Bezienswaardigheden in Praag

In de Gouden Stad, zoals Praag ook wel wordt genoemd, komen levendige geschiedenis en architectonische schoonheid samen. Het is geen wonder dat de Tsjechische hoofdstad een van de populairste reisbestemmingen van Europa is en elk jaar meer dan 8 miljoen bezoekers trekt.

Van de renaissancearchitectuur en gotische sierlijkheid tot de moderne kunst en het eclectische nachtleven, deze stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, heeft voor elke soort reiziger iets te bieden.

Of je nu romantische wandelingen wilt maken langs de rivier de Moldau of gewoon een paar Pilsners wilt drinken, er is geen tekort aan leuke en gedenkwaardige activiteiten en bezienswaardigheden in Praag.

Verken kastelen en intrigerende musea vol met allerlei vreemde en wonderlijke dingen, duik in de wereld van de alchemie en woon geweldige culturele activiteiten bij zoals folkloreshows of voorstellingen van het marionettentheater.

Je kunt deze prachtige stad ook verkennen vanop de Moldau. Kies uit een van de vele boottochten die worden aangeboden of steek oude bruggen over om nog meer van Praag te ontdekken.

Als grootste stad van Tsjechië vind je hier een aantal van de beste monumenten, attracties, historische bezienswaardigheden en cultureel verrijkende activiteiten van het land.

Wil meteen aan de slag? Blader dan nu door onze catalogus!

1 – Oude Stad

Rondleiding door de Oude Stad in Praag

De Oude Stad, die wordt beschouwd als het kloppende hart van de stad, belichaamt de 11e-eeuwse oorsprong van de buurt en er is veel te ontdekken op historisch en cultureel gebied.

Weer of geen weer, je zult altijd zwermen toeristen aantreffen op het historische Oude Stadsplein. Deze plek is perfect om de ongelooflijke architectuur van Praag te bewonderen en het wemelt er van de straatartiesten, muzikanten, cafés en restaurants.

Het is een deel van Praag dat je niet mag missen en stadsrondleidingen laten nooit de kans voorbijgaan om toeristen naar deze wijk te brengen. Stop bij het Oude Stadhuis waar het beroemde Astronomische Uurwerk staat, neem foto’s van de Kruittoren en bekijk de Týnkerk.

De Havelske markt (Havelské tržiště) is dagelijks geopend van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op het stadsplein, waar al sinds 1232 goederen worden verkocht!

Leuke tip: klim naar de brug van de Oude Stad voor een schitterend uitzicht over de Oude Stad en de rivier de Moldau.

2 – Karelsbrug

Karelsbrug in Praag

De Karelsbrug, een van de mooiste gotische bruggen ter wereld, is de levensader van het toerisme in Praag.

Naast het prachtige uitzicht op de rivier is het een levendige attractie op zich, met muzikanten, kunstenaars en allerlei verkopers die er hun winkeltjes hebben.

Leuke tip: Bezoek de brug ’s avonds om de beroemde Praagse Burcht verlicht op de heuvel te zien, met als extra bonus dat er dan minder toeristen zijn.

3 – Praagse Burcht

Rondleidingen door de Praagse Burcht

De iconische Praagse Burcht, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, laat reizigers regelmatig gefascineerd achter.

Het prachtige kasteel is de officiële residentie van de president en was historisch gezien de zetel van de Tsjechische heersers.

De toegang tot het kasteelterrein is gratis. Wil je echter kunnen genieten van een volledige ervaring, met het Gouden Straatje, de Sint-Vituskathedraal en de Basiliek van Sint-Joris inbegrepen, dan kies je best voor een gecombineerd entreebewijs.

4 – Astronomisch uurwerk

Astronomisch Uurwerk Praag

Als je op zoek bent naar gratis dingen om te doen in Praag, noteer dan het Astronomisch Uurwerk van de Oude Stad op je lijstje!

De animatronische klok geeft elk uur op het uur een prachtige voorstelling van de wandeling van de 12 apostelen.

De meeste free walking tours houden halt aan de voet van de klok. Wil je de toren graag beklimmen? Dat is niet alleen een optie, maar ook een van de populairste activiteiten in Praag.

5 – Rondvaarten over de Moldau

Boottochten in Praag

Of je nu kiest voor een jazzcruise, dinercruise of eenvoudige sightseeingcruise, een boottocht over de rivier de Moldau en het Duivelskanaal is zo romantisch als maar kan.

Geniet van het panoramische uitzicht op de Praagse Burcht en de Watermolen, met een pils of wijn in de hand, en bewonder de middeleeuwse huizen langs de oevers.

6 – Joodse wijk

Joodse wijk Praag
Interieur van de Praagse Synagoge

Vanwege de tragische en moeilijke geschiedenis van dit gebied en de veerkracht van de mensen, is de historische Joodse wijk (plaatselijk bekend als Josefov) een van de drukst bezochte plaatsen in Praag geworden.

Van het Joods Museum tot de spectaculaire synagogen, het voormalige getto wemelt nu van de verbazingwekkende inzichten in het stormachtige verleden van het gebied.

Een onbetwist icoon en must-see is de Spaanse Synagoge, gebouwd in Moorse Revivalstijl, waar klassieke muziekconcerten worden gehouden. Bij de ingang staat een standbeeld van de beroemde schrijver Franz Kafka, wiens verhaal in steen is geëtst.

Het is niet alleen de oudste plek van de Joodse wijk, maar de beroemde 13e-eeuwse Oud-Nieuwe Synagoge is zelfs de langst bestaande sjoel in heel Europa!

7 – Sint-Vituskathedraal

Sint-Vituskathedraal Praag

De iconische Sint-Vituskathedraal werd gebouwd na 600 jaar hard werken (met een paar pauzes tussendoor natuurlijk) en doet vandaag de dag dienst als spiritueel symbool van de natie.

De 96 meter hoge toren, die je kunt bereiken na het beklimmen van de 297 treden, biedt een ansichtkaart-waardig uitzicht over de Kleine Wijk, de Oude Wijk en de Karelsbrug.

Je kunt de kathedraal het beste vroeg in de ochtend bezoeken om lange wachtrijen te vermijden, zodat je meer tijd hebt om de juwelen en kunst in je eigen tempo te bewonderen.

8 – Toren van de Kruitpoort

Toren van de Kruitpoort Praag

De Toren van de Kruitpoort diende als toegangspoort voor de koningen die lang geleden de stad (nu de Oude Stad) binnenkwamen en heeft niet alleen een enorme betekenis, maar ook de architectuur is opvallend.

De bouw van de poort begon in 1475, gestileerd in de typische gotische architectuur van die tijd. Door de jaren heen zijn de oorspronkelijke elementen echter enigszins verwoest, maar er werden voortdurend restauratiepogingen gedaan om de poorttoren weer in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen.

