Bezienswaardigheden in Athene

Athene, ooit het kloppend hart van het Griekse Rijk, is tegenwoordig een openluchtmuseum dat overloopt van de verhalen en legendes. Het oude en het nieuwe ontmoeten elkaar, waardoor de Griekse hoofdstad een allure krijgt die je doet verlangen naar meer.

Al duizenden jaren staat de stad bekend om haar culturele invloed, denk aan muziek, kunst, en politiek. Ook is Griekenland de bakermat van de democratie en is het de geboorteplaats van de Olympische Spelen.

Athene ademt geschiedenis, maar ook de evolutie na het hoogtepunt van het Griekse Rijk is indrukwekkend.

Als het om bezienswaardigheden in Athene gaat, dan hebben we het niet alleen over tempels. Nadat je de klassiekers zoals de Akropolis en de Oude Agora hebt bezocht, moet je ook zeker een bezoekje brengen aan minder bekende bezienswaardigheden in Athene of tijd maken voor enkele leuke activiteiten, zoals snorkelen, kooklessen of Segwaytours.

Natuurlijk zie je veel verbazingwekkende ruïnes en prachtige standbeelden, maar je vindt er ook levendige musea, prachtige stranden en een grote verscheidenheid aan heerlijk eten en drinken.

Hoewel je heel wat tijd kunt doorbrengen in de Griekse hoofdstad, is het ook een geweldige uitvalsbasis voor dagtochten naar archeologische vindplaatsen, ongerepte wildernis en fascinerende nederzettingen met een geheel eigen energie.

Bereid je voor op avontuur!

1 – Akropolis

Akropolis Athene

Een citytrip naar Athene is niet compleet zonder een bezoek aan de Akropolis. Deze iconische heuvel is het middelpunt van de stad en biedt een geweldig uitzicht.

De Akropolis bestaat uit heel wat verschillende interessante en belangrijke gebouwen. Zo vind je er het Parthenon, gewijd aan de godin Athena, dat al sinds de 5e eeuw voor Christus over de stad waakt. Deze imposante religieuze plek, symbool van rijkdom en macht, was de grootste in Griekenland en is nu een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Athene.

Op de Akropolis bevindt zich ook de Tempel van Nikè. Met zijn strategische positie lijkt deze tempel meer op een fort dan op een gebedshuis. Dit is de vroegste Ionische tempel in de omgeving en was zowel een beschermheiligdom als een religieuze plek.

Een ander juweeltje is het Erechtheion. Deze tempel is gemaakt van marmer en werd gebruikt als kerk, paleis en huis voor de harem van een Turkse commandant.

Neem ook zeker een kijkje bij het Theater van Dionysos. Dit theater is uitgehouwen in de zuidelijke helling van de Akropolis en was het allereerste theater ter wereld.

Ten slotte vind je op de Akropolis ook een groot amfitheater, het Odeion van Herodes Atticus genaamd. Op deze plek wonen Atheners al meer dan 2000 jaar optredens bij.

Meer informatie over tickets voor de Akropolis.

2 – Akropolismuseum

Akropolismuseum Athene

Ontdek archeologische schatten zo oud als de tijd zelf in het Akropolismuseum. Hier worden alle vondsten van opgravingen op de Akropolis tentoongesteld, zodat het erfgoed dicht bij huis blijft.

Je ziet meer dan 4000 voorwerpen die dateren van de bronstijd tot het Byzantijnse Griekenland. Hoogtepunten zijn onder andere friezen, beelden en potten van het Parthenon.

3 – Nationaal Archeologisch Museum

Nationaal Archeologisch Museum Athene

Een ander interessant museum is het Nationaal Archeologisch Museum. Hier staat je een schat aan klassieke artefacten te wachten. Sta oog in oog met het gouden dodenmasker van Agamemnon en bekijk fresco’s uit de bronstijd op Santorini.

Je vindt er ook voorwerpen die zijn gered uit een scheepswrak uit de 4e eeuw voor Christus en een heleboel vazen, beeldhouwwerken en zelfs hiërogliefen.

4 – Oude Agora

Oude Agora Athene

De Oude Agora was vroeger een verzamelplaats voor markten en algemene bijeenkomsten en bevindt zich net onder de Akropolis.

Deze marktplaats werd eeuwenlang gebruikt door de Grieken, Romeinen en Byzantijnen en is vandaag de dag een bewijs van de maatschappelijke structuur van deze beschavingen.

