Boottochten in Venetië

Venetië, historisch bekend om zijn architectuur en kunstwerken, is een stad gebouwd op water, bestaande uit 117 eilanden en meer dan 400 bruggen. De stad staat hoog op het verlanglijstje van menig toerist wereldwijd.

Wat is dan een betere manier om deze geweldige stad te bezoeken dan per boot? Dat klopt, boottochten zijn een van de beste manieren om de ontelbare charmes van Venetië te bewonderen!

Als je meer wilt weten over rondvaarten in Venetië en hoe je een ticket kunt kopen, lees dan zeker verder!

Geen zin om verder te lezen? Boek dan nu meteen je tickets.

Welke boottochten worden er aangeboden?

Of je nu op zoek bent naar een uitgebreide tour van 4 uur door de stad of een snelle rondleiding van 30 minuten, er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Om meer te weten te komen over de verschillende soorten boottochten in Venetië, kun je hieronder onze top 8 beste rondvaarten lezen.

1. Rondvaart over het Canal Grande

Grand Canal Venice

Deze tour is de standaard manier om Venetië in korte tijd per boot te bezoeken, terwijl je het Canal Grande, het grootste kanaal van de stad, oversteekt.

Je kunt ervoor kiezen om de boot te delen met andere toeristen en genieten van het uitzicht op de stad, of je kunt een privéboot nemen voor meer privacy.

Prijsklasse: van € 30 tot € 300, afhankelijk van de gekozen optie.

Duur: 1 tot 4 uur

2. Rondvaart door Venetië

Cruise tour - Venice Boat tours
Met dank aan Civitatis

Als je op zoek bent naar een complete tour, kun je kiezen voor deze rondvaart, die 2 tot 4 uur kan duren, afhankelijk van je voorkeuren. Een rondvaart kan een bezoek aan de eilanden Burano en Murano bevatten, of gewoon een tocht over het Canal Grande, het belangrijkste kanaal van Venetië.

Prijsklasse: van € 20 tot € 100

Duur: 25 minuten tot 1 dag

3. Hop-on-Hop-off-boottocht

Hop on Hop off tour
Met dank aan Musement

Kies deze optie als je wilt genieten van een boottocht in Venetië waarbij je op en af kunt stappen om de belangrijkste plekken te bezoeken wanneer het jou uitkomt.

Prijsklasse: van € 18 tot € 70

Duur: 2 uur tot 2 dagen

4. Gondeltocht

Gondola ride
Met dank aan Viator

Een gondel is een traditionele Venetiaanse boot bestuurd door een gondelier, die een ontspannen rondleiding door de stad geeft door onder de vele bruggen van Venetië te varen. Hoewel het een zeer authentieke (en romantische!) manier is om Venetië te verkennen, kan het een prijzige optie zijn. We raden je daarom aan om je ticket online te boeken voor meer kans op kortingen.

Prijsklasse: van € 19 tot € 100 (tot €200 als diner is inbegrepen)

Duur: 30 minuten tot 3 uur

5. Dinercruise op een galjoen

Galleon tour with dinner
Met dank aan Civitatis

Als je op zoek bent naar een romantische activiteit in Venetië, raden we je aan om deze optie te kiezen. Het omvat een tocht per galjoen, een traditionele Venetiaanse cruise, en een diner. Op deze manier kun je de Stad van de Liefde ’s avonds ontdekken.

Prijsklasse: ongeveer € 100

Duur: meestal 3 uur

6. Boottocht door de Venetiaanse Lagune

Murano view from helicopter

Maak een volledige rondvaart door Venetië en de eilanden van de Venetiaanse lagune, die deel uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed. Bezoek Murano, Burano en Torcello en ontdek hun charmes, tradities en geschiedenis.

Prijsklasse: van € 20 tot € 500 (voor een privéboot)

Duur: 2 tot 6 uur

7. Boottocht op de Brenta van Venetië naar Padua

Brenta river tour

Dit ticket biedt je de mogelijkheid om het prachtige Venetiaanse landschap te bewonderen tijdens een boottocht over de rivier de Brenta. Je bezoekt ook Padua, een charmante en vaak onderschatte stad in de regio Veneto.

