de Duitse hoofdstad, moet naar de iconische Berliner Fernsehturm (tv-toren) trekken.

Met een hoogte van maar liefst 368 meter (met het observatiedek op ongeveer 200 meter) is deze Duitse bezienswaardigheid het hoogste gebouw van Duitsland. Je kunt de stad vanuit de lucht bekijken en bezienswaardigheden zoals de Alexanderplatz en het Museumsinsel van bovenaf zien.

Wil je kunnen genieten van een romantische VIP-ervaring? Boek dan een tafel en geniet van het 360-graden panoramische uitzicht op de stad tijdens een geweldig diner!

Lees ook: Tickets voor de Berliner Fernsehturm – Prijzen en info

5 – Brandenburger Tor

Brandenburger Tor, Berlijn

De Brandenburger Tor is een stadspoort van Berlijn, gebouwd in de 18e eeuw. Bij het ontwerpen van deze poort liet men zich inspireren door de toegang tot de Akropolis. Dit is een van de populairste bezienswaardigheden in Berlijn en geen enkele stadswandeling slaat deze attractie over.

Stadswandelingen nemen je mee door populaire wijken en laten belangrijke toeristische trekpleisters zien zoals deze poort en het Museumsinsel. Onderweg krijg je heel wat weetjes en verhalen over de grillige geschiedenis van Berlijn te horen.

Als een wandeling door Berlijn niet meteen jouw ding is, kun je kiezen voor een snellere rondleiding per scooter!

6 – Volg een stadsrondleiding door Berlijn

Stadsrondleidingen in Berlijn

Wil je het beste van Berlijn ontdekken maar heb je geen zin om zelf alles te plannen? Kies dan voor een van de stadsrondleiding onder leiding van plaatselijke bewoners.

Er worden verschillende soorten tours aangeboden: te voet, per fiets, per boot of Segway. Wat je ook kiest, je mag je verwachten aan een aantal van de meest historische en iconische monumenten, musea en architectuur van Berlijn.

Lees meer: De beste rondleidingen in Berlijn

7 – Holocaustmonument

Holocaustmonument, Berlijn

Het Holocaustmonument is een krachtig, postmodern symbool voor een van de grootste tragedies van de mensheid en kan het beste worden benaderd met medeleven en een open geest.

Dit monument bevindt zich in het centrum van Berlijn, in de buurt van de Brandenburger Tor, en nodigt bezoekers uit om te dwalen door een contemplatief doolhof dat bestaat uit 2711 betonblokken van verschillende hoogtes.

Het monument is opzettelijk abstract en complex en heeft geen doel voor zijn bezoekers, geen einde en geen duidelijke in- of uitgang. Het is opzettelijk onbegrijpelijk, desoriënterend en geeft de boodschap weer dat het werkelijk onmogelijk is om de verschrikkingen van de Holocaust te begrijpen.

8 – Museumeiland (Museumsinsel)

Museumsinsel, Berlijn
Alte National Galerie op het Museumeiland, Berlijn

Het Museumsinsel, een paradijs voor museumliefhebbers, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bevindt zich midden in de rivier de Spree.

De toeristische trekpleister zit vol met historische en culturele musea waar je uit kunt kiezen:

  • De Alte Nationalgalerie huisvest meer dan 2000 werken en heeft kunst uit de hele wereld, waaronder kunst uit de Romantiek, het Impressionisme en vroeg-Modernisme.
  • Het Pergamonmuseum organiseert tentoonstellingen over de oude Babylonische, Griekse en Romeinse cultuur, waaronder het wereldberoemde Peramonaltaar uit de Romeinse tijd.
  • Het Altes Museum herbergt een grote en gevarieerde collectie die van alles omvat, van Egyptische kunstvoorwerpen tot Griekse, Etruskische en Romeinse antiquiteiten.
  • Het Bode-Museum huisvest twee enorme collecties: de Sculpture Collection en het Museum of Byzantine Art, aangevuld met kleinere displays met munten en medailles.
  • Het Neues Museum is de thuisbasis van een indrukwekkende en uitgebreide collectie oudheden uit de oude Egyptische, Griekse, Romeinse en Etruskische beschavingen. Je vindt er 9000 fascinerende en unieke voorwerpen, waarvan geen enkele meer gewaardeerd wordt dan de 700.000 jaar oude bijl die dateert uit het vroegste stenen tijdperk.

9 – Potsdamer Platz

Potsdamer Platz, Berlijn

De Potsdamer Platz werd herbouwd en nieuw leven ingeblazen na de verwoestende bombardementen van de geallieerden. Het is nu een van de drukste delen van Berlijn, waar verschillende internationale paradepaardjes en een eclectisch aanbod aan winkels en restaurants te vinden zijn.

Je kunt er ook een bezoek brengen aan het ultramoderne Sony Center, waar je de Sony Store Berlin vindt. Hier kun je de nieuwste digitale technologie bekijken. In dit centrum bevindt zich ook een bioscoop, een aantal restaurants en een heleboel winkels.

Je kunt veel zien en doen in dit gebied met een vooraf georganiseerde tour, geleid door een plaatselijke bewoner die je helpt om van de gebaande paden af te gaan en alle verborgen juweeltjes te ontdekken.

10 – Alexanderplatz

Alexanderplatz, Berlijn

Alexanderplatz, vernoemd naar tsaar Alexander I die de Pruisische hoofdstad in 1805 bezocht, heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot het grootste openbare plein in Duitsland en is een toevluchtsoord voor shopaholics.

Met tal van winkels, restaurants en cafés is er altijd wel iets te doen! Hoewel het cliché is, moet je een foto nemen voor de iconische fernsehturm om je reis echt compleet te maken.

