Bezienswaardigheden in Rovaniemi

Wat hebben de kerstman en een houthakker gemeen? Ze hebben allebei hun wortels in Rovaniemi, Finland, de onofficiële toegangspoort van het land tot de Noordpool.

Rovaniemi, genesteld tussen de heuvels Ounasvaara en Korkalovaara en slechts 6 kilometer verwijderd van de noordpoolcirkel, is de hoofdstad van de meest noordelijke provincie van Finland, Lapland.

Door de nabijheid en gemakkelijke bereikbaarheid van de noordpoolcirkel zullen bezoekers de tijd van hun leven hebben tijdens hun bezoek aan Rovaniemi. Je vindt er namelijk een scala aan geweldige activiteiten en culturele ervaringen die je niet mag missen.

Van leren over de oorsprong van de houthakker op het eiland Kotisaari, peperkoekkoekjes bakken met mevrouw Claus in Santa’s Village tot een Icebreaker Cruise en het spectaculaire noorderlicht zien in je knusse en warme glazen iglo, er is aan activiteiten geen gebrek in Rovaniemi. In dit artikel vind je de lijst met de 46 beste bezienswaardigheden in Rovaniemi die je zeker moet toevoegen aan je reisroute.

Wil je er meteen induiken? Blader dan nu door onze catalogus!

1 – Lordi’s Square

Lordi’s Square, Rovaniemi

Een bezoek aan Rovaniemi is niet compleet zonder een wandeling over Lordi’s Square, gelegen in het hart van de stad. Dit plein is vernoemd naar de winnaars van het Eurovisiesongfestival uit Finland, Lordi.

Het plein staat ook bekend als Lordin Aukio en heette vóór de triomfantelijke overwinning van de Finse heavy metal/rockbank in 2006 Sampo Square.

Vandaag de dag kun je over het plein wandelen en stoppen bij de herdenkingsmuur waar de handafdrukken van de muzikanten te zien zijn, evenals plaquettes die iets meer vertellen over het verhaal van het plein.

Vlakbij Lordi’s Square ligt een klein maar prominent winkelgebied met de naam Sampokeskus. Ga zeker eens snuisteren in de verschillende winkels die souvenirs verkopen of de belangrijke merkwinkels. Je vindt er ook fast dining restaurants en een bioscoop.

Als je tijdens de zomer op bezoek bent, bekijk dan zeker eens de verschillende evenementen, vooral op het gebied van muziek, die op het beroemde plein plaatsvinden.

Om er zeker van te zijn dat je niets mist, kun je een stadsrondleiding door Rovaniemi overwegen. Op die manier krijg je alle informatie over het plein en andere leuke dingen die je niet mag missen als je het plein bezoekt.

2 – Artikum

Arktikum, Rovaniemi

Op slechts 7 minuten lopen van het stadscentrum van Rovaniemi ligt Artikum, een prachtig museum en wetenschapscentrum dat bezoekers de kans geeft om het fascinerende noordpoolgebied van dichtbij te leren kennen en ervaren.

Het museum, dat bekend staat als het Provinciaal Museum van Lapland, is onderverdeeld in verschillende afdelingen: natuur, cultuur, geschiedenis, wetenschap en meer.

Je kunt door de verschillende permanente tentoonstellingen lopen om te zien wat de invloed van het noordpoolgebied op Finland is en vice versa, hoe het noordpoolgebied is veranderd volgens de wetenschap, maar ook om meer te leren over de culturele invloeden en invloeden van het noordpoolgebied op het “noordelijke leven”.

Breng ook zeker een bezoek aan Tiedekeskus Pilke, Metsähallitus (Het Pilke Huis), waar je meer te weten kunt komen over de noordelijkste bossen van Lapland en zelfs enkele producten kunt kopen die lokaal worden gemaakt met materiaal uit deze bossen.

Arktikum Arboretum (Arktikum Strand) wordt beschouwd als een van Rovaniemi’s meest pittoreske parken langs de Ounasjoki-rivier, met bomen en andere planten die op unieke wijze gedijen in zo’n ruw, koud klimaat.

Breng zeker een bezoek aan dit strand, op slechts 11 minuten lopen van het Artikum, en zorg ervoor dat je een wandeling maakt door het hele complex.

3 – Rendierboerderij en Husky Park

Reindeer Farm and Husky Park, Rovaniemi

Beleef een echt noordelijke ervaring in de rendierboerderij en het Husky Park, waar je een ritje met rendieren en husky’s kunt maken, kunt genieten van de magie van het besneeuwde bos en je één kunt voelen met het betoverende Lapland.

Op deze plekken kun je in contact komen met de prachtige winterdieren en er één mee worden. Leer meer over de overlevingsvaardigheden van husky’s en rendieren en over het belang van deze dieren in Lapland.

Als je een gedenkwaardige ervaring met rendieren en husky’s wilt boeken, zorg er dan voor dat je je bezoek plant rond de maanden augustus-mei, wanneer de temperatuur koud genoeg is voor deze ervaring. Als je een nachtelijke sledetocht boekt, maak je een goede kans om het prachtige noorderlicht te zien.

Als je tijdens de warme zomermaanden op bezoek komt, boek dan zeker een ontspannen en rustige kanotocht, onder begeleiding van een professional, over de schilderachtige meren van Lapland (ook wel bekend als de 1000 Meren).

4 – Santa Claus Village

Santa Claus Village, Rovaniemi

Bezoek het magische en levensechte stadje Santa Clause Village, gelegen op 6 minuten rijden van het centrum van Rovaniemi in de noordpoolcirkel.

Haal het kind in jezelf naar boven en herontdek de magie van de winter en Kerstmis, wandel door de winterse straten van Santa Claus Village en stop bij het officiële postkantoor van de Kerstman, een echt, functionerend postkantoor dat 365 dagen per jaar open is.

Stuur een brief naar je vrienden vanuit het postkantoor van de Kerstman, voorzien van de officiële postzegel en de groeten van de Kerstman zelf.

Je kunt zelfs vragen om de kaart vóór Kerstmis te versturen, ongeacht de tijd van het jaar waarin je op bezoek komt.

Bezoek de rendieren van de Kerstman bij Santa Clause Reindeer, ongeacht het seizoen, waar je de schattige dieren kunt aaien.

Breng een bezoek aan het kersthuisje van Mevrouw Claus in het dorp en maak een praatje met haar, ga met haar op de foto of vraag haar alles wat je maar wilt weten over de Kerstman, haarzelf, de rendieren en nog veel meer.

Als je met kinderen reist, neem ze dan zeker mee naar Snowman World, waar je verschillende winteractiviteiten kunt ondernemen, van schaatsen met sneeuwpoppen tot spelen in de winterspeeltuin. Ouders kunnen ook genieten van de geweldige Ice Bar en het Snow Restaurant ter plekke.

Kom meer te weten over de uitvinding van de sneeuwscooter en de invloed die deze heeft gehad op het vervoer binnen de noordpoolcirkel, terwijl je door de permanente tentoonstellingen wandelt die verschillende sneeuwscootermodellen laten zien. Leer ook meer over de speciale kleding en uitrusting die je nodig hebt om de sneeuwscooter te gebruiken in Santa’s House of Snowmobiles.

Tot slot kun je de rendieren en alpaca’s voeren in Elf’s Farmyard, en als bonus kun je zelfs een wandeling of ritje met ze maken! Deze activiteit is zowel in de winter- als in de zomermaanden beschikbaar.

5 – Een dagtocht door Lapland

Lapland, Finland

Geniet van een dagtocht door de regio Lapland, waar je wordt ondergedompeld in het wilde en wonderlijke winterlandschap en waar je zelfs de middernachtzon en het beroemde noorderlicht kunt zien.

