Bezienswaardigheden in München

München, waar het bier rijkelijk vloeit en de Beierse bossen binnen handbereik zijn, ademt cultuur en geschiedenis. Toch blijft de stad relatief ondergewaardeerd, met een rustige ambiance gedurende het grootste deel van het jaar.

München staat bekend om zijn traditionele Beierse keuken, het beroemde Oktoberfest en de gezellige Biergartens. Maar er valt nog veel meer te beleven in deze stad. De musea, galerijen en theaters bieden enkele van de beste kunst- en cultuurervaringen op het Europese continent.

Voor fotoliefhebbers is er de mogelijkheid om per fiets of te voet het prachtige landschap te verkennen en vast te leggen, met onder andere de uitgestrekte Englischer Garten en het sfeervolle Westpark, twee van de grootste groene gebieden van Europa. Feestgangers kunnen kiezen uit een scala aan bierhallen, livemuziekpodia en nachtclubs, zoals de bekende P1 of de Ampere Club. En voor natuurliefhebbers is het zelfs mogelijk om binnen één dag zowel de majestueuze Alpen als het schilderachtige Zwarte Woud te bezoeken.

München biedt werkelijk voor elk wat wils. Waar anders kun je door prachtige paleizen dwalen en vervolgens surfen… op een rivier… midden in de stad?

Zoals je al snel zult ontdekken, zijn er talloze fantastische en verrassende activiteiten en bezienswaardigheden in München!

Wil je meteen aan de slag? Blader dan nu door onze catalogus!

1 – Maak een fietstocht door de geplaveide straten

bike tours in Munich

Terwijl wandeltochten hun charme hebben, is de meest veelzijdige manier om München te ontdekken waarschijnlijk op twee wielen. Op die manier kun je van de gebaande paden afwijken, meer terrein bestrijken en onderweg wat calorieën verbranden!

Met vriendelijke lokale gidsen aan het roer, krijgen fietsers een uitgebreide rondleiding door de stad, langs belangrijke bezienswaardigheden in München zoals de Marienplatz, de Viktualienmarkt en de Karlsplatz. Tijdens de tocht peddelen ze langs de rivier de Isar, met genoeg gelegenheden om te stoppen voor een verfrissend drankje of een traditionele pretzel in een van de fantastische biertuinen van München.

Er zijn diverse opties beschikbaar, van privétours tot groepstours, variërend in duur van 90 minuten tot 5-6 uur, waardoor er voor iedereen een geschikte optie is.

2 – Verken de Engelse Tuin

English Garden, Munich

Deze uitgestrekte tuin, die groter is dan Central Park in New York, vormt een groene oase in het hart van München en biedt een welkome ontsnapping aan het drukke stadsleven.

Verken de diverse facetten van de Englischer Garten – van prachtige fonteinen en beeldhouwwerken tot bronzen afgietsels van beroemde kunstenaars – te voet of per fiets (verhuur beschikbaar).

Terwijl je daar bent, mag je de Eisbach Wave niet missen, een kunstmatige surfspot op de kruising van de rivier met de Prinzregentenstraße aan de zuidkant van het park. Deze attractie trekt avonturiers en toeschouwers van over de hele wereld aan.

3 – Volg een culinaire tour door de Viktualienmarkt

Viktualienmarkt, Munich

De Viktualienmarkt, een van de meest pittoreske en bekendste bezienswaardigheden in München, is een levendige dagelijkse markt in de oude binnenstad waar bloemen, verse producten, zoals kaas, vlees, kruiden, en souvenirs worden verkocht.

Veel segway- en wandeltours maken een tussenstop bij deze eclectische markt. Als alternatief kun je je smaakpapillen verwennen met een speciale culinaire tour!

Met verschillende stops op en rond de markt krijg je de kans om te genieten van lokale lekkernijen zoals weisswurst (witte worst), brezenknödel (pretzel dumplings), heerlijke schmalznudelgebak en natuurlijk een klassiek Beiers biertje.

4 – Bezoek slot Neuschwanstein

Neuschwanstein Castle day trip from Munich

Het 19e-eeuwse slot Neuschwanstein lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen, vooral wanneer het wordt omringd door de betoverende herfstkleuren. Het is een van de populairste fotolocaties in heel Beieren.

Het kasteel, gebouwd voor koning Ludwig II na zijn troonsbestijging in 1864, is sinds de opening een belangrijke toeristische attractie. Elk jaar verwelkomt het meer dan twee miljoen bezoekers die de weelderige kamers en tuinen komen verkennen.

Vanwege de soms lange wachtrijen en de drukte van toeristen, kun je best vooraf een georganiseerde tour boeken waarbij je wordt opgehaald en teruggebracht naar München. Sommige van deze dagtochten bevatten mogelijk ook stops bij Linderhof, slot Hohenschwangau, en Oberammergau.

Lees meer over tickets voor slot Neuschwanstein.

5 – Bekijk de kunstmusea in het Kunstareal District

Kunstareal District, Munich

Voor kunstliefhebbers die op zoek zijn naar boeiende culturele activiteiten in München, is een bezoek aan het Kunstareal District een absolute aanrader.

Het maakt niet uit welke straat je inslaat, binnen enkele ogenblikken kom je een museum, galerij of kunstcollectie tegen!

Enkele hoogtepunten zijn onder meer: de Alte Pinakothek, waar voornamelijk Europese kunst uit de 14e tot 18e eeuw te zien is en die een van de oudste galerijen ter wereld is; de Pinakothek der Moderne, een van de grootste musea voor moderne kunst in Europa; en het Museum Brandhorst, dat vooral gewijd is aan meesterwerken van kunstenaars als Andy Warhol en Cy Twombly.

Maar dat is nog niet alles. De Glyptothek biedt een schat aan Griekse en Romeinse beeldhouwwerken, het Lenbachhaus richt zich op hedendaagse schilderkunst uit München en de Staatliche Sammlung für Ägyptische Kunst herbergt de beste collectie van de stad op het gebied van het oude Egypte.



6 – Verken de Marienplatz, het stadsplein

The Neues Rathaus in Marienplatz, Munich

De Marienplatz, gelegen in het hart van de Altstadt (oude stad), vervult al bijna 900 jaar de rol van het belangrijkste plein van München en wordt tegenwoordig constant bezocht door zowel inwoners als bezoekers. Stadswandelingen slaan deze plek niet over en er valt op vlak van entertainment ook heel wat te beleven.

Het Neues Rathaus (nieuwe stadhuis), een vaak gefotografeerd icoon in het centrum, werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd en blijft het kenmerkende gebouw van München, met zijn opvallende neorenaissancegevel met Italiaanse torentjes op elke hoek van het dak. Het huisvest ook een beroemd klokkenspel dat drie verhalen uit de Nibelungen uitbeeldt om 11 uur ’s ochtends en 12 uur ’s middags.

Een van de meest essentiële activiteiten voor geschiedenisfanaten in München is een rondleiding door het gebied die zich richt op de Tweede Wereldoorlog.

7 – Bezoek Paleis Nymphenburg

Nymphenburg Palace, Munich

Paleis Nymphenburg, een geliefde stop op vele routes door München, is het grootste (en waarschijnlijk het spectaculairste) van de Beierse koninklijke paleizen en tuinen.

