Bezienswaardigheden in Kiruna

Kiruna ligt in het hart van Zweeds Lapland, zo’n 145 km ten noorden van de noordpoolcirkel. De stad werd oorspronkelijk gebouwd om onderdak te bieden aan de plaatselijke mijnwerkers. Tegenwoordig is Kiruna een populaire bestemming voor winterliefhebbers en toeristen die de magie van het noordpoolgebied willen ontdekken.

Kiruna is de meest noordelijke stad van Zweden en biedt een breed scala aan interessante activiteiten en bezienswaardigheden, van hondensleeën tot ijssculpturenfestivals en rendierraces. Of je nu op zoek bent naar winterse schoonheid, het spectaculaire noorderlicht wilt zien of unieke ontmoetingen met dieren wilt beleven, in Kiruna vind je het allemaal. Bekijk onze lijst met de beste activiteiten en bezienswaardigheden in Kiruna, ongeacht het seizoen, om te ontdekken wat deze stad allemaal te bieden heeft.

1 – De kerk van Kiruna

Kiruna Church, Sweden

De Kiruna kyrka (kerk van Kiruna), gebouwd in 1912, is een van de mooiste houten gebouwen van Zweden en een van de top bezienswaardigheden in Kiruna. De kerk heeft de vorm van een Sami-hut en is voorzien van neogotische details, ramen van gekleurd glas en twee grote klokken.

Hoewel de kerk technisch gezien deel uitmaakt van de Kerk van Zweden (een evangelisch-lutherse denominatie), werd het ontworpen als een “heiligdom voor rondtrekkende mensen”, waar mensen van alle geloofsovertuigingen welkom zijn. In de kerk zijn geen schilderijen, symbolen of religieuze iconen te vinden, met uitzondering van een enkel kruis.

De kerk zal in 2025-2026 van locatie veranderen als onderdeel van de stadsverhuizing van Kiruna na de uitbreiding van de plaatselijke ijzerertsmijn.

2 – Noorderlichtreizen

Northern Lights tours in Kiruna

Deze bestemming beschikt over heel wat fascinerende attracties, maar het bekijken van het Noorderlicht of Aurora Borealis staat bij veel toeristen helemaal bovenaan hun lijstje van bezienswaardigheden in Kiruna.

De ideale ligging, in het hart van Zweeds Lapland, maakt het mijnstadje tot een zeer populaire uitvalsbasis voor excursies om het noorderlicht te bekijken.

Als je geluk hebt, kun je het noorderlicht zelfs tussen september en maart zien vanuit de stad, maar de beste manier om dit wonderbaarlijke licht te aanschouwen is door naar het omringende platteland te trekken, waar de lucht helderder en donkerder is en je de Aurora Borealis beter kunt zien.

Laat de experts je meenemen naar de beste plekken om het licht te zien terwijl je luistert naar legendes, plaatselijke verhalen en de geschiedenis van de regio. Langere excursies (tot zes uur lang) gaan vaak ook naar het nationaal park Abisko of Mt Ednamvárri en omvatten een diner of een BBQ in een traditionele Sami-tent of -hut. Bij kortere tochten krijg je een warm drankje aangeboden en wordt er een vuurtje gestookt terwijl je wacht op het licht.

Misschien kun je zelfs op een sneeuwscooter naar je bestemming rijden of achterover leunen en genieten van een huskysledetocht door de wildernis. Bij sommige excursies is een fotograaf inbegrepen die magische momenten vastlegt die je mee naar huis kunt nemen.

3 – Konstmuseet i Norr

Konstmuseet i Norr and Town Hall, Kiruna

Konstmuseet i Norr is het nieuwste en grootste kunstmuseum van Kiruna. Zowel de permanente collectie als de tijdelijke tentoonstellingen richten zich op hedendaagse kunst en behandelen maatschappelijke thema’s zoals de gevolgen van klimaatverandering, de wereld waarin we leven en de kwetsbare Arctische omgeving. Video’s, workshops en live concerten maken ook deel uit van het uitgebreide programma van het museum.

Het museum bevindt zich in nieuwe stadhuis van Kiruna. Bij het ontwerpen van dit moderne gebouw, bekend als Kristallen, lieten de architecten zich inspireren door de geometrie van ijzer en de erfenis van de plaatselijke mijn. De ronde vorm van het gebouw geeft het een moderne uitstraling, maar het dient ook een praktisch doel: het voorkomt ophoping van sneeuw en weerkaatst zonlicht.