Lapland is de meest noordelijke regio van Finland en heeft een unieke charme die je alleen persoonlijk kunt ervaren, van de natuurverschijnselen en het leren over de inheemse Sámi-groep van het land, tot dineren en genieten van de lokale keuken en nog veel meer.

Overweeg een excursie vanuit Rovaniemi, op slechts 2,5 uur rijden van Lapland. De touroperator zal jouw ervaring tot in de puntjes organiseren en je van en naar je hotel vervoeren.

Geniet van verschillende ervaringen in Lapland, van wandelen en sneeuwschoenwandelen tot het trotseren van de kou en ijszwemmen, of een ontspannende sauna voor het diner om vervolgens het noorderlicht te zien.

Voeg zeker een sneeuwscootertocht langs de mystieke bevroren watervallen toe aan je groeiende lijst van activiteiten in Rovaniemi.

6 – Korundi House of Culture

Culture House Korundi, Rovaniemi

Ook het Korundi House of Culture is een van de must-see bezienswaardigheden in Rovaniemi. Hier kun je voorbeelden van de cultuur van Lapland bekijken d.m.v. moderne kunst en muziek, want het huisvest ook het Kamerorkest van Lapland.

Geniet van de permanente tentoonstellingen in het Korundi House of Culture, variërend van fysieke stukken zoals een postwagen uit WO II, kunstig omgebouwd tot een sociaal bewust kunstwerk, tot moderne kunsttentoonstellingen en arrangementen die de museumbezoekers aanzetten tot nadenken.

Overweeg ook om tickets te boeken voor het Lapland Chamber Orchestra. Bekijk hun seizoensgebonden concertagenda met orkestconcerten, filmconcerten, jazz, balletvoorstellingen en nog veel meer.

Naast het Cultuurhuis Korundi bevindt zich het Rovaniemi Art Museum, met verschillende kunstwerken en schilderijen van lokale Finse kunstenaars, die de Finse cultuur en kunst samenbrengen op een visueel aantrekkelijke manier die geen vertaling behoeft.

Warm op met een heerlijke latte of thee in het chique Korundi Kitchen & Café en geniet van een paar kleine hapjes om wat energie op te doen. Breng daarna ook eens een bezoekje aan de Korundi Shop om even te snuffelen tussen de interessante souvenirs.



7 – Bewonder het noorderlicht

Northern Lights, Finland

Heb je ooit een foto van het noorderlicht gezien en je afgevraagd hoe je het met eigen ogen kunt zien?

Het noorderlicht bewonderen staat voor veel mensen bovenaan hun lijstje met top bezienswaardigheden in Rovaniemi en is een niet te missen ervaring. Een van de beste manieren om deze droom te laten uitkomen is door een noorderlichtervaring te boeken.

Breng de nacht door in een Aurora Cabin, een volledig transparante, glazen iglo waarin je letterlijk onder de sterren slaapt en het noorderlicht vanuit alle hoeken kunt zien.

Als je in de beste Aurora Cabin wilt overnachten, overweeg dan het Arctic Snow Hotel, dat bedden met afstandsbediening biedt, waardoor je het noorderlicht vanuit verschillende kijkhoeken kunt bewonderen.

Het Kakslauttanen Artic Resort is nog zo’n geweldig verblijf dat over glazen iglo’s beschikt. Je geniet van optimaal uitzicht op de hemel terwijl je knus in je bed ligt. Boendien krijg je toegang tot ’s werelds grootste rooksauna en heb je de mogelijkheid om ervaringen met rendieren en husky’s of ijsvisexcursies te boeken.

Voor wie een kleiner budget heeft, is het Wilderness Hotel Inari & Iglo’s een goede optie. Zij bieden ook iglo’s met glazen plafonds waarmee je een onbelemmerd zicht krijgt op het noorderlicht. Je kunt ook cultuurrondleidingen en ijsvisexcursies boeken om zo meer te leren over de cultuur en de Sámi.

Vergeet niet om een sleetocht te boeken. Een expert neemt plaats achter het stuur terwijl jij achteroverleunt om de lichtshow die zich boven je hoofd afspeelt te bewonderen.

Ice floating is een andere activiteit die je niet mag missen, waarbij je een speciaal geïsoleerd pak aantrekt en in het ijskoude water van een privélagune drijft, terwijl je omhoog kijkt en het magische noorderlicht ziet.

8 – Maak een sneeuwscootertocht

snowmobile in Rovaniemi

Boek een van de populairste avontuurlijke activiteiten in Rovaniemi: een sneeuwscootertocht.

Veel sneeuwscooteravonturen in Rovaniemi omvatten een groot aantal andere activiteiten, waaronder ijsvissen, een bezoek aan een husky- en rendierboerderij, het dorp van de kerstman en nog veel meer.

Er bestaan heel wat verschillende opties. Je kiest zelf welk sneeuwscooteravontuur het best bij jou en je voorkeuren past. Hier hoort meestal ook een warme en stevige maaltijd bij, om op krachten te komen en warm terug te keren naar je vertrekpunt. Een sneeuwscootertocht duurt zo’n 2-3 uur.

Leer meer over de Finse cultuur en krijg overlevingstips te horen die alleen de Finnen kennen en nog veel meer.

Je kunt ervoor kiezen om de sneeuwscooter zelf te besturen, of je te laten rondrijden door een professionele chauffeur. Zo krijg je de kans om achterover te leunen en het adembenemende landschap van besneeuwde dennenbomen en eindeloze winterse magie rondom je in je op te nemen.

Als je besluit om zelf te rijden, controleer dan of je rijbewijs geldig is in Finland en als dat niet zo is, regel dat dan voordat je boekt.

9 – De kerk van Rovaniemi

Rovaniemi Church, Finland

Op slechts 16 minuten lopen van het stadscentrum van Rovaniemi bevindt zich de kerk van Rovaniemi, een 72 jaar oude kerk die werd gebouwd ter vervanging van de oorspronkelijke kerk die in 1817 werd gebouwd nadat deze tijdens de Laplandoorlog door de nazi’s tot de grond was afgebrand.

Bewonder de prachtige en indrukwekkende fresco achter het altaar, genaamd ‘De Levensbron’, gemaakt in 1951. Neem ook zeker eens een kijkje naar het enorme 45-toetsenorgel binnenin, dat je zelf kunt horen als je naar de kerk gaat of er zondags om 10 uur langsloopt.

Als je de kerk gewoon wilt bezoeken, is deze geopend van juni-augustus, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. In december is de kerk elke dag open.

Kijk op hun officiële website voor de komende activiteiten en evenementen, zoals de concerten van de Rovaniemi Parish, van een volledig kooroptreden tot Finse muziekconcerten, en nog veel meer.

10 – Het Rovaniemi Local History Museum

Rovaniemi Local History Museum, Finland
Met dank aan Rovaniemen kotiseutumuseo / Totto

Het Rovaniemi Local History Museum bevindt zich 4,3 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Hier krijg je verschillende voorbeelden en displays te zien van hoe het leven, voornamelijk het boeren- en dorpsleven, er in de 19e en 20e eeuw uitzag.

Dit museum staat ook bekend als Pöykkölä. Loop rond en bekijk de verschillende landbouwmachines en -werktuigen en leer over de populairste werkzaamheden van die tijd, van veeteelt tot rendierhouderij en van vissen en jagen.

Ga langs bij de opslagloods, die is omgebouwd tot een fotogalerie die de geschiedenis van Rovaniemi op een visuele manier laat zien. Naast de tentoonstellingen die het hele jaar door te bezichtigen zijn, kun je het museum ook bezoeken tijdens speciale evenementen.