11 – Boottochten op de Spree

Boottochten in Berlijn

De Spree kronkelt zich een weg door Berlijn en vormt de ideale setting voor een geweldige boottocht. Je hebt keuze te over wat boottochten betreft: openbare sightseeingtours, privécruises, luxe catamarans die vaak de nabijgelegen meren Müggelsee of Wannsee verkennen en nog veel meer!

Welke boottocht je ook kiest, onderweg mag je veel fascinerende weetjes van een vriendelijke, informatieve gids verwachten.

12 – East Side Gallery

East Side Gallery, Berlijn

De East Side Gallery op de Berlijnse Muur is goed bewaard gebleven en beschikt over meer dan 100 schilderijen van kunstenaars van over de hele wereld. Elk schilderij heeft verschillende kleuren, stijlen en boodschappen die je urenlang zullen inspireren.

Tip: Bekijk zeker het beroemdste schilderij van de Russische schilder Dmitri Vrubel.

13 – Bekijk de highlights van Berlijn vanuit een bus

Bustours in Berlijn

Heb je niet veel tijd om de populairste bezienswaardigheden in Berlijn te ontdekken? Kies dan voor een bustour waarbij je langs de meest iconische toeristische attracties rijdt, zoals de Kurfürstendamm, KaDeWe, Lützowplatz en Checkpoint Charlie.

14 – DDR-museum

DDR Museum, Berlijn

Dit museum is er een voor geschiedenisfanaten. Je krijgt hier namelijk de kan om terug in de tijd te reizen en authentieke huizen van de Oost-Duitse DDR (Deutsche Demokratische Republik) te verkennen.

In deze gereconstrueerde DDR-appartementen leer je hoe het leven was onder het communistische regime.

Deze appartementen zijn bedoeld om te verkennen, bijna als een interactief museum. Zo kun je gaan zitten in een Trabant, kledingstukken uit de kast halen en aantrekken, naar tv kijken en zelfs aan de kruiden ruiken in het kruidenrek.

15 – Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg, Berlijn

Een bezoek aan Slot Charlottenburg moet zeker ook op het programma staan. Dit paleis ligt slechts 25 minuten buiten de drukte van de stad en herbergt de Pruisische kroonjuwelen en andere koninklijke schatten.

Bezoekers kunnen door de gigantische balzaal lopen en het gevoel krijgen dat ze zijn uitgenodigd voor een koninklijk bal!

Mocht je reizen met een klein budget, dan kun je kiezen voor een verkenningstocht door de prachtige tuinen. Deze zijn namelijk gratis toegankelijk.

Er worden in dit mooie paleis ook diners georganiseerd. Geniet van een heerlijk driegangendiner, terwijl je luistert naar een klassiek concert van Mozart of Bach, gespeeld door het Berlijns Residentie Orkest.

16 – Proef je een weg door Berlijn met een culinaire tour

Culinaire tours in Berlijn

Er is geen betere manier om te proeven van wat Berlijn te bieden dan deelnemen aan een van de vele culinaire tours door Mitte en/of Kreuzberg. Of je nu je tanden wilt zetten in traditionele Duitse gerechten zoals gehaktballen of worst, of eerder de internationale foodiescene van de stad wilt ontdekken, er worden culinaire rondleidingen aangeboden voor ieders smaak.

17 – Dom van Berlijn (Berliner Dom)

Dom van Berlijn

Deze grandioze kathedraal is een icoon van het stadsbeeld van Berlijn en heeft een geschiedenis vol interessante verhalen en anekdotes, waaronder het feit dat hij zwaar beschadigd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk zeker het orgel met 7000 pijpen en neem de tijd om de indrukwekkende gebrandschilderde ramen van de kathedraal te bewonderen.

Tip: Ondanks de oude trappen is het zeker de moeite waard om helemaal naar de Dom te klimmen voor een geweldig uitzicht over de stad.

18 – Platform 17 Memorial

Platform 17 Memorial, Berlijn

Dit monument op het station Grunewald herdenkt de Joden die tijdens de Holocaust met treinen naar concentratiekampen werden gedeporteerd.

De grote vloertegels, een subtiel maar krachtig gedenkteken, zijn chronologisch gelegd en tonen de datum, het aantal gedeporteerde Joden en de uiteindelijke bestemming.

19 – Natuurhistorisch Museum (Museum für Naturkunde)

Natuurhistorisch Museum, Berlijn

Dit uitgestrekte 19e-eeuwse gebouw herbergt een overvloed aan goed gecureerde tentoonstellingen voor alle leeftijden, inclusief fossielen en geconserveerde dieren.

Dit is een van de essentiële bezienswaardigheden in Berlijn voor fans van zoölogie en evolutie. De collecties van het museum omvatten van alles, van oude Egyptische artefacten tot skeletten van dinosaurussen die zijn gereconstrueerd in levensechte poses.

Het onbetwiste hoogtepunt? Het grootste dinosaurusskelet ter wereld, een Brachiosaurus van maar liefst 13,27 meter hoog!

20 – Berlin Dungeon

Berlin Dungeon, Berlijn
Actrice Franziska “Giesi” Traub treedt op als Harlekijn in een show in de Berlin Dungeon, Berlijn

Wie graag griezelt, zal dol zijn op de Berlin Dungeon. Hier worden bezoekers meegenomen op een rondleiding door het duistere verleden van Berlijn.

Onder leiding van goed geïnformeerde plaatselijke bewoners krijgen bezoekers de kans om meer dan 800 jaar geschiedenis te ontdekken in deze attractie met meeslepende voorstellingen, decors, kostuums, speciale effecten en veel indrukwekkende illusies.

Met verhalen die zich uitstrekken van de Zwarte Pest tot de Tweede Wereldoorlog en de val van de Berlijnse Muur, is dit een geschiedenisles die je niet wilt missen.

