Bezienswaardigheden in Alicante

Alicante, gelegen aan de Costa Blanca in Spanje, is een geweldige gezinsbestemming en heeft een aantal uitstekende bezienswaardigheden in en nabij de stad.

De afgelopen 7000 jaar heeft deze charmante plek onderdak geboden aan een reeks verschillende culturen; en de natuurlijke schoonheid is op zichzelf al een echte trekpleister!

Als een van de oudste steden van het land vertellen de straten een verbazingwekkend verhaal van menselijke beschaving; van nomadische groepen en Romeinse keizers tot een reeks politieke regimes.

Tegenwoordig biedt de stad een mooie mix van ontspannende uitzichten overdag en een bruisend nachtleven, plus een hele reeks unieke plekken om te verkennen.

Met haar rijke geschiedenis zijn er veel intrigerende plaatsen om te bezoeken: kastelen, oude kerken, musea en natuurwonderen.

Met zon, zee en strand in overvloed zijn de gouden mediterrane stranden van Alicante een zomerparadijs voor vakantiegangers die willen ontspannen en relaxen in de zon.

De Explanada de España vormt tijdens de zomermaanden het hart en ziel van de stad en is dé plek waar je kunt ontspannen in levendige strandbars, heerlijk kunt dineren of een leuke feestavond kunt beleven.

Klaar om je reis te plannen? Laten we samen de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Alicante ontdekken.

1 – Kasteel van Santa Barbara

Santa Barbara Castle, Alicante

Het uitzicht vanaf het Kasteel van Santa Barbara van Alicante moet je gezien hebben. Dit spectaculaire fort werd gebouwd tussen de 9e en 13e eeuw toen het gebied onder islamitische controle stond. De strategische ligging van het kasteel biedt een helder uitzicht over de stad en de zee.

Het kasteel is open voor het publiek voor rondleidingen en er zijn liften in de berg Benacantil om de tocht voor iedereen toegankelijk te maken. Geniet van het schilderachtige uitzicht en ontdek de geschiedenis van dit verbazingwekkende gebouw tijdens je verblijf in Alicante.

Nadat je je dorst naar kennis hebt gelest, kun je je letterlijke dorst lessen met een bierproeverij!

2 – Casa Carbonell

Casa Carbonell, Alicante

Casa Carbonell, gebouwd door een succesvolle plaatselijke ondernemer in het begin van de jaren 1920, is een van de opvallende bezienswaardigheden van La Explanada. Mogelijk denk je dat dit een koninklijk paleis of een groots gemeentelijk gebouw is, maar eigenlijk is het gewoon een huis.

De ouderwetse architectuur, klassieke kenmerken en ligging aan het water maken het tot een populaire fotobestemming in de stad. Het herbergt nu winkels en restaurants op de begane grond, kantoren op de tweede verdieping en luxe appartementen op de bovenste twee verdiepingen.

Routebeschrijving in Google Maps

3 – Boottochten op de Middellandse Zee

boat tours in Alicante

Naar welke soort boottocht je ook op zoek bent, in Alicante vind je het allemaal. Van praktische zeiltochten en snorkeltrips tot ontspannen cruises met eten en muziek. Neem de tijd om te ontspannen en het water op te gaan tijdens een van deze leuke boottochten.

Reis in een ouderwets zeiljacht of een moderne catamaran voor een onvergetelijke ervaring. Verken de serene wateren net buiten de stad en de kleine eilandjes die wachten om ontdekt te worden.

4 – Maak een paraglidingvlucht

paragliding in Alicante

De zon, de zee, het strand en die warme mediterrane bries maken paragliding in Alicante tot een spannende en onvergetelijke ervaring. Deze activiteit is ideaal voor adrenalinejunkies. Het beste aan een tandemvlucht met een professional is dat je gewoon kunt ontspannen, achterover leunen en het uitzicht in je opnemen.

Zweef hoog boven het sprankelende blauwe water en de gouden zandstranden van de Costa Blanca. Bekijk de kustlijn op een unieke en verkwikkende manier. Deze vluchten zijn geschikt voor zowel beginners als experts. Dit is misschien je eerste paraglidingvlucht, maar zal waarschijnlijk niet je laatste zijn.

5 – Explanada de España

Explanada de España, Alicante

De met palmbomen omzoomde Explanada de España is een van de populairste plekken en bezienswaardigheden in Alicante. De Explanada loopt parallel aan de waterkant langs het pad van de oude zeewering en is een van de mooiste plekken om te wandelen in de stad. Het heeft grootse gebouwen, een jachthaven, een groot scala aan restaurants en een heerlijk zeebriesje.

De opvallende mozaïekversieringen van de loopbrug zijn gemaakt van meer dan 6 miljoen tegels die een herhalend golfpatroon vormen. Een aantal plaatsen in de straat die de moeite waard zijn om te bekijken zijn Casa Carbonell, Casa Lamaignere en Canalejas Park met een aantal zeer oude ficusbomen.



6 – Wijnproeverijen en -tours

wine tours and tastings in Alicante

Nieuwsgierig naar de wijnen van Alicante en hoe ze verschillen van andere Spaanse regio’s? Waarom volg je dan geen rondleiding door een wijngaard om de tradities en processen te ontdekken waarmee de beste wijnen van het district worden gemaakt. Ga naar de wijnstreek Vinalopo en bekijk de methoden met eigen ogen.

Probeer een selectie van lokale wijnen en snacks en leer wat ze zo bijzonder maakt. Geniet van de beste wijnen uit de streek op hun geboorteplaats en praat met deskundige wijnproducenten over hun vak.

Deze excursies geven je niet alleen de kans om fantastische wijnen te proeven, het is ook een geweldige manier om meer te leren over de plaatselijke landbouw… een onverslaanbare combinatie!

