Akropolis tickets

Ben je op zoek naar skip-the-line tickets voor de Akropolis? De Akropolis is een must als je in Athene bent, lees dus zeker deze gids over alles wat je moet weten voordat je een bezoek brengt!

Ontdek hoeveel Akropolis tickets kosten, hoe je skip-the-line tickets boekt, welke combitickets beschikbaar zijn om de Akropolis samen met andere attracties te bezoeken en allerlei belangrijke informatie voor je bezoek.

Hoeveel kosten Akropolis tickets?

Acropolis tickets price

Dit hangt af van het soort ticket dat je koopt. Je kunt namelijk Akropolis tickets afzonderlijk kopen of ze bundelen met toegang tot andere attracties, zoals het Akropolismuseum en de Tempel van de Olympische Zeus. Je kunt ook kiezen voor een zelfgeleide rondleiding of rondleiding met gids waarbij de kaartjes voor de Akropolis zijn inbegrepen.

Akropolis tickets

Acropolis tickets

Je kunt tickets voor de Akropolis kopen bij de kassa op de dag van je bezoek.

  • Akropolis tickets (april tot oktober): € 20
  • Akropolis tickets (november tot maart): € 10
  • Senioren uit de EU (65+) en niet-EU-burgers jonger dan 26 (het hele jaar door): € 10
  • Alle kinderen jonger dan 6 jaar, EU-burgers/inwoners jonger dan 26 jaar en EU-studenten hebben gratis toegang.

Skip-the-line tickets voor de Akropolis

Acropolis skip the line tickets

Koop vooraf online een Akropolis skip-the-line ticket om niet in de rij te hoeven staan bij de kassa op de dag van je bezoek.

  • Skip-the-line ticket (met audiogids): € 22
  • Senioren uit de EU (65+) en niet-EU-burgers jonger dan 26 genieten van een gereduceerde toegangsprijs van € 10, die alleen aan de kassa kan worden gekocht.
  • Alle kinderen jonger dan 6, EU-burgers/inwoners jonger dan 26 en EU-studenten hebben gratis toegang, die alleen persoonlijk aan de kassa kan worden verkregen.

Combiticket voor de Akropolis

Acropolis Combo tickets

Als je tijd en geld wilt besparen, kun je een combiticket kopen voor toegang tot de Akropolis en andere nabijgelegen historische bezienswaardigheden.

  • Akropolis combiticket: € 30

Dit zijn ook Akropolis tickets waarmee je de rij kunt overslaan. Je hoeft dus niet aan de kassa aan te schuiven als je bij de Akropolis aankomt. Ze zijn 5 dagen geldig, dus je hebt genoeg tijd om de bezienswaardigheden en musea grondig te verkennen.

Dit is echter exclusief toegang tot het Akropolismuseum, waarvoor een apart kaartje nodig is. Als je het Akropolismuseum wilt bezoeken, kun je een apart ticket voor het museum kopen of een rondleiding boeken waarbij de kaartjes zijn inbegrepen.

Hoewel het Akropolismuseum niet is inbegrepen bij het combinatieticket, zijn er veel andere bezienswaardigheden met musea. Bekijk zeker Kerameikos, de Bibliotheek van Hadrianus, Lykeion, Olympieion, de oude Agora en de Romeinse Agora.

Let op: combitickets worden niet langer aangeboden tegen gereduceerde prijzen. Voor tickets met korting kun je alleen losse tickets kopen bij de kassa bij de ingang van elke locatie.

Tickets voor het Akropolismuseum

Acropolis Museum tickets

De archeologische site Akropolis en het Akropolismuseum zijn eigenlijk twee aparte locaties met verschillende ingangen. Voor elke site is een apart toegangskaartje nodig, dat niet is inbegrepen in het combiticket.

  • Ticket voor het Akropolismuseum (april tot oktober): € 15
  • Ticket voor het Akropolismuseum (november tot maart): € 10
  • Senioren uit de EU en niet-EU-burgers onder de 26: € 10 (april tot oktober) of € 5 (november tot maart)
  • Alle kinderen jonger dan 6 jaar, EU-burgers/inwoners jonger dan 26 jaar en EU-studenten hebben gratis toegang.

Je kunt ook een rondleiding boeken waarbij de Akropolis tickets en museumtickets bij de prijs zijn inbegrepen. Dit is een handige manier om tijd en geld te besparen.

