Bezienswaardigheden in IJsland

Ooit diende IJsland vooral als tussenstop op weg van Europa naar de VS of andersom. Inmiddels is het land van vuur en ijs uitgegroeid tot een van de meest betoverende naties van het noordelijk halfrond – zo niet van de hele wereld.

Reykjavík is de grootste stad van het land (en ook de meest noordelijke hoofdstad ter wereld) waar het grootste deel van de bevolking woont. Het is echter geen geheim dat de ware schoonheid van IJsland zich buiten de stadsgrenzen bevindt. Als je het kleurrijke Reykjavik verlaat, word je begroet door dramatische kustlijnen, imposante gletsjers, intimiderende vulkanen, adembenemende stranden en een ononderbroken uitzicht op de Aurora Borealis.

De natuurpracht en dramatiek van de natuurelementen is werkelijk oogverblindend.

En als je ooit de behoefte voelt om wat beschutting te zoeken van de elementen, kun je meer te weten komen over de beroemde Vikings of enkele opmerkelijke musea bezoeken.

Bovendien kun je een aantal unieke avonturen beleven, zoals wandelen (of duiken) tussen twee continenten!

Als je van avontuur houdt of gefascineerd bent door de schoonheid van Moeder Natuur, dan zal de overvloed aan activiteiten en bezienswaardigheden in IJsland je gegarandeerd versteld doen staan. Beloofd.

1 – Stadswandeling door Reykjavik

walking tours, Reykjavík

Een stadswandeling in kleine groep is een geweldige manier om alles te weten te komen over Reykjavik. Een goed geïnformeerde en vriendelijke plaatselijke bewoner leert je alles over de bezienswaardigheden en de manier van leven in de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, om nog maar te zwijgen over de sterke Vikinginvloed van Reykjavík.

Tijdens deze stadswandeling krijg je verhalen te horen over elfen en trollen en kom je meer te weten over mythische tradities. Je krijgt niet alleen de kans om even de benen te strekken na een lange vlucht, maar krijgt ook meteen een eerste indruk van de IJslandse cultuur en geschiedenis. Een aanrader!

Dit is slechts een van de vele avonturen die je kunt ondernemen met een Reykjavik City Card.

Kies tussen een 24-uurs-, 48-uurs- of 72-uurspas en geniet van een aantal van de beste culturele instellingen in de stad; van de dierentuin en het vogeleiland Videy tot de vele musea in de stad. De kaart geeft ook toegang tot verschillende openbare zwembaden in de stad, waaronder de thermale warmwaterbronnen waar veel inwoners van de stad naartoe gaan om te zwemmen.

2 – Het vulkanisch kratermeer Kerid

Kerid Crater, Iceland

Een publiekslieveling die steeds populairder wordt bij toeristen. Dit 3000 jaar oude vulkanische kratermeer ligt aan de zuidkant van het eiland op de populaire Golden Circle-route (je komt in dit artikel veel te weten over de Golden Circle).

Vanuit Reykjavik zijn er verschillende georganiseerde excursies naar de krater van Kerid beschikbaar. Afhankelijk van je tijd en budget kun je kiezen uit verschillende tours met stops bij geisers, de Blue Lagoon of een plaatselijke boerderij!

3 – De Gletsjerlagune Jökulsárlón

Diamond Beach in Iceland

De Blue Lagoon trekt misschien wel de meeste aandacht van alle lagunes in het land, maar de gletsjer Jökulsárlón mag niet over het hoofd worden gezien. Het water is misschien veel te ijzig om in te zwemmen, maar het onbelemmerde uitzicht en de pure natuur zijn gewoonweg buitengewoon.

Niet ver daarvandaan ligt de strook zwart zand die bekend staat als Diamond Beach. Samen met de turquoise gekleurde ijsscherven is het een waar paradijs voor fotografen.

4 – De Blue Lagoon

Blue Lagoon, Iceland

De geothermische warmwaterbron, de Blue Lagoon, is waarschijnlijk de meest gefotografeerde natuurlijke spa ter wereld (hoewel Boedapest een geduchte concurrent is) en verwelkomt bijna 1,3 miljoen bezoekers per jaar.

Hoewel de toegangsprijs aan de dure kant is en het er soms druk kan zijn, moet deze bezienswaardigheid in IJsland zeker op jouw bucketlist staan, alleen al vanwege de natuurlijke schoonheid.

Maak je geen zorgen als je geen eigen auto hebt, want er zijn genoeg vervoersmogelijkheden vanuit Reykjavik.

5 – De watervallen Skogafoss en Seljalandsfoss

Seljalandsfoss waterfall, Iceland

IJsland heeft geen gebrek aan noemenswaardige watervallen, maar Skogafoss en Seljalandsfoss zijn zeker twee van de populairste op het eiland.

Seljalandsfoss, een van de belangrijkste attracties aan de zuidkust, ligt op een hoogte van ongeveer 60 meter en is absoluut adembenemend. Verken de waterval en volg een van de wandelpaden die zich een weg banen achter de waterval. Wees gewaarschuwd: Je zult nat worden, dus neem een regenjas mee!

De 25 meter brede Skogafoss ligt op op slechts 25 minuten rijden en is een absolute must-see.

Deze twee machtige watervallen kun je bewonderen tijdens een vooraf georganiseerde excursie.



6 – De Silfra-kloof

Silfra Fissure, Iceland

De Silfra-kloof ligt in het door UNESCO beschermde Nationaal Park Thingvellir en is wereldberoemd onder duikliefhebbers. Waarom? Omdat het de enige gemakkelijk toegankelijke plek is waar je tussen de Noord-Amerikaanse en Europese tektonische platen kunt duiken.

Zelfs niet-professionele duikers genieten van de schoonheid en zeldzaamheid van het gebied dankzij de verschillende snorkeltrips voor beginners. Maar als je echt een onvergetelijk avontuur wilt beleven, ga dan dieper – letterlijk – door te kiezen voor een duiktrip.

Terwijl je afdaalt in het opmerkelijke kristalheldere water, krijg je de kans om enkele van de opvallendste rotsformaties van het gebied te verkennen, zoals de adembenemende Kathedraal van Silfra.

En natuurlijk kun je door de kloof zelf zwemmen, terwijl het water van twee continenten over je heen spoelt.

Het is een unieke en diepgaande ervaring!

Er vertrekken ook snorkeltours vanuit Selfoss.

7 – Het noorderlicht

Northern Lights tours, Iceland

Je hebt geen excuus: de Aurora Borealis bekijken is een niet te missen activiteit op het noordelijk halfrond, en er zijn maar weinig plaatsen waar je het noorderlicht beter kunt zien dan in IJsland.

Er worden letterlijk honderden noorderlichtreizen aangeboden. Of je nu een korte tocht van 2 uur wilt maken of een excursie naar het noorderlicht wilt combineren met andere attracties of wilt kiezen voor een meerdaags verblijf in een stille hut onder de sterrenhemel, er is voor ieder wat wils. Het maken van een van deze tochten moet zeker bovenaan je lijst van activiteiten in IJsland staan.

8 – Whales of Iceland Museum

Whales of Iceland Museum, Iceland

Er komen tientallen soorten walvissen voor in de unieke IJslandse wateren (maar daar komen we later nog op terug) en er is geen betere plek om meer over hen, hun gedrag en hun ecosysteem te leren dan het hoog aangeschreven Whales of Iceland Museum.

Bewonder de 23 levensgrote modellen die aan het plafond hangen, maak een korte cruise om walvissen te spotten en dompel jezelf onder in het waterparadijs van IJsland in deze gezinsvriendelijke attractie.

9 – Het schiereiland Snæfellsnes

Snæfellsnes Peninsula, Iceland

Het schiereiland Snæfellsnes strekt zich 90 kilometer uit in de Atlantische Oceaan aan de westkust van het land en heeft een verbazingwekkend divers landschap vol natuurlijke schoonheid.

Wat deze plek zo populair maakt, is het bredere inzicht in veel van IJslands natuurwonderen. Op dit (relatief) kleine stukje land vind je gouden, roze, zwarte en witte zandstranden, de begaanbare berg Kirkjufell, de vulkaan Snæfellsjökull die de skyline domineert en nog veel meer bezienswaardigheden.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom deze plek de bijnaam “IJsland in een notendop” heeft gekregen.

10 – Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja Church, Iceland

De Hallgrimskirkja is de grootste kerk van IJsland. Deze torent boven Reykjavik uit en biedt een prachtig uitzicht van 360° dat nergens anders te vinden is.

