Bezienswaardigheden in Florence

Florence, het kloppend hart van Toscane, moet hoog op de bucketlist van elke reiziger staan. Deze stad is een smeltkroes van geschiedenis van de middeleeuwen tot de renaissance en beschikt over eten van wereldklasse en eindeloos natuurschoon.

Of je nu de meesterwerken van de renaissancekunst en -architectuur wilt bewonderen of Toscaanse lekkernijen wilt proeven, er zijn heel wat activiteiten en bezienswaardigheden in Florence die je gewoonweg niet mag missen. Deze prachtige stad heeft een overvloed aan toeristische attracties en culinaire tradities.

Over culinaire tradities gesproken, Florence moet zeker niet onderdoen voor de andere Italiaanse regio’s wat heerlijk eten betreft. Van de Bistecca alla Fiorentina tot de Lampredotto en Trippa, en nog veel meer lekkers, je zult er snel achter komen dat het eten in Florence op zich al een stedentrip waard is.

Geniet van de indrukwekkende kunstmusea waar je onder andere de David van Michelangelo en “De Geboorte van Venus” van Botticelli kunt aanschouwen. Ook op straat kun je heel wat prachtige kunst bewonderen want lokaal talent laat je maar wat graag hun vaardigheden zien.

Niet alleen Florence loopt over van de bezienswaardigheden, ook de steden en streken in de buurt van deze Toscaanse stad zijn zeker een bezoekje waard. Maak bijvoorbeeld een dagtocht naar Cinque Terre of Chianti, of verken het Toscaanse landschap met een Ferrari, een Vespa of vanuit de lucht. Je merkt het, deze stad heeft heel wat te bieden. Laten we snel eens kijken naar de beste activiteiten en bezienswaardigheden in Florence.

1 – Piazza del Duomo

Piazza del Duomo Florence

Begin je ontdekkingstocht door Florence op het Piazza del Duomo, in het hart van het historische centrum van Florence. Dit is een UNESCO Werelderfgoedlocatie die de pracht van de renaissancekunst en -architectuur laat zien.

Op dit populaire plein springt de Florentijnse creativiteit echt in het oog. Je weet niet waar je eerst moet kijken, maar je oog zal ongetwijfeld vallen op de Koepel van Brunelleschi.

Beklim de koepel om de prachtige monumenten op het plein van bovenaf te bewonderen. Denk aan de Kathedraal van Florence, het Baptisterium San Giovanni en de Campanile di Giotto (Klokkentoren).

Bewonder beroemde kunstwerken uit de renaissance in het Museo dell’Opera del Duomo zoals de originele Poorten van het Paradijs!

2 – Ponte Vecchio

Ponte Vecchio Florence

Deze historische brug is een van de populairste bezienswaardigheden in Florence en een must-see tijdens je bezoek aan de stad. Bovenop deze brug bevindt zich de Corridoio Vasariano, die paleizen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti met elkaar verbindt. We vertellen je hier later meer over.

Deze stenen brug is de oudste in zijn soort in Europa en werd in 1345 heropgebouwd nadat het originele exemplaar verwoest werd door een overstroming. Sindsdien heeft de brug alle weersomstandigen doorstaan.

Bovendien is de Ponte Vecchio de enige brug over de Arno die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd.

Deze middeleeuwse brug, die wordt beschouwd als een historische geluksbrenger, oversteken is een van de essentiële dingen om te doen in Florence.

Op de brug bevinden zich verschillende winkeltjes. Neem even een kijkje en ontdek de mooiste sieraden, kunstwerken en andere souvenirs uit de stad.

3 – Uffizi

Uffizi Florence

Het Uffizi is een van de populairste bezienswaardigheden in Florence en heel wat toeristen hebben deze schatkamer van geweldige meesterwerken hoog bovenaan hun verlanglijstje staan.

Een van de hoogtepunten van dit museum is de “Geboorte van Venus” van Botticelli. Zie Venus in levende lijve (of op het doek) uit de schelp komen en bekijk haar ingewikkelde details in elk gelaatstrek en stofplooi. Andere niet te missen werken zijn o.a. “La Primavera” van Botticelli, “Medusa” van Caravaggio en “Venus van Urbino” van Titiaan.

Uffizi is een van de grootste kunstmusea van Italië en toont een rijke collectie beeldhouwwerken van Romeinse kunst en prachtige schilderijen van de middeleeuwen tot de renaissance. De galerie toont ook architectonische meesterwerken in de kamers, trappenhuizen en gangen.

Het kan erg druk zijn bij dit museum, als je liever niet in de rij staat, dan kan het lonen om vooraf een skip-the-line ticket te kopen voor het Uffizi. Met dit ticket kun je de wachtrij bij de ingang overslaan.

