Beste boottochten op het Comomeer

Of je nu een snelle en handige dagtocht vanuit Milaan maakt of een paar dagen langer van de zon geniet, een van de allerbeste manieren om het Comomeer en al zijn verborgen schatten te verkennen is vanaf het water.

Met talloze activiteiten rond het meer zelf, of je nu van geschiedenis, avontuur, luxe of een beetje van alles houdt, er is een boottocht die perfect past bij jouw route en budget.

Dus, zonder verder oponthoud, stellen we zeven van de beste boottochten op het Comomeer aan je voor waarmee je het meeste uit je tijd op dit idyllische Noord-Italiaanse meer kunt halen.

Geen zin om verder te lezen? Bekijk dan nu onze volledige catalogus met boottochten op het Comomeer!

Het Comomeer, een prachtig stukje warm Italiaans paradijs, is misschien wel het meest bekend als vakantiebestemming voor de sterren. Deze weelderige oase, die bekendheid kreeg door de prachtige villa van George Clooney, verwelkomt al tientallen jaren de elite. Met de uitnodigende combinatie van afzondering, natuurlijke schoonheid, het hele jaar door zon, de allerbeste Italiaanse keuken en een overvloed aan chique hotels aan het meer, is dit prachtige toevluchtsoord al tientallen jaren een van de populairste bestemmingen in het land voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

Aan land kun je genieten van een trage levensstijl die bol staat van de prachtige architectuur en rijke cultuur; als je door de kronkelende straatjes van Como slentert, neem dan even de tijd om stil te staan bij de weelderige accenten die veel gebouwen sieren. De Duomo di Como, bijvoorbeeld, is een prachtige kathedraal met ingewikkelde details, zowel van binnen als van buiten.

Als je op zoek bent naar iets uniekers, bekijk dan zeker Villa Carlotta. Deze prachtige villa was ooit eigendom van royalty’s en is nu een botanische tuin en museum met om elke hoek een indrukwekkende verzameling kunstwerken.

Wat zijn de populairste boottochten op het Comomeer?

most popular boat tours in Lake Como

Zoals je zult zien, zijn er verschillende soorten boottochten op het Comomeer. Aan de ene kant kun je in een paar uur tijd de hoogtepunten op het water en aan land bekijken. Of, als je de tijd wilt nemen, zijn er opties voor een hele dag waarbij je het meer in een rustiger tempo kunt verkennen, met veel stops onderweg.

Er zijn ook verschillende soorten boten te huur, van snelle motorboten tot charmante ouderwetse houten zeilboten of veerboten met een grote romp die gemaakt zijn voor grote groepen met een beperkter budget – het hangt er maar net vanaf wat voor ervaring je zoekt.

Eén ding is zeker: welke tour of boot je ook kiest, het Comomeer opgaan is een ervaring die je niet mag missen. Om je te helpen beslissen welke tocht het beste bij je past, hebben we een lijst samengesteld van de beste boottochten op het Comomeer, compleet met hun eigen route en prijskaartje.

Welke tour klinkt als de perfecte aanvulling op je idyllische Italiaanse vakantie? Lees verder om erachter te komen!

1 – Comomeer per veerboot

Lake Como public ferry boat tour

Als je een allesomvattende tour zoekt zonder te veel uit te geven, dan is een van de openbare veerboten op het Comomeer waarschijnlijk je beste keuze.

Deze grote, budgetvriendelijke boten, beheerd door de plaatselijke vervoersdienst (Navigazione Laghi), varen de hele dag volgens vaste dienstregelingen en maken verschillende stops bij alle populaire steden en dorpen rond het meer. Denk aan Bellagio, ook wel de parel van het Comomeer genoemd, bekend om zijn luxe hotels en designerboetieks; het levendige en steile heuvelstadje Varenna met zijn pastelkleurige huizen; Menaggio, een historisch en minder bekend stadje omringd door muren die ooit het oude kasteel omzoomden; of Cadenabbia, een klein en rustig plekje aan het meer vol luxe resorts.