De laatste keer dat er renovaties plaatsvonden was bijna 150 jaar geleden in 1887. In die tijd was gotische architectuur in Praag nog erg “in”, daarom werd de toren gemodelleerd in de stijl van die tijd: de neogotiek.

Bewonder de 65 meter hoge gestalte, de gebogen boog en de gestenigde wenteltrap die 186 treden telt. De Kruittoren wordt in het Tsjechich Prašná brána genoemd en er is ook een observatiegalerij op 44 meter van de grond.

9 – Mucha Museum

Mucha Museum Praag

Voor degenen die niet bekend zijn met de beroemde Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha: na een bezoek aan het Mucha Museum zullen zijn naam en werk je zeker bij blijven!

De gevierde schilder, illustrator en grafisch ontwerper staat bekend om zijn gestileerde afbeeldingen, die een duidelijke folkloristische kwaliteit hebben (vooral zijn collectie theaterposters).

Deze galerie werd in 1998 opgericht en is gewijd aan het leven en werk van Alphonse Mucha.

De zeven permanente tentoonstellingen bestaan uit ‘Decoratieve panelen’, ‘De Parijse posters’, ‘Documents Décoratifs’, ‘De Tsjechische posters’, ‘Olieverfschilderijen’, ‘Tekeningen en Pastels, Foto’s’ en de persoonlijke memorabilia van de kunstenaar.

10 – Strahovklooster

Strahovklooster Praag

Wordt de drukte van Praag je wat te veel? Geen zorgen, het Strahovklooster biedt je een geweldige serene omgeving om de batterijen weer op te laden.

Het ruime klooster ligt aan de achterkant van de Praagse Burcht en de heuvel Petrin en staat bekend om zijn indrukwekkende uitzicht op de Kleine Stad (het historische gebied tussen de Praagse Burcht en de rivier de Moldau).

Bierliefhebbers opgelet: de brouwerij van het Strahovklooster, op een steenworp afstand van de Praagse Burcht, is niets minder dan een verborgen schat.

11 – Lennonmuur

Lennonmuur Praag

De Lennonmuur in de wijk Mala Strana is een sterk symbool van vrede en democratie sinds het werd opgericht na de moord op John Lennon in 1980.

In tegenstelling tot andere graffitimuren is deze muur echt speciaal vanwege zijn geschiedenis. John Lennon werd een heroïsch figuur voor het prijzen en bevorderen van vrijheid in Praag, en de kleurrijke muur eert zijn waarden tot op de dag van vandaag.

In dit gebied vind je vaak straatartiesten die “Imagine” spelen. Het is een beetje cheesy, maar niettemin ontroerend.

12 – Paleis Lobkowicz in de Praagse Burcht

Paleis Lobkowicz Praag

Geen reis naar de Gouden Stad is compleet zonder een 180-graden uitzicht op de historische skyline van de stad, het beste te zien vanaf het paleis Lobkowicz in de Praagse Burcht.

Naast het onvergetelijke uitzicht biedt het paleis ook een uitgebreide collectie historische kunst en worden er dagelijks muziekconcerten gegeven.

De voormalige 16e-eeuwse residentie van een van de belangrijkste adellijke families van Praag doet in de 21e eeuw meer dienst als een levend museum. Het hoogtepunt van de museumcollectie zijn composities van Mozart!

Er is ook een restaurant ter plekke.

13 – Nationaal Museum

Nationaal Museum Praag

Er is voor elk wat wils in het Nationaal Museum, het grootste van Tsjechië, dat verschillende vakgebieden en disciplines beslaat.

De collectie van 14 miljoen voorwerpen is zelfs zo groot dat het twee aangrenzende (en prachtige) gebouwen aan het Wenceslasplein in beslag neemt, verbonden door een ondergrondse gang waar veel mensen op afkomen.

Tip: vermijd de wachtrijen, bespaar een paar centen en boek vooraf online.

14 – Týnkerk

Týnkerk in Praag

Deze 14e-eeuwse kerk ligt in het hart van de Oude Stad en is beroemd om één ongelooflijk kenmerk: waar je ook bent in Praag, dichtbij of ver weg, de gotische kerk blijft zichtbaar.

De legende zegt dat deze prachtige kerk een belangrijke inspiratiebron was voor het ontwerp van het kasteel van Doornroosje van Walt Disney, en dat zou reden genoeg moeten zijn om het op je bucketlist te zetten.

15 – Petrin-uitkijktoren

Petrin-uitkijktoren Praag

Trek je wandelschoenen aan en zet koers richting de Petrin-uitkijktoren. Na het beklimmen van de 233 treden naar de top van de toren, die ongeveer 130 meter boven de rivier de Moldau uittorent, wacht je een onovertroffen uitzicht.

Zo kun je een paar van de nabijgelegen attracties bekijken, waaronder de Rozentuin, de Vervormingsspiegels en het Spiegeldoolhof.

Je kunt door de tuinen naar boven lopen, maar er is ook een kabelbaan beschikbaar (tegen betaling).

16 – Museum van het Communisme

Museum van het Communisme Praag
Politiekabinet en verhoorkamer

In het Museum van het Communisme tonen tentoonstellingen het dagelijks leven van het socialistische regime van na de Tweede Wereldoorlog, met de nadruk op Tsjecho-Slowakije in het algemeen en Praag in het bijzonder.

Met displays gewijd aan censuur, propaganda, Stalin, milities, politie en onderwijs kunnen bezoekers een fundamenteel begrip krijgen van de nu verbannen manier van denken.

Vandaag de dag staat het Museum van het Communisme naast een McDonald’s en een casino – een ironische juxtapositie.

17 – Central Gallery

Central Gallery Praag

Ben jij een echte liefhebber van moderne kunst, met als focus popart, surrealisme en art nouveau? Dan moet een bezoek aan de Central Gallery zeker bovenaan je lijstje staan. Deze galerie is gewijd aan de werken van Dalí, Warhol en Mucha.

De Central Gallery bestaat uit drie verdiepingen, waarvan elke verdieping uitsluitend gewijd is aan één van deze drie kustenaars.

Op de eerste verdieping (met uitzicht op het Oude Stadsplein) vind je de werken van Dali, de tweede verdieping is gewijd aan de Tsjechische kunstenaar Mucha en op de derde verdieping worden de meesterwerken van Warhol tentoongesteld.

18 – Gouden Straatje

Gouden Straatje Praag

Het iconische maar kleine straatje in de Praagse Burcht – vol met prachtige en kleurrijke huizen – heeft een unieke charme die elk jaar honderdduizenden toeristen van over de hele wereld aantrekt.

Vroeger huisvestte het de bewakers van het kasteel, maar nu is het gevuld met cafés en verschillende souvenirwinkels. Neem een rondleiding voor de beste inzichten.

Leuk weetje: Franz Kafka, de beroemde Duitse schrijver, woonde hier in huis nr. 22.

19 – KGB Museum

KGB Museum Praag

Dit verborgen juweeltje is een fascinerend alternatief voor het gewone kunstmuseum en herbergt een verzameling instrumenten die ooit door de geheime dienst van de Sovjet-Unie werden gebruikt.