Het barokke paleis, oorspronkelijk voltooid in 1675, herbergt nu enkele van de mooiste kunstwerken van Beieren. Het staat bekend om zijn prachtige rococofresco’s en weelderige inrichting. Buiten zijn enkele van de mooiste tuinen van Europa te verkennen, bijna vergelijkbaar met die van het paleis van Versailles.

Hoewel het paleis een beetje buiten het centrum ligt, is het gemakkelijk bereikbaar met de tram en is het er zelden overdreven druk.

8 – Bewonder de highlights van München met de Hop-on-Hop-off-bus

bus tours in Munich

Voor iedereen met een strak schema, of gewoon voor wie zoveel mogelijk wil zien zonder al te veel te hoeven lopen, zijn de stadsrondleidingen per dubbeldekker door München de ideale manier om deze betoverende metropool te verkennen.

Deze Hop-on-Hop-off-bustour, voorzien van boeiend commentaar bij elke halte, voert je langs alle belangrijke attracties en bezienswaardigheden in München. Bovendien biedt het een handige verbinding tussen de Marienplatz en het Munich Hauptbahnhof (centraal treinstation), wat bijzonder handig is voor reizigers die net in de stad zijn aangekomen.

Het is de perfecte stadsrondleiding in je eigen tempo!

9 – Maak een excursie naar Salzburg

Salzburg day trip from Munich

In Salzburg, de prachtige en sfeervolle Oostenrijkse stad net over de Duitse grens, ontdek je een rijke geschiedenis van cultuur, kunst en architectuur (en talloze toeristen die zich al dartelend in de velden begeven, à la de Von Trapps).

De stad is bezaaid met kerken uit verschillende perioden, van romaans tot gotisch, en paleizen zoals Schloss Hellbrunn, die werden gebouwd voor de aartsbisschoppen die heersten tijdens de hoogtijdagen van Salzburgs macht en invloed.

Gedurende het hele jaar worden er festivals georganiseerd, waardoor er altijd wel iets te doen en te zien is.

Gesponsorde plaatsing

Ontdek de Beierse geschiedenis met VR

Heb je je ooit afgevraagd hoe de wereld er eeuwen geleden uitzag?

Met TimeRide München kun je nu door 7000 jaar geschiedenis van Beieren reizen!

Zet je virtual reality-bril op en ga terug in de tijd en ruimte. Je kunt zelfs plaatsnemen in een pauwenkoets en over de regio vliegen voor een uniek uitzicht!

10 – Bewonder de schoonheid van de Residentie van München

Residenz palace, Munich

De prachtige Residentie van München in Beieren is een van de weelderigste barokke paleizen in heel Europa en een must-see voor iedereen die München bezoekt.

Met een geschiedenis die teruggaat tot 1385, heeft dit museum door de eeuwen heen voortdurend aanpassingen ondergaan en herbergt het nu 130 kamers en een van de uitgebreidste kunstcollecties van Europa.

Als je er toch bent, mag je het Residenz Theater (ook wel het Cuvilliés-Theater genoemd) niet missen, een eclectische ruimte die bekend staat om zijn gevarieerde en boeiende producties.



11 – Bewonder de gouden beelden in de Sint-Pieterskerk

St Peter’s Church, Munich

De Sint-Pieterskerk, een typische halte tijdens stadswandelingen door de oude binnenstad, is niet alleen de oudste kerk van München, maar ook een van de mooiste!

Met een grillige geschiedenis van verwoesting en wederopbouw die teruggaat tot vóór de stichting van de stad in 1158, is het iconische bouwwerk doordrenkt met fascinerende verhalen.

Het interieur van de kerk is al even fascinerend, met zijn imposante gewelfde plafond en indrukwekkende altaar.

12 – Verken het voormalige Olympische huis, Olympiapark

Olympiapark, Munich

Dit prachtige sportcomplex werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1972 en is een must-visit attractie in München.

Naast uitgestrekte groene gebieden, een Olympisch zwembad, een ijsbaan en een minigolfbaan, biedt het park ook populaire toeristische attracties zoals BMW World (een museum gewijd aan de Beierse Motorfabrieken), de OlympiaAlm biertuin, de 291 meter hoge Olympische toren met observatiedek en een zipline parcours!

Echt waar, de lijst lijkt eindeloos – er valt zoveel te ontdekken.

13 – Rijd door München op een segway

segway tours in Munich

Segwaytours zijn de ultieme oplossing voor het vermijden van drukke straten en zijn een geweldige manier voor bezoekers en toeristen om München te verkennen.

Deze begeleide Segway-avonturen, die meestal vertrekken vanaf locaties in de buurt van de Marienplatz (het historische hoofdplein van München) of het Hauptbahnhof (het centraal treinstation), nemen je mee langs een aantal van de fascinerendste bezienswaardigheden in München.

Denk aan de Englischer Garten, het Hofbräuhaus (de beroemde bierhal van München), de Viktualienmarkt en de Ludwig Maximilian Universiteit. Je wordt begeleid door een vriendelijke, Engelssprekende gids die onderweg boeiende feiten en verhalen deelt.

14 – Maak een dagtocht naar het Slot Linderhof

Linderhof Palace day trip from Munich

Het ansichtkaart-waardige slot Linderhof aan de grens met Oostenrijk is een must-see voor elke toerist in de regio en wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Neuschwanstein.

Dit kleinste en intiemste kasteel van Ludwig in de regio is zowel een eerbetoon aan Versailles als een showcase van de excentriciteiten van de koning. Het terrein, ooit gebruikt als informele ontmoetingsplaats door koning Ludwig II en zijn familie, staat bekend om zijn prachtige fontein en betoverende groen.

Let op: op dit moment is een bezoek alleen mogelijk als onderdeel van een rondleiding.

Ontdek de beste dagtochten vanuit München in onze uitgebreide reisgids.

Gesponsorde plaatsing

Beleef een live concert bij kaarslicht in München

Woon live optredens bij van klassieke muziek op piano, viool en cello, evenals hommages aan je favoriete moderne bands en muzikanten, zoals Britney Spears, Bon Jovi en Rihanna. Deze concerten bij kaarslicht vinden plaats op schilderachtige locaties in de stad waar normaal gesproken geen concerten en evenementen worden gehouden, waardoor een onvergetelijke achtergrond ontstaat voor live uitvoeringen van je favoriete nummers.

15 – Bezoek het BMW Museum en BMW Welt

BMW Museum, Munich

Een van de niet te missen activiteiten voor autoliefhebbers in München is een bezoek aan BMW World. Dit gezinsvriendelijke complex ligt vlakbij het Olympiapark en biedt een fascinerende kijk op de ontwikkeling van auto’s en motoren door de decennia heen, met een indrukwekkende verzameling klassieke auto’s en een uitgebreid deel gewijd aan de geschiedenis van BMW.

Naast de BMW-toren in de vorm van een 4-cilinder vind je BMW Welt. Dit is niet alleen een enorme showroom voor BMW, Rolls Royce en Mini auto’s, maar ook een meesterwerk van moderne architectuur waar diverse tentoonstellingen en evenementen plaatsvinden.



