Bezienswaardigheden in Reykjavik

IJsland is het perfecte voorbeeld van de geweldige mogelijkheden van Moeder Natuur, met een verzameling van enkele van de meest ongerepte en magische natuurlandschappen op aarde. Het is dan ook geen wonder dat IJsland bovenaan de bucklist van miljoenen mensen staat.

Met zoveel belangrijke bezienswaardigheden in Reykjavik en omstreken biedt de kleurrijke hoofdstad een schat aan spannende activiteiten, avonturen en leermogelijkheden.

Zelfs in hartje centrum zijn de landschappen adembenemend en Reykjavik is de perfecte uitvalsbasis voor een aantal spectaculaire dagtochten.

Zelfs al slenterend door de straten van de hoofdstad, vind je hier geweldige attracties: mooie kerken, kunstvoorwerpen van Vikings en zelfs eerbetonen aan de punkcultuur.

Met tal van geweldige restaurants en bars, en niet te vergeten een beroemde vlooienmarkt, kun je de innerlijke IJslander in jezelf naar bovenhalen!

Van de prachtige, idyllische bergen aan de zuidkust tot het dansende noorderlicht, schattige klifdorpjes, met sneeuw bedekte vulkanen en bizarre musea (je ondekt later wat we hiermee bedoelen), er is geen tekort aan leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Reykjavik!

1 – Hallgrimskirkja-kerk

Hallgrimskirkja Church, Iceland

De grootste en meest adembenemende kerk van het land, de Lutherse Hallgrimskirkja-kerk, torent prachtig uit boven Reykjavik. Met een toren die een panoramisch uitzicht op de bergen en de zee biedt, is deze bezienswaardigheid een must zodra je in de stad aankomt.

Voordat je naar je volgende attractie gaat, moet je zeker een bezoek brengen aan het nabijgelegen Leif Eriksson Monument, ter ere van de eerste Europeaan die voet zette in Noord-Amerika!

2 – Stadswandelingen door Reykjavik

walking tours, Reykjavík

Begin je reis naar Reykjavik met een stadswandeling!

Er zijn veel tours waar je uit kunt kiezen: Leer meer over de plaatselijke mythen en legenden over trollen en elfen, hoor hoe de stad van vandaag is gevormd door de Vikingen, of boek een tour die nog meer moderne geschiedenis, architectuur en iconische bezienswaardigheden behandelt!

De stadswandelingen zijn niet al te inspannend, meestal goedkoop (of zelfs gratis) en bieden veel lokale inzichten en aanbevelingen.

3 – Blue Lagoon

Blue Lagoon, Iceland

Deze plek moet elke reiziger bezoeken. De Blue Lagoon staat bij veel mensen bovenaan hun lijstje van bezienswaardigheden in Reykjavik, ook al is het een eind rijden.

Als je een dagtocht naar de Blue Lagoon boekt, hoef je niet zelf het vervoer te regelen. Tijdens de tour krijg je de kans om een paar uur achterover te leunen, te ontspannen en van het moment te genieten in het stomende water van de lagune.

Tip: Overweeg een tour die de Blue Lagoon combineert met de Golden Circle als je in één keer meer van IJsland wilt zien.

4 – Noorderlicht

Northern Lights tours, Iceland

Als je Reykjavik tussen september en april bezoekt, mag je het noorderlicht niet missen! Buiten deze maanden is de Aurora Borealis nog vaak te zien, maar niet zo prominent.

Zoek een tour vanuit de Reykjavik die je meeneemt naar de donkere nachtelijke hemel, waar je de kans krijgt om het dansende noorderlicht van dichtbij te zien.



5 – Golden Circle

Golden Circle, Iceland

Als je de belangrijkste natuurlijke hoogtepunten van IJsland in de kortst mogelijke tijd wilt zien, neem dan een tour vanuit Reykjavik naar de Golden Circle.

Tijdens deze onvergetelijke avonturen worden reizigers meegenomen naar het Nationaal Park Thingvellir, waar ze meer te weten komen over de geschiedenis van het land en kunnen zien waar de Euraziatische en Amerikaanse tektonische platen samenkomen. Ga zwemmen in een van de vele warmwaterbronnen en modderpoelen in de Reykjadalurvallei, stop bij de Blue Lagoon en nog veel meer!

6 – Culinaire tours

food tours in Iceland

Iemand honger? IJsland staat misschien niet bekend om zijn eten, maar dat betekent niet dat het niets te bieden heeft, integendeel.

Tijdens een culinaire tour met lokale gids bezoek je verschillende restaurants en foodtrucks en proef je traditionele gerechten zoals hotdogs, kaas en lamsvlees. Je passeert langs de populairste bezienswaardigheden in Reykjavik (zoals Hallgrimskirkja en het Harpa concertgebouw).

Je kunt je ervaring nog leuker maken met een wijnproeverij.

7 – Hop-On-Hop-Off-bustours

bus tours, Reykjavik

Deze handige busroutes zijn een prachtige manier om alle belangrijke bezienswaardigheden in Reykjavik in één oogopslag te bekijken. Ze nemen je mee langs toeristische attracties zoals de IJslandse Nationale Galerie en natuurlijke attracties zoals de Laugardalurvallei.

Met een 24- of 48-uursticket heb je ook toegang tot audiogidsen in verschillende talen die de details en geschiedenis van de iconische bezienswaardigheden uitleggen terwijl je er langs passeert.

8 – Snorkeltrips in de Silfra-kloof

Silfra Fissure, Iceland

De Silfra-kloof is een van de uniekste duiklocaties ter wereld. Deze kloof in het Nationaal Park Thingvellir is de plek waar de Euraziatische en Noord-Amerikaanse platen samenkomen.

Tijdens vooraf georganiseerde tochten vanuit Reykjavik (die zorgen voor uitrusting, wetsuits en GoPro-foto’s) kun je zwemmen met kleurrijk zeeleven en jezelf onderdompelen in een verbazingwekkend blauwe zee!