4 – Hondensledetochten

dog sledding in Kiruna

Hondensleeën is al honderden jaren een traditie in Zweden. Vooral Lapland is een populaire bestemming en het dorp Jukkasjärvi, voornamelijk bekend vanwege het IceHotel, is uitgegroeid tot een van de beste bestemmingen in Zweden voor hondensleetochten.

Je kunt kiezen voor kortere excursies van zo’n 3 tot 4 uur, een ochtend- of nachtexcursie (ideaal om het noorderlicht te bewonderen), dagtochten of een excursie waarbij je afwisselend zelf de touwtjes in handen kunt houden of achterover kunt leunen.

Veel lokale familiebedrijven bieden hondenslede- en sneeuwscootertochten aan. Dit zijn geweldige avonturen die werkelijk uniek zijn. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een volledig privé-avontuur, dan biedt Fjellborg Arctic Journeys Dogsledding privétochten met je eigen professionele wildernisgids.

Als je gewoon achterover wilt leunen en ontspannen, kun je bij bedrijven als Husky Voice terecht. Zij bieden tochten aan met een ervaren gids die de slee bestuurt terwijl jij geniet van het uitzicht en het noorderlicht bewondert. Voor het ultieme hondenslee-avontuur zijn er begeleide excursies met overnachtingen en meerdaagse tochten.

Arctic Dogsled Adventure is gevestigd in Jukkasjärvi en biedt nachtelijke tochten waarbij je zelf de hondenslee kunt besturen. Je krijgt de kans om in een wilderniskamp te slapen, te ontspannen in de saunahut en de husky’s die meegaan op avontuur te leren kennen.

Welke tour je ook kiest, je mag je voorbereiden op een unieke ervaring vol besneeuwde bossen, winterse wildernis en wilde dieren.

5 – Kerk van Jukkasjärvi

Jukkasjärvi Church, Kiruna

Het dorp Jukkasjärvi, wereldwijd bekend om het legendarische IceHotel, is met iets meer dan 500 inwoners een van de kleinste gemeenten van Kiruna. Het ligt op minder dan 30 minuten van het stadscentrum van Kiruna. Hoewel klein, heeft Jukkasjärvi genoeg te bieden voor reizigers die op zoek zijn naar buitenactiviteiten in de vorm van natuurwandelingen, bossen en wilde dieren.

Het oudste gebouw in het dorp is de kerk van Jukkasjärvi, gebouwd begin 1600. De kerk is volledig gemaakt van hout en prachtig dieprood geschilderd en is vooral mooi in de winter, als er sneeuw ligt.

Binnen in de kerk vind je een kleurrijk altaarstuk geschilderd door kunstenaar Bror Hjorth uit Uppsala en een berkenhouten orgel dat unieke lokale geluiden nabootst, waaronder het geluid van rendierhoeven op de grond.



6 – IceHotel

IceHotel, Kiruna
Met dank aan IceHotel

Dit is het eerste en grootste ijshotel ter wereld met een totale oppervlakte van 6000 vierkante meter. IceHotel ligt 17 km van Kiruna, in het dorp Jukkasjarvi. Het hele gebouw en de inrichting zijn gemaakt van ijs uit de nabijgelegen rivier de Torne.

Dit geldt niet alleen voor het gebouw zelf, maar ook voor het meubilair in het hotel, waaronder een zeer populaire bar en een aantal slaapkamers. Zelfs de glazen van de bar en de bedden zijn van ijs gemaakt!

Het hotel smelt in de voorjaarszon en moet elk jaar opnieuw worden opgebouwd voordat het aan het eind van het jaar, in december, opengaat. De kamers zelf worden elk jaar door andere kunstenaars ontworpen en hebben veel verschillende thema’s. In de winter wordt er ook een ijskerk, een populaire bestemming voor bruiloften, gebouwd in het gebied.

Hoewel je het IceHotel op eigen houtje kunt bezoeken, is een begeleide rondleiding nog avontuurlijker. Je kunt bijvoorbeeld een auto-excursie naar Jukkasjarvi boeken, zodat je kunt genieten van het schilderachtige winterlandschap terwijl je door bevroren bossen en langs ijzige meren rijdt voordat je bij het ijshotel aankomt.

Of boek een basistour waarbij je wordt opgehaald en afgezet in een comfortabel voertuig en een rondleiding door het hotel en de bar krijgt, evenals wat te drinken en snacks. Laat een bezoek aan het IceHotel zeker niet aan je voorbijgaan, dit is namelijk een van de populairste bezienswaardigheden in Kiruna!

