Beste rondleidingen door de Vaticaanse Musea

Ben je op zoek naar de beste rondleidingen door de Vaticaanse Musea? In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende soorten tours die beschikbaar zijn in de Vaticaanse Musea.

Of je nu interesse hebt in privérondleidingen, groepsrondleidingen, gezinsvriendelijke rondleidingen, nachtrondleidingen, rondleidingen met early access of themarondleidingen, er is voor ieder wat wils. Ontdek welke Vaticaanse Musea rondleiding het beste bij je past en hoe je die tegen de goedkoopste prijs kunt boeken.

Weet je al welke tour je wilt volgen, boek je rondleiding door de Vaticaanse Musea dan nu meteen. Indien je eerst meer wilt te weten komen over alle mogelijkheden om het Vaticaan te verkennen, lees dan zeker verder.

Zijn rondleidingen door de Vaticaanse Musea de moeite waard?

are Vatican Museums tours worth it

Ja! Een rondleiding door de Vaticaanse Musea is zeker de moeite waard. De Vaticaanse Musea huisvesten een van de grootste kunstcollecties ter wereld. Om alles te zien zou je ongeveer 7,5 kilometer moeten lopen!

Er zijn 22 verschillende galerijen met meer dan 20.000 schilderijen en beeldhouwwerken, waardoor je er gemakkelijk kunt verloren lopen of overweldigd raken. Met een rondleiding kun je het meeste halen uit je bezoek en je tijd in de Vaticaanse Musea.

Naast die 22 galerijen heb je ook de kans om de Sixtijnse Kapel te bezoeken, een must-see bezienswaardigheid die bij bijna elke rondleiding is inbegrepen. Michelangelo’s enorme fresco’s zijn op zichzelf al indrukwekkend, maar ze komen pas echt tot leven als ze in hun historische en culturele context worden geplaatst door een deskundige gids.

Je merkt het, een bezoek aan de Vaticaanse Musea moet zeker op je to-dolijstje staan. Je kunt de musea op twee verschillende manieren verkennen: alleen of met een gids.

Als je de Vaticaanse Musea liever alleen verkent, kun je een enkel entreebewijs boeken om de musea in je eigen tempo te bezoeken. Je kunt het beste van tevoren online skip-the-line tickets voor de Vaticaanse Musea boeken. Als je te lang hebt gewacht en de tickets uitverkocht zijn, kun je onze gids over last-minute tickets voor de Vaticaanse Musea raadplegen om te ontdekken hoe je tickets kunt bemachtigen op het allerlaatste moment.

Er zijn ook tickets waarmee je ontbijt, lunch of toegang tot andere attracties kunt bijboeken.

Houd er rekening mee dat deze tickets je toegang geven tot de Vaticaanse Musea, maar dat je geen gids hebt die je begeleidt tijdens het bezoek.

Als je liever hebt dat een expert je vergezelt om context te bieden en ervoor te zorgen dat je niets belangrijks mist, dan kun je een rondleiding boeken om het meeste uit je bezoek aan de Vaticaanse Musea te halen.

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten rondleidingen door de Vaticaanse Musea, zodat je de tour kunt kiezen die het beste bij jouw wensen en interesses past.

Waarom een rondleiding door de Vaticaanse Musea boeken?

why book a Vatican Museums tour

Het is gemakkelijk en handig – Je hoeft alleen maar op het juiste tijdstip op het ontmoetingspunt te verschijnen en de gids zorgt voor alles, inclusief de skip-the-line tickets, die altijd bij de tourpakketten zijn inbegrepen.

Je bespaart tijd en mist niets – De Vaticaanse Musea huisvesten enorm veel kunstwerken, je kunt onmogelijk alles zien. Hoe beslis je waar je je aandacht op moet richten? Geen nood, je gids zal je hierbij helpen.