Hoewel deze steden relatief dicht bij elkaar liggen, kunnen de veerboten je ook naar de meest noordelijke plaatsen brengen, zoals Colico en Domaso, Lecco in het zuidoosten, of Como of Tavernola in het zuidwesten. Welke route je ook neemt, je zult genoeg tijd hebben om het prachtige landschap in je op te nemen terwijl je over een van de mooiste meren ter wereld vaart.

Als extraatje kun je je veerbootticket gebruiken om gedurende de dag zo vaak als je wilt op en af te stappen bij verschillende haltes langs het meer. Dus als je een bepaald stadje in meer detail wilt verkennen of gewoon je tijd wilt nemen om in je eigen tempo door de pittoreske dorpjes langs het Comomeer te slenteren, dan is dit de tour voor jou.

Een veerbootticket kost € 3,40 per persoon, perfect voor de kleintjes. Als je een fiets wilt meenemen, kost je dat een euro extra; je kunt ook je auto of motor meenemen (op de grotere boten), maar daar zijn wel extra kosten aan verbonden (minimaal 4 euro voor auto’s, iets hoger afhankelijk van de grootte).

Het is een eenvoudige manier om van A naar B te reizen met geweldige uitzichten van vertrek tot aanmeren.

2 – Zeiltocht op het Comomeer

Lake Como sailing tour

Als jouw idee van de perfecte vakantie weg van de drukte is, gericht op luxe, rust en adembenemende uitzichten, laat dan de drukke veerboten achter je en kies voor een dagje zeilen op het Comomeer.

Een zeiltocht is een van de meest romantische manieren om het meer te verkennen, met toegang tot afgelegen baaien, verborgen stranden en kliffen die alleen per boot bereikbaar zijn. Je zult het gevoel hebben dat je het meer helemaal voor jezelf hebt terwijl je de rust omarmt met je geliefde (of goede vrienden).

Omdat er geen vaste tijden of stops zijn, biedt een zeiltocht je de mogelijkheid om echt de tijd te nemen en te genieten van alles wat het Comomeer te bieden heeft in een rustig tempo. Je kapitein zal je graag rondleiden en wijzen op alle hoogtepunten, maar geeft je ook alle ruimte om achterover te leunen, te ontspannen, te nippen van een glas Prosecco, te knabbelen aan verrukkelijke Italiaanse kazen en te genieten van de warme zonnestralen.

De prijzen voor een zeiltocht variëren afhankelijk van de grootte van de boot en de duur van de tocht, maar je kunt verwachten dat het tarief rond de € 150 ligt voor een kleine groep (maximaal zes personen) voor een halve dag en ongeveer € 400 voor een hele dag op een grotere boot. Met een scala aan opties – sommige vertrekken vanuit Bellagio, andere vanuit Como en weer andere vanuit Lecco – is er altijd wel een zeilavontuur in de buurt. (En als je niet in een van de grote steden verblijft, kunnen de meeste touroperators regelen dat je bij je hotel wordt opgehaald!)

Voor de fijnproevers: overweeg een van de opties met diner aan boord. Het is geen verrassing dat Italiaans eten heerlijk is, maar in combinatie met een privé-zeiltocht over de kalme wateren van het Comomeer wordt het een onvergetelijke culinaire ervaring.

Wat is er nu beter dan een romantisch diner met je geliefde (of goede vrienden), frisse lucht en een van de beste uitzichten van Europa?

Als je op zoek bent naar een intieme en luxueuze manier om het Comomeer te verkennen, dan is dit absoluut de perfecte tour voor jou. Vergeet alleen niet om zonnebrandcrème mee te nemen!

3 – Boottocht langs de villa’s aan het Comomeer

Lake Como villas sightseeing boat tour

Niemand zal ontkennen dat een dagje op het water betoverend is. Maar wat de beste boottochten op het Comomeer onderscheidt van een dag zeilen op elk ander meer, rivier of oceaan in Europa, is wat er het water flankeert.

Naast de torenhoge en weelderige bergketens die een schitterend groen contrast vormen met het levendige en heldere blauw van het water, staan de oevers van dit beruchte Italiaanse meer bekend om hun luxe villa’s van topklasse.