Natuurlijk is Silfra lang niet de enige plek om te duiken of snorkelen, IJsland wemelt  namelijk van de snorkelplekken van wereldklasse!

Wil je verder op ontdekkingstocht? Waag je dan een onvergetelijke duiktrip!

9 – Walvisspotten

whale watching in Iceland

Een walvistocht moet zeker op het programma staan: in de zomer heb je maar liefst 95% kans om ze te spotten, terwijl je in de winter 80% kans maakt om ze te zien. De cijfers liegen er niet om!

Naast de bultruggen en orka’s die in deze wateren ronddartelen, worden bezoekers vaak getrakteerd op dolfijnen, bruinvissen en papegaaiduikers.

Dankzij de deskundige bemanning aan boord leer je ook veel over het gebied!

Je kunt ook een jetboattour boeken als je wat extra adrenaline wilt beleven!

10 – Sun Voyager

Sun Voyager in Iceland

Direct aan zee staat de roestvrijstalen sculptuur Sun Voyager, een iconisch symbool van de stad en een van de top bezienswaardigheden in Reykjavik, in de vorm van een Vikingschip dat naar het magnetische noorden kijkt.

Hoewel je hier meestal niet meer dan 10 of 15 minuten doorbrengt, maken de nabijgelegen bankjes en cafés het de ideale plek om te ontspannen met een dampende kop koffie aan het water.

Routebeschrijving op Google Maps



11 – Vulkaan Fagradalsfjall

Fagradalsfjall Volcano eruption, Iceland

De vulkaan Fagradaksfjall wordt normaal gesproken bezocht met een excursie van een halve of hele dag en verwelkomt natuurliefhebbers van heinde en verre. Deze natuurlijke attractie biedt een ongekende kans om een echte uitbarsting van dichtbij mee te maken.

Hoewel de huidige uitbarsting naar verwachting nog jaren zal aanhouden, levert een bezoek aan deze attractie geen gevaar op voor toeristen (gelukkig). Maar pas op: het wordt er wel erg heet!

12 – Laugavegur Trail

Laugavegur trail in Iceland

Als populairste wandelpad in IJsland is het niet verwonderlijk dat Laugavegur van heinde en verre wordt erkend als een van de 20 beste wandelbestemmingen ter wereld.

Tijdens je reis mag je allerlei betoverende terreinen en landschappen verwachten, van de warmwaterbronnen in Landmannalaugar tot de gletsjervallei van Porsmork.

De hele wandelroute duurt ongeveer vier dagen als je alles te voet doet. Daarom is een begeleide tocht misschien de beste optie als je je geen zorgen wilt maken over de logistiek van het wandelen en kamperen. Er zijn echter ook veel gedeeltelijke paden en kortere alternatieve routes beschikbaar.

13 – Perlan Museum & Viewpoint

Perlan Museum, Iceland

In het Perlan Museum & Viewpoint, dat populair is bij toeristen, kunnen bezoekers alles leren over gletsjers, vulkanen en wilde dieren. Leer meer over de lokale ecosystemen die bedreigd worden door smeltende gletsjers en ervaar hoe -10 °C aanvoelt. Je kunt ook genieten van panoramische uitzichten op de Snaefellsjökull-gletsjer en Reykjavik.

Bekijk ons zonnestelsel in het planetarium en wandel door de gesimuleerde ijstunnel voordat je opwarmt met een paar stomende drankjes!

14 – Lavatunnel Raufarholshellir

Raufarhólshellir lava tunnel tours, Iceland

Raufarholshellir is misschien maar de op drie na grootste lavatunnel in IJsland, maar de nabijheid van Reykjavik maakt het een gemakkelijke en essentiële toevoeging aan je reisroute.

Zet je hoofdlamp op en volg je gids door de natuurlijk gevormde loopbrug die deel uitmaakt van de enorme 1360 meter lange tunnel. Onderweg zul je een aantal bijzondere rotsformaties zien en je verbazen over de verschillende kleuren!

15 – Aurora Museum (Noorderlichtcentrum)

Aurora Museum, Iceland

Het Aurora Museum is de perfecte optie om dit natuurwonder te ontdekken. Hier kun je het licht uit de eerste hand bewonderen vanuit het comfort van een overdekte ruimte. Dit museum is de ideale voorbereiding op het echte werk.

In het theater kun je het dansende wonder zien op een HD-scherm van 7 meter hoog. Via de interactieve displays ontdek je de wetenschap achter dit fenomeen en het personeel vertelt je graag de fascinerende verhalen en legendes van culturen en gemeenschappen van over de hele wereld.

16 – Saga Museum

Reykjavik’s Saga Museum, Iceland

Met behulp van animatronics en levensechte displays brengt het Saga Museum een brede IJslandse tijdlijn tot leven, van de eerste kolonisten via de Vikingen tot de moderne tijd.

De tentoonstellingen gaan in op natuurrampen zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen tot aan de Zwarte Dood die het eiland teisterde. Er valt dus veel te leren over de veerkracht en geschiedenis van de IJslandse bevolking.



17 – Sky Lagoon

Sky Lagoon, Reykjavik
Met dank aan Sky Lagoon

Terwijl de stoom opstijgt nemen je zorgen af en waan je je in een verborgen paradijs.
Geloof het of niet, je bevindt je op slechts enkele minuten van het stadscentrum!

Bij Sky Lagoon krijg je het beste van een natuurlijke spa en warmwaterbronervaring… zonder dat je een lange reis moet maken.

Wissel af tussen warm en koud water en de stomende sauna’s en verkoelende nevels terwijl je je zintuigen op scherp zet.

Ontspan daarna in de hoofdlagune naast de oceaan, terwijl je het adembenemend uitzicht in je opneemt.

