Skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek

Vraag je je af waarom mensen van tevoren kaartjes boeken voor de Sint-Pietersbasiliek, ook al is de toegang gratis? Het antwoord is simpel – om de rij over te slaan en veel tijd te besparen!

Ontdek hoe je de wachtrijen kunt omzeilen met skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek en rondleidingen. Bespaar kostbare vakantietijd.

Vaticaanstad is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van je stedentrip naar Rome, en een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek is een absolute must. Haal dus alles uit je bezoek aan deze historische stad door te kiezen voor geweldige aanbiedingen voor tickets en rondleidingen.

De Sint-Pietersbasiliek, gebouwd in de 16e eeuw en versierd met artistieke meesterwerken, is een van de heiligste en meest fascinerende plaatsen in de christelijke wereld. Beklim de 551 trappen naar de top van de koepel om boven te genieten van ongelooflijke uitzichten over de stad.

Ga je gang en boek nu meteen je skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek, of lees verder voor meer informatie over het boeken van tickets en rondleidingen door de Sint-Pietersbasiliek.

Hoeveel kosten tickets voor de Sint-Pietersbasiliek?

St. Peter’s Basilica tickets price

Goed nieuws! De toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis. Je hoeft dus geen specifieke tickets voor de Sint-Pietersbasiliek te kopen om de kerk te betreden.

Als je echter de koepel van de Sint-Pietersbasiliek wilt beklimmen, moet je € 8 betalen om de trap te gebruiken of € 10 om de lift te nemen die je halverwege brengt voordat je de resterende treden beklimt.

Je hebt ook de optie om een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek te boeken, waarbij de ticketprijs en een rondleiding door de Koepel, de Pauselijke Crypten, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea zijn inbegrepen.

Rondleidingen in de Sint-Pietersbasiliek beginnen al bij € 35.

Hoe sla je de rij over bij de Sint-Pietersbasiliek?

skip the line at St. Peter’s Basilica

Sta je niet graag in de rij of heb je weinig tijd in Rome, dan is het belangrijk om te weten hoe je de rij kunt overslaan. De Sint-Pietersbasiliek is een populaire bestemming in Rome en de toegang is gratis. De wachttijden kunnen oplopen tot twee uur als je niet weet hoe je de rij kunt overslaan.

Wij kunnen je hierbij helpen. Houd er wel rekening mee dat er helaas geen manier is om de veiligheidscontrole over te slaan, maar je kunt wel de wachtrij bij het kaartjesloket omzeilen door je skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek van tevoren online te boeken.

Tientallen verschillende online reisbureaus bieden tourpakketten aan waarmee je de rij kunt overslaan. Al deze aanbiedingen doorpluizen en doorbladeren is een heel karwei. Net daarom verzamelt TourScanner ze allemaal zodat jij eenvoudig en snel prijzen kunt vergelijken en tickets kunt boeken.

Zijn rondleidingen in de Sint-Pietersbasiliek de moeite waard?

are St. Peter’s Basilica tours worth it

Ja! Rondleidingen door de Sint-Pietersbasiliek zijn de beste manier om dit historische monument te bekijken. Je geniet van een persoonlijkere ervaring, samen met vele andere voordelen.

  • Je slaat de rij over – Hoewel iedereen door de veiligheidscontrole moet, hoef je niet opnieuw in de rij te wachten als je deel uitmaakt van een rondleiding.
  • Je leert meer – Je gids zal je de historische context geven die van vitaal belang is om de kunst en architectuur van de basiliek volledig te kunnen waarderen. Je gids zorgt er ook voor dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist en beantwoordt al je vragen.
  • Je kunt de tour kiezen die het beste bij je past – Van groepsrondleidingen tot privérondleidingen, en van rondleidingen met audiogids tot gezinsvriendelijke rondleidingen, er zijn zoveel opties om uit te kiezen. Onze zoekfunctie maakt het gemakkelijker om de tour te vinden die het beste bij je wensen en budget past.