Lees meer over hoe je de beste rondleidingen door het Uffizi kunt vinden en hoe je tickets voor het Uffizi kunt kopen.

4 – Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo Florence

Het uitzicht op Florence vanaf het Piazzale Michelangelo is, ongeacht de tijd van de dag, werkelijk magisch!

Je kunt naar de top lopen, fietsen, rijden of deelnemen aan een stadsrondleiding in het gezelschap van een lokale gids die je naar het uitkijkpunt brengt en ondertussen de beste inzichten met je deelt!

Eenmaal boven kun je niet alleen genieten van een prachtig uitzicht, maar ook van een drankje en heerlijk eten. Heb je zin in Italiaanse koffie, dan raden we La Loggia aan. Hier kun je nippen van een verrukkelijke espresso en lekker Italiaans eten in het restaurant dat over een gezellig terras met mooi uitzicht beschikt.

Je vindt op het Piazzale Michelangelo ook een replica van de David van Michelangelo.

Florence beschikt over nog een tweede prachtig uitkijkpunt, de Basilica San Miniato al Monte. Dit uitkijkpunt ligt niet alleen hoger dan Piazzale Michelangelo, maar biedt ook meer om te ontdekken! Zo is de basiliek een bezienswaardigheid op zich, met een prachtig architectonisch ontwerp in Romaanse stijl, en is ook de begraafplaats een bezoekje waard.

5 – Galleria dell’Accademia

Galleria dell'Accademia

De originele David bevindt zich in de Galleria dell’Accademia. Dit is het meest iconische meesterwerk in dit museum, maar de Galleria dell’Accademia heeft nog meer te bieden.

Dit museum beschikt namelijk over het grootste aantal werken van Michelangelo ter wereld en is een van de beste musea in Florence om te bezoeken!

Slenter door de collectie schilderijen van de middeleeuwen, late gotiek en renaissance tot realisme en impressionisme.

Leer meer over verschillende schildertechnieken, waaronder goudgrond en tempera, waarbij eigeel en pigmenten worden gebruikt.

Muziekliefhebbers zullen zeker een bezoekje willen brengen aan de afdeling Muziekinstrumenten om de originele de Medici-viool, een collectie elegante blaasinstrumenten en de voorlopers van de moderne piano te bewonderen!

6 – Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio Florence

Verken dit paleis/museum dat ooit dienst deed als het stadhuis van Florence. Hertog Cosimo I de’ Medici woonde ooit in dit paleis, voordat hij verhuisde naar het Palazzo Pitti. Na dat hij introk in het Palazzo Pitti verwees hij naar zijn oude woning als “Het Oude Paleis” (in het Italiaans: Palazzo Vecchio) en zo kwam dit gebouw aan zijn huidige naam.

Ontdek de prachtige kamers en binnenplaatsen die versierd zijn met kunstwerken van renaissancekunstenaars als Michelangelo en Donatello.

Geen bezoek is compleet zonder het verkennen van de verborgen gangen en trappen, ga op zoek naar een pad verborgen achter een schilderij! Naast het ontdekken van geheime paden in deze kamers, kun je in dit museum ook oude Romeinse ruïnes bewonderen.

Eenmaal je het paleis en museum hebt verkent, kun je het replica van het standbeeld van David op Piazza della Signoria aanschouwen en wandelen langs de Korinthische kapitelen in de Loggia Dei Lanzi. Sla ook zeker de Fontein van Neptunus niet over.

7 – Palazzo Pitti

Palazzo Pitti Florence

In dit paleis, dat ook dienst doet als museum, woonde ooit de familie de Medici. Het paleis werd daardoor al snel een symbool van macht en er speelden zich veel geheime gebeurtenissen af binnen de muren van het Palazzo Pitti.

Het museum laat de rijkdom van de de Medici’s zien d.m.v. kunstvoorwerpen en kunstwerken van o.a. Rafaël en Titiaan. Je vindt deze schilderijen in de Galleria Palatina, op dezelfde verdieping waar de keizerlijke en koninklijke appartementen zich bevinden.

Direct daarboven vind je de Galerij voor Moderne Kunst en het Museum voor Kostuum en Mode. Bewonder de collectie decoratieve kunst van de familie in de Schatkamer van de Groothertogen op de begane grond.

8 – Boboli-tuinen

Boboli-tuinen Florence

Een bezoek aan het Palazzo Pitti is niet compleet zonder de Boboli-tuinen te bezoeken.

De Boboli-tuinen, gelegen net achter het Palazzo Pitti, wemelen van de oude eikenbomen, beeldhouwwerken en fonteinen.

Bekijk de populaire grot van Bernardo Buontalenti’s die je misschien bekend voorkomt als je de roman “Inferno” van Dan Brown hebt gelezen.