7 – Mundomar

Mundomar, Alicante

Op zoek naar leuke activiteiten voor kinderen in Alicante? Mundomar is ontworpen met kinderen in het achterhoofd. Het park is de thuisbasis van schattige en harige primaten, reptielen en duizelingwekkende tropische vogelsoorten die iedereen zullen boeien.

Er zijn een heleboel leuke ervaringen om uit te proberen. Heb je ooit willen zwemmen met zeeleeuwen of willen zien hoe het leven van een dolfijnentrainer eruitziet? Bij Mundomar zit je goed. Je kunt ook poseren voor foto’s met de inwonende papegaaien en een souvenir maken waar je echt van zult houden.

8 – Maak een paardrijtocht door de bergen

horse riding in Alicante

Het landschap rond de stad is adembenemend mooi. Een van de beste manieren om dit met eigen ogen te zien en te ervaren is te paard!

Deze tochten bieden een heel nieuw perspectief op de regio en haar natuurlijke schatten, van duizelingwekkende kliffen tot prachtige stranden.

Bestijg je trouwe ros en geniet van de ongerepte wildernis, met deskundige gidsen die je tijdens de rit van interessant commentaar voorzien.

Deze rit is tegelijkertijd ontspannend en verkwikkend, en zal je helpen om op een diepere manier in contact te komen met de lokale natuur, en, natuurlijk ook de paarden!

9 – Woon een concert bij kaarslicht bij

candlelight concerts in Alicante

Candlelight Concerts worden gehouden op spectaculaire locaties in de hele stad en combineren muziek van wereldklasse met een ontspannen, intieme sfeer.

Leun achterover en geniet van de zoete klanken van het orkest, terwijl honderden kaarsen om je heen flikkeren. En wacht maar tot je hoort wat ze te bieden hebben!

Er zijn enkele traditionele symfonische uitvoeringen, maar deze optredens staan bekend om hun elegante kijk op modernere muziek, van filmmuziek tot wereldberoemde rock- en popbands.

Neem plaats, haal diep adem en laat je meevoeren door de prachtige muziek en de heerlijke stemming!

10 – Santa Iglesia Concatedral de San Nicolás de Bari

Santa Iglesia Concatedral de San Nicolás de Bari, Alicante

Deze schaars versierde kathedraal werd voornamelijk gebouwd aan het begin van de 17e eeuw en werd ontworpen door Agustin Bernardino, een leerling van de beroemde Spaanse architect Juan de Herrera. De kerk staat bovenop een oudere religieuze plek waar eerder een moskee stond.

Delen van het gebouw, waaronder de kloostergang, dateren uit de 15e eeuw en hebben een meer gotische stijl. De Kapel van het Heilig Avondmaal is een bezoekje waard omdat het erkend wordt als een van de mooiste voorbeelden van Spaanse barokarchitectuur.



11 – Proef heerlijke tapas tijdens een culinaire tour

food tours in Alicante

Wat is er Spaanser dan tapas? Deze aperitiefhapjes verdienen zeker al jouw aandacht tijdens je verblijf in Alicante. Bezoek enkel plekken waar de lokale bevolking gaat eten en vermijd toeristenvallen. Er bestaat namelijk goede én slechte tapas.

Bezoek een paar van de beste plaatselijke eetgelegenheden en proef heerlijke lokale hapjes en drankjes. Als je meer wilt te weten komen over de plaatselijke cultuur, dan is een culinaire tour een geweldige manier om dat te doen.

Terwijl je knabbelt aan dunne plakjes prosciutto en olijven gespietst op tandenstokers, leer je alles over de bloeiende culinaire cultuur van de stad, en misschien leer je wel nog andere interessante tapasbars kennen!

12 – Het eiland Tabarca

Tabarca Island, Alicante

Vlak voor de kust van Alicante ligt de kleine archipel die bekend staat als Tabarca. Tabarca bestaat uit het eiland Tabarca en de eilandjes La Cantera, La Galera en La Nao en is iets meer dan anderhalve kilometer lang. Er zijn enkele historische muren van een 18e-eeuws fort en een aantrekkelijke vissershaven om te verkennen.

Neem de tijd om te genieten van de afzondering van dit kleine eiland. Verken de ongerepte baaien en stranden en neem een duik in het transparante water. Het eiland heeft een stadje met een aantal geweldige restaurants en bezoekers moeten zeker de lokale specialiteit “caldero” proberen.

13 – Parque El Palmeral

El Palmeral Park, Alicante

Parque El Palmeral is een weelderige oase net buiten het stadscentrum en maakt deel uit van het grootste palmbos van Europa. Het is een prachtig aangelegde plek met schaduwrijke palmen, stromende watervallen en felgekleurde hibiscusbloemen.

Bekijk naast de vele palmbomen ook de grote collectie woestijnplanten zoals yucca’s en cactussen. Het park heeft ook een klein café om te zitten en de sfeer op te snuiven met een drankje of twee.

Het is vooral een geweldige optie als je met kinderen reist. Zij kunnen zich urenlang vermaken in de speeltuinen, op de sportvelden en met de tokkelbaan!

Routebeschrijving in Google Maps

14 – Dierentuin en waterpark Terra Natura

Terra Natura Zoo and Water Park, Alicante

Er staat je een spetterende tijd te wachten in het waterpark en dierentuin Terra Natura. De dierentuin herbergt veel dieren, waaronder vogelspinnen, pijlgifkikkers en ratelslangen, maar ook lama’s en ocelots. De grotere zoogdieren omvatten olifanten, neushoorns en tijgers.

Als je de dieren hebt bekeken, kun je afkoelen in het waterpark. Ga van een van de spannende glijbanen of relax bij de watervallen, er is hier van alles te doen voor het hele gezin.

15 – Waag je aan een via ferrata

via ferrata in Alicante

Dit is een van die activiteiten die echt voor elk wat wils biedt!