Wat zijn de beste rondleidingen door de Sint-Pietersbasiliek?

best St. Peter’s Basilica tours

Rondleidingen met audiogids

St. Peter’s Basilica audioguide tours

Sla de wachtrij voor de kaartjes over en ga in je eigen tempo naar de Sint-Pietersbasiliek. Terwijl je de kerk verkent, luister je naar de audiogids die je rondleidt en je inzicht geeft in de historische context van de weergaloze schilderijen en architectuur om je heen.

Groepsrondleidingen

St. Peter’s Basilica group tours

Tijdens een groepsrondleiding in de Sint-Pietersbasiliek heb je een gids die ervoor zorgt dat je de indrukwekkendste kunstwerken niet mist en dat je het historische belang van elk stuk ten volle beseft.

Hoewel je al snel een hele dag kunt besteden in het Vaticaan, kun je ook een tour van een halve of hele dag boeken waarbij je ook andere belangrijke bezienswaardigheden in Rome bezoekt, zoals het Colosseum en het Forum Romanum of de Catacomben van Rome.

Een groot voordeel van rondleidingen met gids is dat je de rij echt kunt overslaan. Als je kiest voor skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek, dan zul je nog steeds in een aparte wachtrij moeten staan aanschuiven. De meeste rondleidingen slaan echter zowel de normale als de fast-track rijen over om je rechtstreeks naar de Vaticaanse Musea en andere bezienswaardigheden te brengen.

Dit is vooral belangrijk in het hoogseizoen wanneer beide rijen erg lang kunnen worden.

Privérondleidingen

St. Peter’s Basilica private tours

Als je op zoek bent naar een persoonlijkere ervaring, dan zijn privérondleidingen door de Sint-Pietersbasiliek met je eigen gids precies wat je zoekt. De rondleiding kan zich richten op datgene waarin je het meest geïnteresseerd bent, van specifieke kunstwerken en architectuur tot de rijke culturele en religieuze geschiedenis die om elke hoek verborgen ligt.

Je kunt kiezen uit kleine groepsrondleidingen tot 10 personen, semi-privérondleidingen tot 6 personen of privérondleidingen exclusief voor je eigen groep. Met een kleine groep geniet je van een persoonlijkere ervaring en kun je de Sint-Pietersbasiliek in je eigen tempo bekijken.

Privérondleidingen kunnen worden gecombineerd met andere bezienswaardigheden, zoals de Vaticaanse Tuinen, Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel. Je kunt ook kiezen uit tours van slechts een paar uur of rondleidingen van een halve of hele dag waarbij je direct bij je hotel wordt opgehaald.

Zijn tickets voor de Sint-Pietersbasiliek inbegrepen in een stadspas?

Ja, je kunt de Omnia Card gebruiken om de Vaticaanse Musea (inclusief de Sint-Pietersbasiliek) te bezoeken.

  • Omnia Card: Deze omvat toegang tot de belangrijkste toeristische attracties van Rome, zoals het Colosseum, het Forum Romanum en de Vaticaanse Musea.
  • Rome Pass: De pas is inclusief toegang tot twee musea in Rome, met uitzondering van de Vaticaanse Musea.

Wat krijg je te zien in de Sint-Pietersbasiliek?

things to see inside St. Peter’s Basilica

Deze basiliek is de grootste kerk ter wereld en beslaat meer dan 23.000 vierkante meter. De koepel is bij wet bepaald het hoogste gebouw in Rome met een hoogte van 136 meter.

Naast de grootte en de complexiteit van de architectuur kun je ook fresco’s en beeldhouwwerken bewonderen, waarvan Michelangelo’s “La Pietà” de bekendste is. Dit meesterwerk is des te indrukwekkender omdat hij het maakte toen hij pas 24 jaar oud was!

Een ander hoogtepunt is Bernini’s baldachino, een baldakijn direct onder de koepel om de begraafplaats van Sint-Pieter aan te geven. Christenen zullen zich Jezus’ verwijzing hiernaar in de Bijbel herinneren toen hij uitriep: “Jij bent Petrus en op deze rots zal ik mijn kerk bouwen” (Matteüs 16:18).

