Laatste Avondmaal tickets en prijzen

Bent je op zoek naar Laatste Avondmaal tickets? Is alles uitverkocht op de officiële website?

Maak je geen zorgen, wij vertellen je hoe je last-minute tickets voor het Laatste Avondmaal in Milaan kunt vinden, inclusief alles wat je moet weten over prijzen, kortingen, combitickets met andere bezienswaardigheden, trucs, tips en meer.

Hoeveel kosten tickets voor het Laatste Avondmaal?

Last Supper tickets cost

Tickets voor het Laatste Avondmaal kosten € 15 per persoon. Je kunt ze alleen online reserveren, bij de kassa ter plaatse kun je enkel je reservering bevestigen en geen kaartjes kopen.

EU-burgers van 18 tot 25 jaar oud genieten van een korting en betalen € 2 voor een ticket voor het Laatste Avondmaal. Ben je jonger dan 18, dan is de toegang gratis, maar moet je wel reserveren.

Je kunt Laatste Avondmaal tickets kopen via de officiële website, maar ze zijn snel uitverkocht. Mocht dat het geval zijn, dan kun je mogelijk nog last-minute tickets voor het Laatste Avondmaal vinden bij een online ticketaanbieder.

Je kunt TourScanner raadplegen om eenvoudig alle opties voor rondleidingen en tickets voor het Laatste Avondmaal te vergelijken, inclusief tours die meerdere toeristische attracties in Milaan combineren.

Hoe kun je last-minute tickets voor het Laatste Avondmaal bemachtigen als ze zijn uitverkocht op de officiële website?

how to get Last Supper Last Minute tickets

Tickets voor het Laatste Avondmaal zijn snel uitverkocht op de officiële website, omdat het een populaire bezienswaardigheid is en er dagelijks maar iets meer dan 1000 mensen het schilderij mogen bezichtigen.

Daarom worden tickets anderhalve maand van tevoren beschikbaar gemaakt voor een periode van 3 maanden. Tickets voor mei, juni en juli zijn bijvoorbeeld vanaf half maart beschikbaar, dus je kunt pas ongeveer 45 dagen van tevoren kaartjes voor het Laatste Avondmaal reserveren op de officiële website.

Als de tickets zijn uitverkocht of als je je plek minstens twee maanden van tevoren wilt reserveren, kun je een rondleiding boeken, waarbij de kosten voor het ticket altijd zijn inbegrepen in de totaalprijs.

Er is vaak niet veel prijsverschil als je je ticket combineert met een rondleiding, vooral als je voor een combiticket kiest waarmee je andere bezienswaardigheden in Milaan bezoekt. We raden echter nog altijd aan om je tour zoveel mogelijk van te voren te boeken om jouw gewenste datum en tijd vast te leggen.

TourScanner kan je helpen bij het sorteren van de vele verschillende opties voor rondleidingen en tickets voor het Laatste Avondmaal. TourScanner heeft een handige zoekfunctie waarmee je gemakkelijk de tickets en tours kunt vinden die het beste passen bij jouw wensen en budget.

Hoe kun je Laatste Avondmaal tickets kopen zonder rondleiding?

buy only Last Supper tickets without a guided tour

De officiële website is de beste plek om tickets voor het Laatste Avondmaal te kopen. Je moet echter wel snel zijn om tickets te vinden voordat ze uitverkocht zijn. Als er geen tickets beschikbaar zijn op de officiële website, kun je er misschien nog een paar vinden bij een andere ticketaanbieder.

Als je nog steeds geen tickets voor het Laatste Avondmaal hebt kunt vinden, is je enige optie het boeken van een rondleiding. Dit is een handige truc als je alleen op een bepaalde dag en tijdstip het schilderij kunt bezichtigen, maar de tickets op die datum al zijn uitverkocht.

Gelukkig zijn veel rondleidingen betaalbaar en kosten ze slechts iets meer dan wanneer je alleen een ticket koopt. Je hebt ook het extra voordeel van een gids die de geschiedenis achter Leonardo Da Vinci en zijn beroemdste muurschildering uitlegt.

De prijzen van de tours variëren afhankelijk van de beschikbaarheid, het seizoen en het tijdstip. Soms, als je geluk hebt, kun je last-minute kortingen krijgen. Of je nu last-minute of van tevoren boekt, TourScanner helpt je bij het vergelijken van de beste beschikbare opties.