De gidsen kennen de Vaticaanse Musea op hun duimpje. Ze nemen je mee langs de snelste en mooiste routes naar de must-see meesterwerken en de verborgen juweeltjes die de gemiddelde toerist over het hoofd ziet.

Je komt tot de kern van elk kunstwerk – Tijdens de rondleiding kun je je deskundige gids alle vragen stellen die je maar wilt. Hij of zij heeft veel kennis over de tentoongestelde schilderijen en beeldhouwwerken en deelt historische anekdotes en boeiende details over de verhalen achter de meesterwerken en de genieën die ze hebben geschilderd en gebeeldhouwd.

Welke tour door de Vaticaanse Musea past het best bij jou?

which Vatican Museums tour is best

Elke tour is uniek. Je moet overwegen welk soort tour het beste past bij jouw wensen en interesses. De rondleidingen door de Vaticaanse Musea variëren op verschillende manieren. We bespreken ze hieronder:

  • Groepsgrootte: Je kunt kiezen uit privérondleidingen of rondleidingen met een kleine of grotere groep.
  • Duur: Sommige tours duren slechts 2 of 3 uur, terwijl andere een halve of hele dag duren.
  • Aantal bezienswaardigheden: Sommige tours richten zich alleen op de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel, terwijl andere tours een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse tuinen of zelfs andere bezienswaardigheden in Rome, zoals het Colosseum, omvatten.
  • Speciale aandacht: Sommige tours zijn speciaal ontworpen voor kinderen waardoor ze ideaal zijn voor gezinnen met kleine kinderen. Er zijn ook rondleidingen waarmee je geniet van early access of ’s avonds de musea kunt ontdekken en “geheime rondleidingen” door de Vaticaanse Musea waarmee bezoekers delen kunnen zien die gesloten zijn voor het grote publiek.

Welke tour je ook kiest, ze zijn allemaal inclusief skip-the-line tickets voor de Vaticaanse Musea en een deskundige gids.

Rondleidingen door de Vaticaanse Musea voor groepen

Vatican Museums Group Tours

Dit is de populairste soort rondleiding door de Vaticaanse Musea. Groepsrondleidingen zijn meestal de goedkoopste optie onder de rondleidingen door de Vaticaanse Musea, omdat je de kosten van de gids deelt met de andere deelnemers.

Tijdens groepsrondleidingen kun je mensen van over de hele wereld ontmoeten, omdat de groepen meestal uit ongeveer 25 personen bestaan. Er zijn echter ook opties voor kleinere groepen van 6 tot 12 personen, die meer privé en iets duurder zijn.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de gids niet hoort als je achteraan in een grote groep zit. Iedereen krijgt een fluisterkoptelefoon zodat je duidelijk kunt horen wat de gids zegt, zelfs op een normaal spreekvolume.

Bij de groepsrondleidingen zijn er ook verschillende opties, zoals rondleidingen met early access of avondrondleidingen. Hieronder vind je een uitleg en beschrijving van deze opties.

Privérondleidingen door de Vaticaanse Musea

best Vatican Museums private tours

Als je op zoek bent naar een meer persoonlijke ervaring, dan zijn de privérondleidingen door de Vaticaanse Musea met je eigen gids precies wat je zoekt. De rondleiding kan zich richten op datgene waarin je het meest geïnteresseerd bent, van specifieke kunstwerken en architectuur tot de rijke culturele en religieuze geschiedenis die om elke hoek verborgen ligt.

Je kunt kiezen uit kleine groepsrondleidingen tot 10 personen, semi-privérondleidingen met 6 personen of privérondleidingen exclusief voor je eigen groep. Met een kleine groep geniet je van een persoonlijkere ervaring en kun je de Vaticaanse Musea in je eigen tempo bezoeken.

Je hebt de volledige aandacht van de gids en kunt zoveel vragen stellen als je wilt, alleen niet in de Sixtijnse Kapel, waar iedereen moet zwijgen. Zorg ervoor dat je je telefoon op trillen zet!

