Machu Picchu bezoeken

Reis naar de populairste toeristische attractie van Peru en een van de zeven nieuwe wereldwonderen: Machu Picchu. Deze ruïnestad dateert uit de 15e eeuw en werd door de Incabeschaving van Peru met de hand gebouwd.

Er zijn veel manieren om naar Machu Picchu te reizen, dus of je nu zelfstandig wilt gaan of met een excursie, deze uitgebreide gids geeft je alle informatie die je nodig hebt als je wilt Machu Picchu bezoeken.

Hoe bereik je Machu Picchu?

Machu Picchu bezoeken per trein en bus

Train station to Machu Picchu

1) Neem de trein naar Aguas Calientes, de dichtstbijzijnde stad aan de voet van Machu Picchu.

  • Neem een trein in Cuzco. Deze reis duurt vier uur. Er zijn drie treinopties van PeruRail waaruit je kunt kiezen:
  1. Vistadome: Een relatief goedkope optie met ramen in het koepeldak. Passagiers zitten op leren stoelen en krijgen ’s ochtends ontbijt en ’s middags thee voorgeschoteld.
  2. Expedition: De goedkoopste trein vanuit Cuzco. Hij heeft grote ramen waardoor je onderweg naar je bestemming het prachtige landschap kunt bewonderen. Tijdens de reis krijg je een snack en een drankje aangeboden.
  3. Hiram Bingham: Een luxe trein met vier passagierswagons die plaats bieden aan 84 mensen. Je vindt er twee restauratierijtuigen en een observatierijtuig met een lounge. Het ticket is inclusief brunch tijdens de heenreis, busvervoer, toegang tot Machu Picchu, een rondleiding en diner tijdens de terugreis. Dit is de duurste optie.
  • Neem de trein vanuit Ollantaytambo. Vanuit hieruit bereik je Aguas Calientes in ongeveer 3 uur. Naast de Vistadome en de Expedition kun je vanuit Ollantaytambo ook de goedkopere trein nemen. Deze heeft comfortabele zitplaatsen en biedt tegen betaling verfrissingen aan. We raden je aan om aan de linkerkant van de trein te zitten voor een beter uitzicht op de rivier en de omgeving.

2) Neem de bus van Aguas Calientes naar Machu Picchu.

Als je in Aguas Calientes aankomt, kun je een bus nemen die je in 20-30 minuten naar Machu Picchu brengt.

Bezoek Machu Picchu te voet

Machu Picchu trekking trail

1) Volg de Inca Trail tijdens een 4-daagse trek- en kampeertocht.

Deze route van 45 kilometer voert je door de Urubamba-vallei, beter bekend als de Heilige Vallei van de Inca’s. Tijdens de tocht trek je door de jungle, loop je langs zeer traditionele dorpen en geniet je van spectaculaire uitzichten op hoogtes van ongeveer 3050 meter. Om deze trektocht te kunnen doen moet je in goede conditie verkeren en minimaal 6 uur of meer per dag kunnen wandelen.

2) Combineer een treinreis met een 2-daagse wandeltocht langs de Inca Trail.

Je neemt de trein van Cuzco of Ollantaytambo naar de Incaruïnes in Chachabamba. De 6 uur durende wandeling omvat een klim van 4 uur in de buurt van Wiñay Wayna. Een bus brengt je naar Aguas Calientes, waar je overnacht in een hotel. De volgende dag verken je Machu Picchu en neem je de backpackertrein terug naar Cuzco.

Train to Machu Picchu

3) Wandel naar Machu Picchu vanuit Aguas Calientes.

4) Overweeg de Salkantay Trek als je een ervaren backpacker bent.

Lees er hieronder meer over.

5) Neem de bus van Ollantaytambo naar Santa Maria.

Breng daar de nacht door en loop via de waterkrachtcentrale “Hidroeletrica” naar Machu Picchu.

Hoeveel kosten tickets voor Machu Picchu?