Het hoogtepunt is ongetwijfeld de zeldzame verzameling ondervragingsapparatuur en spionagecamera’s die door de KGB-officieren zelf werden gebruikt.

Bekijk voordat je het KGB Museum verlaat de foto’s van het ouderwetse Praag die in 1968 door de KGB zijn gemaakt.

20 – Vysehrad

Vysehrad Praag

Vysehrad, het kasteel dat op de heuvel Vyšehrad staat, ligt net buiten het belangrijkste toeristische gebied en torent uit boven de rivier de Moldau.

Vroeger was het de eerste zetel van de Tsjechische hertogen, maar tegenwoordig herbergt het unieke architectonische schatten en is het populair vanwege het schilderachtige uitzicht over de stad.

Tip: Trek laat in de middag naar dit stadsgedeelte, vlak voor zonsondergang voor de beste fotomomenten.

21 – Dansende Huis

Dansende Huis in Praag

Nee, je ogen bedriegen je niet, het gebouw danst echt!

Het Dansende Huis, een unieke kijk op moderne architectuur, is niet alleen een bezienswaardigheid, maar ook een symbool: De glazen toren symboliseert vrouwen en de rotstoren symboliseert mannen.

Nu zijn er talloze kantoren en galerieën gevestigd en het terras biedt een adembenemend uitzicht over de stad.

22 – DOX Centrum voor Hedendaagse Kunst

Dox Centrum voor Hedendaagse Kunst Praag

Het DOX Centrum huisvest een scala aan kunst, van beeldende kunst tot literatuur, podiumkunsten en architectuur. Alleen daarom al is het een bezoek waard.

Maar wat deze plek echt onderscheidt van de doorsnee kunstgalerie is wat er op het dak staat: een 42 meter lang luchtschip van staal en hout.

Als het tijd is voor een welverdiende pauze, ga dan naar een café of boekwinkel, of ontspan op het terras waar je een subliem uitzicht over de stad hebt.

23 – Brouwerij Pilsner Urquell

Brouwerij Pilsner Urquell Praag

Waar Frankrijk de croissant en Spanje sangria heeft, heeft Tsjechië Pilsner Urquell Lager.

Goed nieuws voor bierliefhebbers: de beroemdste brouwerij van het land, in de stad Pilsen (of Plzen), is open voor rondleidingen!

Tijdens de rondleiding krijgen bezoekers de kans om het brouwproces te begrijpen en vooral om de verschillende bieren te proeven.

Hoewel Pilsner de onbetwiste koploper is, raden bierfans ook aan om Kozell, Svijany, Matuska en Bernard te proberen.

De Immersive Original Tour van Pilsner Urquell

Immersive Original Tour van Pilsner Urquell Praag

Degenen die in het centrum van Praag willen blijven kunnen de wereld van Pilsner Urquell verkennen, de pionier op het gebied van gouden pils, door middel van een meeslepende rondleiding.

‘The Original Tour’ duikt in de geschiedenis, het brouwproces en het zintuiglijke genot van het bier en eindigt in de iconische Bierhal.

In de ‘Tapster Academy’ leer je de subtiele kunst van het bier inschenken en de details die de bierervaring beïnvloeden en verdien je een certificaat en een speciaal cadeau.

24 – Televisietoren Žižkov

Televisietoren Zizkov Praag

De Televisietoren Žižkov, die zo’n 216 meter boven de straten van Praag uitsteekt, is het hoogste gebouw van de stad.

Deze toren is ook een van de populairste bezienswaardigheden in Praag, voornamelijk dankzij de zes meter hoge babysculpturen die de toren beklimmen. Noem het groteske kunst of een politiek statement, een bezoek aan deze toren staat bij veel toeristen hoog op hun verlanglijstje.

Restaurant Oblaca, Bar & Bistro 66 en een observatiedek zorgen voor een geweldige combinatie van eten en drinken.

25 – Nationaal Filmmuseum

Nationaal filmmuseum Praag
Met dank aan het Nationaal Filmmuseum

Filmliefhebbers, aspirant-animators en iedereen met een grote interesse in klassieke films moeten zeker een bezoek plannen aan het Nationaal Filmmuseum!

Naast de permanente en tijdelijke tentoonstellingen is er van alles te doen en te ontdekken met betrekking tot de filmindustrie.

Zo kun je zelf ouderwetse projectoren bedienen (zoals bijvoorbeeld de handbediende 35mm filmprojector) en de klassieke Tsjechische films in de bioscoop bekijken. Ook kom je meer te weten over de uitvinding van bewegende beelden, over hoe film wordt geproduceerd en over de geschiedenis van film.

Wie op zoek is naar een extra informatieve ervaring kan een rondleiding volgen.

26 – Obecní Dům

Obecní Dům, Praag

Als er één gebouw in Art-Nouveaustijl is dat je gewoon niet mag missen als je in Praag bent, dan is het wel het Obecní Dům, oftewel het gemeentehuis.

Obecní Dům werd gebouwd van 1905 tot 1911 en de beste manier om dit fascinerende gemeentehuis te verkennen is met een rondleiding. Een gids leidt je rond door de Smetana Hall, Confectionery, Moravian Slovak Parlour, Božena Němcová Parlour, Oriental Parlour, Grégr Hall, Palacký Hall, Mayor’s Hall, Riegr Hall en Sladkovsky Hall.

Er worden regelmatig concerten en evenementen gehouden in een van de vele extravagante zalen. Sommige van deze zalen werden bovendien omgebouwd tot restaurants en bars, wat interessant kan zijn als je even je benen wilt laten rusten na de uitgebreide rondleiding.

27 – Leerrijke musea in Praag

Nationaal Technisch Museum, Praag

Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen: naast de populairste musea die we hierboven hebben vermeld, zijn er nog heel wat andere educatieve musea te vinden in Praag.

Ten eerste is er het Nationaal Technisch Museum, in het hart van het district Letna, het grootste technologie- en wetenschapsmuseum van het land. Bekijk niet alleen het laboratorium van de beroemde Otto Wichterle, maar ook tentoonstellingen over mijnbouw, transport, fotografie, astronomie, tijdmeting en nog veel meer!

Museum van Alchemisten en Magiërs van het Oude Praag
Met dank aan Mysteria Pragensia

Geloof jij in magie? Stap dan een wereld van verwondering en mysterie binnen in het Museum van Alchemisten en Magiërs van het Oude Praag, gelegen onder een trap in de buurt van de Praagse Burcht. Dit museum, ooit het huis en laboratorium van de beroemde alchemist Edward Kelley, onthult de geschiedenis van alchemie, magie en hekserij in het oude Praag.