Privérondleidingen kunnen worden gecombineerd met bezoeken aan andere bezienswaardigheden, zoals de Vaticaanse tuinen, de Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse Kapel. Je kunt ook kiezen uit tours van slechts een paar uur of rondleidingen door de Vaticaanse Musea van een halve of hele dag waarbij je direct bij je hotel wordt opgehaald.

Kindvriendelijke rondleidingen door de Vaticaanse musea

Vatican Museums Family-Friendly tours

Wil je graag de Vaticaanse Musea bezoeken met kinderen? Kies dan voor deze tour. Rondleidingen door musea kunnen vaak saai zijn voor kinderen, maar dit is hier zeker het geval niet. Deze tour is namelijk speciaal ontwopren voor kinderen.

Kinderen vermaken zich terwijl ze al spelend bijleren over de geschiedenis van het Vaticaan en de kunstwerken in de musea. Speciaal opgeleide gidsen onthullen namelijk de mysteries die verborgen liggen in de schilderijen en beelden van het Vaticaan d.m.v. verhalen die boeiend zijn voor kinderen van alle leeftijden (en hun ouders!).

Dit zijn over het algemeen privérondleidingen, waardoor de gids de rondleiding speciaal kan aanpassen aan de behoeften en interesses van je gezin.

Speurtochten, trivia- en iPad-spelletjes zijn een paar van de leuke activiteiten die je kleintjes kunnen doen om het meeste uit hun tijd in de Vaticaanse Musea te halen (waardoor de ouders even kunnen genieten van wat rust!)

Rondleidingen door de Vaticaanse Musea met audiogids

Vatican Museums Audioguided tours

Je kunt een audiogids toevoegen aan elk ticket voor de Vaticaanse Musea voor € 7, of € 5 voor kinderen onder de 12. De audiogidsen zijn beschikbaar in het Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans, Russisch, Japans, Duits, Chinees en Koreaans.

Dit is een budgetvriendelijke optie die je meer vrijheid geeft zodat je de Vaticaanse Musea in je eigen tempo kunt verkennen. Er is echter geen mogelijkheid om vragen te stellen als je twijfels hebt en een audiogids is over het algemeen minder boeiend dan een echt persoon die je rondleidt door de musea.

Vermijd de drukte – Early access en avondrondleidingen door de Vaticaanse Musea

avoid the Crowds at the Vatican Museums

Vergeet niet dat de Vaticaanse Musea tot de meest bezochte musea ter wereld behoren en het hele jaar door druk zijn, vooral in de zomer wanneer er elke dag meer dan 30.000 bezoekers komen.

Rondleidingen door de Vaticaanse Musea met early access

Early Access Vatican Museums tickets and tours

Vermijd het grootste deel van de mensenmassa die rond het middaguur de musea verkent en geniet van een meer ontspannen rondleiding. Vroege vogels kunnen deze vroege rondleiding door de Vaticaanse Musea nemen om de hitte en de grote groepen toeristen voor te zijn.

Deze rondleidingen beginnen voor 8 uur ’s ochtends en je betreedt het museum bij openingstijd. De tours worden meestal gehouden in kleine groepen van minder dan 15 personen of worden georganiseerd als privérondleidingen. Sommige garanderen zelfs een hooggekwalificeerde gids met een doctoraat in de archeologie of kunstgeschiedenis.

Avondrondleidingen door de Vaticaanse Musea

at night Vatican Museums tours

Als je niet zo’n fan bent van mensenmassa’s en hitte, dan kun je voor een avondrondleiding door de Vaticaanse Musea kiezen. Je hoeft dan niet onder de brandende zon tussen de zwetende toeristen te lopen.

Avondrondleidingen zijn een goede manier om de drukte te vermijden, maar houd er rekening mee dat ze enkel beschikbaar zijn op vrijdag en zaterdag van mei tot oktober. Deze rondleiding geeft je de kans om echt je tijd te nemen bij elk kunstwerk zonder dat iemand tegen je opbotst.

