Tickets voor de Duomo van Florence

Wil je weten hoe je tickets voor de Duomo van Florence bemachtigt? Kom alles te weten over prijzen, hoe je de rij kunt overslaan, wie in aanmerking komt voor kortingen en meer! Op deze pagina vind je namelijk een uitgebreide gids voor het verkrijgen van Duomo Florence tickets.

Begin nu met plannen om van je bezoek aan de Duomo in Florence de meest magische ervaring ooit te maken. Als een van de grootste wonderen van de stad is een bezoek aan de Duomo zeker de moeite waard.

De kathedraal illustreert de grootsheid van de Florentijnse cultuur en erfgoed en is daarom een must tijdens je stedentrip naar Florence. Bekijk enkele van ’s werelds meest iconische kunstwerken, leer meer over de fascinerende geschiedenis en beklim de klokkentoren voor een panoramisch uitzicht over Florence.

Als je er klaar voor bent, boek dan nu je tickets voor de Duomo van Florence. Wil je eerst nog wat meer informatie, lees dan verder om te ontdekken hoe je kunt boeken en de beste deals kunt vinden.

Hoeveel kosten tickets voor de Duomo van Florence?

Duomo Florence tickets cost

Er zijn drie soorten tickets die toegang geven tot verschillende delen van de Kathedraal van Florence. Wil je enkel de kathedraal zelf bezoeken, dan kan dat gratis. Mocht je nog de andere gedeeltes van het complex willen bewonderen, dan moet je kiezen voor een Ghiberti Pass, Giotto Pass of Brunelleschi Pass. Deze geven respectievelijk toegang tot drie, vier of vijf andere secties.

Kathedraal van Florence – Santa Maria del Fiore

Duomo Cathedral, Florence

De toegang tot de kathedraal is gratis. Je hebt geen reservering nodig om de kerk te betreden, het enige wat je moet doen is de rechterdeur van de hoofdingang binnengaan tussen 10.15 en 16.15.

Koepel van Brunelleschi

Brunelleschi’s Dome, Florence, Italy

De koepel van de Duomo is waarschijnlijk het meest indrukwekkende deel van het complex. Je kunt de top van de koepel bereiken en genieten van een prachtig uitzicht over Florence. Je moet een Brunelleschi Pass boeken om toegang te krijgen tot de koepel.

  • Volwassenen: € 30
  • Kinderen van 7 tot 14 jaar: € 12
  • Kinderen onder 6 jaar: gratis

De Brunelleschi Pass geeft ook toegang tot de Klokkentoren van Giotto, het Baptisterium, het Operamuseum en de Basiliek van Santa Reparata.

Houd er rekening mee dat de tickets om de koepel te beklimmen beperkt zijn en uitverkocht kunnen raken. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk reserveert.

Om de top van de koepel te bereiken, moet je 463 treden beklimmen. Er zijn geen liften.

Tip: Probeer kaartjes te reserveren bij zonsondergang om te genieten van het gouden uur met uitzicht over Florence.

Klokkentoren van Giotto

Giotto’s Bell Tower, Florence

Als je niet geïnteresseerd bent in een bezoek aan de koepel, kun je een Giotto Pas boeken voor toegang tot Giotto’s Klokkentoren, plus het Baptisterium, het Operamuseum en de Basiliek van Santa Reparata.

  • Volwassenen: € 20
  • Kinderen van 7 tot 14 jaar: € 7
  • Kinderen onder 6 jaar: gratis

Er wordt een specifieke tijd toegewezen aan het ticket. Zorg ervoor dat je vroeg aankomt, want een vertraging van meer dan 5 minuten wordt niet getolereerd.

Houd er rekening mee dat je 414 treden moet beklimmen en dat er geen lift is.

Duomo Museum + Baptisterium

Duomo Museum and Baptistery, Florence

Als je geen zin hebt om al die trappen te beklimmen om de top van de koepel en de Klokkentoren te bereiken, boek dan een Ghiberti Pass voor toegang tot het Museo dell’Opera del Duomo, het Baptisterium en de Basiliek van Santa Reparata.

  • Volwassenen: € 15
  • Kinderen van 7 tot 14 jaar: € 5
  • Kinderen onder 6 jaar: gratis

Terrassen van de Duomo

Duomo Terraces, Florence

De terrassen van de Duomo kunnen alleen worden bezocht als onderdeel van een rondleiding. De prijs van een rondleiding naar de terrassen van de Duomo hangt af van de aanbieder van de tour. Je kunt TourScanner raadplegen om prijzen te vergelijken en de beste deals te vinden.