De officiële toegangsprijzen voor Machu Picchu zijn als volgt:

  • Circuit 1, 2, 3 of 4 (enkel Machu Picchu): € 57,80
  • Circuit 1 of 2 + Incabrug: € 57,80
  • Circuit 3 + Machu Picchu Mountain (Voor wie wil de berg Machu Picchu beklimmen, dit kan om 6, 7 of 8 uur ’s morgens. Je verkent ook Machu Picchu gedeeltelijk): € 72,70
  • Circuit 4 + Huayna Picchu Mountain (beklim Wayna Picchu Mountain om 7, 8, 9 of 10 uur ’s morgens en verken Machu Picchu gedeeltelijk): € 72,70
  • Circuit 4 + Huchuy Picchu Mountain (beklim de Huchuy Picchu en verken Machu Picchu gedeeltelijk): € 57,80
  • Rondleiding van 2,5 uur door de stad Machu Picchu met een professionele gids: € 23,30
  • VIP-ticket met toegang tot circuit 3 (zelfs als het uitverkocht is): € 125,80

Moet je van tevoren of bij aankomst een lokale gids huren? Is dit verplicht?

Machu Picchu bezoeken is een populaire activiteit die veel toeristen wereldwijd naar Peru brengt. Net daarom heeft de Peruaanse regering sinds 2019 de bezoeken aan dit wereldwonder beperkt. Je kunt sindsdien enkel maar Machu Picchu bezoeken met een officiële gids die je ter plaatse kunt huren. Voor reizigers of backpackers die graag onafhankelijk reizen, is dit misschien minder goed nieuws.

Wat krijg je te zien?

Machu Picchu

Machu Picchu dateert uit de 15e eeuw en werd gebouwd door de Incabeschaving van Peru. De stad ligt in de heuvels van de Andes en kijkt uit over brede valleien. De ruïnes hebben een vreemde architectuur die toeristen die Machu Picchu bezoeken telkens weer verbaast en boeit. Machu Picchu strekt zich uit over 13 km en je kunt urenlang ronddwalen langs volgende bezienswaardigheden:

  • The Sun Gate (De Zonnepoort): Dit wordt beschouwd als het belangrijkste kenmerk van de site, aangezien de trap naar de Zonnepoort, of Inti Punku, leidt, waarvan wordt aangenomen dat het de ingang tot de stad was.
  • The Inca Bridge (De Incabrug): De brug werd gebouwd als geheime ingang voor het Incaleger en is uitgehouwen in de rotswand op de westelijke route vanuit Machu Picchu. Het bijzondere van deze brug is dat het eigenlijk geen brug is, maar een stenen pad, uitgehouwen in de rotswand.
  • Watchman’s hut (De wachtershut): Een perfecte plek voor een adembenemend uitzicht over de hele stad.
  • The Funerary Stone (De Grafsteen): Naast de Watchman’s Hut ligt een vreemd uitgehouwen rots die bekend staat als de Funerary Stone. Onderzoekers vermoeden dat het een offeraltaar was.
  • Temple of the Sun (De Zonnetempel): Dit is een van de meest indrukwekkende locaties van Machu Picchu waar je het mooiste steenwerk van deze historische site kunt bewonderen. Er wordt aangenomen dat de tempel een astronomisch observatorium was.
  • The Royal Tomb – The Princess’s Palace (De Koninklijke tombe – het paleis van de prinses): De buitenmuur van het gebouw, gelegen naast de Zonnetempel, wordt beschreven als de mooiste muur in heel Amerika. De basis van het gebouw heeft een grotstructuur die als een graftombe kan worden beschouwd.
  • De fonteinen: De fonteinen werden gevoed door natuurlijk water via stenen kanalen, en werden vermoedelijk gebruikt voor zuivering en rituelen.
  • The Temple of Three Windows (De tempel van de drie ramen): Er wordt aangenomen dat de ramen de drie mythologische grotten voorstellen van waaruit de gebroeders Ayar naar de aarde kwamen. Je krijgt hier ook een perfect uitzicht op de drie bergen.
  • De Hoofdtempel: De naam is te danken aan zijn grote omvang. De tempel heeft drie zijden met uitgehouwen stenen en enorme funderingsblokken.
  • House of the High Priest (Het huis van de hoge priester): Er wordt aangenomen dat dit de plek is waar de priester woonde. Dit is de enige fundering op het plein met vier muren en is een van de grootste solide bouwwerken in Machu Picchu.
  • The House of Ornaments (Het huis van ornamenten): Men vermoedt dat deze kamer gebruikt werd voor het opbergen van ornamenten. Nog indrukwekkender zijn de twee grote rotsen bij de ingang, waarin elk minstens 30 engelen zijn gekerfd.
  • Intihuatana: Deze rots werd gebruikt door de Inca’s om zonnewendes te voorspellen. De vorm van de rots bootst de Huayna Picchu na.
  • Het centrale plein: Een groot gebied dat de woongebouwen scheidt van de functionele gebouwen. Hier kun je vaak lama’s zien.
  • The Sacred Rock (De heilige rots): Deze steen heeft de vorm van de berg Putucusi die er vlak achter ligt.
  • The Mortar Section or Industrial Section (Het Mortel- of Industriële gedeelte): Dit is misschien niet zo interessant als de rest van de site, maar dit wel de plek waar de gewone Inca’s leefden.
  • The Prison Group (De Gevangenisgroep): Hier werden de gevangenen vastgehouden, zowel boven als onder de grond.
  • De terrassen: Je kunt langs veel van deze groene steegjes lopen. Dit is de beste plek om uit te rusten en te genieten van het prachtige uitzicht.

