Excursies vanuit Rome

Ben je op zoek naar de beste eendaagse excursies vanuit Rome? Enkele leuke plekken om te bezoeken voor een dagje weg uit de stad? Dan ben je hier aan het juiste adres! Voorbij de stadsmuren van Rome liggen tal van mogelijkheden voor dagtrips en uitstapjes. Sommige van de meest interessante toeristische bestemmingen kunnen binnen een uur worden bereikt, zowel met de auto, de bus als de trein.

Of je nu naar het noorden of het zuiden gaat vanuit de hoofdstad van Italië, er is genoeg te zien en te doen tijdens een dagje weg van Rome. Denk aan prachtige stranden, indrukwekkende monumenten, wijngaarden of pittoreske dorpjes, er is voor elk wat wils. Ontdek 35 geweldige plekken om te bezoeken vanuit Rome – een eclectische mix van dagtochten vanuit Rome om aan elk budget te voldoen!

1 – Pompeii

Pompeii

Maak een reis terug in de tijd naar de oude stad Pompeii. Verken zowel de majestueuze huizen als de bescheiden woningen die perfect zijn gerestaureerd en bewaard gebleven, of bezoek Romeinse winkels die ooit werden bezocht door de inwoners van Pompeii. In andere delen van Pompeii staan badhuizen en bordelen klaar om verkend te worden, terwijl de Villa dei Misteri (Villa der Mysteriën) een bizarre ervaring biedt met fresco’s die geleerden al jaren in verwarring brengen. Doe mee aan het debat en probeer de bewaarde fresco’s te interpreteren of wandel door de oude straten van de stad om graffiti te spotten die tot op de dag van vandaag nog steeds op sommige muren van de stad te zien is.

2 – Napels

Naples

Napels is de toegangspoort tot de Vesuvius en Pompeii, en eigenlijk kun je beide plaatsen op één dag bezoeken. Het is een stad vol geschiedenis en bezienswaardigheden om te bezoeken, zoals het Castel dell’Ovo en het Nationaal Archeologisch Museum. Ook staat Napels bekend als de geboorteplaats van pizza, dus misschien wil je wel graag deelnemen aan een culinaire tour door Napels om hun heerlijke keuken te leren kennen. Je zult niet teleurgesteld zijn.

3 – De Vesuvius

Vesuvius

Bereid je voor op een buitengewone excursie en ga naar de top van de Vesuvius, een van de populairste toeristische attracties van Italië. Ontdek de baai van Napels vanuit een ander perspectief met een vulkanologische gids.

4 – Paleis van Caserta

Caserta Royal Palace

Het Paleis van Caserta, dat ook wel het Italiaanse Versailles wordt genoemd, is het grootste koninklijke paleis ter wereld (UNESCO Werelderfgoed). Dit paleis telt vijf verdiepingen, 1200 kamers, 34 trappen en 1742 ramen. Alle decoraties, wandtapijten en fresco’s zijn adembenemend. Zorg ervoor dat je een rondleiding boekt als je besluit het Paleis van Caserta te bezoeken, zodat je een uitgebreide uitleg krijgt over de geschiedenis ervan. Als je met de trein of auto reist, kun je je tickets van tevoren boeken om de wachtrij te vermijden.

5 – Venetië

Venice

Reis naar een van de meest romantische steden ter wereld. Venetië is behoorlijk toeristisch, maar beschikt over fascinerende architectuur, kanalen om per gondel te verkennen, geplaveide straatjes die je al kuierend kunt ontdekken, evenals musea van wereldklasse. Als je in Rome bent en naar Venetië wilt reizen, kun je het beste een hogesnelheidstrein nemen om tijd te besparen. Vanuit Venetië kun je met de veerboot een aantal eilanden bezoeken, zoals Burano, Murano en Torcello.

Venice

De belangrijkste bezienswaardigheid in Venetië is de Basiliek van San Marco, een van de beroemdste kerken en een van de bekendste voorbeelden van Italiaans-Byzantijnse architectuur.