16 – Stadswandeling over WOII en het Derde Rijk

WWII and Third Reich walking tours in Munich
Dit plein werd tijdens het Derde Rijk door de Nazipartij gebruikt voor massabijeenkomsten.

Als voormalige hoofdstad van de nazibeweging en geboorteplaats van de nazi-partij is het verleden van München doordrenkt van duisternis. Hoewel dit voor velen confronterend is, wordt het verkennen van dit verleden en het in het reine komen met de tragische geschiedenis beschouwd als een essentieel leerproces voor mensen van alle leeftijden.

Tijdens stadswandelingen met de Tweede Wereldoorlog als thema, onder leiding van lokale historici, worden bezoekers meegenomen naar belangrijke locaties uit het nazitijdperk en de Tweede Wereldoorlog. Denk aan de Odeonsplatz, de Konigsplatz, het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo, de bierhal Staatliches Hofbrauhaus waar leden bijeenkwamen om te discussiëren en te drinken, en nog veel meer.

17 – Bezoek de Frauenkirche

Frauenkirche, Munich

Een van de meest iconische symbolen in München, dat je overal ziet op ansichtkaarten, is deze uitgestrekte gotische kathedraal, in het Nederlands bekend als de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

De 109 meter lange kerk uit de 15e eeuw werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd gerestaureerd en uiteindelijk in 1994 weer volledig heropend – waarmee weer een nieuw hoofdstuk werd toegevoegd aan de lange geschiedenis van München.

De meeste wandeltochten door de oude binnenstad passeren langs deze prachtige kerk.

Gesponsorde plaatsing

Leg je creativiteit vast bij Studio of Wonders

Ontdek de levendige Studio of Wonders, een creatief toevluchtsoord met meer dan 20 interactieve werelden en prachtige achtergronden die perfect zijn om je foto’s te verfraaien. Laat je verbazen door optische illusies, oneindige ruimtes, augmented reality functies en interactieve hoogtepunten. Met eindeloze mogelijkheden wordt elk bezoek een onvergetelijke reis naar het buitengewone.

18 – Juich Bayern München toe in de Allianz Arena

Allianz Arena, Munich

Dit voetbalstadion, de thuisbasis van topclub F.C. Bayern München, is een van de meest iconische bouwwerken in München.

De arena biedt voor elke fan wat wils, van een museum over de geschiedenis en prestaties van Bayern tot een interactieve clubwinkel waar fans al hun teamspullen (en meer) kunnen kopen! Als je erin slaagt een kaartje te bemachtigen voor een wedstrijd waarbij de menigte uit zijn dak gaat, dan is dat echt het hoogtepunt.

Leuk weetje: het moderne stadion is ook het eerste in zijn soort met een buitenkant die volledig van kleur kan veranderen!

19 – Geniet van een kopje koffie bij de beste koffietentjes

best coffee shops in Munich

Met zoveel geweldige dingen die je in München kunt doen, is het belangrijk om je energie op peil te houden. Gelukkig zijn de coffeeshops van de stad een ervaring op zich… en ze serveren ook heerlijke drankjes!

Geniet van het warme groene interieur van Vits of de gezellige sfeer van Cafe Bla. Proef de relaxte, eigentijdse sfeer bij Man vs. Machine of duik in de zonnige, plantaardige wereld van Sois Blessed. Of probeer de unieke blends bij Roca Junior, gespecialiseerd in veganistische opties.

Waar je ook bent in de stad, een onvergetelijke dosis cafeïne is altijd binnen handbereik.



20 – Verken Westpark en ga op zoek naar de Nepalese pagode

Westpark, Munich
De Thaise Sala, een attractie in de Aziatische tuinen van Westpark.

Het uitgestrekte Westpark, gelegen buiten de drukte van de stad, biedt een vredig scala aan attracties: van fietspaden tot eetgelegenheden aan het meer, joggingpaden en eindeloze picknickplaatsen.

Dit park, aangelegd in 1983, is opzettelijk ontworpen om de landschappen van de uitlopers van de Alpen na te bootsen, met zijn kunstmatige heuvels en West Lake en East Lake. Enkele hoogtepunten van de tuin zijn de rozentuin en het Oost-Azië gebied.

Als je je echt ambitieus voelt en de biertjes van gisteravond wilt verbranden, kun je Slot Nymphenburg in ongeveer een uur te voet bereiken.

21 – Bewonder de bezienswaardigheden op Odeonsplatz

Odeonsplatz, Munich

De Odeonsplatz, aangelegd in de 19e eeuw, wordt beschouwd als een belangrijk plein en een van de belangrijkste verkeersknooppunten in München. Het is het centrum van bekende bezienswaardigheden in München zoals de Theatijnenkerk, de Residenz en de Feldherrnhalle.

Met een verscheidenheid aan cafés, restaurants en hotels is het een heerlijke plek om even te pauzeren, mensen te kijken en te genieten van de sfeer.

Veel van de gebouwen in de buurt zijn gemodelleerd naar Italiaanse monumenten, dankzij de liefde van de toenmalige koning (Ludwig I) voor Italië. Denk aan het Beierse Staatsministerie van Financiën (voorheen Palais Leuchtenberg) en het Odeon (waar dit plein zijn naam aan ontleent).

22 – Bezoek het concentratiekamp Dachau

Dachau Concentration Camp tours

De duistere geschiedenis van München en heel Duitsland is algemeen bekend. Hoewel München vol zit met leuke dingen om te doen, is het van cruciaal belang om het verleden te erkennen en de tragedie te begrijpen die zich in heel Europa heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens rondleidingen door het concentratiekamp Dachau, waar naar schatting in totaal 188.000 gevangenen hebben gezeten, worden bezoekers geïnformeerd over de harde realiteit van nazi-Duitsland. Ze horen aangrijpende verhalen over degenen die het overleefden en degenen die dat niet deden, en krijgen de gelegenheid om te reflecteren op wat een van de donkerste hoofdstukken in de menselijke geschiedenis was.

23 – Maak nieuwe vrienden tijdens een kroegentocht

pub crawls in Munich

Als je nog niet tot over je oren in het bier en de drank zit, is een kroegentocht de perfecte manier om een avontuur in München af te sluiten (of te beginnen).

Onder begeleiding van lokale gidsen, die alle hipste bierbars, verborgen speakeasies en low-key dive bars kennen, stoppen de kroegentochten meestal bij drie van de hipste bars van München. Je wordt getrakteerd op een gratis welkomstshot en er worden ijsbrekerspelletjes gespeeld om de avond op gang te brengen.

24 – Verken de botanische tuin München-Nymphenburg

Nymphenburg Botanical Garden, Munichh

De prachtige en bloeiende Botanische Tuin in het Paleispark Nymphenburg is een perfecte plek om een middag door te brengen.

De tuin beslaat zo’n 21 hectare en heeft bijna 20.000 soorten unieke planten en bomen van over de hele wereld. De kleurrijke attractie zorgt voor een prachtig landschap met veel fotomomenten!

Van de thematuinen tot de kassen (zoals het Afrika- en Madagaskarhuis, het Grote Cactushuis en het Orchideeënhuis), er valt veel te ontdekken en te bewonderen.