Vanaf het 73 meter hoge uitkijkpunt van de kerk kunnen bezoekers heel Reykjavik en de omliggende bergen zien, terwijl ze ook inzicht krijgen in het religieuze leven in IJsland vandaag de dag.



11 – De lavatunnel van Raufarhólshellir

Raufarhólshellir lava tunnel tours, Iceland

De Raufarhólshellir-tunnel ligt op slechts 30 minuten van de belangrijkste hotels en bezienswaardigheden in Reykjavik en biedt avontuurlijke bezoekers de kans om een van de langste en beroemdste lavatunnels van IJsland te verkennen, die zich uitstrekt over een lengte van 1500 meter.

Deze attractie is het hele jaar door gemakkelijk toegankelijk en er vertrekken een heleboel excursies in kleine groepen en privérondleidingen naar deze trekpleister vanuit Reykjavik.

12 – De zuidkust

South Coast tours, Iceland

Het zou urenlang duren om alle opmerkelijke bezienswaardigheden aan de zuidkust van IJsland op te noemen. Hier is een voorproefje: het ruige landschap biedt watervallen, bewandelbare vulkanen, gletsjertochten, wateren waar walvissen dartelen, zwarte zandstranden en lavavelden.

Doe jezelf een plezier: geef de planning uit handen en boek gewoon een dagtocht (of meerdaagse tour) langs de zuidkust om jezelf tijd en rompslomp te besparen.

13 – Het Perlan Museum

Perlan Museum, Iceland

Deze onderschatte attractie is gevestigd in een voormalige warmwatertank en werd in 1991 omgetoverd tot een parelvormig museum.

Het museum herbergt niet alleen een planetarium en een reeks interactieve tentoonstellingen (mis de gesimuleerde ijstunnel niet!), maar biedt gasten ook de kans om alle oogverblindende IJslandse landschappen te verkennen op een 360-graden uitkijkplatform.

14 – Hop-on-Hop-off in Reykjavik

bus tours, Reykjavik

Als je weinig tijd hebt (zoals tijdens een korte tussenstop), is een 24- of 48-uurs hop-on-hop-off-bustour de beste manier om alle ansichtkaart-waardige bezienswaardigheden van Reykjavík te ontdekken!

Deze dubbeldekkerbus biedt een tour langs de populaire bezienswaardigheden van Reykjavík – van de haven Skarfabakki tot het Whale Watching Centre en alles daartussenin. Onderweg ontdek je een overvloed aan natuurlijke IJslandse schoonheid.

Met opgenomen audio in 7 talen om toeristen te helpen de geschiedenis en betekenis van elke bezienswaardigheid te begrijpen, biedt het de perfecte introductie tot het land van vuur en ijs.

15 – De berg Landmannalaugar

Landmannalaugar mountain tours, Iceland

Landmannalaugar, dat in het prachtige natuurreservaat Fjallabak ligt, maakt snel furore in toeristenkringen: De karamelkleurige toppen naast de helderblauwe lucht bieden een van de meest adembenemende uitzichten in de omgeving.

Hoewel een wandeltocht op Landmannalaugar meestal zo’n 4 uur duurt, kunnen gasten er ook voor kiezen om hun wandeling pittiger te maken door er een meerdaags avontuur van te maken met een tocht naar de vulkaan Hekla.

In elk geval is er niets beter na een inspannende wandeling dan een rustgevende duik in de nabijgelegen geothermische warmwaterbronnen.

16 – Het zwarte strand van Reynisfjara

Reynisfjara black sand beach, Iceland

Het strand van Reynisfjara, een van de mooiste zwarte zandstranden ter wereld, wordt keer op keer verkozen tot een kustlandschap van wereldklasse – een waar al je vrienden thuis jaloers op zullen zijn.

Volgens de legende zijn deze iconische rotsformaties twee versteende trollen die in steen veranderden na een mislukte poging om een schip uit de zee te trekken.

Of je de folklore nu gelooft of niet, als de lucht boven Reynisfjara in een paar minuten verandert van donker en bewolkt naar zonnig, zul je versteld staan van de prachtige beelden!

Routebeschrijving op Google Maps



17 – De Langjökull-gletsjer

Langjökull Glacier in Iceland

De Langjökull is de op één na grootste gletsjer op het eiland en is al jaren een populaire toeristische attractie.

Een rondleiding door de ijsgrotten is een must voor natuurliefhebbers, net als een wandeling naar de Gullfoss-waterval, een sneeuwscootertocht op de gletsjer of een duik in de natuurlijke warmwaterbronnen.

Er valt ook veel te leren: De plaatselijke gids vertelt je veel interessante feiten over de vulkanische en tektonische activiteit van deze enorme gletsjer.

18 – Game of Thrones-tour

Thingvellir National Park, Iceland

Of je nu een Stark of een Lannister bent, een Game of Thrones-tour door het adembenemende Nationaal Park Thingvellir, waar de ‘Bloody gate in the vale of arryn’ werd gefilmd, moet bovenaan je lijst staan van bezienswaardigheden in IJsland.

Zelfs als je geen fan bent van de serie, zou de ongerepte schoonheid van deze plek reden genoeg moeten zijn voor een bezoek.

De excursies duren meestal zo’n 8 uur en iedereen die in Reykjavik verblijft kan gemakkelijk worden opgehaald en teruggebracht.

19 – De verborgen vallei van Thor Thorsmork

Hidden Valley of Thor Thorsmork, Iceland

De Verborgen Vallei van Thor Thorsmork is een bergrug tussen twee enorme gletsjers en straalt een natuurlijke schoonheid uit die je gewoon moet zien om het te geloven.

Neem plaats in een aangepaste ijskar (meestal een Hilux) en laat je door een plaatselijke gids over de bergwegen leiden. Je waadt door rivieren, rijdt vulkanen op en leert alles over de unieke geschiedenis van de regio.

Ongeacht of je kiest voor een tour die beperkt blijft tot rijden of een wandeling omvat, Thor Thorsmork is zeker een van de meest avontuurlijke activiteiten in IJsland.

20 – De Secret Lagoon

Secret Lagoon, Iceland

Als een van de oudste natuurlijke warmwaterbronnen van het land is het geen wonder dat toeristen jaar na jaar naar deze plek trekken. Ondanks de populariteit blijft het een verborgen juweeltje in vergelijking met de Blue Lagoon.

Dit natuurlijke zwembad in Fludir, met een bar en restaurant op het terrein, wordt constant aangevuld door verschillende warmwaterbronnen, waardoor het de perfecte plek is om je spieren te herstellen na een paar inspannende dagen wandelen of verkennen.

Tip: voor de beste prijs-kwaliteitverhouding kies je een combinatietour die ook een lunchbuffet en het bekijken van het noorderlicht omvat!

21 – Het Nationaal Park Vatnajökull

Vatnajökull National Park, Iceland

De grootste gletsjer van Europa, Vatnajökull, ligt centraal gelegen in dit nationale park en kent een oppervlakte van ongeveer 8100 vierkante kilometer. Dit park wemelt van de mogelijkheden voor een onvergetelijk avontuur.

Bij de ansichtkaart-waardige Vatnajökull, een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van IJsland, kunnen toeristen ervoor kiezen om deze betoverende gletsjer in al zijn schoonheid van bovenaf te bewonderen.

Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een 5-uur durende wandeling of (delen van) het nationale park verkennen in het comfort van een voertuig. Hoe dan ook, met zijn trapsgewijze watervallen, contrasterende kleuren, enorme ijsgrotten en vulkanische overblijfselen verspreid over het gebied, is deze bezienswaardigheid een must voor de bucketlist.

Als je zoek bent naar geweldige foto’s, dan kun je een privéfotograaf inhuren tijdens je reis!

Er vertrekken tours vanuit Jökulsárlón, Skaftafell en Reykjavík.

Routebeschrijving op Google Maps

22 – De Hvítserkur

Hvítserkur in Iceland

De onderschatte rotsformatie Hvítserkur wordt beschouwd als de bewaker van het noordwesten van IJsland. Hij rijst 15 meter de lucht in en is al van kilometers afstand te zien. Als je hem van dichtbij ziet, is zijn enorme omvang echt overweldigend.

Bijzonder opmerkelijk zijn de nestelende meeuwen, wier betoverende en magische vluchtpatronen door de lucht heel wat indruk maken op toeristen.

