Bezienswaardigheden in Venetië

Of je deze stad nu kent als de “stad van het water”, “stad van de maskers” of “stad van de bruggen”, over één ding valt niet te twisten: Venetië is werkelijk buitengewoon.

De stad zou hoog op de bucketlist van elke reiziger moeten staan, met zijn fascinerende geschiedenis, honderden bruggen en kanalen en kunstmusea van wereldklasse.

Want waar anders kun je een cruise maken op een piratenschip, wandelen over een van de grootste openbare pleinen van Europa of je eigen masker maken?

Er valt nog heel wat meer te beleven in deze fascinerende stad, zoals een prachtig opera- of cabaretconcert bijwonen of eeuwenoude schilderijen en uitvindingen van genieën uit de Renaissance bewonderen.

Mocht je even genoeg hebben van sightseeing, dan kun je een van de vele geweldige restaurants of bars uitproberen of smullen van een heerlijke gelato.

Wie op zoek is naar activiteiten en bezienswaardigheden in Venetië, zal zich in deze stad echt de ogen uitkijken!

Wil je meteen aan de slag? Blader dan nu door onze catalogus!

1 – Dogepaleis

Dogepaleis Venetië

Het Dogepaleis, een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië, is een essentiële halte tijdens elk bezoek aan de stad. Dit eeuwenoude paleis werd oorspronkelijk gebouwd in 1340 en heeft niet alleen een gedetailleerde en fascinerende geschiedenis, maar beschikt ook over enkele van de meest bijzondere kunstwerken, architectuur en meubels van de stad.

Het paleis speelde door de eeuwen heen een belangrijke rol in het openbare leven van de stad en werd voortdurend verfijnd en verbouwd door verschillende politici.

In 1923 nam het gemeentebestuur het paleis over en maakte er een museum van. Tot op de dag van vandaag is het niet alleen een cultureel juweeltje, maar ook een must-see bestemming.

Kies tijdens de drukke zomermaanden voor een ticket waarmee je de rij kunt overslaan.

Lees meer over skip-the-line tickets voor het Dogepaleis.

2 – Canal Grande

Boottocht op het Canal Grande in Venetië

Het grote kanaal van Venetië, dat als een omgekeerde S door de stad loopt, is misschien wel de mooiste waterweg ter wereld.

Welke methode je ook kiest (watertaxi/Vaporetto, motorboot, zonsondergangcruise, gondelvaart, dinercruise of hop-on-hop-off-boot), een boottocht op het Canal Grande moet op jouw buckletlist staan.

Tijdens je rondvaart kun je de klokkentoren van San Marco, het theater La Fenice en vele andere architectonische meesterwerken van de stad zien.

Als je op de eerste zondag van september in Venetië bent, woon dan het traditionele roei-evenement Regata Storica bij.

Tip: Lees ons artikel om de beste boottochten in Venetië te ontdekken

3 – Basiliek van San Marco

Basiliek van San Marco Venetië

De Basiliek van San Marco is misschien wel hét architectonische middelpunt van Venetië. Deze basiliek bevindt zich op het San Marcoplein, waar je wordt omringd door hordes duiven, honderden andere toeristen en straatartiesten.

De basiliek kent een geschiedenis die meer dan een millennium van religieuze conflicten, politieke figuren en prachtige creatieve werken omvat en is daarmee ook een geliefd deel van de stad!

Hoewel de toegang tot de Basiliek van San Marco gratis is, is een skip-the-line ticket een goede idee als je van plan bent een bezoek te brengen op een druk moment.

Ook de aangrenzende klokkentoren van San Marco is een van de populairste bezienswaardigheiden in Venetië en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

4 – San Marcoplein

San Marcoplein Venetië

Het San Marcoplein is het hart van Venetië en naast de basiliek vind je er nog heel wat andere geliefde toeristische attracties.

Zo is er de Campanile van Venetië die je kunt beklimmen en vanwaar je een geweldig panoramisch uitzicht krijgt op de stad. De toren is bijna 100 meter hoog en is niet alleen het hoogste bouwwerk van de stad, maar ook een van de populairste bezienswaardigheden in Venetië, vermijd daarom zeker de piekuren en plan je bezoek vroeg in de ochtend.

De huidige klokkentoren werd gebouwd in 1912, maar de wortels van het gebouw gaan terug tot de jaren 900, toen het werd ontworpen als verdedigingswerk. Het ontwerp van deze toren heeft heel wat soortgelijke gebouwen in heel Europa en de Verenigde Staten geïnspireerd.

