Dagtrips vanuit Milaan

Even weg uit Milaan? Dankzij de strategische ligging zijn er tal van plaatsen die je gemakkelijk kunt bereiken. Denk aan steden aan de kust, prachtige meren, en de Zwitserse Alpen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees onze gids met de beste dagtrips vanuit Milaan en geniet van een dagje weg op een prachtige locatie.

1- Cinque Terre

Cinque Terre

Wat is er te zien en te doen?

De steden aan de Italiaanse Rivièra maken deel uit van het UNESCO Werelderfgoed en liggen op een steenworp afstand van Milaan. De kustplaatsen zijn Manarola (de oudste), Riomaggiore, Vernazza en Monterosso, terwijl Corniglia op de heuvels ligt. Een dagtocht naar Cinque Terre biedt panoramische uitzichten, kleurrijke kustdorpen en prachtige stranden in dit adembenemende deel van Italië.

Een boottocht is de beste manier om vanuit een ander perspectief te genieten van het blauwe water en de kustriviera aan de Golf van de Dichters. Als je meer tijd hebt, kun je het Blauwe pad bewandelen, een wandelpad van 12 kilometer langs de zee dat door alle dorpjes loopt en adembenemende uitzichten biedt. Voor de romantici is er ‘De Weg van de Liefde’, een route van iets meer dan een kilometer die de dorpen Riomaggiore en Manarola met elkaar verbindt.

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Centrale zijn er tal van treinopties om naar Monterosso te reizen. De makkelijkste manier is om de rechtstreekse trein te nemen die je in 2 uur en 55 minuten naar je bestemming brengt.

Met de auto: Neem op de A7 en A12 de afslag Carrodano/Levanto. Volg de SP566 richting Località Albero D’Oro en vervolgens de SP38 naar Monterosso al Mare.

2 – Portofino

Portofino

Wat is er te zien en te doen?

Niet ver van Milaan ligt een van de mooiste plekken van Italië: Portofino. Je kunt genieten van de charmante sfeer op de Piazzetta aan zee, terwijl je het panorama bewondert vanaf de cafés met uitzicht op zee en geniet van “la doce vita”. Je kunt ook een boottocht maken met een van de karakteristieke lokale boten terwijl je het uitzicht op de kust, de prachtige villa’s en het kristalheldere water in je opneemt. Als je tijd hebt, raden we aan om een wandeling te maken in het nationaal park Portofino, een paradijs van mediterrane vegetatie.

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem de trein van Milano Centrale naar S. Margherita Ligure Portofino, die je in ongeveer 2 uur naar je bestemming brengt.

Met de auto: Neem de A7 richting Rapallo en neem vanaf de A12 de afslag naar Rapallo. Ga verder op de SS227 naar Portofino.

3 – Comomeer

Lake Como

Wat is er te zien en te doen?

Het Comomeer, het op twee na grootste meer van Italië, is ontstaan door gletsjers en heeft een prachtig alpien landschap. Met zijn kenmerkende Y-vorm wordt het omringd door prachtige dorpjes, zoals Bellagio en Varenna, evenals vele adembenemende villa’s zoals Villa Carlotta, Villa Monastero en Villa del Balbaniello. Er zijn tal van activiteiten om van te genieten, zoals windsurfen, kitesurfen of een boottocht over het Comomeer. Je kunt ook simpelweg genieten van de lokale keuken en wijn, en de boerderijen rondom het meer verkennen.

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem vanuit Milano Cadorna de trein naar Como Nord Lago. De reis duurt 1 uur. Vanaf Milano Centrale neem je de trein naar Como S. Giovanni, die er een half uur over doet. Vanaf Como neem je de lokale bus C10 naar Menaggio. Als alternatief kun je vanaf Milano Centrale de trein nemen naar Varenna Esino voor een reis van 1 uur en 3 minuten.

Met de auto: Dit is de meest comfortabele manier om het Comomeer te bereiken. Neem de A8 en vervolgens de A9/E35 richting SS340 in Como. Neem de afslag Lago di Como en volg de SS340 richting Menaggio. Als je naar Varenna wilt gaan, neem dan de SS36 richting Lago di Como e dello Spulga en volg de aanwijzingen naar Lecco/Monza. Neem de afslag naar Varenna.

4 – Lago Maggiore

Lake Maggiore

Wat is er te zien en te doen?

