Bezienswaardigheden in Tromsø

Tromsø, Noorwegen, doet je onmiddellijk denken aan een ‘winterwonderland’: een wereld van sneeuw en ijs, waar ski’s en hondensleeën het gebruikelijke vervoermiddel zijn.

Je kunt niet alleen al deze zaken vinden in Tromsø, maar ook onverwachte dingen zoals stranden, leuke wetenschappelijke experimenten, kajaks… en trollen?

Deze dynamische stad in het noorden van het land is een echte Arctische vesting, vol unieke wonderen voor elk seizoen.

Dus trek je warmste kleren aan en maak je klaar om plezier te maken terwijl we een aantal van de beste activiteiten en bezienswaardigheden in Tromsø verkennen.

Wil je meteen aan de slag? Blader dan nu door onze catalogus!

1 – Noorderlichtreizen

Northern Lights tours in Tromso

Hoewel er verschillende activiteiten en bezienswaardigheden in Tromsø zijn die het vermelden waard zijn, is deze stad waarschijnlijk het bekendst als een van de beste uitvalsbasissen voor het bekijken van het noorderlicht.

Dit prachtige lichtfenomeen, ook wel bekend als aurora borealis, doorkruist regelmatig de nachtelijke hemel en creëert zo een ongelooflijk natuurlijk spektakel dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

Als je zelf van dit ongelofelijke schouwspel wilt genieten, dan is er een breed scala aan tours beschikbaar.

Boek een noorderlichtcruise en vaar onder de oogverblindende nachtelijke hemel, waarbij je een glimp kunt opvangen van het opvallende nachtelijke zeeleven.

Je kunt ook een busreis naar het noorderlicht maken vanuit Tromsø om de lichtshow te bewonderen terwijl je door de wildernis rijdt.

Welke optie je ook kiest, je wordt getrakteerd op nuttige informatie, veel fotomomenten en natuurlijk een verbluffend en ongeëvenaard natuurlijk fenomeen.

2 – IJszeekathedraal

Arctic Cathedral, Tromso

Met zijn kenmerkende piramidevorm (bestaande uit elf enorme, onderling verbonden panelen) is de IJszeekathedraal niet alleen een van de must-see bezienswaardigheden in Tromsø, maar ook een architectonisch wonder en een spiritueel toevluchtsoord.

Het gebouw zelf is een prachtig werk, zichtbaar vanuit de hele stad en ook van bovenaf.

Naast de innovatieve buitenkant staat het ook bekend om zijn prachtige orgel, dat een typisch Scandinavisch ontwerp heeft en gemaakt is uit rendierhuid!

Er zijn ook een aantal prachtige glaswerken die verschillende religieuze thema’s uitbeelden. Het is een prachtig modernistisch eerbetoon aan de plaatselijke cultuur.

3 – Rendiersledetochten

reindeer sledding in Tromso

Je bevindt je misschien niet echt op de Noordpool, maar tijdens een rendiersledetocht krijg je toch het gevoel dat je er bent. Maak kennis met deze dynamische en sterke wezens en leer alles over hun unieke gedrag. Je krijgt zelfs de kans om ze te voeren!

Dan is het tijd om op de slee te stappen en te genieten van een mooie en leuke rit door de natuur, net zoals de lokale bevolking dat al duizenden jaren doet. Bij veel tochten krijg je ook de kans om meer te leren over de inheemse cultuur van de Sami, die deze dieren al generaties lang fokken.

Naast de fascinerende interacties tussen mens en dier, kun je genieten van de traditionele maaltijden en volksliederen, evenals van de vele verhalen die het unieke karakter van deze cultuur benadrukken.

En als je je ervaring echt naar een hoger niveau wilt tillen, bieden sommige tochten ook excursies om het noorderlicht te zien. Mis dit geweldige avontuur met de beste vrienden van de Kerstman niet!

4 – Noordpool Museum

Polar Museum, Tromso

Als je meer wilt weten over de rijke culturele tradities van het gebied, ga dan langs bij het Noordpool Museum. Ontdek de fascinerende verhalen over de zeehondenjachtindustrie in het gebied en de vele expedities die vanuit de stad vertrokken.

Leer hoe iconische figuren als Roald Amundsen en Fridtjof Nansen zich voorbereidden op hun revolutionaire reizen door het noordpoolgebied, of hoe plaatselijke pelsjagers door het terrein navigeerden op zoek naar voedsel en bont.

Er zijn ook veel andere verrassende artefacten uit de geschiedenis van de stad, waaronder antiek meubilair en unieke kleding die is ontworpen om de barre temperaturen van het noorden te weerstaan.

Het is de perfecte plek om je te verdiepen in de avontuurlijke levensstijl die deze regio van oudsher kenmerkt.

5 – Polaria

Polaria, Tromso

Laat je verbazen door geavanceerd wetenschappelijk onderzoek en enkele van de wildste landschappen op aarde, die de achtergrond vormen van je ervaring in Polaria.

Bekijk een aantal van de prachtige en fascinerende dieren die in de nabijgelegen wateren leven en misschien kun je er zelfs een paar aanraken! Bij Polaria zijn de ontdekkingsmogelijkheden eindeloos.

Dit milieu-instituut van wereldklasse, en een van de interessantste bezienswaardigheden in Tromsø, richt zich op de ecologie en flora en fauna van het noordpoolgebied en biedt bezoekers de kans om deel te nemen aan het onderzoek dat wordt uitgevoerd. Nadat je het nieuwste werk van de wetenschappers hebt bekeken, kun je naar het aquarium gaan om een aantal van de ongelooflijke dieren te ontmoeten die ze proberen te beschermen.

Zie hoe de zeehonden door hun trainers worden opgeleid en ga dan naar het aquarium om krabben, heilbot, wolfsvis en andere lokale soorten van dichtbij te bekijken.

Je kunt sommige zelfs aanraken! Of je je nu wilt verdiepen in de werking van de wetenschap of wat tijd wilt doorbrengen met de zeekomkommers, je zult deze natuurlijke omgeving op een heel nieuwe manier zien!