Dit ultramoderne museum herbergt en bewaart de originele historische artefacten die op de Akropolis zijn ontdekt. Dit wordt door velen beschouwd als een van de beste musea ter wereld, en is dus echt een bezoek waard.

Hoe boek je Akropolis tickets?

How to book Acropolis tickets

Je kunt je Akropolis tickets persoonlijk kopen bij de hoofdingang op de westelijke helling. Dit is de enige manier om gratis tickets en tickets met korting te krijgen. De rij kan echter superlang zijn, vooral tijdens het hoogseizoen van april tot oktober.

Om te voorkomen dat je in de loden hitte in de rij moet staan, raden we je aan om je Akropolis tickets online te boeken, zodat je de rij kunt overslaan en meteen kunt beginnen met het verkennen van de oude ruïnes.

Je kunt een individueel ticket boeken voor alleen de archeologische site Akropolis, of je kunt een combiticket boeken dat je toegang geeft tot verschillende andere nabijgelegen sites en musea.

Het combiticket kost € 10 meer, maar dat is goedkoper dan als je bij elke bezienswaardigheid apart een kaartje moet kopen. Daarnaast bespaar je tijd doordat je de rij bij elke site en museum kunt overslaan.

Het combiticket geeft toegang tot de sites en musea van Kerameikos, de Bibliotheek van Hadrianus, Lykeion, Olympieion, de oude Agora en de Romeinse Agora.

Deze liggen allemaal op loopafstand van de Akropolis, maar het is niet nodig om ze allemaal op één dag te bezoeken. Dit combiticket is namelijk 5 dagen geldig, zodat je de tijd kunt nemen om alle sites en oude ruïnes op je gemak te verkennen. Dit is een ander voordeel van het combiticket.

We raden je aan je huiswerk te doen en je in te lezen in de geschiedenis van deze sites, zodat je de betekenis van de ruïnes beter kunt begrijpen. Als aanvulling hierop kun je een rondleiding boeken onder leiding van een archeoloog/historicus die de mythische legenden en waargebeurde verhalen met je deelt die verborgen liggen in de afbrokkelende marmeren zuilen en standbeelden.

Bij TourScanner vind je vast en zeker de Akropolis tickets en rondleidingen die het beste bij je wensen en budget passen. Je kunt op één plek alle beschikbare opties van GetYourGuide, Viator, Tiqets, Musement en andere online aanbieders bekijken en vergelijken.

Je geniet daarnaast nog van andere voordelen. Zo zijn de tickets goedkoper dan op de officiële website van de Akropolis en kun je je bezoek aan de Akropolis ook combineren met handige extra’s, zoals een privégids, ophalen en terugbrengen naar je hotel of cruiseschip. Ook kun je ervoor kiezen om je bezoek te combineren met verschillende thematours in Athene, zoals culinaire tours, kooklessen en wijntours en -proeverijen.

Bestaan er skip-the-line tickets voor de Akropolis?

find Acropolis skip-the-line tickets

Zeker weten! Als je op zoek bent naar skip-the-line tickets voor de Akropolis, dan is het belangrijk te weten dat je die alleen online kunt boeken. Met dit soort ticket kun je de drukte op de Akropolis vermijden, wat je tijd en geld bespaart.

Het is vooral belangrijk om skip-the-line tickets te kopen in de zomer, wanneer de rijen superlang kunnen worden. De Griekse zon is lekker op het strand, maar niet tijdens het wachten in de rij!

Wie komt in aanmerking voor korting?

Acropolis discounted tickets

Van april tot oktober krijgen senioren uit de EU en niet-EU-burgers/inwoners jonger dan 26 jaar 50% korting op een standaardticket voor de Akropolis op vertoon van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Van november tot maart krijgt iedereen 50% korting op een standaardticket voor de Akropolis voor slechts € 10.

Alle kinderen jonger dan 6 jaar, EU-burgers/inwoners jonger dan 26 jaar en EU-studenten hebben het hele jaar door gratis toegang tot de Akropolis.

Wanneer kun je de Akropolis gratis bezoeken?

De Akropolis is elke zondag van november tot maart voor iedereen gratis toegankelijk. Je kunt ook genieten van gratis toegang op de volgende nationale en internationale feestdagen:

  • 6 maart (Melina Merkouri Dag)
  • 18 april (Internationale Monumentendag)
  • 18 mei (Internationale Dag van de Musea)
  • Het laatste weekend van september (Europese erfgoeddagen)
  • 28 oktober (Ohi-dag)

Alle kinderen jonger dan 6 jaar, EU-burgers/inwoners jonger dan 26 jaar en EU-studenten van 26 jaar en ouder hebben het hele jaar door gratis toegang tot de Akropolis.