Routebeschrijving op Google Maps



23 – Laugarvatn Fontana

Laugarvatn Fontana geothermal baths, Iceland

Laugarvatn Fontana is een schilderachtig stadje aan een meer in de Golden Circle. Het is altijd een toeristische topattractie geweest om een heel bijzondere reden: de rustgevende warmwaterbronnen.

Hoewel je ook alleen de geothermische baden kunt bekijken, is een bezoek aan deze oase van rust in combinatie met de Golden Circle en het noorderlicht bijzonder populair.

Al het vervoer en de entree worden voor je geregeld, zodat je achterover kunt leunen en ontspannen. Geniet van de magische effecten van de natuurlijke bronnen en van het feit dat je op vakantie bent!

24 – Natuurreservaat Skaftafell

Skaftafell nature reserve in Iceland

Skaftafell is een speciaal beschermd gebied binnen de grenzen van het eerder genoemde Nationaal Park Vatnajökull. Het wemelt er van de flora en fauna en je kunt er in alle richtingen opvallend contrasterende kleuren bewonderen.

Er is een scala aan wandeltochten beschikbaar – afhankelijk van tijd, budget en conditie variëren de tochten van een paar uur tot meerdere dagen.

Als je in de buurt bent, overweeg dan een omweg naar Jökulsárlón, een populaire gletsjerlagune niet ver van Skaftafell.

25 – De Gullfoss-waterval

Gullfoss Waterfall, Iceland

Deze bezienswaardigheid is een van de meest gefotografeerde natuurgebieden op de toeristische route van de Golden Circle, en daar is een goede reden voor!

De Gullfoss-waterval, die boven de machtige rivier Hvítá uittorent, heeft de titel “een van de 10 beste watervallen ter wereld” verdiend (volgens de World of Waterfalls). Moeten we nog meer zeggen?

Naast de duidelijke visuele charme herbergt het gebied ook een aantal wandelpaden en warmwaterbronnen die je het beste kunt bereiken met een vooraf georganiseerde tour.

Bonusfeitje: het gebied staat ook bekend om de productie van duurzame energie, dus misschien leer je onderweg wel het een en ander over natuurbehoud!

26 – Rafting

rafting in Iceland

Als je een toerist bent die houdt van de adrenaline van buitensporten, dan moet je raften zeker op je IJsland-bucketlist zetten!

Raften op de machtige IJslandse wateren, of het nu langs de West Glacial River is of de rivier Hvítá in de Gullfoss Canyon, belooft een ervaring die net zo spannend als mooi is.

Maar daar houdt het avontuur nog niet op: afhankelijk van de gekozen tour, kun je ook quadrijden door de canyon om de golven van de Oostelijke IJslandse gletsjerrivier te verkennen.

27 – De Strokkur-geiser

Strokkur geyser in Iceland

Dit is een van de actiefste, en zeker de beroemdste, geisers in IJsland en een bezoek aan Strokkur zal zeker onvergetelijk zijn.

De Geysir, waar alle andere geisers ter wereld naar zijn vernoemd, is al een tijdje niet meer actief, dus de nabijgelegen Strokkur heeft zijn plaats overgenomen.

Met regelmatige uitbarstingen van vijftien tot twintig meter hoog, die om de vijf of tien minuten te zien zijn en een hoogte van meer dan veertig meter kunnen bereiken, is deze bezienswaardigheid gewoonweg niet te missen.

Routebeschrijving op Google Maps



28 – Het Nationaal Park Thingvellir

Thingvellir National Park tours, Iceland

Het Nationaal Park Thingvellir is een verborgen juweeltje met een meer vol wilde dieren en de 360 meter lange lavatunnel die bekend staat als de grot Gjábakkahellir. Het wordt vaak beschouwd als het onderwaterwonderland van de Golden Circle, waar toeristen kunnen snorkelen en duiken tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen.

Afhankelijk van je budget kun je een duikexcursie ook combineren met een excursie naar de Blue Lagoon.

29 – De Solheimajökull-gletsjer

Solheimajökull glacier tours, Iceland

De Solheimajökull-gletsjer is een majestueus werk van Moeder Natuur dat al jaren de aandacht trekt van duizenden toeristen, met eindeloze uitzichten op de adembenemende kustlijn en machtige watervallen van zonsopgang tot zonsondergang.

Als je genoeg hebt van wandelen, wat dacht je dan van een kajaktocht op het water? Omdat de ijsberg voortdurend verandert, zal geen enkele tocht hetzelfde zijn.

Je kunt ook een wandeling en ijsklim maken vanuit Vik om je nog dichter bij de actie te bevinden!

Trek door ontzagwekkende winterlandschappen en begin dan aan je gewaagde tocht over de ijsbergen en door het winterse terrein.

Je zult het misschien een beetje koud krijgen, maar de prachige landschappen en uitzichten zullen het meer dan waard zijn!

30 – Het LAVA Centre

LAVA Centre in Iceland

Er is een reden waarom dit fantastische land ‘Het land van vuur en ijs’ wordt genoemd: omdat deze contrasterende elementen op het hele eiland naast elkaar bestaan.

Om dit met eigen ogen te zien, is er geen betere plek dan het Lava Centre, waar vulkanisch verkoolde hete modderpoelen worden omringd door torenhoge gletsjers.

Hoewel het centrum vooral een natuurlijke attractie is, biedt het ook interactieve tentoonstellingen die laten zien hoe vulkanen en aardbevingen werken.

31 – Ga ziplinen in Vik

zip lining in Iceland

Natuurlijk is wandelen geweldig… maar wat dacht je van vliegen?

Maak tussen alle andere geweldige activiteiten in Vik tijd vrij voor ziplinen!

Dit wilde, prachtige avontuur biedt een heel nieuw perspectief op het landschap… en het is ook nog eens hartstikke leuk!

Zoef langs verschillende high-adrenaline lijnen, elk met hun eigen unieke sensatie.

Het beste van alles is dat je tussen de parcoursen door kunt wandelen, waardoor je nog meer tijd krijgt om van het prachtige terrein te genieten… voordat je er voorbij suist!

32 – De vulkaan Thrihnukagigur

Thrihnukagigur Volcano tunnels tours in Iceland

Een ongeëvenaarde activiteit om op je bucketlist te zetten: Bij de vulkaan Thrihnukagigur kunnen toeristen met stalen zenuwen een 120 meter diepe wandeling in het hart van de krater maken en de vulkaan van dichtbij bekijken (en voelen).

Hoewel Thrihnukagigur slapend is, zijn vulkanen van nature nog steeds onvoorspelbaar. Een rondleiding is daarom erg belangrijk. Gelukkig is er geen tekort aan mogelijkheden om bezoekers door de ongelooflijke lavatunnels te leiden.

33 – Fjadrargljufur Canyon

Fjadrargljufur Canyon in Iceland

Fjadrargljufur is een mystieke en magische kloof in de buurt van het charmante dorpje Kirkjubæjarklaustur in het zuidoosten. Hier kun je genieten van een van IJslands beroemdste uitzichten op donderende watervallen die je gegarandeerd de adem benemen.

Ben je een fan van popmuziek? Vergeet je camera niet, want er zijn genoeg achtergronden voor foto’s die nog iconischer zijn geworden dankzij de videoclip “I’ll Show You” van Justin Bieber, die op deze locatie is opgenomen.

Routebeschrijving op Google Maps



34 – Bubbelende geisers

geyser tours in Iceland

IJsland staat synoniem voor natuurlijke schoonheid en heeft dan ook geen tekort aan indrukwekkende geisers.

Deze borrelende warmwaterbronnen kunnen kokend water tot wel 70 meter de lucht in schieten en bieden een betoverend schouwspel te midden van ijskoude gletsjervelden.

Het is algemeen bekend dat deze natuurlijke fonteinen het beste te zien zijn tijdens een Golden Circle-tour, waarbij het vervoer vanuit Reykjavik goed geregeld is.

35 – De Imagine Peace Tower

Imagine Peace Tower in Videy island, Iceland

De Imagine Peace Tower op het eiland Videy is een prachtig kunstwerk ontworpen door niemand minder dan Yoko Ono.

Het witte stenen monument betovert toeristen met zijn gedetailleerde lichtprojectie en regelmatige avondlichtshows.

Dit gedenkteken is niet alleen visueel prachtig, maar draagt ook een doorlopende boodschap van eenheid en wereldvrede uit, opgedragen aan John Lennon zelf.