Welke routes kun je volgen?

Machu Picchu hikking trail

Inca Trail

Het populairste wandelpad naar Machu Picchu is de Inca trail, die de oorspronkelijke paden volgt die de Inca’s zouden hebben genomen van de Heilige Vallei naar Machu Picchu.

Wil je dit pad volgen, dan moet je je plaats ruim van tevoren boeken. Dit betekent dat je je bezoek aan Machu Picchu goed moet plannen. De Peruaanse overheid geeft slechts passen af aan 180 tot 200 mensen per dag. Het bewandelen van de Inca Trail is een ongelooflijke maar ook inspannende ervaring. Het landschap is adembenemend – en niet alleen vanwege de hoogte.

De drukste periode is tijdens het droge seizoen van mei tot september, dus zorg ervoor dat je vroeg boekt.

Lares Trek

De Lares Trek is een minder inspannende tocht die ongeëvenaarde mogelijkheden biedt voor interactie met de lokale Andesgemeenschappen die de afgelopen eeuwen weinig zijn veranderd. Het is de beste culturele trektocht in de regio. We kunnen de Lares Trek van harte aanbevelen aan iedereen die het prachtige landschap wil combineren met cultuur.

De tocht begint in de buurt van de stad Lares, 65 kilometer ten noorden van Cuzco en 56 kilometer ten zuidoosten van Machu Pichu. Het pad zelf ligt in de Lares-vallei, ten oosten van het Urubamba-gebergte. De tocht neemt zo’n 2-3 dagen in beslag. De Lares Trek eindigt in Ollantaytambo. Vanaf hier kun je een trein nemen naar Aguas Calientes om Machu Picchu te bezoeken of kun je terugkeren naar Cuzco.

Deze trektocht is een stuk rustiger dan de Inca Trail. De Lares Trek is perfect als je meer van de gebaande paden af wilt en op zoek bent naar een gemakkelijkere wandeling. En zoals hierboven vermeld, zijn er in Lares veel traditionele Andesgemeenschappen die in de loop der jaren weinig zijn veranderd, dus de kans is groot dat je veel van hen in kleurrijke traditionele kleding zult zien.

Inca Jungle Trek

De meest avontuurlijke trektocht is de Inca Jungle Trek, met een groot aantal verschillende activiteiten om de waaghals in jezelf naar boven te halen! Normaal gesproken duurt de Inca Jungle Trek 3 tot 4 dagen, maar het is ook mogelijk om deze in 2 tot 3 dagen te doen.

Tijdens deze 4 dagen krijgen reizigers de kans om te mountainbiken, raften en ziplinen. Je overnacht voornamelijk in hostels, maar net als bij de Lares Trek verblijf je de laatste nacht voor het bezoek aan Machu Picchu in een hotel in Aguas Calientes.

Op dag 1 begint de trektocht met een 3 uur durende rit naar de Abra Malaga Pas op 4316 meter hoogte, vanwaar je in minder dan 60 kilometer per fiets afdaalt naar 1196 meter. De afdaling is op sommige punten erg steil, dus je moet voorzichtig zijn. ’s Middag is er de mogelijkheid om te raften in Santa Maria (graad 3 en 4). Op dag 2 staat een trektocht door de jungle van Santa Maria naar Santa Teresa op het programma.

