Tickets voor de Vaticaanse Musea

Ben je op zoek naar de beste manier om tickets voor de Vaticaanse Musea te bemachtigen? Ontdek alles wat je moet weten, hoeveel tickets kosten, hoe je de rij kunt overslaan, hoe je korting krijgt, unieke combinaties met andere attracties en nog veel meer!

Hoeveel kosten tickets voor de Vaticaanse Musea?

Vatican Museums tickets cost

Dat hangt ervan af. Vaticaanse Musea tickets hebben namelijk een andere prijs als je ze ter plekke of online koopt. Je kunt ook tickets met of zonder rondleiding boeken. Er zijn gratis en verlaagde prijzen beschikbaar voor bezoekers die daarvoor in aanmerking komen.

Standaardtickets voor de Vaticaanse Musea

Standard Vatican Museums tickets

Standaardtickets voor de Vaticaanse Musea kun je op de dag van je bezoek bij de kassa kopen.

  • Standaardticket: € 17
  • Gereduceerd ticket voor bezoekers jonger dan 18, studenten jonger dan 26 en leden van een pelgrimsgroep: € 8
  • Alle kinderen jonger dan 6 jaar, bezoekers met een handicap plus een begeleider en universiteitsprofessoren van bepaalde studierichtingen hebben gratis toegang.

Skip-the-line tickets voor de Vaticaanse Musea

Skip-the-Line Vatican Museums tickets

Koop vooraf online een skip-the-line ticket voor de Vaticaanse Musea om niet in de rij te hoeven staan bij de kassa op de dag van je bezoek.

  • Skip-the-line ticket: € 22
  • Verlaagd skip-the-line ticket voor bezoekers jonger dan 18, studenten jonger dan 26 en leden van een pelgrimsgroep: € 13
  • Alle kinderen jonger dan 6 jaar, bezoekers met een handicap plus een begeleider en universiteitsprofessoren van bepaalde studierichtingen hebben gratis toegang.

Tickets voor de Vaticaanse Musea met ontbijt

Breakfast at the Vatican Museums tickets

Wist je dat je in de Vaticaanse Musea een uitgebreid Amerikaans ontbijt kunt krijgen voordat je aan je bezoek begint? Als je zin hebt in overheerlijke pannenkoeken, boek dan dit ticket voor een ontbijt en toegang tot de musea.

  • Standaardticket plus ontbijt: € 40
  • Gereduceerd ticket plus ontbijt voor bezoekers jonger dan 18, studenten jonger dan 26 en leden van een groep op bedevaart: € 31

Tickets voor de Vaticaanse Musea met lunch

Lunch at the Vatican Museums tickets

Wist je dat je een Italiaanse lunchpauze kunt nemen tijdens je bezoek aan de Vaticaanse Musea? Er gaat niets boven een groot bord pasta om je voldoende energie te geven om de Vaticaanse Musea volledig te verkennen.

  • Standaardticket plus lunch: € 41,50
  • Gereduceerd ticket plus lunch voor bezoekers jonger dan 18, studenten jonger dan 26 en leden van een groep op bedevaart: € 32,50 of € 22 (volledig Italiaans menu of kindermenu)

Tickets voor de Vaticaanse Musea + Happy Hour

Happy Hour at the Vatican Museums tickets

Wist je dat je voor je bezoek aan de Vaticaanse Musea kunt genieten van een aperitief? Bereid je voor op veel gewandel en artistieke pracht met een drankje en hapje.

  • Standaardticket plus happy hour: € 40
  • Gereduceerd ticket plus lunch voor bezoekers jonger dan 18, studenten jonger dan 26 en leden van een groep op bedevaart: € 31

Audiogidsen voor de Vaticaanse Musea

Vatican Museums Audioguides

Je kunt een audiogids toevoegen aan elk van de bovenstaande tickets voor € 7, of € 5 voor kinderen tot 12 jaar. De audiogidsen zijn beschikbaar in het Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans, Russisch, Japans, Duits, Chinees en Koreaans.

Prime Experience-tickets voor de Vaticaanse Musea

Vatican Museums Prime Experience Tickets

De Prime Experience-tickets geven je vroegtijdige toegang tot de musea met een rondleiding gevolgd door een uitgebreid Amerikaans ontbijt. Als je zin hebt in verrukkelijke pannenkoeken, boek dan dit ticket voor een ontbijt en vroege toegang tot de musea.