7 – Lkab’s Visitor’s Centre

Lkab's Visitor Center, Kiruna
Met dank aan de Economische Vereniging van Kiruna, Lapland

De grootste ondergrondse ijzerertsmijn ter wereld is al sinds 1898 in bedrijf. Vanwege de omvang van de mijn, die zich nog steeds onder het centrum van Kiruna uitstrekt, werd besloten om meer dan twintig stedelijke gebouwen meer dan drie kilometer naar het oosten te verplaatsen om de veiligheid van bewoners en infrastructuur te garanderen.

Je kunt de beroemde werkende mijn ontdekken door een rondleiding te boeken door het Lkab’s Visitor Centre. Van hieruit kun je meer dan 500 meter onder de grond afdalen, waar je het gereedschap en de machines kunt zien die in de mijnbouw werden gebruikt. Video’s en displays vertellen meer over de mijnbouwgeschiedenis van de regio.

8 – Nutti Sámi Siida

reindeer tours in Kiruna

Dit fascinerende openluchtmuseum biedt een unieke kans om meer te leren over de cultuur en geschiedenis van de Samen of Sami, de inheemse bevolking van een regio die zich uitstrekt over het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland en een deel van Lapland. Zet dit museum zeker ook hoog bovenaan je lijstje van bezienswaardigheden in Kiruna, want het heeft heel wat te bieden.

Bezoekers kunnen namelijk traditionele Sami-woningen bezoeken en hun gewoonten en gebruiken ontdekken via de tentoonstellingen in het museum.

De belangrijkste attractie is echter het ontmoeten van de rendieren die de Samen al eeuwenlang houden. Bezoekers kunnen de rendieren voeren of genieten van ritje met een rendierslee door een besneeuwd bos. Je kunt zelfs de traditionele rendierrace proberen, waarbij je in een door rendieren getrokken slee over een 200 meter lang parcours rijdt.

Er is een cafe dat traditionele snacks en lunch serveert bij een open vuur en een museumwinkel waar je authentiek Samisch handwerk en eten om mee naar huis te nemen kunt kopen.

Je kunt zelfs een overnachting regelen als je dat aandurft. Je kunt slapen in een boshut of een traditionele Sámi-tent met houtkachel. Als je ’s morgens wakker wordt en de tent verlaat, kun je genieten van een bezoek aan de sauna en het gezelschap van grazende rendieren.

9 – Nationaal Park Abisko

Abisko National Park, Sweden

Dit nationaal park ligt dicht bij de Noorse grens en ten noorden van de noordpoolcirkel. Het staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en wilde dieren en is een geliefde bestemming voor reizigers die het noorderlicht willen zien. Net daarom is dit ook een van de populairste bezienswaardigheden in Kiruna.

Laat je niet misleiden door de relatief kleine omvang: dit 77 km2 grote park zit boordevol wandelpaden en skipistes die je meenemen naar enkele van de meest adembenemende landschappen van Zweden. Je kunt er langlaufen, skiën, sneeuwschoenwandelen en andere wintersporten beoefenen.

Voor wie graag wat hulp wil bij het ontdekken van de beste delen van Abisko, zijn er tal van begeleide wandeltochten beschikbaar. Tijdens een korte winterwandeling van zo’n twee uur trek je op sneeuwschoenen naar de mooiste uitzichtpunten in het park, waaronder een uitkijkpunt waar je een prachtig zicht krijgt op het Torneträsk-meer en de omringende bergtoppen.

Langere wandelingen (van zes uur of meer) laten je het beste van de Scandinavische natuur ervaren door de Abiskojokka-kloof en de adembenemende Rakkasjohka-waterval af te dalen.

Of je nu een amateur- of beroepsfotograaf bent, begeleide fotografie-avonturen in het Nationaal Park Abisko zijn moeilijk te overtreffen. Je hebt niet eens je eigen apparatuur nodig, tijdens deze begeleide tochten krijg je namelijk een DSLR-camera en lens ter beschikking die zo zijn ingesteld dat je de meest verbazingwekkende opnamen van het noorderlicht kunt maken. Je kunt ook kiezen voor een foto-avontuur overdag, zodat je de arctische ijswildernis in al haar glorie kunt fotograferen.

10 – Skigebied Luossabacken

skiing in Kiruna

Wie Kiruna in de winter bezoekt zal zeker een bezoekje willen brengen aan Luossabacken, het beroemdste skigebied van de regio.