Is toegang tot de Akropolis inbegrepen in de Athens City Pass?

Athens City Pass

Met de Athens City Pass kun je bijna alle topattracties van Athene bezoeken. Naast de Akropolis en het Parthenon geven de Athens City Pass en de Athens City Pass Mini je toegang tot het nieuwe Akropolismuseum, waar je alle originele historische artefacten kunt bewonderen die op de Akropolis zijn ontdekt.

Zijn er combitickets beschikbaar met toegang tot de Akropolis en andere attracties?

Acropolis tickets and other attractions combo tickets

Tijdens een citytrip wil je natuurlijk het meeste halen uit je bezoek en zoveel mogelijk te weten komen over de stad. Daarom bieden veel tours de mogelijkheid om een bezoek aan de Akropolis te combineren met andere activiteiten om zo je ervaring te maximaliseren. Hieronder vind je een lijst met de beste combodeals.

  • Akropolis + de oude Agora: Tijdens deze tour krijg je niet alleen een rondleiding door de Akropolis, maar ook door de stad zelf en de oude Agora. Zo krijg je de kans om meer te leren over het voormalige politieke en commerciële centrum van de stad.
  • Akropolis + fietstocht: Verken Athene op twee wielen. Je gids neemt je mee naar de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder de Akropolis.
  • Akropolis + culinaire tour: Leer meer over de oude Akropolis en de verrukkelijke Atheense keuken tijdens deze tour.
  • Akropolis + stadswandeling door Athene: Neem deel aan een stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland onder leiding van een professionele gids. Je krijgt een toegangsbewijs voor de Akropolis en de andere belangrijke archeologische overblijfselen.

Als graag nog andere combitours wilt zien, aarzel dan niet om verder te zoeken! We raden je aan een kijkje te nemen op TourScanner, waar je meer opties kunt bekijken en de deal kunt kiezen die het beste bij jou past.

Wat zijn de beste rondleidingen door de Akropolis?

Je kunt kiezen uit een breed aanbod aan groeps- en privérondleidingen. Er is keuze genoeg en het kan overweldigend zijn om alle opties te doorzoeken.

Gelukkig stellen we hieronder de beste soorten tours aan je voor, zodat je de rondleiding kunt vinden die bij je past. Of je nu liever overdag of ’s nachts op ontdekkingstocht gaat of met een grote of kleine groep, er is voor ieder wat wils. Met deze korte gids haal je het meeste uit je bezoek aan de Akropolis.

Rondleidingen met gids

Acropolis guided tours

Verken de ruïnes samen met een deskundige archeoloog, die historische context en boeiende anekdotes met je deelt om zo de geheimen te onthullen die verborgen liggen in de met stof bedekte marmeren pilaren rondom je.

Het ticket is slechts bij sommige rondleidingen bij de prijs inbegrepen. Controleer daarom goed of je je Akropolis tickets vooraf moet reserveren of niet. Over het algemeen kun je kiezen voor een 2-uur durende rondleiding door de Akropolis of een 4-uur durende rondleiding die zowel de site als het Akropolismuseum omvat.

Privérondleidingen

Acropolis private tours

Als je op zoek bent naar een meer persoonlijke ervaring, dan is een privérondleiding met een eigen gids iets voor jou. De rondleiding kan zich richten op de onderwerpen waarin je het meest geïnteresseerd bent, van de geschiedenis, architectuur en mythologie tot de archeologische technieken om de artefacten die op de sites gevonden zijn te ontginnen en te bewaren.

Privérondleidingen kunnen niet alleen worden gecombineerd met bezoeken aan andere sites, maar ook met andere ervaringen, zoals culinaire rondleidingen, kooklessen en wijntours en -proeverijen. Je kunt ook kiezen uit tours van slechts een paar uur of rondleidingen van een halve of hele dag waarbij je bij je hotel of cruiseschip wordt opgehaald.

Rondleidingen met audiogids

Acropolis audioguide tours

Als je de ruïnes liever op eigen houtje verkent, maar toch de historische context van een rondleiding op prijs stelt, dan is een audioguidetour precies wat je nodig hebt. Verken de Akropolis en andere historische bezienswaardigheden met een audiogids in het Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans of Grieks.