  • Standaardticket plus ontbijt en vroege toegang: € 68
  • Gereduceerd ticket plus ontbijt en vroege toegang voor bezoekers jonger dan 18, studenten jonger dan 26 en leden van een groep op bedevaart: € 59

Tickets voor de Vaticaanse tuinen en Sixtijnse Kapel

Vatican Gardens and Sistine Chapel tickets

Je kunt geen losse tickets kopen voor de Vaticaanse tuinen en ze zijn ook niet inbegrepen bij een ticket voor de Vaticaanse Musea. Je kunt de tuinen alleen bezoeken door een rondleiding door de Vaticaanse Tuinen en de Sixtijnse Kapel te boeken.

  • Standaardticket: € 40
  • Gereduceerd ticket voor bezoekers onder de 18, studenten onder de 26 en leden van een groep op bedevaart: € 31
  • Alle kinderen onder de 6 jaar hebben gratis toegang.

Tickets voor de geheime kamers van de Vaticaanse Musea

Hidden Vatican Museums tickets

Sommige delen van de Vaticaanse Musea zijn gesloten voor het grote publiek en zijn alleen toegankelijk als onderdeel van een rondleiding. Wil je toegang krijgen tot deze geheime ruimtes, dan moet je hiervoor speciale tickets kopen.

Dit is de enige manier om de Kapel van Nicolaas V, de trap van Bramante en het Kabinet van Maskers te zien.

  • Standaardticket: € 22
  • Gereduceerd ticket voor bezoekers jonger dan 18, studenten jonger dan 26 en leden van een groep op bedevaart: € 13

Let op: in deze prijs zijn niet alle kosten inbegrepen. Er komen namelijk nog twee extra kosten bovenop. De eerste vergoeding is een tarief voor het openen van elk gebied (€ 300 voor één gebied en € 500 voor twee gebieden).

De tweede toeslag bedraagt € 180 en betaal je voor de diensten van een gecertificeerde gids van de Vaticaanse Musea. Voor groepen van meer dan 10 personen is er ook een vergoeding van € 1,50 per persoon voor koptelefoons.

Tickets voor de tuinen van de Pauselijke Villa’s

Gardens of the Pontifical Villas tickets

De Tuinen van de Pauselijke Villa’s maken eigenlijk geen deel uit van het Vaticaan en liggen in Castel Gandolfo, zo’n 25 kilometer ten zuidoosten van Rome.

In dit ticket zit geen treinrit vanuit Vaticaanstad inbegrepen, maar wel vervoer per bus naar de 30 hectare grote Pauselijke tuinen, die een prachtig uitzicht bieden op het meer van Albano en al eeuwenlang dienstdoen als zomerverblijf van de paus.

  • Standaardticket: € 20
  • Gereduceerd ticket voor bezoekers onder de 18, studenten onder de 26 en leden van een groep op bedevaart: € 15
  • Alle kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang.

Je kunt dit ticket bundelen met toegang tot het Apostolisch Paleis voor € 7 extra, wat 50% korting is op de standaardprijs.

Kun je tickets voor de Vaticaanse Musea ter plekke kopen?

buy Vatican Museums tickets at the entrance

Ja, het is mogelijk om Vaticaanse Musea tickets bij de ingang te kopen. We raden je echter aan om je tickets online te reserveren om te voorkomen dat je in extreem lange rijen moet wachten. Houd er rekening mee dat de Vaticaanse Musea dagelijks ongeveer 30.000 bezoekers ontvangen.

Zelfs als je van tevoren online skip-the-line tickets boekt, moet je nog steeds in de voorrangsrij wachten als je bij het Vaticaan aankomt. Daarom is het boeken van een rondleiding de beste optie, want dit is de enige manier om echt niet in de rij te hoeven staan om de Vaticaanse Musea binnen te gaan.

Waar koop ik vooraf kaartjes voor de Vaticaanse Musea?

buy Vatican Museum tickets in advance

Je kunt vooraf online tickets kopen. De belangrijkste reden om online tickets te kopen is dat je de rij voor tickets bij de ingang kunt overslaan. Er zal nog steeds een rij voor de veiligheidscontrole zijn. Deze rij is echter niet te vermijden en is veel sneller dan de rij voor de kaartjes.