Deze rondleidingen door de Vaticaanse Musea worden meestal ofwel in kleine groepen van maximaal 12 of 18 personen gehouden of als privérondleidingen. Omdat ze enkel tijdens het weekend beschikbaar zijn en er maar een beperkt aantal personen aan kunnen deelnemen, is het belangrijk dat je je rondleiding ruim van te voren boekt. Ze zijn vaak al weken of zelfs maanden van tevoren uitverkocht.

Is de Sixtijnse Kapel inbegrepen bij de rondleidingen door de Vaticaanse Musea?

The Sistine Chapel, Vatican

Ja! De Sixtijnse Kapel is altijd inbegrepen bij je ticket.

De Sixtijnse Kapel is een wereldberoemde toeristische attractie, het is er dus erg druk. Wil je de drukte liever vermijden, overweeg dan een tour met early access. Deze vroege rondleidingen geven je toegang tot de Sixtijnse Kapel voordat deze voor het grote publiek opengaat.

Rondleidingen door de Vaticaanse Musea met early access bieden een unieke kans om te genieten van de rust en sereniteit van de Sixtijnse Kapel, zodat je de meesterwerken van Michelangelo op de altaarmuren en het plafond ten volle kunt waarderen. Het is een onvergetelijke ervaring die je niet wilt missen.

Deze rondleidingen met vroege toegang beginnen bij € 55, waarbij zowel het early access-ticket als een rondleiding door de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea zijn inbegrepen.

Is de Sint-Pietersbasiliek inbegrepen bij de rondleidingen door de Vaticaanse Musea?

St. Peter's Basilica - Vatican tours

Ja! De Sint-Pietersbasiliek is inbegrepen bij de meeste rondleidingen door de Vaticaanse Musea. De Sint-Pietersbasiliek is een actieve kerk en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Normaal gesproken moet je in de rij wachten voor een veiligheidscontrole, maar als je een rondleiding met gids boekt, kun je meteen naar binnen. De gids zal je na het bezoek aan de musea door een speciale zijdeur leiden die de Sixtijnse Kapel direct met de Sint-Pietersbasiliek verbindt.

Zijn de Vaticaanse tuinen inbegrepen bij de rondleidingen door de Vaticaanse Musea?

The Vatican Gardens

Ja, zolang je een tour boekt waarbij toegang tot de tuinen is inbegrepen. Dit is eigenlijk de enige manier om de Vaticaanse tuinen te bezoeken. Je kunt de tuinen namelijk niet alleen verkennen, maar enkel als onderdeel van een rondleiding.

De standaardrondleiding omvat alleen de Vaticaanse tuinen en de Sixtijnse Kapel, maar er zijn ook andere touropties beschikbaar waarmee je andere delen van de Vaticaanse Musea kunt verkennen.

Zijn de Pauselijke Tuinen in Castel Gandolfo inbegrepen bij de rondleidingen door de Vaticaanse Musea?

Gardens of the Pontifical Villas tickets

Ja, zolang je een tour kiest waarbij toegang tot de Pauselijke Tuinen is inbegrepen. Met zo’n rondleiding treed je in de voetsporen van de paus, en krijg je vanop de eerste rij te zien hoe hij zijn zomervakantie doorbrengt.

De tuinen van de Pauselijke Villa’s maken eigenlijk geen deel uit van het Vaticaan en liggen in Castel Gandolfo, 25 kilometer ten zuidoosten van Rome. Houd er dus rekening mee dat het wat tijd in beslag zal nemen om heen en terug te reizen.

Wat zijn de geheime rondleidingen door de Vaticaanse Musea?

Hidden Vatican Museums tickets

Sommige delen van de Vaticaanse Musea zijn gesloten voor het grote publiek en zijn alleen toegankelijk als onderdeel van een exclusieve rondleiding door de geheime kamers van het Vaticaan.