Het Lago Maggiore, het op een na grootste meer van Italië, ligt niet ver van Milaan en is omgeven door prachtige dorpen die een bezoek waard zijn, zoals Stresa, Laverno en Locarno. Je kunt het beste genieten van de alpiene omgeving en de wonderen van deze plek door een panoramische boottocht te maken. Tijdens zo’n tocht kun je de drie schilderachtige Borromeïsche eilanden bewonderen: het elegante Isola Bella, het exotische Isola Madre en het tijdloze Isola dei Pescatori. De tuinen en villa’s op deze eilanden zijn gerealiseerd door de beste architecten en tuiniers uit de 16e en 17e eeuw. Daarnaast biedt de berg Mottarone, ook wel bekend als “de berg van de twee meren” vanwege zijn ligging tussen het Lago Maggiore en het nabijgelegen Lago d’Orta, een prachtig uitzicht. Je kunt de top van de berg bereiken met behulp van een kabelbaan.

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Centrale of Milano Porta Garibaldi kun je de trein naar Stresa nemen. De reis duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. Als alternatief kun je de trein nemen naar Domodossola, wat ook ongeveer even lang duurt. In Domodossola kun je overstappen op de Lago Maggiore Express, die Domodossola met Locarno verbindt. Deze biedt een panoramische tocht door de bergen of per boot.

Met de auto: Neem de A8 richting Laghi-Sesto Calende-Varese. Vervolgens neem je de A26 richting Gravellona Toce en neem je de afslag naar Carpugnino. Volg dan de aanwijzingen naar Stresa.

Met de bus: Vanaf het station van Lampugnano vertrekken dagelijks twee bussen naar Stresa. De reis duurt ongeveer 1 uur en 13 minuten.

5 – Gardameer

Lake Garda

Wat is er te zien en te doen?

Het Gardameer, het grootste meer van Italië, biedt een prachtig panoramisch uitzicht met de Dolomieten op de achtergrond. Het meer heeft verschillende eilanden die je kunt bezoeken tijdens een ontspannen cruise. Je zult genieten van de prachtige dorpjes Sirmione en Desenzano del Garda, waarbij de laatste een indrukwekkend middeleeuws kasteel aan het meer heeft. Er zijn tal van activiteiten die je hier kunt ondernemen, zoals windsurfen, zeilen of canyoning. Voor echte avonturiers is er de berg Baldo (2218 m), ideaal om te wandelen of te paragliden met een adembenemend panorama.

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Centrale kun je de trein nemen naar Desenzano del Garda, wat ongeveer 51 minuten duurt. Als alternatief kun je de trein nemen naar Peschiera del Garda, wat ongeveer 58 minuten duurt.

Met de auto: Neem de A35 richting Brescia. Neem vervolgens de afslag Brescia/SP BS11/Tangenziale sud. Volg de SP11 Tangenziale Sud/SS45bis. Ga verder op de SS45bis en volg de aanwijzingen naar Lungolago Giuseppe Zanardelli bij Toscolano Maderno.

6 – Maranello

Maranello

Wat is er te zien en te doen?

Als je een passie hebt voor snelle auto’s en in het bijzonder voor Ferrari, dan is een bezoek aan Maranello een must. Verken de “Motor Valley” en werp een blik op de testbaan van de nieuwste snelle auto’s. Bezoek de fabriek en het Museo Ferrari om de geschiedenis te ontdekken en oude auto’s in al hun glorie te bewonderen.

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem de trein van Milano Centrale naar Modena (1 uur en 41 minuten). Daar aangekomen neem je de bus naar Maranello vanuit Modena bij de halte Risorgimento.

Met de auto: Neem de A1 in de richting van SP467/SP467R. Neem de afslag naar Maranello.

7 – Zwitserse Alpen

St. Moritz

Wat is er te zien en te doen?

Het prachtige landschap van de Zwitserse Alpen is een van de beste bestemmingen voor een dagtocht buiten Milaan. Verrassend genoeg kun je heel eenvoudig St. Moritz bereiken met de beroemde rode trein, de Bernina Express. Deze trein, die deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed, zal je een van de meest memorabele ervaringen van je leven bezorgen. De eindbestemming is St. Moritz in de Zwitserse Alpen, een van de beroemdste vakantieoorden.

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Centrale kun je de trein nemen naar Tirano, wat ongeveer 2 uur en 32 minuten duurt. De Bernina Express vertrekt vanaf het treinstation van Tirano.

