Beste Great Barrier Reef-tours vanuit Cairns

Ongeveer twee miljoen mensen reizen elk jaar naar Far North Queensland. Dit is namelijk de ideale uitvalsbasis om het Groot Barrièrerif te bezoeken. Met zoveel verschillende tours die vanuit Cairns vertrekken waarmee je kunt zeilen, snorkelen, duiken en nog veel meer, kan het overweldigend zijn om de meest geschikte optie te kiezen.

Gelukkig hebben wij al het onderzoek voor jou gedaan. Als je op zoek bent naar de beste Great Barrier Reef-tours vanuit Cairns, dan ben je hier op de juiste plek!

Het Groot Barrièrerif, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, bestaat uit bijna 3000 afzonderlijke riffen en 900 pittoreske eilandjes en biedt in elke richting adembenemende schoonheid. Kleurrijke vissen, levendig koraal en stralende zonnestralen het hele jaar door maken deze iconische Australische bestemming tot een van ’s werelds meest gerespecteerde natuurlijke attracties.

Geen zin om verder te lezen? Klik hieronder om ALLE beschikbare Great Barrier Reef-tours te vergelijken en 30% of meer te besparen.

1 – Premium Catamarancruise

Great Barrier Reef Premium Catamaran Cruise from Cairns
Met dank aan GetYourGuide

Er is geen beter gevoel dan luieren op het dek terwijl je de wind door je haren voelt waaien. Dat is precies wat je ervaart op weg naar twee schitterende riflocaties aan boord van een hypermoderne catamaran. Afhankelijk van de omstandigheden van de dag hebben sommige snorkellocaties meer zicht onder water dan andere. De bemanning zal er altijd naar streven om de meest serene plekjes te vinden.

De dagtocht duurt 9 uur, vertrekt om 8 uur ’s ochtends en biedt volledige annulering en restitutie tot 24 uur voor vertrek. Je betaalt $ 175 AUD (€ 106,50) en krijgt hiervoor volgende zaken in ruil: ochtend- en middagthee, snorkeluitrusting van hoge kwaliteit, gratis snorkeltours en de optie om te snorkelen, zwemmen of duiken (optioneel) tussen het onderwaterleven.

2 – Snorkelen en duiken in het Groot Barrièrerif

Great Barrier Reef Snorkeling and Diving Cruise from Cairns
Met dank aan Viator

Deze cruise is geschikt voor zowel beginnende zwemmers als watersportliefhebbers en neemt je mee naar een paar levendige riflocaties op een luxueus superjacht. Werk aan je kleurtje op het buitendek of neem een pauze in een van de moderne lounges met airconditioning om even aan de zon te ontsnappen.

Hoewel de aanlegplaatsen veranderen afhankelijk van de omstandigheden, bezoeken de tours meestal ’s ochtends een van de plekken aan het Outer Great Barrier Reef (Saxon Reef of Norman Reef) voordat ze na de middag verder gaan naar het North Hastings Reef. Over de middag geniet je van een vers bereide lunch.

De tour duurt ongeveer 8 uur en 30 minuten en vertrekt om 7 uur ’s ochtends vanuit Cairns. Voor deze excursie leg je zo’n $ 165 AUD (€ 100,42) neer. De prijs is inclusief een glas wijn, gebruik van alle uitrusting, een BBQ-lunchbuffet en 5 uur tijd aan het rif. Optionele extra’s, zoals een helikoptervlucht, zijn beschikbaar tegen een meerprijs.

3 – Michaelmas Cay en Great Barrier Reef

Premium Reef and Coral Cay Cruise at High Speed from Cairns
Met dank aan GetYourGuide

Met een maximum van 36 deelnemers op één dag is deze tour veel intiemer en persoonlijker dan de meeste van zijn concurrenten. Aan boord van de Seastar 1 bereik je je eerste duik- of snorkelplek, Michaelmas Cay, slechts 1 uur en 15 minuten na vertrek.

Daar aangekomen kun je naar hartenlust de wateren verkennen of gewoon lekker achterover leunen op het ongerepte strand. Volgende halte: het al even indrukwekkende Hastings Reef, aan de uiterste rand van het Great Barrier Reef.

De dagtocht vertrekt om 7.30 uur vanuit Cairns en je betaalt er $ 200 AUD (€ 122) voor. Bij deze prijs zit ochtend- en middagthee, een heerlijk lunchbuffet, begeleide snorkeltours op beide locaties en, heel indrukwekkend, een boot met glazen bodem inbegrepen.