Op het Piazza San Marco vind je ook de Torre dell’Orologio. Deze klokkentoren uit de Renaissance geeft niet alleen de tijd aan, maar toont ook de gevleugelde leeuw van Venetië. Binnenin de toren kun je alle ingewikkelde functies van het uurwerk van dichtbij bekijken. Tijdens je bezoek kom je langs elk onderdeel van het mechaniek, van tandwielen en radertjes tot de beroemde klokken, die allemaal de hele dag in perfecte harmonie werken.

Op het San Marcoplein bevinden zich ook enkele leuke cafeetjes, ideaal als je de benen even wilt laten rusten. Ten eerste is er Caffe Florian, dat al dateert uit 1720. Dit café staat bekend om zijn koffie, heerlijke eten en chique sfeer, allemaal in het gezelschap van een live orkest dat op de achtergrond speelt.

Ook een bezoekje aan het exclusieve Caffè Quadri, gelegen te midden van de belangrijkste trefpunten op het San Marcoplein, moet op het programma staan. Dit café opende al in 1638 zijn deuren en is sinds zijn opening een hotspot voor politieke en maatschappelijke discussies, waaraan zelfs Honoré de Balzac en Lord Byron deelnamen.

5 – La Fenice

Theater La Fenice Venetië

La Fenice, een theater dat net zo mooi is als de stad waarin het zich bevindt, biedt onderdak aan de prachtige Venetiaanse opera.

Het speelt al vanaf de opening in 1792 een grote rol in het stadsleven van de Venetianen en is beroemd vanwege de 19e-eeuwse opera’s van veelgeprezen makers als Verdi en Rossini die er worden opgevoerd.

Niet alleen de optredens zijn de moeite, ook de architectuur en de kunstwerken zijn meesterwerken op zich.

Om het theater in al zijn pracht te zien, kun je kiezen voor een rondleiding met gids of een VIP-privérondleiding.

6 – Murano, Burano en Torcello

Eiland Murano Italië

Hoewel de hoofdeilanden van Venetië heel wat prachtige bezienswaardigheden en attracties te bieden hebben, zijn de nabijgelegen eilanden ook echte pareltjes die een bezoek waard zijn.

Op Murano, Burano en Torcello, drie bijzonder mooie eilanden in de grotere lagune van Venetië, vind je glasblazerijen (en het Museo del Vetro – Glasmuseum), felgekleurde vissershuizen en veel heerlijke eetgelegenheden en winkels.

Het is vooral interessant om de ambachtslieden van Burano en Murano aan het werk te zien, die al bijna 1000 jaar op vrijwel dezelfde manier kantpatronen weven en glas blazen.

En op de terugweg kun je een glimp opvangen van andere nabijgelegen juweeltjes zoals het San Giorgio Maggiore, een ander populair plaatselijk eiland.

7 – San Giorgio Maggiore

Kerk van San Giorgio Maggiore Venetië

Op het eiland San Giorgio Maggiore vind je de kerk van San Giorgio Maggiore, een iconische, witte kerk vol kunst die oorspronkelijk werd ontworpen in 1566. De kerk is een renaissancemeesterwerk dat zicht biedt op het Dogepaleis aan de andere kant van het kanaal, en elke dag open is voor het publiek. Je kunt de kerk gratis bezoeken, maar als je van plan bent de klokkentoren te beklimmen, dan moet je hiervoor wel een paar euro neertellen.

Op San Giorgio Maggiore bevindt zich ook de Fondazione Giorgio Cini, een opmerkelijke stichting die de geesteswetenschappen viert met verwondering en eigenzinnigheid. Mis de Vaticaanse Kapellen en het Borges Labyrinth niet.

8 – Gondeltocht door de kanalen van Venetië

Gondeltocht in Venetië

Wie aan Venetië denkt, denkt aan gondels. Een tochtje over de charmante waterwegen van Venetië moet zeker op jouw to do-lijstje staan.

Je neemt plaats in de gondel die je langs de mooiste bezienswaardigheden in Venetië brengt, terwijl je luistert naar de verhalen, tips en weetjes van de plaatselijke gondelier.

Wie deze ervaring nog romantischer wil maken, kan voor een serenadesessie of een diner aan boord kiezen (tegen een meerprijs).

Lijkt het je wat om zelf zo’n gondel te besturen? Dan kun je kiezen voor een roeiles op het Canal Grande. Leer de geheime lokale roeistijl van de meesters en ga op pad om je vaardigheden te testen.

9 – Rialtobrug en Brug der Zuchten

Canal Grande en de Rialtobrug Venetië

De eilanden van Venetië zijn met elkaar verbonden met meer dan 400 bruggen. Slechts enkele ervan zijn echter bekroond als iconisch en zijn bij naam bekend: de Rialtobrug en de brug der Zuchten (ponte dei Sospiri).