18 – Lavagrottentocht

caving tours in reykjavik

Ontdek een verborgen wereld onder het aardoppervlak tijdens een lavagrottentocht vanuit Reykjavik. Vanuit de stad leidt je gids je naar populaire plekken zoals de Leidarendi-grot of de Raufarhólshellir-grot.

Kruip, klim of navigeer door het netwerk van lavatunnels en grotten die zijn gevormd door vulkanische activiteiten, terwijl je een beter begrip krijgt van de geologische krachten die IJsland vormgeven.

19 – Gullfoss-waterval

Gullfoss Waterfall, Iceland

Als je op zoek bent naar een adembenemend landschap, ga dan naar de Gullfoss-waterval in de Golden Circle en je zult niet teleurgesteld worden. Bewonder niet alleen de omvang van de waterval, 32 meter om precies te zijn, maar ook hoe snel het water door de kloof van de rivier de Hvítá stroomt.

Waarom doe je niet mee aan een wildwaterrafttocht over het adembenemende gletsjerwater nu je toch in de buurt bent?

Hoewel de routes enigszins kunnen variëren afhankelijk van de gekozen touroperator, mag je altijd een gezinsvriendelijke ervaring verwachten.

20 – Zuidkust

South Coast tours, Iceland

De zuidkust is een geweldige keuze voor een dagtocht en barst van de buitenactiviteiten, allemaal relatief dichtbij Reykjavik.

Wandel, kajak of beklim de Solheimajokull-gletsjer; neem een foto voor het DC-3-vliegtuigwrak (een vrachtvliegtuig van de Amerikaanse marine dat in 1973 neerstortte), een omgeving die het contrast laat zien tussen menselijke intuïtie en ruige natuurlijke schoonheid; en wandel langs de iconische zwarte zandstranden.

Sommige excursies bevatten ook stops in de prachtige stad Akureyri.

21 – Helikoptervluchten

helicopter tours, Iceland

Als je het grootste deel van de tijd in je hotelkamer doorbrengt, dan bezoek je IJsland op de verkeerde manier!

Voor wie op zoek is naar een spannende tour vol adrenaline zijn er tal van helikoptervluchten vanuit Reykjavik. Tijdens een helikoptervlucht zweef je boven de stad en krijg je een adembenemend uitzicht op de naburige bergen en oceanen.

Afhankelijk van de vlucht die je kiest, kunnen passagiers naar de geothermische locaties vliegen en zien hoe de stoom met geweld het aardoppervlak doorboort of landen op een gletsjer om ongelooflijke foto’s te maken!

22 – Het eiland Viðey

Imagine Peace Tower in Videy island, Iceland

Als je een muziekliefhebber bent, en in het bijzonder een Beatles-fanaat, zet dan Viðey Island helemaal bovenaan je lijstje van bezienswaardigheden in Reykjavik.

Hier vind je namelijk de Imagine Peace Tower, gemaakt door niemand minder dan Yoko Ono als gedenkteken voor haar overleden man John Lennon.

De toren zelf bestaat uit zoeklichten die in de hemel worden geprojecteerd vanaf een wit stenen monument waarop in meerdere talen “Imagine Peace” staat gegraveerd. Volg het voorbeeld van de plaatselijke bevolking en laat een vredesboodschap in de put vallen en geniet van een drankje in het café op de terugweg naar Reykjavik.

Maar wacht, er is meer: er worden een hele reeks persoonlijke noorderlichttours georganiseerd op het eiland Viðey.

23 – Nationaal Museum van IJsland

Iceland National Museum
Met dank aan het Nationaal Museum van IJsland

Wandel door de tentoonstellingen in het populaire Nationaal Museum die je meenemen door de hele geschiedenis van IJsland, van de vroege kolonisten tot moderne culturen en tradities.

Met duizenden eeuwenoude kunstvoorwerpen, zoals de beroemde 13e-eeuwse deur van de Valþjófsstaðir-kerk, is dit betaalbare museum een geweldige eerste stop tijdens je reis naar Reykjavik!

Tip: Neem deel aan een rondleiding of huur een audiogids om te genieten van inzichten die je misschien niet krijgt als je op eigen houtje het museum verkent.



24 – Paraglidevluchten

paragliding in Iceland

Bereid je voor op een tandemsprong en paraglide boven de prachtige stad Reykjavik en de omgeving! Deze activiteit staat sensatiezoekers op het lijf geschreven. Zweef tot 15 minuten door de lucht en bewonder weelderige groene velden, grote kraters en lavastromen.

Dit is een unieke manier om de natuurlijke schoonheid van IJsland te ontdekken.

25 – Schiereiland Snæfellsnes

Snæfellsnes Peninsula, Iceland

Het schiereiland Snæfellsnes heeft het allemaal: intimiderende vulkanen, kliffen die boven de zee hangen, stranden met goudkleurig en zwart zand, de basaltzuilen van Hellnar, de berg Kirkjufell en dramatische fjorden die in de loop van duizenden jaren zijn gevormd.

De route ernaar toe neemt ongeveer twee uur (enkele reis) in beslag, maar je kunt ook een tour boeken met een aantal tussenstops. Of overweeg een van de 2-, 4- of 8-daagse avonturen om het meeste uit je reis te halen!

26 – Papegaaiduikers op het eiland Akurey

puffins watching in Iceland

Dit is een prachtige activiteit voor het hele gezin. Neem een boottocht vanuit Reykjavik en vaar naar het eiland Akurey, waar de schattige papegaaiduikers wonen!

Je kunt genieten van het adembenemende landschap door Faxaflói-baai terwijl je vriendelijke gids je inzicht geeft in het gedrag en de biologie van vogels en de bredere IJslandse ecosystemen.

Houd je ogen open, want het gebied is ook de thuisbasis van talloze exotische vogels zoals jan-van-genten, alken en noordse sterns.