6 – Fjordencruises

Tromso Fjords cruise

De fjorden van Tromsø maken een onvergetelijke eerste indruk met hun indrukwekkende toppen en kliffen omringd door kristalhelder water. En hoe meer tijd je er doorbrengt, hoe meer onder de indruk je zult zijn. Een cruise door de fjorden moet zeker bovenaan je lijstje van bezienswaardigheden in Tromsø staan.

Er zijn veel boottochten vanuit Tromsø waarbij je het prachtige landschap kunt bewonderen terwijl je zeehonden, walvissen en andere wilde dieren bekijkt. Als je wat meer adrenaline wilt, kun je vanuit Tromsø ook een jetboottocht maken en het uitzicht op volle snelheid bewonderen, genietend van de frisse lucht terwijl je over het water raast.

Vogelliefhebbers zullen dol zijn op de vogelcruise vanuit Tromsø, waar een gids aan boord je alles vertelt over de geschiedenis van de regio en haar ecosystemen terwijl je op zoek gaat naar aalscholvers, zeearenden, papegaaiduikers en andere gevleugelde bewoners van dit iconische landschap.

7 – Sneeuwscootertochten door de Lyngen Alpen

Lyngen Alps tours from Tromso

Als je toe bent aan een berglandschap, maak dan een excursie naar de Lyngen Alpen vanuit Tromsø. Net zoals die andere Alpen staan ze bekend om hun prachtige bergtoppen en talloze wintersportmogelijkheden.

Ze zijn vooral een geweldige locatie voor een sneeuwscootertocht. Dit is namelijk een van de mooiste activiteiten in Tromsø. Zoef door de dikke sneeuwdeken en geniet van het spectaculaire uitzicht op de bergen!

Onderweg zie je een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, van schilderachtige valleien tot uitgestrekte open toendra’s. Voor een bijzonder gedenkwaardige ervaring kun je een nachttocht boeken, waarbij de sowieso al prachtige landschappen in het maanlicht een nieuwe vorm aannemen.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring in de wildste winterlanden, dan is een bezoek aan dit spectaculaire gebergte een must.

8 – Telegrafbukta Beach

Telegrafbukta Beach, Tromso

Noorwegen staat misschien niet bovenaan je lijstje van strandbestemmingen… maar het prachtige en veelzijdige strand van Telegrafbukta zou je wel eens van gedachten kunnen doen veranderen!

Dit populaire gebied is een goede plek om wat zon te pakken in de zomer, met beachvolleybal, speeltuinen en vele andere faciliteiten, evenals een aantal uitstekende zwemgebieden.

Maar zelfs in de koudere seizoenen is het een geweldige plek om het noorderlicht te zien op korte afstand van de stad. Als je een leuke ervaring wilt, ga dan langs op vrijdag, wanneer de zwemclub Ishud langskomt voor een duik, zelfs midden in de winter!

Je kunt ook een bezoek brengen aan het nabijgelegen Folkeparken, een prachtig bosgebied met uitstekende wandelpaden, skipistes en een prachtig openluchtmuseum dat de rol van vrouwen in de visserij viert.

Hier bevindt zich ook het Friluftsmuseum, een indrukwekkende verzameling historische gebouwen in de omgeving. Ontdek woonboten, boerderijgebouwen en voormalige burgerwoningen, elk met een uniek verhaal dat het fascinerende verleden van de stad illustreert.

Je merkt het, Telegrafbukta Beach heeft veel te bieden en is zeker een van de meest facsinerende bezienswaardigheden in Tromsø.

9 – Arctic-Alpine Botanic Garden

Arctic–Alpine Botanic Garden, Tromso

Hoewel bloemen niet het eerste zijn waar je aan denkt als je het over de noordelijke gebieden hebt, is hier een opmerkelijke plantenvariëteit te zien.

Verken al wandelend de Arctic-Alpine Botanic Garden en geniet van een fenomenale flora, die allemaal van nature voorkomt in koudere klimaten. Deze buitengewone ruimte, de meest noordelijke plantenverzameling ter wereld, herbergt vele exemplaren uit alpiene en arctische habitats.

Er zijn zelfs collecties uit Antarctica! Je kunt ook bijna 700 Noorse planten bewonderen, die de breedte en verscheidenheid van de botanische planten van dit bijzondere land laten zien.

De plek is vooral levendig tijdens het bloeiseizoen (meestal van mei tot oktober), maar is ook prachtig in de winter, wanneer groenblijvers en andere robuuste planten afsteken tegen de besneeuwde velden.

Of je het nu bezoekt als onderdeel van een stadsrondleiding of het op eigen houtje verkent, de levendige kleuren en unieke kenmerken van deze dynamische planten zullen je zeker bijblijven.

10 – Arctisch Universiteitsmuseum van Noorwegen

Arctic University Museum of Norway, Tromso
Met dank aan Norges arktiske universitetsmuseum

Nog een uitstekende gelegenheid om in contact te komen met de diverse culturen, ecosystemen en geschiedenis van de regio is een bezoek aan de indrukwekkende collecties van het Arctisch Universiteitsmuseum van Noorwegen.

Hun fantastische tentoonstellingen onderzoeken de ingewikkelde problemen waar de regio vandaag de dag mee te maken heeft, zoals klimaatverandering en de rechten van de inheemse bevolking. Er zijn ook wat meer traditionele museumstukken te zien, van natuurlijke historie tot religieuze kunst.

Ontdek hoe de stad er zo’n 500 miljoen jaar geleden uitzag door de geologische wonderen van ‘TellUs – From Stardust to Modern Technology’ te volgen. Of verken de schoonheid en diversiteit van middeleeuwse religieuze stukken en Lutherse werken in ‘Kerkelijke kunst’.

Leer meer over de evolutie van de Sami-samenleving, van de nomadische wortels en de rijke muziek- en veehouderijtradities (allemaal te zien in de tentoonstelling ‘Sami Culture’) tot de politieke en sociale structuren van vandaag (in de tentoonstelling ‘Sapmi – Becoming A Nation’).

Voor een onvergetelijke interactieve ervaring lees je de persoonlijke verhalen in “Who Are You In A World On Fire?”, een ontnuchterende en fascinerende kijk in het leven van de Noren tijdens oorlogstijd.