Terwijl je het meer verkent tijdens een sightseeingtour, genietend van je Italiaanse hapjes en nippend aan je lokale wijn, zal je vriendelijke kapitein je fascinerende details vertellen over alle beroemde huizen en weelderige villa’s aan de kust, en je een stukje geschiedenis achter elk huis vertellen.

Wat kun je verwachten van een rondleiding langs de villa’s? Hoewel elk bedrijf een eigen route neemt, kun je er zeker van zijn dat je langs minstens een half dozijn van de meest iconische en ansichtkaart-waardige (en dure!) woningen aan het water in de regio vaart.

Villa Balbianello bij Lenno dateert bijvoorbeeld uit het einde van de 18e eeuw en staat op het terrein van een oud klooster. Met zijn pittoreske tuinen en paar geelgekleurde, kasteelachtige torens kun je het onmogelijk missen (geen wonder dat het te zien was in Casino Royale!). De Villa Monastero in Varenna daarentegen is nog ouder, gebouwd in de 12e eeuw en beroemd om zijn botanische tuinen en citroenboomgaarden op terrassen. Hoewel het aan het begin van de 20e eeuw werd gerenoveerd, valt het nog steeds op aan de kustlijn met zijn unieke en eclectische Scandinavische stijl.

Natuurlijk is geen enkele boottocht langs de villa’s aan het Comomeer compleet zonder een stop bij de drie verdiepingen tellende Villa Carlotta in Tremezzo. Dit verbluffende herenhuis ligt tegen de dramatische bergachtige achtergrond en torent boven de weg uit (waardoor het een panoramische positie heeft met uitzicht over het meer). Het werd eind 1600 gebouwd en beschikt over een indrukwekkende kunstcollectie, veel artistieke evenementen en prachtige tuinen met bloeiende bloemen het hele jaar door.

Voeg daar Villa d’Este en Villa Erba in Cernobbio en de majestueuze Villa Olmo in Como aan toe (om er maar een paar te noemen) en het is duidelijk dat je niet snel zonder opmerkelijke bezienswaardigheden zult komen te zitten tijdens je boottocht langs villa’s aan het Comomeer!

De meeste tochten duren minimaal drie uur en de prijzen beginnen rond de € 50 per persoon, maar kunnen oplopen afhankelijk van de grootte van je groep, of je ook de villa’s wilt bezoeken en eventuele extra’s die je wilt toevoegen (zoals wandeltochten met een Engelssprekende gids). Hoe dan ook, elke boottocht langs de villa’s aan het Comomeer is niet alleen pittoresk maar ook informatief.

4 – Luxe boottocht in Venetiaanse stijl op het Comomeer

Lake Como luxury Venetian-style boat tour

Wie de voorkeur geeft aan gemak, kan kiezen voor een veerboot. Wie op zoek is naar luxe, kan aan boord gaan van een zeilboot. Maar als je gaat voor romantiek en stijl tijdens je boottocht op het Comomeer, dan moet je kiezen voor een boot in Venetiaanse stijl.

Je denkt waarschijnlijk meteen aan gondels? Gondels worden al heel lang geassocieerd met Venetië, en met reden, ze zijn het toppunt van Italiaanse romantiek. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat er Venetiaanse boten in verschillende vormen zijn, en als je helemaal voor luxe en romantiek gaat, dan zijn de klassieke mahoniehouten privé-limousines (het soort waarop je George Clooney zou zien rijden) ook overal op het Comomeer te vinden.

De meeste bootexploitanten in Venetiaanse stijl zijn gevestigd in Como, Lecco of Bellagio, en sommige ook in Varenna en Menaggio. Ze bieden allemaal vergelijkbare ervaringen, maar het is de moeite waard om onderzoek te doen voordat je boekt, zodat je er een kunt vinden die het beste bij je wensen past.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een snelle ervaring, dan kun je een kort en krachtig tochtje op het water maken zonder alle toeters en bellen. Voor iets uitgebreiders zijn er een heleboel tochten met vooraf geplande routes die niet alleen korte stops van 15 minuten bevatten in steden als Varenna en langere stops (bijna een uur) in Bellagio, maar ook een fles Prosecco om in de stemming te komen.

