Rondleidingen van het Laatste Avondmaal

Vraag je je af welke van de vele rondleidingen van het Laatste Avondmaal geschikt is voor jou en of zo’n tour wel de moeite waard is?

Er zijn veel verschillende opties. Met zo’n groot aanbod kan het moeilijk zijn om de juiste rondleiding te kiezen. Er zijn groepsrondleidingen, privérondleidingen, stadswandelingen, segwaytours en nog veel meer. Er zijn niet alleen veel touropties, er bestaan ook veel bedrijven die rondleidingen van het Laatste Avondmaal aanbieden.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Maak je geen zorgen. Je bent niet de enige. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt over rondleidingen van het Laatste Avondmaal en hoe je gemakkelijk en snel alle beschikbare aanbiedingen online kunt vergelijken.

Zijn rondleidingen van het Laatste Avondmaal de moeite waard?

are Last Supper tours worth it

Ja. Het boeken van een tour van het Laatste Avondmaal heeft veel voordelen waarmee je het meeste kunt halen uit je onvergetelijk bezoek aan Leonardo da Vinci’s meesterwerk. We bespreken ze hieronder:

  • Handig: Rondleidingen zijn handig. Je hoeft je geen zorgen te maken over het boeken van tickets, aangezien de reisbureau dat voor jou regelt. Tickets voor het Laatste Avondmaal raken snel uitverkocht vanwege de beperkte capaciteit van de kerk Santa Maria Delle Grazie. Als de kaartjes helemaal uitverkocht zijn, kun je enkel het schilderij van het Laatste Avondmaal zien door een rondleiding te boeken.
  • Informatief: Rondleidingen zijn informatief. Een deskundige gids zal al je vragen beantwoorden. Dit biedt essentiële historische en culturele context om het belang van dit tijdloze kunstwerk echt te waarderen.
  • Je mist niets: Rondleidingen zorgen ervoor dat je niets belangrijks mist. Je bezoek wordt enorm verrijkt met een lokale gids die je alle verborgen geheimen van de omgeving laat zien. Bij sommige ook tours zijn ook andere attracties in Milaan inbegrepen – wie houdt er niet van een goed combiticket? 🙂

Hoe boek je rondleidingen van het Laatste Avondmaal?

how to book Last Supper tours

Als de tickets voor het Laatste Avondmaal op de door jou gekozen datum volgeboekt zijn, kun je het schilderij enkel nog bewonderen door een tour te boeken.

Er zijn veel rondleidingen van het Laatste Avondmaal beschikbaar, die vaak een bezoek aan het Laatste Avondmaal combineren met andere bezienswaardigheden in Milaan, zoals de Duomo van Milaan of het Castello Sforzesco.

TourScanner verzamelt de beste rondleidingen van tientallen verschillende aanbieders. Gebruik onze zoekfunctie om alle opties en prijzen te vergelijken. Zo kun je snel en eenvoudig de tour vinden die het beste past bij je wensen en je budget.

Kun je de rij overslaan als je een rondleiding boekt?

Last Supper skip the line tickets

Ja! Alle rondleidingen van het Laatste Avondmaal geven je de kans om de rij bij de ingang over te slaan en rechtstreeks naar het wereldberoemde schilderij te gaan.

Het reisbureau waarbij je de tour hebt gekocht, reserveert jouw tickets en het bijhorende tijdslot. Het enige wat jij hoeft te doen is op tijd aankomen en je gids volgen.

Bestaan er combitickets voor het Laatste Avondmaal en andere attracties?

Last Supper combined tickets

Ja, natuurlijk. Combitickets zijn een geweldige manier om het meeste uit je tijd in Milaan te halen. Hiermee kun je je tickets voor het Laatste Avondmaal combineren met andere activiteiten in Milaan. Wil je een van deze andere attracties bezoeken tijdens je verblijf in Milaan, dan zijn onderstaande combirondleidingen misschien iets voor jou:

  • Historische rondleiding door Milaan en tickets voor het Laatste Avondmaal: je kunt Milaan de hele dag verkennen als je je bezoek aan de kerk van Santa Maria delle Grazie combineert met het middeleeuwse Castello Sforzesco en de gotische Duomo van Milaan.
  • Rondleiding door de kerk Santa Maria delle Grazie + Laatste Avondmaal: je kunt de verbazingwekkende kerk van Santa Maria delle Grazie, die op de UNESCO-lijst staat, bezoeken en genieten van skip-the-line toegang. Je krijgt bovendien ook het Laatste Avondmaal te zien, en kunt deelnemen aan een rondleiding van 90 minuten over Leonardo da Vinci.
  • Een dag uit het leven van Leonardo: Je bezoekt het Laatste Avondmaal, het Castello Sforzesco en de sacristie van Bramante samen met een professionele kunsthistorische gids die een diepgaande uitleg geeft over alle drie de locaties.
  • Stadswandeling langs de schatten van de Renaissance + Laatste Avondmaal: tijdens deze 2 uur durende wandeling ga je op zoek naar de schatten van de Renaissance die verborgen liggen in de oude stad van Milaan.