Het skiresort ligt op de berg Luossavaara die een hoogte van 724 meter bereikt en daarmee interessant is voor skiërs van alle niveaus. Tijdens de zomermaanden kun je hier ook wandelen, aangezien de Midnight Sun Trail zich hier bevindt. Deze trail werd toepasselijk zo genoemd omdat je in de zomer, wanneer de zon nooit ondergaat, hier zowel overdag als ’s nachts kunt wandelen.

Luossabacken heeft vier pistes met een totale lengte van 2500 meter. Hoewel de pistes niet uitdagend genoeg zijn voor gevorderde skiërs, zullen beginners en zelfs skiërs van gemiddeld niveau ze erg leuk vinden. Er zijn ook genoeg paden en gebieden om te langlaufen. Aan de voet van de heuvel vind je een verhuurwinkel voor alle benodigde uitrusting en een café.

Als je op zoek bent naar een meer uitdagend skigebied, dan is Riksgränsen aan de Noorse grens iets voor jou. Dit resort bevindt zich ongeveer 1 uur en 40 minuten van Kiruna en beschikt over pistes die heen en weer slingeren tussen Zweden en Noorwegen. In de maand juni kun je 24 uur per dag skiën op de pistes, want door de middernachtzon schijnt de zon altijd.



11 – Kanotochten

canoeing in Kiruna

De rivier de Torne bij Kiruna heeft het allemaal: rustig water dat perfect is om te kanoën, spannende stroomversnellingen en heel wat andere mogelijkheden voor waterplezier in een magische omgeving.

Je kunt je eigen kano huren om in je eigen tempo op verkenning te gaan, of je laten begeleiden door een professional. Tijdens dit avontuur op het water peddel je over de rivier de Torne, omringd door even wilde als weelderige landschappen.

Je stopt voor koffie en lunch langs de 10 km lange route en hebt de kans om de stroomversnellingen uit te proberen als je daar zin in hebt. Maak je geen zorgen als dit je eerste kanotocht is, je gids zal je helpen om aan de uitrusting te wennen en de veiligheidsprocedures met je doornemen.

12 – Midnattssolstigen

Midnattssolstigen, Kiruna

Dankzij de bevoorrechte ligging van Kiruna in het hart van Lapland kunnen reizigers genieten van een schitterende natuurlijke omgeving met bossen, valleien en iconische paden. Het wandelseizoen in Kiruna is relatief kort. Er ligt sneeuw van eind oktober tot april en in die periode zijn sneeuwschoenen en langlaufski’s de enige manier om de lokale paden te verkennen.

Tijdens de warmere maanden kun je dagenlang wandelen en kom je nooit plekken te kort om te ontdekken. Een van de populairste wandelroutes is echter de Midnattssolstigen (Middernachtzonroute), die op een steenworp afstand van het stadscentrum begint.

De Midnattssolstigen is slechts 4,3 kilometer lang en loopt de berg Luossavaara op waar je geniet van een verbazingwekkend 360-graden uitzicht op het dorp Jukkasjärvi en Kiruna zelf.

Onderweg vind je veel informatieborden waar je meer kunt lezen over de plaatselijke flora en fauna, de Sami-bevolking en het weer in het gebied.

13 – Sneeuwscootertochten

snowmobile in Kiruna

Een sneeuwscootertocht is een geweldige manier om een echt Arctisch avontuur te beleven door de bevroren landschappen van Lapland. Alle tochten worden geleid door een professionele gids, zodat je van de gebaande paden kunt afwijken, zelfs als het je eerste keer is op een sneeuwscooter.

Er zijn tal van tochten om uit te kiezen, van korte excursies van drie uur in de ochtend of middag tot langere tochten in het hart van het Nationaal Park Abisko en tochten ’s avonds naar het noorderlicht. De meeste excursies bevatten een tussenstop in een houten hut, waar je je kunt opwarmen bij het vuur met een smakelijke lunch (of diner) of een koffie.

Je rijdt langs de bevroren rivier de Torne, door prachtige Scandinavische bossen en buiten de gebaande paden voor een betere kans om elanden, rendieren en ander winterleven te spotten.

Als je kiest voor een sneeuwscootertocht om het noorderlicht te ontdekken, vertrek je ’s avonds bij zonsondergang. Samen met je gids ga je dan het boreaal woud in op zoek naar het noorderlicht en stop je voor prachtige foto’s en om op te warmen in een boshut.

14 – De berg Kebnekaise

Kebnekaise, Sweden

De hoogste berg van Zweden bereikt op zijn hoogste punt 2096 meter en is een geliefde bestemming voor klimmers uit heel Scandinavië.