Een andere populaire plek tijdens boottochten op het Comomeer in Venetiaanse stijl is Isola Comacina, een klein eiland met bomen net voor de westkust.

Tijdens een privétour, op maat gemaakt voor koppels of kleine groepen, kun je ontsnappen aan de drukte, het lawaai en de stress. Onderweg kun je bezienswaardigheden bewonderen, genieten van de zon en luisteren naar je vriendelijke, deskundige chauffeur. Als dit je als muziek in de oren klinkt, boek dan van tevoren en leg je plekje vast!

5 – Privéboottocht op het Comomeer

Lake Como private boat tour

Niets belichaamt een vakantie met klasse beter dan met een privéboot langs weelderige bergen, charmante dorpjes, rustig water en mediterrane villa’s varen.

Terwijl de meeste boottochten op het Comomeer een gedeelde ervaring zijn met maximaal 30 andere mensen, betekent een privétour dat je de hele ervaring naar eigen wens kunt aanpassen. Of je nu stopt bij bepaalde bezienswaardigheden, geniet van een lange lunchpauze in Bellagio of gewoon Prosecco drinkt in het gezelschap van je naasten terwijl je achterover leunt, ontspant en geniet van de ongeëvenaarde sereniteit.

De duur van een privéboottocht op het Comomeer varieert van een uur (een korte cruise over het water) tot bijna een hele dag (boordevol villabezoeken, lunch en/of diner, kooklessen, trektochten of wandelingen door verschillende steden). Dit is de perfecte manier om alles te zien wat deze prachtige bestemming te bieden heeft zonder gebonden te zijn aan een groep of een vast schema.

Terwijl de vriendelijke kapitein vanaf het water vertelt over de topvilla’s en tuinen van het meer, kun je je eigen koers bepalen. We geven je een voorbeeld: Als je vertrekt vanuit Como kun je langs de grootse Villa del Balbianello en Villa Carlotta varen en vervolgens doorvaren naar de populaire plaatsen Tremezzo en Bellagio voor een kopje koffie, en dan verder gaan naar het weinig bekende eiland en de waterval van het meer, ver weg van alle drukte.

Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Privéboottochten op het Comomeer zijn niet goedkoop, maar als je op zoek bent naar een once-in-a-lifetime ervaring (of misschien iets speciaals wilt vieren), dan is het zeker de moeite waard om iets meer uit te geven.

6 – Dinercruise op het Comomeer

Lake Como dinner cruise

Romantischer kan bijna niet: een dinercruise op het Comomeer is de perfecte manier om je geliefde tijdens je vakantie te verwennen.

Als de zon ondergaat boven het water en de lichtjes beginnen te fonkelen aan de kustlijn, neem je plaats aan een intiem tafeltje voor twee (of meer) waar je kunt genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd terwijl je langs de meest pittoreske dorpjes van het Comomeer vaart.

De meeste dinercruises duren ongeveer drie uur en omvatten stops in mooie stadjes zoals Bellagio, Varenna, Tremezzo en Menaggio; zo heb je ruim de tijd om elk stadje te verkennen voordat je terugkeert naar je gezellige tafel aan boord.

Wat zou een Italiaans diner zijn zonder goede wijn? Je kunt kiezen uit een selectie rode en witte wijnen en prosecco bij je maaltijd; de perfecte manier om te proosten op een magische avond varen op een van de mooiste meren van Italië.

Een dinercruise op het Comomeer kan twee kanten op: ofwel word je getrakteerd op een stevig feestmaal op het dek of de boeg van de boot, ofwel meer je aan in een stadje als Moltrasio en word je begeleid naar een charmant en rustig restaurant waar je een verrukkelijk 3-gangenmenu met wijn krijgt voorgeschoteld.