De wandeling duurt ongeveer 7 uur en je hebt de kans om te genieten van de schoonheid van de jungle in de regio Cuzco. Op dag 3 kunnen degenen die het avontuur nog niet beu zijn de hoogste zipline van Zuid-Amerika proberen. De dag eindigt met een 3 uur durende wandeltocht van de waterkrachtcentrale “Hidroelectrica” naar Aguas Calientes. Dag 4 staat is volledig gewijd aan Machu Picchu bezoeken.

Salkantay Trek

Wandel 3, 4 of 5 dagen over afgelegen bergpassen en door het groene tropische Andeswoud. Tijdens de Salkantay Trek krijg je de mogelijkheid om even tot rust te komen in de warmwaterbronnen (neem muggenspray mee), te ziplinen, een ritje te maken met een treintje en te paardrijden tot aan het steilste punt van de trektocht. Op de laatste dag bezoek je Machu Picchu. De geweldige Salkantay Trek is een unieke en onvergetelijke ervaring!

De Salkantay Trek kost ongeveer $ 275 (€ 256) voor een trektocht van 5 dagen. Deze prijs omvat entreegeld voor Machu Picchu, huur van een slaapzak, slaapmat, tent, het meeste eten en vervoer van/naar Cuzco.

Choquequirao Trek

De Choquequirao Trek naar Machu Picchu is een avontuur in de ware zin van het woord. De bestemming van deze 8-9-daagse trektocht mag dan Machu Picchu zijn, het echte hoogtepunt is het wandelen in eenzaamheid en het bezoeken van de Choquequirao-ruïnes onderweg. Het Incacomplex van Choquequirao, dat zich uitstrekt over meer dan 18 kilometer, zou wel eens de volgende Machu Picchu kunnen zijn.

De Choquequirao Trek begint net buiten Cachora. De eerste twee dagen zijn zwaar, omdat je afdaalt in de Apurimac Canyon en een nog steilere klim maakt naar de andere kant. De lastige afdaling is de moeite waard, want de Choquequirao-ruïnes komen al snel in zicht! Dag 3 tot en met 5 leiden over hoge bergkammen, oude Incapaden en uitdagende kronkelwegen op vrijwel geïsoleerde locaties. Uiteindelijk kom je op dag 6 tot en met 8 samen met de populaire Salkantay Trail en bereik je de waterkrachtcentrale “Hidroelectrica”. Vanaf daar is Aguas Calientes slechts een treinrit van je verwijderd en kun je een bus nemen naar de ruïnes van Machu Picchu.

De Choquequirao Trek wordt zelden gedaan en kan tot $ 1500 (€ 1400) per persoon kosten voor een begeleide trektocht. Wie dapper genoeg is om het alleen te doen, kan deze trektocht maken voor ongeveer $ 270 (€ 250) inclusief treintickets, toegang tot het park en het huren van een muilezel. De Choquequirao Trek is soms ruig en zwaar, maar echt de moeite waard.

Vilcabamba Trek

De Vilcabamba Trail/Trek is een van de minder bekende tochten naar Machu Picchu. Het is niet ongebruikelijk dat je onderweg geen andere toeristen tegenkomt totdat je Santa Theresa bereikt. De route voert je langs de koninklijke wegen die door de Inca’s werden gebruikt en langs besneeuwde bergen. Deze wandeling wordt meestal in 5 dagen afgelegd, hoewel er variaties zijn, vooral op weg naar het startpunt van de tocht.

Voorafgaand aan de trektocht brengen de meeste wandelaars twee dagen door in Cuzco om te acclimatiseren. Als je bij een touroperator hebt geboekt, hebben zij waarschijnlijk je hotel geregeld en enkele stadsbezoeken gepland. Vergeet niet dat Cuzco op 3400 meter boven zeeniveau ligt en dat je de effecten van de hoogte al kunt voelen zodra je aankomt.

De Chaski of Cachicata trail

Dit is een van de nieuwste wandelpaden in Peru. De Chaski Trail, ook wel bekend als de Cachicata Trail, is minder veeleisend dan andere trektochten en is daarom ideaal voor minder ervaren wandelaars. De bus vanuit Cuzco brengt je door de Heilige Vallei naar de stad Socma (vlakbij Ollantaytambo) waar je langs watervallen wandelt en de lokale gemeenschap ontmoet om meer te leren over het traditionele leven in de Andes. Op dag twee staat je de langste wandeling te wachten, die ongeveer vier uur duurt en eindigt in Cachicata. Op de derde dag ga je naar Ollantaytambo om de Machu Picchu-trein naar Aguas Calientes te nemen. Net als bij de Lares Trek ga je op dag vier Machu Picchu bezoeken en krijg je de kans om hier de hele dag door te brengen.