Zo is er bijvoorbeeld de viering van midzomeravond, waarbij de vlag wordt gehesen, en zijn er andere culturele en lokale evenementen die je niet mag missen als ze samenvallen met de data van je reis.

11 – Een Icebreaker Cruise

boat tours in Rovaniemi
Met dank aan Polar Explorer Icebreaker Cruise

Een beetje ijsvorming op de meren bij Rovaniemi weerhoudt de lokale bevolking er niet van om plezier te hebben en te genieten van wat de natuur en de seizoenen elk jaar te bieden hebben. In dit geval is dat plezier aan boord gaan van een Icebreaker Cruise.

Maak je klaar voor een onvergetelijke boottocht door de ijzige Botnische Golf door een Icebreaker Cruise te boeken. Stap aan boord van een gespecialiseerde boot die door het kraakheldere en koude water vaart terwijl je de zachte gloed van de zon ziet weerkaatsen op het witte ijs, waardoor je een werkelijk magisch landschap voor je ziet.

Volg een rondleiding op de boot zelf, leer meer over het speciale waterschip dat voor dit soort excursies wordt gebruikt en geniet van een heerlijke, warme lunch aan boord terwijl je nieuwe mensen leert kennen en nieuwe vrienden maakt.

De ervaring duurt meestal ongeveer 3 uur en in veel gevallen kun je je ook aan ice floating wagen, waarbij je een duik neemt in het ijskoude water met een speciaal geïsoleerd pak aan om je warm te houden en te laten drijven.

Icebreaker cruises beginnen bij $ 400 USD (€ 365) en vervoer, bonusactiviteiten, veiligheidsuitrusting en gidsen zijn inbegrepen bij de prijs.

12 – Bewonder de bruggen van Rovaniemi

bridges in Rovaniemi

Steek de Lumberjack’s Candle Bridge (Jätkänkynttilä) over, de perfecte achtergrond voor een foto ter herinnering aan je reis naar Rovaniemi. Wandel over de voetgangersbrug en geniet van het prachtige uitzicht beneden, boven en rondom je tijdens het gouden uur. De brug is een populaire rustplaats voor een grote verscheidenheid aan trekvogels, dus als je een fervent vogelkijker bent, vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan deze brug.

De Ounaskoski-spoorwegbrug is nog zo’n schitterende brug die in 1951 is herbouwd nadat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig werd verwoest. De brug is ongeveer 404 meter lang en is een plaatselijk meesterwerk vanwege de dubbeldeksconstructie. Niet alleen voetgangers en fietsers kunnen de brug oversteken, maar ook auto’s en treinen. Zorg ervoor dat je een wandeling maakt over het autodek, dat een trottoir biedt om de pracht van de rivier beneden en de natuur rondom je in je op te nemen.



13 – IJsvissen

ice fishing in Rovaniemi

Leer alles over de kunst van het Finse ijsvissen. Zo leer je niet alleen hoe je de perfecte plek om te vissen kunt vinden en hoe je een gat in het ijs maakt, maar word je ook wijzer in de fascinerende overlevings- en culturele aspecten van deze duizenden jaren oude praktijk.

Als je deze ervaring boekt, maak je een sneeuwscootertocht met een professionele bestuurder en visser, naar een bevroren meer om te vissen. Je leert hoe je een visgat maakt en je kunt je geluk beproeven bij het vangen van je eigen vis.

Vergeet tijdens het vangen van je avondmaal niet om omhoog en om je heen te kijken. Neem de schilderachtige en pittoreske locatie in je op, adem de frisse lucht in en warm je op aan het kampvuur dat door professionele gidsen wordt klaargemaakt.

Voeg je bij je nieuwe vrienden, geniet van een heerlijk diner en deel verhalen en legendes met de groep.

Een ijsviservaring begint bij $ 100 USD (€ 91,35) en is meestal inclusief andere activiteiten, een maaltijd en vervoer over land.

14 – Het eiland Kotisaari

Kotisaari Island, Rovaniemi

Het eiland Kotisaari stond in de jaren 1800 bekend als houthakkershoofdstad en bevindt zich zo’n 2,4 kilometer ten zuiden van Rovaniemi, aan de rivier de Kemi.

Timmerhout staat centraal op Kotisaari. Op dit eiland werd dit hout namelijk geproduceerd en vervoerd naar het vasteland, via boten en met het werk van houthakkers. Sinds de jaren 1980 werd de productie ervan stopgezet, vanwege de modernisering en hebben vrachtwagens dit werk overgenomen.

Vandaag de dag kun je het eiland bezoeken, dat alleen toegankelijk is met een gids, en de geschiedenis en de plaatselijke cultuur die nog steeds op het eiland leven in je opnemen. Ook kun je een drankje drinken in de plaatselijke waterpoel, die vroeger het belangrijkste boothuis was en nu is omgetoverd in een taverne.

Het eiland is alleen toegankelijk van mei tot oktober.

15 – Geniet van een saunabezoek

sauna experiences in Rovaniemi

Een saunabezoek moet zeker op jouw lijst van activiteiten in Rovaniemi staan, want het is een diepgewortelde Finse traditie die vele jaren teruggaat. Er wordt aangenomen dat een bezoek aan de sauna de warmte in je spieren doet doordringen, vooral tijdens de koude wintermaanden. Het is ook een sociaal gebruik onder de Finnen.

Ben je op zoek naar een werkelijk geweldige en unieke sauna-ervaring? Boek dan een saunabootcruise, die bestaat uit een houtgestookte sauna op een boot waar je in kunt stappen en mee kunt varen terwijl je de ongelooflijk mooie bezienswaardigheden in Rovaniemi en de noordpoolcirkel bekijkt.

Het maakt niet uit wanneer je je bezoek plant, je kunt het hele jaar plaatsnemen in de sauna, dus voeg deze ervaring zeker toe aan je lijst van activiteiten in Rovaniemi.

Als je avontuurlijk bent ingesteld, waag je dan aan ijszwemmen en neem een duik in een koud meer. Deze praktijk heeft immuniteitsverhogende eigenschappen, vooral als je het doet voordat je de stomende sauna binnenstapt. Het heeft bovendien andere gezondheidsvoordelen.

Saunabezoeken zoals deze beginnen rond de $ 100 USD (€ 91,35).

16 – SantaPark

SantaPark, Rovaniemi

Op slechts 5 minuten rijden van het centrum van Rovaniemi ligt SantaPark, een geliefd attractiepark dat de Kerstman als thema heeft en dat bezoekers en de plaatselijke bevolking al sinds november 1998 betovert.

Neem je kinderen mee naar het “hart van Kerstmis”, ook wel bekend als de grot van de Kerstman, in een overdekt pretpark vol met tientallen attracties, spelletjes en activiteiten voor kinderen en het kind in elke volwassene.

Je kunt op elk moment van het jaar de kerstmagie voelen. Schrijf je in voor de Elfenschool om te leren hoe je een van de helpers van de Kerstman kunt worden en zelfs je diploma kunt halen, maak een ritje door het park met de Magische Trein, versier peperkoekkoekjes in het huis van Mevrouw Peperkoek of neem een kijkje in de IJsgalerij van de IJsprinses.

De mogelijkheden en ervaringen zijn eindeloos en er is voor ieder wat wils.