Breng zeker een bezoekje aan deze twee populaire bruggen en geniet van de levendige sfeer. De beste manier om de vele bruggen van Venetië te bezoeken, is met een stadswandeling. Onderweg passeer je langs volgende bruggen:

De Brug der Zuchten (die zich bevindt naast het Dogepaleis, het beste te zien vanaf de nabijgelegen Ponte della Paglia); de Rialtobrug (de belangrijkste voetgangersoversteekplaats over het Canal Grande); de elegante Scalzibrug en de hoge Academiebrug.

Reis je met een budget? Bekijk de free walking tours in Venetië.

10 – Peggy Guggenheim Collection

Peggy Guggenheim Collection Venetië

De Peggy Guggenheim Collection is een populair museum voor moderne kunst aan de oever van het Canal Grande en biedt een diep inzicht in de Europese en Amerikaanse kunst van de 20e eeuw, met de nadruk op genres als kubisme, surrealisme en abstract expressionisme.

Je kunt een rondleiding boeken die zich richt op de hoogtepunten van deze illustere collectie.

Voor kunstliefhebbers is het ongetwijfeld een van de beste musea in Venetië.

11 – De wijk Canareggio

Cannaregio Venetië

Venetië bestaat uit zes historische wijken. Cannaregio is daar de meest noordelijke van. Deze wijk mengt fascinerende geschiedenis (het Joodse Getto bevindt zich namelijk hier) met moderne restaurants en veel typisch Venetiaanse charme.

Je kunt een rondleiding door de wijk Cannaregio boeken om deze interessante buurt te ontdekken. Ook is er de optie om een bezoek aan Cannaregio te combineren met een proeverij. Mis zeker de “cicchetti” niet, dit zijn kleine hapjes die worden geserveerd bij de aperitief.

12 – De wijk Dorsoduro

Dorsoduro Venetië

Ook Dorsoduro, beschouwd als de mooiste wijk van Venetië, moet zeker op het programma staan. Deze wijk beschikt over kunstgalerieën, verborgen juweeltjes, historische architectuur, schilderachtige steegjes en restaurants, cafés en bars. Er valt dus heel wat te beleven in Dorsoduro.

Boek een rondleiding door de wijk Dorsoduro om langs pittoreske kerkjes en galerieën te lopen, de werkplaatsen waar gondels worden gemaakt te bezoeken en de iconische lagune vanuit elke hoek te bekijken.

13 – Palazzo delle Prigioni

Palazzo delle Prigioni Venetië

Het Palazzo delle Prigioni, ook wel bekend als het Paleis van de Gevangenen, dateert uit de 16e eeuw en werd ontworpen door Antonio Da Ponte, die ook de Rialtobrug ontwierp.

Oorspronkelijk deed het gebouw dienst als gevangenis, maar tegenwoordig is het een verzamelplaats voor culturele evenementen. Het paleis is verbonden met het Dogepaleis d.m.v. de beroemde Brug der Zuchten.

De beroemdste persoon die er gevangen zat (en eruit ontsnapte!) was ongetwijfeld Casanova, de beroemde schrijver en inwoner van de stad.

14 – Palazzo Contarini del Bovolo

Palazzo Contarini del Bovolo Venetië

Een ander indrukwekkend paleis is het Palazzo Contarini del Bovolo. Dit paleis bestaat al meer dan vijf eeuwen en is beroemd om zijn prachtige wenteltrap die je kunt beklimmen (plaatselijk bekend als de Scala Contarini) en pittoreske bogen. Deze wenteltrap beklimmen is een van de populairste activiteiten in Venetië.

Dit paleis, gemaakt door de bekende plaatselijke kunstenaar Giovanni Candi, is ontworpen volgens de normen van de renaissance en is een van de beste bezienswaardigheden in Venetië.

Andere mooie paleizen in Venetië zijn: Palazzo Mocenigo, waar je een mooie selectie zeldzame textiel en kostuums, vaak versierd met ingewikkelde kantpatronen en borduurwerk, en een verzameling waardevolle 18e-eeuwse kunstwerken kunt vinden, en het Palazzo Grassi.

15 – Joods Museum

Joods Museum Venetië

Het Joods Museum, gelegen in het hart van het getto, werd in 1953 opgericht door de Joodse gemeenschap van Venetië.

Dit museum is een must voor reizigers die meer willen leren over de Joodse geschiedenis en je vindt er verhalen en artefacten die helemaal teruggaan tot de middeleeuwen, plus een focus op WO2.

