Bezienswaardigheden op Menorca

Het Spaanse eiland Menorca mag dan wel klein zijn, het heeft heel wat te bieden. Menorca, dat werd toegevoegd aan de lijst met biosfeerreservaten van UNESCO, staat bekend om zijn ontspannen strandvakanties, maar herbergt ook historische stadjes, wilde natuurgebieden en slaperige vissersdorpjes.

Het is het soort plek waar je kunt wandelen door beboste ravijnen, tot rust kunt komen op een adembenemend strand en vervolgens een ontspannen paardrijtocht kunt maken over paden die ooit werden bewandeld door de oude Romeinen.

En hoewel ontspanning hier centraal staat, kun je ook van waterglijbanen glijden, van dichtbij kennismaken met speelse lemuren, of heerlijke cocktails drinken en feesten in een grot!

De gemoedelijke sfeer van dit eiland zal je zeker bekoren. Bovendien ligt het ook dicht genoeg bij andere mediterrane hotspots zodat je eenvoudig nog andere geweldige bestemmingen aan je reis kunt toevoegen.

Of je nu wilt snorkelen in turquoise baaien of genieten van een wijnproeverij in zonovergoten wijngaarden, er zijn genoeg activiteiten en bezienswaardigheden op Menorca voor iedereen. Deze gids geeft je een overzicht van de beste bezienswaardigheden en activiteiten en kan je helpen bij het plannen van je volgende bezoek aan Menorca.

1 – Cala Macarella

Cala Macarella

Cala Macarella, verscholen aan de maagdelijke kusten van het zuidwesten van Menorca en gemakkelijk bereikbaar vanuit Ciutadella, is het strand van je dromen. Het heldere water en de zanderige baai vormen de perfecte plek voor een dagje strand, terwijl de opvallende witte kliffen een wildernisgevoel geven.

Het strand, een geweldige plek om te zwemmen en snorkelen, is een populaire halte op boottochten. Zin om de omgeving al wandelend te bekijken? Volg dan het kustpad en verken het rustigere strand van Macarelleta.

Routebeschrijving in Google Maps

2 – Ciutadella de Menorca

Ciutadella de Menorca

Deze historische voormalige hoofdstad van Menorca is een culturele schatkamer vol mediterrane architectuur en middeleeuwse pleinen. Wandel langs de rustige haven en de versterkte muren van Ciutadella, voordat je naar de oude wijk Es Born gaat om kerken, forten en musea te bekijken.

Reserveer een tafeltje in een van de authentieke restaurants voor een voorproefje van de echte Menorcaanse keuken en geniet van verse zeevruchten die op traditionele wijze worden bereid.

Routebeschrijving in Google Maps

3 – Cala Fornells

kayaking Menorca

Deze prachtige natuurlijke lagune is dankzij het kristalheldere water, de overvloed aan wilde dieren en een prachtig beschutte baai, een must voor waterliefhebbers!

Kajakken is een bijzonder populaire activiteit, maar je kunt er ook stand-up paddleboarden voor een extra uitdaging!

En als je de plaatselijke wilde dieren echt van dichtbij wilt zien, ga dan zeker snorkelen en verken de wonderen van het plaatselijke zeereservaat!

Routebeschrijving in Google Maps

4 – Parc Natural de s’Albufera des Grau

Parc Natural de s'Albufera des Grau

Dit ongerepte nationale park is een toevluchtsoord voor wilde dieren, met zoetwaterlagunes, olijfgaarden en zandduinen. Er leven hier verschillende inheemse diersoorten; kijk uit naar hagedissen die over de rotsen scharrelen en arenden die rondcirkelen.

Volg de paden en verhoogde promenades rond de wetlands, waar het wemelt van de plaatselijke vogels. Er worden rondleidingen met gids aangeboden in het Parc Natural de s’Albufera des Grau langs ongerepte stranden en Romeinse ruïnes.

Routebeschrijving in Google Maps

5 – Aqua Centrum

Aqua Center Menorca
Met dank aan Musement

Breng een onvergetelijke dag door in het Aqua Center met leuke attracties voor sensatiezoekers van alle leeftijden. Krijg een adrenalinekick op de waterglijbaan Black Hole of ontspan in de jacuzzi.

Kinderen kunnen tegen hun vriendjes racen op de kartbaan en het waterkasteel verkennen. Een bezoek aan het Aqua Center is van de leukste activiteiten op Menorca voor kinderen. In het restaurant kun je nieuwe energie opdoen met paella en zelfgemaakte pizza’s.