Wie komt in aanmerking voor korting?

Duomo Florence discounted tickets

Kinderen van 7 tot 14 jaar komen in aanmerking voor gereduceerde tickets voor de Duomo van Florence, zoals hierboven vermeld. Studenten van elke leeftijd kunnen op vertoon van een studentenkaart of ander bewijs van inschrijving een Giotto Pass met korting boeken voor slechts € 7.

Toegang is gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar, geestelijken en mensen met een handicap plus een begeleider.

Hoe boek je vooraf tickets voor de Duomo van Florence? Hoe kun je de rij overslaan?

book Duomo Florence tickets in advance

Je kunt het beste je Duomo tickets online reserveren om te voorkomen dat je in de lange rijen voor de ingang moet wachten. De Duomo is een van de drukste toeristische attracties van Florence en de wachttijden bij de kassa kunnen ongelooflijk lang zijn.

Je kunt je tickets voor de Duomo van Florence online boeken via de officiële site of via een online reiswebsite. We raden je aan om de prijzen tussen de verschillende aanbieders te vergelijken voordat je boekt, want soms zijn er kortingen en aanbiedingen beschikbaar die je geld kunnen besparen.

Kun je de Duomo bezoeken in combinatie met andere bezienswaardigheden?

Duomo Florence combined tickets

Met een combiticket haal je het meeste uit je citytrip naar Florence. Ze geven je niet alleen toegang tot de Kathedraal of Duomo van Florence, maar ook tot veel van de andere toeristische attracties in de stad.

Waarom overweeg je niet je bezoek aan Florence een niveau hoger te tillen met een van volgende combitickets?

  • Duomo Florence tickets + Galleria dell’Accademia: Combineer architectuur en klassieke kunst in dit fantastische combiticket dat je toegang geeft tot de spectaculaire koepel van de kathedraal en de prachtige kunstcollecties van de Accademia, waar je werken van Michelangelo, Botticelli en nog veel meer kunt zien.
  • Duomo tickets + Galleria degli Uffizi: Ontdek het beste van Florence met vooraf gekochte tickets en een professionele kunstgids die je langs de prachtige bezienswaardigheden van de kathedraal leidt, gevolgd door een fascinerende rondleiding door de wereldberoemde collecties van de Gallerie degli Uffizi.

Zijn rondleidingen door de Duomo in Florence de moeite waard?

best Duomo Florence guided tours

Een van de beste manieren om de Dom van Florence te bezoeken is met een rondleiding.

Een rondleiding geeft je niet alleen de mogelijkheid om de rij over te slaan en zo tijd te besparen, maar je kunt ook samen verschillende bezienswaardigheden bekijken. Zo kun je alles ontdekken wat de Duomo te bieden heeft i.p.v. uren in de wachtrij te staan.

Een ander voordeel van een rondleiding door de Duomo is dat je het kunt combineren met andere belangrijke activiteiten en bezienswaardigheden in Florence, waardoor je geld kunt besparen en een beter inzicht krijgt in de prachtige historische collecties in de belangrijkste musea van de stad.

Met de expertise en kennis van je eigen gids die je de weg wijst en naar de meest interessante bezienswaardigheden leidt, mis je niets belangrijks.

De gids deelt ook een aantal verborgen geheimen met je die in een gewone reisgids misschien over het hoofd worden gezien. Wat een geweldige manier om je reis uniek en speciaal te maken!

Enkele van de beste rondleidingen door de Duomo van Florence zijn:

  • Rondleidingen door de Duomo in kleine groepen: Deze zijn fantastisch als je de grote mensenmassa’s liever vermijdt en de Duomo in een rustigere en intiemere groep wilt verkennen.
  • Snelle rondleidingen door de Duomo: Express rondleidingen zijn een goed idee als je niet veel tijd hebt maar toch een bezoek aan een van de mooiste plekken van Florence wilt inplannen, omdat je gids je snel rondleidt langs alle beste delen van de kathedraal.
  • Privérondleidingen door de Duomo: Privérondleidingen onthullen vaak verborgen schatten en geven een luxueus en exclusief tintje aan de bezienswaardigheid.
  • Avondrondleidingen door de Duomo: Als de duisternis valt in Florence komen de Duomo en de oude stad tot leven. Ga de straat op tijdens een avondrondleiding met een kleine groep onder leiding van een kunsthistorische gids.
  • Rondleiding door de Duomo met een audiogids: Voor wie graag alleen op pad gaat, is een audioguide tour door de Duomo een aanrader. De audiogids kan worden gebundeld met kaartjes voor de Opera en het Baptisterium. Dus waar wacht je op? Neem je rondleiding zelf in handen en ontdek de schoonheid van de Duomo op je eigen tempo.