Hoe dan ook, als je een fijnproever bent en op zoek bent naar een unieke en romantische ervaring tijdens je verblijf aan het Comomeer, boek dan vooraf een dinercruise in een stijlvolle open watertaxi. Het is een onvergetelijke (en heerlijke) manier om een avond door te brengen!

7 – Bootverhuur aan het Comomeer

Lake Como boat rental

Als je de flexibiliteit wilt om te doen en laten wat je wilt, de toeristen aan land wilt vermijden of gewoon graag op het water bent, dan is een boot huren aan het Comomeer de perfecte optie voor jou.

Met een gehuurde boot heb je de controle helemaal zelf in handen. Je bepaalt zelf je route; verken afgelegen baaien en verborgen stranden die alleen via het water bereikbaar zijn, ga voor anker en neem een duik in het verfrissende water van het meer, of vaar op je gemak rond – de keuze is helemaal aan jou!

Sommige bootverhuurders bieden ook de mogelijkheid om een kapitein in te huren (tegen een extra vergoeding), die je graag rondleidt over het meer en suggesties geeft over waar je heen moet en wat er te zien is.

Maar als je liever zelf het stuur in handen neemt (en een vaarbewijs hebt indien nodig – let op, dit is niet altijd het geval), dan kun je het Comomeer naar hartenlust verkennen. Dit is de perfecte manier om de regio vanuit een ander perspectief te bekijken!

Of je nu op zoek bent naar een ontspannende dag rond het meer met vrienden op een jacht, motorboot of chique watertaxi-limousine, of een avontuurlijke middag met bezoeken aan verborgen grotten en baaien op een kleine gemotoriseerde rubberboot (meestal de goedkoopste optie), een boot huren op het Comomeer zorgt gegarandeerd voor onvergetelijke en levenslange herinneringen.

Hoeveel kosten boottochten op het Comomeer?

De kosten van een boottocht op het Comomeer variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type tour, de duur van de tour en wat er is inbegrepen in de prijs.

Een dinercruise kost bijvoorbeeld meestal meer dan een standaardboottocht over het meer, omdat de prijs van je maaltijd en drankjes erbij zijn inbegrepen. Privéboottochten of bootverhuur zijn over het algemeen duurder dan een groepstocht, omdat je dan in feite de hele boot (en soms de kapitein) voor jezelf betaalt.

Er zijn echter genoeg budgetvriendelijke opties beschikbaar als je wat geld wilt besparen. Veel groepsrondleidingen hebben kortingen voor studenten of senioren, terwijl de boten van het openbaar vervoer (bekend als vaporetti in het Italiaans) en veerboten die rond het Comomeer varen zeer redelijk geprijsd zijn en veel waar voor je geld bieden.

Dus of je nu een krap budget hebt of graag veel geld uitgeeft, er is zeker een boottocht rond het Comomeer die aan je wensen voldoet!

Wat zijn de beste plekken om te bezoeken tijdens een boottocht op het Comomeer?

best places to visit during a boat tour in Lake Como

De verscheidenheid aan kleurrijke en historische dorpjes langs de sprankelende oevers van het op twee na grootste meer van Italië is verbazingwekkend.

Tijdens een boottocht op het Comomeer krijg je de kans om een aantal van de populairste steden en dorpen te bezoeken, zoals Bellagio (vaak de ‘Parel van het Comomeer’ genoemd), Varenna, Tremezzo en Menaggio; elk met hun eigen unieke charme en karakter.

Wijk je liever van de gebaande paden af, verken dan een van de vele onbewoonde gebieden van het meer, zoals Isola Comacina, of vaar langs de rivier de Adda die ten zuiden van Lecco aftakt. Hier nemen de toeristenaantallen aanzienlijk af en kun je genieten van de rustige levensstijl en natuurlijke schoonheid waar Noord-Italië om bekend staat.

Met zoveel te zien en te doen, kan het moeilijk zijn om te beslissen waar je heen moet voor een boottocht op het Comomeer! Gelukkig hebben verschillende bootbedrijven routes samengesteld die de belangrijkste villa’s, dorpen en bezienswaardigheden omvatten. Dus als je liever achterover leunt en ontspant, is een vooraf georganiseerde tour de beste optie.