Routebeschrijving in Google Maps



6 – Cala Cavalleria

Cala Cavalleria, Menorca

Menorca beschikt over heel wat fantastische stranden, maar dit stukje kust springt er bovenuit!

Dit prachtige strand ligt precies tussen de uitmonding van Ferrugat en Kaap Caballería en staat bekend om zijn afgelegen natuur. Je vindt hier grotendeels ongerepte stranden en rustiger water dan in andere delen van het eiland.

Als je in de buurt bent, moet je zeker een kijkje nemen bij de vuurtoren van Cavalleria, een prachtig bouwwerk dat dateert uit de jaren 1850 en nog steeds dienst doet als letterlijk en visueel baken.

7 – Dierentuin Lloc de Menorca

Lloc de Menorca Zoo

De dierentuin Lloc de Menorca is een geweldig dagje uit voor het hele gezin. In deze zoo kun je verschillende inheemse en internationale diersoorten ontdekken. Dit is een van de leukste gezinsvriendelijke activiteiten op Menorca.

Ga het bos in om brutale lemuren te zien en kijk hoe acrobatische makaken boven je hoofd slingeren. Kleinere ontdekkingsreizigers kunnen de geiten voeren en de capriolen van het inwonende stekelvarken aanschouwen.

Routebeschrijving in Google Maps

8 – Duiktrips

Scuba diving Menorca

Het onderwaterleven voor de kust van Menorca is gewoonweg adembenemend, met alles van krab en octopus tot schorpioenvis en zelfs barracuda. Welke dieren spot jij als je onder de golven duikt tijdens een spannende duiktrip?

Bewonder het levendige onderwaterrijk terwijl je over de zeebodem glijdt, waar rood koraal gedijt en zeepaardjes dansen in zeewierbossen. Duiktrips zijn beschikbaar voor zowel beginnende als ervaren duikers.

9 – Oude stad van Mahón

old city of Mahón

Cultuurliefhebbers zullen graag door de traditionele straten van Mahón slenteren, op zonnige pleinen vertoeven en hun dorst lessen op pittoreske terrasjes in de oude binnenstad. De charmante hoofdstad is beroemd om zijn Georgische huizen en rustige haven, maar ook om de drukke markt en het militaire fort.

Het Museo de Menorca, verborgen in een 17e-eeuws klooster, is een echt hoogtepunt en brengt de geschiedenis van het eiland in kaart. Het gebouw is ook fotogeniek.

Routebeschrijving in Google Maps

10 – Canyon van Algendar

Canyon of Algendar
Met dank aan Musement

Klaar voor avontuur? Ga dan diep de Barranco de Algendar (Algendar Canyon) in voor een flinke dosis ruig landschap en pure, onvervalste natuur. Begin je expeditie bij Ferreries en volg het smalle pad naar beneden door deze dramatische 6,5 kilometer lange kalkstenen kloof.

Houd je ogen open voor boommarters en wezels terwijl je dit legendarische ravijn doorkruist en maak foto’s van de steile kliffen die bedekt zijn met tropische vegetatie.

Routebeschrijving in Google Maps



11 – Cala Galdana

Cala Galdana

Voor een relaxte Caribische sfeer en uitnodigend blauw water ga je naar het resort Cala Galdana. Pak een ligstoel of wandel over de promenade die langs deze baai aan de zuidwestkust loopt.

Ga kajakken of maak een boottocht nadat je de nabijgelegen baaien Cala Mitjana en Cala de Trebalúger hebt verkend. Zorg dat je je camera bij je hebt!

Routebeschrijving in Google Maps

12 – Fort de La Mola

La Mola Fortress, Menorca

Als je Mahón aan het verkennen bent, breng dan een bezoek aan het fort La Mola, dat een prachtig uitzicht biedt over de stad en de baai. Dit 19e-eeuwse militaire bolwerk geeft een goed historisch inzicht in Menorca en werd gebouwd om te voorkomen dat de Britten het eiland opnieuw zouden bezetten.

In het fort kun je geheime ondergrondse gangen verkennen en oude wapenopslagplaatsen bezoeken. Wandel vervolgens over de vestingmuren en bekijk de wachttorens – houd je camera bij de hand voor het uitzicht.

Routebeschrijving in Google Maps

13 – Jeeptours

jeep tour Menorca

Verlaat de gebaande paden en verken het ruige binnenland van dit mediterrane eiland. Volg landelijke paden en bekijk alle verborgen plekjes die zelden door andere bezoekers worden ontdekt.

De hoogtepunten van dit geweldige avontuur zijn de charmante dorpjes, afgelegen stranden en dramatische ravijnen. Bezoek de beroemde inheemse paarden Menorquin op een bekend landgoed en neem onderweg een verfrissende duik in wondermooie baaien.