Zijn er gratis tickets of tickets met korting voor het Laatste Avondmaal?

Last Supper discounted tickets

Ja! Er zijn kortingen en zelfs gratis tickets voor het Laatste Avondmaal voor degenen die daarvoor in aanmerking komen.

EU-burgers van 18 tot 25 jaar oud genieten van tickets voor het Laatste Avondmaal die slechts € 2 kosten.

Als je jonger bent dan 18, is de toegang gratis, maar je moet wel reserveren.

Wie krijgt gratis toegang tot het Laatste Avondmaal?

  • Jongeren onder de 18 jaar.
  • Leden van C.O.M.
  • Medewerkers van het Ministerie van Kunst en Cultuur.
  • Middelbare scholieren met een studentenkaart.
  • Docenten en studenten van de Europese Unie die lesgeven in Architectuurstudies, Behoud van Artistiek en Cultureel Erfgoed, Kunstfaculteiten en Klassieke Studies.
  • Leerlingen van het Istituto Centrale per il Restauro, Opificio delle Pietre Dure en Scuola per il Restauro del Mosaico.
  • Journalisten met een geldig document waarin hun beroepsactiviteit staat vermeld.
  • Mensen met een handicap uit de Europese Unie.
  • Vrijwilligers in culturele promotie- en informatieactiviteiten volgens het Ministerie.
  • Studentengroepen van privé- en openbare scholen uit de Europese Unie, begeleid door hun leraren, voor het boeken van toegang en het kopen van diensten. Leraren die deze diensten niet kopen voor deze schoolgroep moeten € 5 reserveringskosten betalen.
  • Toeristische gidsen van de Europese Unie met een professionele licentie. Rondleidingen moeten worden geboekt via het callcenter.
  • Tolken van de Europese Unie.

Als je echter niet in aanmerking komt voor gratis tickets of tickets met korting, kun je altijd op TourScanner kijken voor aanbiedingen en kortingen, vooral als je tickets en tours combineert met andere attracties in Milaan.

Hoe sla je de rij over?

Last Supper skip the line tickets

Het goede nieuws is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het overslaan van de rij. Tickets voor het Laatste Avondmaal hebben altijd een specifiek tijdslot, dus je mag alleen naar binnen op de dag en tijd die op je ticket staan.

Zorg ervoor dat je vroeg bent. De officiële website stelt voor om ten minste 30 minuten van tevoren te arriveren. Hoewel je niet in een lange rij hoeft te staan, krijg je geen toegang als je te laat komt.

Overweeg om een rondleiding te boeken waarbij je ook de kerk van Santa Maria delle Grazie en andere bezienswaardigheden in Milaan bezoekt.

Zijn er tickets voor het Laatste Avondmaal in combinatie met andere bezienswaardigheden?

Last Supper combined tickets

Wil je het meeste uit je reis halen? Kies dan voor een combiticket met andere toeristische attracties en dingen die je kunt doen in Milaan naast het Laatste Avondmaal. Hier zijn een paar van de beste opties.

  • Tour van het Laatste Avondmaal en Santa Maria delle Grazie: je kunt de op de UNESCO-lijst opgenomen kerk van Santa Maria delle Grazie bezoeken en het Laatste Avondmaal zien, plus deelnemen aan een rondleiding van 90 minuten over Leonardo da Vinci.
  • Begeleide wandeling naar het Laatste Avondmaal en de schatten van de Renaissance: tijdens deze 2 uur durende wandeling kun je op zoek gaan naar de schatten van de Renaissance die verborgen liggen in de oude stad Milaan.
  • Historische rondleiding door Milaan met tickets voor het Laatste Avondmaal: je kunt Milaan de hele dag verkennen als je je bezoek aan de kerk van Santa Maria delle Grazie combineert met het middeleeuwse Castello Sforzesco en de gotische Duomo van Milaan.

Er zijn genoeg keuzes om andere attracties te combineren met een rondleiding of ticket voor het Laatste Avondmaal. TourScanner verzamelt ze allemaal zodat je gemakkelijk de tour kunt vinden die het beste bij jouw wensen en interesses past.

Hoe bereik je de kerk van Santa Maria delle Grazie om het Laatste Avondmaal te bewonderen?

how to get to the Last Supper

Het schilderij van het Laatste Avondmaal bevindt zich in de kerk van Santa Maria Delle Grazie in het centrum van Milaan.