Vlakbij vind je ook het Fort di Belvedere, een kunstgalerie en expositiecentrum met uitzicht over Florence, en het porseleinmuseum, een bezienswaardigheid vol met delicaat serviesgoed van de koninklijke families van weleer.

Je kunt een bezoek aan de Boboli-tuinen combineren met andere bezienswaardigheden in Florence zoals Uffizi en Palazzo Pitti door combitickets of pakketten te boeken.

9 – Corridoio Vasariano

Corridoio Vassariano Florence

De Corridoio Vasariano is een overdekte en verhoogde gang die het Palazzo Vecchio verbindt met het Palazzo Pitti en is vernoemd naar de architect Giorgio Vasari.

De passage werd gebouwd in opdracht van hertog Cosimo I de’ Medici om veilig tussen zijn residentie en het regeringspaleis te kunnen lopen. Je kunt deze passage, die bij het drukke Uffizi begint, verkennen en onderweg zelfportretten van kunstenaars bewonderen.

10 – Ospedale degli Innocenti

Ospedale degli Innocenti Florence

Het Ospedale degli Innocenti, of het Gasthuis van de Onschuldige Kinderen, biedt al meer dan 600 jaar onderdak aan duizenden weeskinderen.

Bekijk het beroemde raam waar de baby’s door hun ouders werden achtergelaten. De meesten van hen waren waarschijnlijk buitenechtelijke kinderen van adellijken of nakomelingen van arme ouders die geen geld hadden om hen op te voeden.

Het gebouw was het eerste project van Filippo Brunelleschi, een pionier in de renaissance-architectuur en je kunt er ook beeldende kunst bewonderen.

11 – Palazzo Medici-Riccardi

Palazzo Medici-Riccardi Florence

Het Palazzo Medici-Riccardi werd in 1444 gebouwd en is daarmee een van de oudste herenhuizen van Florence.

Het hoogtepunt van dit 15e-eeuwse gebouw is de Kapel van de Wijzen. Hier worden bezoekers getrakteerd op een reeks prachtige fresco’s van de Bijbelse Cavalcade van de Wijzen, gemaakt door Benozzo Gozzoli, wiens gezicht in het fresco voorkomt.

Neem ook zeker eens een kijkje in de bibliotheken van dit paleis en bewonder de prachtige zuilen van het gebouw.

12 – Palazzo Strozzi

Palazzo Strozzi Florence

Een ander prachtig paleis is het Palazzo Strozzi, gebouwd in de 15e en 16e eeuw in opdracht van de koopman Filippo Strozzi.

Eenmaal afgewerkt was dit het grootste en chicste paleis van de stad, nog groter dan het Palazzo Medici, het paleis van hun rivalen!

De familie Strozzi stelde kunst tentoon aan het publiek in hun paleis, iets wat vandaag de dag nog steeds het geval is want je kunt er kunstwerken en tentoonstellingen bewonderen. Bekijk de kalender voor lopende en komende kunsttentoonstellingen.

13 – Basilica di Santa Maria Novella

Santa Maria Novella Florence

De Basilica di Santa Maria Novella is een van de populairste bezienswaardigheden in Florence.

Geniet van de gotisch-renaissancistische architectuur en bewonder prachtige kunstwerken zoals de kapel van Filippo Strozzi en fresco’s zoals de Heilige Drie-eenheid van de hand van Tommaso Guidi. Middenin de kerk hangt ook “Het Kruisbeeld” van Giotto.

Om de drukte voor te zijn en de kunstwerken in de eerste Basiliek van Florence zo goed mogelijk te ervaren, raden we aan een skip-the-line-ticket te boeken. Dit ticket bevat mogelijk ook een audiogids.

14 – Musea gewijd aan Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci Museum Florence

Florence beschikt over twee musea gewijd aan Leonardo Da Vinci.

Het eerste is het Leonardo Interactive Museum, dat is gewijd aan het leven en werk van Leonardo da Vinci. Je kunt er functionerende machines en mechanismen verkennen die zijn ontworpen door da Vinci zelf.

Het tweede museum over da Vinci, het Leonardo Da Vinci Museum, laat meer dan 50 uitvindingen van da Vinci zien die zijn nagemaakt aan de hand van zijn ontwerpen en die echt werken.

15 – Basilica di Santa Croce

Basilica di Santa Croce Florence

Een andere veelbezochte kerk is de Basilica di Santa Croce. Dit is de laatste rustplaats van Michelangelo, Rossini, Machiavelli en Galileo Galilei.

In juni vindt op het plein voor de kerk ook het toernooi Calcio Storico plaats, dit is een historische sport die voetbal, rugby en worstelen combineert.