14 – Jetskitours

jet ski Menorca

Zin in een avontuur dat natuur en water combineert? Ontdek dan de verborgen baaien en weinig bezochte kustgebieden in het noorden van Menorca tijdens een fantastische jetskitour.

Bewonder de majestueuze en dramatische kliffen die boven de oceaan uittorenen en voel de vlinders in je buik terwijl je over het water scheert. Je kunt ofwel alleen of met z’n tweeën rijden en afwisselend besturen en achteroverleunen.

15 – Es Grau

Es Grau bay

Es Grau, gelegen aan de noordoostkust van Menorca op slechts 9,6 kilometer van Mahón, is de perfecte plek voor een beetje plezier met het hele gezin aan zee. Het water is warm en ondiep, je kunt namelijk een eindje waden voordat het diep genoeg is om te zwemmen.

Actieve reizigers kunnen gaan kajakken of suppen, en veel bezoekers wandelen graag langs het kustpad om te genieten van het dramatische landschap en het verre uitzicht op zee.

Routebeschrijving in Google Maps



16 – Binibeca

Binibeca Menorca

Dit charmante kustplaatsje aan de zuidkust van Menorca is de plek om te genieten van smalle straatjes en traditionele witgekalkte huizen.

Pak een handdoek in voor een duik in de kalme baai en geniet van een picknick in de duinen langs het witte zandstrand. Snorkelen is ook geweldig bij Binibeca omdat het water hier ondiep is en er veel rotsspleten zijn waar zeedieren zich schuilhouden.

Routebeschrijving in Google Maps

17 – Cala Pregonda

Cala Pregonda

Dit geïsoleerde noordelijke strand is een echt verborgen juweeltje. Het kost wat moeite om dit strand te bereiken, ofwel via een wandeling van 30 minuten vanaf Binimel-la of via een boottocht. Maar als je oog in oog staat met deze ongerepte baai zul je de inspanning al snel vergeten zijn.

Cala Pregonda wordt omringd door rotsen en het opvallende goudrode zand maakt het tot een van de mooiste bezienswaardigheden op Menorca. Neem een duik in de oceaan en smul van een strandpicknick.

Routebeschrijving in Google Maps

18 – Splash Sur Menorca

Splash Sur Menorca
Met dank aan Musement

Avonturiers van alle leeftijden zijn dol op de glijbanen van Splash Sur Menorca. Voel hoe je hart sneller klopt als je door de Kamikaze raast en glijd in het donker naar beneden in de onheilspellende Black Hole.

Doe het wat rustiger aan met een rondje op de lazy river om op adem te komen. Kinderen zullen zich ondertussen vermaken op het piratenschip, compleet met eigen miniglijbaan en waterstralen.

19 – Binissues Museum

Binissues Museum Menorca

Reis door de tijd en ontdek hoe het leven er in de 17e eeuw uitzag in het Binissues Museum. Het majestueuze landhuis was ooit de thuisbasis van de adel, terwijl de traditionele boerderij toebehoorde aan een lokale arbeidersfamilie.

Leer meer over het maken van kaas en het houden van dieren en bezoek de musea om historisch gereedschap en oud aardewerk te bekijken. Het hoogtepunt is het Natural Science Museum waar je 8000 tentoongestelde soorten uit de hele wereld kunt bewonderen.

20 – Cala Tamarells

Cala Tamarells Menorca

Cala Tamarells is een afgelegen, vredig en idyllisch strand aan de oostkust van Menorca, vlakbij Es Grau. Het strand bereiken maakt deel uit van het avontuur, aangezien je over rotsen moet klauteren om de baai te bereiken.

Dit is niet alleen een populaire plek op de wandelroute Camí de Cavalls, maar ook een geweldige bestemming op zich. Ontspan op het zand of spring in het water voor een verfrissende duik.

Routebeschrijving in Google Maps



21 – Het eiland Colom

jet boat in Menorca

Zin in wat avontuur?

Stap dan aan boord van een speedboot naar het eiland Colom!

Deze charmante plek ligt op slechts 20 minuten van het vasteland en staat bekend om zijn prachtige landschap en natuurlijke schatten.

Neem een duik in het uitnodigende water of wandel door het wondermooie landschap van het omliggende natuurpark Albufera del Grao.

Ga dan terug naar de kust en geniet van de frisse bries terwijl je over zee scheurt.