Dit is de enige manier om de Kapel van Nicolaas V, de trap van Bramante en het Kabinet van Maskers te zien. Dit zijn eersteklas rondleidingen met een stevig prijskaartje omdat het Vaticaan een aanzienlijke vergoeding vraagt om deze gedeelten te openen. Dit is echter een zeer exclusieve ervaring in zelden geziene delen van het Vaticaan.

Kun je een rondleiding krijgen door zowel de Vaticaanse Musea als andere bezienswaardigheden?

Vatican Museums combined tickets

Gecombineerde rondleidingen zijn een geweldige manier om tijd en geld te besparen als je van plan bent om meerdere attracties in Rome te bezoeken. Hiermee kun je bovendien een aantal onvergetelijke ervaringen beleven, zoals het Colosseum verkennen en persoonlijk de zegen van de paus ontvangen tijdens een pauselijke audiëntie.

Je kunt kiezen uit verschillende gecombineerde rondleidingen, zoals:

Zijn er gratis rondleidingen door de Vaticaanse Musea?

free Vatican Museums tours

Er worden geen gratis rondleidingen door de Vaticaanse Musea aangeboden. Sommige bezoekers komen echter wel in aanmerking voor gratis toegang.

Alle kinderen onder de 6 jaar, bezoekers met een handicap plus een begeleider, de priester van een bedevaartgroep en universiteitsprofessoren van bepaalde vakgebieden genieten altijd van gratis toegang.

Hoe annuleer/wijzig je je tour door de Vaticaanse Musea?

modify or cancel Vatican Museums tickets

Als je een tour boekt via een online aanbieder, is het belangrijk om te weten dat hun annuleringsvoorwaarden kunnen variëren. Terwijl sommige aanbieders een volledige terugbetaling bieden als je 24 uur voor het bezoek annuleert, hebben andere aanbieders geen annuleringsvoorwaarden.

Om onaangename verrassingen te voorkomen in het geval dat je je boeking moet wijzigen of annuleren, raden we aan om een online aanbieder te kiezen met flexibele annuleringsvoorwaarden. Het is echter cruciaal om de voorwaarden goed door te lezen om onverwachte complicaties te voorkomen.

Zijn er rondleidingen door de Vaticaanse Musea inbegrepen in de Roma Pass of Omnia Card?

Nee. Geen van beide passen bevat rondleidingen door de Vaticaanse Musea. De Omnia Card geeft je alleen toegang tot de Vaticaanse Musea, plus vele andere attracties in Rome, maar een rondleiding door de Vaticaanse Musea is niet inbegrepen. Bij de Roma Pass zijn geen rondleidingen of toegang tot de Vaticaanse Musea inbegrepen.

Waarom noemt men het de “Vaticaanse Musea” en niet het “Vaticaans Museum”?

Raphael's School of Athens - Vatican museum

Dat komt omdat de Vaticaanse Musea, zoals de naam al doet vermoeden, eigenlijk uit een aantal verschillende musea bestaan, die allemaal kunnen worden bezocht met een rondleiding. Als je de Vaticaanse Musea binnengaat, kom je in een verzameling van verschillende gebouwen en musea vol onbetaalbare meesterwerken. Je volgende musea verkennen:

  • Sixtijnse Kapel
  • De Kamers van Rafaël
  • Vaticaanse Pinacotheek
  • Gregoriaans-Egyptisch Museum
  • Gregoriaans-Etruskisch Museum
  • Pio-Clementino Museum
  • Chiaramonti Museum
  • Galleria Lapidaria
  • De Nieuwe Vleugel
  • Gregoriano Profano Museum
  • Lapidario Profano ex Lateranense
  • Pius-Christelijk Museum
  • Christelijk Lapidarium
  • Joods Lapidarium
  • Etnologisch Museum
  • Het Koetspaviljoen
  • Christelijk Museum
  • Het Profane Museum
  • Kamer van de Aldobrandini bruiloft
  • Kapel van St. Peter Martyr
  • Collectie Hedendaagse Kunst
  • Appartamento Borgia
  • Kapel van Nicolaas V
  • Kapel van Paus Urbanus VIII
  • Kamer van de Onbevlekte Ontvangenis
  • Kamer van de Chiaroscuri