36 – De rivier Reykjadalur

Reykjadalur river tours, Iceland

Geothermische baden zijn een paradijs voor wie de kou wil ontvluchten (en IJsland, zoals de naam al doet vermoeden, heeft geen gebrek aan koude dagen).

De verwarmde rivier die door de vallei van Reykjadalur stroomt, ligt op slechts 45 km van de belangrijkste plaatsen in Reykjavík en is een van de meest fascinerende bezienswaardigheden in IJsland.

De heuvels liggen bezaaid met honderden warmwaterbronnen, waardoor de bijnaam Steam Valley is ontstaan. Met zoveel natuurlijke kuuroorden om uit te kiezen, vinden bezoekers zeker hun optimale temperatuur. Deze natuurlijke oase wordt al tientallen jaren door de plaatselijke bevolking gebruikt voor genezing en ontspanning.

Afhankelijk van hoe warm je je bad wilt hebben, zijn er eindeloze mogelijkheden bergopwaarts of stroomafwaarts om precies de juiste temperatuur te vinden!

Voor de ultieme ervaring kun je overwegen om een bezoek te combineren met een hele dag buggyavonturen!

37 – Walvissen spotten

whale watching in Iceland

De ijzige IJslandse wateren herbergen een gevarieerde selectie krill en vissen dankzij een unieke mix van koude en warme stromingen die zich door de smalle fjorden verstrengelen.

Oké… en dan? Nou, dat betekent dat het een ongelooflijk rijke voedingsbodem is voor walvissen!

Met zo’n 23 walvissoorten die het gebied bezoeken, van de reusachtige potvis tot de delicate bruinvis, is een walvistocht ongetwijfeld een van de meest unieke activiteiten in IJsland.

Walvisexcursies starten vanuit Reykjavík, maar ze zijn ook erg populair in de noordelijke stad Húsavík en Akureyri.

38 – Het strand van Reynisfjara

Reynisfjara Beach tours in Iceland

Vík ligt op het zuidelijkste puntje van het IJslandse vasteland en is een piepklein dorpje dat bekend staat om zijn pittoreske zwarte zandstrand.

Reynisfjara wordt beschouwd als een van de mooiste niet-tropische stranden ter wereld en is de afgelopen jaren een steeds populairdere vakantiebestemming geworden dankzij Instagram.

Overdag is het er adembenemend, maar ’s nachts verandert het gebied in een schilderij van inspirerende elegantie onder het glinsterende noorderlicht.



39 – Maak een noorderlichtcruise

Northern Lights cruise in Iceland

Hoewel het dansende noorderlicht het hele jaar door te zien is, is de kans groter in de winter, omdat de meest levendige kleuren dan zowel in het donker als in de kou te zien zijn.

Deze activiteit staat op de bucketlist van miljoenen reizigers en je kunt het noorderlicht het beste zien als je mijlenver weg bent van alle lichtvervuiling, m.a.w. midden in Faxafloi-baai op een cruise!

De kortere cruises duren maar een paar uur, maar er zijn ook meerdaagse avonturen beschikbaar.

Tip: Een pofjas houdt je warm, maar zoals de lokale bevolking zal bevestigen, zijn laagjes de sleutel tot succes. Draag dikke wollen sokken en vermijd katoen of linnen.

40 – Verken de Golden Circle per jeep

jeep tours, Iceland

Waarom sla je niet twee vliegen in klap en bezoek je niet twee van de belangrijkste bezienswaardigheden in IJsland tegelijkertijd – de Golden Circle en de Blue Lagoon?

Tijdens een VIP-tour met een kleine groep of privé (afhankelijk van het budget) worden gasten door vriendelijke plaatselijke bewoners naar deze twee iconische bestemmingen begeleid voor een dag vol ontspanning en plezier.

Hoewel de routes verschillen afhankelijk van de gekozen tour, beginnen velen het avontuur met een tussenstop in het door UNESCO beschermde Nationaal Park Thingvellir voordat ze naar de beroemde Blue Lagoon reizen.

41 – Paardrijden in IJsland

horse riding tours in Iceland

Tijd voor een korte geschiedenisles: omdat IJslandse paarden eeuwenlang buiten werden gelaten, moesten ze zich aanpassen aan het barre weer en het landschap. Hierdoor zijn ze uiteindelijk een van de sterkste paardenrassen ter wereld geworden.

Daarom zijn paardrijtochten zo populair; de paarden kunnen door rivieren waden, bergen beklimmen en over gletsjers trekken, zelfs met toeristen op hun rug.

Het is een fascinerende manier om de natuur te verkennen, zoals de bewoners dat al duizenden jaren doen. Deze tochten zijn geschikt voor alle ervaringsniveaus.

42 – Maak een ritje op een quad

quad tours, Iceland

Hoewel er veel spannende manieren zijn om de verbluffende en diverse natuurlijke landschappen van IJsland te verkennen (bus, paardrijden, sneeuwscooteren, helikoptertochten of wandelen, om er maar een paar te noemen), zijn er maar weinig opties zo veelzijdig en leuk als een quad.

Vanuit de belangrijkste toeristische gebieden kun je met een kortere tocht de Reykjavik Peak bedwingen, of met een langere tocht de Twin Peaks. Je kunt er ook een volledige dagtocht van maken waarbij je de zuidkust (inclusief het beroemde Black Beach) verkent.

43 – Maak een ritje op een sneeuwscooter

snowmobile tours, Iceland

Alsof adrenalineverslaafden nog niet genoeg activiteiten hadden om uit te kiezen, bieden touroperators over het hele eiland een reeks spannende sneeuwscooteravonturen aan.

Gasten kunnen in de koele buitenlucht naar de Mýrdalsjökull-gletsjer rijden, gelegen op de gevreesde subglaciale vulkaan Katla. Rijd naar de top van de Langjökull-gletsjer of verken een aantal andere besneeuwde gebieden.

De meeste sneeuwscooters bieden ruimte voor twee personen, zodat je om de beurt kunt rijden en kunt genieten van het adembenemende landschap.

44 – De Arctic Henge

Arctic Henge, Iceland

Net buiten het afgelegen dorpje Palokkál ligt een enorm bouwproject, een stenen cirkel op een heuvel die het beroemde Britse Stonehenge doet lijken op kinderspeelgoed.

De Henge werd ontworpen als monument voor het heidense geloof in Scandinavië en als wetenschappelijk observatorium (als het eenmaal af is) en neem bezoekers mee op een reis door de tijd.

Als je niet gewoon een typische toeristische selfie wilt, maar op zoek bent naar intrige en spiritualiteit, moet je deze plek zeker bezoeken.

Routebeschrijving op Google Maps



45 – Een helikoptervlucht

helicopter tours, Iceland

Als je al deze natuurpracht vanuit de lucht wil bewonderen, dan kun je een van de vele helikoptervluchten in IJsland overwegen, van rondvluchten van een uur tot een hele dag avontuur op grote hoogte.

Er zijn vluchten die specifieke routes volgen of naar specifieke locaties vliegen, zoals bijvoorbeeld de hoogtepunten van de Golden Circle. Andere vluchten bieden dan weer een breder beeld van het eiland, waarbij je over open landschappen zweeft en zelfs op een bergtop landt voor een snel fotomoment.

46 – Suppen

paddleboarding, Iceland

Of je nu de hoofdstad van IJsland beter wilt leren kennen of de stad wilt verlaten om op de Vergeten Fjord te dobberen, elke dag die je al suppend doorbrengt is een welbestede dag.

Paddleboardexcursies, die geschikt zijn voor zowel kinderen als volwassenen en worden uitgevoerd onder toezicht van een plaatselijke instructeur, zijn veilig en ontspannend. Geniet van de schoonheid van het eiland vanuit een ander perspectief (zowel visueel als qua ervaring).

47 – Het vliegtuigwrak Dakota

Dakota Plane Wreck in Iceland

Als je op zoek bent naar een geweldige foto voor je sociale media, zoek dan niet verder!

In 1973 kwam een DC-vliegtuig van de Amerikaanse marine zonder brandstof te zitten en stortte het neer op het zwarte strand van Sólheimasandur. Vandaag de dag is het niet alleen een van de uniekste bezienswaardigheden in IJsland, maar ook een bijzonder herkenningspunt van de stad.

Of je nu kiest voor een stressvrije dagtocht vanuit Reykjavik of een avontuurlijke overnachting, deze bezienswaardigheid mag zeker niet ontbreken op je bucketlist.

