Nijlcruises Egypte

Ontdek het land van de farao’s tijdens een van de mooiste Nijlcruises in Egypte: het perfecte avontuur voor wie de piramides en andere iconische attracties van Egypte wil bezoeken. Deze excursies variëren van korte tochten van een paar uur tot meerdaagse cruises.

In deze uitgebreide gids zoeken we samen uit wat de beste opties zijn om een prachtige Nijlcruise te maken, de prijzen van de excursies, de beschikbare vertrekpunten en nog veel meer!

Waar bevindt zich het beginpunt van de Nijlcruises?

Als je op het punt staat op vakantie te gaan naar Egypte, is het goed om te weten dat er verschillende Nijlcruises beschikbaar zijn, zowel eendaagse als meerdaagse. Elke cruise biedt een andere rondleiding door Egypte, soms zelfs buiten de oevers van de rivier.

Er vertrekken nijlcruises vanaf verschillende locaties in Egypte. Laten we eens kijken welke dat zijn!

1 – Korte Nijlcruises vanuit Caïro

Crociere sul Nilo dal Cairo

Een Nijlcruise is een van de meest traditionele en fascinerende manieren om Egypte en haar rijke geschiedenis te verkennen. De meeste traditionele Nijlcruises varen echter tussen Luxor en Aswan, verder naar het zuiden, in plaats van vanuit Caïro. Dit komt omdat de navigatie tussen Caïro en Luxor problematisch kan zijn vanwege de toestand van de rivier en de sluizen.

Als je geïnteresseerd bent in een cruise vanuit Caïro, kun je de volgende opties overwegen:

Dinercruise op de Nijl

Een dinercruise op de Nijl is een van de populairste ervaringen voor toeristen in Caïro, de hoofdstad van Egypte. Deze cruises bieden een uniek uitzicht op de stad die ’s avonds verlicht is, terwijl je over de langste rivier ter wereld vaart.

Voor een ontspannen avond op de rivier kun je aan boord gaan van een avondcruise op de Nijl met diner inbegrepen. Je geniet van een buffetmaaltijd en live entertainment met traditionele buikdansartiesten, terwijl je Caïro ’s nachts verlicht ziet.

Tocht met een feloek in Caïro

Feloeken zijn kleine zeilboten waarmee je korte tochten op de Nijl kunt maken, ideaal voor wie niet zoveel tijd heeft in de Egyptische hoofdstad maar toch nog snel even de rivier op wil.

Om in de sfeer van Egypte te komen, stap je aan boord van een traditionele Feloek (zeilboot) en treed je in de voetsporen van Cleopatra terwijl je Caïro vanaf het water ervaart. Sommige van de beste tochten met een feloek zijn inclusief een maaltijd aan boord terwijl je de zonsondergang over de stad kunt bewonderen.

Deze Nijlcruises vanuit Caïro kunnen worden gecombineerd met een eendaagse excursie naar de piramides, het Egyptisch Museum en de Oude Stad.

2 – Meerdaagse Nijlcruises vanuit Aswan

Crociere sul Nilo da Assuan

Nijlcruises zijn een van de beste manieren om de oude wonderen van Egypte te ontdekken. Vanuit Aswan kun je talloze historische bezienswaardigheden bezoeken terwijl je noordwaarts naar Luxor vaart of andersom.

Nijlcruises vanuit Aswan duren meestal 3 tot 7 dagen. De duur hangt echter af van de eindbestemming en de tussenstops.

3 – Meerdaagse Nijlcruises vanuit Luxor

Crociere sul Nilo da Luxor

Nijlcruises vanuit Luxor zijn het populairst en bieden een uitstekende gelegenheid om je onder te dompelen in de geschiedenis van het oude Egypte. Deze cruises varen meestal tussen Luxor en Aswan, zodat passagiers enkele van de beroemdste archeologische vindplaatsen van het land kunnen verkennen.

De meeste cruises tussen Luxor en Aswan duren tussen de 3 en 5 dagen, afhankelijk van de route en de stops.

Wat is de typische route van een Nijlcruise?

Itinerario Crociere sul Nilo

Als je ervoor kiest Egypte te bezoeken en een van de Nijlcruises te maken, moet je weten dat er altijd twee hoofdopties beschikbaar zijn: van Aswan naar Luxor of van Luxor naar Aswan.

Beide routes bieden spectaculaire uitzichten en de kans om de belangrijkste archeologische en toeristische bezienswaardigheden te bezoeken, maar de keuze tussen de een of de ander hangt vaak af van de persoonlijke voorkeuren van de reiziger, het geplande reisschema of de dag waarop je wilt vertrekken.