Het Piazza Santa Croce is vermoedelijk de plek waar deze sport en de viering van Florence in de middeleeuwen begon.

16 – Andere prachtige kerken in Florence

Basilica San Miniato al Monte Florence

Naast de Basilica di Santa Croce en Santa Maria Novella, kent Florence nog enkele andere mooie kerken die een bezoekje waard zijn.

De oudste kerk van Florence, de Basilica di San Lorenzo staat vol prachtige kunstwerken en is de laatste rustplaats van de kunstenaar Donatello. Je vindt er ook een prachtige bibliotheek, de Biblioteca Medicea Laurenziana, die werd ontworpen door Michelangelo zelf en 3000 originele manuscripten bevat. Bovendien herbergt deze kerk ook de Cappelle Medicee (de Medici-kapellen), het mausoleum van de familie de Medici waar je beeldhouwwerken van Michelangelo kunt bewonderen.

Daarnaast is de Basilica San Miniato al Monte een aanrader. De kerk ligt op een van de hoogste punten van de stad en heeft een mooie romaanse architectuur. De begraafplaats, een van de oudste in Florence, is de laatste rustplaats van Carlo Collodi, de maker van Pinocchio!

Florence beschikt niet alleen over prachtige katholieke gebedshuizen, je vindt er namelijk ook een magnifieke synagoge met een grote groene koepel aan de Via Luigi Carlo Farini. Deze plek doet niet alleen dienst als gebeds- en gemeenschapshuis, maar er worden ook ceremoniële voorwerpen tentoongesteld die belangrijk zijn voor het Jodendom.

17 – Leerrijke musea

Palazzo Pitti Florence

We hebben de populairste musea in Florence al besproken, maar de stad beschikt over nog heel wat andere interessante musea die zeker ook een bezoekje waard zijn:

  • Nationaal Museum Bargello: Dit museum deed vroeger dienst als hoofdkwartier van de politie, gevangenis en paleis en herbergt verschillende beeldhouwwerken, standbeelden en tentoonstellingen van Michelangelo en Rafaël.
  • Museo di San Marco: Dit 15e-eeuwse klooster doet nu dienst als museum en is gewijd aan het werk van Fra Angelico, monnik van het klooster. Het Museo di San Marco toont hoe de oude monniken hier ooit leefden en je vindt er een bibliotheek, tuin en fascinerende fresco’s op de muren.
  • Galileomuseum: Zoals de naam al doet vermoeden is dit museum gewijd aan Galileo Galilei. Het focust voornamelijk op astronomie. Je kunt er vroege telescopen, kompassen en modellen bekijken die gebruikt werden om de nachtelijke hemel te observeren en in kaart te brengen. Daarnaast kun je de vooruitgang van de wetenschap vanaf de oudheid aanschouwen aan de hand van artefacten verzameld door de de Medici’s en de Lotharingse dynastie.
  • Museo Stibbert: Dit huis-museum neemt je mee terug in de tijd naar het 19e-eeuwse Florence. De kamers zijn levensecht en opgemaakt alsof Stibbert zelf er nog steeds woont. Bovendien kun je er zijn collectie bestaande uit 50.000 stukken bewonderen, inclusief de Egyptische tempel boven het meer! Vergeet niet de bibliotheken en zuilen van het paleis te bekijken.
  • Gucci Garden: In dit museum worden accessoires en kleding tentoongesteld die de evolutie van de Italiaanse mode en levensstijl laten zien op een manier zoals alleen Gucci dat kan! Je vindt er ook een boetiek, een boekwinkel en het restaurant Gucci Osteria da Massimo Bottura.

18 – Parken en tuinen

Boboli-tuinen Florence

Wil je even het drukke stadsleven achter je laten? Heb je nood aan wat groen en natuur? Zoek dan je toevlucht in een van de tuinen en parken van Florence.

Naast de Boboli-tuinen kun je in de weelderige en aromatische Rozentuin helemaal tot rust komen. Deze tuin beschikt over wandelpaden, meer dan 400 rozenvariëteiten en andere aromatische planten, fruitbomen en meer, wat neerkomt op ongeveer 1200 verschillende planten.

Je kunt daarnaast een bezoekje brengen aan Giardino Bardini. Deze tuin lijkt rechtstreeks uit een tijdschrift te komen en verblindt bezoekers met zijn honderd jaar oude fonteinen en beeldhouwwerken. Binnen vind je drie verschillende tuinen: De Italiaanse Garde, de Engelse Tuin en het Landbouwpark.

19 – Stadsrondleidingen

Florence Hop-on-Hop-off-bustour

Je kunt Florence op heel wat verschillende en leuke manieren ontdekken.