Hoewel deze klimroutes zeker vol avontuur en spannende uitdagingen zitten, maken ze het proces ook een stuk veiliger dan normaal, dankzij rails en harnassen.

Ga rotsklimmen op een aantal spectaculaire routes!

16 – Ruïnes van Castell de Sant Ferran (Castillo de San Fernando)

Castell de Sant Ferran, Alicante

Het neoklassieke kasteel van San Fernando werd in het begin van de 19e eeuw gebouwd tijdens de Schiereilandoorlog om de stad te beschermen tegen een aanval over land. Volgens verslagen werd het kasteel snel en slecht gebouwd en begon het kort daarna af te brokkelen.

Het werd nooit echt gebruikt als fort, maar diende tot 1939 als gevangenis. Het is nu een stadspark en de ruïnes kunnen door het publiek worden verkend. Het is een eindje lopen, maar het indrukwekkende uitzicht vanaf de top van de heuvel maakt het de moeite waard.



17 – Maak een tochtje op een jetski

jet ski in Alicante

Heb je zin in wat avontuur en adrenaline? Maak dan een tochtje op een jetski en ga op ontdekking!

Deze snelle, leuke voertuigen zijn perfect om mee op pad te gaan en geven je de mogelijkheid om meer van de omgeving te zien.

Bekijk de bezienswaardigheden, race tegen je vrienden en geniet van een onvergetelijk uitzicht terwijl je met je flitsende voertuig over het water rijdt.

Je kunt ook naar nabijgelegen hotspots aan de kust varen, zoals Tabraca, Torrevieja en Portichol.

18 – MACA Museum voor Moderne Kunst

Contemporary Art Museum of Alicante, Spain

De collectie van het MACA bevat belangrijke werken van moderne Spaanse kunstenaars, waaronder Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dali en Juan Gris. Veel van de werken werden verzameld door de beroemde Spaanse kunstenaar Eusebio Sempere en bevatten zelfs werken van Sempere zelf.

De locatie van het museum is opmerkelijk omdat het het oudste burgerlijke gebouw van Alicante is (met meer dan 400 jaar geschiedenis) en het gebruikt werd als stadhuis, graanschuur en gevangenis. Een uitstapje naar het MACA is geweldig voor wie geïnteresseerd is in de bekendste moderne kunstenaars van het land.

19 – Huerto del Cura

Huerto del Cura, Alicante

Het Huerto del Cura in Alicante is een artistieke tuin van nationaal belang. In de tuin staat de 180 jaar oude Keizerlijke Palmboom, genoemd naar keizerin Sissi van Oostenrijk die de tuin in 1894 bezocht. Er is een permanente fototentoonstelling gewijd aan deze zeldzame en majestueuze boom in het park.

De tuin bevat ook veel beeldhouwwerken, vijvers, sierplanten en een tuinhuis gemaakt van palhmout (zeldzaam!). Het Huerto del Cura ligt vlakbij Parque El Palmeral.

20 – Waag je aan bungeejumpen

bungee jumping in Alicante

Stel je voor: je bevindt je op grote hoogte en geniet van het spectaculaire uitzicht… en dan spring je van de richel!

Nadat je het platform van 50 meter hebt beklommen, word je vastgebonden aan een koord en krijg je uitleg van je instructeur. En dan… is het tijd om te springen!

Eenmaal je de sprong hebt gewaagd, voel je al snel de tuimelingen in je buik voordat het touw je veilig terugtrekt en je omhoog en omlaag stuitert. Spanning gegarandeerd!

21 – Onze Lieve Vrouwekerk

Basilica of St. Mary, Alicante

Als je van historische religieuze plekken houdt, dan heb je geluk. De Onze Lieve Vrouwekerk is de oudste actieve kerk van de stad en werd gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw. De kerk heeft eclectische stijlen met een sierlijke barokke gevel, gotische bogen en een rococo-altaar.

Hoewel het een beetje afgelegen ligt, zijn de vredige sfeer en het prachtige decor van de Onze Lieve Vrouwekerk een bezoek waard. Aan de buitenkant staat een beeld van de Maagd Maria van de plaatselijke beeldhouwer Juan Bautista Borja, een leerling van Leonardo Julio Capuz.



22 – Verken al duikend het onderwaterleven

scuba diving in Alicante

Het enige dat beter is dan water van bovenaf bekijken? Het verkennen natuurlijk!

De regio staat bekend als geweldige duikbestemming, met een fantastische combinatie van helder water en een overvloed aan wilde dieren om van te genieten.

Of je nu voor het eerst duikt of een doorgewinterde expert bent, je vindt hier genoeg geweldige plekken om van te genieten!

Houd je ogen open voor de diverse, kleurrijke dierlijke bewoners van dit mediterrane paradijs, dat een van de eerste beschermde zeereservaten van het land heeft.

23 – Archeologisch Museum van Alicante (MARQ)

Archaeological Museum of Alicante, Spain

Door haar ligging in Europa is Alicante vaak het middelpunt geweest van grote historische gebeurtenissen. De stad is sterk beïnvloed door een aantal oude beschavingen, zoals de Grieken, Romeinen en Moren die dit gebied allemaal op een bepaald moment hebben bezet.

Het Archeologisch Museum is de beste plek om te bezoeken om het verhaal van de stad echt te begrijpen. Bekijk fascinerende artefacten die gedurende duizenden jaren van de geschiedenis van de stad zijn verzameld, waaronder veel Griekse en Romeinse voorwerpen. Dit is een must voor liefhebbers van geschiedenis.

24 – Lonja de Pescado

Sala de Exposiciones de la Lonja del Pescado, Alicante
Met dank aan Sala de Exposiciones de la Lonja del Pescado

Nog een interessant museum en expositieruimte in Alicante is het Sala de Exposiciones de la Lonja del Pescado. Het museum heeft een tentoonstellingsprogramma dat het hele jaar door verandert.

