Excursies vanuit Florence

Op zoek naar de beste excursies vanuit Florence?

Mis de kans niet om de rest van Toscane te verkennen. We hebben een lijst samengesteld met 19 fantastische plaatsen om te bezoeken vanuit Florence.

Doe ideeën op, van de middeleeuwse stad Siena tot charmante stadjes op heuveltoppen.

Lees hieronder meer over wat je kunt zien, wat je kunt doen en hoe lang het duurt om er te komen.

Excursies vanuit Florence op kaart

1- Pisa

Pisa day trips from Florence

Pisa ligt op iets minder dan een uur rijden met de auto en nog iets minder lang met de trein vanaf Florence. De stad, beroemd om zijn scheve toren en nog veel meer, kan tijdens een dagtocht vanuit Florence worden bezocht. Zo’n dagtour duur meestal tussen de 5 à 6 uur, maar er worden ook excursies van zo’n 8 à 9 uur aangeboden.

Bereid je voor op heel wat wandelen tijdens je excursie naar Pisa. Als je last hebt van hoogtevrees of claustrofobie, is het beklimmen van de scheve toren misschien niet de beste optie voor jou.

Er zijn tal van dagtrips vanuit Florence naar Pisa beschikbaar, dus kijk op TourScanner welke tours de beste zijn en welke prijzen het meest geschikt zijn voor je dagtocht naar Pisa.

2 – Siena

Siena day trips from Florence

Siena is een van de populairste dagtrips vanuit Florence. Deze eeuwenoude stad staat bekend om zijn vele UNESCO-werelderfgoedlocaties. Het is ook wereldberoemd vanwege de Palio, een paardenrace die jaarlijks twee dagen lang plaatsvindt op het Piazza del Campo. Siena is verder bekend om zijn middeleeuwse architectuur, zoals het Palazzo Civico met zijn prachtige fresco’s, en de Torre del Mangia, een toren met 400 treden die een schitterend uitzicht biedt over de stad en de omliggende heuvels.

Op TourScanner kun je verschillende dagtochten en tours vergelijken die vanuit Florence naar Siena worden aangeboden. Zo kun je zien welke het meest geschikt zijn voor jou en of de dagtocht naar Siena gecombineerd wordt met een bezoek aan een andere stad.

3 – Livorno

Livorno day trips from Florence

Voor wie stad en zee wil combineren, is Livorno de perfecte dagtrip vanuit Florence. Dit is een van de traditionele badplaatsen van Italië. Livorno is niet zozeer een historische kunst- en cultuurstad als de andere Toscaanse steden, maar is een ideale plek om gewoon lekker te ontspannen.

Je kunt een dagtocht maken van Florence naar Livorno, en deze kan eventueel ook een uitstapje naar Pisa omvatten. Op TourScanner kun je verschillende dagtochten bekijken die worden aangeboden en zo de beste optie voor jou vinden.

4 – San Gimignano

San Gimignano day trips from Florence

San Gimignano, gelegen tussen Florence en Siena, is een van de meest pittoreske dorpjes van Toscane.

Met zijn 14 middeleeuwse torens en geplaveide straten nodigt San Gimignano uit tot wandelen en bewonderen van de oude middeleeuwse architectuur van de gebouwen. Het dorp ligt op slechts een uur rijden van Florence.

5 – Chianti

Chianti region day trips from Florence

De Chianti-regio is een beroemde inspiratiebron voor veel kunstenaars en fotografen, en strekt zich uit tussen Florence, Siena en alle omliggende gebieden.

Het gebied staat bekend om zijn rustgevende landschappen, heerlijk eten, charmante stadjes en een gerenommeerde selectie aan wijnen. Veel mensen komen hier naartoe om wijn te proeven en wijngaarden te bezoeken.

6 – Greve

Greve day trips from Florence

Greve, een klein stadje in de Chianti, is een verborgen juweeltje vol geschiedenis en tradities en heeft een rijke wijncultuur.