Gelukkig kun je de kerk van Santa Maria delle Grazie gemakkelijk te voet of met het openbaar vervoer bereiken.

Te voet

Vanaf de Duomo (of Kathedraal/Dom van Milaan) hoef je maar ongeveer 20 minuten in westelijke richting over de Corso Magenta te lopen om de kerk van Santa Maria Delle Grazie te bereiken.

Vanaf het kasteel Sforza hoef je maar ongeveer 10 minuten in zuidwestelijke richting te lopen over de Via Caradosso om de kerk van Santa Maria Delle Grazie te bereiken.

Met de metro

Neem de MM1 (Rode Lijn) tot de halte Conciliazione of de MM2 (Groene Lijn) tot de halte Cadorna, waar je een routebeschrijving naar het “Cenacolo Vinciano” ziet.

Vanaf daar volg je de Corso Magenta en ga je naar de kerk van Santa Maria Delle Grazie.

Met de trein

Als je met de trein in Milaan aankomt, kun je de metro MM2 (Groene Lijn) nemen vanaf het Centraal Station (Stazione Centrale) naar de halte Cadorna. Vervolgens moet je 10 minuten lopen naar de kerk van Santa Maria Delle Grazie.

Wat zijn de openingstijden van het Laatste Avondmaal?

Last Supper opening hours

De kerk is geopend van dinsdag tot en met zondag van 8.15 tot 19.00 uur.

Je kunt het museum van het Laatste Avondmaal alleen bezoeken tijdens het gereserveerde tijdslot op je ticket. Zorg ervoor dat je er ten minste 30 minuten voor de geplande tijd van je bezoek bent. Als je te laat bent, mag je niet naar binnen.

Let op: je hebt een kaartje nodig om het Laatste Avondmaal te zien en het Laatste Avondmaal Museum binnen te gaan, maar je kunt de kerk Santa Maria delle Grazie gratis bezoeken.

Wat krijg je te zien bij het Laatste Avondmaal in Milaan?

what will you see at the Last Supper in Milan

Tijdens je tour van het Laatste Avondmaal deelt een deskundige lokale gids anekdotes en historische context met je die je ervaring intenser maken en die je helpen het schilderij nog meer te waarderen.

Na de rondleiding zul je begrijpen waarom Leonardo Da Vinci’s meesterwerk uit de Italiaanse Renaissance nog steeds de tand des tijds doorstaat en een van de beroemdste schilderijen ter wereld is en blijft.

Het schilderij bevindt zich in de kerk van Santa Maria Delle Grazie en beeldt het moment uit vlak nadat Jezus aan zijn twaalf apostelen heeft verklaard dat een van hen hem voor zonsopgang zal verraden.

Let goed op de reactie op het gezicht van elke apostel die op het nieuws reageert. De gids legt in meer detail uit hoe Het Laatste Avondmaal niet alleen een meesterlijke psychologische studie, maar ook een van ’s werelds meest iconische beelden is.

Dit moment verbeeldt ook de geboorte van de eucharistie, waarbij Jezus naar brood en een glas wijn reikt – de belangrijkste symbolen van het christelijke sacrament en een belangrijk ritueel dat tot op de dag van vandaag wordt uitgevoerd.

Door de tijd heen is het schilderij beschadigd geraakt en het verkeert in een fragiele staat, ondanks de restauratie die 22 jaar heeft geduurd en uiteindelijk in 1999 werd voltooid.

Wat is de geschiedenis achter het Laatste Avondmaal?

Last Supper history

Leonardo begon in 1495 te werken aan het schilderij in opdracht van de hertog van Milaan, Ludovico Sforza, die tevens zijn beschermheer was. Naar Leonardo’s gewoonte werkte hij langzaam en nam hij lange pauzes tussen de sessies door voordat hij het schilderij in 1498 voltooide.

Het Laatste Avondmaal beeldt de laatste maaltijd van Jezus met zijn twaalf apostelen uit, voordat hij gevangen werd genomen en gekruisigd. Het schilderij toont, om precies te zijn, de paar seconden nadat Christus een bom heeft laten vallen en heeft verkondigd dat een van zijn discipelen hem voor zonsondergang zal verraden. Net daarom zie je blikken van woede, afschuw en shock op de gezichten van de apostelen.