Eerdere tentoonstellingen waren onder andere een overzichtstentoonstelling van de schilderijen van Vincent Van Gogh, een reconstructie van de Titanic met reproductievoorwerpen van het schip en foto’s van Alex Amorós.

En neem zeker de tijd om het gebouw zelf te verkennen. Met zijn Arabische ontwerpen aan de binnen- en buitenkant geeft het monument inzicht in de multiculturele geschiedenis van de regio.

25 – Verken Alicante tijdens een fietstocht

bike tours in Alicante

Een van de leukste activiteiten in Alicante is een fietstocht door de stad. Het is niet alleen een van de milieuvriendelijkste manieren om je te verplaatsen, het geeft je ook toegang tot de minder bezochte delen van de stad.

Neem deel aan een van deze leuke rondleidingen en leer de geschiedenis en cultuur van de stad kennen van een deskundige lokale gids. Bezoek de beroemdste bezienswaardigheden in Alicante, zoals de oude stad, La Explanada en het stadhuis en ontdek de beste plekken om te winkelen, eten en feesten in Alicante.

26 – Bewonder het uitzicht vanaf Parque de la Ereta

La Ereta Park, Alicante

Op de hellingen van de berg Benacantil, vlakbij het kasteel van Santa Barbara, kun je enkele van de beste uitzichten van de stad zien. Hier ligt parque de la Ereta, dat beschikt over bijna zeven hectare aan paden, epische vergezichten en natuurlijke mediterrane landschappen.

Het park heeft verkoelende fonteinen en schaduwrijke bankjes waar je kunt ontspannen, evenals een aantal kleine cafés en een restaurant. Je kunt het park bereiken via een korte wandeling door de Bairro de Santa Cruz, waar het uitzicht zeker de moeite waard is.



27 – Museum voor Schone Kunsten (MUBAG)

Gravina Museum of Fine Arts, Alicante

Op zoek naar culturele activiteiten in Alicante? MUBAG, het museum voor Schone Kunsten van de stad, is een geweldige plek om te beginnen. Dit museum is gevestigd in het grote Palacio del Conde de Lumiares en beschikt over meer dan 500 werken van voornamelijk Spaanse en lokale kunstenaars uit de afgelopen 200 jaar.

Het museum heeft een permanente collectie en ook tijdelijke tentoonstellingen die het hele jaar door variëren. Het ligt vlakbij het Museum voor Moderne Kunst en de toegang is gratis. Wie geïnteresseerd is in beeldende kunst moet zeker een bezoekje brengen aan dit museum.

28 – Waag je aan coasteering

coasteering in Alicante

Als je een op zoek bent naar een beetje extra spanning tijdens je snorkeltrip, dan is coasteering misschien wel iets voor jou.

Coasteering haalt de mosterd bij de klassieke sport canyoning en geeft er een draai aan: het leidt je langs kliffen, waterwegen en landschappen in het gebied Villajoyosa.

Wil je graag het onderwaterleven onder de golven bewonderen, dan zul je blij zijn om te horen dat er natuurlijk ook tijd wordt gemaakt voor snorkelen!

29 – Maak een parasailvlucht

parasailing in Alicante

Op het strand zitten is geweldig, maar er boven zweven is nog beter! Parasailen in Alicante is een must voor alle liefhebbers van vliegen en extreme sporten. Voel de zeebries in je gezicht terwijl je hoog boven de zandstranden van de Middellandse Zee zweeft.

Beginnelingen zullen verrast zijn hoe vredig parasailing eigenlijk is als je in de lucht hangt. Parasailen kan ook als groepsactiviteit worden gedaan, want in elke parachute passen vijf mensen tegelijk.

30 – Mercat Central d’Alacant

Mercat Central d'Alacant, Alicante

Ga voor de meest verse zeevruchten in de stad naar de Centrale Markt van Alicante. Het gebouw zelf is een prachtige constructie van rode bakstenen die meer weg heeft van een kerk dan van een markt. Liefhebbers van heerlijk mediterraan eten en mediterrane ingrediënten kunnen hier hun hart ophalen.

Vers gevangen vis, vers gebakken brood en vlees, groenten en kazen van geweldige kwaliteit worden hier aangeboden. Probeer de lokale gerechten en smaken, maar zorg ervoor dat je er vroeg bij bent, want veel kraampjes kunnen al om 13.00 uur gesloten zijn.

31 – Ga op kajakavontuur

kayaking in Alicante

Stel je gevoel voor avontuur (en je armen!) op de proef met een kajaktocht.

Terwijl je door het kristalheldere water peddelt, kun je in je eigen tempo afgelegen grotten, geweldige snorkelplekken en prachtige baaien verkennen.

Voor een even geweldige ervaring met een soortgelijk vaartuig kun je kanoën proberen!

Het grootste verschil is dat je tijdens een kanotocht met een groep plaatsneemt in de boot in plaats van individueel. Dit is dus het perfecte gezinsuitje!

32 – De wijk Santa Cruz

Santa Cruz neighborhood, Alicante

Santa Cruz wordt beschouwd als een van de aantrekkelijkste buurten van Alicante en heeft haar traditionele sfeer behouden. Kleurrijke tegels sieren de buitenkant van de gebouwen en de smalle straatjes en steegjes bieden onverwachte uitzichten over de stad.

Santa Cruz is het centrum van de Casco Antiguo of Oude Stad van de stad en kan het beste te voet worden verkend. Als je het geluk hebt om met Pasen op bezoek te zijn, dan mag je je verwachten aan veel versieringen en festiviteiten, waaronder een uitgebreide processie op Schortelwoensdag.

Voeg daar Moorse architectuur, een prachtig uitzicht over de zee en veel eet- en drinkgelegenheden aan toe en je hebt een buurt die boven de rest uitsteekt!