Er zijn tal van mogelijkheden om je tickets voor het Laatste Avondmaal te combineren met vele andere bezienswaardigheden in Milaan. TourScanner zet ze allemaal op een rij zodat je gemakkelijk de tour kunt vinden die het beste bij je wensen en interesses past.

Wat krijg je te zien tijdens een rondleiding van het Laatste Avondmaal?

what will you see at the Last Supper in Milan

Tijdens je rondleiding van het Laatste Avondmaal zal een deskundige lokale gids je helpen het schilderij te waarderen door anekdotes en historische context met je te delen. Zo krijgt je bezoek meer diepgang.

Na de rondleiding zul je begrijpen waarom Leonardo Da Vinci’s meesterwerk uit de Italiaanse Renaissance de tand des tijds heeft doorstaan en een van de beroemdste schilderijen ter wereld is en blijft.

Het schilderij bevindt zich in de kerk van Santa Maria Delle Grazie en beeldt het moment uit vlak nadat Jezus aan zijn twaalf apostelen heeft verklaard dat een van hen hem voor zonsopgang zal verraden.

Let goed op de reactie op het gezicht van elke apostel die op het nieuws reageert. De gids legt in meer detail uit hoe Het Laatste Avondmaal niet alleen een meesterlijke psychologische studie, maar ook een van ’s werelds meest iconische beelden is.

Dit moment verbeeldt ook de geboorte van de eucharistie, waarbij Jezus naar brood en een glas wijn reikt – de belangrijkste symbolen van het christelijke sacrament en een belangrijk ritueel dat tot op de dag van vandaag wordt uitgevoerd.

Zoals je zult zien, is het schilderij door de eeuwen heen beschadigd geraakt en verkeert het nog steeds in kwetsbare staat, ondanks een restauratie die 22 jaar heeft geduurd en uiteindelijk in 1999 werd voltooid.

Wat is de geschiedenis achter het Laatste Avondmaal?

Last Supper history

In 1495 begon Leonardo te werken aan het schilderij van het Laatste Avondmaal, in opdracht van de hertog van Milaan, Ludovico Sforza, die ook Leonardo’s beschermheer was. Hij werkte langzaam en nam verschillende lange pauzes tussen zijn sessies door, zoals men dat van hem gewend was, voordat hij het werk in 1498 voltooide.

Het Laatste Avondmaal verbeeldt de laatste maaltijd van Jezus met zijn twaalf apostelen voordat hij gevangen werd genomen en gekruisigd. Om precies te zijn, toont het schilderij de paar seconden nadat Christus heeft aangekondigd dat een van zijn discipelen hem voor zonsopgang zal verraden. Daarom hebben de apostelen blikken van woede, afschuw en shock op hun gezichten.

De scène van het Laatste Avondmaal is eigenlijk geen bevroren moment in de tijd, maar eerder een compositie van opeenvolgende momenten. Denk hieraan terwijl je voor het schilderij staat en de betekenis ervan probeert te ontcijferen.

Je ziet belangrijke details op de gezichten van elke discipel, die anders reageren volgens da Vinci’s interpretatie van de persoonlijkheid van die man. Dit resulteert in een complexe studie van menselijke emoties, weergegeven in een bedrieglijk eenvoudige compositie, zoals da Vinci dat ook voor elkaar kreeg met zijn andere beroemde werk – de Mona Lisa.

Het Laatste Avondmaal beeldt ook de geboorte van de Eucharistie uit, met Jezus die naar brood en een glas wijn reikt. Dit zijn belangrijke symbolen geworden van het Christelijke sacrament – een belangrijk ritueel dat vandaag de dag nog steeds wordt uitgevoerd.

In zekere zin is het Laatste Avondmaal een mislukt experiment in schildertechnieken. Da Vinci besloot geen fresco te schilderen, wat tijdens de Renaissance de meest gebruikte techniek was voor muurschilderingen.

Bij een fresco heeft de schilder een beperkte tijd om zijn werk te voltooien. Da Vinci wilde echter meer tijd om een grotere helderheid te bereiken en meer ingewikkelde details op te nemen in het kunstwerk, die hij in talloze notitieboekjes had neergepend en geschetst.