Met de auto: Neem de hoofdweg 36 naar Lecco/Monza. Volg de aanwijzingen naar SS dello Stelvio/SS38 bij Cosio Valtellino. Blijf de SS38 volgen tot Trivigno bij Tirano.

8 – Interlaken

Interlaken

Wat is er te zien en te doen?

Als alternatief voor de Bernina Express kun je de Groene Alpen Trein nemen over de prachtige Simplonpas, een van de mooiste routes in Zwitserland, naar Spietz. Het is een panoramische reis die je een adembenemend uitzicht biedt voordat je je bestemming bereikt. Bij aankomst kun je genieten van een boottocht over het meer van Thun tot Interlaken. Mis de kans niet om heerlijke chocolade te proeven terwijl je geniet van het prachtige panorama.

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Centrale kun je de trein nemen naar Domodossola, wat ongeveer 1 uur en 30 minuten duurt. Vanaf Domodossola begint je reis met de Groene Alpen Trein.

Met de auto: Neem de A8 en vervolgens de E62 en volg de aanwijzingen naar SS33. Blijf de SS33 volgen en neem de afslag naar Domodossola.

9 – Courmayeur

Courmayeur

Wat is er te zien en te doen?

Als je een liefhebber bent van bergen, zul je blij zijn te horen dat de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa, gemakkelijk bereikbaar is vanuit Milaan. Een dagtocht naar Courmayeur, een populair stadje in de Alpen, is een geweldig idee. Neem van daaruit de adembenemende kabelbaan Monte Bianco Skyway en ontdek het prachtige uitzicht op de Italiaanse, Zwitserse en Franse Alpen. Maak onderweg naar boven een stop bij het Pavillon du Mont-Frety en verken de botanische tuin Saussurea, de hoogstgelegen tuin van Europa, die een enorme verscheidenheid aan alpenplanten herbergt. Eenmaal op de top van de Helbronner, op een hoogte van 3466 meter, zal het 360-graden uitzicht je mond doen openvallen van verbazing.

Hoe kom je er?

Met de bus: Neem vanuit Milano Lampugnano de bus naar Courmayeur. De reis duurt 3 uur.

Met de auto: Neem de A4/364 en neem de afslag naar Santhia’ richting E25/A5 naar T1/Monte Bianco. Vervolg op de E25 en volg de aanwijzingen naar A5/Ivrea/Aosta/T1/Monte Bianco. Neem de afslag naar Courmayeur.

10 – Dolomieten

Dolomites

Wat is er te zien en te doen?

Als je een dagje midden in de natuur wilt doorbrengen, is het de moeite waard om een ritje te maken met de Rittenbahn vanuit de stad Bolzano. Deze historische trein is ontworpen naar het model van de Zwitserse bergspoorwegen tijdens de Belle Epoque en is de enige die nog in bedrijf is van dit type. Het biedt een plezierige en tijdloze reis met een prachtig uitzicht op de Dolomieten, en dit alles tegen een zeer betaalbare prijs!

Hoe kom je er?

Met de trein: Er is geen rechtstreekse trein naar de bestemming en een overstap is noodzakelijk. Neem vanaf Milano Centrale de trein naar Verona Porta Nuova. Vervolgens neem je van Verona Porta Nuova de trein naar Bolzano. Deze reis duurt in totaal ongeveer 3 uur en 40 minuten. Als alternatief kun je de trein naar Bologna nemen en daar overstappen op de trein naar Bolzano. Een andere optie is om de trein naar Verona Porta Nuova te nemen en daar de bus naar Bolzano te nemen. Deze route duurt ongeveer 2 uur en 50 minuten.

Met de auto: De eenvoudigste manier om Bolzano te bereiken. Neem de A51 en volg de borden richting E64 naar Torino/Venezia. Ga verder op de A4 en volg de aanwijzingen naar Via Statale 12aBolzano. Neem vanaf de A22 de afslag Bolzano Sud.

Met de bus: Neem vanaf Milano Lampugnano de bus naar Bolzano. Deze rit duurt ongeveer 4 uur.

11 – Franciacorta

Franciacorta

Wat is er te zien en te doen?

De streek Franciacorta staat bekend om zijn wijnproductie, vooral van mousserende wijnen. Het bijwonen van een Franciacorta-wijnproeverij in combinatie met lokaal heerlijk eten is een ervaring waar je geen spijt van zult krijgen. Er zijn rondleidingen en proeverijen onder leiding van gecertificeerde sommeliers. Naast de prachtige heuvels en ontspannende natuurlijke omgeving van dit gebied, kun je ook een bezoek brengen aan de stad Brescia en het Iseomeer, met een prachtig panorama en natuurreservaten zoals Torbiere del Sebino, Piramidi di Zone en Valle del Freddo.