33 – Ga met de kinderen naar Aqualandia

Aqualandia, Alicante
Met dank aan Aqualandia

Aqualandia is de thuisbasis van de hoogste waterglijbaan van Europa, de toepasselijke naam VertiGo. Deze knikkende waterglijbaan torent 30 meter boven het park uit en waaghalzen kunnen gemakkelijk snelheden van 100 km/u bereiken.

Aqualandia heeft ook genoeg waterplezier voor wie het niet zo op adrenaline heeft. Adventureland en Laguna bieden veilige plekken voor baby’s om te spetteren en te spelen. Er zijn ook stroomversnellingen, watervallen en jacuzzi’s voor sterkere zwemmers. Deze plek moet je beslist bezoeken tijdens je verblijf in Alicante.

34 – Grotten van Canelobre

Canelobre Caves, Alicante

Ben je gek op grotten? Dan moet je de verbazingwekkende grotten van Canelobre bezoeken tijdens een dagtocht vanuit Alicante. Deze spelonkachtige wonderen der natuur zullen je verbazen met hun indrukwekkende rotsformaties.

Bekijk eeuwenoude elementen die in de loop van duizenden jaren zijn gevormd, zoals stalagmieten en stalactieten en kristallen. Volg een rondleiding door de grotten van Canelobre en bekijk een van de hoogste spelonken van het land. Mis dit spectaculaire natuurverschijnsel niet tijdens je verblijf in Alicante.

35 – Ga rotsklimmen

climbing in Alicante

Als je toe bent aan een meer traditionele klimervaring dan bijvoorbeeld coasteering, dan wachten de lokale rotsen en bergen op je!

Begeleide expedities geven je de kans om het rotsklimmen op echte rotsen uit te proberen. Je trekt hiervoor naar enkele van ’s werelds meest ongerepte bergwanden.

Er zijn zelfs enkele kindvriendelijke opties als je op avontuur wilt gaan met je kleine ontdekkingsreizigers!

36 – Bewonder al snorkelend koraalriffen en vissen

snorkeling in Alicante

Hoewel je misschien niet zo diep kunt gaan als tijdens diepzeeduiken, is snorkelen nog steeds een geweldige manier om te genieten van de waterwonderen van Alicante!

De beschermde gebieden van Isla de Tabarca zijn een bijzonder populaire bestemming, met kleurrijke koralen en talloze vissen die je kunt bewonderen terwijl je zwemt.

Elke lokale excursie biedt een geweldig uitzicht en een kans om fenomenale wezens te zien.

Als extra bonus kun je deze excursies vaak combineren met andere avonturen, zoals kajakken of stand-up paddleboarden.

37 – Monte Benacantil

Monte Benacantil, Alicante

Monte Benacantil torent boven de stad Alicante uit en biedt enkele van de beste uitzichten van de stad. De berg is de thuisbasis van het kasteel van Santa Barbara, dat zich op de top bevindt, evenals het parque de la Ereta en de historische omliggende wijken Santa Cruz en Raval Roig.

Op de zuidwestelijke zijde van de Monte Benacantil bevindt zich een rotsformatie die bekend staat als La Cara del Moro, oftewel het ‘gezicht van de heide’. Volgens de legende werd een moslimkoning die in het kasteel woonde als straf in de berg versteend nadat zijn dochter van de berg haar dood tegemoet sprong.

38 – Geniet van de attracties in Pola Park

Pola Park, Alicante

Als je op zoek bent naar leuke en kindvriendelijke activiteiten in Alicante, dan moet je zeker naar Pola Park trekken. Met meer dan 30 verschillende attracties zal iedereen zich zeker vermaken. Of je nu een adrenalinejunkie bent op zoek naar achtbanen en spookhuizen, of liever een rustig boottochtje maakt rond het meer, in Pola Park zit je goed.

Er zijn attracties voor kleinere kinderen, maar ook minigolf en een speelhal, zodat je de hele dag kunt spelen. De toegang tot het park is gratis, waardoor dit een voordelige attractie is.



39 – Villajoyosa & Altea

Altea villages, Alicante

Op korte afstand van Alicante liggen twee van de meest pittoreske dorpjes van de regio. Een uitstapje naar Villajoyosa, met zijn schilderachtige en kleurrijke gebouwen en historische centrum, is zeker een van de hoogtepunten van je verblijf in Alicante. Bezoek een kleine chocoladefabriek die door een familie wordt gerund en proef de traditionele lekkernijen van het dorp.

De smalle geplaveide straatjes van het oude centrum van Altea en de kenmerkende kerk met blauwe daken zitten vol karakter. Het hoofdplein van het dorp heeft ook een prachtig uitzicht op de omliggende zee en bergen. Mis deze dorpen niet tijdens je reis naar Alicante als je op zoek bent naar culturele activiteiten.

40 – Ocean Race Museum

Museo The Ocean Race, Alicante
Met dank aan Museo De Ocean Race

The Ocean Race is een zeilwedstrijd om de wereld die al 45 jaar plaatsvindt. Het Ocean Race Museum in Alicante is het enige museum ter wereld dat aan dit monumentale evenement is gewijd.

Omdat de wedstrijd hier in de stad begint, is het logisch dat het instituut dat eraan is gewijd net zo spectaculair is!

Ontdek de recordtijden, helden en legendes van de race in deze unieke multimediatentoonstelling. Zie hoe het leven aan boord is voor de bemanning en leer alles over de hypermoderne schepen die deze slopende expeditie ondernemen. De toegang is gratis.

41 – Vlieg boven Alicante

airplane tours in Alicante

Vanaf het moment dat je vliegtuig opstijgt, zul je versteld staan van het uitzicht!

Deze avontuurlijke vluchten staan bekend om hun spectaculaire landschappen en spannende vliegpatronen, en bieden een geweldig en nieuw perspectief op de wereld onder je.