21 – Kreuzberg

Kreuzberg, Berlijn

Oost-Berlijn herbergt een diverse, excentrieke, multiculturele buurt die wacht om ontdekt te worden. Kreuzberg is een bekende gemeenschap van immigranten, minderheden en progressief denkende mensen.

De buurt is gevuld met gezellige cafés, kunstgalerieën, tweedehands winkels, hippe bars en nachtclubs.

Kreuzberg is ook een budgetvriendelijke buurt en de perfecte plek om te eten, drinken en dansen zonder al te diep in de buidel te moeten tasten.

22 – Berlin Story Bunker

Berlin Story Bunker, Berlijn
Met dank aan Berlin Story Bunker

De bunker werd oorspronkelijk gebouwd als schuilkelder voor burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar doet tegenwoordig dienst als een multimediale expositieruimte die het verhaal van Berlijn vertelt.

Met informatieve displays over het socialisme, de nazi-partij en de aanloop naar en nasleep van de oorlog is het een museumervaring die je niet mag missen.

23 – Overwinningszuil (Siegessäule)

Overwinningszuil, Berlijn

Dit indrukwekkende monument is een van de weinige dingen die de Tweede Wereldoorlog heelhuids heeft overleefd. De zuil staat in het park Großer Tiergarten en werd gebouwd om de overwinning van Pruisen op Frankrijk en Napoleon III in 1871 te herdenken.

De zuil zelf is 67 meter hoog en bezoekers kunnen de 285 treden beklimmen voor een adembenemend uitzicht over Berlijn vanaf het 360-graden uitkijkplatform.

24 – Zeughaus (Deutsches Historisches Museum)

Zeughaus, Berlijn

Een bezoek aan het nationale geschiedenismuseum van Duitsland, het Deutsches Historisches Museum gelegen in het Zeughaus, is een typische activiteit voor geschiedenisfanaten.

Het intrigerende museum ligt in de wijk Mitte en wil een plek zijn waar actief over geschiedenis wordt gecommuniceerd en gediscussieerd.

Omdat de tentoonstellingen in het museum altijd veranderen, heb je elke keer iets anders om over te praten.

25 – Tränenpalast

Tranenpalast, Berlijn

Tränenpalast (Tranenpaleis) bood een emotioneel kijkje in het dagelijks leven tijdens de Koude Oorlog en was vroeger een grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn.

Nu is het een museum dat de verhalen documenteert van degenen die ooit de grens overstaken.

Het gebouw staat bij het treinstation Friedrichstraße en is, hoewel klein, een krachtige herinnering aan de scheiding en hereniging van de stad.

Het is gratis te bezoeken, dus waarom zou je het niet toevoegen aan je lijst van activiteiten en bezienswaardigheden in Berlijn?

26 – Classic Remise

Classic Remise, Berlijn

Classic Remise, gevestigd in een historisch tramdepot uit 1913, is hemel op aarde voor autoliefhebbers. Dit is een museum/garage waar tientallen indrukwekkende auto’s worden tentoongesteld.

De opvallendste attractie is misschien wel de fascinerende werkplaats, waar de oldtimers met veel liefde en respect worden gerestaureerd en onderhouden.

27 – Dali-museum

Dalimuseum, Berlijn
Carsten Kollmeier, oprichter van het Dalímuseum

Salvador Dali, een echte surrealist, verwerkte elementen van het macabere en groteske in zijn werk om een gevoel van mooie wanorde over te brengen.

Dit museum is gewijd aan het tonen van het levenswerk van deze beroemde kunstenaar, met meer dan 450 tentoongestelde stukken, waaronder een aantal kleine beeldhouwwerken.

Je kunt het museum op eigen tempo verkennen, maar je kunt ook deelnemen aan een rondleiding om dieper in te gaan op deze must-see bezienswaardigheid van de Berlijnse kunstscene.

28 – Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, Berlijn

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche werd gebouwd in 1891 en werd, net als een groot deel van de stad, grotendeels verwoest tijdens luchtaanvallen in 1945.

In mei 1959 begon men met de wederopbouw van de kerk en in december 1963 waren de foyer en de kapel klaar. Tot op de dag van vandaag is de kerk populair bij geschiedeniskenners.

De torenspits van de kerk herinnert zowel aan het donkere verleden van Berlijn als aan een baken van hoop voor de toekomst.

29 – Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen

Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen, Berlijn

Dit confronterende monument, een voormalige Stasi-gevangenis, is een must voor iedereen die meer wil weten over de gecompliceerde geschiedenis van het land.

De tentoonstellingen zijn fascinerend en bieden een verhelderend inzicht in hoe het leven was tijdens deze donkere periode in de Duitse geschiedenis. Je krijgt de kans om de gevangeniscellen, verhoorkamers en oefenterreinen te verkennen.

30 – Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg, Berlijn

De wijk Prenzlauer Berg, een hotspot voor gezinnen en jongeren, is een geweldige plek om te verkennen.

Van de overblijfselen van de Berlijnse Muur tot de versierde straten met boetiekjes, parken, cafés en bars, deze buurt heeft voor elk wat wils.

Tip: Op zondag is hier, in het Mauerpark, de grootste zomerse vlooienmarkt van de stad te vinden.

31 – Kurfürstendamm

Kurfürstendamm, Berlijn

De Kurfürstendamm, het Duitse antwoord op de Champs-Élysées of Fifth Avenue in New York, staat bekend als een van de beroemdste straten van Berlijn en huisvest een aantal van de beste modeboetieks en internationale merken van de stad.

De Kurfürstendamm strekt zich uit van de Uhlandstraße tot aan de Breitscheidplatz, passeert onderweg Charlottenburg en Wilmersdorf, en is een winkelmekka voor wie niet bang is voor dure merken.

