Tickets voor de Reichstag

Heb je een stedentrip naar Berlijn gepland en wil je graag de Reichstag bezoeken? Het is mogelijk om de koepel en het dakterras te betreden, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op het parlement en de iconische bezienswaardigheden van Berlijn. In dit artikel lees je hoe je tickets voor de Reichstag kunt bemachtigen, hoe je de rij kunt overslaan, hoe je een rondleiding kunt boeken, hoe je je bezoek kunt plannen en enkele handige tips.

Het Rijksdaggebouw is een belangrijk onderdeel van de Duitse politieke geschiedenis en een niet te missen attractie tijdens je verblijf in Berlijn. Leer meer over dit belangrijke en iconische deel van de Duitse geschiedenis en geniet van het prachtige panorama vanaf de koepel over de stad, terwijl je een uniek inzicht krijgt in het Duitse parlement onder je.

Klik op de volgende link als je onmiddellijk Reichstag tickets wilt boeken.

Hoeveel kosten tickets voor de Reichstag?

Reichstag tickets price

Toegang tot de koepel van de Rijksdag in Berlijn is gratis, maar om tickets te krijgen moet je je wel van tevoren registreren.

Hoe boek je tickets voor de Reichstag?

Er zijn drie opties om tickets te verkrijgen voor de Reichstag in Berlijn: vooraf online kaartjes boeken, op de dag zelf ter plekke tickets kopen, of een rondleiding met ticket boeken.

Online Reichstag tickets boeken

Tickets voor de Reichstag zijn gelukkig gratis, maar registratie vooraf is vereist. Je kunt je registreren op de officiële website. Vul een formulier in met de voor- en achternaam en geboortedatum van elke bezoeker. Na registratie ontvang je een boekingsbevestiging per e-mail.

Tickets voor de Reichstag voor dezelfde dag

Als je niet van tevoren hebt gereserveerd en op dezelfde dag de Rijksdag wilt bezoeken, kun je je hiervoor registreren bij het servicepunt bij het Rijksdaggebouw aan de zuidkant van de Scheidemannstraße. Tickets worden minimaal 2 uur en maximaal 2 dagen voor je bezoek uitgegeven.

Er is geen garantie dat er nog vrije plaatsen beschikbaar zijn op het moment van je bezoek. Daarom raden we je sterk aan om je Reichstag tickets van tevoren te reserveren.

Als tickets zijn uitverkocht, kun je overwegen om een rondleiding te boeken.

Rondleiding door de Rijksdag

Er zijn verschillende rondleidingen beschikbaar wanneer het Parlement niet vergadert, variërend van € 14 tot meer dan € 200 voor een privérondleiding inclusief lunch. Diverse reiswebsites bieden dergelijke rondleidingen aan. We raden je aan om alle beschikbare aanbiedingen te vergelijken, zodat je de rondleiding kunt boeken die het beste bij je wensen past.

Hoe sla je de rij over?

Reichstag skip the line tickets

Vraag je je af waarom veel bezoekers van tevoren Reichstag tickets boeken, ook al is de toegang gratis?

De Reichstag is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Berlijn, en de wachtrijen kunnen ongelooflijk lang zijn. Als je deze wachtrijen wilt vermijden, is het raadzaam om van tevoren online tickets te boeken via de officiële website of een rondleiding te reserveren via reisbureaus zoals GetYourGuide of Viator.

Zijn rondleidingen de moeite waard?

Reichstag guided tours

Een rondleiding door de Rijksdag en de koepel is een van de meest lonende en fascinerende manieren om dit iconische deel van Berlijn te ervaren. Je komt namelijk, met behulp van een deskundige gids, veel meer te weten over de koepel. Er zijn tal van voordelen verbonden aan het kiezen van een rondleiding, zoals:

Je leert meer over de geschiedenis van de stad: Berlijn heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis, gekenmerkt door belangrijke gebeurtenissen uit de 20e eeuw, waaronder de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Een deskundige gids kan je meenemen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en je de verhalen achter de feiten vertellen, waardoor je een dieper begrip en een band met het verleden kunt opbouwen.

Je ermijdt de drukte en de lange wachtrijen: Met de grote stroom toeristen die de stad bezoeken, kunnen de wachttijden voor toegang tot de Reichstag en de koepel en andere attracties in Berlijn lang zijn. Door een rondleiding te boeken, hoef je echter niet in de rij te staan. Je gids heeft je kaartjes al bij zich, dus je kunt direct naar de ingang gaan en de drukte vermijden.

Je geniet van een persoonlijkere ervaring: Rondleidingen met een privégids bieden een intiemere en uniekere ervaring, waardoor je een gedenkwaardigere ontmoeting hebt met Berlijn. In plaats van in een grote groep te reizen, kun je genieten van een ontdekkingstocht met een kleinere groep, wat zorgt voor een meer persoonlijke interactie en een diepere betrokkenheid bij de ervaring.

