Rondleidingen in Berlijn

Op zoek naar rondleidingen in Berlijn? In dit artikel vind je 12 ideeën voor geweldige rondleidingen die je moet overwegen als je Berlijn voor het eerst bezoekt. Van geschiedenis tot kunst en het alternatieve Berlijn, de Duitse hoofdstad heeft zijn bezoekers veel te bieden.

1 – Verdiep je in de geschiedenis en kunst van de Berlijnse Muur

Berlin wall tours

De Berlijnse Muur, die ooit de oostkant van de hoofdstad scheidde van de westkant, is tegenwoordig een openluchtgalerie geworden, bekend als de East Side Gallery. De graffiti die op de muren zijn geschilderd, zijn wereldwijd beroemd geworden omdat ze symbool staan voor vrede en het einde van de deling van Duitsland.

Berlin wall tours

De Berlijnse Muur is een van de belangrijkste bezienswaardigheden en een must als je in Berlijn bent. Om de laatste decennia van de geschiedenis te begrijpen, raden we je aan een rondleiding te boeken met een deskundige gids die je alle informatie zal geven die je moet weten over de Muur en zijn fascinerende kunstwerken. Je zult zeker genieten van deze tour, dus zorg ervoor dat je de Berlijnse Muur aan je reisprogramma toevoegt!

Berlin wall tours

Omdat het een zeer bekende locatie is, worden er een heleboel tours aangeboden door verschillende aanbieders. Mocht je het moeilijk vinden om te kiezen, dan hebben wij de oplossing! De knop hieronder leidt je door naar TourScanner, waar je alle aangeboden rondleidingen langs de Berlijnse Muur en de prijzen kunt vergelijken.

2 – Wandel door de Brandenburger Tor

Brandenburg

De Brandenburger Tor is ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn. Vroeger stond de poort aan de oostkant van Berlijn (aan de communistische kant). Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd de Brandenburger Tor een symbool van de hereniging.

Het Brandenburger Tor Museum ligt op een steenworp afstand van de Brandenburger Tor. We raden je aan dit museum te bezoeken als je meer wilt weten over de geschiedenis van Berlijn van 300 jaar geleden tot nu. Het museum biedt tentoonstellingen die hoogte- en dieptepunten van de Duitse geschiedenis van de afgelopen eeuwen tonen, waaronder de bouw van de Brandenburger Tor, de periode van het Duitse Rijk, de Eerste Wereldoorlog, de turbulente jaren ’20, de Tweede Wereldoorlog, en nog veel meer.

Brandenburg

Deze twee bezienswaardigheden zijn echte aanraders als je meer wilt weten over de geschiedenis. De toegangsprijs voor het Brandenburger Tor Museum bedraagt ​​€ 5, dus als je beide attracties in één keer wilt bezoeken, kun je een tour boeken om de Brandenburger Tor te bezichtigen waarbij de toegang tot het museum en een deskundige gids die je alle details zal vertellen bij de prijs is inbegrepen.

3 – Bezoek de niet te missen Reichstag

Reichstag

Op minder dan 10 minuten lopen van de Brandenburger Tor bevindt zich het Rijksdaggebouw, dat voorheen aan de westkant van Berlijn stond als het parlementsgebouw van de Duitse Assemblee, totdat Hitler de regering overnam.

Reichstag

Tegenwoordig dient de Rijksdag als het parlement van Duitsland. De architectuur van de Rijksdag is prachtig en de koepel binnenin is nog fascinerender en kan worden bezocht.

Reichstag

De toegangskaartjes voor de Rijksdag zijn gratis, maar ze raken snel uitverkocht. We raden je daarom aan om van tevoren te reserveren of te zoeken naar skip-the-line kaartjes waarbij je een rondleiding door het gebouw krijgt (hiervoor moet je betalen). Aangezien de Rijksdag vlak bij de Brandenburger Tor ligt, kun je wellicht op zoek gaan naar rondleidingen waarbij deze twee beroemde bezienswaardigheden zijn inbegrepen.

4 – Bewonder de glorieuze dom van Berlijn

Berlin cathedral

De dom van Berlijn, gelegen op het Museumsinsel, is een ontzagwekkende plek om te bezoeken. De geschiedenis van de bouw en de prachtige architectuur zijn adembenemend en een bezoek meer dan waard.

Berlin cathedral

Het is de grootste kerk in Berlijn en tegen een kleine vergoeding is deze toegankelijk voor het publiek. Binnen kun je de kunstwerken bewonderen, afdalen naar de crypte om de rustplaats van vele beroemde inwoners van Berlijn te zien, en vergeet niet de 270 treden naar het uitkijkplatform te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de daken.

Berlin cathedral

Er zijn gidsen of audiogidsen beschikbaar voor degenen die meer willen weten over de geschiedenis van de kerk.

4 – Ga naar Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was de beroemdste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland tijdens de periode van de Berlijnse Muur. Tegenwoordig kun je er naartoe gaan en een imitatie zien van hoe het er ooit uitzag. Echter, voor een echt inzicht in hoe het was, kun je het originele gebouw bekijken in het Geallieerden Museum.

Checkpoint Charlie

Zoals je kunt begrijpen, is het nog steeds een historische plek die een bezoek waard is, en het maken van een foto hier is absoluut een must-do!

5 – Proef de sfeer in de wijk Kreuzberg

Kreuzberg

Kreuzberg is een van de levendigste en multicultureelste wijken van Berlijn, waar eten, cultuur en kunst hoogtij vieren. Hier vind je talloze eetkraampjes, cafés en bierhallen; probeer zeker de typische “currywurst” en enkele Turkse specialiteiten. Terwijl je rondloopt, moet je vooral letten op de kleurrijke graffiti en straatkunstwerken.

