Wijnproeverijen en wijntours in Toscane

Op zoek naar de beste wijntours en wijnproeverijen in Toscane? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Toscane is de beroemdste van alle Italiaanse wijngebieden, dankzij de prachtige glooiende heuvels, met cipressen omzoomde wegen en pittoreske dorpjes.

Proef heerlijke Toscaanse wijnen en neem deel aan wijntours die vertrekken vanuit Florence, Siena of Rome. Lees verder om 12 geweldige excursies naar wijnhuizen in Toscane te ontdekken.

Wijntours in Toscane vanuit Florence

Florence - Tuscany wine tours

De renaissancestad Florence is niet alleen rijk aan geschiedenis, maar staat ook bekend om zijn wijn en wordt beschouwd als een van de topbestemmingen in Italië voor wijnliefhebbers. Gelegen in het hart van de regio Toscane, is Florence de meest logische uitvalsbasis om de beste wijnhuizen van Toscane en de omliggende gebieden te bezoeken.

1. Wijnproeverij in Gimignano vanuit Florence

San Gimignano - Tuscany wine tours

Op slechts een uur rijden van Florence ligt San Gimignano, een prachtige middeleeuwse stad met 14 torens. San Gimignano staat bekend om zijn wijn, en je kunt deelnemen aan een wijnproeverij in een authentiek Toscaans wijnhuis. Gewoonlijk worden er lokale lekkernijen geserveerd die perfect samengaan met de wijn, zoals lokale kazen, salami of bruschetta. Tijdens deze tour leer je vooral hoe je eten kunt combineren met wijn.

2. Wijnproeverij in de betoverende Chianti

Chianti - Tuscany wine tours

De Chianti, beroemd om zijn wijn en het landschap bedekt met rijen wijngaarden, is een must-see bestemming. Tijdens een wandeltocht door de wijngaarden kun je meer te weten komen over de Chianti en krijg je uitleg over het proces van wijn maken.

Tuscany wine tasting

Veel wijngaarden in de Chianti hebben speciale plekken ingericht waar bezoekers de beroemde Chianti Classico kunnen proeven. Maar de Chianti is niet alleen bekend om zijn wijn; er zijn ook andere heerlijke gerechten om te proberen, zoals vleeswaren, kazen, honing en lokale specialiteiten.

3. Wijnproeverij in Pisa vanuit Florence

Pisa - Tuscany wine tours

Maar vergeet ook niet te genieten van de lokale producten! Er zijn duizenden wijnproeverijen in heel Italië en je zult er zeker veel vinden in Pisa.

Wine Tasting

Na het ontdekken van de belangrijkste bezienswaardigheden in Pisa, kun je je dag afsluiten met een wijnproeverij om de lekkerste wijnen uit Toscane te proeven.

4. Ontdek de lokale wijnproducenten van Lucca

Lucca - Tuscany wine tours

Nog een geliefde stad in de regio Toscane is Lucca. De stad kan gemakkelijk in een dag worden bezocht, omdat deze goed bereikbaar is vanuit Florence of zelfs Pisa. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lucca tonen de oude geschiedenis en de prachtige stadsmuren, die ooit dienden als wandelpromenade.

Lucca - Tuscany wine tours

Om een dieper inzicht te krijgen in het lokale leven, kun je ervoor kiezen om te drinken en te eten zoals de plaatselijke bevolking in Lucca tijdens een wijntour, die gemakkelijk te vinden en te boeken is.

5. Verken Cinque Terre en ga wijn proeven

Cinque Terre - Tuscany wine tours

Dit wordt beschouwd als een van de populairste dagtochten in de regio Toscane. Zoals je wellicht weet, bestaat Cinque Terre uit vijf kleine stadjes van zuid naar noord, en de unieke ligging en geschiedenis spelen een zeer actieve rol in het bevorderen van de traditionele producten en cultuur van de streek. Er zijn talloze dagtochten en tours beschikbaar die je naar Cinque Terre brengen, speciaal georganiseerd om je zoveel mogelijk bij te leren over de levensstijl, geschiedenis, cultuur, keuken en wijnproductie van het gebied. Als je dit prachtige gebied verkent, kun je je ervaring maximaliseren door een wijntour en een culinaire tour aan je reisschema toe te voegen!

6. Bezoek prestigieuze wijnmakerijen in Siena

Siena - Tuscany wine tours

Laat je verleiden door de Toscaanse keuken tijdens een gastronomische eet- en wijntour naar Siena! Tijdens deze tour kun je een wandeling maken door de pittoreske stad, terwijl een lokale gids je informeert over de Toscaanse keuken en wat deze zo bijzonder maakt. Je krijgt de kans om te proeven van regionale specialiteiten op enkele van de beste markten in de stad. Zorg ervoor dat je geniet van truffelpanini, Toscaanse olijfolie, handgemaakte chocolade, focaccia en gelato, alles weggespoeld met prosecco en Chiantiwijn.