Veel van de audiogidetours bevatten een standaard- of combiticket voor de Akropolis tegen een gereduceerde prijs. Als je de audiogids en het ticket samen koopt, is dat dus vaak veel goedkoper dan wanneer je je ticket ter plekke koopt. Zie deze deal zeker niet over het hoofd!

Nachtrondleidingen

Acropolis at night tours

Als je niet zo van drukke massa’s houdt en de Akropolis liever niet tussen de zwetende toeristen en onder de brandende zon verkent, dan kun je kiezen voor een nachtrondleiding. Met deze rondleiding vermijd je niet alleen de hitte, maar ook de grootste drukte.

Het Akropolismuseum is van april tot oktober in het weekend geopend tot 20.00 uur en op vrijdag tot 22.00 uur. Nachttours maken hiervan gebruik om de Akropolis en andere bezienswaardigheden in de late namiddag te bezoeken voordat de tour eindigt in het museum.

Rondleidingen in de ochtend of middag

Acropolis morning or afternoon tours

Vermijd de middagdrukte en geniet van een meer ontspannen rondleiding. Vroege vogels kunnen een ochtendrondleiding door de Akropolis volgen en zo de hitte voor zijn. Je kunt ook een bezoek brengen in de late namiddag voor een onvergetelijke zonsondergang met uitzicht over de stad Athene.

Kindvriendelijke rondleidingen

Acropolis family-friendly tours

Ben je in Griekenland met je gezin en wil je graag de Akropolis bezoeken? Kies dan voor een kindvriendelijke rondleiding waarmee kinderen zich niet alleen kunnen vermaken, maar ook heel wat kunnen bijleren over de geschiedenis van Athene.

Speciaal opgeleide gidsen onthullen de mythen en legenden die verborgen liggen in de stenen van de Akropolis d.m.v. verhalen die boeiend zijn voor zowel kinderen van alle leeftijden als hun ouders.

Een bonus van gezinsvriendelijke rondleidingen is dat je na je bezoek een boekje krijgt waarin alles wat je hebt gezien wordt beschreven samen met enkele activiteiten om je kind bezig te houden.

Speurtochten

Acropolis scavenger game tours

Speurtochten zijn een andere leuke optie om je kinderen bezig te houden tijdens die lange dagen in Athene. Je kunt kiezen uit zelfgeleide rondleidingen, groepsrondleidingen en privérondleidingen met speurtochten door de stad.

Elke speurtocht heeft een ander thema, van eten en mythologie tot de mysteries van verdwenen archeologen en valselijk gevangengenomen Atheners. Een van de leuke spellen die je kunt spelen is de missie om de Magas de Griek te redden, waarbij je aanwijzingen volgt die verborgen liggen op oude en hedendaagse locaties terwijl je onderweg veel Griekse gerechten proeft. Kalí óreksi!

Segwaytours

Acropolis segway tours

Doen je benen pijn van al dat wandelen en rondzwerven langs oude ruïnes? Overweeg dan om een Segwaytour door Athene te volgen.

Deze tours worden meestal in kleine groepen of als privé-excursie gehouden. Vind je het overdag wat te warm, kies dan voor een nachtrondleiding per Segway om te genieten van de koele avondbries terwijl je van de ene oude site naar de andere rijdt.

Wat krijg je te zien op de Akropolis?

things to see at the Acropolis

De Akropolis is een heuveltop in Athene vol met oude tempels, heiligdommen en amfitheaters die allemaal 2000 tot 2500 jaar geleden werden gebouwd.

De term “akropolis” betekent letterlijk “hoge stad”. Er waren er veel van, verspreid over het oude Griekenland, maar de Akropolis van Athene is de meest indrukwekkende en bekendste van allemaal. De Akropolis staat vandaag de dag nog steeds symbool voor de geboorteplaats van de westerse beschaving.

Het Parthenon is wat iedereen ziet als ze naar de Akropolis kijken, maar er zijn meer dan 20 andere bouwwerken die je kunt verkennen en waarderen – elk met hun eigen geschiedenis. Hier een voorproefje van de meest indrukwekkende:

  • Het Parthenon
  • De Propyleeën
  • De tempel van Athena Nikè
  • Het Erechtheion
  • Het Odeion van Herodes Atticus
  • Het Dionysostheater

Het Parthenon

The Parthenon, Acropolis

Het Parthenon is niet alleen het beroemdste bouwwerk op de Akropolis, het is ook een van de oudste aangezien het dateert uit ongeveer 450 voor Christus. Het Parthenon was een van de grootste tempels in het oude Griekenland en werd gebouwd om de rijkdom, evenals de technische en culturele bekwaamheid van de Atheners te tonen.