25 – Laat je verblinden door de Eindeloze Trap

Endless Staircase, Munich

De Eindeloze Trap, die zich boven je hoofd uitstrekt als een kronkelend paar slangen, is een prachtig (en duizelingwekkend) kunstwerk.

Een deel van het plezier zit in de ingetogen aard van dit werk; in plaats van aan een prominente straat of midden in een kunstmuseum, staat het tussen twee kantoorgebouwen.

Hoewel het gebouw voortdurend open is, is het aan te raden om het ’s middags te bezoeken, wanneer het licht er op een oogverblindende manier doorheen schijnt.

Ongeacht het tijdstip van je bezoek, het is een opvallende visuele ervaring.

26 – Loop door de Sendlinger Tor

Sendlinger Tor, Munich

De Sendlinger Tor, een deel van de Oude Stad dat teruggaat tot 1318, is een van de drie laatst overgebleven originele stadsmuren van München.

Het is een opmerkelijke prestatie dat deze historische poort zoveel oorlogen heeft doorstaan en nu de Oude Stad scheidt van de wijk Isarvorstadt.

Tegenwoordig loop je onder één hoofdpoort door, maar oorspronkelijk waren er drie, die in 1906 werden samengevoegd tot één grote poort. De torens aan beide zijden werden toegevoegd in 1420.

27 – Dwaal over het terrein van paleis Herrenchiemsee

Herrenchiemsee Palace, Munich

Nog zo’n uitgestrekt, decadent paleis, gebouwd door niemand minder dan de “sprookjeskoning” zelf, koning Ludwig II van Beieren. Het Slot Herrenchiemsee betovert met zijn sierlijke tuinen, prachtige kamers en gangen, en iconische sprookjesachtige architectuur.

Het is uitgegroeid tot een populaire bestemming voor toeristen van over de hele wereld, vooral voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.

Voor reizigers met een beperkt budget is een groepsrondleiding de beste optie. Als je echter op zoek bent naar luxe en VIP-service, overweeg dan een privérondleiding waarbij ook een riviercruise is inbegrepen!

28 – Waan je in een schilderij van Dali in de Asamkerk

Asam Church, Munich

Verscholen in de Sendlinger Straße biedt de Asamkerk een van de mooist beschilderde interieurs van alle gebouwen in de stad!

Met tientallen ingewikkeld bewerkte altaren en plafonds is dit een kerk die je niet mag missen.

Leuk weetje: Dit juweeltje werd ook ontworpen door het beroemdste broerderlijke ontwerpduo in de geschiedenis van München, Cosmos en Egid Asam!

29 – Verken de bezienswaardigheden in München tijdens een speurtocht

scavenger games in Munich

Smartphonegestuurde speurtochten die de innerlijke Sherlock Holmes in jezelf naar boven halen zijn een frisse en nieuwe manier om een stad te verkennen (en die traditionele stadswandelingen over te slaan). Nieuwsgierige (en niet te vergeten competitieve) toeristen worden door de hele stad gestuurd om raadsels op te lossen, aanwijzingen te ontrafelen en onderweg de belangrijkste plekken in München af te vinken.

Hoewel de meeste avonturen zich concentreren op de Oude Stad, bieden sommige ook spooktochten voor een extra dosis spanning!

30 – Stop bij de beroemde St. Michaelskerk

St. Michael’s Church, Munich

Deze bezienswaardigheid in de oude binnenstad werd gebouwd in de 16e eeuw en is een van de beroemdste kerken van München. De kerk is van heinde en verre vermaard vanwege het feit dat het de grootste renaissancekerk ten noorden van de Alpen is.

Veel wandel-, fiets- en segwaytours komen langs de Sint-Michaëlkerk, dus zorg ervoor dat je een paar minuten neemt om naar binnen te gluren.

Het interieur is een waar meesterwerk; het gouden altaar vormt een opvallend contrast met de lichte, witgekalkte muren. Er zijn rondleidingen van 90 minuten beschikbaar.



31 – Reis terug in de tijd in het traditionele Neurenberg

Nuremberg day trip from Munich

Hoewel het geen deel uitmaakt van München zelf, is deze oude Beierse stad een gemakkelijke dagtocht en de omweg waard.

Neurenberg is niet alleen een fantastische bestemming voor liefhebbers van architectuur, met tientallen eeuwenoude gebouwen die vandaag de dag nog steeds intact zijn, maar het biedt ook een overvloed aan activiteiten, waaronder een bezoek aan het Speelgoedmuseum Neurenberg, het Museum voor Industriële Cultuur en de indrukwekkende Nazi Party Rally Grounds.

Een handige tip: maak het jezelf gemakkelijk en kies gewoon voor een vooraf geregelde dagtour vanuit München waarbij je wordt opgehaald en teruggebracht naar je hotel.

32 – Maak een foto met het standbeeld van Bavaria

Bavaria Statue, Munich

Met uitzicht op de Theresienwiese en dus op het Oktoberfest, staat het historische 18 meter hoge standbeeld van Bavaria al meer dan 150 jaar symbool voor München.

Of je nu een liefhebber bent van de Duitse geschiedenis of niet, het is zeker een boeiend fotomoment!

De bronzen schoonheid is bijna 19 meter groot en bevindt zich voor de Hall of Fame (Ruhmeshalle). Het beeld is het geesteskind van Ludwig Michael Schwanthaler, gegoten in de jaren 1850 om het toenmalige Beieren te vertegenwoordigen.

33 – Bezoek het NS-Dokumentationszentrum München

NS-Dokumentationszentrum, Munich
Met dank aan Orla Connolly / NS-Dokumentationszentrum

Het NS-Dokumentationszentrum München, gelegen in het hart van het historische centrum van München, huisvest zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen en is een van de belangrijkste Duitse musea voor het begrijpen van het nationaal-socialisme.

Met een breed scala aan onderwerpen, van Hitler en de Gestapo tot concentratiekampen en het dagelijks leven tijdens die duistere periode (zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog), is dit museum echt een must-see.

Bovendien is het volledig tweetalig, dus je zult geen problemen hebben om de tentoonstellingen te begrijpen.

34 – Surf op een rivier bij Eisbachwelle

Eisbachwelle, Munich

Als je denkt aan ideale plekken om te surfen, denk je waarschijnlijk niet aan rivieren – en zeker niet aan rivieren die door grote steden stromen.

Maar als je langs de Englischer Garten loopt, ga dan naar beneden naar het water en je vindt de Eisbachwelle, een onwaarschijnlijk paradijs voor surfers.

In tegenstelling tot de oceaan zorgt de constante stroming ervoor dat de perfecte golven altijd aanwezig zijn – en altijd op dezelfde plek!

Houd er rekening mee dat deze plek vanwege de unieke uitdagingen alleen wordt aanbevolen voor ervaren surfers.

Maar zelfs als je alleen maar toekijkt, is het een spannende ervaring!

35 – Verken de Beierse Alpen

Bavarian Alps, Munich

Als je slechts een uur buiten de drukke stadsgrenzen reist, word je begroet door een van de beroemdste bergketens ten zuiden van München, de Beierse Alpen, die deel uitmaken van het grotere Alpengebergte.