Deze genuanceerde tentoonstellingen brengen de geschiedenis van de regio op een geheel nieuwe manier tot leven!



11 – Walvisspotten

whale watching in Tromso

Als je in de prachtige open gebieden voor de kust vaart, zie je misschien wel een staart of vin uit het water steken. Of, als je geluk hebt, zie je misschien wel een hele walvis!

Walvissen spotten is absoluut een van de spannendste activiteiten in Tromsø en biedt een geweldige kans om een aantal van deze enorme zeezoogdieren in hun natuurlijke habitat te zien.

Bultruggen en orka’s steken vaak de zee over op zoek naar haring. Met hun imposante afmetingen en prachtige tekening zijn ze een onvergetelijk gezicht. Voor een unieke en milieuvriendelijke ervaring kun je een stille cruise boeken.

Deze innovatieve boten maken gebruik van een speciaal aangepaste stille motor om de walvissen te benaderen zonder ze te storen, zodat je ze van heel dichtbij kunt zien.

Mis de kans niet om deze bijzondere dieren in hun natuurlijke omgeving te zien!

12 – Perspektivet Museum

Perspective Museum, Tromso

Veel musea streven ernaar om bezoekers kennis te laten maken met verschillende ideeën en culturen, maar het is zeldzaam om er een te vinden die zich richt op het concept van empathie zelf. In het Perspektivet Museum krijg je een unieke kans om een van de meest universele en ingewikkelde concepten te verkennen: het gezichtspunt van anderen!

Ontdek niet alleen interactieve tentoonstellingen die de sociale en milieuveranderingen illustreren waarmee Arctische gemeenschappen vandaag de dag worden geconfronteerd, maar ook een ongelooflijke reeks documenten en foto’s die een intieme kijk bieden op het leven van de lokale bevolking in de afgelopen 350 jaar.

Je kunt ook de persoonlijke collecties bewonderen van de plaatselijke schrijfster en schilderes Cora Sandel, die opgroeide in Tromsø. Naast documenten en schetsen kun je ook het huis zien waar zij woonde.

Deze fascinerende ruimte probeert de openbare geschiedenis naar een hoger niveau te tillen door gasten aan te moedigen om niet alleen de verhalen van vroegere en huidige burgers te verkennen, maar ook hun ideeën en emoties. Het is zowel een unieke museumervaring als een geweldige culturele les.

13 – Sneeuwschoenwandelingen

snowshoe in Tromso

Voor een rustige en tegelijkertijd verkwikkende winteractiviteit gaat er niets boven sneeuwschoenwandelen!

Deze prachtige excursie is een geweldige manier om de ongerepte wildernis buiten de stad te zien, met tochten die de ontdekkingsreiziger in jezelf naar boven halen.

Beklim de toppen van kleine bergen, bewonder glinsterende fjorden en verken prachtige besneeuwde bossen. Misschien stop je wel bij een huskyfarm om een paar schattige sledehonden te ontmoeten!

Je kunt ook een betoverende avondwandeling maken, waarbij je geniet van een ouderwets kampvuur en je de etherische geluiden en uitzichten van het besneeuwde landschap bij maanlicht ervaart. Tijdens deze tocht krijg je de landelijke gebieden op een heel nieuwe manier zien!

14 – Kathedraal van Tromsø

Tromso Cathedral, Norway

Een ander architectonisch juweel van de stad, de kathedraal van Tromsø, is al heel lang een vaste waarde in het plaatselijke religieuze leven. Deze kerk dient namelijk als bisschopszetel van het bisdom Noord-Hålogaland van de Kerk van Noorwegen.

Dit prachtige gebouw uit 1861 is ook de enige kathedraal in het land die van hout is gebouwd. De betoverende gele buitenkant wordt geëvenaard door het prachtige interieur, met wondermooie gebrandschilderde ramen en schilderijen die het verhaal van de wederopstanding illustreren.

Hier vind je ook twee indrukwekkende orgels (een mechanisch en een elektrisch), die regelmatig bombastische optredens geven. Breng een bezoek om deze prachtige ruimte zelf te verkennen en leer alles over de eeuwenlange rol van deze kerk als gebedsplaats.

15 – Nordnorsk Kunstmuseum

Nordnorsk Kunstmuseum, Tromso

Van 18e-eeuwse meesterwerken tot avant-garde beeldende kunst, het Nordnorsk Kunstmuseum staat vol met gevarieerde en interessante kunstwerken.

Deze gerenommeerde ruimte werd geopend in 1985 en staat bekend om zijn ambitieuze en innovatieve creatieve collecties, die de verschillende media en perspectieven van de creatieve bewegingen in Noord-Noorwegen laten zien.

Met een breed scala aan werken van de jaren 1700 tot nu viert het museum de stromingen die de artistieke geschiedenis van het land hebben gevormd. De collecties bevatten ook veel stukken van internationale kunstenaars, die unieke perspectieven bieden op de regio en die van Noorse kunstenaars evenaren.

Breng een bezoek om de werken van Anna-Eva Bergman, Adelsteen Normann en andere veelgeprezen nationale kunstenaars te bewonderen en verken het diverse aanbod tijdelijke tentoonstellingen. Met zijn mix van intellect en creativiteit is dit de perfecte plek om het land te leren kennen door de ogen van beroemde kunstenaars.



16 – Langlauftochten

skiing in Tromso

Deze tocht zal elk deel van je lichaam en je geest activeren! Je daagt jezelf namelijk uit door de vaardigheden van skiën en wandelen in één leuke tocht te combineren terwijl je onderweg wordt getrakteerd op werkelijk adembenemende uitzichten.

Trek er samen met een groep op uit en verken enkele verbazingwekkende ruige paden. Glijd door de sneeuw en geniet van de complexe schoonheid van de natuur in haar winterse pracht.

Het is niet alleen een goede workout, maar ook een geweldig avontuur!

17 – Hondensleetochten

dog sledding in Tromso

Wat is er vergelijkbaar met rendiersleeën? Hondensleeën natuurlijk! Husky’s worden al generaties lang gebruikt als transportmiddel in noordelijke klimaten, en tijdens je stedentrip naar Tromsø kun je deze fantastische ervaring zelf meemaken.