Kijk hoe de stranden en gebouwen zich onder je ontvouwen, terwijl je piloot je wijst op bezienswaardigheden die je vanaf de grond niet goed kunt zien.

42 – Verken de grotten van het gebied

caving tour in Alicante

Groot, klein, donker, helder, diep, mysterieus, de grotten in de regio bestaan in alle vormen en maten.

Een bezoek aan een groet volt bijna heilig en het zal je zeker niet verbazen dat sommigen ooit dienst deden als gebedsplaatsen. Of je nu klimt en wandelt of kajakt en zwemt, de reis er doorheen is een ervaring op zich!

43 – Ga picknicken in Parque Lo Morant

Parque Lo Morant, Alicante

Weg van het drukke centrum is Parque lo Morant een groene oase en een perfecte plek om een ontspannen middag door te brengen. Morant is het grootste openbare park in Alicante en heeft speelfaciliteiten, waaronder terreinen voor jeu de boules en croquet.

Er zijn ook kinderspeeltuinen, zodat je kunt ontspannen terwijl de kinderen zich uitleven. Neem een picknick mee en verken het amfitheater van het park en de diverse plantensoorten, waaronder grote cactussoorten.

Met een geweldige mix van natuur, cultuur en ontspanning is het een van de coolste plekken in de stad!

Routebeschrijving in Google Maps

44 – Marina Deportiva del Puerto de Alicante

Marina Deportiva del Puerto de Alicante, Spain

De Marina Deportiva is een bruisend centrum van activiteit met schepen van alle formaten die de hele dag komen en gaan. Het omliggende gebied heeft veel leuke bars en restaurants waar de vele eigenaren van jachten en zeilboten en hun bemanning een lekker hapje kunnen eten.

Dit is een geweldige plek om te wandelen en de vele luxe superjachten te bekijken die langs de pontons liggen. Het is ook een van de beste plekken om ’s avonds te dineren vanwege het fantastische uitzicht over de haven en de frisse zeebries.



45 – El Castell de Guadalest

El Castell de Guadalest, Alicante

Een bezoek aan het pittoreske bergstadje Guadalest is een van de beste dagtochten vanuit Alicante. Wijk af van het platgetreden pad en ontdek de ruige natuur, de torenhoge kasteelruïne en het traditionele dorp El Castell de Guadalest.

Bezoek de vallei van Guadalest en het betoverende landschap, waaronder de watervallen van Las Fuentes del Algar en de fonteinbron van Los Chorros. Guadalest is ook de thuisbasis van het Poppenhuismuseum van Antonio Marco en wat ’s werelds grootste collectie zout- en pepervaatjes zou zijn. Raar maar waar!

46 – Santuario de Santa María Magdalena

Santuario de Santa María Magdalena, Alicante

Op een half uur rijden van Alicante ligt het stadje Novelda waar je onder andere het opmerkelijke heiligdom van Santa María Magdalena kunt vinden. Het stadje is een populaire halte op de Camino de Santiago en deze kerk is daar de belangrijkste reden voor.

Hoewel het er oud en vrij rustiek uitziet, is het ontwerp sterk beïnvloed door de Catalaanse architect Antoni Gaudi, die de iconische La Sagrada Familia in Barcelona ontwierp. De regio staat bekend om zijn steengroeven en de kerk heeft een uniek orgel dat helemaal van plaatselijk marmer is gemaakt.

47 – Waag je aan canyoning

canyoning in Alicante

De kloof van L’Estret de les Penyes bij Alicante is het plaatselijke centrum voor canyoning. Trek je helm en pak aan en bereid je voor op een geweldig avontuur tijdens deze excursies over rotsen en door koude bergmeren.

Canyoning is perfect voor zowel beginnende als gevorderde ontdekkingsreizigers en biedt de kans om je natuurlijke omgeving van dichtbij te bekijken terwijl je onderweg heel wat avontuur beleeft!

Bezoekers kunnen naar beneden abseilen langs een reeks rotswanden die steeds hoger worden, waarvan er één door een waterval van 15 meter gaat. Deze canyoningtochten zijn geschikt voor alle niveaus en vooral geweldig voor beginners. Waar wacht je nog op?

48 – Ga tafelen bij de beste restaurants

best restaurants in Alicante

Van chique tot bescheiden en alles daartussenin, er is in de stad geen tekort aan geweldige eetgelegenheden!

Geniet van gerechten vol biologische ingrediënten bij Nou Manolin, of van de Scandinavische gerechten bij Populi. Proef zeevruchten bij Restaurante Casa Julio, of uitstekende salades en vleesgerechten bij La Crispeta.

Proefe tapas bij La Taberna del Gourmet, of geniet van thee en maaltijden uit het Midden-Oosten bij Mish Mish. Mis El Portal Alicante niet, dat een ambiance van wereldklasse en fenomenale meergangenmenu’s biedt.

49 – Río Safari in Elche

Río Safari Elche. Alicante

In Rio Safari lijkt het wel alsof je je in de Afrikaanse savanne bevindt, ook al ben je nog altijd in Alicante. Maak een ritje met een safaritrein en bewonder exotische dieren van over de hele wereld. Het park heeft grote elegante carnivoren, waaronder tijgers, cheeta’s en leeuwen.

Bekijk giraffen, nijlpaarden en primaten in alle soorten en maten van dichtbij. Vooral het voeren van de maki’s is een leuk spektakel en de orang-oetans en gibbons in het park zijn een lust voor het oog. Een uitstapje naar Rio Safari is vooral leuk als je jongere kinderen hebt.



50 – Verken Alicante tijdens een quadtour

quad tours in Alicante

Start je motoren! Quadtours bieden een geweldige kans om van de gebaande paden af te gaan en te genieten van unieke landschappen… en ze zijn ook nog eens erg leuk!