Wie zich aan een beklimming wil wagen, start meestal vanaf Kebnekaise Fjällstation, dat zich op 19 kilometer bevindt van de dichtstbijzijnde stad Nikkaluokta, ongeveer een uur met de bus vanaf Kiruna. Kebnekaise Fjällstation is een bergstation met een restaurant, overnachtingsmogelijkheden en een informatiecentrum.

Klimmers overnachten meestal in dit bergstation voordat ze de volgende ochtend naar de top klimmen. Er zijn twee routes naar de top van Kebnekaise: de oostelijke route is vrij technisch en vereist een professionele gids, terwijl je de westelijke route op eigen houtje kunt doen. Kies je voor deze route, dan mag je nog steeds een wandeling van minstens negen uur verwachten en een via ferrata om steil terrein te overbruggen.

15 – Silverfallet-waterval

Silverfallet Bjorkliden, Sweden

Het piepkleine dorpje Bjorkliden ligt op ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden van Kiruna en is een populaire bestemming voor snowboarders, skiërs en wandelaars. Het skigebied van Björkliden biedt meer dan 15 km aan pistes en volop mogelijkheden voor zowel beginnende als ervaren wintersporters.

Een van de andere mooie bezienswaardigheden in de buurt van Kiruna is Rakkasjohka (Silverfallet), een prachtige waterval die je bereikt na een korte, gemakkelijke wandeling vanuit het Björkliden. De waterval ligt in een kloof en wordt omringd door berkenbossen en charmante paadjes en mondt uit in een meer.

Dompel je tenen in het water, leun achterover en geniet van het briesje, of loop naar de nabijgelegen brug om het adembenemende panorama van de waterval te bewonderen.



16 – Ijsvissen op het Luossajärvi-meer

Lake Luossajärvi, Sweden

Het Luossajärvi-meer ligt vlakbij de berg Luossavaara en is iets meer dan 1 vierkante km groot. In de winter vriest het meer helemaal dicht en de Sámi steken het vaak per slee over.

De jaarlijkse ijsviswedstrijden die op het meer worden georganiseerd trekken liefhebbers van heinde en verre. Ze komen vooral om op baars te vissen, de enige vis die is overgebleven van alle vissen die oorspronkelijk in het meer leefden (hoewel er in de loop der jaren nieuwe soorten zijn geïntroduceerd).

17 – Sneeuwschoenwandeltochten

snowshoeing in Kiruna

Het winterseizoen duurt in Kiruna van november tot maart, vier tot vijf maanden waarin de sneeuw in overvloed valt en de regio verandert in een waar winterparadijs. Dit maakt Kiruna een ideale bestemming voor wintersport, met name sneeuwschoenwandelen, een sport die voor iedereen toegankelijk is en geen speciale vaardigheden vereist.

Er zijn genoeg routes die direct vanuit de stad vertrekken en je naar de plaatselijke skiheuvel Loussavaara of langs ijzige rivierdalen brengen. Maar als je een meer gedenkwaardige ervaring wilt, kun je meegaan op een begeleide sneeuwschoenwandeltocht die je meeneemt naar de beste bezienswaardigheden in Kiruna en omgeving.

Ga ’s ochtends mee op avontuur naar de top van de prachtige berg Kurravaara, waar de geweldige Zweedse arctische fauna kunt bewonderen en elanden, rendieren en witte vossen kunt spotten. Of kies voor een nachtwandeling in de hoop een glimp op te vangen van het onvergetelijke noorderlicht.

Ophalen bij je hotel en alle benodigde uitrusting is inbegrepen bij de prijs van de tour.

18 – Kiruna Snow Festival

Kiruna Snow Festival, Sweden

Wie op zoek is naar gezinsvriendelijke activiteiten in Kiruna, zal het Snow Festival zeker niet willen missen. Dit festival, dat jaarlijks word gehouden in januari, viert de winter en de sneeuw en is gevuld met tal van leuke activiteiten, attracties en live muziekoptredens.

De belangrijkste attractie is de Internationale IJssculpturenwedstrijd van Kiruna, waar kunstenaars van over de hele wereld het tegen elkaar opnemen om verbazingwekkende figuren en bouwwerken te maken. Het publiek kan ook genieten van hondensleeën of schaatsen, meedoen aan wedstrijden voor de “sterkste man/vrouw” of sprookjeslezingen bijwonen.

Er is zelfs een wereldkampioenschap sneeuwblazen, waarbij deelnemers proberen een route van 20 meter af te leggen – maar alleen als ze door 40 cm diepe sneeuw kunnen ploegen!