Hoe lang duurt een boottocht?

De duur van je boottocht rond het Comomeer hangt af van het soort tour of huurboot dat je kiest.

Zo varen de boten van het openbaar vervoer, zoals de vaporetti en veerboten, meestal gedurende korte periodes gedurende de dag (meestal elke 30 minuten tot een uur) en volgen ze een vaste route met aangewezen stops onderweg. Dit soort tochten zijn ideaal als je wilt uitstappen en een paar uur een van de dorpjes wilt verkennen voordat je je reis rond het meer voortzet.

De meeste bedrijven bieden verhuur aan voor een halve dag (vier uur) en een hele dag (acht uur), maar het is ook mogelijk om een boot voor langere tijd te huren als je een langer verblijf aan het Comomeer plant.

Als je op zoek bent naar een dinertour, heb je meestal drie uur de tijd tussen vertrek en aanmeren, terwijl traditionele sightseeingtours twee tot vier uur op het water kunnen duren – langer als je kiest voor een tour waarbij je de tijd hebt om de kustlijn te voet te verkennen.
Of je nu op zoek bent naar een snel uitstapje rond het meer of naar een avontuur van een hele dag, er is zeker een tour of huurboot die aan je wensen voldoet!

Waar vertrekken de boottochten?

boat tour in Lake Como

Het startpunt van je tocht hangt opnieuw af van het type tocht of huurboot dat je kiest.

De boten van het openbaar vervoer, zoals de vaporetti en veerboten, hebben meestal verschillende opstappunten aan de rand van het meer (met Bellagio als een van de populairste). Als je kiest voor een privéboot, dan vertrek je meestal vanuit Tremezzo of Menaggio.

Dinercruises vertrekken gewoonlijk vanuit Varenna, Como of Bellagio, terwijl sightseeingtours vertrekken vanaf verschillende locaties, afhankelijk van welke bezienswaardigheden en villa’s ze aandoen.

De meeste bedrijven geven bij het boeken aan waar je tocht vertrekt, dus controleer dit voordat je vertrekt!

Als je een boottocht boekt via een bedrijf online (d.w.z. een privétour of een sightseeingtour, geen veerboot), dan kunnen zij vervoer van en naar je accommodatie verzorgen, zolang je binnen de belangrijkste toeristische gebieden verblijft of ze kunnen een ophaalpunt kiezen dat voor jou handiger is.

Er wordt aangeraden om je te kleden op het weer. Neem zonnebrandcrème en een hoed mee als het warm en zonnig is, of kleed je in laagjes op koelere dagen zodat je die kunt uittrekken als de temperatuur stijgt.

Als je van plan bent om te zwemmen of een duik te nemen in het Comomeer (wat zeker de moeite waard is!), moet je natuurlijk ook je zwemkleding meenemen!

Verder is er niet echt een kledingvoorschrift voor de meeste boottochten op het Comomeer; zorg er gewoon voor dat je comfortabel zit en vrij kunt bewegen, want je zult waarschijnlijk veel tijd zittend doorbrengen.

Wat is de beste tijd voor een boottocht op het Comomeer?

Als de zon op het water schijnt en de lucht lekker warm is, gaat er niets boven een boottocht op het Comomeer. Tussen maart en november, maar vooral tijdens de hoogzomer, zijn de omstandigheden precies goed voor een ontspannen dag rondvaren op het meer. Je hoeft niet veel extra lagen in te pakken (misschien alleen een hoed en wat zonnebrandcrème) en je kunt een duik nemen in het verfrissende water zonder in een ijspegel te veranderen.

Het meer is echter het hele jaar door prachtig, dus je hoeft niet op de zomer te wachten om van een boottochtje te genieten!

De lente en de herfst zijn allebei heerlijke seizoenen voor een tochtje of een huurboot; het weer is milder (wat zorgt voor comfortabelere omstandigheden als je van plan bent veel tijd buiten door te brengen), en het is er ook minder druk.