Van levendige bossen tot spannende onverharde paden, elke bocht biedt een nieuw avontuur tijdens deze wilde, prachtige rit.

Buggytours bieden een soortgelijke ervaring, met een iets ander voertuig. De buggy’s zijn meer ontworpen als Jeeps en bieden meerdere zitplaatsen per voertuig, zodat jij en je reisgenoten samen van de rit kunnen genieten.

Het wordt een rit om nooit te vergeten!

51 – Maak een excursie naar Elche

Palmeral of Elche, Alicante

Elche is beroemd om zijn historische oude stad die bekend staat als de “Vila Murada” of ommuurde stad. Het is de moeite waard om een rondleiding door de oude stad te nemen om de vele historische gebouwen te zien, waaronder indrukwekkende paleizen, verdedigingstorens en mysterieuze basilieken.

Elche is ook de thuisbasis van de Palmeral van Elche, de grootste plantage van dadelpalmen in Europa. De Palmeral-infrastructuur werd rond de 10e eeuw aangelegd toen het gebied onder Arabische heerschappij stond, maar de eerste palmen zijn waarschijnlijk al veel eerder geplant, in de Romeinse tijd. Bekijk dit UNESCO Werelderfgoed als je op zoek bent naar leuke buitenactiviteiten in de buurt van Alicante.

52 – Teatro Principal de Alicante

Teatro Principal de Alicante, Spain

Het Teatro Principal is een zeer klassiek theater in het centrum van de stad. Het hele jaar door worden er verschillende voorstellingen gegeven, waaronder een speciaal programma voor kinderen, musicals, komedie en zelfs livemuziek.

Sinds de bouw in de jaren 1840 is deze prachtige ruimte een van de culturele juweeltjes van de stad en een thuis voor nieuw talent.

Dit is de plek om naartoe te gaan als je van een avondje theater houdt. De meeste shows worden in het Spaans opgevoerd, hoewel er vaak tributebands zijn die populaire muziek in het Engels ten gehore brengen.

53 – Ga ziplinen

zip lining in Alicante

Wil je de mooie omgeving van Alicante van bovenaf bewonderen aan ultrasnelle snelheden?

Waag je dan aan ziplinen! Deze activiteit laat je vliegen en is geweldig voor het hele gezin. De parken beschikken over een uitgebreid scala aan spannende parcoursen en lijnen.

Zoef razendsnel door de lucht en geniet van het landschap dat voorbij raast. Daarna kun je het wat rustiger aan doen terwijl je naar je volgende plek loopt of klimt.

Er zijn ook tal van andere avonturen op het terrein, waaronder paintball, quadrijden en zelfs een aantal klimmuren!

54 – Museu de Fogueres

Museu de Fogueres, Alicante
Met dank aan Museu de Fogueres

Elk jaar viert de hele stad in Alicante een groot feest ter ere van de vreugdevuren van Sant Joan. Er worden veel gedetailleerde figuren gemaakt van papier-maché en door de stad geparadeerd. Aan het einde van de processie worden de prachtig geconstrueerde figuren verbrand in een groot vreugdevuur.

Het Museu de Fogueres stelt alle figuren die te mooi werden bevonden om te vernietigen tentoon. Als je op zoek bent naar unieke dingen om te doen in Alicante, is een bezoek aan dit museum misschien precies wat je zoekt. Het is heel eigenzinnig, luchtig en kinderen zullen er zeker dol op zijn.



55 – Waag je aan andere watersporten

water sports in Alicante

Ben jij een echte waterrat? Dan zul je blij zijn om te horen dat je heel wat watersporten kunt beoefenen in dit paradijs aan zee!

Boek een paar surflessen, of doe het wat rustiger aan met stand-up paddleboarding.

Op winderige dagen kun je gemakkelijk urenlang je kitesurfkunsten perfectioneren; en op rustigere middagen kun je je aan een ritje op een flyboard wagen.

Vergeet zeker je zonnebrandcrème niet want het kan erg warm worden in Alicante, vooral tijdens de zomer.

56 – Speel een rondje golf

golf courses in Alicante

In Alicante is geen tekort aan uitstekende golfbanen. Het hele jaar door aangenaam weer betekent ook dat een balletje kunt slaan wanneer je maar wilt. La Finca is absoluut het hoogtepunt van de golfbanen in de stad. De omgeving en het uitzicht zijn spectaculair en de faciliteiten zijn uitstekend.

Andere populaire banen aan de Costa Blanca zijn Aleda Golf, Melia Villaitana Golf Club, Font del LLop Golf Resort en Vistabella Golf.

57 – Leer paella maken met een kookles

cooking classes in Alicante

Dompel jezelf onder in een echte lokale ervaring en volg een kookles in Alicante. Ontdek de cultuur van de stad via het populairste gerecht, paella, en leer de geheimen van de authentieke Spaanse keuken.

Dit enorme, hartige gerecht is altijd leuk om te bereiden, en nog leuker om te delen!

Ontmoet plaatselijke bewoners die je laten zien waar je de meest verse ingrediënten kunt kopen en waar je op moet letten tijdens het bereiden van dit heerlijke gerecht. Maak van de gelegenheid gebruik om gezellig bij te kletsen onder het genot van een glas wijn tijdens deze leuke kooklessen in de historische stad.

58 – Kinderpretpark Urban Planet

Urban Planet, Alicante

Als je op zoek bent naar leuke dingen om met de kinderen te doen in Alicante, moet je zeker een bezoekje brengen aan Urban Planet. Deze overdekte speelzaal staat vol met trampolines en kinderen worden aangemoedigd om te springen, tuimelen en stuiteren in een veilige, gecontroleerde omgeving.

Een bezoek aan deze plek is ontzettend leuk! Het beste van alles is dat Urban Planet ook geschikt is voor volwassenen, dus je kunt naar binnen gaan en ze laten zien hoe het moet.