48 – Ga paragliden boven Zuid-IJsland

paragliding in Iceland

Beleef een onvergetelijk avontuur in het Land van IJs en Vuur tijdens deze dagexcursie naar Zuid-IJsland!

Met een vooraf georganiseerde tour reis je in alle comfort naar de ruige zuidkust van IJsland. Onderweg beschrijft je gids de unieke geologie en ontdek je belangrijke natuurlijke attracties zoals de Skógafoss-waterval, de Sólheimajökull-gletsjer en de Mýrdalsjökul.

Het hoogtepunt van de reis is natuurlijk paragliden. Nadat je je harnas hebt aangetrokken, zweef je boven een van de mooiste landen ter wereld.

49 – Het Nationaal Park Snæfellsjökull

Snæfellsjökull National Park, Iceland

Snæfellsjökull, een met gletsjers bedekte vulkaan op het puntje van het IJslandse schiereiland Snæfellsnes, ligt in een van de drie nationale parken en biedt landschappen die werkelijk magisch zijn (zoals overal in IJsland!).

Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een oud machtscentrum.

Naast de fascinerende natuur kunnen reizigers ook de bijgelovige plaatselijke bevolking ontmoeten en zich onderdompelen in gesprekken over mystiek, energie en mysterie. Aangezien Snæfellsjökull al eeuwenlang wordt beschouwd als een oude krachtbron, is er zeker geen tekort aan spannende verhalen.

Routebeschrijving op Google Maps



50 – Culinaire tours

food tours in Iceland

Fijnproevers opgelet! Ontdek de rijke culinaire scene van IJsland en proef een aantal van de heerlijkste gerechten tijdens deze drie uur durende tour.

Samen met een gepassioneerde (en lokale) gids worden reizigers getrakteerd op een aantal van de beste restaurants, cafés en straatmarkten in de omgeving. Tijdens deze tour ontdek je bij elke stap nieuwe smaken.

Probeer zeker traditionele IJslandse gerechten zoals skyr (een soort yoghurt) en een stevige kom zeevruchtensoep met kabeljauwkuit.

51 – IJslandse kookles

cooking classes, Iceland

Je kunt niet alleen genieten van de lokale gerechten, maar je kunt ook ontdekken hoe je ze zelf kunt maken.

Voor een IJslandse kookervaring die je steeds weer kunt herhalen, dompel je jezelf onder in de traditionele culinaire cultuur van het land door een van de drie gangen te bereiden.

Onder leiding van een lokale chef leer je deeg uitrollen voor zelfgebakken roggebrood, je eigen boter maken van verse room en natuurlijk kun je je heerlijke creaties proeven!

52 – De thermale baden van Krauma

Krauma baths in Iceland
Met dank aan Krauma

De krachtigste warmwaterbron van Europa, Deildartunguhver, is de bron van Krauma’s verkwikkende geothermische baden, en jaar na jaar ontdekken toeristen de unieke helende eigenschappen.

Het water in de baden heeft een warme temperatuur van 100 °C en biedt de perfecte gelegenheid om je vermoeide benen te laten rusten na een paar dagen reizen of wandelen.

Als je wilt ontspannen en tot rust wilt komen in de natuur, is er geen betere plek.

53 – Buggytours door heuvels en valleien

buggy tours, Iceland

Je hoeft geen genoegen te nemen met een saaie tourbus of je energie te verspillen aan het beklimmen van bergen.

Wat dacht je van een off-roadavontuur dat je meeneemt over de beroemde Golden Circle van IJsland?

Eindeloze, adembenemende uitzichten zijn altijd gegarandeerd in IJsland, ongeacht de tour. Wil je echter iets heel bijzonders meemaken, kies dan voor een avontuur dat de middernachtzon achterna gaat.

54 – Ontmoet schattige papegaaiduikers

puffins watching in Iceland

Afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je vertrekt naar de baai, worden bezoekers getrakteerd op een dag vol zeevogels, walvissen, gigantische ijsbergen en kolonies schattige papegaaiduikers!

Als je in een ruime catamaran reist, word je niet alleen getrakteerd op ansichtkaart-waardige uitzichten van vertrek tot aankomst, maar leer je ook alles over de zeldzame papegaaiduikers, hun habitat en hun geschiedenis van de natuurkenners aan boord.

Excursies vertrekken meestal vanuit Reykjavik en worden vaak gecombineerd met walvisspotten.

55 – De gletsjervallei van Jökuldalur

Jökuldalur valley in Iceland

Stuðlagil Canyon is een van de meest adembenemende verborgen juweeltjes van IJsland.

Je kunt je dagen doorbrengen met wandelen door de vallei en langs de basaltrotsen, of je kunt een pauze nemen om de glinsterende blauwe gletsjerrivier in de Jökuldalur-vallei te verkennen.

In de winter is het zelfs mogelijk om het noorderlicht te zien vanuit dit afgelegen gebied. In de zomer zie je de middernachtzon boven je – een bezoek is dus zeker de moeite waard!



56 – De Glymur-waterval

Glymur waterfall day trip, Iceland

Bezoekers die zich wagen aan de 7-kilometer lange wandeling op weg naar de krachtige Glymur-waterval, zullen worden getrakteerd op ongelofelijke uitzichten op een van de mooiste creaties van de natuur.

De op één na hoogste waterval van het land ligt bij Pyrill in West-IJsland aan de fjord Hvalfjörður en is het beste te bereiken met een vooraf georganiseerde excursie vanuit Reykjavik.

Avonturiers moeten zichzelf een plezier doen en deze wandeling op hun to-do lijstje zetten.

57 – Het Noorderlichtcentrum

Aurora Museum, Iceland

Voordat je de wildernis intrekt om het noorderlicht van dichtbij te zien, is het raadzaam om eerst inzicht te krijgen en alles te leren over dit fenomeen dat je binnenkort van dichtbij zult zien.

Het Noorderlichtcentrum maakt gebruik van meeslepende multimediatechnologie om je het noorderlicht te laten beleven (in het comfort van een overdekte omgeving). In dit museum leer je alles over de wetenschappelijke geschiedenis van het licht, de interpretatie ervan als voorteken van de oudheid tot nu en nog veel meer.

Toeristen vinden de fotosimulator voor het noorderlicht echter vaak het meest waardevol: hier leren bezoekers hoe ze hun camera-instellingen moeten aanpassen om de magie zo goed mogelijk vast te leggen en zo te voorkomen dat ze buiten kostbare seconden verspillen.

58 – Surf op de ijskoude golven

surfing in Iceland

Surfen… in IJsland? Dat is geen typefout: surfen is een van de avontuurlijkste activiteiten in IJsland. Wanneer het water over het vulkanische rif en de basaltrotsen breekt, ontstaan er onvoorspelbare en krachtige golven.

Omdat deze golven ver verwijderd zijn van de typische deining, wordt een surfles van professionals ten zeerste aanbevolen. Neem deel aan een tocht van een halve dag naar het schiereiland Reykjanes bij Reykjavik of ga er helemaal voor met een meerdaags surfavontuur!

Heb je nog wat extra overtuiging nodig? Bekijk de Netflix documentaire Under An Arctic Sky.

59 – Ga op kroegentocht

pub crawls in Iceland

Deze activiteit is verleidelijk voor gezellige en dorstige reizigers: Een bierproeverij of een pub crawl door de stad is de perfecte manier om je onder te dompelen in een andere cultuur en je een beetje te laten meeslepen!

Je hebt hiervoor ook geen uitgebreide bierkennis nodig, want deze tour introduceert je in de wereld van unieke bieren en sterke dranken – bijna 10 bieren en 5 lokale sterke dranken om precies te zijn.

Aangezien bier 74 jaar lang verboden was in IJsland, houden de inwoners nu wel van een goed feestje.

60 – De vulkaan Fagradalsfjall

Fagradalsfjall Volcano eruption, Iceland

Na 800 jaar slapend te zijn geweest, is de vulkaan Fagradalsfjall nu al maanden actief – en is hij plotseling een toeristische trekpleister geworden!

Deze vurige fontein, die in actie komt en verse lava spuwt, trekt elke dag honderden nieuwsgierige reizigers, ondanks waarschuwingen voor mogelijke gevaren van giftige uitstoot.

Als je een bezoek plant, zorg er dan voor dat je op een veilige afstand blijft.