Er zijn diverse rondleidingen beschikbaar, dus vergelijk ze en kies degene die het beste bij je interesses en voorkeuren past. Geniet van je bezoek aan de Rijksdag!

Wat krijg je te zien?

Reichstag dome

De koepel van de Rijksdag is een kenmerkend onderdeel van het Rijksdaggebouw, een belangrijk historisch monument in Berlijn dat voor het eerst werd opgericht in 1894 en dienst deed als de zetel van het parlement van het land. Na aanzienlijke schade door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot het Duitse parlement de Rijksdag te laten herbouwen, gevolgd door verdere restauraties in de daaropvolgende jaren. In de jaren 1990 kreeg de gerenommeerde architect Sir Norman Foster de opdracht om het gebouw te transformeren, waarna de koepel werd toegevoegd aan het gebouw. Dit is een opvallende hedendaagse glazen constructie die contrasteert met het klassieke 19e-eeuwse ontwerp van het gebouw.

De koepel van de Rijksdag is ontworpen om de vereniging van de moderne wereld en de geschiedenis van Duitsland te symboliseren, als eerbetoon aan een herenigd Duits parlement na de val van Oost-Duitsland en het einde van de Koude Oorlog. De koepel, vervaardigd uit staal en glas, is een indrukwekkend staaltje van hedendaagse technologie en biedt een adembenemend 360-graden uitzicht over Berlijn vanaf de dakterrassen, met een spiraalvormige hellingbaan die naar de hoogste niveaus leidt. De koepel is open van ’s ochtends vroeg tot middernacht, waardoor bezoekers zowel overdag als ’s nachts kunnen genieten van het spectaculaire uitzicht.

Naast het bieden van een geweldig panorama, heeft de koepel van de Reichstag een unieke functie: in het midden bevindt zich een omgekeerde spiegelkegel die het natuurlijke licht naar de ruimtes van het parlement eronder reflecteert. Bezoekers kunnen dus niet alleen over de stad uitkijken, maar ook een blik werpen op de activiteiten in het gebouw onder de koepel, met de debatzaal van het Duitse parlement direct onder hen.

Bovendien huisvest het dak van het Rijksdaggebouw een restaurant waar bezoekers niet alleen kunnen genieten van het panoramische uitzicht, maar ook van een hapje of drankje terwijl ze de prachtige skyline van Berlijn bewonderen.

Wat zijn de openingstijden van de Reichstag?

Reichstag Dome opening hours

De Reichstag verwelkomt bezoekers van 8 uur ’s ochtends tot middernacht, met toegang elke 15 minuten. De laatste toegang van de dag is om 21.45 uur.

Op 24 december blijft het Rijksdaggebouw de hele dag gesloten voor bezoekers, en op 31 december sluit het vanaf 16.00 uur. Gedurende het hele jaar zijn er enkele dagen waarop de koepel gesloten is voor schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. Raadpleeg de officiële website om te zien wanneer deze sluitingen plaatsvinden. Als de koepel gesloten is, kan het dakterras nog steeds open zijn voor bezoekers.

Wat is de beste tijd om de Rijksdag te bezoeken? Hoe kun je de drukte vermijden?

Om de Reichstag en de koepel te bezoeken, moet je van tevoren reserveren, op de dag zelf bij het servicepunt, of online vooraf. Hierdoor wordt het aantal bezoekers dat binnenkomt goed gereguleerd, waardoor het niet te druk wordt. Een bezoek overdag is de moeite waard voor een prachtig uitzicht over de stad, maar voor een meer theatrale ervaring kan een nachtelijk bezoek veel indrukwekkender zijn.

Reistips

Reichstag travel tips

Het is van essentieel belang om tickets te reserveren voor een bezoek aan de Reichstag in Berlijn, ofwel door van tevoren online te boeken voor de dag van je geplande bezoek, of ter plaatse bij het servicepunt. Als je niet vooraf hebt gereserveerd en op de dag zelf een bezoek wilt brengen, moet je naar het servicepunt gaan om te controleren of er nog vrije plaatsen beschikbaar zijn voor die dag – deze worden minimaal twee uur voor je bezoek uitgegeven. Het servicepunt kan ook kaartjes reserveren voor maximaal twee dagen vooruit.

Als je je registreert voor een bezoek aan de koepel bij het servicepunt, moet je een officieel identiteitsbewijs met foto overleggen, zoals een studentenkaart, rijbewijs of paspoort. Zorg ervoor dat je een origineel meeneemt, want kopieën worden niet geaccepteerd. Boekingen zijn niet overdraagbaar aan anderen en bij de hoofdingang wordt om een identiteitsbewijs gevraagd voordat je naar binnen gaat.

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!