32 – Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt, Berlijn

De Gendarmenmarkt in de wijk Friedrichstadt is de locatie van menig Berlijnse kerstmarkt, en de thuisbasis van een aantal van de meest iconische gebouwen van de stad: de Franse en Duitse kathedralen en het Konzerthaus.

Het beroemde plein heeft ook geen tekort aan restaurants en cafés, waardoor het een heerlijke plek is om de batterijen op te laden en mensen te kijken.

33 – Mitte: Het kloppende hart van Berlijn

Wijk Mitte, Berlijn

Mitte is het culturele centrum van de stad, en de thuisbasis van een aantal unieke musea en galerieën, en van meer traditionele attracties zoals de Brandenburger Tor en het park Große Tiergarten.

Je vindt er ook Hackesche Höfe, een netwerk van acht binnenplaatsen. Dit is een kosmopolitische mix geworden van oud en nieuw, en oost en west. In de historische gebouwen vind je verschillende cafés en restaurants, maar ook boetiekjes die van alles verkopen, van sieraden tot souvenirs. Bovendien is er een bioscoop op een binnenplaats en een handvol nachtclubs voor de feestbeesten.

Omdat er zoveel te zien is in dit gebied, is een wandeltocht onder leiding van een lokale bewoner de beste optie om binnen een paar uur zoveel mogelijk van het gebied te zien.

Voor iets anders kun je een komedietocht, een culinaire rondleiding of een spooktocht bij maanlicht overwegen!

34 – Verken de bruisende Berlijnse markten

Hackescher Markt, Berlijn

De Hackescher Markt, een historisch plein in het centrum van Berlijn bestaande uit acht binnenplaatsen, is een must voor bezoekers die op zoek zijn naar lekker eten en drinken. Bekijk de straatkunst op de binnenplaats van Haus Schwarzenberg. Maak een culinaire reis door Viet Village en kies uit de handvol restaurants, cafés en wijnbars in de buurt.

Als je trek hebt in een hapje, is Markthalle Neun de plek om naartoe te gaan! Deze levendige plaatselijke markt is de perfecte plek om verse producten, zuivel en een breed scala aan lekkere vleeswaren en kazen te kopen. Je kunt er ook een heerlijk kopje koffie drinken of een gebakje eten of langsgaan bij Canteen Nine om het steeds wisselende menu te proberen.

35 – Museum Berggruen

Berggruen Museum, Berlijn

Het Museum Berggruen, een museum voor hedendaagse kunst, beschikt over een uitgebreide collectie moderne en naoorlogse schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen van beroemde kunstenaars als Pablo Picasso, Henri Matisse, Georges Braque, Paul Klee en meer!

 36 – Botanische tuin van Berlijn

Botanische Tuin en Museum, Berlijn

Berlijn beschikt over heel wat mooie parken die wachten om verkend te worden. Zo vind je er een van de grootste en beroemdste botanische tuinen van Europa, verspreid over maar liefst 43 hectare en aangelegd rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw. Deze tuin beschikt over zo’n 22.000 verschillende planten en bomen, meren en vijvers en is een oase van rust die zowel locals als toeristen aanspreekt.

37 – Luister naar een concert bij kaarslicht

Candlelight Concerts in Berlijn
Met dank aan Candlelight Experience / Fever

Berlijn heeft op cultureel vlak heel wat te bieden. Zo kun je een Candlelight Concert bijwonen. Dit zijn prachtige optredens die plaatsvinden op rustige locaties in het bijzijn van honderden kaarsen. De muzikanten spelen niet alleen klassieke stukken, maar ook symfonische herinterpretaties van bands als Coldplay en AC/DC.

Gesponsorde plaatsing

Viva Frida Kahlo – Immersive Experience

De Viva Frida Kahlo – Immersive Experience is een 360-graden reis door Mexico en een levendige mix van kunst en technologie die de nalatenschap van de iconische kunstenares viert en nieuwe interpretaties van haar werk verkent. Met geavanceerde beelden en rijke geluiden is dit een Berlijnse sensatie die je niet mag missen!

38 – Kom meer te weten over het Joods Erfgoed

Oude Joodse Begraafplaats, Berlijn

Mocht je geïnteresseerd zijn in de rijke Joodse geschiedenis van Berlijn, dan kun je een rondleiding volgen waarbij het Joods Erfgoed centraal staat. Deze tour neemt je mee van de 17e eeuw tot vandaag en duurt maximaal 4 uur. Je krijgt de belangrijkste bezienswaardigheden van zowel voor als na de oorlog te zien, waaronder de Nieuwe Synagoge, de Oude Joodse Begraafplaats, het Rosenstrasse Protest en het krachtige monument “Block of Women” dat de vrouwenopstand van 1943 herdenkt.

39 – Neem de lift naar het Panoramapunkt

Panoramapunkt, Berlijn

Berlijn is het best van bovenaf te bewonderen. Om te genieten van een geweldig zicht op de Duitse hoofdstad, moet je in de Kollhoff Toren zijn en met de lift naar het Panoramapunkt zoeven. Dit panoramapunt bevindt zich op de 24e en 25e verdieping, zo’n 100 meter boven de Berlijnse straten, en biedt een geweldig uitzicht op de stad.

40 – Ga kajakken op de Spree

Kajakken in Berlijn

Wie graag wat actiever wil zijn, kan in Berlijn deelnemen aan enkele geweldige buitenactiviteiten. Zo heb je de optie om te kajakken op de Spree of het paralelle Landwehrkanal. Er zijn tal van informatieve en leuke tours beschikbaar waarbij je het water op kunt. Je kunt ook gewoon je eigen kajak huren en in je eigen tempo rondpeddelen.