Als je je ticket online koopt, moet je de dag en het tijdstip van je bezoek selecteren. Daarna hoef je alleen nog maar op het juiste tijdstip bij de ingang van de Vaticaanse Musea te verschijnen.

Je kunt de kaartjes online boeken op de officiële website. In het hoogseizoen zijn de kaartjes vaak uitverkocht voor populaire tijdstippen. Maak je geen zorgen mocht dit gebeuren. Er is nog hoop! Je kunt de Vaticaanse Musea nog steeds bezoeken als je een van de volgende stappen neemt:

  1. Boek je ticket via een online reisbureau. Hier kun je vaak tickets vinden, zelfs als ze op de officiële website zijn uitverkocht. Je kunt gemakkelijk alle opties van verschillende aanbieders vergelijken op TourScanner, of bekijk onze gids over last-minute tickets voor de Vaticaanse Musea.
  2. Boek een rondleiding. De prijzen voor een begeleide tour variëren afhankelijk van wat er precies is inbegrepen. Er zijn verschillende speciale pakketten beschikbaar om plekken te zien die niet open zijn voor het grote publiek en die je alleen kunt bezoeken als onderdeel van een rondleiding. We zullen sommige van deze speciale pakketten hieronder bespreken. Bekijk voor meer informatie onze gids over rondleidingen door de Vaticaanse Musea.

Zoals altijd kun je TourScanner raadplegen om snel alle beschikbare rondleidingen te vergelijken.

Is de Sixtijnse Kapel inbegrepen in een ticket voor de Vaticaanse Musea?

Sistine Chapel, Vatican Museums

Ja! De Sixtijnse Kapel is altijd inbegrepen in je ticket.

Normaal gesproken is de Sixtijnse Kapel erg druk. Als je graag een bezoek wilt brengen zonder al te veel mensenmassa’s, dan kun je een exclusieve tour boeken om de Sixtijnse Kapel te bezoeken voordat deze open is voor het grote publiek.

Met een early access-rondleiding kun je meteen ’s ochtends naar de Sixtijnse Kapel. Het is echt een once-in-a-lifetime ervaring om in alle rust en stilte Michelangelo’s meesterwerken op de altaarmuren en het plafond te bewonderen.

Early Access-rondleidingen beginnen bij € 55, waarbij zowel het ticket met vroege toegang als een rondleiding door de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea zijn inbegrepen.

Is de Sint-Pietersbasiliek inbegrepen bij het ticket voor de Vaticaanse Musea?

St. Peter's Basilica - Vatican tickets

Nee, de Sint-Pietersbasiliek is niet inbegrepen bij het ticket voor de Vaticaanse Musea. Dat komt omdat de Sint-Pietersbasiliek een actieve kerk is en voor iedereen gratis toegankelijk is.

Je hebt geen kaartje nodig om naar binnen te gaan, maar je moet wel in de rij wachten voor een veiligheidscontrole. Zelfs als je al in de Vaticaanse Musea bent geweest, moet je nog steeds het complex verlaten, naar de hoofdingang van de Sint-Pietersbasiliek gaan en door de veiligheidscontrole gaan.

Wil je weten hoe je kunt voorkomen dat je in de rij voor de veiligheidscontrole moet wachten? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je moet doen is een rondleiding boeken waarbij de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek inbegrepen zitten. De gids leidt je na het bezoek aan de musea door een speciale zijdeur die de Sixtijnse Kapel direct met de Sint-Pietersbasiliek verbindt.

Zijn de Vaticaanse tuinen inbegrepen bij het ticket voor de Vaticaanse Musea?

Vatican Gardens

Nee. De Vaticaanse tuinen zijn niet inbegrepen bij het standaardticket voor de Vaticaanse Musea. Je kunt echter wel een ticket kopen met een rondleiding door de Vaticaanse tuinen en de Vaticaanse Musea.

Dit is eigenlijk de enige manier om de Vaticaanse tuinen te bezoeken, want je kunt de tuinen niet op eigen houtje verkennen, maar alleen als onderdeel van een rondleiding. De standaardrondleiding omvat alleen een bezoek aan de Vaticaanse tuinen en de Sixtijnse Kapel, maar je kunt ook kiezen voor andere rondleidingen die meer delen van de Vaticaanse Musea omvatten.