Het uiteindelijke werk was ontegenzeggelijk een meesterwerk. Er was echter één grote zwakte in zijn techniek – het schilderij was niet erg duurzaam. Omgevingsfactoren hebben het Laatste Avondmaal door de eeuwen heen aangetast, en het moest in de loop der jaren een paar keer worden gerestaureerd.

Zeggen dat het Laatste Avondmaal een paar restauraties heeft ondergaan is eigenlijk een understatement. In werkelijkheid heeft het schilderij er vele ondergaan. Om de paar decennia kreeg het werk een facelift in de een of andere vorm.

De meest recente, uitgebreide en controversiële restauratie duurde 20 jaar en nam meer dan 38.000 uur in beslag om uiteindelijk in 1999 te worden voltooid. Wetenschappers en kunstenaars identificeerden en verwijderden zorgvuldig de lagen verf die in de loop der eeuwen waren toegevoegd om het originele werk van da Vinci te onthullen en te behouden.

Tegenwoordig is de beroemdste muurschildering van Milaan een van de meest bezochte attracties van de stad. De kerk van Santa Maria Delle Grazie is open voor het publiek en kan het hele jaar door worden bezocht.

Bezoek voor je laatste maaltijd in Milaan zeker het Laatste Avondmaal en sta oog in oog met dit meesterwerk van Leonardo da Vinci.

Hoe bereik je het Laatste Avondmaal?

how to get to the Last Supper

Heb je een van de rondleidingen van het Laatste Avondmaal geboekt, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je bij dit schilderij komt.

Het Laatste Avondmaal bevindt zich in de kerk Santa Maria Delle Grazie in het centrum van Milaan.

De kerk van Santa Maria delle Grazie kan gemakkelijk te voet of met het openbaar vervoer worden bereikt.

Te voet

Vanaf de Duomo hoef je maar ongeveer 20 minuten in westelijke richting over de Corso Magenta te lopen om de kerk van Santa Maria Delle Grazie te bereiken.

Vanaf het Castello Sforzesco loop je ongeveer 10 minuten in zuidwestelijke richting over de Via Caradosso om de kerk van Santa Maria Delle Grazie te bereiken.

Met de metro

Neem de MM1 (rode Lijn) naar de halte Conciliazione of de MM2 (groene Lijn) naar de halte Cadorna, waar je een routebeschrijving naar het “Cenacolo Vinciano” ziet.

Vanaf daar volg je de Corso Magenta en ga je naar de kerk van Santa Maria Delle Grazie.

Met de trein

Als je met de trein in Milaan aankomt, kun je de metro MM2 (groene lijn) nemen vanaf het Centraal Station (Stazione Centrale) naar de halte Cadorna. Vervolgens moet je 10 minuten lopen naar de kerk van Santa Maria Delle Grazie.

Wat zijn de openingstijden van het Laatste Avondmaal?

Last Supper opening hours

Het Laatste Avondmaal is geopend van dinsdag tot en met zondag van 8.15 tot 19.00 uur.

Wil je het Laatste Avondmaal in Milaan bezoeken, dan kan dit enkel op het tijdstip dat op je ticket staat. Zorg ervoor dat je er ten minste 30 minuten voor de geplande tijd van je bezoek bent. Als je te laat bent, mag je niet naar binnen.

Let op: je hebt een kaartje nodig om het Laatste Avondmaal te zien en het museum van het Laatste Avondmaal binnen te gaan, maar je kunt gratis naar binnen in de kerk Santa Maria delle Grazie. Bekijk voor meer informatie onze gids over tickets voor het Laatste Avondmaal.

Handige tips

Last Supper travel tips

  • Je krijgt maar 15 minuten om het schilderij van het Laatste Avondmaal te bewonderen, wees dus voorbereid om het meeste uit dit korte en speciale moment te halen.
  • Maak foto’s. Foto’s zijn toegestaan, maar zorg ervoor dat je geen flits gebruikt.
  • Video’s zijn verboden. Als je genoeg foto’s maakt, kun je een animatie maken, maar neem alsjeblieft geen TikTok-dansroutines op voor het Laatste Avondmaal.
  • Zorg dat je op tijd bent. Als je te laat bent, mag je niet naar binnen. Om zo’n teleurstelling te voorkomen, moet je minstens 30 minuten op voorhand aankomen.
  • Toegang tot het Laatste Avondmaal is niet inbegrepen bij de Milan Pass.

Hopelijk heeft deze gids al je vragen beantwoord over hoe en waarom je van tevoren een tour van het Laatste Avondmaal kunt boeken. Aarzel niet om contact op te nemen als je nog vragen hebt over rondleidingen van het Laatste Avondmaal. Geniet van je verblijf in Milaan!

Deel dit artikel op Pinterest 🙂

Last supper tickets

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!