41 – Neem de kinderen mee naar een dierenpark

Aquadom SEA Life, Berlijn

Zijn je kinderen echte dierenliefhebbers? Dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan SEA LIFE, waar je meer dan 5000 dieren in 35 bassins kunt bewonderen. Leer meer over de wezens die hier, in de rivier de Spree en ver weg over de hele wereld leven. Bovendien zijn er enkele tanks waar je kinderen de vissen mogen aanraken!

Ook de dierentuin van Berlijn is de droom van elke dierenliefhebber! Dit uitgestrekte terrein van 86 hectare herbergt meer dan 20.000 dieren van bijna 1400 soorten, waaronder reuzenpanda’s, ijsberen, gorilla’s, schattige pinguïns en een sneeuwuil. Deze dierentuin bevindt zich in de Berlijnse Tiergarden, een 200 hectare groot park waar je kunt picknicken, fietsen, het meer verkennen op een waterfiets en het Sowjetisches Ehrenmal (Sovjet Oorlogsmonument) kunt bezoeken.

42 – Maak een dagtocht naar Potsdam

Excursies naar Potsdam vanuit Berlijn

Potsdam was ooit de thuisbasis van Pruisische koningen en de Duitse keizer. Deze stad ademt geschiedenis en staat vol met prachtige architectuur. Je kunt deze stad zelf verkennen of kiezen voor een begeleide excursie om alle organisatie uit handen te geven (inclusief ophalen en terugbrengen naar je accommodatie).

Welke optie je ook kiest, je mag zeker de paleizen niet links laten liggen, waaronder het Cecilienhof en het Marmerpaleis van Koning Frederik Willem II. Ook de Nederlandse wijk en Slot Sanssouci, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, moeten op het programma staan.

Dit is het oude zomerhuis van de voormalige koning van Pruisen, Frederik de Grote, en ligt op slechts 40 minuten rijden van Berlijn. De prachtige architectuur en het interieur zijn betoverend, maar vergeet ook de sereniteit van de weelderige tuinen niet.

43 – Kunstgewerbemuseum

Kunstgewerbemuseum, Berlijn
Bezoekers van het Kunstgewerbemuseum bekijken een stuk van de Welfenschatz

Het Kunstgewerbemuseum is een museum voor toegepaste kunst en is de perfecte plek om de wereld van Europese mode en design te verkennen, met tentoonstellingen die een eeuwenlange geschiedenis tot vandaag de dag beslaan.

44 – Mauerpark

Mauerpark, Berlijn

Het Mauerpark, dat vroeger deel uitmaakte van de Berlijnse Muur, is nu een bruisend en altijd levendig park waar ook markten en concerten plaatsvinden. Kinderen kunnen zich vermaken in de Regenboogspeeltuin, terwijl stelletjes er picknicken en toeristen de muzikanten en artiesten in het amfitheater bewonderen. Op zondag vindt er ook een vlooienmarkt plaats.

45 – Bekijk de bezienswaardigheden in Berlijn per fiets

Fietstochten in Berlijn

Je kunt een begeleide fietstocht boeken waarbij je naar een aantal geweldige bezienswaardigheden in Berlijn wordt gebracht. Een plaatselijke bewoner voert je ook naar een aantal ongebruikelijke locaties, zoals Friedrichshain of Kreuzberg, voordat je weer eindigt bij het beginpunt. Je kunt kiezen uit thema’s zoals de Koude Oorlog, “Vibes of Berlin”, straatkunst en geheime plekken. Er is een avontuur op twee wielen voor iedereen.

46 – Geniet van een dinercruise op de Spree

Dinercruises in Berlijn

Je kunt ook kiezen voor een dinercruise op de Spree. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Berlijn terwijl je smult van een heerlijk drie- of viergangendiner en nipt van een glas wijn. Je passeert o.a. langs de Alexanderplatz, het Rijksdaggebouw en het Bundeskanzleramt.

47 – Zie de Berliner Philharmoniker aan het werk

Berliner Philharmoniker, Berlijn

Je kunt in Berlijn ook een concert bijwonen van de Berliner Philharmoniker. Dit is sinds 1882 een van de meest gerespecteerde orkesten ter wereld. Het staat vooral bekend om zijn meeslepende en elegante geluid in zijn prachtige thuis, de Berliner Philharmonie. Deze ervaring is erg populair waardoor het moeilijk is om een kaartje te bemachtigen. Boek dus je tickets ruim van te voren om deze geweldige concerten te kunnen bijwonen.

48 – Maak een ritje in de Welt Balloon

Welt Balloon, Berlijn

Ben je op zoek naar een werkelijk onvergetelijke ervaring, kies dan voor een ritje in de Welt Balloon. Deze luchtballon, die aan een staalkabel is bevestigd, stijgt op vanuit het centrum van Berlijn en bereikt een hoogte van 150 meter. Geniet van de panoramische uitzichten op de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en het Sony Center.

49 – Ontdek het alternatieve Berlijn

Tours naar het alternatieve Berlijn

Benieuwd naar het alternatieve Berlijn? Neem dan deel aan een stadsrondleiding die je meeneemt naar het alternatieve Berlijn. Tijdens deze tour breng je een bezoekje aan de multiculturele wijken van de stad, zoals Friedrichshain, Kreuzberg en Neukölln en trek je naar trendy winkelgebieden en cafés, ondergrondse kunstgalerieën en stadsboerderijen.

50 – Ga eten bij Michelinrestaurants

Fine dining in Berlijn

Berlijn is de thuisbasis van verschillende Michelinrestaurants, waaronder Julius (met een heerlijk proefmenu), Ernst (eenvoudige maar elegante gerechten vergezeld van wijn), prism (een creatieve benadering van de Israëlische en Europese keuken), Brasserie Lamazere (heerlijke Franse keuken) of Kochu Karu (meergangendiners met smaken die variëren van Koreaans tot Spaans tot op kaas gebaseerd).