Wat is de beste tijd om de Vaticaanse Musea te bezoeken?

best time to visit the Vatican Museums

De Vaticaanse Musea zijn een van de drukste bezienswaardigheden van Rome. Als je van je bezoek wilt genieten zonder horden toeristen om je heen, kun je ervoor kiezen om de Vaticaanse Musea ’s ochtends vroeg of ’s avonds te bezoeken. Er worden tickets en rondleidingen aangeboden voor die specifieke tijdslots, sommige inclusief ontbijt of diner.

Early Access-tickets voor de Vaticaanse Musea en rondleidingen

Early Access Vatican Museums tickets and tours

Een rondleiding door de Vaticaanse Musea met vroege toegang is de beste keuze om de drukte te vermijden: je krijgt namelijk als eerste de Sixtijnse Kapel te zien!

Je gaat 15 tot 90 minuten voor de reguliere openingstijden naar binnen. De gids neemt je direct mee naar de Sixtijnse Kapel, waar je Michelangelo’s meesterwerken “De Schepping van Adam” en “Het Laatste Oordeel”, zo goed als alleen kunt bewonderen.

Bij de meeste rondleidingen bezoek je de Sixtijnse Kapel pas na de Vaticaanse Musea, hier is dit dus omgekeerd. Net daardoor en door het vroege tijdstip kun je genieten van deze unieke ervaring in een veel rustiger omgeving.

Rondleidingen in de vroege ochtend beginnen tussen 7.15 en 8.45 uur. Afhankelijk van de beschikbaarheid kun je kiezen voor een individueel ticket of een rondleiding met gids, van groepsrondleidingen tot semi-privé- en privérondleidingen.

Nachtrondleidingen door de Vaticaanse Musea

at night Vatican Museums tours

Elke vrijdag en zaterdag van half april tot oktober blijven de Vaticaanse Musea ’s avonds open en is het mogelijk om ze te bezoeken met een nachtrondleiding. Let op: Je mag ze niet op eigen houtje verkennen en moet een rondleiding boeken.

Met een nachtrondleiding kun je de prachtige meesterwerken in de musea bekijken na sluitingstijd. Deze avondrondleiding is ook de perfecte optie als je weinig tijd hebt in Rome en de musea niet overdag kunt bezoeken.

Dit zijn over het algemeen privérondleidingen of rondleidingen in kleine groepen, met een maximum van 12 of 18 personen. Omdat deze rondleidingen alleen in het weekend kunnen plaatsvinden voor een beperkt aantal mensen, moet je je tour van tevoren vastleggen, want ze zijn vaak al weken of maanden van tevoren uitverkocht.

Zijn er tickets voor de Vaticaanse Musea inbegrepen bij een stadspas?

Ja, het ticket voor de Vaticaanse Musea is inbegrepen in de Omnia Card. Let op: de Roma Pass is niet inclusief toegang tot de Vaticaanse Musea.

Bestaan er combitickets waarbij de Vaticaanse Musea en andere attracties inbegrepen zijn?

Vatican Museums combined tickets

Ja! Als je tijdens je vakantie meerdere bezienswaardigheden in Rome wilt bezoeken, zijn gecombineerde rondleidingen een geweldige manier om tijd en geld te besparen. Je kunt er onvergetelijke ervaringen in opnemen, zoals voet zetten in het Colosseum en een persoonlijke zege van de paus ontvangen tijdens een pauselijke audiëntie.

Kunnen tickets voor de Vaticaanse Musea worden geannuleerd of gewijzigd?

modify or cancel Vatican Museums tickets

Ja, de datum en tijd van je tickets kunnen één keer worden gewijzigd na boeking op de officiële website, afhankelijk van de beschikbaarheid. Je kunt je tickets van de officiële website echter niet annuleren of terugkrijgen als ze eenmaal geboekt en betaald zijn.

Als je je tickets voor de Vaticaanse Musea via een andere online ticketaanbieder boekt, houd er dan rekening mee dat elke aanbieder zijn eigen annuleringsvoorwaarden heeft. Sommige bieden 100% restitutie bij annulering tot 24 uur voor het bezoek, terwijl andere geen annuleringen toestaan.

Als je denkt dat je misschien je boeking moet annuleren of wijzigen, raden we je aan om te boeken via een online aanbieder met een flexibel annuleringsbeleid. Vergeet niet de kleine lettertjes te lezen om onaangename verrassingen te voorkomen!

Wie komt in aanmerking voor korting?