Als winkelbestemming is de Franciacorta Outlet Village ook een geweldige plek om te bezoeken. Het is rechtstreeks verbonden met Milaan via een pendelbus en gemakkelijk bereikbaar met de trein of auto. Het dorp herbergt 160 winkels van Italiaanse en internationale merken.

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem de trein van Milano Centrale naar Brescia, wat ongeveer 36 minuten duurt.

Met de auto: Neem de SP14 en vervolgens de A35. Neem de afslag naar Brescia/SP BS11/Tangenziale sud.

Met de bus: Neem de bus van Milano Centrale naar Brescia (34 minuten).

12 – Bergamo

Bergamo

Wat is er te zien en te doen?

Bergamo, met zijn middeleeuwse architectuur, ligt heel dicht bij Milaan en is gemakkelijk bereikbaar voor een dagtocht. Het bestaat uit een oude ommuurde stad, genaamd “Città Alta”, gelegen op de heuvels van een nationaal park, en de “Città Bassa”, de moderne uitbreiding. De bovenstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een prachtige plek om te bezoeken. Als je meer tijd hebt, kun je ook enkele nabijgelegen plaatsen zoals San Pellegrino en zijn beroemde QC Terme, of Crespi D’Adda bezoeken.

Hoe kom je er?

Met de trein: Er vertrekken elk uur treinen van Milano Centrale naar Bergamo, en de reis duurt minder dan 1 uur.

Met de auto: Neem de snelweg A4/E64 en volg de aanwijzingen naar Raccordo Autostrada naar Bergamo. Neem vervolgens de afslag naar Bergamo.

13 – Genua

Genova

Wat is er te zien en te doen?

Als je een dagje weg wilt vanuit Milaan, is een tussenstop in de stad van Christoffel Columbus, Genua, een must. Genua is een fascinerende plek om te verkennen, met zijn kronkelende middeleeuwse straatjes en oude gebouwen die wachten om ontdekt te worden. Terwijl je door de stad wandelt, kun je niet alleen het historische centrum verkennen, maar ook de indrukwekkende Palazzi dei Rolli bewonderen, een verzameling oude paleizen die deels op de UNESCO-lijst staan. Als je een liefhebber bent van de maritieme wereld, mag je zeker het prachtige aquarium van Genua niet missen.

Hoe kom je er?

Met de trein: Er vertrekken veel regionale treinen van Milano Centrale naar Genua Piazza Principe van 1 uur en 35 minuten/ 2 uur.

Met de auto: Volg de A7 richting Via Bobbio/SS45 in Genua. Neem vervolgens de afslag Genova Est.

Met de bus: Verschillende busmaatschappijen bieden diensten aan van Milaan naar Genua, met een reistijd van ongeveer 2 uur en 10 minuten.

14 – Verona

Verona

Wat is er te zien en te doen?

Verona, gelegen in de regio Veneto, staat vooral bekend om Romeo en Julia, wat zich afspeelde in deze schilderachtige stad. De stad van de geliefden is een must-visit vanwege haar rijke historische erfgoed, dat Verona de UNESCO Werelderfgoedstatus heeft opgeleverd. Je kunt het iconische balkon bezoeken waar Julia haar geliefde riep en wandelen door de kronkelende straatjes die doordrenkt zijn van geschiedenis. Andere bezienswaardigheden zijn de indrukwekkende Romeinse amfitheater en het levendige Piazza delle Erbe. Vergeet ook niet het Museum van Castelvecchio te bezoeken, ooit het kasteel van Verona, dat een prachtig uitzicht biedt over de rivier de Adige. Een dagtocht vanuit Milaan naar Verona is absoluut de moeite waard!

Hoe kom je er?

Met de trein: Er vertrekken elk uur treinen van Milaan naar Verona en ze doen er 1 uur en 13 minuten over. Dit is de snelste manier om naar Verona te gaan.

Met de auto: Neem de A4 en neem de afslag naar Verona Sud.

Met de bus: Er rijden bussen van Milano Lampugnano naar Verona Porta Nuova. De reis duurt 2 uur en 20 minuten.

15 – Venetië

Venice

Wat is er te zien en te doen?

