Beste dagtochten vanuit München

Even weg uit München of wil je Beieren verkennen? Lees onze complete gids met de beste dagtochten vanuit München.

München dient als uitvalsbasis voor enkele van de intrigerendste bestemmingen van Duitsland. Optimaliseer je verblijf in München door een van deze spannende locaties in de buurt te bezoeken.

Kies je favoriete bestemming en we wensen je veel plezier! 🙂

1 – Slot Neuschwanstein

Neuschwanstein Castle #1 day trips from Munich

Slot Neuschwanstein, een 19e-eeuws paleis in romaanse stijl, torent majestueus uit boven het dorp Hohenschwangau in het zuidwesten van Beieren, Duitsland. Dit voormalige thuis van koning Ludwig II van Beieren staat bekend om zijn sprookjesachtige uiterlijk, met zijn karakteristieke torens, imposante poortgebouw, prachtige binnenkamers en betoverende omgeving. Een bezoek aan dit iconische kasteel belooft een buitengewoon visueel spektakel!

Voor reizigers die dagtochten vanuit München naar slot Neuschwanstein willen maken, zijn er tal van reiswebsites die georganiseerde tours aanbieden. Het loont de moeite om alle beschikbare aanbiedingen te vergelijken voordat je boekt, aangezien je vaak kunt profiteren van royale kortingen.

2 – Paleis Linderhof

Linderhof Palace #2 day trips from Munich

Paleis Linderhof, gelegen in het schilderachtige zuidwesten van Beieren, is het kleinste van de drie paleizen die werden gebouwd onder het bewind van koning Ludwig II van Beieren. Het paleis staat bekend om zijn prachtige park met weelderige tuinen en betoverende binnenruimtes, waaronder de indrukwekkende Spiegelzaal, de weelderig gedecoreerde wandtapijtenkamers en de majestueuze eetzaal. Een bezoek aan Paleis Linderhof biedt een unieke kans om dit architectonische meesterwerk te bewonderen en mag niet worden gemist tijdens je reis naar Beieren.

3 – Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber #3 day trips from Munich

Rothenburg ob der Tauber, gelegen in Beieren, is een prachtig bewaard gebleven middeleeuwse stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en unieke charme. De stad herbergt diverse musea, waaronder het kerstmuseum, dat meer dan 30.000 traditionele Duitse kerstversieringen tentoonstelt.

Daarnaast biedt het stadhuis toeristen een schilderachtig uitzicht over de stad. Interessant is dat Rothenburg diende als filmlocatie voor de laatste twee Harry Potter-films. Vergeet dus niet je tovenaarsoutfit mee te nemen voordat je deze betoverende stad bezoekt!

Vergelijk alle beschikbare aanbiedingen en kies de tour die het beste aansluit bij je wensen.

4 – Schönau am Königssee

Schönau am Königssee #4 day trips from Munich

Schönau am Königssee is een schilderachtige stad in Beieren, gelegen aan de oevers van de Königssee, het op twee na diepste meer van Duitsland. De betoverende omgeving van het meer en de omliggende parken maken het tot een populaire bestemming voor toeristen en wandelaars. Een van de meest iconische bezienswaardigheden in de stad is de St. Bartholomeuskerk, die zeker een bezoek waard is.

5 – Salzburg

Salzburg #5 day trips from Munich

Salzburg, de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat in Oostenrijk, staat internationaal bekend als de geboorteplaats van Mozart en om haar prachtige barokke architectuur in het historische centrum, dat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De stad herbergt beroemde monumenten zoals de Dom van Salzburg, de imposante vesting Hohensalzburg, het geboortehuis van Mozart, het betoverende Slot Mirabell, het majestueuze rococopaleis Slot Leopoldskron, en de charmante wijk Hellbrunn. Een bezoek aan Salzburg is een culturele reis die de componist in jezelf wakker zal maken!

6 – Concentratiekamp Dachau

Dachau concentration camp #6 day trips from Munich

Dachau, geopend in 1933 en actief tot 1945, was het allereerste nazi-concentratiekamp ooit gebouwd.