Gallery of Steel Figures, Praag

Gallery Of Steel Figures, een unieke kijk op het typische wassenbeeldenmuseum, is de enige plek in de stad waar gasten sculpturen gemaakt van gerecycled staalafval kunnen zien die geïnspireerd zijn op filmsterren, stripfiguren en zelfs dieren. In dit museum mag je de voorwerpen aanraken, er mee poseren en er zelfs in zitten!

Museum van Fantastische Illusies Praag
Met dank aan Muzeum Fantastických Iluzí

Het Museum van Fantastische Illusies, het grootste van de stad, toont niet alleen een reeks unieke historische schilderijen, maar ook een zaal vol spiegels. Voor je het weet loop je over muren en verander je in een reus. Dankzij de gunstige ligging in het stadscentrum is het gemakkelijk te voet of met de tram te bereiken.

Sex Machines Museum Praag
Met dank aan Sex Machines Museum

Stap terug in de tijd in dit unieke museum en neem van dichtbij een kijkje in de wereld van erotische gadgets in het Sex Machines Museum. Ontdek, verspreid over drie verdiepingen, meer dan 350 intrigerende voorwerpen, van ‘erotische hulpmiddelen’ en instrumenten tot erotische films. Het doel van het museum, dat in 2001 zijn deuren opende, is om gasten te laten “dwalen tussen nieuwsgierigheid, geschiedenis en de perversie van de menselijke seksualiteit”.

Museum of Senses, Praag
Met dank aan het Museum of Senses

Het Museum of Senses beschikt over meer dan 50 verbijsterende tentoonstellingen verspreid over 17 zalen, die allemaal ontworpen zijn om je zintuigen te stimuleren (of verwarren). Terwijl je door het gebouw loopt, navigeer je door verschillende zones die je evenwicht, smaak, tastzin, reuk, gehoor en zicht testen.

LEGO Museum Praag

Tot slot is er het LEGO Museum, waar je talloze monumenten en populaire attracties (bekijk zeker de collecties van Star Wars en Harry Potter) vindt die volledig van Legoblokjes zijn gemaakt. Natuurlijk is er een overvloed aan Lego om mee te spelen, maar er valt ook veel te leren over de architectuur en geografie van het land (door middel van Lego).

28 – Kom tot rust in de Praagse parken en tuinen

Waldsteintuinen Praag

Praag beschikt over enkele prachtige en serene tuinen en parken die zeker een bezoekje waard zijn.

Zo zijn er de barokke Waldsteintuinen, gelegen op het terrein van het prachtige Waldsteinpaleis. Hier kun je tot rust komen tussen de borrelende fonteinen, klassieke bronzen beelden en een overvloed aan verzorgd groen.

Tijdens de zomermaanden verandert de tuin in een speciale ruimte voor theatervoorstellingen en concerten en fijnproevers moeten zeker de heerlijke zeevruchten en traditionele Tsjechische gerechten proeven in Hergetova Cihelna, dat vaak wordt beschouwd als het beste restaurant van de stad.

Ook Letna Park is een geweldig park waar je even tot rust kunt komen. Je wordt hier bovendien getrakteerd op een onvergetelijk uitzicht over de stad! Het park strekt zich helemaal uit van de Kinský Tuin tot aan Holešovice, via Petřín en de tuinen van de Praagse Burcht. De nabijgelegen Letna-vlakte wordt veel bezocht door rolschaatsers en joggers, en je vindt er veel plaatselijke bewoners die op het gras zitten met een biertje.

29 – Spa’s en kuuroorden in Praag en omstreken

Excursie naar Karlsbad Mariënbad vanuit Praag
Romeinse baden gebouwd in 1896, in Mariënbad

Laat je benen even rusten en bereid je voor op een verjongende ervaring door de twee beroemdste kuuroorden van het land te bezoeken: Karlsbad en Mariënbad, beide in de buurt van de Duitse grens.

Karlsbad, bekend als de Stad van de Twaalf Bronnen, is groter en vol met levendige kleuren; Mariënbad daarentegen is kleiner, waarschijnlijk nog mooier en ‘authentieker’.

Wie op zoek is naar een echt unieke ervaring kan kiezen voor een bezoek aan een bierspa! Je vindt hier geen hete stenen of massageolie, alleen maar bier. Baden in bier klinkt misschien een beetje vreemd, maar de Tsjechen geloven dat het voordelen heeft voor lichaam en geest, zo helpt het je ontstressen en is het revitaliserend voor de huid.

Het bier-spa-ticket is inclusief een privé-sparuimte met een wit strobed en een bierbad, en natuurlijk onbeperkt Krusovice bier.

30 – Stadsrondleidingen door Praag

Stadswandelingen in Praag

Een iconische stad als Praag kan op verschillende manieren worden verkend.

Ten eerste kun je kiezen voor een traditionele stadswandeling, waarschijnlijk de populairste manier om de stad, de verborgen steegjes en iconische plekken te ontdekken.

Schrijf je je in voor een begeleide wandeling, dan word je rondgeleid door een echte local die je meeneemt naar de populairste bezienswaardigheden in Praag, zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Astronomisch Uurwerk, het Oude Stadsplein, de Joodse wijk en nog veel meer. Deze tours kunnen tussen de 1,5 en 4 uur duren.

Rondleiding per e-scooter in Praag

Je kunt ook deelnemen aan een stadsrondleiding per e-scooter. Samen met een gids ontdek je een aantal belangrijke toeristische attracties in Praag: geniet van het prachtige uitzicht op de rivier de Moldau, bewonder de Praagse Burcht en bezoek de historische Oude Stad, terwijl je onderweg veel verhalen en weetjes over de stad leert.

Bustours in Praag

Een andere leuke manier om de Tsjechische hoofdstad te verkennen is met de bus. Tijdens een bustour krijg je alle belangrijkste bezienswaardigheden in Praag te zien, zoals de Joodse wijk, de Praagse Burcht, de Nieuwe Stad en de Oude Stad. Onderweg luister je naar vooraf opgenomen commentaar in meer dan 20 talen, waardoor je veel kunt leren over de architectuur, geschiedenis en cultuur.

Er zijn ook Hop-on-Hop-off-bustours in Praag, of als je liever op zoek bent naar een persoonlijkere ervaring kun je kiezen voor een rondleiding per privébus. Reis je met vrienden, dan kun je ook tickets kopen voor een feestbus. Er zijn heel wat verschillende bustours beschikbaar in Praag en je vindt altijd wel iets dat bij jou past.

Rondritten in een oldtimer door Praag

Je kunt ook deelnemen aan een rondrit per oldtimer door Praag, waarbij lokale geschiedenis en moderne elegantie samenkomen. Leun achterover, nip van een glas wijn en verken de stad in stijl terwijl je privéchauffer je langs 25 van de populairste plekken van de stad brengt. Kom je aan per vliegtuig? Je kunt zelfs een oldtimer boeken om je op te halen bij het vliegveld.