Er zijn ook een aantal uitstekende displays over de cultuur en religie van het Jodendom, zowel in Venetië als in het algemeen.

16 – Leonardo da Vinci Museum

Leonardo da Vinci Museum Venetië

Een andere leuke activiteit in Venetië, is een bezoek brengen aan het Leonardo da Vinci Museum.

Hier krijg je het leven en de meesterwerken van de Vinci te zien krijgt d.m.v. een mix van interactieve apparatuur, video’s, educatieve laboratoria, infografieken en nog veel meer. Bovendien krijg je replica’s van zijn uitvindingen te zien, waaronder de vliegmachine.

Deze innovatieve galerie kent vier thema’s: water, lucht, aarde en vuur en verkent da Vinci’s relatie tot elk element, uitgedrukt in kunst en wetenschap.

17 – Biblioteca Nazionale Marciana

Libreria Nazionale Marciana Venetië

De Biblioteca Nazionale Marciana wordt beschouwd als een van de oudste openbare bibliotheken ter wereld en dateert uit de late jaren 1500.

Deze bibliotheek beschikt over meer dan een miljoen werken, waaronder een van de belangrijkste collecties klassieke teksten ter wereld en kent een indrukwekkende architectuur.

Deze bibliotheek bevindt zich op Piazza San Marco, waardoor je snel even een kunt binnen springen tijdens je bezoek aan het San Marcoplein.

18 – Liberaria Acqua Alta

Libreria Acqua Alta Venetië

De Libreria Acqua Alta, de beroemdste boekenhandel van Venetië, is een tweede bestemming voor boekenwurmen.

Vanwege de regelmatige overstromingen in de stad staat deze boekhandel af en toe onder water. Het kan dus gebeuren dat je door centimeters water moet waden om je volgende aanwinst te vinden!

In deze charmante boekwinkel vind je ook een trap gemaakt van oude boeken, een gondel vol boeken en een slapende kat.

19 – Arsenaal van Venetië

Arsenaal van Venetië

In zijn gloriedagen was het Arsenaal van Venetië de plek waar schepen en militaire voorraden werden samengebracht, waardoor het een industrieel bolwerk van de republiek werd. Het was zelfs ooit het grootste complex in zijn soort in Europa!

Voor de Industriële Revolutie was het een militaire structuur zonder weerga en sommige van de indrukwekkendste gebouwen staan er vandaag de dag nog steeds.

20 – Giardini della Biennale

Giardini della Biennale Venetië

Je kunt in Venetië even tot rust komen in een van de vele parken en tuinen. Eén van de bekendste daarvan is de Giardini della Biennale, dat niet alleen dienst doet als park, maar ook als bruisend centrum van kunst en cultuur.

Dit park bestaat uit verschillende afdelingen, waaronder muziek, kunst, film, dans en architectuur, en is de ideale ruimte om het hele scala aan menselijke expressie te verkennen.

21 – Leerrijke musea

Nationaal Archeologisch Museum Venetië

Naast de Peggy Guggenheim Collection en het Joods Museum, kent Venetië nog heel wat andere fascinerende en interessante musea.

Daarnaast is er het Museo Correr, gelegen op het San Marcoplein. Je vindt er werken van verschillende tijdperken, van het neoklassieke tijdperk tot aan de modernere tijden. Een typische publiekslieveling is de fotogalerij, met werken van de beroemde schilder Lorenzo Veneziano.

In Venetië kun je ook een bezoekje brengen aan het Nationaal Archeologisch Museum, dat al in 1523 werd opgericht. Het beschikt over artefacten die teruggaan tot de 1e eeuw voor Christus en je geniet er van een enorme collectie Griekse en Romeinse beeldhouwwerken, maar ook keramiek, oude munten en unieke stenen.

Bovendien is er het Ca’ Pesaro, dat zowel de International Gallery of Modern Art als het Oriental Art Museum huisvest. Je vindt er de collectie Japanse Edo-kunst van Prins Enrico en een groot aantal 19e- en 20e-eeuwse schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en foto’s. Ook kun je er de prachtige werken van Klee en Rodin bewonderen.

Ook het Ca’ Rezzonico is een must voor museumliefhebbers. Dit museum is gewijd aan het 18e-eeuwse Venetië en beschikt over drie verdiepingen beeldhouwwerken, schilderijen en zelfs antiek meubilair. De audiogids ter plekke is een aanrader, net als het terras en café voor een uitstekend uitzicht over het kanaal!