Vatican Museums discounted tickets

Bezoekers jonger dan 18, studenten jonger dan 26 en leden van een groep op bedevaart komen in aanmerking voor een korting van € 9 op de standaard ticketprijs.

Elke student van een basis- of middelbare schoolgroep kan een gereduceerd ticket van € 4 of € 6 krijgen. Er wordt € 2 in rekening gebracht voor het online boeken van skip-the-line tickets. Deze toeslag geldt niet als je van november tot februari komt. Voor elke 10 leerlingen krijgt een leraar een gratis kaartje.

Er is ook een familiekorting voor gezinnen bestaande uit een moeder, een vader en ten minste twee kinderen tussen 6 en 18 of studenten onder de 26 jaar. Het tweede en volgende kind of student heeft gratis toegang. Deze 3 + 1 of meer gratis is een erg interessante aanbieding!

Zorg ervoor dat je een bewijs meeneemt, zoals een paspoort/ID, studentenkaart of de ondertekende aanvraagbrief van je religieuze instelling, anders kan je bij de ingang de volledige toegang in rekening worden gebracht.

Houd er rekening mee dat je groepskaarten met korting 60 dagen voor de geplande dag van het bezoek moet reserveren. Hoewel je je boeking één keer voorafgaand aan het bezoek kunt wijzigen, krijg je geen volledige restitutie als je je boeking annuleert.

Is het mogelijk om de Vaticaanse Musea gratis te bezoeken?

how to visit the Vatican Museums for free

Ja! Op de laatste zondag van de maand en op Wereld Toerisme Dag (27 september) is de toegang voor iedereen gratis.

Bepaalde bezoekers kunnen de Vaticaanse Musea altijd gratis bezoeken, waaronder:

  • Alle kinderen jonger dan 6 jaar.
  • Bezoekers met een handicap en één begeleider. Tickets voor de Vaticaanse Musea kunnen niet van tevoren online worden gereserveerd, maar worden bij aankomst afgegeven bij de balies voor speciale vergunningen of bij de receptie in de entreehal van de Vaticaanse Musea.
  • Journalisten die zijn goedgekeurd door de Directie van de Musea en zijn geregistreerd bij het Persbureau van de Heilige Stoel, de Buitenlandse Persvereniging in Italië en de Nationale Orde van Journalisten (Italië).
  • Kaarthouders van de volgende instellingen: Icom (International Council of Museums); Icomos (International Council on Monuments and Sites).
  • Donateurs van werken, financiële supporters en leden van de vereniging Patrons of the Arts in the Vatican Museums.
  • Directeuren van musea, besturen en soortgelijke instanties die betrokken zijn bij de bescherming van archeologisch, historisch en artistiek erfgoed.
  • Hoogleraren in de volgende vakken: Archeologie, Kunstgeschiedenis, Architectuur en Volkenkunde. Daarnaast professoren van academies die in Rome zijn gevestigd. Het bezoek moet bedoeld zijn als aanvulling op gerelateerde lezingen en vereist toestemming van het Directoraat voorafgaand aan het bezoek.

Hoe verloopt het boekingsproces?

what happens after booking Vatican Museums tickets

Het boekingsproces kan enigszins verschillen afhankelijk van de website waar je boekt. De officiële website accepteert bijvoorbeeld Visa en Mastercard, terwijl reisbureaus over het algemeen een breder scala aan kaarten accepteren.

Na het boeken ontvang je een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Na de bevestiging ontvang je een tweede e-mail met de voucher. Je moet deze voucher bij de ingang laten zien om de rij over te slaan. Je kunt hem afdrukken of op een smartphone of tablet laten zien. De streepjescode op de voucher moet leesbaar zijn.

Ga op de dag van het bezoek direct naar de hoofdingang naar de sectie “fila prenotati” en laat je voucher zien aan het beveiligingspersoneel. Na de veiligheidscontrole ga je direct naar de balie “Cassa Online e Gruppi” waar je je voucher laat zien en je uitgeprinte ticket krijgt om de Vaticaanse Musea binnen te gaan.

Wat zijn de openingstijden van de Vaticaanse Musea?

Vatican Museums opening times

De Vaticaanse Musea zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. De laatste toegang van de dag is om 16.00 uur.