Het Parthenon staat bekend als het achtste wereldwonder van de klassieke wereld en de geboorteplaats van de democratie. Mocht de gevel je bekend voorkomen, dan is dit zeker geen verrassing. Het Oostenrijkse parlementsgebouw, La Madeleine in Frankrijk en het Witte Huis in de VS erkennen allemaal dit culturele erfgoed met hun vergelijkbare neoklassieke ontwerpen.

Als je het Parthenon van een afstand bekijkt, zijn de perfecte lijnen die je ziet eigenlijk een opzettelijke optische illusie. Als je het Parthenon van dichtbij bekijkt, zul je zien dat er vrijwel geen rechte lijnen of rechte hoeken zijn in het Parthenon – zelfs de zuilen zijn niet recht langs de verticale as, maar bollen eerder in het midden.

De Propyleeën

The Propylaea, Acropolis

De Propyleeën, een oud-Griekse term voor de ingang van een tempel, is de eerste bezienswaardigheid die je begroet bij de hoofdingang op de westelijke helling van de Akropolis. Zorg ervoor dat je comfortabele en stevige schoenen draagt, want er moeten heel wat trappen worden beklommen.

Als je omhoog kijkt, zie je een uniek architectonisch element. De horizontale marmeren balken van de oorspronkelijke Propyleeën waren zo lang dat ze moesten worden ondersteund door ijzeren staven. Dit is ongebruikelijk in de oude Griekse architectuur en werd slechts op één andere plek ontdekt – de Tempel van Zeus in Agrigento.

Nadat je deze monumentale trap hebt beklommen, kom je bij de belangrijkste tempel van de Akropolis, die is gewijd aan de godin die verantwoordelijk is voor de bescherming van de burgers van Athene – Athena.

De tempel van Athena Nikè

The Temple of Athena Nike, Acropolis

Dit torenhoge bouwwerk van marmer en kalksteen dateert uit 420 v.Chr. en diende als vereringsplaats voor de zustergodinnen Athena en Nikè. De beschermgodin van Athene en de godin van de overwinning werden zo vaak samen afgebeeld dat de twee uiteindelijk werden gesynchroniseerd als Athena Nikè, of Athena van de overwinning.

Je kunt de originele marmeren beelden die ooit deze tempel sierden vinden in het Akropolismuseum. Een opmerkelijk voorbeeld is Nikè die haar sandaal aanpast. Dit beeld maakt gebruik van de beeldhouwtechniek drapé mouillé om een balans te vinden tussen bescheidenheid en het vieren van de menselijke vorm.

Zelfs zonder deze beelden is de tempel imposant ondanks het feit dat het niet de grootste van de heuvel is. Je kunt het goudwitte marmer bewonderen dat van de Pentelicusberg werd gehouwen om het bouwwerk te construeren en de acht Ionische zuilen die steun bieden aan twee kanten.

Het Erechtheion

The Erechtheion, Acropolis

Je vindt het Erechtheion op de noordelijke helling van de Akropolis. Deze heilige tempel, vernoemd naar de mythische koning van Athene, Erectheus, werd rond 400 v.Chr. voltooid en wordt het meest gewaardeerd om de zes vrouwelijke figuren die in steen zijn uitgehouwen en als steunpilaren voor het bouwwerk dienen.

Deze kariatiden, of maagden van Karyai, zijn meesterwerken van de oude Griekse architectuur. Zelfs met het gewicht van de wereld op hun hoofd staan de stenen dames na al die jaren nog overeind.

De originelen zijn echter een paar decennia geleden naar het museum verhuisd om ze te beschermen tegen de elementen. Wat je ter plekke ziet, zijn eigenlijk replica’s van de originelen. Als je genoeg hebt van die zinderende Griekse zon, spring dan eens binnen in het museum en zeg hallo tegen de originele lieftallige dames van Karyai.

Het Odeion van Herodes Atticus

Herodeion, Acropolis

Je vindt het Odeion van Herodes Atticus op de zuidwestelijke helling van de Akropolis. Dit theater, dat ook wel kortweg het Odeion wordt genoemd, verschilt om twee redenen van de andere bouwwerken op de Akropolis.