Venetië staat bekend als een van de meest romantische steden in Italië, en een bezoek aan deze betoverende plek is een must tijdens je reis door het land. De schilderachtige lagunes, kronkelende geplaveide straten en adembenemende architectuur maken het een stad als geen ander. Er zijn tal van iconische bezienswaardigheden om te verkennen, zoals de Rialtobrug, het San Marcoplein en de Ponte dei Sospiri (Brug der Zuchten). Een gondeltocht door de serene kanalen van de stad, met een gondelier gekleed in traditionele kostuums, is een ervaring die je niet mag missen. Als je het geluk hebt om Venetië te bezoeken tijdens het carnaval, word je getrakteerd op een van ’s werelds meest extravagante feesten, compleet met kleurrijke maskers en festiviteiten. Voor een extra betoverende ervaring, plan een uitstapje naar Murano, bekend om zijn eeuwenoude glasblaasambacht waarvan de prachtige producten je zeker zullen verbazen.

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Centrale neem je de trein naar Venezia Santa Lucia (2 uur en 30 minuten). Dit is de gemakkelijkste manier om naar Venetië te reizen.

Met de auto: Neem de A4 en dan de afslag naar Venetië/Ravenna/Mestre/Marghera da Tangenziale van Mestre/A57.

Met de bus: Er rijden bussen van Milaan Lampugnano naar Venetië Tronchetto, maar de reis duurt langer (3 uur en 55 minuten).

Lees meer over leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Venetië

16 – Florence

Florence

Wat is er te zien en te doen?

Florence, de beroemde kunststad van Italië, wordt beschouwd als de bakermat van de renaissance en staat ook bekend als het “Athene van de Middeleeuwen”. Als je op zoek bent naar een cultureel en artistiek uitje, dan is Florence de perfecte bestemming die je direct zal betoveren. De stad barst van de monumenten en musea om te verkennen, evenals prachtige tuinen om te bewonderen. Bovendien speelt Florence een belangrijke rol in de mode-industrie en staat het bekend als een van de 15 modehoofdsteden ter wereld. Vergeet niet om te genieten van een heerlijke lunch en te proeven van de beroemde schiacciata fiorentina en de traditionele kazen en vleeswaren die de stad te bieden heeft.

Hoe kom je er?

Met de trein: Dit is de gemakkelijkste manier om Florence te bezoeken. Neem vanaf Milano Centrale de trein naar Firenze S. M. Novella. Er zijn elk uur treinen en de reis duurt 1 uur en 40 minuten.

Met de auto: Neem de A1 en volg richting Firenze/Bologna/Casalecchio. Neem de afslag A1 var – Variante di Valico en ga verder op A1/E35. Neem vervolgens de afslag Firenze Sud.

Lees meer over leuke dingen om te doen in Florence

17 – Turijn

Turin

Wat is er te zien en te doen?

Turijn, ooit de eerste hoofdstad van Italië, verdient zeker een dagtocht vanuit Milaan. Deze elegante stad, die recentelijk gerenoveerd is voor de Olympische Spelen, heeft tal van schatten om te ontdekken. Denk aan het Palazzo Reale, Palazzo Madama, La Venaria en de iconische Mole Antonelliana. Turijn staat ook bekend om zijn historische cafés met een nostalgische sfeer en herbergt het belangrijkste Egyptische museum ter wereld buiten Egypte. Bovendien is het de Italiaanse hoofdstad van chocolade, met een reputatie voor voortreffelijk eten. Er zijn zoveel redenen om deze stad te bezoeken!

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Centrale neem je de trein naar Torino Porta Susa (1 uur en 40 minuten).

Met de auto: Neem de A4 richting Corso Giulio Cesare in Turijn.

Met de bus: Vanaf Milano Lampugnano neem je de bus naar Torino (1 uur en 50 minuten).

18 – Pavia

Pavia

Wat is er te zien en te doen?

Deze kleine stad, die net buiten Milaan ligt, is een verborgen juweeltje voor toeristen en kan een prachtige verrassing zijn voor wie de moeite neemt om het te ontdekken. Pavia is doordrenkt van prachtige architectuur, oude monumenten, kerken en torens die de straten sieren. De stad wordt doorkruist door de historische “Via Francigena”, waardoor het een populaire plek is voor pelgrims. Bovendien herbergt het een van de oudste universiteiten van Europa, opgericht in 1361. Een bezoek aan de Certosa van Pavia, een indrukwekkend kloostercomplex, mag zeker niet ontbreken.