5 – Agora Museum

Agora Museum Athene

Terwijl je de Oude Agora verkent, moet je zeker even het museum binnengaan. Het staat vol met tentoonstellingen van plaatselijke opgravingen en is gevestigd in de majestueuze Stoa van Attalos.

Bekijk alledaagse voorwerpen die al in het stenen tijdperk werden gebruikt en werp ook een blik op de vele beeldhouwwerken en mozaïeken.

6 – Tempel van de Olympische Zeus

Tempel van de Olympische Zeus Athene

Er staat niet veel meer overeind van de Tempel van de Olympische Zeus (ook wel het Olympieion genoemd), maar de torenhoge zuilen die overblijven zijn echt indrukwekkend. De tempel werd gebouwd in de 6e eeuw voor Christus en heeft door de jaren heen oorlogen, stormen en politieke tirannen doorstaan.

Je kunt deze bezienswaardigheid al lopend bereiken vanuit het stadscentrum en combineren met een bezoek aan de nabijgelegen Hadrianusboog en het Stadion Panathinaiko.

7 – Plaka

Plaka Athene

Ontsnap aan de drukte van het centrum en ga naar het schaduwrijke Plaka. Deze betoverende buurt is een van de mooiste bezienswaardigheden in Athene en veel toeristen verkennen graag de kronkelende steegjes.

Bewonder de huizen bedekt met bougainvillea en smul van mezze op de gezellige terrasjes. Of ga winkelen, want in Plaka kun je keramiek, sieraden en exotische kruiden aanschaffen.

Ook de piepklijne wijk Anafiotika, dat deel uitmaakt van het oude Plaka, is een interessante bestemming in Athene. Leg de witgekalkte huizen met felgekleurde kozijnen, die tegen de zijkant van de Akropolis zijn geplakt, vast op camera

Dankzij de Cycladische architectuur voelt de sfeer in Anafiotika meer als een eiland dan als een stad. Bekijk enkele van de Byzantijnse kerken en een 17-eeuws klooster. Bescheiden kleding wordt aangeraden als je naar binnen wilt.

Routebeschrijving in Google Maps

8 – Stadion Panathinaiko

Stadion Panathinaiko Athene

Het Stadion Panathinaiko werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1896 en is een reconstructie van de versie uit 330 voor Christus. Het is gemaakt van marmer, heeft de tand des tijds doorstaan en is een van de populairste bezienswaardigheden in Athene.

Het stadion werd gebruikt voor een aantal evenementen tijdens de Olympische Spelen van 2004 en biedt uitzicht op de Akropolis vanaf de hoogste zitplaatsen.

9 – Monastiraki

Monastiraki Athene

Trek naar een van de mooiste plekken van Athene, de charmante buurt Monastiraki. Verken de smalle straatjes en stap binnen bij familiebedrijfjes voor souvenirs en ijsjes.

Een leuk moment om deze wijk te verkennen is op zondag, wanneer de beroemde vlooienmarkt plaatsvindt. Of breng een zonnige middag door op een terrasje in de schaduw van enkele van de oude bezienswaardigheden van de stad.

10 – Romeinse Agora

Romeinse Agora Athene

Det Romeinse Agora, gebouwd onder keizer Augustus in de 11e eeuw voor Christus, was het handelscentrum van de stad. Hoogtepunten vandaag de dag zijn de Toren van de Winden en de prachtige westelijke poort, die beide de tand des tijds hebben doorstaan.

Dit voormalige administratieve centrum doet je met zijn lanen, gebouwen en tempels denken aan het Forum Romanum in Rome.

11 – Museum voor Cycladische Kunst

Museum voor Cycladische Kunst Athene

In dit museum ontdek je de grootste collectie prehistorische Egeïsche kunst ter wereld. Het Museum voor Cycladische Kunst heeft meer dan 3000 tentoongestelde voorwerpen, met als pronkstuk de Cycladische marmeren beeldjes.

Bewonder de abstracte eenvoud van veel van de werken en zie hoe deze gelijkenissen vertonen met werken van modernere kunstenaars als Henry Moore en Barbara Hepworth.

12 – Syntagmaplein

Syntagmaplein Athene

Het Syntagmaplein, omzoomd door vijfsterrenhotels en het Oude Koninklijke Paleis (waar nu het Parlement van Griekenland is gehuisvest), ligt in het hart van het moderne Athene. Breng een bezoekje aan dit plein om het koninklijke parlementsgebouw te bewonderen en de wisseling van de wacht te zien, net als in Londen maar dan met andere uniformen.