Kun je de Duomo gratis bezoeken?

visit the Duomo Florence for free

Ja, maar het hangt ervan af welke delen van de Duomo je wilt bezoeken. De kathedraal is altijd gratis te bezoeken, zolang hij open is natuurlijk.

Er is echter geen gratis toegang tot de koepel, toren, crypte of het museum. Je moet een kaartje kopen als je die delen van het Duomo-complex wilt bezoeken.

Wat zie je in de Duomo van Florence?

what to see inside the Duomo Florence

Kathedraal Santa Maria del Fiore

Santa Maria del Fiore Cathedral, Florence

De Duomo, ook wel de kathedraal van Santa Maria del Fiore genoemd, is de belangrijkste kathedraal van Florence en een van de architectonische wonderen van de stad. Het wordt gekenmerkt door de prachtige Florentijnse kunst en heeft een van ’s werelds grootste afbeeldingen van het Laatste Oordeel.

De kathedraal zelf is een van de grootste ter wereld en de bouw begon in de 13e eeuw, met verdere toevoegingen tot in de 15e eeuw. De buitenkant van het gebouw is bedekt met een uitgebreid patroon van roze, wit en groen marmer, met een kenmerkend en indrukwekkend patroon.

De Duomo kathedraal is nog steeds een actieve plaats van aanbidding. Binnen vind je prachtige en illustere afbeeldingen van verschillende vormen van religieuze kunst. Hoewel het interieur over het algemeen sober en strak is, zijn er een aantal prachtige details, zoals glas-in-loodramen, veel kleinere fresco’s en de 15e-eeuwse klok bij de ingang (die nog steeds werkt!). Het is ook de perfecte plek om wat schaduw te zoeken en af te koelen op een warme zomerdag.

Koepel van Brunelleschi

Brunelleschi’s Dome, Florence

De mooiste bezienswaardigheid en meest unieke activiteit is de beklimming van de koepel waar je op de top een prachtig panoramisch uitzicht krijgt over de stad. Je moet er wel wat voor over hebben: de beklimming is namelijk 463 treden lang. Maak je echter geen zorgen, er zijn onderweg genoeg plekken om uit te rusten en de beloning op de top is het meer dan waard.

Tijdens het klimmen kun je het fresco van Giorgio Vasari’s “Laatste Oordeel” van dichtbij bekijken, dat zich over de binnenkant van de koepel uitstrekt (niet te verwarren met Michelangelo’s meesterwerk met dezelfde naam in de Sixtijnse Kapel in Rome).

Kijk rond en waardeer dit ongelooflijke stukje architectuur. Brunelleschi’s ontwerp en bouwmethoden waren destijds innovatief en zijn vandaag de dag nog steeds indrukwekkend.

Daarna kun je je tocht verderzetten naar het dak van de kathedraal om te genieten van het uitzicht over Florence.

Museo dell’Opera del Duomo

Opera del Duomo Museum, Florence
Museo dell’Opera del Duomo, Florence

Het Museo dell’Opera del Duomo is een must voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten. Het museum toont een collectie beeldhouwwerken, schilderijen en decoratieve kunst die zijn gemaakt voor de Duomo en de omliggende gebouwen.

Opvallende werken zijn Michelangelo’s “Pieta” en Donatello’s “Magdalena”. Het museum huisvest ook een collectie originele beelden van de gevel van de Duomo, waaronder werken van Arnolfo di Cambio en Andrea Pisano. Je kunt ook de originele vergulde bronzen deuren van het baptisterium zien, die in de jaren 1990 werden vervangen door replica’s.

De basiliek van Santa Reparata

Ancient Basilica of Santa Reparata, Florence
Met dank aan L’Opera di Santa Maria del Fiore / Duomo Firenze

Onder de Kathedraal Santa Maria del Fiore ligt de Basilica van Santa Reparata, een oude kerk die dateert uit de vroegchristelijke tijd. Hier zie je de overblijfselen van een Romeinse vloer en de fundamenten van de oorspronkelijke kathedraal. Je vindt er ook de crypte, waarin de graven van bisschoppen en andere religieuze figuren zijn ondergebracht.

De basiliek was actief tot de 14e eeuw, toen hij werd afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe kathedraal. Delen van de oorspronkelijke structuur bleven echter bewaard en zijn te zien in de archeologische site onder de Duomo. Je zult versteld staan van de rijke geschiedenis en de archeologische betekenis van dit verborgen juweeltje.