Er zijn kinderspeeltuinen die helemaal van sneeuw zijn gemaakt en veel workshops en tentoonstellingen, shows en voorstellingen en sneeuwscooterverhuur.

19 – Elandsafari’s

Moose Spotting, Kiruna

In de bergen en nationale parken van Kiruna leeft een fascinerende verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder elanden, rendieren en veel vogels. De beste manier om deze dieren te zien is door deel te nemen aan een excursie onder begeleiding van een professionele gids. Zij weten namelijk waar je moet zijn om elanden te spotten en vertellen je hoe je ze kunt besluipen, hoe je de beste foto’s kunt maken en hoe het plaatselijke landschap is gevormd door de dieren die erin leven.

De populairste bestemmingen voor deze wildsafari’s zijn het gebied rond het Sami-dorp Nikkaluokta en het Kebnekaise-massief. Naast het fotograferen van elanden stop je ook bij het dorp voor wat warme drankjes en om souvenirs te kopen. Je professionele gids heeft ook een camera bij de hand voor het geval je hulp nodig hebt bij het maken van mooie foto’s.

Het Nationaal Park Abisko en het gebied eromheen zijn ook geweldige bestemmingen om elanden te spotten. Tijdens tochten naar dit gebied rijd je in de buurt van grote populaties elanden (en stap je uit wanneer het veilig is om foto’s te maken). Lichte snacks en frisdrank worden voorzien tijdens deze tochten, die enkele uren duren.

20 – Spa- en sauna-ervaringen

Spa and Sauna in Kiruna
Met dank aan Bigert & Bergström

Spa’s en sauna’s zijn een integraal onderdeel van de Zweedse cultuur. Ze zorgen niet alleen voor een aangename ontspanning, maar hebben ook echte voordelen voor je lichaam en geest: ze verbeteren de bloedsomloop, verlichten spierpijn en maken endorfine vrij waardoor je je geweldig voelt.

Veel hotels beschikken over een sauna. Wil je hier graag van kunnen profiteren, controleer dan of de accommodatie een sauna heeft voordat je boekt.

De Solar Egg Sauna is waarschijnlijk de uniekste sauna die je ooit zult bezoeken. Deze roestvrijstalen sculptuur in de vorm van een gigantisch ei kan worden verplaatst en heeft in de loop der jaren op bergen en in bossen en parken gestaan. Binnenin is de sculptuur een functionele houtgestookte sauna met een ijzeren en stenen kachel. De toegang tot deze ongewone sauna is gratis.

Voor de ultieme spa-ervaring in Kiruna ga je naar de Aurora Spa in Camp Ripan, met buitenzwembaden in de winter, traditionele Zweedse massages en hoofdhuid-, nek- en gezichtsmassages. Ze bieden ook een unieke zelfbehandelingsoptie die bekend staat als Stävan, waarbij je je lichaam kunt scrubben met lokale natuurlijke ingrediënten zoals berkenbladeren, pijnboomolie en klis voordat je ontspant met een glas wijn in een verwarmd zwembad.



21 – Wintermarkt van Jokkmokk

Jokkmokks Winter Market, Kiruna

Je hebt pas echt gewinkeld in Kiruna als je de traditionele wintermarkt hebt bezocht die elk jaar in februari plaatsvindt, wanneer de temperaturen gemakkelijk kunnen zakken tot -40 graden Celsius.

De Wintermarkt van Jokkmokk bestaat al meer dan 400 jaar en duurt maar een paar dagen (de data variëren van jaar tot jaar). Deze markt trekt duizenden bezoekers en een groot aantal verkopers, evenementen en artiesten.

Bezoekers van de markt kunnen er heel wat leuks kopen, zoals lokale snoepjes en zoetigheden, Noorse wolproducten en kleurrijke kleding, veel handwerk en kunstnijverheid van de Sami, en traditionele specerijen en kruidenproducten. Er worden ook unieke evenementen en ervaringen aangeboden, waaronder helikoptervluchten, boswandelingen, sauna met ijsbaden, hondensledetochten en kookdemonstraties.

22 – Esrange Space Center

Esrange Space Center, Sweden
Met dank aan SSC Space

Het Esrange Space Center ligt op 200 km van de noordpoolcirkel en op ongeveer 45 minuten van Kiruna. Door de jaren heen werd hier wetenschappelijk onderzoek verricht en raketten gelanceerd en satellieten gevolgd. Het centrum zelf is gesloten voor het publiek, maar je kunt wel het bezoekerscentrum bezoeken en genieten van de praktische activiteiten en tentoonstellingen.