Tickets voor deze magische kerstervaring beginnen bij € 39 per volwassene en € 33 voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

17 – Ranua Wildlife Park

Ranua Wildlife Park, Finland

Breng een bezoekje aan de meest noordelijke dierentuin van het land, Ranua Wildlife Park, zo’n 80 kilometer ten noorden van Rovaniemi. Hier vind je 200 arctische dieren, afkomstig van 50 verschillende soorten, allemaal gehuisvest in hun eigen habitat en klimaat.

Wandel over de besneeuwde paden in een mystiek wit bos en geniet van de bezienswaardigheden en geluiden van inheemse dieren uit dit deel van de wereld, van ijsberen tot poolvossen, husky’s, kariboes en nog veel meer.

Boek een spannende dagtour naar Ranua Wildlife Park, waarbij het vervoer naar de dierentuin inbegrepen is bij de prijs. Maak je klaar voor een wandeling over de Ounasvaara Winter Trail, een 6 kilometer lang natuurpad dat je over beboste paden voert, omgeven door veiligheidsmarkeringen.

Verken daarna de dierentuin samen met een gids en geniet van een gezellige lunchmaaltijd die in de dierentuin wordt geserveerd.

Dagtochten naar Ranua Wildlife Park beginnen bij $ 155 USD (€ 141,43) en omvatten alle diensten om je reis aangenaam en gemakkelijk te maken, vooral als je met jonge kinderen reist.

18 – De stadsbibliotheek van Rovaniemi

Rovaniemi City Library, Finland

Bezoek de architectonisch verbluffende stadsbibliotheek van Rovaniemi, die in 1968 werd voltooid nadat de oorspronkelijke bibliotheek uit 1860 werd verwoest tijdens de Laplandoorlog.

Stap binnen en bekijk de ontwerpdetails, van de lange gangen tot de lichte en luchtige ruimtes met grote ramen die zijn gemaakt om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten en de boeken binnen in de kijker te zetten.

Wandel door de waaiervormige kromming van bepaalde gangen en terwijl je de bibliotheek bezoekt, kun je een aantal boeken uitzoeken om aan je persoonlijke leeslijst toe te voegen.

De bibliotheek is gratis toegankelijk en ligt op slechts 8 minuten rijden ten zuiden van het stadscentrum van Rovaniemi.



19 – Maak een hondensleetocht

dog sledding in Rovaniemi

Voel de adrenaline door je aderen stromen terwijl je over winterse paden suist op een slee die wordt voortgetrokken door husky’s.

Aai en speel met de schattige husky’s en spring op een traditionele hondenslee, terwijl je instructies krijgt over de veiligheidsregels en het te volgen protocol zodra je met de honden vertrekt.

De hondensleetocht duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, waarbij je onderweg het ongerepte en besneeuwde landschap vol winterse dennenbomen en bevroren meren kunt bewonderen.

Zorg ervoor dat je camera of telefoon helemaal is opgeladen om foto’s te kunnen nemen wanneer je onderweg stopt voor een fotomoment. Denk er ook aan om extra warme kleding in te pakken voor deze tocht, zoals een warme jas, broek, muts en handschoenen.

Boek een onvergetelijke hondensleetocht in Rovaniemi, waarbij vaak ook een lunch of een warm drankje en een snack aan het eind van de ervaring zijn inbegrepen.

Hondenslee-ervaringen kosten rond de $ 100 USD (€ 91,35), en kinderen kunnen deelnemen onder begeleiding van een volwassene.

20 – Angry Birds Activity Park

Angry Birds Playground, Rovaniemi

Zet een bezoek aan het Angry Birds Activity Park ook op de planning. Deze speeltuin ligt op 4 minuten rijden of 10 minuten lopen van het centrum van Rovaniemi.

Of je nu kinderen hebt of van het spel Angry Birds houdt, dit park mag je niet missen. Geniet van de vele spelletjes en activiteiten, van glijbanen en schommels tot klimtouwen en klimrekken en nog veel meer.

Kinderen zullen ook genieten van de grote open ruimte waar ze kunnen spelen, rennen en nieuwe vrienden maken.

De toegang is gratis en het park is het hele jaar door geopend.

21 – De bevroren watervallen van Korouoma

Korouoma Frozen Waterfalls, Finland

Boek zeker een dagtocht naar de Korouoma Frozen Waterfalls. Dit is een van de grootste natuurparken en attracties in de omgeving van Lapland, die je al wandelend kunt ontdekken.

Bekijk bevroren meren, diepe en ijzige ravijnen en de kristalachtige bevroren watervallen van Korouoma terwijl je wandelt met een kleine groep onder leiding van een gids.

Kijk tijdens je excursie uit naar de plaatselijke dieren die zich even laten zien, zoals de poolvos, steenarenden, herten en nog veel meer. Als je bij de bevroren watervallen aankomt, zie je misschien wel een paar klimmers die het ijs trotseren en de uitdaging van het beklimmen van bevroren water aangaan.

Als je een dagtrip naar de Korouoma Frozen Waterfalls boekt, dan is een gezellige BBQ lunch ter plekke en speciale warme overalls en uitrusting inbegrepen bij je ticket om de wandeling gemakkelijker, aangenamer en warmer voor je te maken.

Dagtochten naar de bevroren watervallen van Korouoma beginnen bij $ 123 USD (€ 112,41) en duren meestal 5 tot 10 uur. Eerdere ervaring met klimmen is niet vereist.

22 – De Ounasvaara observatietoren

Ounasvaara Observation Tower, Rovaniemi

Beklim de Ounasvaara observatietoren, die zich 3 kilometer ten oosten van het stadscentrum van Rovaniemi op de rotsachtige heuvel van Ounasvaara bevindt, om te genieten van een van de mooiste uitzichten over het stadscentrum en de rivier.

Beklim de trappen en geniet van een weids uitzicht. Het beste moment voor een beklimming is ’s avonds rond zonsondergang, of vroeg in de ochtend rond zonsopgang.

Bewonder het uitzicht dat rechtstreeks uit een Winter Wonderland komt. Van bevroren meren tot met sneeuw bedekte dennenbomen en bossen en zelfs de Lumberjack’s Candle Bridge. De Ounasvaara observatietoren heeft 3 trappen, waardoor iedereen hem gemakkelijk kan beklimmen. Als beloning voor je klim word je op een van de mooiste uitzichten getrakteerd.

De uitkijktoren is 24 uur per dag open en je kunt de toren gratis beklimmen en het uitzicht gratis bewonderen.

23 – Maak een sneeuwschoenwandeltocht

snowshoeing in Rovaniemi

Wandel tijdens deze sneeuwschoenwandeling, die meestal zo’n 2-3 uur duurt, door een prachtige winterse omgeving vol besneeuwde bomen en bevroren meren.

Doe je speciale sneeuwschoenen aan, trek je warme overall en jas aan (geleverd door de organisatoren) en maak je klaar om door de bevroren noordpoolcirkel te lopen.

De gids vertelt je alles over over de geschiedenis van sneeuwschoenwandelen, van het doel tot andere fascinerende en belangrijke historische feiten. Veel tochten bevatten na afloop een stevige lunch, meestal een BBQ of andere opties voor wie speciale dieetwensen heeft, met warme thee.

Maak tijdens deze sneeuwschoenwandeling nieuwe vrienden en warm je op aan het gezellige haardvuur na de spannende tocht door de noordpoolcirkel.

24 – Varastotien Kirppis

Varastotien Kirppis, Rovaniemi

Er zijn verschillende tweedehandswinkels in Rovaniemi, dus aarzel niet om er enkele te bezoeken, zoals de tweedehandsmarkt van Rovaniemi, Varastotien Kirppis.