Het avontuur begint met een ontmoeting met de honden zelf. Dit ras, dat bekend staat om zijn intelligentie, atletisch vermogen en vriendelijkheid, is enorm populair!

Na de kennismaking met je tijdelijke hondenmaatjes is het tijd om je klaar te maken voor een spannende rit door de wildernis, waarbij je de snelheid en precisie van deze prachtige dieren ervaart.

Het leuke is dat je kunt wisselen tussen rijden en zitten, zodat je de sensatie van het rijden kunt afwisselen met het plezier van het observeren van het prachtige en ongerepte landschap.

Ontspan daarna met warme drankjes en lekkernijen rond het kampvuur voordat je terugkeert naar de stad. Net als bij rendiertochten is het mogelijk om een hondensledetocht te combineren met andere activiteiten, zoals excursies naar de Tromsø Ice Domes en overnachtingsmogelijkheden op een camping.

En als je echt verliefd wordt op de sport, kun je ook een meerdaagse tocht boeken waarbij je kunt kamperen, ijsvissen en wandelen in de wildernis, terwijl je de fijne kneepjes van het sleeën en de verzorging van de dieren tot in detail leert.

Fantastische honden, prachtige uitzichten en mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te leren… dit is gewoon een ervaring die je niet mag missen!

18 – Tromsø Ice Domes

Tromso Ice Domes, Norway
Met dank aan Tromsø Ice Domes

Ook een bezoekje aan de Tromsø Ice Domes moet bovenaan je lijstje van bezienswaardigheden in Tromsø staan. Bij het binnenstappen waan je je op een buitenaardse planeet. Maar deze plek is helemaal echt en je kunt er zelfs overnachten!

De koepels maken deel uit van een uitgebreid hotel- en barcomplex dat volledig uit ijs en sneeuw is opgetrokken. Met prachtige beeldhouwwerken, sierlijke interieurs en zelfs een bar die helemaal van ijs is gemaakt (inclusief glazen), is het een van de ‘coolste’ (en koelste!) bezienswaardigheden in Tromsø.

Als je zin hebt om jezelf te verwennen, boek dan een overnachting en ontdek wat deze unieke plek te bieden heeft.

Tussen het sneeuwschoenwandelen, hondensleeën en wandelen door, zul je waarschijnlijk niet veel tijd doorbrengen in je kamer. Als je kamer echter van ijs is gemaakt, is dat een bezienswaardigheid op zich!

Neem de tijd om te ontspannen en geniet van dit unieke eerbetoon aan een van de grootste rijkdommen van het land!

19 – Het eiland Kvaløya

Kvaloya Island tours from Tromso

Betoverende kleine dorpjes, ongelooflijke natuurpanorama’s en wilde elanden… aan avonturen geen gebrek op het eiland Kvaløya!

Zelfs in een gebied dat bekend staat om zijn natuurpracht, is dit eiland (het op vier na grootste van Noorwegen), werkelijk spectaculair. Denk aan adembenemende fjorden en imposante bergen, waarvan sommige bijna 1000 meter hoog zijn.

De reis voert je door een collage van de Noorse natuur, van de bossen en bergachtige gebieden tot de schoonheid van de zee.

Het is ook een ideale plek om wilde dieren te spotten: naast de eerder genoemde elanden kun je er otters en vogels zien. Misschien vang je zelfs een glimp op van wilde rendieren of dolfijnen!

Onderweg passeer je ook enkele kleine traditionele vissersnederzettingen en maak je kennis met het dagelijks leven van de bewoners. Met zijn ongelooflijke biodiversiteit en vredige sfeer is Kvaløya een waar paradijs en een van de mooiste bezienswaardigheden in Tromsø!

20 – Alfheimstadion

Alfheim Stadium, Tromso

Ben je een grote voetbalfan? Breng dan zeker een bezoekje aan het Alfheimstadion om een paar spannende wedstrijden te bekijken. Dit stadion met 6700 zitplaatsen is de thuishaven van Tromsø IL, het plaatselijke team. Door de vele thuisoverwinningen heeft het gebouw de bijnaam ‘Fort Alfheim’ gekregen.

Hoewel er al tientallen jaren sport wordt beoefend in de stad, zorgde deze epische locatie niet alleen voor extra energie toen het in 1987 werd geopend, maar ook voor veel publiek!

Het is ook het op één na noordelijkste voetbalstadion van Europa. Hier een wedstrijd bijwonen is een unieke ervaring, maar zorg er wel voor dat je goed gekleed bent! Of je nu een die-hard fan bent of niet, het is een geweldige plek om de Scandinavische supporterssfeer ten volle te beleven.

 



21 – Tromsøbadet

Tromsobadet, Tromso

Als je geen zin hebt om te zwemmen in de oceaan, trek dan naar Tromsøbadet! Dit openbare zwembad heeft genoeg mogelijkheden voor iedereen, met een olympisch zwembad, duikplanken, glijbanen en zelfs een golfslagbad.

Er zijn ook leuke speelgebieden voor kinderen, waar ze in een lazy river kunnen dobberen of een kleine rotswand kunnen beklimmen en om daarna in het water te springen!

Het is ook een geweldige plek om enkele traditionele Scandinavische wellnessrituelen uit te proberen, zoals sauna’s, stoombaden en warme en koude zwembaden. Voor een verkwikkende ervaring dompel je jezelf afwisselend onder in de verschillende temperaturen; het is een fantastische manier om je zintuigen te reactiveren!

Met een mooie mix van ontspanningsruimtes en sportgelegenheden biedt dit complex waterpret voor het hele gezin.

22 – Tromsø Troll Museum

Tromso Troll Museum, Norway

Altijd al meer willen weten over die vreemde mythische figuren die onder bruggen zouden wonen? Breng dan een bezoek aan het Tromsø Troll Museum, het eerste instituut in zijn soort ter wereld.

Deze leuke en fascinerende ruimte is gewijd aan de traditie en culturele geschiedenis van deze mythologische figuren waar iedereen van houdt.

