Free walking tours in Berlijn

Ontdek de beste free walking tours in Berlijn en verken een van de spannendste en levendigste steden van Duitsland.

In Berlijn komen oud en nieuw samen en wordt prachtige architectuur gecombineerd met innovatieve creatieve initiatieven die de stad een nieuwe betekenis geven.

Als je wilt genieten van alles wat de Papieren Stad te bieden heeft zonder je portemonnee te belasten, dan zijn gratis wandelingen in Berlijn precies wat je nodig hebt.

Let op: sommige free walking tours in Berlijn worden uitsluitend in het Engels gegeven, terwijl andere in het Spaans of andere talen beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je de juiste tour kiest voordat je boekt.

1 – Gratis rondleiding over mysteries & legenden

Mysteries & Legends Free Tour

Bekijk een aantal van de meest iconische plekken van Berlijn met de gratis rondleiding over mysteries en legendes.

Tijdens deze tour zul je bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor verkennen, een van de meest herkenbare monumenten van Berlijn.

Andere hoogtepunten zijn het Lustgarten park, de Nikolaikirche, de Reichstag, de Potsdamer Platz en de Anhalter Bunker.

2 – Gratis wandeling naar de Berlijnse Muur

Berlin Wall Free Tour

De Berlijnse Muur viel meer dan 30 jaar geleden, maar blijft een belangrijk oriëntatiepunt in Berlijn en herinnert aan een vervlogen tijdperk.

De gratis wandeling naar de Berlijnse Muur voert je langs de overblijfselen van de muur, terwijl een gids je meeneemt door het leven in deze stad, die in het verleden verdeeld was.

Tijdens de tour zul je ook enkele van de belangrijkste locaties in de stad tijdens de Koude Oorlog ontdekken.

3 – Gratis rondleiding: Derde Rijk & Joodse wijk

Free Tour Third Reich and Jewish Quarter

Begin je tour in Hackesche Höfe, de Joodse wijk van Berlijn. Van hieruit zie je de Tolerantieroute en ontdek je de impact van het naziregime en de Tweede Wereldoorlog.

Ga vervolgens naar Stolpersteine, een plek waar de slachtoffers van de Holocaust worden herdacht, en bezoek andere Joodse bezienswaardigheden zoals de Grote Synagoge van Berlijn.

Eindig je tour met een bezoek aan Hitlers laatste bunker en leer meer over de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

4 – Gratis wandeling over straatkunst door Kreuzberg

Berlin Kreuzberg Street Art Free Walking Tour

De creativiteit en artistieke vibes van Berlijn zijn wereldwijd bekend. Deze gratis wandeling door Kreuzberg met focus op straatkunst biedt je de kans om deze cultuur te omarmen.

Ontdek de stedelijke kunstscène met kunstwerken en graffiti in de culturele hub Kreuzberg.

Tijdens deze rondleiding kom je straatkunst tegen van bekende kunstenaars zoals Fin-Dac, Smug One en The London Police.

5 – Alternatieve gratis wandeling door Berlijn

Alternative Free Walking Tour of Berlin

Ontdek een andere kant van Berlijn met deze alternatieve free walking tour.

Tijdens de tour zul je verschillende plekken verkennen, waaronder Dead Chicken Alley, waar de beste stedelijke kunstshows plaatsvinden.

Verken ook de Turkse wijk van West-Berlijn en leer meer over het bruisende nachtleven van de stad, evenals de strikte regels voor toegang tot nachtclubs.

6 – Gratis tour over het nazisme en de Holocaust

Nazism and Holocaust Free Tour

Duitsland doet zijn best om de gruwelijke geschiedenis van de nazi’s op een educatieve en respectvolle manier te vertellen.

De wandeling waarbij het nazisme en de Holocaust centraal staan is een van de beste free walking tours in Berlijn om meer te leren over de nazi’s.

Tijdens de tour zul je monumenten zien ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de oorlog zijn vermoord, evenals monumenten ter ere van Sovjetsoldaten.

Je zult ook gebouwen bezoeken waar de nazi’s werkten en hun wreedheden uitvoerden.