Giotto’s Klokkentoren

Giotto’s Bell Tower, Florence, Itlay

Naast de Duomo staat de Klokkentoren van Giotto, een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Als je de toren nadert, word je getroffen door het ingewikkelde houtsnijwerk en de zeven klokken die luiden bij speciale gelegenheden. De klim naar de top is een uitdaging, met 414 treden, maar je wordt beloond met een panoramisch uitzicht over Florence.

Onderweg passeer je langs prachtige fresco’s die de binnenmuren van de toren sieren. De klim is misschien een uitdaging, maar het prachtige uitzicht vanaf de top is het waard.

Doopkapel van San Giovanni

Baptistery of San Giovanni, Florence

Het Baptisterium van San Giovanni is een van de oudste gebouwen van Florence en staat bekend om zijn prachtige bronzen deuren en schitterende mozaïeken. De achthoekige vorm van het Baptisterium beeldt op elk van de acht zijden een andere scène uit van het leven van Johannes de Doper.

De koepel is versierd met een mozaïek van Christus in Majesteit en het interieur is versierd met ingewikkeld marmerwerk en beelden.

Je zult versteld staan van de prachtige akoestiek van het Baptisterium, die bekend staat om zijn resonantie. Bezoekers kunnen de verbluffende schoonheid van dit iconische monument en de rijke geschiedenis eromheen bewonderen.

Zijn tickets voor de Duomo van Florence inbegrepen in een stadspas?

Ja. Er bestaan verschillende stadspassen waarbij tickets voor de Duomo van Florence zijn inbegrepen.

De Firenze Card biedt gratis toegang tot het Duomo-complex. Je moet echter wel ter plaatse reserveren om toegang te krijgen tot de Dom.

De Firenze Card biedt toegang tot veel van de grote musea en attracties in de stad, waardoor het zeker een interessante aankoop is. De pas is slechts 72 uur geldig (die ingaan bij het betreden van het eerste museum) en staat slechts één bezoek per locatie toe.

Er is ook de Firenze+ Card voor € 5 extra, die onbeperkt reizen op de buslijnen ATAF/ Linea omvat en een reisgids en andere speciale extra’s en voordelen biedt.

Daarnaast is er de de Florence Visit Pass, die toegang biedt tot de Duomo en andere bezienswaardigheden in Florence.

Wat is de beste tijd om de Duomo te bezoeken?

best time to visit the Duomo Florence

Het kan de hele dag door erg druk zijn in en rondom de Duomo, maar de minst drukke tijden voor een bezoek zijn ’s ochtends vroeg als de kathedraal opent of ’s avonds vlak voor sluitingstijd.

Een andere manier om de drukte te vermijden is door ofwel een rondleiding of skip-the-line tickets voor de Duomo van Florence te boeken. Het is dus de moeite waard om de opties op TourScanner te bekijken om een tijdstip te kiezen dat jou het beste uitkomt.

Wat zijn de openingstijden van de Duomo?

Duomo Florence opening hours

De Duomo is normaal gesproken geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.15 tot 16.45 uur, maar dit kan variëren afhankelijk van het seizoen, evenementen en andere factoren.

Je kunt het beste direct bij de ingang van de Duomo of op de officiële website kijken om te zien wanneer de kathedraal open is voor bezoekers.

Je krijgt van 8.15 uur tot 19.30 uur toegang tot de koepel, behalve op zaterdag, wanneer de toegang om 17.15 sluit. Het museum is ook gesloten op de eerste dinsdag van elke maand.

Reistips

Duomo Florence travel tips

  • De kathedraal bevindt zich op Piazza Duomo, in het historische centrum van de stad. Je kunt het beste te voet gaan, want de toegang per auto en ander vervoer is sterk beperkt en er kunnen veel andere voetgangers zijn.
  • De Duomo is een gebedsplaats, dus zorg ervoor dat je gepaste kledij draagt tijdens je bezoek en respect hebt voor de gelovigen. Je mag binnen geen hoeden of zonnebrillen dragen. Ook korte broeken en rokken boven de knie zijn niet toegestaan en je moet een top dragen die je schouders en bovenlichaam volledig bedekt.
  • Je mag ook geen eten of drinken mee naar binnen nemen. Er kan soms politie aanwezig zijn bij de ingang die bezoekers controleert, dus het kan zijn dat je moet wachten in de rij om naar binnen te gaan.
Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!