22 – Camí de Cavalls

Camí de Cavalls Menorca

Ontdek Menorca op je eigen tempo door je aan een wandeling op de Camí de Cavalls, een pad dat het eiland omcirkelt langs de kust, te wagen. Kies een van de 20 gemarkeerde paden en geniet van afgelegen stranden, dennenbossen en torenhoge kliffen.

Wandelen langs deze beroemde route is een van de populairste activiteiten op Menorca, en het is ook erg geliefd bij fietsers. Maak jouw bezoek aan dit wandelpad nog avontuurlijker door te kiezen voor een paardrijtocht en verken de weinig bezochte delen van het eiland.

23 – Wijn- en kaasproeverijen

wine and cheese tasting Menorca

De beste manier om Menorca te leren kennen is door het heerlijke eten te proeven, dus ga mee op een kaas- en wijnproeverij om dit prachtige Spaanse eiland van een andere kant te leren kennen. Geniet van de rijke smaken van handgemaakte kaas en leer meer over het productieproces hier op het eiland.

Blijf daarna hangen in de zonnige wijngaarden om te ontdekken waarom Menorcaanse druiven zo’n goede wijn maken. Het proeven van het eindresultaat is natuurlijk de kers op de taart.

24 – Cala Turqueta

Cala Turqueta Menorca

Met zoveel geweldige stranden op Menorca, kan het moeilijk zijn om te kiezen welk strand je gaat bezoeken. Maar Cala Turqueta bij Ciutadella in het zuidwesten van Menorca is met zijn oogverblindende appelblauwzeegroene water en fijne witte zand altijd een winnaar. Hier heb je geen filters nodig!

Deze ongerepte lagune is een populaire halte op boottochten aan de zuidkust, dus trek vroeg in de ochtend naar dit strand om te zwemmen en te snorkelen zonder de drukte.

Routebeschrijving in Google Maps

25 – Cova d’en Xoroi

Cova d'en Xoroi

Een van de meer ongewone activiteiten in Menorca is een avond doorbrengen in Cova d’en Xoroi, een muziekclub in een grot! De grot was ooit de thuisbasis van een legendarische zeerover en zijn geliefde en is tegenwoordig de populairste bar van het eiland.

Geniet overdag van een aperitiefje en van het uitzicht over de schitterende oceaan. Keer dan terug als de schemering valt om te dansen en helemaal uit de bol te gaan tijdens een van de themafeestavonden.

Routebeschrijving in Google Maps



26 – Flyboarden

flyboard in Menorca

Als je er ooit van hebt gedroomd om in een sciencefictionfilm te spelen, dan is dit je geluksdag!

Flyboarden is een opkomende activiteit waarbij je als een superheld door de lucht kunt zweven.

Neem plaats op het toestel, krijg een korte spoedcursus en stijg dan op boven het water, waarbij je met gemak een looping maakt en boven de zee zweeft.

Flyboarden is een van de coolste en uniekste watersporten die er zijn!

27 – Monte Toro

Monte Toro Menorca

Op de hoogste top van het eiland hebben door de eeuwen heen een wachttoren, een klooster en, als we de legende mogen geloven, een stier gewoond! Vandaag de dag kun je nog steeds de gotische kerk zien, maar het hoogtepunt van deze plek is het weidse uitzicht over het eiland.

De top van Monte Toro blijft een belangrijk bedevaartsoord en het huidige heiligdom is de woonplaats van een gemeenschap Zusters Franciscanessen.

Routebeschrijving in Google Maps

28 – Paraglidingvluchten

paragliding in Menorca

Hoewel het uitzicht vanaf de zee en de kust prachtig is, gaat er niets boven het uitzicht vanuit de lucht!

Paragliding is echt een uniek avontuur, waarbij je onvergetelijke landschappen te zien krijgt en de sensatie van het vliegen ervaart.

Neem een vliegende start vanaf een van de nabijgelegen heuvels, zweef dan door de lucht en geniet van een uniek uitzichtpunt op de grond.

Dit spannende avontuur zal je nog lang na de landing bijblijven!

29 – Boottochten bij zonsondergang

sunset cruise in Menorca

Boottochten zijn altijd leuk, ongeacht de tijd van de dag. Toch is er iets magisch aan boottochten bij zonsondergang!

Er worden veel verschillende boten en ervaringen aangeboden, wat betekent dat jij het avontuur kunt kiezen dat het beste bij je past. Welke tour je ook kiest, je bent sowieso verzekerd van een geweldig uitzicht!

Of je nu gaat cruisen op een catamaran of op het laatste moment besluit mee te gaan met een snorkeltrip, het is een ideale manier om de dag af te sluiten!