Wandelen vanuit Ollantaytambo

Wil je Machu Picchu bezoeken maar beschik je over een beperkt budget? Dan kun je ervoor kiezen om met de minibus vanuit Cuzco naar Ollantaytambo te reizen. Je gaat hiervoor naar het busstation op de hoek van Calle Pavitos en Ave. Puento Grau in Cuzco en neemt hier een minibus (colectivo) die je afzet op het Plaza de Armas in Ollantaytambo. De reis neemt zo’n 1,5 tot 2 uur in beslag.

In Ollantaytambo kun je de ruïnes bezichtigen en vervolgens de markt bezoeken, waar je wat snacks voor onderweg kunt kopen.

Vanuit Ollantaytambo loop je langs de spoorlijn naar Aguas Calientes. De wandeling is 32 kilometer lang, goed aangegeven en daardoor heel gemakkelijk te navigeren! Je ziet ook lokale bewoners en andere toeristen langs de spoorlijn lopen. Deze wandeling kan zwaar zijn en duurt 7 uur in totaal. Tijdens een deel van de wandeling loop je langs de rivier waar je het geluid van het stromende water kunt horen en kunt genieten van een prachtig uitzicht. Wees je bewust van je omgeving; soms moet je de luide maar langzame tegemoetkomende treinen ontwijken.

Deze wandeling is een van de goedkoopste manieren om Machu Picchu te bereiken en een van de beste voor wie van wandelen houden. Neem zeker eten en water mee, evenals een zaklamp voor als het donker begint te worden en draag goede wandelschoenen. Vanaf hier kun je naar Machu Picchu wandelen (zie hierboven) of de bus nemen (zie hieronder). Via deze route kun je ook naar Aguas Calientes lopen en weer terug naar Ollantaytambo.

Hoe boek je een begeleide trektocht naar Machu Picchu?

Machu Picchu tours

Je zult merken dat er eindeloos veel tourbedrijven zijn die Machu Picchu-tours aanbieden. Het is belangrijk dat je verstandig kiest, want er zitten ook meerdaagse wandeltochten tussen. Raak niet in paniek als je ziet dat een aantal van deze tochten behoorlijk prijzig zijn, want dit kan een teken zijn dat ze goede uitrusting of deskundige gidsen aanbieden.

Doe wat onderzoek naar de bedrijven, informeer jezelf en bekijk recente beoordelingen op forums. Om je te helpen bij het vinden van trektochten kun je kijken op TourScanner, waar je de tours van verschillende aanbieders en prijzen kunt vergelijken.

Kun je Machu Picchu bezoeken zonder trektocht?

Natuurlijk kan dat! Maar in dat geval kun je het wereldwonder niet via een wandelpad bereiken. Je kunt Machu Picchu bezoeken tijdens een dagtocht vanuit Cuzco of je kunt in Aguas Calientes blijven en te voet of met de bus naar de ruïnes gaan.

De voordelen van Machu Picchu bezoeken zonder trektocht is dat dit aanzienlijk goedkoper is en ideaal is voor degenen die niet veel tijd hebben of niet kunnen acclimatiseren aan de hoogte. Ook kun je zoveel tijd als je wilt doorbrengen op de site, omdat je je niet hoeft te haasten om de wandeling voort te zetten.

Kun je Machu Picchu bezoeken op één dag?

Machu Picchu lama

Het is mogelijk om Machu Picchu in één dag te zien! De snelste en gemakkelijkste manier om Machu Picchu te bereiken is met de bus vanuit Aguas Calientes. Er vertrekken voortdurend bussen en het duurt slechts 20-25 minuten om Machu Picchu te bereiken.

Je doet er ongeveer 2-3 uur over als je de tijd neemt om foto’s te maken. Als je geld wilt besparen, kun je ook van Aguas Calientes naar Machu Picchu wandelen, wat 45-60 minuten duurt.

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Machu Picchu?

De Peruaanse winter, van mei tot en met september, is de beste tijd om Machu Picchu te bezoeken. Dit is het droge seizoen, waarbij mei als de beste maand wordt beschouwd.