Tegenwoordig dient het kamp als herdenkingsplaats en zijn verschillende delen ervan opengesteld voor het publiek, waaronder het crematorium, de gaskamers, de barakken, de binnenplaats en het onderhoudsgebouw. Deze locatie is een essentieel onderdeel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog!

Er zijn verschillende rondleidingen beschikbaar vanuit München. Het is raadzaam om alle opties te vergelijken voordat je boekt.

7 – Innsbruck

Innsbruck #7 day trips from Munich

Innsbruck, de hoofdstad van de regio Tirol in het westen van Oostenrijk, geniet ook internationale erkenning omdat de stad gastheer was van de Olympische Winterspelen van 1964 en 1976.

Enkele van de opvallendste monumenten van Innsbruck zijn de Dom, het Gouden Dak (een symbool van de stad) en het Schloss Ambras, gelegen op de heuvels boven de stad. Innsbruck is een charmante bestemming voor een dagtocht vanuit München, dus aarzel niet langer en steek nu de grens over!

8 – Regensburg

Regensburg #8 day trips from Munich

Regensburg, gelegen in Beieren, behoort tot de top reisattracties in Duitsland. Deze stad staat wereldwijd bekend om haar middeleeuwse centrum, dat sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het centrum herbergt enkele opmerkelijke attracties, waaronder de Dom van Regensburg (een gotische kathedraal), de Regensburgse wurstküche (een van de oudste continu geopende openbare restaurants ter wereld, dat zijn deuren opende in 1146!), de Stenen Brug (Steinerne Brücke) en de Abdij van Sankt Emmeram. Een bezoek aan Regensburg voert je terug naar de fascinerende wereld van de middeleeuwen!

9 – Neurenberg

Nuremberg #9 day trips from Munich

Neurenberg, de op een na grootste stad in de regio Beieren na München, betovert bezoekers met zijn middeleeuwse erfgoed, waaronder het keizerlijk kasteel en de Sint-Laurentiuskerk. Met maar liefst 54 musea gewijd aan verschillende aspecten zoals wetenschap, technologie, kunst en geschiedenis, is er voor elk wat wils.

Culinaire ontdekkingsreizigers zullen zich verheugen op het proeven van de lokale lekkernijen, waaronder Lebkuchen (een traditionele Duitse kerstlekkernij), Neurenbergse worstjes en ambachtelijk bier. Vergeet niet met een lege maag naar Neurenberg te komen!

10 – Zugspitze

Zugspitze #10 day trips from Munich

De Zugspitze, met een hoogte van 2962 meter, rijst trots uit als de hoogste berg van Duitsland, gelegen op de grens met Oostenrijk. Het skigebied van de berg, Zugspitzplatt genaamd, is het hoogstgelegen van het land en trekt skiërs en snowboarders van over de hele wereld aan.

Wie deze top wil beklimmen, kan kiezen uit verschillende wandel- en klimroutes. Eenmaal boven wacht er je een adembenemend uitzicht. Adem de frisse berglucht in en laat alle stress van je afglijden terwijl je geniet van deze natuurpracht!

11 – Würzburg

Würzburg #11 day trips from Munich

Würzburg, gelegen aan de rivier de Main in het noorden van Beieren, is vooral bekend om haar Residentie, die sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De Residentie van Würzburg imponeert met een imposante grote trap, een sierlijke hofkapel, weelderige keizerlijke appartementen en een schat aan witte en keizerlijke zalen, die samen bijna 400 kamers vormen. Bovendien beschikt de Residentie over een uitgestrekt plein en prachtige groene hoftuinen, die de bezoekers betoveren met hun schoonheid.

12 – Slot Herrenchiemsee

Herrenchiemsee Palace #12 day trips from Munich

Het Slot Herrenchiemsee bevindt zich op het grootste eiland in de Chiemsee, gelegen in het zuiden van Beieren. Dit paleis werd oorspronkelijk gebouwd voor koning Ludwig II van Beieren, maar werd nooit voltooid vanwege zijn vroegtijdige overlijden.