Heb je maar weinig tijd, dan zijn de Hop-on-Hop-Off-bustours en snelle en efficiënte manier om alle bezienswaardigheden in Florence (en net buiten de stad) in korte tijd te bekijken. Je geniet van een gedetailleerde audiotour die je een overzicht geeft van alle bijzondere plekken en hoogtepunten van Florence en je kunt uitstappen waar je maar wilt.

Daarnaast kun je de rivier de Arno op voor een riviercruise in een barchetto, het Florentijnse antwoord op een gondel. Je vaart onder de Ponte Vecchio door en bekijkt het charmante Uffizi, de Corridoio Vasariano en het Palazzo Corsini vanaf de rivier.

Een andere leuke manier om Florence te verkennen is met een Segwaytour. De gids leidt je door smalle straatjes en langs pleinen en bruggen terwijl hij of zij allerlei anekdotes, verhalen van insiders en handige tips met je deelt.

Ga je liever op verkenning per fiets, dan kun je kiezen uit heel wat fietstochten in Florence. De gids leidt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden in Florence zoals het Palazzo Medici-Riccardi, de Basilica di Santa Maria del Fiore, Piazza della Signoria en Palazzo Vecchio. Onderweg houd je halt bij een gelateria voor een overheerlijke gelato!

20 – Thematische rondleidingen door Florence

Speurtocht in Florence

Naast de klassieke stadsrondleidingen kun je in Florence ook deelnemen aan thematische rondleidingen. Deze soort tours focussen zich, zoals de naam al aangeeft, op een bepaald thema.

Zo kun je kiezen voor een speurtocht door Florence waarmee je heel wat van de stad te zien krijgt. Volg kaarten, aanwijzingen en je intuïtie terwijl je door de bruisende stad rent om uitdagingen te voltooien en een aantal bijzondere plekken te vinden. Deze rondleidingen kennen vaak een thema, zoals dieren of de familie de Medici!

Fans van het boek Inferno van Dan Brown zullen een Inferno-tour interessant vinden. Tijdens deze tours bezoek je de plaatsen waar professor Langdon, het fictieve hoofdpersonage van het boek, naartoe ging om codes te kraken en mysteries op te lossen, waaronder de Hall of Geographical Maps, het baptisterium van Florence en bekijk je het echte dodenmasker van Dante zelf!

Tot slot zijn er streetarttours waarbij een gids je naar de beste plekken van de stad brengt om straatkunst te bewonderen. Dit zijn vaak verborgen meesterwerken in onopvallende straatjes, terwijl hij of zij je wijst op de ateliers, bars en cafés vol opkomende kunstenaars!

21 – Culinaire ervaringen in Florence

Kooklessen in Florence

Je kunt in Florence heel wat leuke en lekkere culinaire ervaringen beleven.

Zo kun je de heerlijke Florentijnse gerechten zelf leren bereiden tijdens een kookles. De chef leert je hoe je handgemaakte pasta, gelato en andere populaire Italiaanse gerechten en desserts maakt. MaMa Florence is de perfecte plek om een kookles te volgen. Je kunt hier pasta leren maken of een bezoek brengen aan de markt voordat je samen met de chef de keuken induikt om een lekkere gerechten te maken met je aankopen.

De beste plaats om heerlijke en verse ingrediënten te kopen voor je kookervaring is de historische markt op piazza San Lorenzo. Deze markt vindt zowel binnen als buiten plaats. Buiten vind je kleding, souvenirs en lederwaren. Binnen kun je op de benedenverdieping etenswaren kopen, terwijl je op de bovenverdieping lekker kunt eten in Mercato Centrale, een foodcourt. Wij raden Il Tartufo aan, een restaurant waar truffel centraal staat in de vorm van o.a. truffelpasta en truffelbier! Ook Il Lampredotto is interessant, want je kunt er het beroemde broodje runderpens bestellen.

Heb je geen zin om zelf eten te bereiden, maar wil je vooral de lekkernijen proeven? Neem dan deel aan een culinaire tour. Je trekt samen met een gids naar de markt van San Lorenzo en ontdekt de lokale culinaire specialiteiten zoals rijke koffie, rustiek brood, broodjes, kaas, olijfolie, gelato en natuurlijk wijn! Daarna ga je naar een “enoteca” of wijnwinkel, waar de gids je enkele overheerlijke wijnen voorschotelt en ze combineert met lokale kazen en vleeswaren. Om af te sluiten volgt er natuurlijk een bezoekje aan een gelateria voor een lekkere gelato.

Nu we het over gelato hebben, voor overheerlijk ijs moet je bij Vivoli zijn. Deze gelateria wordt al sinds 1930 gerund door dezelfde familie. De smaken worden dagelijks gemaakt met verse ingrediënten en er worden geen additieven en conserveringsmiddelen gebruikt. Proef ijs met gebak, cake, koekjes, rijstpudding, semifreddo (halfbevroren desserts), affogato (koffieroom) en taartjes in Vivoli-stijl.