Routebeschrijving in Google Maps

13 – Tempel van Hephaistos

Tempel van Hephaistos Athene

De Tempel van Hephaistos ligt aan de noordwestelijke kant van de Agora van Athene en is een van de best bewaarde erfgoedgebouwen in Griekenland. De tempel is gewijd aan de oude god van het vuur en is een prachtig voorbeeld van Dorische architectuur.

Hij heeft aardbevingen en invasies overleefd en werd later gebruikt als begraafplaats voor Europeanen. Vooral de zuilen zijn indrukwekkend.

14 – Bibliotheek van Hadrianus

Bibliotheek van Hadrianus Athene

De bibliotheek van Hadrianus werd in 132 na Christus gebouwd door een van de beroemdste keizers van Rome en was ooit van vloer tot plafond gevuld met rollen papyrus. Vandaag de dag is er niet veel meer over van het gebouw, maar de ruïnes zijn desondanks indrukwekkend.

De bibliotheek ligt aan de noordkant van de Akropolis, dus het is gemakkelijk te bezoeken als je andere bezienswaardigheden in de buurt bekijkt.

15 – Benaki Museum

Benaki Museum Athene

Dit museum werd opgericht door kunstverzamelaar Antonis Benakis en biedt een bijna complete chronologie van de Griekse geschiedenis. Je zult versteld staan van de levendige kleuren van de neolithische vazen en de ongebruikelijke volksdrachten uit de tijd van de Ottomaanse overheersing.

Ga naar de hoogste verdieping van het Benaki Museum en bekijk de bijzondere wapens uit de 19e-eeuwse Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.

16 – Kerameikos

Kerameikos Athene

Deze oude begraafplaats en pottenbakkerswijk is een geweldige plek om de Griekse opgravingen van dichtbij te bekijken. In Kerameikos kun je ronddwalen door de ruïnes en een indruk krijgen van hoe het leven er honderden jaren geleden uitzag.

Er bevinden zich hier duizenden tombes en er is een klein museum waar de opgegraven begrafenisvoorwerpen worden tentoongesteld.

17 – Kotsanas Museum of Ancient Greek Technology

Kotsanas Museum of Ancient Greek Technology Athene

De oude Grieken waren niet alleen goed in het bouwen van tempels, maar wisten ook het een en ander over wetenschap. Bekijk hun hi-tech uitvindingen zelf in het Kotsanas Museum of Ancient Greek Technology.

Maak kennis met Plato’s hydraulische wekker en ontdek de allereerste analoge computer ter wereld. Je kunt er ook vroege astrolabs, akoestische radars en muziekinstrumenten bewonderen.

18 – Monument van de Onbekende Soldaat

Monument van de Onbekende Soldaat Athene

Een ontroerende activiteit in Athene is een bezoek brengen aan het Monument van de Onbekende Soldaat. Dit Art Deco-monument bevindt zich onder de gevel van het Oude Koninklijke Paleis, is gewijd aan de gevallen Griekse soldaten en laat een diepe indruk na bij bezoekers.

Dit monument werd opgericht ter ere van de soldaten die hun leven verloren tijdens de Balkanoorlogen, de Grieks-Turkse Oorlog en de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

19 – Byzantijns en Christelijk Museum

Byzantijns en Christelijk Museum Athene

Athene heeft geen tekort aan interessante musea, maar dit museum is wel heel bijzonder. Het Byzantijns en Christelijk Museum is populair vanwege de duizelingwekkende hoeveelheid edelstenen, de honderden documenten, fresco’s en beeldhouwwerken.

Het gebouw zelf is ook behoorlijk indrukwekkend, met neorenaissance-architectuur en verzorgde tuinen die je kunt verkennen.

20 – Eerste begraafplaats van Athene

Eerste begraafplaats van Athene

Voel je nekharen overeind staan tijdens een wandeling over de oudste begraafplaats van de stad. Dit serene heiligdom is de laatste rustplaats van zowel Grieken als buitenlanders en er liggen o.a. eminente staatslieden, kunstenaars en schrijvers begraven.

Kijk uit voor de spookachtige begrafenisondernemer die naar verluidt ’s nachts ronddwaalt op de Eerste Begraafplaats.

21 – Bewonder Athene vanop een van de uitkijkpunten

Lycabettus Athene

Athene beschikt over een aantal uitkijkpunten vanwaar je kunt genieten van een geweldig uitzicht op de Griekse hoofdstad.