Wie graag een schitterende collectie kunstwerken van voor de 19e eeuw wil bewonderen, moet in de Galleria dell’Accademia zijn. Hier kun je werken van Bellini, Titiaan en Mantegna, beeldhouwwerken, schilderijen en honderden andere voorwerpen bekijken. Er worden ook af en toe tentoonstellingen gehouden van modernere kunstenaars. Voor € 6 bovenop de ingangsprijs geniet je van een audiogids.

Wie gefascineerd is door de zee, moet zeker een bezoekje brengen aan het maritiem historisch museum van Venetië. Dit museum vertelt het verhaal van de lange maritieme tradities van de stad en daarbuiten en beschikt over vier verdiepingen vol interessante maritieme voorwerpen, modelschepen, uniformen en uitrusting, en een apart gedeelte gewijd aan echte schepen.

De Fondazione Querini Stampalia beschikt over een schilderijencollectie met meer dan 400 werken van meesters als Giambattista Tiepolo en Giovanni Bellini. Je vindt er ook antieke meubels en elegante woondecoraties, die allemaal toebehoorden aan de illustere familie Querini.

Ten slotte is er de Scuola Grande di San Rocco, beroemd om haar ongerepte collectie schilderijen van Tintoretto en haar pittoreske gevel. Dit museum heeft meer dan vijf eeuwen geschiedenis binnen de muren en heeft lang dienst gedaan als broederschap.

22 – De kerken van Venetië

Basilica di Santa Maria della Salute Venetië

De kerk van Santa Maria Assunta, gebouwd in 1729 en gelegen in de wijk Cannaregio, is een barokke kerk waar je ongelooflijke kunstwerken, prachtige fresco’s en jezuïtenarchitectuur kunt bewonderen. Bekijk ook zeker eens de kleine altaren die een eerbetoon zijn aan verschillende publieke figuren en het altaargedeelte waar je beelden van de aartsengelen door Giuseppe Torretti kunt bewonderen.

Een andere kerk die je zeker moet bezoeken tijdens je stedentrip naar Venetië is de Basilica di S. Maria Gloriosa dei Frari. Deze prachtige gotische Venetiaanse kerk ligt in het hart van de wijk San Polo en staat er al sinds de 14e eeuw. De kerk is gewijd aan de Maagd Maria en beschikt over een verbluffende architectuur en werken van Titiaan, Bellini en Vivarini.

Sla ook zeker de Basilica di Santa Maria della Salute niet over. Dit is een van de bekendste gebouwen van Venetië, met een koepel die vanuit de hele stad zichtbaar is. De kerk werd gebouwd als een religieus offer door politici, die hoopten dat een eerbetoon aan God de Zwarte Dood, die heel wat slachtoffers maakte in de stad, zou afwenden.

23 – Stadsrondleidingen door Venetië

Hop-on-hop-off-bustours in Venetië

Venetië is een stad die vraagt om ontdekt te worden. Wist je dat je dit niet alleen te voet kunt doen? Je kunt namelijk kiezen uit heel wat verschillende soorten stadsrondleidingen.

Ten eerste is er de optie om Venetië te verkennen met de hop-on-hop-off-boot. Dit vervoermiddel geeft je heel wat flexibiliteit en vrijheid, aangezien je kunt kiezen bij welke haltes je wilt uitstappen en wanneer je je verkenningstocht verder zet.

Naast de hop-on-hop-off-boot kun je ook door Venetië varen met een galjoen, een historisch zeilschip. Deze boot brengt je langs heel wat toeristische attracties en bezienswaardigheden in Venetië en de gids deelt leuke weetjes met je. Je kunt ook genieten van een gastronomisch diner bij kaarslicht.

Ook kun je deelnemen aan een van de speurtochten in Venetië. Dit is een leuke, competitieve manier om de stad te leren kennen waarbij je naar een aantal van de beroemdste bezienswaardigheden in Venetië wordt gebracht. Onderweg volg je aanwijzingen, los je raadsels op en ga je uitdagingen aan die buiten de gebaande paden plaatsvinden.

Voor wie het wat spannender mag, zijn er de spooktochten in Venetië. Zo kun je een rondleiding bij kaarslicht volgen door een verlaten crypte terwijl je luistert naar verhalen over overstromingen, plagen, oorlog en quarantaine.

Een andere duistere en spookachtige rondleiding is die over de mysteries van Venetië. Tijdens deze rondleiding krijg je de spannendste en griezeligste verhalen van de stad te horen. Je wordt naar de minder bekende straatjes gebracht, verkent het San Marcoplein en hoort spookverhalen aan.