Ben jij een echte zoetekauw, dan zul je ook een bezoekje willen brengen aan het oudste café van Florence, Caffe Gilli. Hier serveren ze de beste taarten en gebakjes van de stad. Vooral de millefoglie, een heerlijk gebakje bestaande uit bladerdeeg en roomvulling, is overheerlijk!

22 – Gastronomische excursies in Toscane

Truffeljacht vanuit Florence

Ook buiten de stadsmuren vallen er heel wat culinaire ervaringen te beleven.

Ga bijvoorbeeld op truffeljacht naar de heuvels van Montefiesole samen met een professionele jager en zijn hond. Leer de geheimen van het vak en ga op zoek naar truffels. Na afloop kun je je tegoed doen aan een welverdiende klassieke truffelpasta met wijn en misschien ook wel een dessert!

Is wijn meer je ding, maak dan een dagtocht naar de Chiantistreek om een bezoek te brengen aan de beste wijnmakerijen! Tijdens wijnproeverijen in deze streek proef je niet alleen heerlijke wijn, maar ook heel wat lekkers zoals lever, tuinbonen en olijfolie en balsamicoazijn op rustiek Italiaans brood.

Niet alleen Chianti beschikt over heerlijke wijnen, ook in plaatsen als Pienza en Montepulciano wordt er lekkere wijn gemaakt. Maak een dagtocht naar enkele bekende Toscaanse wijnstreken vanuit Florence voor een wijnproeverij. Daarnaast kun je je smaakpapillen verwennen in lokale delicatessenwinkels met olijven, kaas, bruschetta en meer.

Je kunt ook een dagtocht naar de Val d’Orcia of naar Montalcino overwegen.

23 – Muzikale ervaringen in Florence

Operaconcert in Florence

Maak je klaar voor een typisch Italiaanse avond door tickets te kopen voor een operaconcert in de Chiesa di Santa Monaca. Deze kerk was vroeger een Augustijnenklooster en wordt nu gebruikt voor concerten, tentoonstellingen en andere culturele evenementen. Laat je vermaken door prachtige uitvoeringen van beroemde aria’s zoals die van Bellini, Mozart en Rossini.

Gesponsorde plaatsing

Candlelight Concerts in Florence


Woon live concerten bij van klassiekers zoals Vivaldi’s Vier Jaargetijden of hommages aan populaire moderne muzikanten en bands zoals Coldplay, allemaal in de sfeer van brandende kaarsen. Concerten bij kaarslicht vinden plaats op schilderachtige locaties in de stad waar normaal geen concerten en evenementen worden georganiseerd, wat zorgt voor een onvergetelijke achtergrond terwijl je geniet van live uitvoeringen van je favoriete nummers.

24 – Outdooractiviteiten in Florence en omgeving

Paardrijtochten in Toscane

Heb je alle bezienswaardigheden in Florence gezien en ben je op zoek naar wat meer actie buiten de stadsmuren? Dan kun je kiezen uit verschillende leuke outdooractiviteiten.

Schrijf je bijvoorbeeld in voor een paardrijtocht en maak kennis met je nieuwe paardenvriend voordat je een veiligheidsoriëntatie krijgt. Maak je avontuur compleet met een traditionele lunch en wijnarrangement! Ga niet alleen paardrijden maar bezoek ook twee wijnmakerijen en proef heerlijke wijn. Beginners zijn welkom!

Maak jij graag je handen vuil en vind je het niet erg om nat te worden? Dan is een excursie van een halve dag canyoning in Rio Selvano zeker iets voor jou. Breng de dag door met klimmen, glijden en abseilen langs ruige natuurlijke kliffen voordat je afkoeling zoekt in het koele water van de rivier. Onderweg geniet je van de natuurlijke schoonheid van de regio rond Florence.

25 – Watersporten in Florence en omgeving

Raften in Florence

Zijn watersporten eerder je ding, dan heb je in Florence ook heel wat mogelijkheden.

Zo kun je suppen en kajakken, maar voor wie het wat ruiger mag, is er raften op de Arno in de richting van de San Niccolo-dam. Onderweg kun je genieten van het prachtige Toscaanse landschap en de beste bezienswaardigheden in Florence, zoals de Ponte Vecchio waar je onderdoor vaart.

Tijdens de meeste tours krijg je ook een aperitief aangeboden en geniet je van een opmerkelijke en onvergetelijke ervaring.