51 – Breng een leuk dagje door in Legoland

Legoland Discovery Center, Berlijn

Het Legoland Discovery Center bevindt zich dichtbij de Potsdamer Platz en biedt plezier voor zowel jongeren als volwassenen. Bewonder de gigantische giraf gemaakt uit Lego en de tentoonstelling van miniatuurgebouwen. Koop een combiticket waarbij je je ticket voor Legoland combineert met een bezoek aan SEA LIFE en Madame Tussauds om tot 30% te besparen.

52 – Fiets door Tempelhofer Feld

Tempelhofer Feld, Berlijn

Tempelhofer Feld is een voormalig vliegveld dat werd omgetoverd tot een prachtig groene ruimte. Met zijn 877 hectare is dit de grootste open ruimte ter wereld. Naast natuur kun je er ook openbare kunstwerken en de kuddes bedreigde schapen die in de weiden grazen bewonderen. Je kunt er ook fietsen op de oude landingsbanen, muziekfestivals bijwonen en historische begraafplaatsen bezoeken.

53 – Herdenk de slachtoffers van WO II in Sachsenhausen

Concentratiekamp Sachsenhausen, Berlijn

Je kunt vanuit Berlijn ook een bezoek brengen aan het concentratiekamp Sachsenhausen. Je reist per trein naar deze locatie en leert over de 200.000 mensen die tussen 1936 en 1945 binnen de hekken gevangen werden gehouden. Tijdens de rondleiding krijg je de barakken, cellen, ziekenboeg en het laboratorium te zien en leer je over de verhalen van de dappere gevangenen en hun schrijnende lot.

54 – Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart

Hamburger Bahnhof, Berlijn

Het Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart is een museum voor hedendaagse kunst dat zich bevindt in een voormalig treinstation. Het herbergt een uitgebreide permanente collectie moderne schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen, waaronder bekende werken van onder andere Andy Warhol en Marcel Duchamp.

55 – Verken de hoogtepunten van Berlijn per Segway

Segwaytours in Berlijn

Een leuke manier om Berlijn te verkennen is per Segway. Of je nu een absolute beginneling of doorgewinterde expert bent, deze rondleiding is geschikt voor alle niveaus. Je trekt naar gebieden als Mitte of Potsdamer Platz terwijl je onderweg voorbij iconische plekken komt zoals de Berlijnse Muur, de Berlijnse kathedraal en het Museumsinsel. Heb je geen zin in een begeleide excursie, dan kun je ook gewoon een Segway huren.

56 – Bewonder de straatkunst van Berlijn

Friedrichstrasse, Kreuzberg
Muurschildering op een gebouw in Friedrichstrasse, Kreuzberg

Ben jij fan van straatkunst? Volg dan een streetarttour waarbij deze kunstvorm centraal staat. In hippe wijken als Kreuzberg en Friedrichshain vind je een aantal van de beroemdste straatschilderingen van het land, waarop van alles is afgebeeld, van iconen uit de popcultuur tot politieke statements. Mis zeker het iconische stukje kunst op de Berlijnse Muur niet: de kus tussen Leonid Brezjnev en Erich Honecker.

57 – Leef je uit tijdens een kroegentocht of op een bierfiets

Bierfiets in Berlijn

Je kunt naast heerlijk tafelen in Berlijn ook genieten van lekkere drankjes. Zo kun je deelnemen aan een bierproeverij waarbij je een bezoek brengt aan o.a. authentieke pubs, Biergartens en nieuwe ambachtelijke brouwerijen. Er worden ook begeleide kroegentochten aangeboden en je hebt de optie om plaats te nemen op een bierfiets.

58 – Woon een voorstelling bij in het Friedrichstadt-Palast

Friedrichstadt Palast, Berlijn

Heb je zin in een avondje theater, trek dan naar het Friedrichstadt-Palast. Dit theater in Mitte is beroemd om zijn verbluffend weelderige interieur en de opera- en dansvoorstellingen die hier door de jaren heen hebben plaatsgevonden. Elk jaar nemen meer dan 100 lokale en internationale artiesten plaats op het podium.

Zo wordt hier ook de ARISE Grand Show gehouden. Honderden artiesten betreden het grootste podium ter wereld om verhalen over liefde en verlies te vertellen door de lens van fotograaf en kunstenaar Cameron. Elke scène schetst een meeslepend beeld en ARISE is meer dan alleen een show, het is een ervaring die je geïnspireerd achterlaat.

59 – Ga parachutespringen en bewonder Berlijn van bovenaf

Parachutespringen in Berlijn

Ben jij een echte adrenalinejunkie? Overweeg dan een parachutesprong uit een vliegtuig! Stijg tot zo’n 4000 meter hoogte en spring samen met een instructeur om zelf te ervaren hoe een vrije val voelt. Bewonder onderweg de prachtige bossen, meren en landschappen van de provincie Brandenburg, ongeveer 30 minuten buiten Berlijn.

Voor wie graag eens een vrije val wil ervaren maar niet uit een vliegtuig wil springen, is er indoor skydiving. Je stapt een windtunnel binnen en ervaart alle spanning van het vliegen zonder de angst.

60 – Verken de Berlijnse onderwereld

Berlijnse onderwereld, Berlijn

Wil je graag meer te weten komen over de donkere geschiedenis van de Duitse hoofdstad? Volg een rondleiding over de Berlijnse onderwereld om een aantal van de beruchtste en duistere locaties van de stad te ontdekken. Duik in het turbulente verleden van Berlijn en verken de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Stap binnen in voormalige oorlogsbunkers, het verlaten ondergrondse station Gesundbrunnen en nog veel meer.