7 – Gratis wandeling: Highlights van Potsdam

Free Potsdam Essential Tour

Deze gratis rondleiding door Potsdam duurt zes uur en omvat een bezoek aan iconische plaatsen zoals Paleis Cecilienhof, de Brandenburger Tor van Potsdam, de verborgen Friedenskirche, de Nederlandse wijk en de nieuwe tuin.

8 – Gratis rondleiding: Het beste van Berlijn

Free Tour of the Best of Berlin

Ontdek het beste van Berlijn met een uitgebreide tour van ongeveer zes uur.

Bezoek bezienswaardigheden zoals het Pruisisch Koninklijk Paleis, dat uitkijkt over de door UNESCO erkende Berliner Dom.

Andere hoogtepunten zijn onder meer de mogelijkheid om te wandelen in de Joodse wijk, meer te leren over de rol van de nazi’s in Berlijn, en de eerste verkeerslichtstraat in Europa te zien, te vinden op de Potsdamer Platz.

9 – Geschiedkundige en culinaire tour

History and Food Tour

De geschiedkundige en culinaire rondleiding van oost naar west wordt geleid door een freelance fotograaf en biedt een kijkje in tal van majestueuze bezienswaardigheden in de stad.

Ontdek de verborgen hoekjes van Kreuzberg met zijn indrukwekkende uitzichten en heerlijke lekkernijen.

Ga vervolgens naar het oosten en bewonder straatkunstwerken, leer over de gentrificatie van Berlijn en verken gemeenschappelijke tuinen in gelegaliseerde kraakpanden uit de jaren 1970.

10 – Hoogtepunten van het centrum van Berlijn

Highlights of Berlin City Centre - Free Walking Tour with a Guide

Ga mee met een deskundige gids voor een van de beste free walking tours in Berlijn.

Tijdens dit avontuur bezoek je hoogtepunten zoals de beroemde Alexanderplatz, Marienkirche, de Mariakerk, de Neptunusfontein, het Marx-Engels Forum en nog veel meer. Ontdek geschiedenis, cultuur en creativiteit tijdens deze wandeling.

11 – Free walking tours in Berlijn: Alles over WOII

Free Walking Tour Berlin - Must know about WWII

Ontdek de verborgen geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, van de momenten die tot de oorlog leidden tot de nasleep ervan.

Tijdens deze tour bezoek je historische monumenten die de verhalen van de Tweede Wereldoorlog vertellen, waaronder de Bundestag, de Brandenburger Tor, het Holocaustmonument, Hitlers bunker en meer.

12 – Gratis rondleiding door het historisch centrum van Berlijn

Historic Centre of Berlin - Free tour

De rondleiding door het historisch centrum van Berlijn duurt 2,5 tot 3 uur en bevat fascinerende informatie over het keizerlijke Berlijn, de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.

Tijdens de tour bezoek je de Brandenburger Tor, het Monument voor de Vermoorde Joden in Europa, de Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie, het beroemde kruispunt van de Berlijnse Muur waar oost en west elkaar ontmoeten.

13 – Gratis rondleiding door Sachsenhausen

Free Walking Tour Sachsenhausen Concentration Camp - Berlin

Bezoek het concentratiekamp Sachsenhausen en leer alles over de verschrikkelijke manier waarop Joden werden behandeld tijdens de Holocaust.

Het concentratiekamp Sachsenhausen, gelegen in de stad Oranienburg, werd in 1936 gebouwd om massaal politieke tegenstanders, zigeuners, Joden, krijgsgevangenen en Jehova’s Getuigen op te sluiten of te vermoorden. Dertigduizend mensen hebben hier het leven verloren.

14 – Critical Histories Tour in Berlijn

Berlin Free Tour - Critical Histories

Als je op zoek bent naar een van de beste free walking tours in Berlijn met een Engelssprekende gids, reserveer dan een plekje voor de Critical Histories Tour.

Nancy, een inwoonster van Berlijn, leidt je rond door de stad terwijl ze het traumatische verleden onthult en in detail laat zien wat de stad vandaag de dag zo geweldig maakt.

De rondleiding is geïnspireerd op een Duits-Joodse schrijver die voor de Tweede Wereldoorlog in Berlijn woonde en vertelt de geschiedenis van Berlijn en hoe het is uitgegroeid tot de diverse, levendige en artistieke stad die het nu is.

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!