Bernini bouwde vier bronzen zuilen die op marmeren sokkels staan en een hoogte van 20 meter bereiken om de uitgestrektheid van de kerk naar menselijke maat te vertalen, net zoals Jezus de glorie van God naar de mensheid vertaalde.

Houd er rekening mee dat het Sint-Pietersplein en de basiliek op woensdag tot 12 uur ’s middags niet toegankelijk zijn vanwege de wekelijkse Pauselijke Audiëntie. Als je van plan bent om op woensdag een bezoek te brengen, kun je aparte kaartjes kopen om de Pauselijke Audiëntie bij te wonen.

Er zijn verschillende niveaus in de Sint-Pietersbasiliek, dus het is de moeite waard om de tijd te nemen om ze allemaal te verkennen om alles te zien wat hier te ontdekken valt.

Ondergronds vind je de Grotte Vaticane (Vaticaanse grotten) en de Vaticaanse necropolis, waar je de tombe van Sint-Pieter vindt en een groot ondergronds kerkhof, waar 91 voormalige pausen rusten.

Een van de indrukwekkendste onderdelen van de Sint-Pietersbasiliek is de koepel. Deze koepel is meer dan 137 meter hoog en is een indrukwekkend gezicht. De koepel werd ontworpen door Michaelangelo, heeft prachtig gedetailleerde mozaïeken en biedt een ongelooflijk uitzicht.

Het is de moeite waard om naar de top van de koepel te wandelen als de hoge, smalle trap je niet afschrikt. Het uitzicht is meer dan de moeite waard. Naast het unieke perspectief van het kijken over het schip van de basiliek, kun je ook genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad Rome. Aarzel niet om je tickets of tour te boeken om de Sint-Pieterskoepel te beklimmen.

Wat kun je nog meer zien in het Vaticaan?

things to see inside the Vatican

Naast de Sint-Pietersbasiliek kun je ook de Sixtijnse Kapel bezoeken en tientallen collecties verkennen in de Vaticaanse Musea. Hier vind je hedendaagse en klassieke kunstwerken van de beste schilders en beeldhouwers die ooit een penseel of beitel hebben opgepakt.

Elk jaar bezoeken meer dan 6 miljoen mensen de Vaticaanse Musea, waarmee het een van de meest bezochte kunstmusea ter wereld is. Je kunt er weken of zelfs maanden doorbrengen met het verkennen van alle werken. Maar als je maar een dag de tijd hebt, zorg er dan voor dat je de meesterwerken die hieronder worden beschreven niet over het hoofd ziet.

De Sixtijnse Kapel

Sistine Chapel in Vatican

Je zult hier enkele van Michelangelo’s duurzaamste werken tegenkomen. Een van de herkenbaarste is “De Schepping van Adam”, waarop je God zijn vinger ziet uitsteken naar de mensheid. Deze iconische afbeelding is slechts een deel van een serie muurschilderingen die zich 40 meter over het plafond uitstrekt.

Voor je, over de hele altaarmuur, zie je Michelangelo’s ongeëvenaarde fresco “Het Laatste Oordeel”. Dit meesterwerk is 14 meter hoog en 12 meter breed, en telt meer dan 300 figuren die de wederkomst van Christus uitbeelden.

Ondanks de historische betekenis en artistieke waarde dient deze kapel nog steeds als locatie voor het pauselijk conclaaf. Tijdens deze eeuwenoude traditie komen kardinalen samen om een nieuwe paus te kiezen. Mensen van over de hele wereld aanschouwen ongeduldig de rook die uit de schoorsteen van de kapel komt. Eens er witte rook tevoorschijn komt, dan is er een nieuwe paus gekozen.

Le Stanze di Raffaello (De kamers van Rafaël)

The Raphael Rooms in Vatican

De meesterwerken van de grote renaissancekunstenaar Rafaël worden hier tentoongesteld in vier grote kamers. Elke kamer is versierd met gigantische fresco’s die mythologische en historische gebeurtenissen op de muren en plafonds uitbeelden.