Welke richting je ook kiest, een cruise op de Nijl belooft altijd onvergetelijk te worden. Laten we samen eens kijken welke opties er zijn, afhankelijk van het aantal dagen dat je beschikbaar hebt.

4-daagse Nijlcruises

Dit is de kortste optie van allemaal en geeft je een perfecte rondleiding langs de grootste attracties van Egypte.

Het is ook een prima basis voor langere reizen waarmee je een paar dagen extra de tijd hebt om Caïro te verkennen. Vergeet niet dat je kunt vertrekken vanuit Aswan of Luxor. Laten we beginnen!

Dag 1

Vlieg van Caïro naar Aswan en bezoek de Tempel van Philae en de Aswandam. Ga aan boord van het cruiseschip voor de lunch, vrije tijd en afternoon tea. Geniet van het diner en avondentertainment voordat je koers zet naar Kom Ombo.

Dag 2

Verken de Temple van Kom Ombo en vaar vervolgens naar Edfu voor de lunch. ’s Namiddags bezoek je de Tempel van Horus en ’s avonds zeil je naar Luxor.

Dag 3

Na het ontbijt steek je de rivier over naar de westkant van Luxor en bezoek je de Vallei der Koningen, de Tempel van Hatsjepsoet en de Kolossen van Memnon.

Dag 4

Geniet van een excursie naar de oostelijke oever om de tempels van Karnak en Luxor te bezoeken, voordat je naar de luchthaven wordt gebracht voor je vlucht naar Caïro of je verblijf in Luxor verderzet.

5-daagse Nijlcruises

De 5-daagse Nijlcruises zijn vergelijkbaar met de 4-daagse rondreizen, maar met een extra dag in Aswan om de tempels van Aboe Simbel te bezoeken of te genieten van een traditionele tocht met een feloek rond Kitchener-eiland.

6-daagse Nijlcruises

Als je een paar dagen extra wilt doorbrengen in Cairo tijdens je Nijlcruise, kan dat gemakkelijk in 6 dagen. De route is hetzelfde als de 4-daagse cruise, maar met een paar extra dagen in Caïro aan het begin. Je kunt de Piramides van Gizeh bewonderen, de Sfinx zien en het Egyptisch Museum bezoeken, maar ook een rondleiding door de Oude Stad volgen.

7-daagse Nijlcruises

Voor een langere Nijlcruise combineer je een paar nachten op het water met een verlengd verblijf aan land om alle belangrijke bezienswaardigheden te zien. Deze begeleide Nijlcruise omvat al het bovenstaande plus een paar nachten in Caïro of Hurghada waar je de dag kunt doorbrengen met relaxen op het strand en snorkelen in de Rode Zee.

Hoe bereik je het vertrekpunt van de Nijlcruises?

Zowel Luxor als Aswan zijn gemakkelijk te bereiken per vliegtuig of trein vanuit Caïro, en bij veel Nijlcruisereizen zijn vluchten of treintickets bij de prijs inbegrepen. Het is ook mogelijk om een privétransfer per auto te boeken, waarvan de tarieven zeer redelijk zijn.

Van Caïro naar Luxor

De beste manier om van Caïro naar Luxor te reizen is met de nachttrein, een reis die 10 uur duurt en een unieke ervaring biedt. Vluchten zijn goedkoper en duren minder dan 3 uur. Een rit per privéauto met chauffeur duurt daarentegen ongeveer 8 uur.

Van Caïro naar Aswan

De nachttrein tussen Caïro en Aswan is een comfortabele en leuke manier van reizen en de reis duurt ongeveer 13 uur. Diner en ontbijt zijn bij de ticketprijs inbegrepen. De snelste manier om Aswan te bereiken vanuit Caïro is echter per vliegtuig. Er zijn directe vluchten tussen de twee steden, die slechts 3,5 uur duren. Er zijn geen rechtstreekse bussen.

Vanuit Hurghada

Een verblijf in Hurghada combineren met een Nijlcruise is heel eenvoudig. De beste manier om Luxor en Aswan te bereiken vanuit Hurghada is per minibus, taxi of privéauto, met reistijden van respectievelijk 4,5 en 7 uur. Natuurlijk zijn er arrangementen waarbij de cruise en de terugreis naar Luxor/Assuan zijn inbegrepen.