Wijntours in Toscane vanuit Siena

Siena - Tuscany wine tours

Siena staat niet alleen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar beschikt ook een fantastisch Toscaans landschap. Ga op ontdekkingstocht vanuit Siena naar de onderstaande stadjes om de wijngaarden te bezoeken en meer te leren over het maken van wijn.

7. Vespatour vanuit Siena met wijnproeverij

Vespa - Tuscany wine tours

Bekijk de heuvels van Toscane in Italiaanse stijl op een Vespa vanuit Siena. Verken samen met je vrienden of familie het Toscaanse platteland en rijd naar een Chianti-wijnmakerij. Bezoek de wijngaarden en kelders, proef een aantal wijnen en geniet van een heerlijke antipasto-lunch voordat je terugkeert naar Siena.

8. Proef een van de beroemdste wijnen in Montalcino

Montalcino - Tuscany wine tours

Hoewel Montalcino eerder een dorp dan een stad is, vormt het de perfecte uitvalsbasis om de wijngaarden van Toscane te verkennen. Dit pittoreske Toscaanse dorpje ligt in het hart van een van de beroemdste wijnproducerende regio’s van Italië en is een paradijs voor wijnliefhebbers.

Vineyeards at sunrise

Montalcino staat vooral bekend om een van de meest gewaardeerde wijnen, de Brunello. Als je ervoor kiest om hierheen te gaan, mag je een bezoek aan enkele van de gerenommeerde wijnproducenten niet missen, zoals Biondi-Santi, Schidione en Banfi.

9. Proef de kwaliteitswijn van Pienza

Pienza - Tuscany wine tours

Dit pittoreske stadje ligt in de vallei Val d’Orcia en is de perfecte bestemming om even tot rust te komen en de groene vallei en wijngaarden te verkennen, die bekend staan om de productie van de beroemde Brunellowijn. Na een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals oude abdijen en kastelen, kun je de vele thermale baden verkennen, zoals Bagno Vignoni of Bagni di San Filippo.

Wine grapes

Sluit de dag af met een proeverij van lokale producten van hoge kwaliteit, zoals wijn, kaas, truffels en nog veel meer.

10. Leer meer over wijn maken in Montepulciano

Montepulciano - Tuscany wine tours

Montepulciano, ook gelegen in de Val d’Orcia, pronkt met renaissancegebouwen en een eeuwenoude wijntraditie. Vanwege de nabijheid van Montalcino en Pienza, is het gemakkelijk om een wijntour te vinden die een route biedt langs deze drie traditionele steden, die bekend staan om hun prachtige landschappen en wijnproductie.

Als je klaar bent voor een hele dag reizen en veel wilt leren over wijn maken en lokale producten, overweeg dan deze dagtocht naar Pienza, Montalcino en Montepulciano.

11. Proef nog meer lokale wijn in Arezzo

Arezzo - Tuscany wine tours

Deze stad wordt meestal niet opgenomen in de hoofdroutes van de regio Toscane. Maar als je op zoek bent naar minder toeristen en meer lokale bevolking, en naar vele schatten in de stadjes en kastelen, dan kan Arezzo een interessante bestemming voor je zijn.

Arezzo vineyards

Het ligt vlakbij Cortona, dus misschien kun je overwegen om deze twee prachtige steden te combineren op dezelfde dagtocht, waar je kunt genieten van de prachtige architectuur, de sfeer en heerlijke wijn, vergezeld van de lokale keuken.

Wijntours in Toscane vanuit Rome

Tuscany countryside

Als je genoeg hebt van het verkennen van de schoonheid en de prachtige kunst van Rome en je denkt dat je nog genoeg tijd over hebt, overweeg dan om meer van Italië te ontdekken. De regio Toscane ligt op slechts een paar uur rijden van Rome en is daarom perfect voor een dagtocht. Vanwege de grote vraag zijn er veel dagtochten vanuit Rome beschikbaar, waarbij je duizenden mogelijkheden hebt om de mooiste schilderachtige dorpjes te verkennen, de rijke cultuur te ervaren en te genieten van de heerlijke lokale keuken.

12. Ga wijn proeven in Toscane vanuit Rome

Vineyeards at sunset near Rome

De bekendste dorpjes zijn allemaal genoemd in dit artikel en je zult zeker veel dagtochten vinden waarbij je op één dag naar meer dan één dorp reist en de dag afsluit met een heerlijke wijnproeverij en een bezoek aan de wijnkelders om meer te weten te komen over het wijnbereidingsproces en nog veel meer!

Er zijn tal van aanbieders die deze wijntours in Toscane vanuit Rome aanbieden, dus bekijk zeker TourScanner om te beslissen welke het beste bij je past en vergelijk vooral de prijzen.

We hopen dat je deze uitgebreide gids nuttig vindt als je van plan bent om de Italiaanse wijncultuur te leren kennen! Als je vragen hebt, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten.

Veel plezier! 🙂

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!