6 – Calcata

Calcata

Calcata, gebouwd op een rotsachtige berg, is een van de mooiste en uniekste dorpjes op slechts 30 km van de stad Rome. Calcata is de ideale excursie vanuit Rome voor degenen die graag eens iets anders willen doen terwijl ze in Rome zijn. De bohemienachtige sfeer en middeleeuwse architectuur zijn absoluut betoverend.

7 – Monte Cassino

Monte Cassino

Monte Cassino is beroemd om zijn klooster, gebouwd door Sint-Benedictus in 529 voor zichzelf en de monniken uit Subiaco. De abdij van Monte Cassino, op slechts 2 uur rijden van Rome, kent een interessante geschiedenis die eeuwenlang teruggaat. Het klooster werd namelijk vernietigd door de Longobarden en daarna opnieuw tijdens de oorlog. Om volledig te begrijpen hoezeer het klooster heeft geleden, kun je je dagtocht vanuit Rome combineren met een rondleiding door de slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Monte Cassino.

Excursies vanuit Rome naar de Amalfikust

Amalfi coast

Word verliefd op een van de mooiste kusten van Italië tijdens een dagtocht vanuit Rome, waar je het betoverende stadje Amalfi verkent. De prachtige smalle straatjes lopen langs de heuvel naar beneden en de kleurrijke huizen die verspreid staan over de heuvel zijn de ware trekpleisters. Je kunt ook naar het strand gaan en ontspannen terwijl je van de zon geniet.

Tip: lees onze review van de beste boottochten langs de Amalfikust.

8 – Positano

Positano

Positano bevindt zich ook aan de beroemde Amalfikust, gelegen op een heuvel die afloopt naar het water. Het is een zeer populaire bestemming, dus als je een dagtocht naar Positano plant, kun je die het beste in het voorjaarsseizoen plannen. Overweeg om vanuit Rome een excursie naar de Amalfikust te maken om Positano en andere mooie schilderachtige stadjes te verkennen.

9 – Sorrento

Sorrento

Sorrento is een geliefde vakantiebestemming dankzij het prachtige uitzicht op de baai van Napels. Er zijn tal van leuke dingen om te doen in Sorrento. Zo kun je ook ook musea en karakteristieke marktjes verkennen. Je kunt het hart en ziel van Piazza Taso ervaren, waar je veel restaurants vindt, of naar de Marina Grande gaan om te smullen van wat zeevruchten. Sorrento heeft veel plekken om te verkennen. Aangezien Sorrento dicht bij Napels ligt, kun je een dagtocht vanuit Rome naar Napels maken en Sorrento in je reisplan opnemen.

Excursies vanuit Rome naar Toscane

Tuscany

Met interessante geschiedenis, prachtige natuur en heerlijk eten heeft Toscane veel te bieden. Als je maar één dag hebt om een excursie te maken vanuit Rome, kan deze dagtocht naar Toscane een goede optie voor je zijn. Je krijgt een rondleiding door Siena, San Gimignano en Pisa. Verken de stad Siena en de kathedraal, de Monte dei Chianti (heuvels van Chianti) voor een Toscaanse lunch en wijnproeverij. Dwaal door de straten van San Gimignano en bewonder de architectuur van Pisa. Dit soort dagtocht duurt ongeveer 12 uur.

10 – Florence

Florence

Florence is een must-visit, dus zorg ervoor dat je het aan je reisplan toevoegt. Florence is de thuisbasis van enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de renaissance ter wereld, zoals de Galleria degli Uffizi, het Bargello, Santa Maria Novella en de Santa Croce. Ook de bibliotheek van San Lorenzo moet op het programma staan, omdat het Michelangelo’s pure architectuur laat zien. Na het bezoeken van al de musea en monumenten zul je betoverd zijn.