Segwaytours in Praag

Een andere optie is een segwaytour, waarbij je snel langs de populairste bezienswaardigheden in Praag passeert. Zo rijd je naar het Petrin-uitkijkpunt, de ambassadewijk en de Praagse Burcht. Als je je een beetje wilt ontspannen, kun je kiezen voor een segwaytour waarbij je zelfs gaat brouwerij-hoppen!

Fietstocht in Praag

Je kunt ook voor een fietstocht kiezen. Dit is de perfecte manier om van de frisse lucht te genieten, de stad te verkennen en alle Trdelník (een zoet gebakje) te verbranden. Je hebt ook de mogelijkheid om een elektrische fiets te huren waardoor je je gemakkelijk kunt verplaatsen en de Praagse heuvels kunt beklimmen of als je met een groep vrienden Praag bezoekt kun je ook een bierfiets huren.

Tramtours in Praag

Een andere leuke manier om Praag te verkennen is door een ritje te maken op de historische tram. De trams van ‘Lijn 42’ gaat terug naar het Oostenrijks-Hongaarse Rijk (dat van 1867 tot 1918 over Tsjechië en andere delen van Midden-Europa regeerde, en daarna werd het land tot 1938 omgedoopt tot Tsjecho-Slowakije) en werden in die tijd al gebruikt om door het land te reizen.

Vandaag de dag kunnen passagiers in een van deze vintage trams stappen en zo de verschillende delen van de stad verkennen, zoals Dlabačov, Pohořelec, Brusnice, Pražský hrad, Jindřišská, Václavské náměstí, Vodičkova, Lazarská en Újezd. Onderweg passeer je langs een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden in Praag, waaronder de Praagse Burcht, Náměstí Republiky, de Kruitpoort en de rivier de Moldau.

Als je een 24-uurspas koopt, kun je op je gemak in- en uitstappen bij een van de aangewezen tramhaltes, en de wagentjes rijden meestal elke 45 minuten tussen elk punt heen en weer.

Speurtochten in Praag

Ook een speurtocht maken door de Tsjechische hoofdstad behoort tot de opties. Terwijl je door het middeleeuwse Praag navigeert op zoek naar aanwijzingen, leidt het spel je naar levendige pleinen, iconische gebouwen in de oude binnenstad en schilderachtige, minder bekende gebieden.

31 – Thematische rondleidingen in Praag

Art Nouveau en Kubistische Architectuurtours in Praag

Naast de standaardrondleidingen kun je in Praag ook enkele thematische tours volgen waarbij één onderwerp centraal staat.

Voor architectuurliefhebbers zijn er de Art Nouveau en kubistische architectuurtours. De architectuur in Praag is ongeëvenaard, maar de 20e-eeuwse stijlen (vooral Art Nouveau en kubistisch design) zijn bijzonder indrukwekkend. Kijk maar eens naar de kleurrijke Jeruzalemsynagoge (gebouwd in 1906) om te zien waarom.

Deze fascinerende rondleidingen duren meestal ongeveer 3 uur en leren bezoekers over de geschiedenis, verhalen en kunst van het Praag van de 20e eeuw. Je krijgt geweldige monumenten in Art-Nouveaustijl te zien, zoals het prachtige stadshuis, het Huis van de Zwarte Madonna en de hele wijk Josefov.

Rondleidingen over het Communisme, Praag

Je kunt er ook voor kiezen om een rondleiding over het communisme te volgen. Leer het leven achter het gevreesde IJzeren Gordijn kennen met deze fascinerende en indrukwekkende tour. Hoor verhalen aan over wat velen beschouwen als enkele van de donkerste gebeurtenissen in de geschiedenis.

Deze rondleidingen, die meestal zo’n drie uur duren,nemen bezoekers mee door nucleaire bunkers en verborgen tunnels en geven een zeldzaam inzicht in het leven in Tsjecho-Slowakije tijdens de communistische periode en de Koude Oorlog.

Rondleidingen over de Tweede Wereldoorlog Praag

Een andere indrukwekkende rondleiding is die over de Tweede Wereldoorlog. Deze tours bezorgen bezoekers vaak rillingen, terwijl ze luisteren naar verhalen over de bezetting, Operatie Anthropoid, de ‘Slager van Praag’ en het Derde Rijk.

De rondleiding duurt meestal 2 uur en houdt halt bij verschillende belangrijke plekken, zoals de Sint-Cyrillus-en-Methodiuskerk, de locatie van het laatste Tsjechische parachutistenverzet.

Spooktochten in Praag

Krijg Praag vanuit een heel ander perspectief te zijn tijdens een spooktocht. Een deskundige gids leidt je naar de duistere achterstraatjes van Praag en vertelt je duistere verhalen over voorbije eeuwen op plekken zoals de Stary zidovsky Hrbitov (een griezelige middeleeuwse begraafplaats).

Fototours in Praag

Tot slot heb je in Praag de mogelijkheid om een fototour te boeken. Dit houdt in dat je samen met een professionele fotograaf naar de mooiste plekjes, achtergronden en monumenten trekt om hier een fotoshoot te houden.

Deze shoots duren een uur tot anderhalf uur en je hebt ook de mogelijkheid om je avonturen vast te leggen op video (ideaal voor trouwfoto’s en video’s).

Deze rondleidingen zijn niet alleen interessant voor wie in het huwelijksbootje stapt, er worden namelijk ook gewone sightseeingtours en avondtours aangeboden.

32 – Proef de Tsjechische keuken op zijn best

Culinaire tours in Praag

Wie graag een stad verkent a.d.h.v. het culinaire palet zal blij zijn te horen dat er op gastronomisch vlak heel wat te beleven valt in Praag.

Zo kun je bijvoorbeeld een culinaire rondleiding volgen door Praag waarbij je kunt proeven van heerlijke Tsjechische lekkernijen. Een gids neemt je mee naar de beste plekjes om Trdelnik, vlees, bier, wijn en kazen (waaronder de delicatesse gebakken kaas) te proeven. Iemand honger?

Beste restaurants in Praag

Ben je op zoek naar de beste adresjes om te smullen van de Tsjechische keuken?

Breng dan zeker een bezoekje aan Krčma, gespecialiseerd in ‘oude Boheemse klassiekers’, dat al sinds 2008 een publiekslieveling is. Geniet van rundergoulash en sluit je maaltijd af met een stuk honingcake.

Ook Lehká Hlava is een interessante optie, voornamelijk voor vegetariërs en veganisten.

Carnivoren moeten bij Kantýna zijn. Het menu verandert regelmatig wat betekent dat je altijd iets nieuws kunt uitproberen.

Op zoek naar een lekker ontbijt? Café Savoy serveert de hele dag door ontbijt en is een sfeervol etablissement.

Daarnaast is er Eska Restaurant and Bakery, dat moderne gerechten serveert die passen bij de industriële coole vibe en het moderne interieur.

Kooklessen in Praag

Nadat je hebt gesmuld van de lokale specialiteiten, kun je deze ook zelf leren maken tijdens een traditionele kookles.