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Rogoredo neem je de trein naar Pavia (20 minuten).

Met de auto: Neem de A7 richting Genova tot aan de afslag Bereguardo-Pavia Nord. Ga verder op de A53 richting Pavia en neem de afslag Pavia-Via Riviera.

Met de bus: Vanaf Milano Vittadini neem je de bus naar Pavia Cairoli/Emanuele Filiberto (55 minuten).

19 – Bologna

Bologna

Wat is er te zien en te doen?

Met zijn kenmerkende portieken, levendige kleuren en prachtige architectuur is Bologna een betoverende bestemming. De stad bruist van energie, mede dankzij de aanwezigheid van de universiteit, die ook bijdraagt aan het levendige nachtleven. Er zijn tal van bezienswaardigheden om te verkennen, waaronder het indrukwekkende Piazza Maggiore en de imposante Basilica di San Petronio, die je meenemen op een reis door de rijke geschiedenis van de stad. Tijdens een wandeling door de straten word je verleid door de heerlijke geuren van lokaal eten. Het is simpelweg onmogelijk om niet te genieten van de verrukkelijke gerechten, die behoren tot de beste van Italië.

Hoe kom je er?

Met de trein: Er vertrekken dagelijks elk uur treinen van Milano Centrale naar Bologna, met een reistijd van ongeveer 1 uur.

Met de auto: Neem de A1 en neem de afslag Bologna/Casalecchio. Neem de A14 en neem vervolgens de afslag naar Bologna.

Met de bus: Neem de bus van Milano Lampugnano naar Bologna (2 uur en 50 minuten).

20 – Parma

Parma

Wat is er te zien en te doen?

Parma, een schilderachtige stad nabij Bologna, straalt een charmante en elegante sfeer uit. Neem de tijd om de middeleeuwse kathedraal en het baptisterium te verkennen, evenals het indrukwekkende Teatro Farnese. Wat de stad echt bijzonder maakt, zijn de pastelkleurige huizen die elk een uniek karakter geven aan de straten. Maar de ware hoogtepunten van Parma zijn haar muzikale erfgoed en lekker eten. Proef zeker de wereldberoemde Parmezaanse kaas, de heerlijke Parmaham en geniet van de huisgemaakte pasta, die allemaal de smaak van deze prachtige stad belichamen.

Hoe kom je er?

Met de trein: Er vertrekken dagelijks elk uur treinen van Milano Centrale naar Parma. De reis duurt anderhalf uur.

Met de auto: Volg de snelweg A1 en neem vervolgens de afslag richting Parma.

Met de bus: Vanaf Milano Lampugnano neem je de bus naar Parma voor een reis van 1 uur en 45 minuten.

21 – Modena

Modena

Wat is er te zien en te doen?

Met zijn karakteristieke portieken en geplaveide straten is Modena een charmante stad in het hart van Emilia Romagna. Het Piazza Grande vormt het centrum van de stad, gedomineerd door de indrukwekkende kathedraal in romaanse stijl en de Torre della Ghirlandina. Andere must-see bezienswaardigheden zijn het Palazzo Ducale, de Galleria Estense en het Enzo Ferrari Museum. Modena staat ook bekend om zijn voortreffelijke keuken en de productie van balsamicoazijn.

Hoe kom je er?

Met de trein: De snelste manier om Modena te bereiken is met de trein. Neem de trein vanaf Milano Centrale, deze reis duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten tot 2 uur.

Met de auto: Neem de A1 en volg de aanwijzingen naar Tangenziale Sud Salvatore Quasimodo richting Modena. Neem vervolgens afslag 17B van de SS724.

22 – Cremona

Cremona

Wat is er te zien en te doen?

Cremona, een must-visit voor muziekliefhebbers, heeft een rijke en levendige traditie van vioolbouw, met meer dan 200 werkplaatsen en lokale ambachtslieden die deze instrumenten vervaardigen. Je kunt hun kunst bewonderen terwijl je door de straten wandelt. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de kathedraal op het Piazza del Comune en de Torrazzo, het symbool van de stad.

Hoe kom je er?

Met de trein: Er rijden treinen van de stations Milano Rogoredo en Milano Lambrate naar Cremona (1 uur).

Met de auto: Neem de A1 en neem de afslag naar A21/E70 richting Brescia. Neem vervolgens de afslag naar Castelvetro en neem daarna de SP588R richting Cremona.

23 – Mantua

Mantova

Wat is er te zien en te doen?