Ten eerste is er de Lycabettus, een heuvel midden in Athene. Je kunt deze 227 meter hoge heuvel ofwel beklimmen of de kabelbaan naar boven nemen. Eenmaal boven kun je de Akropolis, de berg Pentelicus en de kust van Piraeus zien.

Daarnaast kun je naar het Philopappos Monument trekken, op de top van de Philopappos Heuvel. Dit monument is vernoemd naar Gaius Julius Antiochus Epiphanes Pilopappos, prins van het Koninkrijk Commagene en weldoener van Athene, en is tevens zijn laatste rustplaats.

Routebeschrijving in Google Maps

Een laatste mooi uitkijkpunt vindt zich op de Aeropaag. Deze 115 meter hoge berg is gehuld in mythen en legenden, want het was ooit een moordplaats en de thuisbasis van het hooggerechtshof. Tegenwoordig biedt de Aeropaag bezoekers een prachtig uitzicht over de stad.

Routebeschrijving in Google Maps

22 – Andere leerrijke musea in Athene

Frissiras Museum Athene

We hebben al een aantal van de interessantste musea van Athene besproken. Toch zijn er nog heel wat andere fascinerende musea die ook een bezoekje waard zijn.

Ten eerste is er het Frissiras Museum, waar je de grootste collectie moderne Europese schilderijen van het land kunt bewonderen. Er zijn namelijk meer dan 4000 tentoonstellingen om te bekijken. Daarnaast is er geavanceerde 21e-eeuwse beeldende kunst te zien, maar ook menselijke sculpturen en figuratieve stukken.

Oorlogsmuseum Athene

Een tweede interessant museum is het Oorlogsmuseum, waar je oog in oog komt te staan met militaire relikwieën. Zo krijg je in dit museum galerijen vol artefacten en documenten uit veel van de grote Europese conflicten te zien. Denk aan wapens uit de Napoleontische oorlogen, uniformen uit de Eerste Wereldoorlog en vlaggen die ooit duizenden troepen de strijd in leidden.

Hellenic Motor Museum Athene

Fan van snelle bolides? Breng dan een bezoekje aan het Hellenic Motor Museum. Hier kun je in een simulator stappen en de sensatie van een Formule 1-race ervaren terwijl je over het circuit raast. Bekijk vervolgens klassieke auto’s uit de 19e en 20e eeuw, wandel door een autowerkplaats, leer meer over de evolutie van de auto en ontdek transportgerelateerde tentoonstellingen vanaf 300 voor Christus!

Museum of Illusions Athene

Tot slot is er het Museum of Illusions. Niet is wat het lijkt in dit fascinerende museum en je zintuigen zullen niet weten wat hen overkomt. Trotseer de wetten van de zwaartekracht in de Reverse Room en loop ondersteboven in de Rotated Room.

23 – Kom tot rust in een van de parken en tuinen van Athene

Stavros Niarchos Park Athene

Athene beschikt over heel wat rustgevende en serene parken waar je je benen even kunt laten rusten.

Zo is er het Stavros Niarchos Park dat uitkijkt over de baai van Faliron. Deze prachtige groene ruimte beschikt over aangelegde paden en een speeltuin. Wandel door lavendeltuinen en langs olijfbomen en geniet van de rust. Er is ook een grote vijver waar je zeilboten en kajaks kunt huren als je hier zin in hebt.

Daarnaast kun je naar de Nationale Tuin trekken, niet ver van Plaka. In deze serene en schaduwrijke oase, voorheen de Koninklijke Tuin, vind je heel wat pergola’s, palmen en pauwen. Er is een botanisch museum om te verkennen en een kleine dierentuin waar kinderen wolven en apen kunnen ontmoeten.

Ook de botanische tuin van Diomedes is een bezoekje waard. Dit is de grootste botanische tuin van Griekenland en is een oase van rust voor wie op zoek is naar een stukje natuur en afzondering. De botanische tuin herbergt meer dan 3000 verschillende plantensoorten en biedt een geweldige introductie tot de gevarieerde plaatselijke flora.

Ten slotte is de Pedion tou Areos een geweldige plek om even tot rust te komen. Dit is een van de grootste parken in Athene en doet denken aan de Champ de Mars in Parijs. Dit park werd ontworpen om de helden van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog te herdenken. Mis het enorme bronzen ruiterstandbeeld van koning Constantijn I of de 16e-eeuwse aartsengeltempel niet.

Routebeschrijving in Google Maps

24 – Volg een stadsrondleiding door Athene

Segwaytours in Athene

Je kunt de vele bezienswaardigheden in Athene op verschillende manieren verkennen.