Breng een bezoek aan de plaatselijke markt om ingrediënten in te slaan en leer een driegangenmenu maken met behulp van een professionele chef.

Een voorbeeldmenu bevat bijvoorbeeld bramboráky (aardappelpannenkoekjes), zuurkoolsoep, goulash en jablečný závin (apfelstrudel) – afhankelijk van de kookworkshop.

Bierproeverijen in Praag

Tsjechië staat ook bekend om zijn bier en wat is een betere plek om deel te nemen aan een bierproeverij dan de hoofdstad? Trek naar de beste brouwerijen en cafés van de stad en nip aan enkele van de beste bieren ter wereld.

Wijnproeverijen in Praag

Tsjechië heeft misschien een goede reputatie op het gebied van bier, maar wist je dat er ook heerlijke wijn wordt gemaakt? Neem deel aan gastronomische wijnproeverijen bij een reeks schilderachtige wijngaarden in plaatsen als Melnik en Kutna Hora (en zelfs riviercruises met een wijnthema) om zelf te weten te komen wat dit land te bieden heeft op wijnvlak.

33 – Unieke diners in de Tsjechische hoofdstad

Dinercruises in Praag

Heb je zin in een bijzonder diner? Dan kun je in Praag kiezen uit verschillende mogelijkheden die allen een onvergetelijke avond beloven.

Ten eerste kun je, terwijl je de Moldau afvaart, genieten van een heerlijk en authentiek meergangendiner terwijl je luistert naar live jazzmuziek. Een dinercruise op de Moldau is een geweldige manier om de stad vanuit een ander perspectief te zien en te genieten van de fantastische bezienswaardigheden in Praag in het schemerlicht.

Mozart Dinner Praag
Met dank aan Mozart Dinner

Een andere bijzondere en onvergetelijke varing is dineren terwijl je luistert naar Mozart. Neem plaats in de balzaal Boccaccio en geniet van een Oostenrijks en Tsjechisch driegangenmenu terwijl de melodieën van Mozart de prachtige ruimte vullen. De acteurs dragen periodieke kostuums waardoor je het gevoel hebt dat je je in de 18e eeuw bevindt.

Middeleeuwse diners in Praag
U Krale Brabantskeho, geopend sinds 1375, is een van de oudste middeleeuwse tavernes in Praag.

Je kunt niet alleen terugreizen tot de 18e eeuw, maar ook tot de middeleeuwen tijdens een middeleeuws diner. Trek naar een van de oudste middeleeuwse tavernes van de stad en doe je tegoed aan een vijfgangenmenu met onbeperkte drankjes.

Bij binnenkomst in de taverne, die verlicht is met flikkerende kaarsen, word je begroet met een kelk wijn of een pul bier. Geniet van je drankje terwijl op het podium een middeleeuwse voorstelling met buikdansers, zwaardvechters en jongleurs wordt opgevoerd. Je kunt er ook je toekomst laten voorspellen door de oude waarzegger of verhalen uitwisselen met de intimiderende beul.

Diner bij een local thuis, Praag
Met dank aan eatwith

Tot slot kun je het beste van de Tsjechische keuken proeven door deel te nemen aan een traditioneel diner bij een lokale bewoner thuis. Vergezel Gabriela in haar ouderlijk huis, op haar terras in de zomer of knus binnen op koelere avonden, waar ze je uitnodigt om samen met haar van een etentje te genieten.

Ontspan met een glas wijn, kijk hoe de gastvrouw aan het koken is en geniet daarna van de vruchten van haar arbeid, terwijl je verhalen en gesprekken uitwisselt.

Na afloop vertrek je met een volle en tevreden buik, een glimlach op je gezicht en een speciale herinnering die je niet snel zult vergeten.

34 – Culturele belevenissen in Praag

Tsjechische folkloreshows in Praag

Voor wie zich wil verdiepen in de Tsjechische cultuur en volkstradities met muziek en liederen, is er de optie om een folkloreshow bij te wonen. Tijdens deze voorstelling kun je genieten van de traditionele kostuums, dans en muziek terwijl je je tegoed doet aan lokale gerechten en heerlijke pilsjes tijdens een lekker diner.

Fan van theater? Dan moet je zeker een voorstelling bijwonen in het Nationaal Theater. Dit theater beschikt over drie zeer gewaardeerde ensembles, waaronder ballet, opera en toneel en wordt gezien als het belangrijkste podium van het land.

Naast de onvergetelijke optredens kun je tijdens het weekend ook een rondleiding volgen door het gebouw, waarbij je meer te weten komt over de hoekstenen van het gebouw, de foyer en het glinsterende gouden dak.

Optredens van het Black Light Theatre in Praag
Met dank aan Black Light Theater Srnec

Zin in een avondje theater met een twist? Woon dan een voorstelling van het Blacklight Theater bij. Dit theater maakt creatief gebruik van licht, donker, acteerwerk en muziek waardoor bezoekers kunnen genieten van een kleurrijke voorstelling. De techniek komt oorspronkelijk uit Azië, maar is sinds eind jaren ’60 populair in Praag en ook toeristen krijgen er geen genoeg van!

Marionettenshows in Praag

Voor een andere vorm van theater moet je bij het Nationaal Marionettentheater (het oudste poppentheater van Praag) in de Oude Stad zijn. Dit theater organiseert voorstellingen met de beste poppenspelers uit de omgeving. Van alle aangeboden voorstellingen zijn de klassieke poppenopera’s van Don Giovani en Mozart echte aanraders.

Reduta Jazzclub, Praag
Met dank aan Reduta Jazz Club

Is Jazz eerder jouw ding? Dan moet een bezoekje aan de Reduta Jazz Club, geopend sinds 1957, zeker op het programma staan. Deze jazzclub is veel meer dan alleen een club, het is een stukje geschiedenis van Praag en zelfs prominenten als Václav Havel en Bill Clinton hebben hier ooit de avond door gebracht.

Proef een speciale huiscocktail of drink een biertje geserveerd in een saxofoon in de exclusieve Saxophone Bar. Er staat je een onvergetelijke avond vol jazz te wachten.

35 – Outdooractiviteiten in Praag en omgeving

Stand-up-paddle in Praag

Wie zin heeft in een actievere vakantie kan in Praag kiezen uit heel wat verschillende geweldige en spannende buitenactiviteiten.

Zo kun je de stad en de Moldau al paddleboardend verkennen. Neem deel aan een suptocht en vaar langs de Oude en Nieuwe stad terwijl je de mooiste bezienswaardigheden in Praag bewondert, zoals de Karelsbrug (de oudste brug van de stad, gebouwd tussen 1357 en 1402 en tot de jaren 1800 de enige manier om de rivier over te steken).

Kajakken in Praag

Je kunt de Moldau ook afvaren met een kajak. Dit avontuur duurt meestal zo’n anderhalf tot twee uur en je peddelt langs de populairste toeristische attracties zoals de Praagse Burcht, Slovansky Ostrov-Zofin en de Sitkov-watertoren. Een professionele kajakker leidt de weg en jij volgt in je eenpersoons kajak (dus enige conditie is vereist).