59 – Het strand van El Postiguet

El Postiguet Beach, Alicante

El Postiguet ligt vlakbij de oude wijk van Alicante en is het belangrijkste strand van de stad. Het staat bekend om zijn zachte gouden zand en uitnodigende water, ideaal om te zwemmen. Het strand heeft sportfaciliteiten, waaronder volleybalvelden en in de zomermaanden is er altijd wel iets te doen.

Er zijn zelfs een paar leuke speeltuintjes in de buurt voor kleinere reizigers om te genieten van wat plezier in de zon!

De nabijgelegen promenade heeft een aantal leuke cafés, restaurants en verkopers waar je een snack of koffie kunt halen. Omdat het in de stad ligt, kan het op dit strand erg druk worden in de zomermaanden.

60 – Woon een lokaal festival bij

Fogueres de Sant Joan Festival in Alicante

Alicante organiseert het hele jaar door een aantal fantastische festivals. Als je eind juni op bezoek bent, kun je het Fogueres de Sant Joan Festival meemaken, waar figuren van papier-maché door de stad worden geparadeerd en daarna ceremonieel worden verbrand in een vreugdevuur.

De stad trekt echt alles uit de kast voor de paasfestiviteiten in de Heilige Week met versieringen en vele optochten. Er zijn ook festivals ter ere van historische veldslagen in de omgeving en de carnavalsfeesten van de stad eind februari/maart zijn echt iets om naar uit te kijken.

61 – Het nachtleven in Alicante

nightlife in Alicante

Of je nu een rustig drankje wilt drinken of de hele nacht wilt dansen op dreunende beats, je vindt het in Alicante. De bekendste clubs in de stad voor moderne elektronische muziek zijn Metro Dance Club, Confetti en Magma Club. Als je van punk en metal houdt, ga dan naar de bar Marearock, waar een relaxte sfeer heerst en een goede selectie drankjes te vinden is.

De wijk El Barrio is de perfecte plek voor wie op zoek is naar een meer ontspannen avond. Bezoekers vinden in dit historische deel van de stad een keur aan geweldige bars en clubs om de avond door te brengen.

Je kunt ook genieten van de gevarieerde zalen en thema’s van de wereldwijd georiënteerde Club Concerto, of van de fenomenale cocktails en relaxte sfeer van Code Social Club.

Hoe bereik je Alicante?

Je kunt gemakkelijk vliegen op de luchthaven van Alicante, een regionaal knooppunt voor reizigers.

Zorg ervoor dat je van tevoren je vervoer regelt, zodat je het gedoe met het openbaar vervoer of taxi’s kunt vermijden.

Deze snelle, betrouwbare diensten zorgen ervoor dat je reis goed van start gaat!

Waar overnachten in Alicante?

Met zijn rooftop bar, rustgevende spa en prachtige architectuur biedt Hospes Amerigo een echte glamoureuze ervaring, plus een onvergetelijk uitzicht!

Trendsetters zullen dol zijn op Eurostars Lucentum, dat op loopafstand ligt van de haven, restaurants, markten en het lokale leven.

Port Alicante City & Beach biedt plezier voor het hele gezin, met zwembaden, een speeltuin en een aangrenzende golfbaan, ideaal voor een paar rondjes tussen de andere activiteiten door.

In Hotel Albahia Alicante kun je een nieuwe workout proberen in de fitnessruimte, je vaardigheden testen op de tennisbaan of wandelen naar naburige attracties zoals themaparken, winkelcentra en het kasteel van Santa Barbara.

Je kunt ook een verblijf boeken in Daniya Alicante, met heerlijke maaltijden, een verfrissend zwembad en een tuinencomplex dat perfect is om te ontspannen na een dag vol activiteiten.

Alicante bezoeken met een klein budget?

Wil je wat geld besparen tijdens je bezoek aan Alicante? Neem dan deel aan een free walking tour!

Ontdek verborgen schatten en unieke aspecten van klassieke bezienswaardigheden in Alicante, terwijl je onderweg geniet van een aantal heerlijke culturele activiteiten, zoals nougat proeven.

Vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen en breng wat geld mee om je gids een fooi te geven!

Wat wordt je volgende bestemming?

Of je nu het Middellandse Zeegebied blijft verkennen of het binnenland intrekt, er zijn nog veel meer fenomenale plekken om te bezoeken in Spanje!

Maak epische wandeltochten, vergaap je aan de surrealistische architectuur, neem de verhalen van verschillende culturen in je op en geniet van toonaangevende musea en galerieën. En natuurlijk kunnen we niet om het geweldige eten en drinken heen!

Wil je dicht bij Alicante blijven?

Ga dan naar het noorden en ontdek de populaire badplaats Benidorm, beroemd om zijn hoogbouw, zandstranden en bruisende nachtleven.

Feest als een rockster (en slaap daarna in de zon) op Ibiza, een van de meest fascinerende en leuke bestemmingen in Europa. Of doe het wat rustiger aan in Valencia, waar outdooravonturen en spannende leermogelijkheden op elke plek samenkomen.

Er zijn ook talloze geweldige meerdaagse tochten in de regio die voor elk wat wils bieden. Van duiken en wijnproeven tot kamperen en kitesurfen, er zijn genoeg mogelijkheden om het gebied verder te verkennen!

Slotgedachten

Alicante heeft voor iedere reiziger wat te bieden. Of je nu op zoek bent naar avontuur, plezier, rust of cultuur. Aan het eind van je verblijf zul je overwegen je paspoort weg te gooien en hier voor altijd te blijven!

Met zoveel geweldige activiteiten en bezienswaardigheden in Alicante zul je zeker opnieuw willen terugkeren naar deze fantastische stad!

Plan dus je reis en ontdek wat dit Spaanse juweeltje te bieden heeft.

We wensen je, zoals altijd, een goede reis!

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!