Vanuit Marsa Alam

Marsa Alam ligt tussen Luxor en Aswan, aan de kust van de Rode Zee. Je kunt beide steden in ongeveer 4 uur bereiken per minibus, taxi of privéauto. Met de bus duurt het iets langer. Als je in een hotel in Marsa Alam verblijft en een Nijlcruise wilt maken, kun je verschillende arrangementen vinden waarbij de cruise en de retourtransfer naar Luxor en Aswan vanuit Marsa Alam zijn inbegrepen.

Hoeveel kosten Nijlcruises?

Prezzi Crociere sul Nilo

Korte Nijlcruises

De prijs voor dinercruises op de Nijl vanuit Caïro varieert van € 30 tot € 80 per persoon, afhankelijk van de lengte van de tocht en de grootte van de boot.

Luxe dinercruises op de Nijl kosten ongeveer € 140 per persoon.

Als je zin hebt in een ritje op een traditionele boot, kosten de excursies op de Nijl in een feloek tussen de 25 en € 35 of ongeveer € 80 per persoon voor een privétocht en een stadsbezoek.

Meerdaagse Nijlcruises

De kortste versie van de Nijlcruise duurt 3 dagen (2 nachten) en kost ongeveer € 350 als minstens 2 passagiers boeken.

De goedkoopste 4-daagse Nijlcruises beginnen bij € 450, maar de prijzen kunnen wijzigen o.b.v. of je kiest voor een enkele of dubbele kamer, of een groeps- of privérondleiding. Luxe cruises zijn, zoals verwacht, duurder.

Voor een 5-daagse tocht beginnen de prijzen bij ongeveer € 520 per persoon. Deze prijs loopt op tot € 850/1000 voor luxe cruises (afhankelijk van het seizoen).

Bij de meerdaagse cruises vanuit Caïro is een privégids inbegrepen die je de hoogtepunten van de Egyptische hoofdstad laat zien en ervoor zorgt dat je de perfecte Nijlcruise kunt beleven. De prijs van deze cruise begint bij € 600 per persoon voor 4 dagen en kan oplopen tot € 1300 voor een 8-daagse reis.

Deze arrangementen kunnen een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden in de hoofdstad, een dag in Hurghada of extra activiteiten, zoals ballonvaarten, omvatten. De prijs kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de extra diensten die inbegrepen zijn.

Vergelijk de prijzen op TourScanner.

Wat is inbegrepen bij een Nijlcruise?

cose da vedere durante una crociera sul Nilo

De meeste Nijlcruises zijn inclusief vervoer vanaf de luchthaven of het hotel, evenals retourvluchten of treintickets als je je reis begint in Luxor of Aswan. Volpension, entertainment, afternoon tea en, als je kiest voor een luxe cruise, zwembaden op het dek, zijn meestal inbegrepen.

Bij sommige Nijlcruises zijn entreekosten voor monumenten inbegrepen, bij andere niet. Controleer daarom de details van de tour die je kiest goed om onaangename verrassingen of extra kosten te voorkomen!

De tours waarbij tickets tot de monumenten zijn inbegrepen, geven je toegang tot de belangrijkste hoogtepunten van Aswan, Kom Ombo, Edfu en Luxor.

Aan de andere kant, als de toegang niet is inbegrepen, moet je bij aankomst betalen, terwijl je nog steeds kunt genieten van de diensten van een gids van de cruise.

Tot slot bieden sommige tours optionele excursies aan, waaronder de tempel van Aboe Simbel, klank- en lichtspelen bij de tempels van Karnak en Philae, luchtballonvaarten, quadsafari’s bij de piramides en kameeltochten. Als je het Egyptisch Museum in Caïro bezoekt, moet je extra entree betalen voor de Mummiezaal, die niet is inbegrepen bij de excursie.

Bezienswaardigheden in Luxor Cose da vedere Luxor

  • Tempels van Karnak en Luxor op de oostelijke oever
  • Tempel van koningin Hatsjepsoet
  • Kolossen van Memnon
  • Vallei der Koningen, waar het graf van Toetanchamon werd ontdekt

Bezienswaardigheden in Edfu

Cose da vedere Edfu

  • Tempel van Horus, gewijd aan de god met het valkenhoofd
  • Tempel van Kom Ombo, ter ere van de krokodilgod Sobek en Haroeris, de gevleugelde god van de geneeskunde

Bezienswaardigheden in Aswan

Cose da vedere Assuan

  • Hoge Aswandam
  • Tempel van Philae, onder water ontdekt tijdens de bouw van de dam
  • Tempels van Aboe Simbel

Zijn er ook luxe cruises op de Nijl?