Door middel van een mix van traditionele tentoonstellingen, augmented reality (AR) en geavanceerde kunst, kun je de fascinerende verhalen van trollen en hun relatie met de menselijke samenleving verkennen.

Of je je nu verdiept in de nuances van oude volksverhalen, leert hoe je trollen in het wild kunt herkennen of interactieve themaspellen speelt met de kinderen, er valt genoeg te beleven in dit museum.

De AR-elementen voegen een extra beetje plezier toe aan je bezoek; met behulp van de tablets van het museum kun je geanimeerde afbeeldingen van trollen projecteren in de echte omgeving, waardoor deze fascinerende wezens op een geheel nieuwe manier tot leven komen.

Laat je fantasie de vrije loop en ontmoet enkele van de meest geliefde sprookjesfiguren uit Noorwegen!

23 – Sommarøy

Sommaroy tours from Tromso

Sommarøy, verscholen tussen de hoge bergen en de prachtige oceaangolven, is nog zo’n natuurwonder dat een dagje verkennen meer dan waard is.

Dit pittoreske vissersdorpje met slechts 300 inwoners is ook de ideale plek om wat cultuur op te snuiven, met veel mogelijkheden om meer te leren over de geschiedenis.

Als je het gevoel hebt dat de tijd heeft stilgestaan in dit rustige stadje, ben je niet alleen: met 69 dagen ononderbroken zon in de zomer en bijna twee maanden totale duisternis in de winter is het de perfecte weergave van de extreme seizoenen van de regio.

Of je nu ontspant op ongerepte stranden, geniet van een heerlijke picknick vol regionale lekkernijen of gewoon de stilte opzoekt, deze plek zal je lichaam en geest zeker ontspannen.

Kijk uit naar zeearenden die boven je hoofd zweven, of probeer een glimp op te vangen van zeehonden die voorbij zwemmen in het glinsterende water. Voor een authentieke smaak van het Arctische leven is er niets beter dan dit kleine dorpje!

24 – Fjellheisen-kabelbaan

Storsteinen Mountain, Tromso

Soms is de reis naar een spectaculaire bestemming de helft van het plezier, en dat is zeker het geval bij de Fjellheisen-kabelbaan!

Deze prachtige toeristische faciliteit bestaat uit twee gondels die passagiers meenemen op een onvergetelijke reis naar de berg Storsteinen. In slechts vier minuten stijg je op tot 1381 meter boven zeeniveau, om vervolgens uit te stappen en te genieten van een ongelooflijk uitzicht over de omgeving.

Ga voor uitstekende fotomomenten naar het Tromsø Utkikkspunkt, een prachtig uitkijkplatform met een weids uitzicht over de stad en de omliggende natuurgebieden.

Het is vooral een fascinerend schouwspel in de zomer, wanneer je het landschap kunt zien oplichten onder de middernachtzon, of in de winter, wanneer het noorderlicht de donkere hemel kleurt.

Je kunt ook genieten van een drankje en een maaltijd in het nabijgelegen café, wandelen over de schilderachtige paden of gewoon achterover leunen en genieten van wat voor velen het beste uitzicht van de stad is.

Dit is een van de mooiste bezienswaardigheden in Tromsø, zorg er dus voor dat je deze bestemming zeker niet overslaat!

25 – Tromsø Alpinpark

Tromso Alpinpark, Norway

Als het tijd is om de piste op te trekken, dan is het Tromsø Alpinpark the place to be! Deze faciliteit van wereldklasse biedt vijf routes van verschillende moeilijkheidsgraad en talloze pistes voor iedereen, van beginnende skiërs tot veteranen.

Je kunt er ook alle spullen huren die je nodig hebt om te skiën of snowboarden, en zelfs les krijgen van professionals van topniveau.

Je kunt er ook een typisch Noorse skiavond beleven door de pistes af te dalen onder het schijnsel van de middernachtzon of de gloed van het noorderlicht.

Bovendien ligt dit atletenparadijs op slechts tien minuten van het vliegveld en het stadscentrum, waardoor het gemakkelijk in te passen is in een druk vakantieschema.

Dus waar wacht je nog op? Pak je spullen en glijd door de heerlijke poedersneeuw!



26 – Vistrips

fishing tours in Tromso

Je zult hier veel vissersboten zien komen en gaan… maar er is niets leukers dan zelf aan boord te gaan!

Als je ooit al eens een unieke maaltijd hebt willen vangen, kies dan voor een van de vistrips die worden aangeboden in deze streek. Je kunt hengelen naar Arctische lekkernijen die je kunt klaarmaken bij terugkomst!

Je kunt je hengel uitwerpen in de fjorden of de zee en proberen enkel van de soorten te vangen die de regio beroemd hebben gemaakt. Je wordt tijdens deze excursie vergezeld door experts die je alles vertellen over de cultuur en gewoonten rond deze handel.

Als je nieuwsgierig bent naar het echte vissersleven, kun je je zelfs inschrijven voor een meerdaagse expeditie om kabeljauw te vangen!

27 – Wandeltochten

hiking in Tromso

Met zoveel spectaculaire landschappen en grote wildernisgebieden is het niet verwonderlijk dat wandelen een van de populairste activiteiten in Tromsø is!

Sherpatrappa biedt een indrukwekkend landschap in ruil voor een leuke inspanning. De 1200 stenen treden leiden je via een steil en schilderachtig pad omhoog, waar je een ongelooflijk uitzicht vanaf de top krijgt. De trappen zelf hebben een fascinerende geschiedenis: ze zijn gebouwd door Nepalese sherpa’s als onderdeel van een voortdurende samenwerking met Noorwegen.

Je kunt ook de paden van Tromsdalstinden bewandelen, een prachtige bergtop die verschillende mogelijkheden biedt om de top te bereiken, populair bij hardlopers en wandelaars. Met een hoogte van 1238 meter is deze berg een plaatselijke favoriet vanwege de nabijheid van de stad en de uitstekende verscheidenheid aan paden.

Een andere prachtige optie is Fløya, waarvan de rotsachtige toppen uitkijken over de stad Svolvaer en de omliggende regio’s. Naast trappen die door de Sherpa’s zijn gebouwd, biedt het een aantal fantastische bezienswaardigheden langs de paden, waaronder Djevelporten, een enorme rots die perfect ingeklemd ligt tussen twee bergen.