61 – Kom tot rust in Treptower Park

Sovjet-gedenkteken in Treptower Park in Berlijn, Duitsland
Toeristen bezoeken het Sovjet-gedenkteken in Treptower Park in Berlijn, Duitsland

Het Berlijnse Treptower Park is een uitgestrekte, mooie en goed onderhouden groene ruimte van meer dan 84 hectare. Je kunt hier waterfietsen, roeiboten of barbecues huren of het Sovjet-gedenkteken in het midden van het park bewonderen. Er is ook een observatorium, waar de langste refractietelescoop ter wereld staat (perfect om ’s nachts naar de sterren te kijken).

62 – Schrijf je in voor een wijnproeverij

Wijnproeverijen in Berlijn

Is bier niet echt je ding, schrijf je dan in voor een wijnproeverij. Er worden verschillende soorten wijnproeverijen aangeboden. Of je nu glühwein drinkt terwijl je langs een meer vaart, door pittoreske wijngaarden wandelt of je uitleeft met een ritje in een limousine terwijl je proeft van enkele heerlijke wijnen, je zult een hele nieuwe kant van de stad te zien krijgen.

63 – Woon een sportwedstrijd bij in het Olympiastadion

Olympiastadion, Berlijn

Wil je graag een sportwedstrijd bijwonen tijdens je bezoek aan Berlijn, dan moet je bij het Olympiastadion Berlijn zijn. Dit stadion werd oorspronkelijk gebouwd als locatie voor de Olympische Spelen van 1936. Vandaag de dag vinden er nog steeds grote sportevenementen plaats, waaronder voetbalwedstrijden (het is namelijk de thuisbasis van Hertha BSC Berlin). Dit stadion heeft niet alleen een fascinerende geschiedenis, maar ook een opvallende architectuur.

64 – Zoef door Berlijn in een hot rod

Rondrit in een hot rod door Berlijn

Heb je zin in een unieke stadsrondleiding? Schrijf je dan in voor een rondrit in een hot rod en zoef langs de hotste plekken van de stad, zoals de East Side Gallery, de Reichstag, de Brandenburger Tor en Alexanderplatz.

65 – Bewonder Berlijn vanuit een helikopter

Helikoptervluchten in Berlijn

Een andere unieke manier om de hoofdstad te zien is door plaats te nemen in een helikopter. De deskundige piloot vertelt je alles over zowel het voertuig als de stad en leidt deze ervaring in goede banen. Geniet van het uitzicht op de Overwinningszuil, de Brandenburger Tor, de Fernsehturm en nog veel meer.

66 – Neem deel aan een speurtocht door Berlijn

Speurtochten in Berlijn

Ben jij iemand die graag puzzels oplost? Dan is een boeiende, interactieve speurtocht de perfecte manier om Berlijn te ontdekken! Speur je een weg door Berlijn d.m.v. een app op je smartphone of genummerde enveloppes en ga van de ene locatie naar de andere. De speurtocht voert je langs iconische locaties, zoals Alexanderplatz, Museumsinsel en Checkpoint Charlie.

67 – Bewonder de bloemen in de Gärten der Welt

Garten der Welt, Berlijn

De Gärten der Welt ,in de oostelijke wijk Marzahn, biedt 100 hectare vol flora van acht verschillende landen van heinde en verre. Of je nu tulpen of bamboebomen wilt bewonderen, dit park heeft heel wat natuurschoon.

68 – Andere leerrijke musea in Berlijn

Gemäldegalerie, Berlijn
“Fontein der jeugd” (1546) door Lucas Cranach de Oude in de Gemäldegalerie, Berlijn

Naast de bovengenoemde musea zijn er nog een heleboel educatieve en leuke musea om te verkennen.

De Gemäldegalerie huisvest een prachtige reeks schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Viviani en Rafaël en is een must voor elke kunstliefhebber die Berlijn bezoekt.

Topografie van de Terreur bevindt zich op het voormalig terrein van het hoofdkwartier van de Gestapo en de SS en biedt een huiveringwekkend verslag van hun beruchte regeringsregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum neemt bezoekers mee van de opkomst van Hitler tot zijn dood, en bevat artefacten, documenten, foto’s en films uit deze periode.

Urban Nation is een eigentijds museum van meer dan 500 vierkante meter waar je tentoonstellingen van straatkunst, beeldhouwwerken, muurschilderingen en fotografie kunt bewonderen.

Daarnaast is er Body Worlds, dat de geheimen van wat er in ons lichaam gebeurt onthult. Er worden anatomische modellen en echte menselijke lichamen getoond, waaronder hersenen, harten, spieren en botten, naast interactieve displays en multimediapresentaties over veelvoorkomende ziekten.

Je kunt ook een bezoekje brengen aan het Stasi-Museum dat het verhaal vertelt van hoe het leven was in Oost-Duitsland, door in te gaan op de verhalen van de Stasi, de angstaanjagende voormalige Oost-Duitse geheime politie. Neem een kijkje in het hoofdkwartier van de Stasi en bestudeer de artefacten en foto’s aan de muren.

69 – De beste nachtclubs van Berlijn

Nachtclubs in Berlijn

Berlijn kent een actief nachtleven. Als je ‘s avonds op stap wilt gaan moet je zeker een bezoekje brengen aan een paar van de beste clubs in de stad.

Matrix Club biedt de hele week door een vast aanbod aan thema-evenementen en levendige dansvloeren, waardoor er altijd een feeststemming heerst.

Berghain is een must voor technofans. Het is gehuisvest in een oude verwarmingsinstallatie en biedt muziek van topniveau, geweldige feesten en een levendige sfeer.