Crociere di Lusso sul Nilo

Absoluut! De prachtige boten die gebruikt worden voor luxe Nijlcruises hebben uitstekende faciliteiten aan boord, met grote openbare ruimtes, grote zonnedekken en zelfs een zwembad. De hutten hebben panoramische ramen en soms balkons. Buffetrestaurants serveren eten van hoge kwaliteit en er is meestal een souvenirwinkel.

Je kunt kiezen voor een van de superieure luxe Nijlcruises, perfect voor diegenen die graag een service van het hoogste niveau ontvangen tijdens hun vakantie. De elegante boten bieden spafaciliteiten met jacuzzi’s, sauna’s en weelderige buitenzwembaden op het dek. De kamers zijn ruim en goed ingericht met een eigen balkon om van het uitzicht te genieten. Er kunnen ook pianobars en kappers aanwezig zijn.

Kun je een Nijlcruise combineren met een bezoek aan Caïro?

Tour in Egitto crociera sul nilo

Voor de beste vakantie in Egypte combineer je een paar dagen sightseeing in Caïro met een meerdaagse Nijlcruise. Hier is een 10-daagse route die je zou kunnen volgen.

  • Dag 1: Aankomst in Caïro en inchecken in je hotel.
  • Dag 2: Geniet van een privétour van een volledige dag naar de piramides van Gizeh, Sakkara en Memphis met een Egyptologische gids. Bezoek de Grote Piramides en de Sfinx, voordat je naar Sakkara gaat om de oudste piramide van Egypte te bekijken. Ga verder naar Memphis om de ruïnes van deze oude hoofdstad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, te verkennen.
  • Dag 3: Breng de ochtend door met het ontdekken van de schatten van het Egyptisch Museum en vaar ’s middags de Nijl af in de voetsporen van Cleopatra aan boord van een traditionele feloek. Geniet van de zonsondergang boven Caïro.
  • Dag 4: Bezoek de bezienswaardigheden van Koptisch Caïro en Islamitisch Caïro tijdens een volledige dagtour. Hoogtepunten zijn de hangende kerk en Aboe Sarga, waar de Heilige Familie zich schuilhield toen ze Israël ontvluchtte. Ontdek het Koptisch Museum, de Moskee en Sultan Hassan’s Madrasa, bekend om het prachtige uitzicht over de stad. Stap aan boord van de nachttrein naar Aswan.
  • Dag 5: Kom aan in Aswan en bezoek de Aswandam en de Tempel van Philae. Keer daarna terug naar je cruiseschip en breng de namiddag ter vrije besteding door.
  • Dag 6: Na het ontbijt verken je Aboe Simbel, de thuishaven van enkele van de historisch belangrijkste tempels ter wereld. Tegen de avond vaar je naar Kom Ombo.
  • Dag 7: Ontdek de bijzondere dubbele tempel in Kom Ombo en vervolg je Nijlcruise naar de Tempel van Horus in Edfu. Vaar ’s avonds naar Luxor.
  • Dag 8: Ga naar de westelijke oever van Luxor en geniet van een rondleiding door de Vallei der Koningen, de Tempel van Hatsjepsoet en de Kolossen van Memnon.
  • Dag 9: Verken de oostelijke oever van Luxor en bezoek de Tempel van Karnak, de tempel van Luxor en een lokale markt voordat je naar de luchthaven van Luxor reist voor je vlucht terug naar Caïro.

Wat is de beste tijd voor een Nijlcruise?

Quando fare Crociera sul Nilo

De beste tijd om de Nijl te bezoeken is tussen oktober en april, wanneer de temperaturen koeler zijn en het weer aangenamer is om de tempels te bezoeken. We raden de zomermaanden van juni tot augustus niet aan vanwege de verzengende hitte in Luxor en Aswan.

Reistips

  • Controleer of je een visum nodig hebt om naar Egypte te reizen, je kunt ze vaak online kopen.
  • Neem contant geld mee voor toegang tot attracties of voor souvenirs of fooien.
  • Neem koele kleding mee tegen de hitte en blijf gehydrateerd tijdens excursies.
  • Kleed je netjes als je religieuze plaatsen zoals moskeeën bezoekt.
  • Drink alleen flessenwater om maagklachten te voorkomen.
  • Sommige cruises organiseren een Galabeya festival waar gasten zich in traditionele kleding kunnen kleden: kleding kan aan boord worden gekocht of op lokale markten bij de meeste stops.
Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!