Een bezoek aan Greve is een perfecte dagtrip vanuit Florence om de ambachtelijke winkels, cafés en koffietentjes te verkennen en gewoon rond te slenteren.

Als je op zoek bent naar een ontspannen dag, is Greve de perfecte keuze.

7 – Saturnia

Saturnia day trips from Florence

Saturnia is een kuuroord in Toscane, gelegen in Noord-Centraal Italië. Het is de perfecte bestemming om te ontspannen en tot rust te komen.

De thermale watervallen van Saturnia zijn zwavelhoudende bronnen gelegen in het midden van een vallei. Ze staan bekend om hun therapeutische eigenschappen en bieden ontspanning en welzijn het hele jaar door.

8 – Orvieto

Orvieto day trips from Florence

Orvieto, ooit gesticht door de Etrusken bovenop een steile heuvel gemaakt van tufsteen (vulkanisch asgesteente).

De stad Orvieto rijst dramatisch op boven de tufstenen kliffen, omringd door verdedigingsmuren gebouwd van dezelfde steen, genaamd tufa.

De belangrijkste bezienswaardigheden die niet gemist mogen worden, zijn de Duomo en de pauselijke residentie. Dit schilderachtige stadje is perfect om in rond te dwalen en de prachtige architectuur te bewonderen.

9 – Arezzo

Arezzo day trips from Florence

Arezzo is de geboorteplaats van de beroemde Giorgio Vasari en Piero della Francesca, dus je zult in de stad ongetwijfeld veel voorbeelden vinden van hun kunst.

Het is een stad met tal van tradities, van het centrale plein Piazza Grande vol met kraampjes tot aan de kathedralen en het fort met een panoramisch uitzicht van 360 graden over de hele stad, en nog veel meer.

Arezzo is vrij klein, dus je kunt je dagtocht misschien beter combineren met een bezoek aan Cortona.

10 – Cortona

Cortona day trips from Florence

Cortona, een oude stad van Etruskische oorsprong, biedt de mogelijkheid om gemakkelijk te voet van de prachtige omgeving te genieten. Hier vind je het Etruskisch Academiemuseum met een uitgebreide collectie bronzen, keramische en funeraire objecten die het Etruskische verleden van de stad weerspiegelen.

Omdat Cortona dicht bij Arezzo ligt, zijn er dagtochten beschikbaar die deze twee kleine schilderachtige stadjes combineren.

11 – Montepulciano

Montepulciano day trips from Florence

Montepulciano is een typisch middeleeuws stadje gelegen bovenop een heuvel, dat pronkt met renaissancepaleizen, geplaveide straatjes, tientallen kerken en nog veel meer.

Het stadje wordt ook omringd door wijngaarden die veel bezoekers aantrekken. Als je weinig tijd hebt, kun je een halve dag naar Montepulciano gaan, vooral als je een tussenstop maakt in Cortona.

12 – Lucca

Lucca day trips from Florence

De Etruskische en Romeinse oorsprong heeft een diepgaande invloed gehad op de oude architectuur van Lucca. De verdedigingsmuren, die teruggaan tot de renaissance en nog grotendeels intact zijn, zijn het hoogtepunt van de stad. Ook is Lucca de geboorteplaats van de wereldberoemde Italiaanse operacomponist Giacomo Puccini.

13 – Cinque Terre

Cinque Terre day trips from Florence

De Cinque Terre, vertaald als “Vijf Landen” in het Nederlands, bestaan uit vijf kleine sprookjesachtige stadjes genesteld op kliffen die boven de zee uittorenen. De steden die Cinque Terre vormen zijn Monterosso, Manarola, Corniglia, Vernazza en Riomaggiore, en ze genieten grote bekendheid in heel Italië.

Met het openbaar vervoer naar alle verschillende stadjes reizen kan erg tijdrovend zijn. Overweeg daarom om een georganiseerde rondreis te maken waarbij al het openbaar vervoer voor je wordt geregeld, of kies voor een boottocht waarbij je de stadjes vanaf de zee kunt bewonderen.