30 – Aquarock Waterpark

Aquarock Waterpark Menorca

Leef je uit in het grootste waterpark van Menorca en spetter de hele dag in de zon. Glijd van reuzenglijbanen en dobber op en neer in het golfslagbad, voordat je geniet van een ontspannen duik onder het toeziend oog van de draak van Aquarock.

Terug op het droge kun je tegen je vrienden racen op de kartbaan en kijken hoe hoog je kunt stuiteren op de trampolines.

Routebeschrijving in Google Maps



31 – Cami Reial

Cami Reial Menorca
Met dank aan Viator

Vul je longen met frisse lucht en je ziel met vreugde als je over een van de oudste paden van Menorca wandelt. Deze oude route die Ciutadella en Mahón met elkaar verbindt dateert uit de Romeinse tijd en is door de eeuwen heen weinig veranderd.

De Cami Reial slingert door wilde olijfgaarden en brengt je dicht bij de natuur. Kijk uit naar de historische bronnen van Es Pouets, prehistorische grotten en de dramatische kliffen van Algendar. Rijd te paard over het pad om optimaal van de natuur te genieten.

Routebeschrijving in Google Maps

Hoe kun je Menorca verkennen?

De beste manier om Menorca te verkennen is door zelf te rijden, zodat je gemakkelijk de meest afgelegen en schilderachtige delen van het eiland kunt bezoeken. Er zijn tal van mogelijkheden om een auto te huren. Het huren van een scooter is nog populairder en stelt je in staat om nog verder van de gebaande paden af te gaan.

Waar verblijven op Menorca?

Of je nu gaat spetteren in het zwembad of naar het strand aan de overkant gaat, Meliá Cala Galdana biedt luxe in overvloed, samen met een geweldig diner en decor!

Hotel Princesa Playa vervult al je vakantiewensen, van de speelruimte en minimarkt tot strandtoegang, de prachtige tuinen en de zwembaden waar zowel volwassenen als kinderen in kunnen spelen.

Grupotel Playa Club is nog zo’n pareltje aan de kust met alle geweldige resortvoorzieningen, waaronder een ontbijtbuffet, speeltuinen en zelfs massages!

En als je op zoek bent naar een bijzonder ontspannen vakantie, ga dan naar Menorca Binibeca by Pierre & Vacances Premium Adults Only, waar je kunt rondrijden op een huurfiets, tot rust kunt komen in de tuin of gewoon kunt wandelen en genieten van het rustige landschap.

Ook bij Grupotel Club Menorca kun je genieten van een vergelijkbaar niveau van ontspanning. Dit hotel is uitermate gezinsvriendelijk, met o.a. boogschieten, tennis en zwemlessen op het programma.

Bezoek je Menorca met een budget?

De free walking tours zijn even informatief als boeiend en zorgen ervoor dat je veel leert zonder dat je te diep in de buidel moet tasten! Slenter door de straten van de historische stad Mahon en ontdek de unieke combinatie van Spaanse en Britse koloniale culturen die de regio heeft gevormd.

Zorg ervoor dat je wat geld bij je hebt om je gids een fooi te geven!

Wat is je volgende bestemming?

Als je het paradijs eenmaal achter je hebt gelaten, kun je de beste bezienswaardigheden van Spanje gaan ontdekken!

Met een eeuwenlange geschiedenis en multiculturele invloeden, een geweldige keuken en een prachtige mix van charmante dorpjes en steden van wereldklasse heeft Spanje voor elk wat wils.

Op Mallorca kun je genieten van nog meer fantastische stranden, plus een geweldig nachtleven, fantastische architectuur en funky kunst.

Of breng een bezoek aan het prachtige Ibiza, waar de feestjes en tapas alleen geëvenaard worden door de antieke winkels, het ruime snorkelaanbod en de schilderachtige paden die perfect zijn voor trektochten.

Vanuit Menorca kun je ook een aantal meerdaagse tochten maken. Deze trips zijn vooral handig als je op zoek bent naar nog meer waterpret, met kajakexcursies, duiktrips en bootverhuur.

Tot slot

Hoewel de meeste populaire activiteiten op Menorca wat langzamer gaan, zijn ze verre van saai!

Zelfs tijdens een rustige stranddag beleef je de tijd van je leven. Hoe vaak krijg je de kans om onder een stralend warme zon in zo’n helder water te zwemmen? Daarnaast kun je deelnemen aan culturele expedities, snorkeltrips of culinaire tours. Het aanbod is haast eindeloos!

We hopen dat je genoten hebt van deze lijst met activiteiten en bezienswaardigheden op Menorca.

Boek je reis naar Menorca en ontdek zelf wat dit geweldige eiland allemaal te bieden heeft!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!