Zo kun je kiezen voor een Segwaytour waarmee je door de legendarische straten van de stad rijdt. Maak je geen zorgen mocht je nog nooit eerder met een Segway hebben gereden, je hebt het zo onder de knie. Je passeert langs geweldige bezienswaardigheden in Athene zoals de Akropolis en de Oude Agora en ziet twee keer zoveel in de helft van de tijd!

Een andere manier om snel alle bezienswaardigheden in Athene te zien, is met de Hop-on-Hop-off-bus. Je kunt bij alle toeristische attracties, zoals de Akropolis, de Tempel van de Olympische Zeus en het Partenon uitstappen. Onderweg geniet je van uitgebreid commentaar over elke bezienswaardigheid.

Je kunt ook voor een begeleide fietstocht door Athene kiezen. Onder leiding van een gids stop je bij de belangrijkste bezienswaardigheden in Athene om meer te leren over het verleden van de stad, met veel verhalen en legendes om je te vermaken. Zo houd je halt bij de Akropolis, de fonteinen op het Omonoiaplein en de Oude Agora.

Ben je een kunstliefhebber, dan zal een streetarttour je misschien wel interesseren. Krijg een heel andere kant van Athene te zien door naar een aantal van de kleurrijkste wijken van de stad te trekken. Bewonder de flitsende graffiti en tot nadenken stemmende muurschilderingen die een verhaal vertellen dat maar weinig toeristen te horen krijgen.

Heb je zin in een actievere rondleiding door Athene? Schrijf je dan in voor een speurtocht en volg cryptische aanwijzingen naar ongewone bezienswaardigheden. Ga op zoek naar vermiste archeologen, ontdek begraven schatten en ontrafel Griekse mythen tijdens je missie om de finish te halen.

25 – Gastronomische ervaringen in Athene

Kooklessen in Athene

Bestaat er een betere manier om de Griekse cultuur te ontdekken dan door middel van een gastronomische ervaring? In Athene kun je heel wat culinaire avonturen en hoogtepunten beleven.

Schrijf je bijvoorbeeld in voor een praktijkgerichte kookles om enkele typische Griekse gerechten zoals tatziki, moussaka en baklava te leren maken. Vooraleer je je beste kookkunsten bovenhaalt, breng je eerst een bezoek aan de markt om verse ingrediënten aan te schaffen.

Culinaire tours in Athene

Je kunt er ook voor kiezen om een culinaire tour te volgen. Samen met een gids struin je de historische straten van Athene af op zoek naar lekkernijen, bezoek je de plaatselijke markt en volg je je neus naar bakkerijen, restaurants en delicatessenzaken voor enkele overheerlijke proeverijen.

Wijnproeverijen in Athene

Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan lijkt het je misschien wel iets om een wijnproeverij te volgen in Athene. De Griekse hoofdstad is de thuisbasis van enkele van de oudste wijnmakerijen ter wereld, vele met een adembenemend uitzicht. Leer je druiven kennen, luister naar verhalen over de Griekse god van de wijn en nip van een paar glazen terwijl je je tegoed doet aan lokale kaas.

Dinner in the Sky Athene

Op zoek naar een unieke dineerervaring? Schrijf je dan in voor het Dinner in The Sky! Neem plaats in je stoel, stijg 40 meter de lucht in en maak je op voor een zesgangenmenu. Bewonder de Akropolis en de zonsondergang terwijl de chefs je maaltijd bereiden. Je hebt nog nooit eerder getafeld op zo’n unieke locatie!

Karamanlidika Athene

Reserveer ook een tafeltje bij Karamanlidika. Dit is een Atheens restaurant dat eer betoont aan de culinaire tradities van de Turkse migranten die naar de Griekse hoofdstad vluchtten in 1923. Vandaag de dag biedt de delicatessenwinkel heerlijke vleeswaren en oude kazen van ambachtelijke producenten uit heel Griekenland.

Centrale Markt Athene

Een ander leuk adresje voor foodies is de Centrale Markt. Verken de kraampjes en laat je verleiden door de heerlijke geuren. Bewonder het duizelingwekkende aanbod aan kruiden, kazen en honing en proef dan wat van de plaatselijke delicatessen in een van de restaurants.

Routebeschrijving in Google Maps

26 – Outdooractiviteiten in Athene en omgeving

Abseilen in Athene

Wie op zoek is naar avontuur, kan kiezen voor een abseiltocht door Incuse Chaos, een reusachtige krater. Dit natuurwonder bevindt zich in de regio Kamariza vlakbij de stad Lavrion, op ongeveer een uur rijden van Athene. Volgens de legende werd deze krater gevormd na een meteorietinslag eind 18e of begin 19e eeuw.