Er zijn ook veel tochten die je kunt maken om deze landschappen met een groep te verkennen, waarbij je onderweg veel leert over de plaatselijke ecologie.

Een avontuurlijke en unieke optie is een excursie genaamd ‘Nature Bow’, waarbij je de basistechnieken van het boogschieten leert voordat je op pad gaat voor een boswandeling en je vaardigheden kunt oefenen door te schieten op nepdieren.

Je beleeft al het plezier van de natuur en nieuwe dingen leren, zonder echte dieren pijn te doen natuurlijk! Er gaat niets boven een verkwikkende dag in de natuur, en de bezienswaardigheden hier in de buurt behoren tot de beste!

28 – Charlottenlund Recreational Park

Charlottenlund Recreational Park, Tromso

Als je je wilt wagen aan een aantal van de beste winteractiviteiten in de omgeving, trek dan je warmste kleren aan en ga naar het Charlottenlund Recreational Park!

Ondanks het feit dat dit park midden in de stad ligt, biedt het alle actie die je zou verwachten van wildere gebieden!

Dit betoverende gebied is perfect voor het beoefenen van alle klassieke wintersporten, van langlaufen tot schaatsen en sleeën. En maak je geen zorgen als je toevallig in de zomer op bezoek bent, er zijn nog steeds tal van geweldige activiteiten om uit te proberen, waaronder voetballen, openluchtgymnastiek en klimfaciliteiten.

Er zijn maar weinig betere plekken om winterpret te beleven, dus kleed je goed aan en haal het kind in jezelf naar boven!

29 – Elandsafari’s

moose safari in Tromso

Ze zijn groot, mooi en iconisch – en ze kunnen zomaar in de buurt van je auto rondhangen. Met een elandsafari kun je zo dicht mogelijk en op een veilige manier bij deze prachtige zoogdieren komen. Hoewel elk bezoek uniek is, is het dichtbij zien van een eland een ongekende sensatie!

Vanuit het comfort van je voertuig, en onder leiding van een gids, heb je volop mogelijkheden om ze veilig te observeren in hun natuurlijke omgeving, terwijl ze grazen en dwalen door het bos.

30 – Storgata Street

Storgata Street, Tromso

Hoewel Tromsø meer bekend staat om zijn bezienswaardigheden en natuurwonderen, heeft het ook een vrij populaire winkelstraat: Storgata Street. Deze straat is al heel lang een geliefde plek onder de lokale bevolking, maar heeft zich zeker goed aangepast aan het toeristische tijdperk!

Deze voetgangersstraat is de ideale plek om een hapje te eten, souvenirs te zoeken en de prachtige traditionele architectuur te bewonderen. Omdat het een van de belangrijkste verkeersaders van de stad is, kun je ook het hele jaar door mensen kijken.

Als je meer van feesten houdt, zijn er ook genoeg bars die je kunt bezoeken tijdens de levendige weekenden. Met het uitstekende uitzicht, de gevarieerde winkelmogelijkheden en de geweldige cafés is dit een straat waar je zeker wat tijd wilt doorbrengen!



31 – Jeeptours

jeep tours in Tromso

Gezien de wilde natuur rondom de stad is een jeeptour zeker de moeite waard!

Of je nu het noorderlicht op zijn mooist wilt bewonderen (en wilt leren hoe je het fotografeert) tijdens een nachtelijke excursie, door de schilderachtige fjorden wilt rijden of een ouderwetse roadtrip door de prachtige toendra wilt maken, je zult zeker worden getrakteerd op buitengewone landschappen.

Doe mee aan een rondreis in een kleine groep om deze spannende avonturen te beleven met gelijkgestemde reizigers, of boek een privé-ervaring voor jou en je groep om te genieten van een intiemere reis met meer mogelijkheden voor maatwerk.

Beide opties zijn inclusief een ervaren gids die klaarstaat om je te voorzien van leuke weetjes en context over de buitengewone bezienswaardigheden in Tromsø die je te zien krijgt en, natuurlijk, een uitstekende chauffeur die ervoor zorgt dat de rit soepel verloopt.

Stap in en geniet van een onvergetelijke off-roadtocht!

32 – Verdensteatret

Verdensteatret, Tromso
Met dank aan Verdensteatret

Tussen alle buitensportactiviteiten in Tromsø door kun je wat cultuur opsnuiven en genieten van de films in Verdensteatret, het oudste theater in Noord-Europa.

Deze prachtige bioscoop draait een gevarieerd aanbod van films uit verschillende tijdperken, van avant-garde documentaires tot Hollywoodklassiekers en meer hedendaagse Noorse films.

Er zijn ook veel films voor kinderen, waaronder leuke tekenfilms. Het vindt allemaal plaats in een prachtig gebouw uit 1910, dat nog steeds veel van de sierlijke ontwerpdetails uit zijn hoogtijdagen heeft, waaronder prachtige muurschilderingen in het zitgedeelte.

Bekijk het schema tijdens je citytrip naar Tromsø en ontdek wat voor fenomenale ervaringen je te wachten staan!

33 – Prestvannet Lake

bike tours in Tromso

Op zoek naar een meer bedachtzame excursie? Het glinsterende water van Prestvannet Lake is de perfecte plek om te ontspannen en tot rust te komen na een drukke reisdag.

De prachtige omringende bossen zijn een geweldig toevluchtsoord voor lokale vogels en er zijn veel uitstekende wandelpaden. Geniet van een mooie wandeling terwijl je uitkijkt naar meeuwen en eenden, maar ook naar meer unieke soorten zoals de roodkeelduiker.

Als je meer van watersport houdt, kun je er met een kano of kajak op uit trekken, of een hengeltje uitgooien en vissen.

Het is ook de perfecte omgeving om te fietsen; maak een tocht door de 75 weelderige hectaren van het omliggende gebied en geniet van het bijzondere ecosysteem van het meer vanuit een heel ander gezichtspunt.