De scène van het Laatste Avondmaal is eigenlijk geen bevroren moment in de tijd, maar eerder een compositie van opeenvolgende momenten. Houd hier rekening mee als je voor het schilderij staat en de betekenis ervan probeert te ontcijferen.

Je kunt belangrijke details aflezen op de gezichten van elke descipel, die anders reageren volgens da Vinci’s interpretatie van de persoonlijkheid van die man. Het gevolg hiervan is een complexe studie van menselijke emoties, weergegeven in een bedrieglijk eenvoudige compositie, net zoals zijn andere beroemde werk – de Mona Lisa.

Het Laatste Avondmaal verbeeldt ook de geboorte van de Eucharistie, met Jezus die naar brood en een glas wijn reikt, die belangrijke symbolen zijn geworden van het christelijke sacrament – een belangrijk ritueel dat vandaag de dag nog steeds wordt uitgevoerd.

In zekere zin is het Laatste Avondmaal een mislukt experiment in schildertechnieken. Da Vinci besloot geen fresco te schilderen, wat tijdens de Renaissance de meest gebruikte techniek was voor muurschilderingen.

Bij een fresco heeft de schilder een beperkte tijd om zijn werk te voltooien. Da Vinci wilde echter meer tijd om een grotere helderheid te bereiken en meer ingewikkelde details op te nemen in het schilderij, die hij in talloze notitieboekjes had gepland en geschetst.

Het eindresultaat was overduidelijk een meesterwerk. Er was echter één grote zwakte in zijn techniek – het schilderij was niet erg duurzaam. Omgevingsfactoren hebben het Laatste Avondmaal aangetast en het moest in de loop der jaren een paar keer worden gerestaureerd.

Dit is eigenlijk een understatement van jewelste. In werkelijkheid heeft het schilderij vele restauraties ondergaan. Om de paar decennia kreeg het werk in de een of andere vorm een facelift.

De meest recente, uitgebreide en controversiële restauratie nam 20 jaar en meer dan 38.000 uur in beslag om uiteindelijk in 1999 te worden voltooid. Wetenschappers en kunstenaars identificeerden en verwijderden zorgvuldig de lagen verf die in de loop der eeuwen waren toegevoegd om het originele werk van da Vinci te onthullen en te behouden.

Tegenwoordig is de beroemdste muurschildering van Milaan een van de meest bezochte toeristische attracties van de stad. De kerk van Santa Maria Delle Grazie is open voor het publiek en kan het hele jaar door worden bezocht.

Bezoek zeker het Laatste Avondmaal voordat je smult van je laatste maaltijd in Milaan en sta oog in oog met dit meesterwerk van Leonardo da Vinci.

Handige tips

Last Supper travel tips

  • Tijd is van essentieel belang: Je krijgt maar 15 minuten de tijd om het schilderij te bewonderen. Wees dus voorbereid en zorg ervoor dat je het meeste kunt halen uit dit korte en speciale moment.
  • Maak foto’s: Foto’s zijn toegestaan, maar zorg ervoor dat je geen flits gebruikt.
  • Video’s zijn verboden: Als je genoeg foto’s maakt, kun je er een animatie van maken, maar neem alsjeblieft geen Tiktokdansjes op voor het Laatste Avondmaal.
  • Kom vroeg: Als je te laat bent, mag je niet naar binnen. Om teleurstelling te voorkomen, moet je ten minste 30 minuten op voorhand ter plekke zijn.
  • De Milan Pass is niet inclusief toegang tot het Laatste Avondmaal.
  • Reis met het openbaar vervoer: Als je je afvraagt hoe je bij Santa Maria delle Grazie komt, zijn er trams (18 en 24) die stoppen bij Corso Magenta – Santa Maria delle Grazie. Ook de MM1 metrohaltes bij Conciliazone en Cadorna bevinden zich op loopafstand. Je kunt ook de MM2 lijn naar Cadorna nemen.

Hopelijk heeft deze gids al je vragen beantwoord over het vinden van last-minute tickets voor het Laatste Avondmaal. Mocht je nog vragen hebben over rondleidingen en tickets voor het Laatste Avondmaal, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Geniet van je verblijf in Milaan!

Deel dit artikel op Pinterest 🙂

Last Supper Milan Tickets Last Minute

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!