De tweedehandsmarkt van Rovaniemi biedt een unieke selectie van bijzondere schatten die je zelf moet bekijken. Alles van tweedehandskleding, accessoires, sieraden en zelfs huisdecoratie en nog veel meer is te vinden in de tweedehandsmarkt van Rovaniemi, in het hart van het stadscentrum.

Als je vergeten bent een warme jas in te pakken en niet veel wilt betalen voor een nieuwe, stap dan eens binnen bij Varastotien Kirppis. Hier kun je een warme jas vinden voor de helft of minder dan de helft van de prijs van een nieuwe jas. Je vindt er ook accessoires zoals handschoenen of mutsen indien je die ook nodig hebt.

Sommige tweedehandswinkels beschikken ook over een café binnen, waardoor het een beetje doet denken aan een winkelcentrum. Dit is de ideale manier om een dagje kringloop en een dagje winkelen af te sluiten.

De kringloopwinkels liggen verspreid over het centrum van Rovaniemi, waaronder het winkelcentrum vlakbij Lordi’s Square, waardoor ze vrij gemakkelijk te vinden zijn.



25 – De Amethistmijnen

Amethyst Mines, Finland

Kristalliefhebbers zullen de kans niet willen missen om een echte mijngrot te betreden waar je je eigen amethistkristal kunt zien en opgraven. Ondertussen leer je meer over de mijnbouwpraktijken in Lapland en hoe de mijn werd ontdekt.

De mijnen zijn het hele jaar door geopend. Breng de dag door met het ontdekken van prachtige paarse stenen en geniet van de adembenemende uitzichten bij de mijnen.

Stap aan boord van een panoramische sneeuwtrein om iets meer te zien van de omgeving. Na al het harde werk neem je plaats rond het kampvuur waar je kunt genieten van warme thee en ervaringen kunt uitwisselen met je nieuwe vrienden.

De amethistmijnen in Rovaniemi zijn de enige die toegankelijk zijn in Europa, dus dit is je kans om zelf je eigen stenen te winnen.

Stop bij de Amethistwinkel om prachtige kunstwerken en sieraden te bewonderen die zijn gemaakt met de Amethiststenen die werden opgegraven in de grotten en overweeg iets mee te nemen voor je vrienden en familie thuis.

Dagtochten naar de Amethistmijn beginnen bij $ 160 USD (€ 146,16) en zijn inclusief vervoer heen en terug.

26 – Maak een quadtocht

quad tours in Rovaniemi

Trek over de besneeuwde rotspaden van de wildernis van Rovaniemi op een leuke en spannende quadtour, zodat je op korte tijd meer ziet. Volg de veiligheidsrichtlijnen van een professional die met je mee rijdt en alles in goede banen leidt.

Een quadtour duurt meestal zo’n 2 tot 5 uur en is inclusief een warme snack na afloop. Er is ook vervoer inbegrepen waarmee je veilig naar het vertrekpunt van je quadtour wordt gebracht.

Dit is een niet te missen ervaring. Voel de adrenaline door je aderen stromen als je door de dichte en met sneeuw bedekte bossen rijdt. Stop bij de magische en kristalheldere bevroren meren en rijd langs de grillige rotsen en kliffen.

Veiligheidsuitrusting zoals helmen, bovenkleding en sneeuwschoenen zijn inbegrepen bij de prijs van de tour. De quads hebben 2 zitplaatsen, wat betekent dat iedereen om de beurt rijdt en halverwege stopt om te wisselen.

Als je deze tour tijdens de zomer doet, kun je in een aantal ondiepe rivieren plonzen en genieten van een iets groener bos, ook vol charme en natuurlijke schoonheid.

27 – Kemi Snow Castle

Kemi Snow Castle, Finland

Geniet van het ijzige maar majestueuze sneeuwkasteel van Semi tijdens een dagtocht vanuit Rovaniemi. Dit kasteel ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van het stadscentrum en bevindt zich dicht bij de Botnische Golf.

Binnen in het Kemi Snow Castle zul je versteld staan van wat volgens velen het mooiste ijs- en sneeuwkasteel ter wereld is. Je kunt er de details van de ijssculpturen nauwkeurig bekijken, de sneeuwkapel binnengaan en door het besneeuwde terrein wandelen.

Bekijk de prachtige kunstsnijwerken op de muren van het kasteel, ontworpen door lokale Finse kunstenaars, evenals de transparante ijsblokjes die de trappen binnen versieren.

Zorg ervoor dat je telefoon of camera is opgeladen om je geweldige ervaringen in dit sneeuwkasteel vast te leggen. Denk aan op een uit ijs gehouwen stoel zitten of plaatsnemen aan een van ijs gemaakte tafel om een gekoeld drankje te drinken.

Als je een excursie naar het sneeuwkasteel van Kemi boekt, zijn volgende zaken inbegrepen bij de prijs: vervoer heen en terug, toegang tot het kasteel, een traditionele lunch, een gids en zelfs speciale kleding om de koude temperaturen in het kasteel te weerstaan.

Dagtochten naar Kemi Snow Castle beginnen bij $ 203 USD (€ 186).

28 – Ga raften

rafting in Rovaniemi

Tijdens dit drie uur durend avontuur vol spanning, moed en teamgeest bedwing je de arctische rivieren.

Vaar op de Raudanjok-rivier, die zelfs in de winter nooit bevriest, terwijl je omringd wordt door de wildernis van Rovaniemi. Ongeacht het seizoen waarin je Rovaniemi bezoekt behoort een raftingtocht op een van de arctische rivieren altijd tot de mogelijkheden.

Voordat je aan je avontuur begint ontvang je eerst nog een initiatie waarin de gids je meer informatie geeft en uitlegt wat je precies mag verwachten en wat je rol binnen het team zal zijn.

Je ontvangt een speciale uitrusting, waaronder een reddingsvest en een helm als onderdeel van je ervaring. Je wordt bovendien begeleid door een Engelssprekende gids en ontvangt zelfs een lichte snack na afloop. Kinderen vanaf 7 jaar mogen deelnemen zolang ze worden begeleid door een volwassene.

Pak zeker reservekleren, een handdoek, zonnebrandcrème en een waterdichte zak in om je telefoon veilig te houden.

Een raftingtocht op de arctische rivieren begint bij $ 87 USD (€ 80).

29 – Adventure Park Huima

Adventure Park Huima, Rovaniemi

Bereid je voor op heel wat spanning en avontuur in het Adventure Park Huima, waar je samen met je vrienden uitdagingen aan kunt gaan zoals klimmen in touwen, van glijbanen afglijden en je evenwicht bewaren terwijl je over onstabiele netbruggen loopt. Dit natuurlijk allemaal in een veilige omgeving met een veiligheidsharnas en helm op.

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen zich uitleven op een eigen hindernisbaan en kinderen vanaf 14 jaar en volwassenen kunnen kiezen uit 10 verschillende hindernisbanen verspreid door de boomtoppen van een prachtig bos.

Naast de verschillende parcoursen zijn er ook andere activiteiten zoals bowlen, minigolf, een zwembad en een spa, en zelfs fitnessfaciliteiten, waarvoor andere openingstijden kunnen gelden, dus controleer dit goed voordat je boekt.

Het park zelf is geopend van de lente tot eind september.

Zorg ervoor dat je geschikte kleding draagt, zoals gymschoenen en indien mogelijk soepele sportkleding om de ervaring plezierig te maken.



30 – Ga karten op ijs

karting in Rovaniemi

Karten op ijs is eigenlijk hetzelfde als karten op een racebaan, maar je stapt in een kart die speciaal is ontworpen om door de sneeuw te glijden en op een van de specifieke banen ter plaatse te rijden.