In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over alle verschillende activiteiten die in Esrange worden gehouden, lees je de borden over de geschiedenis van de plek en drink je een gratis warme koffie. Je vindt er ook gratis ansichtkaarten die je mee naar huis kunt nemen, en kunt er een korte film en een aantal displays bekijken. Daarna kun je naar buiten om foto’s te maken van de omgeving.

23 – IJsklimtochten

ice climbing in Kiruna

Wil je de natuurlijke en winterse bezienswaardigheden in Kiruna op een avontuurlijke en adrenalinevolle manier bezoeken? Dan gaat er niets boven ijsklimmen. Maak je klaar om bevroren watervallen, ijzige bergen en prachtige winterroutes te bedwingen. Je hebt geen ervaring nodig om te ijsklimmen, maar als je een beginner bent of geen eigen uitrusting hebt, kun je het beste met een gids meegaan.

Ga met een gekwalificeerde gids naar het Abisko-gebied voor een klimles waarin je leert hoe je veilig zekert, verticale ijspieken beklimt en de klimuitrusting (inclusief harnassen, gordels en stijgijzers) op de juiste manier gebruikt.

Een begeleide tocht omvat ook comfortabel vervoer naar de klimlocatie en alles wat je nodig hebt om dit tot een onvergetelijke ervaring te maken. De beste maanden voor ijsklimmen zijn december tot april, dus als je in deze periode naar Kiruna reist, moet je zeker een ijsklimtocht overwegen!

24 – Kiruna Golf Club

Kiruna Golf Club, Sweden

De Kiruna Golf Club biedt 9 holes op een geweldige locatie niet ver van het stadscentrum. Laat je echter niet misleiden door de kleine omvang van de baan – de holes zijn gecombineerd met heel wat obstakels zoals mijnkorstmossen, bomen en kleine vijvers, zodat je kunt genieten van een uitdagend spelletje golf.

Er is een bar op het terrein en er zijn kluisjes aanwezig, evenals een driving range. Je kunt hier echter geen golfclubs huren, dus zorg ervoor dat je je eigen uitrusting meebrengt.

In juni en juli, de periode van de middernachtzon, blijft de baan 24 uur per dag open. Hoe uniek is dat?

25 – De beste restaurants in Kiruna

best restaurants in Kiruna

Kiruna is een uitstekende gastronomische bestemming om de smaken van Zweeds Lapland te ontdekken. Van sinaasappelkaviaar en gerstmeelbrood tot gerechten op basis van ridderforel en rendier, de lokale specialiteiten, het eten in Kiruna zal je niet teleurstellen.

Als je de Scandinavische keuken nog nooit hebt geprobeerd, reserveer dan een tafel bij Spis Mat och Dryck. Je vindt er een breed scala aan Scandinavische en Zweedse gerechten, zoals heerlijke vis (ze serveren elke week een visgerecht dat regelmatig verandert), stoofpotten en zelfs vegetarische opties.

Het beroemde IceHotel heeft zijn eigen restaurant, dat niet alleen een bezoek waard is vanwege de unieke setting (gerechten worden geserveerd op blokken ijs in plaats van borden), maar ook vanwege de smakelijke keuken, bereid met lokale ingrediënten met een internationale twist. Dit is een geweldige plek om dingen te proberen als wolkenbessen, Kalix witviskuit en paddenstoelen op zuurdesem.

Mis ook Stejk Street Food niet. Deze geweldige foodtruck serveert vlees- en kaasburgers en broodjes. Je kunt ze meenemen of in hun tipi gaan zitten, verwarmd door een gezellig haardvuur.



26 – Avondje uit

best bars and nightlife in Kiruna

Kiruna heeft genoeg plekken om te feesten bij het vallen van de avond.

Ga naar het dak van het Scandic Hotel en probeer de Sky Bar uit, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de berg Kebnekaise, heerlijke cocktails kunt drinken en misschien wel een glimp kunt opvangen van het noorderlicht.

Met een ruime keuze aan verschillende whiskymerken en bijna 30 soorten tapbier is de Engelse pub in Hotel Bishop Arms de perfecte plek om aan het eind van de dag te genieten van een drankje en authentiek Zweeds bier te proeven dat ter plekke wordt gebrouwen.

Als je op zoek bent naar een bijzonder unieke ervaring, ga dan iets drinken in de IceHotel bar. Geniet van het gevarieerde cocktailmenu, allemaal geserveerd in ijsglazen.