Een van de beroemdste schilderijen hier is “De School van Athene”. Als je goed kijkt, kun je het zelfportret van Rafaël zien, evenals portretten van enkele van de knapste koppen uit de oudheid en zijn eigen tijd, waaronder Da Vinci, Michelangelo, Plato en Aristoteles.

Vaticaanse tuinen

Vatican Gardens in Rome

Hoewel de Vaticaanse Tuinen geen deel uitmaken van de Vaticaanse Musea, kun je rondleidingen boeken waarbij de tuinen zijn inbegrepen bij je bezoek aan de rest van het Vaticaan. Dit is eigenlijk de enige manier om de Vaticaanse tuinen te bezoeken, want je kunt de tuinen niet op eigen houtje verkennen, maar alleen als onderdeel van een rondleiding.

De Vaticaanse tuinen beslaan 23 hectare, dat is ongeveer de helft van de oppervlakte van het hele Vaticaan! Volgens de legende werden de tuinen aangelegd met grond die werd vervoerd van de berg Calvarië, waar Jezus Christus en duizenden vroege christenen ooit werden gekruisigd.

Paus Franciscus opende deze tuinen pas in 2014 voor het publiek, dus je kunt dit afgelegen deel van het Vaticaan pas vrij recent verkennen. Naast de beelden en fonteinen is een hoogtepunt van de tuinen de verzameling heiligdommen van de Heilige Maagd Maria. Landen uit de hele wereld hebben de collectie sinds het begin van de 20e eeuw geleidelijk aangevuld.

Wat zijn de openingstijden van de Sint-Pietersbasiliek?

St. Peter’s Basilica's opening times

De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks geopend van april tot september van 7 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds. Van oktober tot maart sluit de basiliek echter een uur eerder.

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek opent een uur later en sluit een uur voor de kerk zelf. Met andere woorden, de koepel is het grootste deel van het jaar open van 8 uur ’s ochtends tot 18 uur ’s avonds.

Houd er rekening mee dat de Sint-Pietersbasiliek gesloten is voor speciale evenementen. Op de meeste woensdagochtenden is de Sint-Pietersbasiliek bijvoorbeeld tot 12 uur gesloten voor het publiek voor de Pauselijke Audiëntie.

Wat is de beste tijd om de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken?

best time to visit St. Peter’s Basilica

De vroege ochtend of late middag is de beste tijd om de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken. Dan zijn er meestal minder mensen. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met de laatste toegestane toegang van de dag.

De Sint-Pietersbasiliek is uitzonderlijk druk tijdens het hoogseizoen van april tot mei en van juli tot oktober. Ook de belangrijke christelijke feestdagen trekken heel wat bezoekers.

Weekenden, vooral de laatste zondag van de maand, zijn ook veel drukker dan doordeweekse dagen.

Reistips

St. Peter's Basilica travel tips

  • Boek van tevoren. Rondleidingen door de Sint-Pietersbasiliek zijn snel uitverkocht. Je kunt ook veel tijd besparen door niet alleen vooraf tickets te kopen, maar ook de skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek en fast-track-opties te overwegen.
  • Kleed je gepast. Bezoekers moeten gepaste kleding dragen, dus geen mouwloze shirts, laag uitgesneden shorts/jurken of hoeden.
  • Vermijd christelijke feestdagen. De Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse Kapel ontvangen veel meer bezoekers tijdens feestdagen zoals Pasen en Kerstmis. De laatste zondag van de maand is ook erg druk omdat de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel dan gratis toegankelijk zijn.
  • Draag je wandelschoenen. Of je nu van plan bent om de meer dan 500 trappen naar de top van de Sint-Pietersbasiliek te beklimmen of gewoon door Vaticaanstad wilt slenteren, je zult veel kilometers maken.
  • Neem contant geld mee. Als je van plan bent om de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te beklimmen en je hebt van tevoren geen tickets of rondleiding gekocht, vergeet dan niet om contant geld mee te nemen. Kaartbetalingen worden niet geaccepteerd.
Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!