Tickets voor de toren van Pisa

Wil je weten hoe je online tickets voor de toren van Pisa kunt bemachtigen? Kom alles te weten over hoeveel ze kosten, hoe je de rij kunt overslaan, wie in aanmerking komt voor kortingen en of rondleidingen de moeite waard zijn. Ook delen we een aantal handige reistips met je!

Op deze pagina vind je een uitgebreide gids voor het kopen van toren van Pisa tickets. Geen zin om verder te lezen? Klik op de volgende link om je tickets voor de toren van Pisa nu meteen te boeken.

Hoeveel kosten tickets voor de toren van Pisa?

Leaning Tower of Pisa tickets price

Voordat je tickets boekt, is het belangrijk om te weten dat je meer dan alleen de toren van Pisa kunt bezoeken. Wanneer toeristen een reis naar Pisa boeken, realiseren velen zich niet dat er veel meer te zien is dan alleen de scheve toren, hoewel dat ontegensprekelijk het hoogtepunt is.

Piazza del Duomo in Pisa: ÉÉn plein, vier monumenten die Wonderen WOrden genoemd.

Het eerste gebouw op de achtergrond is het Baptisterium, het grootste van Italië en gewijd aan Johannes de Doper. Het is 55 meter hoog en werd gebouwd in het midden van de 12e eeuw.

In het midden van het plein vind je de kathedraal van Pisa, ook wel de Duomo di Pisa genoemd. Het wordt beschouwd als een architectonisch meesterwerk en is een echte aanrader.

Langs de zijkant van de Duomo staat het Camposanto. Het werd gebouwd in 1277 om de graven die tot dan toe verspreid lagen rond de kathedraal onder te brengen.

Op de voorgrond staat de beroemde en beruchte toren van Pisa, dat als onderdeel van de kathedraal wordt beschouwd omdat het een klokkentoren is.

Tot slot zijn er ook twee musea. Het Museo dell’Opera del Duomo (het “Museum over de kathedraalwerken”) toont en illustreert de kunst van Pisa, en in het bijzonder de middeleeuwse beeldhouwwerken. Bezoekers kunnen ook naar het Museo delle Sinopie (Sinopie Museum) gaan en voorbereidende tekeningen bewonderen van verschillende kunstenaars uit de 14e eeuw die jarenlang werkten aan het versieren van de muren van het Camposanto.

Tickets voor de toren van Pisa: kostprijs

  • Toren van Pisa: een standaardticket kost € 18 voor een bezoek van 30 minuten.

Ben je van plan je toren van Pisa tickets ter plekke te kopen, dan sta je mogelijk lang in de rij. Daarom kun je beter je tickets voor de toren van Pisa online kopen. Deze tickets zijn echter beperkt, dus reserveer vroeg. Elk half uur mogen bezoekers de scheve toren binnen in kleine groepen, dit betekent dat je ticket een vast tijdslot heeft. Ben je te laat, dan moet je een nieuw kaartje kopen.

  • Het Baptisterium, Camposanto, Museo delle Sinopie en het Museo dell’Opera del Duomo: € 5 (voor 1 monument), € 7 (2 monumenten), € 8 (3 monumenten) of € 9 (4 monumenten).
  • De kathedraal is gratis.

Camposanto

Wie komt in aanmerking voor kortingen?

Voor de toren
Er zijn geen tickets met korting beschikbaar voor de toren. Wil je de toren van Pisa bezoeken, dan moet je de volle prijs betalen, dit geldt ook voor kinderen. Enkel bezoekers met een handicap en hun begeleider krijgen gratis toegang.

Voor de kathedraal
De toegang tot de kathedraal is gratis. Als je een ticket koopt, krijg je een gratis pas, die niet gebonden is aan een tijdslot, om de kathedraal te bezoeken.

Voor het Baptisterium, Camposanto, Museo delle Sinopie en het Museo dell’Opera del Duomo

De toegang is gratis voor bezoekers met een handicap met hun begeleider en voor bezoekers jonger dan 11 jaar.

Hoe boek je toren van Pisa tickets? Hoe sla je de rij over?

Tower of Pisa skip the line tickets

Het is mogelijk om ter plekke kaartjes te kopen. De rijen kunnen echter erg lang zijn, waardoor je niet zeker kunt zijn van toegang.

Om toegang te garanderen en de scheve toren te kunnen bezoeken (en de rij over te slaan), raden we aan je tickets voor de toren van Pisa online te kopen. Je kunt tot 20 dagen van tevoren reserveren via de officiële website van de toren van Pisa.

Je kunt je kaartje ook kopen via online reisbureaus zoals Musement, Getyourguide of Viator. Vergelijk prijzen voordat je boekt, want soms zijn er kortingen beschikbaar.

Zijn er rondleidingen door de toren van Pisa en zijn ze de moeite waard?

Sommige reizigers geven er de voorkeur aan om de bezienswaardigheden op eigen houtje te verkennen, maar rondleidingen met een gids bieden veel voordelen. Zo word je mogelijk opgehaald en teruggebracht naar je hotel. Tours zijn ook vaak afgeprijsd, wat betekent dat je geld je bespaart. En omdat je in één trip verschillende toeristische attracties bezoekt, bespaar je ook tijd. Je slaat de saaie stukken over en krijgt de beste delen van de locatie te zien. Bovendien kun je persoonlijke vragen stellen en communiceren in een taal naar keuze.

Wat krijg je te zien?