Mantua, ook wel “de Italiaanse Schone Slaapster” genoemd, is een Etruskische stad aan een meer, gelegen in het hart van de Povlakte. Verken het Palazzo Ducale, ooit de residentie van de hertogen van Mantua. De stad herbergt tal van historische schatten, waaronder het Palazzo Te, de Rotonda van San Lorenzo en Castel San Giorgio. Ondanks zijn rijke erfgoed wordt Mantua vaak over het hoofd gezien als vakantiebestemming, wat betekent dat je hier kunt genieten van een ontspannen dag zonder de drukte van andere grote steden. Dankzij de nabijheid tot Milaan is Mantua een comfortabele bestemming voor een dagtrip. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Hoe kom je er?

Met de trein: Je kunt een trein nemen naar Mantua vanaf de stations Milano Lambrate en Milano Rogoredo. De reis duurt 1 uur en 50 minuten.

Met de auto: Neem de A1 en de A2 richting Brescia en vervolgens de A21/E70. Neem de afslag naar Mantova.

24 – Monza

Monza

Wat is er te zien en te doen?

Vlakbij Milaan bevindt zich Monza, ooit de zomerresidentie van vele vooraanstaande personen, van Napoleon tot de Savoyes. Het biedt een schat aan historische architectuur, zoals de kathedraal en de Leoni-brug. Een bezoek aan het uitgestrekte park en de villa’s erin, waaronder de prachtige Villa Reale, is zeer de moeite waard.

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem de Trenord van Milano Porta Garibaldi of Milano Lambrate naar Monza. De reis duurt slechts 20 minuten, waardoor het de eenvoudigste en snelste optie is.

Met de auto: Neem de A4 en vervolgens de Strada Statale 36 richting het Comomeer en Spluga/SS36. Neem vervolgens de afslag naar Monza.

25 – Brescia

Brescia

Wat is er te zien en te doen?

De oude stad Brescia is een perfecte bestemming voor een comfortabele dagtocht vanuit Milaan, dankzij de nabijheid. De stad biedt tal van historische bezienswaardigheden om te verkennen. Enkele van de belangrijkste attracties zijn een middeleeuws kasteel, verschillende Romeinse gebouwen en het UNESCO-werelderfgoed van het complex van het klooster van Santa Giulia met de kerk van San Salvatore, dat is omgebouwd tot een museum. Verder kun je ook de eerste wolkenkrabber van Italië bewonderen, de Torrione.

Hoe kom je er?

Met de trein: De gemakkelijkste manier om vanuit Milaan naar Brescia te reizen, is met de trein. Dagelijks vertrekken er treinen van Milano Centrale naar Brescia, en de reistijd bedraagt ongeveer 36 tot 46 minuten.

Met de auto: Als je liever met de auto reist, kun je de A35 richting Brescia nemen. Neem vervolgens de afslag naar Brescia Centro vanaf de Tangenziale Ovest.

26 – Lecco

Lecco

Wat is er te zien en te doen?

Lecco, gelegen in het zuidelijke deel van het Comomeer, is een charmante bestemming die een ontdekkingstocht waard is. Het landschap is adembenemend, met het meer en de omliggende bergen die een prachtig decor vormen. Verken het historische centrum met zijn middeleeuwse straatjes en bewonder de verschillende monumenten, kerken en oude villa’s uit de 18e en 19e eeuw. Maak een ritje met de kabelbaan naar Piana d’Erna en geniet van het panoramische uitzicht over de omgeving.

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Centrale vertrekken er elk uur treinen naar Lecco, met een reistijd van ongeveer 39 minuten. Dit is de handigste manier om naar Lecco te reizen.

Met de auto: Neem de snelweg 36 richting het Comomeer en Spulga. Neem vervolgens de afslag naar de weg XI februari richting Lecco.

27 – Rome

Rome

Wat is er te zien en te doen?

Rome, de Eeuwige Stad en hoofdstad van Italië, behoeft geen introductie. Bereid je voor op een ontdekkingstocht door deze ongelooflijke stad en een reis terug in de tijd naar het oude Rome. Het Colosseum, de Spaanse Trappen, de Trevifontein, het Pantheon en nog veel meer wachten op je. Kortom, neem de tijd om de overvloed aan monumenten en bezienswaardigheden in Rome te ervaren voordat je terugkeert naar Milaan.

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem de trein van Milano Centrale naar Roma Termini. Dit is de handigste manier om de Italiaanse hoofdstad te bereiken voor een dagtocht.