Maxxim biedt alles van disco en burlesque tot nostalgische dansfeesten en wilde evenementen.

70 – Kindvriendelijke musea in Berlijn

Deutsches Spionagemuseum, Berlijn

Wie zegt dat musea niet leuk kunnen zijn voor kinderen? In Berlijn vind je namelijk verschillende museums waar ook kinderen zich kostelijk zullen vermaken.

Zo is er het Deutsches Spionagemuseum, vlakbij de Potsdamer Platz. Dit is het enige museum in Duitsland gewijd aan spionagegeschiedenis. Bekijk de tentoonstellingen die variëren van een leugendetectorsimulatie tot een hindernisbaan met laserstralen en interactieve displays over de geschiedenis van spionage in oorlogstijd (en daarna).

Daarnaast is er Madame Tussauds, waar levensgrote replica’s van internationale sterren zoals Barack Obama, Justin Bieber, Leonardo DiCaprio, Marilyn Monroe en Koningin Elizabeth II op je staan te wachten.

Tot slot is het Illuseum Berlin een geweldige en kindvriendelijke bestemming. In dit fascinerend museum wordt gespeeld met optische illusies en menselijke waarneming. Je vindt er o.a. kamers vol puzzels en leuke spelletjes, een Vortex-tunnel en een caleidoscoop. Koop een skip-the-line ticket om dit museum nog sneller te kunnen ontdekken!

Hoe bereik je Berlijn?

Er zijn talloze manieren om Berlijn te bereiken (trein, bus, enz.), maar je kunt er ook voor kiezen om per vliegtuig naar de Duitse hoofdstad te reizen.

Of je nu vliegt op de luchthaven Berlijn-Tegel, luchthaven Berlin Brandenburg of de luchthaven Berlin-Schönefeld, je kunt een luchthaventransfer regelen om snel en comfortabel je accommodatie in de stad te bereiken.

Voor extra gemak kun je de service ook boeken om aan het einde van je reis weer terug te keren naar het vliegveld.

Waar verblijven in Berlijn?

Er zijn genoeg hotels van wereldklasse om uit te kiezen in Berlijn, zoals The Ritz-Carlton en Regent Berlin. Aan de andere kant is er ook geen tekort aan eigenzinnige en typisch Berlijnse hostels en AirBNB’s.

Of je nu geniet van het hippe, kunstzinnige Schulz Hotel Berlin Wall of van de elegante voorzieningen en nabijgelegen winkels in Hotel Adlon Kempinski, je geniet sowieso van een comfortabel verblijf.

Wat je budget ook mag zijn, de beste prijzen vind je bijna altijd op Booking.com. De metazoekmachine van deze website vergelijkt alle hotelaanbiedingen op internet met elkaar. Zelfs als je niet via die site boekt, is het een geweldige manier om het aanbod te verkennen en meer te weten te komen over de populairste voorsteden en wijken om te verblijven.

Bezoek je Berlijn met een budget?

Neem deel aan een aantal free walking tours om de stad te verkennen met lokale gidsen, waarbij je zowel geweldige bezienswaardigheden in Berlijn als ongewone plekjes te zien krijgt. Lees onze uitgebreide reisgids om de beste free walking tours in Berlijn te ontdekken.

Je kunt ook een Berlin WelcomeCard kopen om het beste van de stad te zien terwijl je tegelijkertijd geld bespaart op belangrijke attracties, openbaar vervoer en meer!

Wat wordt je volgende bestemming?

Met zijn levendige steden en prachtige natuur heeft Duitsland voor elk wat wils!

Ga naar Hamburg voor unieke wijken, adembenemende architectuur en een levendige cultuur die varieert van straatkunst tot nachtclubs. Van de opmerkelijke grachten tot de hoge concertzalen, de stad is een feest voor de zintuigen! Verken de vele bezienswaardigheden in Hamburg en geniet van je tijd in deze geweldige stad.

Of ga naar Frankfurt voor historische huizen, oude Romeinse forten en leuke ervaringen, variërend van rondritten in hot rods tot livemuziek. Bovendien zijn er veel plezante activiteiten voor kinderen, van minigolf en dierentuinen tot pretparken vol actie.

Overweeg Dresden met zijn prachtige barokke architectuur en de iconische Frauenkirche, en Leipzig, ooit de thuisbasis van Johann Sebastian Bach, heeft nu een levendige kunstscene en een rijke geschiedenis.

Vergeet München niet, waar je door musea kunt zwerven, opmerkelijk eten en drinken kunt proeven en zelfs kunt surfen… midden in de rivier! Ontdek alle activiteiten en bezienswaardigheden in München in onze uitgebreide reisgids over deze fascinerende stad.

Of je je nu wilt verdiepen in de traditionele Duitse cultuur of de modernste vormen ervan wilt verkennen, deze dynamische Beierse stad heeft genoeg te bieden!

Tot slot ligt Wroclaw in Polen, bekend als de “Stad van de Honderd Bruggen”, op slechts een korte reisafstand. Het levendige marktplein en de kabouterbeelden zullen je zeker bekoren.

Laatste gedachten

Berlijn is een wereldstad die voor elke soort reiziger wat te bieden heeft: of je nu graag de hele nacht doorfeest, de educatieve musea wilt verkennen of de geschiedenis wilt induiken. Berlijn staat vol van de interessante activiteiten en toeristische trekpleisters.

Daarnaast kun je er heerlijk eten, eigenzinnige buurten en wijken verkennen en tot rust komen in de openbare parken.

We hopen dat je hebt genoten van onze lijst met activiteiten en bezienswaardigheden in Berlijn. Mochten we iets over het hoofd hebben gezien, laat het ons zeker weten in de reacties.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis! Deze leuke stad staat te trappelen om ontdekt te worden!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!