11 – Siena

Siena

Het historisch centrum van Siena staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is beroemd om zijn Palio, een paardenrace die twee dagen per jaar plaatsvindt op het Piazza del Campo. Andere bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse architectuur, het Palazzo Civico met zijn prachtige fresco’s, en de Torre del Mangia, een toren met 400 treden die een geweldig uitzicht biedt over de stad en haar omgeving.

Siena - horse racing
Mis de “Palio di Siena” niet – een paardenrace die twee keer per jaar wordt gehouden. Deze vindt plaats op 2 juli en 16 augustus in Siena.

12 – Pisa

Pisa

Je hebt waarschijnlijk duizenden foto’s gezien van de Toren van Pisa, aangezien dit het symbool van de stad is. Maar het draait niet alleen om de Scheve Toren, Pisa heeft ook meer dan 20 historische bezienswaardigheden zoals kerken, musea, kunstgalerijen en meer om te verkennen. Dwaal door de oude stad en ontdek waarom Pisa een van de belangrijkste steden in Italië is, aangezien het vroeger concurreerde met Genua en Venetië als maritieme grootmacht.

13 – San Gimignano

San Gimignano

San Gimignano is een van de meest schilderachtige dorpjes in Toscane. Het heeft 14 middeleeuwse torens, geplaveide straatjes om in rond te dwalen en oude middeleeuwse architectuur om te bewonderen. Het is klein genoeg om te worden bezocht tijdens een dagtrip vanuit nabijgelegen steden zoals Siena, Florence en Rome.

14 – Livorno

Livorno

Livorno, dat aan de westkust van Italië in Toscane ligt, wordt vaak vergeleken met Venetië. De stad beschikt namelijk over een wijk genaamd Venezia. Dit is een van de oudste delen van de stad en doet dankzij de kanalen denken aan Venetië. Hier kun je genieten van lokale gerechten terwijl je door de stad dwaalt en haar majestueuze pleinen, talrijke bruggen en architectuur bewondert.

15 – Cortona

Cortona

Dit is een oude stad van Etruskische origine die gemakkelijk te voet te verkennen is. Cortona ligt op een hoogte van 600 meter en biedt geweldige uitzichten over de prachtige omgeving. De stad beschikt over veel goede restaurants en bars die typische gerechten uit Toscane en heerlijke wijnen serveren. Het bevindt zich bovendien dicht bij het Trasimeense Meer, Montepulciano, Arezzo, Siena, Orvieto, San Gimignano en nog veel andere mooie dorpjes. Als je je ervaring in Toscane wilt maximaliseren, neem dan Cortona op in je reisplan.

16 – Arezzo

Arezzo

Arezzo is de geboorteplaats van de beroemde Giorgio Vasari en Piero della Francesca. De stad is als het ware een openluchtmuseum waar je hun kunst kunt bewonderen. Het is daarnaast een agrarisch handelscentrum dat beschikt over machine-, kleding-, sieraden- en goudindustrieën én is door de jaren heen een toeristische bestemming geworden in Toscane. De belangrijkste bezienswaardigheid van Arezzo is het Piazza Grande, waar je veel cafés en restaurants kunt vinden. Ook de kathedraal van Arezzo en het Medici-fort dat een 360-graden uitzicht biedt op Arezzo en de omgeving zijn de moeite waard. Daarnaast wordt er tweemaal per jaar (in juni en september) een steekspel gehouden waaraan elke wijk van Arezzo, dat zijn eigen team heeft, deelneemt.

17 – Capalbio

Capalbio

Capalbio is een prachtig dorpje in het zuiden van de Maremma dat eenvoudig te bereiken is vanuit Rome. Dit charmante stadje kun je het beste bezoeken tijdens de zomer omwille van zijn mooie zandstranden. Enkele van de topbezienswaardigheden zijn het Fort van Aldobrandeschi en de Kerk van San Nicola. Capalbio is rijk aan geschiedenis, natuurlijke uitzichten en lange zandstranden. Dit is een ideale dagtrip vanuit Rome als je even wilt ontsnappen aan de drukte.