27 – Speurtochten

scavenger games in Reykjavik

Wil je de stad op een heel andere manier leren kennen?

Waag je dan aan een paar speurtochten!

Deze slimme, creatieve avonturen zijn een geweldige manier om je omgeving te verkennen, met fascinerende aanwijzingen en puzzels die die verband houden met bekende bezienswaardigheden in Reykjavik.

Of je nu de werken op de Sculpture & Shore Walk bewondert of de architectonische wonderen van de kathedraal en het stadhuis van Reykjavik verkent, je vindt onderweg genoeg spanning en educatie.

28 – Botanische tuin van Reykjavík

Akureyri Botanical Gardens in Iceland

Met meer dan 3000 soorten van verschillende oorsprong en in allerlei kleuren en texturen is de botanische tuin van Reykjavik een pittoreske plantenoase en een geweldige bestemming voor zowel buitenliefhebbers als botanici.

Hoewel bijna elke grote stad wel een botanische tuin heeft, zijn er maar weinig die zo’n zeldzame variëteit bieden als deze, puur dankzij de ligging, zo ver boven de evenaar.

De tuin is elke dag geopend. Als je echter in juni, juli of augustus reist, kun je op vrijdag rond het middaguur genieten van een gratis rondleiding van 30 minuten!



29 – Maritiem Museum van Reykjavik

Reykjavík Maritime Nuseum, Iceland

Het is geen verrassing dat Reykjavik ooit een drukke vissershaven was, en er is geen betere plek om alles te leren over de vissers van de stad dan in het Maritiem Museum.

Klim aan boord van een kustwachtschip en bekijk tentoonstellingen over de ‘Kabeljauwoorlogen’, ontdek de wetenschap achter het vissen en leer meer over het leven van deze dappere plaatselijke bewoners.

30 – Gletsjerlagune Jökulsárlón

Diamond Beach in Iceland

De Jökulsárlón-gletsjerlagune is officieel de grootste en diepste gletsjerlagune van het land en de poort naar de Atlantische Oceaan. Het is een natuurwonder in de waarste zin van het woord.

Met een plaatselijke gids aan je zijde die je alles leert over het gebied, bewonder je dobberende ijsbergen, wandel je langs zwarte zandstranden en zie je lavavelden van dichtbij!

31 – Noorderlichtcruises

sailing tours in reykjavik

Maak een ontspannende cruise vanuit Reykjavik aan boord van een schip op zoek naar de aurora borealis of het noorderlicht. Geniet van wat hapjes en drankjes, terwijl je luistert naar de gidsen die IJslandse verhalen vertellen over de omliggende eilanden en legendarische vuurtorens.

Als je extra luxe wilt, kun je baden in een bubbelbad op het dek om je warm te houden. En als het je geluksdag is, kun je het noorderlicht zien!

32 – Sneeuwscootertochten

snowmobile tours, Iceland

Adrenalinejunkies, opgelet! Er zijn verschillende sneeuwscootertochten die Reykjavik als vertrekpunt hebben: Je kunt de Golden Circle oversteken, over schijnbaar eindeloze gletsjers rijden en een veel groter gebied verkennen dan je in een toeristisch busje zou doen.

Zelfs als je er nog nooit op hebt gereden, zul je in een mum van tijd door de bochten scheuren dankzij de instructies van de deskundige begeleiders!

En mis de Langjökull-gletsjer niet, een adembenemende ijsformatie.

33 – The Settlement Exhibition

Settlement Exhibition in Iceland

De tentoonstelling over de nederzetting is gebouwd rond de ruïnes van een oud langhuis van de Vikingen en leidt bezoekers door het erfgoed en het leven van de eerste kolonisten in het gebied. Deze toeristische attractie beschikt over verbazingwekkende innovatieve tentoonstellingen die dieper ingaan op archeologie, cultuur en minder bekende verhalen.

Tip: Vergeet niet naar de achterkant van het museum te gaan om de grensmuur te zien, de oudste bekende menselijke structuur in Reykjavik!



34 – Thorsmork

Thorsmork, Iceland

Met ruige paden, woeste bergen en uitzichten die er gephotoshopt uitzien, is Thorsmok een ideale plek voor dagtochten.

Wandel over de kronkelende paden van dit geliefde natuurreservaat en geniet van een ongerept landschap vol bergtoppen, gletsjers en rustige valleien.

Als je zin hebt in een beetje avontuur, boek dan een Jeeptour en ga lekker van de gebaande paden af!

Plons door beekjes, rijd over onverharde wegen en bewonder buitengewone wildernis die je met een gewone tourbus niet kunt bereiken.

Het is een ongeëvenaarde ervaring!

35 – Fallusmuseum

Phallological Museum, Reykjavík

Een van de bizarste activiteiten in Reykjavík (of heel Europa), het Fallusmuseum, is het enige centrum ter wereld met meer dan 215 penisdelen onder één dak.

Van walvissen tot ijsberen, walrussen en nog veel meer, de exposities omvatten bijna elk zoogdier (land en zee) dat IJsland zijn thuis noemt, inclusief mensen.

Als je geïnteresseerd bent in biologie of gewoon van een gek museum houdt, dan is het zeker een bezoek waard.

36 – Secret Lagoon

Secret Lagoon, Iceland

Als je meer van de Golden Circle wilt zien, boek dan een tour waarbij je ook de Secret Lagoon bezoekt.

In deze oase van warmwaterbronnen vind je een geothermische zwembad dat het hele jaar door warm blijft. Deze attractie biedt de mogelijkheid om te ontspannen na een drukke dag vol hoogtepunten van de Golden Circle!

Ophalen en terugbrengen bij je accommodatie zit inbegrepen in deze excursies, wat betekent dat je deze tour gemakkelijk kunt toevoegen aan je reisschema.