Natuurlijk heeft de winter zijn eigen charme; met de besneeuwde bergen op de achtergrond en de fonkelende lichtjes die de villa’s langs de kustlijn sieren, is het makkelijk te begrijpen waarom veel mensen het Comomeer in deze tijd nog magischer vinden.

Welke andere wateractiviteiten kun je doen aan het Comomeer?

windsurfing in Lake Como

Het draait aan dit meer van 146 km² niet alleen maar om langzame boten en luie dagen. Als je zin hebt in iets actievers, dan zijn er genoeg andere wateractiviteiten om van te genieten op en rond het Comomeer, inclusief de typische activiteiten zoals zwemmen, snorkelen en duiken natuurlijk!

Zin om te leren windsurfen of kitesurfen? Of misschien heb je altijd al eens stand-up paddleboarding of kajakken willen proberen? Met verschillende bedrijven die lessen en verhuur aanbieden (vaak tegen zeer redelijke prijzen), is het gemakkelijker dan ooit om het water op te gaan en plezier te hebben!

Je kunt je ook wagen aan wakeboarden of waterskiën. Er zijn tal van bedrijven die beide sporten aanbieden, dus het enige wat je nodig hebt is een beetje evenwicht (en misschien een wetsuit tijdens de koelere maanden) en je kunt aan de slag!

Voor alle onverschrokken sensatiezoekers zijn er paragliding en parasailing. Het uitzicht vanuit vogelperspectief boven dit meer in de vorm van een omgekeerde Y is ongeëvenaard.

We kunnen ook niet voorbijgaan aan de activiteiten op het land; van paardrijden en wandelen tot tennis, golf en nog veel meer, er is voor iedereen wel iets te doen aan het Comomeer.

Reistips

Lake Como boat tour tips

  • Breng minstens 3-4 dagen door aan het meer. Met zoveel pittoreske stadjes en dorpjes om te verkennen en genoeg activiteiten om je bezig te houden, is een langer verblijf altijd beter!
  • Wees niet bang om weg te gaan van de belangrijkste toeristische gebieden; ook al zijn ze prachtig. De kleinere stadjes en dorpjes bieden vaak de meest authentieke ervaring.
  • Zorg dat je comfortabele schoenen draagt; zelfs als je niet van plan bent om veel te wandelen, zul je waarschijnlijk meer lopen en verkennen dan je had verwacht!
  • Zorg ervoor dat je altijd een goede camera (of in ieder geval de camera van je telefoon) bij je hebt; het Comomeer is zo’n plek die je moet fotograferen en je social media fans zullen gegarandeerd jaloers zijn!
  • Ga naar Milaan! Milaan ligt op slechts een uur rijden van Bellagio (een van de populairste steden aan het Comomeer) en is de perfecte stop voor of na je verblijf in Como. Afhankelijk van waar je vandaan reist, is vliegen naar Milaan en dan rijden of treinen naar Como misschien wel de beste en goedkoopste optie.
  • Boek je accommodatie van tevoren op een vergelijkingssite. Vooral in de zomer rijzen de prijzen voor hotels en Airbnb’s de pan uit, dus het is altijd het beste om vooruit te plannen.
  • En, last but not least, probeer een paar basiszinnen in het Italiaans te leren voordat je vertrekt; hoewel veel mensen in toeristische gebieden Engels spreken, is het altijd leuk om een paar woorden in de plaatselijke taal te kunnen zeggen. Arrivederci! (Oftewel”tot ziens”).

Laatste gedachten

Zo, dat was alles wat je moet weten over boottochten op het Comomeer!

Of je nu op zoek bent naar een ontspannen dagje om de bezienswaardigheden te bekijken of naar iets actievers, er is zeker iets voor iedereen. Zorg ervoor dat je je op het weer kleedt, neem zonnebrandcrème en een hoed mee (als het zonnig is) en geniet vooral van je tijd op het water!

Heb jij wel eens een boottocht gemaakt op het Comomeer? Wat vond jij geweldig? Laat het ons weten in de reacties hieronder! En als je een reis naar het Comomeer aan het plannen bent, bekijk dan zeker onze andere blog posts voor meer insidertips en informatie!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!