Lees meer over leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Rome

28 – Padua

Padova

Wat is er te zien en te doen?

De stad Padua staat bekend om haar eeuwenoude universiteit, die teruggaat tot 1222. Het is de setting van Shakespeare’s “The Taming of the Shrew” en herbergt tal van bezienswaardigheden. Enkele hoogtepunten zijn de Cappella degli Scrovegni, de Sint-Antoniusbasiliek, het Palazzo della Ragione en het Prato della Valle. Vergeet ook zeker niet de botanische tuin te bezoeken, opgericht in 1545.

Hoe kom je er?

Met de trein: Vanaf Milano Centrale kun je de trein naar Padova nemen, wat ongeveer 1 uur en 57 minuten duurt. Dit is de beste manier om naar Padua te reizen.

Met de auto: Neem de A4 en neem dan de afslag Padova Est.

29 – Varese

Varese

Wat is er te zien en te doen?

Varese staat bekend als de “Stadstuin” vanwege de vele tuinen en parken die overal in de stad te vinden zijn. De stad is gebouwd op zeven heuvels, verfraaid met talloze villa’s. Aan de voet van de berg Sacro Monte ligt het middeleeuwse heiligdom Santa Maria del Monte, een bezienswaardigheid die zeker een bezoek waard is. Bovendien biedt Varese een prachtig uitzicht op het meer van Varese, waardoor het de perfecte plek is om te genieten van de natuur en te ontsnappen aan de drukte van Milaan tijdens een dagje uit.

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem vanaf de stations Cadorna en Porta Garibaldi de trein naar Varese. De reis duurt 53 minuten.

Met de auto: Neem de A8 in de richting van SS707 bij Buguggiate. Neem de afslag naar Varese.

30 – Vigevano

Vigevano

Wat is er te zien en te doen?

De renaissancestad Vigevano ligt op slechts 30 minuten met de trein van Milaan. Hoewel het misschien niet zo bekend is, zal het je betoveren met zijn prachtige architectuur, waaronder het kasteel, het Castello Sforzesco, en de Torre del Bramante. Als je geïnteresseerd bent in schoenen, is Vigevano een belangrijk centrum voor schoenenproductie, met zelfs een schoenenmuseum. En vergeet niet om te genieten van een heerlijke risotto tijdens de lunchpauze, de beste risotto vind je hier!

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem vanaf Milano Porta Genova de trein naar Vigevano. Dit is de beste oplossing (32 minuten lang).

Met de auto: Neem de A7 in de richting van Tangenziali/Aeroporto/Q.re Cantalupa. Neem de A50 in de richting van de SS494 richting Vigevano.

31 – Grazzano Visconti

Grazzano Visconti

Wat is er te zien en te doen?

In de provincie Piacenza ligt het charmante middeleeuwse dorp Grazzano Visconti. Als je een dagje weg wilt met je gezin en een reis terug in de tijd wilt maken, dan is dit de perfecte bestemming. Het dorp is gebouwd in neogotische renaissancestijl en zal je betoveren met zijn middeleeuwse huizen, historische optochten, boogschieten en authentieke sfeer.

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem de trein naar Piacenza en neem daar de bus naar Grazzano Visconti.

Met de auto: Neem de A1 richting Piacenza. Neem de SP654 en SP654R voor Grazzano Visconti.

32 – Gardaland

Gardaland

Wat is er te zien en te doen?

Ben je op zoek naar een leuke dagtrip in de buurt van Milaan? Gardaland is de ideale keuze! Als het nummer één pretpark van Italië, ligt Gardaland op een steenworp afstand van het Gardameer, zoals de naam al doet vermoeden. Het park biedt uren vertier, met meer dan 30 attracties, een waterpark, verschillende activiteiten en zelfs een aquarium. Plezier is gegarandeerd en je zult zeker nog een keer terug willen komen!

Hoe kom je er?

Met de trein: Neem de trein van Milano Centrale naar Peschiera del Garda, wat ongeveer 1 uur duurt. Vanaf Peschiera del Garda is het park gemakkelijk bereikbaar met een gratis pendelbus.

Met de auto: Neem de A4 richting Venezia. Neem de afslag naar Peschiera del Garda en volg de aanwijzingen naar Gardaland.

Met de bus: Neem de bus van Milano Lampugnano naar Gardaland. De reis duurt 2 uur en 15 minuten.

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!