Verschillende kamers en ruimtes van het Slot Herrenchiemsee zijn geïnspireerd op het paleis van Versailles, met name de “Spiegelzaal”, de “Staatstrap” en de formele tuinen. Het is een betoverende bestemming voor een dagtocht!

13 – Burghausen

Burghausen #13 day trips from Munich

Burghausen is een Duitse stad nabij de grens met Oostenrijk, gelegen in Opper-Beieren. Het staat vooral bekend om zijn imposante kasteel, burg zu Burghausen, dat de langste kasteelmuren ter wereld heeft, met een lengte van 1.051 meter.

Een andere opmerkelijke attractie van de stad is de charmante oude binnenstad, die een schat aan historische bezienswaardigheden biedt, waaronder de St. Jakobskerk, het neoklassieke stadhuis en een 16e-eeuws voormalig regeringsgebouw. De stad vormt een waar middeleeuws meesterwerk!

14 – Harburg

Harburg #14 day trips from Munich

Harburg is een stad in Beieren met een van de indrukwekkendste overgebleven middeleeuwse kastelen van het land. Het kasteel is zo betoverend dat zelfs Michael Jackson het bezocht en het “het kasteel van zijn dromen” noemde.

Naast het kasteel is de Joodse begraafplaats een andere opmerkelijke bezienswaardigheid van de stad. Het is een unieke kans om in de voetsporen van de King of Pop te treden!

Ontdek deze fantastische stad door dagtochten vanuit München te bekijken en meer te leren over haar rijke geschiedenis en erfgoed.

15 – Walchensee

Walchensee #15 day trips from Munich

De Walchensee, ook bekend als het Walchenmeer, is een van de breedste en diepste (met een diepte van 192,3 meter) Alpenmeren van Duitsland, gelegen in Beieren.

In de nabijheid van het meer rijst de berg Herzogstand op tot een hoogte van 1731 meter, wat bezoekers een adembenemend uitzicht biedt op het meer en het omliggende landschap.

Het meer trekt heel wat avonturiers. Of je nu wilt windsurfen, zeilen, duiken of wandelen, je kunt er genieten van een scala aan outdooractiviteiten die een dag vol plezier beloven!

16 – Oberammergau

Oberammergau #16 day trips from Munich

Oberammergau is een stad in Beieren die bekend staat om zijn vakmanschap, waaronder ambachtelijke houtsnijwerk en prachtige fresco’s en tradities zoals het beroemde passiespel. Het passiespel van Oberammergau, voor het eerst opgevoerd in 1634, wordt elke tien jaar aan het einde van elk decennium opgevoerd en omvat een dramatische uitvoering van het lijdensverhaal van Jezus. De stad straalt een charmante en typisch Beierse sfeer uit en staat bekend om zijn vakmanschap en tradities.

17 – Legoland

Legoland Deutschland #17 day trips from Munich
Met dank aan Legoland Deutschland

Het Legoland Deutschland Resort is een pretpark in Günzburg, Beieren, dat volledig is gewijd aan Lego. Het park omvat 11 verschillende themagebieden, waaronder Miniland, Lego City, Little Asia, Knight’s Kingdom, Imagination, Pharaoh’s Land, Adventure Land, Pirate Land, Lego X-treme en Ninjago World.

Bezoekers kunnen genieten van diverse attracties, waaronder achtbanen, waterattracties en een Sea Life Centre. Het Legoland Deutschland Resort biedt een unieke ervaring voor Lego-fans van alle leeftijden.

18 – Vaduz

Vaduz #18 day trips from Munich

Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein, ligt op bijna 250 kilometer afstand van München. Hoewel de stad slechts zo’n 5600 inwoners telt, heeft het een bloeiende toeristenindustrie, omdat mensen van over de hele wereld regelmatig de monumenten bezoeken, zoals het Parlementsgebouw, het Museum voor Schone Kunsten, de kathedraal St. Florin en de omgeving van het kasteel van Vaduz. Ondanks zijn bescheiden omvang heeft Vaduz een verbazingwekkend rijk natuurlijk en cultureel erfgoed!