37 – Bæjarins Beztu Pylsur

Bæjarins Beztu Pylsur, best hot dogs in Iceland

Oké, fijnproevers opgelet!

Waar denk je aan als je aan IJslands eten denkt? Waarschijnlijk geen hotdog, toch? Maar als het gaat om Bæjarins Beztu Pylsur zullen zowel de lokale bevolking als toeristen het erover eens zijn: Deze hotdogs zijn echt opmerkelijk.

Dit iconische etablissement werd in 1937 geopend aan de haven en serveert verse lamsworstjes (geproefd door niemand minder dan Bill Clinton) met verschillende kruiden en lokale remolaði-saus.

38 – Whales of Iceland Museum

Whales of Iceland Museum, Iceland

Dierenliefhebbers kunnen tijdens een bezoek aan Europa’s grootste walvistentoonstelling tussen 23 schaalmodellen van alle soorten lopen, van de reusachtige blauwe vinvis tot de potvis en nog veel meer.

Via interactieve displays en modellen kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de grootste zoogdieren op aarde. Ontdek hun gewoonten en habitats en hoe je kunt helpen bij het behoud ervan.

Wil je genieten van een diepgaande ervaring, neem dan een audiogids!

39 – Vlieg over de Atlantische oceaan

flying buggy tours in reykjavik

Beleef het ultieme avontuur met een introductievlucht in een tweezitsvliegtuig! Met dit vliegtuig kun je langzaam vliegen op lage hoogte en genieten van een onbelemmerd zicht dankzij de volledig open ramen. Maak prachtige foto’s van de uitgestrekte Atlantische Oceaan en de stad Reykjavík met zijn kleine eilanden en ruige bergen. Een hooggekwalificeerde en ervaren vliegtuiginstructeur zorgt voor een veilige en spannende tandemvlucht.

40 – Vuurtoren Grotta

Grotta Lighthouse, Reykjavik

Op het puntje van het schiereiland Seltjarnarnes bevindt zich de vuurtoren en het natuurreservaat Grotta, een van de meest bezochte en gefotografeerde bezienswaardigheden van het land. Als je het met eigen ogen ziet, begrijp je al snel waarom.

Naast de voor de hand liggende hoofdattractie, de historische vuurtoren zelf, worden toeristen ook aangetrokken door het uitzicht op het zwarte zand en de dramatische kliffen, terwijl zeldzame vogels vaak vluchtig voorbij vliegen.

Tip: Als je deze attractie in de winter bezoekt, is het een prachtige plek om het noorderlicht te zien terwijl je met je voeten in een geothermisch zwembad bungelt!

Routebeschrijving op Google Maps



41 – Bewonder het noorderlicht vanop een boot

Northern Lights cruise in Iceland

We weten allemaal dat je het noorderlicht niet mag missen; de vraag is alleen hoe je het noorderlicht het beste kunt zien.

Een populaire optie is om vanuit de haven van Reykjavik naar de rustige Faxafloi-baai te varen terwijl het noorderlicht boven je hoofd danst.

De meeste boottochten bieden winteroveralls en een warm drankje aan boord om je lekker warm te houden terwijl de fascinerende natuurverschijnselen hun werk doen.

42 – Escape Rooms

escape rooms in Reykjavik

Het gebeurt niet elke dag dat je een moordenaar, een gekke wetenschapper of de maffia te slim af bent.

Met de escape rooms in Reykjavik zijn de mogelijkheden eindeloos!

Navigeer door een tot leven gekomen horrorfilm in “The Dollhouse”; zoek naar medische geheimen in “The Scientist”; of ontwijk gangsters in “The Mafia”.

Mocht je dit niet interessant vinden, dan kun je je ook wagen aan bankovervallen en gevangenisuitbraken.

Verzamel een team en ga op avontuur!

43 – Arbaer Air Museum

Arbaer Open Air Museum, Reykjavik

Het Arbaer Open Air Museum bevindt zich op de velden van een voormalige prominente boerderij in Reykjavik. Het beschikt over 20 prachtig bewaard gebleven gebouwen in de stijl van een recreatiedorp met ambachtstentoonstellingen en zelfs oldtimers.

Leg de boeken aan de kant en stop met googelen. Er is geen betere manier om meer te weten te komen over de vroegere leefomstandigheden en het sociale leven van de plaatselijke bevolking dan de replica’s die hier nagebouwd zijn, vooral als het gaat om onderwerpen zoals Kerstmis.

44 – Laugarvatn Fontana

Laugarvatn Fontana geothermal baths, Iceland

In een warmwaterbron zitten is soms niet genoeg. Na dagen wandelen en avonturieren door het IJslandse landschap heb je een ouderwets dagje spa nodig om weer helemaal op krachten te komen.

Daarvoor bestaat er waarschijnlijk geen betere plek dan Laugarvatn Fontana. De baden liggen in de Golden Circle en bieden warme baden, sauna’s en stoombaden.

Het onbetwiste hoogtepunt is echter het adembenemende noorderlicht dat vaak boven je danst!

45 – Heuvel Þúfa

Þúfa Hill, Reykjavik

Een van de grootste en beroemdste kunstwerken in de omgeving van Reykjavik is de met gras begroeide heuvel Þúfa en de eenvoudige hut die er bovenop staat. Het is een favoriete toeristische plek, voor sommigen vanwege de komische gelijkenis met… nou ja, oordeel zelf, voor anderen vanwege het prachtige uitzicht op de zee vanaf de top!

Je bereikt het kleine houten schuurtje waar vis ligt te drogen – een kniopoog naar typisch IJslandse tradities – na een gestage klim.

Routebeschrijving op Google Maps



46 – LAVA Centre

LAVA Centre in Iceland

Het hoog aangeschreven LAVA Centre is een interactieve tentoonstelling die gasten alles leert over de vulkanen die IJsland hebben gevormd en nog steeds vormen. Het is een prachtige educatieve attractie voor zowel kinderen als volwassenen.