Daag je vrienden of familieleden uit voor een vriendschappelijk rondje ijskarten. Dit is een unieke ervaring, hoe vaak zul je nog de kans krijgen om op ijs te karten te midden van een betoverend winterbos?

Kinderen vanaf 10 jaar met een lengte van 150 cm en meer mogen meedoen. Je krijgt speciale warme kleding en een helm tot je beschikking. Maak je klaar voor 2 racerondes, die elk 20-25 minuten per sessie duren.

Sommige boekingen omvatten ook andere activiteiten, zoals ijsvissen, en zorgen ook voor een warm drankje en een lichte snack. Kijk wie van je groep tijdens de prijsuitreiking op het hoogste schavot mag staan na jullie spannend avontuur op de ijskartbaan.

31 – Forestry Museum of Lapland

Forestry Museum of Lapland, Rovaniemi
Met dank aan Lapin Metsamuseo

In dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Lapland en het leven en werk van de mensen uit de 19e eeuw in Lapland. Het Forestry Museum of Lapland ligt op slechts 8 minuten rijden van het stadscentrum, vlakbij het meer Salmijärvi.

Wandel over het terrein van het museum, waar de originele huizen staan die in de jaren 1870 tot 1950 werden gebruikt voor bosbouw om geld te verdienen. Bekijk de speciale apparatuur die werd gebruikt voor deze industrie, die onderdeel werd van de Lapse cultuur en al die tijd nog steeds bewaard is gebleven.

Het museum staat bekend als een van de authentiekste musea met veel details en visuele voorbeelden van de zware arbeidsomstandigheden waarin mensen moesten werken, vooral in de noordpoolcirkel. Leer meer over de houthakkers, de houtkap en stap binnen in wat ooit echte huizen waren, versierd met details die representatief zijn voor die tijd.

Je bezoek zal je niet alleen meer leren over dit belangrijke stukje plaatselijke cultuur, maar ook bijdragen aan het openhouden van de musea zodat anderen ervan kunnen leren.

32 – Maak een kajaktocht

kayaking tour in Rovaniemi

Bewonder het adembenemende landschap tijdens een kajaktocht. Dennenbossen, wilde dieren en weidse uitzichten – het is geen wonder dat het zo’n aantrekkelijke en populaire sport is!

Met een kajak kun je genieten van een aantal typisch Finse ervaringen: peddel onder de eindeloze zomerzon, of recht naar een rendierboerderij!

Als je reist met kinderen ouder dan 4 jaar, kun je samen met je gids genieten van deze ervaring, terwijl je door Fins Lapland trekt en daarna smult van een paar Finse snacks!

Het beste aan het boeken van een kajaktour is dat extra’s zoals vervoer heen en terug bij de prijs zijn inbegrepen, wat deze ervaring vlotter maakt!

De prachtige bezienswaardigheden in Rovaniemi en Lapland en het kijkje in de plaatselijke cultuur zijn onovertroffen!

33 – Suppen onder de middernachtzon

paddleboarding in Rovaniemi

Geniet van een onvergetelijke ervaring tijdens een suptocht door de schilderachtige meren van Lapland, vooral onder de middernachtzon, tussen de maanden juni-juli/augustus.

Leer balanceren op je paddleboard en geniet 24 uur lang van het wonderbaarlijke schouwspel van de gloeiende middernachtzon.

Het is een geweldige manier om in contact te komen met de natuur en te luisteren naar natuurgeluiden zoals het water dat klotst tegen je board of de dieren die zich in de buurt bevinden. Suppen is perfect voor iedereen, of je nu een newbie of professional bent.

Een suptocht onder de middernachtzon begint bij $ 50 USD (€ 46) en is inclusief een gids, snacks, een reddingsvest en een paddleboard.

Kinderen mogen ook deelnemen als ze 14 jaar of ouder zijn en begeleid worden door een volwassene. Zorg ervoor dat je je eigen zwemkleding en zonnebrandcrème meeneemt voor deze ervaring.

34 – Elanden spotten

moose safari in Rovaniemi

Elanden behoren tot de grootste (en schattigste) inheemse dieren en kunnen bijna beschouwd worden als de mascotte van het noorden. Een bezoek aan dit gebied zou niet compleet zijn zonder een safari om ze te spotten!

Geniet van een spannende tocht door de wildernis, op zoek naar deze iconische dieren in hun natuurlijke habitat. Laat je meenemen naar de Finse wildernis met een professionele gids, rechtstreeks naar de plekken waar de elanden zich verzamelen. Je zult het zeker niet koud krijgen tijdens het observeren want je neemt plaats in een verwarmde minibus.

Je leert nuttige en interessante informatie over de elanden en andere dieren die je tegenkomt, terwijl je geniet van een Finse snack!

Er gaat niets boven het bewonderen van deze enorme zoogdieren!

35 – De Lappi Areena

Lappi Areena, Rovaniemi

Lappi Areena is de grootste overdekte arena van Rovaniemi, waar het hele jaar door verschillende activiteiten en evenementen plaatsvinden, van concerten tot exposities, sportevenementen en nog veel meer.

Een evenement dat je zeker niet mag missen is een hockeywedstrijd. Dit is een van de meest voorkomende en populairste evenementen in de Lappi Areena en ook jij kunt er een bijwonen.

De Lappi Areena, gelegen op 3,5 kilometer aan de andere kant van de rivier de Kemi, is een modern arena, gemaakt om een verscheidenheid aan evenementen te huisvesten. De arena heeft een capaciteit van 3500 mensen en beschikt over een grote fitnessruimte, 3 ijsbanen, meerdere vergaderruimtes en zelfs een restaurant en pub.

Je kunt de arena ook afhuren om te trainen of gewoon rondjes te schaatsen. Bekijk de website van de Lappi Areena om de beschikbaarheid te controleren.

Dus of je nu op zoek bent naar een leuk betalend evenement of naar een gymles, er zijn veel verschillende mogelijkheden om je voordeel mee te doen bij de Lappi Areena.

Als je wilt weten welke evenementen ze hebben, ga dan naar de officiële website om de kalender te raadplegen.

36 – De beste restaurants

best restaurants in Rovaniemi

Geniet van de perfecte aroma’s van inheemse Lapse ingrediënten zoals bessen en gegrild rundvlees in Arctic Restaurant. Met seizoensgebonden gerechten en vlees van lokale leveranciers, mag je er zeker van zijn dat je zult genieten van een authentiek Lapse gerecht.

Aitta Restaurant verwelkomt je met een frisse kijk op Scandinavische gerechten, zoals de klassieke stevige stoofpotten en gesmoorde rundvleesgerechten. Maak het gezellig voor de centrale open haard, terwijl je nipt van een regionale wijn gemaakt van arctische bessen zoals bosbessen en moerasbessen.

Voor een fusie van smaken ga je naar Käyrämön Keidas, met een prachtige smaakcombinatie van Chinese gerechten en Finse delicatessen. Geniet van beide geweldige keukens onder één dak, doe je tegoed aan het buffet of bestel à la carte of drink een warm drankje in het café. Door de ligging is Käyrämön Keidas (Panda Restaurant) het meest noordelijke Chinese restaurant ter wereld.

Het spreekt voor zich dat Ice Restaurant een van de coolste (en ook het koelste) restaurants is die je ooit zal bezoeken. Je wordt er verwelkomd met maaltijden bereid met lokale ingrediënten en perfect samengestelde cocktails. Elke gast krijgt de juiste kleding en een deken voor zichzelf of om te delen met een partner. Het restaurant mag dan koud zijn, maar de gastvrijheid is erg warm.