Leuk weetje: De Alpen strekken zich uit over acht Europese landen, waaronder Duitsland.

Met Alpenbossen, besneeuwde toppen, kristalblauwe meren en accommodaties verspreid tussen de uitlopers, lijkt het wel een sprookje.

Maak een dagtocht naar de Beierse Alpen of kies voor een overnachting in een van de betoverende stadjes.

36 – Ga lunchen in het Spatenhaus an der Oper

Spatenhaus an der Oper, Munich
Met dank aan Kuffler / Spatenhaus an der Oper

Spatenhaus an der Oper liefkozend bekend als “Spat” onder de lokale bevolking, is een traditioneel Beiers restaurant gelegen in het hart van Max-Joseph-Platz, tegenover de opera en naast de Residenz. Het restaurant staat bekend om zijn royale porties, authentieke gerechten en huisgebrouwen bieren.

Gehuisvest in een 14e-eeuws gebouw, heeft het interieur alle klassieke kenmerken, waaronder muur-tot-muur banken. Het restaurant strekt zich uit over twee verdiepingen, waarbij de begane grond is gereserveerd voor gasten die willen genieten van de huiselijke Beierse gerechten, terwijl de bovenverdieping een meer verfijnde eetervaring biedt.



37 – Neem een kijkje achter de schermen bij Bavaria Filmstadt

Bavaria Filmstadt, Munich

Als je een cinefiel bent, dan is Bavaria Filmstadt – een beroemd Duits filmproductiehuis – de plek bij uitstek.

Bavaria Filmstadt is niet alleen een van de grootste filmstudio’s in Europa, maar biedt ook rondleidingen op de set door de eigenlijke studio’s (er zijn er 12 in totaal), postproductiefaciliteiten, kostuumkamers en rekwisietencollecties.

Voeg daar nog een 4D-bioscoopervaring aan toe en je hebt een geweldige daguitstap.

38 – Neem de kinderen mee naar LEGOLAND Duitsland

LEGOLAND Germany, Munich

LEGOLAND Duitsland is speciaal ontworpen voor kinderen tussen twee en twaalf jaar oud (maar blijft nog steeds leuk voor elke enthousiaste LEGO-fan) en bevindt zich ongeveer halverwege München en Stuttgart. Het park zit boordevol praktische attracties, interactieve shows en creatieve belevenissen.

Een van de publieksfavorieten is de verzameling modellen en miniaturen in het park, gemaakt van maar liefst 55 miljoen LEGO-steentjes!

Andere geweldige secties van het park zijn onder andere NINJAGO®, Knights Kingdom, Farao’s Land, Lego® X-Treme, Lego Mythica, Lego® City, Piratenland, Avonturenland en nog veel meer!

39 – Rijd in de achtbanen van Allgäu Skyline Park

Allgäu Skyline Park, Munich

In Bad Wörishofen, ongeveer een uur ten westen van München, biedt het Skyline Park een dag vol spanning en avontuur voor alle leeftijden, met een scala aan snelle thrillrides en gezinsvriendelijke attracties.

Kinderen zijn vast dol op de Kids Farm, een schattig vormgegeven speeleiland, terwijl sensatiezoekers hun hart kunnen ophalen aan de Sky Dragster, ’s werelds snelste motorachtbaan.

40 – Bekijk een show in de Bayerische Staatsoper Opera

Bayerische Staatsoper Opera House, Munich

Ondanks de soms hoge ticketprijzen is een bezoek aan het operagebouw van de Bayerische Staatsoper, dat dateert uit de jaren 1650, een must voor iedereen die van authentieke, live muziek houdt.

Naast opera’s en balletvoorstellingen verwelkomt het prachtige theater ook een scala aan reizende concertartiesten – bekijk de website om te zien wie er optreedt tijdens je bezoek.

Dit alles speelt zich af in het majestueuze Nationaal Theater, dat werd gebouwd in 1818. Rondleidingen, aangeboden door het theater zelf, bieden een uitstekende gelegenheid om achter de schermen te kijken en het historische gebouw te verkennen. Tijdens de tour krijg je toegang tot de Königssaal, de Ionische Zalen, het auditorium en delen van het toneel.

41 – Proef van heerlijk Duits bier

beer tasting in Munich

Eindelijk! Geen bezoek aan München is compleet zonder op zijn minst een paar overvolle bekers lokaal bier te proeven, en er is geen betere manier om alle iconische, historische en geliefde brouwsels van de stad te ervaren dan met een officiële bierproeverij.

Terwijl je door de straten van de stad wandelt (of strompelt), kun je van alles proeven, van de verfrissende Radler, gemengd met limonade, tot de diepe en rijke smaken van de Doppelbock.

De 3-4 uur durende rondleidingen omvatten ook stops bij enkele van de historische bierhallen van München, waar je kunt genieten van gratis proevertjes en meer te weten kunt komen over de rijke Beierse brouwcultuur.

42 – Kom tot rust in de beste kuuroorden in München

Müller’sches Volksbad, Munich

Het historische Müller’sches Volksbad en spa, een verborgen juweeltje dat langzaam maar zeker bekend wordt bij toeristen, is al sinds het begin van de 20e eeuw een populaire ontmoetingsplaats in München. Het beschikt niet alleen over twee grote binnenzwembaden, maar de faciliteit in Art Nouveau-stijl herbergt ook een Finse sauna (verwarmd tot ongeveer 95° C) en een ontspannend Romeins stoombad (45° C).

De wellnessruimte van de Charles Spa is elegant en heeft een vleugje extra luxe. Ze bieden lichaamsbehandelingen, rituelen, massages, gezichtsbehandelingen, opties voor koppels en zelfs een spa voor kinderen en tieners.

De SOFITEL SPA past perfect bij de vijfsterrenreputatie van het hotel. Denk aan het stoombad, het verwarmde spiraalbad, de sauna, het Kneipp-bassin en een uitgebreid behandelingsmenu.

Ooit een traditionele Turkse spa geprobeerd? Hamam Mathilden zal je meenemen op een reis en je onderdompelen in een authentieke ervaring.



43 – Bewonder de straatkunst van München

street art tours in Munich

Berlijn krijgt vaak alle lof, maar het cultureel rijke München is een van de creatiefste en artistiekste steden in Duitsland. Sinds de jaren ’80 heeft het een levendige straatkunstscene! Ontdek de kunst op lokale wijze tijdens een streetarttour.

Deze levendige tours, te voet of per fiets, duren ongeveer drie uur vanwege de overvloed aan muurschilderingen en graffiti! Verken de gebieden langs de rivier de Isar en de wijk Giesing.

Sommige van de oorspronkelijke kunstenaars (en hun werk) fleuren nog steeds gebouwen, muren en trottoirs op.

44 – Maak een dagtocht naar Berchtesgaden en Adelaarsnest

Kehlsteinhaus, Eagle’s Nest day trip from Munich

Als je alle bezienswaardigheden in München hebt afgevinkt en je avontuur buiten de stad wilt voortzetten, is Berchtesgaden aan de grens met Oostenrijk een prachtige optie.