De eerste is dat het relatief modern is. Herodes Atticus, Romeins senator en Atheens retoricus, financierde de bouw van het theater in 161 na Christus ter ere van zijn vrouw, Appia Annia Regilla, die tragisch werd vermoord toen ze acht maanden zwanger was.

Voordat je medelijden krijgt met Atticus, moet je dieper in het verhaal duiken. Velen vermoedden namelijk dat Atticus zelf achter de moord zat! Wat een levensechte Griekse tragedie om over na te denken terwijl je deze ruïnes verkent.

Het tweede onderscheidende kenmerk is dat hier nog steeds concerten en optredens plaatsvinden, meestal van mei tot oktober, als onderdeel van het jaarlijkse Athens Festival. Dit is een van de grootste evenementen in Griekenland en er zijn optredens geweest van de beste filharmonische orkesten en van muzieklegendes, zoals Leonard Bernstein en Luciano Pavarotti.

Het Dionysustheater

The Theater of Dionysus, Acropolis

Het Dionysustheater wordt beschouwd als de eerste locatie voor theatervoorstellingen ter wereld. Je vindt het op de zuidoostelijke helling bij de zijingang van de Akropolis.

Hoewel het theater dateert uit de 4e en 5e eeuw voor Christus, werd het constant gebruikt tot de val van het Romeinse Rijk. Daarna werd het verlaten en liet men het in verval raken. Pas in de 19e eeuw werd het eindelijk weer opgegraven en gerestaureerd.

Als de Akropolis symbool staat voor de geboorteplaats van de westerse beschaving, dan is het Dionysostheater de bakermat van westerse komedie en drama. Als je later terug thuis bent en popcorn zit te smikkelen in de bioscoop, kun je terugdenken aan het moment dat je voet zette op het allereerste podium ter wereld – het startpunt voor alle toneelstukken en films die nog opgevoerd moeten worden.

Wat zie je buiten de Akropolis?

things to see outside the Acropolis

In de buurt van de Akropolis kun je verschillende andere historische bezienswaardigheden bekijken. Ze zijn allemaal inbegrepen bij het combiticket, behalve het Akropolismuseum, dus vergeet niet om een apart ticket voor het museum te kopen.

  • Het Akropolismuseum
  • Kerameikos
  • De oude Agora
  • De Romeinse Agora
  • Bibliotheek van Hadrianus

Het Akropolismuseum

The Acropolis Museum, Athens

Dit wordt beschouwd als een van de beste musea ter wereld en is een must als aanvulling op je bezoek aan de archeologische site Akropolis. Dit ultramoderne museum herbergt en bewaart de originele historische artefacten die op de Akropolis zijn ontdekt.

Veel van de beelden en monumenten die je buiten ziet, zijn eigenlijk replica’s en niet de beelden en monumenten die de oude Grieken met hun eigen handen vormgaven. Niet dat de replica’s geen prachtige imitaties zijn, maar het heeft iets speciaals om te weten dat het object dat je bekijkt ooit werd bewerkt in de tijd voor Christus.

De archeologische site en het museum van de Akropolis zijn eigenlijk twee aparte locaties met verschillende ingangen. Voor elk is een apart toegangskaartje nodig, dat niet is inbegrepen in het combiticket.

Kaartjes voor het Akropolismuseum kosten € 15 van april tot oktober en € 10 van november tot maart. De voorwaarden voor gereduceerde en gratis kaartjes zijn hetzelfde als bij de Akropolis. Tickets met korting kosten € 10 in het hoogseizoen en € 5 in het laagseizoen.

Je komt bij het museum door de zijuitgang op de zuidoostelijke helling naast het Dionysostheater te nemen. Als je met de metro aankomt, is het maar een minuutje lopen vanaf halte Akropoli.

Kerameikos

Kerameikos, Athens

Deze nederzetting, afgeleid van het Griekse woord voor aardewerk, was de plaats waar de beste pottenbakkers en vaasschilders van het oude Athene hun vak uitoefenden. Vreemd genoeg was het gebied ook een begraafplaats, met de vroegste graven die dateren uit 2000 voor Christus!

Alle belangrijke Atheense vazen kwamen uit Kerameikos. De beroemdste was de Dipylon Oinochoe – een archeologische vondst van onschatbare waarde, want de vaas draagt de vroegste inscriptie van het Griekse alfabet uit 800 v.Chr. In het museum vind je veel vazen die op deze lijken.