Tot slot kun je deelnemen aan een rondleiding over Casanova, een van de beroemdste inwoners van de stad. De Venetiaan was niet alleen een van de bekendste vrouwenversierders uit de geschiedenis, maar ook een oplichter, alchemist, spion en kerkelijk geestelijke. Je stapt tijdens deze rondleiding in de voetsporen van Casanova, en bezoekt zijn voormalige huizen, favoriete feestplekken en veel bezochte plekken in de stad.

24 – Culinaire ervaringen in Venetië

Kookles in Venetië

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat je in Venetië heel wat lekkere culinaire ervaringen kunt beleven.

Zo kun je de lekkernijen van Venetië proeven onder leiding van een gids door deel te nemen aan een culinaire tour. Deze rondleidingen nemen je mee naar zowel publiekslievelingen als verborgen juweeltjes. Terwijl je plaatsen zoals de Rialtomarkt verkent, kun je lekkere Cicchetti proeven en deze delicatessen wegspoelen met een Spritz of twee!

Zou je graag de heerlijke traditionele Italiaanse gerechten zelf kunnen bereiden? Schrijf je dan in voor een kookles onder leiding van een professionele Venetiaanse chef. Bij sommige lessen bezoek je zelfs enkele lokale markten om verse ingrediënten in te slaan.

Lekker Italiaans eten gaat perfect samen met heerlijke Italiaanse wijn. Een reis naar Italië is niet compleet zonder de verrukkelijke lokale wijn te proeven. Neem deel aan een wijnproeverij met gids om minstens vier kwaliteitswijnen uit Veneto te proeven (waaronder Prosseco), in combinatie met traditionele Venetiaanse cicchetti. Een wijnproeverij kan ook worden gecombineerd met een kaasproeverij.

Je kunt in Venetië ook deelnemen aan een heerlijke chocoladeproeverij. Deze rondleidingen zijn een genot voor je smaakpapillen en je krijgt o.a. volgende lekkernijen voorgeschoteld: dragées, chocolade-omhulsels, pralines, truffels, chocoladebonen en een chocoladedrankje om alles door te spoelen.

25 – Dineren in Venetië

Grand Canal restaurant Venetië

Ben je op zoek naar een dineerervaring van het hoogste niveau? Ga dan tafelen bij het Grand Canal Restaurant. Dit restaurant wordt beschouwd als een van de meest gewaardeerde eetgelegenheden van Venetië en is zeker niet budgetvriendelijk, maar de zeevruchten, pizza’s en desserts zijn heerlijk en de locatie (vlakbij het Canal Grande) is misschien nog wel spectaculairder, waardoor het elke cent waard is.

Je kunt er ook voor kiezen om iemand anders het werk te laten doen door te gaan dineren bij een inwoner thuis. Zo kun je kiezen voor een themadiner waarbij je geniet van traditionele maaltijden, zoals een carnavalsdiner of een traditioneel zeemansdiner.

Ook na het hoofdgerecht staat je een lekkernij te wachten: Italiaanse gelato. Het is eerlijk gezegd bijna onmogelijk om een slecht bolletje ijs te eten in Venetië, maar de bekendste en populairste gelateria van de stad is Gelatoteca Suso.

26 – Muzikale ervaringen en optredens

Candlelight Concerts in Venetië

Ben je een echte muziekliefhebber, dan zal je blij zijn te horen dat Venetië ook op dat vlak heel wat te bieden heeft.

Zo kun je een prachtig concert bij kaarslicht bijwonen. De kaarsen zorgen voor een ontspannende, romantische sfeer terwijl je geniet van klassieke orkeststukken, pophits en alles daartussenin.

Een andere leuke muzikale belevenis is een klassiek concert. Je kunt je ervaring een niveau hoger tillen door voor een ticket te kiezen waarbij een romantisch driegangendiner is inbegrepen. Ga naar I Musici Veneziani (de thuisbasis van Antonio Vivaldi’s prachtige ‘Vier Jaargetijden’), of wees getuige van de krachtige barokmuziek in Interpreti Veneziani.

Je kunt ook een operaconcert bijwonen. De reizende opera wordt in verschillende paleizen van Venetië opgevoerd en het publiek wordt echt betrokken bij het optreden. Zo lopen de acteurs rond in de zaal en ontvouwt het verhaal zich rondom je, waardoor je het gevoel krijgt dat je deel uitmaakt van de voorstelling. Kies gewoon je favoriete opera: La Traviata, De Barbier van Sevilla of Rigoletto, leun achterover en geniet van de show!