Of je er nu een hele dag doorbrengt of slechts een paar uur, je kunt genieten van een heel bijzonder stukje natuur, midden in het centrum van de stad.

34 – Dinerervaringen

dinner experiences in Tromso

Voor een gedenkwaardige en heerlijke manier om de avond in te luiden, gaat er niets boven een geweldig diner in Tromsø! Dit zijn geen standaard restaurantmaaltijden; de traditionele feestmaaltijden vinden namelijk plaats op indrukwekkende locaties, van een rendierkamp tot een boot!

Terwijl je je tegoed doet aan kabeljauw of rendierstoofpot, kun je ook van alles leren over de traditionele culturen die hier nog steeds gedijen, van de rendierkampen van de Sami tot landgoederen vol energieke husky’s.

Of maak een boottocht rond het eiland Tromsø en geniet van de kleuren van het water bij nacht… en van de schilderachtige lucht erboven!

Veel van deze maaltijden bieden immers een adembenemend schouwspel van het noorderlicht als toetje!

35 – Magic Ice

Magic Ice Bar, Tromso

Wat is het enige dat leuker is dan prachtige kunstwerken bewonderen? Ze bewonderen in een ijspaleis! Magic Ice maakt deel uit van een keten van kunstgalerieën in heel Scandinavië en benadert dit concept op een unieke manier.

In dit fascinerende complex is alles, van het gebouw tot de bar en de werken zelf, volledig gemaakt van sneeuw en ijs, wat een prachtig, buitenaards effect creëert.

Geniet van een cocktail terwijl je de ongelooflijk gedetailleerde werken bewondert die het plaatselijke leven uitbeelden, evenals beelden van prehistorische wezens en enkele beroemde Arctische ontdekkingsreizigers uit het verleden.

Er is hier genoeg te zien en er zijn ook geweldige fotomomenten; je bevindt je per slot van rekening niet elke dag in het gezelschap van ijskoude beeltenissen van beroemde figuren en wilde wezens.

Deze plek is cool en creatief in elk opzicht en is zeker de moeite waard om een parka voor aan te trekken!



36 – Kajak- en kampeertochten

kayaking in Tromso

Wil je een werkelijk unieke buitenervaring beleven? Dan is het tijd om je tent op te zetten en te gaan kamperen… ten noorden van de noordpoolcirkel!

Deze ongelooflijke ervaring bestaat uit kajakken naar het adembenemende gebied rond Rebbenesøya, een afgelegen eiland dat bekend staat om zijn prachtige wildreservaten. Al peddelend en kamperend kun je je echt even loskoppelen van het dagelijkse leven, met een van de mooiste landschappen ter wereld als achtergrond.

Of je nu van de ene prachtige plek naar de andere peddelt of in een traditionele yurt slaapt, je zult de wonderen van de natuur van dichtbij meemaken.

Je kunt op twee verschillende manieren genieten van deze ervaring, afhankelijk van de tijd van het jaar.

In de zomer kun je genieten van het constante zonlicht, de groene heuvels en het kristalheldere water onder je. In de winter kun je adembenemende besneeuwde landschappen en spectaculaire ijsschotsen bewonderen.

En het hele jaar door kun je genieten van wilde dieren en het grootste geschenk van allemaal: ongerepte wildernis.

37 – Haven en centrum van Tromsø

Tromso Harbour, Norway

De fascinerende nautische geschiedenis van Tromsø kan het best worden verkend in de haven, waar veel uitstekende winkels en musea te vinden zijn die de prachtige traditionele waterkant aanvullen.

Dit gebied geeft ook een intriguerend inzicht in de handel van de stad, met een constante stroom cruiseschepen, vissersboten en andere schepen die de hele dag door aankomen en vertrekken.

Het grenst ook aan het stadscentrum, waardoor het perfect is voor extra sightseeing.

Wandel langs de charmante klassieke houten gebouwen met hun karakteristieke felle kleuren; eet iets lekkers in de vele restaurants in de omgeving of struin gewoon rond in de souvenirwinkels in de omgeving op zoek naar het perfecte cadeau om mee naar huis te nemen.

Als je meer wilt weten over deze gebieden, zijn er een aantal uitstekende stadswandelingen die je helpen deze twee fantastische plekken te zien, evenals vele andere interessante bezienswaardigheden in Tromsø.

38 – Tromsø Bowling & Biljard

bowling in Tromso

Tromsø Bowling biedt het beste van twee werelden, aangezien je er zowel kunt bowlen als biljarten en snookeren! Is bowling je ding, dan zijn er 16 bowlingbanen die klaar zijn voor actie.

Het maakt niet uit hoe ervaren je bent, je zult je sowieso prima vermaken en misschien gooi je wel een strike of twee!

En als je meer van vilt houdt, staan er ook een paar geweldige snooker- en biljarttafels tot je beschikking.

Er is hier ook genoeg te eten, dus je kunt even pauzeren en je tegoed doen aan pizza, panini’s en slushies!

39 – Northern Norwegian Science Center

Northern Norwegian Science Center, Tromso

Heb je een passie voor wetenschap? Leer je graag bij, zelfs als je op vakantie bent? Bezoek dan zeker de aardse en kosmische tentoonstellingen in het Northern Norwegian Science Center!

Dit prachtige instituut bevindt zich op de campus van de Univeriteit van Tromsø en is de thuisbasis van bijna 100 attracties die de nieuwsgierigheid aanwakkeren en antwoord geven op een aantal brandende vragen over de wetenschappelijke wereld.

Het is waarschijnlijk het bekendst om zijn planetarium waar je dagelijks de levendige kleuren en bewegingen van de Aurora Borealis kunt bewonderen d.m.v. een projectie die het noorderlicht perfect nabootst.

Maar er zijn nog veel meer geweldige tentoonstellingen in deze ruimte, die informatie uit de eerste hand bieden over onderwerpen variërend van natuurkunde en weerpatronen tot klimaatdetails en de wonderen van het menselijk lichaam.

Wek energie op in een hamsterwiel op menselijke grootte, oefen je geest met wat wiskundige puzzels of verken de unieke milieuomstandigheden van de wereld net buiten de deuren van het museum.