Kanovaren in Praag

Ook Praag verkennen per kano is een optie. Trek drie uur uit voor een kanotocht over de waterwegen van de stad en vaar langs een aantal iconische locaties, monumenten en bezienswaardigheden, zoals het Duivelskanaal, de Karelsbrug en het Nationaal Theater.

Wil je graag meer zien van Tsjechië en zelfs richting Duitsland trekken? Dan kun je je inschrijven voor een kanotocht van acht uur waarbij je de rivier de Sazava, die zich over 226 kilometer uitstrekt en stroomt door de regio’s Vysočina en Centraal Bohemen, afvaart.

Raften nabij Praag

Mag het voor jou wat intenser? Schrijf je dan in voor een bloedstollende raftingtocht.

Het Wildwaterkanaal in Praag (waar het Tsjechische Olympische team traint) biedt wildwater van klasse III-IV, waar je hart gegarandeerd sneller van gaat slaan!

Zin in een meerdaags avontuur? Dan kun je deelnemen aan een vierdaagse tocht van Rozmberk naar Cesky Krumlov en terug naar Praag.

Parachutespringen in Praag

Van het water naar de lucht, adrenalinejunkies kunnen Tsjechië en Praag van bovenaf bewonderen door te kiezen voor een parachutesprong!

Je stapt in het vliegtuig dat je tot op een hoogte van 4200 meter brengt en je springt, samen met je instructeur, het vliegtuig uit om een adrenalinestoot als nooit tevoren te ervaren. Na de vrije val opent de instructeur de parachute en kun je op je gemak genieten van het geweldige uitzicht boven het Tsjechische platteland.

Is skydiven iets te intens voor jou? Waarom waag je je dan niet eens aan indoor skydiven, waarbij je ook een vrije val kunt beleven maar niet uit het vliegtuig hoeft te springen. Bij Prague Skydiving Arena kun je deze riscovrije sensatie, samen met een ervaren instructeur, beleven. Deze activiteit is zelfs geschikt voor kinderen!

36 – Activiteiten voor kinderen in de Gouden Stad

Aquapalace Praag

Er valt in Praag ook heel wat te beleven voor gezinnen met kinderen.

Zo is er Aquapalace, op ongeveer 30 minuten van Praag, het grootste sauna- en waterpark in de regio dat attracties biedt voor adrenaline, ontspanning en alles daartussenin. Bekijk de lasershow, race tegen je vriend(in) op de steile glijbanen, ontspan op de 450 meter lange wildwaterrivier of ga de extreem snelle Spacebowl op.

Surf Arena, Praag

Een ander leuk waterpark voor kinderen is de Surf Arena. Hier kunnen kinderen, tieners en volwassen genieten van het golfbad of leren surfen. Je kunt er ook bodyboarden of kneeboarden. Een instructeur geeft je een demonstratie over hoe je op de golfen surft mocht je je nog nooit eerder aan deze sport hebben gewaagd.

De sessies duren een uur en je hebt de optie om 30 minuten te bodyboarden en dan de laatste 30 minuten te surfen. Dit is een geweldige keuze voor degenen die de watersport nog niet eerder hebben geprobeerd. Je kunt ook het hele uur alleen surfen of bodyboarden.

Papilonia Butterfly House Praag

Bezoek het Papilonia Butterfly House om honderden exotische vlinders in verschillende soorten en kleuren te kunnen bewonderen. Of je nu alleen of met kinderen reist, dit betoverende kunstmatige ecosysteem wordt algemeen beschouwd als een van de beste dingen om te doen in Praag.

Kingdom of Railways, Praag

Een andere leuke bestemming voor kinderen is het Kingdom of Railways, waar je bijna 400 meter aan miniatuurspoorbanen kunt vinden. Op deze plek kom je ook meer te weten over de geschiedenis van de Tsjecho-Slowaakse spoorwegen. Deze zeer educatieve en interactieve bezienswaardigheid is zeker een hit voor kinderen (vooral de filmzalen met spoorwegthema zijn interessant).

Dierentuin van Praag

Tot slot vind je in Praag ook een dierentuin, gebouwd op een ruig terrein met een reeks exotische tentoonstellingen. Deze zoo wordt beschouwd als een van de mooiste dierentuinen wereldwijd.

Naast het bewonderen van de geweldige dieren is er ook een speciale dierentuin voor kinderen: Bororo Reserve. Hier kunnen jongeren leren hoe je papier maakt van olifantenpoep of de giraffen met de hand voeren!

Tip: de beste (en meest ontspannen) manier om de dierentuin te bereiken is met de veerboot.

37 – Excursies en dagtochten vanuit Praag

Excursie naar Konopiste vanuit Praag

Mocht je alle bezienswaardigheden in Praag hebben afgevinkt en benieuwd zijn naar wat Tsjechië en de omliggende buurlanden nog te bieden hebben, neem dan deel aan een van de vele excursies.

Zo kun je kiezen voor een dagtocht naar de kastelen Konopiste en Cesky Sternberk. Deze kastelen werden gebouwd in 13e-eeuwse gotische stijl en laten zien hoe de machtige en rijke historische figuren van Europa ooit leefden.

In het kasteel Cesky Sternberk krijgen bezoekers een kijkje in hoe de familie Sternberg door het leven ging; terwijl je in het kasteel Konopiste meer te weten komt over de man die hier zijn laatste jaren doorbracht: Aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk.

Excursie naar kasteel Karlstein vanuit Praag

Een ander ontzagwekkend kasteel dat zeker op je verlanglijstje moet staan is kasteel Karlstein.

Je kunt dit kasteel verkennen met een rondleiding om een glimp op te vangen van het interieur, maar de beste manier om Karlstein te bekijken is vanaf een afstand.

Trek daarom naar een van de restaurants aan de rivier, neem plaats aan een tafel op het terras en geniet van het uitzicht!

Er zijn daarnaast fietstochten (waarbij ook de Kristalfabriek wordt bezocht) en VIP-tours beschikbaar, dus je kunt op verschillende manieren van dit wonder genieten.

Dagtochten naar Kutna Hora vanuit Praag

Op zoek naar de perfecte dagtocht vanuit Praag? Bezoek dan het stadje Kutna Hora in Centraal Bohemen, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen.

Het middelpunt van de stad is het ossuarium van Sedlec: een kleine rooms-katholieke kapel versierd met de botten van 40.000-70.000 mensen. Ooit was het een rustplaats, maar nu wordt het ook beschouwd als een vreemd voorbeeld van macabere kunst.

Zorg ervoor dat je de Oude Stad bezoekt, de prachtig ontworpen gebouwen bewondert en een hapje eet in een authentiek Tsjechisch Dacicky restaurant.