37 – Ounasvaara Ski Oy

Ounasvaara Ski Oy, Rovaniemi

Heb je ooit op een snowboard of ski’s willen staan en net als de profs over de pistes willen glijden? Boek dan zeker een les bij Ounasvaara Ski Oy, een skigebied op slechts 5,2 kilometer van het stadscentrum van Rovaniemi.

Vanaf de pistes kun je genieten van spectaculaire uitzichten over bevroren meren, met sneeuw bedekte bomen en de stad aan de horizon, voordat je de hellingen af glijdt en op weg naar beneden een flinke dosis adrenaline opdoet.

Het skigebied is het hele jaar door geopend, maar de wintermaanden behoren tot de populairste periodes om te skiën en te rodelen.

Tijdens de zomermaanden kun je de skiliften nemen om te genieten van de mooiste uitzichten over de stad en de omringende natuur. Je kunt ook een fiets of mountainbike huren en de helling af fietsen via de speciale fietspaden of zelfs bobsleeën.

Geniet van een kop warme koffie of thee in het café op het resort, dat over een uitnodigende sfeer beschikt en de perfecte plek is om even te ontspannen en op te warmen.



38 – Maak een paardrijtocht

horse riding in Rovaniemi

Als je op zoek bent naar een romantische activiteit om te delen met je partner, aarzel dan niet om een paardrijtocht te boeken. Deze tocht gebeurt onder leiding van een gids die je meeneemt door het magische winterlandschap terwijl je geniet van de frisse lucht onder de stralende zon.

Spring in het zadel en laat de tinkerpaarden, een uniek paardenras dat perfect is aangepast aan dit soort barre klimaatomstandigheden, je over de besneeuwde paden leiden. Onderweg kun je de prachtige schoonheid van Rovaniemi bewonderen en wegdromen.

Je kunt ook voor de ultieme ervaring gaan door een gedenkwaardige nachtelijke rit met een paardenkoets te boeken, waar je misschien wel het noorderlicht kunt opvangen terwijl je comfortabel achteroverleunt en naar interessante feiten, verhalen en legendes luistert.

Als je van plan bent om deze activiteit te doen, zorg er dan voor dat je comfortabele schoenen en kleding meeneemt om de rit, die zo’n 1 tot 2 uur duurt, soepel te laten verlopen. Een paardrijtocht is perfect voor families, vrienden of partners, en is een ervaring om niet snel te vergeten.

39 – Ga wandelen

nature trails in Rovaniemi

Strek je benen, adem de frisse lucht in en bewonder de adembenemende natuur tijdens een wandeling over een van de vele natuurpaden in Rovaniemi.

Wandel door de wondermooie heuvels omringd door rivieren, prachtige bossen en diepe valleien op het Koivusaari natuurpad, gelegen bij het Pisavaara Strict Nature Reserve (het meest beschermde natuurreservaat van Europa).

Dit 7 kilometer lange natuurpad brengt je langs de zee en een blokhut waar je, samen met veel andere wandelaars, even kunt halt houden om op te warmen voordat je weer op pad gaat.

Het pad ligt op minder dan 3 kilometer afstand van het stadscentrum.

Op 1 uur van Rovaniemi ligt het Kätkävaara wandelpad, dat bezoekers een blik gunt op de plaatselijke flora en fauna. Dit wandelpad beschikt over een geweldig uitkijkpunt voor vogels dat je niet mag missen en een monument ter nagedachtenis aan de oude spoorlijn die daar lag.

Tijdens de zomer kun je de schapen die in de velden grazen bewonderen en het hele jaar door kun je heel wat andere dieren spotten, zoals knobbelzwanen en grote burgemeesters. Het pad is ongeveer 2,5 kilometer lang.

40 – Arctic Wolfland Sanctuary

Arctic Wolfland Sanctuary, Rovaniemi

Dierenliefhebbers, dit wil je niet missen! Boek een rondleiding door het Artic Wolfland Sanctuary en maak je op voor een geweldige middag op het platteland in het gezelschap van een familie en hun wolfhonden en boerderijdieren.

Tijdens deze ervaring kun je de wolfhonden aaien, terwijl je leert en ziet hoe ze leven en werken op de boerderij. Je maakt ook kennis met de familie en leert meer over hun verhaal en hoe ze besloten zich te vestigen op het platteland van Lapland.

Je kunt ook samen met de familie en hun wolfhonden een wandling maken door het bos of je kunt er zelfs voor kiezen om een hele dag met ze door te brengen om echt voor de volledige ervaring te gaan!

41 – Maak een elektrische fietstocht door het bos

bike tour in Rovaniemi

E-bikes, met hun stevige banden en hulpvaardige motor, zijn het perfecte voertuig om de uitgestrektheid van de Arctische bossen te verkennen.

Als je door de toendra trekt, zie je korstmossen, magere dennenbomen en geweldige uitkijkpunten die de natuur in al haar glorie laten zien.

De beste manier om door de dichte bossen te manoeuvreren is met een elektrische fietstocht door de wildernis. Met de e-bike kun je je eenvoudig een weg banen door ruig terrein, zonder dat het je al te veel moeite kost. Zo zie je meer, en sneller!

Samen met een groep medefietsers en je gids ga je vol vertrouwen het diepe bos in en voel je de opwinding wanneer je in een mum van tijd de indrukwekkende uitzichten bereikt!

42 – Snow Hotel

Snow Hotel, Rovaniemi

Een andere unieke en ongelooflijke hotelervaring die je niet mag missen is het Snow Hotel, op slechts 20 minuten rijden van het stadscentrum.

Maak van de gelegenheid gebruik om te zien hoe het voelt om te slapen op een bed dat volledig is gemaakt uit ijs. De kamer is versierd met gebeeldhouwde kunstwerken die prachtig verlicht zijn. Elke gast ontvangt speciale slaapzakken, gevoerd met bont, die je de hele nacht warm houden.

Als je ooit in een iglo hebt willen verblijven, dan is dat mogelijk in het Snow Hotel, waar je een kamer kunt delen met één andere persoon.

Ga voor het slapengaan nog eens langs bij het Ice Restaurant. In dit restaurant kun je plaatsnemen aan een tafel en stoelen uitgehouwen uit ijs en krijg je een ongelooflijke verscheidenheid aan warme Lapse gerechten voorgeschoteld.

Om ervoor te zorgen dat je het noorderlicht niet mist, heeft elke kamer een “Aurora Alarm”, dat dat je vrijblijvend kunt instellen. Dit alarm speurt de hemel voor je af en wekt je net op tijd om het adembenemende noorderlicht te zien.

Zorg ervoor dat je shirts met lange mouwen, broeken, mutsen en handschoenen meeneemt voor extra warmte, zelfs al heb je speciale slaapzakken tot je beschikking. Houd er rekening mee dat gasten vanwege de kou slechts één nacht in het hotel kunnen verblijven.

43 – Santa Claus Golf Club

golf courses in Rovaniemi

Een geweldige manier om het meeste te halen uit de middernacht zon is golfen op de Santa Claus Golf Club, gelegen op slechts 8 minuten rijden ten oosten van Rovaniemi!

Golf op een van de mooiste golfbanen, omringd door de bossen en heuvels van Lapland, terwijl je ondertussen de schoonste lucht inademt. Je hebt nog nooit eerder op zo’n unieke locatie gegolfd!

Als je een teetime wilt boeken, ga dan naar de website om de beschikbaarheid te bekijken, evenals de green fees en de kosten voor het huren van materiaal. Reserveren is verplicht, dus zorg ervoor dat je de instructies op de website volgt.

En vergeet niet om tussendoor een paar pauzes te nemen om wat lokale lekkernijen te proeven!