Square of the Miracles

De stad Pisa kreeg zijn naam in 600 voor Christus en het woord ‘pisa’ zou in het Grieks ‘moerassig land’ betekenen. De hele stad is enigszins moerassig en er zijn andere zinkende torens in de stad, hoewel de scheve toren de beroemdste is. Op het terrein van de klokkentoren zijn ook het baptisterium en de kathedraal langzaam aan het zinken. Het duurde ongeveer 400 jaar, met veel onderbrekingen tussendoor, om de toren af te maken. Sommige bouwpauzes duurden meer dan honderd jaar.

Niet veel mensen weten dat de scheve toren van Pisa eigenlijk een klokkentoren is en dat veel andere plekken in de stad aan het verzakken zijn. Pisa is tenslotte een havenstad aan zee, gebouwd op moerassige grond. In de loop der jaren is de toren intensief (en prijzig) gerestaureerd. Men denkt dat deze reparaties de toren nog twee eeuwen stabiliteit hebben opgeleverd. De scheefstand van 5,5º is verbeterd tot iets minder dan 4º en de helling is met bijna een halve meter verminderd.

Als je vandaag de dag de toren bezoekt, beklim je de bijna 300 treden over 7 verdiepingen, met daarboven de klokkenkamer. Je kunt boven genieten van een spectaculair uitzicht over de stad en de honderden poserende bezoekers die de scheve toren als het ware proberen “om ver te duwen” of “tegen te houden”. Een paar toeristen gaan creatief te werk en proberen de toren te “schoppen” of “op de rug te dragen” door middel van geforceerde perspectieffotografie. Als je er toch bent, kun je ook de andere drie bezienswaardigheden bezoeken die samen de Piazza dei Miracoli (het plein der wonderen) vormen: de doopkapel, kathedraal en het camposanto.

Zijn tickets voor de toren van Pisa inbegrepen bij een stadspas?

Met een stadspas kun je meerdere bezienswaardigheden bezoeken tegen een gereduceerde prijs. Als je de toren van Pisa bezoekt, kun je het beste kiezen voor:

  • Tuscany City Pass – Je kunt kiezen voor Pisa, Florence of Siena. De eendaagse Pisa Pass bevat een skip-the-line ticket voor de scheve toren van Pisa, een gereserveerde parkeerplaats bij de toren, 20% korting op geselecteerde bezienswaardigheden, een ticket voor de hop-on-hop-off-bus en een heen- en terugreis met de trein vanaf je accommodatie.
  • Cruise Ship Pass – Deze pas geeft je de kans om de boot te verlaten (met een gids) en de toren en andere Toscaanse attracties te bezoeken. De pas bevat wat vrije tijd om op verkenning te gaan, maar omvat grotendeels bustours en wandelgidsen. Een geplande rit terug naar het cruiseschip is inbegrepen.

Wat is de beste tijd om de toren van Pisa te bezoeken? 

Alle tickets voor de toren van Pisa hebben een vast tijdslot, zeker als je ze online koopt. Koop je je kaartje bij de ingang, dan is er geen garantie dat je de toren kunt beklimmen. Je kunt wel nog steeds foto’s maken en de buitenste delen van de scheve toren van Pisa bekijken. Elk tijdslot heeft een vast aantal tickets. Dit aantal varieert afhankelijk van het tijdstip.

Als je graag de drukte wilt vermijden, dan kun je het beste voor een bezoek ’s morgens vroeg kiezen. Je vermijdt dan namelijk de groepsrondleidingen. Tussen de middag gaan veel bezoekers lunchen, dus ook dit is een goed tijdstip om de drukte te vermijden. Op bepaalde tijden van het jaar zijn er ook exclusieve avondbezoeken. Mocht je dus niet van mensenmassa’s houden, dan is dat dus ook een goede tactiek.

Wat zijn openingstijden van de toren van Pisa?

De openingstijden variëren, afhankelijk van het seizoen en andere factoren. Ze kunnen ook zonder kennisgeving worden gewijzigd. Over het algemeen zijn dit de openingstijden van de toren van Pisa:

  • Openingstijd: 9 uur (op speciale dagen gaat de toren al vanaf 8.30 uur open)
  • Sluitingstijd: 20.00 uur (op speciale dagen sluit de toren pas om 22.00 uur)

Reistips

Tower of Pisa travel tips

  • Draag platte wandelschoenen met een goede grip. Je zult honderden oude trappen beklimmen, waarvan sommige behoorlijk versleten zijn. De trappen zijn soms glad en oneffen.
  • Als je hartproblemen, vaatziekten of spierproblemen hebt, kun je het beklimmen van de toren misschien beter overslaan. Raadpleeg eerst je arts.
  • Wees punctueel. Als je je tijdslot mist, moet je lang wachten op de volgende beschikbare tijd.
  • Breng niet te veel spullen mee – je zult toch al je spullen in een kluisje moeten achterlaten. Voor de kathedraal en het baptisterium is de maximale bagageafmeting 20 x 30 x 38 cm.
  • De trappen zijn steil en smal, dus wees voorzichtig en voorbereid als je claustrofobisch bent.
  • Eet een energierijke snack terwijl je wacht – het is niet gemakkelijk om 300 treden in één keer op lege maag te beklimmen.
  • Kinderen onder de 8 jaar mogen de toren niet in en iedereen onder de 18 moet vergezeld worden door een volwassene om de trappen op te mogen.
  • Als je ervoor kiest om de kathedraal te bezoeken, houd er dan rekening mee dat dit een actieve kerk is. Wees dus stil, kleed je netjes, respecteer de gelovigen, gebruik een audiogids om de gebeden niet te verstoren en fotografeer niet tijdens de mis.
Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!