Tot slot kun je tickets kopen voor een cabaretshow in Venetië met diner inbegrepen. Dit belooft een avond vol lachen, dans, magie, slangenmensen en flair te worden. Terwijl je geniet van de voorstelling kun je je tegoed doen aan een verrukkelijke meergangenmaaltijd, een glas Italiaanse wijn en veel koffie en desserts.

27 – Workshop maskers maken

Workshop maskers maken in Venetië

Je hebt in Venetië honderden mogelijkheden om een prachtig masker te kopen. Maar wat denk je ervan om zelf een eigen masker te maken en versieren? Dat kan tellen als souvenir!

Een plaatselijke expert leert je tijdens een workshop maskers maken alle kneepjes van het vak en biedt je een uniek inzicht in de cultuur en geschiedenis van de Italiaanse stad.

Oefen enkele traditionele technieken met papier-maché en duik vervolgens in de rijke erfenis van deze kunst, van carnaval tot straatfestivals en elegante dansen. Achteraf mag je je creatie meenemen naar huis!

28 – Outdooractiviteiten in Venetië en omgeving

Kajakken in Venetië

Voor wie het allemaal wat avontuurlijker mag, zijn er heel wat leuke outdooractiviteiten die je kunt ondernemen.

Zo kun je de kanalen van Venetië verkennen per kajak. Dit is een praktische, leuke en betaalbare manier (zeker in vergelijking met de gondels!) om door de grachten te varen. Deze excursie duurt zo’n twee tot vier uur en onderweg passeer je langs de vele mooie bezienswaardigheden in Venetië en omstreken, zoals het fort Sant’Andrea en de eilanden Sant’Erasmo en Vignole.

Kajakken is niet de enige watersport die je kunt beoefenen in Venetië. Je kunt er namelijk ook een paar uurtjes door de waterwegen glijden op een stand-up paddleboard. De gids neemt je mee naar allerlei verborgen juweeltjes, waaronder historische paleizen en kerken, en deelt unieke reistips en inzichten in de cultuur en geschiedenis van Venetië.

Daarnaast kun je kiezen voor een fietstocht. Je moet hiervoor wel het hoofdeiland van Venetië verlaten en richting het minder bezochte eiland Lido trekken. Ontsnap aan de drukte en geniet van de geweldige restaurants, gelateria’s, rustige stranden en opmerkelijke bezienswaardigheden zoals de oude Joodse begraafplaats. Je kunt je eigen fiets huren of meegaan met een gids, de keuze is aan jou!

Lijkt het je wat om de Stad van de Bruggen vanuit de lucht te bewonderen? Boek dan een helikoptervlucht over Venetië! Kies uit vluchten van 10, 20 en 30 minuten en zie hoe de meer dan 400 Venetiaanse bruggen er vanuit de lucht uitzien. Je kunt ook bezienswaardigheden in de buurt bewonderen, zoals het glasblaaseiland Burano of het prachtige Mose-project, dat de beroemde overstromingen in het gebied tegengaat.

29 – Excursies naar andere Italiaanse steden

Verona Italië

Je kunt vanuit Venetië heel wat andere mooie Italiaanse steden en streken verkennen. We bespreken hieronder enkele van de beste excursies vanuit Venetië naar andere geweldige bestemmingen in Italië.

Ten eerste kun je richting Verona trekken. Bewonder het balkon van Julia, snuister in de winkeltjes op Piazza delle Erbe of eet een hapje op de terrasjes. Verona heeft heel wat te bieden.

Ook een bezoek aan Florence behoort tot de mogelijkheden. Met zijn eindeloze overvloed aan kunst en geschiedenis belooft Florence een onvergetelijke dagtrip te worden. De stad staat bol van de epische beelden, schitterende schilderijen en prachtige gebouwen.

Padua bevindt zich ook op rijafstand van Venetië. Deze stad beschikt over musea, kerken en een groot plein genaamd Prato della Valle. Padua ligt direct aan de rivier de Brenta, waardoor deze stad het beste kan worden verkend met een zeiltocht of cruisetocht. Neem deel aan een riviercruise over de Brenta richting Padua en bewonder meer dan 50 adembenemende villa’s die aan de oevers van de rivier liggen. Onderweg geniet je ook van een stevige lunch in een lokaal restaurant en krijg je toegang tot 3 villa’s.

30 – Excursies naar de bergen en de natuur

Dagtrip naar de Dolomieten

Heb je behoefte aan wat natuur, trek dan richting de Dolomieten. De natuurpracht van deze bergketen is een welkome afwisseling van de drukte van Venetië. Je kunt een auto huren (de reis duurt ongeveer twee uur, heen en terug), maar de meest kosteneffectieve en zorgeloze methode is een vooraf georganiseerde dagtocht! Wil je graag een wandeling maken in de Dolomieten, kies dan voor een wandeltocht onder leiding van een gids.