Is coasteering meer je ding? Schrijf je dan in voor een excursie naar het Nationaal Park Soenion waar je over ruige kliffen klautert en in zee springt. Bewonder onderweg de tempel van Soenion die majestueus boven de zuidpunt van Attica oprijst.

Mocht je fan zijn van via ferrata’s, dan kun je deelnemen aan een excursie naar het Nationaal Park Parnitha. Met behulp van stalen paden en kabels navigeer je met verhoogde veiligheid over de prachtige berg. Deze excursie is ook geschikt voor beginners. Je hoeft namelijk geen ervaren klimmer te zijn om te genieten van deze via ferrata in een veilige omgeving.

Een andere leuke buitenactiviteit is een jeeptour rond Lake Marathon. Je rijdt door rivieren en olijfboomgaarden terwijl je onderweg kerken en oude theaters kunt bewonderen.

27 – Watersporten in de buurt van Athene

Snorkelen in de buurt van Athene

Ben jij een echte waterrat, dan zul je blij zijn om te horen dat je heel wat watersporten kunt beoefenen in de buurt van Athene.

Zo kun je je inschrijven voor een snorkeltrip in Kaap Soenion. Breng de ochtend door met het verkennen van de Tempel van Poseidon, voordat je daarna het heldere water induikt om te zwemmen of snorkelen bij onbewoonde eilandjes.

Duiken in Athene

Wil je dieper de zee in? Kies dan voor een duiktrip en ontdek de schoonheid van het onderwaterrijk bij Nea Makri. Het water is warm met kristalhelder zicht, waardoor dit een geweldige plek is voor beginners. Je kunt vanaf de kant of vanaf een boot duiken zonder dat je ervaring nodig hebt.

Kajakken in Athene

Een andere leuke wateractiviteit is een kajaktocht op zee aan de Griekse Rivièra. Je begint met een korte briefing voordat je het water op gaat voor een episch avontuur. Bekijk torenhoge kliffen en oude monumenten vanaf het water. Daarna trek je naar geheime baaien om te zwemmen en foto’s van de zonsondergang te maken.

Paddleboarden in Athene

Je kunt ook gaan paddleboarden in de buurt van Athene. Maak je geen zorgen mocht je dit nog nooit eerder hebben gedaan, je hebt je de plank en de deining snel onder controle. Geniet van het landschap terwijl je sereen langs de kustlijn glijdt, en doe een paar poses als je durft.

Raften in Athene

Voel jij graag de adrenaline gieren door je lijf? Kies dan voor een raftingtocht! Ga de rivier Arachthos op om door een paar rustige stroomversnellingen te varen terwijl je de adembenemende natuur van het Griekse landschap bewondert. Zo krijg je spectaculaire watervallen en de mooie bergketen van Tzoumerka te zien.

28 – Activiteiten voor adrenalinejunkies

Paragliden in Athene

Sensatiezoekers kunnen Athene en Griekenland vanuit een uniek en ongeëvenaard perspectief bekijken.

Zo worden er paraglidingvluchten aangeboden waarbij je samen met een gids in tandem van een berg springt. Dit kan bijvoorbeeld in Plataies, Boeotia en Kandili, Megara. De instructeur bestuurt de parachute terwijl jij achterover leunt en de prachtige valleien en bergen rondom je kunt bewonderen.

Mag het voor jou nog avontuurlijker? Haal dan de waaghals in jezelf naar boven en spring uit een vliegtuig! Samen met een deskundige instructeur waag je de sprong. Eenmaal de parachute is opengegaan kun je rustig het uitzicht in je opnemen.

29 – Kindvriendelijke activiteiten in Athene en omgeving

Allou Fun Park Athene

Ook voor gezinnen met kinderen valt er heel wat te beleven in Athene en omstreken.

Ga bijvoorbeeld een dagje naar Allou! Fun Park, het grootste attractiepark van Griekenland. Waag je aan de achtbaan Loop It of aan de Shock and Drop. Voor jongere kinderen is er een reuzenrad en zijn er botsauto’s.

Een ander leuk dagje uit is het Attica Zoological Park. Bewonder de meer dan 2000 dieren die dit park hun thuis noemen, waaronder wolven, apen, giraffen, zebra’s, leeuwen en jaguars.