Wandel door deze attractie en leer over de waarschuwingssignalen van uitbarstingen, hoe een uitbarsting het weer over de hele wereld beïnvloedt en hoe vulkanen het prachtige lokale landschap hebben gevormd!

47 – Vulkanisch kratermeer Kerid

Kerid Crater, Iceland

Deze IJslandse bezienswaardigheid lijkt wel uit een sprookje te komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit adembenemende landschap ook wel het “Oog van de Wereld” wordt genoemd.

Kerid is een 3000 jaar oude krater die is veranderd in een meer en ligt in de Golden Circle in het gebied Grímsnes in het zuiden van IJsland (dus niet ver van Reykjavik). Het meer is opvallend blauw en beschikt over een wandelpad en is een indrukwekkend decor voor foto’s.

48 – Quadtours

quad tours, Iceland

Quadtochten door de wildernis zijn synoniem aan avontuur. De tours vertrekken regelmatig vanuit Reykjavik en bieden sensatiezoekers de kans om zich uit te leven op de grindpaden van het Hafravatn-meer en helemaal naar de top van Reykjavik te klimmen.

Geniet van het uitzicht over de stad en de bergen vanaf de top voordat je weer naar beneden racet!

49 – Rode lavaheuvels van Rauðhólar

Rauðhólar, Reykjavik

IJslandse paarden staan bekend om hun moed en kracht (en hun weelderige manen). Deze paarden zijn een iconisch onderdeel van IJsland en zorgen ervoor dat een paardentocht door Raudholar een van de must-do activiteiten in Reykjavík is.

Met een plaatselijke gids die je de weg wijst, draaf je, zo snel als comfortabel is voor jou, langs de kastanjebruine heuvels. Onderweg bezoek je de Trollaborn (ofwel Trollenkinderen), een verzameling unieke rotsformaties.

50 – Berg Esja

Mount Esja hike, Reykjavik

Op slechts 20 kilometer van Reykjavik belooft wandelen op de berg Esja een onvergetelijke middagactiviteit voor het hele gezin. Er zijn een aantal wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden die het hele jaar open zijn. Er is dus voor elk wat wils.

Avontuurlijke wandelaars opgelet: Op ongeveer 200 meter van de top zullen veel onervaren wandelaars weer afdalen. Maar wie dapper genoeg is om de steile top te beklimmen, wordt beloond met een adembenemend uitzicht op de top!

Routebeschrijving op Google Maps



51 – Buggytours

buggy tours, Iceland

Zin om de Vallei van de Duizend Rivieren te verkennen? Of wat dacht je van de pittoreske Blue Mountains?

Wat je ook kiest, in een buggy geniet je van begin tot eind van prachtige en adembenemende uitzichten.

Wil je twee vliegen in één klap slaan? Combineer een tour dan met een walvissafari of schrijf je in voor een proefles vliegen!

52 – Harpa Concert Hall

Harpa Concert Hall and Conference Centre in Iceland

Een prachtig gebouw met uitzicht op de glinsterende haven: Harpa Concert Hall is een geweldige plek om het IJslands Symfonieorkest, de IJslandse Opera of de Reykjavik Big Band te zien en horen optreden.

Als bekroond gebouw is alleen al het uitzicht vanaf de buitenkant reden genoeg om even langs te gaan!

53 – Game of Thrones-tours

Thingvellir National Park, Iceland

Of je nu een Stark of een Lannister bent, tijdens deze volledige dagtour reizen GOT-fans naar het Nationaal Park Thingvellir en kunnen ze de opnamelocaties van een aantal iconische scènes uit de afleveringen aanschouwen.

Wandel op de Unesco Werelderfgoedlocatie waar Jon Snow de White Walkers ontmoette. Bewonder de Poort van Eyrie, verken een dorp dat als inspiratie diende voor de verblijven van de Wildlings en zie waar de draak van Daenerys door een waterval een geit opeet!

54 – Vlooienmarkt Kolaportid

Kolaportid Flea Market, Reykjavik

De charmante vlooienmarkt van Kolaportið is gevestigd in een pakhuis in de oude haven en biedt veel bizarre souvenirs en etenswaren. Van vintage kleding tot gefermenteerde vis, snoep en tweedehands huishoudelijke artikelen, je vindt er zeker iets dat je interesse wekt.

Deze attractie, waar je alleen met contant geld kunt betalen, is een leuke manier om de inwoners van de stad te ontmoeten en een paar lokale delicatessen te proeven!

55 – Verken de Golden Circle per Jeep

jeep tours, Iceland

Sneeuwscooteren, het noorderlicht, gletsjers, geothermische zwembaden en de iconische Golden Circle, dit alles en nog veel meer krijg je te zien tijdens een jeeptour!

Waar je ook naartoe wilt, je kunt je bestemming in stijl bereiken met een jeeptour vanuit Reykjavik.

Ben je eerder een VIP-reiziger? Vergeet dan niet dat er ook privétours beschikbaar zijn waarbij je in één dag of in meerdere dagen veel van IJsland kunt zien (maar dit kost wel wat meer).

56 – Watervallen Skogafoss en Seljalandsfoss

Seljalandsfoss waterfall, Iceland

Wie al eerder in IJsland is geweest zal het beamen: een dagtocht naar Zuid-IJsland naar de twee verbazingwekkendste watervallen ter wereld, Skogafoss en Seljalandsfoss, moet op het programma staan!

Bij deze twee trapsgewijze, massieve watervallen kun je genieten van regenbogen, waterpoelen en geweldige fotomomenten.

Bovendien liggen de twee watervallen op minder dan twee uur rijden waardoor het een gemakkelijke optie is voor een dagtocht!