Dagtrips vanuit Rome naar de regio Umbrië

Umbria

Verken de regio Umbrië vanuit Rome en ontdek steeds veranderende, ongerepte landschappen in groene, prachtige valleien.

18 – Assisi

Assisi

Assisi is een kleine stad in Umbrië, in centraal Italië, die op korte afstand van Rome ligt. Het staat vooral bekend als de geboorteplaats van de beschermheilige van Italië, Sint-Franciscus van Assisi, die ook een van de meest populaire katholieke heiligen in de geschiedenis is. De belangrijkste attractie van de stad is de 13e-eeuwse Sint-Franciscusbasiliek, waar heilige relikwieën van Sint-Franciscus worden bewaard, samen met prachtige fresco’s die zijn leven afbeelden.

19 – Orvieto

Orvieto

Orvieto, gelegen op een grote stenen troon die 300 meter boven de vallei uitsteekt, bevindt zich in de regio Umbrië en is een prachtige bestemming voor een dagtocht. Orvieto is de meest opvallende en memorabele van alle heuvelsteden in Italië en heeft een 13e-eeuwse kathedraal en voormalige pauselijke residenties, evenals een uitgebreid en ingewikkeld netwerk van ondergrondse tunnels.

De stad is verdeeld in twee verschillende delen: de oude stad op de heuveltop en de modernere stad beneden. Hoewel er enkele bezienswaardigheden zijn in het nieuwe deel van de stad, breng je je tijd het beste door boven op de heuvel, waar de levendige kathedraal van Orvieto je staat op te wachten.

Excursies in de buurt van Rome

20 – Tivoli

Tivoli

De historische stad Tivoli, op slechts een uur rijden van Rome, is de thuisbasis van veel UNESCO Werelderfgoedsites, zoals de Villa Adriana en de Villa d’Este. Ze bestaan uit een groot aantal structuren, meren, bibliotheken, tempels en tuinen. Niet te missen zijn de Fontein van de Draken, de Honderd Fonteinen en de Waterorgelfontein in de Villa d’Este.

21 – Ostia Antica

Ostia Antica

Deze oude stad was de belangrijkste haven van Rome en van groot commercieel belang. Vrijwel de hele stad is een ongelooflijke opgravingssite die teruggaat tot de 7e eeuw, hoewel enkele plekken die zijn blootgelegd dateren uit de 3e eeuw.

Absolute aanraders zijn de Thermen van Neptunus, het theater, het Capitolium en het Forum, Decumanus Maximus en nog veel meer… Zorg ervoor dat je Ostia Antica bezoekt met een gids om een uitgebreide uitleg te krijgen over de rijke geschiedenis van deze fascinerende stad.

22 – Castelli Romani

Castelli Romani

In Castelli Romani liggen verschillende prachtige stadjes. Overal in de dorpen zijn grote villa’s en paleizen te vinden, omdat het gebied in het verleden een geliefd toevluchtsoord was voor rijke Romeinse inwoners.

Als je graag de witte wijn van de regio wilt proeven, breng dan zeker een bezoek aan het stadje Frascati. Wie een pauselijk paleis en prachtige tuinen wil zien, moet in het stadje Castel Gandolfo zijn. Andere steden die je kunt bezoeken zijn Velletri, met een archeologisch museum uit de ijzertijd, Arricia, beroemd om zijn geroosterd varkensvlees, en Albano Laziale, een stad met een lange geschiedenis.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo is een gemakkelijk toegankelijk uitstapje vanuit Rome vanwege de nabijheid (ongeveer 40 minuten). Je kunt de geschiedenis, kunst en cultuur van dit stadje leren kennen door de Pauselijke Villa’s van Castel Gandolfo te bezoeken. Ga naar het kasteel om te genieten van het uitzicht over het Albanomeer. Gandolfo heeft veel te bieden, dus als je meer wilt zien dan alleen de typische bezienswaardigheden in Rome, is dit een goede optie.