Er zijn ook enkele speciale delen die gesloten zijn voor het grote publiek en alleen open zijn voor groepsrondleidingen:

  • De Vaticaanse tuinen
  • De Villa Barberini en zijn tuinen
  • Het Apostolisch Paleis van Castel Gandolfo
  • De verborgen Pauselijke Villa’s
  • De necropolis van de Via Triumphalis
  • Het Koetspaviljoen

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de Vaticaanse Musea een van de meest uitgebreide kunstcollecties ter wereld huisvesten. Als je elk schilderij en beeldhouwwerk in de collectie zou willen bekijken, zou je meer dan 7 kilometer moeten lopen!

what is included in the Vatican Museums ticket

Er zijn een aantal beroemde meesterwerken tentoongesteld die je niet over het hoofd wilt zien.

  • De meesterwerken van Michelangelo, “De Schepping van Adam” en “Het Laatste Oordeel”, mag je zeker niet links laten liggen. Deze werken strekken zich tientallen meters uit over het plafond en de hoofdaltaarwand van de Sixtijnse Kapel.
  • Het hoogtepunt van de Kamers van Rafaël is de “School van Athene” van Rafaël. Probeer de beroemde gezichten uit de Renaissance en de oudheid te spotten, waaronder een zelfportret van de schilder zelf!
  • Een van de meest populaire schilderijen in de Pinacoteca Vaticana is Caravaggio’s “De graflegging van Christus”.
  • Een ander opmerkelijk stuk in de Pinacoteca Vaticana is Leonardo da Vinci’s onvoltooide schilderij “De boetvaardige Hiëronymus”, zijn enige kunstwerk in het Vaticaan.

Deze vier kunstwerken zijn echter maar een handvol voorbeelden van de vele populaire en indrukwekkende werken die je in deze enorme collectie kunt bewonderen.

Wat krijg je te zien in de Vaticaanse Musea?

things to see at the Vatican Museums

De Vaticaanse Musea herbergen een ongeëvenaarde collectie van meer dan 70.000 schilderijen en beeldhouwwerken, waarvan er momenteel slechts 20.000 worden tentoongesteld. De oorsprong gaat terug tot de 16e eeuw, toen paus Julius II met het idee op de proppen kwam en kunstwerken uit zijn collectie begon bij te dragen aan de legendarische tentoonstellingen.

De twee grootste hoogtepunten van Vaticaanstad zijn de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek. In de Sixtijnse Kapel vind je Michelangelo’s wereldberoemde plafondschildering, terwijl de Sint-Pietersbasiliek niet alleen een opmerkelijk voorbeeld is van renaissancearchitectuur, maar ook de grootste kerk ter wereld is.

Naast de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek zijn er tientallen musea in het Vaticaan om te verkennen. Hier kun je zowel hedendaagse als klassieke kunstwerken bewonderen, gemaakt door enkele van de beste schilders en beeldhouwers die ooit hebben geleefd.

Met meer dan 6 miljoen bezoekers per jaar behoren de Vaticaanse Musea tot de meest bezochte kunstmusea ter wereld. Het zou weken, zo niet maanden, duren om de collectie volledig te verkennen. Maar als je maar één dag hebt, zorg er dan voor dat je de meesterwerken die hieronder worden beschreven niet mist.

De Sixtijnse Kapel

Sistine Chapel, Vatican Museums

De Sixtijnse Kapel bevat enkele van Michelangelo’s meest tijdloze kunstwerken. Een van deze werken is “De Schepping van Adam”, een paneel uit een serie muurschilderingen die zich 40 meter over het plafond uitstrekt. Op dit paneel zie je hoe God zijn vinger uitsteekt naar de mensheid en zo een krachtig en iconisch beeld creëert.