Veel van de excursies naar de Dolomieten bevatten ook stops in het charmante dorpje Cortina. Het stadje ligt aan de voet van de bergen en is een populaire skibestemming. De pittoreske straatjes, levendige winkeltjes en paden langs het meer maken het een perfect rustiek uitje.

Hoe bereik je Venetië?

De meeste reizigers zullen aankomen op de luchthaven Venetië Marco Polo. Je kunt de stad eenvoudig bereiken door te kiezen voor een luchthaventransfer en er zijn enkele uitstekende opties beschikbaar.

Reis je per trein, dan zijn er ook transfers van en naar het station van Mestre, het belangrijkste knooppunt van de stad.

Houd je halt in Venetië met een cruise, bekijk dan de verschillende excursies aan wal om te zien wat er allemaal te beleven valt in de stad! Je wordt van de haven naar de stad gevoerd (en omgekeerd) en je hebt genoeg tijd om de hoogtepunten van de stad te verkennen.

Waar verblijven in Venetië?

Het Ca’di Dio-Small Luxury Hotel is met zijn knusse formaat en chique uitstraling een goede optie. Je geniet van een heerlijke tuin en bar waar je kunt ontspannen tussen de uitstapjes door.

In het Baglioni Hotel Luna kun je de glamour naar een hoger niveau tillen door met een gondel naar het hotel te varen!

In Carnival Palace – Venice Collection geniet je van een eigentijdse inrichting en een fantastische locatie, met het Joodse Getto net buiten de deur.

Ontspan in Monaco & Grand Canal, met het bruisende San Marcoplein voor de deur.

Tot slot kun je in het Hotel Ca’ Formenta genieten van de klassieke Venetiaanse sfeer en van het uitzicht op de lagune en de kade.

Bezoek je Venetië met een klein budget?

Free walking tours leiden je door de beroemde straten en leren je onderweg heel wat over de geschiedenis en cultuur van de stad. Deze rondleidingen zijn gratis, maar zorg er wel voor dat je wat geld bij je hebt om je gids een fooi te geven.

Er zijn ook geweldige combipassen waarmee je meer kunt zien terwijl je tegelijkertijd geld kunt besparen. Boek de ACTV Transport Pass om alle verschillende vormen van vervoer te kunnen gebruiken, van bussen tot boten.

Voor cultuurliefhebbers is er de Venice Museum Pass of de Venice City Pass.

Wat is je volgende bestemming?

Met alle bezienswaardigheden in Venetië verkennen ben je wel even zoet. Toch is het zeker de moeite waard om de andere beste bestemmingen in Italië te bezoeken. Italië heeft nu eenmaal veel te bieden, met eeuwen aan kunst, geschiedenis, cultuur en geweldig eten.

Ga bijvoorbeeld naar Triëst en verken alle bezienswaardigheden en toeristische activiteiten van deze stad. Bezoek het grote Piazza Unità d’Italia, verken het kasteel Miramare met uitzicht op zee, en geniet van de wereldberoemde koffie van Illy. De architectuur van Triëst, de cafés aan zee en de multiculturele charme zorgen voor een onvergetelijke Italiaanse ervaring.

Ook Bologna moet hoog op je lijstje staan. Wil je graag winkelen of musea verkennen en ’s avonds genieten van een bruisend nachtleven? Trek dan naar Milaan. Daarnaast is Turijn een interessante bestemming waar je de beroemde gianduiotto of bicerin kunt proeven.

Ook het Comomeer bevindt zich relatief dicht bij Venetië. Verken het meer per boot of ga winkelen in een van de elegante boetiekjes. Er zijn ook heel wat leuke en mooie bezienswaardigheden in Florence die op je staan te wachten.

Met zijn romantische sfeer en creatieve cultuur valt er altijd heel wat te beleven in Verona. Als je de stad en een aantal nabijgelegen attracties op een efficiënte manier wilt zien, boek dan een meerdaagse tour en ga op avontuur!

Wil je verder reizen dan Italië? Ga dan naar het oosten en verken de grootste stad van Slovenië, Ljubljana.

Slotgedachten

Venetië is magisch, mysterieus, romantisch, intrigerend en elegant. Het mag dus geen verrassing zijn dat je kunt genieten van heel wat leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Venetië.

Neem de tijd om op verkenning te gaan en word nog meer verliefd op de kunst, het eten en het fascinerende verleden.

Plan dus een bezoek aan Venetië en ontdek wat deze geweldige plek te bieden heeft!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!