De musea zijn ook geopend op de laatste zondag van de maand van 9.00 tot 14.00 uur. Op deze dagen is de toegang gratis en daarom zijn de rijen altijd extra lang. De laatste toegang op de laatste zondag van elke maand is om 12.30 uur.

De Vaticaanse Musea zijn gesloten op zondag (behalve de laatste zondag van de maand), paaszondag, kerst- en tweede kerstdag (25-26 december) en de dag van Petrus en Paulus (29 juni).

De Vaticaanse Musea zijn ook gesloten op 1 en 6 januari, 11 februari, 10 april, 1 mei, 15 en 16 augustus, 1 november en 8 december.

Raadpleeg de kalender met de openings- en sluitingstijden van de musea voor meer informatie.

Wat is inbegrepen bij het ticket voor de Vaticaanse Musea?

what is included in the Vatican Museums ticket

Je ticket voor de Vaticaanse Musea omvat een enkele toegang voor één hele dag. Eens je de musea verlaat, kun je je ticket niet meer gebruiken en mag je niet opnieuw naar binnen. Zolang je het terrein van de Vaticaanse Musea echter niet verlaat, kun je ze de hele dag verkennen.

Vergeet niet dat de Vaticaanse Musea een van de grootste kunstcollecties ter wereld bevatten. Om elk schilderij en beeldhouwwerk te zien, zou je meer dan 7 kilometer moeten lopen!

Er worden verschillende beroemde meesterwerken tentoongesteld. Zorg ervoor dat je ze niet mist!

  • Michelangelo’s “De Schepping van Adam” en “Het Laatste Oordeel” zijn moeilijk te missen en overspannen tientallen meters op het plafond van de Sixtijnse Kapel en de wand van het hoofdaltaar.
  • Rafaëls “School van Athene” is het hoogtepunt van de Kamers van Rafaël. Kijk of je de bekende gezichten uit de Renaissance en de oudheid kunt herkennen, waaronder een zelfportret van de schilder zelf!
  • Caravaggio’s “De graflegging van Christus” is waarschijnlijk het populairste schilderij in de Pinacoteca Vaticana.
  • Leonardo da Vinci’s onvoltooide schilderij “De boetvaardige Hiëronymus” bevindt zich ook in de Pinacoteca Vaticana. Dit is Da Vinci’s enige werk in het Vaticaan.

Dit zijn slechts vier populaire voorbeelden van wat je in deze enorme collectie kunt vinden.

Vatican Museums access

De Vaticaanse Musea bestaan, zoals de naam al doet vermoeden, eigenlijk uit een aantal verschillende musea die allemaal toegankelijk zijn met je ticket.

  • Sixtijnse Kapel
  • De Kamers van Rafaël
  • Vaticaanse Pinacotheek
  • Gregoriaans-Egyptisch Museum
  • Gregoriaans-Etruskisch Museum
  • Pio-Clementino Museum
  • Chiaramonti Museum
  • Galleria Lapidaria
  • De Nieuwe Vleugel
  • Gregoriano Profano Museum
  • Lapidario Profano ex Lateranense
  • Pius-Christelijk Museum
  • Christelijk Lapidarium
  • Joods Lapidarium
  • Etnologisch Museum
  • Het Koetspaviljoen
  • Christelijk Museum
  • Het Profane Museum
  • Kamer van de Aldobrandini bruiloft
  • Kapel van St. Peter Martyr
  • Collectie Hedendaagse Kunst
  • Appartamento Borgia
  • Kapel van Nicolaas V
  • Kapel van Paus Urbanus VIII
  • Kamer van de Onbevlekte Ontvangenis
  • Kamer van de Chiaroscuri

Er zijn ook enkele speciale secties die gesloten zijn voor het grote publiek en alleen open zijn voor groepsrondleidingen:

  • De Vaticaanse tuinen
  • De Villa Barberini en zijn tuinen
  • Het Apostolisch Paleis van Castel Gandolfo
  • De verborgen Pauselijke Villa’s
  • De necropolis van de Via Triumphalis
  • Het Koetspaviljoen

Wat zie je binnen?

things to see at the Vatican Museums

De Vaticaanse Musea huisvesten een onovertroffen collectie van meer dan 70.000 schilderijen en beeldhouwwerken, hoewel er momenteel slechts 20.000 worden tentoongesteld. De musea dateren uit de 16e eeuw, toen paus Julius II het concept bedacht en kunst uit zijn eigen collectie begon bij te dragen aan de legendarische tentoonstellingen.

De Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek zijn de twee highlights van Vaticaanstad. In de Sixtijnse Kapel vind je Michelangelo’s wereldberoemde plafondschildering, terwijl de Sint-Pietersbasiliek een indrukwekkend staaltje renaissance-architectuur en de grootste kerk ter wereld is.

Naast de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek kun je ook tientallen musea in het Vaticaan bezoeken. Hier vind je hedendaagse en klassieke kunstwerken van de beste schilders en beeldhouwers ooit.

Elk jaar bezoeken meer dan 6 miljoen mensen de Vaticaanse Musea, waarmee het een van de meest bezochte kunstmusea ter wereld is. Je kunt er weken of zelfs maanden doorbrengen met het verkennen van alle werken. Maar als je maar een dag de tijd hebt, zorg er dan voor dat je de meesterwerken die we hieronder beschrijven niet over het hoofd ziet.

De Sixtijnse Kapel

The Sistine Chapel, Vatican

Hier vind je enkele van Michelangelo’s meest tijdloze werken. Als je omhoog kijkt, zie je God zijn vinger uitsteken naar de mensheid in “De schepping van Adam”, dat eigenlijk slechts één paneel is in een reeks muurschilderingen die 40 meter over het plafond reiken.

Voor je, over de hele altaarmuur, kun je Michelangelo’s weergaloze fresco “Het Laatste Oordeel” bekijken, dat 14 meter hoog en 12 meter breed is met meer dan 300 figuren die de wederkomst van Christus uitbeelden.

Deze kapel dient nog steeds als locatie voor het pauselijk conclaaf, een eeuwenoude traditie waarbij de kardinalen samenkomen om een nieuwe paus te kiezen. Mensen verzamelen zich om te kijken naar de kleur van de rook die uit schoorsteen van de kapel komt, totdat witte rook verklaart dat er een nieuwe paus is gekozen!

Sint-Pietersbasiliek

St. Peter’s Basilica, Vatican

De Sint-Pietersbasiliek is de grootste kerk ter wereld. Dit indrukwekkende staaltje renaissance-architectuur beslaat meer dan 23.000 vierkante meter. Volgens de wet is de koepel het hoogste gebouw in Rome met een hoogte van 136 meter.

Naast de grootte en de complexiteit van de architectuur kun je ook fresco’s en beeldhouwwerken bewonderen, waarvan Michelangelo’s “La Pietà” de bekendste is. Dit meesterwerk is des te indrukwekkender omdat hij het maakte toen hij pas 24 jaar oud was!

Een ander hoogtepunt is Bernini’s baldachino, een baldakijn direct onder de koepel om de begraafplaats van Sint-Pieter aan te geven. Christenen kunnen hier nadenken over de veel geciteerde uitspraak van Jezus uit de Bijbel: “Jij bent Petrus en op deze rots zal ik mijn kerk bouwen” (Matteüs 16:18).

Voor deze baldachino construeerde Bernini vier bronzen zuilen die op marmeren sokkels staan en een hoogte van 20 meter bereiken om de uitgestrektheid van de kerk naar menselijke maat te vertalen, net zoals Jezus de glorie van God naar de mensheid vertaalde.

Houd er rekening mee dat het Sint-Pietersplein en de basiliek op woensdag tot 12.00 uur niet toegankelijk zijn als onderdeel van een rondleiding door de Vaticaanse Musea vanwege de wekelijkse Pauselijke Audiëntie. Als je van plan bent om op woensdag een bezoek te brengen, kun je aparte kaartjes kopen om de Pauselijke Audiëntie bij te wonen.

De Kamers van Rafaël

Raphael Rooms, Vatican

In de Kamers van Rafaël vind je, verdeeld over vier grote zalen, de meesterwerken van de grote renaissancekunstenaar Rafaël. Gigantische fresco’s met mythologische en historische gebeurtenissen sieren de muren en plafonds van elke kamer.

De beroemdste van deze schilderijen is De School van Athene. Als je goed kijkt, zie je dat Rafaël er een zelfportret in heeft verwerkt, evenals portretten van enkele van de knapste koppen uit zijn eigen tijd en de oudheid, waaronder Da Vinci, Michelangelo, Plato en Aristoteles.