19 – Stuttgart

Stuttgart #19 day trips from Munich

Stuttgart, de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg in Duitsland, herbergt enkele belangrijke bezienswaardigheden.

Het Schloßplatz, het grootste plein in het centrum van Stuttgart, trekt veel bezoekers, net als het Neue Schloss en de iconische TV-toren, die een prachtig uitzicht over de stad biedt. De Zoölogisch-Botanische Tuin Wilhelma is ook een populaire attractie, samen met het Slot Solitude en het Oude Kasteel (Altes Schloss).

Bovendien huisvest Stuttgart de hoofdkantoren van Mercedes-Benz en Porsche, elk met een eigen museum dat de geschiedenis van deze iconische merken belicht.

20 – Skywalk Allgäu

Skywalk Allgäu #20 day trips from Munich

Skywalk Allgäu is een populaire toeristische attractie gelegen in het bos nabij de stad Scheidegg, in Beieren. Dit indrukwekkende pad bevindt zich 40 meter boven de grond en biedt wandelaars een adembenemend uitzicht over de Alpen en de omgeving van het Bodenmeer. Met zijn panoramische vergezichten is het ook een ideale plek voor het maken van schitterende zonsondergangfoto’s.

21 – Augsburg

Augsburg #21 day trips from Munich

Augsburg, gelegen in Beieren, is de op twee na grootste stad van de deelstaat, na München en Neurenberg. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis en heeft diverse bezienswaardigheden die het ontdekken waard zijn.

Onder deze attracties bevinden zich de Fuggerei, het oudste nog in gebruik zijnde sociale wooncomplex ter wereld, de Augsburger Zoo met meer dan 1600 dieren, de rooms-katholieke kathedraal van Augsburg en het imposante stadhuis met zijn 70 meter hoge toren.

Augsburg is een charmante stad die je gemakkelijk een hele dag kan vermaken met zijn diverse bezienswaardigheden!

22 – Bavaria Filmstadt

Bavaria Filmstadt #22 day trips from Munich
Met dank aan Bavaria Filmstadt

Bavaria Filmstadt is een themapark gevestigd in het filmproductiebedrijf “Bavaria Film” in Grünwald, slechts 12 kilometer ten zuidwesten van München. Het park biedt boeiende rondleidingen door de filmstudio’s, interactieve ervaringen over beroemde films die hier zijn opgenomen, met als hoogtepunt het legendarische “The NeverEnding Story”, en de mogelijkheid om een 4D-film te bekijken. Een bezoek aan Bavaria Filmstadt biedt de kans om te ontdekken of je de juiste kwaliteiten hebt om een ​​Hollywoodster te worden!

23 – Burg Hohenzollern

Hohenzollern Castle #23 day trips from Munich

Burg Hohenzollern is een Duits kasteel in gotisch-romantische stijl, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg, ongeveer 260 kilometer verwijderd van München. Met jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers is het kasteel een populaire bestemming.

Het diende ooit als residentie voor de Duitse keizer Wilhelm II en staat bekend om zijn indrukwekkende militaire architectuur, paleisachtige gebouwen, kapellen en prachtige tuinen.

Vanaf de geïsoleerde top van de Hohenzollernberg biedt het kasteel een adembenemend uitzicht.

24 – Kasteel Lichtenstein

Lichtenstein Castle #24 day trips from Munich

Net als Burg Hohenzollern is kasteel Lichtenstein een Duits kasteel in gotisch-romantische stijl, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg, op ongeveer 215 kilometer afstand van München. Dit kasteel, geïnspireerd op de roman “Lichtenstein” van Wilhelm Hauff, wordt liefkozend het “sprookjeskasteel van Württemberg” genoemd. Voor wie wil wegdromen en zich in een sprookje wil wanen, is dit de ideale bestemming!

We hopen dat je hebt genoten van onze aanbevelingen voor dagtochten vanuit München. Aarzel niet om hieronder opmerkingen achter te laten als je vragen hebt of andere leuke plekken in de buurt van München wilt aanbevelen.

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!