Het regenseizoen loopt van oktober tot april. Februari is de maand met de meeste regen. Dan is het Incapad ook gesloten, overweeg daarom een van de andere trektochten naar Machu Picchu als je tijdens deze maand een reis hebt gepland naar Peru.

Waar kun je in de buurt overnachten?

  • Heilige Vallei: Breng halverwege Cuzco en Machu Picchu een nacht door in de Heilige Vallei, om te acclimatiseren en de landelijke Andescultuur te ervaren. Hotels schieten als paddenstoelen uit de grond in en rond de steden Urubamba en Ollantaytambo. Je vindt er alles van luxe vijfsterrenresorts tot eenvoudige lodges en pensions.
  • Aguas Calientes: Aguas Calientes is op zich niet veel speciaals, maar hier vind je de dichtstbijzijnde accommodatie bij Machu Picchu zelf.
  • Cuzco: Een prachtige koloniale stad op een duizelingwekkende hoogte van meer dan 3350 meter. Het is de moeite waard om deze stad minstens een dag en een nacht te verkennen, maar bewaar dit voor na Machu Picchu om je te helpen acclimatiseren. Cuzco heeft een grote verscheidenheid aan accommodaties. Tijdens het Inti Raymi-festival in het hoogseizoen raden we je aan om vooruit te boeken, want de hele stad is van tevoren volgeboekt.
  • In Aguas Calientes is het Machu Picchu Pueblo hotel van Inkaterra de beste keuze voor gezinnen. Deze prachtige vijfsterrenaccommodatie voelt meer aan als een toevluchtsoord in de jungle dan als een hotel en beschikt over een groot aantal natuurpaden. Sommige zijn speciaal gericht op kinderen. Omdat het een luxe hotel is, valt het echter niet binnen ieders budget. Een andere goede keuze is Casa Andina, een van de weinige hotels die de mogelijkheid biedt om kamers bij te boeken. Ben je op zoek naar grotere lodges, kijk dan eens naar de accomodatiemogelijkheden in de Heilige Vallei. Deze zijn beter uitgerust en bieden meer entertainment voor kinderen.

Bekijk hier de aanbevolen hotels in de buurt van Machu Picchu

Welke andere archeologische vindplaatsen kun je in de buurt bekijken?

Machu Picchu sunset

  • Moray: Machu Picchu vormt de kern van een oud rijk, met tientallen andere sites er omheen. Het is de moeite waard om een paar van deze andere ruïnes te bezoeken om het Incaverleden beter te begrijpen. Deze enorme concentrische cirkelvormige terrassen werden gebruikt voor landbouw. Elke laag creëert een iets ander microklimaat naarmate ze dieper in de grond afdalen.
  • Zoutmijnen van Maras: De zoutmijnen van Maras hebben eeuwenoude wortels maar zijn allesbehalve ruïnes – ze zijn vandaag de dag nog steeds in gebruik! Het zout wordt hier al eeuwenlang op dezelfde manier geoogst.
  • Ollantaytambo: Het koninklijke landgoed van een Incakeizer ligt nu een halverwege Cuzco en Machu Picchu, in de Heilige Vallei.
  • Pisac: Combineer deze ruïnes in de buurt van Cuzco met een bezoek aan een lokale markt elke zondag, dinsdag of donderdag.
  • De “Vier Ruïnes”-tour: Deze populaire dagtocht vanuit Cuzco omvat het fort van Sacsayhuaman, de aquaducten van Tambo Machay, het militaire fort van Puka Pucarka, de religieuze site Q’inqu en tot slot Coricancha in Cuzco – een indrukwekkende Incatempel, ooit bedekt met goud, die is veranderd in een katholieke kathedraal.

Welke andere activiteiten kun je doen?