Pio-Clementino Museum

Pio Clementino Museum, Vatican

Hier vind je een van de meest historische stukken in de Vaticaanse Musea, de Belvedere Torso. Van dit marmeren beeld van een mannelijk naakt, dat dateert uit de eerste eeuw voor Christus, is slechts een fragment overgebleven.

Je kunt zien welke invloed dit stuk had op renaissancekunstenaars, waaronder Rafaël en Michelangelo, als je let op de mannelijke figuren in hun schilderijen en beelden. De heilige Bartholomeus in Michelangelo’s “Het Laatste Oordeel” vertoont bijvoorbeeld een sterke gelijkenis met de Belvedere Torso.

De Pinacotheek

The Pinacoteca, Vatican

In zaal IX van de Pinacoteca, of Kunstgalerie, vind je Leonardo Da Vinci’s enige werk in de Vaticaanse Musea. Dit is eigenlijk een onvoltooid schilderij dat bekend staat als “De boetvaardige Hiëronymus”.

Dit is slechts een van de vele tijdloze schilderijen die je hier zult zien. Bellini’s “Pietà”, Rafaëls “Madonna van Foligno” en Carvaggio’s “De graflegging van Christus” zijn enkele van de andere meesterwerken die je kunt bewonderen in de Pinacoteca Vaticano.

Appartemento Borgia

Borgia Apartments, Vatican

Bernardino di Betto, of Pinturicchio zoals hij vaak werd genoemd vanwege zijn kleine gestalte, is verantwoordelijk voor het ontwerp en de fresco’s die de zes kamers versieren van de appartementen die ooit werden bewoond door paus Alexander VI, of Rodrigo de Borja.

Vandaag de dag huisvesten de meeste kamers de Vaticaanse Collectie van Moderne Religieuze kunst, waaronder de “Pieta” van Vincent Van Gogh, “De Aankondiging” van Salvador Dalí en “De Denker” van August Rodin.

Cortile del Belvedere en Cortile della Pigna

Belvedere and Pine Courtyards, Vatican

Op het eerste gezicht lijkt dit gebied één binnenplaats, maar het is eigenlijk verdeeld in een lager terras, Cortile del Belvedere, en een hoger terras, Cortile della Pigna.

Het bovenste terras dankt zijn naam aan de vier meter hoge bronzen dennenappel die de grote nis in de muur van het Vaticaan siert. Dit was ooit een Romeinse fontein en dateert uit de eerste eeuw na Christus. Dante noemt deze dennenappel in zijn Goddelijke Komedie om een reuzenhoofd te beschrijven dat “zo lang en groot is als de dennenappel van de Sint-Pieter in Rome”.

Aan de westkant van de cortile del Belvedere vind je de Kaartengalerij. In plaats van fresco’s die religieuze en historische gebeurtenissen uitbeelden, heeft deze galerij een meer geografisch thema met schilderijen die regio’s van het Italiaanse schiereiland schetsen.

Vaticaanse tuinen

The Vatican Gardens

Hoewel de Vaticaanse tuinen geen deel uitmaken van de Vaticaanse Musea, kun je rondleidingen boeken waarbij de tuinen zijn inbegrepen bij je bezoek aan de rest van het Vaticaan. Dit is eigenlijk de enige manier om de Vaticaanse tuinen te bezoeken, want je kunt de tuinen niet op eigen houtje verkennen, maar alleen als onderdeel van een rondleiding.

De Vaticaanse tuinen beslaan 23 hectare, dat is ongeveer de helft van de oppervlakte van het hele Vaticaan! Volgens de legende werden de tuinen aangelegd met grond die werd vervoerd van de berg Calvarië, waar Jezus Christus en duizenden vroege christenen ooit werden gekruisigd.

Paus Franciscus opende deze tuinen pas in 2014 voor het publiek, dus het is een vrij nieuwe gelegenheid om dit meer afgelegen deel van het Vaticaan te verkennen. Naast de standbeelden en fonteinen is een hoogtepunt van de tuinen de verzameling heiligdommen van de Heilige Maagd Maria. Landen uit de hele wereld hebben de collectie sinds het begin van de 20e eeuw geleidelijk aangevuld.

Geniet van je bezoek aan de Vaticaanse Musea. We hopen dat deze gids over tickets voor de Vaticaanse Musea je helpt om het meeste uit je bezoek te halen! Divertiti! 😊⛪

Vatican Museum Tickets Pinterest

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!