Met vooraf georganiseerde dagtochten kunnen reizigers het schilderachtige stadje verkennen, stoppen bij het Adelaarsnest (een voormalig toevluchtsoord op de top van een berg met zowel een duistere geschiedenis als een ongelooflijk uitzichtpunt) en het paleis Slot Berchtesgaden verkennen.

45 – Bezoek het FC Bayern Museum

FC Bayern Museum, Munich
Met dank aan FC Bayern Museum

Het FC Bayern Museum is een interactief, state-of-the-art museum gewijd aan het succesvolste team in de Duitse voetbalgeschiedenis.

Bezoekers krijgen uit eerste hand te zien hoe de professionele voetbalclub van München achter de schermen werkt. Ze ontdekken meer over het leven van de spelers buiten het veld door hun persoonlijke kleedkamer te bekijken en zien de successen van voormalige spelers tijdens een rondleiding door de Hall of Fame van de club.

Een handige tip: voor de beste prijs-kwaliteitverhouding kun je overwegen een combiticket te kopen dat toegang geeft tot zowel het museum als een rondleiding door de arena.

46 – Ontdek de mysteriën en geheimen van München

mystery tours in Munich

Bereid je voor op een fascinerende rondleiding door de mysteries van München! Wist je dat de geboorteplaats van de Illuminati zich in Ingolstadt bevond, op slechts een uur rijden van München? En wist je dat ze eigenlijk bekend stonden als de ‘Beierse Illuminati’?

Ontdek deze en andere verborgen geschiedenissen tijdens een twee uur durende verkenningstocht. Ga op zoek naar vrijmetselaarssymbolen, discreet geëtst in monumenten, gedenktekens en gebouwen. Ontdek hoe de Illuminati “ten einde kwamen” en leer meer over de geschiedenis van de Tempeliers.

Hoewel ons wordt verteld dat deze geheime genootschappen niet meer bestaan, kun jij zelf oordelen na deze intrigerende ervaring.

47 – Ga eten en drinken bij Augustiner-Keller

Augustiner-Keller, Munich

Voor een onvergetelijke Beierse maaltijd met een flinke dosis plezier moet je bij Augustiner-Keller zijn!

Dit geliefde restaurant beschikt over een ruime biertuin en een fantastisch menu, maar dat is nog niet alles!

Daag je vrienden uit voor een potje curling, ontspan in een authentieke herdershut of geniet van de vele spectaculaire live-evenementen die het hele jaar door plaatsvinden.

Het is absoluut een van de coolste ervaringen die je kunt hebben in München!



48 – Woon het Oktoberfest bij

Oktoberfest, Munich

We mogen het beroemdste feest ter wereld niet vergeten – het Oktoberfest! Woorden kunnen echter, net als bij veel evenementen, niet volledig recht doen aan deze authentiek Beierse traditie.

Dit festival vindt jaarlijks plaats gedurende tweeënhalve week, van eind september tot begin oktober, op de Theresienwiese. Het biedt een overvloed aan gigantische biertenten, allemaal gesponsord door verschillende bierbedrijven, evenals kermisattracties, achtbanen, braadworstverkopers en nog veel meer.

Elke biertent heeft zijn eigen unieke sfeer – sommige zijn geschikt voor families, terwijl andere geliefd zijn bij internationale feestgangers, en er zijn er nog veel meer variaties daartussenin.

Als je alleen reist of met een kleine groep, is het de moeite waard om deel te nemen aan een groepservaring – er is geen betere manier om nieuwe mensen te ontmoeten en samen van het feest te genieten!

49 – Vul je buik bij Schiller Braeu

Schiller Braeu, Munich

Schiller Braeu, een geliefde plek onder de lokale bevolking, staat al sinds 2003 bekend als een instituut in München vanwege zijn authentieke zelfgemaakte gerechten.

Naast de legendarische Beierse maaltijden biedt het restaurant ook een uitgebreide biertuin waar je kunt genieten van ambachtelijke bieren, klassieke pilsbieren en verfrissende Radlers, allemaal onder het genot van live muziek.

Geniet van de heerlijke smaken van de Obatzda (een soort smeerkaas) en de gigantische schnitzel!

50 – Rijd langs de Romantische Strasse

Romantic Road tours from Munich

De Romantische Strasse is ongetwijfeld een van de geliefdste vakantieroutes, zij het nog steeds relatief onbekend bij buitenlanders. Deze route strekt zich ongeveer 350 kilometer uit van München tot aan de Zwitserse grens en voert door enkele van de meest pittoreske steden en dorpen van Duitsland.

Onderweg kunnen reizigers genieten van de charme van schilderachtige middeleeuwse gehuchten zoals Rothenburg ob der Tauber, bekend om zijn iconische vakwerkhuizen, en Harburg. Een snelle omweg naar het betoverende slot Neuschwanstein behoort ook tot de mogelijkheden.

Hoewel de route in één dag vanuit München kan worden afgelegd, is het aan te bevelen om deze op te delen in kleinere segmenten voor een meer ontspannen verkenning.

Vanwege de soms lange wachttijden en de toeristische drukte kan het ook handig zijn om te kiezen voor een vooraf georganiseerde tour, waarbij je wordt opgehaald en afgezet in München en mogelijk ook stopt bij bezienswaardigheden zoals Linderhof.

51 – Snuif cultuur op bij de andere musea van de stad

museums in Munich

Je kunt gemakkelijk een hele dag besteden aan het verkennen van alle andere musea in München.

Vier de schoonheid, creativiteit en cultuur van Beieren door kunstwerken en artefacten te ontdekken van de Middeleeuwen tot de Renaissance en de Art Nouveau in het Beiers Nationaal Museum.

Het Museum Vijf Continenten (Museum Fünf Kontinente) belicht de etnologische geschiedenis en ontwikkelingen van de vroegste beschavingen in Afrika, Amerika, Azië, Australië, Oceanië, het Oosten en Europa.

Voor een flinke dosis nostalgie kun je het Speelgoedmuseum bezoeken, waar oude treinsets, houten speelgoed en nog veel meer wordt tentoongesteld.

Andere boeiende instellingen zijn het Bier- en Oktoberfestmuseum, het Stadtmuseum München en de Kunsthalle München.

52 – Bezoek de biertuinen van München

beer gardens in Munich

Voor de dorstige reizigers die Hofbräuhaus al hebben afgevinkt, eindigt de lijst met biertuinen van de stad daar niet – in feite is hij nog maar net begonnen.

Om er maar een paar te noemen… Augustiner-Bräustuben staat bekend om zijn joviale sfeer en het gebrek aan toeristen omdat het een beetje buiten de gebaande paden ligt; Chinesischer Turm bevindt zich midden in de uitgestrekte Engelse Tuinen; Hirschgarten, in het gelijknamige park, heeft 8000 zitplaatsen en is officieel de grootste Beierse biertuin(!), en Biergarten Viktualienmarkt is gunstig gelegen op loopafstand van Marienplatz.

53 – Neem deel aan een authentieke kookles

cooking classes in Munich

Wat is een van de eerste gerechten dat in je opkomt als je aan Duitsland denkt? Schnitzel, natuurlijk! Ga naar binnen in een 150 jaar oude boerderij en leer hoe dit gerecht wordt gemaakt door een plaatselijke bewoner tijdens een authentieke kookles!