44 – Giant’s Kettle, Sukulanrakka

Giant’s Kettle Sukulanrakka, Rovaniemi

De indrukwekkende verticale gaten die Giant’s Kettle worden genoemd zijn een geologisch fenomeen dat je niet mag missen. Er wordt gezegd dat ze in de loop der tijd zijn ontstaan door de consistente en krachtige beweging van rotsen op het vast gesteente. Een bezoek aan dit natuurlijk fenomeen moet zeker op jouw lijstje van bezienswaardigheden in Rovaniemi staan.

Het grootste gat staat bekend als Paholaisen liemikirnu (de ‘Duivelsketel’) en is maar liefst 15 meter diep en 8 meter in doorsnee.

Sommige van deze gaten zijn zo’n 10.000 jaar oud en in de omgeving kun je enkele van de rotsen zien die naar verluidt de oorzaak zijn geweest van het ontstaan van deze gaten.

De Giant’s Kettle ligt op slechts 25 minuten van het stadscentrum en is een fascinerende geologische gebeurtenis die je met eigen ogen moet zien en waar je meer over te weten zult komen dankzij de gidsen.

45 – Een overnachting in een yurt bij District Rovaniemi Oy

yurt experience in Rovaniemi

Heb je altijd al eens midden in Lapland willen overnachten? Overweeg dan om een nacht of twee te verblijven in een yurt, een geïsoleerde ronde tent, met alle voorzieningen die je nodig hebt voor een comfortabele overnachting.

Wat een verblijf in een yurt nog unieker en interessanter maakt dan een overnachting in een traditioneel hotel, is dat je kunt sterrenkijken zoals nergens anders. Het District Rovaniemi Oy beschikt namelijk over yurts in afgelegen delen van het bos, waardoor het uitstekende plekken zijn om naar de sterren te kijken!

Kies voor een verblijf in een yurt op een heuveltop voor een optimaal uitzicht op de sterrenhemel en geniet van het comfort dat het District Rovaniemi Oy je biedt.

Tip: je kunt het hele jaar door overnachten in een yurt, je hoeft dus niet op de winter te wachten!

46 – De beste bars en nachtclubs

best bars and nightclubs in Rovaniemi

Geniet van de frisse en heerlijke drankjes bij Roof Terrace Mökki, een klein, gezellig en zeer Fins dakterras met een aangename sfeer, waar je even kunt ontsnappen aan het drukke stadsleven.

Neem wat hapjes en drankjes bij Uitto Pub, terwijl je een spelletje darts of bordspellen speelt met vrienden in een gezellige en vriendelijke sfeer. Geniet van wat klassieke drankjes of bestel een Fins biertje zoals een Karhu of Sahti.

Voel de luxueuze sfeer bij Frans & Chérie en praat met vrienden onder het genot van heerlijk eten, uitzonderlijke drankjes en geselecteerde Franse wijnen. Vraag je ober om je te helpen bij het kiezen van een wijn die goed past bij je maaltijd om je ervaring naar een nog hoger niveau te tillen.

Als je op zin hebt in leuke avondje dansen en drinken, aarzel dan niet om naar de Night Club en Karaoke Bar te gaan die op vrijdag en zaterdag the place to be is. Spreek af met vrienden om de hele nacht door te dansen, of ga alleen en ontmoet nieuwe mensen. De Night Club en Karaoke Bar biedt ambachtelijke cocktails en een grote keuze aan Finse bieren.

Hoe kom je in Rovaniemi?

Om Rovaniemi te bereiken moet je op Rovaniemi Airport (RVN) vliegen, ongeveer 10 kilometer ten noorden van het stadscentrum.

De gebruikelijkste manier om van het vliegveld naar Rovaniemi te komen is met de bus, die tussen de € 2 en € 15 kost en ongeveer 30 minuten duurt. Een andere goede optie om van het vliegveld naar het centrum te reizen is een luchthaventransfer in Rovaniemi.

Een luchthaventransfer brengt je in ongeveer 10 minuten naar een door jou gewenste locatie in het stadscentrum en kost meestal niet meer dan $ 44 voor een gezin.

Waar overnachten in Rovaniemi?

Geniet van de gezellige en chique Scandinavische inrichting van de Lapland Hotels Ounasvaara Chalets, hoog beoordeeld vanwege de locatie naast het Ounasvaara Ski Center, perfect voor wie naar Rovaniemi reist om te skiën. Geniet van het perfecte uitzicht vanaf je privéterras, beschikbaar in elke kamer, en van de restaurants op het terrein, Restaurant Rantasauna en Restaurant Thulia. Wie in de buurt van Santa’s Village wil verblijven, zal graag in dit hotel logeren, want het is maar 10 minuten rijden.

Maak gebruik van het gratis verhuur van fietsen en nordic walking stokken in het Scandic Rovaniemi City Hotel. Dit hotel staat bekend om zijn mooie en moderne interieur, waardoor je je meteen welkom voelt zodra je de lobby binnenstapt. Geniet van de restaurants ter plekke en de nabijheid van het Arktikum Science Museum en het treinstation van Rovaniemi. Vergeet niet om gebruik te maken van de Finse sauna in het hotel.

Het Arctic Light Hotel ligt op slechts 5 minuten rijden van de luchthaven van Rovaniemi en Santa’s Village en is de perfecte accommodatie voor reizigers die midden in de stad willen verblijven. Geniet van de lichte en luchtige kamers, sommige zelfs met een kitchenette, en geniet elke ochtend met een kopje koffie van het prachtige uitzicht vanaf je privéterras. Tenslotte kun je voldoende energie opdoen voor de dag die voor je ligt door te ontbijten in het hotel, dat een geweldige mix van Amerikaanse en Finse gerechten biedt, bereid door een chef-kok.

Wat dacht je van een verblijf in een iglo in Rovaniemi? Ga naar Santa’s Iglo’s Arctic Circle, uitgerust met alle voorzieningen die je nodig hebt – snelle wifi, een flatscreentelevisie, ontbijt, een moderne, privébadkamer, en nog veel meer. Vergeet niet je Aurora Alarm in je kamer in te stellen, zodat je op tijd wakker wordt om het fantastische noorderlicht boven je te zien.

Waar nu heen?

Vergeet zeker niet om ook een paar andere, niet te missen, steden in Finland te bezoeken terwijl je je reis naar Rovaniemi aan het plannen bent.

Overweeg bijvoorbeeld ook een stop in Kiruna, bekend om de grootste ijzerertsmijn ter wereld die toeristen verwelkomt, en een andere hotspot om tussen september en maart het noorderlicht te zien.

Vergeet ook Helsinki, de hoofdstad van Finland, niet! Naast de vele historische musea die je in Helsinki kunt ontdekken, staat de stad ook bekend om zijn moderne kunstscène en prachtige Scandinavische architectuur. Overweeg een meerdaagse trip vanuit Rovaniemi, om verschillende andere populaire bestemmingen in de buurt te bezoeken en om het meeste uit je verblijf te halen.

Slotgedachten

Rovaniemi is een winterwonderlandbestemming die je minstens één keer in je leven moet bezoeken.

Of je nu incheckt in het Snow Hotel en de nacht in een speciale slaapzak doorbrengt op een ijsbed, je Elfendiploma haalt in het SantaPark of door de Finse wildernis dwaalt, je zintuigen zullen zeker geboeid zijn.

We hopen dat je genoten hebt van deze uitgebreide lijst met de 40 beste bezienswaardigheden in Rovaniemi, Finland, en dat je genoeg inspiratie hebt opgedaan om je reis naar deze magische natuurbestemming vast te leggen.

Goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!