61 – Vlieg over de Atlantische Oceaan

flying buggy tours in Iceland

Beleef het ultieme avontuur tijdens een ritje met een klein vliegtuig! Met dit tweezitsvliegtuig kun je op lage hoogte en met lage snelheid vliegen terwijl je geniet van een onbelemmerd zicht dankzij de volledig open ramen. Maak prachtige foto’s van de stad Reykjavik, de uitgestrekte Atlantische Oceaan, kleine eilanden en ruige bergen.

Een hooggekwalificeerde en ervaren instructeur zorgt voor een veilige en spannende vlucht.

62 – De “poort naar de hel”

Hekla volcano, Iceland

De vulkaan Hekla, die bekend staat om zijn onvoorspelbare en krachtige uitbarstingen, ligt in het hart van IJsland en nodigt avontuurlijke toeristen uit om de vele onvergetelijke wandelroutes te verkennen.

De “poort naar de hel” is in de recente geschiedenis wel dertig keer uitgebarsten, maar wordt gelukkig nog steeds als veilig beschouwd.

Routebeschrijving op Google Maps



63 – De vulkaan Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull volcano, Iceland

De gletsjervulkaan (ja echt, vuur en ijs!) Eyjafjallajökull is berucht over de hele wereld en is maar liefst 1651 meter hoog.

Hoewel de wandeling naar boven zeker niet eenvoudig is, is de top, met uitzicht over de glinsterende zee in alle richtingen, de vermoeide benen meer dan waard.

Routebeschrijving op Google Maps

64 – Selfoss op de Golden Circle

Selfoss Geyser, Iceland

Een andere hete attractie binnen de grenzen van de Golden Circle is de Selfoss geiser, op ongeveer 90 minuten van Reykjavik. Het is een verbazingwekkende plek om de schepping van Moeder Natuur te bewonderen.

De uitbarsting, die regelmatig plaatsvindt, begint met borrelend water en gaat dan elke 4-8 minuten over van kleine gutsen naar volle stoomstoten.

Tip: Bewonder de geiser van een afstandje, want te dicht bij de verwarmde bron komen kan problemen opleveren!

65 – De Godafoss-waterval

Godafoss Waterfall, Iceland

De Goðafoss-waterval, bekend als de “Niagarawatervallen van IJsland” en biedt ansichtkaart-waardige uitzichten die je gegarandeerd de adem benemen.

Smeltwater stroomt door de smalle kloof van deze waterval, die zich 200 meter boven de zeespiegel bevindt, in een diep ravijn naar het glinsterende meer Þingvallavatn, dat net om de hoek ligt.

Als de dichtstbevolkte nederzetting van het land buiten Reykjavík is deze plaats een geweldige pitstop tijdens elke IJslandreis.

66 – Het Nationaal Museum van IJsland

Iceland National Museum
Met dank aan het Nationaal Museum van IJsland

Zoals we allemaal weten is IJsland een land van intriges en ontzag, met een geschiedenis van Vikingkolonisten, wrede vetes, vulkaanuitbarstingen en overstromingen veroorzaakt door smeltende gletsjers.

Er is geen tekort aan schilderachtige landschappen in IJsland, maar het land en de mensen hebben ook verhalen die hun veerkracht door de eeuwen heen benadrukken.

Er is geen betere manier om de culturele kant van het eiland te ervaren dan een bezoek aan het Nationaal Museum van IJsland, waar meer dan 400 jaar fascinerende geschiedenis te vinden is.

67 – De Dettifoss-waterval

Dettifoss waterfall in Iceland

De 44 meter hoge Dettifoss-waterval, die algemeen bekend staat als de meest fascinerende waterval van het hele eiland, is een indrukwekkend gezicht in de ware zin van het woord.

Enorme watervallen zijn niet ongewoon in het hele land, maar er zijn er maar weinig die kunnen wedijveren met de kracht van deze waterval. Er wordt gezegd dat er geen sterkere waterval is in heel Europa!

Als je het aandurft, ga dan op de top van deze waterval staan en kijk naar beneden. Er staat je een adembenemende ervaring te wachten.

68 – Het Myvatnmeer

Grjotagja cave in Iceland

De Mývatn Nature Baths zijn een prachtige reeks geothermisch verwarmde zwembaden en stoombaden in het kleurrijke, vulkanische gebied van het Myvatnmeer.

Als je op zoek bent naar rust, breng dan de hele dag door met waden in de warmwaterbronnen. Als je een fan bent van Game of Thrones, neem dan de tijd om een andere nabijgelegen plek te bezoeken die als opnamelocatie is gebruikt: Grjótagjá, een warmwaterbron en lavagrot in één.



69 – De Settlement Exhibition

Settlement Exhibition in Iceland

De Settlement Exhibition (de tentoonstelling over nederzettingen), in het IJslands bekend als Landnámssýningin, is een modern interactief museum gebouwd op de ruïnes van een oud Vikinghuis.

Dit museum wordt vaak over het hoofd gezien en toont ongelooflijke overblijfselen uit Aðalstræti die dateren van vóór 871. Hiertoe behoort een deel van een tiende-eeuws langhuis – een van de honderden artefacten die laten zien hoe IJsland er 1000 jaar geleden uitzag.

70 – De IJslandse Turfhuizen

turf houses, Iceland

Het IJslandse turfhuis symboliseert al eeuwen wat het betekent om een IJslander te zijn. Deze schattige woningen, die iets weghebben van de hobbitwoningen in Lord of the Rings, liggen half onder de grond en zijn bedekt met gras.

Het Bustarfell-turfhuis in het oosten is een van de best bewaarde turfhuizen in het land. Je kunt er echter ook een handvol bekijken in de buurt van het Skogar Museum (zeker een bezoek waard).

71 – Het Húsavík Whale Museum

Húsavík Whale Museum in Iceland

Als enige grote walvistentoonstelling in IJsland kun je jezelf onderdompelen in eeuwen geschiedenis in het Húsavík Walvismuseum.

Van de jachtpraktijken van onze voorouders tot de milieuvriendelijke vismethoden van vandaag, het museum laat op een prachtige manier de geschiedenis en de evolutie van walvissen, hun relaties met de lokale bevolking en de bredere IJslandse tradities zien.

Hier krijg je een unieke leerervaring.

72 – Viking World

Viking World, Iceland
Met dank aan Viking World

Het fascinerende Viking World laat zien wat Noorse ontdekkingsreizigers tegenkwamen toen ze zich eeuwen geleden op onbekend terrein waagden. Het is een must voor al wie geïnteresseerd is in zeevaart en geschiedenis.

Hoewel de IJslandse Viking een stereotype is, is het gebaseerd op waargebeurde feiten: de Vikingen waren een volk dat leefde van exploratie en ontdekking, dus het is meer dan passend dat het Vikingschip Íslendingur (IJslander) is nagebouwd voor alle enthousiaste toeristen.

Tip: koop je kaartjes online om 10% korting te krijgen.

73 – De Sun Voyager

Sun Voyager in Iceland

De grote roestvrijstalen sculptuur Sun Voyager, gelegen aan de straat Sæbraut, verbaast toeristen vanover de hele wereld door het zonlicht op een fascinerende manier te reflecteren.

Het werk, een eerbetoon aan Vikingschepen, wordt door zowel de lokale bevolking als toeristen beschouwd als een van de populairste bezienswaardigheden in IJsland.

Routebeschrijving op Google Maps



74 – Het schiereiland Dyrhólaey

Dyrhólaey Peninsula, Iceland

Dankzij de onbetwiste rust wordt het schiereiland Dyrhólaey beschouwd als een van de mooiste plekken ten noorden van de evenaar.

Wandel over de 120 meter lange promenade, bezoek onderweg de oude vuurtoren en spot zeldzame vogels.

Het -aanlokkelijkste aan dit schiereiland is echter de natuurlijke boog, die in de loop der eeuwen is gevormd door erosie en een ongelofelijke achtergrond voor foto’s vormt!

Routebeschrijving op Google Maps

75 – Ga op vulkaan- en ijsgrottentocht

ice cave tours in Iceland

Als je het land van vuur en ijs bezoekt, lijkt het alleen maar passend dat je een beetje van beide te zien krijgt.

Maak een jeeptocht vanuit Vik en verken een verbazingwekkende formatie: een vulkaan omringd door een gletsjer… die ook zijn eigen ijsgrot heeft!

Terwijl je de grot verkent, word je getrakteerd op een spectaculaire samensmelting van de elementen, waarbij felblauw gletsjerijs zich vermengt met lagen bevroren vulkanische as.

76 – Maak een kort uitstapje naar Krýsuvík

Krýsuvík in Iceland

Het geothermische gebied Krýsuvík is een kokend, borrelend landschap waar warmwaterbronnen en dampende bronnen de norm zijn.