4 – Zeilcruise naar Green Island & Groot Barrièrerif

Cairns Green Island & Reef Full-Day Sailing Cruise
Met dank aan GetYourGuide

De kleinste boot tot nu toe, een klassiek zeilschip van 16 meter, verwelkomt maximaal 25 exclusieve gasten. Dit betekent dat je meer één-op-één tijd hebt met de informatieve zeebioloog en je niet samen met hordes andere toeristen hoeft aan te schuiven voor de lunch. Naast de ruime duik- en snorkelmogelijkheden hebben bezoekers genoeg tijd om te chillen op het prachtige Green Island.

De tour duurt ongeveer 9 uur en vertrekt meestal om 8 uur ’s ochtends vanaf de haven in Cairns. Voor deze zeilscruise tel je $ 215 (€ 131,30) per persoon neer. Dit is inclusief snorkeluitrusting van topkwaliteit, wetsuits, een glas wijn, een tropische afternoon tea en snorkeltours. Wil je ook graag diepzeeduiken, dan betaal je hiervoor een extra toeslag.

Mocht je onverhoopt de tour moeten annuleren, dan kan dit tot 24 uur van tevoren om een volledige terugbetaling te ontvangen (maar geloof ons: deze onvergetelijke ervaring wil je niet laten schieten).

5 – Luxueuze snorkel- en duikcruise

Great Barrier Reef Luxury Snorkel and Dive Cruise from Cairns
Met dank aan Viator

Als je van luxe houdt en meer bewegingsruimte wilt, dan is de 20 meter lange catamaran een uitstekende optie. Je vaart met maximaal 75 andere mensen van de Cairns Reef Fleet Terminal naar Upolu Cay. Daar klim je aan boord van een boot met glazen bodem. Houd je camera in de aanslag, want het onderwaterleven dat onder de boot zwemt, zal je gegarandeerd verbazen.

De tweede plek waar je kunt zwemmen is een mariene hotspot die bekend staat als de ‘Wonder Wall’. Deze muur daalt maar liefst 14 meter onder het oppervlak af en wemelt van koraal en wilde dieren.

De tocht duurt 9 uur en vertrekt vanuit Cairns om 7.15 uur en je betaalt $ 213,50 (€ 130,38) per persoon. Hiervoor krijg je het volgende in ruil: een verrukkelijk lunchbuffet met zeevruchten, professionele snorkeluitrusting, voortdurende hulp van de bemanning, verfrissingen gedurende de dag en douches aan boord.

6 – Cruise en helikoptervlucht

Great Barrier Reef Scenic Helicopter Tour and Cruise from Cairns
Met dank aan Viator

Het is ongelooflijk om het wereldberoemde Great Barrier Reef van boven of onder de oppervlakte te zien. Als je het rif bekijkt tijdens een helikoptervlucht, krijg je een heel nieuw perspectief op dit prachtige natuurwonder. Je krijg nog steeds de kans om te zwemmen, snorkelen en/of duiken – de helikopter is slechts het vervoermiddel.

Je kunt kiezen uit drie opties:

  1. Vlieg naar het rif, snorkel en verken, en vlieg dan terug naar Cairns.
  2. Vaar met de boot naar het rif, snorkel en verken en vlieg daarna terug naar Cairns.
  3. Vlieg naar het rif, snorkel en verken, en vaar dan terug naar Cairns.

Optie 1 en optie 2 beginnen om 12.40 uur, terwijl optie 3 om 7.30 uur vertrekt.

Deze pakketten beginnen bij $ 405 (€ 247,33) en omvatten ten minste één helikoptervlucht, een vers bereide BBQ-lunch met verse vis, worstjes, biefstuk, salades en pasta, snorkeluitrusting en gratis restitutie tot 24 uur voor vertrek.

Let op: duiken binnen de 48 uur na je vlucht wordt afgeraden en ophalen bij het hotel is niet inbegrepen in de ervaring. Cairns is een kleine stad met voldoende parkeergelegenheid, dus zelf naar het vertrekpunt gaan zou geen gedoe moeten zijn.

7 – 2-daagse trip: Het beste van Cairns

2-Day Best of Cairns and the Great Barrier Reef
Met dank aan Viator

Cairns staat bekend als uitvalsbasis naar het grootste koraalrif op aarde. Maar de stad in het tropische noorden van Queensland heeft nog een andere troef achter de hand: het is de toegangspoort tot enkele van de oudste en mooiste tropische regenwouden op aarde. Deze tour combineert het beste van twee werelden, met een bezoek aan het jungledorp Kuranda Village op dag één en het rif op dag twee.

Kuranda Village ligt in de tropische bergen ten noordwesten van Cairns. Je ziet het dorp en de omgeving van dichtbij met een ritje op zowel de Kuranda Scenic Railway als de Skyrail Rainforest Cableway. Dit deel van de tweedaagse tour geeft je inzicht in de Aboriginalcultuur en brengt je van dichtbij in contact met wilde dieren zoals koala’s.