Kreuzberg

Als je meer wilt ontdekken, raden we je aan om deel te nemen aan een rondleiding door deze buurt, waarbij een lokale bewoner je voorziet van inside tips! Er is geen betere manier om de wijk te verkennen. Bovendien maak je deel uit van een groep, wat het een geweldige gelegenheid maakt om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens je reis!

6 – Ontdek het museumsinsel van Berlijn

Berlin museum island

Als je van musea houdt, dan is dit dé plek voor jou. Ga naar het eiland dat enkele van de beste musea ter wereld herbergt. Dit museumeilandcomplex ligt aan de rivier de Spree en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO – en dat is niet voor niets! Er zijn in totaal 5 musea:

  • Pergamonmuseum: Hier vind je de Isjtarpoort, de Processieweg, de Marktpoort van Milete, Islamitische kunst en nog veel meer.
  • Neues Museum: Hier kun je oude Egyptische kunst vinden.
  • Bode-Museum
  • Altes Museum: Bewonder Griekse, Etruskische en Romeinse kunst.
  • Alte Nationalgalerie: Een nationale kunstgalerie met neoklassieke, romantische, impressionistische en vroegmoderne kunst.

Je kunt een 3-daagse museumpas kopen om volledig van het museumeiland te genieten. Deze kost € 18.

7 – Bezoek het Holocaustmonument

Holocaust Memorial

Het Holocaustmonument is een gedenkteken ter nagedachtenis aan alle vermoorde Joden in Europa. Het bestaat uit een open ruimte met een structuur van een doolhof van kolommen, die bedoeld is om de frustratie van de Joden weer te geven terwijl je erdoor loopt en het gevoel hebt dat je er niet meer uit kunt.

Holocaust Memorial

Er zijn veel rondleidingen die langs deze plek gaan, dus zorg ervoor dat je het bezoekt en let goed op de gids die de betekenis van dit belangrijke gedenkteken uitlegt.

Daarnaast zijn er rondleidingen naar Sachsenhausen, waar je getuige kunt zijn van de gruwelen van de concentratiekampen.

8 – Beklim de prachtige Fernsehturm van Berlijn

Berlin TV tower

De 368 meter hoge Fernsehturm (TV-toren) was bedoeld als het symbool van de Democratische Republiek Duitsland. Als het hoogste gebouw van Duitsland biedt het de mogelijkheid om naar de top te gaan en te genieten van een 360° uitzicht over de stad. Bovendien is er een restaurant op de top van de toren.

Berlin TV tower

De TV-toren is een van de populairste toeristische attracties in Berlijn en daarom raden we je aan om een skip-the-line ticket te boeken als je naar boven wilt. Het uitzicht is werkelijk adembenemend!

9 – Verken Berlijn tijdens een stadswandeling

Berlin walking tours

Heb je zin om uren rond te lopen en alle geschiedenis van Berlijn in je op te nemen? Er bestaat geen betere manier om een stad te leren kennen dan er door te wandelen. Bovendien heb je altijd een deskundige gids bij je die je alles vertelt over de geschiedenis van Berlijn en de impact van de Koude Oorlog.

Berlin walking tours

Op veel websites kun je free walking tours of stadswandelingen tegen zeer scherpe prijzen vinden, dus we raden je aan een kijkje te nemen op TourScanner, waar je rondleidingen en prijzen kunt vergelijken. Je zult zeker geen spijt van krijgen van je stadswandeling!

10 – Maak een boottocht over de rivier

Berlin boat tour

Leer de stad Berlijn vanuit een ander perspectief kennen terwijl je geniet van een ontspannende boottocht langs enkele van de opmerkelijkste bezienswaardigheden van de stad. Laat je voeten rusten terwijl je achterover leunt en neem het uitzicht in je op. Bovendien krijg je een audiogids ter beschikking die je alles vertelt over de prachtige plekken waar je langs vaart en over de rijke geschiedenis van Berlijn.

Berlin boat tour

Deze activiteit is minder duur dan je zou denken. Je kunt al boottochten vinden voor slechts € 15-25. Als je op zoek bent naar een andere kijk op Berlijn, dan is dit echt iets voor jou!

11 – Laat je inspireren tijdens een streetarttour

Berlin street art tour

Voor kunstliefhebbers die op zoek zijn naar een unieke ervaring tijdens hun verblijf in Berlijn, biedt deze tour een ontdekkingstocht door verlaten industrieterreinen, achterafstraatjes en binnenplaatsen, waarbij je enkele beroemde kunstwerken zult tegenkomen terwijl je gids inzicht geeft en verhalen van de straat deelt.

Berlin street art tour

Tijdens deze tour leer je niet alleen de betekenis achter de kunst kennen, maar ook de politieke boodschappen, technieken, cultuur, humor en nog veel meer. Wij raden deze tour aan voor kunstliefhebbers en fotografen die op zoek zijn naar uniciteit.

12 – Leg herinneringen vast tijdens een fotowandeling

Berlin photo tour

Wil je onvergetelijke momenten vastleggen in Berlijn? Deze tour is gewoon perfect, want het combineert een privéfotograaf en een gids! Dit is de beste manier om foto’s te maken van je tijd in de stad en tegelijkertijd meer te leren over de geschiedenis, cultuur en kunst. Je zult alle beroemde bezienswaardigheden bezoeken en prachtige foto’s maken met deze iconische toeristische attracties op de achtergrond!

Berlin photo tour

Hoewel deze tours prijzig kunnen zijn, is het elke cent waard. Ze zijn zeer geschikt voor families en vrienden die samen reizen.

We hopen dat je deze tours en rondleidingen in Berlijn interessant genoeg vindt om eraan deel te nemen! Als je vragen hebt, laat dan gerust een reactie achter hieronder.

Veel plezier in Berlijn! 🙂

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!