De aarde is hier gekleurd door mineralen die uit geisers zijn gespoten en die een mooie regenboog van kleuren over de hele grond vormen.

Krýsuvík bevindt zich op slechts 35 kilometer van Reykjavík waardoor het een comfortabele en veilige dagtocht vanuit de IJslandse hoofdstad is. Het gebied beschikt over zorgvuldig aangelegde wandelpaden om het gevaarlijke terrein te vermijden, zodat je het op een veilige manier kunt verkennen.

Routebeschrijving op Google Maps

77 – De Svartifoss-waterval

Svartifoss waterfall, Iceland

De Svartifoss-waterval, beter bekend als de intimiderende “Zwarte Waterval”, is een zeer indrukwekkende natuurlijke attractie. Dit natuurwonder bevindt zich op zeshoekige basaltzuilen die zijn uitgeslepen door prachtige lavarotsen die duizenden jaren geleden zijn gevormd tijdens vulkaanuitbarstingen.

Tegenwoordig wordt deze waterval omringd door gletsjers en vele opmerkelijke wandelpaden.

Routebeschrijving op Google Maps

78 – De Vatnshellir-grot

Vatnshellir Cave in Iceland

Het nationale park Snæfellsjökull biedt veel indrukwekkende natuurlijke attracties en de 8000 jaar oude grot Vatnshellir, gevormd uit lava, is geen uitzondering.

Tijdens rondleidingen onder leiding van vriendelijke plaatselijke bewoners worden avontuurlijke reizigers meegenomen over paden van stromend gesmolten gesteente met stalactieten die aan het plafond hangen en ijsformaties die uit de wanden steken!

Routebeschrijving op Google Maps



79 – De brug tussen de continenten

The Bridge Between The Continents in Iceland

Hoewel je onder deze brug geen trollen zult vinden (maar misschien wel een Viking?), ligt dit geologische fenomeen op de mid-Atlantische kloof – een enorme kloof die fungeert als verbindingspunt tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen.

Zolang je geen hoogtevrees hebt, is deze 15 meter lange loopbrug een van de mooiste bezienswaardigheden in IJsland.

Routebeschrijving op Google Maps

80 – De kliffen van Reynisdrangar

Reynisdrangar cliffs in Iceland

De Reynisdrangar-formaties, een fascinerend gebied in IJsland, zitten vol met indrukwekkende kliffen, die allemaal in de loop der tijd op natuurlijke wijze zijn gevormd uit eroderend basalt.

Bezoekers die dapper genoeg zijn, kunnen naar deze zeekliffen lopen. Spot zeehonden en zie deze schattige dieren van dichtbij zwemmen. Blijf hangen op het nabijgelegen strand, ga op jacht naar geisers of wandel over het zwarte zand op zoek naar glinsterende kiezels.

Routebeschrijving op Google Maps

81 – Het Maritiem Museum van Reykjavík

Reykjavík Maritime Nuseum, Iceland

Dit is een geweldige bezienswaardigheid voor geschiedenisfanaten en visliefhebbers. Het Maritiem Museum van Reykjavík is een populaire toeristische attractie waar bezoekers alles te weten kunnen komen over de plaatselijke (moderne en traditionele) visvangst van begin tot eind.

Er zijn ook veel foto’s, beeldhouwwerken en interactieve tentoonstellingen die dieper ingaan op de IJslandse cultuur en de dramatische relatie van het land met de almachtige zee verkennen.

82 – Het Saga Museum

Reykjavik’s Saga Museum, Iceland

Het Saga Museum in Reykjavik is het enige museum in IJsland dat geen blad voor de mond neemt. Het presenteert de geschiedenis en verhalen van de eerste IJslandse kolonisten aan de hand van griezelige siliconenmodellen, die nog intenser worden door het hoorbare geklop van bijlen en het huiveringwekkende (opgenomen) geschreeuw.

Na het verkennen van het museum met de meertalige soundtrack kunnen bezoekers ook foto’s nemen in hun eigen Vikingkostuum voordat ze gaan zitten om een exclusieve documentaire te bekijken over het ontstaan van deze fascinerende plek!

83 – De Brúarfoss-waterval

Brúarfoss waterfall, Iceland

De relatief kleine Brúarfoss-waterval staat bekend om zijn lang vervlogen natuurstenen brug, die ongeveer 400 jaar geleden op tragische wijze werd verwoest.

Toch mag deze waterval op geen enkele bucketlist ontbreken. Ondanks zijn kleine formaat blijft hij adembenemend mooi en wordt hij door de lokale bevolking vaak “de blauwste waterval van IJsland” genoemd.

De waterval ligt ongeveer twintig minuten ten oosten van Reykjavik en er is een overvloed aan tourbedrijven die je maar wat graag naar deze attractie brengen.

Routebeschrijving op Google Maps



84 – De Gljúfrabúi-waterval

Gljúfrabúi waterfall in Iceland

Gljúfrabúi ligt in Hamragarðar in Zuid-IJsland en is een echt verborgen juweeltje. De waterval ligt ver van de toeristische hoofdroute en is alleen te zien tijdens een speciale wandeling.

Tijdens deze wandeltocht waad je ongeveer 500 meter door ondiep beekwater, terwijl je in alle richtingen kunt genieten van niets dan rust en idylle.

Gezien de nabijheid van de bekendere en grotere Seljalandsfoss-watervallen kunnen deze watervallen gemakkelijk worden gecombineerd in één bezoek.

Routebeschrijving op Google Maps

85 – De botanische tuin Akureyri

Akureyri Botanical Gardens in Iceland

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van het stadsleven zonder al te ver weg te gaan, bezoek dan de prestigieuze botanische tuin van Akureyri.

Deze tuin beschikt over felgekleurde planten, een rustige sfeer en veel oude gebouwen die het verkennen waard zijn.

86 – De Lava Show

Icelandic Lava Show, Iceland

Bewonder echte, stromende lava vanop slechts een paar centimeter afstand! En dat alles in een veilige, gecontroleerde en door mensen gemaakte omgeving.

Dankzij de amusementswaarde en educatie is het een activiteit die geschikt is voor alle leeftijden. De ene na de andere lavagolf stort neer over de rand van de krater in deze fascinerende indoor lavashow.

In tegenstelling tot de meeste kunstmatige activiteiten op deze lijst, ligt deze plek niet in Reykjavik. Je moet hiervoor naar Vík, een klein dorp vol vulkanen, gletsjers en zwarte zandstranden.

87 – De Westfjorden

Isafjordur in Westfjords, Iceland

De Westfjorden zijn alleen toegankelijk in de zomermaanden en worden vaak over het hoofd gezien. Toch zijn ze zeker een bezoek waard.

Dit stukje natuur heeft het allemaal, of je nu papegaaiduikers bij de vogelkliffen van Látrabjarg wilt bewonderen of het schilderachtige roze zand van Rauðasandur wilt bewandelen.

Huur een auto of neem deel aan een georganiseerde tour. Deze plek moet je zeker afvinken op je lijstje van bezienswaardigheden in IJsland.

Routebeschrijving op Google Maps

88 – Dynjandi

Dynjandi waterfall in Iceland

Een andere opmerkelijke waterval, de 100 meter hoge Dynjandi, biedt een ononderbroken echo van bulderend water dat even krachtig als rustgevend is.

Dit wonderlijke landschap, dat wordt omschreven als het “juweel van de Westfjorden”, kun je het beste ervaren tijdens een wandeling door het gebied.

Routebeschrijving op Google Maps



89 – Hornbjarg

Hornbjarg, Hornstrandir Nature Reserve, Iceland

Wandelen en kamperen in Hornbjarg (in het natuurreservaat Hornstrandir in het noordwesten van IJsland) zijn onovertroffen activiteiten voor natuurliefhebbers.

De hoogtepunten van dit natuurreservaat zijn moeilijk te missen: Torenhoge kliffen aan de top van het wandelpad staan naast weelderige weiden en er groeien ongeveer 260 verschillende soorten inheemse planten.

Door het totale jachtverbod in het gebied leeft er meer dan alleen flora. De schattige en nieuwsgierige poolvossen dartelen rond op de campings en zorgen voor onvergetelijke ervaringen.