26 – Activiteiten voor sensatiezoekers in Florence

Parachutespringen in Florence

Adrenalinejunkies kunnen Florence en Toscane vanuit een heel ander perspectief bekijken. Spring samen met een instructeur in tandem uit een vliegtuig op 3000 meter hoogte. Je geniet een minuut lang van een vrije val, wat het perfecte moment is om de schoonheid van de streek te bewonderen. Je kunt zowel skydiven boven Chianti als Bologna.

Is parachutespringen iets te avontuurlijk voor jou? Dan kun je kiezen voor een paraglidingvlucht in Florence. Je trekt samen met een gecertificeerde piloot naar de Monte Bargiglio en springt van een hoogte van 700 meter. Je kunt ofwel zelf sturen of de instructeur de controle laten nemen.

Een andere leuke en spannende belevenis is een luchtballonvaart over het Toscaanse landschap. Je stijgt tot bijna 2000 meter hoogte en bewondert de prachtige natuur en de charmante steden vanuit een uniek perspectief terwijl de zon opkomt. Na de landing word je getrakteerd op een champagneontbijt. Deze activiteit is ideaal voor wie op zoek is naar een romantisch uitje.

27 – Excursies op twee of vier wielen

Vespatour in Florence

Wil je graag Florence en omgeving verkennen vanop een Vespa of per auto? Kies dan voor een van onderstaande tours.

Ga voor een typisch Italiaanse ervaring door een Vespatour te boeken. Verken de smalle straatjes van Florence voordat je de heuvels beklimt voor een panoramisch uitzicht vanaf de kerk van San Miniato al Monte! Je kunt ook kiezen voor een tour met lunch in een prachtig landhuis in de heuvels, of een excursie naar de Chiantistreek.

Houd jij van snelle bolides? Dan ben je misschien geïnteresseerd in een bezoek aan het Ferrari-museum. Dit museum ligt in de buurt van Bologna, waar je de beroemde vleessaus ragu kunt proeven en de overdekte arcades van de stad kunt verkennen. Vergeet ook zeker Piazza Maggiore niet. Wil je liever zelf plaatsnemen achter het stuur? Huur een Ferrari en zoef over de charmante wegen van Toscane.

Hoeft het voor jou allemaal zo snel niet? Overweeg dan een Fiat 500-tour waarmee je Florence en omgeving op je gemak kunt verkennen. Je neemt zelf plaats achter het stuur terwijl je via de radio begeleid wordt door een gids. Rijd langs iconische bezienswaardigheden in Florence zoals Piazzale Michelango, Basilica San Miniato al Monte, Villa Pian dei Giullari en Villa del Poggio Imperiale. Een traditionele maaltijd met lokale delicatessen (zoals crostini en salami) is inbegrepen bij deze tour.

Mag het voor jou wat ruiger en avontuurlijker? Neem dan deel aan een quadtour door het platteland van de Chianti en scheur over de onverharde Toscaanse wegen. Je kunt ook een buggy of een elektrische buggy huren. Welke optie je ook kiest, je geniet samen met een professionele gids van een heerlijke lunch halverwege, of van lekkere kaas en prosciutto.

28 – Excursies naar andere steden

Dagtocht naar Pisa vanuit Florence

Dankzij zijn centrale ligging kun je vanuit Florence heel wat andere Italiaanse steden bezoeken.

Trek bijvoobreeld naar Pisa en bewonder de scheve toren en het Piazza dei Miracoli (“het plein van de wonderen”). Onderweg kun je tal van charmante stadjes en dorpjes bezoeken, zoals Lucca, met zijn stadsmuren ontworpen door da Vinci en marmeren kerken, retro huizen en smalle straatjes.

Je kunt ook een dagtrip naar Assisi maken, een stad op 2 uur ten zuiden van Florence, in de regio Umbrië. Deze stad heeft een rijke religieuze geschiedenis en is de geboorteplaats van Franciscus van Assisi. Cortona is een prachtige stad op weg naar Assisi, op iets meer dan een uur rijden van Florence. Deze ommuurde stad vol middeleeuwse charme op een heuveltop is een van de mooiste Toscaanse steden.

Een bezoek aan San Gimignano moet ook zeker op de planning staan. Deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, ligt bovenop een 300 meter hoge heuvel en beschikt over prachtige middeleeuwse torens. Je kunt de hoogste toren, Torre Grossa, beklimmen om zo’n 214 treden later te genieten van een adembenemend uitzicht! Op weg naar San Gimignano kun je ook halt houden in Siena of Monteriggioni. Beide zijn prachtige middeleeuwse steden die ook zeker een bezoek waard zijn.

Cinque Terre is terecht een wereldberoemde bestemming. De vijf prachtige vissersdorpjes, genesteld op de kliffen langs de Italiaanse Rivièra, zijn een streling voor het oog. Je kunt de dorpjes al wandelend of per trein verkennen. De tours naar Cinque Terre stoppen ook soms in Portovenere, een charmant vissersdorpje met kronkelige straatjes, middeleeuwse cultuur en architectuur, dat direct aan zee ligt.