57 – Basiliek van koning Christus

Cathedral of Christ the King, Reykjavik

Net buiten het stadscentrum ligt de Domkirkja Krists konungs, of de Basiliek van koning Christus – een bijna 100 jaar oude kerk die even prachtig als betekenisvol is.

Hoewel religieuze bezoekers uit de hele wereld kunnen deelnemen aan de mis, is iedereen welkom om de prachtige architectuur te bekijken en te genieten van een rustige wandeling over het landgoed.

Routebeschrijving op Google Maps

58 – Suptochten

paddleboarding, Iceland

Stand-up paddleboarden wordt over de hele wereld steeds populairder vanwege de eenvoud en het enorme plezier. Dus waarom zou je deze activiteit niet uitproberen in een van de mooiste steden ter wereld?

Hoewel het water een beetje koud zal zijn (val er niet in!), belooft een suptocht door de fjorden en gletsjermeren een middag vol sereniteit en schoonheid.

Of je je nu in het centrum van Reykjavík bevindt, op het schiereiland Snæfellsnes of in Hvalfjörður in het achterland van de Vikingen, er is geen tekort aan mogelijkheden om te paddleboarden.

59 – Begraafplaats Hólavallagarður

Hólavallagarður Cemetery, Reykjavik

Hólavallagarður, de eerste begraafplaats sinds het Vikingtijdperk, werd gebouwd in 1838. Dit kerkhof nodigt voorbijgangers uit om de laatste rustplaats van enkele van de indrukwekkendste historische figuren van het land te bekijken.

Je vindt er de laatste rustplaats van mensen die de stierven aan de Spaanse Griep, de eerste vrouw die in het parlement werd gekozen en een gedenkteken voor de Franse zeelieden die op zee het leven lieten.

Routebeschrijving op Google Maps

60 – Maaltijden van wereldklasse

best restaurants in Reykjavik

Met een keuken die klassiek, onorthodox en enkele elegante elementen combineert, is elke maaltijd in Reykjavik een avontuur.

Geniet van exotisch vlees zoals papegaaiduiker en walvis bij Grillmarkaðurinn, of probeer de geweldige veganistische keuken bij The Coocoo’s Nest.

Proef de iconische hotdogs bij Bæjarins Beztu Pylsur of de pretentieloze gerechten bij Mathús Garðabæjar, waaronder brunch en bisque van kreeft.

Of tast iets dieper in de buidel en reserveer een tafel bij Dill, een met Michelinster bekroond restaurant. Hier kun je proeven van o.a. rendiertartaar en visstoofpotjes.

Bij deze restaurants is elke hap een belevenis!

61 – Höfdi-huis

Höfdi House, Reykjavik

Het Hofdi-huis, populair bij toeristen, ligt aan het water en is de plek waar de Amerikaanse president Ronald Reagan een ontmoeting had met Michail Gorbatsjov om het einde van de Koude Oorlog in te luiden.

Hoewel bezoekers de binnenkant niet kunnen bezichtigen, blijft het een mooi en monumentaal stukje geschiedenis.

Routebeschrijving op Google Maps



62 – Kook en eet als een IJslander

cooking classes, Iceland

Als je meer wilt proberen dan alleen maar hotdogs, waarom waag je je dan niet aan een avond kookles om te leren hoe je authentiek IJslands eten zelf klaarmaakt?

Van vis en lamsvlees tot hartig brood, deze praktijkgerichte activiteit is een geweldig ‘souvenir’ om mee naar huis te nemen. Je vrienden zullen zeker onder de indruk zijn van je nieuwe kookkunsten tijdens je volgende etentje.

En natuurlijk is een glas (of drie) wijn inbegrepen.

63 – Ontspan in een buitenzwembad

outdoor hot pools in Reykjavik

Ondanks de vaak ijskoude temperaturen in Reykjavik kun je het hele jaar door buiten zwemmen. Hoe? Dankzij de zwembaden, die worden gevoed en verwarmd door natuurlijk geothermisch water!

Leun achterover en ontspan in de spa van Laugardalslaug. Of, als je op zoek bent naar iets gezinsvriendelijkers, neem de kinderen dan mee naar het zwembad Arbaejarlaug en laat ze de vele glijbanen uitproberen.

64 – Bierproeverijen

pub crawls in Iceland

Er is geen betere manier om alle bieren en smaken van een stad te proeven dan met een kroegentocht!

Deze tours nemen je mee naar de meest trendy en historische bars in Reykjavik. Daar kun je de lokaal geproduceerde bieren proeven, jezelf trakteren op een paar shots en meer te weten komen over het vroegere verbod in het land en de moderne ambachtelijke biercultuur.

Naast de energieke en gezellige kroegentochten zijn er ook rustige bierproeverijen in de stad.

65 – Vulkaan Thrihnukagigur

Thrihnukagigur Volcano tunnels tours in Iceland

De vulkaan Thrihnukagigur, die zo’n 4000 jaar geleden voor het laatst uitbarstte, biedt de ongelofelijke kans om voet te zetten in een echte vulkaankrater.

Houd er wel rekening mee dat de excursies een wandeling van ongeveer een uur vereisen, dus een gemiddelde conditie is ideaal, maar niet essentieel.

66 – Icelandic Punk Museum

Icelandic Punk Museum, Reykjavik

In een omgebouwd openbaar toilet ontdek je misschien wel het uniekste museum van heel Reykjavik (en dan vergeten we het Fallusmuseum niet…).

Dit museum vertelt het verhaal van de IJslandse punk uit de jaren 1970. Hier zie je accessoires, old-school tourkaartjes, instrumenten, roze jasjes en nog veel meer op een heel eigenaardige manier tentoongesteld in de toilethokjes.

Routebeschrijving op Google Maps



67 – De “eerste” geysir ter wereld

geyser tours in Iceland

De Grote Geysir (die zijn naam eer aandoet) is de eerste waterpartij ter wereld die deze naam draagt en alle andere geisers ter wereld werden ernaar vernoemd.