Je thuiskok begeleidt je door alle stappen, zoals het kiezen van de perfecte snit en hoe je het vlees op de ideale breedte (en grootte) hamert.

Terwijl je smult van Obazda (een typische Beierse smeerkaas) als voorgerecht en nipt van bier en lokale schnaps, leert je gastheer je alles over klassieke Beierse tradities.

Dan is het tijd om te koken! Je maakt niet alleen schnitzel, maar ook strudel!

54 – Luister naar de Münchner Philharmoniker

Munich Philharmonic Orchestra, Gasteig Culture Center

Sinds de opening in 1985 is het cultureel centrum Gasteig aan de oostkant van de Isar uitgegroeid tot het grootste cultuurcentrum van Europa, met jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers!

Binnen de fraai versierde muren vind je de Stadtbibliothek München, de coworkingruimte Optimistic Elephant, het Richard Strauss Conservatorium en, als de kroon op het werk van het centrum, het buitengewoon getalenteerde Münchner Philharmoniker.

55 – Nip van cocktails bij de beste rooftop bars

best rooftop bars in Munich

Wil je een lekker drankje combineren met een ongelooflijk uitzicht over de stad?

In de rooftop bars van München zijn de mogelijkheden eindeloos.

Bij M’Uniqo Rooftop Bar kun je genieten van fantastische drankjes, verrukkelijk eten en een even indrukwekkend uitzicht over de stad als de Alpen. Of geniet van het weelderige decor en de zorgvuldig bereide cocktails van Cloud One Bar.

Bij MH5 Roof komt de menigte samen bij daglicht en blijft tot na zonsondergang, terwijl DJ’s de gasten tot diep in de nacht vermaken. Deze ruimte heeft meerdere verdiepingen, inclusief zowel binnen- als buitenbars.

The Flushing Meadows Bar biedt een knusse en esthetische omgeving (zowel qua interieur als drankjes), waar je kunt genieten van heerlijke cocktails, perfect voor stelletjes.

Ruby Rosi Bar, geïnspireerd door Duitse folklore en sprookjes, is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend!

56 – Bezoek de kerstmarkten van München

Munich Christmas Market

Zoals elke voormalige reiziger die het geluk had München te bezoeken tijdens de kerstperiode zal beamen, komt de stad tot leven tijdens de winter, wanneer de charmante markten zelfs de koudste winternacht veranderen in een warme, feestelijke traktatie.

De grootste van de feestelijke markten bevindt zich op de Marienplatz. Hoewel het een lange lijst van hoogtepunten heeft (glühwein en concerten), is de Krampus vor Rathaus (ook wel bekend als de Krampus Run) een griezelig maar niet te missen evenement!

57 – Wandel onder een haai in SEA LIFE München

SEA LIFE, Munich

Dit geliefde aquarium ligt in het Olympisch Park (nog een reden om de dag ten noorden van de stad door te brengen) en herbergt meer dan 4500 zeedieren uit alle hoeken van de wereld, zowel lokaal als van ver weg.

Met personeel dat live voedingssessies verzorgt en een nieuwe tentoonstelling genaamd Tropical Island die eindelijk open is, zullen zowel volwassenen als kinderen gefascineerd zijn door het boeiende onderwaterspektakel van SEA LIFE.

58 – Bezoek het Deutsches Museum

Deutsches Museum, Munich

Het meer dan 100 jaar oude Deutsches Museum in München is officieel het grootste museum voor wetenschap en technologie ter wereld, met meer dan 28.000 voorwerpen van allerlei soorten, maten en oorsprong in de collectie.

De interactieve tentoonstellingen en talloze hands-on displays zullen aspirant-wetenschappers urenlang vermaken, terwijl jongere bezoekers zich kunnen vermaken in de mijnbouwtentoonstelling van het museum, de ouderwetse vliegtuigen kunnen bewonderen of hun vaardigheden kunnen ontwikkelen in het Kinderreich (een afdeling voor beroepen voor kinderen).



59 – Breng de dag door in het waterpark Galaxy Erding

Galaxy Erding water park, Munich

Galaxy Erding, op slechts 40 minuten rijden van München, is een enorm openluchtpretpark met 27 verschillende glijbanen en attracties.

Het is officieel de grootste glijbanenwereld op het continent en er is geen betere plek om te zijn op een warme zomerdag.

Naast de vele spannende (of rustigere) glijbanen heeft het park ook een aantal ontspannende sauna’s en therapeutische baden.

60 – Bezoek de dierentuin Tierpark Hellabrunn

Tierpark Hellabrunn Zoo, Munich

Een bezoek aan Tierpark Hellabrunn is een must voor dierenliefhebbers van alle leeftijden. Met meer dan 750 exotische diersoorten die hier leven, waaronder rode panda’s, leeuwen, tijgers, olifanten en reptielen, biedt het park een onvergetelijke ervaring. Daarnaast worden er spannende dierenshows gehouden.

Wat Tierpark Hellabrunn onderscheidt van de meeste dierentuinen, is dat het geen kooien gebruikt, maar slotgrachten om de dieren te scheiden. Het aquarium is zeker een bezoek waard, net als het tropenhuis.

61 – Beleef een leuk dagje uit in Bayern-Park!

Bayern-Park theme park, Munich

Op ongeveer 90 minuten rijden buiten de stad, in Reisbach, ligt Bayern-Park, een van de leukere en gezinsvriendelijke zomeractiviteiten.

Hier kunnen gasten kiezen uit meer dan 40 attracties, waaronder spannende achtbanen en wildwaterbanen. Daarnaast kunnen ze genieten van de dierenverblijven, liveshows en regelmatige evenementen.

Voel je maag tuimelen op 109 meter hoogte op Voltrum, maak een rondvaart door de kasteeltuinen en de grot (of stap in het kasteel met koning Ludwig) en suis naar beneden op de 600 meter lange dubbele-bob-glijbaan.

Dit park is ontworpen als een boerderij, overspoeld met klassieke Beierse landschappen, en biedt een heerlijke ontsnapping voor bezoekers van alle leeftijden.

62 – Geniet van een biertje bij Hofbräuhaus

Hofbräuhaus, Munich

Hofbräuhaus, gelegen naast de brouwerij, staat bekend om zijn traditionele Beierse gerechten en een uitgebreide selectie van tientallen bieren. Het is een van de meest iconische bestemmingen in München, geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen.

Deze bierhal met drie verdiepingen dateert uit 1589 en heeft verschillende ruimtes, waaronder de Vloedkamer, Bräustüberl, de Herntuin en de Banketzaal, die vaak worden gebruikt voor diverse evenementen.

Hoewel het oorspronkelijke gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, werd het in 1958 heropend voor het publiek en is het sindsdien een populaire bestemming. Met regelmatig live muziek is een bezoek aan Hofbräuhaus een absolute must voor iedereen die München bezoekt.

63 – Ga eten bij een local thuis

dinner with a local experience in Munich

De Duitse keuken staat bekend om haar zware gerechten, maar na een traditioneel diner met een inwoner zul je daar wellicht anders over denken!