En mis de laboratoria en MakerSpaces niet, waar je geweldige wetenschappelijke demonstraties kunt bekijken of zelf aan de slag kunt met bijvoorbeeld programmeren, naaien, 3D-printen en timmeren.

Deze fascinerende en leuke tentoonstellingen zijn perfect voor wetenschapsstudenten van alle leeftijden!

40 – De beste restaurants

best restaurants in Tromso

Geen nood aan fastfood als je hier bent, in de stad vind je namelijk restaurants voor elke stemming en smaak, met allemaal een aantal onweerstaanbare gerechten!

Ga voor authentieke Italiaanse pasta naar Pastafabrikken en voor de beroemde levendige zeevruchten naar Fiskekompaniet.

Als je op zoek bent naar klassieke Noorse gerechten (iemand zin in rendier?), ga dan naar Kaia; en voor een heerlijk eclectisch menu, variërend van eend en lam tot omeletten en gebakken kip, ga je naar Bardus Bistro.

Voor een stijlvolle plek met een bijpassende keuken ga je naar Emma’s Dream Kitchen, waar je cocktails kunt drinken aan de bar op de begane grond of naar de tweede verdieping kunt gaan voor een heerlijke maaltijd met een prachtig uitzicht.



41 – Bierproeverijen

beer tasting in Tromso

Als je op zoek bent naar een van de rustigere activiteiten in Tromsø, dan is er niets dat je meer opwarmt en vrolijker maakt dan een bierproeverij.

Met een grote verscheidenheid aan pubs en heerlijke bieren is een proeverij echt een van de leukste activiteiten in Tromsø. Mis de sfeervolle zalen van Ølhallen niet, een levendige en gezellige ruimte met een aantal unieke kenmerken.

Het is niet alleen de oudste pub in de stad, maar het serveert ook selecties van Mack, de meest noordelijke brouwerij ter wereld en is een geweldige plek voor een avondje uit! Deze kroeg beschikt over maar liefst 72 tapkranen, wat betekent dat je een hele avond zou kunnen besteden aan het verkennen van dit gerenommeerde etablissement.

Of ga voor een aantal biertjes naar de Rorbua Pub, sinds jaar en dag een vaste waarde in het plaatselijke nachtleven, versierd met nautische voorwerpen.

Maar als je echt in de plaatselijke pubcultuur wilt duiken, kun je ook op “biersafari” gaan, een drie uur durend avontuur langs de beste bars van de stad.

Bij je drankjes krijg je een aantal unieke hapjes, zoals zalm en rendier. Het hoort er allemaal bij in een van de levendigste steden aan de Noordpool!

Hoe bereik je Tromsø?

Tromsø Airport biedt goede verbindingen met bestemmingen in heel Europa. Met een luchthaventransfer kun je gemakkelijk pendelen tussen Tromsø en de luchthaven.

Leun achterover, ontspan en laat je chauffeur je naar je hotel brengen… het is de perfecte manier om je reis naar Tromsø te beginnen!

Waar overnachten in Tromsø?

Quality Hotel Saga ligt vlak bij Storgata Street en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de bergen, een perfect panorama om van te genieten bij de gratis wafels en koffie.

In het Clarion Hotel kun je de zee of de IJszeekathedraal bewonderen terwijl je geniet van een uitstekend dinerbuffet. Bezoek daarna enkele interessante bezienswaardigheden in Tromsø die zich in de buurt bevinden, zoals de Botanische Tuin en het Pool Museum voordat je de avond afsluit in de sauna ter plaatse.

Milieubewuste gasten zullen het Comfort Hotel Xpress Tromsø waarderen, met zijn eigentijdse ontwerp en gemakkelijke toegang tot de winkelstraten.

In het Smarthotel Tromsø daarentegen kun je ontspannen in een stijlvolle, eigentijdse omgeving voordat je naar het aquarium of het Pool Museum gaat, die beide praktisch voor de deur liggen!

Waar gaat je volgende reis heen?

Kiruna, in buurland Zweden, bevindt zich op vijf uur naar het zuiden. Deze stad staat bekend om om zijn enorme ijzerertsmijn en vele leuke buitenactiviteiten, zoals skiën en wandelen.

Als je liever in Noorwegen blijft, zal de hoofdstad je zeker boeien. Oslo biedt heel wat leuke activiteiten, waaronder veel geweldige restaurants en kunstgalerieën, maar ook fascinerende architectuur die dateert uit de Vikingtijd, en geweldige musea over alles van skiën en poolonderzoek tot het 18e-eeuwse boerenleven en hedendaagse kunst.

Tot slot, als je op zoek bent naar de charme van de kust, vergeet dan Bergen niet. Deze stad wordt vaak de “Poort naar de Fjorden” genoemd en de historische kades, levendige vismarkt en kleurrijke houten huizen maken het tot een schilderachtig toevluchtsoord.

Met zijn rijke maritieme geschiedenis en een achtergrond van majestueuze bergen is het een betoverende bestemming die natuurlijke schoonheid combineert met stedelijke verfijning.

Als je andere prachtige gebieden in de buurt van de stad wilt verkennen, zijn er fantastische meerdaagse reizen vanuit Tromsø! Tijdens deze excursies krijg je nog meer geweldige activiteiten en bezienswaardigheden in Tromsø te zien. Verblijf bijvoorbeeld in een traditioneel Sami-kamp of ontspan en bekijk de sterren vanuit het comfort van een glazen lavvo-koepel!

Tot slot

Er is geen tekort aan geweldige activiteiten en bezienswaardigheden in Tromsø, maar je zult ook versteld staan van het grote aantal binnenactiviteiten! Als je niet aan het genieten bent van de charmante winkels en culturele centra in de stad, kun je jezelf verliezen in de pracht van een besneeuwde nacht, een wilde bergtop of de open zee.

Met zoveel natuurlijke en culturele attracties is het de ideale plek om te proeven van het leven ten noorden van de noordpoolcirkel, in het verleden, heden en de toekomst.

Dus trek een warme trui aan, kijk uit voor trollen en maak je klaar om verrast te worden, want dit klein stadje in het noorden heeft wat groots voor je in petto!

Goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!