Hoe bereik je Kiruna?

Kiruna heeft zijn eigen kleine lokale luchthaven, die voornamelijk vluchten ontvangt van andere Scandinavische bestemmingen. Er is geen internationaal vliegveld in Kiruna, dus als je vanuit Nederland of een andere buitenlandse bestemming komt, moet je eerst op Stockholm vliegen voordat je een lokale vlucht van 90 minuten naar Kiruna neemt.

Het vliegveld van Kiruna ligt op ongeveer 10 km van de stad. Er zijn bussen die je van het vliegveld naar de stad brengen en op een centraal punt afzetten. Reis je met veel bagage of heb je een reis gepland tijdens de winter, dan is een luchthaventransfer geen slecht idee.

Waar overnachten in Kiruna?

Voor een uniek verblijf in Kiruna of de omgeving is het IceHotel moeilijk te overtreffen, dat kamers van ijs biedt met slaapzakken en rendierhuiden als matrassen. Het is ook een van de beste plekken om het noorderlicht te zien.

Het STF Abisko Turiststation, gelegen in het Nationaal Park Abisko, heeft ook een geweldige locatie. Het biedt zowel standaard hotelkamers als vakantiehuisjes. Er is bovendien een sauna en een restaurant met prachtig uitzicht op het nationaal park.

Pinetree Lodge maakt de lijst van de meest unieke accommodaties compleet. Dit hotel aan het meer biedt een keuze uit moderne Scandinavische cottages, standaardkamers in het hoofdgebouw en een appartement met uitzicht op het meer. Ontspan in de sauna of het bubbelbad, dineer in het restaurant en ga wandelen of sneeuwschoenwandelen in het omringende bos.

Als je op zoek bent naar een stedelijkere sfeer, dan heeft Kiruna zelf ook genoeg te bieden. Naast het Best Western Hotel Arctic Eden, met moderne kamers en een zwembad, vind je in de stad ook Camp Ripa, met kamers in chaletstijl en een populair restaurant.

Wat is je volgende bestemming?

Wil je de omgeving van Kiruna verder verkennen? Er zijn een aantal meerdaagse reizen beschikbaar om je ontdekkingstocht door Zweeds Lapland verder te zetten. Boek een tweedaagse hondensledetocht naar het hart van de Scandinavische taiga, inclusief overnachting in een rustieke hut. Of laat je per sneeuwscooter door een professionele gids naar Övre-Soppero brengen om de wildernis van Lapland te ontdekken, van een houtgestookte sauna te genieten en traditionele Sami-gerechten te proeven.

Om Kiruna te bereiken moet je een snelle overstap maken in Stockholm. Misschien lijkt het je wel wat om voor je bezoek aan Kiruna een paar dagen in de Zweedse hoofdstad door te brengen? Stockholm loopt over van de unieke musea (waar anders kun je een authentiek Vikingschip zien?), heerlijk eten en leuke uitgaansgelegenheden, en genoeg kastelen en paleizen om dagen mee zoet te zijn.

Vijf uur ten noordwesten van Kiruna ligt Tromsø, in buurland Noorwegen. Dit is de thuisbasis van ijsberen, de middernachtzon en andere natuurwonderen van het Noordpoolgebied. Omringd door blauwe bergen en prachtige landschappen is Tromsø de plek om meer te leren over het leven boven de noordpoolcirkel, sneeuwscootersafari’s te maken, het noorderlicht te zien (als je dat in Kiruna hebt gemist) en te cruisen langs de fjorden.

Als je nog een grens wilt oversteken, is het Finse Rovaniemi ook een bezoek waard. Als de “officiële” thuisbasis van de Kerstman kun je dit prachtige dorp het beste in de winter bezoeken, hoewel de zomer volop activiteiten en evenementen biedt en je de kans krijgt om te kanoën, raften en wandelen.

Slotopmerkingen

Er zijn heel wat leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Kiruna voor iedereen.

Of je nu zin hebt in het avontuur van je leven, het noorderlicht wilt zien of iets wilt drinken in een ijsbar, of liever de grootste ijzerertsmijn ter wereld wilt verkennen en in de zomer wilt wandelen, Kiruna heeft veel te bieden.

Dus pak je koffers en trek naar een van de meest noordelijke steden ter wereld!

Wil je een activiteit of bestemming in Kiruna aanbevelen die we over het hoofd hebben gezien? Laat gerust een reactie hieronder achter!

Goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!