Dagtrip naar Cesky Krumlov vanuit Praaga

Ook Cesky Krumlov, een stad in Zuid-Bohemen, is een geweldige dagtrip vanuit Praag. Deze stad is gebouwd met barokke, gotische en renaissance elementen en is daarmee het toonbeeld van een architectonische smeltkroes.

Mis zeker de kans niet om het 13e-eeuwse kasteel van Cesky Krumlov te bezoeken, dat bijna net zo groot is als de stad zelf!

Om het meeste uit de regio te halen, kies je voor een tour waarbij je onderweg stopt bij kasteel Hluboka en sluit je de avond af met een ijskoud biertje in de brouwerij Budva!

Concentratiekamp Theresienstadt

Je kunt ook een excursie maken naar het ontnuchterend concentratiekamp Theresienstadt of Terezin.

De vestingstad Theresienstadt werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1780 en 1790 onder het bewind van Keizer Jozef II die het terrein aanvankelijk koos als locatie voor de vesting Terezin.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het vooral dienst als doorgangskamp. Bezoekers kunnen een rondleiding volgen door het fort om meer te weten te komen over de Joodse gevangenen die hier opgesloten zaten en te leren over wat er echt achter de muren gebeurde.

Wees je ervan bewust dat deze rondleidingen bijzonder emotioneel en moeilijk kunnen zijn, dus zorg ervoor dat je in de juiste stemming bent.

Excursie naar Boheems Zwitserland vanuit Praag

Je kunt ook de landsgrenzen oversteken en richting Boheems Zwitserland trekken, dat op slechts 90 minuten van Praag ligt. Geniet hier van diverse landschappen zoals de Pravcicka-boog en de Kamnitzkloof en houd je ogen open voor inheemse wilde dieren.

Als je de tijd hebt om langer dan een dag te blijven, maak dan een wandeltocht met overnachting en geniet van de perfecte zonsopgang vanop grote plateaus die uitkijken over de kronkelende rivieren.

Dagtrip naar Dresden vanuit Praag

Je kunt ook naar Duitsland gaan en het levendige Dresden bezoeken. Dit wordt beschouwd als Duitslands antwoord op Toscane. Niet al te ver weg van deze stad, in het hart van het Duitse Nationaal Park Sächsische Schweiz, bevindt zich de beroemdste rotsformatie van het gebied: Bastei.

Hier kun je over de Basteibrug lopen voordat je op weg gaat naar Festung Koenigstein, een opmerkelijk Europees fort.

Hoe bereik je Praag?

De kans is groot dat je in Praag aankomt per vliegtuig. Laat alle stress en organisatie uit handen nemen door te kiezen voor een luchthaventransfer.

Dit houdt in dat je bij aankomst wordt opgewacht door een privéchauffeur die je naar je accommodatie brengt. Luchthaventransfers in Praag zijn beschikbaar van en naar het vliegveld.

Waar verblijven in Praag?

Tijdens een reis naar Praag zul je ongetwijfeld veel kilometers maken en alle bezienswaardigheden binnen en buiten de stadsgrenzen willen bezoeken. Na een drukke dag vol met sightseeing wil je graag kunnen uitrusten in een accommodatie van topklasse. Er zijn genoeg vier- en vijfsterrenhotels om uit te kiezen.

Zo is er The Julius Prague, versierd met een mix van art deco en de jaren 60, dat beschikt over kamers, suites met een privéterras, studio’s of penthouse-appartementen.

The Emblem Hotel is niet alleen geliefd vanwege de uitstekende locatie (vlakbij het Astronomische Uurwerk), maar ook omwille van de marmeren badkamers met diepe bronzen badkuipen.

Kom helemaal tot rust in Falkensteiner Hotel Prague, een boetiekhotel met luxe afwerkingen.

Geniet van een ontbijt in de tuin en voel je de koning te rijk in het vijfsterrenhotel The Grand Mark Prague.

Als je op zoek bent naar een unieke accommodatie, dan moet je bij Augustine, a Luxury Collection Hotel zijn. Dit is namelijk gebouwd in een oud klooster, gelegen in een idyllische omgeving.

Maximilian Hotel is esthetisch in elk opzicht, ligt in een rustige buurt en is een fantastische optie voor koppels.

Waan je terug in een ander tijdperk in het weelderige COSMOPOLITAN Hotel Prague. Verwacht je aan een vleugje vintage, maar ook alle comfort.

Van de verwarmde vloeren tot de gratis schoenpoetsservice, de Golden Well is super charmant.

Hotel KINGS COURT is uitgerust met alle voorzieningen die je nodig hebt tijdens een verblijf, van een spa tot restaurants ter plaatse.

Bezoek je Praag met een budget?

Om het meeste uit je reis naar de Gouden Stad te halen, kun je overwegen een Prague City Card aan te schaffen. Deze bevat gratis toegang tot meer dan 60 beroemde attracties zoals het Joods Museum en de Praagse Burcht, en geeft ook fikse kortingen op rondleidingen en andere populaire attracties.

Een andere manier om te besparen is door deel te nemen aan een van de free walking tours in Praag. Ga mee met een lokale gids die je verschillende delen van de stad laat zien, afhankelijk van het soort wandeltocht dat je kiest.

Wat wordt je volgende bestemming?

Heb je, na je geweldige bezoek aan Praag, nood aan inspiratie? Waar brengt je volgende reis je naartoe?

Overweeg na het verkennen van Praag een omweg naar Wrocław in Polen, op minder dan 4 uur rijden. Wrocław wordt ook wel het “Venetië van Polen” genoemd en er valt heel wat te beleven. Je vindt er een historisch marktplein, unieke dwergstandbeelden en een rijke cultuur en geschiedenis.

Ook Wenen is ideaal voor een dagtrip. De Oostenrijkse hoofdstad ligt op iets meer dan 3,5 uur rijden van Praag en heeft heel wat te bieden, van een bezoek aan paleizen en theaters tot festivals.

Een dagtocht of overnachting in Berlijn behoort ook tot de mogelijkheden. Reis in zo’n vier uur van de Tsjechische naar de Duitse hoofdstad en duik de geschiedenis in of trek je dansschoenen aan en ga naar een ondergrondse club. Je kunt genieten van zoveel fantastische activiteiten en bezienswaardigheden in Berlijn dat je er al snel dagen of zelfs een week kunt doorbrengen.

Je kunt ook richting München trekken, dat op vier uur rijden ligt (en per trein bereikbaar is). Er zijn ook heel wat geweldige activiteiten en bezienswaardigheden in München maar het hoogtepunt is ongetwijfeld het sprookjesachtige slot Neuschwanstein!

Slotgedachten

Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, geschiedenis of gastronomie, Praag heeft op elk vlak veel te bieden.

De Tsjechische hoofdstad is een geweldige bestemming voor zowel families, vrienden en koppels en verovert ieders hart.

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Praag? Wat vond jij het leukste aan deze stad? Deel het met ons in de reacties, we horen graag je feedback.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis.

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!