Routebeschrijving op Google Maps

90 – Het roze strand van Rauðasandur

Rauðasandur pink beach in Iceland

Het strand van Rauðasandur, bij buitenlanders beter bekend als Red Sand Beach, is een magisch, afgelegen deel van IJsland waar je goudkleurig en roze zand kunt bewonderen dat wordt gevormd door miljoenen kleine geplette schelpjes.

Het is een welkome afwisseling van de vele zwarte zandstranden in het hele land en geeft een duidelijk beeld van de levendige verscheidenheid aan kleuren op het hoofdeiland.

Tip: Als je van vogels kijken houdt, moet je meteen naar de hoge kliffen gaan, waar miljoenen zeevogels leven.

Routebeschrijving op Google Maps

91 – De Ásbyrgi Canyon

Asbyrgi Canyon in jokulsargljufur, Iceland

De uitgestrekte hoefijzervormige Ásbyrgi Canyon, IJslands antwoord op de Grand Canyon, strekt zich uit over meer dan een kilometer en torent zo’n 100 meter uit boven de weelderige, met bomen omzoomde vallei eronder.

Deze plek ligt in Oxarfjordur en maakt deel uit van de grotere Jökulsárgljúfur canyon. Je moet de Ásbyrgi canyon echt zien om het te geloven. Pas als je het met eigen ogen ziet, begrijp je de bijnaam “De schuilplaats van de goden”.

Routebeschrijving op Google Maps

92 – De brouwerij Olgerdin

Olgerdin Brewery in Iceland

Na dagen of misschien zelfs weken wandelen, avonturieren en verkennen, kun je wel zeggen dat je een drankje verdiend hebt.

Voor de beste lokale bieren is er geen betere pub dan de Olgerdin-brouwerij. Dit is de oudste brouwerij van het land, in bedrijf sinds 1913, waar puur IJslands water wordt omgetoverd in een heerlijk bier.

93 – De lavagrot Leiðarendi

Leiðarendi Lava Cave, Iceland

De lavagrot Leiðarendi ziet eruit alsof hij zo uit een kunstgalerie is gestapt. Deze attractie is rijk aan veelkleurige lavabuizen, overladen met stalactieten en unieke rotsformaties. Het is een onmiskenbaar ondergronds wonder.

De grot ligt in een lavaveld bij Bláfjöll, op slechts 25 minuten rijden van de belangrijkste plaatsen in Reykjavík, en wordt bezocht door veel tourgroepen.

Routebeschrijving op Google Maps

94 – Het schiereiland Stokksnes

Stokksnes Peninsula, Iceland

Het schiereiland Stokksnes is algemeen bekend als de thuisbasis van de berg Vestrahorn en barst van de natuurlijke schoonheid, levendige kleuren en dramatische zwarte zandstranden.

Het kleine schiereiland strekt zich uit over de oostkant van IJsland en is populair bij alle reizigers, maar is vooral een genot voor fotografen.

Routebeschrijving op Google Maps



95 – Kirkjufell

Kirkjufell, Iceland

Kirkjufell lijkt wel rechtstreeks uit Avatar of een andere sciencefictionfilm te komen. De berg is naar verluidt de meest gefotografeerde van het land en het is niet moeilijk te begrijpen waarom.

De opvallende piek ligt aan de noordkust van het IJslandse schiereiland Snæfellsnes, op een steenworp afstand van de nabijgelegen stad Grundarfjörður.

Routebeschrijving op Google Maps

96 – Trakteer jezelf op een IJslandse hotdog (of twee)

Bæjarins Beztu Pylsur, best hot dogs in Iceland

Na een aantal dagen vol excursies en wandelingen moet je wel honger hebben, toch?

Als er één gerecht in IJsland is dat door de jaren heen iconisch is geworden, dan is het wel de hotdog.

IJslandse hotdogs hebben een duidelijk andere smaak dan hun Amerikaanse tegenhangers. Ze bestaan voornamelijk uit IJslands grasgevoerd lamsvlees (grotendeels dankzij de enorme schapenpopulatie in IJsland) gemengd met wat rund- en varkensvlees.

Kun je niet kiezen waar je gaat eten? Ga dan naar het bescheiden hotdogkraampje Bæjarins Beztu Pylsur in het centrum van Reykjavik voor de beste hotdogs van de stad.

97 – Harpa (Harpa Concert Hall and Conference Centre)

Harpa Concert Hall and Conference Centre in Iceland

Terwijl je in de buurt bent en je tegoed doet aan een heerlijke hartige snack, kun je genieten van een show in de Harpa Concert Halls of ontdekken wat er gaande is in het aangrenzende conferentiecentrum.

De multifunctionele zaal biedt regelmatig onderdak aan het IJslands Symfonieorkest en de IJslandse Opera. Mocht je dit niet interesseren kijk dan op de website, want er vinden nog heel wat andere individuele evenementen plaats.

98 – Slaap onder de sterren (en het noorderlicht)

camping under the northen lights, Iceland

Het is geen geheim dat IJslandse accommodatie behoorlijk duur is in vergelijking met andere Europese landen en bestemmingen. Dus waarom sla je niet twee vliegen in een klap en bespaar je een paar euro door in een camper te slapen onder de heldere sterrenhemel van een van de drie nationale parken van het land?

Je kiest zelf hoelang je blijft. Kies je voor één nacht of blijf je liever wat langer terwijl je de achtdaagse selfdrive-tour rond de beroemde ringweg van IJsland maakt? Jij beslist.

Vergeet voor je eigen veiligheid niet om alleen op de aangewezen kampeerplekken te kamperen.



Hoe kom je in IJsland?

Reykjavik is het belangrijkste vervoersknooppunt van het land en de luchthaven van Keflavik is de perfecte plek om je reis te beginnen.

Een luchthaventransfer is de beste manier om van en naar de hoofdstad te komen; van daaruit kun je de wildernis in trekken!

Waar verblijf je in IJsland?

In Akureyri (gelegen in het noorden van het land) kun je genieten van het comfort en de moderne sfeer in het Centrum Hotel, dat een lounge en skiberging heeft (perfect voor winterreizigers!), evenals gemakkelijke toegang tot nabijgelegen musea en eetgelegenheden.

Of geniet van de rustieke uitstraling van Hotel North, waar je kunt ontspannen in de tuin na een lange dag fietsen, wandelen of de indrukwekkende wildernis verkennen.

In de zuidelijke regio biedt het levendige stadje Vik een aantal uitstekende verblijfplaatsen, waaronder Hótel Dyrhólaey, waar je kunt genieten van heerlijke regionale maaltijden en vervolgens op excursie kunt gaan naar nabijgelegen gletsjers, wandelpaden en meer.

Of boek een verblijf in Hotel Vík í Mýrdal, waar je kunt wandelen langs het zwarte zandstrand, kunt smullen van een heerlijk ontbijtbuffet of gewoon kunt genieten van het prachtige landschap rondom het pand.

Als je liever in Reykjavik verblijft, kies dan voor een van de leuke accommodaties in de hoofdstad.

Bezoek je IJsland met een budget?

Er zijn meestal free walking tours beschikbaar in Reykjavik. Dit is een geweldige manier om de geschiedenis en cultuur van de stad, en het land in het algemeen, te leren kennen.

Tijdens deze gratis stadswandelingen leer je namelijk meer over de architectuur, kunst en krijg je bijzondere verhalen over de regio te horen.

Wat is je volgende bestemming?

Of je IJsland nu aan het begin of het einde van je reis bezoekt, dit prachtige land is een geweldig onderdeel van een internationale vakantie.

En je kunt het combineren met nog meer geweldige bestemmingen in Europa!

Als je het liever bij IJsland houdt, kun je altijd een aantal meerdaagse tochten regelen.

Geniet van bergen, kusten en alles daartussenin, en als het nacht wordt, vang je misschien wel een glimp op van het schitterende noorderlicht!

Slotgedachten

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt van alle geweldige activiteiten in IJsland, wil je niet meer weg!

Of je nu gaat wandelen of raften, klimmen of duiken, naar de wildernis staart of er midden doorheen rijdt, de landschappen en ervaringen hier zijn uniek op aarde.

Er zijn ook geweldige historische en culturele opties, waardoor zelfs een dag binnen onvergetelijk wordt.

Haal de avonturier in jezelf naar boven en ontdek het zelf!

Bedankt voor het bekijken van onze lijst met activiteiten en bezienswaardigheden in IJsland! Serieus, is er een mooier land op aarde?

Als je een plek weet die je zou willen toevoegen aan onze ultieme bucketlist, laat dan gerust hieronder een reactie achter. Fijne reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!