23 – Matera

Matera

Matera heeft zeer goed bewaard gebleven nederzettingen die in de rotsen zijn uitgehouwen en als Werelderfgoed worden beschouwd. Het staat bekend om zijn grotwoningen uitgehouwen in kalkstenen rotsen. Als je op zoek bent naar iets anders en unieks, zal Matera aan je verwachtingen voldoen.

Matera

Matera is een stad vol verborgen schatten, musea, festivals, concerten en nog veel meer.

24 – Tuinen van Ninfa

Giardino di ninfa

De tuinen van Ninfa (Giardino di Ninfa) zijn een uitstekend voorbeeld van Italiaanse middeleeuwse architectuur. Dit is een park gelegen in Cisterna di Latina in centraal Italië. Je kunt enkel tussen de maanden april en oktober rondleidingen volgen door deze tuinen.

Giardino di ninfa

De beperkte openingstijden zijn te wijten aan het behoud van de tuinen, de overblijfselen van een middeleeuws kasteel, kerken, klokkentorens, palazzo’s en nog veel bezienswaardigheden.

25 – Cerveteri

Cerveteri

Cerveteri is beroemd om zijn goed bewaarde Etruskische necropolis, op slechts 50 minuten rijden van Rome. Dit is de belangrijkste attractie, maar dat is niet alles, het telt namelijk ook veel historische en culturele bezienswaardigheden: het kasteel van Ruspoli, het Nationaal Museum van Cerite waar je artefacten uit de necropolis kunt bekijken, Piazza San Pietro en vele andere attracties.

Cerveteri

Excursies vanuit Rome naar de regio Apulië

26 – Apulië

Apulië is een regio aan de oostkust van Zuid-Italië, die veel te bieden heeft. Zo beschikt het over veel UNESCO Werelderfgoedlocaties, zoals de Trulli in Alberobello, het Castel del Monte van Keizer Frederik II en het heiligdom van de Longobarden in Monte Sant’Angelo. Je vindt er ook prachtige traditionele huizen vol geschiedenis in Ostuni, barokke gebouwen en romaans-gotische kerken in de hele regio.

Alberobello in Apulia

De regio Apulië heeft over het algemeen een levendige sfeer, dus als je op zoek bent naar ontspanning op het strand, cultuur, kunst en traditie, dan moet je hier zijn. Er zijn tal van excursies vanuit Rome naar de regio Apulië waar je een uitgebreide rondleiding kunt maken van bijna alles wat er te zien is in Apulië.

Excursies vanuit Rome naar de kust, meren en eilanden

27 – Capri

Capri

Ontvlucht voor een dagje de drukte van Rome en trek naar Capri, een eiland in de Tyrreense zee. Begeleide excursies brengen je meestal naar Napels van waaruit je een boot neemt richting Capri. Eens aangekomen mag je de Blauwe Grot niet missen, een kleine prachtige grot, en Anacapri, waar je een kabelbaan naar het hoogste punt van het eiland, Monte Solaro, kunt nemen. Hier kun je genieten van adembenemende uitzichten op de Golf van Napels en Salerno.

28 – Het eiland Ponza

Ponza islands

Het eiland Ponza ligt vlak voor de kust van Italië ten zuiden van Rome en ten noorden van Napels. Ponza heeft veel Etruskische, Romeinse en andere overblijfselen. De bekendste plek in Ponza is waarschijnlijk de Romeinse Galerij, een Romeinse tunnel die de stad Ponza verbindt met het strand van Chiaia di Luna. Je kunt hier heerlijk snorkelen en zwemmen in de helderblauwe zee en andere wateractiviteiten ondernemen.