Wil je graag meer weten over dagtochten vanuit Florence? Lees dan zeker onze gedetailleerde gids over de beste excursies vanuit Florence.

Hoe bereik je Florence?

De meeste reizigers zullen Florence bereiken door te vliegen op de enige luchthaven van de stad, de luchthaven Florence-Peretola. Je kunt ook vliegen op de luchthaven van Pisa (Galileo Galilei), die zo’n 100 kilometer verderop ligt.

Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Florence kun je de pendeltram T2 nemen naar het centrum. Als je echter op zoek bent naar een sneller en comfortabeler vervoermiddel, boek dan een luchthaventransfer vanaf € 35.

Waar overnachten in Florence?

Casa G. Firenze, met zijn ruime hoge gewelfde plafonds, biedt een prachtig uitzicht op het historische centrum en bevindt zich dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden in Florence, zoals Piazza Duomo en de Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Word elke ochtend wakker met het prachtige licht dat door de grote ramen je kamer binnenstroomt, terwijl je je klaarmaakt om van je gratis ontbijt te genieten.

Al van bij het binnenstappen, voel je je welkom in Hotel Roma. Dit hotel ligt in het hart van het historische centrum van Florence. Geniet van de elegante kamerinrichting, met uitzicht op de charmante straatjes beneden, en van het uitgebreide ontbijt dat dagelijks wordt geserveerd.

Sangaggio House B&B ademt Toscaanse sfeer. Dit is een 19e-eeuwse bed & breakfast die door een familie wordt gerund en is voorzien van alle moderne voorzieningen zoals airconditioning en wifi. De B&B ligt op steenworp afstand van het treinstation dat je naar alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Geniet van het heerlijke gebak dat elke ochtend wordt aangeboden.

Bezoek je Florence met een budget?

Ga dan mee met een free walking tour door Florence, verken de charmante straatjes, struin langs de belangrijkste pleinen en bezienswaardigheden in Florence en leer allerlei historische feiten.

Als je een free walking tour met een inwoner boekt, kun je ook meer leren over de actuele gebeurtenissen in de stad.

Wat is je volgende bestemming?

Italië is ongetwijfeld een van de meest bezochte landen ter wereld. Dit mag geen verrassing zijn aangezien het land bol staat van de charmante dorpjes, prachtige natuur en mooie stranden. Mocht je niet goed weten wat je volgende bestemming in Italië wordt, lees dan onze onderstaande suggesties.

Als je Toscane verder wilt verkennen, reis dan naar het zuiden en bezoek Siena, een prachtige middeleeuwse stad in Toscane. Bezoek de Duomo di Siena, verken het oude fort en beleef de Palio.

Geniet van de vele dingen die je kunt doen in Bologna, van naar hartenlust eten tot slenteren over het Piazza Maggiore of een kijkje nemen in het Ferrari-museum.

Milaan, dat wordt beschouwd als de tweede hoofdstad van Italië, beschikt over beroemde galerieën, bekende bezienswaardigheden zoals de Duomo di Milano en een bohemiane sfeer in de wijk Brera.

Mis je kans niet om Genua te bezoeken, het sprankelende juweel van de Italiaanse Rivièra, met een fascinerende maritieme geschiedenis en een charmante oude stad vol grote paleizen, musea en levendige pleinen.

Rome charmeert bezoekers met zijn indrukwekkende bouwwerken die de wereld hebben veranderd, zoals het Colosseum, en met de soevereine stadstaat Vaticaanstad binnen haar grenzen valt er eindeloos veel te beleven.

Haal de romanticus in jezelf naar boven in Verona, waar je talloze romantische dingen kunt doen zoals het bekijken van het balkon van Julia, een wandeling maken door de mooie Giardino Giusti en nog veel meer.

Verken de kanalen en steegjes van Venetië en steek bruggen over die leiden naar gezellige pleintjes. Van alle dingen die je in Venetië kunt doen, moet een gondelvaart op je lijstje staan!

Als je een bezoek hebt gepland aan Florence en graag meer wilt zien van de Toscaanse regio, overweeg dan om meerdaagse tochten te maken.

Slotgedachten

Florence heeft heel wat te bieden. Van fantastische en indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de Duomo en Ponte Vecchio, tot fascinerende musea als het Uffizi of de Galleria dell’Accademia. Je kunt er ook deelnemen aan heel wat leuke activiteiten zoals een Vespatour door de Toscaanse heuvels of spannende excursies vol adrenaline zoals raften, met een Ferrari rijden en parachutespringen.

We hopen dat je genoten hebt van onze lijst met de leukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden in Florence.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!