Deze waterfontein is al meer dan 10.000 jaar actief en blijft hete stoom en waterstromen de lucht in blazen.

De Grote Geysir is vrij rustig in vergelijking met andere geisers. Deze attractie ligt echter in een gebied met zeer actieve geisers, dus je zult zeker een show te zien krijgen!

68 – Winkelstraat Laugavegur

Laugavegur street, Reykjavik

Neem een middag de tijd om te snuffelen en te windowshoppen in het autovrije Laugavegur. Bezoek heerlijke restaurants, gerenommeerde boetieks en, als je dat nog niet hebt gedaan, het Punk Museum en het Fallusmuseum.

Als een van de oudste winkelstraten van IJsland zijn er veel redenen om een stadsrondleiding door het gebied te volgen om onderweg interessante dingen te leren.

69 – Het nachtleven

nightlife in Reykjavik

Ook als de zon ondergaat (of niet, als het zomer is), zijn er heel wat leuke dingen te beleven in Reykjavik.

De IJslandse hoofdstad zit vol met geweldige kroegen, leuke clubs en muziek van topniveau en is de perfecte plek om te feesten.

Ga naar Paloma om de DJ’s en het Vikingdecor te bewonderen of naar Gaukurinn om een van de levendige dragoptredens bij te wonen.

Schud je benen los in Kiki Queer Bar, of geniet van de rustige sfeer en de uitstekende ambachtelijke bieren in Olstofa Kormaks og Skjaldar.

Het wordt een avondje uit om nooit te vergeten!

Hoe bereik je Reykjavik?

Neem geen taxi om je te verplaatsen (tenminste niet bij aankomst)! Wij raden aan om een luchthavenshuttle te nemen (Keflavik Airport of Reykjavik Airport), zodat je het lokale transportsysteem niet hoeft uit te pluizen en niet hoeft te onderhandelen met chauffeurs.

De chauffeur zal je in VIP-stijl opwachten op de luchthaven en onderweg naar je hotel allerlei fascinerende weetjes met je delen. Wat is daar niet leuk aan?

Waar overnachten in Reykjavik?

Als je niet aan het genieten bent in het restaurant of het fitnesscentrum van The Reykjavik EDITION, kun je gemakkelijk naar de Oude Haven gaan – maar kom zeker terug voor de sauna!

Of ga naar Grandi by Center Hotels, waar je kunt ontspannen aan de bar na een bezoek aan nabijgelegen plekken zoals de Hallgrímskirkja-kerk.

Winkelliefhebbers zullen graag in Midgardur by Center Hotels willen verblijven, dat direct aan de beroemde winkelstraat Laugavegur ligt en gemakkelijk toegang biedt tot andere centrale delen van de stad.

In 201 Hotel kun je genieten van een wat rustiekere ervaring (denk aan beboste wandelpaden en nabijgelegen meren) in combinatie met eersteklas voorzieningen zoals nabijgelegen restaurants en winkels.

Kies je voor Center Hotels Plaza, dan kun je verschillende bezienswaardigheden in Reykjavik verkennen, zoals als de National Gallery en de oude binnenstad, en genieten van alle beste plekjes van de stad voordat je je terugtrekt in de bar.

Reykjavik bezoeken met een budget?

Ontdek Vikingverhalen, de hoogtepunten van de stad en lokale geheimen met een aantal free walking tours.

Je hoeft er niet diep voor in de buidel te tasten en ze zijn nog leuk ook. Free walking tours zijn perfect om meer te leren over de hoofdstad, zorg er alleen voor dat je wat geld bij je hebt om je gids een fooi te geven!

Met de Reykjavik City Card kun je profiteren van verbazingwekkende kortingen op veel van de beste attracties in de omgeving, van musea en kunstruimtes tot plaatselijke zwembaden.

Waar ga je hierna naartoe?

Als je Reykjavik helemaal hebt verkend, is er geen tekort aan andere geweldige bezienswaardigheden in IJsland!

Denk aan krakende gletsjers en uitbarstende vulkanen, borrelende warmwaterbronnen en bulderende watervallen, oergrotten en opvallende zeegezichten. Dit lieflijke landje is misschien wel een van de mooiste natuurgebieden op aarde.

Tussen de wandelingen, duiktrips en kampeertochten door kun je de eeuwenoude geschiedenis verkennen, aquatische artefacten bekijken of het lokale bier proeven bij een aantal geweldige brouwerijen.

Zelfs als je weinig tijd hebt, kun je nog steeds genieten van enkele van de hoogtepunten met meerdaagse trips. Deze meerdaagse reizen bevatten een avond of twee in de wildernis, wat de perfecte kans is om een glimp op te vangen van het Noorderlicht!

Je kunt ook richting Vik trekken en daar o.a. prachtige stranden verkennen en adembenemende zeestapels bewonderen.

Akureyri, vaak beschouwd als de ‘Hoofdstad van Noord-IJsland’, biedt een andere sfeer met zijn charmante dorpsgevoel en een overvloed aan culturele en recreatieve activiteiten. Plan je route met verschillende activiteiten in Akureyri, zoals botanische tuinen bezoeken, musea verkennen en walvissen kijken.

Slotgedachten

Zelfs als je je zinnen hebt gezet op de natuurwonderen buiten de hoofdstad, trek dan zeker nog wat tijd uit voor de prachtige bezienswaardigheden in Reykjavik en omstreken.

Met zoveel eigenzinnige cultuur, heerlijk eten en drinken en unieke historische plekken komt er geen einde aan de leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Reykjavik. De IJslandse hoofdstad zal je zeker verbazen en je zult er een geweldige tijd beleven.

We hopen dat deze lijst van pas komt bij het plannen bij je volgende reis naar IJsland. We wensen je zoals altijd een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!