Je kunt gemakkelijk van de Akropolis naar Kerameikos lopen. Je hoeft alleen maar 2 kilometer in noordwestelijke richting te lopen, wat ongeveer 20 minuten duurt. Als je een kleine omweg maakt en naar het noorden gaat, kun je onderweg nog een aantal andere bezienswaardigheden bezoeken, waaronder de oude Agora, de Romeinse Agora en de Bibliotheek van Hadrianus.

De oude Agora

The Ancient Agora, Athens

Agora betekent “verzamelplaats” in het Oudgrieks. Zoals de naam al zegt, kwamen de Atheners hier bijeen om te discussiëren en te beslissen over politieke kwesties. Enkele van de allereerste democratische handelingen werden hier uitgevoerd.

Je kunt een aangrijpend symbool van de democratie zien in het museum, waar een gebeeldhouwd marmeren reliëf te zien is waarop de bevolking van Athene wordt gekroond door Demokratia. Er staat ook een inscriptie op tegen tirannie, een wet die in 336 v.Chr. door het volk van Athene werd aangenomen.

De oude Agora is gemakkelijk te bereiken vanaf de Akropolis. Je hoeft alleen maar ongeveer 10 minuten naar het noorden te lopen. Stop onderweg zeker even bij de Romeinse Agora.

De Romeinse Agora

The Roman Agora, Athens

De Romeinse Agora werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus en verving de oude Agora van Athene als de belangrijkste ontmoetingsplaats voor de inwoners van de stad. Hier vind je een grote binnenplaats omringd door marmeren zuilengangen.

Bij het binnenkomen zie je bovenop de stenen pilaren, die de Poort van Athena Archigetis vormen, een inscriptie die Julius Caesar en Augustus prijst voor het verstrekken van fondsen voor de bouw van de agora. Als je je Latijnse vaardigheden wilt testen, probeer de boodschap dan zelf te ontcijferen!

Je kunt de Romeinse Agora vanaf de Akropolis in minder dan 10 minuten te voet bereiken. Bekijk ook zeker de oude Agora, die slechts een paar minuten verder naar het noorden ligt.

Bibliotheek van Hadrianus

Hadrian’s Library, Athens

Deze bibliotheek, gebouwd door de Romeinse keizer Hadrianus in 132 na Christus, besloeg ooit meer dan 10.000 vierkante meter op drie verdiepingen. Het huisvesten van boeken was echter maar één van de doeleinden van dit gebouw. Dit paradijs voor lezers had ook zuilengangen, tuinen en een vijver waar de bezoekers rustig konden nadenken over de grote vragen van het leven, ver weg van het lawaai van de stad.

Helaas is er vandaag de dag nog maar een fractie over van de bijna 100 marmeren zuilen die het immense bouwwerk oorspronkelijk ondersteunden. Je kunt nog steeds de voorgevel van de ingang zien, die je een idee geeft van de enorme schaal van het oorspronkelijke gebouw.

Je kunt de Bibliotheek van Hadrianus vanaf de Akropolis in ongeveer 10 minuten te voet bereiken. Ga gewoon naar het noorden. Bekijk ook de oude Agora en de Romeinse Agora, die beide in de buurt liggen.

Hoe bereik je de Akropolis?

How to get to the Acropolis

De Akropolis ligt in het historische centrum van Athene op de top van een kalkstenen heuvel. Je kunt de Akropolis vanaf bijna elke plek in de stad goed zien.

Er is een hoofdingang op de westelijke helling waar je je Akropolis tickets kunt kopen en een zijingang op de zuidoostelijke helling die gereserveerd is voor skip-the-line tickethouders en kleine groepsrondleidingen.

Te voet

Vanaf het Monastriraki-plein bij Placa hoef je maar ongeveer 10 minuten te lopen om de hoofdingang van de Akropolis te bereiken. Deze route loopt langs de Bibliotheek van Hadrianus, de Romeinse Agora en de oude Agora, dus als je wilt kun je onderweg stoppen bij deze bezienswaardigheden.

Met de fiets

Als je Athene verkent per fiets, vind je een aantal fietsenrekken bij de hoofdingang van het Akropolismuseum, aan de voetgangersstraat Dionysiou Areopagitou. Er is ook een fietsenrek bij de ingang van het metrostation Akropoli.

Met de metro

Je hebt twee opties. Ofwel neem je metrolijn M1 of M3 naar de halte Monastriraki en loop je 10 minuten naar de hoofdingang, of neem je metrolijn M2 naar de halte Akropoli en loop je 2 minuten naar de zijingang.