Als je voor de altaarmuur staat, zie je Michelangelo’s ongeëvenaarde fresco “Het Laatste Oordeel” dat de hele muur beslaat. Dit kunstwerk is 14 meter hoog en 12 meter breed, met meer dan 300 figuren die de wederkomst van Christus uitbeelden. Het is een ontzagwekkend werk dat de kracht en majesteit van deze belangrijke religieuze gebeurtenis weergeeft.

Ondanks de historische en artistieke betekenis dient de kapel nog steeds als locatie voor het pauselijk conclaaf, een eeuwenoude traditie waarbij de kardinalen samenkomen om een nieuwe paus te kiezen. Bezoekers kunnen zich buiten de kapel verzamelen om te kijken naar de kleur van de rook die de schoorsteen verlaat, in afwachting van de aankondiging van een nieuwe paus.

Sint-Pietersbasiliek

St. Peter’s Basilica, Vatican

De Sint-Pietersbasiliek, de grootste kerk ter wereld, is indrukwekkend en beslaat meer dan 23.000 vierkante meter. De koepel, die volgens de wet het hoogste gebouw in Rome is, bereikt een hoogte van 136 meter en is daarmee een opmerkelijk staaltje renaissancearchitectuur.

Naast de grootsheid van de architectuur kun je ook de fresco’s en beeldhouwwerken in de Basiliek bewonderen, waaronder Michelangelo’s beroemde “La Pietà,” die hij op 24-jarige leeftijd beeldhouwde. Bernini’s baldachino is een ander hoogtepunt, een baldakijn onder de koepel die de begraafplaats van Sint-Pieter markeert, waar christenen kunnen reflecteren over de woorden van Jezus in Matteüs 16:18: “Jij bent Petrus en op deze rots zal ik mijn kerk bouwen.”

Bernini’s baldachino bestaat uit vier bronzen zuilen op marmeren sokkels die een hoogte van 20 meter bereiken en dienen om de uitgestrektheid van de kerk op een menselijke schaal te brengen, net zoals Jezus de glorie van God voor de mensheid bracht.

Het is belangrijk om te weten dat het Sint-Pietersplein en de basiliek op woensdag niet toegankelijk zijn vanwege de wekelijkse Pauselijke Audiëntie. Als je echter van plan bent om op woensdag een bezoek aan Vaticaanstad te brengen, kun je aparte kaartjes kopen om de Pauselijke Audiëntie bij te wonen.

De Kamers van Rafaël

Raphael Rooms, Vatican

De meesterwerken van de grote renaissancekunstenaar Rafaël wachten op je in de Stanze di Raffaello (De Kamers van Rafaël). Elk van de vier kamers is versierd met gigantische fresco’s die mythologische en historische gebeurtenissen uitbeelden op de muren en plafonds.

De beroemdste van deze schilderijen is “De School van Athene”. Als je goed kijkt, kun je zien dat Rafaël er een zelfportret in heeft verwerkt, evenals portretten van enkele van de knapste koppen uit zijn eigen tijd en de oudheid, waaronder Da Vinci, Michelangelo, Plato en Aristoteles.

Pio-Clementino Museum

Pio Clementino Museum, Vatican

Een van de belangrijkste historische stukken in de Vaticaanse Musea is de Belvedere Torso, een fragment van een marmeren beeld van een mannelijk naakt dat dateert uit de eerste eeuw voor Christus.

De invloed van dit stuk is te zien in het werk van Renaissancekunstenaars zoals Rafaël en Michelangelo, vooral in hun afbeeldingen van mannelijke figuren in schilderijen en beeldhouwwerken.

De heilige Bartholomeus in Michelangelo’s “Het Laatste Oordeel” vertoont bijvoorbeeld een opvallende gelijkenis met de Belvedere Torso.