Prijsklasse: van € 98 tot € 300

Duur: 6 uur tot 1 dag

8. Rondleiding per Waterbus door Venetië

Waterbussen (of vaporetti in het Italiaans) zijn het openbaar vervoer van Venetië, beheerd door ACTV. Hiermee kun je vrij door de stad reizen en Venetië in je eigen tempo verkennen. Om wachtrijen over te slaan en tijd te besparen, raden we je aan om je kaartjes vooraf online te boeken en een pas te kiezen!

Prijsklasse: van € 8 tot € 20

Duur: een pas kan 1 tot 7 dagen geldig zijn

De prijs voor een boottocht in Venetië hangt af van de duur van de tocht en de gekozen route. Dit kan variëren van een eenvoudige rondleiding per motorboot van 30 minuten door Venetië tot een cruise van 4 uur of zelfs een Hop-on-Hop-off-tour! Kies wat het beste bij je past en wees niet bang om de stad en de omgeving te verkennen.

Hoe boek je je ticket voor een boottocht online?

Sunset Venice

Door online tickets te kopen, kun je lange wachttijden vermijden en ook wat geld besparen door gebruik te maken van kortingen en voordelen.

Voor tickets, passen en kortingen kun je terecht op websites zoals GetYourGuide, Viator of Musement. Om je onderzoek te vereenvoudigen, raden we je aan Tourscanner te gebruiken. Tourscanner verzamelt alle aanbiedingen van websites voor attracties, boottochten, rondleidingen en meer op één plek, waardoor je gemakkelijker de beste deals kunt vinden.

Zijn boottochten in Venetië inbegrepen bij stadspassen?

Cruise in Venice

Er zijn verschillende stadspassen beschikbaar waarmee je korting kunt krijgen en toegang hebt tot zowel boottochten als attracties, allemaal in één pas.

Stadspas Venezia Unica

Je kunt kiezen uit drie grote opties: Silver, Gold en Platinum. Alle drie bieden ze een kaartje voor het openbaar vervoer van ACTV in de vaporetto en/of een rondvaart door de lagune. Bovendien bieden ze een aantal entrees voor geselecteerde musea en toeristische attracties in Venetië (zoals het San Marcomuseum).

Venezia turbopas

Deze pas biedt gratis toegang tot de beste attracties, zoals het Dogepaleis en het Leonardo Da Vinci Museum. Het biedt ook een rondvaart over het Canal Grande of een gondeltocht en voorrang bij het Dogepaleis. Om je door de stad en de eilanden te verplaatsen, kun je een optionele reispas nemen.

Zijn er combitickets?

Venetië is een stad rijk aan geschiedenis en tradities, dus als je een uitgebreide tour wilt, is een combinatieticket een uitstekende keuze! Hiermee kun je zowel tijd als geld besparen en de beste bezienswaardigheden in Venetië combineren in één handig ticket.

Enkele voorbeelden:

Mis de geschiedenis en architectuur van het Dogepaleis niet en kies voor dit ticket voor een boottocht en toegang tot het Dogepaleis!

Geniet van een boottocht en een bezoek aan een glasfabriek in Murano, bekend om zijn traditionele glasproductie. Je krijgt een demonstratie van “glasblazen” te zien, een traditionele glasblaastechniek van de stad Murano.

Met dit geweldige ticket kun je een boottocht over het Canal Grande combineren met een beklimming van de toren en klokkentoren (Campanile) van de basiliek van San Marco.

Om te profiteren van een complete rondleiding en een bezoek aan het beroemde Leonardo Da Vinci Museum, kan deze combinatie een heel goede deal zijn.

Wat is er te zien in Venetië?

Hieronder hebben we een aantal van de beste bezienswaardigheden in Venetië voor je op een rijtje gezet:

Rialtobrug en Brug der Zuchten

Sighs Bridge

Zoals je al weet, bestaat Venetië uit eilanden die met elkaar verbonden zijn door bruggen. Sommige van deze bruggen zijn heel bekend, zoals bijvoorbeeld de Rialtobrug (Ponte di Rialto), een van de oudste bruggen over het Canal Grande. Een andere iconische brug is de Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri), die de Nieuwe Gevangenissen verbindt met het Dogepaleis. Als je de stad per boot bezoekt, zul je zeker onder een van deze bruggen doorvaren!