Dit is een van de interessantste Great Barrier Reef-tours aangezien je een prachtig overzicht krijg van wat Cairns en Far North Queensland te bieden hebben. Voor deze tweedaagse trip betaal je $ 614 (€ 375). Bij deze prijs zitten volgende zaken inbegrepen: ophalen en terugbrengen naar het hotel (alleen vanuit Cairns), een helikoptervlucht van 25 minuten van het Great Barrier Reef naar Cairns, professionele gidsen, lunch en de Great Barrier Reef Cruise.

8 – Catamarancruise naar Green Island Reef

Green Island Reef Catamaran Cruise from Cairns
Met dank aan GetYourGuide

Voor wie alle schoonheid van het Groot Barrièrerif wil ervaren maar geen zin heeft in een extravagante excursie, is deze tour de juiste keuze.

Deze optie begint bij slechts $ 99 (€ 60,46) en is daarom interessant voor reizigers met een kleiner budget. Je krijgt voldoende tijd om te snorkelen door de kleurrijke koraaltuinen voor de kust van Green Island en jezelf te omringen met spectaculaire vissen.

Dagtochten bieden tijd om te luieren op een zandstrand, terwijl excursies van een halve dag geschikt zijn voor wie weinig tijd heeft. Afhankelijk van de formule die je kiest, vaar je in de moderne catamaran ‘Reef Rocket’ of in een grotere catamaran van 35 meter met airconditioning.

9 – Outer Great Barrier Reef met livemuziek

Cairns Outer Great Barrier Reef Full-Day Tour & Live Music
Met dank aan GetYourGuide

Tijdens deze excursie krijg je de kans om vijf uur te snorkelen bij twee exclusieve aanlegplaatsen, wat de perfecte manier is om dit wereldwijd geliefde stukje natuur te bekijken. Wat deze tour onderscheidt van de andere is de livemuziek op de terugweg, gespeeld door een Australische artiest.

Het schip vertrekt om 8.15 uur en keert meestal rond 16.30 uur terug. Deze excursie kost $ 165 (€ 100,76) per persoon en is inclusief een gastronomische BBQ-lunch, snorkeluitrusting met een optionele les van een van de medewerkers, afternoon tea, een glas wijn en een fruit- en kaasplateau.

Er zijn ook veel optionele extra’s beschikbaar, zoals foto’s, helikoptervluchten en duiken.

10 – Outer Reef: Cruise + helikoptervlucht

Outer Great Barrier Reef Cruise Including Scenic Heli Flight
Met dank aan GetYourGuide

Op de ‘Evolution’, een van de snelste en grootste commerciële catamarans die op het Great Barrier Reef vaart, vaar je over de ongerepte wateren naar twee spectaculaire zwembestemmingen in het Outer Reef.

Ga zonnebaden op het dek of ontspan in de lounges met airconditioning, wat je ook kiest, je geniet van een geweldige ervaring. Er kunnen 150 passagiers plaatsnemen op de boot, waardoor deze optie perfect is voor wie graag een praatje slaat en nieuwe mensen wil leren kennen.

Je betaalt $ 368 (€ 224,73) en maakt een 10 minuten durende panoramische helikoptervlucht van en naar het exclusieve Heli-Pontoon op het Outer Reef. Daarnaast geniet je van dezelfde voordelen en voorzieningen die we hierboven in nummer 9 hebben vermeld.

11 – Snorkelen + helikopter en/of cruise

Barrier Reef Snorkeling with Helicopter, Cruise or Both
Met dank aan GetYourGuide

Als je staat te popelen om het wonder van het Groot Barrièrerif vanuit alle mogelijke hoeken te bekijken, zoek dan niet verder. Deze excursie begint met een panoramische vlucht vanuit Cairns over het rif en de zandeilanden. Daarna krijg je 1,5 uur de tijd om te zwemmen of te snorkelen in Hastings Reef, een toevluchtsoord voor wilde dieren.

Je kunt kiezen uit drie opties:

  1. Vlieg naar het rif, snorkel en verken, en vlieg dan terug naar Cairns.
  2. Vaar naar het rif, snorkel en verken, en vlieg dan terug naar Cairns.
  3. Vlieg naar het rif, snorkel en verken, en vaar dan per boot terug naar Cairns.

Je ontvangt dit alles, plus een klassieke Aussie BBQ-lunch, snorkelspullen en een gratis glas wijn voor $ 399 (€ 243,66) per persoon. Annuleer tot 24 uur van tevoren om het volledige bedrag terug te krijgen.