Vanaf metrostation Akropoli hoef je maar ongeveer 2 minuten te lopen om de zijingang van de Akropolis te bereiken. Deze ingang is gereserveerd voor vooraf geboekte tickethouders en kleine groepsrondleidingen.

Met de tram

De dichtstbijzijnde tramhalte bij de Akropolis heet Leoforos Vouliagmenis en ligt op lijn T6. Hiermee ben je ongeveer een kilometer verwijderd van de hoofdingang van de Akropolis, maar het is slechts 5 minuten lopen naar het Akropolismuseum.

Met de trolleybus

Je kunt de Akropolis ook bereiken door de trolleybussen 1, 5 of 15 te nemen. De dichtstbijzijnde halte bij de Akropolis heet Akropole, en bij de halte Makrigianni sta je recht voor het Akropolismuseum.

Met de bus

De stadsbus heeft dezelfde twee haltes als de trolleybus, maar er zijn meer dan twee dozijn verschillende busroutes die je kunt nemen. Waar je ook bent in Athene, er is altijd wel een bus die je naar de Akropolis brengt.

Je kunt ook een Hop-on-Hop-off-bus in Athene nemen. De bus vertrekt tijdens de zomer regelmatig vanaf het Syntagmaplein tot 19.00 uur. Er zijn ook twee andere lijnen die elk uur vertrekken – de Strandlijn die in Plaka begint en de Piraeuslijn die bij de Akropolis begint.

Met de auto

Als je met de taxi vanaf de internationale luchthaven van Athene naar de Akropolis reist, kun je het tempelcomplex in 30 minuten tot een uur bereiken. Het is niet veel duurder dan het openbaar vervoer, dus het is zeker het overwegen waard is.

Als je van plan bent om een auto te huren, houd er dan rekening mee dat er in het centrum van de stad weinig gratis parkeermogelijkheden zijn, vooral in de buurt van populaire bezienswaardigheden. Er zijn echter parkeergarages die ongeveer € 25 per dag kosten.

Met een rondleiding

Dit is zeker de handigste manier om naar de Akropolis te gaan. Je kunt alle stress en zorgen over de organisatie of logistiek overlaten aan je gids, die je direct bij je hotel of cruiseschip ophaalt.

Wat zijn de openingstijden van de Akropolis?

Acropolis opening hours

De Akropolis is van april tot half september geopend van 8.00 tot 19.30 uur en van november tot maart van 8.00 tot 17.00 uur.

Van half september tot eind oktober wordt de sluitingstijd elke twee weken met 30 minuten ingekort om rekening te houden met de vroegere zonsondergang. Met andere woorden, de Akropolis sluit om 19.00 uur in de tweede helft van september, 18.30 uur in de eerste helft van oktober en 18.00 uur in de tweede helft van oktober.

De laatste toegang tot de Akropolis is een half uur voor sluitingstijd. Een gemiddeld bezoek duurt echter ongeveer 2 uur, dus het is beter om eerder te komen als je kunt.

Wat is de beste tijd om de Akropolis te bezoeken?

De Akropolis is de populairste attractie in Athene en het is er het hele jaar door erg druk. Probeer de Akropolis vroeg in de ochtend of laat in de middag te bezoeken om de grootste drukte en de volle hitte van de zon te vermijden.

Welke andere bezienswaardigheden kun je in de stad bezoeken?

other attractions to visit in Athens

Reistips

  • Boek je Akropolis tickets van tevoren om de rijen bij de kassa te vermijden en de beste aanbiedingen voor combinatietickets te krijgen.
  • Bezoek de Akropolis vroeg of laat op de dag om de middagdrukte te vermijden.
  • Er is weinig schaduw op de Akropolis, dus vergeet niet om zonnebrandcrème en een hoed te dragen en om veel water te drinken.
  • Draag comfortabele schoenen, want je zult veel moeten lopen op een rotsachtige en oneffen ondergrond.
  • Als je niet van plan bent om een rondleiding te volgen, lees dan eerst wat over de geschiedenis van de Akropolis om je bezoek nog leuker te maken.

We hopen dat we in deze uitgebreide gids al jouw vragen over Akropolis tickets hebben beantwoord. Als je nog vragen hebt, aarzel dan zeker niet om een reactie achter te laten!

Lees ook zeker eens ons artikel over de beste activiteiten en bezienswaardigheden in Athene om te ontdekken wat de Griekse hoofdstad allemaal te bieden heeft!

We wensen je een geweldig bezoek aan Athene! 🙂

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!