Dogepaleis

Doge's Palace

Een van de meest iconische architectonische meesterwerken van de stad is het Dogepaleis (Palazzo Ducale), een voorbeeld van Venetiaanse gotische architectuur. Het diende als de residentie van de Doge van Venetië tijdens de Venetiaanse Republiek. Tegenwoordig is het paleis een symbool van Venetië en een absolute must-see voor bezoekers.

Basiliek van San Marco

St. Mark's Basilica - Venice Boat Tours

Een ander beroemd gebouw in Venetië is de Basiliek van San Marco, een meesterwerk van Italiaans-Byzantijnse en gotische architectuur. Deze kerk en het aangrenzende San Marcoplein zijn een van de meest bezochte plekken in Venetië. Tijdens het carnaval van Venetië verandert het plein in een kleurrijke en feestelijke locatie, waar je mensen ziet in traditionele Venetiaanse carnavalsmaskers en kostuums.

Het carnaval van Venetië

Elk jaar wonen 3 miljoen mensen dit festival bij om getuige te zijn van de kleurrijke optochten en traditionele maskers en kostuums. Het is een traditie die al jaren in stand wordt gehouden en nu een van de leukste periodes van het jaar in Venetië is.

Burano, Murano, Torcello

Burano island

Als je er toch bent, is het misschien interessant om de nabijgelegen eilanden van Venetië te bezoeken, gelegen in de Venetiaanse lagune, bekend als Burano, Murano en Torcello. Burano staat bekend om zijn kleurrijke huizen en kantwerk, terwijl Murano beroemd is om zijn traditionele glasproductie. Bovendien is Torcello een van de eerste bewoonde eilanden van waaruit Venetië werd gesticht.

Theater La Fenice

Een van de beroemdste theaters in de geschiedenis van de opera en bekend om het jaarlijkse nieuwjaarsconcert in Venetië.

Kijk voor meer tours en bezienswaardigheden in Venetië op Tourscanner.

Wanneer Venetië bezoeken?

Venetië is zo populair dat er het hele jaar door toeristen zijn. Vanwege het onaangename koude weer is de stad echter tijdens het winterseizoen minder druk en rustiger. We raden je dan ook aan om de koude seizoenen en de aqua alta (overstromingen door hoog water), die meestal plaatsvinden in de herfst en winter, te vermijden.

De beste tijd voor een bezoek is het begin van de lente, wanneer het weer warm (of in ieder geval aangenaam genoeg) is.

Als dit geen optie is, kun je er altijd voor kiezen om in september te gaan, wanneer de zomerhitte voorbij is, het weer draaglijker is en er minder toeristen zijn.

Als het je doel is om het carnaval van Venetië mee te maken, boek dan je tickets voor februari en controleer de datum van het carnaval (die verandert elk jaar). Er mogen dan veel toeristen zijn, maar we beloven je dat het de moeite waard zal zijn!

Reistips Venetië

Sunset in Venice

  • Zorg ervoor dat je niet zeeziek bent of medische aandoeningen hebt waardoor je niet van je boottocht kunt genieten.
  • Vergeet geen comfortabele schoenen mee te nemen! Venetië heeft smalle straatjes en taxi’s zijn niet beschikbaar in het historische centrum van de stad. Je zult veel moeten lopen, dus zorg voor goede schoenen.
  • Wees niet bang om te verdwalen als je de stad te voet verkent. Je zult verbaasd zijn hoe leuk het is om te verdwalen en hoe gemakkelijk je de weg zult vinden. Op deze manier zul je ook zeker de charme van de stad ervaren.
  • Als je van plan bent om de basiliek van San Marco te bezoeken, zorg er dan voor dat je bescheiden kleding draagt. Om de wachtrijen over te slaan en lange wachttijden te voorkomen, raden we je aan om je kaartjes online te boeken.
  • Om Venetië als een lokale bewoner te ervaren, kun je Venetiaans eten en typische streekgerechten proberen. Zoek naar restaurants waar de lokale bevolking graag naartoe gaat. Hiermee vermijd je de toeristische drukte en heb je de kans om authentieke Venetiaanse gerechten te proeven, zoals risotto, pasta e fagioli, fegato alla veneziana, of de beroemde fritole, typische carnavalsdesserts.
Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!