Sluit je aan bij je gastheer en gastvrouw, Natascha en Tobias, voor een heerlijk viergangendiner dat de vaardigheid van een topkok weerspiegelt. Met lokale, verse ingrediënten van boeren, markten en hun eigen kruidentuin, is het menu een samensmelting van klassieke Duitse smaken met een eigentijdse twist.

Bij aankomst word je verwelkomd met een Munich Mule cocktail, gevolgd door een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.



64 – Ontdek het nachtleven van München

best bars and clubs in Munich

Duitsland staat bekend om zijn bruisende nachtleven en München is daar geen uitzondering op. Hier zijn enkele van de beste clubs in de stad:

  1. Call Me Drella: Deze locatie doet niet alleen dienst als club, maar ook als theater. Geniet van themafeesten met dj’s van verschillende genres, waaronder Deutschrap en meer.
  2. BLITZ Club: Dé plek waar de trendy mensen samenkomen. Deze club biedt geweldige techno dj-sets en zelfs optredens van internationale acts die ook op Glastonbury hebben gestaan.
  3. Born To Rock: Voor liefhebbers van rockmuziek is dit de place to be. Van metal tot indie tot alternative tot hardcore, hier vind je feesten voor alle rockfans.
  4. Milla: Een intieme locatie waar je live optredens kunt bijwonen. Ideaal voor wie op zoek is naar een persoonlijkere en authentiekere ervaring.
  5. Crux: Voor fans van R&B biedt deze club een geweldige selectie van muziek en een levendige sfeer.
  6. 8 Below: Met de typische ambiance van een grote nachtclub is 8 Below een populaire keuze voor een avondje uit dansen en feesten.

65 – Griezel tijdens een spooktocht

ghost tours in Munich

Als je gefascineerd bent door het bovennatuurlijke en de duistere kant van de geschiedenis, dan is een spooktocht door de mysterieuze straten van de stad zeker iets voor jou. Onder leiding van een deskundige gids op het gebied van het paranormale, word je meegenomen naar gebouwen, gebieden en bezienswaardigheden die doordrenkt zijn van moord en mysterie.

Tijdens de tour ontdek je waar oude zielen nog steeds ronddwalen, sommigen op zoek naar wraak uit het verleden. Je gids zal je wijzen op plaatsen waar vampiers rondzwierven, heksen werden vervolgd en satanische rituelen plaatsvonden. Het belooft een meeslepende en enigszins griezelige ervaring te worden, vol met fascinerende verhalen en misschien zelfs een paranormale ontmoeting of twee. Durf jij het aan?

Hoe bereik je München?

Bespaar jezelf tijd en moeite door een transfer van en naar de luchthaven van München te boeken. Eenmaal in de stad is het vervoer over het algemeen eenvoudig en gemakkelijk te regelen!

Als alternatief kun je ook pendeltransfers reserveren tussen de luchthaven en het centraal station van München, waardoor je ideaal gepositioneerd bent om per trein op ontdekkingstocht te gaan.

Waar overnachten in München?

Verwen jezelf in het Vier Jahreszeiten Kempinski München, waar de spa, het zwembad en de chique bar je zullen vermaken – tenzij je de nabijgelegen winkels en restaurants wilt verkennen!

In het Westin Grand Munich kun je direct vanuit de trein naar de sauna gaan, of een maaltijd nuttigen in het Paulaner Wirtshaus voordat je ontspant in de biertuin.

Het Boutique Hotel Atrium Munchen ligt op loopafstand van winkelcentra en bekende openbare ruimtes, en biedt eigentijdse accenten zoals een uitgestrekte binnenplaats.

In het Eden Hotel Wolff kun je zowel genieten van alle voorzieningen van de stad (het ligt naast het centraal station van München) als ter plaatse van traditioneel Beiers eten en een ontspannend stoombad.

Het H2 Hotel München Olympiapark is een andere uitstekende keuze als je midden in de actie wilt verblijven, met musea, parken en andere voorzieningen op korte afstand.

Bezoek je München met een klein budget?

Van de kronkelende straatjes van de oude binnenstad tot de weelderige velden van de stadsboerderijen, je ontdekt heel wat leuks tijdens free walking tours!

Deze zijn perfect voor reizigers die wat geld willen besparen, met uitstekende informatie, unieke uitkijkpunten over de stad en gidsen die met liefde en passie werken. Zorg ervoor dat je wat geld bij je hebt voor fooien!

Als je vervolgens verder reist door de rest van Duitsland, is het verstandig om euro’s te besparen waar je kunt, zoals met City Passes.

Hiermee kun je tot 50% besparen op sightseeing in München en krijg je automatisch toegang tot meer dan 45 attracties tegen gereduceerde tarieven (die worden verrekend in de totale kosten).

Voorbeelden hiervan zijn SEA LIFE® München, het Joods Museum München, de Botanische Tuin Nymphenburg en het reuzenrad Umadum.

Wat wordt je volgende bestemming?

Ben je nieuwsgierig naar de beste bestemmingen in Duitsland? De Duitse steden behoren tot de levendigste in Europa, en zelfs nadat je München hebt verlaten, is er nog genoeg te ontdekken.

Met opmerkelijke architectuur, een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en enkele geweldige pretparken, biedt Frankfurt een scala aan ervaringen die geschikt zijn voor reizigers van alle achtergronden.

Als bakermat van de auto met merken als Mercedes-Benz en Porsche, combineert Stuttgart naadloos innovatie met traditie. Van musea en parken tot een ongebruikelijke kabelbaanrit, de activiteiten in Stuttgart zijn intrigerend en divers

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke grootstedelijke ervaring, heeft Berlijn van alles te bieden, van bruisende clubs en moderne kunst tot sportlocaties, levendige openbare markten en unieke wijken. Er is een reden waarom de activiteiten en bezienswaardigheden in Berlijn zo uniek zijn…

De activiteiten in Düsseldorf draaien om de Rijncultuur, met tal van Duitse tradities om van te genieten.

Als je andere landen wilt verkennen, kun je een uitstapje maken naar Innsbruck in Oostenrijk. Deze schilderachtige stad in de Alpen staat bekend om zijn keizerlijke en moderne architectuur, skischansen en twee Olympische Winterspelen.

Reis naar Oostenrijk voor diverse ontdekkingen, boeiende culturele instellingen en een muzikale geschiedenis die zich uitstrekt van Mozart tot Maria Von Trapp in Salzburg. Maak een treinreis van een uur vanuit München en ontdek wat Salzburg te bieden heeft.

Of ga naar Zwitserland om te genieten van het prachtige landschap, de historische gebouwen en de rijke geschiedenis van Zürich. Winkelen in de Bahnhofstrasse, een bezoek brengen aan het Operahuis, varen op het meer en de geplaveide oude stad verkennen zijn slechts enkele van de betoverende ervaringen in Zürich.

Slotgedachten

Artistiek en vol adrenaline, reflectief en levendig, historisch en uiterst modern… deze betoverende Duitse stad heeft voor ieder wat wils!

Als je een aantal van de fantastische activiteiten en bezienswaardigheden in München uitprobeert en bezoekt, zul je al snel verliefd worden op de stad en haar inwoners.

Je zult ontdekken dat München veel meer te bieden heeft dan alleen bier tijdens het Oktoberfest!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!