Er zijn verschillende aanbieders van excursies vanuit Florence naar Cinque Terre, zoals Viator, Headout of Musement. Op TourScanner kun je prijzen en tours vergelijken om de beste optie voor jou te vinden.

14 – Portovenere

Portovenere day trips from Florence

Portovenere is een van de populairste toeristische bestemmingen aan de Ligurische kust en staat vooral bekend om zijn zeegrotten en fascinerende duiklocaties.

Je kunt de stad verkennen tijdens een ontspannen wandeling. Vanwege de nabijheid kun je je dagtocht naar Cinque Terre ook combineren met een bezoek aan Portovenere.

15 – Montalcino

Montalcino day trips from Florence

Het middeleeuwse dorp Montalcino, beroemd om zijn wijnproductie, behoort tot een van de mooiste bestemmingen van Toscane.

Er zijn duizenden wijnmakerijen en wijngaarden om te bezoeken waar je lokale wijn kunt proeven. Montalcino is de perfecte locatie voor een dagtocht inclusief wijnproeverij.

16 – Pienza

Pienza day trips from Florence

Je vindt Pienza in de regio Montalcino en vanaf hier kun je genieten van een adembenemend uitzicht over de Val d’Orcia.

Je zult betoverd worden door het culturele erfgoed; Pienza was ooit de thuis van paus Pius II. Vanwege de goed bewaarde monumenten is het uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Je kunt je dagtocht vanuit Florence naar Pienza combineren met een bezoek aan Montalcino en Montepulciano. Als je een wijnliefhebber bent, moet je zeker de wijntour van een hele dag proberen.

17 – Venetië

Venice day trips from Florence

Venetië is een van de populairste en meest romantische bestemmingen in Italië.

Met duizenden kanalen, paleizen en gebouwen in gotische stijl is Venetië zeker een van de mooiste steden die je ooit zult zien.

Het is zeker ook geen goedkope bestemming. Daarom kan een dagtocht vanuit Florence naar Venetië een goede optie zijn als je een krap budget hebt.

18 – Volterra

Volterra day trips from Florence

Hoewel het een beetje uit de buurt van Florence ligt, is Volterra nog zo’n typisch Toscaans stadje dat een bezoek waard is.

Het is een traditionele stad, hooggelegen op een berg en omringd door stadsmuren, waar folkloreverhalen, zoals vampierlegendes, hun oorsprong vinden. Je kunt ook het Albasten Museum bezoeken en genieten van traditionele Toscaanse kaasproeverijen.

Vanwege de afstand tot Florence is het aan te raden om Volterra te bezoeken met een georganiseerde dagtrip. Hierbij is al het vervoer inbegrepen, evenals wijn- en kaasproeverijen, een Toscaanse lunch en vele andere geweldige opties.

19 – Rome

Rome day trips from Florence

De hoofdstad van Italië, op slechts 3 uur rijden van Florence, is een favoriete keuze onder reizigers. Natuurlijk is Rome de thuisbasis van de indrukwekkendste architectuur ter wereld.

Van het Colosseum tot Vaticaanstad, de Trevifontein en vele andere monumenten, musea en galerieën, Rome heeft veel te bieden.

Je zult zeker geïnspireerd raken door de kunst, architectuur en cultuur van Rome. Neem de tijd om de stad langer dan een dag te bezoeken. Tickets voor musea en attracties zijn gemakkelijk te vinden op TourScanner.

Als je daarentegen meerdere dagen in Rome doorbrengt en dagtochten wilt maken vanuit de Italiaanse hoofdstad, bekijk dan onze lijst met beste excursies vanuit Rome.

We hopen dat deze uitgebreide gids van pas komt bij het plannen van jouw volgende dagtocht vanuit Florence.

We wensen je een geweldige tijd in Italië! 🙂

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!