29 – Santa Marinella

Santa Marinella

Als je Rome in de zomer bezoekt en meer wilt ontdekken dan alleen de Italiaanse hoofdstad, is Santa Marinella een geweldige bestemming voor een dagtocht. Hier kun je wat verkoeling zoeken, verse zeevruchten eten en ontspannen op het strand. Santa Marinella is een perfecte dagtrip aan zee vanuit Rome, op slechts 50 minuten rijden.

30 – Het meer van Trasimeno

Lake Trasimeno

Een van de beste dingen om te doen aan het Trasimeense Meer is een tocht langs de eilanden Polvese en Maggiore per veerboot. Maar dat is niet alles, je kunt ook rond het meer van Trasimeno fietsen om de omgeving sneller te verkennen en van het uitzicht te genieten. Er zijn kastelen om te bezoeken, paleizen om te verkennen, en nog veel meer. Dit is de perfecte bestemming om te ontspannen en rond te dwalen. Overweeg zeker een dagtocht vanuit Rome naar het Trasimeense meer, er is namelijk meer dan genoeg te doen en je zult er geen spijt van krijgen!

31 – Het meer van Martignano

Lake Martignano
Met dank aan Flickr

Het meer van Martignano is een zeer sereen meer waar je kunt genieten van rust en stilte. Het is een perfecte dagtocht vanuit Rome om even weg te zijn van de drukte. Niet alleen kun je er de dag doorbrengen, maar je kunt ook overnachten op een camping. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de Agriturismo il Castoro waar je kunt genieten van een grasstrand en hangmatten om je verblijf comfortabeler te maken. Ook is er een restaurant in de omgeving waar je gegrild vlees kunt proeven.

32 – Meer van Bracciano

Lake Bracciano

Het meer van Bracciano, gelegen in Bracciano, is een vulkanisch meer dat gekend is voor zijn heldere wateren. Hier kun je genieten van veel watersportactiviteiten zoals zeilen, kanoën en duiken. Het meer van Bracciano behoort tot het natuurpark Bracciano-Martignano, en is dus goed bewaard gebleven. Je kunt het meer van Bracciano bezoeken tijdens een dagtocht vanuit Rome en tegelijkertijd het stadje Bracciano verkennen. Dit stadje heeft een middeleeuws kasteel dat een bezoek waard is.

33 – Het Vicomeer

Lake di Vico

Dit is een ongerept gebied in Lazio met fris, helder en kalm water en de perfecte plek voor avonturiers om te genieten van suppen, kajakken en kanoën op het meer. Naast een grote verscheidenheid aan watersportactiviteiten heeft het Vicomeer veel natuur om te verkennen en vogelsoorten om te bekijken. Er zijn tal van wandelpaden en picknicktafels om te stoppen en te eten terwijl je midden in de natuur zit. Het Vicomeer ligt op slechts een uur en 20 minuten van Rome.

34 – Anzio

Anzio

Op ongeveer 1 uur rijden van Rome ligt Anzio, een vissershaven die bekend staat om zijn heerlijke visgerechten en omdat het een belangrijke plek was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft ook een haven voor veerboten en watervliegtuigen die je meenemen naar de eilanden Ponza, Palmarola en Ventotene. Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je een dagtocht van Rome naar Anzio en de eilanden Ponza combineren.

35 – Sperlonga

Sperlonga

Sperlonga is een populaire zomerbestemming voor gezinnen, dankzij zijn prachtige strand, en is beroemd om zijn grot met beelden die scènes van Odysseus voorstellen. Er is eigenlijk niet veel meer te zien, maar Sperlonga is een bestemming waar je helemaal tot rust kunt komen op de stranden, kunt kuieren op de promenade, de uitkijktoren kunt beklimmen en het archeologisch museum kunt bezoeken.

We hopen dat je met deze uitgebreide gids meer hebt bijgeleerd over de vele excursies vanuit Rome. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan zeker niet om hieronder een opmerking te plaatsen!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!