Heb je na de geschiedenisles nood aan wat actie of cultuur? Hier zijn een paar populaire activiteiten als aanvulling op een bezoek aan Machu Picchu:

  • Mountainbiken: De onverharde wegen en het terrein zijn ideaal voor een spannende verkenningstocht per mountainbike in de omgeving van Cuzco. Een populaire route brengt je naar de ruïnes van Moray en door naburige dorpen. De routes zijn niet erg veeleisend en beginners zijn welkom.
  • Maak kennis met een Andesgemeenschap: Ervaar de hedendaagse Andescultuur met een traditionele weefdemonstratie, een bezoek aan een door de gemeenschap beheerd “aardappelpark” of een keramiekworkshop met een plaatselijke kunstenaar.
  • Paardrijden: Ontdek de ruïnes van Moray en de zoutvlakten van Maras te paard. Verschillende ranches in de Heilige Vallei bieden deze ritten aan voor elk niveau van rijvaardigheid.
  • Raften op de Urubamba-rivier: Tijdens deze activiteit van een volledige dag vaar je de Urubamba-rivier af in de buurt van Cuzco. Afhankelijk van het seizoen en het deel van de rivier varieert het niveau van kalm tot stroomversnellingen van klasse III. Let op: dit is een risicovolle activiteit; controleer of je reisverzekering raften dekt en raadpleeg de veiligheidsvoorschriften.

Zijn er ook interessante activiteiten voor kinderen?

Het chocolademuseum

Aangezien je waarschijnlijk enige tijd in Cuzco zult doorbrengen, kun je overwegen om het Choco Museo te bezoeken. Hier kunnen kinderen leren hoe ze hun eigen snoep kunnen maken en krijgen ze tevens een leuke les over de wortels van de cacaoplant en hoe deze wordt omgezet in ’s werelds favoriete snoepgoed.

De alpacaboerderij

Maak vanuit Cuzco op weg naar Pisac een tussenstop bij Awanacancha. Voor volwassenen is er een winkel waar je alpaca-artikelen van hoge kwaliteit kunt vinden. Maar de echte reden voor een bezoek is de tentoonstelling die uitlegt hoe je de vier soorten kamelen die voorkomen in Peru kunt onderscheiden. Ook vinden kinderen het altijd geweldig om de lama’s en alpaca’s te mogen voeren.

Wat je moet weten voordat je Machu Pichu bezoekt? Hoogte, hoogteziekte en acclimatisatie

Boven de 2000 meter is de lucht “ijler”, wat betekent dat er minder druk is. Hoewel het zuurstofpercentage hetzelfde blijft, is de lucht minder “dicht”, wat betekent dat elke ademhaling minder zuurstof bevat dan je gewend bent.

Om dit tegen te gaan zal je lichaam in het begin sneller moeten ademen en sneller bloed moeten pompen om dezelfde hoeveelheid zuurstof binnen te krijgen als het gewend is. Voor veel mensen is dit een schok voor het lichaam. Zij krijgen dan te maken met verschillende symptomen, zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, ademhalingsmoeilijkheden of hartkloppingen.

Het is heel belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Je lichaam zal proberen te wennen aan de lagere hoeveelheid zuurstof. Water drinken kan veel helpen en probeer ook op een lagere hoogte te acclimatiseren en langzaam te stijgen.

Een ander natuurlijk middel dat in deze noodgevallen kan helpen, is cocathee. Je vindt dit overal in Cuzco. Je mag echter niet meer dan vier of vijf kopjes drinken, anders kun je hartkloppingen krijgen.

Wat mag je niet vergeten in te pakken?

Machu Picchu backpack

Tijdens een trektocht naar Machu Picchu kan het gebeuren dat je met alle vier de seizoenen te maken krijgt. Je kunt regen, zonneschijn en zelfs sneeuw meemaken! Goed schoeisel moet bovenaan je inpaklijst voor je trektocht naar Machu Picchu staan.

Het is aan te raden om goed ingelopen wandelschoenen mee te nemen, evenals een goede regenjas of stevige poncho (deze laatste wordt vaak verstrekt door het trekkingbedrijf).

Het bedrijf dat je je trektocht naar Machu Picchu organiseert zal je waarschijnlijk voorzien van een kleine tas om kleding en toiletartikelen in op te bergen. Deze tas zal worden gedragen door de dragers en ezels die met je meereizen (het is gebruikelijk om je rugzak achterlaten in je hostel in Cuzco).

Je dagrugzak voor Machu Picchu moet een poncho of regenjas, zonnebrandcrème, geld, water, een camera en natuurlijk je paspoort bevatten – vergeet dit niet!

We hopen dat deze uitgebreide gids van pas komt bij het kiezen van je trektocht of tour naar Machu Picchu! Als je vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren. Machu Picchu bezoeken is een onvergetelijke en unieke ervaring, wij wensen je veel plezier! 🙂

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!