Breng ook eens een bezoekje aan het Helleens Kindermuseum. Dit is eigenlijk meer een activiteitencentrum dan een museum. Kinderen kunnen er interactieve tentoonstellingen bekijken, zich verkleden, workshops bijwonen en de markt verkennen.

Tot slot is er het baanbrekende Museum van Griekse Kinderkunst. Dit museum toont uitsluitend werken van beginnende kunstenaars onder de 15 jaar en heeft meer dan 10.000 individuele tentoonstellingsstukken. De jonge kunstenaars laten zich inspireren door de natuur en het architectonisch erfgoed bij het maken van hun schilderijen, schetsen en 3D-werken.

30 – Eilandhoppen vanaf Athene

Dagtochten naar Egina vanuit Athene

Je kunt vanuit Athene ook een aantal van de mooiste Griekse eilanden bereiken per veerboot.

Zo bevinden de Saronische Eilanden zich slechts op een korte veerboottocht van Athene. Maak een dagtocht of blijf hier wat langer en geniet van een wereld ver weg van de drukte en hectiek van de hoofdstad. Vaar naar verborgen lagunes om te zwemmen en te picknicken, of wandel door geplaveide straatjes om de plaatselijke architectuur te bewonderen.

Je kunt ook naar het eiland Egina varen, in het hart van de Saronische Golf. Dit eiland beschikt over opvallende neoklassieke gebouwen, dromerige kusten en eeuwenoude bezienswaardigheden en moet daarom bovenaan je verlanglijstje staan. Het hoogtepunt van dit eiland is ongetwijfeld de majestueuze Afaia-tempel.

Ook een excursie naar Hydra, een van de dichtstbijzijnde eilanden bij Athene, moet op het programma staan. Dit eiland is helemaal autovrij en straalt heel wat charme uit. Denk aan elegante herenhuizen, veel ezels en bootjes die dobberen in de haven.

Ga de zee op voor een dagtocht naar het piepkleine eiland Poros, op slechts een uur varen met de veerboot van Athene. Verken de mooie haven van de stad Poros en ga lekker chillen op het strand. Bekijk daarna het klooster, wandel langs met pijnbomen begroeide hellingen of ga snorkelen in een van de baaien.

31 – Excursies vanuit Athene

Dagtrips naar Delphi vanuit Athene

Griekenland heeft heel wat moois te bieden. Dankzij de geweldige ligging van Athene is het mogelijk om dagtochten te maken naar heel wat andere fantastische bestemmingen in Griekenland.

Maak bijvoorbeeld een dagtrip naar Delphi vanuit Athene. Dit is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland en eeuwen geleden reisden mensen hierheen om te luisteren naar de profetieën van Apollo, doorgegeven door een hogepriesteres. Volgens de legende is Delphi, gelegen op de hellingen van de berg Parnassus, het middelpunt van de aarde. Ontdek dit beroemde heiligdom zelf tijdens een excursie.

Atheense Riviera Griekenland

Een andere interessante daguitstap is die naar de Atheense Rivièra. Ontdek gouden stranden, zwem in heerlijk blauw water, snorkel in afgelegen baaien, maak een catamarancruise of smul van verse knoflookmosselen.

Dagtochten naar Meteora vanuit Athene

Ook een bezoek aan Meteora, UNESCO Werelderfgoed, moet op de planning staan. Boven op deze kliffen bevindt zich namelijk de op één na grootste kloostergemeenschap van Griekenland. Je kunt enkele van deze immense rotspilaren beklimmen en de kloosters in de wolken bezoeken.

Tempel van Poseidon vanuit Athene

Daarnaast is er het schiereiland Attica. Hier bevindt zich de Tempel van Poseidon, een van de meest iconische bezienswaardigheden in de buurt van Athene. De tempel is indrukwekkend, maar het uitzicht op de Egeïsche Zee is nog beter.

Dagtochten naar de Peloponnesos vanuit Athene

Trek ook eens naar het schiereiland Peloponnesos, dat wordt gedomineerd door ruige bergen en turquoise inhammen. Verken afgelegen heuvelstadjes, middeleeuwse citadellen en Venetiaanse forten. De Peloponnesos bestaat uit verschillende landstreken die heel wat te bieden hebben. Je leest er meer over hieronder.

Dagtochten naar Epidaurus vanuit Athene

Zo worden er excursies naar Epidaurus aangeboden vanuit Athene. Dit landelijke achterland in de Peloponnesos verbergt een van de best bewaarde Helleense theaters in Griekenland, en het is nog steeds in gebruik. Neem plaats voor Grieks drama uit de oudheid en bewonder de geweldige akoestiek en het uitzicht op de bergen.