De Pinacotheek

The Pinacoteca, Vatican

In de Pinacoteca, of Kunstgalerie, hangen talloze tijdloze schilderijen, waaronder het enige werk van Leonardo Da Vinci in de Vaticaanse Musea. Dit is een onvoltooid schilderij genaamd “De Boetvaardige Hiëronymus” in zaal IX.

Naast Da Vinci’s meesterwerk kun je ook andere meesterwerken bewonderen in de Pinacoteca Vaticano. Bellini’s “Pietà”, Rafaëls “Madonna van Foligno” en Carvaggio’s “De graflegging van Christus” zijn slechts enkele van de andere opmerkelijke kunstwerken die je in deze galerie kunt vinden.

Appartamento Borgia

Borgia Apartments, Vatican

Bernardino di Betto, beter bekend als Pinturicchio vanwege zijn kleine gestalte, was verantwoordelijk voor de fresco’s die de zes kamers versieren van de appartementen die ooit bewoond werden door paus Alexander VI, oftewel Rodrigo de Borja.

Vandaag de dag bevindt de Vaticaanse Collectie van Moderne Religieuze kunst zich in het merendeel van deze kamers, waaronder Vincent Van Gogh’s “Pieta”, Salvador Dalí’s “De Aankondiging” en August Rodin’s “De Denker”.

Cortile del Belvedere en Cortile della Pigna

Belvedere and Pine Courtyards, Vatican

Dit gebied lijkt misschien één grote binnenplaats, maar het is eigenlijk verdeeld in twee verschillende terrassen: het onderste terras, bekend als Cortile del Belvedere, en het bovenste terras, Cortile della Pigna genaamd.

De laatste ontleent zijn naam aan de vier meter hoge bronzen dennenappel in een grote nis in de muur van het Vaticaan, die ooit dienst deed als Romeinse fontein en dateert uit de eerste eeuw na Christus. Dante verwees zelfs naar deze dennenappel in zijn Goddelijke Komedie om een reuzenhoofd met volgende woorden te beschrijven: “zo lang en groot als de dennenappel van de Sint-Pieter in Rome”.

Aan de westkant van het Belvederehof vind je de Kaartengalerij. Deze galerij heeft een meer geografisch thema, in tegenstelling tot andere galerijen in het Vaticaan die over fresco’s beschikken die religieuze en historische gebeurtenissen uitbeelden. In de Kaartengalerij vind je geschilderde kaarten op de muren die regio’s van het Italiaanse schiereiland afbeelden.

Vaticaanse tuinen

Vatican Gardens

Hoewel de Vaticaanse tuinen geen deel uitmaken van de Vaticaanse Musea, kunnen bezoekers rondleidingen boeken waarbij de tuinen zijn inbegrepen bij hun bezoek aan Vaticaanstad. De enige manier om de Vaticaanse tuinen te bezoeken is door mee te gaan met een rondleiding, want op eigen houtje de tuinen verkennen is niet toegestaan.

De Vaticaanse tuinen beslaan ongeveer de helft van het hele Vaticaan en zijn 23 hectare groot. Volgens de legende werden de tuinen aangelegd met grond die werd vervoerd vanaf de Calvarieberg, de plek waar Jezus Christus en duizenden vroege christenen werden gekruisigd.

Paus Franciscus opende de tuinen in 2014 voor het publiek, waardoor bezoekers pas sinds vrij recent de kans krijgen om dit afgelegen deel van het Vaticaan te verkennen. De tuinen hebben beelden, fonteinen en een opmerkelijke verzameling Mariaheiligdommen, waaraan landen uit de hele wereld sinds het begin van de 20e eeuw hebben bijgedragen.

We hopen dat je met behulp van deze gids het meeste uit je bezoek aan de Vaticaanse Musea en de tuinen kunt halen. Divertiti! 😊⛪

Deel dit artikel op Pinterest 🙂

Vatican Museum Tours Pinterest

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!