12 – 2-daagse trip naar Green Island en Kuranda

2-Day Reef and Rainforest Package Combo Green Island Cruise and Kuranda Day Trip
Met dank aan Viator

Wil je alles zien wat Cairns te land en ter zee te bieden heeft en toch in je eigen bed kunnen slapen? Zoek dan niet verder. Met hotel pick-up en drop-off op beide dagen, neemt deze zorgeloze tour je mee op avontuur door het rif (met een cruise naar Green Island) en door het regenwoud (met een bezoek aan het regenwouddorp Kuranda).

Er nemen maximaal 9 reizigers deel aan deze activiteit. Houd je camera bij de hand, want je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht vanaf de Kuranda Scenic Rail. Ook ga je knuffelen met koala’s en kun je selfies nemen met schildpadden.

Trips beginnen bij $ 394 AUD (€ 240,61) en bevatten een tocht in een semi-onderzeeër waarbij je op zoek gaat naar koraal, zonder dat je hiervoor een extra toeslag betaalt. Opmerking: in tegenstelling tot sommige alternatieven gelden er voor deze excursie 100% annuleringskosten.

13 – Marine World Cruise

Ultimate Great Barrier Reef Cruise with Marine World Pontoon
Met dank aan GetYourGuide

Maak je klaar voor een soepele en comfortabele tocht naar het Outer Reef in een snelle catamaran. Hier komt de magie van het Great Barrier Reef echt tot uiting. Eenmaal voor anker heb je toegang tot een breed scala aan gratis activiteiten aan boord, waaronder een tocht in een semi-onderzeeër, bezichtigingen vanuit een boot met glazen bodem en het ‘onderwaterobservatorium’ waarmee je het rif kunt bewonderen. Of ga met een zeebioloog van de meertalige bemanning mee op een begeleide snorkelsafari!

Deze excursies beginnen bij $ 239 (€ 146) per persoon en duren ongeveer 8 uur. Je vertrekt om 8.30 uur vanaf de haven in Cairns. Er zijn de hele dag verfrissingen verkrijgbaar, met als hoogtepunt een heerlijk lunchbuffet van de chef.

14 – Snorkelen & duiken op een afgelegen eiland

Cairns Snorkel & Dive a Secluded Great Barrier Reef Island

Ben je niet zo’n fan van mensenmassa’s? Moet je al kotsen bij de gedachte aan een selfiestick? Dan is deze tour perfect voor jou. Je reist namelijk naar een afgelegen en kleine plek ver weg van de hordes potentieel onaangename toeristen.

De tocht begint met een ontspannende cruise van 30 minuten over de kleurrijke Mulgrave River – houd je ogen open voor krokodillen! Je komt aan in Nationaal Park Frankland Islands, een ongerept paradijs. Dit nationaal park is minder populair en heeft minder last van koraalverbleking in vergelijking met de meeste andere plekken in het Great Barrier Reef.

Er worden dagelijks maximaal 30 bezoekers op het eiland toegelaten, dus zorg ervoor dat je van tevoren boekt. Tours beginnen bij $ 99 (€ 60,46) per persoon en bevatten een voorverpakte lunch, snorkeluitrusting en ochtend- en middagthee.

15 – Tandemsprong over het rif en regenwoud

Reef and Rainforest Tandem Sky Dive in Cairns

Adrenalinejunkies, dit is een excursie voor jullie! Spring van op 4570 meter hoogte uit een vliegtuig en geniet van het meest pittoreske natuurlijke uitzicht op de planeet. Ervaring is vereist, je springt namelijk samen met een instructeur. Het enige wat jij moet doen is het onovertroffen uitzicht op de regenwouden en riffen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan bewonderen.

Prijzen beginnen bij $ 274 AUD (€ 167,33) en je kunt gratis annuleren tot 24 uur van tevoren.

We hopen dat je hebt genoten van onze selectie van de beste Great Barrier Reef-tours vanuit Cairns. Aarzel niet om hieronder te reageren als je vragen hebt. Veel plezier! 🙂

Jolien Follens werkt als Dutch Content Localization Manager bij TourScanner. Ze is al van jongs af aan gepassioneerd door schrijven en koos daarom voor een master in de Journalistiek na het afronden van haar master in de Taal- en Letterkunde. Na haar studies ging ze aan de slag als vertaler en content editor om uiteindelijk bij TourScanner haar liefde voor schrijven te combineren met haar andere grote passie: reizen. Ze woonde al in België, Malta en Italië en reisde een jaar lang de wereld rond. Ondertussen staan er 33 landen op de teller en blijft haar verlanglijstje ellenlang. Staan nog op het programma: Canada, Japan, de Balkan, Zuid-Afrika, Colombia, Sri Lanka, Costa Rica, en nog veel meer!