Dagtrips naar Korinthe vanuit Athene

Ook Korinthe moet op jouw to do-lijstje staan. Dit was een van de eerste Europese steden die het christendom omarmde en is beroemd om zijn rijke archeologische erfgoed. Je kunt hier in de voetsporen treden van Paulus en de beroemde Tempel van Apollo verkennen. Bekijk ook zeker het hoogtepunt van deze bestemming: het Kanaal van Korinthe, waar de oude Grieken schepen tussen de twee zeeën trokken.

Dagtochten naar Argolis vanuit Athene

Het schiereiland Argolis, dat zich in de Peloponnesos bevindt, is ook een interessante bestemming. Rijd door sinaasappel- en olijfboomgaarden op weg naar de oude steden Argos en Mycene. Bekijk de bijenkorfgraven, afbrokkelende citadellen en schilderachtige amfitheaters.

Dagtochten naar Mycene vanuit Athene

Tot slot is er Mycene, een van de grote centra van de oude Griekse beschaving. Dit is namelijk het koninkrijk van de legendarische koning Agamemnon, een van de hoofdrolspelers in de Trojaanse oorlog. Mis de beroemde Leeuwenpoort niet als je langs de torenhoge muren loopt.

Hoe bereik je Athene?

Boek een transfer van en naar de luchthaven van Athene om direct bij je hotel te worden afgezet!

Deze diensten besparen je niet alleen tijd en moeite bij aankomst, maar ze hebben ook behulpzame chauffeurs die je de stad kunnen laten zien. Dit is een geweldige manier om je reis te beginnen!

Je kunt ook een service boeken aan het einde van je reis om gemakkelijk terug naar de luchthaven te worden gebracht.

Waar verblijven in Athene?

In Electra Metropolis zijn de ontspanningsmogelijkheden eindeloos, of je nu gaat zonnebaden op het terras, de nabijgelegen wijken gaat verkennen of een drankje gaat drinken in de bar op het dak.

Grand Hyatt Athens zit vol glamour, met moderne restaurants, een prachtig uitzicht en een zwembad en spa waar je heerlijk kunt ontspannen.

Hotel Lozenge beschikt over een prachtige ontwerp en biedt gemakkelijke toegang tot de beste boetieks in de buurt en zelfs fietsverhuur om verder op ontdekkingstocht te gaan!

Melia Athens heeft een spa, sauna, zwembad en bubbelbad, dus je kunt jezelf heerlijk verwennen… Pluspunt, het dichtstbijzijnde metrostation bevindt zich op slechts vijf minuten lopen!

In Athens Studios kun je achterover leunen aan de bar, het stadslandschap bewonderen vanaf de bovenste verdieping of een wandeling maken door de omgeving om te genieten van musea, restaurants en de naburige Akropolis!

Bezoek je Athene met een budget?

Free walking tours zijn niet alleen goed voor de portemonnee; ze zijn ook een geweldige manier om de stad en haar verhalen ten volle te ervaren.

Of je nu de wereld van beroemde filosofen en de legendes van goden verkent of bergpaden beklimt voor een nieuwe kijk op de omgeving, je wordt getrakteerd op geweldige verhalen en een mooie wandeling.

Geef je gidsen zeker een fooi na afloop!

Wat is je volgende bestemming?

Griekenland heeft zoveel te bieden… Van geweldige steden en prachtige natuur tot exotische eilanden!

Op de Cycladen kun je in Paros, Naxos, Mykonos en Santorini genieten van een geweldig nachtleven, gezellige traditionele dorpjes en vele watersporten.

Ondertussen bieden de Dodekanesos een mooie mix van eeuwenoude geschiedenis en prachtige kusten op Kos en Rhodos.

Op de Ionische Eilanden kun je genieten van de gemoedelijke sfeer en de gemengde Europese invloeden van Corfu; of ga naar Kreta, het grootste van alle eilanden, voor een mix van adrenalineactiviteiten en prachtige archeologische vindplaatsen.

Je kunt vanuit de hoofdstad zelf ook geweldige meerdaagse tochten boeken en wonderen in de buurt verkennen, zoals de kloosters van Meteora en de legendarische ruïnes van Delphi.

Slotopmerkingen

Van de tempels tot de bergen en alles daartussenin, de hoofdstad van Griekenland bruist van energie.

Je zult zeker nooit een tekort hebben aan geweldige activiteiten en bezienswaardigheden in Athene. Begin dus alvast met het plannen van je reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!